Стенограма другого пленарного засідання (01.12.2020)

С Т Е Н О Г Р А М А

ПЕРШОЇ СЕСІЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
ВОСЬМОГО ДЕМОКРАТИЧНОГО СКЛИКАННЯ
від 01.12.2020 р.
(друге пленарне засідання)

 

О.Сич. Доброго дня, шановні пані і панове! Шановні колеги-депутати! Прошу зайняти робочі місця. Будемо розпочинати нашу роботу.

Однохвилинна готовність. Прошу зайняти робочі місця депутатів обласної ради.

Шановні колеги-депутати, запрошені, шановні краяни!

Відповідно до розпорядження голови обласної ради від 23 листопада 2020 року на
сьогодні скликано друге пленарне засідання першої сесії обласної ради.

До обласної ради восьмого демократичного скликання обрано 84 депутати.

За результатами письмової реєстрації у сесійній залі присутні 79 депутатів, відсутні – 6… відсутні – 5: у відрядженні – 1, на лікарняному – 4, з невідомих причин – 1 депутат, можливо, ще приєднається до нашої роботи.

Відповідно до статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, пункту 5.2. Регламенту обласної ради друге пленарне засідання першої сесії обласної ради є правомочним.

Хто за те, щоб продовжити сесію? Прошу голосувати. Питання – процедурне. Тимчасову лічильну комісію прошу провести підрахунок голосів. Хто за? Проти? Утримався?

В залі присутні 79 депутатів. Виходячи з цього, будь ласка, здійснюйте розрахунок.

І.Дебенко. 79 – за, проти – нуль, утримались – нуль.

О.Сич. Дякую. З метою мінімізації поширення коронавірусної інфекції ми не запрошували на засідання представників інших органів місцевого самоврядування, керівників обласних підприємств і установ, політичних партій та громадських організацій, представників засобів масової інформації. Однак, усі бажаючі можуть спостерігати за перебігом сьогоднішнього пленарного засідання, оскільки обласне телебачення “Галичина” здійснює його трансляцію в прямому ефірі.

Шановні колеги! На першому пленарному засіданні першої сесії обласної ради восьмого демократичного скликання розглянуто 6 питань. Вам надано проект порядку денного другого пленарного засідання першої сесії.

Є пропозиція наданий вам проект порядку денного другого пленарного засідання першої сесії, другого засідання, взяти за основу.  Прошу голосувати. Питання – процедурне, не потребує поіменного голосування. Прошу лічильну комісію провести підрахунок голосів. Хто за? Проти? Утримався?

І.Дебенко. 79 – за, проти – нуль, утримались – нуль.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Шановні колеги! Ми змушені подати до проекту порядку денного ще одне питання.

Приступили до виконання обов’язків голова обласної ради, перший заступник, заступник голови обласної ради, умови оплати праці вони не можуть собі самі встановлювати, може встановлювати тільки сесія обласної ради.

Вам роздано проект рішення, пізніше з ним ознайомитесь. Якщо не помиляюсь, він аналогічний тому, що був п’ять років тому назад. Але прошу це питання включити до порядку денного і потім його розглянути.

Хто за внесення такого питання до порядку денного? Прошу голосувати. Питання – процедурне. Тимчасову лічильну комісію прошу провести підрахунок голосів. За? Проти?
Утримався?

І.Дебенко. Аналогічно: 79 – за, нуль – проти, нуль – утримались.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Колеги, чи будуть ще якісь питання до порядку денного?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую. Тоді ставлю на голосування проект порядку денного в цілому. Питання, знову ж таки, – процедурне, не потребує поіменного голосування. Тимчасову лічильну комісію прошу провести підрахунок голосів. Хто за? Проти? Утримався?

Прошу оголосити результати.

І.Дебенко. 79 – за, нуль – проти, нуль – утримались.

О.Сич. Дякую.

Шановні колеги! 1 грудня 1991 року відбувся Всеукраїнський референдум на території колишньої Української Радянської Соціалістичної Республіки щодо проголошення незалежності України. На референдум було винесено одне питання: чи підтверджуєте ви акт проголошення незалежності України? Текст акту, ухвалений Верховною Радою 24 серпня 1991 року, було наведено у виборчому бюлетені.

Громадяни України висловились на підтримку незалежності України. У референдумі взяли участь 84,8 населення України, з них 90,32 проголосували “за”.

Вітаю усіх з цією знаменною подією в історії незалежної України. Ніхто тоді не сподівався, що такий шлях, який сьогодні проходить Україна, буде настільки тернистим. Але я всім бажаю того, аби, в тому числі і з нашою допомогою, ми збудували сильну, могутню, впорядковану Українську державу, аби нам, нашим дітям, внукам в ній жилося набагато краще.

Ще одне. Вітаю усіх, чиє ім’я Роман, з іменинами. Зокрема, вітаю депутатів обласної ради Романа Білика, Романа Мошуру, Романа Ткача. Міцного вам здоров’я на многая і благая літ! Прошу привітати.

(Оплески в залі).

Також інформую вас про те, що у міжпленарний період надійшла заява про утворення в обласній раді депутатської фракції “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад” у кількості 10 осіб. Головою фракції обрано Гончарука Олега Романовича.

І ще одне. Шановні колеги! Надійшла заява депутатської фракції політичної партії “Європейська Солідарність” в обласній раді про скликання позачергової сесії обласної ради з розгляду питання про інформацію директора департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської обласної державної адміністрації про поточну ситуацію та стан боротьби із захворюваністю на COVID-19 в Івано-Франківській області.

Ми проводимо перше організаційне засідання. Заява поступила в п’ятницю. Якщо у нас у вівторок засідання, не логічно робити позачергову сесію. Це перше. І друге. Ну, питання,
очевидно, треба розглянути ґрунтовно. Для цього його треба готувати. Зрештою, для того, щоб провести позачергову сесію, нагадую всім депутатам, особливо тим, хто вперше обраний, згідно Регламенту це може зробити голова обласної державної адміністрації – запропонувати проведення такої сесії, або ж за рішенням комісії обласної ради, якої у нас немає, і голови адміністрації теж поки що немає, або ж третина депутатів, можуть підписи бути зібрані і подані голові обласної ради, але при цьому треба подати проект порядку денного і проект рішення.

Оскільки всього цього немає, я пропонував би таке питання включити до чергової сесії, яка у нас відбудеться буквально через декілька тижнів, коли ми підготуємо проект рішення по бюджету, щоби планово, нормально, грунтовно обласна державна адміністрація в особі департаменту охорони здоров’я підготувала інформацію, от, а ми тепер її розглянули. Тим більше, у нас комісія працює у новому… буде працювати, сподіваюся, у новому складі… ну, і тоді намагались зробити якісь висновки, і вони не були однозначно сприйняті в залі, сказали, що все нормально, все добре. Сподіваюся, що цього разу, отримавши повноцінну інформацію, нова комісія проаналізує, дасть свої висновки. Одним словом, у мене є пропозиція розглянути… внести це питання до проекту порядку денного чергової сесії і грунтовно, в нормальному порядку його підготувати і розглянути.

Зрештою, зрештою, фракція “Європейська Солідарність” може мати свою точку зору. Прошу її виголосити.

Будь ласка, до мікрофона підійдіть.

Р.Кукурудз – депутатська фракція політичної партії “Європейська Солідарність”. Шановний пане голово, шановні колеги-депутати! Ми погоджуємось з вашою пропозицією і просимо питання щодо розгляду ситуації з COVID-19 внести на розгляд чергової планової сесії обласної ради, просимо то внести першим питанням.

О.Сич. Дякую. Дякую.

Р.Кукурудз. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги!  У нас так… я так час від часу буду на деяких таких речах
елементарних наголошувати, бо у нас з попереднього складу обласної ради тільки 38 депутатів. Тому поки ми всі звикнемо до системи нашої роботи, то я весь час буду на цьому наголошувати. У нас є така практика, коли ми даємо протокольні доручення.

Зараз ми фіксуємо це як протокольне доручення. За моїм підписом воно буде надіслано до обласної державної адміністрації з проханням підготувати до чергової сесії інформацію і проект рішення по цьому питанню. Не заперечуєте? Не будемо голосувати?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Приймається. Дякую.

Шановні колеги! Ну, і так для старту нашої діяльності, щоб вже кожен міг повноцінно сказати перед своїми виборцями, що я – депутат обласної ради, я пропоную зараз вручити
посвідчення і значки встановленого зразка для всіх новообраних депутатів обласної ради восьмого демократичного скликання.

Микола Васильович, вас, як заступника, прошу зачитати список депутатів, а ми з Василем Івановичем будемо вручати посвідчення і значки.

М.Палійчук. Шановні колеги-депутати! Для вручення посвідчення запрошується Бардяк Євгенія Мар’янівна.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Басараб Сергій Михайлович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Білик Роман Павлович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Боднарчук Володимир Дмитрович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Бриндальський Андрій Петрович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Виноградник Тарас Теофілович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Вітенко Микола Іванович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Волошин Сергій Ярославович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Ганиш Ольга Іванівна.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Гладун Василь Васильович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Глинський Юрій Степанович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Гоголь Ярослава Михайлівна.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Головатюк Людмила Дмитрівна.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Головчук Михайло Михайлович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Гондурак Віталій Федорович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Гончарук Олег Романович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Гораль Ліліана Тарасівна.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Гринечко Мар’яна Валеріївна.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Грицюк Дмитро Онуфрійович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Грищук Остап Іванович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Дебенко Ігор Богданович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Депутович Іван Ілліч.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Дзвінчук Дмитро Іванович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Дьоміна Наталія Миколаївна.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Дяків Юрій Миколайович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Іванів Назарій Іванович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Іваночко Михайло Степанович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Івасик Василь Васильович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Іваськів Андрій Степанович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Кава Наталія Михайлівна.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Карп Галина Василівна.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Качур Олег Васильович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Кизимишин Назарій Михайлович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Книшук Богдан Петрович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Книшук Орися Володимирівна.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Князевич Володимир Романович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Когут Оксана Володимирівна.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Копильчук Інна Зіновіївна.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Корнелюк Мирослава Мирославівна.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Королик Михайло Михайлович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Кукурудз Ростислав Степанович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Кушнір Володимир Степанович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Лащук Дмитро Васильович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Левицький Олександр Михайлович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Левкович Андрій Васильович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Левконович Надія Михайлівна.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Ленігевич Богдан Васильович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Магаль Володимир Васильович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Мазур Юрій Йосифович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Мединський Микола Васильович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Мельниченко Оксана Михайлівна.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Мельничук Василь Іванович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Мірус Антоніна Петрівна.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Мошура Роман Богданович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Очкур Ігор Васильович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Перцович Наталія Святославівна.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Пліс Богдан Богданович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Понайда Олег Володимирович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Приймак Іван Васильович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Рудик Марія Олександрівна.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Савка Марія Володимирівна.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Саїв Сергій Степанович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Семенюк Володимир Петрович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Сивак Аріна Володимирівна.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Сіреджук Дмитро Дмитрович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Слободян Любомир Ярославович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Тебешевська Оксана Степанівна.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Ткач Роман Володимирович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Томенчук Богдан Михайлович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Тринів Ігор Васильович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Федоришин Володимир Євгенійович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Федорук Олександра Володимирівна.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Федорців Сергій Іванович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Чаплинська Наталія Любомирівна.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Шевченко Віктор Леонідович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Шевченко Олександр Леонідович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Шевчук Ігор Михайлович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Щербій Наталія Олегівна.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Яворський Андрій Михайлович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Якимчук Михайло Ігорович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Яцишин Володимир Богданович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Сич Олександр Максимович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Гладій Василь Іванович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Палійчук Микола Васильович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ми, вручаючи посвідчення. Бачите, вони у формі пластикової карточки. Жартували: комусь казали, що це є банківська карточка, наповнюйте протягом п’яти років, комусь – це дисконтна карточка, от. А насправді це карточка громадського авторитету, і тому протягом п’яти років наповнюйте її добрими справами, аби потім підійти до виборців з переповненою карточкою добрих справ.

Шановні колеги! Продовжуємо нашу роботу. І починаємо розгляд питань порядку денного.

Розглядається питання “Про утворення постійних комісій обласної ради”.

Проект рішення – на окремому аркуші.

Доповідає голова обласної ради.

Шановні колеги! Ми пропонуємо створити… проект рішення у вас є, пропонуємо створити одинадцять постійних комісій обласної ради.

Все пізнається у порівнянні, тому я порівняю з тими комісіями, що були в обласній раді сьомого скликання. Ми декілька комісій об’єднали, а одну комісію роз’єднали.

Які комісії ми об’єднали? В попередньому скликанні у нас була одна комісія з питань депутатської діяльності, етики, регламенту, і була окрема комісія з питань місцевого самоврядування, децентралізації. Обидві комісії були невеличкі, дуже складно було зібрати кворум, і тому, насправді, вони провели надзвичайно мало засідань.

Плюс у нас ще була комісія з питань європейської інтеграції, міжнародної співпраці,
проектної діяльності, туризму. Ну, у нас були добрі наміри, і комісія працювала в міру своїх сил. Хоча ми зустрілись з тим фактом, що, насправді, не є компетенція обласної ради здійснювати європейську інтеграцію. Ми здійснюємо співробітництво, як правило, по лінії місцевого самоврядування. Ми найчастіше спілкуємось з нашими колегами з Польщі, найбільше з Воєводством Ополє і, власне, по питаннях, як функціонує місцеве самоврядування. Тому цілком доцільно було повноваження, які належали цій комісії, тобто міжрегіонального, міжнародного співробітництва, віднести до депутатської діяльності.

Таким чином, у нас на базі цих трьох комісій створена комісія з питань депутатської
діяльності, місцевого самоврядування, міжнародної і міжрегіональної співпраці.

Ось така логіка цієї комісії. Додавши до неї повноваження міжнародної та міжрегіональної співпраці, ми підняли її статус. Тому що насправді у нас під час виборів, ну, так водиться, що всі гарно говорять, що треба розвивати місцеве самоврядування і про те, як треба розвивати культуру, як треба дбати за учасників російсько-української війни, а коли доходить до формування комісій, чомусь, я навіть не знаю чому, то ви мені підкажете, дуже мало людей хочуть йти працювати в ці комісії. Тому, зрештою, комісія, яка стосується депутатської діяльності та місцевого самоврядування, коли ми додали ще міжнародну та міжрегіональну співпрацю, то цим ми підняли її такий неформальний статус. Сподіваємось, що її робота буде плідною.

З другого боку, ми роз’єднали одну комісію. У нас була комісія з питань гуманітарної політики та свободи слова. Логіка створення такої інтеграційної… інтегрованої комісії в
попередньому скликанні була в тому, знову ж таки, що, незважаючи на красиві передвиборчі гасла, дуже мало набиралось людей, які би окремо працювали в комісії з питань освіти і науки, окремо в комісії культури, окремо в комісії молоді і спорту. І ми просто змушені були об’єднати, бо не було депутатів, які би хотіли працювати.

У теперішньому складі у нас значно більший, даруйте за тавтологію, склад депутатів, які мають відношення до освіти, до науки, культури, до інформаційної діяльності, тому логіка була, щоб цю комісію роз’єднати, окремо, і так, як це створені у нас в державі міністерства освіти, науки, молодіжної політики та спорту, а окремо – культури, духовності та інформаційної політики. Ось така логіка.

В тому році, в попередньому скликанні, ми окремо створили комісію з питань АТО. Вона має комплексний… захисту учасників та їхніх сімей, АТО, і змушені були добавити “ООС”, бо сьогодні вже інше, скажемо так, означення тих подій, які відбуваються на Сході України. Вона носить комплексний характер, тому що питання захисту ветеранів російсько-української війни – це не тільки медичні питання, не тільки питання реабілітації, це питання соціального захисту, пільг, навчання, освіти, житла і тому подібне. Вона комплексна, ця комісія. Ми завжди просили, аби в цю комісію як мінімум кожна фракція делегувала своїх представників. Ми потім перейдемо до персонального складу. На жаль, так воно не вдалося, але ми бачимо логіку і доцільність існування такої окремої комісії. І вона у нас залишається.

Таким чином, просто перерахую, бо не тільки ми працюємо в залі, але і мешканці
Прикарпаття нас бачать і слухають в прямому ефірі, я називаю склад комісій, які у нас пропонується створити: перша, постійна комісія обласної ради з питань захисту прав учасників і ветеранів АТО/ООС та їхніх сімей; друга, постійна комісія обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій; третя, постійна комісія обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства; четверта, постійна комісія обласної ради з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму; п’ята, постійна комісія обласної ради з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства; шоста, постійна комісія обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин і ми добавляємо стратегічну річ – “та розвитку гірських територій”; наступна, постійна комісія обласної ради з питань освіти, науки, спорту, молодіжної політики; наступна, постійна комісія обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики; наступна, постійна комісія обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики; постійна комісія з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, і постійна комісія з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва.

Шановні колеги! Чи є якісь запитання щодо назв комісій, переліку і повноважень, які будуть прописані в окремому положенні? У нас поки що діє положення з попереднього скликання обласної ради, але для врегулювання діяльності наших комісій буде… на базі старого положення нове положення, і всі повноваження, всі функціональні напрями і дії тої чи іншої комісії будуть прописані у тому положенні.

Є запитання? Немає.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є запитання. Будь ласка. Другий мікрофон.

Голос із залу. Доброго дня всім! Доброго дня, голово, президіє, шановні депутати!

У мене як…

О.Сич. Даруйте, даруйте. Шановні колеги! Знову ж таки буду поправляти. Йде запис під стенограму, тоді, щоб знати, хто говорить, називайте себе.

В.Федоришин – депутатська фракція політичної партії “Європейська Солідарність”. У мене є пропозиція: внести зміни у назву однієї з постійних комісій обласної ради – з питань захисту прав ветеранів АТО/ООС та їх сімей.

Моя позиція виходить з таких принципів, що я би просто забрав цю назву і написав: “з питань захисту прав ветеранів війни”. Зараз створений… недавно Міністерство ветеранів. І коли учасник бойових дій приходить, у нього у посвідченні не написано, він є ветеран війни, а через рисочку – учасник бойових дій, або ветеран війни, інвалід війни. Тобто, категорія дуже широка ветеранів війни, і ми цим викреслюємо, наприклад, упівців, ми викреслюємо учасників Революції Гідності, а це тоже ветерани війни, ми викреслюємо з цього інші категорії, наприклад, учасників війни, капеланів війни і так дальше. Пропозиція…

О.Сич. Дякую. Дякую. Шановні колеги! Я поставлю на голосування пропозицію. Яка логіка була, коли ми із заступниками радились про формулювання комісій? В тому числі була й така логіка, яку озвучив депутат Федоришин, аби просто була назва “ветеранів війни”. Але таким чином ми виключаємо актуальну проблему, яка є і повинна бути на слуху в українського суспільства, доки триває російсько-українська війна. Бо якщо ми з назви комісії забираємо “АТО/ООС”, ми забуваємо, що у нас є російсько-українська війна.

Щодо ветеранів, скажемо, інших воєн, так званих інтернаціональних, в Афганістані, скажімо, чи ветеранів УПА, це питання врегульовує комісія з соціального захисту і охорони здоров’я, там основні питання.

До речі, у попередньому скликанні була пропозиція: не створювати окрему комісію з питань захисту учасників та ветеранів АТО, а доєднати це питання до повноважень комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. І громадські організації, і депутати наполягли: ні, має бути окрема комісія з питань захисту учасників і ветеранів АТО, і вона була створена.

Тому я пояснюю логіку, якою ми керувались. Одночасно має депутат право запропонувати те, що він запропонував. Я ставлю на голосування пропозицію… Одну хвильку, Василю Івановичу. Чи ви хочете по цьому питанню?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. По цьому? Будь ласка.

В.Гладій. Шановні колеги-депутати, в першу чергу, ініціатива громадських інституцій учасників АТО/ООС та ветеранів АТО/ООС була в тому, щоби комісія мала саме таку назву, а не об’єднувати з іншими категоріями ветеранів. Тому ми саме таку назву і запропонували. Я думаю, що є в цьому логіка, щоби залишити саме таку назву, щоб ви зрозуміли, чому ми… Тобто, це була ініціатива громадських організацій, щоби окремо категорію таких осіб виділити для повноважень окремої постійної комісії обласної ради. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Але є пропозиція депутата, я ставлю її на голосування. Питання – процедурне, не потребує поіменного голосування. Прошу голосувати…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, ні, даруйте. Спочатку ставлю за основу. Прошу голосувати проект рішення за основу, а потім будемо пропозиції голосувати.

Хто за те, щоб прийняти проект рішення за основу? Прошу голосувати. Голосування процедурне. Комісія, прошу провести підрахунок. Хто за? Проти? Утримався?

Оголосіть результати голосування.

І.Дебенко. За основу: 76 – за, нуль – проти, нуль – утримались.

О.Сич. Дякую. Ставлю на голосування пропозицію депутата Федоришина: внести зміни до назви комісії, які ви чули. Хто за? Прошу рахувати.

І.Дебенко. Прошу члена лічильної комісії мені озвучити результат по фракції
“Європейська Солідарність”.

О.Сич. Проти? Прошу порахувати. Утримався?

І.Дебенко. 16 – за, 2 – проти, 58 – утримались.

О.Сич. Дякую. Пропозиція не прийнята.

Чи є ще пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення в цілому. Прошу визначатись. Хто за?

В.Гладій. Поіменне голосування.

О.Сич. А, я прошу вибачення. Я прошу вибачення. У нас поіменне голосування. Це кінцеве рішення, це не процедурне рішення, тому проводимо поіменне голосування.

Василь Іванович Гладій проведе поіменне голосування. Будь ласка.

В.Гладій. Івано-Франківська обласна організація Всеукраїнського об’єднання “Свобода”, фракція в обласній раді: Вітенко Микола Іванович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Відсутній. Головатюк Людмила Дмитрівна.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Головчук Михайло Михайлович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Гринечко Мар’яна Валеріївна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Відсутня. Дебенко Ігор Богданович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Дяків Юрій Миколайович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Іваночко Михайло Степанович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. Копильчук Інна Зіновіївна.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Королик Михайло Михайлович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Понайда Олег Володимирович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Рудик Марія Олександрівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Відсутня. Сич Олександр Максимович.

О.Сич. За.

В.Гладій. Тебешевська Оксана Степанівна.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Федорців Сергій Іванович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Чаплинська Наталія Любомирівна.

Голос із залу. За.

В.Гладій. Шевчук Ігор Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Відсутній. Щербій Наталія Олегівна.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Яцишин Володимир Богданович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. З 18-ти депутатів 14 – “за”, 4 – відсутні.

Фракція політичної партії “Європейська Солідарність”: Басараб Сергій Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Волошин Сергій Ярославович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Глинський Юрій Степанович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Дьоміна Наталія Миколаївна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Князевич Володимир Романович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Кукурудз Ростислав Степанович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Кушнір Володимир Степанович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Левкович Андрій Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Магаль Володимир Васильович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Мазур Юрій Йосифович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Очкур Ігор Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Перцович Наталія Святославівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Пліс Богдан Богданович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Приймак Іван Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Ткач Роман Володимирович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Федоришин Володимир Євгенійович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Федорук Олександра Володимирівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Відсутня. З 17-ти депутатів 1 – відсутня, 16 – “за”.

Фракція обласної організації політичної партії “За Майбутнє”: Білик Роман Павлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Бриндальський Андрій Петрович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Ганиш Ольга Іванівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Гондурак Віталій Федорович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Гораль Ліліана Тарасівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Лащук Дмитро Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Мединський Микола Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Мельниченко Оксана Михайлівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Мірус Антоніна Петрівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Мошура Роман Богданович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Палійчук Микола Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Сіреджук Дмитро Дмитрович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Томенчук Богдан Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Шевченко Віктор Леонідович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Шевченко Олександр Леонідович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Якимчук Михайло Ігорович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. З 16-ти депутатів 16 – “за”.

Фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”: Бардяк Євгенія Мар’янівна.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Гладій Василь Іванович – за, Гладун Василь Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Гоголь Ярослава Михайлівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Грицюк Дмитро Онуфрійович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Іваськів Андрій Степанович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Кава Наталія Михайлівна.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Книшук Богдан Петрович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Книшук Орися Володимирівна.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Когут Оксана Володимирівна.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Левицький Олександр Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Ленігевич Богдан Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Мельничук Василь Іванович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Слободян Любомир Ярославович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. З 14-ти депутатів 14 – “за”.

Фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”, обласної організації: Боднарчук Володимир Дмитрович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Є, за. Виноградник Тарас Теофілович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Гончарук Олег Романович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Депутович Іван Ілліч.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Дзвінчук Дмитро Іванович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Іванів Назарій Іванович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Карп Галина Василівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Корнелюк Мирослава Мирославівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Семенюк Володимир Петрович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Тринів Ігор Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. З 10-ти депутатів 9 – “за”, одна – відсутня.

Фракція обласної організації політичної партії “Слуга Народу”: Грищук Остап Іванович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Івасик Василь Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Качур Олег Васильович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Кизимишин Назарій Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Левконович Надія Михайлівна.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Савка Марія Володимирівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Відсутня. Саїв Сергій Степанович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Сивак Аріна Володимирівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Яворський Андрій Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. З 9-ти депутатів 8 – “за”, одна – відсутня.

77 – за, проти – немає, утримались – немає. Рішення прийнято.

О.Сич. Дякую, шановні колеги. Рішення прийнято.

Переходимо до наступного питання порядку денного.

Розглядається питання “Про обрання голів, заступників голів, секретарів та членів постійних комісій обласної ради”.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідає голова обласної ради.

Шановні колеги! Насправді, знайти баланс інтересів фракцій, бажань окремих депутатів працювати в тій чи іншій комісії – дуже складна справа. Без перебільшення, весь міжсесійний період мені довелося цим займатись, радитись із заступниками голови, а консультації я сьогодні закінчив о 8 год. 30 хв., щоб ви розуміли, вже перед самою сесією. Я думаю, що ще й зараз будуть пропозиції такого ротаційного характеру, кого з фракцій в яку комісію замінити на когось іншого. А те, що стосується  представництва в комісіях, керівних посад в комісіях, себто, голів, секретарів, заступників, мені здається, воно все збалансовано. Зрештою, свою точку зору ви зараз висловите.

Чомусь, я навіть не знаю, чому всі хочуть працювати в бюджетній комісії. Хоча для тих депутатів, які вперше стали депутатами, пояснюю. На відміну від тих органів місцевого
самоврядування, де рада створює виконкоми і може доручили комісії здійснювати поділ бюджетних ресурсів, в обласній раді комісія гроші не ділить. Тому що згідно з повноваженнями проект рішення подає обласна державна адміністрація, комісія розглядає, уточнює, вносить пропозиції. Якщо є пропозиції, ці пропозиції надсилаються для опрацювання обласній державній адміністрації. Але все одно, як в селі всі хочуть бути в земельній комісії, так в області всі хочуть бути в бюджетній комісії.

Один колега-депутат мене питає: а чи лімітовано чимось, якимсь законом склад комісій, чи можуть бути всі депутати? Можуть. Всі 84 депутати можуть входити до комісії з питань бюджету. Тоді просто повноваження інших комісій треба передати цій комісії, ліквідувати посаду голови обласної ради, заступника, першого заступника, і нехай працює одна комісія, хай засідає щоденно, на платній основі, гроші можна виділити, на платній основі нехай працює.

Звичайно, це такий, знаєте, ну, жарт. Але ви прекрасно розумієте, що не можуть працювати всі в бюджетній комісії. Ми з головами фракцій радились і запропонували підхід, аби було пропорційне представництво всіх фракцій у всіх комісіях, то треба, аби кожна фракція
максимально охопила всі комісії. Умовно кажучи, є у фракції 14 осіб, тоді 11 комісій плюс потім ще в 3 комісії – другу особу. Є фракція 10 осіб, на вибір – 10 комісій, не включаючи, бо не можуть згідно Закону голова і заступники входити в комісії. Є фракція 18 осіб, скажемо “Свобода”, але я не входжу, не можу входити до складу комісії, то це означає, що 10 комісій плюс по одній людині ще цим всім комісіям. Ну, але не можна так, що в одній комісії нікого, а в іншу комісію – трьох. Ви розумієте. Тому що фракція повинна бути максимально представлена у всіх комісіях і одночасно брати участь в комплексній роботі обласної ради.

Це стосується всіх комісій, зокрема і комісії бюджету.

Таким чином, виходить, що 4 фракції, які мають понад 10 осіб, а це “Свобода”, “Європейська Солідарність”, “За Майбутнє”, “Батьківщина”, можуть подати по дві людини, а дві інші фракції, не маючи такої кількості, можуть подати по одній людині.

Ще одне. Воно не стосується роботи комісій, але воно стосується нашої подальшої роботи. Деколи було так, що, не маючи сміливості відмовити членам своєї фракції від присутності в тій чи іншій комісії, хтось казав: ви знаєте, я не проти, але Сич проти, хоч Сич сном-духом до цього відношення не має. Це називається інтриги. Хтось сповідує політику, як шляхетну справу, а хтось політику – як інтриги.

Ну, так для прикладу наведу. В попередньому скликанні у нас була одна невеличка фракція, яка, користуючись тимчасовими неузгодженостями між лідерами політичного процесу, зуміла набрати на себе багато повноважень. А потім, коли інтриги дійшли до межі непристойності, ми всіх повноважень позбавили ту фракцію.

Тому давайте будемо працювати чесно, прозоро і шляхетно. А кожен лідер нехай бере на себе відповідальність, не перекладаючи її на когось іншого, зокрема на голову обласної ради.

Даруйте, бо, ну, це так воно мене достатньо сильно зачепило, мене особисто, коли хтось свої проблеми перекладає на мою голову.

Якщо, шановні колеги, у вас будуть запитання щодо порядку формування, я готовий відповісти, якщо будуть пропозиції, тоді буду ставити за основу, і будемо вносити тоді ваші пропозиції. Сподіваюся, що пропозиції будуть мати ротаційний характер, кого з членів фракції в одній комісії замінити на свого ж члена фракції в іншій комісії, але не шляхом доповнення тих чи інших комісій, бо насправді проект рішення збалансований.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую. Ставлю за основу. Ні, ставлю за основу… пропозиції є, ставлю за основу, питання процедурне, не потребує поіменного голосування. Лічильну комісію прошу рахувати. Хто за? Проти? Утримався?

І.Дебенко. 77 – за, нуль – проти, нуль – утримались.

О.Сич. За основу прийнято. Шановні колеги! Я знаю, що будуть пропозиції, і зокрема я озвучу й ті, що я знаю, ті, що я знаю.

Прошу поміняти місцями Рудик Марію, яка в проекті рішення є в складі комісії з питань депутатської діяльності, перенести в комісію з питань освіти і науки, даруйте, я буду скорочено говорити, і навпаки, Щербій Наталію перенести з комісії з питань освіти і науки в комісію з питань депутатської діяльності. Питання – процедурне, не потребує поіменного голосування. Ставлю на голосування. Хто за? Проти? Утримався?

І.Дебенко. 75 – за, проти – нуль, нуль – утримались.

О.Сич. Рішення прийнято.

Ще одне. В самій комісії з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва поміняти місцями: Головчук Михайло – член комісії, Щербій Наталія – заступник голови комісії. Ставлю на голосування. Хто за? Проти? Утримався?

Оголосіть, будь ласка.

І.Дебенко. 75 – за, нуль – проти, нуль – утримались.

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! Це все в межах однієї фракції, просто люди між собою домовились: слухай, я буду краще працювати в тій комісії, а ти – в іншій. Або: слухай, я не хочу бути заступником, будь ти заступником, а я не буду. Це в межах однієї фракції.

Ще одне питання. Знову ж таки за взаємною погодженістю, наскільки я зрозумів. Просить в комісії з питань захисту прав людини, законності та правопорядку… просить секретар комісії Івасик Василь – заступник голови адміністрації, одночасно – секретар комісії, і впливати на якісь там рішення. Ну, є там конфлікт інтересів. Натомість Мельничук Василь, який є членом комісії, поміняти їх місцями: Мельничук Василь – секретар комісії, а Івасик Василь – просто член комісії. Між фракціями є погодженість?

Голос із залу. Є.

О.Сич. Є. Шановні колеги! Ставлю на голосування. Хто за? Проти? Утримався?

Оголосіть, будь ласка.

І.Дебенко. 75 – за, нуль – проти, нуль – утримались.

О.Сич. Пропозиція прийнята. Будь ласка. Які ще пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Більше не має ніхто пропозицій?

Ставлю тоді на поіменне голосування в цілому. Голосування поіменне, потребує зачитання списку і особистого голосування кожного.

Василю Івановичу, будь ласка, проведіть.

В.Гладій. Фракція обласної організації Всеукраїнського об’єднання “Свобода”: Вітенко Микола Іванович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Відсутній. Головатюк Людмила Дмитрівна.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Головчук Михайло Михайлович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Гринечко Мар’яна Валеріївна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Відсутня. Дебенко Ігор Богданович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Дяків Юрій Миколайович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Іваночко Михайло Степанович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. Копильчук Інна Зіновіївна.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Королик Михайло Михайлович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Понайда Олег Володимирович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Рудик Марія Олександрівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Відсутня. Сич Олександр Максимович.

О.Сич. За.

В.Гладій. Тебешевська Оксана Степанівна.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Федорців Сергій Іванович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Чаплинська Наталія Любомирівна.

Голос із залу. За.

В.Гладій. Шевчук Ігор Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Відсутній. Щербій Наталія Олегівна.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Яцишин Володимир Богданович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. З 18-ти депутатів 14 – “за”, 4 – відсутні.

Фракція територіальної організації політичної партії “Європейська Солідарність”: Басараб Сергій Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Волошин Сергій Ярославович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Глинський Юрій Степанович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Дьоміна Наталія Миколаївна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Князевич Володимир Романович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Кукурудз Ростислав Степанович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Кушнір Володимир Степанович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Левкович Андрій Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Магаль Володимир Васильович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Мазур Юрій Йосифович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Очкур Ігор Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Перцович Наталія Святославівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Пліс Богдан Богданович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Приймак Іван Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Ткач Роман Володимирович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Федоришин Володимир Євгенійович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Федорук Олександра Володимирівна – відсутня.

З 17-ти депутатів 16 – “за”.

Фракція обласної організації політичної партії “За Майбутнє”: Білик Роман Павлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Бриндальський Андрій Петрович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Ганиш Ольга Іванівна.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Гондурак Віталій Федорович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Гораль Ліліана Тарасівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Лащук Дмитро Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Мединський Микола Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Мельниченко Оксана Михайлівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Мірус Антоніна Петрівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Мошура Роман Богданович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Палійчук Микола Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Сіреджук Дмитро Дмитрович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Томенчук Богдан Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Шевченко Віктор Леонідович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Шевченко Олександр Леонідович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Якимчук Михайло Ігорович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. З 16-ти депутатів 16 – “за”.

Фракція обласної організації політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”: Бардяк Євгенія Мар’янівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Гладій Василь Іванович – за, Гладун Василь Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Гоголь Ярослава Михайлівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Грицюк Дмитро Онуфрійович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Іваськів Андрій Степанович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Кава Наталія Михайлівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).  

В.Гладій. За. Книшук Богдан Петрович.

Голос із залу. (Без мікрофона).  

В.Гладій. За. Книшук Орися Володимирівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Когут Оксана Володимирівна.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Левицький Олександр Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Ленігевич Богдан Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Мельничук Василь Іванович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Слободян Любомир Ярославович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. З 14-ти депутатів 14 – “за”.

Фракція обласної організації політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”: Боднарчук Володимир Дмитрович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Виноградник Тарас Теофілович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Відсутній. Гончарук Олег Романович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Депутович Іван Ілліч.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Дзвінчук Дмитро Іванович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Іванів Назарій Іванович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Карп Галина Василівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Відсутня. Корнелюк Мирослава Мирославівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Семенюк Володимир Петрович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Тринів Ігор Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. З 10-ти депутатів 8 – “за”, двоє – відсутні.

Фракція обласної організації політичної партії “Слуга Народу”: Грищук Остап Іванович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Івасик Василь Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Качур Олег Васильович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Кизимишин Назарій Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Левконович Надія Михайлівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).  

В.Гладій. За. Савка Марія Володимирівна – відсутня, Саїв Сергій Степанович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Сивак Аріна Володимирівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Та Яворський Андрій Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. З 9-ти депутатів 8 – “за”, одна – відсутня.

76 – за, проти – немає, утримались – немає. Рішення прийнято.

О.Сич. Шановні колеги! Вітаю всіх з обранням до постійних комісій обласної ради, бажаю успіху.

Робота в комісії – це один з елементів успішної роботи депутата, тому я прошу, аби кожен дисципліновано відвідував комісії, брав активну участь у їхній роботі.

Для громадськості оголошую, принаймні, керівний склад кожної комісії.

Отже, постійна комісія обласної ради з питань захисту прав учасників та ветеранів АТО/ООС та їхніх сімей: голова – Чаплинська Наталія,  заступник – Мединський Микола, секретар – Федоришин Володимир; постійна комісія обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій: голова – Іванів Назарій, заступник – Кушнір Володимир, секретар – Левицький Олександр; постійна комісія обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства: голова – Очкур Ігор, заступник – Ленігевич Богдан, секретар – Федорців Сергій; постійна комісія обласної ради з питань екології,
раціонального природокористування та розвитку туризму: голова – Басараб Сергій, заступник – Якимчук Михайло, секретар – Саїв Сергій; постійна комісія з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства: голова – Шевченко Віктор, заступник –
Левконович Надія, секретар – Гладун Василь; постійна комісія обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій: голова – Книшук Орися,
заступник – Лащук Дмитро, секретар – Приймак Іван; постійна комісія обласної ради з питань освіти, науки, спорту, молодіжної політики: голова – Томенчук Богдан, заступник – Тринів Ігор, секретар – Тебешевська Оксана; постійна комісія з питань культури, духовності та інформаційної політики: голова – Гринечко Мар’яна, заступник – Кава Наталія, секретар – Корнелюк
Мирослава; постійна комісія з питань охорони здоров’я та соціальної політики: голова – Яворський Андрій, заступник – Дьоміна Наталія, секретар – Білик Роман; постійна комісія з питань захисту прав людини, законності та правопорядку: голова – Виноградник Тарас, заступник – Понайда Олег, секретар – Мельничук Василь; постійна комісія з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва: голова –
Іваськів Андрій, заступник – Головчук Михайло, секретар – Волошин Сергій.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. О, я прошу вибачення, я прошу вибачення, секретар… заступник – Щербій
Наталія, член комісії – Головчук Михайло.

Шановні колеги! Розглядається питання “Про затвердження складу президії обласної ради”.

Проект рішення – на окремому аркуші.

Доповідає Сич Олександр Максимович – голова обласної ради.

Шановні колеги! Згідно Положення про президію, згідно чинного законодавства до президії як до дорадчого органу входять: голова обласної ради, перший заступник голови обласної ради, заступник голови обласної ради, голови постійних комісій обласної ради, голови фракцій обласної ради.

Тому автоматично всі ті представники керівного складу обласної ради, всі ті фракції, які утворені, і які проголосили, хто є керівником фракції, їхні керівники увійшли в склад президії, а всі голови проголосованого сьогодні складу постійних комісій так само увійшли до складу президії. Я не буду ще раз зачитувати весь цей склад, він є у вас на руках.

Чи є запитання щодо складу президії?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Якщо так, ставлю на голосування за основу і в цілому. Голосування поіменне. Прошу, Василь Іванович, провести голосування.

В.Гладій. Фракція обласної організації Всеукраїнського об’єднання “Свобода”: Вітенко Микола Іванович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Головатюк Людмила Дмитрівна.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Головчук Михайло Михайлович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Гринечко Мар’яна Валеріївна – немає, Дебенко Ігор Богданович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Дяків Юрій Миколайович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Іваночко Михайло Степанович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Копильчук Інна Зіновіївна.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Королик Михайло Михайлович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Понайда Олег Володимирович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Рудик Марія Олександрівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Сич Олександр Максимович.

О.Сич. За.

В.Гладій. Тебешевська Оксана Степанівна.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Федорців Сергій Іванович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Чаплинська Наталія Любомирівна.

Голос із залу. За.

В.Гладій. Шевчук Ігор Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Щербій Наталія Олегівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Яцишин Володимир Богданович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. З 18-ти депутатів 13 – “за”, 5 – відсутні.

Фракція територіальної організації політичної партії “Європейська Солідарність”: Басараб Сергій Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Волошин Сергій Ярославович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Глинський Юрій Степанович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Дьоміна Наталія Миколаївна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Князевич Володимир Романович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Кукурудз Ростислав Степанович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Кушнір Володимир Степанович – немає.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Левкович Андрій Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Магаль Володимир Васильович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Мазур Юрій Йосифович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Очкур Ігор Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Перцович Наталія Святославівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Пліс Богдан Богданович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Приймак Іван Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Ткач Роман Володимирович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Федоришин Володимир Євгенійович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Федорук Олександра Володимирівна – відсутня.

З 17-ти депутатів 16 – “за”.

Фракція обласної організації політичної партії “За Майбутнє”: Білик Роман Павлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Бриндальський Андрій Петрович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Ганиш Ольга Іванівна.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Гондурак Віталій Федорович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Гораль Ліліана Тарасівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Лащук Дмитро Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Мединський Микола Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Мельниченко Оксана Михайлівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Мірус Антоніна Петрівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Мошура Роман Богданович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Палійчук Микола Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Сіреджук Дмитро Дмитрович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Томенчук Богдан Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Шевченко Віктор Леонідович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Шевченко Олександр Леонідович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Якимчук Михайло Ігорович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. З 16-ти депутатів 16 – “за”.

Фракція обласної організації політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”: Бардяк Євгенія Мар’янівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Гладій Василь Іванович – за, Гладун Василь Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Гоголь Ярослава Михайлівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Грицюк Дмитро Онуфрійович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Іваськів Андрій Степанович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Кава Наталія Михайлівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).  

В.Гладій. За. Книшук Богдан Петрович.

Голос із залу. (Без мікрофона). 

В.Гладій. За. Книшук Орися Володимирівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Когут Оксана Володимирівна.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Левицький Олександр Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Ленігевич Богдан Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Мельничук Василь Іванович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Слободян Любомир Ярославович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. З 14-ти депутатів 14 – “за”.

Фракція обласної організації політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”: Боднарчук Володимир Дмитрович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Виноградник Тарас Теофілович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Гончарук Олег Романович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Депутович Іван Ілліч.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Дзвінчук Дмитро Іванович.

Голос із залу. За:

В.Гладій. За. Іванів Назарій Іванович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Карп Галина Василівна – відсутня. Корнелюк Мирослава Мирославівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Семенюк Володимир Петрович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Тринів Ігор Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. З 10-ти депутатів 9 – “за”, одна – відсутня.

Фракція обласної організації політичної партії “Слуга Народу”: Грищук Остап Іванович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Івасик Василь Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Качур Олег Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).  

В.Гладій. За. Кизимишин Назарій Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Левконович Надія Михайлівна.

Голос із залу. (Без мікрофона). 

В.Гладій. За. Савка Марія Володимирівна – відсутня, Саїв Сергій Степанович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Сивак Аріна Володимирівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Яворський Андрій Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. З 9-ти депутатів 8 – “за”, одна – відсутня.

76 – за, проти – немає, утримались – немає: рішення прийнято.

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! Наступне питання порядку денного – “Про умови оплати праці голови обласної ради, першого заступника голови обласної ради та заступника голови обласної ради”.

Проект рішення – на окремому аркуші.

Доповідає голова обласної ради.

Проект рішення у вас на руках. Будь ласка, ознайомтесь. Чи будуть запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи будуть пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу провести голосування.

В.Гладій. Фракція обласної організації Всеукраїнського об’єднання “Свобода”: Вітенко Микола Іванович – відсутній. Головатюк Людмила Дмитрівна.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Головчук Михайло Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Гринечко Мар’яна Валеріївна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Відсутня. Дебенко Ігор Богданович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Дяків Юрій Миколайович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Іваночко Михайло Степанович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Копильчук Інна Зіновіївна.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Королик Михайло Михайлович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Понайда Олег Володимирович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Рудик Марія Олександрівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Відсутня. Сич Олександр Максимович.

О.Сич. Оголошую про конфлікт інтересів і не беру участі у голосуванні.

В.Гладій. Тебешевська Оксана Степанівна.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Федорців Сергій Іванович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Чаплинська Наталія Любомирівна.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Шевчук Ігор Михайлович – відсутній. Щербій Наталія Олегівна.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Яцишин Володимир Богданович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. З 18-ти депутатів 13 – “за”.

Фракція територіальної організації політичної партії “Європейська Солідарність”: Басараб Сергій Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Волошин Сергій Ярославович.

Голос із залу. (Без мікрофона). 

В.Гладій. За. Глинський Юрій Степанович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Дьоміна Наталія Миколаївна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Князевич Володимир Романович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Кукурудз Ростислав Степанович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Кушнір Володимир Степанович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Левкович Андрій Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Магаль Володимир Васильович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Мазур Юрій Йосифович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Очкур Ігор Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Перцович Наталія Святославівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Пліс Богдан Богданович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Приймак Іван Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Ткач Роман Володимирович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Федоришин Володимир Євгенійович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Федорук Олександра Володимирівна – відсутня.

З 17-ти депутатів 16 – “за”.

Фракція обласної організації політичної партії “За Майбутнє”: Білик Роман Павлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Бриндальський Андрій Петрович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Ганиш Ольга Іванівна.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Гондурак Віталій Федорович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Гораль Ліліана Тарасівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Лащук Дмитро Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Мединський Микола Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Мельниченко Оксана Михайлівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Мірус Антоніна Петрівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Мошура Роман Богданович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Палійчук Микола Васильович.

М.Палійчук. Оголошую про конфлікт інтересів і не беру участі у голосуванні.

В.Гладій. Сіреджук Дмитро Дмитрович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Томенчук Богдан Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Шевченко Віктор Леонідович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Шевченко Олександр Леонідович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Та Якимчук Михайло Ігорович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. З 16-ти депутатів 15 – “за”.

Фракція обласної організації політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”: Бардяк Євгенія Мар’янівна.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Гладій Василь Іванович. Оголошую про конфлікт інтересів, не беру участі у голосуванні по даному проекту рішення. Гладун Василь Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Гоголь Ярослава Михайлівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Грицюк Дмитро Онуфрійович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Іваськів Андрій Степанович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Кава Наталія Михайлівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).  

В.Гладій. За. Книшук Богдан Петрович.

Голос із залу. (Без мікрофона). 

В.Гладій. За. Книшук Орися Володимирівна.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Когут Оксана Володимирівна.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Левицький Олександр Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Ленігевич Богдан Васильович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Мельничук Василь Іванович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Слободян Любомир Ярославович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. З 14-ти депутатів 13 – “за”.

Фракція обласної організації політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”: Боднарчук Володимир Дмитрович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Виноградник Тарас Теофілович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Гончарук Олег Романович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Депутович Іван Ілліч.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Дзвінчук Дмитро Іванович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Іванів Назарій Іванович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Карп Галина Василівна – відсутня. Корнелюк Мирослава Мирославівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Семенюк Володимир Петрович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Та Тринів Ігор Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. З 10-ти депутатів 9 – “за”.

Фракція обласної організації політичної партії “Слуга Народу”: Грищук Остап Іванович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Івасик Василь Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Качур Олег Васильович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Кизимишин Назарій Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Левконович Надія Михайлівна.

Голос із залу. (Без мікрофона). 

В.Гладій. За. Савка Марія Володимирівна – відсутня, Саїв Сергій Степанович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Сивак Аріна Володимирівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Яворський Андрій Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. З 9-ти депутатів 8 – “за”.

74 – за, проти – немає, утримались – немає. Рішення прийнято.

О.Сич. Шановні колеги! І ще одне питання порядку денного – “Різне”.

Це питання, де хтось з депутатів може висловити свої думки, побажання тощо.

Чи є бажаючі, шановні панове депутати, висловити свої думки? Будь ласка, підходьте до мікрофону. У цьому питанні приймається, скажемо, до відома інформація, яку подають депутати, без прийняття будь-якого рішення.

І.Приймак. Пане голово, шановні колеги-депутати! Сьогодні під стінами обласної
державної адміністрації з Чернелицької об’єднаної громади приїхало не менше 100 жителів через те, що в нашій області не задовільно проводяться роботи по капітальному ремонту доріг місцевого значення, а саме дорога Хмелева – Вікно.

У зв’язку з цим я хочу зачитати їхнє звернення до обласної державної адміністрації.

“Багатостраждальна автомобільна дорога загального користування районного значення С090407 Хмелева – Вікно на ділянці км 6+ 532-км 18+155, це 11 з половиною кілометрів, яка обслуговується департаментом будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної державної адміністрації, після чотирьох років маніпуляційних діянь ДП “Дороги Прикарпаття”, засновником якого є Івано-Франківська обласна державна адміністрація (керівник – Сазонов Андрій Віталійович), нарешті отримала переможця – виконавця будівельних робіт. За 4 роки на будівництво даної дороги виділялось з державного бюджету 20 млн.грн.: у 2018 році – 8, у 2019 році – 7, у 2020 році – 5 млн.грн.

Використання коштів на сьогоднішній день є абсолютні нулі. Дорога, яка є основною для сполучення з новоутвореною Чернелицькою ОТГ, територія якої 69,4 км, немає жодного кілометра з асфальтовим покриттям, не ремонтується 30 років, фактично перестала існувати.

Територія без елементарної проїжджої частини, із забороною на автобусне сполучення та отримання вчасно медичного захисту населення. Населені пункти Хмелева, Чернелиця,
Кунисівці, Копачинці, Корнів, Вільхівці, Олієво-Королівка, Дубки, Далешів, Репужинці, Колінки, Михальче, Білки, Семаківці… більше 10 тис. населення із 14 населених пунктів перетворили на резервацію для вимирання.

У 2020 році жителі вищеперелічених населених пунктів, хлібороби Городенківщини виходили на акції протесту щодо її капітального ремонту, 2 вересня 2020 року. Ситуацію тимчасово вдалося взяти під контроль, отримавши гарантію ДП “Дороги Прикарпаття” щодо її капітального ремонту.

9 листопада 2020 року, як переможець тендерної закупівлі, заключили з ДП “Дороги Прикарпаття” договір № 186 на капітальний ремонт автомобільної дороги С090407 Хмелева –
Вікно, але головою обласної державної адміністрації Федорівим Віталієм Васильовичем розпорядженням № 526 від 07.10.2020 року перенаправлено кошти з цієї дороги на інші дороги місцевого значення Івано-Франківської області.

Жителі Городенківського хліборобського краю залишають за собою право на мирні акції протесту методом перекриття доріг в м.Івано-Франківську по вул.Грушевського та вул.Шпитальній 01.12.2020 року перед обласною державною адміністрацією з вимогою повернути перенаправлені за 3 роки кошти в розмірі 20 млн.грн. за призначенням на капітальний ремонт дороги С090407, а також запланувати в обласному бюджеті на 2021 рік 39,053 млн.грн. для завершення будівництва даної дороги.

У випадку ігнорування обласною державною адміністрацією вимог жителів Городенківщини залишаємо за собою право на мирні акції протесту перед будинком уряду, Верховною Радою, Адміністрацією Президента”.

У зв’язку з цим прошу включити в порядок денний чергової сесії питання про звіт обласної державної адміністрації в частині виконання розпоряджень ОДА № 156 від 13.03.2020 року та № 526 від 07.10.2020 року. Ось вони ці два розпорядження.

Я розумію, що 38 процентів – це депутати старого скликання, а 62 – нового. Кожен депутат нового скликання знайде для себе дуже багато цікавого, куди даються гроші, а куди потім перенаправляються. Дякую.

О.Сич. Керівники адміністрації є присутні в залі. Я думаю, що вашу заяву взяли до відома. Єдине, що я так хочу уточнити: запланувати в обласному бюджеті…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, але не в обласному. Тобто, ті кошти, які надходять як субвенція з державного бюджету, так, адміністрація може запланувати, додати чи інакше, а щодо обласного бюджету, то таких коштів у нас просто немає. Ви це знаєте.

Шановні колеги! Чи є ще хтось бажаючий оголосити ще щось в цьому питанні порядку денного? Немає?  Дякую.

Ми розглянули всі питання порядку денного, тому першу сесію обласної ради восьмого демократичного скликання оголошую закритою.

(Звучить Гімн України).

Голова обласної ради                                                                              Олександр Сич

 Консультант                                                                                                         Галина Кубік