Про виконання регіональної цільової програми підтримки книговидання на 2016-2020 роки, регіональну цільову програму підтримки книговидання на 2021 рік


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання

(Тридцять сьома сесія)

РІШЕННЯ

 

 

 

від 25.09.2020. № 1568-37/2020
м. Івано-Франківськ

 

 

 

Про виконання регіональної
цільової програми підтримки
книговидання на 2016-2020 роки,
регіональну цільову програму
підтримки книговидання на 2021 рік

 

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та з метою підтримки книговидавничої справи і популяризації читання обласна рада

вирішила:

  1. Затвердити звіт про виконання регіональної цільової програми підтримки книговидання на 2016-2020 роки (зі змінами) (додається).
  2. Затвердити регіональну цільову програму підтримки книговидання на 2021 рік (додається).
  3. Встановити, що бюджетні призначення для реалізації заходів програми передбачаються при формуванні обласного бюджету і затверджуються рішенням обласної ради про бюджет чи про зміни до нього на відповідний бюджетний період.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В. Гладія і постійну комісію обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова (Ю. Черневий).

 

 

Голова обласної ради                                                                   Олександр Сич


 

Звіт про виконання регіональної цільової програми підтримки
книговидання на 2016-2020 роки

 

Регіональна цільова програма підтримки книговидання на 2016-2020 роки, затверджена рішенням обласної ради від 16.10.2015 року № 1829-39/2015 (зі змінами)  та спрямована на реалізацію заходів державної підтримки книговидавничої справи, видрук суспільно-значущих творів письменників та науковців Прикарпаття, класиків української літератури, популяризацію читання та поповнення бібліотек якісною сучасною літературою.

На виконання переліку заходів регіональної цільової програми підтримки книговидання на 2016-2020 роки упродовж звітного періоду друкувалися  суспільно-значущі художні твори письменників та наукової інтелігенції Прикарпаття, краєзнавча та історико-патріотична література, науково-популярні, мистецькі та презентаційні видання про область, довідкові та інформаційні видання, енциклопедичні словники, дитячі книги та твори класиків української і світової літератури. Книги передано обласній універсальній бібліотеці
ім. І. Франка, бібліотечним закладам освіти та культури області, представлено на книжкових виставках та ярмарках, передано інститутам громадянського суспільства та авторам задля популяризації української книги та читання.

В рамках програми надавалася фінансова підтримка для забезпечення діяльності обласного відділу пошуково-видавничого агентства “Книга пам’яті України” з метою сприяння випуску книг історико-меморіального серіалу, видання літератури до визначних і пам’ятних дат.

Зокрема, у 2016 році профінансовано друк та закупівлю 31 видання суспільно-значущих творів письменників та наукової інтелігенції України та Прикарпаття на загальну суму 598,500 тис. гривень: закуплено 17 книг на суму 160,400 тис. гривень та надруковано 14 книг на суму 439,600 тис. гривень Загальний тираж склав 7 725 примірників.

У рубриці “Книга Скорботи, Пам’яті і Шани України” обласний відділ пошуково-видавничого агентства “Книга пам’яті України” забезпечив друк книги “Українська Дивізія Галичина. Івано-Франківська область”. Тираж  склав 500 примірників на загальну суму 42,950 тис. гривень. Також профінансовано видання історико-документального видання “Голод на Прикарпатті
(1946‒1947 рр.)” накладом 900 примірників на суму 49,980 тис. гривень та книгу “Жертви сталінського терору на Прикарпатті (1939-1941 рр.) Том 1”. Тираж – 500 примірників на суму 49,980 тис. гривень.

У 2017 році профінансовано друк та закупівлю 18 суспільно-значущих видань на загальну суму 587,8 тис. гривень загальним тиражем 6 тис. 665 примірників: закуплено 6 книг на суму 115,230 тис. гривень та надруковано 12 книг на загальну суму 472,604 тис. гривень.

Обласним відділом пошуково-видавничого агентства “Книга пам’яті України” у цьому році підготовлено та надруковано книгу “Жертви сталінського терору на Прикарпатті (1939-1941 рр.). Том 2” тиражем 500 примірників на суму 49,800 тис. гривень.

У 2018 році профінансовано друк 21 суспільно-значущого видання на загальну суму 649,3 тис. гривень. загальним тиражем 5 тис. 290 примірників.

Обласним відділом пошуково-видавничого агентства “Книга пам’яті України” підготовлено та надруковано друге, доповнене видання книги “Горять свічки на серці України” тиражем одна тисяча примірників на суму
86,700 тис. гривень та книгу “Герої ОУН-УПА. Том 1” тиражем 450 примірників на суму – 54,050 тис. гривень.

У 2019 році надруковано 19 видань загальним тиражем 6 тисяч 975 примірників на загальну суму 675,0 тис. гривень.

Обласним відділом пошуково-видавничого агентства “Книга пам’яті України” підготовлено та надруковано книгу “Герої ОУН-УПА. Том 2” тиражем 450 примірників на суму 56, 0 тисяч гривень.

У 2020 році розпорядженням облдержадміністрації № 333 затверджено 15 видавничих проектів, друк яких здійснюватиметься  за кошти обласного бюджету та буде передано у бібліотечні заклади області загальним тиражем 5 тис. 425 примірників на суму 704,0 тис. гривень.

Обласним відділом пошуково-видавничого агентства “Книга пам’яті України” підготовлено книгу “Герої ОУН-УПА. Том 3” тиражем 450 примірників на суму 56,0 тис. гривень.

Загалом упродовж звітного періоду придбано та надруковано 112 книг загальним тиражем 36 тисяч 830 примірників.

Для реалізації заходів програми задля популяризації української книги і читання готувалися тематичні теле- і радіопередачі, створювалися тематичні соціальні ролики, рекламно-інформаційні сюжети.

З метою формування електронної бібліотеки та популяризації читання, особливо серед учнівської молоді, було придбано 88 електронних носіїв “Pocket Book”, на яких представлені ліцензійні книги в електронному форматі.

З метою визначення організаційних, правових та економічних засад формування переліку книжкових видань, пропонованих до випуску за бюджетні кошти, розпорядженням облдержадміністрації затверджено Положення про експертну раду з питань книговидання, склад експертної ради з питань книговидання, до якої увійшли  знані на Прикарпатті  письменники, науковці, видавці та громадські діячі. Для належної організації роботи експертної ради та визначення авторів, чиї суспільно-значущі твори друкувалися за кошти обласного бюджету, щорічно було організовано засідання експертної ради з питань книговидання, проведено конкурс з метою визначення переліку видань, пропонованих до випуску за кошти обласного бюджету та проведено процедури закупівель згідно Закону України “Про державні закупівлі”.

Для популяризації читання з нагоди знаменних та пам’ятних дат, різноманітних урочистих заходів в Івано-Франківську та районних центрах області організовувалися книжкові виставки та ярмарки, проводилися літературні фестивалі.

Найпомітнішим святом книги, спрямованим на популяризацію читання та знайомство з друкованими новинками Прикарпаття й вітчизняного книговидання, став щорічний фестиваль-презентація “Сторінками української книги”. Його шість років поспіль організовано облдержадміністрацією на відзначення Дня української писемності і мови та знаменних і пам’ятних дат: 

2014-й рік  – на відзначення 200-річчя Т. Г. Шевченка;

2015 рік  – на вшанування пам’яті митрополита Андрея Шептицького;

2016 рік – на відзначення Року Івана Франка в області;

2017 рік  – до 75-ї річниці створення УПА;

2018 рік –  до 100-річчя Західноукраїнської Народної Республіки;

2019 рік – до  100-річчя Соборності України.

Свою друковану продукцію на виставці представляли видавництва та книготорговельні організації з Тернопільської, Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської, Чернівецької областей, міст Києва, Харкова, бібліотечні заклади та вузи області. У рамках фестивалю  організовувалися  презентації нових видань місцевих авторів, свято книги для дітей, книжковий ярмарок та підбиття підсумків  щорічного традиційного літературного конкурсу “З точки зору осені”, організованого ГО “Громадський інститут аналітики”.

Також у звітному періоді видавництва та книготорговельні підприємства області представляли свою продукцію на Форумі видавців у Львові, Київській міжнародній книжковій виставці-ярмарку “Книжкові контракти” та інших виставкових заходах. Питання реалізації заходів щодо державної підтримки книговидавничої справи і популяризації читання в Україні знаходиться на постійному контролі обласної державної адміністрації.

 


ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення обласної ради
від 25.09.2020. № 1568-37/2020

 

 

 

Регіональна цільова програма
підтримки книговидання на 2021 рік

 

 

Замовник програми:

Управління інформаційної
діяльності та комунікацій
з громадськістю облдержадміністрації                         
В. Джигіта

 

Керівник програми:

Заступник голови облдержадміністрації                       В. Івасик


ПАСПОРТ
регіональної цільової програми підтримки книговидання
на 2021 рік

 

 

  1. Ініціатор розроблення програми (замовник) – управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації.
  2. Розробник програми – управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації.
  3. Термін реалізації програми – 2021 рік.
  4. Етапи фінансування програми – 2021 рік.
  5. Обсяги фінансування програми: 3100,0 тис. грн.

 

 

РікОбсяги фінансування (тис. грн.)
Всьогов т. ч. за джерелами фінансування
обласний бюджетмісцевий бюджетінші джерела
20213100,03100,0в межах бюджетних призначень

 

  1. Очікувані результати виконання програми:

– покращення стану забезпечення населення області українською книгою, систематичне поповнення бібліотечних фондів необхідною вітчизняною видавничою продукцією;

– сприяння наповненню національного інформаційного простору суспільно важливою книжковою продукцією про національні та загальнолюдські надбання в економічній, політичній та духовній сферах;

– розширення асортименту книжкової продукції для забезпечення потреб усіх соціальних груп мешканців області виданнями з різних галузей знань державною мовою, сприяння розвитку національної культури, зміцненню духовності і моралі;

– поповнення фондів бібліотек навчальних закладів і закладів культури області суспільно значимими виданнями, зокрема культурно-просвітницькими  та  дитячими;

– активізація проведення просвітницьких кампаній та акцій, спрямованих на популяризацію вітчизняної книги, поступове повернення населення, особливо молоді, до системного читання;

– сприяння популяризації вітчизняної видавничої продукції в засобах масової інформації (створення циклів теле- та радіопрограм, рекламних роликів, спеціальних рубрик у друкованих засобах масової інформації);

– сприяння здійсненню заходів, спрямованих на популяризацію кращих зразків літературної творчості вітчизняних і зарубіжних авторів, видання творів українських письменників у перекладі іноземними мовами та зарубіжних авторів – українською мовою;

– покращення професійного рівня підготовки видань та наближення книговидавничої галузі до європейського зразка;

– сприяння поширенню інформації про історичну та культурну спадщину регіону, висвітлення життя та діяльності видатних постатей національної історії, культури, науки;

– залучення представників видавничої справи до узгоджених спільних дій з іншими суб’єктами гуманітарної сфери, які представляють, зокрема, культуру і освіту;

– сприяння розширенню мережі об’єктів роздрібної торгівлі вітчизняною видавничою продукцією;

– спільно з громадськістю визначення основних проблем, які гальмують розвиток книговидавничої справи в регіоні, та шляхів їх вирішення.

 

  1. Термін проведення звітності:

Відповідно до поставлених мети та завдань, визначених Програмою, замовник подає обласній раді:

‑ звіт про результати виконання Програми за підсумками року – до
10 числа лютого наступного за звітним року;

‑ інформацію про хід виконання Програми ‑ щоквартально до 15 числа місяця, наступного за звітним кварталом.

 

 

 

 

Замовник програми:

Управління інформаційної
діяльності та комунікацій
з громадськістю облдержадміністрації                                             
В. Джигіта

 

 

Керівник програми:

Заступник голови облдержадміністрації                                           В. Івасик


 

Обґрунтування  доцільності розроблення
регіональної цільової програми підтримки книговидання
на 2021 рік

 

 

Концептуальні засади програми

Регіональна цільова програма підтримки книговидання на 2021 рік – це комплекс заходів, спрямованих на підвищення ефективності реалізації державної політики у сфері книговидання, відродження соціальної ролі книги та читання як процесу культурного, духовного, професійного та інтелектуального збагачення людини, створення сприятливих умов для розвитку видавничої галузі, залучення громадськості до визначення проблем, які гальмують розвиток книговидавничої справи в регіоні, та  напрацювання шляхів їх  вирішення.

Державна політика у видавничій справі спрямовується на підтримку розвитку національного книговидання, наповнення україномовними виданнями ринку, фондів бібліотек, забезпечення потреб навчальних і наукових закладів, підприємств, установ і організацій необхідними виданнями державною мовою.

 

Правові аспекти програми

Програма розроблена відповідно до Конституції України, враховуючи Закони України “Про видавничу справу” та “Про державну підтримку книговидавничої справи в Україні”, Указ Президента України від 19.06.2013 р.
№ 336/2013 “Про деякі заходи щодо державної підтримки книговидавничої справи і популяризації читання в Україні”.

 

Мета та основні завдання програми

Метою програми є реалізація завдань державної політики щодо розвитку книговидання; створення сприятливих умов для розвитку книговидавничої сфери в області, підтримка видання творів письменників, наукової інтелігенції Прикарпаття, краєзнавчої, патріотичної літератури, науково-популярних, мистецьких, образотворчих, презентаційних видань про регіон, інформаційних видань (енциклопедій, енциклопедичних словників, універсальних словників, довідників), популярних творів відомих зарубіжних авторів та творів лауреатів літературних премій; найбільш повне забезпечення жителів області україномовною книжковою продукцією; популяризація української книги; розвиток і підтримка читацької культури.

 

Основними завданнями програми є:

– наповнення національного інформаційного простору соціально важливою книжковою продукцією;

– формування та постійне оновлення асортименту книжкової продукції для забезпечення потреб усіх соціальних груп мешканців області виданнями з різних галузей знань державною мовою та мовами національних меншин;

– поповнення бібліотечних фондів книжковою продукцією, випущеною в рамках програми;

– сприяння розвитку обласного книговидання для підвищення його рівня за кількісними і якісними показниками;

– забезпечення доступу до надбань світової культури шляхом перекладу та видання державною мовою визначних зарубіжних науково-популярних і літературних творів;

– забезпечення високого професійного рівня підготовки видань та розвитку мовної культури;

– сприяння максимальному задоволенню культурно-освітніх потреб населення у вітчизняній книжковій продукції;

– вплив на формування читацьких інтересів та виховання любові до книги.

 

Очікувані результати виконання програми

Реалізація програми дозволить:

– покращити стан забезпечення населення області українською книгою, систематично поповнювати бібліотечні фонди необхідною вітчизняною видавничою продукцією;

– сприяти наповненню інформаційного простору суспільно важливою книжковою продукцією про національні та загальнолюдські надбання в економічній, політичній та духовній сферах;

– розширити асортимент книжкової продукції для забезпечення потреб усіх соціальних груп мешканців області виданнями з різних галузей знань державною мовою, сприяти розвитку національної культури, зміцнення духовності і моралі;

– поповнити фонди бібліотек навчальних закладів і закладів культури області суспільно значимими виданнями, зокрема культурно-просвітницькими  та  дитячими;

– активізувати проведення просвітницьких кампаній та акцій, спрямованих на популяризацію вітчизняної книги, поступове повернення населення, особливо молоді, до системного читання;

– сприяти популяризації вітчизняної видавничої продукції в засобах масової інформації (створення циклів теле- та радіопрограм, рекламних роликів, спеціальних рубрик у друкованих засобах масової інформації);

– сприяти здійсненню заходів, спрямованих на популяризацію кращих зразків літературної творчості вітчизняних і зарубіжних авторів, видання творів українських письменників у перекладі іноземними мовами та зарубіжних авторів – українською мовою;

– покращити професійний рівень підготовки видань та наблизити книговидавничу галузь до  європейського зразка;

– сприяти поширенню інформації про історичну та культурну спадщину регіону, висвітлення життя та діяльності видатних постатей  національної історії, культури, науки;

– залучати представників видавничої справи до узгоджених спільних дій з іншими суб’єктами гуманітарної сфери, які представляють, зокрема, культуру і освіту;

– сприяти розширенню мережі об’єктів роздрібної торгівлі вітчизняною видавничою продукцією;

– спільно з громадськістю визначати основні проблеми, які гальмують розвиток книговидавничої справи в регіоні, та шляхи їх вирішення.

 

Фінансове забезпечення програми

Фінансування програми буде здійснюватися за рахунок коштів обласного бюджету в межах призначень на відповідний бюджетний рік. Показники орієнтовних обсягів фінансових витрат, необхідних для виконання програми, з визначенням джерел фінансування, наведено в додатку. Для фінансування заходів програми можна залучати інші джерела, не заборонені чинним законодавством України.

 

Організація і контроль за виконанням програми

Виконання заходів програми здійснюють управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю, департамент освіти, науки та молодіжної політики, управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації, райдержадміністрації та виконавчі комітети міських рад міст обласного значення.

Головний відповідальний виконавець – управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації – надає обласній раді узагальнену інформацію про виконання заходів програми.

Співвиконавці заходів програми щоквартально, до 5 числа, наступного за звітним, інформують управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації про виконання заходів програми.

 

 

Начальник управління інформаційної
діяльності та комунікацій
з громадськістю облдержадміністрації                                              Володимир Джигіта


Додаток
до регіональної цільової програми
підтримки книговидання на 2021 рік

 

ПЕРЕЛІК ЗАХОДІВ,
ОБСЯГІВ ТА ДЖЕРЕЛ ФІНАНСУВАННЯ, ОЧІКУВАНИХ РЕЗУЛЬТАТІВ

Назва замовника: управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

Назва програми: регіональна цільова програма підтримки книговидання на 2021 рік 

 

№ з/пНайменування заходуВиконавецьТермін викона-нняОбсяг фінансування (тис . грн.)Очікувані  результати
Всього, тис. грн.в т. ч. за джерелами фінансування 
облас-ний бюджетмісце-вий бюджетінші джерела
123456789
1.Підтримка випуску та закупівля суспільно значущих  художніх творів письменників та наукової інтелігенції ПрикарпаттяУправління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміні-страції2021 р.500,0500,0Популяризація творчості  та покращення забезпечення бібліотечних закладів області творами письменників та наукової інтелігенції Прикарпаття
2.Підтримка випуску та закупівля історико-патріотичної  літератури, краєзнавчих виданьУправління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміні-страції2021 р.500,0500,0Покращення забезпечення бібліотечних закладів області краєзнавчою, патріотичною літературою, поширення інформації про життя та діяльність видатних постатей  національної історії, культури, науки

 


 

123456789
3.Підтримка випуску та закупівля  публіцистичних творів,   видань відомих зарубіжних авторів, виданих українською мовою, та творів, виданих мовами  нацменшинУправління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміні-страції2021 р.250,0250,0Популяризація кращих публіцистичних творів, забезпечення доступу до надбань світової культури, поповнення бібліотечних фондів області суспільно важливою книжковою продукцією
4Підтримка випуску та закупівля науково-популярних, мистецьких та презентаційних виданьУправління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміні-страції2021 р.250,0250,0Поповнення бібліотечних фондів області суспільно важливою науково-популярною книжковою продукцією, презентаційними виданнями про регіон
5Підтримка випуску та закупівля довідкових та інформаційних видань: енциклопедій; універсальних словників, довідниківУправління
інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміні-страції
2021 р.200,0200,0Поповнення бібліотечних фондів інформаційними виданнями: енциклопедіями; енциклопедичними словниками; довідковою літературою

 


 

123456789
6Підтримка випуску та закупівля суспільно значущих творів лауреатів обласних літературних премій, представників творчих спілок з нагоди ювілейних датУправління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміні-страції;управління культури, національностей та релігій облдержадміні-страції2021 р.280,0280,0Популяризація творчості місцевих авторів, покращення забезпечення бібліотечних закладів області творами лауреатів літературних премій, представників творчих спілок області
7Підтримка випуску та закупівля дитячої художньої та науково-пізнавальної літературиУправління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміні-страції;департамент освіти, науки та молодіжної політики облдержадміні-страції2021 р.300,0300,0Покращення забезпечення бібліотек та  закладів освіти області дитячою літературою, популяризація  читання серед молоді

 


 

123456789
8.Проведення заходів з популяризації української книги, презентацій книжкової продукції видавництв області та вітчизняних видавничих підприємствУправління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміні-страції2021 р.50,050,0Підвищення популярності книжкової продукції видавництв області, популяризація читання, залучення  представників видавничої справи  до узгоджених спільних дій з іншими суб’єктами гуманітарної сфери
9.Організація діяльності експертної ради з питань книговидання,  сприяння оперативній взаємодії з видавництвами, книготоргівельними організаціямиУправління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміні-страції2021 р.20,020,0Забезпечення взаємодії органів влади з видавцями, авторами, визначення за участю громадськості  основних проблем, які гальмують розвиток книговидавничої справи
10.Створення радіо- і телепередач, тематичних соціальних роликів, спеціальних рубрик у друкованих засобах масової інформації з метою популяризації книги і читанняУправління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміні-страції2021 р.100,0100,0Інформування населення щодо новинок у книговиданні, популяризація вітчизняної видавничої продукції, інформування про галузеві стандарти у видавничій сфері, активізація читання

 


 

123456789
11.Сприяння формуванню електронної бібліотеки, розміщенню електронних версій книг, виданих за підтримки програми, на веб-сайті обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. ФранкаУправління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації;обласна універсальна наукова бібліотека імені І. Франка2021 р.50,050,0Покращення доступу читачів до книг, виданих за підтримки програми, сприяння формуванню електронної бібліотеки, популяризація читання
12.Розширення та підтримка мережі книгорозповсюдженняРайдержадміністрації, виконавчі комітети міських рад міст обласного значення, ОТГ2021 р.в межах бюджет-них призна-ченьПідтримка існуючих та сприяння створенню нових точок продажу книжкової продукції
13.Сприяння випуску книг історико-меморіального серіалу, книжкової продукції  у рамках серії “Книга пам’яті України”,  видання літератури до визначних і пам’ятних дат.Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації;обласний відділ пошуково-видавничого агентства “Книга пам’яті України”2021 р.600,0600,0Покращення поінформованості населення області про події під час національно-визвольних змагань та  війн,  визначних і пам’ятних дат

 

 

Начальник управління
інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю облдержадміністрації                                                                                   Володимир Джигіта

 

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]