Стенограма пленарного засідання (06.04.2023)


С Т Е Н О Г Р А М А
ДВАДЦЯТЬ ПЕРШОЇ СЕСІЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

ВОСЬМОГО ДЕМОКРАТИЧНОГО СКЛИКАННЯ
від 06.04.2023 р.

О.Сич. Шановні депутати, прошу зайняти свої робочі місця, підготуватись до реєстрації.

Шановні колеги! Починаємо.

Отож, до обласної ради восьмого демократичного скликання обрано 84 депутати.

На цю хвилину за результатами письмової реєстрації в залі присутні 57 депутатів. Бачите, які погодні умови. Я думаю, що цілий ряд наших колег до нас ще доєднаються.

Відсутні 27 депутатів, з них: у відрядженні – 1, у відпустці – 1, з інших поважних причин – 7, з невідомих причин відсутні 18. Власне, ці 18 більшою мірою доєднаються, тому що запізнюються у зв’язку з важкими погодними умовами.

Відповідно до пункту 11.3. статті 11 Регламенту обласної ради депутати повинні зареєструватися за допомогою електронної системи. Прошу увімкнути електронну систему, а колег-депутатів прошу зареєструватися.

В залі зареєстровано 53 депутати.

Відповідно до статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та пункту 5.2. Регламенту обласної ради наша сесія є правомочною, і я оголошую її відкритою.

(Звучить Гімн України).

(Звучить молитва).

Шановні колеги! У роботі сесії бере участь голова обласної державної адміністрації – начальник обласної військової адміністрації Світлана Василівна Онищук.

Прошу присутніх у сесійній залі до завершення сесії не поширювати у соцмережах
інформацію про нашу роботу. Але прошу, і дослухайтесь, щоб не було так, як попереднього разу. Також інформую, що обласне телебачення “Галичина” вже традиційно в умовах режиму воєнного часу не здійснює пряму трансляцію сьогоднішнього пленарного засідання, однак усі бажаючі матимуть змогу переглянути хід сесії у запису.

А зараз прошу хвилиною мовчання вшанувати пам’ять всіх українських вояків, полеглих під час захисту Української державності, і всіх цивільних, що загинули від рук московського агресора.

(Хвилина мовчання).

Дякую. Ну, і для всіх, хто має сентимент до спорту, наголошую чи нагадую, що сьогодні Міжнародний день спорту на благо миру та розвитку.

Інформую також про те, що надійшла заява від нашого колеги-депутата, якого ми вже прийняли до нашого співтовариства, Миколи Миколайовича Кузьми, він нас інформує про те, що він належить до фракції “Батьківщина”. Якщо якась інша фракція думала, що він до них прийде, вибачєйте, він належить до фракції “Батьківщина”.

Далі. Відповідно до пункту 12.1. Регламенту обласної ради після відкриття сесії перед затвердженням порядку денного відводиться до 15 хвилин для стислих (до 3 хвилин) виступів і заяв уповноважених представників депутатських фракцій з внесенням пропозицій, повідомлень без прийняття рішень по них.

Колеги, чи є виступи від фракцій?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Тоді продовжуємо далі.

Переходимо до формування порядку денного.

Президія обласної ради, засідання якої відбулося 4 квітня 2023 року, рекомендувала внести на розгляд двадцять першої сесії обласної ради 27 питань і питання “Різне”.

Проект порядку денного формувався з дотриманням термінів, встановлених Регламентом обласної ради, а також Законом України “Про доступ до публічної інформації”.

Проекти рішень проаналізовані на засіданнях постійних комісій обласної ради.

За результатами вивчення і розгляду постійними комісіями обласної ради надано
відповідні висновки та рекомендації.

Інформую вас про те, що до проекту порядку денного внесено 6 питань, які були запропоновані на засіданні президії обласної ради, зокрема:

– за номером 3 питання – це звернення обласної ради;

– за номером 4 – інформація голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації – начальника обласної військової адміністрації про підсумки роботи за 2022 рік;

– за номером 11 – про затвердження нової програми;

– за номером 12 – про внесення змін до обласного бюджету;

– за номером 13 – про встановлення розміру кошторисної заробітної плати;

– за номером 22 – про надання дозволу на списання нерухомого аварійного майна.

Порядок денний та матеріали сесії, колеги, ви отримали під час реєстрації, а частина депутатів – під час проведення засідання президії обласної ради.

Повідомляю також про те, що відповідно до плану роботи на 2023 рік у другому кварталі поточного року передбачалося розглянути питання “Про комплексну програму розвитку гірських територій в Івано-Франківській області”. Однак обласна адміністрація звернулася з проханням перенести його розгляд, оскільки виникли певні труднощі інформаційного характеру у зв’язку із відсутністю окремих важливих статистичних показників, які характеризують гірські громади і населені пункти, а також здійснюється робота зі збору та аналізу технічних завдань до проекту Плану заходів на 2024-2027 роки з реалізації Стратегії розвитку Івано-Франківської області, підготовлених територіальними громадами, які будуть використані при підготовці проекту комплексної програми розвитку гірських територій.

Також обласна адміністрація повідомила, що не буде повторно подавати на розгляд сесії обласної ради проект рішення “Про виконання обласного бюджету за 2022 рік”. Нагадаю, що попереднього разу ми його не ухвалили, такий проект рішення.

Водночас за рекомендацією постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики відправлено на доопрацювання проект рішення “Про стан та розвиток медичної реабілітації в області, аналіз мережі закладів, що надають реабілітаційну допомогу”.

Під час реєстрації, колеги, ви також отримали інформаційні матеріали з відповідями на звернення обласної ради, інформацію про виконання діючих обласних програм, а також інформацію про підсумки обласного конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування.

Таким чином, колеги, я як голова обласної ради подав до проекту порядку денного ті
проекти рішень, які були подані згідно чинного законодавства чітко в терміни. Окрім того, на президії обласної ради було внесено ряд інших питань. Я все це разом озвучив, президія в комплексі рекомендувала цей проект порядку денного, ставлю його на голосування за основу. Тому прошу визначатись.

За – 57, не голосували –5: рішення прийнято.

Ну, а загалом в залі вже присутні 62 депутати.

Колеги, чи є пропозиції ще до проекту порядку денного? Є.

Прошу записатись для виголошення пропозицій.

Записались… може знову ж таки, бо деколи, час від часу таке буває, що депутат каже: не спрацювала кнопка. Я перераховую, записались: Гончарук, Рудик, Іванів, Очкур. Більше нікого не було? Кнопки спрацювали у всіх?

Надаю слово по черзі. Олег Романович Гончарук, будь ласка.

О.Гончарук. Шановний пане голово! Я подав в апарат обласної ради заяву про припинення повноважень депутата обласної ради, прошу включити в порядок денний.

О.Сич. Шановні колеги! Поступила заява нашого колеги Олега Романовича Гончарука про дострокове припинення повноважень. Я даю доручення апарату обласної ради оперативно розробити відповідний проект рішення. Пропоную це питання поставити… одну хвильку, у нас буде інформація голови, потім ми будемо розглядати звернення, після звернення у нас буде проект рішення про депутата обласної ради, який… нового депутата, повноваження якого ми визнаємо, потім ми приймемо рішення про віднесення цього депутата до якоїсь з депутатських постійних комісій, після цього ми розглянемо питання Олега Романовича.

Є згода? Хто за внесення цього питання і за такий порядок розгляду? Прошу визначатись.

За – 57, не голосували – 5.

Колеги, я тільки уточню. Я дещо наплутав із проектом порядку денного. У нас два перші питання про визнання повноважень нового депутата, віднесення його до комісії, цілком логічно, що коли ми розглядаємо питання депутатське, то вже третім питанням буде питання Олега Романовича.

Апарат обласної ради, прошу співробітників, оперативно підготувати проект рішення, роздати його депутатам.

Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик. (Без мікрофона).

О.Сич. В мікрофон.

М.Рудик. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Не треба кнопку тиснути. Ваші мікрофони включені автоматично, вас включає оператор. Коли ви тиснете кнопку, ви виключаєте себе.

М.Рудик – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Прошу включити в порядок денний проект рішення “Про звернення обласної ради щодо проекту Закону України “Про інститут реєстрованих партнерств” (реєстраційний номер 9103 від 13.03.2023)”.

Доповідач буде Дебенко Ігор Богданович. У зв’язку з тим, що він затримується, прошу покласти питання в кінці сесії. Дякую.

О.Сич. Колеги, отже, є пропозиція про питання і про порядок розгляду. Оскільки депутат, який його подав, ініціював, який буде доповідати, і через погодні умови запізнюється, є прохання поставити його в кінці проекту порядку денного.

Хто за внесення цього питання до розгляду і за такий порядок розгляду? Прошу визначатись.

За – 58, не голосували – 4: рішення прийнято.

Іванів Назарій Іванович.

Н.Іванів – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Сьогодні відбулося засідання трьох постійних комісій, на якому було розглянуто питання про звернення обласної ради щодо скасування виплат військовим та представникам правоохоронних органів. Було рекомендовано включити до порядку денного сьогоднішньої сесії, тому прошу включити це питання. Дякую.

О.Сич. Колеги, хто за внесення цього питання до проекту порядку денного? Прошу голосувати.

Доповідач визначений, напевно, так?

Н.Іванів. (Без мікрофона).

О.Сич. Добре, дякую.

За – 56, не голосували – 6: рішення прийнято.

Очкур Ігор Васильович.

І.Очкур – депутатська фракція політичної партії “Європейська Солідарність”. Шановні колеги! Відбулося перед сесією засідання постійної депутатської комісії з питань майна та житлово-комунального господарства, на якому було розглянуто додатково ще 5 питань, які я прошу… пропоную включити до порядку денного. Пане голово, я зачитую…

О.Сич. Давайте по черзі кожне питання. Воно потребує окремого включення до проекту порядку денного.

І.Очкур. Дякую. Питання перше – “Про затвердження Переліку об’єктів малої приватизації спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, що підлягають приватизації на виконання Програми приватизації на 2021-2025 роки в новій редакції”.

О.Сич. Хто за внесення такого питання до проекту порядку денного? Прошу голосувати.

За – 50, не голосували – 12: рішення прийнято.

Наступне, будь ласка.

І.Очкур. Наступне питання, яке перекликається з тим, що було перед цим. Це власне ті об’єкти, які пропонується включити, – “Про приватизацію нежитлових приміщень четвертого поверху та підвалу (літер А) площею 137,7 кв. м на майдані Шептицького, 3 у м. Івано-Франківську”.

О.Сич. Хто за внесення до проекту порядку денного? Прошу голосувати.

За – 49, не голосували – 13: рішення прийнято.

Наступне.

І.Очкур. Дякую. Наступне питання – “Про приватизацію нежитлового приміщення підвалу (літер А) площею 140,1 кв.м на вул. Січових Стрільців, 25 у м.Івано-Франківську”.

О.Сич. Прошу голосувати.

За – 46, проти – 1, не голосували – 15: рішення прийнято.

Наступне питання.

І.Очкур. Дякую. Наступне питання – “Про приватизацію нежитлового приміщення підвалу (літер А) площею 69,3 кв.м на вул. Січових Стрільців, 25 у м.Івано-Франківську”.

О.Сич. Прошу голосувати.

За – 49, не голосували – 13: рішення прийнято.

Наступне.

І.Очкур. Дякую. І останнє питання – “Про передачу нерухомого майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області на вул. Козацькій, 1 у м.Коломиї”.

О.Сич. Прошу визначатись.

За – 49, не голосували – 13: рішення прийнято.

Шановні колеги! Щодо порядку розгляду, то там у нас є блок майнових питань, то зразу після тих питань, які вже поставлені в проекті порядку денного, поставимо ці питання в тому порядку, який озвучив наш колега, голова комісії.

Колеги, ми завершили пропозиції до проекту порядку денного, пропоную проголосувати…

Перегружаємо систему, колеги.

Голосуємо, колеги.

За – 54, не голосували – 8: рішення прийнято.

Приступаємо до розгляду питань. Отже, перше питання – “Про інформацію Івано-Франківської обласної територіальної виборчої комісії Івано-Франківської області про реєстрацію депутата обласної ради восьмого демократичного скликання Дроняка Миколи Миколайовича”.

Проект рішення номер 1 – в окремій брошурі.

Доповідач: Корнійчук Анатолій Вікторович – голова Івано-Франківської обласної територіальної виборчої комісії Івано-Франківської області.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань
депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Прошу.

А.Корнійчук. Слава Україні! Отож, 17 березня було зібрання обласної виборчої комісії, на якому розглядалось два питання. Перше питання – “Про дострокове припинення повноважень депутата Івано-Франківської обласної ради восьмого демократичного скликання Мединського Миколи Васильовича”, і відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, пункту 2 частини другої статті 5 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад” Івано-Франківська обласна територіальна виборча комісія Івано-Франківської області постановила: достроково припинити повноваження депутата Івано-Франківської обласної ради восьмого демократичного скликання Мединського Миколи Васильовича від політичної партії “За майбутнє”, враховуючи рішення двадцятої сесії Івано-Франківської обласної ради восьмого демократичного скликання від 22.02.2023 року. Цю постанову оприлюднити у визначений Виборчим кодексом час та спосіб.

І друге питання, яке розглядалось, – це про реєстрацію депутатом Івано-Франківської обласної ради восьмого демократичного скликання Дроняка Миколи Миколайовича. І відповідно до статті 283, 284 Виборчого кодексу України, Закону України “Про статус депутатів місцевих рад” Івано-Франківська обласна виборча комісія Івано-Франківської області  постановила: визнати обраним та зареєструвати депутата Івано-Франківської обласної ради восьмого демократичного скликання наступного за черговістю кандидата в депутати до Івано-Франківської обласної ради від політичної партії “За майбутнє” Дроняка Миколи Миколайовича. Цю постанову оприлюднити у визначений Виборчим кодексом України спосіб та час.

Відповідно дві  постанови та супровідний лист було надіслано до обласної ради та оприлюднено на сайті. Дякую.

О.Сич. Колеги. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Дякую. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Дякую. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому про визнання повноважень депутата обласної ради.

За – 60, не голосували – 3: рішення прийнято.

Запрошую Миколу Миколайовича для отримання посвідчення та карточки для голосування.

Колеги, привітаємо нашого колегу-депутата з набуттям повноважень.

(Оплески в залі).

Бажаю успіху у здійсненні своїх депутатських повноважень, у нашій спільній роботі на благо прикарпатської громади.

Колеги, оголошую заяву Миколи Миколайовича про те, що він, набувши повноважень депутата обласної ради, входить до депутатської фракції політичної партії “За майбутнє”. Якщо якась інша фракція мала інші плани, вибачайте.

Шановні колеги! Переходимо до наступного питання – “Про внесення змін до рішення обласної ради від 01.12.2020 № 7-1/2020 “Про обрання голів, заступників голів, секретарів та членів постійних комісій обласної ради” (зі змінами)”.

Проект рішення номер 2 – на окремому аркуші.

З вашого дозволу, доповідати згідно повноважень буду я.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Шановні колеги! Оскільки депутат, наш колега Мединський Микола Васильович, який склав повноваження, входив до складу комісії з питань захисту прав учасників АТО/ООС та їх сімей, то відповідно заміняючи його по списку, і Микола Миколайович висловлює бажання працювати в цій комісії. В тому полягає суть цього проекту рішення.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажання взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Якщо ні, ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

Розглядається питання…

За – 61, не голосували – 3: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про дострокове припинення повноважень депутата обласної ради Гончарука Олега Романовича”.

Питання внесено на пленарному засіданні.

Проект рішення – на окремому аркуші, розданий кожному з вас.

З вашого дозволу, знову ж таки згідно повноважень буду доповідати я.

Оскільки до обласної ради поступила заява про дочасне складання повноважень від Олега Романовича Гончарука, вам пропонується проект рішення про задоволення цієї заяви.

Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажання взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 58, не голосували – 6: рішення прийнято.

Олеже Романовичу, щиро дякую вам від імені обласної ради і депутатського корпусу за вашу багаторічну роботу в складі депутатського корпусу і не тільки, але в керівному складі обласної державної адміністрації на благо Прикарпаття, на благо мешканців Прикарпаття і нашої спільної громади. Нехай вам щастить у житті. Сподіваюся, що…

(Оплески в залі).

Сподіваюся, що ви й дальше будете активними в громадсько-політичному житті, і ваша позиція буде вагомою для визначення важливих концептуальних політичних питань.

Колеги, переходимо до наступного питання.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо присвоєння звання Герой України добровольцю Віталію Мерінову (посмертно)”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 3 – в окремій брошурі.

Доповідач: Палійчук Микола Васильович – заступник голови обласної ради.

Прошу, Микола Васильович.

М.Палійчук. Шановні колеги-депутати! Шановні побратими Віталія!

Перед тим, як прочитати звернення, хочу звернутися ще до громадян області, громадян України з проханням підтримати петицію, яка зареєстрована на офіційному сайті Президента. На сьогоднішній ранок проголосували понад 22 тис. жителів за дану петицію, всього-на-всього за 3 дні. Залишилось 87 днів для того, щоб набрати 25 тис. голосів, і Президент повинен розглянути цю петицію.

Зачитую текст звернення.

“Президенту України Володимиру Зеленському, Голові Верховної Ради України Руслану Стефанчуку, Головнокомандувачу Збройних Сил України Валерію Залужному.

Звернення.

Звання Герой України присвоюють за героїчний вчинок або за системну і тривалу працю на благо України. Віталій Мерінов є уособленням цих двох чинників, які вже долучили його до пантеону Героїв України. Він постійно працював над тим, щоб Україна перемогла у війні за територіальну цілісність і незалежність.

Віталій Мерінов – доброволець, який пішов захищати нашу країну 24 лютого 2022 року.

Мерінов Віталій Олександрович народився 31 грудня 1990 року у місті Івано-Франківську. У 2006 році закінчив Івано-Франківську загальноосвітню школу № 15, з 2006 по 2009 роки – Івано-Франківський коледж фізичного виховання, з 2009 по 2015 роки – Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, факультет фізичного виховання та спорту (магістр), з 2016 по 2018 роки – Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, кафедра управління та бізнес-адміністрування (магістр).

З 2010 року по 24 лютого 2022 року працював тренером у спеціалізованій дитячо-юнацькій спортивній школі олімпійського резерву боксу ФСТ “Україна”.

З 2011 року – голова громадської організації “Спільними Зусиллями”.

З 2018 року – президент Івано-Франківської міської федерації боксу.

У 2012 році відкрив спортивний клуб “СПЗ”, вихованці якого неодноразово ставали чемпіонами світу, Європи, України з кікбоксингу, переможцями та призерами чемпіонатів України з боксу.

З серпня по вересень 2014 року брав участь в антитерористичній операції у складі Національної гвардії України, з січня 2017 року – у блокаді “Торгівля на крові” на Сході України.

Чотириразовий чемпіон світу з кікбоксингу, заслужений майстер спорту України, чемпіон України та фіналіст першості Європи з боксу, майстер спорту, чемпіон України з універсального бою, переможець турніру з рукопашного бою на “Кубок Президента України”, володар найвищої нагороди спецназу – крапового берету.

З 2015 по 2019 роки – депутат Івано-Франківської міської ради.

З 2014 по 2019 роки – помічник-консультант народного депутата України.

З 2020 року – член виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради.

Віталій брав активну участь у житті міста Івано-Франківська, його знали як порядну та відповідальну людину.

Без сумніву, він формував нове обличчя місцевої політики.

31 березня 2023 року Віталій Мерінов помер у госпіталі від отриманих у бою поранень.

Побратими згадують Віталія як справжнього патріота України.

Відповідно до розділу ІІ Статуту звання Герой України, затвердженого Указом Президента України від 2 грудня 2002 року № 1114/2002, органи місцевого самоврядування можуть порушувати клопотання про присвоєння звання Герой України.

З уваги на викладене, ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, закликаємо Президента України Володимира Зеленського присвоїти звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка” (посмертно) Віталію Мерінову – за незламність духу у відстоюванні національної ідеї, виявлені героїзм і самопожертву в боротьбі за державний суверенітет та незалежність України”.

Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

М.Палійчук. Шановні депутати! Прошу підтримати.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажання взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 64, не голосував – 1: рішення прийнято.

(Оплески в залі).

Розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо виплат військовим та представникам правоохоронних органів”.

Питання внесено на пленарному засіданні.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідає Перцович Наталія Святославівна – депутатка обласної ради.

На виконання протокольного доручення, наданого на двадцятій сесії обласної ради, в результаті нашого спільного голосування, проект рішення було розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав учасників і ветеранів АТО/ООС та їхніх сімей, з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій. Комісії рекомендували доопрацювати проект рішення.

Сьогодні відбулося спільне засідання згаданих постійних комісій обласної ради. За результатами їхньої роботи вам надано, шановні колеги, доопрацьований проект рішення.

Будь ласка, пані Наталю, доповідайте, а ви, колеги, ознайомтесь з ним.

Н.Перцович. Доброго дня, шановні колеги! Доброго дня, президіє! Після багатьох дискусій, після обговорення цього питання на засіданнях комісій було прийнято рішення наступний проект рішення винести на засідання сьогоднішнього пленарного засідання.

Правда, трошки текст поміняли, і зовсім немає того, що ми подавали, але я зачитаю це звернення.

“Обласна рада підтримує наказ Міністерства оборони України № 44 “Про внесення змін до Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам”, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 30 січня 2023 р.
№ 177/39233, в частині збільшення заробітної плати військовим та скасування виплат в сумі 30 000 гривень для військових, які знаходяться в тилу та не беруть участь в обороні держави.

Але водночас обласна рада пропонує переглянути норми вищевказаного наказу Міністерства оборони України та відновити виплати в сумі 30 000 гривень та 100 000 гривень для захисників України, які захищають державу на лінії фронту та прифронтових територіях”.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідачки?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Дякую, Наталіє Святославівно.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Є. Запишіться, будь ласка.

Левконович  Надія Михайлівна.

Я бачу, що руку піднімає Тарас Теофілович Виноградник, каже, що записувався, але чомусь не записався. Але я дам вам слово.

Будь ласка, Надія Михайлівна.

Н.Левконович. Доброго дня, шановні колеги, президіє, присутні!

Пам’ятаю, що на крайній сесії ми розглядали це звернення і просили його доопрацювати, а саме в тій частині… дати в порівняльній таблиці, яка саме норма якого указу не відповідає. У нас на сьогоднішній день виходить, що ми знову звертаємось із зверненням, в якому в першій преамбулі вказуємо про те, що ми підтримуємо, в іншій преамбулі просимо доопрацювати і щось змінити.

Все ж таки було дане протокольне рішення, в якому давалось це доручення. Я так розумію, що напрацювань нових ніяких не було і нічого нам ніхто не пояснив. Дякую.

О.Сич. Будь ласка, включіть мікрофон Тараса Теофіловича Виноградника.

Т.Виноградник. Дякую, шановні колеги! Сьогодні відбулося засідання трьох комісій, прийнято цей проект рішення. Але я би хотів внести певні зміни в цей проект рішення, якщо дозволите.

О.Сич. Тарас Теофілович, давайте проголосуємо… поставимо на голосування за основу, потім подасте свої пропозиції. Гаразд?

Колеги, чи є ще хтось, в кого мікрофон… у кого кнопка не спрацювала? Є.

Будь ласка, Олег Качур.

О.Качур – депутатська фракція “Слуга народу”. В цьому зверненні, це зовсім інакше звернення, все відповідає тому, що відбувається фактично. У зверненні обласна рада підтримує наказ Міністерства оборони, другий пункт – пропонує переглянути норми вищевказаного наказу для виплати 100 тис. гривень, хто захищає державу на лінії фронту та прифронтових. Це все відбувається. В чому суть звернення вашого, яке ви опрацювали? Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Завершилось обговорення. Це було запитання, обговорення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Це було обговорення.

З вашого дозволу, одну хвильку, з вашого дозволу, я скажу декілька слів.

Я можу тільки подякувати, що спільне засідання комісій прийняло звернення в такому варіанті. Воно абсолютно позбавлено будь-якого політичного піар-навантаження, і воно чітко розставляє акценти: немає чого тим, хто з різних умов, ну, є такі, що об’єктивно перебувають в тилу, тому що виконують, скажемо, відповідні завдання, і не можуть інакше бути. Але є багато таких, хто в тилу сховався, от, і немає чого їх прирівнювати до фронтовиків, і однаково платити їм доплати, що тут, в тилу, а що на фронті.

Для мене це здається абсолютно справедливим. Ми про це говорили попереднього разу.

Інше питання, що ті хлопці і дівчата, які перебувають на фронті чи прифронтовій території, я так само вже багато чув… Є просто людський фактор, не завжди вчасно віддаються накази, не завжди вони фіксуються, не завжди людина, яка справді виконувала бойове завдання, отримує ті доплати, так, там, очевидно, треба навести порядок, на чому ми й акцентуємо, що там є проблеми, звертаємо увагу, що треба навести порядок. Дякую.

Шановні колеги! Я ставлю за основу, потім буде пропозиція Тараса Теофіловича. Прошу визначатись.

За – 56, не голосували – 8: рішення прийнято.

Будь ласка, Тарас Теофілович, ваша пропозиція.

Т.Виноградник. Шановні депутати, голово! Вношу пропозицію: в самій назві застосувати те, що є зараз в законопроекті, який поданий у Верховній Раді України, а саме щодо… “Про звернення обласної ради щодо забезпечення гідного рівня оплати праці осіб, які виконують обов’язок із захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України”.

О.Сич. Ну, мені здається, що абсолютно конструктивна пропозиція. Ставлю на голосування. Будь ласка, визначайтесь.

За – 54, не голосували – 10: рішення прийнято.

У вас ще є пропозиції, Тарасе Теофіловичу?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Увімкніть, будь ласка, ще раз мікрофон Тараса Теофіловича.

Т.Виноградник. Шановні колеги! В попередньому зверненні ми звертались до Верховної Ради України, щоб підтримати законопроект, на жаль, не було вказано… Хочу вам сказати, що зараз у Верховній Раді знаходиться законопроект № 9071 від 2 березня 2023 року. Фактично від усіх фракцій Верховної Ради його підписанти є ініціаторами. Тому між першим і другим абзацом я би попросив внести наступну пропозицію: “Закликаємо Верховну Раду України якнайшвидше прийняти Закон № 9071 від 02.03.2023 року, який передбачає внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення гідного рівня оплати праці осіб, які виконують обов’язок із захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України”. В цьому законопроекті прийняли участь в розробці всі представники фракцій, і там передбачено саме фінансове забезпечення.

Дякую, колеги.

О.Сич. Ставлю на голосування пропозицію нашого колеги. Будь ласка, визначайтесь.

За – 48, не голосували – 16: рішення прийнято.

Колеги, ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій.

За – 56, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про інформацію голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації – начальника обласної військової адміністрації про підсумки роботи за 2022 рік”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради за ініціативи голови обласної
державної адміністрації.

Проект рішення номер 4 – в окремій брошурі.

Доповідач: Онищук Світлана Василівна – голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації – начальник обласної військової адміністрації.

Шановні колеги! Відповідно до пункту 8 нашого Регламенту у нас визначений час, але ми можемо визначати час окремо для тих чи інших питань.

Світлана Василівна просить для доповіді 15 хвилин.

Є потреба голосувати, чи нехай буде доповідь 15 хвилин? Погоджуєтесь?

Будь ласка, Світлано Василівно.

С.Онищук. Слава Ісусу Христу! Слава Україні!

Шановний Олександре Максимовичу! Шановна президіє, депутати, запрошені, всі
присутні!

24 лютого 2022 року – початок відкритої і повномасштабної війни росії – держави-агресора проти України. Ми всі пам’ятаємо цей ранок, коли всі плани, зустрічі залишились зовсім в іншому житті.

Сьогодні ми дякуємо тим, завдяки кому ми є досі, – Збройним Силам України, захисникам та захисницям, героям України, які 9 років боронять та охороняють нашу державу, захищають у повітрі, на суші, у воді, на передовій. Не існує слів, щоб висловити вам подяку, Збройні Сили Україні, за вашу віддачу, за наше життя, за цілісність держави Україна.

Ми щоденно вшановуємо пам’ять загиблих воїнів, які віддали своє життя за мир в Україні. Ми завжди пам’ятатимемо ваш подвиг.

Дякую Верховному Головнокомандувачу Збройних Сил України, Президенту України Володимиру Зеленському, який справами боронить суверенітет і незалежність України, дбає про благо Вітчизни і добробут Українського народу, обстоює права і свободи громадян, щоденно об’єднує весь світ у боротьбі за Україну.

Я дякую вам, шановні депутати, високоповажний пане голово Івано-Франківської обласної ради, за конструктивний діалог. Саме в об’єднанні наша сила і спосіб знайти вкрай важливі і надзвичайно потрібні рішення для області.

Наша єдність і консолідація зусиль є прикладом для всієї країни.

Війна кардинально змінила діяльність Івано-Франківської обласної державної адміністрації. Я сьогодні особисто від себе дякую кожному працівникові вже військової адміністрації. Коли була повна невизначеність, ми разом шукали рішення, спільно генерували можливості, для координації роботи та оперативного вирішення питань в перші ж години утворили Раду оборони області.

Протягом року ми злагоджено працювали єдиною командою, приймали ті виклики, до яких ніхто з нас не був готовий.

Я дякую духовенству області, всім релігійним організаціям, волонтерам та благодійникам, кожній людині, кожному працівникові усіх сфер життєдіяльності, що залишились в рідній країні в складний час продовжувати працювати.

Головним пріоритетом для Івано-Франківської обласної військової адміністрації є
підтримка Збройних Сил України, наших прикарпатських воїнів. Протягом цього року ми об’єднували зусилля влади, волонтерів, громадськості і спрямовували на допомогу і підтримку військових. З обласного бюджету виділено 22 млн гривень, за рахунок яких придбано та передано матеріальних цінностей на суму 14,2 млн гривень, надано субвенцій на суму 4,7 млн гривень, надано шефської допомоги на суму 3,1 млн гривень.

Для підтримки сімей військових впродовж 2022 року з обласного бюджету профінансовано кошти на загальну суму 17,5 млн гривень, які були спрямовані на виплату матеріальних допомог сім’ям учасників бойових дій, та 700 тис. гривень використано на оздоровлення членів сімей військовослужбовців. Передано понад 500 позашляховиків підвищеної прохідності для потреб військових частин області, передано 34 автомобілі швидкої медичної допомоги на потреби ЗСУ, передано 58 шкільних автобусів, передано ноутбуки, мобільні телефони, повербанки, комутаційне обладнання, що надійшло від міжнародних донорських організацій.

Ми направили майже 6 тис. м3 лісу в зону виконання бойових дій. Нами організовувались і проводились різноманітні заходи. 30 вересня – благодійний аукціон на підтримку Збройних Сил України, за результатами якого виручено кошти на суму 3 млн 675 тис. 300 гривень, за рахунок яких закуплено зимові шини, запчастини до автомобілів, прально-банні комплекси для 102-ї бригади нашої територіальної оборони.

Потужним викликом для області стало надання надійного і доброго прихистку для внутрішньо переміщених людей. В нашій області ми прийняли понад 150 тис. внутрішньо переміщених людей. Ще майже 87 тис. людей перебували у нас транзитом, для яких працювали цілодобові центри. Людей зустрічали, годували та поміщали в наших закладах. Розуміючи всю складність ситуації, вже 26 лютого в нашій області розпочав роботу Координаційний штаб для тимчасово переміщених осіб, Центр координації дій, тобто, цілодобове чергування на вокзалах, Координаційний центр з питань міжнародної гуманітарної допомоги. Ми створили цілодобові “гарячі лінії”, кол-центри, вперше в Україні розробили для своєї області тимчасові посвідчення для персоніфікації внутрішньо переміщених людей, а також запровадили онлайн-систему для їхнього обліку.

Нами створені виїзні мобільні бригади, які працюють і сьогодні. Вони їдуть в кожну територіальну громаду, в бригади входять психологи, юристи, соціальні працівники, працівники служби зайнятості, медики, волонтери. Ми не залишаємо жодну людину наодинці з проблемами.

Були дні, коли до нашої області приїжджали потягами 5-6 тис. людей щоденно, і ми терміново розгортали та облаштовували ліжко-місця в школах, садочках, в благодійних та релігійних організаціях, в об’єктах соціальної та медичної сфери. Проте у своїй роботі з внутрішньо переміщеними людьми ми зробили головний акцент – це на прийнятті соціально вразливих верств населення, дітей-сиріт, дітей, які позбавлені батьківського піклування, людей з інвалідністю, дітей з інвалідністю, маломобільні групи населення. Саме для таких людей в найкоротші терміни в 480 комунальних закладах області було облаштовано та розгорнуто більше 20 тис. ліжко-місць.

Прикарпатці відкривали і домівки, і серця для людей, які втікали від обстрілів, які
знайшли прихисток в нашій області.

У перші місяці війни понад 5 тис. власників житлових приміщень безкоштовно прихистили більше 22 тис. внутрішньо переміщених людей. Від початку війни нам вдалося облаштувати для довготривалого проживання 88 шелтерів, в яких сьогодні проживає понад 5 тис. внутрішньо переміщених людей. Дякуючи співпраці з міжнародними донорами, проводяться як поточні, так і капітальні ремонти в 46 об’єктах, які призначені власне для довготривалого проживання. 28 вже введено в експлуатацію, і завершені такі роботи. І найближчим часом готуються до відкриття ще 7 шелтерів, у тому числі одного з потужних об’єктів на 500 ліжко-місць. Це також довготривале проживання для людей з числа сімей загиблих та людей з інвалідністю.

Також за підтримки донорів для комфортного проживання та перебування внутрішньо переміщених людей забезпечено місця компактного проживання побутовою технікою: пральні і сушильні машини, холодильники, мікрохвильовки, чайники, праски, тобто, все, що було необхідне. Забезпечено також будинки-інтернати генераторами різної потужності.

Незважаючи на складні воєнні часи, кожен місяць люди отримують державну допомогу. Понад 90 тис. внутрішньо переміщених людей, які проживають в нашій області, отримали біля 2 млрд гривень з державного бюджету, компенсовано на оплату комунальних послуг 39,7 млн гривень, в рамках програми “Прихисток” здійснено заходи на 32,1 млн гривень.

Також з обласного та місцевих бюджетів спрямовано 180 млн гривень для забезпечення проживання внутрішньо переміщених людей. Суттєвою є підтримка наших міжнародних донорів, які виплатили 40 млн доларів грошової допомоги для внутрішньо переміщених людей.

Важливим аспектом нашої діяльності була гуманітарна допомога. Ми багато часу спрямовували на залучення цієї допомоги, тому що вона потребувала додаткових зусиль. Адже налагодження юридичного, адміністративного супроводу та логістики гуманітарної допомоги
з-за кордону із забезпеченням необхідної прозорості – це неабиякий виклик.

Нами проведено більше 170 зустрічей з представниками дипломатичного корпусу та міжнародних організацій з метою залучення гуманітарної допомоги для Збройних Сил України, сил територіальної оборони, медичних закладів та внутрішньо переміщеним людям. Ця робота об’єднала усіх, багато її робилося на особистих контактах. Нам вдалося залучити допомогу від більше 10 іноземних держав і спрямувати її на потреби, які я зазначала, а також для 10 обласних військових адміністрацій на схід нашої держави, які потребували такої підтримки і допомоги.

Окрім того, товарів першої необхідності для безперебійної роботи медичних закладів, об’єктів соціальної сфери, місць компактного проживання ВПО, пунктів незламності ми отримали близько 400 генераторів різної потужності, в тому числі генераторні станції. Область активно долучилась до допомоги деокупованим регіонам, зокрема, після звільнення Збройними Силами України Херсону, у перші тижні нами направлено 6 вантажівок, і я особисто супроводжувала цю допомогу, і на власні очі бачила щирість і велику подяку прикарпатцям від людей з Херсонщини.

Релокація бізнесу. Війна позбавила не тільки житла людей, але також від вибухів та окупації були змушені переміщатись цілі виробництва та цілі колективи. Ініційована Міністерством економіки України програма релокації бізнесу дала можливості оперативно знайти майданчики для переміщення виробничих потужностей та з допомогою держави їх перевезти.

Тільки за цієї програми у нас в область заїхало 80 великих підприємств різних форм власності, з яких 49 відновили роботу на нових площах. А якщо підрахувати дрібні, середні, то буде понад 200 таких підприємств, які привезли до нас своє обладнання, для яких ми знайшли відповідні площі, які привезли з собою людей, і вони також тут працюють на теренах Прикарпаття.

Зараз у нас важливе завдання – працевлаштування внутрішньо переміщених людей, щоб вони активно адаптувались в нашій області, запрацювали переміщені підприємства, щоб максимально працювала економіка нашої області.

На сьогодні в області успішно працюють підприємства із Запоріжжя, Харкова, Ірпеня, Миколаєва, одне з яких є лідером на ринку кабельно-провідникової продукції, експортером номер один в Україні з виробництва мідного кабелю. Є підприємство, яке працює в сфері поліграфії, флексодруку, виробництва паперової упаковки, утеплювачів для одягу, наповнювачів для меблів, матраців, ковдр, переїхали також підприємства  важкої промисловості, які спеціалізуються на гідравлічних, змащувальних та пневматичних системах. За оцінками “IT Кластер. Львів”, в нашу область приїхало близько 20 тис. представників IT-сфери.

З метою підтримки релокованого бізнесу ініційовано залучення міжнародної технічної допомоги: грантів, програм та проєктів, в рамках яких вже 36 суб’єктів мікро- та малого бізнесу, з яких третина є релокованими, отримали грантову допомогу на суму 300 тис. євро в рамках реалізації даного проекту, а також ще 20 релокованих підприємств отримали грантову підтримку на суму 80 тис. доларів по проєкту ПРООН.

Енергетика. Одним з найбільших викликів був і залишається енергетичний терор. Агресор з 10 жовтня регулярно атакував об’єкти енергетичної інфраструктури. Лише по об’єктах в нашій області було здійснено 7 ракетних атак, постраждав об’єкт генерації, об’єми руйнувань сягають близько 50 відс. В цілому по Україні ситуація схожа: значне руйнування об’єктів генерації та транспортування електроенергії, а також окупація Запорізької АЕС, були причиною обмеження потужності, які доводились до областей, та були вимушеним кроком для збереження та відновлення енергосистеми.

Ми приймали складні рішення, які були націлені на збереження життєдіяльності області. Пріоритетом були об’єкти критичної інфраструктури, військові частини, медичні заклади, також підприємства – надавачі комунальних послуг. Також завданням максимум було забезпечити електроенергією населення. Бізнес вимушений був змінювати режими роботи і шукати альтернативні джерела живлення. Але й цей важкий час ми пройшли. Фахівці відновлювали все, що можна відновити. Ми також змогли здійснити фізичне укріплення всіх ключових станцій і підстанцій області.

Важливим аспектом була медична допомога. В нових екстремальних умовах воєнного стану заклади охорони здоров’я працювали в посиленому режимі. Медичні працівники щодня демонстрували приклад справжнього героїзму на робочому місці. Хочу окремо подякувати всім медичним працівникам за їхню відданість та підтримку.

Зусилля медиків супроводжувались на організацію належної медичної допомоги військовослужбовцям та особам, які постраждали від військової агресії. Загалом медичну допомогу, оздоровлення та реабілітацію отримали 8 тис. 816 військовослужбовців та понад 15,7 тис. вимушено переміщених людей.

Щоденна робота з міжнародними донорами і тут дала потужні результати. Область отримала унікальну першу і єдину в Україні дороговартісну пересувну станцію збору крові, 38 автомобілів невідкладної… (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу продовжити. Включіть мікрофон.

С.Онищук. Дякую. …два автомобілі для перевезення людей з інвалідністю. Державний обласний та місцеві бюджети, а також допомога міжнародних донорів дозволила суттєво покращити матеріально-технічну базу наших закладів охорони здоров’я, придбавши 1689 одиниць медичного обладнання на загальну суму 338 млн гривень.

Впродовж 2022 року заклади охорони здоров’я підписали 277 договорів з Національною службою здоров’я України та отримали виплати на суму 5,6 млрд гривень.

На сьогодні чи не найважливішим питанням для нашої області є реабілітація як важкохворих краян, наших військових, так і цивільного населення, яке переносить жахіття війни. Ми зараз працюємо над трьома напрямками реабілітації: професійного, високоспеціалізованого реабілітаційного центру “Діти війни” для надання допомоги дітям, в тому числі дітям з інвалідністю з усіх куточків України, центр фізичної та реабілітаційної допомоги для дорослої категорії пацієнтів і спінальний реабілітаційний центр для лікування людей з інвалідністю, які мають травми хребта та спинного мозку. Вже 20 медичних закладів області законтрактували реабілітаційні послуги з Національною службою здоров’я України.

Також хочу зазначити, що найважливішим завданням саме в галузі освіти – це було
прийняття дітей внутрішньо переміщених, повернення дітей з-за кордону, облаштування укриттів в закладах освіти. Належно підготували та розпочали восени навчальний процес в режимі офлайн, більш ніж 90 відс. навчальних закладів, які склали іспит на безпечність.

Належно підготували та розпочали обладнувати споруди цивільного захисту: укриття,
бомбосховища, – закладів освіти та для облаштування місць тимчасового перебування внутрішньо переміщених людей у 2022 році використано коштів в сумі 41,7 млн гривень.

Сьогодні дуже важливо забезпечити довіз учнів до опорних шкіл області, адже майже, як я згадувала, 58 автобусів були передані на потреби Збройних Сил України. За рахунок коштів освітньої субвенції із державного бюджету, а також із співфінансування з обласного бюджету 13 громадам області закупили “Шкільні автобуси” для опорних закладів освіти загальною вартістю понад 32 млн гривень. Крім того, ще 6 автобусів закупили громади за власні кошти.

З метою наближення до споживача та підвищення доступності         надання адміністративних послуг здійснювались заходи щодо розширення мережі та покращення матеріально-технічної бази центрів надання адміністративних послуг.

Мережа адміністративних послуг налічує сьогодні у нас 53 ЦНАПи у міських, селищних та сільських радах та 2 Дія Центри.

ЦНАПи Прикарпаття потрапили в топ-5 кращих в Україні за кількістю наданих послуг для внутрішньо переміщених людей. Область стала лідером в Україні за кількістю позитивних відгуків відвідувачів ЦНАПів, точок доступу, з результатом 91,6 відс. за підсумками опитування, що проводилось Мінцифри у 2022 році.

Для забезпечення безперебійності доступу до мережі Інтернет область в рамках співпраці з громадською організацією “IT Кластер. Львів” отримала 15 комплектів супутникового зв’язку Starlink.

Також у нас продовжувалась робота, спрямована на забезпечення реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення.

У 2022 році вдалося виконати роботи на суму 387,4 млн гривень, з них за кошти державного дорожнього фонду на суму 128,2 млн гривень, обласного бюджету – 59,9 млн гривень, коштів бюджетів територіальних громад до співфінансування, хочу зазначити, долучились 39 територіальних громад, – 196,6 млн гривень.

Також важливим питанням для нас були пункти незламності. Обласною військовою адміністрацією, громадами у співпраці з суб’єктами підприємницької діяльності розгорнуто 468 пунктів незламності, які забезпечені джерелами теплопостачання, електрогенераторами, засобами зв’язку, доступу до Інтернету, резервом питної та технічної води, меблями, медичними препаратами та всіма необхідними засобами.

Завдяки співпраці з Мінцифри 35 пунктів незламності отримали комплекти супутникового зв’язку Starlink.

Сьогодні кожен українець свято переконаний в тому,  що закінчиться війна нашою перемогою, а після війни настане час відбудови, коли ми всім народом і за підтримки всього світу побудуємо таку Україну, про яку завжди мріяли.

Разом – до перемоги! Слава Україні! Слава нашим героям! Дякую.

О.Сич. Героям слава!

Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача? Є? Запишіться, будь ласка.

Федоришин Володимир Євгенійович. Будь ласка.

В.Федоришин. Дякую вам, Світлано Василівно, за конструктивну і гарну доповідь. Дуже багато допомагаєте нашому населенню Прикарпаття. Дякую вам зокрема за те, що відвідали наш заклад, що ознайомились з тими проблемами, які існують. Ви бачили, що в закладів проходять і лікування, і реабілітацію військові і ветерани, їх дуже, скажемо, велика кількість. В закладі існують вже роками якісь певні проблеми, які ми відмітили десь і вам озвучили.

То таке коротеньке питання. Ми би хотіли почути, чи заклад в цьому році щось отримає з цих проблем? Чи ви передбачаєте хоч якийсь розвиток для того, щоб ми покращили умови перебування та лікування, реабілітацію наших військових?

С.Онищук. Дякую. Дякую за запитання, яке є надзвичайно потрібне й актуальне, тому що реабілітація – надважливе завдання з 2023 року для Прикарпаття.

Хочу сьогодні чітко зазначити, що ми маємо підтримку на рівні держави в тому, що саме Івано-Франківська область має бути саме тією областю, де буде проходити реабілітація наших військовслужбовців, також дітей, тому що ми говоримо про реабілітаційні центри для дітей війни і персональну травму. Також ми щоденно не зупиняємось, працюємо з міжнародними донорами для того, щоб вони своїм вкладом підсилили наші медичні заклади і також допомогли нам в питаннях реабілітації. Ми також в цьому напрямку працюємо з нашими колегами, які вже сьогодні нам пообіцяли і належне медичне обладнання, і допомогу в ремонтах, тобто, те, що потрібно нашим медичним закладам.

Ми маємо від кожного медичного закладу, також від вашого медичного закладу потребу, що потрібно, і ми щоденно зустрічаємось з колегами, з донорами, ми представляємо ці потреби… (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Всі в межах Регламенту.

Володимир Євгенійович, а я так зрозумів, що вам мало проблем. Ви чули себе, як сформулювали питання? Чи ми в цьому році отримаємо ще проблему?  Я не знаю, чи ви отримаєте, залежно від того, як ви будете працювати.

Іванів Назарій Іванович.

Н.Іванів – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Дякую. Шановна Світлано Василівно! У вашій довідці зазначено про використання коштів на ремонт доріг в минулому році в сумі 384 млн гривень. При прийнятті бюджету як на 2022 рік, так і на 2023 рік одним з пунктів бюджету зазначено про те, що розподіл коштів на ремонт доріг має бути погоджений з нашими профільними комісіями з питань бюджету та з питань дорожнього господарства.

В минулому році, на жаль, ви не виконували рішення сесій в цій частині. Скажіть, будь ласка, чи є розподіл коштів на ремонт доріг в сумі 358 млн гривень на цей рік? І чи плануєте ви виконувати рішення сесії про бюджет на 2023 рік? Дякую.

С.Онищук. Дякую вам за запитання. У вас постійно до мене одне і те саме запитання.

Хочу вам відповісти. 2022 рік – це рік війни. І ви знаєте, що кошти, які були спрямовані на дороги, це є кошти обласного бюджету, які приймались в цьому сесійному залі. Інше питання – це кошти бюджетів територіальних громад. Цифру ви почули в моїй доповіді. Ті кошти, які були націлені і направлені на державний бюджет, я вже також в цьому залі говорила, що були спрямовані на об’єкт безпеки, про який я, на жаль, не можу зараз сказати. Але якщо є потреба, кожен знає, який це бюджет для військових, і яка дорога була зроблена.

Що стосується 2023 року, ситуація дуже нас тішить, тому що ми маємо кошти державного фонду. Зараз ДП “Дороги Прикарпаття” працюють з кожною територіальною громадою. Ми вивчаємо найкритичніші дороги, які ми можемо поремонтувати. Відповідно коли ми будемо мати напрацювання, відповідно документи зайдуть до…

О.Сич. Перцович Наталія Святославівна.

Н.Перцович. Пані Світлано! Скажіть, будь ласка, скільки тисяч громадян-прикарпатців вступило у Гвардію наступу? Що заважає чи сприяє цьому процесу?

С.Онищук. Дякую за запитання. Справді, сьогодні проводиться такий проект – Гвардія наступу, коли добровольці, люди, які мають бажання, мають мотивацію, хочуть захистити державу, хочуть себе проявити, вони подають заявку, у нас працює 10 ЦНАПів, і відповідно ми раді, що є так багато людей, які хочуть сьогодні захищати нашу державу.

Також хочу в цьому питанні зазначити і подякувати всім прикарпатцям, тому що
найбільше сьогодні мобілізовано саме прикарпатців, які захищають нашу державу.

О.Сич. Шановні колеги! Я думаю, що ви розумієте, що більшої конкретики в цьому питанні допускати не можна.

Карп Галина Василівна.

Г.Карп. Шановна пані Світлано! Скажіть, будь ласка, із загального обсягу перевиконання бюджету за минулий рік, це приблизно 0,5 млрд гривень, на які важливі соціальні об’єкти були спрямовані ці кошти? Я маю на увазі об’єкти соціально-культурного призначення і в яких обсягах? Дякую.

С.Онищук. Дякую за запитання.

Шановні колеги! Ми ж всі рішення приймали спільно з вами, всі рішення обласна військова адміністрація направляла, розглядала на профільних комісіях, відповідно виносились в сесійну залу. Ми спрямовували кошти саме на ті важливі об’єкти для прийняття внутрішньо переміщених людей, на ремонти у цих закладах, заклади соціальної сфери, заклади охорони здоров’я, також у нас кошти спрямовувались на медичні заклади для підсилення матеріально-технічного забезпечення, для того, щоб ми мали можливість надавати якісні й ефективні послуги нашим військовослужбовцям, також внутрішньо переміщеним людям, які приїхали в нашу область. Також хочу зазначити, що область прийняла велику кількість, стала прихистком для більше 150 тис. внутрішньо переміщених людей, але акцент, як я вже говорила, був здійснений на важких категоріях населення: люди з інвалідністю, діти з інвалідністю…

О.Сич. Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник – голова постійної комісії з питань законності, захисту прав громадян. Дякую. В преамбулі написано, що ви опираєтесь, інформацію надаєте згідно статті 43 Закону, а вона передбачає звіт, а не інформацію. Я розумію також про правовий режим воєнного стану, один з пунктів Закону про правовий режим воєнного стану говорить про те, що військовою адміністрацією складається і затверджується відповідно до бюджетів затвердження звітів про виконання бюджету. На жаль, ви знаєте, на минулій сесії ми не прийняли звіт про виконання бюджету, тому я вас хотів спитати, де звіт? Перше питання.

Друге, із 150 тис. внутрішньо переміщених осіб 67 тис. є військовозобов’язані по віку. Скільки з них перебуває на обліку в нашому територіальному центрі комплектації? А також є певні невідповідності у підготовці даного документу. Він великий, на 47 сторінках. Але посадити 2 млн дерев на тисячі гектарів, просто арифметично порахуйте: треба 14 тис. га. Дякую.

С.Онищук. Я дуже попрошу вас перше уточнити питання. Я не зрозуміла суті вашого питання.

О.Сич. Будь ласка, увімкніть ще раз мікрофон Тараса Теофіловича.

Т.Виноградник. Щодо першого питання, в преамбулі документа, який надійшов до нас, написано: відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, заслухавши і обговоривши інформацію.

Стаття 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, а саме 28-ма говорить: заслуховування звітів голів. Так у нас звіт чи інформація?

О.Сич. Даруйте, я з вашого дозволу.

Шановні колеги! Так, дійсно, при подачі проекту рішення некоректно було подано саме статтю, тому що з одного боку, у мирний час, так, ми повинні слухати звіт, але в умовах воєнного часу ми не можемо слухати звіт голови військової адміністрації. Тому ми очевидно при прийнятті остаточного проекту рішення будемо формулювати таким чином, що загалом посилатись на Закон “Про місцеве самоврядування”. А Закон загалом, якщо тако по “духу” Закону і по “букві” місцевого самоврядування, якщо взяти, то обласна рада має повноваження слухати інформацію про будь-яку діяльність будь-яких структур на території області.

С.Онищук. Я також хочу тут ще зазначити, що власне це була десь моя ініціатива, тому що спільно у 2022 році зроблено дуже багато справ, область стала такою соціальною, і власне є про що говорити, тому поданий відповідно, як сказав голова обласної ради, звіт на розгляд сесії обласної ради, інформацію голови…

О.Сич. Інформацію.

С.Онищук. Що стосується… на минулій сесії ми подавали, Івано-Франківська обласна військова адміністрація, подавала звіт про виконання бюджету за 2022 рік. Були відповідні зауваження. Також даний звіт не проголосований. Якщо є така потреба, ми можемо на наступну сесію ще раз винести звіт, тим більше, ще раз хочу зазначити, що всі рішення були підтримані комісіями і сесією обласної ради.

О.Сич. Кукурудз Ростислав Степанович.

Р.Кукурудз. Шановна Світлано Василівно! Два питання маю з економічної площини.

Спробував проаналізувати інформацію про релоковані підприємства, які перемістились в нашу область, на фоні інформації з Львівської області. Така цікава картина. До нас релокувалось 70 суб’єктів, а на Львівщину – тисячу. В нас почали працювати 49, а на Львівщині – 225. Тобто, ми дуже “блідо” виглядаємо на фоні наших сусідів. Хотів сказати, які у нас є плани щодо як би інтенсифікації цього процесу? Адже власне сплата податків релокованими підприємствами – одне з джерел наповнення нашого бюджету.

І відразу друге питання, поки маю час. Чому так сталося, що з 30 відс. субвенції дорожньої використано лише 68,4? І які з цього зроблені висновки організаційні, які плани в цьому сенсі на рік наступний?

С.Онищук. Дякую за запитання.  У своїй інформації я подавала питання про релоковані підприємства. Тому що область приймала не тільки людей, але й приймала бізнес, установи, різні організації.

Ми прийняли 80 великих підприємств, також ми прийняли, якщо порахувати дрібні і середні, ще 200 підприємств. Звичайно, для нас… ми “блідо не виглядаємо” в порівнянні з іншою областю, тому що ми максимально використовували потужності нашої області, ми працювали з усіма територіальними громадами, ми цілодобово пропонували приміщення установ й організацій індивідуально з кожним підприємцем, який приїжджав в нашу область, ми працювали, і на сьогоднішній день підприємства, які приїхали до нас, вони успішно працюють.

Але перше, що я хочу сказати. Для нас… ми не ставили спочатку собі питання, щоб вони у нас реєструвались, платили податок. Для нас найважливіше було, щоб бізнес, все обладнання, люди не виїжджали за кордон, щоб ми їх зберегли…

О.Сич. Мельничук… Будь ласка, увімкніть ще раз мікрофон.

С.Онищук. Я також хочу продовжити, що тепер, у 2023 році, ми активніше працюємо для того, щоб бізнес реєструвався у нас і сплачувались податки. Якщо коротенько, за 2022 рік, то тільки 11 млн гривень надійшло в бюджети нашої області від релокованих підприємств. Але перше для нас було – це тільки збереження потенціалу в нашій державі.

По дорогах. Прошу, будь ласка, тоді повторіть запитання.

О.Сич. Увімкніть ще раз мікрофон депутата Кукурудза.

Р.Кукурудз. Питання було наступного роду. Відповідно до довідки субвенції надійшло тільки 30 відс. і то з цих 30 відс., як тут написано, вдалося використати лише 68,4. Тобто, той мізер, який надійшов…

С.Онищук. У 2022 році…

Р.Кукурудз. Лишень ми використали 70 відс., тобто 50 млн гривень не використали. Чому і які з цього зроблені…

С.Онищук. Вся субвенція, шановне товариство, тут хочу акцент зробити, вся субвенція була використана стовідсотково, але в останні дні в область зайшло 155 млн гривень, і  вони залишились в залишку на 2023 рік.  А ті кошти, які були зайдені протягом року, використані на 100 відс. Тобто, фізично в останні дні грудня зайшли кошти, ми використати їх не могли. Вони будуть використані у 2023 році.

О.Сич. Мельничук Василь Іванович.

В.Мельничук – депутатська фракція “Батьківщина”. Шановна Світлано Василівно! У мене теж буде питання по дорогах, тому що практично кожної сесії це питання піднімається, на зустрічах з виборцями, в громадах, ви теж це сказали у своїй доповіді. І мені хочеться запитати, якими критеріями, скажемо, ви будете користуватись, ну, при розподілі доріг для їх ремонту капітального чи поточного? І як казав мій колега пан Іванів Назарій, так, що у нас є відповідне рішення, і хочеться побільше якоїсь такої публічності в цьому питанні, так? І наскільки ви бачите роль чи вплив депутатів обласної ради, там, фракцій в тому питанні, що якщо у нас є якісь певні пропозиції, щоб ви могли їх якомога більше врахувати?

С.Онищук. Обов’язково, це є наше спільне завдання. Звісно, що для того, щоб поремонтувати всі дороги, які сьогодні у нас в неналежному стані, ви знаєте, скільки мостів потребує сьогодні капітальних ремонтів. То, звісно, цієї суми, яка є передбачена на цей рік, звичайно, що недостатньо. Але зважаючи на те, що в державі війна, і яка складна ситуація, я дякую Президенту й уряду, що все ж таки спрямовуються кошти дорожнього фонду на ремонт доріг.

Що стосується депутатів обласної ради, я вже вкотре сьогодні хочу підкреслити, що у нас конструктивний діалог, ми постійно спільно вирішуємо всі питання, і зараз йдуть напрацювання з територіальними громадами по визначенню найкритичніших доріг. І коли ми будемо мати таку аналітику цілої області, ми обов’язково будемо погоджувати як з депутатами обласної ради, так і з народними депутатами, тому що це є наше спільне рішення і спільна відповідальність перед громадою Івано-Франківщини.

О.Сич. Шановні колеги! Питання завершені. Світлано Василівно, дякую вам.

С.Онищук. Дякую вам.

О.Сич. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Бачу, що є. Запишіться, будь ласка.

Книшук Орися Володимирівна.

О.Книшук – депутатська фракція “Батьківщина”, голова комісії аграрної політики, земельних відносин і розвитку гірських територій. В інформації по агропромисловому розвитку написано: “Певні позитивні зрушення в аграрному секторі економіки відбуваються за рахунок фінансової підтримки з державного та обласного бюджету”.

Я можу помилятися, але знаю, що у 2022 році аграрії Прикарпаття не отримали фінансової підтримки з обласного бюджету. Натомість аграрії Прикарпаття суттєво збільшили надходження до обласного бюджету, і особливо до бюджетів області.

Крім того, аграрії Прикарпаття працювали не тільки на економіку бізнесу, економіку бюджету, вони й волонтерили, і надавали благодійну допомогу, і підтримку економіки, і таке інше.

Тільки за минулий тиждень після звернення Валерія Залужного до аграріїв України через благодійний фонд “Збережи Україну” на пікапи аграрії Прикарпаття зібрали 2 млн гривень. І це тільки невеличка кількість аграріїв, і це тільки те, що ми знаємо.

І на сьогоднішній день наші аграрії працюють в надзвичайно складних умовах. Сьогодні ми бачимо форс-мажори погодні, форс-мажори військові, форс-мажори економічні, тому аграрії працюють не на прибутки, а на перемогу.

Відповідно надіюся, що у 2023 році з обласного бюджету буде дійсно адекватна підтримка відповідно із збільшеним податком, збільшеним надходженням, і ця підтримка буде відчутною. Тому дякую.

О.Сич. Бардяк Євгенія Мар’янівна.

Є.Бардяк. Хочу подякувати пані голові Світлані Онищук за допомогу в організації заходів за кордоном. Заходи мали на меті пропагувати українське питання на порядку денному та протидіяти російській пропаганді в таких країнах, як Молдова, Румунія, Угорщина. Тому дуже дякую за цю допомогу. І також в цьому контексті дякую пану Зрайку Олександру – директору департаменту міжнародного співробітництва. Дякую.

О.Сич. Хоче подякувати Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Дякую, Олександре Максимовичу. Але потім добавите мені ще час, який втрачений, на жаль.

Дивіться, я би хотів, щоб ми були конструктивні, і сказати, що військовій адміністрації і обласній державній адміністрації у 2022 році довелось працювати в надскладних, екстремальних умовах, критична діяльність була.

Чи була ця діяльність? Була. Чи виконували..? Ну, ніхто не був готовий до війни.

В той же час, маючи на руках документи, на жаль, я не почув начальника військової адміністрації щодо виконання та затвердження звіту обласного бюджету за 2022 рік.

Друге питання. Я не почув, як виконано було рішення сесії обласної ради щодо спрямування 40 відс. надходжень ПДФО від сплати заробітної плати військовослужбовцям, а у 2022 році це понад 1 млрд 400 млн гривень. Ми таки не отримали цей звіт.

Наступне питання. Ми не отримали відповідь на те, чому так сталося з нашою лісовою галуззю, і недоотримує на сьогоднішній день кошти як в обласний бюджет, так і в місцевий бюджет, не отримує державний бюджет. І треба також це признавати. Це на фоні того, що багато чого було зроблено.

В той же час хочу вам сказати, вже показував Олександру Максимовичу, голові обласної ради, у мене на руках є звіти Тернопільської обласної військової адміністрації, Закарпатської обласної військової адміністрації, Хмельницької адміністрації, будете подивовані, Покровської військової адміністрації і навіть адміністрації Бахмута.

Чому ми не можемо отримати звіт адміністрації? Мені дивно. Ми використовуємо Закон тоді, коли нам треба, про військовий стан, а коли не треба, використовуємо Закон про місцеве самоврядування.

Отже, єдине у мене до вас прохання, щоб підготували аргументований, фаховий звіт про розподіл коштів бюджету 2022 року, їхнього використання та застосування, а також щодо виконання рішення сесії про спрямування 40 відс. коштів надходження ПДФО на забезпечення військовослужбовців, а також військових підрозділів Івано-Франківської області. Дякую.

О.Сич. Ну, єдине, що треба чіткіше розставляти акценти. Звіт про виконання бюджету – це одне, і ви назвали ті ради, де ті звіти розглядались, і ми його розглядали, просто не прийняли, а звіт голови військової адміністрації – це інше, і ті ради його не розглядали. І ми не розглядаємо, просто слухаємо інформацію. Це різні речі, тут є деякі нюанси.

Шановні колеги! Завершено розгляд питання. Оскільки є пропозиції до внесення деяких змін, ставлю на голосування за основу.

За – 53, утримався – 1, не голосували – 14.

Шановні колеги! Коли задавав питання щодо некоректного формулювання вступної частини до проекту рішення Тарас Теофілович, що там було посилання на статтю 43 Закону “Про місцеве самоврядування”, пропоную цю позицію “стаття 43” виключити, а загалом зробити посилання просто на Закон “Про місцеве самоврядування”, який взагалі в сукупності дає нам право слухати інформацію голови адміністрації.

Ставлю на голосування цю пропозицію.

За – 53, не голосували – 14.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 53, утримався – 1, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до комплексної програми “Здоров’я населення Прикарпаття на 2021-2025 роки”.

Проект рішення номер 5 – в окремій брошурі.

Доповідає Дзьомбак Володимир Богданович – виконувач обов’язків директора департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

В.Дзьомбак. Шановна президіє, шановні депутати, присутні!

Просимо розглянути та погодити зміни до комплексної програми “Здоров’я населення Прикарпаття на 2021-2025 роки”, затвердженої рішенням обласної ради від 23.12.2020 року, а саме: Паспорт програми викласти в новій редакції, доповнивши додаток 4 до програми “Перелік заходів, обсяги та джерела фінансування” розділу “Ревматологія” пунктом 2, стосується
закупівлі лікарських засобів для лікування дорослих хворих на резистентну форму ревматоїдного артриту.

Ревматичні хвороби розглядаються у всьому світі, як одна з найбільш розповсюджених патологій, яка веде до інвалідизації та порушення працездатності, а також вдвічі збільшує… в цій групі удвічі більше смертей відповідно до цілої популізації.

Державою передбачено фінансування даного захворювання, проте доведено згідно досліджень, а також і на практиці, що стосовно 20-30 відс. випадків ті препарати, вони є неефективні, і люди далі продовжують страждати. У нас на даний час в області таких пацієнтів є 280, 30 відс. це є 80 пацієнтів.

Враховуючи те, що дане медикаментозне забезпечення вимагає значних фінансових
витрат, недоступних для лікування більшості хворих, просимо підтримати зміни.

В.Гладій. Колеги-депутати! Чи є запитання до доповідача?

Немає? Дякую. Сідайте.

Чи є бажаючі виступити в обговоренні цього питання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Колеги, ставлю даний проект рішення на голосування за основу та в цілому. Прошу голосувати.

За – 52, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласної комплексної програми
соціального захисту населення Івано-Франківської області на 2022-2026 роки”.

Проект рішення номер 6 – в окремій брошурі.

Доповідає Лемчак Володимир Олексійович – директор департаменту соціальної політики обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій. Дві комісії рекомендували його до розгляду на сесії обласної ради.

Прошу.

В.Лемчак. Шановні колеги, депутати, пане голово! Вноситься проект рішення про внесення змін до комплексної програми соціального захисту, а саме: поліпшення соціального
захисту населення, надання ветеранам ОУН-УПА одноразової матеріальної допомоги на оздоровлення щорічно, одноразова допомога, розрахунок проведено на базі Львівської обласної державної адміністрації, вартість ліжко-місця відновного лікування в Центрі реабілітації ветеранів ОУН-УПА “Говерла” у 2023 році становитиме в середньому 970 грн 90 коп. в добу, вартість оздоровлення у вказаному закладі дорівнюватиме близько 24 тис. гривень, а саме: 24 календарні дні плюс в середньому 700-800 гривень на оздоровлення кожного на ліки.

Тому прошу підтримати вказаний законопроект.

В.Гладій. Чи є у вас запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Чи є пропозиції, зауваження до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Прошу сідати.

Даний проект рішення ставлю на голосування за основу та в цілому. Прошу визначатись.

За – 49, не голосували – 18: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до регіональної цільової програми розвитку міжнародного співробітництва та промоції Івано-Франківської області на
2022-2026 роки”.

Проект рішення номер 7 – на окремому аркуші.

Доповідає Зрайко Олександр Григорович – директор департаменту  міжнародного співробітництва та євроінтеграції громад обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань депутатської
діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва, комісія рекомендувала до розгляду на сесії обласної ради.

Прошу.

О.Зрайко. Дякую. Відповідно до розпорядження обласної державної адміністрації № 63 від 22.02.2023 року “Про зміни у структурі обласної державної адміністрації” управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій реорганізовано в департамент міжнародного співробітництва та євроінтеграції громад. У зв’язку з цим виникла необхідність внести зміни у виконавця програми у Паспорті програми, переліку заходів, обсягів та джерел фінансування. Дякую.

В.Гладій. Технічні зміни, колеги: зміна назви структурного підрозділу обласної державної адміністрації.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Зауваження, пропозиції? Немає.

Ставлю проект рішення на голосування за основу і в цілому. Прошу голосувати.

За – 49, не голосували – 18: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до регіональної цільової програми розвитку туризму в Івано-Франківській області на 2022-2026 роки”.

Проект рішення номер 8 – в окремій брошурі.

Доповідає директор департаменту  міжнародного співробітництва та євроінтеграції громад обласної державної адміністрації Зрайко Олександр Григорович.

Відповідний проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Колеги, також технічні зміни.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Пропозиції та зауваження?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Ставлю даний проект рішення на голосування за основу та в цілому. Прошу голосувати.

За – 48, не голосували – 19: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про регіональну цільову програму забезпечення енергетичної ефективності Івано-Франківської області на 2023-2027 роки”.

Проект рішення номер 9 – в окремій брошурі.

Доповідає Подошва Сергій Валерійович – директор департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури обласної державної адміністрації.

Даний проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства, а також з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій. Дві комісії рекомендували до розгляду на сесії обласної ради.

Конкретно акценти, два слова.

С.Подошва. Шановна президіє, шановні депутати! До розгляду запропоновано проект регіональної програми забезпечення енергетичної ефективності області на 2023-2027 роки. Програма розроблена відповідно до Концепції, яка була затверджена на сесії обласної ради в грудні 2022 року, і передбачає три основні напрямки: це запровадження системного енергомоніторингу, популяризація навчання дітей в обмін досвідом, проведення наукових досліджень відновлювальної та альтернативної енергетики науковцями наших вищих навчальних закладів. Прошу підтримати.

В.Гладій. Колеги, детально опрацьований даний проект рішення.

Чи є у вас запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Дякую. Прошу сідати.

Зауваження і пропозиції до проекту рішення? Немає.

Ставлю даний проект рішення на голосування за основу та в цілому. Прошу визначатись.

За – 44, не голосували – 23: рішення прийнято.

Шановні колеги! Звертаюся до керівників депутатських фракцій. Я дуже вас прошу:
скажіть своїм колегам, що робота сесії продовжується. Дуже багато колег зараз не в залі, ви бачите, яка кількість голосує.

О.Сич. Колеги, продовжуємо нашу роботу.

Розглядається десяте питання – “Про затвердження Програми підтримки діяльності установи “Агенція регіонального розвитку Івано-Франківської області” на
2023-2024 роки”.

Проект рішення номер 10 – в окремій брошурі.

Доповідач: Зрайко Олександр Григорович – директор департаменту міжнародного співробітництва та євроінтеграції громад обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

О.Зрайко. Дякую. Метою Програми є фінансова підтримка Агенції, основна діяльність якої буде спрямована на залучення і супровід іноземних інвесторів в допомогу громадам області у підготовці Стратегії розвитку, планів розвитку територій, сприяння залученню і реалізації проектів міжнародної технічної допомоги.

Проект виноситься повторно, оскільки на попередньому голосуванні на сесії обласної ради не набрав необхідної кількості голосів. З часу попереднього розгляду комісіями до проекту програми суттєвих змін не було внесено, крім заміна була здійснена виконавця, так само з управління – на департамент.

Крім цього, 24 березня було проведено засідання наглядової ради установи, на якому також було розглянуто програму діяльності і план заходів діяльності Агенції. Дякую.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 34, не голосували – 33: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження Програми для забезпечення виконання судових рішень та виконавчих документів на 2023-2025 роки”.

Внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 11 – в окремій брошурі.

Доповідає Остап’як Любов Миколаївна – директор департаменту розвитку громад та територій, дорожнього, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

Л.Остап’як. Доброго дня, шановна президіє, шановні депутати!

На ваш розгляд подано Програму для забезпечення виконання судових рішень та виконавчих документів на 2023-2025 роки.

О.Сич. Будь ласка, ближче до мікрофону і на тембр вище.

Л.Остап’як. Треба зазначити, що відповідно до рішення Івано-Франківської обласної ради від 23.12.2022 року № 576-19/2022 нашому департаменту було спрямовано кошти на два об’єкти відповідно до стягнення рішень згідно рішення суду по об’єктах для управління
капітального будівництва. Однак зі змінами в чинному законодавстві у зв’язку з тим, що внесені наказом Міністерства фінансів України від 15 грудня 2022 року №436, внесені зміни до
інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, з нового року, 2023 року, відповідно до цієї інструкції всі видатки на виконання судових рішень будуть проводитись, можуть проводитись тільки відповідно за кодом економічної класифікації 2800, тобто, інші поточні видатки. А відповідно до рішення від грудня 2022 року ці кошти були передбачені на капітальні видатки. Тому прошу підтримати цю програму, тому що ми не можемо використати кошти, які були передбачені згідно рішення сесії грудневої.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні цього питання?

Теж не бачу. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 52, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласного бюджету на 2023 рік”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 12 – в окремій брошурі.

Доповідає Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету,
соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозиції комісії.

Пропозиція вам роздана.

Будь ласка, Ірино Богданівно.

І.Мацькевич. Доброго дня! Шановна президіє, шановні депутати! Вашій увазі пропонується проект рішення “Про внесення змін до обласного бюджету на 2023 рік”.

Даний проект рішення передбачає спрямування залишку коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, який склався станом на 1 січня поточного року в сумі 48,1 млн гривень на природоохоронні заходи. Також даний проект рішення передбачає розподіл частини залишку коштів спеціального фонду, який склався станом на 1 січня поточного року від відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва в сумі 1,5 млн гривень на проведення інвентаризації земель лісогосподарського призначення.

Також даний проект рішення передбачає внесення змін до доходів та видатків обласного бюджету за рахунок міжбюджетних трансфертів, розподілу і перерозподілу обсягу субвенцій та додаткових дотацій з державного бюджету місцевим бюджетам, між місцевими бюджетами.

Також даний проект рішення передбачає перерозподіл видатків бюджету, передачу бюджетних призначень, здійснених у міжбюджетний період відповідно до розпорядження Івано-Франківської обласної адміністрації.

Шановні депутати! Прошу затвердити даний проект рішення.

О.Сич. Чи є запитання до доповідачки?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні питання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую. Чи будуть пропозиції до проекту рішення? Бачу, що будуть. Тоді ставлю проект рішення за основу, а потім дам можливість озвучити пропозицію. Ставлю на голосування за основу.

За – 54, не голосували – 12: рішення прийнято.

Будь ласка, запишіться для… Запишіться для виголошення пропозицій, будь ласка.

Назарій… Іванів Назарій Іванович.

Н.Іванів. Дякую. Шановний пане голово, шановні депутати!

Прошу вас підтримати зміни у зв’язку з тим, що цими днями проведено тендерні закупівлі, і відповідно по головному розпоряднику коштів Брошнів-Осадської селищної ради прошу внести зміни, а саме: “Придбання джерела резервного живлення для Брошнів-Осадського народного дому Брошнів-Осадської селищної ради”, обсяг фінансування 49 тис. 500 гривень змінити на 22 тис. гривень. “Придбання джерела резервного живлення для Раківського ліцею Брошнів-Осадської селищної ради Калуського району Івано-Франківської області”, обсяг фінансування 49 тис. гривень змінити на 22 тис. гривень. Відповідно ці ж самі кошти спрямувати в загальний фонд, а саме: “Придбання електрообігрівачів для забезпечення теплового режиму у навчальних приміщеннях молодших класів Брошнівської гімназії Брошнів-Осадської селищної ради”, ту економію 24 тис. 500 гривень спрямувати, а також “Зміцнення матеріально-технічної бази Раківського ліцею Брошнів-Осадської селищної ради”, також ту економію, яка виникла,
30 тис. гривень, спрямувати на цю потребу. Прошу підтримати.

Дякую.

О.Сич. Ставлю на голосування. Будь ласка.

За – 54, не голосували – 12: рішення прийнято.

Чи є ще пропозиції?

Немає. Ставлю на голосування в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій. Я поставив на голосування.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи керуєте ви обласною радою, Любо Василівно?

За – 55, не голосували – 11: рішення прийнято.

О.Левицький. (Без мікрофона).

О.Сич. Так їх ніхто не оголошував.

Розглядається питання “Про встановлення розміру кошторисної заробітної плати при здійсненні будівництва об’єктів за рахунок коштів обласного бюджету”.

Внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 13 – в окремій брошурі.

Доповідає Палійчук Микола Васильович – заступник голови обласної ради.

Проект рішення напрацьовано постійною комісією з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства і рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

М.Палійчук. Шановні колеги! Проект рішення роздано на руки. Змінюється розмір базової заробітної плати, і пропонується її встановити в розмірі 19 тис. гривень. Попереднє рішення ми приймали у 2019 році. Прошу підтримати.

О.Сич. Чи є запитання, колеги? Немає.

Чи є пропозиції до обговорення? Немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 51, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про стан розвитку фахової передвищої освіти в Івано-Франківській області”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 14 – в окремій брошурі.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти і науки обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій комісії.

Пропозиції – у цій же брошурі.

Будь ласка.

В.Кімакович. Шановний голово, шановні члени президії, шановні депутати! Ми планове питання розглядаємо. Ми мали за честь представити для вас, як функціонує ціла галузь, частково навіть фінансується обласною радою. Це є наша фахова передвища освіта. У матеріалах, які вам надані, є всі статистичні дані в розрізі форм власності, в розрізі територіальному і в розрізі галузевому, тому що деякі… фахова передвища освіта… заклади знаходяться в управлінні Міністерства освіти, деякі – Міністерства охорони здоров’я, а деякі – Міністерства культури. Тому вам надані всі ці матеріали.

Чи потрібно, щоб я їх перечитував?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 55, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про розвиток музейної справи на Прикарпатті: досягнення, проблеми та перспективи”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 15 – в окремій брошурі.

Доповідач: Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури,
національностей та релігій обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Федорак. Шановний пане голово, шановна президіє, шановні колеги-депутати! Питання, яке я хочу вам представити, показаний аналіз музейної галузі області за останні три роки.

Хочу сказати, що музей зараз, як ми знаємо, в умовах широкомасштабного вторгнення московії на Україну, є не просто закладом культури, це є центр патріотичного виховання не тільки молоді, але й всього населення, і надзвичайно важливим центром, де можна розвивати перспективу нашої національної ідеї.

Говорячи коротко, за останні 3 роки музейна галузь збережена, є певні потуги для розвитку. Якщо брати аналіз, який запропонований у ваших матеріалах, ви бачите, що збільшилась кількість експонатів. За три роки це є більше як 5575 експонатів. За цей період було стабільне фінансування з обласного бюджету, за що я вдячний і керівництву обласної ради, адміністрації, колегам. Хочу сказати, що працювали і шукали способи дофінансування. За період 2020-2022 років активно приймали участь музейні установи у реалізації грантових проектів. Конкретно: 15 грантових проектів, і додатково прийшли в область до музеїв кошти – 3 млн 590 тис. гривень, це є позабюджетні кошти, які спрямовані на розвиток.

Є значна робота, яка робиться в плані наукових проектів, і є також співпраця з науковими виданнями. Є поступ в цій справі, також цифри вам наведені.

Хотів би сказати, що є зміцнення матеріальної бази в окремих випадках, так, скажімо, у 2020-2021 роках проводились роботи по капітальному ремонту нашого Музею писанкового розпису в Коломиї, були залучені кошти державного бюджету, це сумарно спільно з обласним бюджетом більше 7 млн гривень. Але говорячи про питання десь досягнень, розвитку… До речі, з приводу розвитку хочу сказати, що навіть у 2022 році, складному, військовому, у нас по окремих музеях було абсолютне збільшення відвідуваності, особливо, звичайно, в другому півріччі: з вересня по грудень місяць. Скажімо, такі музеї як обласний музей визвольних змагань в м.Івано-Франківську, Національний музей народного мистецтва Гуцульщини і Покуття у м.Коломиї. Вже у вересні-жовтні у них були річні показники, скажімо, планові вже зроблені.

Були яскраві виставки. Хочу сьогодні подякувати депутатам обласної ради, зокрема депутату обласної ради пану Роману Ткачу, завдяки якому був яскравий проект в Музеї мистецтв Прикарпаття. Як ви пам’ятаєте, у 2021 році, 26 жовтня, відкрилась виставка “Нескорений Шевченко”. Я тільки цифру одну скажу. Завдяки цьому проекту за жовтень-листопад відвідали цю виставку 21174 особи, 437 екскурсій. Це теж вклад конкретний в розвиток музейної справи.

З приводу проблематики, як відомо, на жаль, це необхідність зміцнення матеріальної бази, це брак площ під відповідні фондосховища. В цьому плані робота триває. Я думаю, що після війни будуть можливості використовувати значно ширше кошти, тому що є обмеження відповідно до постанови Кабінету Міністрів України, і в цьому плані буде певний прогрес.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Корнелюк Мирослава Мирославівна.

М.Корнелюк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Шановний головуючий, президіє, колеги-депутати, присутні!

Щиро дякую, Володимире Васильовичу, за змістовну довідку. Насправді хочу відзначити колосальну роботу музейних працівників, особливо у воєнний період. Адже вони одні з перших почали велику роботу не тільки у вигляді проведення екскурсій, які проводились містом Івано-Франківськом, визначними нашими місцями, але й волонтерську діяльність надзвичайно велику, і, звичайно, потім відкрили свої двері для повної діяльності. І волонтерська робота також дуже велика. Вони збирали кошти на придбання машин, і власне у мене тільки одне-єдине побажання, що коли наші музейні працівники, велика їм дяка, презентують народне мистецтво, нашу культурну спадщину, нематеріальну культурну спадщину на теренах інших держав, щоб вони мали належне фінансування для цього. І, звичайно, маю велику надію на гарну заробітну плату, якої вони насправді заслуговують, особливо наш Коломийський національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Йосафата Кобринського.

Я щиро дякую своїм колегам, депутатам і нашій комісії. Ми відвідали, до речі, багато музеїв різного типу, дякую за співпрацю, дякую всім за гідне представлення музейників на тлі нашої незалежної України.  Дякую.

О.Сич. Мирославо Мирославівно, мені так серце тьохнуло. Ви що хочете попрощатися з нами?

М.Корнелюк. Ні.

О.Сич. Левконович Надія Михайлівна.

Н.Левконович. Перепрошую. Я випадково.

О.Сич. Випадково. Шановні колеги! Немає більше виступаючих, немає пропозицій до проекту рішення. Ставлю за основу і в цілому.

За – 56, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про розвиток зимових видів спорту на Прикарпатті”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 16 – в окремій брошурі.

Доповідає Оклієвич Орест Євгенійович – начальник управління спорту та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

О.Оклієвич. Шановний Олександре Максимовичу, президіє, шановні депутати!

Я постараюсь коротко розповісти про зимові види спорту.

Розвиток спорту, з архівних даних, зимових у нас трактується десь приблизно 1903 року, правда, він тоді займав стихійний характер. Як на мене, то розвиток спорту на Прикарпатті розпочався у 1922 році з першого будівництва трампліну у селищі Ворохта, коли почали проводитися різноманітні змагання, в тому числі й міжнародні. І селище Ворохта тоді получила назву, називати почалася “Раєм для лижників”.

На сучасних теренах у нас розвиток спорту в основному забезпечують дитячо-юнацькі спортивні школи, в першу чергу, це Ворохтянська дитячо-юнацька спортивна школа, яка створена рішенням сесії обласної ради у 2017 році, яка знаходиться у Ворохті, і де, в основному, зібрані всі зимові види спорту. На неї виділено в цьому році 7 млн 51 тис. гривень. Друга школа – це у нас Івано-Франківська обласна ДЮСШ, яка забрала всіх спортсменів-зимовиків з Верховинщини, дальше – ДЮСШ Івано-Франківська “Колос”, в якій знаходяться фрістайлісти, Косівська ДЮСШ “Гірське орлятко”, заклад позашкільної освіти спортивного напрямку ДЮСШ в Яремче, комунальний позашкільний заклад ДЮСШ Солотвинської селищної ради, це новостворена школа, ДЮСШ Надвірнянської міської ради, приватний заклад ДЮСШ в Буковелі, який знаходиться на ТРК “Буковель”, і комплексна ДЮСШ м.Коломиї, також Івано-Франківська школа вищої спортивної майстерності, в якій знаходяться всі елітні спортсмени зимових видів спорту, які отримують харчування, і виступають на міжнародній арені.

На жаль, на сьогоднішній день втратили свої позиції… це Верховинщина, на сьогоднішній день немає ні одного відділення в зимовій школі, Надвірнянщина, Яремче – один тренер, Рожнятівщина… і Рожнятівщина.

Взагалі у нас працює 37 тренерів зимових видів спорту, 937 спортсменів на сьогоднішній день займаються зимовими видами спорту.

У нас є чотири спортивні об’єкти, основні в області, які забезпечують розвиток зимових видів спорту. Це “Льодова арена”, комунальне підприємство “Льодова арена” у м.Калуші, яка цього року отримала назву імені Степана Бандери, яке забезпечує розвиток хокею і на якій тренується команда “Легіон”, яка цього року взяла участь у Вищій лізі з хокею, зайняла четверте місце.

Друге – це біатлонний комплекс “Буковель”, який будується. Це пілотний проект, який почав будуватись з 2018 року і будується в три черги, який забезпечує державне приватне партнерство, в якому передбачена лижеролельна траса на 5 км, стрільбище, спортивний стадіон і таке інше, інфраструктура. Це комплекс для розвитку біатлону в нас в області.

Третє – це комплекс трамплінів у Ворохті, який переданий до 2069 року обласній дитячо-юнацькій спортивній школі, і на сьогоднішній день там здійснена реконструкція, на яку виділено 200,5 млн гривень з обласного бюджету, де змінена гора приземлення і замінено штучне покриття. Ну, і четверте, це основний ТРК “Буковель, який на сьогоднішній день забезпечує проведення всіх змагань всеукраїнського та міжнародного рівня, в якому знаходиться державний центр олімпійської підготовки, в якому знаходяться всі кращі спортсмени України нашої області, які мають можливість виступати на міжнародних аренах.

Спорт вищих досягнень. За останні два роки звання майстра спорту України присвоєно 13 спортсменам, майстра спорту України міжнародного класу – чотирьом, заслужений тренер України – 1, це Надія Діденко, учасниця трьох олімпійських ігор.

Кращими спортсменами стали Марусяк Євген – майстер спорту України міжнародного класу на лижах з трампліну, Віталій Калініченко – майстер спорту України міжнародного класу зі стрибків на лижах з трампліну, Корчук Антон – майстер спорту України, стрибки на лижах з трампліну міжнародного класу, Харук Михайло – майстер спорту України міжнародного класу, сноубординг, Брикіна Анастасія – майстер спорту України міжнародного класу, фрістайл, Янюк Оксана – майстер спорту України міжнародного класу, фрістайл, і Гасюк Анастасія – майстер спорту України, фрістайл.

На жаль, з хорошими показниками у нас є й проблеми: невідповідність сучасним вимогам комплексу трамплінів у селищі Верховина, незадовільний стан трамплінів у Надвірній, можна сказати, критичний, утримання КП “Льодова арена”, вона виходить нам з кожним роком все дорожче і дорожче, відсутність професійних тренерів з лижних гонок. І у нас на сьогоднішній день, на жаль, поки що немає тренерів з біатлону, що ми хочемо це відродити, і дуже серйозно.

Для вирішення даних проблем – це оновлення спортивної інфраструктури, передбачити кошти в різних бюджетах, власникам комплексних трамплінів у селищі Ворохта та м.Надвірна ми пропонуємо прийняти рішення і пробувати передати їх на баланс дитячо-юнацької спортивної школи, яка знаходиться у Ворохті, для того, щоб можна було виділити кошти на покращення.

Ну, такі, це так коротко, я не встигну просто. І хочу сказати, що з 1994 року наша область була представлена на всіх зимових Олімпійських іграх, найбільше їх було представлено у Ванкувері – 5 спортсменів, і на сьогоднішній день 17 спортсменів області взяли участь в Олімпійських іграх. Я зараз вам їх представлю на моніторі. Це Олександр Просвірін, лижне двоборство, Сараєво, 1984 рік, Дмитро Просвірін, лижне двоборство, Ліллехамер, 1994 рік, Василь Грибович, стрибки на лижах з трампліна, Ліллехамер, 1994 рік, Юлія Клюкова, фрістайл, Нагано,
1998 рік, Олена Юнчик, фрістайл, Нагано, 1998 рік, Микола Попович, лижні перегони, Нагано, 1998 рік, Роман Лейбюк, лижні перегони, Солт-Лейк-Сіті, 2002 рік, Турин, 2006 рік, Ванкувер, 2010 рік, Михайло Гуменюк, лижні перегони, Турин, 2006 рік, Володимир Бощук, Турин, 2006 рік, Ванкувер, 2010 рік, Надія Діденко, Турин, 2006 рік, Ванкувер, 2010 рік, Сочі, 2014 рік, Богдана Мацьоцька, гірськолижний спорт, Ванкувер, 2010 рік, Олександр Лазарович, Ванкувер, 2010 рік, Надія Мохнацька, Сочі, 2014 рік, Тетяна Петрова, фрістайл, 2018 рік, Євген Марусяк, Пекін, 2022 рік, Віталій Калініченко, 2022 рік, Антон Корчун, 2022 рік.

У мене все.

О.Сич. Шановні депутати! Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запишіться, будь ласка, для запитань.

Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Пане Оресте, друже, насправді, велика вдячність за ці роки, в зимових видах
спорту наша область потужно пішла, особливо цього року, і Калініченко, Євген Марусяк у стрибках з трампліну. Все-таки у мене є питання.

Ми значні кошти, з ваших слів, близько 9 млн гривень вклали у Ворохту. Я чув відгуки по цьому Чемпіонату України, що був, що там все-таки залишились проблеми, і ми все-таки, що треба, дофінансуємо там, і аби Ворохту, умовно сказати, наскільки можливо, ми ідеально зробили.

І друге питання, це, що ви підняли, – біатлон. Прекрасний комплекс Буковелю, ну, що вже не можна знайти тренерів?

Ви подали там перелік, де є у нас ДСШ, давайте знайдемо когось. Дякую.

О.Оклієвич. По першому питанню, так. Там, у Ворохті, є багато дечого робити. Має бути оновлена гора розгону, це там з самого верху, де розганяються. Друге, має бути зроблена збоку вишка, яка повинна бути для тренерської і суддівської… учасників. Поновити витяг потрібно, він вже не відповідає ніяким вимогам. Плюс лижний стадіон, освітлення, сходи… Там достатньо коштів на сьогоднішній день.

По біатлону. У нас відкрито відділення біатлону на сьогоднішній день в комплексній школі. Просто поки що немає тренерів.  На неї передбачені кошти, але я думаю, що вони цього року появляться, тому що у нас очолив зимові види спорту, федерацію Микола Палійчук, ми спільно працюємо. Ми думаємо, що ми це рухнемо питання.

О.Сич. Микола Васильович, будь ласка.

М.Палійчук. Власне два слова по Ворохті, по комплексу трамплінів. 590-та постанова не дозволяє продовжувати роботи, і в 2022 році фактично нічого не робили. Чекаємо закінчення війни, і ті трампліни дійсно треба завершити, бо, як бачите, результати вже є.

Що стосується біатлону, щойно, два тижні тому закінчились всі чемпіонати, кубки, етапи кубка світу, тренери повертаються в Україну, і я вже веду телефонні розмови, чекаю на їхній приїзд сюди, хочу, щоб ці тренери були з іменем і мали якийсь досвід. Вони не можуть бути з Івано-Франківська, тому що просто давно біатлону немає. Є з Чернігова, з Харківщини люди, які займались. Тому я сподіваюся, що літом ми будемо мати двох тренерів, дві ставки у нас вже введено.

О.Сич. Я ще запитаю, Оресте Євгенійовичу. Уточніть, бо ви казали, що було б добре, якби Ворохтянські і Надвірнянські трампліни були передані в обласну власність. А хто є власником, уточніть, тих трамплінів?

О.Оклієвич. Ну, Надвірнянський – це міська влада, а у Верховині – це Верховинська територіальна громада. Тобто, у Верховині трампліни дійсно потребують реконструкції.

О.Сич. Я хочу уточнити. Верховина, це територіальна громада, чи там профспілки мали якусь власність?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Оклієвич. Ні, то їхня школа, територіальна громада, власність територіальної громади Верховинщини.

М.Палійчук. Дайте я дам відповідь. Там була школа… зараз приміщення, яке воно згоріло, належить відділенню олімпійського комітету. Ті трампліни були завалені, але Верховина зараз відновила державні акти на ту землю під трамплінами, і Ворохта, ми домовились на останніх змаганнях, передає залишки щитків, і вони своїми силами встановлять. Можливість тренування буде. Але у нас була домовленість з паном Карабіним, що він передає приміщення школи від олімпійського комітету на школу спортивну, яка знаходиться в освіті, і ми тоді би мали змогу навіть зробити там базу, готель під внутрішньо переміщених осіб. Тому якби ми це прискорили, ми би мали можливість вкласти кошти і відновити. Там добра база може бути, і добрі діти є на Верховинщині.

О.Сич. Ще уточніть по Надвірнянських. В якому вони стані? І на скільки вони важливі були для розвитку нашого спорту.

О.Оклієвич. Вони не те, що вони задовільні. Вони в критичному стані. Я навіть не готовий сказати…

О.Сич. Тобто, вони пропали?

О.Оклієвич. Але це власність територіальної громади  Надвірнянської, тому що там була… там є спортивна школа, і там був тренер зі стрибків з трампліну, на жаль, покійний, і тому трампліни на сьогоднішній день там взагалі в такому стані, що просто жах.

О.Сич. Тобто, я зрозумів, що вони пропали для…

О.Оклієвич. Вони фактично пропали.

О.Сич. Для зимових видів спорту Прикарпаття.

О.Оклієвич. Не знаю, ми пробували.

О.Сич. Ще одне, ще одне. А немає ніяких трамплінів на Косівщині?

О.Оклієвич. Прошу?

О.Сич. А на Косівщині? Спортивна школа, ви казали, там є. А трамплінів ніяких немає?

О.Оклієвич. На Косівщині немає. На Косівщині є гора Міхалково гірськолижного спорту, на якій створено комунальне підприємство. Але там також є проблеми на сьогоднішній день, наскільки я орієнтуюсь. Вона в такому стані, що, ну… Але то вже комунальне підприємство Косівської територіальної громади. Вони вкладають туди кошти. Як воно буде дальше розвиватись, мені складно сказати.

О.Сич. Верховина: в якій власності споруди, Верховинські трампліни?

О.Оклієвич. Вони в незадовільному, можна сказати.

О.Сич. Ні, а в чиїй власності: громади?

О.Оклієвич. Вони у власності громади, Микола Васильович сказав… землі під них. Якщо у Ворохті…

О.Сич. Верховинські.

О.Оклієвич. Я розумію. Я просто кажу, що якщо у Ворохті видно, що це трамплін, то у Верховині, це так: гора, зроблено штучне покриття таке стареньке, і вони звідти стрибають. Ну, це 60-метровий там більш-менш такий, ну, краще не говорити.

О.Сич. Зрозуміло.

О.Оклієвич. На сьогоднішній час немає чим хвалитись.

О.Сич. Шановні колеги! Запитання завершені. Дякую, Оресте Євгенійовичу.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є пропозиції до рішення? Я поставлю на голосування, а потім дам за основу, а потім пропозиція.

Будь ласка, сідайте, Орест Євгенійович.

Ставлю на голосування проект рішення за основу.

За – 54, не голосували – 12: рішення прийнято.

Будь ласка, увімкніть мікрофон Галини Карп. Є пропозиція до проекту рішення.

Г.Карп. В продовження теми недостатності фінансового ресурсу я пропоную в пункті 3, де є теза “рекомендувати міським, сільським, селищним радам…”, вилучити позицію “які розвивають зимові види спорту”, тобто, щоб залишити рекомендації всім міським і селищним радам. Дякую.

О.Сич. Ставлю на голосування, колеги.

За – 52, не голосували – 14: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 54, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про роботу невідкладної (екстреної) медичної допомоги
області”.

Питання  – планове.

Проект рішення номер 17 – в окремій брошурі.

Доповідач: Дзьомбак Володимир Богданович – виконувач обов’язків директора департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

В.Дзьомбак. В рамках реформування галузі системи охорони здоров’я створений один-єдиний центр екстреної медичної допомоги, це КНП “Обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” Івано-Франківської обласної ради.

До структури центру входить 9 станцій екстреної медичної допомоги, в складі яких
функціонує 27 підстанцій екстреної медичної допомоги та 22 пункти постійного базування бригад. В цілодобовому режимі працюють 1067 осіб, організовано 98 бригад, з них 48 лікарських та 50 фельдшерських.

Забезпеченість населення області екстреною медичною допомогою складає 0,72 бригади на 10 тис. мешканців, показник України – 0,7, практично на рівні держави. Працівники екстреної медичної допомоги першими прийняли удар під час пандемії. Близько 40 тис. пацієнтів отримали екстрену медичну допомогу і були доставлені в стаціонари області. З початком повномасштабного вторгнення російської федерації 31 працівник центру добровільно вступив до лав Збройних Сил України та територіальної оборони, це 6 лікарів, 15 фельдшерів, 9 водіїв і ще один інший працівник.

В результаті реформування системи охорони здоров’я ми відмічаємо зменшення кількості виїздів бригади екстреної медичної допомоги. Якщо порівняти 2013 рік, – 270 тис., і 2022 рік – 163 тис.: практично, ну, на 40 відс. зменшилась кількість виїздів. Ми говоримо за економічний ефект, а також співпрацю екстреної медичної допомоги і первинної ланки медичної допомоги.

Проте на фоні зниження кількості виїздів у порівнянні з довоєнним періодом на 12 відс., це 1200 виїздів, зросла кількість виїздів бригад екстреної медичної допомоги до хворих з гострим коронарним синдромом та на 38 відс. до пацієнтів з гострим розладом мозкового кровообігу…

О.Сич. Володимире Богдановичу, я прошу вибачення. Я так бачу, ви по тексту слово в слово читаєте. Цей текст у всіх депутатів є, вони читати вміють. Що, що, а читати вміють.

Тому, шановні колеги, може ми перейдемо до запитань? Немає заперечень?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Шановні колеги!  Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Добре. Дякую. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є? Запишіться, будь ласка.

Яворський Андрій Михайлович.

А.Яворський. Доброго дня! Я хотів від себе подякувати всім працівникам служби екстреної медичної допомоги. Справді, вони взяли на себе у свій час першими удар щодо лікування і пандемії COVID-19. Однозначно хочу подякувати за злагоджену їхню роботу, що стосується питання маршрутизації пацієнтів, що стосується питання сортування пацієнтів… локаційних поїздів. В більшості випадків, навіть те, що ми бачимо у довідці, це понад 80 відс. викликів – це здійснення до… в наданні невідкладної (екстреної) медичної допомоги. Також хочу їм подякувати за створену і ефективну працю консультативного телемедичного центру, що дозволив, особливо у гірських районах, покращити якість медичної допомоги. І важливо відмітити, що було сказано, це про створення навчально-тренувального відділу на базі їхнього центру, де проведено вже навчання щодо тактичної медичної та екстреної медичної допомоги практичної, це понад 500 працівників і 50 інструкторів з цілої України. І великий прорив, сподіваємось, на цей рік ми будемо очікувати співпрацю з польською авіаційною медичною службою і створення напрацювання щодо розвитку в нашій області так званої аеромобільної служби.

Тому ще раз дякую всім працівникам.

О.Сич. Від імені працівників дякую за дякую.

Шановні колеги! Ставлю питання на голосування, оскільки не було пропозицій, за основу і в цілому.

За – 51, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звіт постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 18 – в окремій брошурі.

Доповідає Очкур Ігор Васильович – голова постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства.

Проект напрацьовано постійною комісією обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства та рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

І.Очкур. Шановна президіє, шановні колеги-депутати!

О.Сич. Лаконічно.

І.Очкур. До вашого розгляду – планове питання: звіт, перший звіт про роботу постійної комісії обласної ради з питань комунального майна за період з 20 грудня по лютий 2023 року.

Постійна комісія з питань комунального майна була утворена відповідно до рішення обласної ради від 01.12.2020 року і проводила свою роботу відповідно до рішення обласної ради, законодавства України і своїх планів роботи, які вона затверджувала.

З грудня 2020 року по лютий 2023 року постійна комісія провела 20 засідань, розглянула 258 питань, з яких 228 – сесійних.

До складу комісії входить 8 депутатів обласної ради. Всі питання, які відносяться до компетенції комісії з питань майна, розглядались вчасно, розглядались питання стосовно… про обласний бюджет, план роботи обласної ради на 2021, 2022, 2023 роки, звіти голови Івано-Франківської обласної ради, адміністрації про здійснення повноважень, делегованих обласною радою. Також розглядались питання про виконання програм соціально-економічного, культурного розвитку області за 2020-2021 роки, інші питання стосовно компетенції,

Звіт є на руках. Якщо, пане голово, як ви кажете…

О.Сич. Шановні колеги! Звіт комісії є на руках, тому, будь ласка, ознайомтесь, чи ви вже ознайомились. Давайте перейдемо до запитань.

Чи є запитання до голови комісії?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую. Дякую за роботу, Ігоре Васильовичу.

Колеги, чи є бажання взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 53, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про обрання представників до складу поліцейської комісії № 28 Департаменту патрульної поліції”.

Проект рішення номер 19 – в окремій брошурі.

Доповідає Палійчук Микола Васильович – заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозиції комісії.

Будь ласка.

М.Палійчук. Шановні колеги! На ваш розгляд вноситься питання “Про обрання
представників до складу поліцейської комісії № 28 Департаменту патрульної поліції” з пропозицією комісії обрати до складу Дмитрука Дмитра Васильовича – заступника начальника відділу правового забезпечення та роботи з персоналом виконавчого апарату обласної ради.

Прошу підтримати.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Чи є бажання взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Оскільки є пропозиції комісії, ставлю на голосування проект рішення за основу. Будь ласка.

За – 55, не голосували – 11: рішення прийнято.

Колеги, ну, пропозицію практично озвучив Микола Васильович, але оскільки у нас насправді документально в проекті рішення є пустографка, де не заповнена кандидатура, а вже потім комісія рекомендувала вказану кандидатуру, озвучену сьогодні, то я ставлю на голосування власне пропозицію комісії: запропонувати до складу комісії саме Дмитрука Дмитра
Васильовича.

Ставлю на голосування.

За – 55, не голосували – 11: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 56, не голосували – 10: рішення прийнято.

Переходимо до наступного питання. Питання внесено на пленарному засіданні – “Про
затвердження Переліку об’єктів малої приватизації спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, що підлягають приватизації на виконання Програми приватизації на 2021-2025 роки в новій редакції”.

Внесено питання на пленарному засіданні, ще раз наголошую.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідач: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна, житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради. Будь ласка.

В.Даниш. Шановні депутати! Просимо погодити Перелік відповідно до додатку. Це три об’єкти.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні, пропозиції?

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 46, проти – 1, утримався – 1, не голосували – 18: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про приватизацію нежитлових приміщень четвертого поверху та підвалу (літер А) площею 137,7 кв. м на майдані Шептицького, 3 у м. Івано-Франківську”.

Внесено на пленарному засіданні.

Проект рішення – на окремому аркуші.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна, житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради. Будь ласка.

В.Даниш. Даним проектом рішення пропонується здійснити приватизацію вказаного майна шляхом продажу на аукціоні без умов, а в разі одного учасника – викупу за наявності підстав, передбачених абзацом другим частини 8 статті 15 Закону України “Про приватизацію державного і комунального майна”. Стартова ціна приватизації буде складати 1 млн 49 тис. 120 гривень без ПДВ.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні, подати пропозиції до проекту рішення?

Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 45, не голосували – 21: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про приватизацію нежитлового приміщення підвалу
(літер А) площею 140,1 кв.м на вул.Січових Стрільців, 25 у м.Івано-Франківську”.

Внесено на пленарному засіданні.

Проект рішення – на окремому аркуші.

Доповідач той самий: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна, житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради. Будь ласка.

В.Даниш. Аналогічно: пропонується здійснити приватизацію шляхом аукціону або викупу за наявності підстав статті 15 Закону “Про приватизацію державного і комунального майна”. Стартова ціна – 1 млн 676 тис. 997 гривень.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 49, не голосували – 19: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про приватизацію нежитлового приміщення підвалу
(літер А) площею 69,3 кв.м на вул.Січових Стрільців, 25 у м.Івано-Франківську”.

Питання внесено на пленарному засіданні.

Проект рішення – на окремому аркуші.

Доповідач – той самий: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна, житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради. Будь ласка.

В.Даниш. Аналогічно: пропонується здійснити приватизацію шляхом продажу на аукціоні без умов або викупу за наявністю підстав, передбачених абзацом другим частини 8 статті 15 Закону України “Про приватизацію державного і комунального майна”. Стартова ціна продажу – 829 тис. 221 гривня.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 51, не голосували – 17: рішення прийнято.

Наступне питання – “Про передачу нерухомого майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області на вул. Козацькій, 1 у м.Коломиї”.

Внесено питання на пленарному засіданні.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідач – той самий: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань
комунального майна, житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради. Будь ласка.

В.Даниш. Даним проектом рішення пропонується передати нерухоме майно спільної власності територіальних громад області на вул.Козацькій, 1 у м.Коломиї. Мова йде про приміщення загальною площею 639,6 кв. м, і це основне приміщення житлове і котельня – 9,1 кв. м, з балансу Івано-Франківського обласного державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді на баланс та в оперативне управління комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради з експлуатації майна. Тобто, майно наше…

О.Сич. Чи є запитання, колеги? Є запитання?

Будь ласка, запишіться для запитань.

Чаплинська Наталія Любомирівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Випадково. Рудик Марія Олександрівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Випадково. Треба голосувати вже за рішення, так?

Федоришин Володимир Євгенійович, будь ласка.

Теж випадково, чи ні?

В.Федоришин. Скажіть, будь ласка, таке питання. Земельна ділянка яку площу має там? І чи вона знаходиться за обласною радою? І я розумію, що це приміщення знаходиться близько до “Епіцентру”     . Ціль передачі з одного балансоутримувача до іншого? Який план?

В.Даниш. Земельна ділянка площею 49 сотих…

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Даниш. …вона знаходиться у власності обласної ради. А ціль передачі… Тому що майно не використовується за цільовим призначенням балансоутримувачем. Він звернувся листом про те, щоб у нього це майно забрали. Він не має перспективи використання, оскільки воно в незадовільному стані. Там є акт обстеження майна, а в подальшому будемо вирішувати, що з ним робити.

О.Сич. Додам. Майно рахувалось за центром краєзнавства і туризму, давно не використовується, руйнується, от, тому передаємо його на баланс, а ви будете  приймати рішення: може продати з аукціону, може, скажемо, там з мерією міста домовимось про якийсь обмін чимось, якимись ресурсами. Ну, задурно ж нічого не будемо віддавати, це все-таки майно спільної власності, спільної власності, от, і в цьому майні частка всіх громад області.

Колеги, якщо немає більше запитань, зауважень до проекту рішення, ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 53, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання згоди на ремонтно-реставраційні роботи в
будинку на вул. Тринітарській, 13 у м. Івано-Франківську Маричу В. Ф.”.

Проект рішення номер 20 – в окремій брошурі.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Даниш. За адресою Тринітарська, 13 у м.Івано-Франківську знаходиться майно, яке перебуває у спільній частковій власності. Є декілька співвласників. Це Марич Володимир Федорович, він звернувся до нас з проханням надати згоду на ремонтно-реставраційні роботи з пристосування горища під офісні приміщення без зміни зовнішніх геометричних розмірів. Звернувся до нас як співвласник, оскільки Державна інспекція архітектури та містобудування України надала йому відмову у видачі дозволу на ведення будівельних робіт. Це відмова 2022 року, де вона чітко вказала, що немає згоди співвласника – Івано-Франківської обласної ради.

Прошу розглянути і підтримати в разі згоди.

О.Сич. Колеги, чи є запитання? Є. Запишіться, будь ласка, для запитань.

Кукурудз Ростислав Степанович, будь ласка.

Р.Кукурудз. Шановний пане Василю! Скажіть, будь ласка, чи є ця будівля пам’яткою архітектури? І чи в цьому проекті реконструкції, я, звичайно, підтримую, що потрібно дах відремонтувати, але чи враховані моменти збереження її як пам’ятки архітектури? Я підозрюю, що вона місцевого, напевно, значення.

В.Даниш. Так, це пам’ятка архітектури місцевого значення. Є згода управління культури, національностей та релігій, вони дали згоду на ремонтно-реставраційні роботи з пристосуванням горища під офісні приміщення на Тринітарській, 13, реставрацію без зміни зовнішніх геометричних змін. Тобто, зміна конфігурації не повинна відбуватись.

О.Сич. Качур Олег Васильович.

О.Качур. Шановний Василь Степанович! Два короткі питання. За чий кошт будуть проведені дані ремонтно-реставраційні роботи? І друге.  Оскільки дається згода, питання: яка повна вартість, кошторисна вартість даних ремонтно-реставраційних робіт? Дякую.

В.Даниш. Якщо звертається до нас один із співвласників, якщо ми даємо згоду, то за його кошти повинна відбуватись ця… ці роботи. А друге питання… прошу…

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Даниш. Вартість кошторисна робіт попередня – 200 тис. гривень, а самих робіт – більше 8 млн гривень.

О.Сич. Шановні колеги! Я нагадаю, чому ми змушені це рішення приймати.

Насправді, в цьому будинку у нас залишилось тільки дві невеличкі кімнатки, які орендують орендарі, але ми є співвласниками, і тому один із власників звертається до нас з проханням погодити. З іншим власником він погодив. Ми повинні погодити. Ми, власне, не хотіли би мати проблеми з цими клопотами, і хотіли взагалі це питання пустити на приватизацію, але депутати не знайшли порозуміння, яким чином приватизувати: чи шляхом викупу, чи шляхом аукціону… Тому ми дальше залишаємось співвласником, а залишаючись, змушені взяти на себе клопоти і давати погодження на реконструкцію даху.

Якщо потрібно, ініціатор реконструкції є в залі, будь ласка, можете запитати, якщо вам це потрібно. Якщо ні, ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 50, не голосували – 18: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про укладення договору поділу майна на вул. Ленкавського, 17 у м. Івано-Франківську”.

Проект рішення номер 21 – в окремій брошурі.

Доповідач: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Даниш. У спільній частковій власності на вул. Ленкавського, 17 у м.Івано-Франківську знаходиться майно, розподіляється наступним чином: 26 сотих частки належить територіальній громаді, це гаражі площею 182,8 кв. м, 74 сотих частки, що складає, це адмінбудинок площею 511,7 кв. м, перебуває у власності Мульського Михайла Михайловича, який приватизував це майно у 2003 році. Крім того, за інформацією заявника Мульського Михайла Михайловича він у 2013 році придбав земельну ділянку, яка складає площу 0,44 га, 44 сотих.

Звернувся Мульський Михайло Михайлович з проханням здійснити поділ в натурі, що дасть змогу реалізувати право власності у питанні незалежного розпорядження майном, тобто, буде поділено майно в частці 1 до 1, в нас окремо, і в них окремо, з подальшим присвоєнням адреси за цим об’єктом.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення або участь в обговоренні бажання взяти?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 39, не голосували – 26: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про надання комунальному підприємству Івано-Франківської обласної ради з експлуатації майна дозволу на списання аварійного нерухомого майна”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 22 – в окремій брошурі.

Доповідає Бабельський Сергій Дмитрович – перший заступник директора комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради з експлуатації майна.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

С.Бабельський. Добрий день, шановна президіє, шановні депутати! На ваш розгляд пропонується проект рішення “Про надання комунальному підприємству Івано-Франківської обласної ради з експлуатації майна дозволу на списання аварійного нерухомого майна”.

Коротенька інформація до проекту рішення.

Комунальним підприємством було залучено сертифіковану організацію для проведення технічного обстеження комплексу будівель за адресою: м.Надвірна, вул.Ломоносова, 7, тепер вулиця Української Армії, 7, в якій розташована Надвірнянська середня загальноосвітня школа-інтернат.

За результатами обстеження виявлено, що частина нерухомого майна, а саме: Літер В – жилий корпус, Літер З – сарай та Літер К – вбиральні, які були побудовані у 1961 році, перебувають в аварійному стані, і відповідно подальша експлуатація їх неможлива. Оскільки ремонту даний нерухомий об’єкт не підлягає, для уникнення потраплянь в небезпечну зону людей, дітей, внутрішньо переміщених осіб, які безпосередньо перебувають поряд, а також інших осіб, які тимчасово знаходяться поруч, аварійні споруди було огороджено парканом з нанесенням попереджувальних знаків. Проте дані будівлі продовжують нести загрозу особам, які перебувають в безпосередній близькості до аварійного об’єкту.

З уваги викладеного, опираючись на технічний звіт, також протокольне доручення голови обласної ради, пропонуємо розглянути варіант проведення повного демонтажу аварійних будівель, які не підлягають відновленню і несуть загрозу життю оточуючих, та списати з
бухгалтерського обліку їх. Дякую.

О.Сич. Колеги, чи є запитання? Будь ласка, запишіться.

Качур Олег Васильович.

О.Качур. Шановний колего! Керуючись звітом, ви подаєте таке формулювання: “неможливо гарантувати цілісність будівлі, неможливо використовувати дану будівлю, неможливість проведення ремонтних робіт”. Дане формулювання можна застосувати до десятка і сотні будівель і споруд на території області, які не функціонують, з тих чи інших причин недобудовані. Це не є експертний висновок. Ви його маєте, ви мали його опублікувати.

Тому у мене запитання чітке: який відсоток, поданий, відсоток зношення споруди Б, це споруда, яка має 2,5 тис. кв. м окремо, тому що… який відсоток зношення для того, щоб ви казали, що вона аварійна і її потрібно..? (Без мікрофона).

О.Сич. Відповідайте.

С.Бабельський. Орієнтовно 83 відс.

О.Сич. Левконович Надія Михайлівна.

Н.Левконович. Я хочу задати таке питання. Я знаю, що від громади було звернення з приводу передачі даного об’єкту на баланс громади, де вони готові були його взяти, а також переобладнати його для використання під внутрішньо переміщених осіб.

Яка причина була відмови? Чи володієте ви цією ситуацією? Поясніть, будь ласка.

С.Бабельський. Безпосередньо до комунального підприємства не звертались, можливо, до обласної  ради зверталися з пропозицією, але наскільки ми спілкувались з будівельниками, відновлення цього приміщення неможливе, там конструктивно підмиті грунти, немає фундаменту, основи, його просто неможливо відновити, погано зроблена основа, бо будинок збудований у 1961 році. 25 років цей будинок стоїть, не використовуючись за призначенням.

О.Сич. Скільки? 25 років?

С.Бабельський. Стоїть, не використовуючись…

О.Сич. Стоїть без використання?

С.Бабельський. Так.

О.Сич. 25 років?

С.Бабельський. Так. Це все у висновку чітко прописано.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Дякую. Шановні колеги, доповідачу, якщо ви дозволите, Сергію Дмитровичу! В преамбулі ви пишете… Пане голово, не дають говорити. Я вибачаюсь.

О.Сич. Так ви говоріть, не слухайте інших.

Т.Виноградник. В преамбулі написано, що враховуючи звіт товариства з обмеженою відповідальністю “Альянс-консалтинг ІФ”, ви зробили такий висновок.

А де звіт “Консалтинг ІФ”? Чи ми маємо полагатись тільки на те, що підписав голова комісії? Я хочу звіту установи, яка ліцензована діяльність, і має експертний висновок. Це перше питання.

Друге питання. Якщо ви вже сказали, що Надвірнянська територіальна громада до вас не зверталась, я бачу, що тут є голова Надвірнянської територіальної громади, йому треба також надати слово, чи звертались, чи не звертались. Дякую.

О.Сич. Ну, даруйте, але комунальне підприємство просто балансує, і воно не в праві вирішувати  питання приватизації. Питання приватизації або передачі, або передачі у праві вирішувати ви, депутати, а не комунальне підприємство. А звіт, будь ласка, за звіт скажіть.

С.Бабельський. Звіт, копію звіту ми давали на комісію, і оригінал є у мене. Я можу додатково вам…

О.Сич. Покажіть, як звіт виглядає. Колеги, ось цей звіт треба розмножити для всіх депутатів, щоб ви розуміли. Ви розумієте?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Хоча я думаю, що персонально Винограднику треба було розмножити все ж таки.

Волошин Сергій Ярославович.

С.Волошин. Сергій Дмитрович, у мене наступне питання.

Скажіть, будь ласка, чому не залучались представники Надвірнянської громади, які орендують в обласної ради частину даного комплексу при виїзді до даного об’єкту та при його обстеженні комісією? Це перше питання.

І друге питання. Чи раціонально, на вашу думку, в період війни витрачати кошти на
демонтаж даного приміщення тоді, коли громада Надвірної готова вкладати кошти для його збереження? Дякую.

С.Бабельський. Раціонально чи нераціонально, я почну з другого запитання. Це вирішувати будете ви, обласна рада. Ми дали пропозицію, ми вважаємо за необхідне з технічної точки зору, моя особиста думка, що потрібно це демонтовувати. Я розумію, що є питання в грошах, але з точки зору забезпечення безпеки дітей і внутрішньо переміщених осіб, які поряд там, враховуючи звіт, просто потрібно цей будинок демонтувати, розібрати, і убезпечити цю зону.

На рахунок першого запитання. Не залучались… Комісія, як правило, приїжджала… хтось був з представників…

О.Сич. Колеги, одну хвильку! До залучення. Давайте тоді… ми ж не можемо собі тако: що хочемо, то робимо. Якщо ми хочемо, щоб по кожному нашому комунальному майну, яке ми приватизовуємо, здаємо в оренду, реконструйовуємо, не тільки в Надвірній, але в Івано-Франківську, Калуші, Коломиї, Косові, питати дозволу у місцевої влади, давайте ми це внесемо в положення, яке у нас є. І тоді, дивіться, ми сьогодні прийняли з вами зо 5 рішень в Івано-Франківську про приватизацію. Ну, тоді це треба було робити за дозволом Івано-Франківської міської ради.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ви розумієте чи ні? Тобто, ви логіку розумієте? Бо ви хочете в одному випадку так робити, а у всіх інших випадках не так робити.

Давайте ми це внесемо в положення і будемо це робити.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Та не залучались, тому що у нашому положенні це не передбачено, це наше майно. Це положення не передбачає залучати.

Якщо ви хочете, щоб ми це робили, давайте змінимо положення, і всі проблеми.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, запитання… ми так не будемо… запитання завершені. Якщо маєте бажання взяти участь в обговоренні, будь ласка, беріть участь в обговоренні. Ставлю на запис обговорення. Записуйтесь.

Сідайте, будь ласка.

Качур Олег Васильович.

О.Качур – депутатська фракція “Слуга Народу”. Шановні колеги! Дивіться: даний об’єкт, дана споруда знаходиться в м.Надвірній, на території, де знаходиться ліцей № 4, гімназія № 1. Ця споруда була, як нам подає управління майном, визнана експертизою в аварійному стані. І сьогодні на комісії було питання про надання 1 млн гривень початково, я так розумію, ніхто не міг нормально пояснити, для чого, чи це на проектно-кошторисну документацію наразі, а далі на демонтаж потрібно буде до десятка мільйонів гривень, щоб це демонтувати.

Питання стоїть в тому, доцільності цього робити, перше. Друге, є альтернативний варіант, і ніхто про нього не говорить. Надвірнянська громада готова забрати даний об’єкт, відремонтувати і використовувати його за цільовим призначенням. Питання виникає: чому не піти на такий крок? Оскільки тут, перш за все, звучало, що безпека дітей. Так передайте цей об’єкт Надвірнянській громаді, і вона повністю буде відповідати і за безпеку дітей, і за об’єкт, і за ліцей, і за гімназію.

Також стояло питання про земельну ділянку. Хочу сказати, що під даним об’єктом… власність цих об’єктів належить обласній раді. Земельна ділянка, державний акт на постійне користування теж за обласною радою. Якщо переживаєте про те, що ви вилучите свій об’єкт і передасте Надвірнянській громаді, відповідно треба буде надати земельну ділянку для обслуговування даної споруди. Так, візьміть, дайте два метри по периметру, накладіть сервітут на проїзд і все, і не буде ніяких проблем, земельна ділянка буде тільки під нерухомим об’єктом даним, який, на погляд експертизи, є в аварійному стані.

І просив би вас, Олександре Максимовичу, для повноти розуміння даної ситуації, об’єктивності надати слово присутньому тут голові Надвірнянської територіальної громади пану Зеновію Андрійовичу, який би прояснив ситуацію з боку громади Надвірної. Дякую.

О.Сич. До речі, дуже, на мою думку, дуже хороша пропозиція, бо ми, насправді, не знаємо, що з цим об’єктом робити. Його, скажемо, приватизувати неможливо, бо воно на території подвір’я школи, і там як приватизувати, от. Ми думали знести, але зараз будемо питання з вами вирішувати, треба зносити, чи не треба. А, до речі, якщо громада хоче взяти цю споруду, і так, як каже Олег Васильович, два метри по периметру відгородити, може й розглянути. Чому ні? А чого? Але, слухайте, не весь комплекс з 1,5 га землі, бо я там чую, що там вже навіть прикинули, хто що буде будувати, і навіть будівельники в цьому залі ласі до тої землі, а саме цю споруду, два метри по периметру.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. З радістю! Нехай громада звертається, і ми на розгляд сесії дамо це питання.

Волошин Сергій Ярославович, будь ласка.

С.Волошин. Голово, перше, я хотів би підтримати пропозицію колеги і надати слово
міському голові, який спеціально приїхав, довідавшись, що буде розглядатись дане питання. Перше. І друге, знаєте, ми завжди голосуємо в підтримку… скажемо так, відбудову, віднови, реконструкції, а в даному випадку йде мова, чому воно таке особливо резонансне, в даному випадку йде мова про те, щоб виділити кошти на демонтаж, тоді, коли фактично можна розглянути інші варіанти, саме збереження. Дякую.

О.Сич. Ні, ну… Я з вами погоджуюсь. Прекрасна пропозиція. Хай громада дає запит до нас, і ми саме це приміщення плюс два метри навколо нього віддамо громаді, нехай ремонтують. І тоді, принаймні, на нашій совісті не буде, що воно впаде і когось вб’є. Але так, як громада поремонтувала трамплін, то я думаю, що так поремонтують ті приміщення.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Дякую. Підтримуючи думку своїх колег з приводу того, що взагалі у мене категорична позиція це питання не підтримувати. Раз. Друге, внести нову пропозицію: передати громаді, коли буде відповідне звернення. Але у мене трошки інше процедурне питання.

Олександр Максимович, сьогодні відбулося засідання бюджетної комісії. На засіданні бюджетної комісії ми не винесли певну пропозицію, яка стосується питання 12 порядку денного. Нам працівники апарату роздали цю пропозицію, але вона не була озвучена під час розгляду питання 12-го, а саме в частині пункту 1, коли комісія сказала, щоб зняти його з порядку розгляду, а саме: фінансування 1 млн гривень для “Будінвесту” для знесення, розбирання цієї споруди.

О.Сич. Тарас Теофілович, питання до вас. Якщо ця пропозиція внесена була комісією, хто мав оголосити на сесії пропозицію при голосуванні проекту рішення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

Т.Виноградник. Наскільки я знаю, якщо відверто, вибачте, я вам відверто скажу: цю пропозицію вносив Микола Васильович на бюджетній комісії.

О.Сич. Ні, чекайте, чекайте! В залі є присутній голова комісії. Сьогодні зранку відбулася комісія, так всі ми робимо: якщо комісія відбулася, до проекту рішення треба внести зміни, то голова комісії від імені комісії пропонує ці зміни.

Т.Виноградник. Погоджуюсь з вами, погоджуюсь.

О.Сич. Чому вони не були запропоновані, я не знаю!

Т.Виноградник. Ну, дивіться, але матеріали…

О.Сич. Я не знаю. Якщо хочете, ми можемо повернутись до цього питання…

Т.Виноградник. Чудово!

О.Сич. І хай в кінці кінців голова комісії внесе ці зміни.

Т.Виноградник. Чудово, голово!

О.Сич. Я ж не знаю, чому він не вніс!

Т.Виноградник. Голово, дякую вам…

О.Сич. Ви там поряд сидите, шушукаєтесь, я ж  не знаю чого.

Т.Виноградник. Дякую вам, голово, за підтримку, дякую.

О.Сич. Миколо Васильовичу, будь ласка.

М.Палійчук. По-перше, я пропозицію не вносив. На розгляд комісії було внесено спільне розпорядження, яке зазнало змін комісійно. Але до проекту рішення ми не внесли це спільне розпорядження ціле, в тому числі цей мільйон, що ви говорите, тому що воно не було озвучено. Буде озвучено на наступній сесії, внесемо.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Обговорення завершено. Була пропозиція надати слово голові територіальної громади Надвірнянської. Я мушу поставити на голосування. Колеги, хто за те, щоб надати слово, згідно Регламенту, тільки ви можете приймати таке рішення, щоб надати слово голові Надвірнянської громади? Прошу голосувати.

За – 52, утримались – 2, не голосували – 13: рішення прийнято.

Будь ласка. Регламент – 3 хвилини.

Вас чути, говоріть.

З.Андрійович. Доброго дня, пане голово, шановні народні депутати! Я з вашого дозволу хотів би внести ясність в частині позиції Надвірнянської територіальної громади, яка завжди, відколи створена громада, зверталась до власників комунального майна, Надвірнянська загальна середня школа-інтернат за адресою: м.Надвірна, вул. Української Армії, 7.

Не хочу повторюватись з тих вихідних даних, але скажу наступне.

Надвірнянська територіальна громада зацікавлена у збереженні майнового комплексу, який побудований у 1961 році, в якому розміщені два навчальні заклади.

Дійсно, в одному з навчальних закладів не проходить процес навчання. Але у мене на руках фотографії. Я хочу показати представнику комунального підприємства “БУДІНВЕСТ”, який не знає, що дане приміщення не використовується не 25 років, а не використовується у форматі реорганізації, загальнодержавної національної, шкіл-інтернатів в загальнодержавну концепцію передачі повноважень органів державної влади, місцевого самоврядування в оптимізацію процесу навчання діток, які перебувають круглодобово в школі-інтернаті. І ми зробили, цей заклад збережений. Там перебуває 60 діток на повсякденному забезпеченні громади. І це приміщення не аварійне. Якщо хтось говорить сьогодні про те, що фундаменти підмиті, що немає вікон, я дійду до завершення, чому він в такому стані. То я скажу, що мікрорайон колишній Ломоносова, 18: будинки житлового фонду побудовані у 60-их – 70-их роках за тою самою технологією. І поряд навчальний заклад – ліцей № 4, – так само невід’ємна складова майнового комплексу, гімназія № 1, поряд, де міська рада ґаздує, господарює і дає якісні навчальні послуги, і Надвірнянська громада неодноразово в письмовій, усній формі, спілкуючись з колегою паном головою обласної ради, зацікавлена в збереженні майнового комплексу.

Щодо земельної ділянки. Земельна ділянка площею 6 га 29 сотиків…

О.Сич. Щоб ви розуміли…

З.Андрійович. 6 га 29 сотих є невід’ємним складовим земельної ділянки. І даю сигнал депутатам обласної ради і громаді Прикарпаття: там ніколи не буде забудови. Обіцяю: я все зроблю для того, щоб там не було змінено цільове призначення. І позиція громади Надвірнянщини, не тільки Надвірнянщини, за збереження школи-інтернату, гімназії № 1, яка є правонаступником, ліцею № 4, збереження земельної ділянки як невід’ємної складової майнового комплексу.

Нагадую депутатам минулого скликання. У 2018 році була спроба депутатів обласної ради від’єднати частину земельної ділянки, де громада виступила проти, і залишити 2 метри. 2 метри не можна залишати. Ця земельна ділянка використовується для жителів майнового комплексу, тобто, для навчання діток, які перебувають, і для жителів мікрорайону Української Армії, де є стадіон, де є інфраструктура.

Просимо передати майновий комплекс… (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Я думаю, що ви все зрозуміли: і текст, і підтекст.

Тому, знаєте, що? Я вам скажу одне. З чистою совістю, хочете, принесіть сюди Біблію, хочете, детектор, от, я вважав за правильне попередити, що це приміщення несе небезпеку. Ми не можемо знайти рішення, що з ним зробити. Ми можемо саме приміщення, але вибачайте, не весь комплекс, тому що, якщо весь комплекс віддати, що від цього буде мати Коломийська, Делятинська, Ланчинська, Верховинська, Рожнятівська і так дальше громади? Це спільна власність всіх, всіх громад. То чому інші громади мають погоджуватись, що ми передамо це майно в одну громаду.

Аварійний будинок? Нема питань. Якщо ви готові його зробити, якщо ви кажете, що комунальне підприємство бреше, що воно в аварійному стані, саме приміщення беріть, ремонтуйте. Ми готові вам його віддати. Давайте прохання до нас. Ремонтуйте, використовуйте, Боже вам помагай! Але, колеги, якщо це приміщення впаде, боронь Боже, і будуть людські жертви, то потім результати нашого голосування будуть долучені до кримінальної справи.

Я ставлю на голосування, оскільки не було інших пропозицій, за основу і в цілому. Визначайтесь.

За – 36, проти – 1, не голосували – 30: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про утворення комісій з питань передачі цілісних майнових комплексів закладів професійної (професійно-технічної) освіти”.

Проект рішення номер 23 – в окремій брошурі.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти і науки обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Кімакович. Пане голово, шановні депутати! Коротко пояснення. Це тягнеться ще з 2018 року. Йде мова про те, що є рішення Кабінету Міністрів про передачу п’ятьох майнових комплексів професійної технічної освіти з державної власності в обласну власність. Є відповідне рішення обласної ради про згоду на прийняття, і процедурно треба затвердити склад комісії. Це вже третє рішення, яке ми виносимо, оскільки в склад комісії входять представники Міністерства, як тільки ми затверджуємо склад, представники Міністерства звільняються з роботи, і це ще одна спроба затвердити склад комісії, щоб прийняти це майно у спільну власність громад області. Йде мова про чотири заклади у м.Івано-Франківську і один заклад у м.Коломиї. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання, колеги? У мене запитання. Оскільки ці об’єкти знаходяться у м.Івано-Франківську, а ви питали дозволу Івано-Франківської міської громади кого включати в проект рішення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, за логікою.

О.Левицький. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, ні, це розташовано на території Івано-Франківської громади, і за вашою логікою треба питати у вас дозволу.

О.Левицький. (Без мікрофона).

О.Сич. Орендар не є суб’єктом власності. Вибачайте. І тільки власник має право розпоряджатись власністю, але не орендар.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Немає запитань. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Та хватить вже вам кричати на весь зал! Заспокойтесь! Я розумію, що ви зацікавлені в тих 60 га, але вже заспокойтесь, ну!

За – 47, не голосували – 20: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання дозволу комунальному некомерційному
підприємству “Прикарпатський клінічний онкологічний центр Івано-Франківської обласної ради” на списання майна”.

Проект рішення номер 24 – в окремій брошурі.

Доповідає Дзьомбак Володимир Богданович – виконувач обов’язків директора департаменту охорони здоров’я обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Оскільки майно розташоване на території Івано-Франківської громади, питали дозволу?

В.Дзьомбак. Ні, не питали.

О.Сич. Ну, це погано, до речі.

Колеги, чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 58, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання Погонянському психоневрологічному інтернату дозволу на списання майна”.

Проект рішення номер 25 – в окремій брошурі.

Доповідач: Лемчак Володимир Олексійович – директор департаменту соціальної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Колеги, чи є запитання до доповідача? Немає?

Запитання традиційне: чи дозволу питали в місцевої громади?

В.Лемчак. Не питали.

О.Сич. Не питали дозволу в місцевої громади.

Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

В.Лемчак. Дякую.

О.Сич. За – 60, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання постанови Верховного Суду у справі
№ 0940/2394/18 (№ К/9901/26524/19), постанови Восьмого апеляційного адміністративного суду у справі № 857/5629/19 (№ 0940/2394/18) та рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду у справі № 0940/2394/18 щодо надання товариству з додатковою відповідальністю “Рогатинпісок” гірничого відводу для розробки Північно-Західної ділянки Москалівського родовища піску”.

Проект рішення номер 26 – на окремому аркуші.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Зазначений проект також розглядала постійна комісія з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму, однак рішення не прийняла.

Будь ласка, Василь Іванович.

В.Гладій. Шановні депутати! Даним проектом рішення ми всі постанови, рішення судів беремо до відома, і другим пунктом надаємо товариству з додатковою відповідальністю “Рогатинпісок” гірничий відвід відповідної площі на відповідній ділянці.

Прошу підтримати.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 31, утримався – 1, не голосували – 20: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо проекту Закону України “Про інститут реєстрованих партнерств” (реєстраційний номер 9103 від 13.03.2023)”.

Питання внесено на пленарному засіданні.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідає Дебенко Ігор Богданович – депутат обласної ради.

Будь ласка.

І.Дебенко. Шановний пане голово, шановні колеги-депутати! Не займу багато вашого часу, оскільки розумію, що вже кінець сесійного засідання, а тема, направду, як для нас важлива, відтак не зачитуватиму все звернення, але закцентую увагу на найбільш важливих речах.

Отже, “ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, підтримуючи звернення християнської спільноти, громадських організацій та небайдужих мешканців Прикарпаття, глибоко стурбовані черговою спробою легалізації в Україні так званих “одностатевих шлюбів” під виглядом реєстрованих партнерств, передбачених проектом Закону України “Про інститут реєстрованих партнерств” (реєстраційний номер 9103 від 13 березня 2023 року)”.

Я думаю, що всі вже мали можливість чути цю тему.

“Ще більш цинічним, на нашу думку, є те, що такі законодавчі ініціативи вносяться народними депутатами України чинного скликання в умовах воєнного стану, прикриваючись при цьому начебто відстоюванням інтересів військовослужбовців, а насправді – руйнуючи інституцію шлюбу як таку.

Переконані, що саме зараз закладаються ціннісні підвалини як для Перемоги нашої держави, так і для подальшого відновлення і розбудови України. На наш погляд, є цілком очевидним, що однією з них має бути традиційна українська сім’я, яка потребує формування та реалізації відповідної державної політики. Відтак неприпустимими є ініціативи, що несуть загрози для традиційного інституту сім’ї, моральних та духовних засад українського суспільства.

Власне, з уваги на викладене, звертаємось до голови Верховної Ради пана Стефанчука з проханням не вносити на розгляд Верховної Ради України проєкт Закону України “Про інститут реєстрованих партнерств” (реєстраційний номер 9103 від 13 березня 2023 року) як такий, що суперечить Конституції і традиційним духовним засадам українського суспільства, що засновані на заданих природою уявленнях про подружжя, інститут сім’ї, забезпечення прав дітей, належне батьківське виховання”. Дякую.  

О.Сич. Чи є запитання до доповідача? Є. Запишіться, будь ласка.

А ну, хто там партнерством зацікавлений найбільше?

Кукурудз Ростислав Степанович, будь ласка.

Р.Кукурудз. Дякую. Шановний пане Ігоре! А скажіть, будь ласка, депутати яких політичних сил ініціювали у Верховній Раді законопроект з цього питання?

(Сміх у залі).

І.Дебенко. Ростислав Степанович, скажу вам відверто: я це  питання вивчав, але в нього не заглиблювався через те, що я вважаю, що незалежно від того…

(Сміх у залі).

(Оплески в залі).

І.Дебенко. …які є депутати, яких вони політичних сил чи уподобань, такі законопроекти у Верховній Раді в цей час не можуть вноситись, тим паче, коли прикриваються військовими. Тому, даруйте, будь ласка.

Можливо, ви знаєте краще.

О.Сич. Ну, зараз буде обговорення, то можете оголосити.

Перцович Наталія Святославівна.

Н.Перцович. Я відразу всіх хочу запевнити, що я являюся гетеросексуалкою, підтримую цінності традиційної української сім’ї, але у мене запитання, оскільки я десь, коли була доповідачем по сьогоднішньому питанню, не подякувала за… голові обласної ради… за те, що ми дотримались всіх процедурних питань по тому зверненню, виконували протокольні доручення, дійшли до конструктиву, проголосували, тому хочу задати наступне запитання. Скільки депутатських комісій розглянули звернення, яке сьогодні було внесено з голосу? Бо я думаю, що там, принаймні, з питань захисту моралі, духовності, охорони здоров’я…

І.Дебенко. Дякую, пані Наталю, за запитання. Тут, можливо, я буду відповідати через те, що як ініціатор, який подав проект звернення в апарат обласної ради, власне, наскільки розумію, комісії не проходили через те, що напередодні депутатська комісія, членкинею якої ви є, власне проводила виїзне засідання, а проект звернення був поданий на наступний день після вашої комісії, оскільки в нас на програмі “Позиція Галичини” на телебаченні “Галичина”, коли у вівторок дотично розглядалась ця тема разом з присутніми тут колегами-депутатами, власне вже під час ефіру, після ефіру і особливо на наступний день дуже багато направду громадських активістів, громадських організацій надсилали, я знаю, що і не лише мені, але й колегам, тут присутнім в залі, власне звернення щодо даної проблематики. Дякую.

О.Сич. До речі, було б добре, якби це звернення розглянули дотичні до цієї теми комісії, нехай би кожен депутат тої комісії висловив своє відношення. Дуже добре було б, перебуваючи в контексті життя нашого традиційного, західноукраїнського, християнського суспільства. От було б цікаво. Хоча буде й зараз голосування: хто з залу вийшов, хто зайшов в зал, хто як проголосує. Це теж буде видно зараз. Бо деякі депутати заздалегідь із залу вийшли.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так, щоб не демонструвати своє відношення до традиційних цінностей, але одночасно в догоду різноманітним там гарантодавцям.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Олександре Леонідовичу, будь ласка.

Увімкніть мікрофон Шевченка.

О.Шевченко. Шановний головуючий, шановні народні, як казав, депутати, чи може ні! Шановний виступаючий! Дійсно, хочу підтримати вас і голову обласної ради, що наші традиційні цінності побудовані на базі християнських цінностей. Вони не якісь там природні чи неприродні, вони просто християнські. І хочу сказати про те, що питання християнства – це уникнення гріха в будь-якій формі. От, підтримуючи звернення, щоб той законопроект не пішов в життя, хочу сказати, ми ж не подаємо законопроекти, маю на увазі державотворці, ті і ті спонукають грішити. Наприклад, не подаємо законопроект з можливістю когось вбити, не подаємо законопроект, щоби можна було когось оббрехати чи вкрасти. Гомосексуалізм – це те саме…

О.Сич. Увімкніть мікрофон.

О.Шевченко. І от такі поняття як в тому законі викладаються, такий самий гріх тяжкий. Тому якщо ми дійсно християнське суспільство, то стимулювання на державному рівні будь-якого гріху, в тому числі й такого, ну, неможливо. В будь-якому випадку ми повинні визнати, що кожна людина сама обирає, чи грішити їй, чи ні. Ну, але називатись християнським суспільством, яке порушує питання прийняття таких законів, ну, називатись важко християнами або просто людьми, які вірять в Бога. Тому що там чітко і ясно все розставлено. І тому можемо скільки хочеш говорити, думати, сперечатись на ці теми, але стимулювати будь-яких гріх ми не можемо, а в першу чергу такий, який руйнує цінності, сім’ю. І взагалі те, що сказав Господь, дві людини було…

О.Сич. Увімкніть мікрофон для завершення.

О.Шевченко. Так, в тому то й суть суспільства, що коли головні речі, дуже часто мікрофон перебивають. Той, хто перебиває мікрофон, то треба ще перевірити, що там в нього за цінності.

(Сміх в залі).

Це жарт.

Так от, було дві особи Богом створено: чоловіка і жінку. І коли вони з’єднались, і тоді вони повноцінно назвались людиною.

Так що давайте за тих людей, які в повні, в Божому повні будуть називатись людиною. І якщо дійсно така ситуація буде на рівні держави, так, знаєте, в угоду комусь там, щоб “підспівати в чужу дудочку чиюсь”, то давайте будемо дійсно потужно свідомо боротись. Тому що ми можемо це діло замовчати, і дуже правильно, що ви це підняли питання. І я пам’ятаю, Блаженний Святослав, він це питання… Блаженніший Святослав це питання піднімав. Дійсно, його не можна замовчати.

Дякую, слава Ісусу Христу!

О.Сич. Слава навіки Богу!

Колеги, запитання завершені. Дякую Ігорю Богдановичу.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Є. Запишіться, будь ласка.

Але прошу: це таке питання делікатне. Давайте такі делікатні речі, які суперечать нормам суспільної моралі, як там якісь деталі сексуального життя тощо, не озвучувати.

Ну, Олександр Леонідович записався… Чи ви будете ще раз говорити?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А, ні, я тільки для обговорення. Але ви тільки що обговорювали. Так, то я вже даю Кукурудзу Ростиславу Степановичу. Будь ласка.

Р.Кукурудз. Дякую, шановний пане голово. Я як би відповім на питання про ініціаторів. Воно насправді важливе, бо, думаю, що країна повинна знати своїх героїв, правда. Ініціаторами цього законопроекту є 18 народних депутатів, політичний розклад наступний: 11 народних депутатів від партії “Слуга народу” і 7 народних депутатів від партії “Голос”.

О.Сич. Ви так тихенько говорите, що не чути. Від яких партій?

Р.Кукурудз. 11 слуг народу і 7 народних депутатів від партії “Голос”. Дуже цікавим є те, що серед ініціаторів цього законопроекту є лідери цих партій, і однієї, і другої, тобто, з цього ми можемо зробити висновок про як би їхні ідеологічні погляди і про їхні погляди на цю проблему загалом.

А наступне, що хотів би сказати, бо насправді хотів би спростувати такий один міф чи той наратив, який розповсюджує, в першу чергу, російська пропаганда, про те, що прийняття такого закону є нібито вимогою чи директивою Євросоюзу і вимогою щодо євроінтеграції. Насправді це повна, абсолютно неправда. Жодної директиви, жодної прямої вимоги чи непрямої вимоги на шляху до євроінтеграції про прийняття цього закону немає. Єдине, що є в євроінтеграційному… євроінтеграційних директивах, – це вимога про прийняття закону про заборону переслідування по проблемах. Це цілком очевидно.

Ну, і останнє, напевно. Заявляючи про те, що фракція Європейської солідарності цілком і повністю підтримує дане звернення, бо все-таки наші цінності є зрозумілими, і вони є традиційними, християнськими, тому звертаюся до тих колег, які ще недавно говорили про необхідність єднання, були такі виступи, що треба нам бути тут єдиними у прийнятті наших рішень, тому звертаюся до тих колег, які виступали із закликами про єднання, приєднатись до переважної більшості і підтримати звернення, що виголосив колега Ігор Дебенко. Дякую.

О.Сич. От, мені так цікаво. От, ви назвали дві фракції. Тобто, ви хочете сказати, що ці дві політичні сили спрямовують свої дії на руйнування основ традиційної української сім’ї і традиційної української християнської моралі, так?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ви не почули?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Та включіть мікрофон, і нехай ще раз скаже.

Ну, недобре, звичайно, коли є політичні сили, які руйнують основи християнської моралі, а потім зі словами “Слава Ісусу Христу!” йдуть до виборців і просять підтримки. Це недобре, до речі.

Колеги, обговорення завершено. Я ставлю питання на голосування, оскільки не було інших пропозицій, за основу і в цілому.

За – 60, не голосували – 5: рішення прийнято.

Тих, хто вийшов, не будемо рахувати.

Колеги, у нас є питання “Про депутатські запити”.

Незалежно від того, які депутатські запити поступають до дня проведення сесії, ми
завжди це питання вносимо, тому що згідно нашого Регламенту в це питання можуть бути внесені депутатські запити навіть під час проведення сесії.

Оскільки на цю хвилину не поступило депутатських запитів, я ставлю на голосування про зняття питання “Про депутатські запити” з порядку денного сесії.

Прошу визначатись.

За – 59, не голосували – 7: рішення прийнято.

Колеги, питання “Різне”.

Чи є хтось з депутатів, хто хоче висловитись у питанні “Різне”?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запишіться, будь ласка.

Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко. Шановні колеги-депутати! Шановний пане голово! Не з метою політичних загравань чи перетягування канатів, але для того, щоб ще раз закцентувати увагу і голосно на всю область сказати, хотів би відзначити наступне.

Івано-Франківщина станом на сьогодні, квітень 2023 року, єдина в Україні область абсолютно вільна від московської церкви та ФСБ-шної кліри, абсолютно і, впевнений, безповоротно. Це, переконаний, спільне досягнення всієї громади Прикарпаття, усього свідомого громадянського суспільства та всіх проукраїнських політичних сил.

Івано-Франківська обласна рада що в цьому, що в попередньому скликаннях неодноразово зверталася до вищих органів державної влади з вимогою заборони Української православної церкви московського патріархату в Україні. Наш свободівський законопроект про заборону московського патріархату чомусь не розглядається, але перехід релігійної громади Церкви Різдва Христового на вул. Довженка у м.Івано-Франківську під ореол Православної церкви України став “останнім цвяхом в духовну домовину руського міра” на Івано-Франківщині.

Такою ж неминучою катастрофічною буде й поразка руських військ та рашизму як такого на нашій державній території завдяки доблесті, героїзму та самовідданості наших військових, наших героїв.

Галичина завжди справедливо вважається українським п’ємонтом, часто задавала тон незворотнім процесам державотворчості та кристалізації національної самосвідомості. Києво-Галицька вісь, про роль якої так гучно говорив під час патріаршого візиту в Давній Галич
9 січня цього року Блаженніший Святослав, особливо цінна в неминучості європейського демократичного ціннісного вибору Української держави на противагу самодержавству, наруги та злочинам дрімучого мордору росії.

Друзі, ще раз повторю, що Івано-Франківщина сьогодні абсолютно вільна від обмитого  кров’ю московського патріархату, і ця висота, що її задала Івано-Франківщина, сьогодні хвилею вже захопила Хмельниччину, Тернопільщину, Волинь, далі – Львівщина і вся Україна.

За нами Бог, за нами правда, за нами наші герої, за нами перемога! Слава Україні!

(Оплески в залі).

О.Сич. Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Я хочу звернутися до всіх голів ТГ, голови ОДА, ОВА, перепрошую, заступників із питанням, що стосується дерусифікації, деколонізації, декомунізації в Івано-Франківській області.

Наша область одна з тих, яка дуже повільно звільняється від колишнього радянського комуністичного минулого, і в нас майже в кожному населеному пункті знаходяться пам’ятники радянським ідолам, які прийшли сюди для того, щоб знищити українську націю і для того, щоб запроваджувати терор на теренах заходу України.

Хочу звернутися до голів ОТГ, щоби якомога швидше звільнили Івано-Франківську
область і кожен населений пункт від пам’ятків радянщини та комунізації. Дякую.

О.Сич. Шевченко Олександр Леонідович.

О.Шевченко. Хотів би підтримати попередніх виступаючих і сказати, що “останній цвях в домовину руського міра ще не забитий”. Тому що я дуже добре пам’ятаю, коли мій законопроект у 2018 році не був підтриманий багатьма у Верховній Раді. Тому ще дуже довго треба буде і дуже “багато цвяхів забивати в ту домовину”, і треба це робити. Тому що, щоби Україна змінилась докорінно, а можливо цьому процесу, як би це не звучало, можливо, й важко, а й сприяє все-таки та агресія, щоб ми зрозуміли дійсно, хто ми є, і весь світ зрозумів, хто ми є. То не треба розставляти, що прямо “остання домовина чи останній цвях в домовину забитий”, ще дуже довго прийдеться “вичищати” ті, знаєте, “стайні”, знаємо чиї.

Тому підтримую, щоби побільше, як кажуть, сприяти очищенню влади, в першу чергу, але для того, щоб очиститись до кінця і докорінно, треба все-таки подивитись кожному на себе і спробувати очистити самого себе. І тоді буде окей все. Дякую.

О.Сич. Іванів Назарій Іванович.

Н.Іванів. Шановний пане голово, шановні колеги-депутати!

Дуже прошу у зв’язку з тим, що сьогодні зранку відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, повернутись до розгляду питання 12-го порядку денного – про внесення змін до бюджету та включити напрацьовані комісією пропозиції до сьогоднішнього проекту рішення “Про внесення змін до обласного бюджету на 2023 рік”.

О.Сич. Поступила пропозиція. Ставлю на голосування, колеги.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. То не за той мільйон, там той мільйон виключили, там було багато інших коштів, але мав би голова комісії внести, коли розглядалось питання. Забув внести, вносить зараз.

Шановні колеги! Ставлю на голосування про повернення до питання… Яке там було питання? Я не знаю. Номер питання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. …до питання номер 12. Будь ласка, визначайтесь.

За – 44, не голосували – 17: рішення прийнято.

Отже, шановні колеги, зачекайте, я знайду це питання.

Згідно вашої пропозиції, колеги, ми повернулись до розгляду питання номер 12 “Про внесення змін до обласного бюджету на 2023 рік”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення ми з вами проголосували. Є пропозиція комісії. Ну, я змушений тоді ще раз ставити… ми в цілому проголосували, ще раз тоді за основу.

Ставлю на голосування проект рішення за основу.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, ні, чекайте, ми це голосуємо як пропозицію до проекту рішення. Нас не цікавить розпорядження. Ми голосуємо як пропозицію до проекту рішення. У нас є проект рішення про внесення змін до бюджету. Комісія напрацювала зміни. На підставі чого, – це вже інше питання.

Даруйте, сесія не диктує, як розпорядження підписувати адміністрації.

Тоді інакше, тоді якщо комісія напрацювала зміни до розпорядження, одну хвильку, тоді інакше нам треба тоді розглядати це питання.

Було розпорядження двох голів. Оскільки воно не імплементовано до проекту рішення, а комісія вважала за доцільне до цього розпорядження внести зміни, тоді рішення комісії мені треба як голові надіслати обласній державній адміністрації, щоб вона внесла зміни до свого розпорядження, а внісши зміни, тоді знову внести на сесію.

Ось так має бути.

В.Гладій. Це вільний залишок.

О.Сич. І це вільний залишок, і ці кошти можуть використовуватись у міжсесійний період, тільки за рішенням двох голів: адміністрації і ради.

Немає потреби, шановні колеги, насправді, зараз голосувати, імплементувати ці… до
проекту рішення. Тому що ми рішенням сесії не можемо вносити зміни до розпорядження.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ніяк не треба. Мені треба тоді отримати виписку із засідання комісії з рішенням про те, що вона не погоджується з деякими пунктами спільного розпорядження, надіслати листом до голови ОДА з пропозицією внести зміни до розпорядження. А вже коли вона внесе зміни до розпорядження, внести на чергову сесію. Ось так має бути.

В.Гладій. (Без мікрофона).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Галино Василівно, ви досвідчена в цьому питанні. Я правильно кажу чи ні? Включіть мікрофон, будь ласка, Галині Карп.

Г.Карп. Комісія затверджує рішення двох спільних голів. Якщо вона вносить зміни в це рішення, вона повертає на доопрацювання, воно знову повертається на комісію, і знову на сесію… Так.

О.Сич. Так, так, як я й казав. Тоді дайте мені, будь ласка, виписку з рішення комісії, якщо вона не погоджується з деякими пунктами розпорядження, і я своїм супровідним листом
відправлю це в обласну адміністрацію для внесення змін до розпорядження. А коли будуть внесені… ні за що, просто тут люди “колотять світом” та й все.

Шановні колеги! Насправді, не було потреби повертатись нам до проекту рішення про внесення змін до розпорядження.

Наш порядок денний, насправді, закінчений, вичерпані всі питання, включаючи питання “Різне”.

Я дякую всім за сьогоднішню плідну роботу і сесію оголошую закритою.

(Звучить Гімн України).

Голова обласної ради                                                                               Олександр Сич

 

Консультант                                                                                                  Галина Кубік

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]