Стенограма другого пленарного засідання (22.12.2017)


С Т Е Н О Г Р А М А

ДЕВ’ЯТНАДЦЯТОЇ СЕСІЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
СЬОМОГО ДЕМОКРАТИЧНОГО СКЛИКАННЯ
від 22.12.2017 р.
(друге пленарне засідання)

О.Сич. Доброго дня, шановні колеги! Шановні краяни, запрошені на сесію!

Оголошую хвилинну готовність перед початком сесії.

Прошу зайняти робочі місця, підготуватись до нашої роботи.

Заступників голови обласної ради так само прошу зайняти робочі місця.

Шановні панове депутати, запрошені, шановні краяни! Будемо розпочинати нашу роботу.

Відповідно до розпорядження голови обласної ради на сьогодні скликано друге пленарне засідання дев’ятнадцятої сесії обласної ради.

Хочу нагадати усім присутнім про те, що перше пленарне засідання дев’ятнадцятої сесії відбулося 8 грудня 2017 року.

До обласної ради сьомого демократичного скликання обрано 84 депутати.

За результатами письмової реєстрації в сесійній залі присутні 65 депутатів, мали бути присутніми, відсутні 19, з них: на лікарняному – 1, у відпустці – 2, на навчанні – немає, з інших поважних причин – 4, з невідомих причин відсутні 7 депутатів.

Відповідно до пункту 11.3 статті 11 Регламенту обласної ради депутати повинні зареєструватися за допомогою електронної системи. Прошу операторів увімкнути електронну систему, а колег-депутатів прошу зареєструватися.

На цю хвилину зареєструвались 49 депутатів: наша сесія є повноважною.

Відповідно до статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та пункту 5.2. Регламенту обласної ради ми можемо розпочинати нашу роботу.

Тому, колеги, хто за те, щоб розпочати нашу роботу? Прошу проголосувати. Знову ж таки в електронному режимі. Черговий раз протестуємо його.

51 – за, бачите, вже нас більше стало, не голосували – 7. Всього – 58 в залі.

Продовжуємо нашу роботу.

На сесію запрошений і присутній голова обласної державної адміністрації, депутат обласної ради Олег Романович Гончарук.

На засіданні також присутні заступники голови обласної державної адміністрації, директори департаментів, начальники управлінь і відділів, голови районних рад, голови районних державних адміністрацій, міські голови міст обласного значення, голови об’єднаних територіальних громад, керівники правоохоронних та судових органів, обласних підприємств і установ, політичних партій та громадських організацій, представники засобів масової інформації.

Шановні колеги! Перш за все, дозвольте мені сьогодні привітати від імені нашого корпусу усіх Анн, Ганусь, усіх, хто має сестричок, донечок, племінниць, внучок, мамів, бабусь, усіх Ганн вітаємо зі святом. Прошу підтримати аплодисментами.

(Оплески в залі).

І, шановні колеги, при цій нагоді, я хотів би сьогодні нагадати, що 24 грудня минуло би
80 років з дня народження відомого українського політичного діяча, державного діяча В’ячеслава Чорновола. Це людина, яка дійсно була за покликом душі державником, це людина, яка сьогодні представляє сучасну українську еліту, якої так бракує в Українській державі. Шкода, що ми таких людей, як правило, вшановуємо і цінуємо після смерті, а не при їхньому житті.

Але я хотів би, щоб ми сьогодні вшанували пам’ять цього відомого діяча хвилиною мовчання за його світлу пам’ять.

(Хвилина мовчання).

Дякую.

І, шановні колеги, уже стало традицією, коли у переддень новорічно-різдвяних свят члени Національної Скаутської Організації України “Пласт” приносять до нас Вифлеємський вогонь миру з місця народження Ісуса Христа.

Дозвольте мені від імені вас запросити їх сюди, прийняти від вашого імені цей вогонь і побажати всім щасливого Різдва і Нового року.

Будь ласка, друзі-пластуни!

(Виступ членів Національної Скаутської Організації України “Пласт”).

(Оплески в залі).

Шановні друзі! На одну хвильку залишіться, ми ще не обдарували вас. Дозвольте мені привітати вас всіх і подякувати від імені депутатського корпусу. Ми щиро зичимо, аби
Українська Скаутська організація “Пласт” мала якнайкращий свій розвиток в Україні, зокрема в нашій області. Бажаємо всім нашим родинам, аби цей благодатний вогонь зігрівав наші душі, дарував мир, добробут, щастя всій Україні і кожній українській родині, кожній прикарпатській родині, а ви, будь ласка, візьміть від нас невеличкі новорічні подаруночки.

(Оплески в залі).

Обіцяє провідник пластунів, що на другий рік знову прийдуть, ми будемо вас з нетерпінням і щиро чекати.

Шановні колеги, і як завше водиться, дозвольте нам зараз, в тому числі вручити нагороди, відзнаки наші обласні, державні тим нашим краянам, які цього заслуговують.

Тому ми зараз з Олегом Романовичем вручимо ці відзнаки, а Василя Івановича прошу оголосити список.

В.Гладій. Указом Президента України від 7 грудня 2017 року за вагомий особистий внесок у державне будівництво, розвиток місцевого самоврядування, багаторічну сумлінну працю і високий професіоналізм Орденом “За заслуги” ІІІ ступеня нагороджено: Голошинського сільського голову Верховинського району Федорчака Олексія Миколайовича.

(Оплески в залі).

Почесне звання “Заслужений економіст України” присвоєно начальникові фінансового управління Коломийської міської ради Бакай Ганні Дмитрівні.

(Оплески в залі).

Указом Президента України від 8 листопада 2017 року за значний особистий внесок у розвиток національної культури і мистецтва, вагомі творчі здобутки та високу професійну майстерність Почесне звання “Народний артист України” присвоєно художньому керівникові, концертмейстеру академічного камерного оркестру Івано-Франківської обласної філармонії Мандриці Наталії Степанівні.

(Оплески в залі).

Указом Президента України від 1 грудня 2017 року за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення, багаторічну сумлінну працю Почесне звання “Заслужений енергетик України” присвоєно завідувачеві відділення Бурштинського енергетичного коледжу Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу
Костецькому Юрію Євстахійовичу.

(Оплески в залі).

Почесне звання “Заслужений працівник культури України” присвоєно художньому керівникові Народного дому селища Делятин Надвірнянського району Черленюку Володимиру Юрійовичу.

(Оплески в залі).

Подякою Міністерства соціальної політики України за вагомий особистий внесок у реалізацію державної політики у сфері соціального захисту населення, високий професіоналізм, самовіддану працю та сумлінне виконання службових обов’язків нагороджено директора Снятинського психоневрологічного інтернату, депутата обласної ради Дякура Дмитра Дмитровича.

(Оплески в залі).

Дипломом лауреата Премії Кабінету Міністрів України за особливі досягнення молоді у розбудові України нагороджено Бардяк Євгенію Мар’янівну.

(Оплески в залі).

Відзнакою обласної державної адміністрації та обласної ради медаллю “За заслуги перед Прикарпаттям” нагороджено журналіста, художника, члена Національної спілки журналістів України Роп’яника Ігоря Остаповича.

(Оплески в залі).

Відповідно до розпорядження голови обласної ради з нагоди відзначення 25-ої річниці створення телерадіокомпанії “РАІ” Цінним подарунком голови обласної ради нагороджено відеооператора-монтажера телерадіокомпанії Рудака Олега Миколайовича.

(Оплески в залі).

Подякою голови обласної ради нагороджено музичного редактора телерадіокомпанії Мищишин Ірину Михайлівну.

(Оплески в залі).

Подякою голови обласної ради нагороджено звукорежисера телерадіокомпанії “РАІ”
Русиняка Віталія Андрійовича.

(Оплески в залі).

Подякою голови обласної ради нагороджено провідного інженера телекомунікаційного відділу телерадіокомпанії Січкара Дмитра Володимировича.

(Оплески в залі).

Грамотами голови обласної ради нагороджено головного інженера телерадіокомпанії Атаманюка Олега Богдановича, бухгалтера телерадіокомпанії Атаманюк Тетяну Андріївну, провідного інженера телерадіокомпанії Бата Олега Володимировича, офіс-менеджера Галугу Оксану Богданівну, журналіста, автора та ведучу телерадіокомпанії Гордашко Галину Андріївну, режисера Коршняка Михайла Михайловича, а також техніка телекомунікаційного відділу телекомпанії Татаркіна Івана Миколайовича.

Грамоти отримує генеральний директор товариства Русиняк Андрій Іванович.

(Оплески в залі).

О.Сич. Шановні колеги! Я думаю, що ніхто не сумнівається, яку роль відіграють засоби масової інформації у встановленні цивілізованого українського суспільства, розбудові громадянського суспільства, а особливо телебачення, тому давайте ще раз оплесками привітаємо телебачення “РАІ” з його 25-літтям.

(Оплески в залі).

Продовжуємо нашу роботу.

Шановні колеги! 20 грудня 2017 року відбулося засідання президії обласної ради. За результатами роботи президії у проект порядку денного другого пленарного засідання дев’ятнадцятої сесії обласної ради внесено 38 питань та Різне.

Хочу привернути Вашу увагу, що у проект порядку денного включено нові питання. А саме: під номером 69 – питання, яке перенесли з розгляду першого пленарного засідання дев’ятнадцятої сесії обласної ради – “Про спорудження спортивного комплексу (легкоатлетичного багатофункціонального манежу)”;

– під номером 70 “Про надання згоди на відновлення меж земельних ділянок на вул. Шухевичів, 16 а та 21 у м. Івано-Франківську”.

Ці питання пов’язані між собою.

А також питання, починаючи з номера 72 до номера 79: проекти рішень хоч і надійшли з порушенням термінів, однак стосуються фінансування актуальних проблем і мають нагальну потребу бути розглянутими.

Окрім цього, до проекту порядку денного другого пленарного засідання дев’ятнадцятої сесії включено питання під номером 71 “Про припинення Снятинського дитячого будинку-інтернату”.

Це питання планувалося розглянути ще на попередній сесії обласної ради. Однак, постійна комісія обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики виявила бажання ознайомитись з роботою закладу. А тому розгляд питання було відкладено.

За рекомендацією президії у проект порядку денного були внесені чотири звернення (вони у вас стоять у матеріалах від номера 65 до номера 68 включно), а також 3 нові програми під номерами 88, 89, 90.

Водночас президія рекомендувала зняти з розгляду питання, яке у проекті порядку денного під номером 64 “Про звернення обласної ради щодо скасування змін у Національному класифікаторі професій”, оскільки це питання вже врегульовано на державному рівні.

І під номером 69 “Про спорудження спортивного комплексу (легкоатлетичного багатофункціонального манежу)”, оскільки питання потребує додаткового вивчення.

Однак, відповідні рішення повинна прийняти сесія, бо рекомендації президії, даруйте за тавтологію, носять рекомендаційний характер.

Нову редакцію проекту порядку денного та матеріали другого пленарного засідання сесії ви отримали під час реєстрації.

Є пропозиція спочатку  проект порядку денного прийняти за основу, а вже потім врегулювати ті питання, які потребують нашого зняття.

Тому ставлю на голосування. Хто за те, щоб проект порядку денного прийняти за основу? Прошу голосувати.

За – 66, не голосували – 2: рішення прийнято.

Шановні колеги! За рекомендацією президії ставлю на голосування чергово зняття питань з порядку денного. Спочатку – під номером 64 “Про звернення обласної ради щодо скасування змін у Національному класифікаторі професій України”.

Прошу визначатись, аби це питання зняти з порядку денного за рекомендацією президії обласної ради і за пропозицією ініціатора подання.

Прошу голосувати.

За – 64, не голосували – 4, усього – 68: рішення прийнято.

Колеги, перед тим, як поставити на голосування питання про зняття з порядку денного спорудження спортивного комплексу, хотів би подати до вашого відома підстави, на основі яких ми це знімаємо, які були озвучені на президії обласної ради.

Прошу оператора, будь ласка, подайте нам схемку стадіону на вул.Шухевичів.

Шановні колеги! Зверніть увагу, будь ласка, у нас є схема розміщення стадіону на вул.Шухевичів, де ми планували побудувати багатофункціональний спортивний манеж. Червоними позначеннями позначено місця, де шляхом самозахоплення захоплена територія спільної власності громади області. Я привертаю увагу до цього факту прокуратуру області. Ви вже нам допомогли повернути деякі речі у спільну власність громад, прошу й цього разу допомогти.

Наступним питанням порядку денного є питання, проект рішення “Про відновлення меж земельної ділянки”, і ми до цього питання ще повернемось.

Риторичне питання: чи ті люди, які захопили територію стадіону, могли виступати за будівництво там комплексу? Очевидно, що ні.

Дальше, окрім цих людей, що захопили територію стадіону, є інші люди, які там проживають і межують зі стадіоном. Ну, одна справа, коли їхні вікна виходять на зелений газончик, де, даруйте за відвертість, самі професіонали кажуть, що достатньо рідко займаються, а інше діло, коли їхні вікна будуть впиратись у споруду манежу. Будуть вони “за”? Очевидно, що ні.

От вам причина тих всіх дебошів, які відбувалися тут.

Подайте, будь ласка, наступну фотографію.

Шановні колеги! Червоною позначкою на карті позначено місце між стадіоном, який є спільною власністю громад області, і спорудою “Арена-центр”, яке так само є спільною власністю територіальних громад області. В принципі, якби там постав той комплекс, про який ми з вами говорили, то було б все гарно пов’язано: в комплексі – змагання, в “Арена-центр”,
прекрасне гарне приміщення, – вшанування, спортивні заходи тощо.

Але в той момент, коли це питання було винесено на сесію, одночасно до Івано-Франківської міської ради було подано подання про будівництво на узбіччі стадіону, в тому місці, де позначена та червона пляма, висотного багатоквартирного будинку. Зрозуміло, що ці дві речі не можуть поєднуватись: будівництво висотного будинку і будівництво спортивного манежу.

Ще одна причина зрозуміла, чому тут були дебоші? Зрозуміла.

Шановні колеги! Подайте ще третю фотографію. Дивіться: мури, які впираються майже у бігові доріжки. Якби почалось будівництво стадіону, його би треба було зносити. Чи обійшлось би це без конфліктів? Очевидно, що ні. Правда?

Очевидно, що це питання судів, і очевидно, що ті наші плани, про які ми думали, що ми в цьому році почнемо будівництво спортивного манежу, з цих об’єктивних обставин просто не можуть здійснитись. Тому, очевидно, нам треба продовжити боротися за те, щоб земельна ділянка, яка є на цьому стадіоні, залишалась спільною власністю громад області, щоб ніхто не посмів її захоплювати. Але, очевидно, що те, що ми хотіли зробити, – почати в цьому році будувати, – це нездійсненно. І не тому, що тут дебоширили дебошири, а тому що це нездійсненно. Оце є підстава, друзі, того, чому ми змушені сьогодні взяти якусь паузу.

Наступне питання. До нас на сьогоднішній день після відбуття першого пленарного засідання поступили офіційні подання голови м.Коломиї з проханням будувати такий манеж у Коломиї, де відведено місце під спортивний, спеціально, комплекс, це спеціальне призначення тої земельної ділянки, там є всі підключені мережі, і місто готове співфінансувати. Зважаючи на те, що сьогодні м.Коломия має достатньо хороший бюджет і перевиконання, я думаю, що це було б під силу місту співфінансувати, ну, очевидно, в менших межах, ніж у м.Івано-Франківську, але все-таки підсилити.

В той же час, буквально напередодні, вчора, поступила пропозиція від міського голови розглянути ще 3 земельні ділянки у м.Івано-Франківську. Очевидно, це потребує нашого розгляду, хоча ніхто не дає гарантію, що на кожній з цих ділянок знову не впреться питання в чиїсь інтереси, я не кажу про Коломию, бо депутат обласної ради хитає головою і каже, що ні, я кажу про Івано-Франківськ, і знову не буде проблем, і знову ми застрягнемо на рівні конфлікту, а добру справу для спорту так і не зможемо зробити. Але тим не менше, пропозиції поступили, їх треба вивчити.

Тому реально те, що запропонувала президія обласної ради, з уваги на те, що реально ми тут не почнемо будівництво стадіону, де я показав картинку, і в той же час реально, що є пропозиції інші, їх треба розглянути і проаналізувати.

Тому, колеги, ставлю на голосування: хто за те, щоб за рекомендацією президії обласної ради питання зняти, даруйте за тавтологію, з порядку денного? Прошу визначатись.

За – 65, утримався – 1, не голосували – 2: рішення прийнято.

Колеги, чи є ще пропозиції до порядку денного сесії?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. В такому разі розпочинаємо розгляд питань порядку денного у тій послідовності, в якій вони у нас є.

Розглядається питання “Про присвоєння почесного…

А, я прошу вибачення. Ставлю на голосування проект порядку денного в цілому. Прошу визначатись.

За – 67, не голосував – 1, всього – 68: рішення прийнято.

Колеги, було б мені, скажемо, соромно перед головою Федерації волейболу України, якби я не оголосив, що на адресу обласної ради надійшов лист підтримки від Федерації волейболу України із запевненням того, що стадіон вкрай потрібний, і з досвіду проведення міжнародних змагань в Івано-Франківську той факт, що сьогоднішній манеж спортивного коледжу не поміщає всіх бажаючих, і тому Федерація готова підтримати нас і наповнити стадіон відповідними змаганнями всеукраїнського та міжнародного рівня.

Приступаємо до розгляду питань порядку денного.

Розглядається питання “Про присвоєння  почесного звання Героя України сотенному УПА Мирославу Симчичу”.

Проект рішення номер 61 – в окремій брошурі.

Доповідає Попович Василь Борисович – депутат обласної ради.

Питання внесено за рекомендацією президії обласної ради, засідання якої відбулося
4 грудня 2017 року.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, комісія рекомендувала до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Попович. Шановні депутати! Прошу про підтримку.

Ви маєте проект рішення на руках. Єдине, декілька слів про цю легендарну особистість. Це справжній вояк УПА, який відповідний пройшов вишкіл, який ціле своє життя віддав на вівтар служінню України, який за свої переконання 32 з половиною роки, вдумайтесь, відсидів у тюрмі, в радянських концентраційних таборах. Сьогодні тільки за поданням прокуратури, буквально місяць тому назад, було знято з нього всі обтяження, так звані, що він тримав зброю, що він ніби терорист, і не може бути реабілітованим. Дійсно, вже суд поставив остаточну крапку, тому ми просимо… Таких людей залишилось дуже мало, і ми повинні їх вшанувати у нас, на території області і в цілій Українській державі. Він віддав ціле своє життя для того, щоби
Українська держава була, і дотепер, до сьогоднішнього моменту він тверезо дивиться на ті всі речі, які відбуваються, він розуміє, хто справжній ворог України, – це північний ворог.

До речі, ми були в нього, він розказував, що навіть коли він сидів у тюрмі, і коли з ним сиділи репресовані росіяни, то каже, що доброго росіянина немає, тому що він завжди, коли мова заходить про незалежну українську державу, займає шовіністично-імперську позицію.

Тому не плекаймо надію, що в Росії є якесь здорове середовище, в якому будуть визнавати і підтримувати незалежну Україну. Це наш сусід, ми  повинні розуміти про це, але цю людину, яка віддала своє життя, яка проливала свою кров за Українську державу, ми повинні належно вшанувати.

І я надіюся, що за сприяння тут керівництва обласної ради, обласної державної адміністрації все ж таки звання Героя України цей чоловік отримає, оскільки 5 січня йому виповнюється 95 років. Дякую за увагу.

Може є якісь питання?

О.Сич. Чи є питання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є зміни до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 67, не голосував – 1: рішення прийнято.

(Оплески в залі).

Розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо оголошення 2018 року роком “Просвіти” в Україні”.

Проект рішення номер 62 – на окремому аркуші.

Доповідає Тебешевська Оксана Степанівна – депутат обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

О.Тебешевська. Шановні депутати! Я прошу підтримати звернення до Верховної Ради України. Серед пам’ятних дат української історії у 2018 році 150-річчя найдавнішої громадської організації культурно-освітянського спрямування “Просвіта”.

З часу свого заснування, це 8 грудня 1868 року, і до наших днів її діяльність спрямована на утвердження української національної ідеї, державної української мови, розвиток культури, відродження історичної пам’яті, піднесення духовності і добробуту народу.

“Просвіта” об’єднувала й об’єднує у своїх лавах найкращих представників українства, її активними членами у свій час були Іван Франко, Михайло Грушевський, Леся Українка, Богдан Лепкий, Василь Стефаник, Михайло Коцюбинський та інші.

Велика історична заслуга українського товариства “Просвіта” імені Тараса Шевченка у національному відродженні України, консолідації нашої спільноти та піднесенні національної свідомості українського народу, залучення широких верств до рідної мови, духовних надбань людства.

Просвітяни внесли також вагомий вклад в конституційний процес, висвітлення замовчуваних раніше сторінок нашої трагічної історії, у відродження української національної культури через видавничу, лекційно-просвітницьку діяльність, створення мультиплікаційних фільмів для дітей, проведення свят забутої української пісні, реалізацію дослідницьких проектів інформаційного, економічного, правничого, підприємницького спрямування, різноманітних форумів, конкурсів, фестивалів та інше.

Всеукраїнське товариство “Просвіта” стоїть на варті національних інтересів. Це взагалі є унікальним явищем в житті українців, осередком нашої духовності. І пройшовши такий драматичний шлях розвитку, “Просвіта” заслужила гідне місце в українській історії.

Тому просимо 2018 рік оголосити роком “Просвіти” в Україні.

О.Сич. Дякую. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую, Оксано Степанівно.

Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 65, не голосували – 3: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо врегулювання на законодавчому рівні можливості справляння до обласного бюджету плати за землі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області”.

Проект рішення номер 63 – в окремій брошурі.

Доповідає Басараб Сергій Михайлович – заступник голови обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин.

Комісія не рекомендувала зазначений проект рішення до розгляду на сесії обласної ради, натомість президія обласної ради рекомендувала його розглянути.

Прошу, Сергію Михайловичу.

С.Басараб. Доброго дня, панове депутати, запрошені! Звернення у кожного є на руках. Комісія доопрацювала, з поправками вносимо на ваш розгляд.

Коротко. У зверненні пропонується законодавчо врегулювати питання можливості справляння до обласного бюджету плати за землю спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області. У разі прийняття таких змін призведе до додаткового надходження до обласного бюджету, в тому числі від використання земель під проходженням лінійних комунікацій на землях обласної ради.

За попереднім підрахунком, інформацією, тільки на території “Облагролісу” таких земель, які підлягають сервітутному обслуговуванню, порядка 5 тис.га. Дякую.

О.Сич. Дякую. Чи є запитання?

Будь ласка, увімкніть, дайте можливість записатись на запитання.

Будь ласка, Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович. Хочу звернути увагу все-таки на те, що комісія не проголосувала по даному питанню, навіть сьогодні зібралась комісія, не стало голосів для того, щоб підтримати дане звернення.

О.Сич. Я звернув на це увагу всього депутатського корпусу.

Мазур Юрій Йосифович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Випадково.

Дякую, Сергію Михайловичу. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Будь ласка, прошу записатись.

Піцуряк Манолій Васильович, будь ласка.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний голово, шановні колеги-депутати! Враховуючи, що дане звернення є надзвичайно актуальним і потрібним… Я є депутатом обласної ради третього скликання, був депутатом двічі районної ради, був депутатом сільської ради, пам’ятаю, що ще у 2000-их роках ми дуже багато зусиль прикладали для того, щоби “Обленерго”, щоби газотранспортні власники, які мають свої мережі, сплачували податок за ті лінії електропередач, лінії газопроводів, які знаходяться на території сіл, районних рад.

До речі, тепер ми піднімали питання там, де комунальна власність обласної ради. Однозначно, що дане питання треба підтримати.

І ви знаєте, за останні 25 років населення області і взагалі України дуже багато вклало коштів для того, щоб будувати лінії електропередач до населених пунктів, на новобудови до своїх хат. Напевно левова доля попала… газопроводи, які збудовані за кошти людей, але ці лінії електропередач, газопроводи передані на баланс як “Обленерго”, так і “Облгазу”, і вони збільшили свій статутний фонд, а люди від того жодної компенсації не мають. Оскільки плата за землю, яка буде справлятись до місцевих бюджетів, надходить до загального фонду, а загальний фонд – це кошти, необхідні для утримання закладів освіти, культури, охорони здоров’я, то це буде вагома підтримка надходжень до місцевих бюджетів.

Тому пропоную дане звернення підтримати, пане голово, вважаю за доцільне у передостанньому абзаці після слів “обласного бюджету” добавити “районних, міських, сільських рад та ОТГ”. Тобто, ми, обласна рада, маємо сьогодні можливість практично із законодавчою ініціативою виступати до Верховної Ради, і  питання на рівні села, на рівні району надзвичайно важко вирішити, оскільки ми самі розуміємо, і юридична підтримка не така, яка би мала бути, тому там, де пише “обласного бюджету”, через кому “районних, міських, сільських рад та ОТГ”. Дякую.

О.Сич. Дякую, Манолію Васильовичу.

Колеги, дозвольте мені декілька слів.

Власне, це питання виникло під час наших робочих поїздок. Як зараз пригадую, чи то у Рожнятівському, чи у Долинському районі деякі лідери громад, які вболівають за надходження до бюджету, а не просто просять, поставили питання: як нам взяти гроші за оренду земель, де проходять нафтопроводи, газопроводи, лінії електропередач?

І тоді я доручив нашому новоствореному відділу – відділу земельних ресурсів і раціонального природокористування – вивчити це питання. Коли відділ вивчив, доповів мені, вийшла дивна ситуація, яку, наскільки я зрозумів, не зовсім точно довели до відома комісії, чому комісія й не прийняла остаточне рішення.

Виявляється, що ні районний бюджет, ні обласний бюджет… точніше, ні районне, ні обласне керівництво не зацікавлені домагатись плати за землю. Чому? Бо навіть якщо ця земля є спільною власністю чи то громад району, чи громад області, до їхнього бюджету згідно з чинним законодавством така плата надходити не буде. Буде надходити до бюджету конкретної громади, на території якої проходять ці магістралі. Тоді виявляється, що ні районна влада, ні обласна не зацікавлені цим займатись, а сільська не має можливості, бо не має ні кадрів, ні ресурсів. І тому, щоби збудити інтерес у власників землі на рівні району і на рівні області домагатись справляти плату за оренду землі, по якій йдуть магістралі, треба внести зміни до законодавства. У цьому й полягає суть нашого звернення. Тобто, щоб ви зрозуміли: обласна рада не претендує, щоб плата за землі йшла до обласного бюджету і за землі села, і за землі ОТГ, і за землі району. Ні, тільки за землі, по яких проходять… які належать до спільної власності громад області, а відповідно за землі, які є власністю громад району, – в районний бюджет. Ось така ситуація, колеги.

Шановні колеги! Обговорення завершено. Ставлю на голосування, оскільки не було пропозицій… Ні, була пропозиція, так?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. То не пропозиція. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 65, утримався – 1, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звернення обласної…”, точніше ні, колеги, не розглядається питання, ми зняли питання під номером 64 про зміни у Національному класифікаторі професій, а натомість розглядається питання “Про звернення Івано-Франківської обласної ради щодо захисту інтересів українських виробників сільськогосподарської продукції”.

Питання внесено на президії обласної ради.

Проект рішення номер 65 – в окремій брошурі.

Доповідає Приймак Іван Васильович – голова постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин.

Проект рішення напрацьовано та рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради постійною комісією, яку очолює Іван Васильович.

Будь ласка, Іване Васильовичу.

І.Приймак. Шановні колеги-депутати! Дане звернення направлено Голові Верховної Ради, а також Прем’єр-міністру України. В ньому йдеться про те, що щороку… Воно є у вас на руках, і щороку у нас у вигляді змін до Податкового кодексу, то Діди Морози, а тепер уже й Миколай приносить різні подарунки. Це виявилось поправкою 180-ою змін до Податкового кодексу щодо вивезення у митному режимі олійних культур та відміни справляння ПДВ. Це означає, що автоматично ціна при експорті даних культур, це соняшник, соя, а також ріпак, буде нижчою на 20 відс. Замість того переробні заводи, які є у власності держави, а також приватних структур, в основному, приватних структур, таке відшкодування ПДВ набуває чинності. Таким чином, там навіть і працювати багато не треба: від біднішого забрати, багатшому додати.

Звичайно, що зараз зареєстровано у сесійній залі, 14 грудня зареєстрований законопроект за номером 7403 “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування податку на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур”.

Тому прошу його підтримати.

Я від себе хотів би додати те, що кожна країна має право і бажання не торгувати сировиною, а торгувати продуктами її переробки. Таке саме бажання є в України. Але це не той випадок, в якому зиск держави є максимальний. Це не той випадок, де з кармана бідніших перекладуть в карман багатших. Так відбувалося й у минулі роки, коли дотація на курятину опинилась фактично в двох компаніях, а м’ясо курки чи птиці дешевшим не стало. Так само зараз відбувається, що тільки за рахунок виробника переробнику і, повірте, що олія, рослинна олія також дешевшою не стане. Прошу підтримати дане звернення.

О.Сич. Дякую, Іване Васильовичу. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую, Іване Васильовичу. Прошу сідати.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Прошу записатись.

Слово має Олег Володимирович Токарчук. Будь ласка.

Голос із залу. Помилково.

О.Сич. Помилково. Слово має Інна Петрівна Оробець.

Голос із залу. Помилково.

О.Сич. Тимофійчук Богдан Володимирович, думаю, що не помилково. Будь ласка.

Б.Тимофійчук. Шановні колеги-депутати! Я не буду довго говорити, але коротенько хочу нагадати історію розвитку агробізнесу України з 90-х років.

Я працюю у агровиробництві з 1995 року. Хочу вам пригадати, що в ті часи вся земля, практично відсотків 70, була занедбана, закинута аграріями, і бігали по ній вже навіть вовки, у південних степах України, де я почав свою трудову діяльність.

Чому так сталося, що сьогодні всі клаптики землі обробляються і за неї ведеться шалена боротьба, і ми це вже теж бачимо на екранах наших ефірів? А тому, що це є надприбутковий теоретично бізнес, хто в ньому не працює.

Я скажу наступне. У 1991 році було проведено роздержавлення наших плодородних чорноземів і було віддано у власність народу. Це правильний крок. Інший був, наступний крок: були зняті всі податкові обмеження на агровиробників, в тому числі… я почав працювати з 2000 року керівником агрофірми, і пригадую, що єдиний був податок, який треба було обов’язково сплатити, – це пенсійний фонд, і знаєте, який розмір був відрахування в агровиробників? Мабуть, ніхто не знає. – 2 відс. А сьогодні скільки ми платимо? Ви знаєте: 37 і вище.

Ввели нам усі податки: за автотранспорт, за екологію, за все на світі. Ми з цим справились. Пригадайте 2016 рік, ми тільки вступили в нову каденцію, і я приїхав зі страйку під стінами Верховної Ради, коли ввели нам відміну пільгового режиму платників ПДВ. Ну, ми возмущалися, перекривали траси, але вкінці-кінців дійшли до висновку, що ті кошти, які акумулювались, за ті кошти будуть розвиватись основні засоби виробництва. Так і сталося.

Коротенький приклад. З 2007 року ми почали сплачувати ПДВ. Це немало-небагато, так розраховували наші податківці державні, 20 млрд.грн. в казну нашої держави.

Я відчитаюсь коротенько за результати діяльності, наприклад, своєї агрофірми. Маючи в обробітку 2200 га землі, в прошлому році ми сплатили до бюджету ПДВ 4 млн. 700 тис.грн. Як бачите, сума немаленька, і це є вартість середньостатистичного нового комбайна, який ми могли придбати для розвитку агрофірми, ми його сплатили в бюджет, і не плачемо, і дай Боже, щоб так платили всі.

Дивіться, що сьогодні  пропонується. Сьогодні пропонується ще раз з нас зняти 20 відс., але вже завуальованого ПДВ. Ви зрозуміли, що якщо 20 відс. не повертають зернотрейдеру, він автоматично здешевлює на 20 відс. продукцію, яку у нас закуповує. В першу чергу постраждають агровиробники… (Без мікрофона).

О.Сич. Увімкніть, будь ласка, нехай договорить думку депутат.

Прошу, Богдане Володимировичу.

Б.Тимофійчук. В першу чергу постраждають маленькі фермери, приватні сільськогосподарські товаровиробники, тому що вони й так по низькій ціні ПДВ сьогодні продають. Якщо ми продавали сою в середньому за 12 тис.грн., це невисока ціна, тому що світова ціна в євро, доларах значно вища, а сьогодні нам запропонують 9 тис.грн., 3 тис.грн. на кожній тонні хочуть забрати, незрозуміло кому.

Дякую за увагу, прошу підтримати.

О.Сич. Дякую.

Федишина Ольга Миколаївна.

О.Федишина. Шановні колеги! Крім цієї проблеми, яка піднята в даному проекті рішення, насправді з податком на додану вартість для сільськогосподарських товаровиробників існує ще одна велика проблема. І вона виникла внаслідок прийняття наказу Міністерства фінансів №567 від 13 червня 2017 року. З даного приводу ми розробляли проект рішення обласної ради, я думаю, що згодом ми його повторно внесемо, щоб захистити наших товаровиробників. Проблема в чому? Внаслідок створених умов по реєстрації податкових накладних жертвами блокування цього року серед с/г виробників з початку червня стали 5 відс. від загальної кількості зупинених накладних, в липні – 18 відс., а в серпні 29 відс. с/г товаровиробників стали жертвою нової системи.

Тому я думаю, що десь окремо, на одній з наступних сесій нам потрібно буде підняти й це питання також, а даний проект рішення ми підтримуємо.

Дякую, національного виробника ми маємо підтримувати.

О.Сич. Шевчук Ігор Михайлович.

Голоси із залу. Помилково.

О.Сич. Помилково. Дякую.

Колеги, обговорення завершено. Пропозицій до проекту рішення не було. Тому ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 60, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звернення депутатів Івано-Франківської обласної ради до Президента України, Голови Верховної Ради України”.

Внесено на президії обласної ради.

Проект рішення номер 66 – в окремій брошурі.

Доповідає Токарчук Олег Володимирович – депутат обласної ради.

Будь ласка.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропонують надати слово депутату Никоровичу, будь ласка.

С.Никорович. Шановні друзі! Ми є всі свідками того, що в Україні відбувається згортання боротьби з корупцією, зокрема ми бачимо, що відбувається навколо НАБУ, і, наприклад, останнє, що сталося, це зняття Єгора Соболєва з голови Комітету боротьби з корупцією, і вчорашнє засідання, де відбувається чергова профанація призначення аудитора НАБУ.

То це звернення актуальне, я прошу всіх свідомих депутатів його підтримати.

“Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, занепокоєні ситуацією, яка розгортається навколо діяльності Національного антикорупційного бюро України та спрямована на дискредитацію його роботи, адже українське суспільство високо оцінює роботу цього органу та довіряє йому. Схвальні відгуки про результати діяльності НАБУ отримано також і від депутатів Європарламенту.

Більше того, такі висновки про НАБУ підтверджує і статистика. За два з половиною роки роботи органу відкрите 461 провадження, відшкодовано у бюджет держави 136 млн. грн., вдалось запобігти збиткам на суму 879,9 млн. грн.

Вперше в історії незалежної України порушено провадження проти високопосадових осіб, зокрема повідомлено про підозру Голові Державної фіскальної служби, чинному Голові Центральної виборчої комісії, очільнику Рахункової палати.

Провадження, у яких НАБУ проводила спецоперації, зокрема, “Газова справа Онищенка” та “Бурштинова справа”), є унікальними за розмірами збитків, рівнем посад підозрюваних, кількістю негласних слідчих дій та процесуальних документів.

Сьогодні НАБУ проводить розслідування злочинів, збитки від яких складають 87,2 млрд. грн., розширюється і перелік високопосадовців, які стають фігурантами розслідувань (18 народних депутатів, 17 суддів, семеро керівників органів виконавчої влади та навіть двоє керівників правоохоронних органів).

Такі успіхи детективів бюро повинні гуртувати навколо себе усі прогресивні сили в
Україні, а органи влади повинні сприяти такій діяльності всіма допустимими засобами.

Проте, ми стаємо свідками неймовірного опору чинних владних структур та маніпуляцій, спрямованих на нівелювання кількамісячної роботи детективів НАБУ: наприклад, взаємні звинувачення у незаконності дій, протистояння Генеральної прокуратури та НАБУ, спроба створити тиск на НАБУ через призначення “контрольованого” аудитора, постійна дискредитація НАБУ з боку корумпованих депутатів, чиновників та проплачених “експертів” тощо.

Та особливо ганебною стала ситуація 29 листопада, коли було зірвано спецоперацію
НАБУ та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури із викриття масштабної корупційної схеми в Державній міграційній службі України.

НАБУ є унікальним органом, адже створений з нуля саме в незалежній Україні та з метою протидії кримінальним корупційним правопорушенням, які вчинені, перш за все, вищими посадовими особами. Спроби інших органів державної влади чи посадових осіб втручатись у спецоперації НАБУ, контролювати здійснення працівниками органу своїх повноважень є зловживанням та блокуванням реальної боротьби з корупцією на найвищих рівнях.

Відповідно до Закону України “Про Національне антикорупційне бюро України” забороняється незаконне втручання державних органів, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, політичних партій, громадських об’єднань, інших фізичних або юридичних осіб у діяльність Національного бюро.

Очевидно, реалізація цієї норми закону потребує не лише часу, але й перш за все сильної спільної позиції голови держави, парламенту та громадянського суспільства щодо незворотності боротьби і протистояння корупції у всіх проявах.

Без існування цілком незалежного та непідзвітного жодній з гілок влади антикорупційного органу – протидія корупції, особливо на найвищому рівні, є безрезультатною.

Враховуючи вищесказане та з метою забезпечення послідовності у підтримці антикоруційних реформ, забезпечення результативності боротьбі з корупції, просимо: вжити всіх можливих заходів для забезпечення та гарантування незалежності НАБУ, в тому числі щодо запобігання будь-яким спробам перешкоджання його діяльності; прискорити проведення реформ у сфері боротьби з корупцією, в тому числі щодо створення антикорупційних судів, що є гарантією підвищення ефективності у роботі НАБУ та спеціалізованої антикорупційної прокуратури”.

Дякую.

О.Сич. Хвильку, хвильку! Може є запитання.

Чи є запитання, шановні колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую. Прошу сідати.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Прошу записатись.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний голово, шановні колеги-депутати! Взагалі звернення потрібне, воно є сьогодні актуальним. Але у мене є ряд або зауважень, або може нерозуміння моє. Певні вислови в цьому зверненні я чомусь не сприймаю.

Подивіться, будь ласка, передостанній абзац на першій сторінці звернення: “та особливо ганебною стала ситуація 29 листопада, коли було зірвано спецоперацію НАБУ та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури із викриття масштабної корупційної…” і так далі.

Знаєте, якщо ми можемо говорити в прямому ефірі, що була зірвана спецоперація, то що це за спецоперація така? Ви знаєте, спецоперація проводиться чітко, швидко і з висновками. Коли вся держава говорить, що спецоперація, абсолютно не розумію.

Дивіться, на другій сторінці абзац другий: “Відповідно до Закону України “Про Національне антикорупційне бюро України” забороняється незаконне втручання державних органів, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, політичних партій, громадських об’єднань, інших фізичних або юридичних осіб у діяльність Національного бюро”. Тобто, ми своїм зверненням не вмішуємось у діяльність? Можливо, ми викриваємо якісь їхні дії, які би не повинні бути.

І дальше. Ми звертаємось, щоб прийняти… там є прийняття якнайшвидше антикорупційного суду, а ми вже всі знаємо, що Верховна Рада зняла з розгляду, відкликала свій законо­проект по створенню антикорупційного суду. Президент України у встановленому порядку подає свій законопроект. То для чого ми будемо говорити, якщо ми вже й так знаємо, що Президент подає свій законопроект?

Знаєте, можна його розглядати, але є деякі нюанси, я навіть не знаю, я, напевно, утримаюсь в даному питанні. Дякую.

Голос із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Підтримаю, а я що сказав, “утримаюсь”?

О.Сич. Федишина Ольга Миколаївна.

О.Федишина – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Шановні колеги! Наша фракція підтримує даний проект звернення. Крім того, я особисто була свідком того, що в цю середу, а також вчора була чергова спроба на засіданні Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції призначити “ручного” аудитора НАБУ. Але лише зусиллями тих опозиційних народних депутатів, які входять до складу цього комітету, такій спробі вдалося запобігти. Це велика ганьба для нашої влади – чинити якісь перешкоди для антикорупційних органів.

Щодо пункту, який попередній доповідач озвучив з приводу антикорупційних судів, я особисто вважаю, що його варто залишити, тому що, дійсно, Верховна Рада України проголосувала за відкликання депутатського законопроекту, але як ми бачимо, навіть я щойно перевірила законопроекти, які внесені за поточний тиждень, Президент все ще не вніс свій законопроект про антикорупційні суди. Створення саме цієї судової ланки дозволить, в тому числі, і допомогти роботі НАБУ, тому що сьогодні ті корупційні розслідування, ті корупційні кримінальні провадження, які ними розслідуються, фактично провалюються або закриваються на етапі розгляду в судах, які, очевидно, є сьогодні підконтрольними і заангажованими, і не сприяють об’єктивному розслідуванню кримінальних справ.

Тому я закликаю всіх наших колег підтримати даний проект рішення, підтримати справжню антикорупційну реформу, а не її імітацію, і ми маємо розуміти, що сьогодні це дуже важливе питання для нашої країни, оскільки міжнародні інституції дуже засудили ту ситуацію, яку ми маємо на сьогодні, – боротьбу між правоохоронними органами, між антикорупційними органами, від цього сьогодні залежить і фінансування України міжнародними інституціями, і питання навіть про наявність безвізового режиму. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Дозвольте мені декілька слів в ході обговорення.

Перше, очевидно, що ми би повинні продемонструвати нашу принципову позицію щодо підтримки НАБУ.

Друге, сьогодні в Україні ведеться, ну, для нас, незрозуміла міжусобна війна між різними структурами. Для тих, хто оперує ними, як інструментами у своїх політичних розборках і економічних, вона зрозуміла. Воюють між собою НАБУ, НАЗК, САП, прокуратура, КабМін, Верховна Рада. Я би дуже не хотів, щоби нас, обласну раду, втягували як інструмент у ту війну, “сліпий інструмент”, бо хто і за що воює – ми з вами не знаємо. Це перше.

Друге, тут наведений цілий ряд статистики, і я не гарантую, що вона правильна. Чому? “…відкрито 461 провадження”. А може вже на цей час є 468?

Наступне: “…відшкодовано 136 млн.грн.”, а може вже 139?

“…порушено кримінальних справ, фігурантами яких є 18 депутатів”, а може 25, а не 18, на цю хвилину?

Тому є пропозиція: а) зняти всю статистику, б) зняти натяки на те, хто і з ким воює, а принципово підтримати НАБУ. І для цього нам вистачає залишити перший абзац, – це моя пропозиція, перший абзац, наступні п’ять абзаців зняти, дальше почати з абзацу “НАБУ є
унікальним органом…” і залишити, а там дальше йде – “щоб жоден орган влади не мав права йому перешкоджати”. Це все залишити. Бо воно дублюється.

І з уваги на те, що на попередньому пленарному засіданні ми на вимогу Спілки учасників АТО прийняли звернення про доцільність проведення антикорупційної реформи, зняти останній пункт вимоги, бо ми це зробили того разу. Для чого ще раз дублювати? А просто залишити у заключній частині “Вжити всіх можливих заходів”, тобто, ми звертаємось до Президента, до Верховної Ради “вжити всіх можливих заходів для забезпечення і гарантування незалежності НАБУ, в тому числі щодо запобігання будь-яким спробам перешкоджання його діяльності”.

Це буде, з одної сторони, наша принципова позиція, з другої сторони, це убезпечить нас від використання, як “сліпого інструменту”, і з третьої сторони, ми не наводимо статистику, бо ми нею навіть добре не володіємо. Це моя пропозиція, шановні колеги, яку я ставлю на голосування. Оскільки це в різних частинах, ставлю на голосування першу пропозицію: зняти після першого абзацу п’ять наступних абзаців аж до абзацу, який починається словами “НАБУ є унікальним органом…”.

Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А, я прошу вибачення. Ставлю на голосування проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 68, не голосували – 2: рішення прийнято.

Ставлю пропозицію: зняти після першого абзацу п’ять наступних абзаців аж до абзацу “НАБУ є унікальним органом…”.

Прошу визначатись.

За – 56, утримались – 2, не голосували – 12: рішення прийнято.

І зняти останній абзац щодо прискорення проведення реформ, оскільки ми ціле звернення прийняли на попередньому засіданні, і воно дублює.

Прошу визначатись.

За – 56, проти – 2, утримались – 3, не голосували – 9: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій. Прошу визначатись.

За – 68, не голосували – 2: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про стан виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ області”.

Внесено воно на президії.

Проект рішення номер 67 – на окремому аркуші.

Доповідає Піцуряк Манолій Васильович – голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Будь ласка.

М.Піцуряк. Доброго дня всім присутнім!

Шановний голово, шановні колеги-депутати!

Мені, напевно, цього року чи за два роки найлегше доповідати про це питання сьогодні на трибуні. Дійсно, ми внесли питання на комісії, внесли на президії, але час настільки швидкоплинний, події відбуваються, що за вчорашній день питання про заборгованість заробітної плати працівникам охорони здоров’я області вирішено. Вчора на Верховній Раді прийнято рішення…

(Оплески в залі).

Бюджетна комісія сьогодні прийняла рішення, і мені щиро хочеться подякувати всім нам, небайдужим людям, хто боровся за те, щоб була заробітна плата, обласній адміністрації, яка надсилала багато листів народним депутатам від області, які дуже багато зробили для того, щоби робилося. Остап Васильович, йому особисто також дякую, Остапе Васильовичу, вам. Колеги, я звертаюся до всіх медичних працівників: в новий рік, Різдвяні свята ми будемо із зарплатою.

Але є у вас проект рішення, пункт 2, я прошу роботу визнати задовільною, але прийняти, тому що там є пункт 3: головам районних рад, райдержадміністрацій, міським головам, головам ОТГ вживати заходів і в майбутньому для того, щоб першочергово кошти спрямувати на заробітну плату, щоб не було таких проблемних питань, як сьогодні. Хоча наступний рік чекає нас ще гірший, як цей. Але я думаю, що разом ми доб’ємось того, щоб наші люди нам дякували.

Ірино Богданівно, вибачайте за ті нескромні інколи висловлювання, я сьогодні схиляю голову, я дякую вам і вашому департаменту за те, що ви все зробили, щоби ми мали зарплату. Дякую.

(Оплески в залі).

Чи є запитання? Є. Прошу записатись.

Дякур Дмитро Дмитрович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Атаманюк Олег Юрійович, будь ласка.

О.Атаманюк – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Шановний Манолію Васильовичу! Оскільки проект нашого рішення звучить як стан виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ, а не тільки медичних установ, скажіть, будь ласка, як на сьогодні перебуває із виплатою заробітної плати працівникам… технічним працівникам в освітніх закладах? Є заборгованість, немає, яким чином вона погашена? Дякую.

М.Піцуряк. Олеже Юрійовичу, дякую за дуже принципове й актуальне питання. Я є голова постійної комісії з питань охорони здоров’я і соціальної політики, і моє питання було співдоповідь. Оскільки директор департаменту фінансів повідомила, що питання врегульовано, якщо можна, я можу передати слово Ірині Богданівні, вона вам детальніше розповість про дане питання.

О.Сич. Дебенко Ігор Богданович. Помилково?

І.Дебенко. Ні.

О.Сич. Ні. Будь ласка.

І.Дебенко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання
“Свобода”.
Шановні колеги! У мене, можливо, не стільки запитання, як швидше репліка, оскільки, якщо відверто, не дуже зрозумів, кому адресовані оплески, які тільки що були в сесійному залі. Якщо це оплески Манолію Васильовичу Піцуряку, всім депутатам обласної ради, які неодноразово піднімали це питання, Ірині Мацькевич, тоді я згідний. Якщо ці оплески адресовані тим, хто в кінці року за кілька днів до закінчення бюджетного року таки виділив ці кошти, і ми мали бюджетних працівників, які не отримували в цьому місяці зарплату, мали заборгованість, тоді я не розумію, чесно кажучи, наших оплесків. Дякую.

М.Піцуряк. Друже Ігоре! Це оплески нам всім, присутнім в залі, які добились того, що ми маємо зарплату.

О.Сич. Будь ласка, Іваночко Михайло Степанович.

М.Іваночко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Тут хотів би повторити питання по освіті, адже я розумію, що ви є головою комісії медичної та соціального розвитку. Але по освіті я знаю ситуацію по Надвірнянському району, особисто: 13 млн.грн. заборгованості по заробітній платі по освіті. Я буду питати це саме питання і директора департаменту, але тут написано “зокрема охорони здоров’я”, але пише так само “бюджетних установ”. Тому мене цікавить освіта, в першу чергу, так само, тому що добре, що медики отримають зарплату, але освіта так само.

І друге, я би хотів сказати, що це заслуга безпосередньо Манолія Васильовича Піцуряка, адже він цілий рік піднімав це питання. І дякую, Манолію Васильовичу, що ви це питання піднімали, і медики отримали заробітну плату. Це ваша заслуга. Дякую вам.

О.Сич. Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Манолію Васильовичу, я не зовсім розумію, для чого було це звернення зроблено, і чому роботу визнаємо задовільною. Якщо ви хотіли подякувати владі, то для цього не треба виходити на трибуну і робити звернення. Якщо людям не виплачували кілька місяців зарплату, то це вже незадовільний стан виплати. І те, що їм зараз тільки виплатили, це все одно незадовільно, тому що людина повинна отримувати свою заробітну плату вчасно, а не думати, як кілька місяців виживати. Тому я вважаю, що це недоречно визнавати роботу задовільною, і друге, дякувати владі тут немає чого. Дякую.

М.Піцуряк. Молодий колего! Я щиро вам дякую. Я хотів подякувати тим працівникам всім: і фінансових органів, і всіх департаментів, які дійсно працювали, є вони працівниками, і багато віддали того, щоби була зарплата. І дійсно, при всій повазі до нас, що ми піднімали, але народні депутати України тоже свою лепту внесли. Якби сьогодні стояло питання, не було би цих коштів, ми би йшли в новий рік без зарплати, ми би ставили “робота незадовільна”, але оскільки люди отримають зарплату, Новий рік і Різдво будуть зустрічати з коштами, і знаєте, люди, які працюють у виконавчій владі, інші, вони не винні в тому, що десь там у верхах деякі посадові особи неправильно розрахують, не та формула. Я не можу зрозуміти, чому така формула, наприклад, по освіті. Вчителі отримують, деякі райони мають навіть із залишком кошти, а технічним працівникам не вистачає. І наші звернення до голів районних рад, голів районних адміністрацій, голів міст постійно, першочергово спрямовувати кошти… (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Чи є ще бажаючі задати запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Прошу записатись, бо я бачу, що депутат піднімає руку, тому я питаю. Запишіться, будь ласка, для запитань.

Токарчук Олег Володимирович.

О.Токарчук – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Шановний Манолію Васильовичу, можливо, у нашому зверненні, нашому проекті рішення “визнати роботу уряду незадовільною у фінансуванні галузі”?

М.Піцуряк. Це ваша пропозиція? Ставте пропозицію на голосування.

О.Сич. Рудик Марія Олександрівна.

М.Піцуряк. Я розумію, це поправка до…

О.Сич. Вже не заважайте доповідати депутатові. Ви свій час вичерпали. Будь ласка.

М.Рудик – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Протягом року Богородчанський район два рази виплачував з районного бюджету заробітну плату технічним працівникам та медикам, і відповідно ці кошти, якщо би вони були передбачені з державного бюджету, і надані на заробітну плату технічним працівникам закладів освіти та медичним працівникам, були би використані на розвиток Богородчанського району. На превеликий жаль, на своїх власних плечах район витягував ці заробітні плати.

На даний час немає інформації щодо того, що запитував мій колега Олег Атаманюк, стан виплати заробітної плати технічним працівникам, які отримали на даний час 600 грн. за листопад місяць, і ми не знаємо інформації, як складеться доля заробітної плати надалі. Як може бути задовільною робота?

М.Піцуряк. Дякую, колего.

Ви знаєте, дійсно, хотів би з цієї трибуни подякувати і Богородчанській районній раді, і Богородчанській адміністрації, які 7,3 млн.грн. почали розподіляти на зарплату ще з травня місяця, у травні, липні, у вересні.

Богородчанський район, пані Леся-Марія, він був у найгіршій ситуації по виплаті зарплати серед медичних працівників. Але дякуючи нашим колегам-депутатам, які в Богородчанській районній раді в даний час, напевно, вирішують питання, як виплатити зарплату педагогічним працівникам, працівникам освіти, я думаю, що вони те рішення врегулювали сьогодні. А якби Богородчанська районна рада не приймала відповідні рішення, ми би сьогодні були ще в гіршій ситуації, як були Коломия і Косів.

Тому я ще раз звертаюся до всіх районних рад, міських при перевиконанні: дивіться за тих людей, щоб не робити такі шоу, коли перекривають дороги, інше, а потім кажуть, що це…

Сьогодні факт той, що зарплата буде. Дякую.

О.Сич. Дякую, Манолію Васильовичу. Запитання вичерпані. Прошу сідати.

М.Піцуряк. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Прошу записатись.

Поки записуєтесь, перш за все, я надам слово голові обласної державної адміністрації, але почекайте, нехай запишуться люди.

Будь ласка, Олег Романович.

О.Гончарук. Доброго дня, шановні депутати, присутні в залі! Я, перш за все, хочу привітати всіх з наступаючим Новим роком, з Різдвяними святами. І тільки що, коли була дискусія з приводу того, чи слід дякувати, чи не слід дякувати, звичайно, у кожного є своя думка, але я хочу вам подякувати, перш за все, за те, що обласна рада при всіх політичних дискусіях, ми розуміємо, при всіх складностях, які були… і принципова позиція Олександра Максимовича Сича, до речі, він був на засіданнях президії, обласної державної адміністрації, і весь час запитували, чи є запитання до дій уряду. Так, є.

Так от, я з цієї трибуни хочу вам всім подякувати за ту підтримку, яку ви мені, як голові обласної державної адміністрації за останні 3 місяці надавали, і ви допомагали нам вести діалог з людьми на місцях.

Що стосовно виплати заробітної плати, я з цієї трибуни хочу вибачитись перед всіма працівниками медичної галузі, освітньої галузі за те, що дійсно ця затримка заробітної плати була. Але повірте нам, що всі місцеві органи виконавчої і представницької влади спрацювали, на мою думку, на відмінно, і я за це хочу подякувати всім, а перед вами ще раз вибачитись. Дякую.

О.Сич. Черневий Юрій Іванович.

Ю.Черневий – голова постійної комісії з питань гуманітарної політики та свободи слова, депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Шановний Олександре Максимовичу! Я, звичайно, дуже радий і ми всі раді за те, що сьогодні ми можемо говорити про ліквідацію заборгованості, але я би дійсно погодився з тим, якби зараз керівництво обласної адміністрації підтвердило, чи ліквідована заборгованість працівників освіти області. Якщо це так, то тоді ми можемо дійсно говорити про те, що ми всі добре спрацювали, працюючи дуже довго, адже питання про те, що буде заборгованість, ми людей тримали і тримаємо до сьогоднішнього дня, лишилось 9 днів до нового року, і я би хотів, щоб
сьогодні освітяни тут почули: вони отримають зарплату, ліквідована їхня заборгованість по зарплаті чи ні. І тоді ми можемо визнавати роботу і виконавчої служби, виконавчої гілки влади, і Кабінету Міністрів, і Верховної Ради, тоді можна говорити про задовільну роботу. А на цей момент я би все-таки хотів отримати відповідь, і не тільки я, а й всі освітяни. Дякую.

О.Сич. Яремин Ігор Васильович.

І.Яремин. Шановні колеги-депутати! Я також хочу підтримати свого колегу Юрія Івановича в тій частині, що не можна з року в рік, а це вже триває протягом більше як 10 років, тримати у напрузі громадськість, а зокрема освітян, медиків, працівників культурної сфери протягом не те, що останнього тижня, а протягом цілого року, починаючи із самого формування бюджету кожного чергового року, на що я звертав увагу ще в лютому місяці, коли був дефіцит фінансування даних підрозділів, – 41 млн.грн. по Косівському району. Це не личить всім рівням влади – тримати у напрузі всі колективи цілий рік, що створює нездорову ситуацію і відношення до влади. Дякую.

О.Сич. Палійчук Микола Васильович.

М.Палійчук – депутатська фракція політичної партії “Українське об’єднання патріотів – УКРОП”. Шановні колеги! Справа в тому, що некоректно ставити жодні оцінки діям тих чи інших департаментів, тому що область є заручником суми субвенції чи дотації, які дають на область. Ми і у 2017 році, і, на жаль, у 2018 році в державному бюджеті субвенцій і дотацій, які передбачені на заробітну плату освітянам, медикам, буде вистачати на 9-11 місяців. Знову буде та сама ситуація. Тут неправильний підхід держави до формування бюджету, про що я неодноразово наголошував.

Що стосується перевиконання, то я провів аналіз. Усі райони, в яких був дефіцит, включаючи міста Яремче і Болехів, від 55 до 70 відс. перевиконання направлено на заробітну плату. Всі працювали у максимальному режимі. Але для того, щоб погасити цю заробітну плату, не вистачало навіть 10 відс., якби все від перевиконання спрямували.

І ще одне важливе, бо… ми дякуємо КабМіну. Шановні колеги! Вчора увечері, після 5-ої години, ця постанова ще навіть не опублікована, а ми отримуємо гроші. Якби у нас сесія була у четвер, ми би не встигли ці кошти направити. Також нам ще близько 100 млн.грн. не вистачає освітянам на всю область. Буде заплачений, напевно, аванс, але заробітну плату, якщо КабМін не добавить нам, ми не зможемо виплатити. Якщо КабМін прийме рішення сьогодні чи завтра, добавить нам, все рівно комісію і сесію треба буде ще раз зібрати, щоб ми ті кошти спрямували на виплату зарплати. Але я думаю, що КабМін поміняє свою позицію, і як Бюджетний кодекс буде інакше відноситись до областей, тим більше,  що на днях правоохоронці затримали шпіона російського, може після того, як вже менший вплив росіян буде на це…, КабМін запрацює краще. Дякую.

О.Сич. Атаманюк Олег Юрійович.

О.Атаманюк – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Шановні колеги-депутати! Від початку роботи нашої каденції обласної ради практично на кожному пленарному засіданні ми розглядаємо питання заборгованості заробітної плати. Чи правильно це, і чи має так бути? Абсолютно, ні. Це питання, яке Кабінет Міністрів має врегульовувати, і ми не маємо на це ні витрачати наш час, ні постійно піднімати.

Для чого ми маємо випрошувати у Кабінету Міністрів заробітну плату тим людям, які в охороні здоров’я щодня ризикують своїм життям, ризикують своїми пацієнтами, це тим людям, які кладуть своє життя на вівтар в освіті, це тим людям, які сьогодні технічні працівники, які вже декілька місяців залишились без зарплати, і на сьогодні заборгованість у Косівському районі складає 10,5 млн.грн.? Буде ця заборгованість  подолана до кінця року? Чому так має бути? Абсолютно ми маємо величезний відтік кадрів з охорони здоров’я, ми маємо відтік кадрів з освіти, і скоро ми залишимось в такій ситуації, що ні в одному, ні в іншому напрямку не буде ні кому лікувати людей, ні вчити людей. Тому ця ситуація категорично неприпустима. Дякую.

О.Сич. Дякую. Королик Михайло Михайлович.

М.Королик – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановні колеги! Шановні мешканці нашої області! З року в рік ми спостерігаємо одну і ту ж саму ситуацію, коли в кінці року немає заробітної плати нашим освітянам, медикам, і це ганебне явище, адже протягом року вже зрозуміло, що в кінці року буде ця проблема. Від сесії до сесії на сесіях обласної ради ми це питання піднімаємо. І тому, як на мене, виконавча гілка влади має все зробити від себе можливе, щоб комунікувати з Кабінетом Міністрів на рахунок того, щоби така ганебна ситуація не повторилась наступного року.

І, як на мене, є незадовільна робота в цьому напрямку, адже фактично дійсно, гроші тільки сьогодні у нас на бюджетній комісії… було проголосовано це питання, тільки сьогодні вони підуть, а люди протягом певного часу не отримували заробітної плати.

Я думаю, що так не може бути, так не має бути, і для того, щоб таких ганебних явищ не було, вже сьогодні про це потрібно говорити.

Сьогодні приймаються бюджети на місцевому рівні, місцевими радами, і вже в багатьох районах вже сьогодні зрозуміло, що заробітної плати не вистачає в повному обсязі на цілий рік.

Тому прошу виконавчу гілку влади, щоб вони комунікували більше з керівництвом держави, щоб не повторилась та сама історія, що сьогодні. Адже влада дуже красиво розповідає про реформу медицини, освіти, а на сьогоднішній день не може забезпечити ту заробітну плату, яку люди тяжкою працею заслуговують. Дякую.

О.Сич. Коцюр Сергій Петрович.

С.Коцюр – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Ша­новні колеги! Я не буду дублювати, повторювати ті слова, які говорили попередні доповідачі, я з ними повністю згоден. Але я би хотів звернути увагу на пункт 3 цього проекту рішення: “Рекомендувати головам районних державних адміністрацій, головам районних рад, міським головам міст обласного значення…” і так дальше по тексту. Тобто, що по тексту нам пропонують? Що в даний момент держава говорить про децентралізацію, про те, що сильні громади, які розвиваються, які стають незалежними, самостійними, мають не думати про ті обов’язки, повноваження, які на них покладені, а мають думати, як закрити заробітну плату працівникам, яку має закрити держава.

Що це за ситуація така? Тому я пропоную третій пункт повністю забрати з цього проекту рішення. І, на мою думку, визнавати задовільною виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ області, зокрема закладів охорони здоров’я, ну, задовільною точно не можна визнавати. Дякую.

О.Сич. Будь ласка, я ще надаю слово першому заступнику голови обласної ради Василю Івановичу Гладію.

В.Гладій. Шановні колеги! В підтримку слів, які говорив Сергій Петрович, хочу ще раз акцентувати нашу з вами увагу на те, що органи місцевого самоврядування мають два види повноважень: це власні повноваження і делеговані повноваження держави. Коли держава делегує повноваження місцевому самоврядуванню, вона зобов’язана разом з повноваженнями делегувати і фінансовий ресурс для виконання таких повноважень. А власні повноваження – це ті повноваження, які виконуються, реалізуються за рахунок коштів власних місцевих бюджетів.

Що ми маємо за 2017 рік? Додатково власного фінансового ресурсу місцевими бюджетами на виплату заробітної плати станом на 1 грудня поточного року, тобто, ця цифра зараз є набагато більша, але на 1 грудня це було 340 млн.грн. 340 млн.грн. – це ті кошти, які повинні були скерувати на виконання власних повноважень районні бюджети, міські бюджети, бюджети ОТГ, сільські, селищні, натомість ці кошти вони вимушені були скерувати на ті повноваження, які держава нам делегувала, але не надала фінансового ресурсу. 340 млн.грн. станом на 1 грудня. Зараз ця цифра зовсім інакша.

Ми будемо з вами розглядати проект обласного бюджету на 2018 рік. Хочу вам сказати, що в проекті обласного бюджету вже додатково до обсягів субвенції з державного бюджету на освіту і охорону здоров’я за рахунок обласного бюджету вже додатково направлено 320 млн.грн. 320 млн.грн., які ми могли направляти на виконання власних повноважень обласної ради, в проекті обласного бюджету ми спрямовуємо на виконання повноважень держави. Тому що ми не отримуємо достатньо фінансового ресурсу на виконання цих повноважень.

Тому я погоджуюсь з тим, що сьогодні давати позитивну оцінку стану виплати заробітної плати будь-кому, напевно, буде неправильно. Краще взагалі її не давати, або надавати об’єктивно. Дякую.

О.Сич. Колеги, дозвольте мені декілька слів так само, як депутату, при обговоренні взяти участь.

Реагуючи десь, можливо, на пропозиції наших депутатів, чи треба дякувати фінансовому департаменту обласної державної адміністрації, так, треба дякувати. Вони є заручниками
ситуації. Вони по вертикалі підпорядковані КабМіну, але вони не відповідальні за недолугу політику КабМіну. І, насправді, Ірина Богданівна, її співробітники, робили все можливе, щоб ця зарплата поступала. Вони на робочих нарадах зверталися, вони у зверненнях писали, вони допомагали нам звернення коректно формулювати, подаючи коректні цифри. Тобто, їм треба дякувати. Вони робили все можливе.

Чи треба дякувати і визнавати роботу КабМіну задовільною? Ні, вона незадовільна. Тому що, маючи в державі ресурс, до останньої хвилини цей ресурс КабМін не спрямовував на виконання своїх повноважень, держава в особі КабМіну зобов’язана видавати вчасно субвенцію на оплату праці працівників охорони здоров’я і освіти. І КабМін цього не робив. Якби ресурсу не мав, а то ж мав ресурс, але не робив, і тим самим створював штучну соціальну напругу у
суспільстві. І тому люди перекривали дороги, і тому люди турбували наших депутатів, і тому люди приходили до нас на сесію, і тому люди до мене на прийом приходять і до всіх вас, бо КабМін все це робив неправильно. Але чи можемо ми оцінювати роботу КабМіну? Ні. Ми делегували наших депутатів Верховної Ради, щоб вони від нашого імені виступали, і вони повноважні давати оцінку роботи КабМіну.

І тому давайте, колеги, будемо ми апелювати до наших народних депутатів: шановні, коли будете слухати в черговий раз в п’ятницю про діяльність КабМіну, дайте йому негативну оцінку, бо він працював погано. І я з цим погоджуюся.

Чи робили ми в межах наших повноважень, щоб вчасно виплачувати заробітну плату? Ми робили все можливе. І навіть сьогодні у нашому бюджеті, скажемо, з перевиконання, станом на листопад, ми 4 млн.грн. даємо на оплату праці тим працівникам професійно-технічних установ, які не забезпечуються субвенцією з державного бюджету. Це на наших плечах. І протягом року ви чули, що коли мова йшла про заробітну плату бюджетних установ, які оплачуються з
державного бюджету, проблем не було.

Чи є проблеми в районах по їхніх повноваженнях, не державних, а їхніх? Є. У мене на прийомі громадян 18-го числа були люди з Косівського району, з культури, і так само плачем плакали, що їхні районні установи не отримують заробітну плату.

Чи це наші повноваження? Ні. Це, очевидно, повноваження районної влади. Вона повинна про це думати.

І тому я пропоную ті пропозиції, які десь перекликаються з тим, що говорили колеги і депутат Коцюр, і Василь Іванович Гладій.

Шановні колеги! Перш за все, поставимо на голосування за основу, а потім будемо формулювати.

Хто за те, щоб прийняти проект рішення за основу? Прошу голосувати.

За – 67, не голосували – 2: рішення прийнято.

Перш за все, Манолію Васильовичу, я хотів би, щоби ви не настоювали, щоб в другому пункті ставити задовільну оцінку. Я пропоную пункт 2 взагалі зняти, зняти.

Будь ласка, увімкніть мікрофон Піцуряка.

М.Піцуряк – голова постійної комісії з  питань охорони здоров’я та соціальної політики. Пане голово, даний пункт був актуальний в разі, якщо би на сьогодні ми не мали інформації про те, що зарплата буде, і тут би було тільки єдине: незадовільна. Але питання врегульовано, я підтримую вашу пропозицію, пропоную зняти.

О.Сич. Тим більше, Манолію Васильовичу, ви не можете орієнтуватись, чи питання врегульовано, вам задали питання депутати, ви ж тільки говорите про охорону здоров’я. А що в освіті робиться, ви знаєте?

М.Піцуряк. (Без мікрофона).

О.Сич. Ви ж не знаєте цього. Насправді, сьогодні звучить цифра, що нам бракує ще біля 70 млн.грн. на освіту, чи скільки там. Микола Васильович Палійчук сьогодні називав цифру.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Тому, шановні колеги, дякую, Манолію Васильовичу. Манолій Васильович не настоює, я пропоную пункт 2 з проекту рішення зняти. Прошу визначатись. І тоді вийде, що ми просто взяли до відома.

За – 60, проти – 1, утримались – 3, не голосували – 5: рішення прийнято.

Щодо пункту 3, то я підтримую депутатів Коцюра і Василя Івановича Гладія.

Колеги, ми не повинні порушити статтю 142 Конституції України, яка чітко каже, що всі витрати, пов’язані з прийняттям рішень державними органами, повинні компенсуватись з державного бюджету. І тому ми не повинні зобов’язувати районні і міські ради, всіх решту витягати гроші з власної кишені, якщо КабМін не дає субвенцію на освіту чи на охорону здоров’я. Але в той же час, шановні колеги, у нас є власні повноваження, і у нас, і в містах, і в районах, де оплата праці здійснюється не з державного бюджету, а з нашого власного бюджету. І тому я пропоную уточнити цей пункт, не знімати його, Сергію, не знімати його, а уточнити: зобов’язувати від перевиконання спрямовувати на заробітну плату установам, фінансування яких здійснюється з місцевого бюджету. Доповнити: щодо установ, фінансування яких здійснюється з місцевого бюджету. А щодо тих, які з державного, нехай держава віддає гроші.

Колеги, от така моя пропозиція, тому ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 63, утримались – 2, не голосували – 4: рішення прийнято.

Ну, і, колеги, ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу вибачення. Ну, знаєте, я взяв слово в кінці, коли всі пропозиції прозвучали. Але бачу, що ще є пропозиції, так? Будь ласка, увімкніть мікрофон Оксані Мельничук.

В.Гладій. Мельниченко.

О.Сич. Мельниченко, прошу вибачення.

О.Мельниченко. Шановний Олександре Максимовичу, шановні колеги! У зв’язку з розглядом даного рішення у мене є така пропозиція. Доповнити його таким чином: в разі перевиконання обласного бюджету також залишити певний фінансовий ресурс на покриття першочергових виплат, в тому числі і на заробітну плату.

О.Сич. Пані Оксано, це є в третьому  пункті, це є: і з вільних залишків, і в разі перевиконання, але тільки щодо установ, які фінансуються з місцевого бюджету.

О.Мельниченко. Але це стосується і обласної ради в тому числі?

О.Сич. Так, звичайно, обласної і районної, сільської, селищної, ОТГ, – всіх це стосується.

О.Мельниченко. Тоді дякую.

О.Сич. Але щодо тільки наших повноважень, а не тих, де КабМін повинен виконувати свою функцію.

О.Мельниченко. А я вважаю, що в разі виникнення таких складних ситуацій, передбачити й таку можливість.

О.Сич. Ну, якщо ви вважаєте, що треба порушувати Конституцію, то це ваше право. Що я зроблю?

О.Мельниченко. Ні, це моя пропозиція.

О.Сич. Я ще раз цитую статтю 142 Конституції України, а ви тоді маєте встати і сказати: я – за порушення Конституції.

Ну, якщо не маєте сміливості встати, то я ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій. Прошу визначатись.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. В цілому.

За – 64, утримався – 1, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про підтримку звернення делегатів та учасників VI Конгресу Світової Федерації Українських Лемківських Об’єднань щодо проголошення 2018 року Роком справедливості стосовно українців, депортованих у 1944-1951 роках”.

Внесено на президії до проекту порядку денного.

Проект рішення номер 68 – в окремій брошурі.

Доповідає Королик Михайло Михайлович – депутат обласної ради.

М.Королик. Шановні депутати! Закликаю підтримати цей проект рішення, адже мова йде про один з найбільших злочинів проти Української нації – про примусову депортацію у 1944-1951 роках.

В той же час, вдумайтесь, українцям на етнічних землях надавали час від однієї доби до 48 годин на те, щоб зібрати свої речі. Людей було у грубій формі депортовано. Це відбувалося в чотири етапи, кожен з яких був все жорсткіший і жорсткіший. І що саме найголовніше, що стосується цього питання, людей було депортовано, вони не мали права з тих місць, куди їх було депортовано, нікуди рухатись, адже ті отримували спеціальний статус, і їм заборонялось будь-куди переїжджати. Люди втрачали майно, господарку, їм було обіцяно, що ці всі речі будуть компенсовані, але насправді це був підлий обман.

Також є ганебним явищем те, що наших українців, близько 4 тис. українців поляками було заслано в концтабір, де перебували навіть 800 жінок і близько десятка дітей, також священослужителі. Близько сотні звідти не повернулись, там і загинули. Вдумайтесь: це відбувалося якраз після Другої світової війни, коли фактично увесь світ засуджував ті методи, які застосовувались у Другій світовій війні.

Я хочу вам сказати, що це ганебне явище на сьогоднішній день не є, на жаль, засуджено в Україні і у світі, а в Україні, на жаль, на належному рівні немає вшанування.

Це є наша національна гідність, повинна відбутись історична справедливість, тому закликаю сьогодні  кожного депутата підтримати їхнє звернення, щоби на державному рівні побачили рівень підтримки цього звернення, адже наша обласна рада є представником 1,5 млн. українців Івано-Франківської області.

Тому закликаю кожного депутата підтримати це звернення. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання, колеги? Немає? Прошу сідати.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є запитання, так? Ні? Я ще не дав запитання, хто бажає взяти участь в обговоренні, тільки запитав: у кого є запитання.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань. Дякую.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Прошу записатись.

Голіней Юрій Дмитрович, будь ласка.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Іваночко Михайло Степанович.

М.Іваночко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Прошу всіх підтримати це звернення, а особливо владі добре перечитати його і взяти на озброєння, і мати на увазі, що дійсно українці були депортовані, а не вихвалювати саме тих катів українського народу на кшталт Пілсудського, де найвища посадова особа України вихвалює ката і окупанта.

Тому, товариство, прошу підтримати і цінувати те, і пам’ятати, що ми є українці на своїй Богом даній землі, і ми маємо шанувати всіх українців, які були вислані і депортовані.

Прошу підтримати рішення і пам’ятати про це. Дякую.

О.Сич. Тільки репліка, колеги.

Насправді, ось це, згідно з визначенням ООН, і був геноцид, тому що міжнародне визначення геноциду – це, скажемо, переслідування державою якоїсь нації чи народу, польська держава переслідувала українців. Це є геноцид. Натомість, те, що поляки говорять про конфлікт на Волині, – це не був геноцид, це був конфлікт.

Колеги, завершено обговорення. Прошу визначатись.

Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 63, утримався – 1, не голосували – 6: рішення прийнято.

Так, колеги, питання номер 69 ми зняли з розгляду – про спорудження спортивного комплексу.

Під номером 70 розглядається питання “Про надання згоди на відновлення меж земельних ділянок на вул. Шухевичів, 16 а та 21 у м. Івано-Франківську”.

Проект рішення номер 70 – на окремому аркуші.

Доповідає Прокопів Анатолій Іванович – начальник відділу земельних ресурсів та раціонального природокористування виконавчого апарату обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин, рекомендовано до розгляду на сесії. Будь ласка.

А.Прокопів. Шановні депутати! Вашій увазі пропонується проект рішення про надання згоди на вжиття заходів щодо відновлення меж земельних ділянок на вул.Шухевичів у м.Івано-Франківську, що дасть можливість в подальшому узгодити межі зі суміжними землекористувачами, розробити технічну документацію та визначити кадастровий номер.

Хочу відмітити те, що даний проект рішення не стосується будь-якої забудови чи навіть перспективного плану будь-якого будівництва. Ми на сьогоднішній день проводимо заходи щодо переоформлення наявних правоустановчих документів старого зразка до нової державної реєстрації. За результатами розроблена технічна документація підлягає затвердженню на сесії обласної ради, тобто, дане питання в подальшому повторно буде розглянуто на пленарному засіданні обласної ради.

Якщо є запитання, я готовий дати відповідь.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, якщо коротко, щоб ми довго не дебатували, треба дати можливість на законних підставах, так, як того вимагає закон, впорядкувати остаточно межі, в тому числі ті спірні речі, про які я сказав, які є захоплені.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Дякую. Дякую, пане Анатолію. Сідайте.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Є. Запишіться, будь ласка.

Королик Михайло Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Попович Василь Борисович.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Я би десь пропонував, щоби там також долучились силові структури, і щоб це все питання дійсно було вирішено належним чином і в законний спосіб, щоби відповідні люди відчули силу правди, силу закону в Україні. Дякую.

О.Сич. Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Колега мене випередив. Справді, у нас на комісії це питання було, це не одна така земельна ділянка, тому я пропоную, щоби на комісії і земельній, в тому числі, залучали правоохоронні органи для того, щоб відразу це каралось, тому що я думаю, що це не одна така земельна ділянка, де відбулося захоплення. Подібні захоплення були і в районних центрах. І треба масово по області зробити раз і назавжди, навести порядок з цими земельними ділянками. Дякую.

О.Сич. Я хотів уточнити. Залучати правоохоронні органи, себто, поліцію для охорони депутатів від нападу рекетирів, які крадуть громадське майно, так?

С.Никорович. В тому числі.

О.Сич. Так і будемо робити. Так і будемо робити.

До речі, давайте, колеги, ми на наступній сесії розглянемо питання про порядок реєстрації представників громадських організацій, які відвідують сесії, і порядок охорони депутатського корпусу, і порядок охорони тої системи, яка коштує мільйон, і яку в будь-який момент можна вивести з ладу.

Я пропоную на наступній сесії до цього питання ще повернутись і врегулювати його.

Данів Іван Михайлович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Дякую.

Колеги, ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 63, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про припинення Снятинського дитячого будинку-інтернату”.

Проект рішення номер 71 – в окремій брошурі.

Доповідає Яворський Віталій Львович – виконуючий обов’язки директора департаменту соціальної політики обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики.

Комісія не рекомендувала до розгляду.

Постійна комісія з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендувала до розгляду на сесії обласної ради.

Тому, шановні колеги, визначатись депутатам. Будь ласка.

В.Яворський. Доброго дня, Олександре Максимовичу, Олеже Романовичу, шановні депутати!

Снятинський будинок-інтернат, дитячий будинок-інтернат, планова місткість його 110 осіб. Фактично на сьогоднішній день перебуває 97 вихованців-хлопців, з них тільки 13 осіб – це діти до 18 років, всі інші – особи повнолітні, які  потребують влаштування в інші заклади, які знаходяться в нашій області.

Я підготував презентацію. Зараз, одну хвилиночку.

О.Сич. Ви маєте якийсь графічний матеріал, так?

В.Яворський. Так.

О.Сич. Будь ласка, оператор, включіть, нехай коментує доповідач.

В.Яворський. Наступний можна?

Як ви бачите, в області є 9 інтернатів системи соціального захисту, які підпорядковані департаменту, 3 з них – геріатричні, 3 – психоневрологічні дорослі і 3 – дитячі будинки-інтернати. Якщо ви подивитесь на цифри, то на сьогоднішній день Снятинський будинок-інтернат, що я вже озвучував, на 110 ліжко-місць, зайнято 98, і в принципі, є ще можливість перевлаштувати.

Наступний слайд. У нас на сьогоднішній день, з цього слайду ми бачимо, є потреба в дорослих психоневрологічних місцях – 270 місць, з них 110 – це терміново, це ті особи, які на сьогоднішній день перебувають в геріатричному пансіонаті, але по медичних показах не можуть там перебувати, і це черга, яка на сьогоднішній день складає більше 50 осіб в департаменті соціальної політики. Що значить черга? Це кожен день приходять люди з великим проханням, з мольбою про те, що вдома є діти, вдома є інші родичі, особа небезпечна для проживання в будинку з іншими особами, тому велика потреба у нас є в дорослих геріатричних пансіонатах.

На наступному слайді ви бачите відсоток, що тільки 13 відс. в дитячому будинку-інтернаті – діти. Це, в свою чергу, тягне, оскільки перебування одного підопічного в дорослому інтернаті значно дешевше, ніж перебування одного підопічного в дитячому, це в свою чергу тягне, за приблизними розрахунками, ми робили, в рік понад 1 млн.грн. Хочу зразу зазначити, що це кошти як з обласного бюджету, так і зі спецфонду та благодійних коштів.

Що пропонує департамент соціальної політики?

Департамент соціальної політики пропонує наступні шляхи вирішення.

Залучанський будинок-інтернат проходить перепрофілювання, він фактично вже завершений, він набуває II-IV профілю, а Снятинський дитячий будинок-інтернат – 110 ліжко-місць і Снятинський психоневрологічний інтернат – 225 місць стають одним-єдиним Снятинським психоневрологічним інтернатом на 335 ліжко-місць.

Весь персонал, жодна людина не буде не працевлаштована, весь персонал переходить або в Залучанський будинок-інтернат, що ви бачите з цього слайду, або в дорослий психоневроло­гічний інтернат. Наголошую: жодна людина не залишиться без роботи, всі будуть працевлаштовані.

Майно – аналогічно, на наступному слайді, майно переходить відповідно в Снятинський психоневрологічний інтернат.

На наступному слайді ми бачимо фінансовий ресурс. Там зазначено, куди перейде… значить, витрати на оплату праці відповідно перейдуть частково в Залучанський будинок-інтернат і Снятинський психоневрологічний, оскільки 13 осіб, які на сьогоднішній день є дітьми, будуть влаштовані у Залучанський дитячий будинок-інтернат.

Аналогічно витрати на харчування та медикаменти будуть розподілені. Інші витрати, які пов’язані з утриманням дітей та дорослих, будуть розподілені між двома інтернатами.

Прошу, наступний слайд. Результат. В результаті у дитячих закладах не буде осіб, яким понад 35 років, що є взагалі порушенням. В геріатричних пансіонатах не буде осіб з гострими психічними захворюваннями, що теж є порушенням. Буде ліквідована черга в психоневрологічний інтернат, і найголовніше, напевно, – збережені робочі місця.

Якщо трошечки відійти від слайдів, то хотів би нагадати, що Снятинський будинок-інтернат, мабуть, уже вже останні 5, а може й більше років на слуху, як у волонтерів, активістів, уповноважених у справах людини, а також він постійно під пильним наглядом департаменту соціальної політики, і не тільки департаменту. Це той інтернат, в якому згоріла дитина, це той інтернат, в якому викинули… хотів сказати, випала, викинули дитину через вікно, це той інтернат, в якому мою попередницю облили кислотою, ведеться кримінальне провадження, і це той інтернат, в якому людину, яка займалась… впливала, не впливала, а скажемо так, хотіла вияснити ті ганебні речі, які відбуваються в інтернаті, було поставлено розтяжку, ви про це теж, напевно, всі чули. Це той інтернат, в якому… 4 грудня я приїхав без попередження, а я маю на це повне право, оскільки я відповідальний за долі цих підопічних, які є в інтернаті, без попередження приїхав, я виявив слідуюче.

Крупи – з хробаками, бардак повний, завскладом на вимогу скласти акт закрила приміщення складу і пропала у невідомому напрямку, про що було складено акт про відсутність її 3 години на робочому місці.

Це той інтернат, в якому була депутатська комісія медична і соціальна, і вони бачили ситуацію, коли працівники, не всі, частина працівників налаштовувала дітей і ті чуть не з камінням бігли за перевіряючими.

Це той інтернат, який за результатами… на наше звернення Держпродслужба виїхала перевірити стан дотримання умов санітарних, виявлено… зачитаю лише одну цитату: “посуд вимитий неякісно, на посуді залишки їжі та тарганів”.

Ще одна цитата: дошка, на якій розробляють молочні продукти (сир) з тріщинами, при натисканні звідти вилазять таргани.

І таких прикладів я можу навести дуже багато.

В той самий час хочу зазначити, що якщо заїхати, а комісія депутатська була і в одному, і в іншому інтернаті, якщо заїхати в той інтернат, з яким ми плануємо об’єднати існуючий дитячий, то ми бачимо в рази кращу ситуацію. Це починається навіть з того, що ми бачимо в очах людей, які працюють в цьому інтернаті: там немає ляку, немає переляканості, люди щасливі, умови перебування підопічних чудові, а деколи, можливо, навіть кращі, ніж у когось з нас вдома. Кожен підопічний увечері на підвечірок отримує булочку, і про це можна говорити багато. Ця робота зроблена буквально за останні декілька років, хоча там ситуація теж в інтернаті була кричуща і теж ніяка.

Тому, шановні панове депутати, з метою усунення, скажемо, цих недоліків, які є на сьогоднішній день, а саме це дитячий будинок-інтернат, в якому немає дітей, з метою покращення умов перебування підопічних просимо розглянути проект рішення про припинення. Припинення – це не йдеться про закривання, це так говорить стаття 104 Цивільного кодексу – припинення.

Хотів би наголосити, що в даному інтернаті, бо я про негатив багато сказав, працює дуже багато порядних, чесних, працьовитих людей. Але, на превеликий жаль, я думаю, через певні причини, залякування та інші підстави є, і ці люди просто деколи бояться висловити свою думку. Тому ми мали можливість спостерігати невелику кількість з 13 чи 15 чоловік, а насправді в інтернаті працює 98 працівників, які розказували речі, що їхній інтернат ідеальний.

Я думаю, що з того, що я сьогодні виклав, шановні депутати, короткі дані, я думаю, що зрозуміло, який стан справ. Думаю також, що й комісія має, про що сказати.

Тому прошу підтримати проект рішення і буду дуже вдячний за це, тому що це дуже правильна насправді річ.

О.Сич. Доповідь закінчена, шановні колеги.

Чи є бажаючі задати запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запитань немає? Запитання чи обговорення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запитання. Прошу записатись. Але, будь ласка, під час запитань не обговорюйте, давайте питання.

Іваночко Михайло Степанович.

М.Іваночко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Скажіть, будь ласка, питання, можливо, не стосується саме Снятинського інтернату, мене цікавить, скажіть, будь ласка, Надвірнянський інтернат, обслуговування його, воно лежить на обласному бюджеті чи на Надвірнянському районному?

В.Яворський. Надвірнянський – це компетенція освіти, це не наш, у нас спеціалізовані психоневрологічні заклади.

М.Іваночко. Добре, дякую.

О.Сич. Будь ласка.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Відповіді не потрібно?

В.Яворський. Я відповів.

О.Сич. Дроняк Микола Миколайович.

М.Дроняк. Шановний Віталію Івановичу! Скажіть, будь ласка, за останні два роки скільки коштів з державного бюджету і з обласного бюджету виділено на дорослий психоневрологічний інтернат і на дитячий психоневрологічний інтернат?

В.Яворський. Дивіться, з державного бюджету кошти на інтернати не виділялися, всі
кошти на інтернати виділяються з обласного бюджету, а якщо вас цікавить, чи цього року виділяли на цей інтернат кошти з нашої програми комплексної підтримки мешканців області, то я вам скажу: жодної копійки я на цей інтернат з обласного бюджету цього року не виділив, і я маю на це аргументацію, чому. Тому що всі попередні, я зараз не маю точної цифри, але ми проаналізували, що всі попередні суми, які були витрачені і надавались цьому дитячому психоневрологічному інтернату, у мене таке враження, що вони розтворились. Це не зовсім моя компетенція – перевіряти, куди поділись кошти, але я думаю, що до цього теж є запитання. А цього року не дали по одній простій причині. По-перше, ми розподіляли кошти по принципу якому? Ми дивились об’єкти, де можна від початку до кінця завершити певні роботи, і тільки тим давали… (Без мікрофона).

О.Сич. Королик Михайло Михайлович, будь ласка.

М.Королик – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний Віталію Львовичу! Скажіть, будь ласка, ви тільки що перерахували жахливий перелік порушень в роботі інтернату. Які були висновки вашої комісії і які санкції були вжиті вами стосовно директора інтернату після вашої перевірки?

В.Яворський. Дякую за запитання. При департаменті соціальної політики, звичайно, є колегія. На колегії розглядалась, після проведення перевірки розглядалась робота і ті факти, які були наведені в результаті нашої департаментської перевірки, але до цієї роботи не були залучені висновки Держпродспоживслужби, але за результатами колегії, колегія одноголосно проголосувала за те, щоб підготувати звернення на обласну раду, і навіть у нас є це звернення тут, при мені, і є вже навіть проект рішення про те, щоб визнати роботу директора департаменту… директора Снятинського дитячого будинку-інтернату незадовільною і клопотати про розірвання з ним контракту.

Ще хотілося би сказати, що це єдиний директор інтернату, з яким по якихось дивних причинах контракт на 5 років, а з усіма – на 3.

О.Сич. Попович Василь Борисович.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Скажіть, будь ласка, чи ви звертались відповідно за наслідками вашої перевірки, яка була непланова, наскільки я зрозумів, про ті факти, які ви говорили, чи ви звертались до внутрішніх справ, органів внутрішніх справ і прокуратури, щоб відповідно розслідували зловживання службовців щодо живих людей? Фактично це кричущі речі, про які ви говорили.

В.Яворський. Перше, за результатами нашої непланової перевірки на Введення, це було так символічно десь, ми звернулись, перше, що ми зробили, оскільки там йшлося про продукти харчування і все інше, ми звернулись в головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області. Це було перше. Ми хотіли переконатись, що дійсно наші, скажемо, виводи, які ми зробили за результатами перевірки, є правдиві. На сьогоднішній день ми маємо
довідку цієї служби, і, скажемо, одну з цитат цієї довідки про залишки їжі та тарганів на тарілках я вам зачитав. Дальше відповідно будемо звертатись у всі інші інстанції, щоб цього не допускати.

О.Сич. Віталію Львовичу, дякую. Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Є? Прошу записатись.

Віталію Львовичу, присідайте.

Никорович Святослав Ігорович, будь ласка.

С.Никорович – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Ми будемо слухати 82-е питання, я бачу, що заступник прокурора дуже уважно слухав, тому я би просив, щоб він у своєму звіті зокрема зазначив питання щодо розтяжки, яка була, відносно тих всіх фактів, бо ситуація зі Снятинським інтернатом виникла не сьогодні.

Мені цікаво теж почути, що відбувається навколо колишнього директора департаменту, якого звинувачували у закупівлі невідповідних будинків. Дякую.

О.Сич. Богдан Миколайович Кобилянський. Є? Увімкніть мікрофон Кобилянського, будь ласка.

Б.Кобилянський – депутатська фракція партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність”. Шановний пане голово, шановні колеги-депутати! У нас є три дитячі інтернати. В цих трьох дитячих інтернатах є одна і та сама проблема: ми не маємо куди переводити вихованців, яким виповнилось 18 років. І таких вихованців на сьогоднішній день уже більше 200. Сьогодні ми маємо інтернат, який вже давно функціонує, як дорослий. Ми розуміємо, що там тільки 13 дітей з 97. При цьому ми так само прекрасно бачимо і розуміємо, що він може бути заповнений на 100 відсотків, а працює тільки на 80 відс.

І сьогодні ми не ставимо питання про закриття інтернату, ми говоримо про його розширення. І я думаю, що коли… є прохання підтримати дане рішення, таких вихованців там збільшиться, збільшаться відповідно і робочі місця, які на сьогодні є.

Єдине прохання від департаменту – це направду усунути ті причини, які сьогодні спонукають до цих порушень: це фінансові порушення, які сьогодні є, вони пов’язані з причинами, які я вже назвав, тому що фінансування дитячих і дорослих інтернатів надзвичайно відрізняється один від одного, і, звичайно, порушення соціальні, де не можна утримувати і дорослих, і дітей в одному і тому самому закладі. Тому є прохання підтримати дане рішення. Дякую.

О.Сич. Дроняк Микола Миколайович.

М.Дроняк. Шановний Олександре Максимовичу, шановні депутати! Значить, я як
заступник голови комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики виїжджав у даний заклад у складі комісії. Значить, не знаю, які були результати перевірки, яка зроблена департаментом, але під час нашого виїзду суттєвих зауважень по роботі даного закладу виявлено не було. Мабуть, недоліки, які були, були усунені. Я не випадково задав питання про фінансування цього інтернату, всі ви почули, що дитячий психоневрологічний інтернат фінансований не був. Тому, звичайно, якщо немає коштів, що вимагати там євроремонтів і ще чогось не доцільно.

В той же час при огляді комісії було відмічено досить високий температурний режим, кочегарку оглянули, там повністю все готове до опалювального сезону, відповідає всім нормам, постійно є людина, яка працює там. Суттєво таких зауважень якихось не було. Тому просто хочу попросити депутатів подумати над цим питанням, тому що і звернення є колективу до мене особисто, і я був в тому колективі неодноразово, просять все-таки змінити назву даного закладу, реорганізувати його, змінити назву, прописати новий статут, у статуті прописати зі збереженням дитячого відділення, ті 13 дітей, які у них є, з можливістю.

Ну, звичайно, що ці зауваження, які є, вони безпосередньо стосуються керівника, керівника треба, звичайно, міняти і визнавати роботу його незадовільною. Але заклад реорганізувати і змінити назву і статут. Дякую.

О.Сич. Дякур Дмитро Дмитрович.

Д.Дякур – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Шановні члени президії, шановні колеги-депутати, шановні краяни!

Ми сьогодні почули ряд факторів, які зумовили винесення цього  питання про злиття,
об’єднання, реорганізацію двох інтернатних установ в один психоневрологічний інтернат. І сьогодні це питання тому розглядається в залі.

Я хочу лише звернути увагу на кілька основних моментів, які, на мою думку, є дуже важливими.

Перше, я хочу звернутися до вас, шановні керівники області, шановний Олександре Максимовичу, шановний Олеже Романовичу, я хочу, щоб ви взяли під свій особистий контроль формування штатного розпису новоствореного психоневрологічного інтернату. Хочу, щоб в цьому штатному розписі на прохання тих працівників, які працюють у Снятинському дитячому будинку-інтернаті, були враховані робочі місця так, щоби максимально, щоб всі люди, які працюють сьогодні у Снятинському дитячому будинку-інтернаті, були працевлаштовані, адже там працюють спеціалісти, там працюють фахівці, там працюють ті люди, які вже мають там робочий стаж, досвід 10-20 років і так дальше. Це можна зробити шляхом розширення або збільшення чисельності медичних працівників, збільшення чисельності або введення спеціалістів із дозвільної діяльності, спеціалістів з культурно-масової роботи, спеціалістів з лікувальної фізкультури, з організації дозвілля, спеціалістів, інженера або двох з трудотерапії, адже там є цехи, де люди ці можуть працювати, де може проводитись трудотерапія. Таким чином, ми досягнемо того, що всі люди, які сьогодні працюють в Снятинському дитячому будинку-інтернаті, вони будуть працевлаштовані.

Друге, я попрошу також до слідуючої сесії, щоб було департаментом соціальної політики підготовлено положення про об’єднаний психоневрологічний інтернат, де би було враховано або продумано разом з науковцями, із залученням, наприклад, кафедри психіатрії нашого
медичного національного університету, щоб було враховано розподіл інтернату на відділення, щоб було враховано розподіл інтернату на групи, – це також дасть можливість в першу чергу покращити надання соціальних послуг тим людям, які будуть проживати в цьому інтернаті, і друге, це те, що я говорив в першому пункті, – це робочі місця для тих людей, які працюють сьогодні у Снятинському інтернаті.

Я наведу такий приклад. Наприклад, одне у нас в інтернаті Снятинському… (Без мікрофона).

О.Сич. Яремин Ігор Васильович, будь ласка.

І.Яремин. Шановні колеги-депутати! Повністю підтримую ініціативу департаменту
соціальної політики, і всі наведені вище факти в доповіді виконуючого обов’язки директора департаменту Віталія Львовича. Повторюся, але в результаті припинення ми утворимо… отримаємо дорослий психоневрологічний інтернат з двома гарними повноцінними відділеннями. Звичайно, треба передбачити і дотриматись в обов’язковому порядку збереження ліжкового фонду, а то й розширення в повному обсязі, а також збереження всіх штатних одиниць обслуговуючого персоналу закладу. Дякую.

О.Сич. Кифорук Володимир Васильович.

В.Кифорук. Шановні депутати! Я був у складі комісії. Протягом місяця останнього я
об’їздив в Коломиї дві установи подібні – геріатричний будинок і пансіонат геріатричний той, і подивився у Снятині. Всі установи даного типу працюють відповідно до статуту і в межах юридично-правової норми. Я глибоко схвильований був і навіть не міг зрозуміти, як може працювати Снятинський психоневрологічний цей диспансер, де згідно зі статутом – діти, фінансування, це питання до фіскальної служби, це вже давно треба було або привести у відповідність до статуту, або хтось би мав подивитись, фінансування на дітей у два рази більше майже, як на дорослих. Тобто, фактичне фінансування з обласного бюджету йде на дитину, а утримуються дорослі. Тому прошу… сказано дуже багато, то вже немає про що говорити. Виграють люди, виграють пацієнти, працівники. Об’єднати і зробити порядок. Тому прошу підтримати дане рішення, проект рішення.

О.Сич. Дякую. Шановні колеги, обговорення завершено. Знаєте, в якості так само депутата, який має слово, можу тільки дуже лаконічно. З того, що сказано, там мають бути кримінальні справи. Тому, очевидно, що варто щось із закладом робити.

Що робити? Юристи виписали в проекті рішення, і вам судити.

Шановні колеги! Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому, якщо немає пропозицій. Прошу визначатись.

В.Гладій. Є пропозиція, за основу.

О.Сич. Є. Прошу вибачення, за основу. Прошу вибачення, за основу. За основу.

За – 67, не голосували – 3: рішення прийнято.

Будь ласка, озвучте вашу пропозицію. Увімкніть мікрофон Дроняка.

М.Дроняк. Я вже її озвучив, повторюся. Реорганізувати даний заклад, змінити назву і змінити статут з прописуванням в ньому дитячого відділення, щоб тих 13 дітей там залишились.

О.Сич. Я не знаю, як ставити, це треба інший проект рішення хіба. Але прозвучала пропозиція, прошу визначатись.

Ставлю на голосування. За – 10, проти – 7, утримались – 13, не голосували – 40: рішення не прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення  в цілому. Прошу визначатись.

За – 55, утримались – 3, не голосували – 12: рішення прийнято.

Колеги, ми працюємо дві години. Я би пропонував до бюджету дійти, бо там, як правило, всі питання технічного характеру, і тоді зробити перерву. Не заперечуєте?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласного бюджету на 2017 рік”.

Проект рішення номер 72 – в окремій брошурі.

Доповідає Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Сьогодні комісія засідала, шановні колеги, ще перед початком пленарного засідання і напрацювала пропозиції до проекту рішення. Ви їх так само отримали, я їх поставлю на голосування.

Будь ласка, Ірино Богданівно.

І.Мацькевич. Шановні голови, шановні депутати та запрошені!

На розгляд сесії вноситься проект рішення “Про внесення змін до обласного бюджету на 2017 рік”.

Хочу зазначити, що даний проект рішення враховує рішення постійної комісії з питань бюджету, фінансів та податків від 13 грудня № 57 та від 20 грудня № 58.

Я коротко зупинюся на основних параметрах внесення змін до обласного бюджету. Вони стосуються зокрема врахування в доходах загального та спеціального фонду субвенцій, які нам надходять з місцевих бюджетів і які спрямовуються на інвестиційний розвиток наших територій.

Даний проект рішення враховує перерозподіл обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, зокрема це такі субвенції, як на виплату допомоги на дітей-сиріт, субвенції на надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату за електроенергію, природний газ та інші комунальні послуги, розподіл субвенції з державного бюджету на виплату грошової допомоги особам, які потребують поліпшення житлових умов та які приймали участь в антитерористичній операції. Також даний проект рішення враховує збільшення обсягу доходів обласного бюджету на суму 10,8 млн.грн. і одночасне спрямування цих коштів головним розпорядникам коштів обласного бюджету. Як ви вже чули, це кошти на заробітну плату – 4 млн.грн., в тому числі 4 млн.грн. на закупівлю ангеографа.

Також даний проект рішення враховує… так як ви розумієте, що підходить до завершення бюджетний рік і зараз головні розпорядники коштів з метою ефективного використання залишків своїх коштів направляють ці кошти, зменшуючи одні коди бюджетної і програмної класифікації, направляючи ці кошти на інші коди програмної класифікації. Тому даний проект, як ви бачите, враховує те, що ми зменшуємо призначення по головних розпорядниках коштів, збільшуємо призначення по других розпорядниках коштів.

Також даний проект рішення враховує зміни, які внесені до попередніх рішень обласної ради, і ці зміни стосуються зміни назв об’єктів, на які спрямовувались кошти обласного бюджету, тобто, уточнення назв відповідно до пропозицій депутатів і головних розпорядників коштів, також зміни в частині того, що є деякі напрями… об’єкти, на які спрямовані кошти… не використання даних коштів, спрямовуються на інші об’єкти, де можна ці кошти ще використати.

Прошу погодити даний проект рішення за основу і проголосувати.

О.Сич. Дякую, Ірино Богданівно.

Чи є запитання, колеги? Є запитання. Будь ласка, запишіться.

Атаманюк Олег Юрійович.

О.Атаманюк – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Шановна Ірино Богданівно! 12 грудня ми стали свідками тої стихії, яка найбільше нахлинула на Косівський район, зокрема м.Косів, Косівський район. Чи вже на сьогодні ви маєте інформацію, яка сума збитків завдана стихією, і чим обумовлена ця сума компенсації, яку я побачив уже в проекті рішення, – всього-навсього 270 тис.грн.? Це питання перше.

Друге питання, яке я задавав Манолію Васильовичу. Скажіть, яка сьогодні заборгованість по виплаті заробітної плати технічним працівникам в сфері освіти у Косівському районі? Дякую.

І.Мацькевич. Дякую за запитання. Дійсно, ви побачите в пропозиціях до проекту рішення зміни, які вам роздані, там передбачені кошти з обласного бюджету в сумі 260 тис.грн. для ліквідації наслідків стихії у Косівському районі, та спрямовується також додатково із перевиконання в сумі 250 тис.грн., знову ж таки вони будуть йти на ліквідацію наслідків стихії у Косівському районі, наразі по тих пропозиціях, які подала райдержадміністрація, по тих документах, які зараз подані.

О.Сич. Я хочу наголосити. Я прошу вибачення. Тобто, загалом з обласного бюджету ми виділяємо 510 тис.грн. на ліквідацію стихії в Косові і в Косівському районі: 260 тис.грн. – з резервного фонду, 250 тис.грн. додатково перекидаємо з перевиконання в резервний фонд, щоб вони пішли субвенцією на Косівський район.

Продовжуйте, будь ласка.

І.Мацькевич. Щодо виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери нашої області, дійсно, теж ви побачите в пропозиціях, там є кошти, які не надійшли… буквально прийнято рішення урядом… (Без мікрофона).

О.Сич. Увімкніть мікрофон, будь ласка.

І.Мацькевич. …протягом останніх двох днів одні кошти в сумі 10,3 млн.грн., другі кошти в сумі 64,9 млн.грн. На даний час у нас навіть ще немає постанови Кабінету Міністрів, який вид субвенції… які кошти надійдуть нам з державного бюджету, чи це… як нам сказали у Міністерстві фінансів, що це кошти на виплату оплати праці медикам. Як там буде передбачено, я ще не готова сказати, тому що немає оприлюдненої самої постанови.

Щодо суми заборгованості, яка є необхідна для оплати праці працівникам галузі освіти, дійсно, у нас на даний час за оперативною інформацією наших фінансових управлінь сума заборгованості складає близько 74 млн.грн.

Хочу також сказати, що ми спрямовуємо всі свої зусилля, націлюємо наші місцеві фінансові управління для того, щоб вони переспрямовували залишки коштів, які є невикористані, і які можна спрямувати на заробітну плату, щоб забезпечити своєчасну виплату заробітної плати.

Також хочу відмітити те, що 70 млн.грн. – це приблизно те, що всі заклади освіти також отримують аванс грудня, тому що фонд оплати праці грудня складає близько 260 млн.грн., тобто, це 30 відс., в деяких районах буде 50 відс., в деяких і 100 відс., вони зможуть оплатити. Частина більшості податків, як завжди, перейде у наступний рік, якщо нам ще додатково протягом останніх днів не будуть виділені кошти з державного бюджету, що ми також очікуємо…

О.Сич. Іваночко Михайло Степанович.

М.Іваночко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Скажіть, будь ласка, пані Ірино, питання схоже: освіта, але Надвірнянщини. Оскільки на минулій сесії, пленарному засіданні, вірніше, я задавав питання по освіті Надвірнянщини, там заборгованість більше 13 млн.грн., чи передбачається фінансування… субвенція вирівнювання освітня на область, в тому числі на Надвірнянський район? Прошу це врахувати, якщо вона буде.

І.Мацькевич. На Надвірнянський район наразі згідно з цими двома розподілами, які пропонуються, передбачено кошти в сумі майже 5 млн.грн., по пам’яті.

Щодо додаткових коштів, то ми теж їх дуже чекаємо і думаємо, що ще буде, напевно, уряд ще прийме якесь рішення, що допоможе місцевим органам влади забезпечити своєчасну виплату заробітної плати, тому що це є всіх позиція: і місцевих органів, і уряду – дати заробітну плату працівникам безпосередньо установ, які знаходяться на території районів.

О.Сич. Дякую, Ірино Богданівно. Присядьте, будь ласка.

Колеги, чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

А, прошу вибачення, за основу, бо є пропозиції комісії. Прошу вибачення, за основу.

За – 58, не голосували – 8: рішення прийнято за основу.

Колеги, кожному з вас роздали сьогодні пропозиції комісії за результатами сьогоднішнього останнього засідання, в тому числі і поділу медичної субвенції. Ну, воно довжелезне, зачитувати не буду, кожен з вас, думаю, що ознайомився з цими пропозиціями. Ставлю їх на голосування.  Прошу визначатись.

За – 57, не голосували – 9: рішення прийнято.

Ну, і ставлю на голосування в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції. Прошу визначатись.

За – 57, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 24.03.2017. № 466-13/2017 “Про розподіл коштів бюджету розвитку обласного бюджету на 2017 рік”.

Проект рішення номер 73 – в окремій брошурі.

Доповідає Магулій Галина Іванівна – заступник директора департаменту будівництва,
житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка.

Голос із залу. (Без мікрофона).

Г.Магулій. Шановний Олександре Максимовичу!

О.Сич. Колеги, я прошу вибачення.

Г.Магулій. На ваш розгляд…

О.Сич. Галино Іванівно!

Колеги, питання… декілька наступних питань мають технічний характер: уточнення назв об’єктів, перекидка з об’єкта на об’єкт. На комісіях воно розглянуто. Ви маєте матеріали. Якщо є запитання, будь ласка, давайте запитання.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

Галино Іванівно, дякую.

За – 60, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про фінансування природоохоронних заходів за рахунок понадпланових річних надходжень у 2017 році до обласного фонду охорони навколишнього природного середовища”.

Проект рішення номер 74 – в окремій брошурі.

Доповідає Пліхтяк Андрій Дмитрович – заступник начальника управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології та раціонального природокористування і з питань бюджету, фінансів  та податків, рекомендовано до розгляду. Будь ласка.

Голоси із залу. Голосуємо!

О.Сич. Колеги, матеріали на руках маєте.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Будь ласка, запишіться для запитань.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, в/о № 3. Шановний Андрію Дмитровичу! Три питання до вас – конкретні та лаконічні.

Вчора відбулася сесія Солотвинської селищної ради, де було піднято питання про можливість придбання автомобіля для перевезення твердих побутових відходів в селищі Солотвин. Перше питання.

Друге питання. Берегоукріплення річки Бистриця, яка проходить через селище, і оскільки русло спрямовано на село.

Друге питання.  І мені вчора стало відомо, що буквально декілька днів назад вийшов з ладу на очисних спорудах “Біотал” насос, який робить перекачку, і потрібні кошти.

Ми сьогодні виділяємо. Чи є ймовірність останнє питання вирішити оперативно, тому що йде зима, морози? Якщо не буде перекачки, очисні споруди вийдуть з ладу. Дякую.

А.Пліхтяк. Дані питання будуть враховані при формуванні переліку, лиш основне, щоб Богородчанською районною державною адміністрацією були направлені запити на виділення коштів.

О.Сич. А останнє питання, Манолію Васильовичу, на початку року з вільних залишків.

А.Пліхтяк. З вільних залишків.

О.Сич. Це буде, можливо, оперативно, тому що розпорядження двох голів.

Колеги, чи є ще запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення? Немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 59, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 15.09.2017.
№ 596-17/2017 “Про фінансування природоохоронних заходів за рахунок понадпланових річних надходжень у 2017 році до обласного фонду охорони навколишнього природного середовища (зі змінами)”.

Проект рішення номер 75 – на окремому аркуші.

Доповідає Пліхтяк Андрій Дмитрович.

Питання розглядалося на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології та раціонального природокористування і з питань бюджету, фінансів та податків,
обидві рекомендували до розгляду.

Колеги, у вас матеріали є.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 58, не голосували – 8: рішення прийнято.

Ну, і питання майже аналогічне – “Про внесення змін до рішення обласної ради від 24.03.2017. № 467-13/2017 “Про фінансування природоохоронних заходів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища за рахунок планових річних надходжень у 2017 році (зі змінами)”.

Проект рішення номер 76 – на окремому аркуші.

Доповідач той же –  Пліхтяк Андрій Дмитрович.

Питання також розглядалося на двох комісіях: екологічній та бюджетній, обидві комісії рекомендували до розгляду.

Колеги, матеріали так само на руках: технічні перекидки, уточнення назв об’єктів тощо.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

А.Пліхтяк. Дякую.

О.Сич. За – 59, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласної програми підтримки сімей загиблих і постраждалих під час масових акцій громадського протесту в період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року, учасників бойових дій, осіб, які перебувають чи перебували у складі добровольчих формувань, що утворилися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, та інших громадян, які залучалися і брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення, затвердженої рішенням обласної ради від 06.06.2014. № 1259-28/2014 (зі змінами)”.

Проект рішення номер 77 – в окремій брошурі.

Доповідає Яворський Віталій Львович – виконуючий обов’язки директора департаменту соціальної політики обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань захисту прав учасників і ветеранів антитерористичної операції на Сході України та їх сімей і з питань бюджету, фінансів та податків, обидві комісії рекомендували до розгляду.

Віталій Львович. Будь ласка, Василь Іванович Гладій.

В.Гладій. Шановні… Є Віталій Львович?

Віталію Львовичу, тоді будь ласка, щоб я вже не інформував.

О.Сич. Давайте лаконічно. Колеги, ми туди постійно вносимо зміни. Знову ж таки декілька змін, які стосуються захисту сімей відповідної категорії осіб.

В.Яворський. Доброго дня, ще раз.

Значить, про що йдеться? Йдуть зміни в двох пунктах програми підтримки учасників АТО, значить, це було прохання, звернення до нас міської та обласної асоціації учасників АТО. Перший пункт, який ми міняємо, у нас було покращення житлових умов інвалідів I-II групи – члени сімей загиблих, пропоновано прописати “інваліди, малозабезпечені та багатодітні сім’ї”.

І друге питання. Там йде на оздоровлення учасників бойових дій, прописуємо трішечки зміни, оскільки не завжди учасник бойових дій потребує оздоровлення, а натомість член його сім’ї – дитина чи дружина – тяжко хворі і немає можливості це робити. І тому просимо підтримати дані зміни. Ці зміни були узгоджені так, як зазвичай ми це робимо, зі всіма громадськими організаціями учасників АТО.

О.Сич. Колеги, немає питань?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 60, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до регіональної цільової програми “Питна вода” на 2012-2020 роки”.

Проект рішення номер 78 – в окремій брошурі.

Доповідає Магулій Галина Іванівна – заступник директора департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду.

Лаконічно, Галино Іванівно.

Г.Магулій. На розгляд депутатів обласної ради вноситься проект рішення про внесення змін до регіональної цільової програми. Даним рішенням передбачено збільшення фінансування програми на наступний рік до 2 млн.грн.

Просимо погодити даний проект рішення.

О.Сич. Колеги, зрозуміло: був 1 млн.грн., добавляємо ще 1 млн.грн., стає 2 млн.грн., але треба внести зміни до паспорта програми.

Є запитання, я бачу. Ну, є, як немає?

Прошу записатись. Остап Васильович, вгадайте з трьох разів, хто хоче задати запитання.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Пане голово, я вже не звертаю увагу, що ви грубо порушили Регламент. Люди хочуть їсти, депутати, а ми півгодини пересиділи.

Але питання до Галини Іванівни. Галино Іванівно, на минулій сесії я задавав запитання до голови адміністрації, і ви провели тендер на завершення будівництва Солотвинської школи. Однією з проблем здачі школи є відсутність питної води для забезпечення цієї школи.

Чи будуть враховані питання забезпечення питною водою, чи в тих коштах, які будуть йти на завершення, чи у даній програмі, чи ви врахуєте? Дякую.

Г.Магулій. По Солотвинській школі дійсно проведений тендер, був визначений переможець. Вартість робіт складає 7 млн.грн., там закладені всі роботи.

О.Сич. Шановні колеги! Я розумію, що в декого з вас сьогодні переважає домінанта
шлунку, а не інтересів громади, але все-таки прошу: сконцентруйтесь, будь ласка, будьте уважні. Я ж просив дозволу депутатів продовжувати до прийняття бюджету. Якщо хтось неуважний, зайнятий шлунком, то я прошу вибачення.

Галина Іванівна, є питання у мене. Скажіть, будь ласка, а от, скажемо, збільшення програми на забезпечення питною водою, воно покращить, на вашу думку, ситуацію в галузі охорони здоров’я та соціальної політики чи ні?

Г.Магулій. Я думаю, що якщо якісна вода, то вона всім покращить.

О.Сич. О, дякую.

Чи є, шановні колеги, бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 59, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до регіональної цільової програми зовнішнього освітлення селищних та сільських населених пунктів області до 2020 року”.

Проект рішення номер 79 – в окремій брошурі.

Доповідає Магулій Галина Іванівна – заступник директора департаменту.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків.

Лаконічно, Галино Іванівно, про суть.

Г.Магулій. На розгляд депутатів вноситься проект рішення про внесення змін до регіональної цільової програми зовнішнього освітлення. Даним рішенням передбачено збільшити фінансування заходів по програмі до 2 млн.грн.

Прошу погодити дане рішення.

О.Сич. Колеги, чи є запитання? Є, будь ласка, запишіться до запитань.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, в/о № 3. Галино Іванівно, питання, яке вже десь напевно піднімаю з 2002 року, будучи депутатом. Селище Солотвин роз’єднує річку Бистриця Солотвинська. Є автомобільний міст по дорозі Надвірна – Креховичі. Раніше міст був освітлений. На сьогодні маса жителів звертається, оскільки дуже небезпечно переходити даний міст.

Прошу врахувати у програмах освітлення населених пунктів освітлення моста через річку Бистрицю Солотвинську, яка з’єднує селище Солотвин з присілком Заріччя. Дякую.

Г.Магулій. Дякую за запитання. Програмою передбачено зовнішнє освітлення селищних та сільських населених пунктів. Якщо міст входить до села, тоді по даній програмі можна це зробити.

О.Сич. Галино Іванівно, у мене запитання. На вашу думку, посилення освітлення населених  пунктів воно негативно чи позитивно вплине на демографічну політику держави? І яке це навантаження буде мати на соціальну політику?

Г.Магулій. На демографічну – негативно.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, чи є пропозиції до проекту рішення? Немає? Ставлю на голосування
проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 57, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до регіональної цільової програми розвитку донорства крові, її компонентів та виготовлення препаратів з них на 2015-2017 роки”.

Проект рішення номер 80 – в окремій брошурі.

Доповідає Стовбан Микола Петрович – виконуючий обов’язки директора департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії. Будь ласка.

Суть зміни, Миколо Петровичу.

М.Стовбан. Доброго всім дня! Суть зміни – це ми вносимо 200 тис.грн. згідно з попереднім рішенням сесії обласної ради, додаємо їх для закупівлі сепаратора для клітин крові.

О.Сич. Щоб його купити, треба внести…

М.Стовбан. Це технічне питання, задня сторінка у вас є…

О.Сич. Колеги, чи є запитання? Є. Будь ласка, запишіться до запитань.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк. Миколо Петровичу, в контексті того, як голова коментував мої виступи, я хотів би вас запитати, а чи відсутність освітлення опори, яка може впасти на дорогу, і є Президент на території держави, і на яку не вживають заходів впливу, якщо треба буде привести кров або відвозити кров зі Солотвинської лікарні до станції переливання? Дякую.

М.Стовбан. Манолію Васильовичу, станція переливання крові забезпечить.

О.Сич. Я прошу звернути вашу увагу, що… Манолію Васильовичу, я сьогодні не коментував жодного вашого виступу, а лише користувався правом депутата висловити свої думки.

Дякую. Шановні колеги, чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 53, не голосували – 10: рішення прийнято.

М.Стовбан. Дякую.

О.Сич. Розглядається питання “Про обласний бюджет на 2018 рік”.

Проект рішення номер 81 – в окремій брошурі.

Доповідає Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на всіх, без винятку, комісіях обласної ради.

Прошу, Ірино Богданівно.

І.Мацькевич. Шановний голово, шановні депутати!

Сьогодні на ваш розгляд вноситься основний бюджетний документ – це проект обласного бюджету на 2018 рік.

Хочу зазначити, що проект обласного бюджету є збалансованим, хочу зазначити те, що фінансовий ресурс обласного бюджету на наступний рік складає 9,5 млрд.грн. або на 2,2 млрд.грн. більше, ніж у 2017 році.

Із загального обсягу фінансового ресурсу наші власні надходження складають 890 млн.грн. або 9,5 відс. від загального обсягу доходів нашого обласного бюджету.

Також хочу відмітити те, що ми врахували в нашому бюджеті ріст соціальних стандартів, зокрема підвищення мінімальної заробітної плати в сумі 3723 грн., підвищення прожиткового рівня на 1 особу в місяць до рівня 1700 грн. та ріст посадового окладу працівника першого розряду єдиної тарифної сітки в сумі 1772 грн.

Наш бюджет враховує збільшення обсягу видатків на оплату комунальних послуг та енергоносіїв всім установам, які фінансуються з обласного бюджету, з врахуванням коефіцієнта 1,1. Наш бюджет враховує збільшення обсягу видатків на захищені статті обласного бюджету, враховуючи коефіцієнт інфляції 109 відс.

Також наш бюджет враховує всі інші статті видатків, які нами планувались відповідно до бюджетних запитів головних розпорядників коштів обласного бюджету.

Тому хочу сказати те, що в загальному структура видатків обласного бюджету складається таким чином. Із усіх видатків 41 відс. спрямовується нами на видатки по охороні здоров’я, 32 відс. спрямовуються на видатки по галузі освіти, 5 відс. спрямовуються на видатки на соціальний захист населення, 4 відс. спрямовуються на галузь культури, 2 відс. – на фізичну культуру та спорт, на інші видатки – 15 відс. видатків нашого обласного бюджету.

Хочу відмітити те, що ми в бюджеті мали можливість запланувати збільшення коштів на капітальні та інші видатки, зокрема, якщо в минулому році обсяг таких видатків складав у нас 362 млн.грн., то в цьому бюджеті на 2018 рік заплановано обсяг видатків в сумі 440 млн.грн.

Я зупинюся коротко, які це видатки і по яких програмах. Ми мали можливість запланувати кошти на інвестиційний розвиток наших територій або так званий бюджет розвитку, який і безпосередньо вам цікавий, це кошти, передбачені в сумі 42 млн.грн. На утримання та ремонт доріг нашої комунальної власності спрямовується 14 млн.грн., заплановано кошти на пільгове кредитування в сумі 9,4 млн.грн., заплановано кошти на Програму розвитку місцевого самоврядування, це є ті проекти, в яких приймають участь наші місцеві… наші міські ради, сільські ради, і цих коштів нами передбачено в обласному бюджеті в сумі 18,9 млн.грн. Заплановано кошти, як ви вже чули, ми приймали зміни тільки що до програм, збільшено на програму освітлення – 2 млн.грн., програму “Питна вода” – на 2 млн.грн., програму “Духовне життя” – 1,4 млн.грн.

Також заплановано кошти з обласного бюджету на соціальний захист населення в сумі 9,1 млн.грн., теж ріст 120 відс. до минулого року. Збільшено на програму підтримки учасників масових акцій громадського протесту та учасників АТО, ця програма буде в загальному складати більше 11 млн.грн.

Також ми врахували й інші запити наших головних розпорядників коштів. Тобто, нами передбачена, як і у минулому році, програма розвитку освіти, в тій програмі закладені кошти в сумі 16,8 млн.грн. на придбання шкільних автобусів.

Також передбачено, як і у минулому році, і заплановано ріст… програма “Здоров’я населення Прикарпаття”, теж передбачені кошти як з державного бюджету, так і з місцевого нашого обласного бюджету, з державного бюджету передбачені кошти на придбання інсулінів та витратних матеріалів для гемодіалізу, і за рахунок наших місцевих коштів передбачені інші видатки по цій програмі.

Окрім того, хочу відмітити те, що є нового в цьому бюджеті. Як ви знаєте, що ми прийняли в цьому році на фінансування з обласного бюджету, нам передали з державного бюджету додаткові повноваження на підготовку спеціалістів вищих навчальних закладів I-II рівнів акредитації. Це так звані коледжі. І наразі з 1 січня будуть фінансуватись чотири такі коледжі, які мають статус юридичної особи, зокрема це Калуський політехнічний коледж, Рогатинський аграрний коледж, Івано-Франківський коледж технології та бізнесу та Коломийський індустріальний педагогічний коледж. На фінансування цих коледжів у нас в повному обсязі теж передбачені кошти в обласному бюджеті.

І я ще не сказала, що в цьому році нами передбачені кошти з державного бюджету на утримання та ремонт доріг комунальної форми власності і вулиць та населених пунктів нашої області. Цих коштів передбачено з державного бюджету в сумі 211,8 млн.грн. Це досить значна сума, яка дозволить покращити, поремонтувати, покращити якість наших доріг, нашої області.

Що є негативним в нашому бюджеті? Це є те, що зменшився відсоток відрахувань екологічного податку до обласних бюджетів. Якщо в минулі роки цей відсоток складав 55 відс., зараз в цьому проекті бюджеті заплановано, згідно з прийнятими змінами до Податкового та Бюджетного кодексу, заплановано 35 відс. І тому кошти спеціального фонду у нас зменшаться за рахунок зменшення екологічного податку в розмірі 70 млн.грн.

Я в цілому окреслила основні параметри і критерії, з якими ми підходили до формування нашого бюджету. Даний проект бюджету було погоджено з усіма комісіями обласної ради та рекомендовано президією для розгляду на сесії.

Я дякую всім депутатам, які широко приймали участь в обговоренні даного проекту бюджету, керівникам обласної ради, адміністрації, всім головним розпорядникам коштів, що ми буквально за два тижні… як ви знаєте, що Закон України “Про Державний бюджет України на 2018 рік” було прийнято у другому читанні 7 грудня, ми протягом двох тижнів активно працювали і сьогодні запропонували вам даний проект бюджету на затвердження.

Дякую всім і прошу затвердити даний проект бюджету.

О.Сич. Дякую, Ірино Богданівно. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу записатись.

Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик – депутатська фракція політичної партії “Воля”. На наступний рік, як і на попередній, першочергово мали фінансуватись об’єкти, які відносяться до стратегічного розвитку та Стратегії розвитку області. Одним з таких об’єктів є будівництво Раковецької школи. Ми слідкуємо за всіма подіями, що відбуваються навколо цієї школи, і як вона будується.

Скажіть, будь ласка, чи передбачено на виділення певної суми коштів щодо співфінансування з державного бюджету на наступний рік для продовження будівництва Раковецької школи? І якщо передбачено згідно зі Стратегією розвитку, то чи є вже відповідна визначена сума? Дякую.

І.Мацькевич. Дякую за запитання. Я не можу сказати за державний бюджет, я можу сказати, що перед тим, як ми з вами розглядали внесення змін до обласного бюджету, то ми з обласного бюджету за рахунок перевиконання передбачили кошти в сумі 500 тис.грн. зараз на будівництво школи у с.Раковець. І я думаю, і ми з вами теж запланували, ви чули, бюджет розвитку обласний, і будемо мати і в наступному році кошти з соцекономрозвитку, я думаю, що, напевно, ці кошти теж будуть відображені для будівництва цієї школи по цих законах, з цих коштів.

О.Сич. Я хочу додати. Наша позиція і по Раковецькій школі, і по всіх інших: зрозуміло, що за кошти обласного бюджету ми її не збудуємо, але ми завжди готові давати співфінансування, коли поступають кошти з державного бюджету, як мінімум 10 відс. І ми це робимо, і ми це даємо. Десь в кінці року, не чекаючи, чи будуть з державного бюджету кошти, постало питання, що треба перед снігом, перед зимою накрити школу, 500 тис.грн. виділили, 500 тис.грн. пішли. Очевидно, що і у наступному році будемо поступати точно так само.

Левицький Олександр Михайлович.

О.Левицький. Шановна Ірино Богданівно! Шановні панове голови!

Два питання. Перше, наш футбольний клуб “Прикарпаття” успішно виступає, як ви знаєте, в другій лізі і готується до здобуття спортивного права перейти у першу лігу. Чи планує обласний бюджет, як і минулого року, виконати те моральне зобов’язання, яке давали обоє голів, на спільних засіданнях комісій, на нараді започаткування нового клубу фактично з відновлення виступів команди нашої області на Чемпіонаті України? І на яку суму грошей ми можемо розраховувати цього року? Бо зараз в бюджеті я цього не бачу.

І друге. Надвірнянський військово-спортивний ліцей. Я розумію, що таке фонд регіонального розвитку, який вплив мають народні депутати, який вплив маємо ми з вами, але все-таки ми роками з ганьбою не можемо ніяк, навіть в часі війни, вирішити питання спорудження там спортивного залу. Військово-спортивний ліцей – єдиний в області уже довгий час не має спортивного залу.

Я дуже прошу…

О.Сич. Будь ласка, Ірино Богданівно.

І.Мацькевич. Дякую за запитання. Щодо фінансової підтримки футбольного клубу “Прикарпаття”, то у нас є по департаменту спорту заплановано кошти на програму розвитку культури і спорту для нашої області, там є такий пункт: фінансова підтримка. Кошти на цю фінансову підтримку близько, по пам’яті, до 2 млн.грн. є заплановані, а сам розподіл між спортивними товариствами буде здійснюватись вже безпосередньо департаментом фізичної культури та спорту.

Щодо будівництва чи реконструкції Надвірнянського спортивного ліцею, я думаю, що це не зовсім до мене питання, але я думаю, що при можливості будуть, якщо це можливо, будуть враховані дані пропозиції.

О.Сич. Колеги, перше, заради справедливості, до нас не поступало жодних прохань чи пропозицій від футбольного клубу “Прикарпаття”. Може, їм наші “копійки” й не потрібні, навіть не знаю. Але ніхто не звертався.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ніхто не звертався. А по спортивному ліцею, очевидно, що так, колеги, коли будемо ділити бюджет розвитку, треба зважитись: або починати, або щось з тим робити. Бо з державного бюджету, я бачу, ми не дочекаємось. Ну, будемо… з документації, будемо тоді приймати рішення, коли діло дійде до бюджету розвитку. Треба робити перший крок, треба робити ПКД, а потім дивитись, що робити. Залежить від того, яка сума випливе, треба ПКД робити.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановна Ірино Богданівно! У мене декілька питань є.

Перше питання, чи враховано в проекті бюджету на 2018 рік, нашого обласного, вимоги статті бюджетного кодексу 82-ої, пунктів 2-3 частини першої та вимоги статті 89 і 91 цього кодексу? Ви розумієте, про що говорю.

Наступне питання. В контексті цього, що я зачитав, чи дотримується, чи не вважаєте ви за доцільне після пункту 12 добавити такі слова: “Обласній державній адміністрації першочергово спрямовувати кошти від перевиконання дохідної частини бюджету на захищені видатки – зарплата, медикаменти, харчування, енергоносії”? Дякую.

І.Мацькевич. Ви знаєте, я не можу напам’ять знати всі статті Бюджетного кодексу, але я думаю, що йде мова про стовідсоткове забезпечення коштами на захищені статті видатків. Я правильно розумію?

Голос із залу. (Без мікрофона).

І.Мацькевич. Як ви зрозуміли, ми в обласному бюджеті мали змогу і забезпечили кошти на захищені статті видатків в тих об’ємах, які пропонувались нашими головними розпорядниками коштів. І протягом року цього року ми спрямовували кошти в разі необхідності додатково і на енергоносії, зокрема і в охороні здоров’я, іншим галузям, і на інші захищені статті, і на харчування, і на медикаменти. Я думаю, що це ми будемо робити, при необхідності ми це будемо робити і в наступному році.

О.Сич. Федишина Ольга Миколаївна.

О.Федишина – депутатська фракція політичної партії “Воля”. У мене питання щодо додатка номер 5 до проекту “Про обласний бюджет на 2018 рік” і стосується дотації з місцевого бюджету на здійснення переданих з державного бюджету видатків на утримання закладів освіти та охорони здоров’я за рахунок відповідної дотації з державного бюджету.

Як ми знаємо, змінами до Бюджетного кодексу було передбачено, що розподіл такої дотації між місцевими бюджетами здійснюється в порядку, який визначений відповідною місцевою державною адміністрацією, і затверджується вже потім рішенням обласної ради про бюджет.

Тому у зв’язку з цим у мене питання: за яким принципом розподіл такої дотації здійснено? Чи відповідний порядок розподілу вже затверджений обласною державною адміністрацією? Де з ним можна ознайомитись? Також чи вся ця дотація, всі 100 відсотків вже розподілені цим проектом? Якщо ні, то яким чином і коли буде розподілятись залишок цієї дотації?

І друге питання у мене стосується, чи є якийсь аналіз від обласної державної адміністрації, який відсоток видатків обласного… (Без мікрофона).

О.Сич. Увімкніть мікрофон, нехай завершить пані Оля.

О.Федишина. Друге питання стосується того, чи є якась аналітика в обласної державної адміністрації про те, який відсоток видатків, тих коштів, які ми виділяємо з обласного бюджету, був розподілений і використаний на підставі застосування системи ProZorro? Дякую.

І.Мацькевич. Давайте я… Дякую за запитання. Я почну з другого запитання, воно менше.

Значить, щодо системи ProZorro, то згідно із законодавством кожен розпорядник коштів приймає рішення щодо суми, від якої він оприлюднює свої закупівлі за системою ProZorro, тому я думаю, що всі наші розпорядники коштів обласного бюджету визначились і прийняли рішення, з якої суми вони оприлюднюють свої закупівлі в системі ProZorro. Я зокрема за свій департамент можу сказати, що у нас від 40 тис.грн. По інших я не можу відповісти.

Щодо порядку розподілу додаткової дотації з державного бюджету, дійсно, цього року було передбачено, що цей порядок затверджується розпорядженням адміністрації, розробляється порядок, який затверджується потім розпорядженням голови обласної державної адміністрації.

Нами було опрацьовано і яким чином проводяться ці розподіли, згідно з іншими департаментами, тобто, іншими областями України і… (Без мікрофона).

О.Сич. Увімкніть мікрофон.

І.Мацькевич. Десь ми всі притримувались одного принципу розподілу, тобто, ми враховували… розподіл здійснювався пропорційно до обсягу коштів, передбачених у 2017 році в обласному, районних та бюджетах об’єднаних територіальних громад, відповідно з врахуванням спрямованого ними власного фінансового ресурсу станом на 01.11. на приведення видатків, що фінансуються за рахунок коштів додаткової дотації. Тобто, ми розподілили ці кошти відповідно до обсягу видатків, які були… здійснювались всі бюджети протягом 2017 року.

Крім того, для того, щоби… ми розуміємо, що у нас різні бюджети, різні мали можливості щодо передбачення коштів, за рахунок яких фінансується… які фінансуються за рахунок коштів додаткової дотації,  тому ми залишили резерв в сумі 4 млн.грн. нерозподілений для того, щоб мати можливість після уже фактично чи першого кварталу, чи, можливо, й швидше буде прийнято рішення, кому необхідні будуть кошти, ми зможемо вже тоді… (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Ми завершили запитання.

Дякую, Ірино Богданівно. Присідайте, будь ласка.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Будь ласка, запишіться.

Попович Василь Борисович.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Ви знаєте, судячи з того, які показники нам сьогодні є по цьому бюджету, дійсно, він збалансованіший і кращий, ніж минулорічний. Але обурює один факт, який все-таки стосується центральних органів влади. От ми бачимо наочно по нашому бюджету, що означає для них децентралізація: забрати з міст всі відповідні податки і надходження і централізувати їх уверху. Це для них децентралізація. Тобто, ми бачимо зменшення екологічного  податку на 20 відс. Це тут відбувається забруднення територій, і це тут мали би ці кошти бути спрямовані на покращення екологічної ситуації в області. Натомість ми бачимо, що готуються люди до відповідних виборчих процесів і концентрують всі можливі матеріальні блага, щоб потім нам давати з Києва різні подачки, ми будемо їх просити про відповідні дотації на місце, аби вирівняти нам зарплатний фонд чи то працівників освіти, чи то працівників медичної галузі.

Тому, дійсно, ми працюємо з тими цифрами, які ми маємо, цей бюджет більш збалансований, але все ж таки у мене є прохання до голови адміністрації: знаєте, є кричущі факти, де не використовуються кошти по програмах. І в кінці року ці кошти просто… кажуть, що ми їх не освоїли. Тому таких працівників, я би вас просив, Олеже Романовичу, все-таки контролювати цей процес і в таких працівників відповідно якось карати за це. Дякую.

О.Сич. Федишина Ольга Миколаївна.

О.Федишина. У мене пропозиція щодо пункту 18, зокрема проекту рішення, текстової частини, вона стосується порядку розподілу вільного залишку коштів загального фонду та залишку коштів спецфонду, які сформувались станом на 01.01.2018 року.

Таку пропозицію я вносила і минулого разу, минулого року, коли ми приймали бюджет на цей рік, я особисто вважаю, що відповідно до Закону “Про місцеве самоврядування” виключне право здійснювати розподіл бюджетних коштів належить самій раді відповідно за попереднім проектом рішення, який розглянутий і погоджений відповідною комісією бюджетною.

Тому я пропоную викласти цей пункт в такій редакції: “Встановити, що розподіл вільного залишку коштів загального фонду та залишку коштів спецфонду, який сформувався станом на 01.01.2018 року, здійснюється виключно рішенням сесії обласної ради на підставі рішення постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків”, оскільки якоїсь надзвичайної потреби в оперативності розподілу цих коштів, на відміну, до прикладу, коштів резервного фонду, я особисто не вбачаю.

Друга пропозиція. Доповнити проект рішення пунктом 19, відповідно всі інші пункти змістити на один наступного змісту: “Головним розпорядникам коштів обласного бюджету використовувати електронну систему закупівель, визначену Законом України “Про публічні закупівлі”, для закупівель, за якими вартість предмету закупівлі товару (послуги) дорівнює або перевищує 20 тис.грн., а робіт – 100 тис.грн. У випадку прийняття рішення головними розпорядниками коштів обласного бюджету щодо делегування повноважень на розпорядження бюджетними коштами делеговувати одночасно таким рішенням зобов’язання щодо використання електронної системи закупівель, визначеної Законом України “Про публічні закупівлі”, для закупівель, за якими вартість предмета закупівлі товару (послуги) дорівнює або перевищує 20 тис.грн., а робіт – 100 тис.грн. Це застосування системи ProZorro на допорогові суми дозволить нам, по-перше, забезпечити підвищення рейтингу прозорості областей… нашої області, друге, забезпечити прозоре використання бюджету… вільну конкуренцію серед усіх підприємців, які зможуть просто ставати виконавцями робіт, послуг або ж продавати товари, які закуповуються на кошти обласної ради. Дякую.

О.Сич. Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Шановні колеги-депутати! Знаєте, хочеться дуже багато сказати про теперішній бюджет, але у мене в руках газета “Ваше здоров’я”. Це газета ЦК профспілок медичних працівників. І тут такий гарний вислів є. “Бюджет-2018: реформи обраховували двійочники?”.

Знаєте, колись ходив такий анекдот: хто пустив людей в космос, комуністи чи вчені? Кажуть, комуністи, бо вчені перед тим робили досліди на інших, на тваринах.

Мені чомусь здається, що ті, хто прораховував бюджет 2018 року по всіх галузях, обласний бюджет… 1 млрд. 72 млн.грн. – ніби сума звучить, з 9,5 млрд.грн. обласного бюджету сума велика. 142 млн.грн. йдуть на програми, ніби добре. Із загальної кількості програм, де є на 440 млн.грн., охорона здоров’я має 140 млн.грн. А тепер задумайтесь: із цих 140 млн.грн. ми даємо тільки 32 млн.грн. з обласного бюджету, інші мільйони, більше сотні мільйонів – це знімається з медичної субвенції, яка йде на медичну галузь.

Таким чином, ми знову плануємо видатки на утримання закладів охорони здоров’я обласного рівня, обласних закладів, таким чином, що на медикаменти… я вже говорив на минулій сесії, сьогодні скажу: беремо обласну лікарню, третинний рівень, де повинен надаватись найвищий рівень медичної допомоги. З тих 3 млн. з копійками, 3 млн. 300 тис.грн. це виходить 10-11 грн. на день.

Скажіть, шановні, звертаюся до жителів, які нас слухають, щоб нас не ображали, що ми хабарники, що за все треба платити. Просто-напросто держава, ми з вами не закладаємо видатки на утримання закладів. За 10 грн. які можна дати, яке лікування? При тому ще треба і дослідження високовартісні робити.

Оскільки час йде швидко, тут стояло питання ProZorro, тендерів. Ви знаєте, пані Олю, сьогодні ProZorro ми робимо, але настільки важко працювати, настільки неможливо працювати, ти виграєш по ProZorro, той зникає десь, тобі поставили товар неякісний, знову проблеми. Тендери на газ. Провів завчасно, провів тендер на газ, ну, два тижні назад. Вчора Харків дає відмову і каже, що вони піднімають на 1,5 тис.грн. за ціну газу. Повторні торги. І коли ми будемо йти?

Тобто, і ProZorro, і тендери – це найбільш корумпований закон, який дійсно блокує роботу всієї бюджетної сфери, просто відмивання грошей для певних категорій. Дякую.

О.Сич. Левицький Олександр Михайлович.

О.Левицький. Шановний пане голово, шановні колеги-депутати! Я маю зразу пропозиції до проекту рішення, а після обговорення я прошу дати можливість ці пропозиції ще раз обговорити, щоб була можливість пропонувати. Але зараз я їх пропоную також.

Перше, ми маємо у складі доходів обласного бюджету субвенцію з державного бюджету на дороги – 278 млн. 907 тис.грн. Я пропоную, щоб додати до текстової частини проекту рішення пункт, за яким розподіл коштів та пооб’єктний перелік на фінансування за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності, наголошую, в населених пунктах здійснювався за погодженням з постійними комісіями обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, з питань промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства та з питань соціально-економічного розвитку і управління комунальною власністю у встановленому радою порядку, і щоб рада цей порядок окремо розглянула і невідкладно прийняла.

Прошу поставити цю пропозицію на голосування.

Друге, те, що казав голова обласної ради. Наш футбольний клуб “Прикарпаття” – це громадська організація, воно веде себе конструктивно і не пише листів, на які потім не має шансів отримати позитивну відповідь. Ми не хотіли ставити нікого у незручне становище, бо якби ми там попросили 10 млн.грн., а ви не дали нічого, було би зле. Тому я пропоную у видатках обласного бюджету зараз передбачити 2 млн.грн. на фінансову підтримку футбольного клубу “Прикарпаття” для виступів у першій лізі, куди, я впевнений, ми потрапимо.

Військово-спортивний ліцей – 1 млн.грн. за рахунок видатків розвитку обласного бюджету, так, як минулого року по госпіталю, я переконаний, що ця практика була позитивна. Прошу й цю третю пропозицію також поставити на голосування: початок будівництва спортивного залу. Документи вже сто разів оформлені, в тому числі проектно-кошторисна документація.

Пропозицію моєї комісії та іншої комісії про депутатський фонд прошу все-таки підтримати у редакції не 100 тис.грн., бо там набагато більше, там вже мільйони гривень, вже передбачені на здійснення повноважень депутатів обласної ради. Мається на увазі, 100 тис.грн. з розрахунку на кожного депутата, аби становив той депутатський фонд. Зараз та редакція помилкова.

І третє. Таке саме – розподіл стабілізаційної дотації, спрямування субвенції, оскільки субвенція спрямовується за погодженням з постійною комісією з питань бюджету, щоб так само щодо стабілізаційної дотації той залишок, який у нас є, нерозподілений резерв, щоб його спрямування здійснювалось у вигляді субвенції відповідним місцевим бюджетам після погодження з постійною комісією з питань бюджету.

Всі п’ять моїх пропозицій прошу поставити на голосування. Дякую.

О.Сич. Всі поставлю. Єдине запитання. От говорячи про футбольний клуб “Прикарпаття”, ви вжили “ми”. Це ви хто: співвласник, президент, віце-президент? Тому що від офіційного керівництва клубу ми не отримали жодних документів, а ви кажете “ми”. Скажіть, хто ви є. Віце-президент, президент? Власник, співвласник?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А, добре, в кулуарах.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. І пропонував би все-таки не ображати інші комісії, до поділу дорожнього фонду залучити комісію з питань охорони здоров’я і соціальної політики так само.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Поступили пропозиції, я буду їх ставити на голосування.

А зараз прошу проголосувати за основу.

За – 65: рішення прийнято за основу.

Пропозиції, шановні колеги, по ходу нашої роботи ми внесли насправді багато новацій до бюджету ще під час роботи в апараті обласної ради, коли всі розпорядники коштів спілкувались з головою та заступниками голови обласної ради, обласної державної адміністрації, принаймні, профільними. Я так коротко можу тільки перерахувати, скажімо, що стосується, до речі, охорони здоров’я. Окрім того, що держава це зобов’язана робити і вона дає субвенцію, ми в цьому році додатково забрали з обласного бюджету 30 млн.грн., тих, які могли піти на бюджет розвитку, вони пішли на охорону здоров’я. 30 млн.грн. додатково забрали з бюджету розвитку і спрямували на охорону здоров’я. Але я звертаю увагу: за тими цифрами, які прозвучали в той момент, близько 20 млн.грн. в охороні здоров’я витрачається намарне, тому що велика кількість людей працює на неповні ставки: 0,25, 0,50, і відрахування йдуть, як від повної ставки. І тому є пропозиція: наведіть, будь ласка, порядок в галузі охорони здоров’я в цьому сенсі, і ці гроші ми віддамо в охорону здоров’я. За ті 20 млн.грн. ми можемо купити ангеограф, МРТ, ще щось, ще щось, полікувати. Але ви… бачу, Манолій Васильович киває, що ні, тобто, ви готові тримати по 0,25 людей на ставках, але не мати ангеографа, не мати МРТ і тому подібне.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Щодо, скажемо, інших галузей. От ми сьогодні з вами голосували: збільшити на воду. Це в робочому порядку ми прийняли рішення і запропонували: збільшити на освітлення – в робочому порядку запропонували. В культурі: на придбання сценічних костюмів, музичних інструментів, зокрема у нас будуть відкриватись нові заклади культури в цьому році, треба з обласного бюджету давати на  підтримку. В спорті: продовжуємо знову ж таки програму спортивних майданчиків. І так в кожній галузі. Дуже багато новацій ми внесли. Насправді, вони враховані у тому проекті, який вже вам поданий.

Дальше, всі поточні пропозиції, насправді, намагались розробники врахувати і вам вже поданий проект бюджету в тому… щоб не голосувати кожну цифру, кожну букву. От, єдине, що залишилось ще поза межами, не враховано, я зараз буду ставити на голосування, пропозиції від комісії охорони здоров’я та соціальної політики, аграрної політики і соціально-економічного розвитку. От я зараз на голосування поставлю почергово, як вони поступили, відповідно пропозиції, які сьогодні поступили. Але насправді, щоб і ви розуміли, колеги, і наші краяни, що перед тим, як вам винести на розгляд, ми дуже детально протягом останніх декількох тижнів активно і скрупульозно працювали над проектом обласного бюджету.

Зараз на ваш розгляд вносяться пропозиції комісії з питань охорони здоров’я. Якщо
коротко, то суть в чому? Комісія з питань охорони здоров’я хотіла би брати участь в розподілі бюджету розвитку, в розподілі екологічного фонду та в інших питаннях. Суть пропозиції, якщо коротко. Але в кожного з вас є на руках, подивіться, будь ласка, і визначайтесь.

Ставлю на голосування пропозиції комісії з питань охорони здоров’я.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу визначатись. За – 19, утримались – 13, не голосували – 33: рішення не прийнято.

Шановні колеги! Наступні пропозиції комісії з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу і пропозиція комісії з питань аграрної політики, земельних відносин. Суть пропозицій одна і та сама: аби фонд на виконання депутатських повноважень був збільшений до 100 тис.грн.

Ну, колеги, давайте так порадимось і я буду ставити на голосування. Ми рухаємось поступово, ми почали збільшувати наш фонд, починаючи від 12 тис.грн., дійшли до 40 тис.грн., точніше, дійшли до 50 тис.грн. вже. В попередньому році було 46 тис.грн., тепер – 50 тис.грн. 36 тис.грн., перепрошую, стало 50 тис.грн. Давайте так поступово будемо рухатись. Наступного року зробимо 60-70 тис.грн., щоб не зразу так з 50 тис.грн. до 100 тис.грн. І сьогодні, скажемо, з 36 тис.грн. до 100 тис.грн. Нема питань, якщо ми проголосуємо, ми можемо зробити перерву, бо щоб кудись покласти, треба звідкісь взяти. І тоді скажемо Ірині Богданівні: сідайте і знову “перемальовуйте” цифри, бо треба міняти цифри. Ви це розумієте, по бюджету. То ж немає великого мішка, що взяв і поставив. Треба забрати або з охорони здоров’я, або з культури, або з книжок, або з бібліотек, або з майданчиків спортивних, звідкісь треба забрати.

Але пропозиції поступили, я ставлю їх по ходу поступлення на голосування. Отже, пропозиція збільшити депутатський фонд до 100 тис.грн. – пропозиція комісії з питань аграрної політики та земельних відносин, ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 26, утримались – 9, не голосували – 30: рішення не прийнято.

І аналогічна пропозиція комісії з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 19, утримались – 11, не голосували – 34: рішення не прийнято.

Дальше поступили пропозиції Олі Федишиної, зокрема до пункту 18. Наскільки я зрозумів, пункт 18 стосується того, аби вільний залишок розподілявся тільки на сесії, а не шляхом видання спільного розпорядження, затвердженням на комісії обласної ради з питань бюджету і з подальшим винесенням на сесію. Ставлю на голосування.

За – 19, утримались – 7, не голосували – 38: рішення не прийнято.

І знову комісія пані Олі Федишиної: добавити пункт 19 щодо проведення закупівель… Пані Олю, озвучте, будь ласка, самі, щоб я десь щось не переплутав.

Увімкніть мікрофон Федишиної.

О.Федишина. Друга пропозиція стосується застосування ProZorro на дотендерні суми для товарів і послуг – 20 тис.грн., і для робіт – 100 тис.грн. Дослівна редакція: доповнити проект рішення пунктом 19, всі інші пункти відповідно змістити на один, наступного змісту: “Головним розпорядникам коштів обласного бюджету використовувати електронну систему закупівель, визначену Законом України “Про публічні закупівлі”, для закупівель, за якими вартість предмету закупівлі товару (послуги) дорівнює або перевищує 20 тис.грн., а робіт – 100 тис.грн. У випадку прийняття рішення головними розпорядниками коштів обласного бюджету щодо делегування повноважень на розпорядження бюджетними коштами делеговувати одночасно таким рішенням зобов’язання щодо використання електронної системи закупівель, визначеної Законом України “Про публічні закупівлі”, для закупівель, за якими вартість предмета закупівлі товару (послуги) дорівнює або перевищує 20 тис.грн., а робіт – 100 тис.грн.”. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Я зараз поставлю на голосування. Брав участь у засіданні комісії з питань бюджету, пам’ятаю, що комісія ці пропозиції розглядала, сформулювала свої альтернативні пропозиції щодо дотримання прозорості в цінах і тому подібне, але я ставлю на голосування в тій редакції, в якій пані Оля запропонувала. Прошу визначатись. Будь ласка.

За – 16, утримались – 4, не голосували – 45: рішення не прийнято.

Пропозиції Левицького прошу по черзі, бо їх було 5, я не запам’ятав, давайте по черзі
ставте, будь ласка.

Увімкніть, будь ласка, мікрофон Левицького.

О.Левицький. Олександре Максимовичу! Я їх й так пам’ятаю. Пооб’єктний перелік та розподіл коштів для фінансування видатків за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах здійснювати за погодженням з постійними депутатськими  комісіями обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства та з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю у визначеному обласною радою порядку.

О.Сич. Я би все-таки пропонував додати комісію з питань охорони здоров’я та соціальної політики.

О.Левицький. То моя…

О.Сич. То впливає на стан…

О.Левицький. …результат голосування, так? Олександре Максимовичу, якщо це вплине на результат голосування, то я погоджуюсь, але мою пропозицію поставте на голосування.

О.Сич. Ні, це вплине на здоров’я людини. А здоров’я – понад усе.

О.Левицький. Олександре Максимовичу, я прошу в моїй редакції, а вашу я також підтримаю обов’язково.

О.Сич. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. За – 41, утримались – 3, не голосували – 21: рішення не прийнято.

Наступна пропозиція.

О.Левицький. Манолію Васильовичу, то через вас не стало, я в Солотвин поїду.

Футбол: 2 млн.грн. прошу спрямувати для фінансової підтримки футбольного клубу “Прикарпаття”.

О.Сич. Звідки забрати?

О.Левицький. Не треба забирати, за рахунок тої пропозиції, яку говорила Ірина Богданівна Мацькевич, – фінансова підтримка фізкультурно-спортивних установ і організацій.

О.Сич. Ставлю на голосування.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Бажано готівкою. Прошу зафіксувати протокольно.

За – 23, проти – 3, утримались – 6, не голосували – 32: рішення не прийнято.

Наступна пропозиція.

О.Левицький. Як казав пан Андрій Парубій, шановні депутати, зайдіть до залу.

Військово-спортивний ліцей, Надвірна, 1 млн.грн. за рахунок видатків бюджету розвитку 2018 року. Документи є, прошу підтримати.

О.Сич. Прошу: увімкніть мікрофон Іваніва. Він щось хоче пояснити, напевно, як директор департаменту.

Голос із залу. (Без мікрофона).

Н.Іванів. Доброго дня, доброго дня!

О.Сич. Увімкніть мікрофон Іваніва.

Н.Іванів. Увімкнули. Хочу повідомити перед голосуванням цієї поправки, що саме зараз проходить корегування кошторисної документації, тому що змінились вимоги до нормативів, а також за рахунок заробітної плати, орієнтовна вартість даного будівництва даного об’єкту буде складати 44 млн.грн. Це спортзал на 100 чоловік з трибунами чотирьох видів…

О.Сич. 44 млн.грн., так?

Н.Іванів. 44 млн.грн. Ангарного типу на існуючих…

О.Сич. Тобто, якщо ми будемо виділяти по 1 млн.грн., то за 44 роки ми встигнемо, так?

Н.Іванів. Так.

О.Сич. Добре, добре.

Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 24, проти – 2, утримались – 4, не голосували – 34: рішення не прийнято.

Я пропонував би додатково звернутись за консультаціями до народного депутата з того округу, може він чимось посприяє.

Давайте наступну пропозицію.

О.Левицький. Олександре Максимовичу, не чіпайте мене, будь ласка, бо то Іваночко звідти депутат. Він у вашій фракції.

О.Сич. До народного депутата.

О.Левицький. Та він нехай звернеться, він його виборець, я за нього не голосував.

О.Сич. А, ви готові голосувати за Іваночка як народного депутата.

О.Левицький. Так.

О.Сич. Я аплодую.

О.Левицький. Так, щоб ви знали. І стабілізаційна дотація, так само, щоб ми спрямовували субвенцію місцевим бюджетам з врахуванням висновків і рекомендацій постійної комісії з питань бюджету і фінансів. Так, як ми це завжди здійснюємо. Щоб цей нерозподілений резерв дотації, який ми зараз маємо, щоб він все-таки… помітно нам було, як відбувається розподіл і спрямування коштів. Все одно казначейство не візьме без погодження комісії. Прошу поставити цю пропозицію на голосування. Розподіл залишку коштів стабілізаційного… взагалі розподіл стабілізаційної дотації тої, що у нас є залишок, щоб він здійснювався за погодженням… додаткова, я прошу пробачення, для стенограми: додаткова дотація з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я. От залишок цієї додаткової… (Без мікрофона).

О.Сич. А я не зрозумів, а він хіба через комісію не проходить? Мені здається, що воно завжди проходило. Але я ставлю на голосування. Будь ласка.

За – 41, утримався – 1, не голосували – 22: рішення не прийнято.

Чи маєте ще пропозиції, Олександре Михайловичу? Є ще? Будь ласка.

О.Левицький. Голово, зробіть один… і все-таки по дорогах поверніться. Манолій Васильович передумав. Прошу дозволу повернутись до голосування по дорогах. Колеги, 41 голос набрали. Ви всі потім поїдете і всі будете розказувати, як ви дбаєте. Я вам гарантую, що знайдуться навіть в цій залі політичні сили, які запитають, а чого ви 271 млн.грн. дали, незрозуміло куди? Що, обласна адміністрація від нас щось приховує? Ні, я переконаний, що вони готові з нами порадитись і у встановленому порядку врахувати наші пропозиції. Я не бачу в цьому проблеми. Я прошу підтримати, результати цього голосування я все одно отримаю і буду публікувати. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги!  Всі пропозиції проголосовані. Ставлю на голосування проект рішення в цілому… Прошу вибачення. Ірино Богданівно, будь ласка.

І.Мацькевич. Шановні депутати! Проект обласного бюджету вже було обговорено та схвалено президією, але вчора надійшли ще додаткові параметри, які передбачені у Законі України “Про Державний бюджет”, і я хочу, щоб ми їх врахували в нашому проекті обласного бюджету. Зокрема, нам необхідно внести зміни до додатка № 1 рішення, а саме: збільшити обсяг доходів загального фонду обласного бюджету за рахунок субвенції з державного бюджету обласному бюджету на будівництво сучасного біатлонного комплексу в сумі 50 млн.грн. Тобто, нам дали кошти з державного бюджету в сумі 50 млн.грн. для будівництва біатлонного комплексу…

О.Сич. І що, депутати будуть визначати, де його будувати, так?

І.Мацькевич. Ну, ми маємо прийняти, врахувати в доходах цей вид субвенції з державного бюджету.

О.Сич. Панове депутати, пропозиція, де будувати.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, це біатлонний, це великий.

Тобто, я ставлю на голосування…

І.Мацькевич. І ще одна пропозиція.

О.Сич. Ні, то по черзі треба ставити.

І.Мацькевич. Добре.

О.Сич. Колеги, прозвучала пропозиція: відмовлятись чи не відмовлятись від 50 млн.грн. на біатлонний стадіон. Хто відмовляється – “проти”, хто за – то “за”. Прошу визначатись.

За – 64, не голосував – 1: рішення прийнято.

Будь ласка, друга пропозиція.

І.Мацькевич. Друга пропозиція. Як ви знаєте, в проекті Закону України “Про Державний бюджет України на 2018 рік”, який було подано у Верховну Раду в  першому читанні, передбачено було, що нам на фінансування передаються вищі навчальні заклади I-II рівня акредитації в тій кількості, яка є на території нашої області, – це 16 коледжів. І у зв’язку з тим… згідно з другим проектом залишили нам на фінансування тільки 4 коледжі, нам зменшують обсяг освітньої субвенції, яка передбачена обласному бюджету, так як вона була розрахована з врахуванням всіх коледжів, які нам мали передатись, а їх було 16. Тому я пропоную внести зміни в додаток № 1 до рішення, а саме: зменшити обсяг освітньої субвенції на 25,2 млн.грн. В проекті рішення в додатку № 1 передбачено обсяг субвенції 234,5 млн.грн., зараз буде 209,3 млн.грн. І одночасно внести зміни в додаток № 3 рішення, так як ці кошти передбачені департаменту науки, освіти та молодіжної політики…

О.Сич. Тобто, зрозуміло, скільки коледжів дають, таке фінансування передбачають. Нам краще не брати всі, менше коледжів – менше фінансування, ніж відповідати за ті, що є.

Але ставлю на голосування внесення змін, про які сказала Ірина Богданівна. Прошу визначатись.

За – 62, не голосували – 3: рішення прийнято.

Шановні колеги! Депутат Левицький пропонував повернутись до пропозиції щодо розподілу коштів по дорожньому фонду, аргументуючи тим, що Манолій Піцуряк не голосував. Але Манолій Васильович каже, що голосував. Тобто, немає підстав для повернення.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Ставлю ще раз на голосування пропозицію Левицького щодо того, щоби означені ним комісії… шкода, що без комісії з питань охорони здоров’я, брали участь у розподілі дорожнього фонду. Прошу визначатись.

За – 50, утримались – 2, не голосували – 11: рішення прийнято.

Дай Бог нашому ягняті вовка з’їсти. Бо я пригадую, що в цьому році виділялись кошти, не пам’ятаю, на які, здається, на дороги, і так само ми постановили: тільки за узгодженням. Гроші пішли, і ніхто нашого узгодження не питав, бо гроші не наші, а державного бюджету.

Шановні колеги! Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій. Прошу визначатись.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. За – 61, не голосували – 4: рішення прийнято.

І, шановні колеги, згідно з нашим Регламентом депутат Іваночко вимагає сатисфакції, я надаю йому слово. Будь ласка, увімкніть мікрофон.

М.Іваночко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Прошу перевірити моє голосування, я проголосував за ліцей, щоб побудувати там спортзал. І прошу не згадувати моє ім’я даремно. Дякую.

О.Левицький. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Оголошую перерву на 1 годину.

Зараз у нас 13 год. 26 хв. Прошу о 14.30 год. бути на місці.

(Перерва 13.30 – 14.30 год.).

О.Сич. Шановні колеги! Я оголошую електронну реєстрацію після завершення обідньої перерви. Оператори, будь ласка, я прошу увімкнути систему.

В залі присутній 51 депутат: можемо продовжувати нашу роботу.

Шановні колеги! На початку ще хочу оголосити. Поки ми працювали, надійшло ще два звернення від спортивних федерацій України, від Федерації з баскетболу України, Асоціації футзалу в Україні з проханням все-таки депутатів обласної ради поскоріше прийняти рішення про будівництво спортивного манежу, і обидві федерації запевняють, що у разі його побудови, вони максимально забезпечать його наповнюваність: змагання, збори і тому подібне. Ставлю до вашого відома, що такі звернення у нас є.

Як бачите, наші зусилля все-таки помітні і на всеукраїнському рівні.

Шановні колеги! Приступаємо до продовження розгляду  питань.

Розглядається питання “Про інформацію прокурора Івано-Франківської області про результати діяльності органів прокуратури області за 11 місяців 2017 року”.

Проект рішення номер 82 – в окремій брошурі.

Доповідає Торованин Володимир Дмитрович – тимчасово виконуючий обов’язки прокурора області.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності, правопорядку, антикорупційної політики, люстрації та очищення влади, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка, Володимире Дмитровичу.

Колеги, перед цим хочу сказати: до мене звертався прокурор області Олександр Миколайович, він сьогодні присутній на відповідній нараді у Києві, просив це сприйняти з увагою, без будь-якого ігнорування, просто по плану роботи він мусить бути, і просив виступити тимчасово виконуючого обов’язки прокурора області, першого заступника Володимира Дмитровича. Будь ласка.

В.Торованин. Дякую. Доброго дня!

Шановний головуючий! Шановні депутати! Шановні присутні!

Прокуратурою Івано-Франківської області в цьому році особливу увагу звернено зміцненню законності, активізації злочинів корупційних, виявленню їх, а також розслідування кримінальних проваджень та злочинів найбільш актуальних для нашого регіону, в тому числі і активізації представницького… вжиття заходів представницького характеру на захист інтересів держави.

Діяльність правоохоронців у сфері боротьби зі злочинністю була узгоджена на координаційних нарадах керівників правоохоронних органів, на яких були присутні також керівники органів влади та місцевого самоврядування. Внаслідок вжитих заходів спостерігаються певні позитивні тенденції. За 11 місяців поточного року на 15 відс. зменшилась загальна кількість облікованих кримінальних проваджень, на 18 відс. зменшилась кількість вчинення особливо тяжких злочинів. Завдяки посиленню діяльності правоохоронців та координаційної ролі прокурорів активізовано протидію злочинності у сфері службової та професійної діяльності, з яких 75 злочинів виявлено за фактом хабарництва.  Загалом 133 процесуальних керівників органів прокуратури області забезпечили досудове розслідування у більш як 25,5 тис. кримінальних провадженнях слідчих усіх правоохоронних органів. У більш як 12 тис. з них прийнято кінцеве процесуальне рішення, в тому числі в кожному п’ятому в суди скеровано обвинувальні акти.

У закінчених всіма правоохоронними органами кримінальних провадженнях встановлено збитки на суму 52,4 млн.грн., з яких відшкодовано 31 млн.грн., накладено арешти на більше як 10 млн.грн., на 16,5 млн.грн. заявлено позовів, рівень відшкодування збитків складає 60 відс.

Прокурори реагували на факти порушення всіма правоохоронними органами… працівниками правоохоронних органів порушення норм кримінально-процесуального законодавства, зокрема було скасовано більше як 460 постанов про закриття кримінальних проваджень, виявлено та внесено до єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення 68 кримінальних проваджень, раніше які не були обліковані.

За ініціативою прокурорів були притягнуті 60 працівників правоохоронних органів. Вжито низку організаційно-практичних заходів, спрямованих на підвищення ефективності та якості розслідування кримінальних проваджень слідчими прокуратури області, в яких розслідувались понад 200 проваджень, половину з них закінчено.

Із загальної кількості скерованих до суду обвинувальних висновків 17 стосовно працівників правоохоронних органів.

Спочатку року судами постановлені остаточні рішення у 18 кримінальних провадженнях слідчих прокуратури, в тому числі 10 – про корупційні правопорушення, 5 – у лісовій сфері, 2 злочини вчинені працівниками поліції і 1 злочин – в бюджетній сфері.

За вироками судів засуджено 16 осіб, з яких 3 – до покарання у вигляді позбавлення волі, 12 – до штрафу, 1 – до позбавлення… звільнення від відбування покарання…

За 11 місяців поточного року правоохоронними органами області розкрито 5 організованих груп. Виконуючи конституційні функції підтримання публічного обвинувачення прокурорами взято участь у…

О.Сич. Я прошу вибачення. Я прошу вибачення. Чую, колеги кажуть, що матеріали є, ви нам завчасно подали, ми висвітлили їх на сайті, вони є розміщені. Ну, для економії нашого часу і ваших зусиль, колеги, може перейдемо до запитань?

Володимире Дмитровичу, не заперечуєте? Володимире Дмитровичу, Володимире Дмитровичу, не заперечуєте?

В.Торованин. Не заперечую.

О.Сич. Колеги, чи є запитання? Є. Прошу записатись.

Никорович Святослав Ігорович, будь ласка.

С.Никорович – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Перше питання: все-таки про Снятин, щоб ви прокоментували.

Друге питання, воно стосується даху Богородчанської ЗОШ № 2, відповідне звернення я писав на ім’я прокурора, він мені дав відповідь, що відкрите кримінальне провадження. Минуло вже півтора року, я би хотів дізнатись, в якій стадії розслідування, і чи вже подано до суду.

І третє питання, таке вже риторичне питання: в нас в області процвітає гральний бізнес, нам розказують про закриття, що створені відповідні фірми, які надають начебто інтернет-послуги, інші миттєві… державні лотереї. То на третє питання я хочу почути, як побороти це зло і яку ініціативу ви для цього даєте? Не просто сказати, що закрито 5 гральних залів, які насправді відкрили через місяць, а те, що можна зробити, щоб того зла не було у нас в області. Дякую.

В.Торованин. Дякую за запитання. Щодо будинку-інтернату Снятинського, там по так званій розтяжці, то дане кримінальне провадження знаходиться на розгляді у суді, чекаємо рішення суду.

Я перепрошую, але там ще було, я не почув, по Снятину ще якесь питання, я його просто не почув.

О.Сич. Увімкніть ще раз мікрофон депутата Никоровича.

С.Никорович. По Снятину? Справа про Лесю Бурдяк, яка керувала департаментом соціальної політики, яка ситуація з розслідуванням, чи вона причетна до того продажу будинків і так далі?

В.Торованин. Мені така… я не володію такою інформацією. Наскільки мені відомо, там ще є одне провадження, але це по факту загибелі ще одного вихованця будинку-інтернату, але по тих фактах мені не відомо нічого. Я запам’ятаю ваше запитання…

О.Сич. Ви собі занотуйте, потім…

В.Торованин. Надамо відповідь письмово.

О.Сич. Атаманюк Олег Юрійович.

В.Торованин. Щодо грального бізнесу, я перепрошую, ще по гральному бізнесу.

По гральному бізнесу в цьому році було виявлено один злочин, якраз де була ціла… викрито організоване злочинне угрупування по цьому. Ну, реєструється дуже багато проваджень, але на даний час вони знаходяться в стадії розслідування. Так, притягають до кримінальної відповідальності, закриваються об’єкти, через деякий час вони знову починають працювати…

О.Сич. Атаманюк Олег Юрійович.

О.Атаманюк – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Шановний Володимире Дмитровичу, відкрита низка кримінальних проваджень щодо будівництва хірургічного корпусу обласної лікарні. На сьогодні воно називається незавершене будівництво хірургічного корпусу.

Скажіть, яка на сьогодні ситуація із розслідуванням цієї справи, результати. Дякую.

В.Торованин. Зараз по всіх таких кримінальних провадженнях існує у нас єдина проблема – це будівельно-технічні експертизи. Ці установи настільки завантажені, що роками стають на чергу для того, щоб провести такі експертизи. І на жаль, доля такого самого провадження й тут. Воно в очікуванні проведення будівельно-технічної експертизи.

О.Сич. Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики, депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний Володимире Дмитровичу! У мене два питання. Перше – те, що ми розглядали сьогодні по зарплаті. Ну, це не вперше розглядали. Якби ми були сьогодні не вирішили, з 1 січня вам би прийшлося відкривати кримінальні провадження до керівників щодо невиплати реєстрації небюджетної заборгованості. Скажіть, будь ласка, керівник винен чи не винен?

Друге питання. У вас тут є по енергозбереженню, просто час біжить. Ми проводимо тендери на газ. Ви за теплову енергію пишете. Виграє тендер певна організація. Жодного дня не давши по тій ціні, яку вона виграла, піднімають ціну з першого дня. Наскільки це законно, і чи можете ви допомогти нам, бюджетній сфері, боротись з тими монополістами – постачальниками газу?

В.Торованин. Я завжди реагую особливо у бюджетній сфері, і я сам особисто розпочав низку кримінальних проваджень по тих тендерах, бо, дійсно, дивишся по інтернету: вартість –
1 млн.грн., а купляєш за 2 млн.грн. Є питання. Звичайно, реєструємо дуже багато кримінальних проваджень. Я особисто дуже багато, особливо у сфері медицини по закупці медпрепаратів зареєстрував кримінальних проваджень.

Ну, велике, дуже велике навантаження на слідство. І тут така ж сама ситуація. Я згоден з вами, де є питання, якщо є такі, я зареєструю сам особисто провадження. Щодо зарплати, то так, на жаль, якщо не виплачується більше місяця, вже повинно реєструватись кримінальне провадження. Але знову ж таки, треба підходити об’єктивно, ми не знаємо, з яких причин вона не виплачується. Хоча формально є склад злочину, я з вами погоджуюсь.

О.Сич. Адамович Сергій Васильович.

С.Адамович. Шановний Володимире Дмитровичу! Фактично за ці кілька років єдине реформа, яка була втілена, – це реформа патрульної поліції. Влітку ми зіштовхнулись з такою кричущою ситуацією, коли командир роти патрульної поліції в Івано-Франківську Леонід
Гончарук, який неодноразово заохочувався, який отримав підтримку суспільства, затримав… умовно, я не буду говорити про суди, але замість того, щоби його заохотити за те, що він людей у нетверезому стані за кермом зупиняв, замість того ми маємо кілька судових позовів проти нього. І судовий позов проти нього є прокуратури про перевищення службових повноважень, про те, що він як би зламав палець Ільницькому. Його брат – рідний брат є начальником відділу в обласній прокуратурі. Чи немає тут конфлікту інтересів? І чому… (Без мікрофона).

В.Торованин. Так, є таке провадження.

О.Сич. Я прошу вибачення. Увімкніть, нехай закінчить думку депутат Адамович.

С.Адамович. Перше – це конфлікт інтересів: начальник відділу в обласній прокуратурі, і є позов прокуратури, і друге – це те, що сам суд повернув клопотання  прокуратури через порушення, і повторно прокуратура подає позов в суд. Як ми підтримуємо реформовану патрульну поліцію? Дякую.

В.Торованин. Ми завжди йдемо на співпрацю з тими, хто хоче чесно і справедливо виконувати свої обов’язки. Так, є таке провадження, воно скеровано до суду. Суд повернув обвинувальний акт, але на це рішення суду є апеляція прокуратури області.

Конфлікту інтересів немає, тому що його брат до того взагалі нічого, ніяких стосунків не мав. Ну, я вам скажу зі свого досвіду. Правда – така вперта річ, такий доказ, якого не можна спростувати. І я думаю, що в суді буде справедливість знайдена, і там вже будуть приймати участь всі сторони. Я думаю, що буде об’єктивно розглянуто це провадження в суді. Дякую.

О.Сич. Іваночко Михайло Степанович.

М.Іваночко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Скажіть, будь ласка, Володимире Дмитровичу, питаннячко. Ви пам’ятаєте всі влітку ситуацію зі сміттям зі Львова у Ланчині. Це перше питання. В якому воно стані і як воно рухається. І друге питання. Ви казали, що за цілий рік в одному місці розслідували по гральному бізнесу. Я вам даю дві точки вже у Ланчині, приїдьте, перевірте і закрийте. В Ланчині по вул. Незалежності дві точки відкриті і славно-явно грають там в апарати, спортлото і так далі. Візьміть собі на примітку. Такі два питання. Дякую.

В.Торованин. Я не готовий по першому питанню відповісти. Я не маю інформації, ми письмово вам повідомимо. А по другому, я сьогодні ж прийду і повідомлю, щоб вони поїхали разом з поліцією і закрили. Але то тимчасове, вони закриють, порушать провадження, знову ж понесе відповідальність той, хто сидить там за апаратами, але не той, хто розставляє. На жаль, так є. То треба нам комплексно до того підійти. І я думаю, що ми спільно можемо побороти це явище, негативне явище, як для нашої області.

О.Сич. Дякую, Володимире Дмитровичу. Присядьте, будь ласка.

Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Немає?

Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 60, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про хід виконання регіональної цільової програми заходів та робіт у галузі розвитку земельних відносин в Івано-Франківській області до 2020 року”.

Проект рішення номер 83 – в окремій брошурі.

Доповідає Собчук Анатолій Володимирович – виконуючий обов’язки начальника головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

А.Собчук. Шановна президіє, шановні депутати, запрошені!

Для визначення завдань і заходів та робіт земельної реформи в області у 2011 році була розроблена регіональна цільова програма захотів та робіт у галузі розвитку земельних відносин в Івано-Франківській області до 2020 року. Її мета – реалізація основних напрямків державної політики з проведення земельної реформи. Відповідні місцеві програми розроблені та затверджені у всіх районах області. Загалом по програмі передбачено проведення 12 заходів та робіт, з них у 2017 році були заплановані наступні: інвентаризація земель населених  пунктів, земель несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів. В цьому році заплановано виконати роботи по інвентаризації земель населених пунктів, земель несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів на площу 81 тис. 692 га загальною вартістю 10 млн. 908 тис.грн. Протягом 2017 року укладено тільки два договори на проведення інвентаризації земель комунальної власності, загальне користування на території Хотимирської сільської ради Тлумацького району. Роботи профінансовані за кошти, які надходять в порядку відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва.

Розробка проектів землеустрою щодо встановлення і зміни меж адміністративно-територіальних утворень. Із 804 населених пунктів встановлено межі 693 населених пунктів, з них 686 – за проектами формування територій і встановлення меж сільських рад населених пунктів, що складає 86 відс., та 7 – за проектами землеустрою щодо встановлення та зміни меж адміністративно-територіальних одиниць. Зокрема, із 6 міст обласного значення встановлено межу м.Калуша, не встановлено межі міст районного значення, із 24 селищ не встановлено межі 19, із 765 сіл встановлено межі 673.

Виділені кошти з місцевих бюджетів на роботи по розробці проектів землеустрою щодо зміни меж населених пунктів в наступних районах: в Богородчанському – 3 населених пункти, в Галицькому – 2 населених пункти, в Долинському – 2, в Калуському – 1, в Надвірнянському – 2, в Рожнятівському – 1, в Рогатинському – 3.

О.Сич. Анатолію Володимировичу, ну, дикція, кажуть депутати, хороша, все нормально, перевірили, матеріали на руках. Колеги хочуть задавати запитання, матеріали вже вивчили.

Чи є запитання, колеги? Немає запитань?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А що хотіли задавати?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Добре. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись. За – 60, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про стан, ремонт та утримання автомобільних доріг в області у 2017 році”.

Проект рішення номер 84 – в окремій брошурі.

Доповідає Буджак Василь Степанович – начальник Служби автомобільних доріг в Івано-Франківській області.

Проект рішення розглядали члени постійної комісії обласної ради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства.

Будь ласка, Василю Степановичу.

В.Буджак. Дякую. Шановні депутати! Пане голово! Вам роздані довідкові матеріали. Тому я тільки доповню коротко. Перш за все, в березні 2016 року, я нагадаю, ми інформували про стан і плани ремонту доріг області на основі стратегічної програми відновлення доріг Карпатського Єврорегіону, яка була розроблена обласною державною адміністрацією спільно з народними депутатами від Івано-Франківської та Львівської областей, і затверджена постановою Кабінету Міністрів, реалізація якої, цієї програми, складає 5 років, і з того часу минуло трохи більше 2 років, тобто, два будівельні сезони, за які ми неухильно дотримувались плану реалізації даної програми. Тоді ми констатували, що стан доріг незадовільний, потребує значних щорічних капіталовкладень і щоденної клопіткої праці. Була вироблена і погоджена стратегія: найперше відновлюємо магістралі та головні дороги області державного значення, і дрібним ремонтом покращуємо найгірші ділянки на дорогах загального користування місцевого значення.

Крім того, рішенням сесії обласної ради від 31 березня 2016 року нас зобов’язали завершити будівництво моста на 103 км державної дороги Стрий – Мамалига, це через річку Бистриця Солотвинська між селами Драгомирчани і Старий Лисець. І у березні цього року будівництво було завершено, і міст зданий в експлуатацію.

Також в цьому році, я хотів би відзначити, ми завершуємо ремонт ще чотирьох мостів, що дуже важливо. Це у Криворівні на дорозі Р-24 Татарів – Кам’янець-Подільський Верховинського району, у с.Раковець Богородчанського району, с.Незвисько через річку Дністер Городенківського району, і на 64 км тої ж дороги Татарів – Кам’янець-Подільський у Косівському районі. Тобто, 5 мостів, один з яких – добудова, у 2017 році зроблено.

Відразу хочу зазначити, звернути вашу увагу, що у плані на 2018 рік, і ми цей план уже погодили і захистили у Державному агентстві “Укравтодор”, відновлення будівництва двох мостів: один – через нашу головну водну артерію – річку Дністер поблизу села Сівка-Войнилівська на дорозі Бурштин – Калуш. Ну, так, щоб ви орієнтувались, початок будівництва тягнеться з початку 90-х років. Ми погодили, сподіваємось, що добудова цього моста буде включена в постанову Кабінету Міністрів, виділені кошти, і ми постараємось в цьому році побудувати там новий міст. Також добудова після зруйнованого повінню моста на дорозі Татарів – Кам’янець-Подільський у Косові. Це там суміщена ділянка: Татарів – Кам’янець-Подільський і Косів – Кути.

Крім того, це як би капітальні роботи. Також ми постараємось згідно з проектно-кошторисною документацією відремонтувати мости, які зараз потребують особливої уваги, це у селі Ланчин Надвірнянського району на дорозі Делятин – Раківчик і у Стопчатові Косівського району. Інші мости будуть утримуватись в проїзному стані завдяки експлуатаційному обслуговуванню спеціалізованим підприємством “Мостобудівною експлуатаційною дільницею Облавтодору”.

Знаємо і розуміємо, що мости та шляхопроводи на багатьох дорогах, особливо місцевого значення, та комунальних є, можна сказати, в передаварійному стані, тому бодай дрібному ремонту будемо приділяти необхідні зусилля. Я, власне, акцентував увагу на мостах, бо про це менше сказано у довідці.

Щодо доріг, не буду забирати багато уваги, скажу головне. Ми майже завершуємо ремонт і дали добре транспортне сполучення через нашу область в обласний центр між сусідніми областями: Львівською, Чернівецькою та Закарпатською. Завдяки ремонту доріг національного значення, ви це добре знаєте, у нас дві головні магістралі Н-10 Стрий – Мамалига і Н-9 Мукачеве – Львів по діагоналі проходять через нашу область з північного заходу на південний схід, фактично акумулюють в себе всі інші дороги. Так от, у 2018 році нам залишається головний напрямок, і ми теж уже в “Укравтодорі” це погодили, мається на увазі, і проекти, і фінансування, відремонтувати дорогу поточним і середнім ремонтом від Івано-Франківська через Калуш, Долину до межі з Львівською областю. Таким чином, за винятком окремих ділянок дві головні магістралі будуть у нас із завершеним ремонтом і дадуть добрий проїзд. Також у нас розробляється інвестпроект на дорогу Івано-Франківськ – Тернопіль через Тисменицю, Клубівці, Нижнів, і ми трошки не встигаємо цього року, буквально два – два з половиною кілометри в Горо­денківському районі, вийти до Дністра, щоб завершити і дати добре сполучення з Тернопіллям у Городенківському районі в районі села Устечко. Тому це також, буквально небагато там роботи буде завершити, і таким чином, з Тернопільською областю, а значить і з центром України у нас буде уже добре транспортне сполучення. І тоді ми продовжимо ремонт також, я говорю про державні дороги, уже регіонального і територіального значення.

Ми вже в цьому році ремонтуємо, знаєте, дорогу Івано-Франківськ – Надвірна, Делятин – Раківчик, Косів – Старі Кути, почали Долина – Хуст. Всі ці об’єкти будуть продовжені в наступному році, Бурштин – Калуш, зрозуміло, що якщо міст, то треба вже, щоб і дорога там була відремонтована, Галич – Сатанів, це від Галича через Медуху також вихід на Тернопілля, і залишається у нас інвестиційний проект на 30 км через Рогатин, дорога міжнародного значення Стрий – Знам’янка, там 30 км, також в плані.

Що стосується доріг загального користування місцевого значення, що, напевно, вас також цікавить, то я хотів би відзначити, що в цьому році ремонтували, в основному, дрібним ремонтом, в тому числі і за кошти обласного бюджету, розпорядником яких був департамент будів­ництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної державної адміністрації, який повністю виконав поставлені перед ним завдання, виконав роботи на 49-и об’єктах, запланованих на цей рік.

Важливо, про що вже говорила у своїй інформації директор департаменту фінансів пані Мацькевич, про те, що з наступного року дороги загального користування місцевого значення стовідсотково переходять у підпорядкування обласної державної адміністрації, в тому числі і фінансування, як субвенція з державного бюджету в сумі 278,9 млн.грн. Вони будуть спрямовані на ремонт та утримання доріг місцевого значення. Ця сума в кілька разів більша, ніж в попередні роки. Тому є підстави вважати, що місцеві дороги з наступного року і в майбутньому стануть швидше і якісніше відновлюватись.

Дякую за увагу.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу записатись. Попович Василь Борисович.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Скажіть, будь ласка, от є дорога, яка є попри Дністер, яка йде до села Довге, і там дуже гарна територія, приваблива, і туристично, і, можливо, навіть бізнесово, але дороги там взагалі немає як такої. Ну, в районі кажуть, що постійно їм дають якісь різні обіцянки, що цей напрямок дороги буде відремонтовано. Орієнтуєтесь, про що я говорю, так? І ця дорога, дійсно, дала би новий поштовх розвитку тієї території, а дороги там просто немає. І тим більше, що там є кар’єр, який… возять звідти, з кар’єру, важкими автомобілями камені і все решту, і воно псує ще й ту дорогу, яка там є.

В.Буджак. Приймається. Я дякую за задане питання, розумію вашу стурбованість. Таких доріг у нас чимало. Я вам скажу більше. І ми піддаємось справедливій критиці, що стосується не тільки цієї дороги, а особливо Рожнятівський район, який, можливо, найменше там ремонтувались дороги. Я думаю, що це в планах наступного року можна буде врахувати, і цю дорогу, в тому числі. Дякую.

О.Сич. Візінський Іван Степанович.

І.Візінський – депутатська фракція політичної партії “Українське об’єднання патріотів – УКРОП”. Василю Степановичу, хотів вас запитати, чи ви маєте у планах Снятин – Тязів ремонтувати, дорогу? Якщо так, то коли?

В.Буджак. Так, звичайно, я просто пропустив. Ця дорога також територіального значення, вона якраз підходить у нас в планах, дорога Р-20 Снятин – Тязів є у планах. Вона, звичайно, дуже довга, там 106 км, і всю ми її не зможемо, я вам скажу, навіть за 2 роки навряд чи вдасться її відремонтувати, але найважчі ділянки, а це і з однієї сторони, і з другої сторони, особливо Єзупіль, Рошнів, та діляночка, потім від Клубівців до Тлумача і між Снятином та Городенкою. Це в планах наступного року.

О.Сич. Мельничук Василь Іванович.

В.Мельничук – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Василю Степановичу, ви дуже добре знаєте проблеми Городенківського району. Мене зараз цікавить, якою буде доля дороги Вербівці – Стецева.

В.Буджак. Дорога загального користування місцевого значення, вона в цьому році частково ремонтувалась дрібним ремонтом на найгірших ділянках, ви теж це добре знаєте, ми її продовжимо ремонтувати, якщо нам доручить департамент цими дорогами опікуватись й надалі. Дякую.

О.Сич. Романюк Андрій Григорович.

А.Романюк – депутатська фракція політичної партії “Українське об’єднання патріотів – УКРОП”. Шановний Василю Степановичу! Ви згадали у своєму виступі те, що буде продовжуватись ремонт автодороги Н-10 Стрий – Мамалига. І в тому контексті я би хотів знати, яка буде доля об’їзної дороги довкола м.Болехова.

В.Буджак. Власне, по проекту, проектно-кошторисній документації і по державній закупівлі якраз входить об’їзд Болехова, бо через Болехів – то вже дорога місцевого значення, тому власне буде ремонтуватись об’їзд Болехова.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Буджак. Там же, на об’їзній дорозі. Ну, це вже дорога місцевого значення, і тому тут вже треба розглядати в контексті фінансування субвенції з державного бюджету департаменту ОДА, і плани, які ви сьогодні прийняли рішення, що ви будете їх затверджувати.

О.Сич. Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Я хочу вам подякувати, бо неодноразово ви були у Богородчанському районі, і зокрема ми були з вами у селищі Богородчани, де було домовлено, що ми виділяємо 0,5 млн.грн., і ви нам сприяєте, ми ремонтуємо вул.Шевченка у селищі Богородчани. Нашою стороною було дотримано: 200 тис.грн. дала обласна рада, 300 тис.грн. – селище Богородчани, проте дорогу на баланс селища не передали, і відповідно не було замовника дороги, і ті кошти повернулись. Це така негативна річ. Більше того, ця дорога є надто важлива, бо вона веде і до Буковелю, і з’єднує Богородчани з Івано-Франківськом, і з’єднує Богородчани з усіма іншими селами, які є в районі.

Тому я прошу вас звернути увагу на цю дорогу, посприяти, щоб вона була зроблена в наступному році, бо вона, мабуть, в найгіршому стані за всі останні 20 років, відколи там побудували дорогу.

І друге питання – це щодо Журак. Теж там виділяли кошти, приїжджала ціла делегація до голови адміністрації Гончарука, тому що незадовільно ремонтують, в кінці року починають її ремонтувати. І третє – це село Підгір’я.

Додайте, будь ласка.

О.Сич. Додайте, будь ласка, 15 секунд часу депутату Никоровичу, бо у нього проблема з лаконічністю.

С.Никорович. Питання не з лаконічністю, а питання в тому, що питання надважливе.

І третє – це село Підгір’я, там дорога в дуже жахливому стані. Громада села готова виділяти кошти. Я прошу, щоб ви дали якогось представника в село, щоб вони домовились про співфінансування. Дякую.

В.Буджак. Дякую, приймається.

О.Сич. Святославе Ігоровичу! Як науковець науковцю…

(Оплески в залі).

Треба вміти лаконічно висловлювати найскладніші і найдовші думки.

Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Пане Василю, я хочу щиро подякувати всім, хто долучився, зрозумів, підтримав питання щодо продовження будівництва Раковецького моста, і зараз ми бачимо, що дані роботи завершуються. Дійсно, велике й щире вам дякую, спасибі.

Але через це місце йде дорога Гута – Богородчани, яка зараз не в найкращому стані, і я дуже прошу на наступний рік від громади, яка користується цією дорогою, відремонтувати капітальним ремонтом цю дорогу на Богородчани.

І щодо доріг загального користування місцевого значення – Росільна – Кричка, там частина ремонтних робіт проведена по цьому маршруту, ділянці села Яблунька, але це далеко не повністю вся дорога, яка потребує ремонту, там вкрай аварійний стан, на наступний рік кошти йтимуть на УКБ, як я розумію, то прошу врахувати дану пропозицію. Дякую.

В.Буджак. Дякую вам за сприяння та допомогу нам в роботі, і ми обов’язково будемо враховувати ваші пропозиції.

О.Сич. Ілюк Микола Дмитрович.

М.Ілюк – депутатська фракція політичної партії “Українське об’єднання патріотів – УКРОП”. Шановний Василю Степановичу, скажіть, будь ласка, яка доля відрізку дороги
Ворохта – Верховина Р-24 загального користування державного значення? І відрізок Верховина – Криворівня?

В.Буджак. Так, це ви говорите про дорогу Р-24. Власне, в цьому році ми пройшли тільки до 14-го кілометра з нульового через Ворохту, тому обов’язково ремонт буде продовжений від Кривопілля до Ільців, де найгірша ділянка по Верховинському району, і також від Криворівні до Верхнього Ясенова. Там ще були варіанти… Я скажу, що в цьому році просто підрядник, оскільки проектно-кошторисна документація була 2015 року, він не зміг освоїти ті кошти на ділянці Кривопілля – Іллінці, відмовився від робіт, тому відповідно ці роботи переносяться. Ми закриваємо цей проект 1 січня, розробляємо нову документацію і обов’язково ці ділянки будуть ремонтуватись наступного року. Дякую.

О.Сич. Тебешевська Оксана Степанівна.

О.Тебешевська депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Пане Василю, в цій залі багато говорилося про дорогу до музею Степана Бандери у Старому Угриневі. Ми розуміємо, наскільки це важливо. Не все, що планувалось, зроблено. Що буде зроблено у 2018 році?

В.Буджак. Дякую за запитання. Мені дуже прикро, ми дуже хотіли, планували, і Богу дякувати, погода показує, що ще тиждень буде теплої погоди, сподіваємось, що ми 1 січня відсвяткуємо по відремонтованій дорозі. Дякую.

О.Сич. Іваночко Михайло Степанович.

М.Іваночко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Скажіть, будь ласка, долю дороги Надвірна – Красна, там по дорозі є такий міст, який від 2008 року не ремонтований. Це перше питання. Я би просив, щоб ви нотували собі.

Друге питаннячко: що все ж таки з дорогою Делятин – Рахів… Ланчин, тому що Ланчин пропустили і кудись пропали, не знаю, куди пропали.

Дальше. Мене цікавить дорога… третій рік підряд питаю, дорога на Середній Майдан, з Ланчина на Середній Майдан, там з 1991 року нічого не робилось.

Ну, і ви такий поважний чоловік, солідна людина, дивлюся, що ви дійсно щось робите, але я би вам радив не бути водієм у Шевченка. Просто ви маєте гарну посаду, працюйте. Не возіть Шевченка, бо це дуже негарно виглядає у Фейсбуці, коли він викидає і хвалиться цим, що ви у нього водій. Дякую.

В.Буджак. Дякую, та я їхав у його машині, перепрошую.

(Оплески в залі).

Я розумію, але я з великою повагою ставлюся до всіх народних депутатів, тому вважаю, що все-таки нам треба спілкуватись з депутатами, тим більше, народними, тим більше, я із задоволенням буду їхати і з вами, як депутатами обласної ради по наших об’єктах.

Тепер конкретно по роботі. Я дякую за зауваження, я вас розумію.

О.Сич. Василю Степановичу, я би хотів уточнити, як з народним депутатом, як з майбутнім народним депутатом.

В.Буджак. Як з майбутніми народними депутатами. Дякую.

Я дуже добре знаю Красне, знаю Ланчин, і міст, який за Надвірною, і дорога з Надвірної через Красне потребує негайного ремонту. Ланчин обов’язково, він в роботі. Зараз там просто треба водовідведення закінчити. Буде водовідведення, обов’язково продовжиться… (Без мікрофона).

О.Сич. Атаманюк Олег Юрійович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Не забирайте час у Атаманюка.

О.Атаманюк – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Шановний Василю Степановичу! Яка сума коштів виділена цього року на місцеву дорогу Пістинь – Космач і Делятин – Загайпіль? Це перше питання. І друге.

Які критерії на наступний рік, оскільки ці дороги переходять до компетенції держ­адміністрації, які критерії до відбору, які саме дороги будуть ремонтуватись за кошти на наступний рік? Дякую.

В.Буджак. Це трошки обширне питання, якщо з другого почати. Я часу багато не мав. Я вам скажу, що я би вважав, що нам треба, в першу чергу, все-таки дотримуватись тої стратегії, як по державних дорогах. Давайте йти зараз шляхом, все-таки визначити головні об’єкти обласних доріг, які з’єднують кілька районів, і переходити дальше до більш районних і сільських. Це так, якщо коротко говорити.

Щодо конкретних доріг по фінансуванню, я вам казав, що вони фінансувались з департаменту ОДА, тому мені важко зараз так по пам’яті сказати. У мене є цифри, треба їх шукати. Я вам дам письмову відповідь конкретно по двох дорогах.

О.Сич. Іваськів Андрій Степанович.

А.Іваськів – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”, м.Бурштин. Василю Степановичу, що ще треба зробити, скільки запитів дати чи листів з виконавчого комітету Бурштина, ми вже вас два роки просимо: зробіть, будь ласка, з’їзди з центральної дороги у нашому місті. В Галичі зроблено, в Рогатині зроблено, в Бурштині не зроблено, неможливо виїхати. Там вже підсипають, не підсипають. Це перше питання.

Друге. Також два роки ми говоримо про дорогу Бурштин – Калуш. Ви знаєте, яка це
проблемна дорога, постійно звертаються, і питають, коли. Я говорив цього року, бо ви обіцяли, губернатор обіцяв. Скажіть, будь ласка, що можна відповісти у 2018 році? Дякую.

В.Буджак. Ну, відносно з’їздів зауваження правильне, приймається. Не тільки Бурштин, це й Отинія, і я можу дуже багато називати ще населених пунктів. Вибачайте, не встигає підрядник це зробити, але це треба робити і будемо робити.

Про Бурштин – Калуш я вам читав, що в плані на наступний рік, на 2018 рік, в тому числі міст по цій дорозі, одночасно будемо і міст робити, і дорогу від Калуша до Бурштина. Дякую.

О.Сич. Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк. Питання, яке я вже декілька разів піднімав в цьому залі. І чомусь пускають на сміх, стараються, знаєте, так, смішком. Звертаю вашу увагу на аварійну ситуацію з опорою, яка знаходиться на дорозі, яку обслуговує ваше підприємство, Надвірна – Креховичі. На роздоріжжі Солотвин – Раковець опора нахилилась на 45 градусів. Пане прокуроре, візьміть на замітку. Станеться нещасний випадок, щоб потім не говорили, на сміх не пускали. Я серйозні речі говорю, а не на сміх пускати.

В.Буджак. Ні, це дуже серйозно.

М.Піцуряк. І я прошу вибачення, і освітлення моста, який йде в селищі Солотвин через річку Бистриця Солотвинська, я давав запитання департаменту будівництва, департаменту фінансів, тепер задаю вам. Я думаю, що включити… вже 15 років одна і та сама розмова, знаєте, відмовки. Це ваші питання. В обговоренні я вам більше скажу. Це питання. Дякую.

В.Буджак. Дуже серйозне питання по опорі. Я почув це вперше, бо може не звернув увагу раніше, на президії. Ми відразу поїхали, правда, ми кут падіння не міряли, але побачили, що він на дорогу не впаде і там немає катастрофи. Те, що його треба поправити, ми розберемось, чий то стовп. А освітлення, якщо на наших державних дорогах, то наше питання, ми тим займаємось. Дякую.

О.Сич. Левицький Олександр Михайлович.

О.Левицький. Шановний Василю Степановичу! Манолію Васильовичу, то нині День енергетика, розумієте, якщо нині День енергетика, то вже не рушайте той слуп.

Василю Степановичу, я дякую за ту роботу, яка зроблена на терені. Звичайно, хотілося би попросити Надвірна – Верхній Майдан, Товмачик – Торговиця, Лісна Тарновиця – Тлумач, продовжити ті роботи, які були, ми цінуємо, ми давали своє співфінансування, ми готові зараз на Товмачик – Торговиця, Отинійська селищна рада сьогодні затвердила бюджет і передбачила великий обсяг співфінансування. Але, крім того, що я це прошу, і сподіваюсь, що ви зараз все ж таки якусь відповідь дасте, я хотів би просити десь у контексті питання депутата Атаманюка, ми сьогодні погодили саме рішенням про бюджет, не десь у стороні, про те, який буде порядок використання цих коштів і так далі. Дайте можливість спільно з вашими працівниками, з фахівцями, поки ще немає в структурі адміністрації цього підрозділу, розробити… (Без мікрофона).

О.Сич. Я не знаю, чи Піцуряк дозволить.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Дозволяє, так? Будь ласка, увімкніть мікрофон Левицького.

О.Левицький. Дякую, пане голово. І хотів би попросити все-таки, що якщо буде така робоча група створюватись із залученням ваших фахівців, щоб ми все-таки не робили якихось конфронтацій, протистоянь у підготовці цього проекту рішення про порядок використання, щоб я був сюди залучений, прошу мене туди долучити, зразу за цим звертаюся. Дякую.

В.Буджак. Дякую за запитання. Ми будемо тільки вдячні, я думаю, що це буде й нам допомога. Чим більше депутатів долучиться до визначення як об’єктів, так і сум фінансування дороги загального користування місцевого значення, тим швидше ці проекти будуть реалізовуватись. Тому я за таку співпрацю у тісній і плідній роботі.

Ви називали дороги місцевого значення, Олександре Михайловичу, тому я не хочу забирати час, це доповнення чи відповідь лежить у вашому запитанні другому. Тепер ми це будемо разом розглядати з департаментом обласної адміністрації. Дякую.

О.Сич. Тимофійчук Богдан Володимирович.

Б.Тимофійчук – депутатська фракція політичної партії “Українське об’єднання патріотів – УКРОП”. Василю Степановичу, якби не ваша остання фраза у вашій доповіді, я би не задавав запитання. Ви сказали, що накінець ми дуже добре відремонтували дорогу місцевого значення. От хочу вам доповісти…

В.Буджак. Ні, ні, я не так сказав, ви погано почули. Я сказав, що тепер є можливість звернути увагу і краще ремонтувати дороги місцевого значення.

Б.Тимофійчук. Дай Бог. Давайте я закінчу тоді. Я проживаю у селі Джурів Снятинського району. Дорога Снятин – Косів в такому жахливому стані ще не була за 25 років незалежної України. Там у зв’язку з тим, що протягом року цього літа не поремонтували ні однієї ямки, утворились такі глибокі ями, я би сказав “убійци”, де просто “гинуть” всі колеса всіх іномарок. Ну, треба приймати якісь міри. Туди дуже багато їде з півдня туристів на легкових дорогих машинах.

В.Буджак. Дякую, ми врахуємо. Ви говорите про Снятин – Косів – Старі Кути, чи Снятин..?

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Буджак. А, через Джурів. Ну, там, це не найгірша дорога, до речі, одна з кращих. Це правда, вона має кілька діляночок, і я уточню, що все-таки і у Рожневі ремонтувалась, і ще, не буду зараз згадувати. Але є кілька ділянок, на які ми звернемо увагу. Дякую.

О.Сич. З президії Василь Іванович Гладій.

В.Гладій. Шановний Василю Степановичу, шановні колеги! Треба сказати відверто, що у нас дуже багато доріг, особливо регіонального, місцевого значення, які потребують ремонту. Але треба сказати відверто інше, що за останні два роки величезний обсяг робіт був зроблений. Ми усвідомлюємо з вами, що одночасно зробити все неможливо, бо треба вибрати пріоритети. І те, що Василь Степанович, ви говорили про дорогу до Степана Бандери, це для нас всіх є честю, щоб ця дорога була зроблена, це дійсно треба зробити.

Але я хочу звернути увагу на ще двох наших славних земляків, яких знає весь світ, і яких дуже швидко ми разом будемо відзначати на всеукраїнському рівні їхні ювілеї. Перший – це Василь Стефаник, село Русів Снятинського району. Я прошу звернути увагу, там 6 км дороги, яку треба зробити до садиби Василя Стефаника. Туди з’їдеться, ви ж прекрасно розумієте, письменство всієї України.

І другий – це Патріарх Володимир Романюк, село Хімчин Косівського району. Там також мова не йде про великий обсяг доріг, там десь приблизно 12 км дороги. Я дуже прошу: якщо можливо, врахувати ці два об’єкти на наступний рік як пріоритетні, це було би логічно і я думаю, що обласна рада підтримала би саме ці два об’єкти з врахуванням відзначення ювілею наших славних земляків. Дякую.

В.Буджак. Дякую. Дякую. Ми врахуємо це.

О.Сич. Шановні колеги! Ми завершили цикл запитань. Дякую, Василю Степановичу, присідайте, будь ласка.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Запишіться, будь ласка.

Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Дякую. Я єдине, що не почув у виступі Василя Степановича, про те, чи все-таки буде зроблена об’їзна дорога Болехів в напрямку зі Стрия на Долину. Дякую.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”, в/о № 1. Так склалось, що в кожному районі дороги ремонтуються, залучаються кошти з державного бюджету, а в Богородчанах народний депутат, який представляє цей округ, забув про існування його, нічого не відбувається, і це все лягає на депутата обласної ради, депутатів селищної ради, а Богородчани є районним центром. Туди стікають всі села, це прямий зв’язок з містом Івано-Франківськом. І відколи побудували Гуту, ця дорога в найгіршому стані за весь час. Тому це питання я адресую до адміністрації, щоб, якщо немає народного депутата, то по крайній мірі покривали якось цю недостатність своїми силами.

І другий момент: все-таки звертаю увагу на село Жураки, де конфліктна ситуація, громада збурена тим, що гроші мали бути виділені, мали початись роботи, роботи не починаються.

І, Олександре Максимовичу, як науковець – науковцю: я представляю точні науки, а ви – гуманітарій, тому, що таке лаконічність і точність я знаю трошки краще.

О.Сич. Не заперечую. Навіть я гуманітарій, і то розумію, наскільки важливим для
науковця є лаконічність висвітлення думки. А що вже казати про точні науки?! Само собою. І по вас видно, як ви лаконічно висловлюєте думки.

Дзеса Остап Васильович.

О.Дзеса. Дякую. Шановні колеги! Я дякую всім за об’єктивну оцінку роботи служби автомобільних доріг. Василю Івановичу, дякую вам за те, що ви сказали, що поряд з тими недоліками, які є у нас… багато ще їх є по будівництву і ремонту доріг, все-таки зроблений величезний шмат роботи. Роботи зроблено стільки, скільки не робилося за жоден рік останні 25-26 років, це точно.

Але я би хотів звернути увагу і закликати нас трошки і до іншої теми. Товариство, ми маємо кошти, і ми будемо визначати пріоритети, але я десь так думаю, що ми можемо своїми діями, ну, викликати певні невдоволення у цілого ряду людей, жителів населених пунктів. Одночасно всі дороги ми не відремонтуємо. Ми повинні це розуміти. І я думаю, що збурювати людей… ми кожен зараз будемо, коли ми дійдемо до конкретного поділу, ми зможемо звозити людей, зможемо звозити невдоволених і так дальше. Я по своєму округу так само можу називати славні місця, наприклад, “Яворина”, куди з’їжджається кожен рік вся Україна. То не так багато, там 18 км дороги. Я можу називати села Солуків, Якубів, де так само потребує. І так ми можемо називати кожен. Але якщо ми захочемо відремонтувати всі дороги до всіх населених пунктів протягом одного року, цього не вийде, ми повинні бути до того готові, і ми повинні бути свідомі того, що ми маємо можливість і можемо збурити людей проти такої доброї справи, яка робиться в останні роки.

Тому я закликаю всіх бути виваженими, щоб ми обіцяли те, що ми можемо зробити, а не те, що через популізм ми хочемо, бо наближаються вибори. Дякую.

О.Сич. Остапе Васильовичу, як політик – політику: ви дещо трошки неправі, я шаную ваш досвід життєвий, політичний. Можемо поремонтувати, якщо отримаємо 25 млрд.грн., якщо. Можемо, просто їх немає, цих 25 млрд.грн.

Королик Михайло Михайлович.

М.Королик – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановні депутати! Хочу вам сказати, що дійсно, мабуть, немає такої людини в області, яка би не відчула змін в питанні доріг. І, дійсно, сьогодні дороги між нашими областями, державного значення дороги, вони піддаються ремонту, і це дуже добре. Але все ж таки  я вважаю, що попри те, як мало зараз є ресурсу, треба більше звертати увагу на дороги місцевого значення і районного значення, адже у нас майже в кожному районі є просто непроїзні дороги, куди ні швидкій, ні пожежній, не те, що громадському транспорту проїхати неможливо.

Тому дуже висловлюю велике сподівання на те, що наступного року на ті дороги, які на сьогоднішній день в катастрофічному стані, буде звернуто увагу.

А що стосується музею Степана Бандери, я хочу вам сказати, що для мене дивним є те, що зараз уже на вулиці сніг і аж тепер там розпочинаються роботи. Тому дуже сподіваюсь на те, що в Середньому Угриневі, де дорога у вкрай поганому стані, будуть роботи проведені якісно, і там дорога витримає не один рік. Дякую.

О.Сич. Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Шановний голово! Дуже дякую, що ви, коли розглядався бюджет, казали, що треба долучити комісію з питань охорони здоров’я та соціальної політики, коли будуть враховуватись побажання пріоритетного ремонту доріг.

Ви знаєте, рівно 4 роки назад в цьому залі ми приймали рішення про створення центру екстреної допомоги. Ви чітко знаєте, що згідно із Законом “Про екстрену допомогу” час доїзду у сільській місцевості складає 20 хвилин, у місті – 10 хвилин. Які дороги сьогодні, ви прекрасно знаєте. І там, де швидка мала би бути за 20 хвилин, щоб врятувати життя, вона деколи їде 40-50 хвилин. І я думаю, що директор департаменту, директор центру екстреної допомоги, вони напевно сьогодні найкраще володіють ситуацією, якістю всіх доріг, тому що вони проїжджають всі дороги. І просто ми інколи, зал, на смішок пускаємо такі питання, але це людське життя. Я не раз говорив: врятувати одне людське життя, воно вартує набагато більше, ніж навіть щось там вкласти, навіть той кілометр дороги зробити. Я розумію, що ми не можемо зробити такі дороги, як Івано-Франківськ – Чернівці чи Івано-Франківськ – Львів, але бездоріжжя ми мусимо якимсь чином ліквідовувати.

Ви знаєте, Василю Степановичу, просто не було часу на запитання, висловити всі побажання. Є дорога Надвірна – Креховичі, є дорога Надвірна – Гвізд – Старуня – Монастирчани – Солотвин, є дорога Надвірна – Гвізд – Молодків – Бабче – Маркова – Солотвин. Ви розумієте, до Монастирчан з с.Маркова  до с.Молодків просто проїхати нереально. Швидка їде по 30-40 хвилин, де би мала бути за 10 хвилин.

І тому я вже не вперше говорю в цьому залі: можливо, ми не можемо зробити якісну дорогу, але використовувати місцеві ресурси, використовувати ті дороги, які покриті гравійним покриттям, і на якомусь перехідному етапі хоч якось зробити, будь ласка, це треба робити.

Ви знаєте, тут є лісовики, я вже це говорив не раз. Раніше у лісі настільки були дороги прекрасні, коли у них були свої служби, гравійне покриття, і воно дає змогу доїхати. І я би просив Василя Степановича звернути увагу на ділянки дороги, які я назвав, – Старуня – Солотвин, Молодків – Солотвин для того, щоб забезпечити доїзд машин швидкої допомоги.

Пане голово, щиро дякую за те, що вважаєте, що наша комісія може долучитись до такої потужної справи, ми вам будемо корисні. Дякую.

О.Сич. Манолію Васильовичу, у нас є люди, які, побувавши в Музеї історії, вважають, що вони є істориками. Пройшовши коридорами інституту, вважають себе науковцями. Я не раз був у закладах охорони здоров’я, тому як медик медика запитаю: який космонавт придумував нормативи  – за 20 хвилин аби швидка їхала до місця виклику? Вони, що, придумуючи їх, не знали, в якому стані наші дороги? Чи вони передбачали космічними літаками доставляти швидку допомогу? Це риторичне.

Федишина Ольга Миколаївна.

О.Федишина – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Я висловлюю свою подяку службі автомобільних доріг і Василю Степановичу за те, що цього року все ж стали ремонтувати дорогу, яка сполучає м.Івано-Франківськ з м.Надвірною. І водночас від імені виборців свого виборчого округу звертаюся з проханням звернути особливу увагу на дорогу місцевого значення Яблунів – Делятин. Чому? Бо, дійсно, попередні два роки була дуже позитивна практика, що почали ремонтувати цю дорогу, окремі ділянки були приведені в порядок, але решта сьогодні просто непроїзні. Це призвело до того, що через відсутність будь-якої реакції люди 14 грудня взагалі вийшли на акцію протесту і перекрили дорогу Н-09. Це був вже просто розпач виборців. Тому у мене прохання: все ж таки включити цю дорогу в перелік тих доріг, які будуть ремонтуватись пріоритетно, і розпочати якнайшвидше ремонт інших ділянок цієї дороги. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Ми завершили обговорення. Пропозицій до проекту рішення не було. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 60, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про стан виконання регіональної цільової програми розвитку донорства крові, її компонентів та виготовлення препаратів з них на 2015-2017 роки”.

Проект рішення номер 85 – в окремій брошурі.

Доповідає Стовбан Микола Петрович – виконуючий обов’язки директора департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Шановні колеги! У вас є матеріали на руках. Тому, перш за все, депутатів, які мають відношення до охорони здоров’я, прошу підготуватись до запитань. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Є. Прошу записатись до запитань.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Дане питання розглядалось на комісії, комісія прийняла одностайне рішення: підтримати, винести на розгляд сесії. Просимо підтримати дане питання. Дякуємо службі за гарну роботу. Дякую.

М.Стовбан. Дякую, Манолію Васильовичу.

О.Сич. Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович –  депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Я теж, користуючись моментом, хочу вам подякувати за те, що допомагаєте, і не тільки мені, а у тих випадках, коли треба допомогти людям. Дуже вам дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Не було пропозицій.

Чи є ще бажаючі взяти участь в обговоренні? Є. Прошу записатись для обговорення.

Присідайте, будь ласка, Миколо Петровичу.

Токарчук Олег Володимирович.

О.Токарчук – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Пане голово, я хочу прийняти участь в обговоренні минулого запитання, оскільки не мав можливості. Хочу сказати, що за класифікацією Всесвітньої організації охорони здоров’я стан доріг входить до 5 факторів, які впливають на стан громадського здоров’я в громаді. Тому увага Манолія Васильовича до стану доріг є дуже важливим питанням, яке треба завжди підтримувати. Дякую.

О.Сич. Прошу вибачення. А які ще 4 фактори? Крім доріг, які ще 4 фактори? Щоб я наголосив Манолію Васильовичу, щоб він звертав увагу: на харчування, на рівень заробітної плати, на інфляцію, ще на що? На рівень макроекономічних показників, мікроекономічних показників. Пропонував би всі ці позиції передати на розгляд комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики.

Шановні колеги! Оскільки не було пропозицій, ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 50, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про регіональну цільову програму розвитку донорства крові, її компонентів та виготовлення препаратів з них на 2018-2020 роки”.

Проект рішення номер 86 – в окремій брошурі.

Доповідач той же: Стовбан Микола Петрович.

Питання розглядалося на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, фінансів та податків.

Будь ласка.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, є пропозиція перейти до питань. Ми приймаємо нову… ми тільки що заслухали звіт про виконання, приймаємо нову програму на наступний період. Матеріали на руках є. Може є якісь запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є запитання. Прошу записатись.

Атаманюк Олег Юрійович.

О.Атаманюк – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Шановний доповідачу! У додатку програми пункт 7: забезпечення оптимального температурного режиму в процесі заготівлі крові. Розкажіть, на які заходи передбачається виділяти суми. Дякую.

М.Стовбан. Значить, Олеже Юрійовичу, дякую вам за запитання. Справді, передбачається на заготівлю крові, це зокрема той самий сепаратор, який ми будемо пробувати у 2018 році закупити, адже цей апарат, який зараз стоїть у нас в обласній станції переливання крові, він єдиний, і він уже використовується близько 6 років. Строк дії такої апаратури – 10 років. Таким чином, у нас є запас на 4 роки.

Що хотілося би сказати по цій програмі, то відповідно до того, які у нас будуть адміністративні реформи, ми хочемо зробити такі самі станції в кожному госпітальному окрузі. Дякую. Тому така програма.

О.Сич. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 49, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про програму розвитку та вдосконалення служби екстреної (швидкої) та невідкладної медичної допомоги Івано-Франківської області на 2018-2022 роки”.

Проект рішення номер 87 – в окремій брошурі.

Доповідач той же: Стовбан Микола Петрович.

Питання розглядалось на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, фінансів та податків.

Колеги, той самий варіант: матеріали у вас на руках є, ви мали можливість їх вивчити.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Прошу записатись.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики, депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Миколо Петровичу, Миколо Федоровичу! На комісії ми звертали увагу на те, що в текстовій частині написано: потреба 103 дефібрилятори. Але на сьогодні у нас функціонує 101 бригада, і багато машин ми отримали з дефібриляторами. Напевно, треба змінити ту цифру, тому що діюча бригада – 101. А комісія і я підтримую, дійсно, що це питання, цю службу треба підтримати.

Але, Миколо Петровичу, ми в прямому ефірі, і не як голова комісії, як депутат, і Мироне Федоровичу, ті побажання, які від комісії, від головних лікарів, від медицини про співпрацю з лікувальними закладами, де немає лікарських бригад для того, щоб використати лікарів лікувальних закладів, прошу вас протягом січня виконати ті наші вказівки і розпорядження. Дякую.

М.Стовбан. Дякую, Манолію Васильовичу. Ми на підсумковій колегії департаменту охорони здоров’я та обласної державної адміністрації, яка відбудеться в середині січня, обов’язково це перед сесією розглянемо, на наступній сесії…

О.Сич. Атаманюк Олег Юрійович.

О.Атаманюк – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Шановний Миколо
Петровичу, будь ласка, по суті, бо попереднє питання – я питав про температурний режим, а не про сепаратори. Так, я це чітко прочитав, про температурний режим.

Але тепер питання до цього. У пункті 5 додатка написано 1 млн. 80 тис.грн. для придбання квадроциклів. Розкажіть, будь ласка, які це бригади швидкої допомоги, і така найнагальніша і найнеобхідніша потреба у придбанні квадроциклів за обласні кошти. Дякую.

О.Сич. Ну, я думав, що сепаратори, які працюють, вони в тому числі працюють на обігрів повітря. Чи ні? Будь ласка.

М.Стовбан. Олеже Юрійовичу, дякую за запитання. Ми це передбачили як один з варіантів, по можливості для того, щоб, коли випаде сніг, квадроцикл має можливість на гусеницях виїхати у важкодоступні місця, в тому числі Косівський, Верховинський райони. Тому ми це передбачили. Ми можемо не купляти, якщо будуть гроші, купимо швидкі. Дякую. Просто в програмі щоб було передбачено, щоб ми мали можливість використати ці кошти по цільовому призначенню, якщо вони будуть. Дякую.

О.Сич. Дякую. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 52, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про регіональну цільову програму з профілактики та лікування раку грудної залози на 2018-2020 роки”.

Питання внесено на президії.

Проект рішення номер 88 – в окремій брошурі.

Доповідач той же: Стовбан Микола Петрович.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, комісія рекомендувала до розгляду на сесії.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, у вас є матеріали на руках. Надзвичайно важлива програма.

Чи є запитання до доповідача? Є? Будь ласка, запишіться.

Атаманюк Олег Юрійович.

О.Атаманюк – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Звичайно, що актуальність та важливість цієї програми неможливо переоцінити, та аналізуючи уважно всі деталі програми, треба буде міняти. Очевидно, коли ми будемо приймати, зверніть увагу на додаток, пункт 15: для забезпечення хворих на рак грудної залози препаратом “трастузумаб”. Загальна сума написана 23 млн. 834 тис.грн. Хоча по заходах, по заходах, якщо підбити кожен рік, виходить 5 млн. 834 тис.грн. Щоб у нас в подальшому не було розбіжностей, я думаю, що це треба змінити, очевидно, що це помилка.

І друге питання. В таку важливу програму, я думаю, необхідно би було включити питання реабілітації в подальшому цих жінок, не тільки психологічної, але й фізичної реабілітації. Дякую.

О.Сич. Я думаю, що ми можемо говорити про те, що з часом можна подати зміни, проект рішення про внесення змін, зокрема і в частині розділу про реабілітацію. Зрозуміло, що ми просто на сесії не напрацюємо, але зауваження раціональне.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики, депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Миколо Петровичу, в продовження того, що сказав Олег Юрійович, і шановні колеги-депутати, коли ми піднімаємо питання коштів на охорону здоров’я, коштів на придбання медикаментів, ми маємо зрозуміти, що дана програма, даний вид лікування дуже дороговартісний. Придбання хіміопрепаратів – це значні кошти для кожного хворого. І коли буде перевиконання дохідної частини, можливість перерозподілити із вільного залишку, щоб ми не забували про те, що люди, які приходять, не мають жодної копійки, не мають жодної гривні, і вони мали би отримати ту хіміотерапію. На сьогодні вся суть в тому, що любе захворювання, по церквах ходять, збирають гроші, всі громади дають, а ми не можемо дати. Хоча би ми дали на 20, 30, 40, 50 відс., і то би був великий позитив. Ми би розглядали, комісія підтримує це питання, але я озвучую для всіх, в чому є проблема. Це є хворі, це наші люди, які потребують лікування.

М.Стовбан. Дякую, Манолію Васильовичу.

О.Сич. Колеги, чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 54, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про регіональну цільову програму лікування хворих на хронічний лімфоїдний лейкоз на 2018-2020 роки”.

Внесено на президії.

Проект рішення номер 89 – в окремій брошурі.

Доповідач той же: Стовбан Микола Петрович.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії.

Знову ж таки, колеги, є, так? Є матеріали, роздали.

Запитання.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 52, не голосували – 10: рішення прийнято.

М.Стовбан. Дякую.

О.Сич. Розглядається питання “Про обласну програму “Розвиток паліативної допомоги на Прикарпатті на 2018-2022 роки”.

Проект рішення номер 90 – в окремій брошурі.

Доповідач той же: Стовбан Микола Петрович.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії.

Шановні колеги! Програма – на руках, дуже важлива програма, стосується людей, які доживають вік у відповідних закладах.

Чи є запитання? Є. Будь ласка, запишіться.

Левицький Олександр Михайлович.

О.Левицький. Шановний Миколо Петровичу! Скажіть, будь ласка, у проекті програми був перелік заходів, і пункт 6 “Фінансування організацій, діяльність яких спрямована на підтримку паліативної допомоги в області”. Цей пункт зараз вилучений. Чому він вилучений? Я прошу його не вилучати, прошу голову поставити на голосування мою пропозицію, щоб його залишити в тій редакції, в якій він був запропонований ініціаторами проекту рішення, а якщо ні, то я надам цю редакцію дослівно. Дякую. Прошу окремо поставити на голосування пропозиції, але окремо прошу відповісти Миколу Петровича.

М.Стовбан. Дякую. Дякую, Олександре Михайловичу, за ваше запитання і за ваше зауваження. Але ми хочемо досягти цього фінансування… як ми потім будемо проводити через ті регіони, де ми плануємо? Ми плануємо цією програмою забезпечити за рахунок двох фондів і завдяки цим двом фондам станом на сьогодні виїзне хоспісне відділення, якого ініціатором так само були ви, створено у нас, ми залучили завдяки всім благодійним організаціям вже 400 тис.грн. для автомобілів. Щоб це зробити, ми мусимо перекинути ці благодійні організації в пункт… ми їх перекинули з 6-го на…

О.Левицький. (Без мікрофона).

М.Стовбан. Олександре Максимовичу, Олександре Михайловичу, якщо… Олександре Максимовичу, можна просити…

О.Сич. …в процесі реалізації програми можна це все змінити.

М.Стовбан. Кожна зміна пункту – це календарний план, це дві комісії. Мені просто буде дуже важко це… оперативно управляти цим.

О.Сич. Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики, депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Миколо Петровичу, у мене є побажання. Однозначно, комісія підтримала дану програму, але паліативна допомога – це лікування, це, в основному, знеболення і в основному наркотики.

Чи не виникає у вас зараз проблем із закупівлею наркотичних середників? Оскільки раніше ми мали монополіста – обласний аптечний склад, постачальника. Сьогодні виграють інші області, не виникає питання. Бо у нас питання ProZorro, питання тендерів, але тут треба забезпечити постійно. І при формуванні тих планових заходів першочергово спрямовуються кошти на придбання медикаментів і для закупівлі автомобіля для центру паліативної допомоги і для виїзного. Дякую.

М.Стовбан. Дякую, Манолію Васильовичу. По першому питанню. Ми таким чином, якщо приймемо цю програму, очікувані результати: ми 100 відс. паліативних хворих забезпечимо знеболенням та ефективними знеболювальними засобами в умовах, де вони потребують:
стаціонар, денний хоспіс чи виїзне відділення, і це завдяки аптечному складу, який є комунальним підприємством обласної ради. Проблем не буде.

І стосовно автомобіля, то станом на сьогодні 400 тис.грн. вже зібрано, в хоспісі стоїть, ми готові придбати автомобіль.

О.Сич. Левицький Олександр Миколайович, ви настоюєте на пропозиції?

В.Гладій. Олександр Михайлович.

О.Сич. Ви настоюєте на пропозиції?

О.Левицький. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка, сядьте і озвучте пропозицію. Увімкніть мікрофон Левицького, а за той час я ставлю проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 51, не голосували – 2: рішення прийнято.

Олександре Михайловичу, прохання: чітко, лаконічно, по-науковому сформулюйте, будь ласка, пропозицію.

О.Левицький. Пане голово, як науковець, який відмовився стати науковцем, науковцю, який залишився науковцем, я хотів би попросити, аби був пункт про фінансування організацій, статутна діяльність яких спрямована на підтримку паліативної допомоги в області через департамент охорони здоров’я зі щорічною сумою 100 тис.грн. із завданням підвищення рівня знань медичного персоналу та причетних до паліативної допомоги, тобто, це не лише медичні працівники, а й працівники-члени громадських організацій, загалом всі люди, хто цим опікується. Нехай цей пункт буде, а департамент буде вважати за доцільне фінансувати його, тоді буде фінансувати, якщо буде пропонувати нуль, окей, буде пропонувати нуль. Але це буде спільна думка і позиція департаменту і відповідних депутатських комісій. Дякую.

М.Стовбан. Дякую, Олександре Михайловичу, за…

О.Сич. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 44, не голосували – 18: рішення прийнято.

Є ще пропозиції. Депутат Токарчук, увімкніть мікрофон.

О.Токарчук – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. В самій програмі ви пишете про кількість хворих в області і в задачах “Розширення мережі закладів та відділень для надання паліативної допомоги”. У мене пропозиція: до проекту рішення внести – рекомендувати районним та міським радам розробити та затвердити відповідні програми у себе, в регіонах для того, щоб ми співфінансуванням могли підсилити цю програму, і для того, щоб місцеве самоврядування несло також відповідальність за цих паліативних хворих.

О.Сич. Раціонально. Ставлю на голосування.

О.Токарчук. Дякую.

О.Сич. Будь ласка, увімкніть систему.

За – 53, не голосували – 9: рішення прийнято.

Колеги, ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій. Прошу визначатись.

За – 58, не голосували – 4: рішення прийнято.

Дякую, Миколо Петровичу.

Розглядається питання “Про звіт постійної комісії обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування”.

Проект рішення номер 91 – в окремій брошурі.

Доповідає Мельничук Василь Іванович – голова постійної комісії обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Є матеріали у вас на руках. Комісія працює, розглядає проблеми, які ми доручаємо розглядати. Є пропозиція перейти до запитань.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Будь ласка, запишіться.

Черневий Юрій Іванович.

Ю.Черневий. Випадково.

О.Сич. Відмовився. Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович. Дякую вам за роботу. Але я хотів би все-таки запитати про ОТГ. Ви добре володієте цією тематикою. Ті об’єднані територіальні громади, як на вашу думку, в наступному році ті громади, які плануються, чи вони будуть достатніми, і взагалі ваша думка з цього приводу. Дякую.

В.Мельничук. Щиро дякую за запитання. Значить, це скоріше було б наше побажання, щоб наші ОТГ були фінансово спроможними. Мене особисто в черговий раз турбує та рейтингова оцінка, яка дана незалежними експертами проекту “U-lead”. На жаль, фінансова спроможність наших об’єднаних територіальних громад бажає бути кращою. Я вважаю, що ця оцінка рейтингова повинна стати темою обговорення не тільки серед депутатського корпусу, а серед і обласної державної адміністрації, Офісу реформ. Я вважаю, що над цим питанням треба дуже детально працювати. Це перше.

 І також треба буде дуже серйозно задумуватись над питаннями місцевої економіки, тобто, це тими суб’єктами, які мають наповнювати бюджет об’єднаних територіальних громад.

О.Сич. Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк. (Без мікрофона). …приділили уваги створенню громад, співпраці із Офісом реформ, з обласною адміністрацією. Оті наші перипетії на сесії, коли багато питань нам було незрозумілих, неясних, але ми якось проголосували. Але ви знаєте, вже два роки йде створення громад, а ми “стаємо на ті самі вила”. От сьогодні Дзвиняцька громада створилась, ми передаємо майно, передаємо штати, і сьогодні сесія районної ради тільки прийняла рішення про передачу. І ми від сьогодні маємо точку відліку, щоб передати штати. Фінансування – на громаду, штати – у нас, маємо попередити за два місяці, і ситуація така, знову колізія: передавати, угоду укладати, або інше. Невже не можна продумати той алгоритм, ті покрокові кроки? Це не вам… (Без мікрофона).

О.Сич. Відповідайте, будь ласка.

В.Мельничук. Шановний Манолію Васильовичу! Ну, хочу сказати, що обласна…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Мельничук. Манолію Васильовичу, я вас почув, я вас зрозумів. Ми з вами спілкувались з цього питання. Манолію Васильовичу, Івано-Франківська обласна рада працює в межах повноважень, наданих їй Конституцією і законами України. І те, що входить в повноваження обласної ради, ми виконуємо, а те, що не входить, те питання, що ви озвучили, – передачі, кадрів та інше – це не є наші повноваження. Якщо стосується питання поправити щось на законодавчому рівні, дуже прошу, ми все це можемо оформити у вигляді звернення, і подати це питання до вищих органів влади. Я це так бачу.

О.Сич. Оскільки доповідач у своїй відповіді згадав прізвище Піцуряка, Піцуряк має право на репліку. Не хоче? Не треба.

Попович Василь Борисович.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Скажіть, будь ласка, Василю Івановичу, ви ж уже як експерт по цій тематиці децентралізації. Чи є правильним те, що місцеве самоврядування, вірніше, громади фінансуються з обласного бюджету, коли ми говорили, коли починався процес децентралізації, що громади будуть самодостатні, і що вони перейдуть на прямі бюджетні відносини з державним бюджетом відповідно?

Ми сьогодні дотуємо по різних напрямках, по багатьох рішеннях наших ми бачимо, що ми з обласного бюджету дотуємо ці громади. Отже, вони економічно неспроможні, про що ви сказали вище. Але чи це не є оця стабдотація, яка йде з КабМіну, як елемент політичного тиску на голів і на місцеві громади, які створені? Дякую.

В.Мельничук. Дякую за запитання. Шановні колеги! Ми повинні зрозуміти одну таку суттєву річ, що місцеве самоврядування повноцінно в Україні за всі роки незалежності не розвивалось. І якщо говорити про ту фінансову допомогу, яку ми надали з обласного бюджету, я вважаю, що це є мізер. І той стан справ, який є в громадах, і ті негативні тенденції, які продовжуються в наших громадах, а ви про них прекрасно знаєте, ясно, що тих коштів не вистачає, навіть з нашого бюджету.

Я думаю, що мені й вам хотілося би, щоб це було набагато краще. І мені би не хотілося, щоби держава змінювала правила гри. Мені би не хотілося, щоби гасла розходились з тими реальними справами, які є на місцях.

Тобто, якщо держава задекларувала, що ця реформа потрібна, то її треба завершити до логічного завершення. Якщо ні, то це вже є питання. Тобто, або це є децентралізація навпаки, можна так назвати. Тобто, є дуже багато питань, на які сьогодні не хотів би акцентувати, а хотів би всіх закликати до спільної роботи.

О.Сич. Шановні колеги! Ми завершили запитання.

Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

В.Мельничук. Шановні колеги! Хочу подякувати всім вам за роботу і хочу запросити вас до співпраці з нашою комісією. Дякую.

О.Сич. За – 53, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про план роботи обласної ради сьомого демократичного скликання на 2018 рік”.

Проект рішення номер 92 – в окремій брошурі.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

В.Гладій. Шановні колеги! Даний проект рішення сформований з пропозицій обласної державної адміністрації, її структурних підрозділів, а також з пропозицій постійних комісій обласної ради, і пропонується затвердити даний план роботи на наступний рік. Зрозуміло, що це є базовий проект рішення. Насправді, проектів рішень буде набагато більше, і по ходу реалізації цього рішення ми будемо вносити додатково на розгляд пленарного засідання сесії ще багато-багато різноманітних питань.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

Шановні колеги! Я прошу вибачення. Це було за основу, бо там є зміни до проекту рішення.

В.Гладій. Так, шановні колеги, є пропозиція: перший квартал, восьме питання “Про затвердження програми розвитку паліативної допомоги”. Ми її щойно затвердили. Спочатку департамент охорони здоров’я планував затвердити дану програму в першому кварталі наступного року, але змінив свою пропозицію, і ми її щойно затвердили, тому є пропозиція вилучити пункт 8 з першого кварталу, і натомість 9, 10 та 11 пункти вважати 8, 9 та 10.

О.Сич. Прошу голосувати за внесення змін.

За – 48, проти – 1, не голосували – 8: рішення прийнято.

Шановні колеги! І з врахуванням пропозиції в цілому.

За – 54, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звільнення директора Музею мистецтв Прикарпаття”.

Проект рішення номер 93 – на окремому аркуші.

Доповідає Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Федорак. Шановний Олександре Максимовичу, шановні члени президії, колеги-депутати! Прошу підтримати проект рішення щодо звільнення директора Музею мистецтв Прикарпаття пана Михайла Дейнеги у зв’язку із завершенням терміну дії контракту.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання?

Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко. Хотів поцікавитись, за якою процедурою відбуватиметься і за якими критеріями конкурс на призначення нового директора після звільнення цього?

В.Федорак. Згідно із наказом Міністерства культури України і відповідно до процедурних моментів відбувається конкурс на основі публічності і відповідного відбору. Троє осіб представляло управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації, троє членів комісії представляв колектив Музею мистецтв Прикарпаття, і троє осіб представляли громадські організації, яких вибирали по принципу жеребкування. Було абсолютно надано прозоро, об’єктивно. Представники нашого обласного телебачення “Галичина”, якому я дякую, забезпечили показ цього моменту, і можна було це побачити в інтернеті, і, пане Ігоре, принцип враховується членами комісії, до якої я не належу, очевидно, професійні якості, рівень знань в даній сфері і, очевидно, якийсь певний… певні переконання, які були представлені. Тому що скажу для вас і для всіх колег-присутніх: було 4 кандидати, і 6 голосів з 9… (Без мікрофона).

О.Сич. Никорович Святослав Ігорович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково? Кифорук Володимир Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Черневий Юрій Іванович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Попович Василь Борисович.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Скажіть, будь ласка. Пан Михайло дуже довго на цій посаді, він дійсно трудився над цим. Чому так, що він не очолює дальше цю структуру, і не пропонуємо його дальше?

В.Федорак. Пане Василю, Михайло Дейнега є в залі, знаходиться, я відповім на ваше запитання. Я особисто говорив тричі з паном Михайлом і пропонував йому йти на конкурс, оскільки він справді дуже потужний і митець, і досвідчений керівник. Пан Михайло відмовився. Він і професійний митець, діючий митець, приймає участь у багатьох всеукраїнських і міжнародних пленерах. Буквально пару днів назад повернувся з Гошівського монастиря, зі всеукраїнського пленеру. Ну, по решті, є наш колега в залі. Якщо є питання до пана Михайла, я думаю, абсолютно відверто і щиро…

О.Сич. Шановні колеги! Запитання завершились.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу голосувати.

За – 50, утримався – 1, не голосували – 8: рішення прийнято.

Шановні колеги, подякуймо Михайлу Ярославовичу Дейнезі за довгу і плідну роботу. Запрошую на сцену.

(Оплески в залі).

Розпорядженням голови обласної ради Михайло Ярославович відзначається Подякою голови обласної ради за зроблену роботу.

(Оплески в залі).

Голос із залу. (Без мікрофона).

(Оплески в залі).

Розглядається питання “Про дострокове припинення повноважень депутата обласної ради С. Радиша”.

Проект рішення номер 94 – на окремому аркуші.

З вашого дозволу, доповідати буду я.

Шановні колеги! Згідно із Законом “Про місцеве самоврядування в Україні” Сергій Радиш – наш колега, який обраний головою об’єднаної територіальної громади, за вимогами Закону подав заяву про припинення повноважень депутата обласної ради. Тому я як голова обласної ради вношу проект рішення про припинення його повноважень вам на розгляд.

Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 23, проти – 1, утримались – 2, не голосували – 20: рішення не прийнято.

Аналогічно, шановні колеги, головою об’єднаної територіальної громади обраний Назарій Іванів – наш колега-депутат. Він так само написав заяву, відповідно проект рішення подаю на ваш розгляд.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 13, проти – 2, утримались – 6, не голосували – 22: рішення не прийнято.

Ну, і шановні колеги,  першим з депутатів цієї категорії був Петро Васильович Книшук – голова об’єднаної територіальної громади, він написав заяву. Декілька разів я вже вам пропоную проект рішення, тому його так само сьогодні пропоную. Прошу визначатись. Прошу голосувати.

За – 16, проти – 3, утримались – 3, не голосували – 22: рішення не прийнято.

Шановні колеги! Розглядається питання “Про виконання депутатських запитів”.

Проект рішення номер 97 – на окремому аркуші.

Доповідає Василь Іванович Гладій – перший заступник голови обласної ради.

В.Гладій. Шановні колеги! Даним проектом рішення пропонується ряд депутатських запитів зняти з контролю. Прошу підтримати.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача? Немає?

Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 48, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про депутатські запити”.

Проект рішення номер 98 – в окремій брошурі.

Доповідає Василь Іванович Гладій – перший заступник голови обласної ради.

В.Гладій. Шановні колеги! Проектом рішення пропонується підтримати перелік депутатських запитів, згідно з додатком їх є 16. І депутатські запити спрямувати за належністю виконавцям. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 47, не голосували – 6: рішення прийнято.

Колеги, у нас залишилось останнє питання – Різне, в якому ми не приймаємо рішення, а заслуховуємо інформацію.

Перш ніж ви подасте ваші інформації, хочу зачитати дві інформації, які подані до президії.

Отже, “Голові Івано-Франківської обласної ради Сичу Олександру Максимовичу. Фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч” інформує Вас про наступне. 22 грудня 2017 року рішенням фракції виключено Виноградника Тараса Теофіловича зі складу фракції політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Голова фракції Олег Токарчук”.

Друге повідомлення. “Голові Івано-Франківської обласної ради Сичу Олександру Максимовичу депутата Івано-Франківської обласної ради Виноградника Тараса Теофіловича. Заява. Інформую Вас про вихід з фракції політичної партії “Об’єднання “Самопоміч” в Івано-Франківській обласній раді. Тарас Виноградник”.

Прошу взяти до уваги, колеги.

Чи є ще якісь оголошення, пропозиції? Є. Прошу записатись.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк. Шановні колеги-депутати! Шановний голово! На минулому пленарному засіданні я звертався до державної адміністрації, управління з надзвичайних ситуацій щодо ситуації, яка є з протипожежним захистом в області. Було дано рекомендації розробити програму протипожежного захисту для бюджетної сфери області, тобто, тих установ, які фінансуються з обласного бюджету, і дати пропозиції – аналогічні програми в районах. На сьогодні не розроблено.

Звертаюся до обласної державної адміністрації: доручити своїм відповідним департаментам на наступне засідання нашої сесії підготувати програму, подати у встановленому порядку для того, щоб ми могли захистити від закриття ті заклади, які сьогодні фінансово не мають спроможності зробити ті заходи, які вимагаються пожежниками. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Порядок денний нашої сесії вичерпаний.

Перш ніж закрити сесію, я вітаю вас усіх з прийдешнім Новим роком, Різдвом Христовим. Добра, миру, спокою, злагоди всій Україні, кожній родині, нашим родинам! Веселих і радісних свят!

(Оплески в залі).

Дев’ятнадцята сесія Івано-Франківської обласної ради оголошується закритою.

(Звучить Гімн України).

 

Голова обласної ради                                                                   Олександр Сич

 

Консультант                                                                                              Галина Кубік

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]