Про звіт постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Тридцять шоста сесія)

РІШЕННЯ

від 31.07.2020. № 1509-36/2020
м. Івано-Франківськ

 

 

Про звіт постійної комісії
обласної ради з питань
екології та раціонального
природокористування

 

 

Відповідно до статті 47 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, заслухавши звіт постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування за період з грудня 2015 року по липень 2020 року, обласна рада

вирішила:

Звіт постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування взяти до уваги (додається).

 

 

Голова обласної ради                                                                     Олександр Сич


 

Звіт про роботу постійної комісії обласної ради
з питань екології та раціонального природокористування

 

Постійна комісія обласної ради з питань екології та раціонального природокористування утворена рішенням обласної ради від 17 грудня 2015 року № 7-1/2015 у кількості 9 депутатів, представників різних політичних партій. За звітний період кількісний склад комісії змінювався. На сьогодні у комісії працює 8 депутатів. Також пройшли зміни у керівництві комісії, однак це ніяк не вплинуло на активність роботи комісії.

За звітний період комісія провела 51 засідання. На адресу комісії надходять листи та звернення від підприємств, організацій, органів місцевого самоврядування та громадськості області з питань, що належать до компетенції комісії. Всього постійною комісією на засіданнях розглянуто близько 300 проектів рішень обласної ради та звернень, більшість з яких були внесені на розгляд сесії обласної ради та прийняті відповідні рішення. Крім того, є значна кількість кореспонденції, яка опрацьовується комісією в робочому порядку без розгляду на засіданні комісії.

Особливу увагу комісія приділила контролю за виконанням рішення обласної ради “Про Програму охорони навколишнього природного середовища в Івано-Франківській області до 2015 року” та опрацюванню проекту рішення обласної ради “Про Програму охорони навколишнього природного середовища в Івано-Франківській області до 2020 року”.

Крім того, комісія прийняла активну участь у підготовці проекту рішення обласної ради “Про заборону погодження питання розміщення гідроелектростанцій вздовж річки Дністер”.

Постійною комісією було розглянуто питання сплати екологічного податку в Івано-Франківській області. Також, у цьому контексті стан забруднення атмосферного повітря, водних ресурсів і навколишнього природного середовища. До підготовки матеріалів було залучено представників Головного управління ДФС в Івано-Франківській області, Державну екологічну інспекцію в області, управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації та представників громадськості.

Вагоме місце у роботі постійної комісії займали питання надання гірничих відводів на користування надрами та надання згоди на отримання спеціальних дозволів на користування надрами. До цих питань комісія підходила ґрунтовно та з позиції відстоювання інтересів громад. При розгляді кожного питання вирішальним фактором для надання погодження були наявність договору про співпрацю з органами місцевого самоврядування та застереження щодо можливих екологічних ризиків при видобуванні корисних копалин. Крім того, вимогою комісії було проведення обласною державною адміністрацією під час підготовки проекту рішення обласної ради комплексного аналізу діяльності підприємств-заявників. Активну участь у розгляді вказаних питань приймали голови районних, сільських рад, а інколи і велика кількість представників громад, які мали своє бачення з порушених питань.

Узагальнивши всі пропозиції, комісією було запропоновано додати у проекти рішень обласної ради щодо надання погоджень на користування надрами, вимоги до Державної служби геології та надр України, про включення до спеціального дозволу, як особливі умови, потреби громад області.

Не менш резонансним було питання проведення рубок лісів на території Івано-Франківської області, реалізації лісоматеріалів за кордон та незаконного продажу посадкового матеріалу. Порушувалось як депутатами обласної ради, так і громадськими активістами. Розгляд питання відбувався з неодноразовими виїздами на місця та вносився у порядок денний декількох засідань постійної комісії, в тому числі і спільно з постійною комісією з питань аграрної політики та земельних відносин. А підведенням підсумку з порушеного питання, стало проведення виїзної сесії обласної ради в селищі Вигода Долинського району.

Також, комісією було детально вивчено питання щодо ситуації, яка склалася у Надвірнянському районі з будівництвом полігону ТПВ в урочищі “Чобіток”. Комісія детально вивчала питання з виїздом на місце з залученням всіх профільних спеціалістів, місцевої влади та широким колом громадськості. За результатами розгляду були прийняті рекомендації, які дали можливість вирішити порушене питання.

На виконання рішення обласної ради “Про Порядок проведення руслоочисних та руслорегулювальних робіт на річках області” комісія розглядала листи Івано-Франківського обласного виробничого управління по меліорації і водному господарству та погоджувала заходи по руслоочисних та руслорегулювальних роботах на ріках області. Зважаючи на суспільний резонанс цього питання, комісією було створено робочу групу. Робоча група виїжджала на більшість об’єктів проведення руслоочисних та руслорегулювальних робіт на річках області та звітувала постійній комісії про стан проведення робіт та добросовісність виконавців. За результатами діяльності робочої групи, звернень громадян та громадських активістів постійною комісією були напрацьовані та прийняті висновки і рекомендації щодо скасування рішення обласної ради “Про Порядок проведення руслоочисних та руслорегулювальних робіт на річках області”. Такі пропозиції були підтримані президією та сесією обласної ради. На виконання пункту 4 рішення обласної від 23.09.2016 № 283-9/2016 “Про скасування рішення обласної ради від 30.09.2011 № 245-9/2011 “Про Порядок проведення руслоочисних та русло-регулювальних робіт на річках області” депутати постійної комісії разом з представниками відповідних структур перевіряли стан виконання руслоочисних та руслорегулювальних робіт.

Важливу роль у роботі комісії відіграють питання спрямовані на захист та збереження природно-заповідного фонду. Зокрема, питання визначення завдань та заходів щодо збереження природних екосистем та розвитку туризму у Дністровському каньйоні неодноразово розглядалось на засіданні постійної депутатської комісії. Було підтримано ініціативу громадськості та керівництва обласної ради щодо прийняття рішень обласної ради про створення та стратегію розвитку “Дністровського регіонального ландшафтного парку імені Сергія Дідича”.

Надзвичайно велику увагу комісією було приділено опрацюванню та прийняттю проекту рішення обласної ради “Про внесення змін до рішення обласної ради від 03.02.2014. № 1187-27/2014 “Про обласний фонд охорони навколишнього природного середовища” (зі змінами). Внесені зміни направлені на забезпечення додаткового контролю за використанням коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища. Для оперативного реагування на вирішення екологічних проблем в області були прийняті зміни і до рішення обласної ради “Про Обласну програму охорони навколишнього природного середовища до 2020 року”, відповідно до якої розглядаються та погоджуються проекти рішень обласної ради “Про затвердження Переліків природоохоронних заходів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища”.

До цього питання комісія підходить надзвичайно зважено та ґрунтовно. Члени комісії неодноразово виїжджали на об’єкти, де були виконані природоохоронні заходи, для перевірки документації та якості виконання робіт. Крім того, комісія виїжджала на об’єкти, які потребували термінового виконання природоохоронних заходів.

Комісією було детально вивчено питання щодо екологічної ситуації, яка склалася у Галицькому районі, зокрема у місті Бурштині. Комісія вивчала питання з виїздом на місце, з залученням всіх профільних спеціалістів, місцевої влади та широким колом громадськості. За результатами розгляду були прийняті рекомендації стосовно напрацювання дорожньої карти щодо вирішення екологічних проблем та виділені кошти на проведення моніторингу за станом атмосферного повітря на території Бурштинської міської ради.

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]