Про звернення обласної ради щодо недопущення скасування обов’язкового ЗНО з української літератури у 2021 році


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Тридцять сьома сесія)

РІШЕННЯ

 

від 25.09.2020. № 1551-37/2020
м. Івано-Франківськ

 

 

Про звернення обласної ради
щодо недопущення
скасування обов’язкового ЗНО
з української літератури у 2021 році

 

 

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Кабінету Міністрів України щодо недопущення скасування обов’язкового ЗНО з української літератури у 2021 році (додається).
  2. Звернення надіслати Кабінету Міністрів України.
  3. Текст звернення оприлюднити на інтернет-сторінці обласної ради та в інших засобах масової інформації.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В. Гладія і постійну комісію обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова (Ю. Черневий).

Голова обласної ради                                                                     Олександр Сич


Додаток
до рішення обласної ради
від 25.09.2020. № 1551-37/2020

 

 

Кабінет Міністрів України

 

 

ЗВЕРНЕННЯ

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, занепокоєні намірами Міністерства освіти і науки України та Українського центру оцінювання якості освіти запровадити можливість вибору здавати тестування з української мови або української мови та літератури під час зовнішнього незалежного оцінювання.

Тестування з української мови та літератури було обов’язковим для всіх вступників до вищих навчальних закладів. Його скасування несе пряму загрозу освітній реформі та гуманітарній політиці в Україні. Адже, знання як української мови, історії України, так і української літератури – це питання національної безпеки держави.

Значення української літератури у вихованні та розвитку молодих українців на сьогодні є дуже актуальним, її роль важко переоцінити, адже за допомогою художнього слова, біографічних матеріалів про письменників, курсу історії літератури можна розвивати розумові дані учнів, їх навчальні та наукові інтереси, почуття, волю, мотиви діяльності тощо.

За словами В. Сухомлинського, виховання чутливості до слова є чи не найголовнішою передумовою гармонійного розвитку особистості. Адже головне – не сума знань з літератури, а розвинуті на її матеріалах здатність уявляти, співпереживати, розмірковувати, узагальнювати та в результаті – бути здатним застосувати ці вміння повсякденно впродовж усього життя на благо України.

Враховуючи наведене, закликаємо Міністерство освіти і науки України вжити заходів щодо запобігання внесення змін до нормативно-правових актів, які регулюють процедуру проведення зовнішнього незалежного оцінювання, залишивши обов’язковим проходження випускниками загальноосвітніх начальних закладів України тестування з української мови та літератури.

 

Прийнято на тридцять сьомій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
25 вересня 2020 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]