Стенограма пленарного засідання (03.10.2019)


С Т Е Н О Г Р А М А

ПОЗАЧЕРГОВОЇ ТРИДЦЯТЬ ПЕРШОЇ СЕСІЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
СЬОМОГО ДЕМОКРАТИЧНОГО СКЛИКАННЯ
від 03.10.2019 р.

 

В.Гладій. Доброго дня! Я прошу всіх зайняти свої робочі місця, розпочинаємо роботу.

Шановні колеги-депутати та запрошені, дорогі краяни!

Відповідно до статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, статті 7 розділу другого Регламенту Івано-Франківської обласної ради сьомого демократичного скликання, враховуючи суспільно-політичну ситуацію в Україні, сьогодні скликано позачергову тридцять першу сесію обласної ради.

До обласної ради сьомого демократичного скликання обрано 84 депутати.

За результатами письмової реєстрації в сесійній залі присутні 58 депутатів.

Відсутні на даний момент – 26, з них: 3 – у відрядженні, 1 – на лікарняному, 1 – у відпустці, з інших поважних причин – 6 наших колег, і на даний момент з невідомих причин відсутні 15 депутатів.

Відповідно до пункту 11.3 статті 11 Регламенту обласної ради депутати повинні зареєструватися за допомогою електронної системи. Прошу включити електронну систему і прошу депутатів зареєструватися. Йде реєстрація. Реєструємось.

Зареєструвались на сесії 59 депутатів. Сесія є повноважною.

Відповідно до статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та пункту 5.2. Регламенту обласної ради наша сесія є правомочною, і я оголошую її відкритою.

(Звучить Гімн України).

(Звучить молитва).

Шановні колеги-депутати!

На сесії присутній голова обласної державної адміністрації Денис Анатолійович
Шмигаль, також присутні заступники голови обласної державної адміністрації, директори департаментів, начальники управлінь і відділів обласної державної адміністрації, голови районних рад, представники районних державних адміністрацій, міські голови міст обласного значення, голови об’єднаних територіальних громад, керівники правоохоронних та судових органів, керівники обласних підприємств і установ, політичних партій та громадських організацій, а також представники засобів масової інформації.

Шановні депутати! Нагадую, що відповідно до пункту 12.1  Регламенту обласної ради
після відкриття сесії перед затвердженням порядку денного відводиться до 15 хвилин для стислих (до 3 хвилин) виступів і заяв уповноважених представників депутатських фракцій з внесенням пропозицій, повідомлень без прийняття рішень по них.

Хто з уповноважених представників депутатських фракцій хоче виступити чи, можливо, виголосити заяву? Прошу записатись до виступу.

Михайло Михайлович Королик, прошу.

М.Королик. Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

М.Королик. Шановні депутати, шановні представники громадськості, шановна прикарпатська громадо! Сьогодні відбувається наша сесія обласної ради, і такі сесії відбуваються по цілій Україні з дуже важливого питання. Ми вважаємо, що сьогодні в Україні твориться історія і фактично від тих подій, які сьогодні стрімко розвиваються, залежить подальше існування нашої держави. Якщо взяти до уваги те, що було підписано Леонідом Кучмою, а саме цю “формулу Штайнмайєра” і проведення, а вона зводиться до проведення дочасних виборів, вірніше, до проведення виборів на непідконтрольних територіях сьогодні в Україні – в ОРДЛО, то це фактично можна вважати – є капітуляція і поразка у війні на Сході України.

Чому так? Тому що за цією формулою, коли відбудуться вибори на непідконтрольній території, вступає в дію на постійно діючій основі Закон про особливий статус. І я вам хочу навести буквально декілька статей з того Закону, який сьогодні проголосований, а на основі нього, очевидно, буде проголосований той самий Закон у 2020 році.

Отже, стаття 3 цього Закону дає московським окупантам та їхнім посібникам… терористам гарантується амністія. Стаття 4 цього Закону узаконює режим сприяння російській мові та знищення української мови. Частина друга статті 5 надає імунітет депутатам, обраним під контролем терористів.

Я вам хочу сказати також, що Україна бере на себе фінансові зобов’язання у вигляді захищених статей на відбудову Донбасу.

Росія розпочала цю війну, вона знищила нашу інфраструктуру, і невідомо, в який спосіб це все буде відбуватись. Мало того, нас дуже сильно хвилює те, що вони пропонують провести ці вибори на непідконтрольній території, і немає жодного слова про безпеку. Нічого не говориться в тому документі про наш український кордон, під чиїм контролем він буде. Нічого не говориться про подальшу долю, і як це буде відбуватись, саме ця виборча кампанія.

Я вам хочу сказати навіть більше. Уявіть собі, як будуть себе почувати ті українці, які були вимушені переселитись через свою українську позицію, через те, що було знищено їхнє майно, як їм буде  повертатись до рідних домівок, якщо ті, хто вчора вбивали українських військових, якщо ті, хто вчора калічили долі українських… Дайте, будь ласка, завершити, дві хвилини часу, буквально. Якщо ті, хто вчора калічили українську державу, завтра стануть депутатами місцевого самоврядування без права їхнього…

В.Гладій. Шановні колеги-депутати! Регламент є однаковий для всіх. Прошу, 30 секунд, завершуйте.

М.Королик. І що саме головне? Якщо це буде впроваджено, то Росія в очах світової спільноти буде виглядати миротворцем, а Україна буде в дуже незручній ситуації. Адже ті люди, які будуть мати сепаратистські настрої в інших областях, вони будуть розуміти, що це є дорожня карта, і завтра таким шляхом можна буде отримати більше повноважень і робити, що захочеться, на нашій рідній землі.

Дякую за увагу. Слава  Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

(Оплески в залі).

В.Гладій. Прошу до виступу, Коцюр Сергій Петрович.

С.Коцюр. Шановна президіє, депутати, мешканці Івано-Франківщини! Сьогодні у нас справді два дуже важливі питання, які є базовими для нашої незалежної України, які будуть творити майбутнє. Але я сьогодні з заявою по іншому, не менш важливому питанню.

Ви знаєте, Західна Україна завжди була такою основою для демократії і збереження європейських цінностей, однією з них є право на політичну свободу. Але в Коломиї від початку
2018 року відбуваються якісь незрозумілі речі. Цього року було спалено дві машини, два автомобілі членам партії “Об’єднання “Самопоміч”, депутатам Коломийської міської ради. А з серпня місяця міський голова спочатку приватно почав шантажувати працівників міської ради, членів партії “Об’єднання “Самопоміч”, погрожуючи їм, що якщо вони не напишуть заяву на вихід з партії, він їх звільнить. Далі він пішов ще, і на днях позбавив повноважень першого заступника міського голови, мотивуючи це публічно, тільки через те, що він не в тій партії.

Звертаюся до правоохоронних органів, до комісії з питань законності, комісії з питань розвитку місцевого самоврядування дати правову та моральну оцінку діям міського голови м.Коломиї. Дякую.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Дякую. Шановні колеги-депутати!

Слово для виступу просять представник Штабу національного спротиву капітуляції
України Сергій Сивачук і голова Обласної спілки учасників АТО Мирослав Кріль. Я ставлю на голосування, щоби надати слово для виступів. Це процедурне питання. Прошу визначатись.

За – 64, не голосував – 1: рішення прийнято.

Надаю слово представнику Штабу національного спротиву капітуляції України пану Сергію Сивачуку. Прошу, пане Сергію.

С.Сивачук. Дякуємо за можливість виступити, також вітаємо всіх присутніх.

Дорогі друзі! У зв’язку з тими подіями, які відбуваються зараз в Україні довкола підписання так званого “плану Штайнмайєра”, в нашій країні і в області склалась досить тривожна ситуація.

У зв’язку з цим вчора, 2 жовтня, був створений Штаб національного спротиву капітуляції України і сьогодні ми звертаємось до Президента України Володимира Зеленського, Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова та депутатів Верховної Ради України від Івано-Франківської області з заявою.

“1 жовтня у засобах масової інформації з’явилося повідомлення про те, що представником України у тристоронній контактній групі Л.Кучмою було підписано так званий “План Штайнмайєра”, тобто, документ, яким Україна може визнати можливість проведення виборів на тимчасово окупованих територіях, амністію для російських найманців та визнання особливого статусу ОРДЛО.

Прийняття подібних рішень є не лише посяганням на територіальну цілісність та державний суверенітет України, але і прямим порушенням Конституції України, оскільки укладання від імені України будь-яких міжнародних договорів, виконання яких зумовлює зміну законів України або прийняття нових законів України, можливе виключно шляхом їх ратифікації.

У зв’язку із цим Штаб національного спротиву капітуляції України вимагає:

  1. Негайно відкликати підпис уповноваженого у тристоронній контактній групі Л.Кучми під листом до представника ОБСЄ в тристоронній контактній групі.
  2. Негайно оприлюднити повний текст документу, підписаний Л.Кучмою на зустрічі тристоронньої контактної групи.
  3. У випадку підписання угоди на умовах Росії вимагаємо відставки Міністра закордонних справ України В.Пристайка та уповноваженого в тристоронній контактній групі Л.Кучми.
  4. Вжити заходів щодо припинення надання особливого статусу ОРДЛО і видачі розпорядження СБУ стосовно початку розслідування цієї справи, яка має всі ознаки державної зради.
  5. Припинити спекуляції з “протягуванням” законопроекту “Про ринок земель сільськогосподарського призначення”, які виникають на фоні обговорення цієї формули”.

Дякую за увагу! Слава Україні і слава нації!

Голоси із залу. Героям слава!

(Оплески в залі).

В.Гладій. Слово для виступу надається голові Обласної спілки учасників АТО Мирославу Крілю. Прошу, пане Мирославе.

М.Кріль. Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

М.Кріль. “Голові Івано-Франківської обласної ради, голові Івано-Франківської облдерж­адміністрації, головам міських та районних рад, головам ОТГ Прикарпаття.

Звернення. Ветерани та учасники АТО/ООС Івано-Франківщини категорично проти спроб імплементації “формули Штайнмайєра”, що призведе до федералізації України в майбутньому, а, можливо, й втрати державності.

Звертаємось до представників місцевого самоврядування:

– вимагаємо невідкладного скликання сесій депутатів обласної, міських та районних рад, заявити про свою чітку позицію щодо ситуації, що склалася у зовнішній політиці України і перебігу переговорного процесу, та  засудити спроби прийняття закону щодо особливого статусу тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей;

– вимагаємо на позачерговій сесії обласної ради особистої присутності голови обласної державної адміністрації як представника Президента на теренах області, а також депутатів Верховної Ради України, що представляють Прикарпаття”. Ми це приймали вчора, ви вже прийняли рішення про позачергову сесію, тому я просто зачитую це.

Далі. “Звертаємось до органів центральної влади та парламенту:

Вимагаємо заборони прийняття та впровадження закону про особливий статус ОРДЛО чи будь-яких інших регіонів України;

– заборони впровадження амністії для бойовиків;

– заборони відводу українських військ від лінії фронту в районах, що становлять загрозу для місцевих жителів;

– проведення виборів до будь-яких органів влади чи місцевого самоврядування на територіях ОРДЛО можливе тільки після відновлення повного контролю україно-російського кордону по всьому периметру;

– вимагаємо публічного та відкритого висвітлення для громадськості перебігу переговорного процесу та прийнятих рішень;

– вимагаємо при прийнятті рішень враховувати у першу чергу безпекове питання, а вже потім політичне.

У разі невиконання даних вимог залишаємо за собою право на безстрокові акції протесту згідно з чинним законодавством та Конституцією України.

Прийнято на віче 2 жовтня 2019 року, яке у нас пройшло вчора о 19.00 год. тут, біля приміщення ОДА”.

Підписано: Івано-Франківська обласна асоціація учасників та ветеранів АТО, Івано-Франківська міська асоціація учасників АТО, Спілка волонтерів АТО, Івано-Франківська міська і обласна спілки учасників… ветеранів Афганістану (УСВА).

Це так ми коротко зачитали це.

Тепер у нас, шкода, що тут немає депутатів, ми би хотіли все ж таки почути на цій сцені думку більшості наших депутатів, які зараз знаходяться в партії “Слуга народу”, на рахунок позиції, їхньої особистої позиції, по мажоритарних округах які пройшли, на рахунок цієї ситуації. Це перше.

Друге, у нас складається зараз досить нездорова ситуація, в тому числі у нас, в області, і я так думаю, що до неділі… Будь ласка, мені пару секунд ще. До неділі у нас вже буде не один координаційний штаб, а таких 3-4 під різними політичними партіями, під різними структурами.

В.Гладій. Дайте завершити.

М.Кріль. Ветеранська спільнота Прикарпаття вважає: поки що ми не приймали рішення про створення ніякого координаційного штабу спротиву. Для цього ми зберемо своє правління обласної асоціації, міської асоціації, всіх спілок і ми вирішимо це питання. В любому випадку ми вважаємо, що подібні штаби спротиву будуть створені на території всіх областей саме ветеранськими організаціями, саме тими організаціями, тими людьми, які зі зброєю в руках захищали суверенітет України. А громадськість і громадські спілки, які зараз дуже гарно вміють піаритись на всіх телеканалах і створюють ці координаційні спілки, починаючи з Києва, можуть приєднуватись, якщо вони мають таке бажання. А ми будемо йти своїм шляхом, ми будемо об’єднуватись з ветеранами, воїнами АТО по всій Україні саме для супротиву в цій ситуації.

Дякую за увагу.

(Оплески в залі).

Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

(Оплески в залі).

В.Гладій. Шановні колеги-депутати, шановні запрошені! Виступи завершені. Продовжуємо нашу роботу.

Шановні депутати! Вам розданий  порядок денний позачергової тридцять першої сесії обласної ради. В даному проекті порядку денного пропонується розглянути два питання: “Про суспільно-політичну ситуацію в Україні” і “Про звернення обласної ради щодо продовження мораторію на вільний обіг земель сільськогосподарського призначення”.

Шановні колеги! У мене є пропозиція взяти даний проект порядку денного за основу. Прошу голосувати. Хто за? За основу.

За – 67, не голосував – 1: рішення прийнято.

Шановні депутати! Чи є у вас пропозиції до проекту порядку денного?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Тоді у мене є.

Шановні колеги! Наш колега-депутат обласної ради Андрій Шувар написав заяву про дострокове припинення повноважень депутата Івано-Франківської обласної ради.

Я вношу пропозицію включити розгляд його заяви в порядок денний під номером 3, що дасть можливість направити нам наше рішення в обласну виборчу комісію для прийняття відповідного рішення щодо заміщення депутата обласної ради замість вибулого.

Я ставлю свою пропозицію на голосування. Прошу голосувати.

За – 62, утримався – 1, не голосували – 5: рішення прийнято.

Інших пропозицій не поступало, тому є пропозиція порядок денний позачергової тридцять першої сесії обласної ради затвердити в цілому. Прошу голосувати.

За – 68: рішення прийнято. Дякую.

С.Басараб. Розглядається питання “Про суспільно-політичну ситуацію в Україні”.

Проект рішення номер 1 – на окремому аркуші.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради. Будь ласка.

В.Гладій. Шановні колеги-депутати Івано-Франківської обласної ради, шановні присутні, запрошені, шановні краяни!

Декілька слів передісторії.

1 жовтня на переговорах тристоронньої контактної групи у Мінську відбулися домовленості про розведення сил у Петрівському та Золотому. Цього ж дня, 1 жовтня, Президент України Володимир Зеленський на екстреному брифінгу повідомив, що Україна погодила так звану “формулу Штайнмайєра” щодо виборів на окупованому Донбасі і запевнив, тепер цитата: що “виборів під дулами кулеметів не буде і не може бути”. Та наступного дня, 2 жовтня, Президент України зустрівся з головами фракцій у Верховній Раді України по даному питанню і доніс свою позицію як гаранта Конституції, а також позицію нашої держави щодо даного питання.

В цей же день, вчора, я запросив на зустріч представників всіх шести фракцій Івано-Франківської обласної ради, ми провели засідання круглого столу, обговорили дану суспільно-політичну ситуацію в нашій державі і прийняли одностайне рішення, одностайну рекомендацію – скликати позачергову сесію Івано-Франківської обласної ради сьогодні із порядком денним, який ми щойно затвердили.

Вашій увазі пропонується проект “Про звернення обласної ради щодо суспільно-політичної ситуації в Україні”.

Даний проект підготовлений за участі представників всіх шести фракцій в Івано-Франківській обласній раді.

“Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Президента України В. Зеленського, Верховної Ради України, народних депутатів України від області щодо суспільно-політичної ситуації в Україні (додається).
  2. Рішення надіслати Президенту України В. Зеленському, Верховній Раді України, народним депутатам України від області, обласним радам, районним, міським міст обласного значення радам, радам об’єднаних територіальних громад області”.

І відповідно розмістити наше звернення в засобах масової інформації.

А тепер текст звернення для наших краян.

“Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, виступаємо проти реалізації так званої “формули Штайнмайєра”, за якою відповідно до “Мінських угод” запроваджується особливий статус окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Анонсований 1 жовтня 2019 року Президентом України Володимиром Зеленським документ, підписаний учасниками тристоронньої контактної групи у Мінську, є прихованою здачею національних інтересів України, загрожує безпеці та територіальній цілісності нашої держави та є фактичною капітуляцією України у російсько-українській війні і встановлення миру на умовах Путіна.

Підписання такого документа – це вибори на окупованих територіях без участі України та легітимізація терористичних окупаційних адміністрацій. Адже виконання законів України має “гарантувати” ОБСЄ, яка впритул не бачить там російської армії.

Наслідком підписання стане ще одне Придністров’я, але вже на території України.

Такий документ – наруга над пам’яттю про загиблих та зневага живих захисників України.

Це відкритий шлях не тільки до послаблення, але й до зняття санкцій з Росії.

Усе це стане можливим після прийняття закону про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей.

Звертаємось до Президента України як гаранта державного суверенітету і територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав та свобод людини і громадянина, до Верховної Ради України, народних депутатів України від області проявити весь свій патріотизм, професіоналізм та державницьку позицію: не допустити надання особливого статусу окупованим територіям, проводити вибори до місцевих рад тільки після повної деокупації зазначених територій, не розміняти інтереси Держави на примарний мир.

Ні! – капітуляції! Ні! –  федералізації!

Україна – понад усе!

Слава Україні!”

Голоси із залу. Героям слава!

(Оплески в залі).

В.Гладій. Шановні колеги! Саме такий проект звернення пропонується до розгляду та прийняття. Я завершив.

С.Басараб. Чи є запитання до доповідача?

Голос із залу. (Без мікрофона).

С.Басараб. Будь ласка. Прохання записатись.

Будь ласка, Левицький Олександр Михайлович.

О.Левицький. Шановний Василю Івановичу, шановні колеги, пані і панове!

У мене є питання по самому тексту звернення. Ми в абзаці другому пишемо, що анонсований Президентом України В.Зеленським документ є “прихованою здачею національних інтересів, загрожує безпеці, територіальній цілісності держави, фактичною капітуляцією України у російсько-українській війні”, і далі пишемо “і встановлення миру на умовах Путіна”.

Я думаю, що цей документ не дає нам ніяких гарантій встановлення миру, навіть на умовах Путіна. Я думаю, що й цього ніхто не дотримає. Тому, можливо, “нереальним шансом на встановлення миру”, чи “малоймовірним встановлення”. Я не вірю, що внаслідок того, що будуть реалізовані ці домовленості, проти яких ми всі тут виступаємо, може настати мир навіть на умовах Путіна. Тому мені здається, що воно суперечить нашим ж твердженням, що там не “розміняти інтереси держави на примарний мир”. Тут треба просто редакційно це допрацювати, щоб не було, що ми визнаємо все-таки цей…

В.Гладій. Олександре Михайловичу, я абсолютно не заперечую. Коли будемо вносити пропозиції до проекту рішення, можете озвучити свою пропозицію. Я думаю, що вона може бути розглянута і проголосована. Особисто я буду підтримувати вашу пропозицію.

С.Басараб. Никорович Святослав.

С.Никорович. Пане Василю, хлопці дуже правильно сказали, що ми мали би сьогодні знати позицію наших народних депутатів, особливо по мажоритарних округах, а, крім того, ще є депутати, які проживають на території міста і області. Скажіть, будь ласка, ви їх запрошували на сесію, чи вони повідомили вам свою позицію? А якщо не повідомили, чи ви знаєте, з яких причин вони не повідомили свою позицію? Дякую.

В.Гладій. Ми завжди запрошуємо народних депутатів України від нашої області на сесії обласної ради. Наскільки мені відомо, цей тиждень є пленарним, і всі вони перебувають у Києві, безпосередньо беруть участь у роботі сесії Верховної Ради України.

С.Басараб. Будь ласка, Попович Василь.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Ну, хлопці, ветерани війни сказали про те, що голова адміністрації повинен би сказати свою позицію. Ми чекаємо, зал нащурив вуха і чекає позиції голови адміністрації щодо дій гаранта Конституції В.Зеленського і монобільшості у Верховній Раді. Дякую.

В.Гладій. Дякую. Наскільки я знаю, Денис Анатолійович готовий виступити по цьому питанню.

(Оплески в залі).

С.Басараб. Більше запитань немає. Дякую.

В.Гладій. Шановні колеги! Хто бажає виступити в обговоренні даного питання? Прошу записатись.

Марійчин Андрій Андрійович, прошу.

А.Марійчин. Слава Ісусу Христу! Шановні депутати, шановні воїни українсько-російської війни, шановна прикарпатська громадськість!

Позиція фракції “Воля” відносно виконання Мінських угод і так званої “формули Штайнмайєра” полягає в наступному. Розмова щодо імплементації цих угод є можлива при наступних умовах: перше, виведення з території України військ Російської Федерації та незаконних збройних терористичних формувань; забезпечення роботи Центральної виборчої комісії України, українських політичних партій, громадських організацій, засобів масової інформації; відновлення роботи українських судів та Національної поліції, органів прокуратури України на цих територіях. Тобто, спочатку контроль української влади на даних територіях, а потім, можливо, й вибори.

Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

В.Гладій. Мельничук Василь Іванович. Прошу.

В.Мельничук – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Шановний Василю Івановичу, шановні колеги-депутати, дорогі краяни!

Україна, українці вже багато заплатили і платять за нашу незалежність, свободу, за право бути самими собою та самим визначати свою долю. Тому російська агресія не може закінчитись миром за будь-яку ціну.

Якщо мир означає все втратити, то це не буде мир, це буде капітуляція.

Фракція Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина” в обласній раді вважає “формулу Штайнмайєра” неприйнятною для України, а її підписання у Мінську – пряма загроза національній безпеці, територіальній цілісності і суверенітету країни. Вона матиме катастрофічні наслідки для України. Чому? Тому що внаслідок реалізації так званої “формули Штайнмайєра” ми як держава отримаємо саме легітимізацію та тривале консервування терористичних окупаційних адміністрацій в окремих районах Донецької та Луганської областей через проведені місцеві вибори. Зважаючи на поведінку окупаційних військ та дії офіційного Кремля, немає жодних причин вважати, що відбудеться встановлення реального контролю над усією ділянкою українсько-російського кордону. У подальшому проведення наступних виборів до українського парламенту на цих територіях остаточно закріпить представників терористичних окупаційних адміністрацій у владі на національному рівні, що є неприпустимим для подальшого цивілізованого розвитку нашої держави.

Тому фракція Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина” вважає, що першочерговим кроком в цій ситуації має бути повна деокупація територій Донецької та Луганської областей, а саме: виведення російських військ з цієї території, виведення російських спецслужб, а факт остаточного виведення та повної відсутності збройних формувань Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях встановлювати виключно до вимог законодавства України, а не на висновках ОБСЄ. Лише такий порядок, вважає наша фракція, є прийнятним для України для забезпечення та встановлення миру на цих територіях. Тому ми просимо всіх вас підтримати дане звернення.

Слава Україні! Слава нації! Україна – понад усе!

В.Гладій. Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович. Василю Івановичу, я вас питав не про те, чому народні депутати не присутні, а про їхню позицію. Чому вони цю позицію до сих пір не донесли? Чи ви знаєте, з яких причин вони цю позицію не донесли до громад?

Ми маємо 7 народних депутатів по мажоритарних округах, і тільки один народний депутат заявив свою позицію. Минуло три дні від підписання так званої “формули” у Мінську. Хлопці вчора заявили свою позицію, вчора. Тобто, народні депутати мали як мінімум 3 дні, а максимум один день сказати хлопцям про те, що вони думають.

Тобто, наші народні депутати злякались громади? Чи вони настільки вже партійними слугами стали, що забули, що їх обирала ця громада? Ось в чому питання.

Ми в цьому залі рівно нічого не визначимо, ми просто заявимо позицію обласної ради як вищого представницького органу. А від цих людей залежить доля підписання того документа, імплементація в українське законодавство. Тут небезпека, в тих, кого ми обрали до Верховної Ради. Чи вони бояться людей, чи вони мають якісь причини? Бо я передивився Фейсбук, сторінки їх, тільки один народний депутат з 7, їх є 8, ще Роман Мулик є, і тільки один народний депутат заявив свою позицію. Ось тут небезпека. Ось чого я боюся і до чого закликаю громаду дуже уважно дивитись. Дякую.

В.Гладій. Палійчук Микола Васильович.

М.Палійчук. Шановні колеги! Фракція “УКРОП” повністю підтримує текст звернення. Також ми підтримуємо кожне слово, яке сказали наші ветерани, погоджуємось, що вибори можна проводити тільки за повного контролю територій, за дії законів України, і тим більше ніяких вулиць Мотороли і площ сепаратистів захарченків на той час, на момент виборів, вже не має бути.

Більше того, ми вважаємо, ми хочемо миру, але вважаємо, що мир може бути тільки після перемоги. Тому фракція буде голосувати “за”. Прошу підтримати дане звернення. Дякую.

В.Гладій. Дзеса Остап Васильович.

О.Дзеса. Шановні колеги! Шановні запрошені, не байдужі представники громадськості, шановні наші учасники українсько-російської війни! У надзвичайно тривожний період ввійшла наша держава. Свідченням цьому є якраз і проведення сьогоднішньої позачергової сесії обласної ради. Без перебільшення можна сказати, що для нового керівництва країни вже закінчився ліричний такий період, “медовий місяць”, терміново треба здавати іспит на зрілість, проукраїнськість. Як не дивно це звучить, але зараз наступив час і для іспиту всієї української спільноти: або ми “проковтнемо” всякого роду розроблені у Кремлі формули, або скажемо категоричне “Ні!” повзучій капітуляції.

Фракція Європейської солідарності в обласній раді на нещодавній сесії обласної ради заявила, що ми визнаємо результати президентських виборів, мало того, всіляко сприятимемо новому керівництву у розбудові держави, нашого краю. Але рішуче будемо діяти при будь-яких проявах відступу від цінностей Майдану. Це наш принцип, і ми від нього, товариство, не відступимо.

Тому ми рішуче засуджуємо підписання у Мінську так званої “формули Штайнмайєра”, документа цього, і переконані, що він не наближає Україну до миру, як це декларується. Досить дивно, як на нас, виглядає і піднесена причина підписання: інакше нібито не відбудеться зустріч у “Нормандському форматі”, а ми обіцяли людям на виборах протягом року завершити війну.

Друзі, це чиста капітуляція на догоду чиїмсь амбіціям. Ми всі за завершення війни, ми всі хочемо миру, а не ганьби на весь світ. Це треба всім розуміти.

Імплементація даної формули відкриває двері на узаконення цих бандформувань, так званих ЛНР-ДНР, і у кращому разі, в кращому варіанті, я підкреслюю, створює в Україні своє Придністров’я. Чому в кращому варіанті? Тому що ми чуємо, читаємо коментарі керівників цих угрупувань, вони чітко заявляють, навіть вже після підписання цієї формули, що це їх наближує до Росії, ми знаємо, з  ким дружити, ми знаємо, “на каком язикє разґаварівать”, ми знаємо, яку там міліцію народну встановлювати і так далі. Тому це робити категорично не можна, ми це засуджуємо.

От вічне питання: що робити? Ми не закликаємо, не закликає наша фракція до якихось майданів… Я закінчую. …актів непокори, ми хочемо, щоб Президент держави Володимир Зеленський не допустив підписання будь-яких документів, які йдуть на шкоду суверенітету і…

В.Гладій. 30 секунд, завершуйте.

О.Дзеса. …на шкоду суверенітету і територіальній цілісності держави. Причому, зважаючи на важливість даного документа, абсолютно погоджуємось, що зміст його повинен бути оприлюднений до підписання.

Друзі, будьмо пильними, не змарнуймо досягнення Майдану, не обезчестьмося перед тисячами загиблих наших героїв!

Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

В.Гладій. Королик Михайло Михайлович.

М.Королик. Шановні друзі! Хочу завершити свою думку, яку розпочав на початку сесії. Але також, коли Денис Анатолійович буде відповідати на питання Василя Поповича, хотілося би також, щоб він прокоментував присутність зараз на стоянці обласної державної адміністрації військової машини чи автозаку, чи машини, яка перевозить військових. Тому що не зрозуміло, чому вона там знаходиться, і говорять такі речі, що зараз в нашому приміщенні знаходиться велика чисельність правоохоронців. Тому, будь ласка, й це прокоментуйте.

Хочу також звернутися до громадськості, до всіх українців і до всіх політичних діячів. Шановні люди, шановні друзі! Немає значення, хто яких політичних поглядів, немає значення, хто сьогодні представляє ту чи іншу громадську організацію. Сьогодні стоїть питання Української держави. Тому ми сьогодні з вами всі повинні єднатись і відстоювати нашу українську позицію. А громада українців не повинна боятися ні репресій, ні того, що з тою чи іншою людиною можуть бути проблеми, якщо вона буде висловлювати чітко свою позицію.

Ми з вами повинні відстоювати нашу українську позицію, боротися за неї, щоби потім, коли наші діти виростуть і внуки, нам не соромно було їм дивитись в очі. Тому важлива позиція кожного, важливо “не ховати голову в пісок”, важливо відстояти кожен наш інтерес, адже не для того помирали стільки людей на війні на Сході України.

Ну, і щодо депутатів Верховної Ради України. Однозначно, ми з вами як громада, яка обирала депутатів Верховної Ради України, повинні сьогодні запитати кожен свого депутата, який представляє інтереси нашої області, і держави у Верховній Раді України від нашої області.

Я знаю чітку позицію Оксани Савчук. Вона проти капітуляції і проти здачі українських інтересів. Але важливо, щоби сьогодні різними способами ми почули дійсно думку кожного з народних обранців від нашої області, чи вона збігається з тою думкою людей, які їх обирали. А наша обласна рада – це не просто рішення обласної ради, ми – представники цілої області, всієї громади, висловлюємо позицію громади. Тому так само дуже важливо, щоб кожен орган місцевого самоврядування: сільська, селищна, районна рада, – дали свою реакцію на ті події, які відбуваються в Україні. Може тоді керівництво держави побачить, що немає одностайної підтримки того, що вони роблять, і вони не будуть робити дурниць.

Дякую. Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

В.Гладій. Коцюр Сергій Петрович.

С.Коцюр – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”.
Шановні колеги! Дуже приємно чути, що сьогодні така консолідована думка у всіх щодо цього питання.

Хочу вам сказати, що позиція нашої фракції – однозначно “за”. І ми вважаємо, що немає ніякої “формули Штайнмайєра”, є лише “Мінські домовленості”, які означають, що про Крим забули, окупована частина Донбасу отримає автономію зі своїми судами, міліцією, особливими стосунками з Росією, амністія для всіх тих, хто вбивав наших солдат від початку 2014 року і до тепер.

Росія юридично “впихає” окупований Донбас нам назад, не втрачаючи над ним контроль. І Росія також уникає своєї відповідальності за окупацію і війну, а всю ношу буде нести Україна.

Після виборів під дулами російських автоматів переговори доведеться вести не з Путіним напряму, а з пушиліними і пасічниками, тими самими, що визначають зараз так званий народ Донбасу. І що найважливіше: російська агресія і війна проти України остаточно зникне в очах світу і стане громадянською війною в Україні.

Ми будемо підтримувати дане звернення і вважаємо, що Президент замість сказати “Мінськ – це помилка”, не повинен зустрічатись з Путіним і підписувати з ними будь-які формули всупереч інтересам України і українцям.

Дякую. Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

В.Гладій. Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Шановні присутні, шановні краяни! Я також хочу поділитись своїми думками щодо ситуації, яка склалась в Україні.

Ми мусимо усвідомити і чітко зрозуміти, що з 22 липня ми живемо в іншій державі. Після президентських і парламентських виборів вся повнота влади зосереджена в однієї людини: суди, парламент, Кабінет Міністрів, Адміністрація, Збройні сили, Нацгвардія, – все залежить від волі однієї людини.

Я не знаю, чи це буде корисно, чи це буде не корисно для України. Звичайно, час покаже. Але  питання тут є в іншому. Знаєте, за ці два-три дні дуже багато людей, на жаль, мене запитують: Романе, а чого ти панікуєш? Чого ти боїшся? Ну, щось підписав Кучма там, у Мінську, та мало чого там підписували, завтра відкличуть підпис!

Питання не в цьому. Я не цього боюся. Я боюся двох речей: зустріч у Парижі у “Нормандському форматі” і боюся грудня, коли буде прийнятий закон про особливий статус “Лугандонії”. Ось чого я боюся.

І ще найстрашніше, чого я боюся, я боюся, щоб 1 жовтня 2019 року для нашої України не стало таким днем, як 30 вересня 1938 року для Чехословаччини, коли чотири лідери Великобританії, Італії, Німеччини і Франції домовились, і молоду Чехословацьку Республіку розірвали. От, чого я боюся.

Дуже добре, що ми сьогодні проводимо нашу сесію. Це в якійсь мірі ми допомагаємо Президенту Зеленському на його зустрічі у Парижі у рамках “Нормандської четвірки”. Ми хочемо сказати, що громадянське суспільство України не сприймаємо формулу “мир за будь-яку ціну”. Зеленський має зрозуміти, що за столом переговорів у Парижі він буде сидіти з трьома Путіними, власне з Путіним, з Меркель і з Макроном. Меркель і Макрон, у них бажання одне просте – торгувати з Росією, заробляти гроші. Що хоче Путін? А Путін хоче “ракову пухлину” на ім’я “Донбас” вживити у живе тіло України.

Товариство, ми ще сьогодні не говоримо про ще одну річ, як там вибори планують відбутися і так далі. А ви ще забуваєте, що там є 20 депутатів, які будуть дообрані, і до цієї банди Медведчука, Шуфрича ще додаються пушиліни і так дальше. І що ми тоді будемо говорити про ЄС, про НАТО?!

Ось чого ми боїмося.

І завершую словами Героя України В’ячеслава Чорновола: “Дай, Боже, нам любити Україну сьогодні, маючи її, щоб завтра гірко не плакати, втративши її”.

Слава Україні! Будьмо пильні! Будьмо уважні! Україна – понад усе! Дякую.

(Оплески в залі).

В.Гладій. Виступи депутатів завершені, надаю слово для виступу голові обласної державної адміністрації Денису Анатолійовичу Шмигалю. Прошу.

Д.Шмигаль. Шановна президіє, шановні депутати! Шановні ветерани, колеги, громадські активісти, всі присутні!

Оскільки сьогодні кожне слово має величезну вагу, тому вперше напевно за останні роки 10 я собі склав і записав позицію, яку зараз озвучу, і дозволю собі дійсно вперше за останні 10 років те, що написав власноруч, зачитати.

Отже, Президент України Володимир Зеленський не збирається здавати ворогу жодного квадратного мета нашої рідної Української землі. Знак оклику. І це пункт перший.

Друге, ціль Президента України, як і кожного з нас, – мир в єдиній соборній Україні, повернення всіх, без винятку, полонених, повернення тимчасово окупованих територій, припинення жахливих втрат патріотів України.

Перемога над агресором буде продемонстрована лише повноцінним входженням України в коло незалежних, успішних, цивілізованих держав світу.

Остаточно формула мирного врегулювання і завершення війни на Донбасі буде визначена на зустрічі у “Нормандському форматі”, яка має відбутися найближчим часом.

Закон про особливий порядок місцевого самоврядування в Україні буде новий. Його має розробити і прийняти парламент з врахуванням суспільної думки, яку сьогодні власне і формують обласні і місцеві ради всіх рівнів також у тісній взаємодії з суспільством. 

Ніяких виборів, я повторю дослівно фразу Президента і наголошу на ній, що ніяких виборів під дулами кулеметів не буде і бути не може. Ніяких виборів за наявності на цих територіях військових або озброєних осіб з боку будь-кого – Росії, терористичних угрупувань, також бути не може. Це має бути українська територія під повним українським контролем. Лише тоді, в такому випадку, там можуть проводитись вибори.

Перший досвід розведення військ та повернення полонених був вдалий, Президент наполегливо працює над наступним етапом. Успіх залежить і лежить у переведенні перемовин у “Нормандський формат”.

Цього року ми будемо святкувати 100-річчя утворення, 100-річчя ЗУНР, – яскравий приклад того, як отримавши державу, через внутрішні непорозуміння і власні амбіції можна легко її втратити.

Тому наша перемога може лежати лише в нашій єдності, територіальній цілісності, переведенні військового протистояння в дипломатичну площину, а це можливо сьогодні лише в “Нормандському форматі”, який дасть результат. Власне перший крок до цього й був зроблений на тристоронній контактній групі у Мінську.

Військова агресія Російської Федерації та окупація частини українських земель вже більше 5 років залишається найбільшою нашою бідою. Ми глибоко цінуємо патріотизм наших військових… 30 секунд… наших ветеранів, добровольців, волонтерів, вашу готовність діяти в інтересах України. Тому ми готові вибудовувати спільну єдину правильну для України…

В.Гладій. Дайте завершити.

Д.Шмигаль. …в питанні завершення війни.

Чи хочемо ми якнайшвидше повернути всіх наших полонених додому? Хочемо!

Чи хочемо ми більше ніколи не втрачати кращих доньок і синів України? Так, хто скаже “ні”? Так.

Чи хочемо ми мати єдину соборну вільну та незалежну державу? Так.

Чи можливо досягти цього всього через військове протистояння з надпотужним ворогом? П’ятирічний досвід війни демонструє, що розв’язати вузол, яким нас агресор зав’язує і зв’язує, можна лише дипломатичним шляхом із залученням лідерів провідних держав світу, розв’язок у “Нормандському форматі” сьогодні.

Шановні депутати! Шановні колеги! Шановні ветерани! Формулюючи зараз звернення до керівництва держави, не голосуйте за порожні популістичні лозунги, допомагайте у напрацюванні дієвих кроків і рішень, які забезпечать перемогу України.

Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

В.Гладій. Шановні колеги! У нас виступи завершені. У нас була пропозиція Олександра Михайловича до проекту рішення. Тому я ставлю проект рішення на голосування за основу. Прошу визначатись.

За – 68: рішення прийнято.

(Оплески в залі).

Чи будуть інші пропозиції, крім Олександра Михайловича? Немає?

Тоді, Олександре Михайловичу, прошу озвучити свою пропозицію.

О.Левицький. Шановні колеги! Я пропоную, дослівно замінити слова “і встановлення миру на умовах Путіна” іншими словами: “і не гарантує встановлення миру навіть на умовах Путіна”.

Прошу поставити на голосування і проголосувати.

В.Гладій. Ставлю пропозицію Олександра Левицького на голосування. Прошу визначатись.

За – 68: рішення прийнято.

Шановні колеги! У мене ще є одна пропозиція. Ми її обговорювали з представниками фракцій, ми її упустили. Адресат – Кабінет Міністрів України, ми ще говорили. Тому і схвалити звернення, перший пункт, до Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, дальше – по тексту, і так само в самому зверненні – Президенту, Верховній Раді, Кабінету Міністрів України і народним депутатам України.

Хто за дану пропозицію? Прошу голосувати.

За – 68: рішення прийнято.

Шановні колеги! Ставлю на голосування проект рішення “Про звернення обласної ради щодо суспільно-політичної ситуації в Україні” на голосування в цілому з врахуванням проголосованих поправок.

За – 67, не голосував – 1: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо продовження мораторію на вільний обіг земель сільськогосподарського призначення”.

Проект рішення номер 2 – в окремій брошурі.

Звертаю вашу увагу, колеги, що у розпорядженні про скликання сесії інша назва зазначеного питання, однак постійна комісія обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин напрацювала та рекомендувала до розгляду на сесії обласної ради саме такий проект рішення із назвою, яку я озвучив.

Доповідає голова постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин Іван Васильович Приймак. Прошу.

І.Приймак. Шановні колеги-депутати!  Шановна президіє, шановні запрошені, гості!

Хочу сказати, що проект звернення напрацьований комісією з питань аграрної політики та земельних відносин на основі того законопроекту, який поступив у Верховну Раду, це № 2173, поданий Кабінетом Міністрів. Він так і називається “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення”.

Зараз у Верховній Раді України знаходиться, крім цього законопроекту, ще 5 законопроектів, але вони не оприлюднені, тому текст звернення ми й не знаємо, не розуміємо, але даний законопроект вже є, його можна прочитати, проаналізувати, розуміти.

Хочу сказати, що незважаючи на те, що Верховна Рада України у 2001 році ухвалила Земельний кодекс, яким закріпила гарантії набуття та реалізації права власності на землю, але через 18 років постійних мораторіїв, і чи сьогодні це на часі в такий тяжкий час, коли наша держава окупована, коли нестабільність в країні, і якого тексту даний законопроект. Незважаючи на те, що там є частина, доля й хорошого, вона явно перекреслюється тими пунктами даного законопроекту, які просто в нашій уяві не вкладаються. Одним з таких є те, що в одні руки громадяни можуть придбавати 15% земель області. Для нашої області це 90 тис.га землі – в одні руки, фізична особа чи юридична особа. Дайте собі відповідь, чи ми можемо дозволити 90 тис.га землі надати право купляти в одні руки?

Таке саме: 0,5% в межах України. Це є 200 тис.га в одні руки. Чи ми можемо знову ж таки дозволити такі речі?

Тому комісія з питань аграрної політики та земельних відносин за участю всіх, хто був присутній з інших фракцій, наших колег-депутатів напрацювали таке звернення.

“Президенту України В. Зеленському, Голові Верховної Ради України Д. Разумкову, Прем’єр-міністру України О. Гончаруку, народним депутатам України від області.

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, в умовах реальних загроз державності та незалежності України, нових геополітичних викликів перед майбутнім нації, вимагаємо продовжити мораторій до 1 січня 2021 року на вільний обіг земель сільськогосподарського призначення комунальної, державної та приватної форм власності.

Конституція України визначає землю об’єктом права власності українського народу та основним національним багатством. Тому питання продажу землі стосується кожного громадянина України. В нестабільній політичній ситуації, що склалась сьогодні в державі, ми зобов’язані захистити українську землю від будь-яких форм захоплення агресором.

Можливе скасування мораторію та запровадження в Україні вільного обігу земель сільськогосподарського призначення є одним із кроків, які виходять далеко за рамки сьогодення та визначають подальшу долю не тільки аграрного сектору, а й всієї країни на десятиріччя вперед.

В умовах військової агресії проти України та анексії Криму, нестабільної політичної ситуації вільний обіг земель сільськогосподарського призначення комунальної, державної та приватної форм власності призведе до ситуації, що українці стануть наймитами на власній землі, а українські багатства скуплять завуальовані агресори та завойовники. І не важливо паспортами якої країни вони прикриваються.

Наголошуємо: сільськогосподарська земля – це не просто привабливий об’єкт для інвестицій. Для Української нації – це єдиний стратегічний ресурс, який не підлягає відтворенню, є репродуктивною умовою життєздатності і збереження її генофонду, від якого залежить продовольча безпека та економічна роль України в світі.

Нашій державі належить значна частина світових запасів чорноземів, вартість яких в умовах постійного зростання дефіциту продовольства на глобальному рівні важко переоцінити. Узаконення торгівлі землею сільськогосподарського призначення – це пряма загроза для її відчуження на користь олігархічного або чужоземного капіталу та перетворення України на сировинну колонію, в якій українці опиняться в статусі наймитів “на нашій – не своїй землі”, а держава втратить вплив на внутрішній продовольчий ринок.

Глибоко переконані, що українська земля – це нерозтратний ресурс розвитку виключно українського народу, гарантія економічної та продовольчої безпеки держави.

На сьогодні у Верховній Раді України зареєстровано низку законопроектів, в тому числі поданий Кабінетом Міністрів України, які мали б регулювати відкриття ринку землі, однак жоден з них не відповідає в повній мірі запитам українського суспільства.

Тому вимагаємо задля інтересів сьогоднішнього та майбутніх поколінь українців:

  1. До відновлення територіальної цілісності України заборонити в державі торгівлю землями сільськогосподарського призначення, які підлягають під дію мораторію.
  2. Гарантувати право приватної власності на присадибні земельні ділянки, землі сільськогосподарського призначення, отримані під час розпаювання, одержані в спадщину, даровані чи відступлені прямими родичами, та ті, що перебувають під житловими будинками й іншою нерухомістю, власність на які громадянами України ще не оформлена.
  3. Дозволити особам, які законним способом набули право власності на землі сільськогосподарського призначення, здійснювати передачу своєї земельної власності прямим родичам із правом родинного успадкування або продавати лише територіальним громадам та державі. Категорично заборонити набувати у власність землі сільськогосподарського призначення іноземцям, особам без громадянства, особам з подвійним громадянством, а також юридичним особам, власниками яких є іноземці або в статутний фонд яких вливається іноземний капітал.
  4. Створити державний земельний банк, який забезпечить регулювання впорядкованого обігу земель сільськогосподарського призначення. Розробити та забезпечити дієву реалізацію державних програм: програми стимулювання розвитку кооперативів та сімейних фермерських господарств; програми сприяння виробництву сільськогосподарської техніки з поступовим митним обмеженням імпорту техніки, аналоги якої виробляють в Україні”.

Дякую.

В.Гладій. Дякую, Іване Васильовичу.

Чи є запитання до доповідача? Немає?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Прошу сідати.

Шановні колеги! Хто бажає виступити в обговоренні даного питання? Прошу записатись.

Мельничук Василь Іванович.

В.Мельничук – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Шановні колеги! Сьогодні в Україні урядовцями проголошується необхідність введення в Україну ринку землі, так званого термінованого, вільного для всіх продажу українських земель сільськогосподарського призначення.

Прибічними вільного продажу землі сільськогосподарського призначення нібито відстоюють ринкові цінності та право селян розпоряджатись власним майном, проте ці аргументи не можуть замаскувати справжніх намірів поборників ринку землі – скупити за безцінь родючі чорноземи.

Колеги, я хочу вам нагадати, що мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення з’явився у жовтні 2001 року, і термін такої заборони був встановлений до 1 січня
2005 року. Це і стало називатись мораторієм на купівлю та продаж земель сільськогосподарського призначення. Після цього тимчасовий захід парламент продовжував, здається, ще 9 разів, і цей мораторій ще діє на сьогодні.

Яка була мета введення мораторію? Хочу вам нагадати. Перше, це необхідність запровадити необхідне законодавство, яке б забезпечило повноцінне та ефективне функціонування ринку землі, запобігти надмірній концентрації землі в заможних руках, запобігти втраті родючості землі, попередити зубожіння сільського населення та забезпечити національну і продовольчу безпеку. Запитую себе і запитую вас, шановні колеги, чи хоча б один з цих критеріїв, можна сказати, що українська влада виконала? Чи може виконанням цих умов є запропонований урядом законопроект? Очевидно, що ні.

Як ви вже чули сьогодні з доповіді Івана Васильовича Приймака, що за різними розрахунками в одні руки може бути 200 тис.га землі. Для прикладу, наша область понад 95 тис.га – на одну особу, юридичну чи приватну. Це фактично є жахливі, катастрофічні наслідки для села, сільського населення та й загалом для нашої держави України.

Чому ми стривожені тим, що нашу землю можуть розкупити іноземці? А тому, що відповідно до положень внесеного урядом законопроекту право купувати сільськогосподарські угіддя отримають не лише українці, але й особи з подвійним громадянством, а також так звані українські підприємства з іноземним капіталом. За чинним законодавством може бути українська компанія, яка належить 99 відс. іноземцям.

Тільки ті народи, які не думають про майбутнє своїх дітей, можуть віддати землю іноземцям. Окрім того, великі агрохолдинги уже тепер можуть швидко викупити сільськогосподарську землю, а у нас звичайний фермер не зможе з ними конкурувати на аукціонах, тому що у нього немає коштів і можливості їх взяти під 2-3 відс. річних, як у Європі.

Сьогодні також відсутній ринковий механізм, який повинен допомогти у формуванні ціни на землю.

Тому фракція “Батьківщина” в обласній раді вважає, що питання розпродажу території України – це найважливіше питання, дозвіл на яке треба запитати у народу України шляхом…

В.Гладій. Попович Василь Борисович.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Українська земля завжди, якщо вдатися в історичний екскурс, була найбільшою цінністю для української нації. З цього починались всі війни. Згадаймо визвольну боротьбу Богдана Хмельницького, який боровся проти Речі Посполитої. Він боровся за українську землю, щоби звільнити її від поляків, які володіли і українською землею, а внаслідок того, що володіли землею, володіли і українцями, тобто, кріпаками, які були на тій землі.

В подальшому знову ж таки Україна, не маючи своєї незалежності, не маючи своєї землі, знову ми боролись за Українську державу і за українську землю, там, де проживали українці. Ця земля завжди допомагала українській нації встати з колін після кожної війни, після голодоморів, після того, коли німці навіть вивозили українську землю, український чорнозем вагонами у Німеччину.

Сьогодні стоїть питання: Путін зі зброєю захопив частину української землі, а ми хочемо відкрити інший шлях для захоплення української землі, де вже готові чемодани доларів, де вже готові фірми з іноземним капіталом, які будуть нагло скупляти українську землю. І в один прекрасний момент ми проснемось вже на своїй, але чужій землі.

Тому сьогодні фракція “Свобода” однозначно буде підтримувати дане звернення, адже найбільше надбання – це українська земля наша. Ми вже пам’ятаємо дику приватизацію 90-х. Що ми стали багатші від того? Що стала кращою українська економіка? Що стали краще жити українці на нашій землі? Ні, ми дальше заробляємо по чужих світах. Штучно створена ситуація для того, щоб український аграрний бізнес не розвивався, не розвивалось мале фермерство, так, як це, наприклад, у Польщі, де набагато бідніша земля, так, як це в Угорщині, де набагато бідніша земля, й інших країнах Європи.

Але сьогодні чогось ми ведемо мову про те, що нам треба продавати землю. Можливо, ви хочете папірцями заклеїти ті діри в бюджеті, які поутворювались за 30 років? То давайте це робити не за рахунок української землі, давайте будемо здавати її в оренду, але не продавати, тому що це найбільша наша цінність.

Звертаюся до всіх мислячих депутатів Івано-Франківської обласної ради все ж таки підтримати дане звернення і не допустити цього огульного ринку, який пропонує законопроект, який нам сьогодні підсуває “зелена піонерія”, яка засіла в Україні. Дякую.

В.Гладій. Орися Володимирівна Книшук.

О.Книшук. Шановний Василю Івановичу, колеги-депутати! Сьогодні ми розглядаємо два питання, які безпосередньо дають відповідь на питання: чи буде Україна незалежна, суверенна, і чи буде Україна взагалі.

Законопроект № 2178, який був внесений 25 вересня у Верховну Раду, дозволяє іноземцям купляти прямо чи опосередковано 15 відс. земель в межах однієї області. Це може створити загрозу не тільки продовольчій безпеці України, але й територіальній, тому що це земля, скажімо, двох областей.

Чи на часі цей законопроект? Чи на часі цей закон, в якому переважне право придбавати земельну ділянку має нібито орендар, але який з тих чи інших причин не вніс повну суму за викуплену ділянку, він втрачає право набуття… першочергове право набуття цієї земельної ділянки? А в умовах, яких на сьогоднішній день знаходяться малі й середні фермери, яким штучно, будемо казати, штучно створені умови цінової політики, які по окремих культурах 30 і більше відсотків менше мають виручки, то навіть ті 4,4 млрд.грн., які заплановані на 2020 рік у державному бюджеті, не врятують і не спасуть тих малих і середніх фермерів, які працювали, працюють, які освоювали цю землю, які давали робочі місця, які дальше продовжують це робити.

Тому Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” неодноразово ініціювало і далі ініціює проведення всеукраїнського референдуму щодо заборони іноземним фізичним та юридичним особам прямо або опосередковано набувати у власність українські землі с/г призначення.

Звичайно, що за це звернення будемо голосувати. І все-таки надіюся, що всім, і в тому числі народним депутатам від нашої області, і не тільки від нашої області десь вистачить сили і здорового глузду не голосувати за цей законопроект. Дякую.

В.Гладій. Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний головуючий, шановні присутні, шановні жителі Прикарпаття!

Питання, які ми розглядаємо на позачерговій сесії обласної ради, і перше питання, і друге питання – це питання національної безпеки держави, це питання збереження Української держави, це збереження для прийдешніх поколінь тих надбань, які має на сьогодні наш народ.

Питання землі. Шановні колеги! Питання землі. Всі війни починались через переділ територій. Всі війни починались через захоплення земель. І сьогодні ми в такій цікавій ситуації. Чому ця влада так спішить бігом все зробити? Та за ті “зелені папірці” без війни, без зброї, без нападу Україна буде на колінах, все викуплять! А ми маємо подумати про тих, хто ще не народився, їм також треба буде жити в цій країні, і тоже треба буде мати ту землю, яку має сьогодні Україна.

Знаєте, останні 30 років ці всі реформи, які проводяться, я все люблю висловлюватись, безглузді, вони такі є, вони проводяться для того, щоб винищити українську націю, для того, щоб винищити українське село. Ви знаєте, сьогодні забрати… Ми зробили все. У 90-х роках, мої попередники говорили, проводили ту ваучерну приватизацію, дали папірці людям. І де ті папірці сьогодні? Немає.

Ми хочемо сьогодні тим, хто нажився незаконно, хто має сьогодні масу тих коштів, щоб вони скупили ті землі. А де буде українське село? А де буде та людина, яка проживає в селі? Їхати за кордон? Ми відкрили кордони. Це добре. Але їхати заробляти? Чому у своїй Українській державі ми не можемо заробити ті кошти?

Знаєте, мене дивує інше питання. Є міжнародна конвенція, де такі слова “за однакову працю платиться однакова плата”. Чому в інших країнах люди живуть на набагато гірших землях, мають можливість отримати доходи, достатки мати, а ми в багатющій країні живемо, на золотій землі і не можемо цього зробити?

Я, користуючись тим, що виступаю на позачерговій сесії, я звертаюся до голови обласної адміністрації. Денисе Анатолійовичу, працівники бюджетної сфери не мають, за що сьогодні купити хліба, не те, що землю купити. Люди не отримали зарплату за серпень місяць. Рахунки в бюджетних організаціях блоковані.

Прошу вас: вживайте всіх заходів, робіть наради, але щоб була якась ефективність тих нарад, щоб люди нарешті отримали зарплату. Сьогодні, ще раз оголошую, за серпень місяць люди не отримали зарплату. І не треба говорити: оптимізація і тими розумними словами. Оптимізація – це люди без грошей, люди без роботи, без нічого.

Дякую. Прошу, колеги-депутати, підтримати дане рішення, і одностайно щоб ми його підтримали. Дякую.

В.Гладій. Роман Володимирович Ткач.

Р.Ткач. Шановна президіє, шановні присутні! Ще раз декілька слів просто для загальної інформації.

Я звертаюся до тих, хто сьогодні закликає на проведення референдуму. Я хочу просто… я не буду казати, чи це правильно, чи неправильно. Я хочу просто навести декілька слів.

Із 41,4 млн.га землі розпайованої 75 відс., це станом на кінець 2017 року, знаходяться в приватній власності, 24 відс. – це державна власність і 0,1 відс. – комунальна. Ну, як ми будемо проводити референдум, коли вже є приватна власність на землю?

Друга цифра. Задумайтесь над такою цифрою. У 90-х роках одержали право на розпаювання 6,9 млн. наших співвітчизників. Сьогодні близько 30 млн. виборців. То що, той, хто живе в квартирі, має вирішувати питання, як поводитись селянину з його землею? Неправильно це. Відмовтесь від цієї безглуздої ідеї. Неправильно це.

Я вважаю, що наше рішення є дуже мудре, виважене і за нього треба голосувати. Адже що ми сказали у нашому рішенні, знову двома словами? Ми категорично проти вільного обігу земель сільськогосподарського призначення. Практично ні одна держава світу, де розпочинався первинний продаж-купівля землі, не вводили вільний обіг. Кожна держава вводила запобіжники. Це раз.

Друге питання. Ми про це говоримо, що проти вільного. Друге питання. Ми кажемо, що на той період, коли буде введений… знятий мораторій, держава має розробити запобіжники. До цих запобіжників відноситься і кредитування, і державний земельний банк як іпотечна установа, і категорично заборонено іноземцям на певний період, умовно, на 10-15 років, наприклад, як наші сусіди зробили, – поляки: 10 років у них була заборона на продаж землі іноземцям. Тільки, по-моєму, минулого чи позаминулого року вони це відкрили.

Тому наше рішення… І найголовніше, ми з вами стоїмо на мудрій юридичній життєвій позиції. Ми за зняття мораторію, але ми даємо цій владі період, образно кажучи, рік і три місяці: розробіть ці законопроекти, покажіть суспільству їх. І з цими запобіжниками з 1 січня 2021 року прошу дуже: знімайте. Знаю, що зараз проходить в Україні обговорення законопроектів. Інсайдерська інформація, та навіть у фракції “зелених слуг народу” дуже багато депутатів проти теперішнього поданого законопроекту, бо цей законопроект – це фактично доступ до купівлі землі іноземцями.

Я вам дякую. Позиція фракції – голосувати за дане звернення. Дякую.

В.Гладій. Вітенко Михайло Дмитрович.

М.Вітенко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Шановні колеги! Хочу ще раз зазначити декілька аспектів, чому саме зараз актуально підтримати дане звернення.

Значить, відповідно до Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів”, а саме до статті 130 Земельного кодексу України, передбачається, що право власності набувати землю сільськогосподарського призначення отримують юридичні особи, утворені за законодавством України. І ніде, ні грамулечки, не написано, що засновниками цих юридичних організацій не можуть бути іноземці. Тобто, іноземний капітал, він скупить все, враховуючи другу позицію цієї ж статті, де передбачено, що 15 відс. земель сільськогосподарського призначення області може бути зосереджено в руках однієї юридичної особи.

Разом з тим, хочу сказати, що згідно пункту 3 висловлюється така позиція: переважне право купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення має її орендар за умови сплати ним ціни, такої, за якою вона продається. Якщо орендар не зможе сплатити цю ціну, зразу він втрачає це переважне право.

Шановні, а як ми захистимо місцевих товаровиробників і найменших наших, найдрібніших фермерів? Тому в такому випадку, як зараз пропонуються ці зміни, про обіг земель, не можна, щоб ринок землі запрацював.

Разом з тим, хочу звернутись до жителів Прикарпаття, що якщо так станеться, що все-таки запрацює ринок землі, шановні жителі, думайте і не продавайте свою землю, не спішіть. По-перше, вона недооцінена дуже серйозно, по-друге, згадайте собі дійсно підручники історії України, які українці були, якими кріпаками в той час, коли фактично власниками і ґаздами на нашій території були поляки. Зараз буде це саме, але це гірша ситуація, бо в той час наші пращури працювали на землі і мали хоть одну копійку, наприклад, або не мали, а зараз ми взагалі будемо як гості, і ще різні обставини можуть виникнути.

Тому закликаю всіх підтримати дане звернення, і допоки не запрацює прозорий механізм обігу земель між українцями, допускати ринку землі неможливо. В першу чергу просимо захищати інтереси дрібних товаровиробників, дрібних фермерів, підприємців для того, щоб вони могли працювати і створювати робочі місця на місцях. Дякую.

В.Гладій. Святослав Ігорович Никорович.

С.Никорович. Я хотів запитати голови комісії, чи надходили пропозиції від окремих депутатів, які минулого разу дуже багато кричали щодо даного питання? Насправді цих пропозицій не було. Тобто, я би хотів закликати тих депутатів, які критикують, до речі, дуже багато говорять, подавати ці пропозиції на комісію, тому що є одна фракція, яка дуже піариться, але абсолютно не працює. Сьогодні прийшли представники всіх, практично всіх фракцій, крім однієї. Друзі, або ми тоді працюємо ефективно, або ми всі робимо якусь картинку, нібито ми працюємо. Бо питання є надзвичайно важливе, і на ньому хочуть пропіаритись абсолютно всі. От, я думаю, що в залі абсолютно всім зрозуміло, про кого я говорю.

І друге питання. Фракція “Самопоміч” буде підтримувати дане звернення, адже в часи війни, в часи, коли окрема територія окупована, Крим анексований, відкривати ринок землі чи кидати його у вільний обіг є надзвичайно небезпечно. Давайте ми створимо всі умови для того, щоб люди могли купляти цю землю, а тоді вже ринок будемо відкривати, коли українці будуть мати високу купівельну спроможність. Дякую.

В.Гладій. Дякую. Шановні колеги! Виступи завершено. Пропозицій до проекту рішення не поступало, тому я ставлю проект рішення “Про звернення обласної ради щодо продовження мораторію на вільний обіг земель сільськогосподарського призначення” на голосування за основу і в цілому. Прошу голосувати.

За – 62, не голосували – 2, утримались – 2: рішення прийнято.

Шановні колеги! Поступила заява від депутата Миколи Дроняка: під час голосування у першому питанні не спрацювала картка, тому він просить вважати його голос “за”.

Розглядається питання “Про дострокове припинення повноважень депутата обласної ради А. Шувара”.

Проект рішення номер 3 – на окремому аркуші.

Шановні колеги! Відповідно до пункту 10 частини першої статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, а також пункту 2 частини другої статті 5 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад”, зважаючи на особисту заяву депутата Шувара Андрія Йосиповича про дострокове припинення ним депутатських повноважень, є пропозиція достроково припинити повноваження депутата обласної ради Шувара Андрія Йосиповича і наше рішення направити Івано-Франківській обласній виборчій комісії для розгляду і прийняття відповідного рішення.

Шановні колеги! Чи є у вас запитання по даному питанню проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Чи є зауваження і пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Чи є бажаючі виступити?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Тоді я ставлю на голосування даний проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 56, не голосували – 8: рішення прийнято.

Шановні депутати! Ми розглянули всі питання порядку денного позачергової тридцять першої сесії обласної ради сьомого демократичного скликання.

Порядок денний вичерпаний. Питання “Різне” у нас немає, але якщо є бажаючі виступити, підніміть руку. Немає таких? Немає.

Позачергову тридцять першу сесію обласної ради сьомого демократичного скликання оголошую закритою.

(Звучить Гімн України).

 

 

 

Перший заступник
голови обласної ради                                                                                Василь Гладій

 

Консультант                                                                                              Галина Кубік

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]