Стенограма першого пленарного засідання (08.12.2017)


С Т Е Н О Г Р А М А

ДЕВ’ЯТНАДЦЯТОЇ СЕСІЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
СЬОМОГО ДЕМОКРАТИЧНОГО СКЛИКАННЯ
від 08.12.2017 р.
(перше пленарне засідання)

 

О.Сич. Шановні депутати та запрошені, дорогі краяни! Шановні пани і панове!

Оголошую старт для підготовки до початку засідання.

Кажуть мені спеціалісти, що там є якісь трошки проблеми із системою, і десь декілька карточок не спрацьовує. Поки вони наведуть лад, депутатів прошу зайняти свої робочі місця і підготуватись до початку нашої роботи.

Прошу, щоб мені хтось із відповідальних за систему електронного голосування сказав, чи можемо починати роботу.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Для наших спеціалістів потрібно півгодини, щоби відлагодити систему, збій стався.

Я думаю, що на початку нашої роботи немає потреби в електронній системі голосування, ми розпочати сесію можемо за підсумками письмової реєстрації, і поки ми проведемо формальні речі, нагородження і тому подібне, думаємо, що до цього часу спеціалісти систему налагодять, і вона буде працювати у звичному режимі.

Чи є згода так почати роботу?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Шановні колеги! За підсумками письмової реєстрації в сесійній залі присутні 68 депутатів. Відсутні із 84 обраних до чинного скликання обласної ради, відсутні 16, з них: у відрядженні – 8, на лікарняному – 1, з інших поважних причин – 1, з невідомих причин відсутні 6 депутатів.

Відповідно до пункту 11.3. статті 11 Регламенту обласної ради депутати повинні зареєструватися за допомогою електронної системи. Оскільки стався збій, ми дещо пізніше таку реєстрацію проведемо, а зараз, зважаючи на те, що у нас є кворум, я пропоную розпочати сесію обласної ради і оголошую її відкритою.

(Звучить Гімн України).

(Звучить молитва).

Шановні колеги, панове депутати, запрошені, краяни!

На сесію запрошений і присутній голова обласної державної адміністрації, депутат обласної ради Олег Романович Гончарук.

На засіданні також присутні заступники голови обласної державної адміністрації, директори департаментів, начальники управлінь і відділів обласної державної адміністрації, голови районних рад, голови районних державних адміністрацій, міські голови міст обласного значення, голови об’єднаних територіальних громад, керівники правоохоронних та судових органів, обласних підприємств і установ, політичних партій та громадських організацій, представники засобів масової інформації.

Вчора в Україні ми святкували наше професійне свято – День місцевого самоврядування.

Шановні колеги! Дозвольте мені привітати всіх вас, всіх наших колег в області, депутатів всіх рівнів рад, усіх співробітників органів місцевого самоврядування з нашим професійним святом.

Розвинуте місцеве самоврядування в Європі – це найголовніша ознака демократії. Я щиро зичу, аби всі ми спільними зусиллями, розбудовуючи місцеве самоврядування, роблячи його самодостатнім, сильним, потужним, тим самим розбудовували демократію. І щиро бажаю й вам, шановні колеги, і депутатам всіх рівнів рад в нашому краї, аби добре виконували свої повноваження, і коли прийде час звітувати, з відкритим чистим серцем, поглядом дивились в очі своїм виборцям, а виборці віддавали шану і повагу нам за те, що ми дбаємо за їхні інтереси.

Щиро вітаю! Слава Україні!

(Оплески в залі).

Сьогодні День народження у нашого колеги – депутата обласної ради Іваськіва Андрія Степановича.

Незважаючи на те, що Андрій Степанович перебуває у відрядженні, давайте щиро привітаємо його нашими оплесками, побажаємо усіляких гараздів!

(Оплески в залі).

На жаль, маємо сумну новину: на фронті загинув наш краянин, на фронті російсько-української війни, Дубей Іван Омелянович з Коломийського району.

Прошу вшанувати його пам’ять хвилиною мовчання.

(Хвилина мовчання).

Дякую. Герої не вмирають!

Зараз дозвольте на початку, як завше у нас так водиться,  разом з Олегом Романовичем вручити нагороди і державні відзнаки нашим краянам.

В.Гладій. Указом Президента України від 28 вересня 2017 року за значний особистий внесок у розвиток національної освіти, підготовку кваліфікованих фахівців, багаторічну плідну педагогічну діяльність та високий професіоналізм Орденом “За заслуги” ІІ ступеня нагороджено професора вищого навчального закладу “Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника” Пушика Степана Григоровича.

(Оплески в залі).

С.Пушик. Шановні депутати, запрошені, гості, свої й чужі! Я, звичайно, безмежно вдячний, я маю немало нагород літературних, і думаю, що моя головна праця – все-таки література. Видав десь 60 книжок і 200 пісень, які виконують всі провідні артисти, починаючи від небіжчика Гнатюка Дмитра, це 51 рік, як я написав “Треба йти до осені”, і 50 років якраз тепер, як я повернувся з армії і почав працювати в газетах, друкуватись і співати, співати.

Але я не про це хотів сказати. Я хотів сказати, що людина має мати хребет, і у мене часто робили обшуки кагебісти. Ніхто не знає так тебе, як файні хлопці з КГБ. Правда? Чи СБ тепер?

Як брали в армію, то або в Чехословаччину, Румунію, а тим часом шмонили. А коли я вже був депутатом Верховної Ради, я одного з тих панів попросив: скажи мені, котрі друзі мої так старались? Я не буду вам казати, мені було дуже прикро, що ті, яким я найбільше довіряв, як іншим, це були мої перші, в лапках, друзі.

Я єдине хочу, аби ми завжди пам’ятали, що все минуще, і аби ми нікому не віддали свою землю. Я вчора дивився телебачення і радів якраз, що мораторій продовжили, тому що без землі українця немає. Я найперше звертаюся до наших керівників, аби ще пам’ятали, що є таке саме дороге – книжка. І якщо відбуваються навіть такі сесії, аби десь тут працював кіоск, тому що все минуще, а мистецтво вічне, література вічна. То най вам Бог помагає, керівники, й ми… і згадали би ми ще Катерину, вчора була, коли брали хлопці вишневу гілку, клали у воду, аби вона на Різдво розквітла, а якби мав женитись, він віз тоту гілку до дівчини. І аби така вишнева гілка завжди цвіла у нас, на Івано-Франківщині.

Най вам Бог помагає. Я вже багато чого бачив, багато їздив, а ось це залишиться мені чи моїм внукам на пам’ять. Будьте здорові! Ні “Пушика”, ні пера!

(Оплески в залі).

В.Гладій. Указом Президента України Почесне звання “Заслужений вчитель України” присвоєно учительці Тюдівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Косівської районної ради Чоланюк Марії Петрівні.

(Оплески в залі).

Указом Президента України від 8 листопада 2017 року за значний особистий внесок у розвиток національної культури і мистецтва, вагомі творчі здобутки та високу професійну майстерність Почесне звання “Заслужений артист України” присвоєно композитору, співаку Куртяку Володимиру Дмитровичу.

(Оплески в залі).

М.Чоланюк. Шановні присутні! Я хочу сказати кілька слів, тому що мене фактично тут майже ніхто не знає.

Я – сільська вчителька, с.Тюдів Косівського району Івано-Франківської області. Але я з того мальовничого Карпатського села, яке називають “Золотою долиною”, яке називають “Намистинською Гуцульщиною”, а ще називають “Маленькою Швейцарією”, тому що воно з трьох боків оточене горами.

Ще я з того села, у якому поставлений пам’ятник-обеліск Тарасу Григоровичу Шевченку, що був найпершим народним пам’ятником на Україні і у світі.

Я думаю, що не так часто ви бачите тут, в цій залі, звичайну сільську вчительку, але, значить, з волі Божої, мені судилось стояти перед вами. І тому я хочу щиро подякувати за те, що ці події відбуваються зі мною, побажати всім вам міцного здоров’я, побажати Україні миру і людям на всій Землі миру, і сказати: живіть з вірою у Бога і Україну.

А ще є така нагода: Хай зозулі вам літ не шкодують,

а літа хай приносять добро,

хай вам радість навіки дарують Україна,

Карпати й Дніпро.

Те бажаю, що щастям звуть люди,

хай усмішка не сходить з лиця,

хай життя ваше піснею буде,

а тій пісні не буде кінця.

І так я живу в Тюдеві, у нас є пам’ятник Шевченку на Сокільській скелі відновлений, але того найпершого обеліска немає. Я це питання завжди піднімаю всюди і звертаюся до депутатів, всіх вас: будь ласка, я звертаюсь завжди до депутатів усіх рівнів, щоби ми відновили той обеліск, той найперший, який був, який знищений, але він був. Це дуже престижно для нас, для України, для Гуцульщини.

І всіх вас запрошую в Тюдів, а приїдете, я проведу для вас екскурсію. І я думаю, що ви будете приємно вражені. Приїжджайте. Як мене не буде вдома, зачекайте.

Я вас чаєм напою, банош з бринзою зварю.

Я вас дуже всіх люблю.

Ви це добре знаєте.

Дякую.

(Оплески в залі).

Голоси із залу. Слава Україні!

(Оплески в залі).

В.Гладій. Указом Президента України Почесне звання “Заслужений працівник промисловості України” присвоєно директорові товариства “Івано-Франківський хлібокомбінат” Криворучко Світлані Миронівні.

(Оплески в залі).

Указом Президента України від 16 листопада 2017 року за значний особистий внесок у розвиток телебачення, радіомовлення і зв’язку в Україні, багаторічну сумлінну працю та високу професійну майстерність почесне звання “Заслужений журналіст України” присвоєно генеральному директору товариства “Телерадіокомпанія “РАІ” Русиняку Андрію Івановичу.

(Оплески в залі).

За особистий внесок у реформування системи місцевого самоврядування, активну
громадську діяльність, сумлінну працю, високий професіоналізм Почесною грамотою Верховної Ради України нагороджено голову Богородчанської районної ради Головчука Михайла Михайловича.

(Оплески в залі).

Грамотою Верховної Ради України нагороджено керівника виконавчої дирекції Івано-Франківського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Івасюка Юрія Юрійовича.

(Оплески в залі).

За активну громадську діяльність, сумлінну працю, високий професіоналізм Грамотою Верховної Ради України нагороджено головного лікаря дитячого санаторію “Сніжинка”
(м. Яремче) Шеремету Ігоря Прокоповича.

(Оплески в залі).

За вагомий особистий внесок у реалізацію державної політики у сфері соціального захисту населення, високий професіоналізм, самовіддану працю та сумлінне виконання службових обов’язків Подякою Міністерства соціальної політики України нагороджено директора Снятинського психоневрологічного інтернату, депутата обласної ради Дякура Дмитра Дмитровича.

(Оплески в залі).

Відзнакою обласної державної адміністрації та обласної ради медаллю “За заслуги перед Прикарпаттям” нагороджено начальника Управління Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України в області, полковника – за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, зразкове виконання службових обов’язків, значний особистий внесок у розвиток сфери спеціального зв’язку та захисту інформації, а також з нагоди Дня захисника України і професійного свята – Дня державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України – Савчука Володимира Ярославовича.

(Оплески в залі).

Відзнакою “За заслуги перед Прикарпаттям” нагороджено члена благодійної організації “Єдина родина”, інженера-будівельника, ветерана праці – за багаторічну сумлінну працю, активну громадську діяльність та з нагоди 80-річчя від дня народження Мельника Михайла Максимовича.

(Оплески в залі).

Медаллю “За заслуги перед Прикарпаттям” нагороджено голову Косівської станиці братства ОУН-УПА – за багаторічну сумлінну працю, активну громадську діяльність та з нагоди
75-ої річниці Української повстанської армії Підлетейчука Петра Андрійовича.

(Оплески в залі).

Відповідно до розпорядження голови обласної ради за багаторічну сумлінну працю в органах місцевого самоврядування, активну громадську діяльність та з нагоди відзначення Дня місцевого самоврядування нагороджено Подякою голови обласної ради депутата обласної ради сьомого демократичного скликання Федорціва Сергія Івановича.

(Оплески в залі).

Нагороджено Грамотою голови обласної ради начальника відділу бухгалтерського обліку і звітності виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради Кашубу Галину Богданівну.

(Оплески в залі).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

(Оплески в залі).

В.Гладій. За результатами роботи комісії із встановлення осіб бійців-добровольців, які брали участь у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету на Сході України, ще 10 осіб визнано бійцями-добровольцями АТО.

Посвідчення отримують: Мешканець села Черніїв Тисменицького району – з жовтня 2015 року по січень 2016 року брав безпосередню участь в антитерористичній операції – Чут Богдан Русланович.

(Оплески в залі).

Мешканець с.Пістинь Косівського району, який з 29 березня по 27 травня 2017 поточного року перебував у зоні проведення АТО у складі окремої тактичної групи “Волинь” Української Добровольчої Армії, – Братівник Іван Мирославович.

(Оплески в залі).

Мешканець м.Івано-Франківська, який впродовж січня-вересня 2016 року знаходився у зоні проведення АТО у складі окремого загону спецпризначення “Азов”, Мойсишин Назарій Васильович.

(Оплески в залі).

Мешканець с.Рибне Косівського району – у 2015 році брав безпосередню участь в АТО у складі окремого загону спецпризначення “Азов” – Канделакі Нугзар. Запрошую.

(Оплески в залі).

Посвідчення вручається Коропецькій Орисі Михайлівні, чоловіка якої – Коропецького Ігоря Йосиповича визнано бійцем-добровольцем посмертно.

Ігор Йосипович впродовж жовтня-листопада 2014 року брав безпосередню участь в АТО у складі патрульно-постової служби міліції особливого призначення “Азов”.

(Оплески в залі).

О.Коропецька. Шановні депутати! Висловлюю вам щиро подяку за те, що ви проявили вольове рішення і прийняли на рівні області можливість поправки до Закону, яка дала можливість визнати добровольця Ігоря Коропецького учасником АТО. Він це заслужив. Тому що він був одним з перших, хто пішов захищати кордони нашої держави. Тоді, коли ще держава сама не знала, як ставитись до людей, які взяли в руки зброю і вирушили на Схід. Вони піддавали небезпеці своє життя, життя своїх родин, свою свободу, але вони знали, що вони йдуть захищати Батьківщину.

І тому дуже прикро, що сьогоднішня Україна на державному рівні все-таки до кінця не визначилась у ставленні до таких людей. І дуже низький уклін хочу висловити вам, депутатам обласної ради, що на рівні області ви зуміли розв’язати це питання.

Щиро вам дякую.

(Оплески в залі).

В.Гладій. Шановне товариство! Я вам зачитаю прізвища п’яти осіб: мешканець м.Івано-Франківська, який впродовж грудня 2016 року брав участь в АТО у складі окремої тактичної групи імені капітана Воловика, а також впродовж травня 2017 року у складі 1-ї окремої штурмової роти Добровольчого Українського Корпусу “Правий сектор”, – Баланюк Петро Петрович.

Мешканець м.Івано-Франківська, який впродовж грудня 2016 року брав участь в АТО у складі окремої тактичної групи ім. капітана Воловика, а впродовж травня поточного року – у складі 1-ї окремої штурмової роти Добровольчого Українського Корпусу “Правий сектор”, –Ільків Віктор Васильович.

Мешканець м.Івано-Франківська, який впродовж грудня 2016 року брав участь в АТО у складі окремої тактичної групи ім. капітана Воловика та впродовж травня 2017 року – у складі 1-ї окремої штурмової роти Добровольчого Українського Корпусу “Правий сектор”, – Жукуляк Василь Миколайович.

Мешканець м.Надвірної, який впродовж січня-квітня 2017 року брав безпосередню участь в АТО у складі 1-ї окремої штурмової роти Добровольчого Українського Корпусу “Правий сектор”, – Котляров Віталій Валентинович.

А також мешканець села Долина Тлумацького району, який впродовж 2015-2017 років брав безпосередню участь в АТО у складі медичної служби Добровольчого Українського Корпусу “Правий сектор”, – Онученко Віталій Вікторович.

Посвідчення даних осіб отримує командир четвертої резервної сотні Добровольчого
Українського Корпусу “Правий сектор” Мазепа Петро Миколайович.

(Оплески в залі).

Також Грамотою голови обласної ради та відзнакою “Івано-Франківська обласна рада – Українському добровольцю” нагороджується мешканець с.Белеїв Долинського району Кухта Ярослав Іванович.

(Оплески в залі).

А зараз запрошую до слова заступник голови Спілки волонтерів Прикарпаття пана Андрія Паляницю.

А.Паляниця. Всім доброго дня! Хочу подякувати одній людині з обласної адміністрації, яка протягом цілого року долучалась до наших поїздок на Схід і допомагала в критичних ситуаціях, коли ми перебували там, – це Басарабу Сергію Михайловичу.

(Оплески в залі).

О.Сич. Шановні колеги! Продовжуємо нашу роботу.

Відповідно до пункту 12.1. Регламенту обласної ради після відкриття сесії перед затвердженням порядку денного відводиться до 15 хвилин для стислих (до 3 хвилин) виступів і заяв уповноважених представників депутатських фракцій з внесенням пропозицій, повідомлень без прийняття рішень по них.

Хто з уповноважених представників депутатських фракцій хоче виступити чи виголосити заяву – прошу зголоситися. Є?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. На жаль, система поки що не працює, тому, колеги, піднімайте руки. Є. Будь ласка, Манолій Васильович Піцуряк, до трибуни.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Доброго дня, присутні, шановна президіє, шановні колеги-депутати!

Підставою мого виступу-звернення є наступне. Знаєте, події, які відбувалися в Одесі
в кінці вересня, коли згорів дитячий будинок, загинули діти, після того управлінням з надзвичайних ситуацій в області в Україні проводяться планові перевірки дотримання правил протипожежної безпеки в закладах бюджетної сфери. І картина критична, картина плачевна: більше 90 відс. закладів охорони здоров’я, соціального захисту, культури, освіти не мають належної протипожежної сигналізації, не мають належної обробки дерев’яних конструкцій.

І оскільки після перевірки посадовими особами виносяться приписи, після приписів суди розглядають питання, проходить закриття закладів. Зокрема, позавчора відбувся суд, яким зобов’язано закрити Тисменицький протитуберкульозний санаторій… диспансер, інші заклади. На комісії, яка відбулася 24-го числа, 24 листопада, ми це питання розглядали. Але оскільки питання є нагальним, я хочу звернутися до всіх працівників обласної адміністрації, керівників бюджетної сфери, нас, депутатів, щоби до наступного засідання, пленарного засідання нашої сесії ми розробили програму протипожежного захисту закладів бюджетної сфери, аби внести зміни в існуючу програму в частині встановлення автоматичної протипожежної сигналізації і обробки дерев’яних конструкцій. А це питання, щоб ми розглянули перед прийняттям бюджету.

Ми рекомендували управлінню з надзвичайних ситуацій в області пану Чернецькому, департаментам освіти, охорони здоров’я, культури, соціальної політики, іншим для того, щоб дане питання було розглянуто.

Якщо у когось виникнуть питання, повірте, безпека – це перше, куди ми повинні виділяти кошти. Я навіть не знаю, чи цей зал, в якому ми знаходимось, пройшов… сигналізація є, напевно, але чи дерев’яні конструкції пройшли протипожежну пропитку, мабуть, також немає.

Тому, шановні працівники адміністрації, Олеже Романовичу, прошу вас посприяти, щоби ми до наступної сесії дане питання розглянули і хоча би мінімум зробили і не дали закривати, бо якщо ми приймемо програму, тоді суди будуть мати повне право… відтерміновувати своє рішення, і заклади не будуть закриватись.

Дякую за увагу.

О.Сич. Дякую, Манолію Васильовичу. Отже, є прохання, ми зараз рішення не приймаємо, є прохання до відповідних підрозділів, відповідальних за таку діяльність, напрацювати проект програми пожежного захисту, не хочу повторювати те, що казав Манолій Васильович.

Колеги, хто ще хоче заяву виголосити? Є. Будь ласка, Остап Васильович Дзеса.

Напевно, що не працює, підійдіть до мікрофона.

О.Дзеса. Шановний голово, шановні колеги! У нас від фракції заяви немає, але ми пропонуємо надати слово представнику Обласної асоціації ветеранів АТО пану Андріїву Василю.

О.Сич. Тобто, будемо вважати, що це час вашої фракції. Інших заяв не буде?

О.Дзеса. Так.

О.Сич. Будь ласка, пане Андріїв, підійдіть до мікрофона.

В.Андріїв. Доброго дня! Слава Україні!

О.Сич. Героям слава!

Голоси із залу. Героям слава!

В.Андріїв. Я дякую за надане слово, що наше прохання враховане.

Хочемо звернутися від імені учасників бойових дій, Асоціації учасників АТО Івано-Франківщини із заявою до сесії Івано-Франківської обласної ради, Президента України,
Верховної Ради, Генерального прокурора.

Ми не можемо спокійно спостерігати за тою ситуацією, яка розгортається з тими можливими подіями, які у нас на слуху в останній тиждень, про якісь можливі спроби провокацій, сутичок, про спроби окремих осіб, “гарячих голів” втягувати наших  побратимів – учасників АТО у свої політичні брудні ігри.

Хочемо звернутися до людей, щоб вони були свідомими і чітко розуміли: учасники бойових дій, які стали на захист України, не підтримують жодну політичну силу, вони є аполітичними. Ми, як у свій час заявляли, і підкреслюємо: ми є гарантами безпеки міста та області, спокійного і мирного життя наших сімей, наших громадян.

Я хочу вам зачитати заяву, і у мене буде прохання від імені Асоціації, щоби голова обласної ради поставив цю заяву на голосування і звернувся до керівників держави.

“Ми, члени Івано-Франківської Асоціації учасників АТО, глибоко обурені подіями, що відбуваються у суспільно-політичному житті держави в останній період.

На тлі військового протистояння із споконвічним ворогом України – московським агресором, коли кожен день Україна втрачає своїх найкращих синів, в період, коли політики, влада повинні проводити масштабні політичні та економічні реформи, працювати над питаннями покращення життя простих людей, підвищувати імідж держави у світі, окремі політичні сили, можновладці займаються міжусобними війнами, відстоюють свої вузькокланові меркантильні інтереси.

Всім надоїла брехня, фальш цих горедержавників.

Вкрай негативно сприймаємо протистояння між правоохоронними органами в  період, коли не розкриваються гучні вбивства, диверсії, терористичні акти, до сьогодні не покарані винні у розстрілах під час Революції Гідності на Майдані.

Вимагаємо від Президента України Верховної Ради якнайшвидшого створення антикорупційних судів, які би чесно, незалежно від посад і партійної приналежності здійснювали правосуддя над корупціонерами.

Засуджуємо дії політиків, які намагаються організувати так званий третій майдан.

Свою чесність, законопослушність потрібно доказувати в судах. У разі повної недовіри до судів вимагаємо, нехай стають на поліграф чи так званий детектор брехні на очах у мільйонів українців.

Твердо стоїмо на засадах законності, державності і порядку, чесності і справедливості в ім’я розбудови заможної незалежної соборної України.

Вимагаємо від голови обласної ради довести заяву жителям області через засоби масової інформації та направити її до керівництва держави.

Слава Україні!”.

(Оплески в залі).

Голоси із залу. Героям слава!

О.Сич. Героям слава!

Шановні колеги! Ми, очевидно, могли би… могли би таку заяву розглянути в порядку денному, якщо хтось із депутатів її внесе. Бо, я прошу вибачення, але до порядку денного запропонувати може проект рішення або ж депутат, або фракція.

Тому, коли зараз перейдемо до формування порядку денного, будь ласка, хто зголоситься, внесете до порядку денного це питання, і я його поставлю на голосування. Це при всій повазі, звичайно, до спілки, але я дотримуюсь Регламенту.

Колеги, від інших фракцій чи є ще бажаючі взяти..? Є. Будь ласка, підійдіть до мікрофона, представник фракції “Воля”.

О.Федишина. Доброго дня, шановні гості, шановні присутні, шановні депутати!

Фракція “Воля” суворо засуджує той факт, що сьогодні в Україні фактично зірвана антикорупційна реформа.

Національне агентство з питань запобігання корупції повністю провалило свою роботу, а його колишні працівники сьогодні відкрито, на очах усього світу, свідчать про факти втручання і тиску на їхню діяльність з боку високопосадовців.

На очах у всієї спільноти всього світу правоохоронні органи зривають спецоперації, які проводять агенти Національного антикорупційного бюро. Після чого руками окремих народних депутатів у Верховній Раді намагаються протиснути Закон, який ставить у повну залежність директора НАБУ і спрощує процедуру його звільнення навіть без процедури проведення аудиту. Тільки завдяки громадському осуду, осуду з боку наших міжнародних партнерів цю ганебну спробу було припинено. При цьому провладні фракції не полишають своїх спроб й надалі намагатись тиснути на НАБУ завдяки призначенню “ручного аудитора”.

Ці всі спроби впродовж тривалого часу блокувались опозиційними народними депутатами – членами Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції.

На превеликий жаль, вчора ми були свідками того, як руками колишніх регіоналів – Опоблоку, Відродження, Радикальної партії Ляшка – було знято з посади людину, яка пройшла Майдан, голову цього Комітету Єгора Соболєва.

Міжнародний валютний фонд та Сполучені Штати Америки суворо засуджують всі ці факти, які були вище озвучені, засуджують тиск на НАБУ і вимагають від держави Україна нарешті припинити втручатись у діяльність антикорупційних органів та ухвалити закон про створення незалежних антикорупційних судів. Це все супроводжується ганебними фактами непритягнення до відповідальності топ-чиновників – корупціонерів, які грабують нашу армію, які наживаються на закупівлі за завищеними цінами спецтехніки та озброєння для наших воїнів.

Це все супроводжується політичними переслідування опозиціонерів, затриманням силою, із застосуванням силових методів та депортацію прибічників Саакашвілі, сфабрикуванням справи проти нього самого, викраденням людей силовиками посеред білого дня без жодних процесуальних документів, тобто, фактичним викраденням людей, що засудило вже представництво Євросоюзу в Україні.

Більше того, практика позбавлення громадянства докотилась до того, що це стало методом боротьби в Україні з політичними опонентами. Ми були свідками того, як нещодавно зняли з виборчих перегонів кандидата на посаду в ОТГ представника опозиційної політичної сили. Це є неприпустимим. Поряд з цим продовжується диктатура, яка нав’язується нам законами, які впроваджуються у Верховній Раді.

Лише вчора Верховна Рада прийняла Закон, який дозволяє Президенту України на 3 місяці без конкурсу призначати тимчасових членів НКРЕ КП, органу, який фактично грабує українців, грабує через “драконівські” тарифи на комунальні послуги для й так зубожілого населення України.

Крім того, до цього був прийнятий Закон, який фактично знівелював всі досягнення реформування державної служби, було знято обмеження щодо проведення конкурсів, а також обмеження щодо членства політичних партій для осіб, які будуть займати посади очільників державних адміністрацій.

Фракція “Воля” засуджує усі вищезазначені факти та вимагає прийняти Закон про антикорупційний суд, припинити знищення Національного антикорупційного бюро України, припинити політичні переслідування проти представників усіх опозиційних політичних сил, проти борців з корупцією, проти авторів законопроектів, які сьогодні встають в опозицію до чинної більшості у парламенті та Президента.

Ми вимагаємо від усіх неухильно дотримуватись Конституції України – основного Закону нашої держави, адже сьогодні від цього залежить доля і майбутнє нашої країни.

Дякую.

О.Сич. Колеги, чи є ще представники від фракцій, щоб виголосити заяву? Є. Будь ласка.

Тарас Теофілович Виноградник, підійдіть до мікрофона.

Т.Виноградник. Шановні колеги! Користуючись можливістю, хотів би, так як у нас вже заведено, передати слово, підтримуючи позицію фракції “Об’єднання “Самопоміч” в обласній раді, депутату Івано-Франківської міської ради Мерінову Віталію, якщо дозволите.

О.Сич. Будь ласка, пане Мерінов, підійдіть до мікрофона.

В.Мерінов. Доброго дня! Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

В.Мерінов. Шановні депутати! Доводжу до вашого відома, що сьогодні у порядок денний включено питання “Про спорудження спортивного комплексу (легкоатлетичного багато­функціонального манежу)” з двоярусним паркінгом на 500 місць, обговорення якого не проводилось між спортивною громадою та мешканцями мікрорайону по вул.Шухевичів, які зібрали підписи проти будь-якого будівництва.

Місту надзвичайно потрібен палац спорту, але не на території діючого стадіону. Зокрема, пропонуємо розглянути територію для будівництва такої споруди поруч зі стадіоном “Рух” чи на іншій можливій земельній ділянці та разом з міською владою докласти максимум зусиль для реалізації даного проекту.

Водночас, закликаю знайти кошти в обласному бюджеті на покращення інфраструктури даного стадіону, а питання про спорудження спортивного комплексу сьогодні зняти з обговорення.

Окрім того, доводжу до вашого відома, що півроку тому позаду спортивної школи на вул.Шухевичів, виконуючим обов’язки директора якої є всім відомий Карабін Мирослав Євгенович, якого ви, шановні депутати обласної ради, не затвердили на посаду директора, бо там зрізали всі дерева. Поспілкувавшись з Карабіним, я отримав від нього інформацію, а також графічні документи, що на території позаду школи, не на території стадіону, буде вестись
будівництво спорткомплексу з готелем.

То виникає питання, чи є необхідність будівництва двох спорткомплексів: один – позаду спортшколи, а другий – на території діючого стадіону?

Хотів би звернутись до депутатів, оскільки, напевно, ви всі бачили даний стадіон, напевно, губернатор займався там легкою атлетикою, і тому хочу сказати, що сьогодні, хто проголосує з депутатів за дане рішення, прошу громаду міста, області вважати зрадниками обласного центру та зрадниками спорту.

Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

(Оплески в залі).

О.Сич. Шановні колеги! Чи є ще від фракцій пропозиції для виголошення заяв? Немає?

Перед тим, як приступити до формування порядку денного, як підказують мені спеціалісти з електронної системи голосування, на жаль, десь у нас порушені контакти в системі, я думаю, що, в тому числі, й через те, що часто депутати є занадто емоційні: і ті, що зараз засідають, і ті, що не наші депутати, обласної ради, і час від часу шарпають мікрофони. То я би просив уважніше ставитись до техніки, яку ми закупили, щоби цивілізовано працювати.

Це по-перше. По-друге, весь задній ряд сьогодні… мікрофони не працюють, електронна система, і одне місце, там, де розміщена фракція “УКРОП”, де сидить Роман Павлович Білик, так само не працює.

Ми можемо вибрати зараз дві ситуації: або ж ми взагалі системою електронною не голосуємо, по списку, але це буде дуже довго: по кожному питанню порядку денного треба буде список зачитувати, або ж наразі, поки в апараті будуть готувати бюлетені для персонального голосування, ті, хто розміщені зараз на останньому ряді депутатських місць, сісти на вільні місця, і тоді ми зможемо в електронному варіанті працювати.

Я прошу над цим подумати, поки ми будемо формувати порядок денний, це нам поки що дозволяє працювати у звичному режимі, а потім, якщо ви згодитесь пересісти, пересядьте, будь ласка, на вільні місця, є вільні місця, там фракція “Свобода” є, і тут, де є представники силових органів, і там, де фракція “БПП”, і там, де фракція “Батьківщина”, – є достатньо вільних місць. Будь ласка, розмістіться і працюйте.

Ну, натомість, до речі, дуже правильно пропонують: прокурор, начальник управління поліції, СБУ, вони готові пересісти на задній ряд, а їхні місця, будь ласка, займіть ті, хто має працювати з карточками. Зробіть, будь ласка, ці невеличкі рокіровки. Дякую.

Приступаємо до питання формування порядку денного.

Отже, 4 грудня 2017 року відбулося засідання президії обласної ради та День депутата в обласній раді.

Президія рекомендувала провести 19 сесію обласної ради двома пленарними засіданнями.

Станом на сьогодні на сесії обласної ради пропонується розглянути 83 питання та Різне: на першому пленарному засіданні – 63 питання, на другому пленарному засіданні – 20 та Різне.

20 – це на сьогоднішній день, але, очевидно, що до другого пленарного засідання будуть ще подані проекти рішень.

Порядок денний та матеріали сесії ви отримали під час реєстрації, а частина депутатів отримала їх під час проведення президії та Дня депутата.

Проекти рішень з питань, внесених до порядку денного, розміщені на офіційному сайті обласної ради.

Хочу поінформувати присутніх, що у період з 22 до 27 листопада були певні технічні негаразди у роботі сайту: він працював, однак, не можна було на нього завантажувати інформацію. А тому ми не могли опублікувати деякі проекти рішень.

Проект порядку денного формувався з дотриманням термінів, встановлених Регламентом обласної ради, а також Законом України “Про доступ до публічної інформації”.

Є кілька проектів рішень, що надійшли з незначним порушенням термінів, однак мають нагальну потребу бути розглянутими. Це, щоб я не читав повний перелік питань, шановні колеги-депутати, це питання під номерами 13, 14, 15, 16, 17.

Ці питання були подані з порушенням, однак, вони мають фінансовий характер, це, як правило, внесення технічних змін, назв об’єктів, уточнення сум грошей, перекидка грошей, тощо, з тим, щоби ще до кінця цього року була можливість ці кошти використати.

Окрім цього, президія рекомендувала внести до порядку денного першого пленарного засідання питання, які спочатку було заплановано розглянути на другому пленарному засіданні дев’ятнадцятої сесії обласної ради, а саме: питання під номером 3 “Про звернення обласної ради щодо антиукраїнської діяльності Української православної церкви Московського патріархату на території держави”; питання номер 4 “Про звернення обласної ради щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ області”; питання під номером 10 “Про звернення Івано-Франківської обласної ради щодо необхідності прийняття Закону України “Про антикорупційні суди” та приведення повноважень Президента України у відповідність до Конституції України, визначення порядку їх дострокового припинення”.

І за рекомендацією президії до проекту порядку денного першого пленарного засідання також внесені такі питання додатково: під номером 5 “Про звернення обласної ради щодо підтримки змін до виборчого законодавства України”; під номером 6 “Про звернення обласної ради щодо необхідності доопрацювання проекту Закону України “Про державний бюджет України на 2018 рік”. Прошу ініціаторів подання прийняти до уваги, що бюджет прийнятий і, очевидно, що немає потреби розглядати це  питання, очевидно, що ми його знімемо з порядку денного, так, як ми погоджувались. Але це тоді, коли перейдемо до формування порядку денного, приймемо спочатку за основу, потім будемо вносити пропозиції.

Питання під номером 7 – “Про звернення обласної ради щодо Стратегії реформування лісового господарства України”; питання під номером 8 “Про звернення до суду”; і питання під номером 9 “Про звернення обласної ради до Центральної виборчої комісії щодо постанови Івано-Франківської обласної виборчої комісії від 17 жовтня 2016 року № 48”.

А також до проекту порядку денного другого пленарного засідання було внесено окремо питання під номером 64 “Про звернення щодо присвоєння звання Героя України сотенному УПА Мирославу Симчичу”.

Інформую присутніх про те, що на дев’ятнадцятій сесії обласної ради відповідно до плану роботи обласної ради передбачалося розглянути питання “Про науково-технічний потенціал регіону та перспективи застосування альтернативної енергетики на Івано-Франківщини”. Однак, надійшов лист з обласної державної адміністрації з проханням розглянути з об’єктивних причин зазначене питання у І кварталі 2018 року.

Також обласна державна адміністрація звернулася з проханням перенести розгляд питання “Про звіт голови обласної державної адміністрації щодо здійснення повноважень, делегованих обласною радою обласній державній адміністрації” на І квартал 2018 року. І, очевидно, що в цьому є логіка, тому що треба закінчити рік, підвести остаточні підсумки, а потім вже звітувати про повноцінне виконання делегованих повноважень.

Проекти рішень проаналізовані на засіданнях постійних комісій обласної ради.

За результатами вивчення і розгляду постійними комісіями надано відповідні висновки та рекомендації. Під час розгляду кожного питання вони будуть оголошені.

Під час реєстрації ви також отримали, шановні колеги, брошури: перша – “Інформація про виконання діючих обласних програм”. Завжди депутати, коли знімають з контролю те чи інше питання, питають, а як виконана програма, якщо ми приймаємо нову програму. Наступне – “Інформаційні матеріали”, себто відповіді на звернення обласної ради. Коли такі відповіді надходять, то я даю доручення підготувати до вашого відома відповіді.

Ви також отримали, шановні колеги, звернення головного редактора нашої газети, обласна рада якої є співвласником, а це газета “Галичина”, –  пана Василя Мороза з проханням посприяти передплаті газети.

І звертаю увагу, що Вам також у матеріалах надано соціологічні дослідження “Стан та розвиток місцевого самоврядування на Прикарпатті: аспекти децентралізації й проблематика місцевих громад”. Вони виконані в рамках нашої Програми розвитку місцевого самоврядування. Там відповідні кошти у нас передбачені… про стан місцевого самоврядування.

Поступили прохання від громадських інституцій провести такі дослідження, ми їх провели і хочемо, щоб всі депутати знали, яка сьогодні проблематика існує в місцевому самоврядуванні, і в тому числі, у своїй роботі керувались такими дослідженнями.

Шановні колеги!

Перед тим, як перейти до порядку денного, я так бачу, що депутати зайняли вже робочі місця там, де можна здійснити голосування.

Прошу спочатку провести електронну реєстрацію щодо присутності депутатів на робочих місцях. Будь ласка.

Шановні колеги! Згідно зі вставленими вашими картками в сесійній залі зареєстрований 61 депутат: сесія повноважна.

Переходимо до нашої подальшої роботи в електронному режимі.

Є пропозиція наданий вам, шановні колеги, порядок денний дев’ятнадцятої сесії обласної ради взяти за основу.

Хто за? Прошу голосувати.

За – 61: рішення прийнято.

Шановні колеги! Тепер які є пропозиції до порядку денного? Пане депутат Токарчук, очевидно, ми так, як погодили, ставимо питання про зняття з порядку денного питання номер 6, так?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Погоджуєтесь. Шановні колеги! Хто за те, щоб зняти з порядку денного, оскільки вже прийнятий Державний бюджет України, питання “Про звернення обласної ради  щодо необхідності доопрацювання проекту Закону України “Про Державний бюджет України на 2018 рік”? Прошу голосувати.

За – 60, не голосував – 1: рішення прийнято.

Чи є ще пропозиції до проекту? Будь ласка, Дзеса Остап Васильович.

О.Дзеса. Включіть, будь ласка. Дякую.

Шановний голово, я прошу внести… шановні колеги, до порядку денного питання “Про звернення обласної ради щодо суспільно-політичної ситуації в Україні”, яке було озвучено від імені Обласної асоціації учасників АТО паном Андріївим.

О.Сич. Ставлю на голосування, колеги. Хто за внесення такого питання до порядку денного? Прошу голосувати.

За – 61: рішення прийнято.

Я зразу тоді даю доручення апарату: будь ласка, напрацюйте по аналогії з іншими зверненнями проект рішення і розмножте сам текст звернення, і роздайте, будь ласка, його депутатам.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Черговість зразу ставлю. Є пропозиція розглянути його після інших звернень, щоб не в кінці порядку денного, а після інших звернень.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, воно у нас, щоб не збивати систему, воно у нас стане під черговим номером, так? Але ми його розглянемо, навіть якщо воно у нас буде 65-им, ми його розглянемо після закінчення інших звернень.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Звичайно, що так. Згода? Чи є пропозиція першим поставити? Першим?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, хто за те, щоб це питання поставити першим? Прошу визначатись, по порядку розгляду. Нагадую, що це процедурне питання, воно потребує однієї третьої.

За – 60: ми це питання розглянемо першим. Дякую.

Колеги, чи є ще пропозиції до порядку денного? Є. Будь ласка, по черзі, Микола Васильович Палійчук.

М.Палійчук. Шановні колеги! Прошу внести в порядок денний питання про звернення обласної ради щодо недопущення переслідування ветеранів-добровольців та ветеранів війни за незалежність України. Доповідачем визначити голову Калуської міськрайонної спілки учасників АТО Олександра Соколовського.

О.Сич. Миколо Васильовичу, я зараз поставлю на голосування, але згідно з Регламентом у нас може доповідати тільки або депутат, або співробітник, скажемо, державних органів, які подають проекти рішень. Тому я пропонував би, щоби ви доповідали, або ж визначте когось із фракції, хто буде доповідати. Так, це точно так само, як в даному випадку, даруйте, але не може доповідати Андріїв вже при розгляді цього питання порядку денного, а той, хто пропонував, себто хтось із вашої фракції, Остапе Васильовичу.

Я ставлю пропозицію про внесення до порядку денного. Прошу визначатись.

За – 59, не голосував – 1: рішення прийнято.

І, шановні колеги, я хочу поінформувати, що власне Калуська спілка ветеранів АТО, яку згадав Микола Васильович, подала до апарату обласної ради прохання розглянути два звернення. Наскільки я зрозумів, на основі одного з них… одне з них до порядку денного запропонував Микола Васильович Палійчук, ще одне містить позиції, як і в інших зверненнях, зокрема,
проект формування лісової галузі – у нас є окреме звернення, про антикорупційні суди у нас вже є два окремі звернення, тобто, вони практично перетинаються. Тому немає потреби ще одне звернення розглядати, якщо не заперечуєте. Але якщо будете настоювати, ми можемо так само за пропозицією котрогось з депутатів поставити до порядку денного.

Будь ласка, Никорович Святослав.

С.Никорович. Я хочу, щоб включили звернення щодо ситуації, яка розгортається навколо діяльності Антикорупційного бюро. Воно вчора поступило в апарат. Це перша пропозиція.

І друга пропозиція: ми все ж таки наполягаємо, щоб 19-е питання про спорудження спортивного комплексу зняти з порядку денного.

О.Сич. Добре, добре. Озвучте перше питання. Яке ви казали?

С.Никорович. Звернення щодо ситуації, яка розгортається навколо діяльності Національного…

О.Сич. Національного антикорупційного бюро України. Ну, воно сьогодні буде в контексті декількох питань розглядатись. Це перше.

Друге, шановні колеги, ви, коли надсилаєте, чи ви, чи громадські активісти до апарату обласної ради, що хочемо щось розглянути, то подавайте проект рішення. Нагадую: згідно з Регламентом суб’єктом подання проекту рішення може бути обласна державна адміністрація, депутат обласної ради, фракція. Тому завжди беріть і напрацьовуйте проект рішення, а тоді подавайте. В апараті обласної ради немає спеціалістів усіх галузей, які могли б напрацьовувати проекти звернень ваших.

Але я ставлю на голосування. Будь ласка, ще раз увімкніть мікрофон Никоровича.

С.Никорович. Ми подали вчора проект звернення готовий.

О.Сич. Є проект звернення?

С.Никорович. Ми вчора його зареєстрували в обласній раді.

О.Сич. Не знаю, коли ви його реєстрували, воно до мене не дійшло. Зараз даю доручення апаратові відшукати в апараті обласної ради проект рішення, не звернення, а проект рішення, очевидно. Хто, власне, за включення до порядку денного питання про звернення щодо діяльності Національного антикорупційного бюро, яке пропонує Святослав Никорович? Прошу голосувати. Будь ласка. Прошу визначатись.

За – 28, не голосували – 27: рішення не прийнято.

Шановні колеги! Поступила пропозиція зняти з порядку денного питання про будівництво спортивного багатофункціонального манежу. Прошу визначатись. Хто за? Визначайтесь, будь ласка.

Прошу дотримуватись порядку в залі.

За – 7, проти – 3, утримались – 11, не голосували – 40: рішення не прийнято.

Голоси із залу. Ганьба! (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Чи є ще пропозиції до… (Без мікрофона).

Голоси із залу. Ганьба! Ганьба!

О.Сич. Я прошу… Я прошу…

Голоси із залу. Ганьба! Ганьба! Ганьба! (Без мікрофона).

О.Сич. Оголошується перерва на півгодини.

Національну поліцію прошу навести порядок в залі!

(Перерва 11.15 – 11.45 год.).

О.Сич. Я прошу не перешкоджати виконанню моїх службових обов’язків. Організатори акції, будь ласка, для вас цитую статтю 350…

В.Мерінов. Ми не перешкоджаємо виконанню ваших службових…

О.Сич. Ви перешкоджаєте мені навіть тим, що не даєте мені можливості вести сесію.

Шановні колеги і шановні учасники непорозумінь і тиску на орган місцевого самоврядування! До вашого відома доводжу: стаття 350 – “Погроза або насильство щодо службової особи чи громадянина, який виконує громадський обов’язок, умисне нанесення побоїв або задіяння легкої чи середньої тяжкості тілесного ушкодження службовій особі або громадянину, який виконує громадський обов’язок, у зв’язку з їхньою службовою чи громадською діяльністю, а також вчинення таких дій щодо їх близьких карається обмеженням волі на строк від 3 до 5 років або позбавленням волі на той самий строк”.

Інша стаття – “Перешкоджання діяльності органу місцевого самоврядування”. В даному випадку ви перешкоджаєте діяльності органу місцевого самоврядування.

Не жартуйте!

В.Мерінов. (Без мікрофона)… ніхто не перешкоджає вести вашу діяльність, ми хочемо, щоб ви до нас дослухались, дослухались до думки спортивної громадськості…

О.Сич. Шановні колеги! Мені не дають можливості вести сесію. Згідно із Законом я зобов’язаний вести сесію, мені не дають можливості. Або ви це зараз припините, або я змушений повторно просити поліцію навести порядок, аби обласна рада, як орган місцевого самоврядування, змогла вести свою роботу.

В.Мерінов. (Без мікрофона). …ми звертаємось ще раз до вас поставити позицію депутата Никоровича щодо зняття питання під номером 19 з обговорення…

О.Сич. Шановні панове, присутні в залі! Ви порушуєте порядок. Я ще раз повторюю: дайте мені можливість вести сесію.

В.Мерінов. У нас є звернення на ваше ім’я з повідомленням про те, що…

О.Сич. Шановні учасники безпорядків у залі обласної ради! Ще раз наголошую: ви заважаєте мені, як голові обласної ради, вести сесію і ви перешкоджаєте Івано-Франківській обласній раді виконувати свої повноваження. Прошу припинити безпорядки і дати можливість нам працювати.

В.Мерінов. Ми вас попередили, зареєстрували в канцелярії про проведення… (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Я запрошую голів фракцій до себе на нараду на 30 хв.  За той час прошу Національну поліцію зробити, щоб обласна рада могла проводити свою роботу.

Голови фракцій, будь ласка, зайдіть до мене у службовий кабінет.

Голос із залу. (Без мікрофона).

(Перерва 11.45 – 12.15 год.).

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні депутати! Я прошу зайняти всіх свої робочі місця.

Покличте всіх колег, які є поза межами цього залу.

Шановні всі присутні в цьому залі! Прошу дуже уважно вислухати і мати повагу як загалом до депутатів, так і до обласної ради, як вищого представницького органу нашої області.

Обласна рада ніколи не дозволить, щоби на неї хтось тиснув, як правильно прийняти рішення. Ніколи не було такого, щоб при розгляді того чи іншого питання за пропозицією депутатів обласної ради голова обласної ради не надав слово комусь, в тому числі й представникам громадськості.

При розгляді цього питання отримають слово всі, і якщо депутати захочуть його зняти чи перенести, то це буде воля депутатів, без тиску. Для того депутатів люди обрали, щоб вони приймали рішення без жодного тиску, і вони його будуть приймати.

Тому, шановні колеги, я пропоную всім заспокоїтись…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Рухатись… Не перебивайте, будь ласка. Рухатися далі. При розгляді питання порядку денного, яке внесено, надати слово всім, в тому числі й представникам цих людей, які стоять на сцені, й іншим представникам спортивної громадськості.

Якщо буде потреба це питання зняти, то депутати за це проголосують, якщо буде потреба його перенести, його розгляд, то депутати за це проголосують, але проголосують, його обговоривши разом з вами, разом з вами.

Прошу не здійснювати, вчергове прошу не здійснювати тиск на обласну раду. Це і протизаконно, і неправильно з точки зору демократії.

В.Мерінов. Тиск ніхто не здійснює, натомість громадськість, спортивна громадськість
міста наполягає на тому, щоб даний проект рішення набув законної процедури, були проведені громадські обговорення з громадськістю…

О.Сич. Шановний…

В.Мерінов. …мікрорайону, які є присутні на сесії, також зі спортивною громадою міста, і тільки після цього…

О.Сич. Я прошу уважно послухати мене ще раз…

В.Мерінов. Тому ми закликаємо поставити повторно на голосування пропозицію Никоровича щодо зняття даного питання з обговорення…

О.Сич. Я прошу дати мені вести сесію. Прошу мене послухати.

В.Мерінов. (Без мікрофона). …тоді депутати обласної ради…

О.Сич. Шановні колеги-депутати! Вам це подобається? Вам це подобається?

В.Мерінов. Більшість депутатів обласної ради… (Без мікрофона).

О.Сич. Вам подобається, що вас мають за ніщо?

В.Мерінов. (Без мікрофона).

О.Сич. Тому я ще раз пропоную і прошу не перекрикувати мене.

В.Мерінов. (Без мікрофона).

О.Сич. Ми вам дамо слово при розгляді цього питання. Все, заспокойтесь!

В.Мерінов. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Чи є ще пропозиції до порядку денного?

Прошу включити карточки, будь ласка.

В.Мерінов. …зняття даного питання з голосування.

О.Сич. Я все поставлю…

Голоси із залу. Ганьба! Ганьба! Ганьба!

О.Сич. Пане Никорович, будь ласка, ви хочете слова? Візьміть.

В.Мерінов. Заслухати думку громадськості і жителів мікрорайону на вул.Шухевичів, а тоді приймати відповідне рішення! (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу, увімкніть мікрофон на трибуні, він не працює, напевно, його поламали. Будь ласка, підійдіть до мого мікрофона.

С.Никорович. Щойно відбулася нарада у пана голови.

Шановні друзі! Шановні друзі! Я вас прошу… Шановні друзі!

Щойно була нарада в голови і у нас була пропозиція, яку озвучив пан Гладій, про те, щоб дане питання перенести на друге пленарне засідання, і протягом цього часу відбудуться всі громадські слухання, тобто, всі процедури. Тобто, це компромісне рішення, як на мене.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

С.Никорович. Через два тижні. То за два тижні можна провести всі громадські слухання, всі процеси і не провокувати ні поліцію, я наголошую, ні будь-яким іншим не провокувати ці речі в обласній раді.

Тому що на даний момент те, що відбувається в Києві, – це цирк, і не можна перетворювати Івано-Франківську область в такий самий цирк. Тому що не сьогодні-завтра нам прийдеться брати владу в цій країні і показувати те, що ми демократична нормальна держава, яка хоче розвитку, а не повертатись у якесь перше століття нашої ери. Дякую.

В.Мерінов. Громада підтримує дану пропозицію, але поставити на голосування, щоб це було офіційно зафіксовано.

О.Сич. Шановні колеги! Я ще раз повторюю: будь-які рішення, які будуть прийняті, вони будуть прийняті депутатами без будь-чийого тиску.

Тому прошу всіх заспокоїтись, вчергове прошу всіх заспокоїтись, депутатам зайняти робочі місця і продовжити працювати.

Шановні колеги! Прошу зайняти робочі місця.

Шановні колеги-депутати! На жаль, електронна система голосування ще більше пошкоджена, тому нам доведеться працювати в режимі, коли ми розглядаємо питання по ходу, голосувати руками, лічильна комісія буде рахувати, а коли ми будемо приймати остаточне рішення… (Без мікрофона).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Прошу бути дуже уважними.

Отже, поточно рішення щодо прийняття остаточного рішення, різні правки будемо голосувати руками, а потім остаточне рішення ми будемо голосувати уже по списку або бюлетенями. Поки бюлетені готують, ми будемо голосувати по списку. Список буде зачитувати перший заступник голови обласної ради.

Шановні колеги! Отже, ми продовжуємо формування порядку денного. Інших пропозицій до порядку денного, питань, проектів рішень немає?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Наступне, є пропозиція в порядку денному залишити питання, через яке тут відбувається конфлікт, перенісши його у другу частину сесії…

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. …у друге пленарне засідання, яке попередньо заплановано на 22 грудня. Між цими двома пленарними засіданнями власне провести дискусії із спортивною громадськістю і так дальше.

Шановні колеги-депутати! Хто за те, щоби питання про будівництво багатофункціонального спортивного манежу розглянути в другій частині, в другому пленарному засіданні? Прошу голосувати руками. Хто за?

В.Мерінов. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка, прошу порахувати, члени лічильної комісії. Всіх прошу не заважати голові обласної ради працювати, в тому числі й репліками.

Дякую. Хто проти? Лічильна комісія, слідкуйте, будь ласка, чи є проти. Хто утримався?

В.Мерінов. (Без мікрофона).

О.Сич. Я прошу припинити будь-яке коментування на сесії. Тут може говорити або депутат, або голова, або хтось інший з дозволу депутатів, все.

В.Мерінов. …як голова ініціативної групи я би вас просив з метою вирішення даного конфлікту.

О.Сич. Депутати вирішать.

В.Мерінов. (Без мікрофона).

О.Сич. Депутати вирішать, буде доведено до відома громадськості, але без вашого тиску! І без вашого вказування, що депутати мають робити!

В.Мерінов. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні члени комісії, будь ласка, підсумки голосування.

Шановні колеги! Члени лічильної комісії! Чи є результати голосування?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. 58 – за, проти – немає, утримались – немає: рішення прийнято.

(Оплески в залі).

Прошу заступника голови обласної ради…

(Оплески в залі).

…Сергія Михайловича Басараба організувати розгляд питання при допомозі комісій, які мають відношення до цього питання, в тому числі, передбачивши й організацію громадських слухань, – в комісії з питань промисловості, в комісії з питань соціально-економічного розвитку і в комісії з питань гуманітарної політики.

Шановні колеги! Більше пропозицій до порядку денного немає? Немає.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Хто за прийняття порядку денного…

Голоси із залу. Слава Україні! Героям слава!

О.Сич. Прошу приготуватись до голосування за проект рішення в цілому. Список депутатів буде зачитувати перший заступник голови обласної ради.

Будь ласка, Василю Івановичу.

В.Гладій. Депутатська фракція політичної партії Блок Петра Порошенка “Солідарність”: Басараб Сергій Михайлович… Працює чи ні? Працює.

Басараб Сергій Михайлович – за, Голіней Юрій Дмитрович – немає?

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За…

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. То кажіть. Гончарук Олег Романович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Данів Іван Михайлович – за, Дзвінчук Дмитро Іванович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Шановні колеги! Питають, за що… Голосуємо за порядок денний в цілому.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Дзеса Остап Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Ерстенюк Михайло Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає? Іванів Назарій Іванович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. Карп Галина Василівна – відсутня, Кобилянський Богдан Миколайович – за, Лащук Дмитро Васильович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За, Левкович Андрій Васильович – за, Ленігевич Богдан Васильович – за, Магаль Володимир Васильович – за, Мазур Юрій Йосифович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Осташук Руслан Васильович – немає, Павлів Роман Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Приймак Іван Васильович – за, Ткач Роман Володимирович – за, Торб’як Михайло Петрович – немає, Тринів Ігор Васильович – за, Фрик Олексій Богданович – за і Яцишинець Андрій Ярославович – за.

Депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”: Вітенко Михайло Дмитрович – відсутній, Гладій Василь Іванович – за, Гладун Василь Васильович – відсутній, Грицюк Дмитро Онуфрійович – відсутній, Іваськів Андрій Степанович – відсутній, Дудкевич Василь Ілліч – відсутній, Кифорук Володимир Васильович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Книшук Орися Володимирівна.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Книшук Петро Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Кузьма Микола Миколайович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Левицький Олександр Михайлович – за, Мельничук Василь Іванович – за, Мироняк Андрій Іванович – за, Радиш Сергій Васильович – відсутній, Черневий Юрій Іванович – за, Шувар Андрій Йосифович – відсутній, Яремин Ігор Васильович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За.

Депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”: Адамович Сергій Васильович – за, Вітенко Микола Іванович – немає, Дебенко Ігор Богданович – немає, Загурський Олег Васильович – за, Іваночко Михайло Степанович – за, Королик Михайло Михайлович – за, Піцуряк Манолій Васильович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Попович Василь Борисович – за, Сенатович Василь Федорович – за, Сич Олександр Максимович.

О.Сич. За.

В.Гладій. За. Соляник Богдан Степанович – відсутній, Тебешевська Оксана Степанівна – за, Федорців Сергій Іванович – за, Чаплинська Наталія Любомирівна – за, Шевчук Ігор Михайлович – за і Щербій Наталія Олегівна – відсутня.

Депутатська фракція політичної партії “Українське об’єднання патріотів – УКРОП”: Білик Роман Павлович – за, Візінський Іван Степанович – за, Дідик Богдан Васильович – за, Дроняк Микола Миколайович – за, Ілюк Микола Дмитрович – за, Матусевич Олександр Борисович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Озорович Василь Васильович – за, Палійчук Микола Васильович – за, Романюк Андрій Григорович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Сіреджук Дмитро Дмитрович – відсутній і Тимофійчук Богдан Володимирович – відсутній.

Депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”: Виноградник Тарас Теофілович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Кисилиця Оксана Антонівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Коцюр Сергій Петрович – відсутній, Мельниченко Оксана Михайлівна – відсутня, Никорович Святослав Ігорович – за, Оробець Інна Петрівна – відсутня, Станіславський Богдан Миколайович – відсутній і Токарчук Олег Володимирович – відсутній.

Депутатська фракція політичної партії “Воля”: Атаманюк Олег Юрійович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Галабала Ольга Юріївна – відсутня, Макота Галина Зенонівна – відсутня, Марійчин Андрій Андрійович – за, Рудик Марія Олександрівна – відсутня, Федишина Ольга Миколаївна – за.

Позафракційні депутати: Сухоцький Микола Йосипович – за, і Якимчук Михайло Ігорович – за.

56 – за.

О.Сич. Шановні колеги! Ми сформували порядок денний.

Перед тим, як приступити до розгляду кожного питання, декілька реплік.

Ви знаєте, насправді, те, що останнім часом робиться в державі, я вважаю, що це такий якийсь повільний демонтаж, грубе порушення законодавства скрізь. І якщо на це не реагувати, ми можемо позбутись держави.

От захотів собі хтось перетнути кордон не по закону, от перетнув, захотів собі хтось взяти, умовно кажучи, в оренду майно обласної ради, не питаючи дозволу, перебудував, а потім каже: ну, я гроші вклав, не питаючи вас, і не збираюся платити оренди, ви не хочете, – ми вам приведемо людей у камуфляжах і вони вас заставлять. Не хочемо, щоб будували стадіон на цьому місці, а хочемо на іншому, – ми вас заставимо.

Шановні колеги! Я не знаю, чи правильні ми рішення приймаємо, чи неправильні, але ми їх приймаємо, дискутуючи, висловлюючи свої думки, для того нас люди обрали, всіх нас. І ніхто не має права виступати від імені громадськості в цьому залі, а тільки депутат обласної ради, бо його й обрала громадськість. А той, кого вчора не обрали, сьогодні приходить і каже, що я виступаю від імені громадськості. Він може виступати від імені своєї політичної партії, від імені своєї громадської організації, від імені тих 10 людей, яких він привів, але не від імені громадськості.

Якщо ми будемо дальше дозволяти, щоби обласну раду “ґвалтували” і заставляли приймати рішення не по совісті і не з точки зору розуму депутата, а як йому заманеться, нам немає чого робити в цьому залі. Тому я просив би з розумінням поставитись до того, коли я намагаюся робити все можливе, щоби по обласній раді ніхто “не топтався”, щоб її ніхто не зневажав, щоб ми були повноцінним найвищим представницьким органом нашого краю, бо люди нас для цього обрали. Тому прошу з розумінням ставитись до тих принципових намагань впорядкувати нашу роботу. Дякую.

Розпочинаємо розгляд питань порядку денного.

Отже, шановні колеги, я нагадаю, що ми вирішили, що перше  питання, точніше, що питання, запропоноване спочатку представником Обласної спілки учасників АТО, а потім подане від імені фракції “БПП” про суспільно-політичну ситуацію в Україні, ми вирішили, що воно розглядається першим. Фракція Блоку Петра Порошенка, хто буде доповідати?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, є звернення, будь ласка, хтось його має озвучити.

Будь ласка, Остап Васильович Дзеса.

О.Дзеса. Доброго дня, ще раз. Я нагадую, що звернення напрацьовано Асоціацією учасників АТО, Обласною асоціацією, я його просто озвучую.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Дзеса. Міською?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Дзеса. Перепрошую.

Значить, я озвучу текст звернення.

“Президенту України П.Порошенку, Голові Верховної Ради України А.Парубію, Генеральному прокурору України Ю.Луценку.

Звернення.

Ми, депутати обласної ради, глибоко обурені подіями, що відбуваються у суспільно-політичному житті держави в останній період.

На тлі військового протистояння із споконвічним ворогом України – московським агресором, коли кожен день Україна втрачає своїх найкращих синів, в період, коли політики, влада повинні проводити масштабні політичні, економічні реформи, працювати над питаннями покращення життя простих людей, підвищувати імідж держави у світі, окремі політичні сили, можновладці займаються міжусобними війнами, відстоюють свої вузькокланові інтереси.

Всім надоїла брехня, фальш цих горепатріотів і горедержавників.

Вкрай негативно сприймаємо протистояння між правоохоронними органами в  період, коли не розкриваються гучні вбивства, диверсії, терористичні акти, до сьогодні не покарані винні у розстрілах під час Революції Гідності на Майдані.

Вимагаємо від Президента України П.Порошенка, Верховної Ради України якнайшвидшого створення антикорупційних судів, які би чесно, незалежно від посад і партійної приналежності здійснювали правосуддя над корупціонерами.

Засуджуємо дії політиків, які намагаються організувати так званий третій майдан за рахунок коштів можновладців-втікачів режиму Януковича, з огидою спостерігаємо телефонні торги цих поборників України з агентами Кремля.

Свою чесність, законопослушність потрібно доказувати в судах, а не з даху будинку чи з намету під Верховною Радою України. У разі повної недовіри до судів – на поліграфі чи так званому детекторі брехні на очах у мільйонів українців.

Твердо стоїмо на засадах законності і порядку, чесності і справедливості в ім’я розбудови заможної незалежної соборної України.

Слава Україні!”.

Голоси із залу. Героям слава!

О.Сич. Героям слава!

Дякую. Шановні колеги! Нагадую, що це питання називається “Про звернення обласної ради щодо суспільно-політичної ситуації в Україні”. Вам роздані бюлетені. В одному з них, будь ласка, напишіть назву питання перед тим, як голосувати.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Спочатку підняла руку пані Федишина, будь ласка.

Я не знаю, чи мікрофони  працюють на ваших робочих місцях.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Не працюють. Піднімайтесь, будь ласка, до трибуни.

О.Федишина. Шановні колеги! Шановні депутати! Ми всі з дуже великою повагою ставимося до учасників АТО і преклоняємось перед ними за ті героїчні подвиги, які вони вчиняють на Сході України, захищаючи наші життя.

Але давайте ще будемо й об’єктивними в цьому проекті звернення. В цілому підтримуючи його, хотілося би, щоб цей проект був не однобоким, а засуджував і в тому числі дії Генерального прокурора, раз ми до нього звертаємось.

На днях ми всі були свідками того, як Генеральний прокурор у стінах парламенту вчинив цілий ряд порушень, очевидно, через відсутність вищої юридичної освіти. Людина, яка розголосила без дозволу слідства таємницю слідства, людина, яка в стінах  парламенту порушила презумпцію невинуватості, на що не має права відповідно до Конституції України, людина, співробітники якої фактично викрили агентурну мережу Національного антикорупційного бюро і відкрили засекречені дані, на що вони абсолютно не мали права.

Ніхто в Україні: ні Генеральна  прокуратура, ні якісь інші силові органи не мають права протистояти і блокувати роботу Національного антикорупційного бюро. Ніхто в нашій державі не має права називати злочинцем людину, вину якої не встановлено судом.

Тому ми просимо бути об’єктивними, ми просимо також звертати увагу на те, що окремі питання тут перекриваються з проектами рішень, які були внесені нашою фракцією по антикорупційних судах у встановленому Регламентом порядку, в цілому підтримуючи, просимо вас додати сюди абзац і по засудженню вищевказаних мною дій Генерального прокурора України. Дякую.

О.Сич. Сформулюйте, будь ласка, цей абзац, і коли я буду ставити на голосування,
поставлю вашу пропозицію.

Будь ласка, Ткач Роман.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Ткач Роман пропонує, аби там редакційно підпрацювати, не змінюючи змісту, редакційно.

Будь ласка, Микола Васильович Палійчук. Даруйте, друзі, але треба буде виходити на трибуну.

М.Палійчук – депутатська фракція політичної партії “Українське об’єднання
патріотів – УКРОП”.
Шановні колеги! Я думаю, що недоцільно редагувати то звернення, яке виключно підготували учасники міської організації АТО. І ваше звернення буде, ми підтримаємо.

Тому по засудженню прокурора і тому всьому – у вашому зверненні, а давайте приймемо це звернення в цілому, а у вашому зверненні добавимо, підредагуємо і так дальше.

О.Федишина. (Без мікрофона).

М.Палійчук. А у вашому зверненні вкажемо по Генпрокуратурі, по НАБУ і так дальше. Моя пропозиція…

О.Сич. Кожен з депутатів подає свою пропозицію. Микола Васильович висловив свою позицію і пропозицію.

Чи є ще бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Оскільки була пропозиція, ставлю проект рішення за основу. Голосуємо руками. Лічильна комісія, прошу рахувати. Але не тільки голова лічильної комісії, але й лічильна комісія. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

54 – за, проти, утримався – немає.

Прошу виголосити пропозицію. Пані Федишина, будь ласка, до мікрофона виголосити пропозицію.

О.Федишина. В контексті питання по НАБУ я також пропоную після… перед словами “засуджуємо дії політиків” вставити абзац наступного змісту: “Ми засуджуємо дії Генеральної прокуратури та інших правоохоронних органів щодо втручання в роботу НАБУ, незаконного оприлюднення таємної інформації про агентів НАБУ, зриву спецоперації щодо викриття корупційних злочинів”. Дякую.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Прозвучала пропозиція. Ставлю на голосування. Хто за цю пропозицію? Прошу підняти руки. Прошу рахувати. Прошу рахувати. Зафіксували? Хто проти? Хто утримався?

Прошу вийти до мікрофона, оголосити результати голосування.

І.Шевчук. 15 – за, 4 – утримались.

О.Сич. Пропозиція не прийнята.

Шановні колеги! Ставлю на голосування проект рішення в цілому. Прошу підняти руки, потім заповнити і здати бюлетені. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 55 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Рішення прийнято. Прошу здати бюлетені персонального голосування для членів лічильної комісії.

Миколо Васильовичу Палійчук, хочу у вас уточнити. Ваш проект рішення зразу після цього, чи після всіх звернень? Той, що ви пропонували.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Після всіх? Давайте… оскільки підготовлені бюлетені, давайте зразу після цього.

Отже, шановні колеги, розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо недопущення переслідувань добровольців та ветеранів війни за незалежність України”.

Доповідає Палійчук Микола Васильович.

М.Палійчук. Шановні колеги! Хочу наголосити, що звернення ініційовано Калуською міськрайонною організацією учасників бойових дій АТО, і я зачитаю звернення, напрацьоване саме цією організацією.

Звернення. Президенту України П.Порошенку, Голові Служби безпеки України В.Грицаку, Генеральному прокурору України Ю.Луценку, Міністру внутрішніх справ України А.Авакову.

“Звернення. Протягом останнього часу в Україні відбуваються події, які виходять за межі здорового глузду та правової держави, коли посеред вулиці, без суду та слідства захоплюють добровольців та ветеранів війни за Незалежність України. Тих, хто за покликом душі у загонах добробатів став на захист України та зупинив ворога у 2014 році, сьогодні їх підступно виловлюють на вулицях та судять.

Лише протягом останнього тижня у містах України було викрадено щонайменше трьох активістів, які беруть активну участь у акціях з 17 жовтня цього року під Верховною Радою України, вимагаючи схвалення антикорупційних законів. Перший потерпілий – Олександр Новіков (позивний Хамер), якого схопили у м.Києві, другий – Леонід Литвиненко (позивний Бек), якого схопили у Новоград-Волинському, де чоловік з побратимами блокував контрабанду російського палива до України. До даної схеми причетний кум Володимира Путіна Віктор Медведчук. Третій затриманий – це Анатолій Виноградський (позивний Гал), якого затримали в м.Києві на очах його дружини.

Цих людей сьогодні переслідують та заводять на них надумані кримінальні справи. Свавіллям цим безпосередньо займаються слідчі з Маріуполя, у яких і без того сумнівна репутація щодо зв’язків з сепаратистами та колаборантами.

Вимагаємо чітких пояснень щодо свавальних дій правоохоронних органів. Беззаконня має припинитися, а ресурси силових відомств повинні спрямуватися на справжніх злочинців та колаборантів нашої Держави”.

О.Сич. Дякую. Чи є запитання, колеги?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. В такому разі ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись. Хто за? Лічильна комісія, прошу рахувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 55 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Рішення прийнято. Прошу заповнити і здати бюлетені для персонального голосування, вказавши, по якому питанню голосували.

Хочу запитати представників апарату: чи ви готові роздати бюлетені по інших питаннях?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Готові роздати, від шостого питання починаючи, так?

Шановні колеги! До шостого питання будемо проводити голосування, зачитуючи список депутатів.

Розглядається питання “Про проголошення в області 2018 року Роком
Західноукраїнської Народної Республіки”.

Проект рішення номер 1 – на окремому аркуші.

Доповідає Адамович Сергій Васильович – заступник голови постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики і свободи слова.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, Сергію Васильовичу.

С.Адамович. Дякую. У 2018 році ми будемо відзначати століття відновлення української державності на Західноукраїнських землях. Я думаю, що всі консолідовано підтримають цей проект рішення з метою формування національної політики пам’яті, патріотичного виховання молоді, а також належної підготовки до відзначення сотої річниці створення Західноукраїнської Народної Республіки. У проекті рішення є кілька пунктів. Зачитувати їх з ціллю економії часу не буду. Дякую.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую. Можете присісти, Сергію Васильовичу.

Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому шляхом зачитування списку депутатів. Василю Івановичу, будь ласка.

В.Гладій. Депутатська фракція політичної партії Блок Петра Порошенка “Солідарність”: Басараб Сергій Михайлович – за, Голіней Юрій Дмитрович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Гончарук Олег Романович – відсутній, Данів Іван Михайлович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Дзвінчук Дмитро Іванович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Відсутній. Дзеса Остап Васильович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Ерстенюк Михайло Васильович – відсутній, Іванів Назарій Іванович – за.

Карп Галина Василівна – відсутня, Кобилянський Богдан Миколайович – за, Лащук Дмитро Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Відсутній.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Левкович Андрій Васильович – за, Ленігевич Богдан Васильович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За, Магаль Володимир Васильович – за, Мазур Юрій Йосифович – за.

Осташук Руслан Васильович – за, Павлів Роман Михайлович – за, Приймак Іван Васильович – за, Ткач Роман Володимирович – за, Торб’як Михайло Петрович – відсутній, Тринів Ігор Васильович – за, Фрик Олексій Богданович – за і Яцишинець Андрій Ярославович – за.

Депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”: Вітенко Михайло Дмитрович – відсутній, Гладій Василь Іванович – за, Гладун Василь Васильович – відсутній, Грицюк Дмитро Онуфрійович – відсутній, Дудкевич Василь Ілліч – відсутній, Кифорук Володимир Васильович – за, Книшук Орися Володимирівна – за, Книшук Петро Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Дякур Дмитро Дмитрович – відсутній, Кузьма Микола Миколайович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Левицький Олександр Михайлович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Мельничук Василь Іванович – відсутній, Мироняк Андрій Іванович – за, Радиш Сергій Васильович – відсутній, Черневий Юрій Іванович – за, Іваськів Андрій Степанович – відсутній, Шувар Андрій Йосифович – відсутній, Яремин Ігор Васильович – за.

Голос із залу. За.

В.Гладій. Депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”: Адамович Сергій Васильович – за, Вітенко Микола Іванович – немає, Дебенко Ігор Богданович – відсутній, Загурський Олег Васильович – за, Іваночко Михайло Степанович – за, Королик Михайло Михайлович – за, Піцуряк Манолій Васильович – за, Попович Василь Борисович – за, Сенатович Василь Федорович – відсутній… за, Сич Олександр Максимович – за, Соляник Богдан Степанович – відсутній, Тебешевська Оксана Степанівна – за, Федорців Сергій Іванович – за, Чаплинська Наталія Любомирівна – за, Шевчук Ігор Михайлович – за і Щербій Наталія Олегівна – відсутня.

Депутатська фракція політичної партії “Українське об’єднання патріотів – УКРОП”: Білик Роман Павлович – за, Візінський Іван Степанович – за, Дідик Богдан Васильович – за, Дроняк Микола Миколайович – за, Ілюк Микола Дмитрович – за, Матусевич Олександр Борисович – за, Озорович Василь Васильович – за, Палійчук Микола Васильович – за, Романюк Андрій Григорович – за, Сіреджук Дмитро Дмитрович – відсутній, а є, – за, і Тимофійчук Богдан Володимирович – відсутній.

Виноградник Тарас Теофілович – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Кисилиця Оксана Антонівна – за, Коцюр Сергій Петрович – відсутній, Мельниченко Оксана Михайлівна – відсутня, Никорович Святослав Ігорович – за, Оробець Інна Петрівна – відсутня, Станіславський Богдан Миколайович – відсутній і Токарчук Олег Володимирович – відсутній.

Депутатська фракція політичної партії “Воля”: Атаманюк Олег Юрійович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Галабала Ольга Юріївна – відсутня, Макота Галина Зенонівна – відсутня, Марійчин Андрій Андрійович – за, Рудик Марія Олександрівна – відсутня, Федишина Ольга Миколаївна – за.

Позафракційні депутати: Сухоцький Микола Йосипович – за, і Якимчук Михайло Ігорович – за.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Ви – відсутній, а, ви вже є?

Мельничук Василь Іванович – за.

Шановні колеги! Я прошу не виходити з залу, коли йде голосування.

59 – за.

О.Сич. Рішення прийнято.

Розглядається наступне питання – “Про підтримку звернення депутатів Волинської обласної ради до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та обласних рад щодо забезпечення законодавчих умов для розробки торфовищ”.

Проект рішення номер 2 – в окремій брошурі.

Доповідає Приймак Іван Васильович – голова постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин.

Проект рішення рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради постійною комісією обласної ради з  питань аграрної політики та земельних відносин. Будь ласка, Іване Васильовичу.

І.Приймак. Шановні колеги-депутати! Дане звернення Волинської обласної ради у вас є всіх на руках. Я задля економії часу хочу сказати, що дане звернення було розглянуто на засіданні постійної комісії з питань аграрної політики та земельних відносин, комісія вирішила підтримати дане звернення.

Хочу від себе добавити, що в нашій області, можливо, не в таких масштабах, як у Волинській області, є торфяники, але їх необхідно розробляти, працювати з ними в законодавчому полі.

Тому прошу підтримати дане звернення.

О.Сич. Дякую. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є, є, Манолій Васильович Піцуряк, є мікрофон у залі, можете підійти і запитати.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Іване Васильовичу, скажіть, будь ласка, в проекті рішення, у пункті 2: рішення надіслати Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України, обласним радам.

Ми підтримуємо звернення, вони вже звернулися, ми вже не маємо звертатись.

І.Приймак. Звернення є, ми їх підтримуємо.

М.Піцуряк. Але ми вже не пишемо до обласних рад, вони направили.

І.Приймак. Так, так.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

І.Приймак. Так, так.

О.Сич. А може є рація підтримати, щоб інші ради бачили, що ми підтримали, і самі підтримають його? Це одне одному не суперечить.

Дякую, Іване Васильовичу. Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні питання? Немає?

Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому шляхом голосування через зачитування списку депутатів.

Будь ласка, Василю Івановичу.

В.Гладій. Басараб Сергій Михайлович – за, Голіней Юрій Дмитрович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Гончарук Олег Романович – відсутній, Данів Іван Михайлович – за, Дзвінчук Дмитро Іванович – відсутній, Дзеса Остап Васильович – за, Ерстенюк Михайло Васильович – відсутній, Іванів Назарій Іванович – за, Карп Галина Василівна – відсутня, Кобилянський Богдан Миколайович – за, Лащук Дмитро Васильович – за, Левкович Андрій Васильович – за, Ленігевич Богдан Васильович – за, Магаль Володимир Васильович – за, Мазур Юрій Йосифович – відсутній, Осташук Руслан Васильович – за, Павлів Роман Михайлович – за, Приймак Іван Васильович – за, Ткач Роман Володимирович – за, Торб’як Михайло Петрович – відсутній, Тринів Ігор Васильович – за, Фрик Олексій Богданович – за, і Яцишинець Андрій Ярославович – за.

Вітенко Михайло Дмитрович – відсутній, Гладій Василь Іванович – за, Гладун Василь Васильович – відсутній, Грицюк Дмитро Онуфрійович – відсутній, Дудкевич Василь Ілліч – відсутній, Дякур Дмитро Дмитрович – відсутній, Кифорук Володимир Васильович – за, Книшук Орися Володимирівна – за, Книшук Петро Васильович – за, Кузьма Микола Миколайович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Левицький Олександр Михайлович – за, Іваськів Андрій Степанович – відсутній, Мельничук Василь Іванович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Мироняк Андрій Іванович – за, Радиш Сергій Васильович – відсутній, Черневий Юрій Іванович – за, Шувар Андрій Йосифович – відсутній, Яремин Ігор Васильович – за.

Депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”: Адамович Сергій Васильович – за, Вітенко Микола Іванович – немає, Дебенко Ігор Богданович – за, Загурський Олег Васильович – за, Іваночко Михайло Степанович – за, Королик Михайло Михайлович – за, Піцуряк Манолій Васильович – відсутній.

Голос із залу. За.

В.Гладій. Манолій Васильович – за, Попович Василь Борисович – за, Сенатович Василь Федорович – за, Сич Олександр Максимович.

О.Сич. За.

В.Гладій. За. Соляник Богдан Степанович – відсутній, Тебешевська Оксана Степанівна – за, Федорців Сергій Іванович – за, Чаплинська Наталія Любомирівна – за, Шевчук Ігор Михайлович – відсутній, і Щербій Наталія Олегівна – відсутня.

Білик Роман Павлович – за, Візінський Іван Степанович – за, Дідик Богдан Васильович – за, Дроняк Микола Миколайович – за, Ілюк Микола Дмитрович – за, Матусевич Олександр Борисович – за, Озорович Василь Васильович – за, Палійчук Микола Васильович – відсутній, Романюк Андрій Григорович – за, Сіреджук Дмитро Дмитрович – за, і Тимофійчук Богдан Володимирович – відсутній.

Виноградник Тарас Теофілович – за, Кисилиця Оксана Антонівна – за, Коцюр Сергій Петрович – відсутній, Мельниченко Оксана Михайлівна – відсутня, Никорович Святослав Ігорович – за, Оробець Інна Петрівна – відсутня, Станіславський Богдан Миколайович – відсутній, Токарчук Олег Володимирович – відсутній.

Атаманюк Олег Юрійович – за, Галабала Ольга Юріївна – відсутня, Макота Галина Зенонівна – відсутня, Марійчин Андрій Андрійович – за, Рудик Марія Олександрівна – відсутня, Федишина Ольга Миколаївна – за.

Сухоцький Микола Йосипович – за, і Якимчук Михайло Ігорович – за.

За – 56.

О.Сич. Рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо антиукраїнської діяльності Української православної церкви Московського патріархату на території держави”.

Проект рішення номер 3 – в окремій брошурі.

Доповідає Іваночко Михайло Степанович – депутат обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

М.Іваночко. Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

М.Іваночко. “Президенту України П. Порошенку, Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України, Службі безпеки України, Міністерству внутрішніх справ України, Ієрархам традиційних Українських Церков, а також вірним Української православної церкви Московського патріархату.

Православна церква Московського патріархату, яку в майбутньому слід називати Російською православною церквою в Україні, упродовж усього свого існування на теренах нашої держави виступала знаряддям зросійщення українського народу, досі залишається провідною інформаційною силою в гібридній війні, яку веде з нами Російська Федерація.

Для прикриття антидержавної діяльності структури Російської православної церкви на теренах України присвоїли собі назву “Українська православна церква”. Таке найменування не відповідає антиукраїнському змісту РПЦ і є незаконно привласненим. Внаслідок цієї умисної маніпуляції РПЦ мільйони українців зазнають великого ошуканства, оскільки переконані, що ходять до української Церкви. Ефективні результати антиукраїнської діяльності та негативного впливу УПЦ МП підтверджуються через нагнітання протистояння серед вірян, розкол українського суспільства на релігійній основі та в результаті зазначеного – утруднення об’єднання традиційних українських церков в Єдину Помісну Церкву.

Саме за опосередкованого сприяння структур Московський патріархат в Україні видається й поширюється багато літератури виразного антиукраїнського спрямування, де незалежність України від Росії називають “сєпаратізмом украінскіх шовіністов”, а українську мову “галіційскім нарєчієм, малопонятним і малороссам, і великороссам”.

У власних проповідях священнослужителі Російської православної церкви забороняють вірянам молитися українською мовою, буцімто “украінскава язика Бог нє слишит”. Саме священнослужителі й ієрархи Російської православної церкви виявляють особливу нетерпимість до представників інших релігійних конфесій, провокуючи безконечні конфлікти.

Загрозливими для української державності в умовах гібридної війни є факти підтримки Московським патріархатом проявів сепаратизму в Україні та російської військової агресії, саме представники цієї церкви, священнослужителі цієї церкви із Хрестом на грудях і зброєю в руках благословляють терористів і вбивць на кровопролитну війну, проте відмовляються хоронити воїнів АТО, які загинули в боротьбі з окупантами.

Зважаючи на вищесказане, з метою консолідації українського народу вимагаємо: активізувати процеси щодо створення Єдиної Помісної Церкви в Україні; Міністерству інформаційної політики України всебічно доносити інформацію суспільству та розкривати сутність антиукраїнської пропаганди, розкольницької діяльності Української православної церкви Московського патріархату; службі безпеки України вжити невідкладних заходів та перевірити ймовірну причетність священнослужителів Московського патріархату до співпраці з ФСБ Росії та іншими спецлужбами держави-агресора”.

Звернення – дуже важливе, потрібно його підтримати, адже зараз ситуація в Україні досить складна, і ви бачите прекрасно, що наш внутрішній ворог не спить, і він більше діє, як зовнішній. Ви бачите це навіть по сьогоднішніх діях, де Служба безпеки має діяти і захищати Українську державу, а не бігати за одним товаришем по даху у Києві.

Дякую. Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань?

В.Попович. У виступі.

О.Сич. Є.

В.Попович. Виступ, виступ.

О.Сич. Виступ? Будь ласка, участь в обговоренні.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановні колеги! Дійсно, звернення дуже важливе, оскільки ця церква має представництво й на території, яка сьогодні не підконтрольна, яка є сєпарською. І там вони святять і зброю тим сєпарам, які вбивають наших хлопців на цій українсько-російській війні.

Тому ми десь повинні дати собі і, можливо, з нашої області почнеться ця хвиля, де в
кожній області буде прийнято таке рішення. Тому що ми бачимо ситуацію по Івано-Франківську, де в центрі міста є їхній осередок. І, знаєте, мені дивно, чому туди наші нібито українці ходять в ту церкву, оскільки вже де-де, а в Івано-Франківську є, в яку церкву піти, адже храмів є достатньо, як на мене, і є куди піти, до якого священика, і чому саме тут, в центрі міста є таке осердя. Ми бачимо ту саму Коломию, де є греко-католицька церква, старовинна, де вони також привозять тітушків, таких типу, як сьогодні стояли тут, на сцені, і вони заважають, аби українці, Українська греко-католицька церква зайшла у свій храм, де є відповідні документи.

Тому нам потрібно все-таки цьому питанню приділити належну увагу і підтримку, і розіслати… я пропоную також розіслати ще й іншим обласним радам, щоб вони підтримали це звернення. Дякую.

О.Сич. Чи є ще бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Будь ласка.

Черневий Юрій Іванович.

Ю.Черневий – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Шановні колеги! Дане питання розглядалось на комісії з гуманітарної політики та свободи слова. Добре, що доповідач дійсно врахував всі побажання, які були висловлені на комісії.

На наш погляд, здається, що це звернення виважене, звернення справедливе, яке повинні підтримати органи місцевого самоврядування, як наша обласна рада.

Тому прошу депутатів підтримати дане звернення, яке дійсно є актуальним і потрібним на сьогоднішній день, особливо, враховуючи ті зміни, які пройшли в Росії по відношенню до статусу цієї церкви у нас, в Україні. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є ще бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому знову ж таки шляхом зачитування списку депутатів.

Василю Івановичу, будь ласка.

В.Гладій. Басараб Сергій Михайлович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За, Голіней Юрій Дмитрович.

Голос із залу. (Без мікрофона).  

В.Гладій. За. Гончарук Олег Романович – відсутній, Данів Іван Михайлович – за, Дзвінчук Дмитро Іванович – відсутній, Дзеса Остап Васильович – за, Ерстенюк Михайло Васильович – за, Іванів Назарій Іванович – за, Карп Галина Василівна – відсутня, Кобилянський Богдан Миколайович – за, Лащук Дмитро Васильович – за, Левкович Андрій Васильович – за, Ленігевич Богдан Васильович – за, Магаль Володимир Васильович – за, Мазур Юрій Йосифович – відсутній, Осташук Руслан Васильович – за, Павлів Роман Михайлович – за, Приймак Іван Васильович – за, Ткач Роман Володимирович – за, Торб’як Михайло Петрович – відсутній, Тринів Ігор Васильович – за, Фрик Олексій Богданович – за, і Яцишинець Андрій Ярославович – за.

Вітенко Михайло Дмитрович – відсутній, Гладій Василь Іванович – за, Гладун Василь Васильович – відсутній, Грицюк Дмитро Онуфрійович – відсутній, Дудкевич Василь Ілліч – відсутній, Дякур Дмитро Дмитрович – відсутній, Кифорук Володимир Васильович – за, Книшук Орися Володимирівна – за, Книшук Петро Васильович – за, Кузьма Микола Миколайович – за, Левицький Олександр Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Мельничук Василь Іванович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Іваськів Андрій Степанович – відсутній, Мироняк Андрій Іванович – за, Радиш Сергій Васильович – відсутній, Черневий Юрій Іванович – за, Шувар Андрій Йосифович – відсутній, Яремин Ігор Васильович – за.

Адамович Сергій Васильович – за, Вітенко Микола Іванович – відсутній, Дебенко Ігор Богданович – за, Загурський Олег Васильович – за, Іваночко Михайло Степанович – за, Королик Михайло Михайлович – за, Піцуряк Манолій Васильович – відсутній.

Голос із залу. За.

В.Гладій. А, є, за, Попович Василь Борисович – за, Сенатович Василь Федорович – за, Сич Олександр Максимович.

О.Сич. За.

В.Гладій. За. Соляник Богдан Степанович – відсутній, Тебешевська Оксана Степанівна – за, Федорців Сергій Іванович – відсутній, Чаплинська Наталія Любомирівна – за, Шевчук Ігор Михайлович – відсутній, і Щербій Наталія Олегівна – за.

Білик Роман Павлович – за, Візінський Іван Степанович – за, Дідик Богдан Васильович – за, Дроняк Микола Миколайович – за, Ілюк Микола Дмитрович – за, Матусевич Олександр Борисович – за, Озорович Василь Васильович – за, Палійчук Микола Васильович – за, Романюк Андрій Григорович – за, Сіреджук Дмитро Дмитрович – за, і Тимофійчук Богдан Володимирович – відсутній.

Виноградник Тарас Теофілович – за, Кисилиця Оксана Антонівна – відсутня, перепрошую, за, Коцюр Сергій Петрович – відсутній, Мельниченко Оксана Михайлівна – відсутня.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. А, є, перепрошую. Оксана Михайлівна – за, Никорович Святослав Ігорович – за, Оробець Інна Петрівна – відсутня, Станіславський Богдан Миколайович – відсутній, Токарчук Олег Володимирович – за.

Депутатська фракція політичної партії “Воля”: Атаманюк Олег Юрійович – за, Галабала Ольга Юріївна – відсутня, Макота Галина Зенонівна – відсутня, Марійчин Андрій Андрійович – за, Рудик Марія Олександрівна – відсутня, Федишина Ольга Миколаївна – за.

Позафракційні депутати: Сухоцький Микола Йосипович – за, і Якимчук Михайло Ігорович – за.

60 – за.

О.Сич. Рішення прийнято.

Розглядається наступне  питання “Про звернення обласної ради щодо погашення
заборгованості із виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ області”.

Проект рішення номер 4 – в окремій брошурі.

Доповідає Дзеса Остап Васильович – голова постійної комісії обласної ради з питань
соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого та середнього бізнесу. Співдоповідає Піцуряк Манолій Васильович – голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

О.Дзеса. “Прем’єр-міністру України В. Гройсману, Міністерству фінансів України, Міністерству охорони здоров’я України, народним депутатам України від області.

Звернення. Ми, депутати обласної ради, стурбовані ситуацією стосовно забезпеченості
місцевих бюджетів Івано-Франківської області видатками на оплату праці працівникам бюджетної сфери, особливо закладів охорони здоров’я, які фінансуються за рахунок коштів медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.

У цілому незабезпеченість бюджетними призначеннями на оплату праці працівникам бюджетної сфери області (лише за обов’язковими видатками) до кінця 2017 року складає 298,6 млн. гривень, у тому числі по закладах охорони здоров’я, які фінансуються за рахунок коштів медичної субвенції – 134,0 млн. гривень, установах освіти – 129,4 млн. гривень, інших закладах – 35,2 млн. гривень.

Така ситуація уже призвела до виникнення кредиторської заборгованості із виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери, яка станом на 20.11.2017 року склала 58,3 млн. гривень, в тому числі зі сплати податків до бюджету за серпень-вересень поточного року – 6,6 млн. гривень. Особливо гостро це відчувають заклади охорони здоров’я Богородчанського, Верховинського, Городенківського, Коломийського, Косівського, Рогатинського, Снятинського та Тлумацького районів, де за рахунок призначень листопада-грудня буде погашатись заборгованість за серпень-жовтень поточного року.

Лише завдяки позитивній динаміці виконання доходів місцевих бюджетів у поточному році вдається стримувати зростання соціальної напруги серед населення області та спільними зусиллями місцевих рад спрямовувати власні ресурси на ліквідацію дисбалансу у бюджетних показниках.

Так, з метою недопущення виникнення простроченої кредиторської заборгованості із виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери області, протягом року за рахунок власних ресурсів місцевих бюджетів різних рівнів, додатково на оплату праці спрямовано 207,4 млн. гривень, з них на фінансування галузі охорони здоров’я – 49,1 млн. гривень, галузі освіти – 78,3 млн. гривень”.

Поза текстом я би хотів ще раз нагадати, товариство, цифру, бо нас доволі часто, у Міністерстві фінансів в тому числі, звинувачують, що ми не спрямовуємо свої кошти, кошти маємо на рахунках місцевих бюджетів, але не спрямовуємо. Дуже  промовиста цифра – 207,4 млн.грн. перекрито за рахунок бюджетів різних рівнів області.

“Органами виконавчої влади на місцях та органами місцевого самоврядування і надалі вживатимуться заходи, спрямовані на забезпечення своєчасної та в повному обсязі виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ, однак вирішити це питання лише за рахунок фінансового ресурсу місцевих бюджетів області немає можливості.

Зважаючи на наведене, з метою недопущення соціальної напруги в регіоні та забезпечення виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ області до кінця 2017 року в повному обсязі, просимо виділити з державного бюджету додаткові кошти в сумі 298,6 млн. гривень”.

Дякую.

О.Сич. Дякую, Остапе Васильович.

Запрошую до слова Піцуряка Манолія Васильовича.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Шановний голово, шановні колеги-депутати, шановні присутні! Шановні мешканці Івано-Франківської області, працівники бюджетної сфери!

Ви знаєте, в нас сесія, якби не було питання про стан виплати зарплати, у нас би була цікава сесія і, напевно, вона б не проводилась. Знаєте, декілька років підряд питання зарплати стоїть актуальним, і ми тримаємо у напрузі охорону здоров’я, освіту, культуру, самоврядування про те, чи буде виплачена зарплата, чи не буде виплачена зарплата.

Остап Васильович детально цифри назвав у зверненні. Питання про стан виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери, зокрема закладів охорони здоров’я, було розглянуто на постійній комісії з питань охорони здоров’я, яка відбулася 24 листопада, і дійсно проблема існує, і надзвичайно велика.

Є надія на те, як заявив голова обласної адміністрації на виїзній сесії у Тлумачі про те, що була зустріч з Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом, який заявив, що до кінця року зарплата буде виплачена. Ми цьому віримо. І маючи зараз спілкування з директором
департаменту фінансів перед виступом, яка сказала, що буде ще стабілізаційна дотація, я думаю, що ми вийдемо з цієї ситуації.

Але, шановні колеги, я би хотів звернути нашу всіх увагу. Стоїть питання зарплати, ми неодноразово виступали, в рішеннях ми пишемо: органам місцевої ради… місцевої влади, районним державним адміністраціям, радам, міським радам спрямовувати в першу чергу кошти на виплату зарплати.

Якщо, проаналізувавши стан виділення коштів на заробітну плату із вільного залишку, який склався на 1 січня 2017 року, із перевиконання дохідної частини, знаєте, картина є досить строкатою. Не всі райони давали пропорційно на зарплату.

Мені, повірте, сьогодні виступаючи з цієї трибуни, виступаючи в Богородчанській районній раді, дуже гірко слухати закид колег-депутатів, керівництва ради: Манолію Васильовичу, ми спрямували стільки-то коштів – 7,3 млн.грн. тільки на виплату зарплати працівникам охорони здоров’я, інші менше дали, а зараз вирівнюють всім.

Так, кінець року, ми нікуди не дінемось, ми зараз будемо вирівнювати до певного числа, до певної дати, і всі у нас мають мати заробітну плату.

Але я звертаю увагу на проблему охорони здоров’я. Зрозумійте єдине: якби ми закладали стопроцентно зарплату, ми би були вимушені на медикаменти, харчування, транспорт, інше жодної копійки не дати.

І дуже образливо слухати в цьому залі з телебачення, що найбільші корупціонери – це медики, що за все треба платити. Подивіться аналітичні довідки, які подає фінансове управління: із усіх бюджетів цього року з перевиконання дохідної частини там мільйони, сотні мільйонів виходить у всіх бюджетах, аж 1 млн. 40 тис. виділено, чи 90 тис.грн. виділено на медикаменти.

Ми звинувачуємо обласні заклади, що за все треба платити.

Скажіть, будь ласка, як обласний заклад третинного рівня – обласна клінічна лікарня, маючи 2,5 млн.грн. на медикаменти, може забезпечити надання високоспеціалізованої допомоги? Адже цих коштів, рахуйте, на 800 ліжок, – це біля 80 грн. на ліжко в день, а їм на наркотики й кисень йде більше 3 млн.грн. Тобто, там ні шприц, нічого… вони не можуть купити, ми звинувачуємо, а натомість не даємо.

Давайте домовимось так: при перевиконанні дохідної частини, при розподілі вільного залишку враховувати проблеми людей. Ми можемо будувати дороги, ми можемо перекривати дахи, можемо будувати дитячі садки, що хочемо, можемо робити, але врятувати людське життя ми зобов’язані в першу чергу, і хоча би 30 відс. дайте на медицину. Зрозумійте єдине… я не кажу, що там є лабораторне обстеження, не кажу, що там є рентген-дослідження, дайте, щоб людина, яка прийшла… Я вчора мав ситуацію зі своїм родичем, при тому, що я є депутатом обласної ради, головою комісії… знаєте, плачевна ситуація: людина люба, яка має гроші, не має грошей, попадає в лікувальний заклад, щоб вона була забезпечена… перша доба, чи друга доба невідкладним. Крапка.

І ще раз кажу інше. Знаєте, так цікаво зараз… я по зарплаті говорю, чому по зарплаті? Слова Прем’єр-міністра Гройсмана, що до кінця 2020 року буде у нас збудовано до 100 тис. дитячих садків.

Ану проаналізуємо, який у нас позитивний приріст населення за останні 25 років? Та Україна з 50 млн. стала 42 мільйонною державою. Та у нас народжуваність падає. У нас садки були, інше було, ми сьогодні будуємо. Завтра ми зруйнуємо, не даючи кошти на зарплату медичним працівникам, не даючи кошти на медикаменти у лікувальні заклади, ми сьогодні знищимо лікарні, а через 15-20 років наші наступники будуть так само героїчно відбудовувати лікарні і казати, які ми патріоти Української держави.

Тому, шановні колеги-депутати, ми будемо наступним з питань затверджувати розподіл стабілізаційної дотації.

Я звертаюся до керівництва обласної адміністрації: не заставляйте бюджетну комісію за півгодини до початку сесії робити розподіл тої дотації, і подивіться, який відсоток щодо забезпечення видатків на зарплату, – ті, що не давали, вони отримують, а ті, що давали, мають дулю. Вибачте, так би не повинно було бути. Ми цей рік закриємо, бо всі люди однакові.

Миколо Васильовичу, я вам зараз покажу цифри, детальні цифри, ви пересвідчитесь.

Дякую за увагу. Якщо є запитання, будь ласка.

В.Гладій. Дякую, шановні колеги. Прозвучала співдоповідь. Я бачу, запитань немає. Прошу сідати.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. Є.

В.Гладій. Є. Прошу, мікрофон із залу, Михайло Михайлович.

М.Королик – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Ви знаєте, шановні депутати, присутні, всі, хто спостерігає за сьогоднішньою сесією, дуже приємно, що накінець фракція влади визнає ту проблему, яку ми піднімаємо вже не один місяць в нашій області. Адже схожа проблема по цілій Україні.

На сьогоднішній день в медицині і в освіті немає заробітної плати, вона не є забезпечена. На сьогоднішній день 28 млн.грн. ми винні ще за жовтень працівникам цих сфер.

От уявіть собі, як може прожити людина, не маючи заробітної плати. Це перше.

Друге, всі ми з вами проходимо навчання в школі, звертаємось до медиків, і всі ми прекрасно знаємо, в яких жалюгідних умовах вони на сьогоднішній день працюють. У нас заяви йдуть про те, що буде реформа, і з наступного року буде підняття заробітної плати, буде якісно інша ситуація у цих сферах. Але, пробачте, складно в це повірити, коли сьогодні при цій мізерній заробітній платі ми не можемо забезпечити вчителям, медикам заробітної плати вже
сьогодні.

І невже партія влади не знала про те, що виникне ця проблема в кінці року?! Знала! Тому що ми протягом цілого року попереджали: упередити треба питання, а не чекати, коли виникне проблема, коли будуть підніматись соціальні вибухи, а тоді пробувати їх вирішувати.

Як на мене, це повинні врахувати і наступного року не доводити людей до крайнощів!
Наступного року повинні забезпечити заробітну плату на початку самого року. Дякую.

В.Гладій. Дякую вам. Прошу, виступ з трибуни. Оксано Михайлівно, прошу.

О.Мельниченко. Шановні депутати! До нас звернулася профспілкова організація працівників освіти Косівщини…

В.Гладій. Прошу уваги.

О.Мельниченко. …у зв’язку з тим, що склалась надзвичайно складна ситуація з виплатою заробітної плати освітянам району, які фінансуються з місцевого бюджету.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Продовжуйте.

В.Гладій. Оксано Михайлівно, будь ласка.

О.Мельниченко. Станом на 08.12.2017 р. заборгованість становить 7 млн.грн., тобто працівники освіти не отримали зароблене ще за жовтень місяць.

Окрім того, до кінця року для виплати зарплати в повному обсязі в районному бюджеті не вистачає понад 12 млн.грн. Незважаючи на неодноразові звернення трудових колективів до органів державної та представницької влади різних рівнів, проблема своєчасної виплати
заробітної плати цій категорії працівників та ліквідація заборгованості позитивно не вирішена. Напруження в трудових колективах зростає.

У зв’язку з цим просимо вас, народних представників у владі, вжити всіх заходів щодо забезпечення чинного законодавства України стосовно оплати праці освітян, як єдиного джерела їхнього існування.

Я дуже дякую за увагу. Однозначно, дуже на часі, просимо підтримати звернення обласної ради щодо погашення заборгованості з виплати заробітної плати.

О.Сич. Дякую, Оксано Василівно. Будь ласка, виступ з залу, Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович – Богородчанський в/о, депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Прикро, що сесія відбувається в такому режимі сьогодні…

О.Сич. Прошу, голосніше, будь ласка.

С.Никорович. Прикро, що сесія відбувається в такому режимі, звичайно, коли важко висловлювати думку. Але я хочу подякувати всім виступаючим за те, що звернули увагу, що в Богородчанському…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні панове, які є в залі! Будь ласка, дотримуйтесь порядку.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Що за… тих гопників, які тут були?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Кожен бере собі за принцип стояти і заважати депутатам працювати!

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка, продовжуйте.

С.Никорович. Я хотів би подякувати всім попереднім виступаючим, зокрема за те, що згадали за проблему у Богородчанському районі, де люди понад три місяці не отримували зарплати. Тому воно дуже доцільне. До мене звертаються лікарі дуже часто з цією проблемою. Сподіваюся, що нарешті влада, яка сама ініціювала це звернення, сама себе почує і дасть цю зарплату людям. Я за це дякую.

А в другому моменті я звертаю увагу, що в Богородчанській лікарні, крім цього, до цих пір, уже 40 років немає нормального рентгенапарату. Дякую.

О.Сич. Будь ласка, дальше, виступ з залу.

Ю.Черневий – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Шановні колеги! Хочу сказати, що питання заборгованості і прогнозування заборгованості, можливо, вже обговорюється в комісіях і у нас, в обласній раді, практично з початку літа, коли ми бачили, що не буде ставати тих коштів, особливо, що стосується питання освіти.

У зверненні, дійсно, робиться акцент на працівниках медицини, але не менш гострим питанням стоїть і заборгованість по зарплаті освітянам, починаючи заборгованість від серпня місяця, і закінчуючи, що з 21 району 16 районів не мають призначень повних до кінця року.

Буквально вчора нам, депутатам, прийшло звернення від обкому профспілки освіти про те, що напруга у нас піднімається в освітянській сфері, і вони нас вже попереджають про те, що все це зумовлено напруженням в трудових колективах і може призвести до зупинки навчального процесу.

Йде кінець року, наступне засідання чи друге пленарне наше засідання вже буде підводити кінцеву риску під роботою нашого органу в цьому році. І хочеться, щоб дійсно ми встигли завершити успішно і не мати боргів перед нашими громадянами: і медиками, і освітянами, і бюджетною сферою в цілому. Тому я запрошую депутатів дійсно підтримати це звернення, а органи виконавчої влади вжити всіх заходів, щоб найближчим часом ця проблема була усунута. Дякую.

О.Сич. Дякую. Будь ласка, дальше, виступи з залу. Депутат Токарчук.

О.Токарчук – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Надзвичайно приємно, що ми ініціюємо це звернення в кінці року, коли вже почала поступати й додаткова медична субвенція, і стабілізаційна дотація. Але ми бачимо, що вчора був у Верховній Раді прийнятий Закон “Про Державний бюджет”, прийнятий практично “на коліні”, зі слів внесено дуже багато змін і доповнень. Звичайно, я зняв наше звернення, нашої фракції, про доопрацювання бюджету, бо він уже прийнятий.

Але ми в ньому не бачимо підвищення заробітної плати медикам або зміни тарифної сітки для медичних працівників, для фахових лікарів. Ми в ньому не бачимо ніяких речей, які би збільшували для громад обсяги медичної субвенції. Чому ми звертаємось, коли до кінця року залишилось 22 дні?

Я пропоную в це звернення внести пункт про передбачення на наступний 2018 рік збільшення обсягів медичної субвенції для того, щоб ми наступного року на кожній сесії не розглядали питання заборгованості. Дякую.

О.Сич. Дякую. Я поставлю на голосування.

Чи є ще бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Колеги, оскільки була пропозиція до проекту звернення, я ставлю проект рішення за основу. Хто за? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався? Лічильна комісія!

Н.Іванів. 54 – за.

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! Була пропозиція депутата Токарчука в текст звернення внести позицію, щоби на наступний рік збільшити субвенцію на здійснення заходів по охороні здоров’я, аби не було такої ситуації із затримкою заробітної плати, як у цьому році. Даруйте, я так довільно передав, потім в тексті звернення апарат це вставить разом із депутатом.

Хто за таку пропозицію? Прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Утримався?

Лічильна комісія, будь ласка.

Н.Іванів. 54 – за.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції. Хто за? Хто проти? Утримався? Є. Добре. Але нам треба вже по списку.

Василь Іванович Гладій, будь ласка.

В.Гладій. Басараб Сергій Михайлович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За, Голіней Юрій Дмитрович.

Голос із залу. (Без мікрофона).  

В.Гладій. За. Гончарук Олег Романович – відсутній, Данів Іван Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За, Дзвінчук Дмитро Іванович – відсутній, Дзеса Остап Васильович – за, Ерстенюк Михайло Васильович – за, Іванів Назарій Іванович – за, Карп Галина Василівна – відсутня, Кобилянський Богдан Миколайович – за, Лащук Дмитро Васильович – за, Левкович Андрій Васильович – за, Ленігевич Богдан Васильович – за, Магаль Володимир Васильович – за, Мазур Юрій Йосифович – за, Осташук Руслан Васильович – за, Павлів Роман Михайлович – за,
Приймак Іван Васильович – за, Ткач Роман Володимирович – за, Торб’як Михайло Петрович – відсутній, Тринів Ігор Васильович – за, Фрик Олексій Богданович – за, і Яцишинець Андрій Ярославович – за.

Вітенко Михайло Дмитрович – відсутній, Гладій Василь Іванович – за, Гладун Василь Васильович – відсутній, Грицюк Дмитро Онуфрійович – відсутній, Дудкевич Василь Ілліч – відсутній, Дякур Дмитро Дмитрович – відсутній, Кифорук Володимир Васильович – за, Книшук Орися Володимирівна – за, Книшук Петро Васильович – за, Кузьма Микола Миколайович – за, Левицький Олександр Михайлович – за, Мельничук Василь Іванович – за, Іваськів Андрій Степанович – відсутній, Мироняк Андрій Іванович – за, Радиш Сергій Васильович – відсутній, Черневий Юрій Іванович – за, Шувар Андрій Йосифович – відсутній, Яремин Ігор Васильович – за.

Адамович Сергій Васильович – за, Вітенко Микола Іванович – відсутній, Дебенко Ігор Богданович – відсутній, Загурський Олег Васильович – відсутній, Іваночко Михайло Степанович – за, Королик Михайло Михайлович – за, Піцуряк Манолій Васильович – за, Попович Василь Борисович – за, Сенатович Василь Федорович – за, Сич Олександр Максимович.

О.Сич. За.

В.Гладій. За. Соляник Богдан Степанович – відсутній, Тебешевська Оксана Степанівна – за, Федорців Сергій Іванович – відсутній, Чаплинська Наталія Любомирівна – за, Шевчук Ігор Михайлович – відсутній, і Щербій Наталія Олегівна – за.

Білик Роман Павлович – за, Візінський Іван Степанович – за, Дідик Богдан Васильович – за, Дроняк Микола Миколайович – за, Ілюк Микола Дмитрович – за, Матусевич Олександр Борисович – за, Озорович Василь Васильович – за, Палійчук Микола Васильович – за, Романюк Андрій Григорович – за, Сіреджук Дмитро Дмитрович – за, і Тимофійчук Богдан Володимирович – відсутній.

Виноградник Тарас Теофілович – за, Кисилиця Оксана Антонівна – за, Коцюр Сергій Петрович – відсутній, Мельниченко Оксана Михайлівна – за, Никорович Святослав Ігорович – за, Оробець Інна Петрівна – відсутня, Станіславський Богдан Миколайович – відсутній, Токарчук Олег Володимирович – за.

Атаманюк Олег Юрійович – за, Галабала Ольга Юріївна – відсутня, Макота Галина Зенонівна – відсутня, Марійчин Андрій Андрійович – за, Рудик Марія Олександрівна – відсутня, Федишина Ольга Миколаївна – за.

Сухоцький Микола Йосипович – за, і Якимчук Михайло Ігорович – за.

59 – за.

О.Сич. Рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо підтримки змін до виборчого законодавства України”.

Проект рішення номер 5 – на окремому аркуші.

Доповідає Палійчук Микола Васильович – голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків.

Будь ласка, Миколо Васильовичу.

М.Палійчук. Шановні колеги-депутати! Прошу підтримати звернення до Президента України Петра Порошенка, Голови Верховної Ради Андрія Парубія.

“Звернення.

7 листопада Верховна Рада України 226 голосами ухвалила в першому читанні проект нового Виборчого кодексу України. Він покладе  початок оновленню всієї системи влади в Україні, припинивши купівлю місць у парламенті.

Головна новація документа – регіональні відкриті виборчі списки – відповідає вимога виборців та демократичним міжнародним практикам. Така система дасть людям змогу самостійно визначати, хто представлятиме їхні інтереси у законодавчому органі, та підвищить відповідальність депутатів перед виборцями.

Крім того, у Виборчому кодексі України передбачено, що висувати кандидатів на загальнонаціональних виборах можуть лише політичні сили, які мають регіональні організації не менш як у 14 адміністративно-територіальних одиницях. Разом зі 4-відсотковим прохідним бар’єром ця норма допоможе очистити політичне поле України від партій-одноденок та піар-проектів. Такий підхід сприятиме розбудові справжніх потужних політсил і відкриє шлях до зміни всієї корупційної системи влади в Україні, яку до кінця не зміг зламати жоден Майдан.

Тому ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, висловлюємо свою підтримку змінам у виборчому законодавстві та закликаємо парламент проголосувати за Виборчий кодекс України у другому читанні та в цілому. Також закликаємо Президента України Петра Порошенка якнайшвидше підписати його та ввести в дію у разі ухвалення”.

О.Сич. Дякую. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую, Миколо Васильовичу.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Є, є участь. Будь ласка, з трибуни.

В.Гладій. Шановні колеги-депутати! Справді, звернення, яке ми з вами розглядаємо, є надто актуальним, і ми з вами є свідками того, коли за всі роки незалежності перед кожними виборами чи то парламенту, чи то Президента, чи то місцевих рад, ми завжди мали нове виборче законодавство. Закони змінювали, залежно від того, хто при владі, яка система виборів вигідна, чи то мажоритарна, чи то пропорційна система виборів, закритими списками. І зрозуміло, що такий підхід дальше не може існувати. Знову ж таки під кожні вибори, враховуючи ситуацію, яка складається, знову будуть нові закони.

Тому необхідно раз і назавжди прийняти єдині виборчі правила у вигляді виборчого
кодексу. І Верховна Рада сама не сподівалась, що проголосували у першому читанні 226 депутатів, і маємо усвідомлювати, що якщо залишити мажоритарну систему виборів до Верховної Ради, то насправді це є змагання “грошових мішків”, це підкуп виборців, якщо залишити систему пропорційну із закритими списками, знову ж таки нівелюється вплив громадян, виборців на формування виборчого списку.

Тому та система, яка сьогодні запропонована Виборчим кодексом, який прийнятий у першому читанні, на нашу думку, на даному етапі розвитку нашої держави найактуальніша.

Ми маємо усвідомити, що, якщо не змінимо виборчі системи, дуже важко буде змінити владний режим.

І зараз велика роль буде громадянського суспільства, тому  що є така думка у більшості експертів, що великого бажання коаліція у Верховній Раді голосувати за друге читання і в цілому даний Виборчий кодекс не має. Тому дуже важливо зараз, аби таких звернень було якнай­більше. Своє слово сьогодні сказала міжнародна спільнота, хоча вона вже це сказала, ну, і дуже важливо – громадянське суспільство.

Тому я закликаю всіх підтримати даний проект звернення, вважаю, що він є актуальним, і це початок нашої великої роботи щодо зміни голосування як до виборів Верховної Ради, Президента, так і місцевих рад.

Якщо більше немає виступаючих, дозвольте перейти до голосування.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є пропозиції до проекту рішення? Немає?

Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

Василю Івановичу, будь ласка, по списку.

В.Гладій. Басараб Сергій Михайлович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. Голіней Юрій Дмитрович – за, Басараб Сергій Михайлович – за, Гончарук Олег Романович – відсутній, Данів Іван Михайлович – за, Дзвінчук Дмитро Іванович – відсутній, Дзеса Остап Васильович – за, Ерстенюк Михайло Васильович – за, Іванів Назарій Іванович – за, Карп Галина Василівна – відсутня, Кобилянський Богдан Миколайович – за, Лащук Дмитро Васильович – за, Левкович Андрій Васильович – за, Ленігевич Богдан Васильович – за, Магаль Володимир Васильович – за, Мазур Юрій Йосифович – за, Осташук Руслан Васильович – за, Павлів Роман Михайлович – відсутній, Приймак Іван Васильович – за, Ткач Роман Володимирович – за, Торб’як Михайло Петрович – відсутній, Тринів Ігор Васильович – за, Фрик Олексій Богданович – за, і Яцишинець Андрій Ярославович – за.

Вітенко Михайло Дмитрович – відсутній, Гладій Василь Іванович – за, Гладун Василь Васильович – відсутній, Грицюк – відсутній, Дудкевич – відсутній, Дякур – відсутній, Кифорук Володимир Васильович – за, Книшук Орися Володимирівна – за, Книшук Петро Васильович – за, Кузьма Микола Миколайович – за, Левицький Олександр Михайлович – за, Мельничук Василь Іванович – за, Іваськів Андрій Степанович – відсутній, Мироняк Андрій Іванович – за, Радиш Сергій Васильович – відсутній, Черневий Юрій Іванович – за, Шувар Андрій Йосифович – відсутній, Яремин Ігор Васильович – за.

Адамович Сергій Васильович – за, Вітенко Микола Іванович – відсутній, Дебенко Ігор Богданович – відсутній, Загурський Олег Васильович – відсутній, Іваночко Михайло Степанович – за, Королик Михайло Михайлович – за, Піцуряк Манолій Васильович – за, Попович Василь Борисович – за, Сенатович Василь Федорович – за, Сич Олександр Максимович.

О.Сич. За.

В.Гладій. За. Соляник Богдан Степанович – відсутній, Тебешевська Оксана Степанівна – за, Федорців Сергій Іванович – відсутній, Чаплинська Наталія Любомирівна – за, Шевчук Ігор Михайлович – відсутній, і Щербій Наталія Олегівна – за.

Білик Роман Павлович – за, Візінський Іван Степанович – за, Дідик Богдан Васильович – за, Дроняк Микола Миколайович – за, Ілюк Микола Дмитрович – за, Матусевич Олександр Борисович – за, Озорович Василь Васильович – за, Палійчук Микола Васильович – за, Романюк Андрій Григорович – за, Сіреджук Дмитро Дмитрович – за, і Тимофійчук Богдан Володимирович – відсутній.

Виноградник Тарас Теофілович – за, Кисилиця Оксана Антонівна – за, Коцюр Сергій Петрович – відсутній, Мельниченко Оксана Михайлівна – за, Никорович Святослав Ігорович – за, Оробець Інна Петрівна – відсутня, Станіславський Богдан Миколайович – відсутній, Токарчук Олег Володимирович – за.

Атаманюк Олег Юрійович – за, Галабала Ольга Юріївна – відсутня, Макота Галина Зенонівна – відсутня, Марійчин Андрій Андрійович – за, Рудик Марія Олександрівна – відсутня, Федишина Ольга Миколаївна – за.

Сухоцький Микола Йосипович – за, і Якимчук Михайло Ігорович – за.

За – 58.

О.Сич. Рішення прийнято.

Шановні колеги! Переходимо до наступних питань. Звертаю вашу увагу, що у вас на столах вже є бюлетені, будемо голосувати бюлетенями, починаючи з 6-го питання. Але 6-е питання ми зняли з розгляду, оскільки воно, скажімо, вже не має сенсу, бо бюджет вже прийнятий, а там йде мова про звернення щодо доопрацювання Державного бюджету.

Тому переходимо до питання під номером 7 – “Про звернення обласної ради щодо Стратегії реформування лісового господарства України”.

Проект рішення номер 7 – в окремій брошурі.

Доповідає Дзеса Остап Васильович – голова постійної комісії обласної ради з питань
соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу.

В “Інформаційних матеріалах”, які ви отримали, є відповідь Міністерства економічного розвитку і торгівлі України на звернення обласної ради від 15 вересня 2017 року щодо недопущення передачі у концесію державних лісогосподарських підприємств.

Будь ласка, Остапе Васильовичу, доповідайте.

О.Дзеса. Шановні колеги! У нас у всіх на руках є звернення. Ми вже вдруге хочемо застерегти Кабінет Міністрів України щодо недопущення цілого ряду таких кроків, які, на нашу думку, будуть сприяти розвитку лісової галузі.

Значить, ми просимо… тут я трошки дозволю собі пропустити текст. “У зв’язку з цим ми просимо:

– відмінити рішення Кабінету Міністрів України від 15 листопада 2017 року “Щодо схвалення Стратегії реформування лісового господарства на період до 2022 року”;

– взяти за основу проект Стратегії розвитку та інституційного реформування лісового господарства України на період до 2022 року, розроблений фахівцями лісової галузі, міжнародними експертами та всіма зацікавленими сторонами з подальшим доопрацюванням, широким обговоренням в суспільстві та узгодженням з галузевою Профспілкою;

– відмовитися від ідеї створення єдиного лісогосподарського підприємства (компанії), що може привести до ліквідації діючих лісогосподарських підприємств галузі;

– унеможливити приватизацію державних лісогосподарських підприємств або передачу їх у концесію”.

Це такі ключові пункти, які передбачені нашим зверненням.

Я думаю, що може не буду дальше зачитувати.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запитання, так? Будь ласка, запитання із залу.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Скажіть, будь ласка, хто поганий, Гройсман?

О.Дзеса. Не розумію.

В.Попович. Ну, хто поганий, Гройсман? Ми звертаємось, Гройсман дав стратегію цю погану. Гройсман поганий?

О.Дзеса. Ви даєте оцінку, а я…

В.Попович. Я питаю, ви скажіть мені, будь ласка, Гройсман поганий, чи непоганий?

О.Дзеса. Василю Борисовичу…

В.Попович. Ну, мені цікаво просто, ну, ми звертаємось другий раз вже до Кабінету Міністрів. Виходить, Гройсман поганий, так?

О.Дзеса. Василю Борисовичу! Ти не кричи, бо я зараз впаду від страху тут, під трибуною. Я тебе прошу. Я прошу тебе.

Значить, тут уже були такі закиди легенькі, і вони інколи звучать в цій залі, що от ви – провладна партія, ви то, як ви це зачитуєте.

Товариство, ми не обслуговуємо жодну владу. Ми не обслуговуємо. Ми є партія, яка стоїть на засадах державності, яка стоїть на засадах розбудови держави, і якщо є помилки з будь-якої сторони державних урядовців, ми їх критикуємо, приймаємо спільні звернення разом з вами. Ось така…

В.Попович. Гройсман – поганий. Я дякую за відповідь.

О.Сич. Дякую, Остапе Васильовичу.

О.Дзеса. Але все-таки то ваша оцінка.

О.Сич. Чи є ще запитання? Запитання є? Виступи.

Добре. Хто бажає взяти участь в обговоренні? Будь ласка, зголошуйтесь.

Із залу Юрій Іванович Черневий, будь ласка.

Ю.Черневий – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Олександре Максимовичу, у мене швидше може пропозиція буде.

О.Сич. Давайте я тоді поставлю на голосування, добре? А потім пропозицію вашу проголосуємо. Гаразд?

Ю.Черневий. Ні, ні, секундочку. Я виступлю, а потім ми вирішимо, чи ставити її на голосування.

О.Сич. Добре, кажіть.

Ю.Черневий. Шановні друзі! Навіть ось ця дискусія по відповіді на питання Василя Поповича говорить про те, що ця реформа не зовсім відома і зрозуміла для нас, жителів області. Це показало і цей пікет, і виступ працівників лісового господарства під обласною державною адміністрацією.

Мені здається, що ми є влада в нашій області, і мені здається, що та сесія, яка колись була у Вигоді, вона розглянула багато питань по лісовому, але чи нам в наступному році не провести і не розглянути знову питання ці лісові, які є, для того, щоб запросити до нас, в обласну раду, спеціалістів з Києва, що ж вони там задумали і як вони бачать цю реформу, у що воно виллється.

У нас вже є досвід реформування нафтогазової промисловості, коли ліквідували юридичні особи у нафтових підприємствах, і зараз скорочення йдуть, фактично ми на них не впливаємо. Коли це подібне, можливо, пройде з лісовою галуззю в нашій області, це буде велика проблема, бо це фактично наші села, наші гори, це буде впливати на економіку, на туризм і безпосередньо на наших людей, які живуть в нашій області.

Тому у мене пропозиція: внести це на наступний рік для розгляду на сесії обласної ради.

О.Сич. Дякую, Юрію Івановичу. Дякую.

Ми цю пропозицію, очевидно, ще в апараті розглянемо, разом із заступниками під час планування нашої роботи.

По-друге, ну, ми зараз формуємо план роботи обласної ради, і на наступному пленарному засіданні ми його затвердимо. Ну, може в якості контролю за виконанням тої виїзної сесії, яка була присвячена проблемам лісового господарства, може й знову проведемо таку сесію, але ми над цим подумаємо. Дякую.

Це зараз не потребує голосування, це пропозиція для роздумів. Дякую.

Будь ласка, депутат Осташук.

Р.Осташук. Доброго дня! Я хотів сказати, що не знаю, чи є потреба в тому, в тій пропозиції, тому що у нас була велика розширена нарада, круглий стіл, де брали участь Комітет
аграрної політики, депутати Верховної Ради, і зупинились на тому, що після 20 січня 2018 року буде виїзна нарада з цими ж учасниками у Львові, де буде конкретно розглянута пропозиція щодо реформування лісової галузі і Стратегії розвитку до 2022 року. Так що після того вже можна буде брати до уваги ті моменти, які там стануться.

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! На правах так само депутата обласної ради я тільки одну репліку.

Ви знаєте, я не вважаю себе спеціалістом в галузі лісового господарства, але як політик, як менеджер для мене виглядає дивним говорити про децентралізацію, про реформу децентралізації, але в той же час централізувати управління і ресурси в Києві по відношенню до лісової галузі. Я не уявляю, як це з Києва одне підприємство буде управляти всім лісовим господарством України, і буде виясняти, де яка сосна росте. Даруйте, може, за таке спрощення ситуації: чи її рубати, чи її не рубати.

Тому я абсолютно за те, щоб таке звернення підтримати.

Колеги, чи є ще бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозиції до проекту рішення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так само немає.

Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Голосуємо руками, а потім заповнюємо бюлетені. Хто за? Проти? Утримався?

Лічильна комісія, будь ласка.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка, заповніть бюлетені для персонального голосування і здайте їх.

Розглядається питання “Про звернення до суду”.

Проект рішення номер 8 – на окремому аркуші.

З вашого дозволу, шановні колеги, доповім я.

Ситуація складається таким чином, і ми вже до цього питання один раз підходили, що окружна виборча комісія прийняла рішення зареєструвати депутатом обласної ради Ткачук Марію, не вказавши у своєму рішенні, замість кого.

У матеріалах розгляду можна зрозуміти, що замість депутата Коцюра Сергія, але в рішенні комісії немає.

Натомість ми, як обласна рада, не вправі приймати рішення про позбавлення депутата його повноважень, а тільки за його власною заявою. Коцюр заяви не писав.

На сьогоднішній день пані Марія Ткачук подала на голову обласної ради в суд за нібито бездіяльність, що я як голова обласної ради не даю їй можливості працювати депутатом обласної ради.

Як тільки пані Марія Ткачук почне працювати депутатом обласної ради, в той момент, коли працює Коцюр і всі решта, у нас буде 85 депутатів, і з тої хвилини обласна рада стає нечинною.

Я особисто звертався до окружної виборчої комісії з проханням врегулювати це питання і коректно прописати власне рішення. Якщо… бо, скажімо, ми вже три рази розглядали питання про дострокове припинення повноважень, і у всіх випадках обласна виборча комісія коректно писала: замість такого-то депутата. У даному випадку це не прописано, що стосується пані Марії Ткачук, замість кого вона вступає до нас. Я не можу…

Натомість, коли я звертався до окружної виборчої комісії, мені голова давав відповіді сам особисто, але не як рішення комісії. І з тих відповідей не випливало нічого, що можна було взяти для нашої роботи.

Ми в такому разі змушені звернутись до суду і зобов’язати окружну виборчу комісію коректно і правильно прописати своє рішення.

Причому на всі закиди, які лунають в пресі, я хочу чітко ще раз заявити. Мені як голові обласної ради немає значення, який депутат сидить в залі: чи Іваненко, чи Петренко, чи Коцюр, чи Ткачук, але нам потрібні законні підстави, щоб одного депутата вивести, а іншого ввести. Я не можу звернутись до суду без нашого рішення згідно із Законом “Про місцеве самоврядування”. Тому, власне, є проект рішення, щоб ви мені доручили звернутись до суду: зобов’язати окружну виборчу комісію коректно прописати свою постанову і чітко вказати, який депутат має зайти замість якого, а відповідно – який має вибути.

Тому прошу підтримати.

Чи є запитання до..? Немає.

Чи є пропозиції до..? Є запитання. Будь ласка.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, депутат вніс пропозицію, це на розгляд депутатів.

Шановні панове депутати! Хто за те, щоб Марії Ткачук надати слово? Прошу голосувати. Один… Ні, лічильна комісія, прошу рахувати. Порахували? Хто проти? Хто утримався? Прошу рахувати.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Оголосіть, будь ласка, від мікрофону результати голосування.

Н.Іванів. 1 – за, 1 – проти, 6 – утримались, решта не брали участі у голосуванні.

О.Сич. Рішення не підтримано.

Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу голосувати. Хто за? Дякую. Хто проти? Хто утримався?

Прошу заповнити, колеги, поки лічильна комісія рахує, чи вже підрахували? Будь ласка, скажіть результати.

Н.Іванів. 59 – за.

О.Сич. 59 – за: рішення прийнято.

Прошу заповнити бюлетені і здати членам лічильної комісії.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради до Центральної виборчої комісії щодо постанови Івано-Франківської обласної виборчої комісії від 17 жовтня 2016 року № 48”.

Проект рішення номер 9 – в окремій брошурі.

Знову ж таки, колеги, доповідаю по цьому питанню я.

Воно абсолютно пов’язано з попереднім рішенням.

Я як голова обласної ради звертався за роз’ясненням не тільки до окружної виборчої комісії, а й до Центральної виборчої комісії, яка згідно зі своїми повноваженнями повинна проводити однакову політику, забезпечити однакову політику на всій території України.

Натомість я не отримав відповідь ні від голови комісії, ні роз’яснення, а від рядового члена комісії відповідь нічого не дає нам до роботи, оскільки у відповіді сказано, що нібито Коцюр позбавлений повноважень. Але, даруйте, я повторюю ще раз: згідно з рішенням окружної
виборчої комісії Коцюр не позбавлений повноважень.

Тому я тепер хотів би, щоб… пропонував би, аби до Центральної виборчої комісії
звернувся не тільки я, як голова, а вся обласна рада, бо це стосується повноважень всієї обласної ради. І нехай нам офіційно Центральна виборча комісія дасть роз’яснення, як поступати в такому випадку, або ж зобов’яже окружну виборчу комісію вжити кроків щодо коректного написання постанови.

Чи є запитання, колеги? Немає.

Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Будь ласка. Хто за? Проти? Утримався?

Н.Іванів. 59 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

Приступаємо до іншого питання – “Про звернення Івано-Франківської обласної ради щодо необхідності прийняття Закону України “Про антикорупційні суди” та приведення повноважень Президента України у відповідність до Конституції України, визначення порядку їх дострокового припинення”.

Проект рішення номер 10 – в окремій брошурі.

Доповідає, наскільки я зрозумів, не Галабала Ольга Юріївна, бо її немає, а пані  Федишина Оля – депутат обласної ради. Будь ласка.

О.Федишина. Шановні колеги! Пропоную підтримати звернення обласної ради до Президента України Петра Порошенка та Голови Верховної Ради України Андрія Парубія.

“Звернення. Вже протягом багатьох років Україна  посідає останні місця в рейтингу “Індексу сприйняття корупції”, а минулого року опинилася на 131-ому місці серед 176 країн світу.

Викорінити корупцію та пов’язані з нею соціально-економічні явища із життя громадян України та держави можливо лише шляхом невідкладного проведення справжньої антикорупційної реформи, а не її імітації. Розпочаті новоствореними органами досудового розслідування гучні кримінальні провадження проти корупціонерів закриваються підконтрольними владній верхівці судами, а винні особи залишаються непокараними.

Тому ми вимагаємо створення антикорупційних судів, завданням яких є здійснення правосуддя над корупціонерами незалежно від їх посад, і в яких не буде “старих” суддів, що вже заплямували свою репутацію. Вказане стане можливим лише у разі прийняття Закону України “Про антикорупційні суди”.

Загалом ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, вважаємо, що всі суди мають бути антикорупційними і справедливими, але на теперішньому етапі розвитку держави та враховуючи надзвичайно високий рівень корупції, створення антикорупційного суду є вкрай важливим.

Також ми закликаємо не тільки забезпечити реалізацію принципу конституційності, але й гарантувати його дію на законодавчому рівні. Так, недивлячись на те, що Конституція України була прийнята ще у 1996 році, жоден Президент України не вніс на розгляд Верховної Ради закон, який би на виконання Основного Закону держави регламентував порядок здійснення Президентом України своїх конституційних повноважень. При цьому щороку ми стаємо свідками прийняття Президентом України неконституційних указів та підписання ним законів, що штучно розширюють його повноваження всупереч Конституції України. Обіцянка, дана всіма президентами України, щодо прийняття закону про імпічмент Президента України залишається невиконаним передвиборчим гаслом. Сьогодні повністю знівельована превентивна функція імпічменту, як механізму спонукання Президента України дотримуватись Конституції і законів України при виконанні ним своїх повноважень. Якби такий закон був прийнятий ще до 2013 року, Президент-утікач Янукович не узурпував би владу, народу України не довелося б усувати його від посади надзвичайно високою ціною, ціною найкращих своїх синів – “Небесної Сотні”, яка загинула на Революції Гідності.

Тому сьогодні ми вважаємо, що існує потреба у прийнятті закону, який визначає порядок здійснення повноважень Президента та їх дострокового припинення, в тому числі в порядку імпічменту.

Зважаючи на вищезазначене, з метою подолання корупції та забезпечення неухильного дотримання Конституції України Президентом України, просимо вжити заходів щодо якнайшвидшого розгляду та прийняття Верховною Радою України Закону України “Про антикорупційні суди” та закону, що визначатиме порядок здійснення повноважень Президента України та їх дострокового припинення, у тому числі в порядку імпічменту”.

Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Доповідь завершена. Чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запитання чи виступ?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запитання. Будь ласка, від мікрофону із залу.

М.Піцуряк. (Без мікрофона). …звернувся до Верховної Ради першочергово розглянути. В разі, якщо до кінця тижня не розглядає, то він виходить зі своєю ініціативою з понеділка. Чи треба до нього звертатись, якщо він це сам робить, без нас?

О.Федишина. Треба, тому що це глобальна маніпуляція. Така сама маніпуляція, яка сьогодні відбулася в обласній раді раніше.

По-перше, Закон України “Про антикорупційні суди” № 6011 був внесений депутатами Верховної Ради ще на початку року. Був внесений лише через те, що Президент, який відповідно до Конституції України, повинен вносити такі законопроекти, після його консультацій із Вищою радою правосуддя не виконав свій конституційний обов’язок. Після цього для того, щоб Президент міг внести такий законопроект, Верховна Рада мала прийняти постанову про відкликання № 6011, але фракція Президента блокувала відкликання такого законопроекту, тим часом, штучно створюючи в очах суспільства видимість невідкликання цього Закону. І лише після того, як Міжнародний валютний фонд, Сполучені Штати Америки та представництво Європейського Союзу в Україні засудили дії Президента і опублікували 6 та 7 грудня свої офіційні заяви про необхідність ухвалення антикорупційного суду, всі мали змогу бачити у твіттері Президента такий, так би мовити, ультиматум до Верховної Ради – прийняти такий Закон.

Я вважаю, що ми маємо звертатись і до Президента, бо саме він як гарант Конституції, відповідно до Конституції після консультацій з Вищою радою правосуддя, дослухавшись до зауважень і рекомендацій Венеціанської комісії, зобов’язаний внести такий законопроект, щоб не давати можливість нікому маніпулювати, я все ж наголошую на необхідності залишити серед адресатів цього звернення і Президента…

О.Сич. Пані Олю, згідно з Регламентом 1 хвилина на відповідь. Будьте лаконічніші, будь ласка.

Будь ласка, запитання ще з залу.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Виступ, так? Чи є запитання? Немає.

Дякую, пані Олю.

Хто бажає виступити при обговоренні питання? Є, Сергій Васильович Адамович, будь
ласка, із залу.

С.Адамович. Оскільки антикорупційні суди та імпічмент – це лише…

О.Сич. Прошу оператора слідкувати за звуком мікрофона у залі.

С.Адамович. …це лише частинка складової боротьби з корупцією, а до сьогодні не проведена повноцінна люстрація і очищення влади, тому пропоную після другого абзацу добавити наступне речення: “У зв’язку з чим вимагаємо здійснення реальної люстрації, як шляху до докорінного очищення влади, і ухвалення закону про дієву процедуру відкликання депутатів та держслужбовців”. А потім вже продовжити третій абзац: “крім того, ми вимагаємо створення антикорупційних судів…”, воно там ніби послідовно вписується.

О.Сич. Сергію Васильовичу, ми коли проголосуємо за основу, я потім дам вам слово для зачитання, додатково для зачитання пропозиції, аби освіжити в пам’яті.

Будь ласка, хто ще? Святослав Никорович, будь ласка.

С.Никорович – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. На жаль, те, що я говорив про звернення відносно Національного антикорупційного бюро, ніде не було у попередніх зверненнях враховано.

Тому я пропоную до цього звернення додати зокрема наше звернення про антикорупційне бюро. Зокрема я подав відповідні пропозиції, прошу підтримати.

О.Сич. Я поставлю на голосування вашу пропозицію пізніше.

Будь ласка, Палійчук Микола Васильович із залу.

М.Палійчук – депутатська фракція політичної партії “Українське об’єднання патріотів – УКРОП”. Звернення потрібно приймати, і в питанні створення антикорупційних судів, чи в питаннях закону про імпічмент ми повністю підтримуємо. Але трошки історії, бо попереднє рішення, яке ми прийняли в обласній раді після прориву одним з учасників інциденту з Саакашвілі, після нашого рішення було на його сторінці викладено, що ми в його підтримку. Я хочу акцентувати, що сьогодні наші рішення не будуть прийняті, наше голосування фракції “УКРОП” в їхню підтримку. А взагалі брати участь у війні циніків і популістів ми не намірені. Але якщо взяти історію, як з’явився Саакашвілі, коли треба було поміняти голову Одеської ОДА на Ігоря Палицю, який там після подій сумнозвісних 2 травня, трагічних подій, навів порядок, треба було знайти сильну фігуру. За одну ніч Саакашвілі було видано український паспорт і представлено, як великого реформатора. Які наслідки сьогодні? Хто має нести відповідальність за це? А ви нас робите сьогодні заручниками, що погано.

Тому я підкреслюю: ми голосуємо за це звернення, але виключно для підтримки людей, які дійсно хочуть боротись з корупцією, а не ті, хто використовує нормальних чесних людей, в тому числі хлопців з АТО, в тому числі добровольців, для просунення своїх популістичних ідей. Дякую.

О.Сич. Будь ласка, мікрофон із залу, Атаманюк.

О.Атаманюк – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Шановні колеги-депутати! Перед обличчям прикарпатської громадськості я також закликаю вас підтримати це звернення. Звичайно, ми бачимо, яка ситуація на сьогодні відбувається в українських судах, ми розуміємо, як справи топ-чиновників губляться і пропадають. І тому важливість створення антикорупційного суду є вкрай нагальною.

Друге, питання, які стосуються конституційного врегулювання повноважень Президента, в тому числі в частині припинення шляхом імпічменту, є також вкрай важливим. Якби це питання було вирішено і прийнято ще за часів Януковича, звичайно, що ми би не заплатили таку дорогу ціну і не платили би дальше, це життя і здоров’я тисячі наших українців, оскільки була би чітка і зрозуміла процедура відкликання Президента. Тому прошу підтримати це звернення для того, щоб ми зрушили це питання з “мертвої точки”. Дякую.

О.Сич. Будь ласка, виступ із трибуни.

В.Гладій. Шановні колеги! Однозначно, що даний проект рішення є актуальним та необхідним, його обов’язково треба підтримувати. Ми з вами добре усвідомлюємо, що сьогодні боротьба з корупцією – це необхідна умова взагалі будь-якого подальшого руху в сторону євроінтеграції України. І сьогодні багато говориться і створено багато нових незалежних антикорупційних правоохоронних органів. Але  що ми сьогодні бачимо? Ми сьогодні бачимо боротьбу, ми її споглядаємо, новостворених антикорупційних органів і тих органів, які нам залишились у спадок ще від нашої попередньої радянської системи, які до сьогоднішнього дня функціонують в нашій державі.

Ми з вами усвідомлюємо, що всі українські суди мають бути антикорупційними, але враховуючи ту особливість, яка сьогодні є, що справа не завершується логічно і не завершується в тому числі по тій причині, що сьогодні відсутні незалежні антикорупційні суди, тому на цьому етапі державотворення однозначно, що ця структура є потрібна, і вона необхідна для того, щоб дійсно відповідні справи могли доходити до логічного завершення, до суду, і там повинні прийматись відповідні вироки, і винні повинні бути покарані.

Що стосується другої частини звернення, де мова йде про законодавче забезпечення діяльності Адміністрації Президента і Президента самого, ми добре з вами розуміємо, що це  питання є давно на часі, і насправді воно потребує змін до Конституції – Основного закону України, де чітко повинні бути виписані конституційні норми, які після того повинні бути обумовлені у відповідних конституційних законах. Я думаю, що якби це ми були прийняли, то дійсно я погоджуюсь зі своїм попередником, можливо, й двох революцій не було в Україні, ми би могли змінювати владу законним шляхом, і народ мав би можливість шляхом волевиявлення це робити.

Сьогодні що ми маємо? Сьогодні ми маємо Кабінет Міністрів – уряд, діяльність якого регулюється законодавством, і маємо другий уряд – Адміністрацію Президента, де не регулюється ніяким законодавством, і насправді всі біди скеровуються на уряд, хоча ми розуміємо, що воно не завжди так є.

Тому прошу підтримати даний проект звернення, він є актуальним, і він абсолютно, я погоджуюсь з виступаючим, що ми в даному проекті звернення не повинні говорити про жодну політичну силу і нікого не піарити. Дякую.

О.Сич. Колеги, чи є ще бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, я прошу вибачення, були, були, я зараз поставлю на голосування, але так само як депутат в якості обговорення, даруйте, може так трошки іронічно, я буду голосувати за
проект звернення, я вважаю, що дійсно потребує реформування наша система, зокрема в сенсі боротьби з корупцією, але, знаєте, я дуже переживаю за долю Грузії. Там останнім часом проявляються проросійські тенденції, до речі, й Міхеїл Саакашвілі десь декілька разів на це натякав. От немає у нас таких, скажемо, братніх і хоробрих людей, як Саакашвілі, аби прорвати кордон Грузії, набрати, скажемо, там соратників, оточити грузинські державні органи і зробити все можливе, щоб Грузія повернулась у проєвропейське, а не проросійське поле, бо ми крайньо потребуємо союзників у зовнішній політиці, крайньо.

Тому я хотів би, щоб брали приклад із Саакашвілі і допомагали Грузії, щоб були у нас такі самі хоробрі люди.

Але я не буду пропонувати до проекту рішення жодних змін, щоб заощадити час.

Шановні колеги! Я ставлю на голосування спочатку, оскільки були пропозиції, проект рішення за основу. Хто за? Прошу голосувати. Прошу рахувати, оскільки я бачу, що не всі в залі голосують. Прошу рахувати. Порахували?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу опустити руки. Хто проти? Будь ласка, рахуйте. Порахували?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Дякую. Хто утримався? Будь ласка.

Н.Іванів. 36 – за, утримались – немає, проти – 19.

О.Сич. Шановні колеги! Проект рішення за основу не проходить, відповідно я не можу ставити на голосування пропозиції до самого проекту рішення.

Рішення не прийнято. В такому разі не треба заповнювати, очевидно, бюлетені і здавати, оскільки рішення не прийнято. Так, чи ні, буде правильно?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так. Переходимо до наступного питання.

Розглядається питання “Про виконання обласного бюджету за 9 місяців 2017 року”.

Проект рішення номер 11… Не було у нас більше звернень, ні? Звернень не було більше?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. “Про виконання обласного бюджету за 9 місяців 2017 року”.

Проект рішення номер 11 – в окремій брошурі.

Доповідає Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка, Ірино Богданівно.

І.Мацькевич. Шановні голови, шановні депутати та запрошені!

Проект рішення “Про виконання обласного бюджету за 9 місяців 2017 року” було розглянуто постійною комісією з питань бюджету, фінансів та податків обласної ради та президією обласної ради, погоджено до розгляду на сесії.

Хочу коротко зупинитись і відмітити те, що бюджет обласний виконується і перевиконується. До надходжень загального і спеціального фондів обласного бюджету з врахуванням трансфертів з державного бюджету поступило коштів у сумі 1,9 млрд.грн., або більше у порівнянні з відповідним періодом минулого року на 662 тис.грн. Із усіх надходжень 60 відс. – це поступлення з державного бюджету, і тільки 41 відс. – це наші власні надходження обласного бюджету.

До загального фонду обласного бюджету поступило коштів в сумі 442 млн.грн. і перевиконано наші планові показники на 102 відс. Левова частка надходжень – це податок на доходи (ПДФО – коротко), і цих надходжень в обсязі поступлень складає 82 відс.

До доходів спеціального фонду надійшло коштів в сумі 340 млн.грн., з них 42 відс. – це екологічний збір, якого нам поступило 173 млн.грн.

Хочу відмітити, що наявний фінансовий ресурс дозволив нам своєчасно фінансувати всі захищені і незахищені статті видатків нашого обласного бюджету на підставі заявок, які нам подають головні розпорядники коштів.

Також нами вчасно проводилось фінансування коштів на соціально-економічний розвиток, які виділялись з обласного бюджету.

Хочу наголосити і про те, що ми мали можливість, як і завжди, основна питома вага
видатків обласного бюджету загального фонду – це видатки на заробітну плату, і вони складають 72 відс.

Я хочу теж відмітити те, що завдяки коштам соціально-економічного розвитку, субвенції з державного бюджету, область отримала додатково 131 млн.грн. на розвиток нашої області і 87 млн.грн. – на розвиток автомобільних доріг державного значення, які проходять по нашій області.

У мене коротко все. Прошу проголосувати за даний проект рішення, і я готова відповісти на ваші запитання.

О.Сич. Дякую. Колеги, чи є запитання? Є. Будь ласка, запитання від мікрофона у залі, – Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановна Ірино Богданівно! Я вже…

О.Сич. Оператор, увесь час слідкуйте за якістю звуку.

М.Піцуряк. Ірино Богданівно! Ми маємо довідку і маємо виконання дохідної частини загального і спеціального фонду за 9 місяців. Як видно, в структурі виконання доходів загального фонду 82 відс. займає податок з доходів фізичних осіб. Як ви вважаєте, якби ми більш енергійно працювали, бо заборгованість людей вже почалась з липня-серпня і у вересні була заборгованість, якби ми були заплатили зарплату своєчасно, отримали б більше податку з доходів фізичних осіб, які ми би могли повернути чи на зарплату, чи на ті питання, які ми говоримо дальше?

Наступне питання. По спеціальному фонду: було низьке виконання – 29 з чимось відсотків. Але левову частину виконання займає екологічний податок – 140 млн.грн., і ви знаєте, аж смішно стає, – власні доходи бюджетних установ. Тобто, лікувальні заклади мають надавати платні послуги і передавати їх у спеціальний фонд, не маючи з того майже нічого.

І я вже напевно давав це запитання. Ірино Богданівно, 900 тис. надходжень до фінансового забезпечення реалізації заходів, зазначених пунктом 33 розділу 6 Прикінцевих положень. Якщо ще можна одне запитання, я розумію, що ви зараз може не готові відповісти, але я би хотів, щоби на наступну сесію надати інформацію: скільки в області людей працездатного віку і скільки з них сплачують податки.

Адже, будучи на круглому столі у Верховній Раді, я чув такі цифри, що в Україні з 27 млн. людей працездатного віку податки сплачують тільки 10,5 млн. Дякую.

І.Мацькевич. Щодо доходів…  першого питання про врахування в доходах 800 тис.грн. на виконання митного експерименту. Мова йде про те, що цього року область отримала додатково за 9 місяців 87 млн.грн. на розвиток автомобільних доріг за рахунок митного експерименту. А на даний час ці кошти складають 121 млн.грн. Ви знаєте, що у нас є обласна програма на розвиток автомобільних доріг в області в сумі 31 млн.грн., і я думаю, що додатково 81 млн.грн. з державного бюджету за 9 місяців – це суттєві кошти, які пішли на ремонт автомобільних доріг нашої області. Це щодо першого питання.

І друге питання. Дійсно, у доповіді Розенка прозвучало те, що із 35 млн.грн. 10 млн.грн… із 35 млн. працездатного населення тільки 10 відс. сплачує… 40 відс. цього працездатного населення сплачує податки. Тому я не готова відповісти, скільки це по області, але на другу сесію я вам доповім.

О.Сич. Дякую. Чи є ще запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Шановні колеги! Будемо дякувати тоді Ірині Богданівні.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Тоді ставлю проект рішення за основу і в цілому. Прошу голосувати. Хто за? Лічильна комісія, прошу рахувати. Проти? Утримався?

Н.Іванів. 51 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Шановні колеги! Прошу заповнити…

Н.Іванів. Перепрошую, 50 – за, 1 – утримався.

О.Сич. Прошу здати бюлетені для голосування і приступаємо до розгляду наступного питання.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласного бюджету на 2017 рік”.

Проект рішення номер 12 – в окремій брошурі.

Доповідає Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, Ірино Богданівно.

І.Мацькевич. Шановні депутати! Даний проект рішення враховує рішення постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків від 17 листопада № 54 та від 1 грудня № 55. Він є досить об’ємним: на 24 друкованих сторінках, без додатків. Я тільки коротко зупинюсь на тому, що є основним в цих змінах, які ми з вами будемо вносити до нашого обласного бюджету.

Цей проект рішення враховує субвенцію з державного бюджету в загальному фонді нашого обласного бюджету. Це є різні субвенції, це субвенція на вибори, які вже відбулися і які будуть відбуватись, субвенція на надання пільг та житлової субсидії, збільшення обсягу субвенції для області в сумі 303 млн.грн., це субвенція на надання грошової допомоги на придбання житла для інвалідів, які отримали інвалідність внаслідок АТО, в сумі 905 млн.грн., це медична субвенція… розподіл медичної субвенції в сумі 35 млн.грн. Також даний  проект рішення враховує субвенції, які надаються нам з місцевих бюджетів обласному бюджету для співфінансування інвестиційних проектів на соціально-економічний розвиток наших територій. Їх є дуже багато, з різних бюджетів вони надають нам ці субвенції.

Також даний проект рішення враховує збільшення дохідної частини на 21 млн.грн. за рахунок перевиконання, і спрямовуються ці кошти головним розпорядникам коштів нашого
обласного бюджету та надання субвенцій нашим районним бюджетам теж на різного роду необхідні видатки, які були сформовані відповідно до ваших пропозицій.

Також даний проект рішення враховує перерозподіл бюджетних призначень між головними розпорядниками коштів, між різними функціями класифікації, бюджетної класифікації для того, щоб можна було забезпечити своєчасне фінансування, де є залишки коштів, на необхідні видатки.

Тому я прошу погодити даний проект рішення за основу.

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає, так? Запитань немає?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є запитання, чи обговорення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запитання? Будь ласка.

М.Іваночко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Я би хотів ще раз підгадати і спитати стосовно Надвірнянського району.

До мене звернулись медики Надвірнянського району стосовно заборгованості по медичній субвенції, тобто, по заробітній платі. І станом на 01.12.2017 р. 4 млн. 700 тис.грн. є заборгованості, до кінця року – 5 330 тис.грн.

Прошу врахувати цю заборгованість також і, щоб при вирівнюванні субвенції, коли прийде ще одна субвенція, врахувати цю заборгованість.

І.Мацькевич. При надходженні додаткових коштів з державного бюджету ми врахуємо всі необхідні потреби по виплаті заробітної плати, як нам буде дозволяти фінансовий ресурс.

О.Сич. Дякую. Запитання ще є, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає.

Тоді у нас будуть пропозиції, тому що у нас сьогодні засідала бюджетна комісія і, очевидно, що у бюджетної комісії є ще й інші пропозиції.

З вашого дозволу, я зараз ставлю на голосування проект рішення за основу. Прошу голосувати.

Ірино Богданівно, сідайте, будь ласка.

Хто за? За основу. Дякую. Проти? Утримався?

Н.Іванів. 51 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення за основу прийнято.

Шановні колеги! Перш ніж прозвучать інші пропозиції, я зобов’язаний згідно з рішенням суду зробити таку пропозицію. У нас колись… ні це, ні попереднє скликання не пам’ятало, але ще два скликання назад було при обласній раді таке комунальне підприємство, яке називалось Мистецьке об’єднання “Елегія”. Воно було ліквідовано, коректно, некоректно, я не знаю, наскільки, але справа в тому, що члени цього об’єднання ще до сьогоднішнього дня подають в суд на обласну раду на виплату заробітної плати. В принципі, судові рішення не на їхню користь, але є одне судове рішення, яке зобов’язує голову обласної ради винести на сесію обласної ради пропозицію, щоби виділити кошти на погашення заробітної плати членам цього Мистецького
об’єднання “Елегія”, що я й роблю: вношу пропозицію виділити кошти на виплату заробітної плати членам Мистецького об’єднання “Елегія”.

Хто за? Прошу голосувати. Один – за. Рахуйте, будь ласка. Є лічильна комісія, рахуйте. Хто проти? Хто утримався?

Оголосіть, будь ласка, результати голосування.

Н.Іванів. 1 – за, 6 – утримались, решта не брали участі у голосуванні.

О.Сич. Дякую. Пропозиція не пройшла.

Які є ще пропозиції до проекту рішення?

Н.Іванів. У мене є пропозиції до проекту рішення. Прошу внести…

О.Сич. Я прошу вибачення, Назарію Івановичу. Шановні колеги! Є пропозиції бюджетної комісії. Сьогодні бюджетна комісія працювала напередодні сесії. Це дуже довго буде читати, тому що там брошурка…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Вона роздана вам всім на руки. Я сподіваюся, що ви всі ознайомились. Тоді ставлю на голосування ці пропозиції, які сьогодні напрацювала бюджетна комісія. Хто за їх
прийняття? Прошу визначатись. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

Н.Іванів. 55 – за.

О.Сич. 55 – за. Рішення прийнято. Пропозиції прийняті.

Будь ласка, які є ще пропозиції? Будь ласка.

Н.Іванів. Пропозиція внести зміну до рішення обласної ради від 10 березня № 436-13/2017 “Про внесення змін до обласного бюджету на 2017 рік”: технічна правка – назву об’єкту “Будівництво водопроводу діаметром 110 мм та діаметром 50 мм по вул.400-річчя у м.Надвірній” змінити на назву “Будівництво системи водопостачання масиву житлової забудови у районі вулиць Новопроектної та 400-річчя Надвірної у м.Надвірній Івано-Франківської області”.

Дякую.

О.Сич. Хто за вказану пропозицію? Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

Н.Іванів. 55 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Пропозиція прийнята. Які є ще пропозиції? Будь ласка.

І.Данів – депутатська фракція партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність”. Напротязі вже великого часу не працює апарат МРТ в Калуській міській центральній лікарні.

Ви знаєте, що ця лікарня обслуговує не тільки Калущину, а й Рожнятівщину, Долинщину і Рогатинщину. І тому є пропозиція доручити департаменту фінансів вишукати кошти для того, щоб придбати трубку для апарату МРТ для Калуської центральної лікарні в сумі 1 млн.грн.

О.Сич. Шановні колеги! Це не стосується проекту цього рішення. Я знаю, що таке доручення давала бюджетна комісія, не знаю, чи раз, чи неодноразово, ми зафіксуємо це як протокольне доручення: департаменту фінансів обласної державної адміністрації опрацювати це питання.

Будь ласка, Манолій Васильович Піцуряк.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Пане голово, у мене виступ.

Шановні колеги! Ми зараз будемо голосувати за проект змін до рішення… про внесення змін у бюджет.

Пане голово, звертаюся до обласної адміністрації, щоб такі речі, як стабілізаційна дотація, не засідала постійна комісія перед сесією за 5 хвилин і нам давали матеріали, знаєте, в сесійному залі, бо ця дотація була завчасно в обласній адміністрації. Ми могли вже давно розподілити і виплатити зарплату до сьогодні, а не чекати сьогоднішнього дня.

Наступне питання. Я підтримую попередника Івана Михайловича. Ви знаєте, питання Калуської лікарні, трубки МРТ було піднято в Калуші на виїзній сесії. Під час мого виступу у Тлумачі було прийнято дане питання, було дано протокольне доручення вишукати кошти, а “віз й нині там”. Або ми його приймаємо, або дайте відповідь, що ми не хочемо, чи не робимо, бо багато людей… У нас два державні МРТ – це Калуська лікарня і… та, в принципі, онкодиспансер, але там слабшої сили.

І питання, яке би я хотів підняти, ви знаєте, я депутат в цьому залі з 2002 року. І перший мій депутатський запит був про завершення будівництва Солотвинської школи. Тут не дасть мене обманути голова обласної адміністрації 2006 року, який відкрив школу і здав в експлуатацію. Але, Олеже Романовичу, пройшло 11 років, і комплекс не зданий. Декілька днів назад пройшов тендер на 7,3 млн.грн. для завершення цього здаточного об’єкту.

Прошу вас при внесенні змін, можливо, й на наступній сесії або при формуванні бюджету наступного року передбачити дані кошти і завершити школу.

Тут є керівник Держпраці. Олеже Романовичу, я звертаю вашу увагу. Його спеціалісти перевіряють дуже дотошно, і мені деколи смішно стає. Я вже казав в цьому залі, що такі дрібниці шукають у буквах, що мені стидно стає. Але об’єкт працює, спортивний зал 10 років працює, він не зданий, то що ми під кримінал когось ставимо? Ми шукаємо, хтозна, які об’єкти. Давайте, готово, тільки там треба завершити об’єкт. Є тендер проведений, вишукаємо кошти, здамо і урочисто один голова адміністрації, другий голова адміністрації відкриєте, все буде нормально. Дякую.

О.Сич. Колеги, чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи будуть ще пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій. Прошу визначатись. Хто за? Хто проти? Утримався?

Н.Іванів. 55 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Переходимо до наступного питання.

Прошу заповнити бюлетені і здати їх членам лічильної комісії.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 24.03.2017.
№ 466-13/2017 “Про розподіл коштів бюджету розвитку обласного бюджету на 2017 рік”.

Проект рішення номер 13 – на окремому аркуші.

Доповідає Магулій Галина Іванівна –  заступник директора департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної державної адміністрації.

Постійна комісія обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків рекомендувала проект рішення до розгляду на сесії обласної ради.

Проект розглядали члени постійної комісії обласної ради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства.

Будь ласка.

Г.Магулій. Шановний Олександре Максимовичу!

О.Сич. Шановні колеги! Ну, насправді, матеріали у вас на руках є, так? Галино Іванівно, якщо не заперечуєте, може є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Це технічне насправді питання. Немає запитань?

Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Може хтось хоче взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Хто за? Проти? Утримався?

Н.Іванів. 55 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Рішення прийнято. Прошу заповнити і здати бюлетені для голосування.

Г.Магулій. Дякую.

О.Сич. Дякую вам,  Галино Іванівно.

Розглядається питання “Про фінансування природоохоронних заходів за рахунок понадпланових річних надходжень у 2017 році до обласного фонду охорони навколишнього природного середовища”.

Проект рішення номер 14 – в окремій брошурі.

Доповідає Пліхтяк Андрій Дмитрович – заступник начальника управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології та раціонального природокористування, з  питань бюджету, фінансів та податків, обидві комісії рекомендували до розгляду.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Питання подібне до попереднього: цілий ряд технічних правок. У вас матеріали є на руках. Чи є запитання до Андрія Дмитровича?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Дякую. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. Пропозицію можна?

О.Сич. Є пропозиція. Будь ласка. Ставлю на голосування за основу спочатку. Хто за прийняття проекту рішення за основу? Прошу голосувати. Проти? Утримався?

Лічильна комісія, оголосіть.

Н.Іванів. Ще депутати підійшли. 61 – за.

О.Сич. 61 – за. За основу. Будь ласка, ваші пропозиції, Данів Іван Михайлович.

І.Данів. Шановні депутати! Шановний пане голово! Ми, коли аналізуємо фінансування наших об’єктів по року, ми інколи бачимо, що є об’єкти, на які виділялась певна сума коштів, і вони на кінець року, як кажуть, не використовуються. І на 01.01. наступного року у нас випливає велика сума коштів, а поряд з тим, є об’єкти, які завершуються, є добросовісні наші виконавці робіт, коли об’єкт профінансований десь на 90 відс., і він уже для того, щоб не знімати техніку чи інші знаряддя, завершує об’єкт за власні кошти.

І тому є пропозиція дати доручення департаменту проаналізувати, чи є у нас такі об’єкти. І якщо вони у нас є, то їх профінансувати до кінця року і ввести їх в експлуатацію.

О.Сич. Дякую. Ну, це не стосується проекту рішення. Ми в проект рішення то закладати не будемо. А таке доручення даємо департаменту протокольне, і я абсолютно погоджуюсь з цією логікою.

Дивіться, шановні колеги, якщо ми плануємо сесію чергову зібрати, пленарне засідання
22 грудня, то зрозуміло, що ні на які нові об’єкти ми грошей давати не можемо, тим більше, на капітальні витрати. Але якщо у нас буде знову ж таки потреба десь кудись якісь гроші перекинути, десь закрити, скажімо, виконані роботи, бо вже акти виконаних робіт будуть, то цілком можливо, що ми у період між засіданнями можемо проаналізувати. І, до речі, і по фонду екології, і по загальному фонду можемо знову ж таки на чергову сесію подавати проекти рішень і позакривати ті пробіли, які будуть. Я абсолютно з цим погоджуюсь.

Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення в цілому. Хто за? Прошу голосувати. Проти? Утримався?

Н.Іванів. 61 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 15.09.2017. № 596-17/2017 “Про фінансування природоохоронних заходів за рахунок понадпланових річних надходжень у 2017 році до обласного фонду охорони навколишнього природного середовища”.

Проект рішення номер 15 – в окремій брошурі.

Доповідає Пліхтяк Андрій Дмитрович.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології та раціонального природокористування і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії.

Шановні колеги! Аналогічно в більшій мірі там багато технічних питань, уточнень назв, перекидки коштів тощо.

Матеріали у вас на руках. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення? Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Хто за? Проти? Утримався?

Н.Іванів. 62 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято. Прошу заповнити бюлетені і здати їх членам лічильної комісії.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 30.06.2017. № 534-16/2017 “Про фінансування природоохоронних заходів за рахунок понадпланових річних надходжень у 2017 році до обласного фонду охорони навколишнього природного середовища” (зі змінами)”.

Проект рішення номер 16 – в окремій брошурі.

Доповідач той самий: Пліхтяк Андрій Дмитрович.

Проект так само розглядався на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології та раціонального природокористування і з питань бюджету, фінансів та податків, обидві комісії рекомендували до розгляду.

Колеги, аналогічне питання. Чи є запитання до доповідача?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Хто за? Проти? Утримався?

Н.Іванів. 61 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Рішення прийнято. Прошу заповнити бюлетені, здати членам лічильної комісії.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 24.03.2017. № 467-13/2017 “Про фінансування природоохоронних заходів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища за рахунок планових надходжень у 2017 році” (зі змінами)”.

Проект рішення номер 17 – в окремій брошурі.

Доповідач той же: Пліхтяк Андрій Дмитрович.

Проект рішення так само розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології та раціонального природокористування і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії.

Колеги, та сама ситуація: питання технічні.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка, запитання. Але підходьте до мікрофону.

М.Піцуряк. Андрію Дмитровичу! Я не буду вас за цифри питати, поясніть мені текстову частину. Що то означає: “проведення заходів з охорони підземних вод та ліквідації джерел забруднення…” в школі, ФАПі?

А.Пліхтяк. Будівництво каналізаційних мереж та споруд на них.

Голос із залу. (Без мікрофона).

А.Пліхтяк. Будівництво каналізаційних мереж та споруд на них.

О.Сич. Чи є ще запитання, колеги? Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі ще взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись. Хто за? Проти? Утримався?

Н.Іванів. 61 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято. Будь ласка, заповніть бюлетені для особистого голосування і здайте їх.

В.Гладій. Шановні колеги! Розглядається питання “Про звіт голови обласної ради”.

Проект рішення номер 18 – у вас в матеріалах на окремому аркуші.

Матеріали до звіту – в окремій брошурі.

Доповідає голова обласної ради Сич Олександр Максимович. Прошу.

О.Сич. Шановні колеги! Коротко.

Є вимога чинного законодавства про те, що голова обласної ради раз на рік звітує про свою діяльність.

Цілком очевидно, що відділити роботу голови обласної ради окремо від роботи обласної ради неможливо, тому у вас в матеріалах є роздані ось такі брошури зі звітом. Вони будуть корисні, в тому числі й для того, щоб ви в кінці року могли прозвітувати перед своїми виборцями. Там в розрізі всіх форм роботи обласної ради – сесії, комісії, і кожної комісії зокрема, багато різноманітного статистичного матеріалу.

Свій виступ як звіт я так само подам для публікації в засобах масової інформації. Хотів би натомість своїми словами зробити деякі акценти.

Перше, шановні колеги, нашим пріоритетом й надалі залишається розвиток місцевого самоврядування в області, і ми все можливе для цього робимо. Зокрема, дальше принципово виконуємо Програму розвитку місцевого самоврядування, а в контексті програми, очевидно, найголовніша і найфеноменальніша частина – це конкурс проектів та програм місцевого самоврядування.

Вважаю, що наше головне досягнення протягом цього року – це конструктивна робота всього корпусу обласної ради. Це дуже важливо, тому що обласна рада по суті своїй є політично різноплановою, у нас є шість фракцій, кожна фракція має свої програмні засади, свої ідеологічні вподобання, але, на моє переконання, нам вдалося побудувати роботу так, що вона є конструктивною, ми можемо дискутувати з політичних питань, але коли мова йде про питання соціально-економічного розвитку краю, про вирішення існуючих проблем, наша позиція завжди є однозгідною, і це є дуже добре, і це вигідно відрізняється на тлі тих процесів, які загалом відбуваються у державі.

Чому так є? Бо я вважаю, що нашим головним інструментом є реальна, а не декларативна можливість кожного депутата обласної ради мати безпосереднє відношення до напрацювань рішень і до їх реалізації.

Без перебільшення, я неодноразово був депутатом обласної ради, і я вважаю, що у теперішньому скликанні рада працює найефективніше, тому що депутат реально вирішує питання, не є технічним придатком для підняття рук, а реально вирішує ті проблеми, які є на окрузі.

Можливо, хтось з вас скаже, але я не знаю ні одного депутата, в якого на окрузі не були вирішені не те, що одне, два, три, але і п’ять, і десять, і більше питань. І це завдяки тому, що ви маєте можливість через фракції напрацьовувати проекти рішень, напрацьовувати пріоритети і подавати їх до виконання голові обласної ради і голові обласної державної адміністрації.

Який наш головний виклик у 2018 році? Вважаю, що найголовніший: як би в умовах політичного процесу чергових виборів Президента України нам не розбігтись по своїх партійних квартирах, а дальше залишатись консолідованою, згуртованою силою, яка й формує нас як вищий самоврядний орган області.

Трошки статистики дуже чітко і лаконічно.

Головна наша форма роботи – це сесії. Протягом року відбулося уже 9 пленарних засідань із сьогоднішнім, включаючи. Якщо ми до кінця року плануємо провести ще одне засідання, то це буде всього 11 засідань.

Увага, шановні колеги і краяни! Закон зобов’язує нас мінімум раз на квартал проводити засідання. Я не буду називати одного із своїх попередників, який чітко раз у квартал проводив засідання. Ми ж, порахуйте, проводимо майже кожного місяця. І це тому, що предметніше сьогодні долучаємось до вирішення проблем, і життя диктує так, щоб ми частіше збиралися і приймали наші рішення.

Серед тих сесій, що проведені, дві були виїзні, наскільки ми пригадуємо, одна була в Калуші, присвячена проблемам екологічним, а ще одна була у Тлумачі і присвячена проблемам функціонування галузі охорони здоров’я в умовах добровільного об’єднання громад і децентралізації. Також одна сесія була скликана позачергова на вимогу громадськості, коли відбувалась блокада окремих територій Донецької і Луганської областей.

Президія. До президії входить 21 депутат. Зважаючи на те, що у нас відбувалась ротація голів комісій, а вони за своїми повноваженнями входять автоматично до президії, в цьому році ми ввели двох нових членів президії. Це були Андрій Левкович і Роман Білик, які відповідно посіли посади голів своїх комісій.

Всього проведено 9 засідань президії і, в тому числі, одне спільне засідання разом з Консультативною радою з питань місцевого самоврядування, на мою думку, дуже архіважливе питання, – посилення енергоефективності наших установ і наших підприємств.

Постійні комісії. У нас всього працює 12 постійних комісій. У вас матеріали є в розрізі кожної комісії, в матеріалах. Найбільше, очевидно, це оправдано, засідань провела бюджетна комісія, – всього 24 засідання і розглянула 452 питання, інші комісії, як правило, 7-10 засідань.

Детальніше, знову ж таки, про роботу кожної комісії – в матеріалах нашої сесії.

Виконавчий апарат і його структура. Останні зміни до структури виконавчого апарату ми внесли 9 грудня 2016 року. Сьогодні структура виглядає таким чином: голова, перший заступник, заступник голови, керівник апарату, голова бюджетної комісії. Наразі посада керівника апарату і голови бюджетної комісії вакантні, оскільки голова бюджетної комісії може працювати на постійній основі, а може не працювати. Патронатна служба і 8 відділів, одне окреме управління з питань управління об’єктами спільної власності. Всього 48 посад.

На мою думку, виправдали себе введені нові підрозділи, один з них – це відділ з міжнародних зв’язків, інвестицій та проектної діяльності.

Увага! Тільки за 2 роки своєї діяльності вони залучили ґрантових коштів із тих проектів, де ми беремо участь, на 350 тис.грн. Тому, незважаючи на те, що вони отримують заробітну плату, це вже є оправдано, і сьогодні у їхньому портфелі є значно більше проектів, і я думаю, що ці наші такі позиції будуть посилюватись у міжнародній проектній діяльності.

Відділ земельних ресурсів і раціонального природокористування. Так само, я думаю, що ви пам’ятаєте з останніх сесій, ми бачили результати роботи. Сьогодні вже впорядковані земельні ділянки, є чіткий облік, і сьогодні відбувається процес оформлення цих ділянок, щоб ніхто ніколи не міг ними скористатись неправомірно, бо вони є спільною власністю громад області.

Взаємодія з органами місцевого самоврядування. В контексті того, що для нас розвиток місцевого самоврядування – це пріоритет, і в нашій галузі немає вертикального підпорядкування між радами різних рівнів: сільська рада не підпорядкована районній, районна – обласній, міська – обласній, тим не менше, ми як вищий представницький орган краю робимо все можливе, щоби місцеве самоврядування розвивалось, в тому числі й консультуємось з їхніми представниками при прийнятті принципових рішень.

У нас є Консультативна рада з питань місцевого самоврядування, до якої входять голови всіх районних рад і міст обласного значення. За звітний період відбулося 3 такі засідання. Ми їх проводили з актуальних питань: одне засідання – на базі Коломийського військового госпіталю, він має статус обласного, для посилення його діяльності і для напрацювання стратегії розвитку цього госпіталю, друге засідання –  на базі Галича в Національному заповіднику “Давній Галич”, щоб привернути більше уваги, напрацювати програму до розвитку цього історичного феномену, який є на території нашої області. І ще одне засідання, як я уже згадував, – спільно з президією з проблем енергоефективності.

Ще одна форма діяльності для здійснення координації наших дій з місцевим самоврядуванням – це робочі поїздки керівництва обласної ради районами області. В цьому році ми побували у всіх, без винятку, районах. Структура наших поїздок така: ми об’їжджаємо об’єкти разом з керівництвом району, аналізуємо: а) ефективність використання бюджетних коштів, мається на увазі, обласного бюджету; б) аналізуємо ефективність впровадження тих проектів, які стали переможцями обласного конкурсу проектів та програм; в) нам керівництво району вказує на ті пріоритетні проблеми, які треба вирішувати, й показує ті об’єкти, де є такі проблеми, і потім на завершення робочого дня ми зустрічаємось з активом місцевого самоврядування, себто, голови сільських рад, голови ОТГ, депутати районної ради, місцевих рад, і обговорюємо ті всі проблеми, які у них є, а також доводимо до їхнього відома й нашу позицію.

Якщо коротко, бо деколи журналісти люблять це питати: от назвіть там 5-10 ваших важливих досягнень.

Я так сидів напередодні сесії, буквально сьогодні зранку, аналізував, на мою думку, 10 наших досягнень, разом, нас, обласної ради, в цьому році такі: перше, ми на новий рівень підняли проведення обласного конкурсу проектів і програм, він набув розвиткового характеру. І сьогодні вже, скажемо, якщо якась громада виграла проект, вона має можливість залучити з обласного бюджету не 150 тис.грн., як раніше, а від 300 до 600 тис.грн.

Друге, створення Дністровського регіонального ландшафтного парку і реальне запрацювання в цьому році цього парку. Уже є директор, вже працює адміністрація, і ми при прийнятті бюджету на наступний рік будемо закладати кошти на повноцінне функціонування адміністрації парку.

Третє, ми в тому році створили обласний госпіталь ветеранів, в цьому році напрацювали й прийняли стратегію, і вважаємо цей об’єкт одним з найпріоритетніших у галузі охорони
здоров’я.

Четверте, ми в цьому році посилили нашу увагу на фінансування для ремонту доріг. Нагадаю: у попередньому році на відповідну програму ми виділили 17 млн.грн., в цьому році, за пропозицією депутатського корпусу, цю суму майже подвоїли – 31 млн.грн., і рівномірно справедливо поділили між усіма районами. Інше питання, що в деяких районах, наскільки нам відомо, наші пропозиції були не зовсім правильно враховані, і дороги ремонтувались не ті, які визначали депутати обласної ради разом з керівництвом того чи іншого району. Але вважаю, що це був великий позитив, що ми більше уваги, зокрема у фінансовому плані повернулись до ремонту доріг.

П’яте, відновлення програми будівництва спортивних майданчиків зі штучним покриттям. В цьому році ми спільно з вами виділили кошти на 11 майданчиків, пропоную продовжити цю практику, і в наступному році такі кошти виділити для тих районів, в яких в цьому році не були кошти дані на ці майданчики, аби всі райони рівномірно були покриті цими спорудами і мали рівномірно справедливу увагу від нас.

Шосте, ми в цьому році й дальше однією з пріоритетних бачили програму соціального захисту учасників російсько-української війни, в цьому році ми удосконалювали цю програму, і одним з аспектів, я нагадаю, ми прийняли рішення про присвоєння статусу добровольця тим, хто посмертно уже… ну, кому можна посмертно, хто не міг його раніше здобути, плюс багато інших моментів, зокрема оздоровлення не тільки учасників російсько-української війни, але й оздоровлення членів їхніх родин. В цьому році вже реально запрацював наш механізм надання стипендій для тих учасників російсько-української війни, які сьогодні навчаються і мають хороші рейтинги у навчанні.

Сьоме, реконструкція та технічне вдосконалення приміщень обласної ради. Після того, як ми удосконалили це приміщення, ввели електронну систему голосування, ми поремонтували ось той, який над нами є, колишня радіорубка, зробили цю ложу для преси та громадськості. Пам’ятаєте, що в цьому році ми поремонтували, дуже гарно поремонтували зал засідання президії обласної ради, встановили сучасну систему озвучення, охолодження і тому подібне. Все для того, щоб всі себе комфортно почували: і депутати, і представники громадськості, і преса, і запрошені, хто приходить на розгляд тих чи інших питань порядку денного.

Восьме, вважаю, що ми на достатньо належному рівні відзначили в цьому році 75-у річницю УПА. Очевидно, що головним виконавцем цієї програми був відповідний підрозділ
обласної державної адміністрації, але із обласної ради завдяки креативним напрацюванням апарату ми розгорнули й просвітницьку кампанію “Знай своїх героїв”, от, і винесли бігборди до 75-ої річниці, виготовили ювілейні медалі, провели декілька наукових конференцій спільно з громадськістю. Тобто, на мою думку, ми це гарно зробили.

Дев’яте, ну, теж приємне – збірна депутатів цього року стала чемпіоном Всеукраїнської спартакіади депутатів. Це не тільки для нашої амбіції, але це й реальна пропаганда здорового способу життя нами, депутатами.

Десяте, в цьому році обласна рада здобула відзнаку “Рада дружня до медіа”. Я думаю, колеги, що ви могли мені підказати ще й одинадцяте, дванадцяте, тринадцяте, й п’ятнадцяте, скажімо, і “Дзвіночок”, який є нашим друкованим органом, а в цьому році визнаний кращим виданням для дітей і юнацтва в Україні, і багато-багато інших речей, які можна було б ще назвати. Але принаймні, я вважаю ось такі десять головних.

Які наші пріоритети, на мою думку, у роботі 2018 року? Подальше забезпечення сталої конструктивної роботи всього депутатського корпусу і таке ж подальше предметне залучення депутатів до напрацювання всіх рішень, які стосуються поділу бюджету розвитку чи екологічного фонду.

Друге, проведення і вдосконалення IX Конкурсу проектів і програм розвитку місцевого самоврядування.

Третє, таке ж належне, як в цьому році, відзначення 75-ої річниці УПА, таке ж саме
належне відзначення 100-річчя ЗУНР.

Знову ж таки, доводжу до вашого відома, що уже відбулися круглі столи громадськості, де мене запрошували, напрацьований цілий ряд пропозицій. Напевно, що найфеноменальніше з них – це видання енциклопедії ЗУНРу, яке сьогодні не можуть видати науковці ні Львова, ні Академії наук, але наші науковці над цим працюють, і, слава Богу, що вони є хорошими учнями уже покійного професора і колишнього мого вчителя Карпенка Олександра Юхимовича.

І ще одне. Впровадження програми відновлення Давнього Галича. Ми сьогодні будемо цю програму приймати на засіданні, але її подальше впровадження.

Ну, і як би то не виглядало скандальним на початку роботи нашої сесії, але так само
будівництво сучасного спортивного… я би не казав такими голосними словами “комплексу”, але манежу, якщо не на цій сесії, то на наступній. Ми це питання повинні розглянути, продискутувати, без тиску, а ми як уповноважені усією громадою області депутати прийняти рішення, як це зробити так, щоби ми сьогодні виглядали хоч більш-менш цивілізовано. Бо, до вашого відома, сьогодні в Україні немає жодного такого спортивного манежу, який ми пропонуємо збудувати. Ну, якщо громадськість не захоче в Івано-Франківську, будемо будувати десь-інде. Я думаю, що з радістю до нас зголосяться сусідні райони і попросять це будувати на їхній території.

Шановні колеги! Дякую вам за увагу. Готовий відповісти на ваші запитання. Будь ласка.

В.Гладій. Шановний пане голово, дякую вам за дотримання Регламенту. Доповідь закінчена. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Є запитання. Прошу, Петро Васильович. До мікрофона.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Дякую. Не потребує відповіді.

Слово даю Манолію Піцуряку – фракція “Свобода”.

М.Піцуряк. Як голова тимчасової лічильної комісії першої сесії обласної ради, пане голово, вчора було два роки, як в цьому залі вас було обрано головою обласної ради. Пройшли два роки, багато справ зроблено, у вашій доповіді чітко сказано. І дійсно, щоб такі, як сьогодні не були перипетії. Якщо не захоче Івано-Франківськ, я пропоную Солотвин, ми погодимось і манеж збудуємо у Солотвині.

Але що найбільше запам’яталось за ці два роки? – Те, що зробила обласна рада і що хотілося ще б впровадити – найбільше запам’яталось? І вітаю вас з дворіччям на даній посаді.

О.Сич. Дякую. Дякую. Манолію Васильовичу, ну, що найбільше запам’яталось, я вже насправді оголосив, я вважаю, що це наші спільні досягнення. Дякую.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Прошу, наступне запитання. Василь Борисович.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. У мене дві пропозиції. Перша, чи не доцільно би було робити звіт за цілий рік в наступному році, тобто, на початку 2018 року? От, умовно, ми пройдемо 2018 рік, у 2019 році на початку, на першій сесії зробити звіт за всю діяльність, бо ми фактично будемо мати ще дві сесії, як ви сказали, і ми їх не охоплюємо цим звітом. Це раз.

І друге, є пропозиція все-таки… от сьогодні ми бачимо, нестандартна ситуація, і я би пропонував апарату дати премію за те, що вони оперативно роздрукували нам бюлетені. Дякую.

О.Сич. Дякую.

(Оплески в залі).

Щодо першого, шановні колеги, я поступаю чітко по Закону, Закон визначає: за рік діяльності. Якщо буде ваша воля і буде пропозиція звітувати на початку нового календарного року, я буду це робити, але в даному випадку рівно два роки, вчора був рік, як ви мене уповноважили бути головою обласної ради, тому рівно два роки минуло, я звітую за свою діяльність і діяльність обласної ради.

Щодо премії, ну, насправді, без великої похвальби, але весь апарат працює достатньо добре, я маю можливість з висоти свого величезного управлінського досвіду порівняти, як працюють структури, наш апарат працює непогано. Час від часу є, звичайно, якісь помилки, недотягнення, час від часу ми сваримось, але загалом він працює дуже добре, і премію до Дня місцевого самоврядування апарат отримав.

Голос із залу. (Без мікрофона).

(Оплески в залі).

В.Гладій. Немає більше запитань. Дякую, пане голово. Прошу сідати.

О.Сич. Колеги, прикінцеве, якщо можна, прикінцеве. Знаєте, ми, як обласна рада, є продуктом політичної діяльності, бо нас обрали в результаті політичного процесу. Ми дуже залежні від цього, нам треба витримати дуже тонку грань між популізмом, який органічно притаманний політичному процесу, і здоровим прагматизмом при впровадженні наших програм і вирішенні проблемних питань.

Якщо ми з цим питанням справляємось, ми будемо на абсолютній висоті того завдання, яке стоїть перед нами, – вищого самоврядного органу краю. Очевидно, що без консолідації зусиль, без партнерських взаємин із громадськістю і медіа-спільнотою нашої області ми цього не зробимо. Я щиро бажаю, щоб ми такими й залишались. Дякую вам.

В.Гладій. Дякую. Шановні колеги! Чи є бажаючі виступити в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Чи є пропозиції та зауваження до проекту рішення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Тоді я ставлю проект рішення на голосування в цілому. Хто за? Прошу голосувати. Дякую. Проти? Утримався?

Прошу, підсумки голосування.

Н.Іванів. 62 – за, проти, утримались – немає.

В.Гладій. Дякую. Рішення прийнято. Прошу заповнити бюлетені.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Я не знаю, як нам поступити, ми, в принципі, десь так працюємо з такими перервами десь приблизно… але якщо говорити без перерви, то ми десь дві години працюємо. Оголошуємо перерву?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ще одне я мушу порадитись: на годину чи трошки менше? 40 хвилин може?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. 40 хвилин.

Оголошується перерва на 40 хвилин.

Зараз у нас на годиннику 14.56 год., тому орієнтовно о 15.40 год. будьте, будь ласка, на місці.

(Перерва 15.00 – 15.40 год.).

О.Сич. Голови фракцій, забезпечте, будь ласка, присутність ваших депутатів.

Шановні голови фракцій, по раз третій звертаюся: змобілізуйте, будь ласка, депутатів ваших фракцій для продовження роботи сесії обласної ради. Бог любить Троїцю.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Трошки заскоро, бо я візуально бачу, що половини немає.

Шановні колеги! Розпочинаємо реєстрацію, якщо не буде кворуму, ми припинимо засідання, перенесемо на інший день.

Будь ласка, Василю Івановичу.

В.Гладій. Шановні колеги-депутати! Розпочинаємо реєстрацію.

Басараб Сергій Михайлович.

Голос із залу. Є.

В.Гладій. Присутній, Голіней Юрій Дмитрович – є, Гончарук Олег Романович – є, Данів Іван Михайлович – немає, Дзвінчук Дмитро Іванович – відсутній, Дзеса Остап Васильович – немає, є, є, Ерстенюк Михайло Васильович – є, Іванів Назарій Іванович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Карп Галина Василівна – немає, Кобилянський Богдан Миколайович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Зараз немає. Лащук Дмитро…

О.Сич. Колеги, але в залі немає.

В.Гладій. Левкович Андрій Васильович – відсутній, а ні, є, Ленігевич Богдан Васильович…

Голос із залу. Кобилянський є.

В.Гладій. Ленігевич.

Голос із залу. Є.

В.Гладій. Є. Кобилянський Богдан Миколайович – є, Магаль Володимир Васильович – є, Мазур Юрій Йосифович – немає, Осташук Руслан Васильович – немає, Павлів Роман Михайлович – відсутній, Приймак Іван Васильович – відсутній, Ткач Роман Володимирович – відсутній, Торб’як Михайло Петрович – відсутній, Тринів Ігор Васильович – є, Фрик Олексій Богданович – є, і Яцишинець Андрій Ярославович – є.

О.Сич. Назарій появився.

В.Гладій. Іванів Назарій Іванович – є, Вітенко Михайло Дмитрович – немає, Гладій Василь Іванович – є, Гладун Василь Васильович – відсутній, Грицюк Дмитро Онуфрійович – відсутній, Дудкевич Василь Ілліч – є, Дякур Дмитро Дмитрович – відсутній, Іваськів Андрій Степанович – немає, Кифорук Володимир Васильович – є, Книшук Орися Володимирівна – є, Книшук Петро Васильович – є, Кузьма Микола Миколайович – є, Левицький Олександр Михайлович – присутній, Мельничук Василь Іванович – є, Мироняк Андрій Іванович – немає, Радиш Сергій Васильович – є, Черневий Юрій Іванович – є, Шувар Андрій Йосипович – відсутній, і Яремин Ігор Васильович – є.

Адамович Сергій Васильович – є, Вітенко Микола Іванович – немає, Дебенко Ігор Богданович – є, Загурський Олег Васильович – є, Іваночко Михайло Степанович – присутній, Королик Михайло Михайлович – присутній, Піцуряк Манолій Васильович – відсутній, Попович Василь Борисович – є, Сенатович Василь Федорович – є, Сич Олександр Максимович – присутній, Соляник Богдан Степанович – немає,  Оксана Степанівна Тебешевська – є, Сергій Іванович Федорців – є, Чаплинська Наталія Любомирівна – присутня, Шевчук Ігор Михайлович – присутній, і Щербій Наталія Олегівна – є.

Хто підійшов?

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Мироняк Андрій Іванович – присутній, Білик Роман Павлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Присутній. Візінський Іван Степанович – немає, Дідик Богдан Васильович – немає, Дроняк Микола Миколайович – немає, Ілюк Микола Дмитрович – немає, Матусевич Олександр Борисович – присутній, Озорович Василь Васильович – немає, Палійчук Микола Васильович – відсутній, Романюк Андрій Григорович – немає, Сіреджук Дмитро Дмитрович – немає, і Тимофійчук Богдан Володимирович – немає.

Виноградник Тарас Теофілович – відсутній, Кисилиця Оксана Антонівна – немає, Коцюр Сергій Петрович – немає, Мельниченко Оксана Михайлівна – немає, Никорович Святослав Ігорович – присутній, Оробець Інна Петрівна – є, Станіславський Богдан Миколайович – немає, і Токарчук Олег Володимирович – присутній.

Атаманюк Олег Юрійович – є, Галабала Ольга Юріївна – відсутня, Макота Галина
Зенонівна – немає, Андрій Андрійович Марійчин – присутній, Рудик Марія Олександрівна – відсутня, і Федишина Ольга Миколаївна – є.

Сухоцький Микола Йосипович – є, і Якимчук Михайло Ігорович – є.

Так, появились у нас… дивимось, так, Візінський Іван Степанович – є, Дідик Богдан Васильович – є, Микола Миколайович – поки що ще немає, Ілюк Микола Дмитрович вже є, Матусевич Олександр Борисович був і є, Озорович Василь Васильович – є, Микола Васильович зараз буде, Романюк Андрій Григорович – ще немає, і Сіреджук Дмитро Дмитрович – є.

В залі присутні 54 депутати.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. 55.

О.Сич. Дякую, Василю Івановичу. Наш склад є правочинним, можемо продовжувати нашу роботу, шановні колеги.

Дев’ятнадцяте питання ми зняли з розгляду – “Про спорудження спортивного комплексу (легкоатлетичного багатофункціонального манежу)”.

Ну, дозвольте, ми вже так трошки відійшли від тої напруженої ситуації, декілька слів для роздумів нам всім разом.

Чи потрібна сучасна спортивна споруда для області?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Очевидно, що так. Чи під силу нам сьогодні будувати якусь капітальну споруду – цегла, бетон, все решта? Я не знаю, скільки, це можуть сказати тільки спеціалісти, але щось таке величезне нам, напевно, не під силу.

Натомість, я думаю, що нам під силу було б щось таке, знаєте, чому називається “манеж”, щось таке з легких конструкцій, типу фізкультурного манежу, але він не зовсім підпадає під параметри, під усе решта. Власне, такого в Україні немає.

Де би це найкраще було будувати? В Івано-Франківську, в Тисмениці, Богородчанах, Коломиї, Калуші? Очевидно, що в Івано-Франківську, бо столиця, найбільше людей, бо ця
спортивна споруда потрібна не тільки для проведення змагань, не тільки для тренувань, по-перше, а по-друге, якщо для змагань, то щоб побільше людей змогло прийти, але для занять поточних дітей, спортсменів. Де їх найбільше? Очевидно, що в Івано-Франківську.

Де краще будувати? Будувати на власній землі чи шукати й вирішувати питання? На власній. Тому що на вул.Шухевичів – це наша земля, наша обласна земля. Плюс, я просто об’єктивно кажу, а рішення ми будемо якось приймати, плюс це наша є дитяча спортивна школа олімпійського резерву, яка б там і займалась.

Що би змінилося, на мою думку, тільки на краще? Був відкритий стадіон, де грали чи не грали футбол, бо він там трошки проблемний, і займались атлетикою, став би закритий, і знову грали б у футбол, займались би легкою атлетикою, і не тільки нею, але баскетбол, волейбол, і бокс, і боротьба, і все решта.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Одну хвильку, зараз.

Я думаю, так, шановні колеги, буде правильно. Чи це потрібно будувати? Я думаю, що без сумніву, щось таке зробити спортивне, бо сьогодні у світі… от поїдьте у Польщу, в кожному повітовому містечку є щось подібне, а у нас немає не те, що на всю область, на всю Україну.

Сьогодні така більш-менш нормальна динаміка бюджету і, в принципі, якщо би ми трошки піднатужились, залучили партнерів чи з міста, чи з держави, це було б під силу за декілька років збудувати. І це би був такий живий пам’ятник нам всім, що залишили після себе нормальний слід.

Я сьогодні звертаюся у прямому ефірі до Івано-Франківського міського голови і міської ради, до всіх інших голів і міських рад: світ клином на Івано-Франківську не зійшовся. Подавайте пропозиції, подавайте пропозиції. Яка пропозиція краща переможе, може це будуть Богородчани, я не знаю, може Тисмениця, може Коломия, може Калуш, я не знаю. Просто Івано-Франківськ найбільше годиться для того, бо тут найбільше скупчення людей. Ви розумієте, так? В будь-якому іншому районному центрі – це гірше, але це не біда. Просто з Івано-Франківська будуть їздити на спорт в Коломию або в Калуш, або в Тисменицю дивитись.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Або в Солотвин, нема питань. Тому, якщо говорити серйозно, без якихось жартів, дійсно, давайте в обласній раді, я це кажу в прямому ефірі, щоб чули всі достойники влади, давайте пропозиції. Якщо Франківськ не захоче, то хтось інший може захоче. Але ми від свого не відступимось, тому що краще людей спонукати до занять спортом і здорового способу життя, аніж викидати гроші на лікування. Краще робити їх здоровими.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Головне, що голова комісії погоджується.

Тому, шановні колеги, це нам просто для роздумів. Ми зараз питання не розглядаємо, це для роздумів. Я повторюю ще раз: ми в обласній раді чекаємо пропозицій від міст обласного, як мінімум, значення. Пропонуйте, будемо розглядати. Дякую.

Пане голово, будь ласка.

О.Гончарук. Дякую, Олександре Максимовичу! Я знову ж таки в прямому ефірі, сьогодні багато людей в цьому залі користувались тим, що я все-таки з державницької позиції підходжу до даної проблеми, і те, що я прожив життя у спорті і розумію, що таке спорт, і виріс на стадіоні, бувша вулиця Чернишевського, спортивна дитячо-юнацька школа.

Я хочу сказати наступне. Я дякую, Олександре Максимовичу, за вашу позицію, за те, що ви підняли це питання, що на сьогоднішній день у нас саме в м.Івано-Франківську є можливість на ряду зі стадіоном, який ми сьогодні збудувати по програмі “Хет-трик”, з тими планами, які ми сьогодні поставили, і я горджуся тим, що почалися роботи на спортивному майданчику Івано-Франківського університету нафти і газу, адже там буде легкоатлетичний стадіон, виготовлений за всіма європейськими стандартами. І сьогодні ми підняли питання щодо будівництва манежу. Так, можливо, назви можуть бути іншими, необхідно, звичайно, провести дискусію, але я долучаюсь до того, що я підніму питання, крім того, що ми будемо шукати джерела фінансування як з місцевого бюджету, звертаємось до міської ради, звертаємось сьогодні до наших депутатів у Верховній Раді, Бюджетного комітету Верховної Ради, я буду звертатись до Прем’єр-міністра, і я думаю, що ми спільними зусиллями проведемо цивілізовану дискусію, ми залучимо спортивну громадськість.

І я хочу вам сказати наступне: люди, рік, два, три пройде, і якщо ми зараз це питання перетворимо у “де будувати”, ми його не скоро збудуємо. Чи є запитання? Є запитання. Я за те, що нам потрібно сісти за круглий стіл перемовин, виконавчій, представницькій владі, депутатському корпусу, громадськості, і я переконаний, що ми покажемо всій Україні, що Івано-Франківська область, а саме Івано-Франківськ здатний домовлятись.

Я ніколи нікого не хотів образити, я закликаю всіх до цивілізованих перемовин, але сьогодні в цій сесійній залі, дякую вам, Олександре Максимовичу, що ви підтримали, в тому числі мою пропозицію.

О.Сич. Дякую, Олеже Романовичу. Шановні колеги!

Переходимо до наступного питання порядку денного – “Про план діяльності обласної ради з підготовки проектів регуляторних актів на 2018 рік”.

Проект рішення номер 20 – на окремому аркуші.

Доповідає Василь Іванович Гладій – перший заступник голови обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Гладій. Шановні колеги! Відповідно до законів України “Про місцеве самоврядування в Україні” та “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності” регуляторні органи, в нашому випадку це наша обласна рада, затверджує плани діяльності з підготовки проектів регуляторних актів на наступний календарний рік. Законодавство передбачає таке затвердження не пізніше 15 грудня поточного року.

Тому вам пропонується відповідний проект рішення, і у разі потреби доповнення переліку регуляторних актів ми будемо такі зміни вносити. Дякую.

Даний проект рішення розроблений обласною державною адміністрацією.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Чи є пропозиції до проекту рішення? Є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Я тоді ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Хто за? Прошу голосувати. Дякую. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 55 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

І.Шевчук. Прошу здавати бюлетені.

О.Сич. Розглядається питання “Про внесення змін до Програми розвитку освіти
Івано-Франківщини на 2016-2023 роки (зі змінами)”.

Проект рішення номер 21 – в окремій брошурі.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, може запитання є?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Хто за? Дякую. Проти? Утримався?

В.Кімакович. Дякую.

І.Шевчук. 55 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 25.12.2015.
№ 46-2/2015 “Про обласну програму “Теплий заклад культури Прикарпаття” на
2016-2020 роки”.

Проект рішення номер 22 – в окремій брошурі.

Доповідає Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Є, будь ласка. До мікрофона, будь ласка.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, в/о № 3. Володимире Васильовичу, повністю підтримую програму, але тут, де виконавці, “доручити районній державній адміністрації”, бо там написали “районній державній адміністрації”, адже заклади культури на районних бюджетах в більшості в селах є, і у великих містах, там проблеми немає, а у селах вони холодні, бідні, нещасні. Нехай вони будуть також виконавцями.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є ще бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Хто за? Проти? Утримався?

І.Шевчук. 55 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до комплексної цільової соціальної програми розвитку цивільного захисту Івано-Франківської області на 2016-2020 роки”.

Проект рішення номер 23 – в окремій брошурі.

Доповідає Дембич Іван Іванович – заступник начальника управління з питань цивільного захисту обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу та з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Каже Остап Васильович, що питання дуже добре було опрацьовано на комісії. Всі маєте матеріали на руках?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так? Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Остапе Васильовичу, ви не хочете виступати?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, так? Манолію Васильовичу, не хочете виступати?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Добре, колеги, ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Хто за? Проти? Утримався?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

І.Шевчук. 55 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до регіональної цільової програми фінансової підтримки комунального підприємства обласної ради з питань пошуку та перепоховання жертв воєн, депортацій та репресій тоталітарних режимів “Пам’ять” на
2016-2018 роки”.

Проект рішення номер 24 – в окремій брошурі.

Доповідає Тимків Василь Васильович – директор комунального підприємства обласної ради з питань пошуку та перепоховання жертв воєн, депортацій та репресій тоталітарних режимів “Пам’ять”.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу та з питань бюджету, фінансів та податків, обидві комісії рекомендували до розгляду.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, чи є щось незрозуміле у проекті рішення? Питань немає?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Бажаючі взяти участь в обговоренні є?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись. Хто за? Проти? Утримався?

І.Шевчук. 55 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласної Програми пошуку та перепоховання жертв воєн, депортацій та репресій тоталітарних режимів на 2016-2018 роки”.

Проект рішення номер 25 – в окремій брошурі.

Доповідач той самий: Тимків Василь Васильович.

Проект рішення розглянуто на засіданнях комісій, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань? Пропозиції до проекту рішення? Немає?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Хто за? Проти? Утримався?

І.Шевчук. 54 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження регіональної цільової програми “Відродження Галича як давньої столиці України” на 2018-2021 роки”.

Проект рішення номер 26 – в окремій брошурі.

Доповідає Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка, декілька слів. Послухайте все-таки, декілька слів.

В.Федорак. Дана програма передбачає дійсно розвиток не тільки Давнього Галича як відомої історичної колиски духовності, але й місця, яке у свій час було центром Галицького князівства і Київської Русі.

Згідно з даною програмою передбачається ціла низка наукових археологічних проектів, також передбачаються кошти на покращення інфраструктури, випуск науково-популярної та історичної літератури, проведення конференцій, і, очевидно, інших заходів, які сприятимуть розвитку історичної, культурної  спадщини міста Галича і в цілому Галичини.

Крім того, хочу сказати в даному контексті, що є розуміння та підтримка Міністерства культури України, яке теж долучається в цьому контексті до проведення ряду заходів, зокрема і всеукраїнських міжнародних конференцій, наукових проектів. Ми знаємо чудово, що на території Галича є Національний заповідник “Давній Галич”, де є фахівці відповідного рівня. І активно в цьому контексті працюють Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника і ряд громадських організацій.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Будь ласка.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Володимире Васильовичу, у мене таке  питання. На території заповідника є музейний комплекс, музей-приміщення. І, по-моєму, минулого року чи позаминулого року ми з Галиною Василівною Карп піднімали питання щодо проведення ремонту – перекриття, бо він потребує негайного… фасаду і перекриття, він є прикрасою. Бачу, в програмі цих заходів немає. Чи ви виконали, чи ще плануєте? Якщо ні, то, будь ласка, доповніть, щоб сам музей… то вид Галича, вид того музею… самого комплексу, щоб його впорядкувати.

В.Федорак. Я хочу сказати, Манолію Васильовичу, що наш Національний заповідник “Давній Галич”, в юрисдикції якого є ряд об’єктів, про які ви говорите, фінансується з державного бюджету Міністерством культури України. Але дана програма не є догмою, вона може доповнюватись, і в процесі розвитку депутати нашої обласної ради, фахівці можуть давати пропозиції, які будуть враховані.

М.Піцуряк. Я дав пропозицію. Прошу включити. Дякую.

О.Сич. Будь ласка, мікрофон з залу.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Скажіть, будь ласка, пане Володимире. Хто автор цієї програми? І чому вона не завізована заступником з гуманітарних питань паном Ігорем Пасічняком? Значить, вона ще не пройшла всі процедури?

В.Федорак. Ні, дана програма пройшла всі процедури, просто у мене особисто є з усіма візами…

В.Попович. (Без мікрофона).

В.Федорак. Василю Борисовичу! Пояснюю вам і колегам.

В.Попович. Пояснюйте.

В.Федорак. З приводу автора. Попередньо подавались матеріали на розгляд відповідний з подачі депутата обласної ради Сергія Васильовича Адамовича, пізніше були пропозиції від Національного заповідника “Давній Галич”. З приводу програми тут чітко розписано, хто і за що відповідає, керівник програми – заступник голови облдержадміністрації Ігор Пасічняк, підпис є, просто в процесі обговорення були пропозиції, які враховані, подані, може, десь роблячи копії, щось не врахували.

О.Сич. Чи є ще запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Чи є пропозиції до проекту рішення?

Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись. Хто за? Проти? Утримався?

І.Шевчук. 55 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

Розглядається питання “Про регіональну цільову програму розвитку молодіжного житлового будівництва в області на 2018-2022 роки”.

Проект рішення номер 27 – в окремій брошурі.

Доповідає Магулій Галина Іванівна – заступник директора департаменту будівництва,
 житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної державної адміністрації.

Постійна комісія обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків рекомендувала проект рішення до розгляду на сесії обласної ради.

Проект так само розглянули члени постійної комісії обласної ради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства.

Будь ласка, Галино Іванівно.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А що дійсно є матеріали на руках у вас?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є, так? Всі маєте?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Може є запитання до доповідача? Немає запитань?

Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Не маєте? Є пропозиція підтримати, так?

Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Хто за? Проти? Утримався?

І.Шевчук. 55 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

Розглядається питання “Про програму удосконалення казначейського обслуговування коштів місцевих бюджетів у Івано-Франківській області на 2017-2018 роки”.

Проект рішення номер 28 – в окремій брошурі.

Доповідає Смачило Віра Степанівна – начальник Головного управління Державної казначейської служби України в Івано-Франківській області.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, Віро Степанівно. Все ж таки два слова, шановні колеги, послухайте.

В.Смачило. Шановний голово, шановні депутати! Вноситься на розгляд програма вдосконалення казначейського обслуговування бюджетних коштів місцевих бюджетів в області. Ця програма повинна забезпечити удосконалення казначейського обслуговування за наступними напрямками: по-перше, це впровадження нових прогресивних форм здійснення розрахунків за допомогою системи дистанційного обслуговування “клієнт – казначейство – казначейство”; по-друге, це забезпечення подання електронної звітності, яка вводиться за результатами першого кварталу 2018 року. Крім того, програма забезпечить безперебійний обмін інформацією між Державною казначейською службою, Головним управлінням і департаментом фінансів, а також забезпечить захист інформаційно-телекомунікаційної системи органів казначейства від зовнішніх впливів, а саме кібератак, які, на жаль, в наш час дуже почастішали, і ми, органи казначейства України, в грудні минулого року пережили кібератаку, яка була дуже серйозною, і 6 грудня органи казначейства повністю не проводили платежі як за надходженнями, так і за видатками, і це поставило… могло зірвати завершення бюджетного року. Тому на захист інформаційної телекомунікаційної системи органів казначейства потрібні кошти для посилення такого захисту.

О.Сич. Все зрозуміло, Віро Степанівно, зрозуміло.

Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Як немає? Манолій Васильович Піцуряк, будь ласка.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, головний лікар Солотвинської районної лікарні. Віро Степанівно, дивіться, я підтримую повністю, і те, що казначейство має працювати, – це без варіантів. Але є така система: те питання, яке ми сьогодні декілька разів розглядали, – стан заборгованої зарплати.

У нас така колізія: наші працівники працюють, от ми зараз, не маючи призначень на листопад місяць, нарахували зарплату. У декого не була виплачена за жовтень. Ви мали би реєструвати її як заборговану зарплату. Але оскільки немає призначень, ми це не можемо робити. Яким чином вийти? Ви не реєструєте, бо ви не маєте права реєструвати, а ми не маємо права людей скоротити. Якщо буде ця програма комп’ютерна з тими захищеними, чи вона дасть нам можливість заднім числом потім ті борги показувати? Тобто, ми повинні виходити: призначення, зарплата і крапка, і поїхали, і тоді буде нормально  працювати. Я думаю, що ми посприяємо, але казначейство буде працювати у співпраці з усіма бюджетними установами. Дякую.

В.Смачило. Казначейство співпрацює з місцевими бюджетами. А на рахунок реєстрації зобов’язань, то відповідно до Бюджетного кодексу зобов’язання реєструються в межах бюджетних призначень. Коли будуть бюджетні призначення, всі зобов’язання будуть зареєстровані.

О.Сич. Тут казначейство ні до чого, на жаль.

М.Піцуряк. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, чи є ще запитання або пропозиції? Будь ласка, мікрофон у залі.

С.Никорович – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. У мене більше таке риторичне питання. Ця структура казначейства, вона у 2012-2013 роках у всій красі показала себе, що це ручний механізм будь-якої влади, яка в будь-який момент може заблокувати рахунок, це тиск на місцеве самоврядування завжди. То коректніше нам просто, як депутатам обласної ради, в межах децентралізації ліквідувати це казначейство і дані послуги поставити на якийсь банк, ніж зараз йому допомагати. Таке риторичне питання, Олександре Максимовичу, до вас.

О.Сич. Мені здається, що ще у гіршому стані ця служба була в часи Князя Володимира Мономаха. Але вона сьогодні виправляється.

В.Смачило. А я хочу сказати, що структура сама непогана. Питання років, коли не проводились платежі, зараз багато про це питання розказують. Кошти були вилучені Пенсійним фондом для позики Пенсійному фонду на виплату пенсій, відповідно казначейство працювало в межах тих коштів, які були. Тому сказати, що структура не справилась, – це несправедливо по відношенню до структури. А у зв’язку з тим, що не було доходів, був такий пункт у Законі про бюджет, що казначейство надає безвідсоткові позики Пенсійному фонду на суму, яка не вистачає на виплату пенсій. Тому відповідно на інші платежі коштів не вистачало.

На сьогодні Пенсійний фонд також винен органу казначейства… вірніше, казначейству України ці позики, які він на сьогодні ще не віддав. Тому не структура в цій ситуації…

О.Сич. Віро Степанівно, будемо вважати, що ви публічно надали безоплатну консультацію для майбутньої наукової роботи про історію розвитку казначейської служби України.

Колеги, чи є ще якісь запитання, зауваження?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю питання на голосування за основу і в цілому. Хто за? Проти? Утримався?

І.Шевчук. 55 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

Розглядається питання “Про утворення Івано-Франківської обласної комплексної дитячо-юнацької спортивної школи із зимових видів спорту та затвердження її Статуту”.

Проект рішення номер 29 – в окремій брошурі.

Доповідає Оклієвич Орест Євгенійович – начальник управління спорту обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Знову ж таки декілька слів, шановні колеги, незважаючи на те, що часу бракує, послухайте, це важливо.

О.Оклієвич. Шановний Олександре Максимовичу! Шановні депутати! На розгляд сесії пропонується рішення про утворення дитячо-юнацької спортивної школи, комплексної зимових видів спорту.

Мається на увазі, що при створенні цієї школи туди ввійдуть три спортивні школи спортивних товариств, це спортивне товариство “Україна”, яке знаходиться у Косові, спортивне товариство “Україна”, яке знаходиться у Ворохті, і спортивне товариство “Спартак”,  яке знаходиться на сьогоднішній день у с.Богрівка Богородчанського району, які отримають з обласної ради лише фінансову підтримку, тобто, на заробітну плату. Ці школи ввійдуть всі в одну комплексну спортивну школу, яка буде базуватись у Ворохті.

О.Сич. Дякую. Запитання є, колеги? Чи виступи?

Голос із залу. Ні, запитання.

О.Сич. Запитання. Будь ласка, мікрофон із залу.

А.Марійчин – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Шановний доповідачу! Зважаючи… як на мене, і для багатьох, напевно, депутатів, серйозність цього питання, як воно звучить, у брошурці не знайшов, там, де є фінанси, скільки, які фінансові затрати потрібні на цілий рік на цю школу? І хоча би двома словами ви відповіли, як ви бачите розвиток зимових видів спорту, тому що я вважаю, що він у нас “нижче плінтуса”.

О.Оклієвич. Ну, те, що він “нижче плінтуса”, я також з вами згідний. Тому ми й створюємо цю спортивну школу. На сьогоднішній день про якісь додаткові витрати на утримання цієї школи не йдеться. Всі кошти, які будуть виділені і затверджені бюджетом 22 грудня, на
підтримку трьох шкіл на заробітну плату, тобто, ці всі кошти акумулюються і перейдуть в одну школу, ні один працівник не буде звільнений, те, що зміниться – не буде трьох директорів спортивних шкіл і не буде завучів.

О.Сич. Зрозуміло. Будь ласка, наступне запитання від мікрофону в залі.

І.Дебенко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Оресте Євгенійовичу, у нас надзвичайно важливе питання. Мене цікавить, чи обговорювалось воно зі спортивною громадськістю області. Це раз. І два. Хотілося би почути від вас, як людини, яка безпосередньо представляє спортивну громадськість області, що було в цій залі до перерви. Дякую.

О.Оклієвич. Питання про створення шкіл, воно обговорювалось давно, спортивні товариства поставлені до відома, так як вони є на сьогоднішній день власниками цих спортивних шкіл, які ледве функціонують, там всі повідомлені, всі погоджуються. Тобто, ми бачимо це тільки на краще.

З тих подій, які сьогодні відбувалися на сесії обласної ради, то я можу що сказати, одне, ну, не одне. Колись стадіон “Вемблі” у Лондоні визнали, що він застарілий. Його розібрали, побудували сучасну споруду. Недавно я бачив в інтернеті, як в Америці, не пам’ятаю, в якому штаті, також зірвали спортивний комплекс, бо він рахується застарілим, побудували новий.

Якщо у нас на сьогоднішній день немає ні одної в Україні, я вам відповідаю на сто відсотків, сучасної спортивної споруди, яка б відповідала міжнародним стандартам, на сьогоднішній день тільки у м.Суми є манеж, який має 6 доріжок по колу, який побудував у свій час ректор банківської академії, якого потім чуть не посадили в тюрму, бо ніби не було використано коштів.

По-перше, якщо ми цей спортивний комплекс збудуємо таким, яким ми його бачимо з сучасними всіма інфраструктурами, він буде сертифікований міністерствами, то він отримає по сертифікації найвищу категорію, що дасть змогу проводити змагання міжнародного рівня, і для наших дітей… Нема про що говорити, що я можу говорити? Ви всі прекрасно розумієте.

І.Дебенко. Спортивна громадськість за чи проти?

О.Оклієвич. Я думаю, що за.

І.Дебенко. Дякую.

О.Оклієвич. Я би не сказав, що це вся спортивна громадськість, яка була сьогодні
присутня. Там ще треба розібратись, що це за спортивна громадськість.

(Оплески в залі).

О.Сич. Тому я ще раз акцентую перед головами міст, хто хоче, щоб у нього відбувались змагання міжнародного масштабу, подавайте заявки. А насправді Дебенко хотів трошки інакше запитати. Він хотів запитати, чому немає групи підтримки. Бо завжди, коли ми щось робимо у спорті, приходить група підтримки. А зараз немає.

О.Оклієвич. Я взагалі-то привик сам за все відповідати.

О.Сич. Манолій Васильович Піцуряк. Будь ласка.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, в/о № 3. Оресте Євгенійовичу! У мене є запитання, бо я завжди з пересторогою відношусь до тих питань, коли йде загальна централізація, і пояснюють, що буде менше директорів, буде менше бухгалтерії, буде ефект якісніший.

Спортивна школа у Богрівці “Спартак” має великі досягнення, має багато дітей, які пройшли школу цю, досягли висот. У Богрівці одна з найкращих у Європі траса по спортивному зимовому орієнтуванню. Це говорили ті люди, які були чемпіонами Європи.

Чи ми не втратимо такий комплекс, такий навчальний..? Як би там не було, він до сьогодні досить нормально працював. Адже центр – у Ворохті, і повірте мені, я завжди відстоюю, щоби навіть маленький колектив був юридичною особою, а не казати, що все в центр і так буде.

Я буду вам допомагати в тому плані, що спокійне життя… ви не будете мати, якщо ви будете ображати тих спортсменів чи ту територію, де займались у Богрівці.

Тому прошу вас… Буде у Ворохті центр, але там мають ще кращі умови бути, як дотепер, якщо на то пішло. Дякую.

О.Оклієвич. Я відповім вам на питання. Ви не зрозуміли. Створюється обласна комплексна спортивна школа, тобто, це не означає, що в селі Богрівка нічого не буде, в селі Богрівка буде філія, просто не буде вона називатись “Дитячо-юнацька спортивна школа “Спартак”. І погодьтесь, що якщо дитячо-юнацька спортивна школа знаходиться в кімнаті у загальноосвітній школі, то це не школа. Краще нехай там буде філія, а центр буде у Ворохті, і вони нехай наводять порядки, і в Косові буде філія. Їх ж не знищують, вони просто входять, але залишаються філіями в тих районах, де вони є.

О.Сич. Вибачте, а я би навіть інакше сказав. Питання в чому, насправді, найголовніше, бо ми два роки дискутуємо? Питання в тому, що ми фінансуємо добровільні спортивні товариства, чи ми фінансуємо нашу обласну комунальну школу? Ніхто їх не заставляє і не тягне на нагачі. Не хочете, перебивайтесь своїми добровільними внесками, а хочете фінансування, ходіть і дотримуйтесь порядку. От і все.

М.Піцуряк. Добре, дякую, буду підтримувати.

О.Сич. Чи є ще запитання або зауваження, шановні колеги? Немає?

Чи є пропозиції до проекту рішення? Немає?

Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Хто за? Проти? Утримався?

І.Шевчук. 54 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Розглядається питання “Про навчання депутатів та осіб, які перебувають у кадровому резерві органів місцевого самоврядування”.

Проект рішення номер 30 – на окремому аркуші.

Доповідає Мельничук Василь Іванович – голова постійної комісії обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, у вас на руках є проект рішення, у вас на руках є перелік осіб, які пропонуються до навчання за рахунок коштів обласного бюджету. Хтось із них – депутат, хтось із них – в кадровому резерві.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань? Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Можете когось добавити, когось відняти. Не маєте?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Хто за?

В.Мельничук. Щиро дякую.

О.Сич. Проти? Утримався? Прошу порахувати.

І.Шевчук. 50 – за, 3 – утримались.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звіт постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова”.

Проект рішення номер 31 – в окремій брошурі.

Доповідає Черневий Юрій Іванович – голова постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! У вас матеріали є. Чи маєте бажання слухати Юрія Івановича?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Є запитання до роботи? Є запитання до роботи голови комісії.

Ю.Черневий. Олександре Максимовичу, будь ласка, можна репліку?

О.Сич. У двох словах, будь ласка, Юрію Івановичу, скажіть.

Ю.Черневий. Шановні депутати! Вам представлений наш звіт. І я, з вашого дозволу, тільки скажу два слова по сьогоднішньому резонансному питанню, яке зранку ми розглядали сьогодні.

Ми повинні всі одне зрозуміти: якщо ми хочемо збудувати на базі спортивної школи олімпійського резерву, то якщо там є олімпійська школа, то яку вона повинна мати базу. Якщо ви собі уявляєте, що ми будемо олімпійців готувати на тій базі, яка вже існує 50 років з косметичними ремонтами, то нічого не получиться. Тому треба дуже добре й тим, хто виступає проти цього спорткомплексу, подумати, яких олімпійців і де ми будемо готувати. А така можливість у нас в області є. Дякую.

О.Сич. Дякую, Юрію Івановичу.

Є запитання, чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Є бажання взяти участь в обговоренні.

Юрію Івановичу, будь ласка, займіть своє робоче місце. Будь ласка, мікрофон у залі, депутат Дебенко.

І.Дебенко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний Юрію Івановичу, шановні члени комісії! Власне, хотілося би подякувати всім вам за роботу протягом цієї каденції. Хотів би відзначити, що надзвичайно фахово комісія підходить до розгляду кожного питання і, власне, бажаю в такому ж дусі продовжувати. Дякую.

О.Сич. І так за дужками залишити, Ігоре Богдановичу, і особливо дякуємо за ті рішення, які приймали щодо збільшення фінансування обласного телебачення “Галичина”.

Будь ласка, Адамович Сергій.

С.Адамович. Я хотів подякувати Юрію Івановичу, як керівнику комісії, і сказати, що наша комісія працює дійсно в інтересах області, у нас немає якихось партійних речей, які би заважали розвитку, і я не знаю, як це правильно оформити, але те, що творилось зранку, депутат Мерінов, який є депутатом міської ради і знає всі механізми, то, напевно… що він не міг прийти на комісію і продемонструвати своє бачення того питання, що він тут витворяв.

На комісії у нас абсолютно доброзичлива ситуація, ми би його вислухали і якось прореагували. Тобто, це, мабуть, можливо, це апарат мав би написати на комісію з питань законності, етики міськради, тому що він ганьбить Івано-Франківську міську раду своєю поведінкою.

А загалом дякую комісії за гарну роботу. Дякую.

О.Сич. Дякую. Колеги, чи є зміни до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Хто за? Прошу голосувати. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 53 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження висновків про вартість продажу об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області”.

Проект рішення номер 32 – в окремій брошурі.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії з врахуванням пропозицій комісії.

Будь ласка, Василю Степановичу.

В.Даниш. Шановні депутати! Даним рішенням пропонується затвердити висновки про вартість продажу об’єктів за наступними адресами: це площа Ринок, 8, площа – 5,68 м2 – один об’єкт, другий об’єкт також за цією адресою – площа Ринок, 8 у м.Івано-Франківську площею 36,72 м2, і третій об’єкт – нежитлові будівлі площею 2096,9 м2 та споруди площею забудови 119,6 м2 на вул.Максимовича, 10 у м.Івано-Франківську.

О.Сич. Колеги, чи є якісь запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Оскільки є пропозиції комісії, я пропоную прийняти проект рішення за основу. Хто за? Проти? Утримався?

І.Шевчук. 50 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Шановні колеги! Є пропозиція комісії не розглядати питання щодо затвердження висновків про вартість продажу нежитлових будівель 2096,9 м2 та споруди площею забудови 119,6 м2 на вул.Максимовича, 10 у м.Івано-Франківську, поки не будуть виготовлені документи на власність землі під об’єктами. Очевидно, що рація є. Якраз зараз наш відділ земельних ресурсів займається впорядкуванням земельної власності нашої, спільної власності громад області скрізь, в тому числі і у м.Івано-Франківську.

Тому ставлю на голосування пропозицію комісії, щоби з проекту рішення вилучити
висновки про вартість об’єкта на вул.Максимовича, 10. Хто за пропозицію комісії? Прошу голосувати. Хто за? Проти? Утримався?

І.Шевчук. 50 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Дякую. Чи є ще пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції. Хто за? Проти? Утримався?

І.Шевчук. 51 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

Розглядається питання “Про укладення з громадською організацією “Всеукраїнське об’єднання “Українці Донбасу і Криму” договору на безоплатне користування нерухомим майном”.

Проект рішення номер 33 – на окремому аркуші.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка.

В.Даниш. Пропонується укласти договір з даною організацією терміном на 1 рік, площа – 67,34 м2, адреса: вул.Василіянок, 62 у м.Івано-Франківську.

О.Сич. Колеги, ще раз акцентую для тих, хто, може, не пам’ятає. Будь-яке надання в безоплатну оренду приміщень розглядається тільки на сесії обласної ради. В даному випадку ми давали на рік і знову продовжуємо на рік оренду для цієї громадської організації.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Хто за? Проти? Утримався?

І.Шевчук. 51 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

Розглядається питання “Про продовження терміну дії договору на безоплатне користування нерухомим майном на вул. Відоняка, 11а у м. Калуші”.

Проект рішення номер 34 – на окремому аркуші.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Василю Степановичу, коротко поясніть, що за споруда, бо я думаю, що більшість не знає.

В.Даниш. У нас є комунальне підприємство “Льодова арена”, якому надає послуги
“Карпатнафтохім”, тобто, “Карпатнафтохім” оплачує електроенергію. Ми безоплатно пропонуємо продовжити термін дії договору, вони орендують трансформаторну підстанцію, через яку надають нам ці послуги, безоплатно.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Хто за? Проти? Утримався?

І.Шевчук. 51 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Рішення прийнято. Розглядається питання “Про нерухоме майно спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області на пл. Міцкевича, 4 у м. Івано-Франківську”.

Проект рішення номер 35 – на окремому аркуші.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка, Василю Степановичу, коротко.

В.Даниш. З метою збереження та ефективного і раціонального використання майна за адресою пл.Міцкевича, 4, що є об’єктом культурної спадщини у м.Івано-Франківську, пропонується наступне комплексне рішення. Перше, передати в оренду на умовах конкурсу підвальні приміщення площею…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань? Є, будь ласка. Мікрофон у залі, депутат Атаманюк.

О.Атаманюк. Шановний Василю Степановичу! Оскільки у проекті рішення пунктом 4 передбачається включити до переліку об’єктів спільної власності будівлю, яка підлягає приватизації, скажіть, будь ласка, що знаходиться у будинку (літер Б) площею 174 м2 на сьогодні? Що знаходиться на сьогодні?

В.Даниш. Сьогодні там знаходиться баня.

Голос із залу. Сауна.

В.Даниш. Сауна.

О.Атаманюк. В чиїй власності вона… ну, не власності, у орендаря, чи яким чином це регламентується сьогодні?

В.Даниш. На сьогоднішній день всі договори, які там були, вони здавались в оренду попереднім орендодавцем, це нашою Радою професійних спілок. На сьогоднішній день ми пропонуємо, і це комплексне рішення, ми бачимо, що цей об’єкт нам слід продати, а наступний здавати в оренду на комерційно привабливій основі.

О.Сич. На ваш розгляд, колеги, тому що це так трошки окремо стояче приміщення…

В.Даниш. Будемо ще готувати окремі рішення по цьому, це тільки пропозиція, як ми бачимо використання.

О.Сич. Але коли ми його включимо до приватизації, буде оцінка, тоді ви вже будете розглядати оцінку і все решта.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А, ви хочете запропонувати…

Шановні колеги! Просив надати слово голова Ради профспілок області, у користуванні якого до сьогоднішнього дня перебувало це майно. Будь ласка, запрошую вас до слова.

Ігор Євгенович Басюк – голова Ради профспілок області.

І.Басюк. Дякую.  Шановний Олександре Максимовичу, шановні депутати! Ну, епопея
навколо цього приміщення ведеться протягом багатьох років. 69 років в цьому приміщенні знаходились профспілки, ще з 1948 року. Всі роботи по утриманню, відновленню, реконструкції цього будинку проводили профспілки. Ну, і тому ми би просили вас згідно з рішенням нашої звітно-виборної конференції, щоб залишили, раз так сталось, перший і другий поверх за профспілками. Але буквально останні перемовини, скажемо, з першим заступником голови обласної ради за участі моїх колег – керівників обласних галузевих профспілок, прийшли до висновку, що немає іншого виходу, щоб залишили за нами тільки другий поверх на безоплатній основі, і терміном, ми просили, – на 25 років. Тому що один рік – це зрозуміло є. Тому просили би все ж таки вас врахувати те, що будинок збережений, добросовісно експлуатувався профспілками, те, що сьогодні згідно з рішенням комісії пропонується продати, воно з нуля зроблено все
профспілками, так складалось і до того, поки я прийшов у  профспілки, робили все для того, щоб виживати і виконувати свою статутну діяльність.

Тому все-таки просили би від імені 160-тисячної профспілкової громади підтримати нашу думку, так як вже протягом багатьох років є вашими надійними партнерами, як обласної державної адміністрації, так і органів місцевого самоврядування.

Крім цього, в цьому питанні нас підтримує значна частина поважних в області громадських організацій. Тому хотіли би розглянути.

Без сумніву, приймати рішення вам, а дальше будемо бачити, як будемо його реалізовувати. Дякую.

О.Сич. Дякую, Ігоре Євгеновичу.

Шановні колеги! Дякую. Присідайте, будь ласка.

Тобто, ви зрозуміли: перший поверх ми хочемо, бо це центр міста, це приміщення має приносити гроші. Якщо хтось не орієнтується, то це цей синій будиночок біля скверу Міцкевича. Перший поверх – комерційна оренда, на першому поверсі є там зал для засідань, його поремонтувати і знову ж таки давати в оренду тим, хто хоче якісь там семінари, конференції і тому подібне.

Другий поверх, пропозиція, передати профспілкам у безоплатне користування, на яку кількість років – зараз будемо радитись. Є дах, там розташовані підстанції стільникового зв’язку, знову ж таки – в оренду. Є підвал і там кафе – в оренду, є сауна – продати. Ось такий підхід. Правильно, неправильно. Сауна – це окремо стояче  приміщення, воно не завдасть шкоди тій історичній будівлі, якщо його продати. Бо, чесно кажучи, що з нею робити, як здавати в оренду і так дальше, це таке сумнівне питання. Але зрештою це на ваш розсуд.

Є пропозиція, колеги…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Одну хвильку! Є пропозиція прийняти за основу, за основу. Бачу, що ще стоїть депутат, напевно, хоче взяти слово, за основу, а потім будуть якісь пропозиції, то ми їх уточнимо.

Хто за те, щоб проект рішення прийняти за основу? Прошу голосувати. Дякую. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 50 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Рішення прийнято. Сергій Федорців, ви з цього приводу, так?

С.Федорців. Так.

О.Сич. Будь ласка.

С.Федорців. Я хотів би звернути увагу шановних колег, громадськості, що завдяки цьому чоловікові, який щойно виступав на трибуні, обласний бюджет мінімум років п’ять, а то й всі десять недоотримував мільйони гривень у свій бюджет, оренди і тому подібне.

Більше 5 років він відмовлявся законним чином передати цей об’єкт. Багато судів, і аж нарешті, коли прокуратура втрутилась на стороні обласної ради, і суди погодились з цією позицією, він змушений віддати це приміщення. І мало того, щойно нам роздали, що залишіть нам два поверхи. Дав поверхи – це майже 800 м2. Слава Богу, що є погодження тільки на другий поверх. Я підтримую це. Профспілки повинні працювати. Можливо, не на чолі з такою особою. Але на 25 років, мені здається, що ми заходимо дуже далеко. Реальний строк – це до кінця нашої каденції. Ми беремо на себе цю відповідальність, і нам до закінчення нашої каденції, грубо кажучи, 3 роки, от на ці 3 роки, а потім нова каденція нехай перевіряє, дивиться і визначається. Можливо, забрати й другий поверх. Дякую.

О.Сич. Дякую. Це ваша думка й пропозиція. Будь ласка, мікрофон у залі. Адамович Сергій.

С.Адамович. Пропоную підтримати пропозицію Федорціва відносно терміну оренди. Взагалі ганебно виходити, закриватись 160 тисячами членів профспілки, в якій черговості вони ходили у сауну, і як це відбивалось на добробуті наших членів профспілки, ганебно й стидно! Дякую.

О.Сич. Будь ласка, черговий виступаючий.

М.Королик – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний Олександре Максимовичу! Ми вважаємо, що варто вивчити, в якому стані взагалі перебуває наше майно в центрі Івано-Франківська, і, мабуть, було б логічно, щоби те майно, яке є в центрі Івано-Франківська, привести у відповідність, зробити правильні ремонти і здавати в комерційну оренду для того, щоб наповнити бюджет. А організації, яким ми даємо в оренду за умовні кошти, перевести у менш привабливі, з точки зору комерції, приміщення, але які так само надаються на те, щоби там перебувати. Таким чином, ми зможемо наповнити бюджет і допомогти в утриманні цих приміщень і розвитку нашої області.

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! Насправді, якщо ви звернули увагу, у проекті рішення ми й плануємо кошти, виручені від оренди, спрямувати на ремонт цього приміщення, підтримання його в належному стані. Воно насправді потребує достатньо серйозних коштів: і внутрішній ремонт, і зовнішній ремонт, і все решта, тим більше, в центрі міста.

Зрозуміло, що якщо за декілька років вилучені від оренди кошти ми використали настільки добре, що приміщення те у хорошому стані, ми завжди можемо прийняти своє рішення, вже кошти спрямувати в загальний фонд обласного бюджету, немає питань.

Щодо оренди, щодо оренди, ми зараз подискутуємо. Була пропозиція 3 роки, була пропозиція – 25 років… Василь Іванович зараз також подасть пропозицію. Будь ласка.

В.Гладій. Шановні колеги! У мене є пропозиція до пункту 3 проекту рішення, де мова йде про передачу Раді професійних спілок області приміщення другого поверху, 431 м2 на площі Міцкевича у м.Івано-Франківську.

У нас передбачено 1 рік. Як правило, ми так робимо там, де йде у нас безоплатна оренда, ми 1 рік, і щорічно розглядаємо це питання. Але у нас в практиці було вже, що обласна рада максимальний термін дала у безоплатну оренду – 10 років, це був “Ощадбанк”.

Я пропоную, користуючись практикою, беручи до уваги цей максимальний термін, коли ми вже надавали 10 років, я прошу, голово, поставити на голосування 10 років надати в безоплатну оренду другий поверх, і прошу врахувати, що ми дійсно спілкувались з лідерами профспілок і десь ми знайшли такий термін, вони просили більше, ми поклали 1 рік, що все-таки 10 років – це був би той термін, який би сьогодні задовольнив і нас, і профспілки. Я прошу підтримати, колеги, саме такий термін. Дякую.

О.Сич. Колеги, ну, прозвучала пропозиція, якщо, звичайно, депутат не встане і не скаже, що знімає 3 роки, прозвучала пропозиція – 10 років, є пропозиція – 1 рік, а ми для того й вносимо пропозиції, бо 1 рік – в проекті рішення. Інших пропозицій немає? Немає, так?

Ну, тоді я змушений поставити в порядку поступлення. Отже, була пропозиція передати приміщення другого поверху в безоплатну оренду строком на 3 роки. Хто за? Прошу голосувати. Будь ласка, порахуйте. Будь ласка.

І.Шевчук. Проти, утримались.

О.Сич. Оголошуйте.

І.Шевчук. Поставте, будь ласка, на голосування…

О.Сич. Хто проти? Хто утримався? Порахуйте.

І.Шевчук. 16 – за, 11 – утримались, проти – немає.

О.Сич. Пропозиція не прийнята.

Ставлю на голосування пропозицію: строк оренди – 10 років. Хто за? Прошу голосувати. Прошу рахувати. Прошу рахувати.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Має бути 43, а не більше чи менше.

Будь ласка, оголошуйте. Хто проти? Порахуйте. Хто утримався?

І.Шевчук. 26 – за, 9 – проти, 3 – утримались.

О.Сич. Рішення не прийнято.

Шановні колеги! Дивіться, у нас або залишиться у проекті рішення 1 рік, або ми знайдемо якесь компромісне рішення щодо якої кількості років. Логіка є і в одних, і в других словах. По-перше, те, що профспілки там довший час працювали, то, очевидно, що є рація в тому, щоб вони продовжили працювати там. Перше, друге. Н, в аспекті формування громадянського суспільства треба надати належне: сьогодні дуже важливий час, щоб профспілки захищали соціальні інтереси тих, кого вони об’єднують. Очевидно, що це треба.

Ну, я пропоную таким чином. Давайте тоді я середнє запропоную, мені депутати підказують: 5 років. Показують на пальцях: 5 років, так?

Шановні колеги! Я прошу підтримати. Колеги, фракція “Свобода”, прошу підтримати – 5 років. Бо рік, воно трошки, знаєте, через рік будемо знову повертатись до того питання. Зрештою, люди повинні відчувати стабільність.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Можна ставити?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Інших немає пропозицій?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування пропозицію: надати термін оренди строком на 5 років. Прошу підтримати. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

І.Шевчук. 47 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Рішення прийнято щодо пропозицій. Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції. Хто за? Проти? Утримався?

І.Шевчук. 49 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

Розглядається питання “Про укладення з комунальним підприємством обласної ради з питань пошуку та перепоховання жертв воєн, депортацій та репресій тоталітарних режимів “Пам’ять” договору на безоплатне користування нерухомим майном”.

Проект рішення номер 36 – на окремому аркуші.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

В.Даниш. Пропонується укласти з нашим комунальним підприємством “Пам’ять” договір на 3 роки.

О.Сич. Шановні колеги! Це наше комунальне підприємство.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка. Є, є пропозиція. Будь ласка.

М.Королик. Шановні колеги! Враховуючи, яку потужну роботу виконує це підприємство, я думаю, про нього ви часто чуєте в інтернеті, адже вони роблять велику справу, велику місію. Я думаю, що ми можемо взяти на себе відповідальність, якщо не буде заперечень, і дати їм можливість отримати оренду на 5 років все-таки.

О.Сич. Будь ласка, Василю Степановичу.

В.Даниш. Ми не проти також, але більше 3 років – це нотаріально посвідчений договір.

М.Королик. Добре, я зрозумів.

О.Сич. Там вже є технічні  питання, умовно кажучи, продовжити через 3 роки…

В.Даниш. Максимально через 3 роки  треба знову продовжувати…

М.Королик. Добре, дякую.

О.Сич. Знімається, так? Інших пропозицій немає?

Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу голосувати. Хто за? Проти? Утримався?

І.Шевчук. 50 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Шановні колеги! Переходимо до звітів головних лікарів комунальних закладів і продовження контрактів з ними.

Розглядається питання “Про звіт головного лікаря Надвірнянського будинку дитини”.

Проект рішення номер 37 – в окремій брошурі.

Доповідає Кузнєцова Галина Петрівна – головний лікар Надвірнянського будинку дитини.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії.

Колеги, давайте до запитань. Чи є запитання до Галини Петрівни?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Комісія підтримує?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Підтримує. Немає змін до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу голосувати. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 49 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Рішення прийнято. Дякую, Галино Петрівно.

Г.Кузнєцова. Дякую.

О.Сич. Розглядається питання “Про укладання контракту з головним лікарем Надвірнянського будинку дитини”.

Проект рішення номер 38 – в окремій брошурі.

Доповідає Федорів Віталій Васильович – заступник директора департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, комісія підтримує.

Пропозиція… в проекті рішення занотовано 5 років, так?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиція – на 5 років. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Чи є пропозиції інші до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу голосувати. Хто за? Проти? Утримався?

І.Шевчук. 48 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звіт головного лікаря дитячого санаторію “Сніжинка”.

Проект рішення номер 39 – в окремій брошурі.

Доповідає Шеремета Ігор Прокопович – сьогодні ми його відзначали нагородою – головний лікар дитячого санаторію “Сніжинка”.

Комісія з питань охорони здоров’я та соціальної політики розглядала  питання. Не заперечуєте, ні, проти звіту, все гаразд?

Чи є запитання до головного лікаря?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає, так? Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Хто за? Проти? Утримався?

І.Шевчук. 49 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Розглядається питання “Про укладання контракту з головним лікарем дитячого санаторію “Сніжинка”.

Проект рішення номер 40 – в окремій брошурі.

Шановні колеги! Лікар тільки що у вас був, доповідати має Федорів Віталій Васильович – заступник директора департаменту.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Комісія підтримує?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Контракт на скільки років?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. 5 років. В проекті рішення зафіксовано?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є інші пропозиції, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу голосувати. Хто за? Проти? Утримався?

І.Шевчук. 49 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Питання “Про звіт головного лікаря обласного дитячого санаторію “Ясень” імені Митрополита Андрея Шептицького”.

Проект рішення номер 41 – в окремій брошурі.

Доповідає Васильків Зіновій Володимирович – головний лікар обласного дитячого санаторію “Ясень” імені Митрополита Андрея Шептицького, наш колега-депутат з попередніх скликань.

Комісія розглядала, рекомендує до розгляду.

Чи є запитання до головного лікаря?

Голос із залу. Є запитання.

О.Сич. Є. Будь ласка.

І.Шевчук. Скажіть, будь ласка, в якому стані цей санаторій, і чи приймаємо влітку дітей?

З.Васильків. Санаторій на сьогоднішній день, я би сказав, у порівнянні з іншими, у прекрасному стані. Влітку є діти, зокрема вже сьогодні перед нами виступала директор… начальник обласного казначейства, і привезли знову ж таки подяку працівникам санаторію за те, що ми приймали дітей із Попасної, Волновахи і Селідове.

О.Сич. Дякую.

Чи є ще запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Хто за? Проти? Утримався?

І.Шевчук. 49 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Рішення прийнято. Дякую.

З.Васильків. Дякую.

О.Сич. Питання “Про укладання контракту з головним лікарем обласного дитячого санаторію “Ясень” імені Митрополита Андрея Шептицького”.

Проект рішення номер 42 – в окремій брошурі.

Доповідати має Федорів Віталій Васильович.

Колеги, головного лікаря бачили. Чи є зауваження?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиція – 5 років контракт, зафіксовано в проекті рішення. Чи є інші зміни до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Хто за? Проти? Утримався?

І.Шевчук. 49 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звіт головного лікаря обласного дитячого психоневрологічного санаторію”.

Проект рішення номер 43 – в окремій брошурі.

Доповідає Карпець Олег Андріанович – головний лікар закладу.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, маєте запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Комісія розглядала? Розглядала. Є зміни до проекту рішення? Немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому. Хто за? Проти? Утримався?

І.Шевчук. 49 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Розглядається питання “Про укладання контракту з головним лікарем обласного дитячого психоневрологічного санаторію”.

Комісія розглядала, пропозиція яка комісії?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. 5 років.

Чи є інші пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Хто за прийняття рішення за основу і в цілому? Прошу голосувати. Хто за? Проти? Утримався?

І.Шевчук. 49 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

Питання “Про звіт директора обласної науково-медичної бібліотеки”.

Проект рішення номер 45 – в окремій брошурі.

Доповідає Сідлярчук Ганна Михайлівна – директор обласної науково-медичної бібліотеки.

Комісія обласної ради розглядала, висновок позитивний.

Чи є запитання до директора обласної науково-медичної бібліотеки, колеги?

Немає? Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Хто за? Проти? Утримався?

І.Шевчук. 49 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

“Про укладення контракту з директором обласної науково-медичної бібліотеки”.

Комісія розглядала, позитивний висновок, пропонує контракт на 5 років.

Чи є інші пропозиції, колеги, до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Хто за? Проти? Утримався?

І.Шевчук. 49 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звіт головного лікаря КЗ “Івано-Франківський обласний клінічний шкірно-венерологічний диспансер”.

Проект рішення номер 47 – в окремій брошурі.

Доповідає Цідило Іванна Григорівна – головний лікар комунального закладу “Івано-Франківський обласний клінічний шкірно-венерологічний диспансер”.

Постійна комісія розглядала, позитивний висновок.

Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Іванно Григорівно, ремонти фасаду ідуть у вас?

І.Цідило. Йдуть, але їх певно треба зараз трошки призупинити, бо там мороз, щоб потім все не потріскало.

О.Сич. Візьміть до уваги, начальник обласного управління житлово-комунального… Іванів, Іванів!

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А, то він вже не начальник.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я прошу вибачення. Але так, скажімо, управління комунального… житлово-комунального господарства, візьміть, будь ласка, до уваги, те, що говорить головний лікар.

Колеги, немає запитань?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Хто за прийняття рішення за основу і в цілому? Прошу голосувати. Проти? Утримався?

Рішення прийнято.

І.Шевчук. 50 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

“Про укладання контракту з головним лікарем комунального закладу “Івано-Франківський обласний клінічний шкірно-венерологічний диспансер”.

Яка позиція комісії з питань соціальної політики та охорони здоров’я?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. 5 років. Що 5 років?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А, контракт?

Чи є інші пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Хто за прийняття рішення за основу і в цілому? Прошу голосувати. Хто за? Проти? Утримався?

І.Шевчук. 49 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звіт головного лікаря Івано-Франківського обласного наркологічного диспансеру”.

Проект рішення номер 49 – в окремій брошурі.

Доповідає Скопич Валерій Анатолійович – головний лікар закладу.

Комісія розглядала. Яка позиція комісії?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Який висновок комісії?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Позитивний висновок комісії. Дякую.

Колеги, чи є запитання? У мене є. Скільки років ви вже працюєте на посаді, Валерію Анатолійовичу?

В.Скопич. 33.

О.Сич. 33 роки.

Чи є ще запитання? Будь ласка, Левицький Олександр.

О.Левицький. Добрий день! То не запитання, то побажання. Я закликаю і прошу вас про активнішу і конструктивнішу співпрацю з Івано-Франківською міською радою, з виконавчим комітетом і з усіма тими дорадчими органами, які у нас утворені. Прошу вас про це.

О.Сич. От якщо ви ще будете розглядати контракт на сесії міської ради, тоді побажаєте, а зараз обласна рада.

О.Левицький. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Є ще пропозиції якісь? Немає.

Хто за прийняття рішення за основу і в цілому? Прошу голосувати. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 48 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

“Про укладення контракту з головним лікарем Івано-Франківського обласного наркологічного диспансеру”.

Комісія що пропонує?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. 5 років. Чи є інші пропозиції, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Хто за? Проти? Утримався?

І.Шевчук. 48 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звіт головного лікаря Івано-Франківської обласної станції переливання крові”.

Проект рішення номер 51 – в окремій брошурі.

Доповідає Дожджанюк Ігор Васильович – головний лікар закладу.

Комісія розглядала. Який висновок комісії, Манолію Васильовичу?

М.Піцуряк. (Без мікрофона).

О.Сич. Позитивний. Чи є запитання до головного лікаря, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань? Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Хто за? Проти? Утримався?

І.Шевчук. 48 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

“Про укладення контракту з головним лікарем Івано-Франківської обласної станції переливання крові”.

Проект рішення номер 52 – в окремій брошурі.

Яка позиція комісії з питань соціальної політики та охорони здоров’я?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. 5 років. Так, чи є інші пропозиції, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Хто за? Прошу голосувати. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 49 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звіт головного лікаря обласної психоневрологічної
лікарні № 3”.

Проект рішення номер 53 – в окремій брошурі.

Доповідає Мулик Мирон Іванович – головний лікар закладу.

Комісія розглядала?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Висновок позитивний, колеги.

Чи є запитання до головного лікаря?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є, так?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Каже голова адміністрації “Дякую”.

Більше немає запитань і зауважень?

О.Левицький. Є прохання у мене те саме. Те саме: я прошу про співпрацю з опікунською радою, бо дотепер у нас труднощі з цим були. От якщо вони ще будуть, я буду оголошувати і буду займати позицію неконструктивну стосовно вас. Я вас дуже про це прошу.

М.Мулик. Ми працюємо на одній території, так що співпраця буде.

О.Левицький. Я прошу вас про це.

О.Сич. Я би просив за оренду нашого дорогоцінного часу міській раді додатково оплачувати в обласний бюджет субвенцію.

О.Левицький. Ми співфінансували з вами цю систему… і у нас ще має бути сесія, так що думайте.

О.Сич. І ви пошарпали її.

О.Левицький. Так, мене ще пошарпайте.

О.Сич. Шарпати починала міська рада, до речі.

Шановні колеги! Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Хто за? Проти? Утримався?

І.Шевчук. 49 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

“Про укладення контракту з головним лікарем обласної психоневрологічної лікарні № 3”.

Пропозиції комісії, показує Манолій Васильович, – 5 років. Чи є інші пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Хто за? Проти? Утримався?

І.Шевчук. 49 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

Шановні колеги! Ми закінчили цикл питань про затвердження звітів головних лікарів і продовження контрактів з ними, переходимо до екологічних питань.

Розглядається питання “Про утворення обласного комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради “Надра Прикарпаття”.

Проект рішення номер 55 – в окремій брошурі.

Доповідає Пліхтяк Андрій Дмитрович – заступник начальника управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології та раціонального природокористування і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, обидві комісії дали позитивні рекомендації.

А.Пліхтяк. Шановна президіє, шановні депутати, шановні присутні!

На виконання протокольного доручення, даного на шістнадцятій сесії обласної ради сьомого демократичного скликання від 30 червня 2017 року, а також опрацювавши досвід в інших областях на території України, запропоновано створити на території області комунальне підприємство обласної ради “Надра Прикарпаття”, основною діяльністю якого буде надрокористування, а також ті роботи, які пов’язані з надрокористуванням.

О.Сич. Чи є запитання? Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Хто за? Проти? Утримався?

І.Шевчук. 47 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

Розглядається питання “Про переоформлення товариству з обмеженою відповідальністю “Кахелина” акта про надання гірничого відводу для розробки Войнилівського родовища суглинків”.

Проект рішення номер 56 – на окремому аркуші.

Доповідач той самий: Пліхтяк Андрій Дмитрович.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка.

А.Пліхтяк. Даним рішенням пропонується надати дозвіл на переоформлення товариству з обмеженою відповідальністю “Кахелина” акта про надання гірничого відводу для розробки Войнилівського родовища суглинків. Раніше був наданий акт гірничого відводу споживчому товариству “Кахелина” шляхом… дане товариство шляхом реорганізації перетворилось у товариство з обмеженою відповідальністю.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Хто за? Прошу голосувати. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 48 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

Розглядається питання “Про погодження надання у користування ділянки надр з метою геологічного вивчення нафтогазоносних надр, у тому числі дослідно-промислової розробки, з подальшим видобуванням нафти і газу (промислова розробка родовищ), газу природного, Кадобнянського родовища шляхом продажу на аукціоні спеціального дозволу на користування надрами”.

Проект рішення номер 57 – на окремому аркуші.

Доповідач той самий: Пліхтяк Андрій Дмитрович.

Проект розглянула постійна комісія обласної ради з питань екології та раціонального природокористування, рекомендувала до розгляду на сесії.

Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення? Є?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А, питають, що каже голова обласної територіальної громади, бо це відноситься до тої території. Чи є позитивний висновок? Скажіть, чи є позитивний висновок.

Н.Іванів. Прошу підтримати.

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Хто за? Проти? Утримався?

І.Шевчук. 46 – за, 1 –  утримався.

О.Сич. Рішення прийнято.

Розглядається питання “Про переоформлення товариству з додатковою відповідальністю “Рогатинпісок” акта про надання гірничого відводу для розробки Стратинського родовища піску”.

Проект рішення номер 58 – на окремому аркуші.

Доповідач той самий: Пліхтяк Андрій Дмитрович.

Комісія обласної ради не рекомендувала зазначений проект рішення до розгляду на сесії.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Каже Остап Васильович, що це питання вже було колись. Один раз, так?

Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування: хто за те, щоб надати… точніше, хто за прийняття рішення за основу і в цілому? Хто за? Рахуйте, будь ласка. Бо я бачу, що голосування неоднозначне. Хто проти? Прошу рахувати. Хто утримався?

І.Шевчук. 3 – за, 20 – проти, 10 – утримались.

О.Сич. Рішення не прийнято. Прошу не заповнювати при прийнятті рішення, бюлетені не здавати.

Розглядається питання “Про надання товариству з додатковою відповідальністю
“Рогатинпісок” гірничого відводу для розробки Північно-Західної ділянки Москалівського родовища піску”.

Проект рішення номер 59 – на окремому аркуші.

Доповідає Пліхтяк Андрій Дмитрович – заступник начальника управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації.

Комісія не рекомендувала до розгляду.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ви маєте запитання, чи ні?

Голос із залу. В обговоренні прийняти участь.

О.Сич. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. Є.

О.Сич. Будь ласка.

О.Токарчук. Пане голово, пропоную внести в перелік виїзних засідань сесії обласної ради засідання на “Рогатинпісок” для того, щоб ми один раз і назавжди врегулювали це питання.

О.Сич. То скоріше засідання комісії з  питань екології провести виїзне.

Колеги, хто за прийняття рішення за основу і в цілому? Прошу голосувати.

Прошу рахувати.

І.Шевчук. Люди не розуміють, що це запитання.

О.Сич. Розглядається питання “Про надання товариству з додатковою відповідальністю
“Рогатинпісок” гірничого відводу для розробки Північно-Західної ділянки Москалівського родовища піску”.

Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає, так? Обговорення пройшло.

Ставлю на голосування за основу і в цілому. Хто за? Прошу рахувати. Хто проти? Прошу рахувати. Хто утримався?

І.Шевчук. 3 – за, 20 – проти, 10 – утримались.

О.Сич. Шановні колеги! Все-таки мене поправляють мої колеги, що навіть якщо ми голосуємо негативно, все-таки бюлетені треба здавати, бо це бюлетені для персонального голосування. Рішення не проходить, але бюлетені треба здати.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Нічого, потім вам видадуть інші бюлетені. Підійдете до секретаріат.

Ми все проголосували, чи ні? Все.

Ще одне рішення – “Про врегулювання статусу населеного пункту Ценжів Майданської сільської ради Тисменицького району”.

Проект рішення номер 60 – на окремому аркуші.

Доповідає Мельничук Василь Іванович – голова постійної комісії обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування.

Голоси із залу. Голосуємо, голосуємо!

О.Сич. Комісія вказана, проект рішення підтримала.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Мельничук. Дякую, колеги.

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Хто за? Проти? Утримався?

І.Шевчук. 48 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

Розглядається питання “Про представлення до нагородження Почесною грамотою Верховної Ради України”.

Проект рішення номер 61 – в окремій брошурі.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Хто за? Проти? Утримався?

І.Шевчук. 49 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання дозволу на списання медичного обладнання комунальному закладу “Прикарпатський клінічний онкологічний центр”.

Проект рішення номер 62 – на окремому аркуші.

Доповідає Федорів Віталій Васильович – заступник директора департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Комісія розглядала?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Погоджено. Запитань немає. Пропозицій немає.

Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Хто за? Проти? Утримався?

І.Шевчук. 49 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

Розглядається питання “Про дозвіл на списання автотранспорту”.

Проект рішення номер 63 – на окремому аркуші.

Доповідає Сенів Василь Іванович – директор Івано-Франківського обласного навчально-курсового комбінату житлово-комунального господарства.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Проект також розглядали члени постійної комісії обласної ради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства.

Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Хто за?

В.Сенів. Дякую.

О.Сич. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 48 – за, проти, утримались – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

Шановні колеги! Ми розглянули затверджений нами порядок денний на перше пленарне засідання дев’ятнадцятої сесії обласної ради.

Чергове засідання ми попередньо плануємо 22 грудня. Головне питання порядку денного буде проект обласного бюджету на 2018 рік.

Окрім того, є цілий ряд питань, які вже поступили до розгляду, були розглянуті комісіями і запропоновані вже до порядку денного.

Думаю, що у міжсесійний період ще якісь проекти рішень надійдуть. Прошу уважно
вивчати, вони всі ставляться оперативно на сайт обласної ради, і бути готовими до наступного засідання.

Сьогодні дякую всім за плідну роботу.

Хороших вихідних! Дякую.

До побачення!

 

 

Голова обласної ради                                                                   Олександр Сич

 

Консультант                                                                                              Галина Кубік

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]