Стенограма пленарного засідання (07.12.2018)


С Т Е Н О Г Р А М А

ДВАДЦЯТЬ ШОСТОЇ СЕСІЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
СЬОМОГО ДЕМОКРАТИЧНОГО СКЛИКАННЯ
від 07.12.2018 р.
(перше пленарне засідання)

 

О.Сич. Доброго дня, шановні колеги-депутати, запрошені, шановні пані і панове краяни! Будемо розпочинати нашу роботу.

Однохвилинна готовність. Депутатів прошу зайняти свої робочі місця, підготуватись до реєстрації.

Шановні колеги! Я прошу: вставте, будь ласка, ваші персональні карточки для голосування, щоб можна було бачити, скільки депутатів в залі, чи можемо розпочинати нашу роботу.

Попередня реєстрація показує, що в залі вже присутні 50 депутатів.

Шановні колеги!

До обласної ради сьомого демократичного скликання обрано 84 депутати.

За результатами письмової реєстрації зареєстровано 64 депутати, відсутні – 20: у відрядженні – 3, з інших поважних причин – 1, з невідомих – 16. Думаю, що по ходу ще деякі депутати підійдуть і наша кількість буде більшою.

Відповідно до пункту 11.3 статті 11 Регламенту обласної ради депутати повинні зареєструватися за допомогою електронної системи. Тому, оператори, прошу увімкнути електронну систему і провести реєстрацію.

Зареєструвалось 57 депутатів. Ми можемо розпочинати нашу роботу. Ставлю до відома, колеги, що зараз ще проводиться засідання бюджетної комісії, тому декілька депутатів відсутні в залі. Ну, це цілком закономірно: кінець року, є потреба внести деякі зміни до тих чи інших бюджетних призначень, перекинути кошти з однієї статті на іншу, щоби їх ефективно використати тощо. Тому бюджетна комісія засідає, думаю, що зараз наші колеги до нас приєднаються, поки ми пройдемо різноманітні регламентні умовності.

Отже, відповідно до Закону… до статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та пункту 5.2. Регламенту обласної ради наша сесія є правомочною і оголошується відкритою.

(Звучить Гімн України).

(Звучить молитва).

Шановні колеги! Сьогодні ми відзначаємо наше професійне свято – День місцевого самоврядування. Вітаю кожного з вас, вітаю всіх колег-депутатів, всіх колег – керівників органів місцевого самоврядування області. Ми всі з вами перебуваємо на передньому краї довір’я громадян, ми з вами перебуваємо так само на передньому краї соціально-економічної проблематики, бо, перш за все, до нас люди йдуть, і нам важко і цю проблематику вирішувати, і це довір’я повноцінно виправдати, бо сьогодні вкрай обмежені повноваження органів місцевого самоврядування, а зокрема районних та обласних рад.

Я бажаю всім нам успіхів у нашій роботі в цей нелегкий час, і щоби кожен з нас, прийшовши до остаточного звіту після п’ятирічного терміну до наших виборців, міг спокійно подивитись їм в очі і сказати: я все зробив, що міг в цих умовах, аби виконати ваше завдання і ваші запити. Вітаю!

(Оплески в залі).

Одночасно вчора ми відзначали чергову річницю з дня створення Збройних Сил України. Вітаю всіх, хто володів зброєю, володіє, готовий нею володіти, вітаю присутніх в цьому залі, людей, які сьогодні стоять на захисті нашої Вітчизни, і бажаю, аби всі ми пройнялися якнайвищою повагою до наших захисників.

Згадую слова професора Миколи Лазаровича, який доповідав на урочистій сесії, присвяченій 100-річчю з дня створення ЗУНРу, він, будучи доктором, професором, воював на фронті, був керівником бойового підрозділу, і він казав: як нам було приємно, коли проїжджали через населений пункт, і нам просто вітально махали рукою. Коли бачите військового, просто посміхніться і привітайте його помахом руки.

Ще раз вітаю.

(Оплески в залі).

Ну, і сьогодні день великомучениці Катерини. Всіх Катрусь, Катерин, всіх, у кого мама, бабуся, донька Катерина, щиро вітаю з цим святом. Нехай Ангел Господній вас всіх оберігає.

А зараз за доброю традицією, яка склалася, ми разом з Олегом Романовичем вручимо державні та обласні нагороди кращим краянам нашої області.

Запрошую першого заступника голови обласної ради Василя Івановича Гладія зачитати список нагороджених.

В.Гладій. Указом Президента України від 21 червня 2018 року за вагомий особистий внесок у державне будівництво, забезпечення реалізації державної політики у сфері державної служби, сумлінне та бездоганне служіння Українському народу та з нагоди 100-річчя державної служби в Україні почесне звання “Заслужений економіст України” присвоєно начальникові Головного управління статистики в області Блінніковій Олені Володимирівні.

(Оплески в залі).

Указом Президента України від 23 серпня 2018 року за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм почесне звання “Заслужений працівник сфери послуг України” присвоєно голові правління Івано-Франківського акціонерного товариства по туризму та екскурсіях “Івано-Франківськтурист” Парипі Івану Васильовичу.

(Оплески в залі).

Почесне звання “Заслужений юрист України” присвоєно голові Коломийської районної державної адміністрації Глушкову Любомиру Олексійовичу.

(Оплески в залі).

Почесне звання “Заслужений працівник фізичної культури і спорту України” присвоєно тренерові-викладачу виробничо-структурного підрозділу “Коломийський фізкультурно-спортивний клуб “Локомотив” імені П.Федоровича”, нашій колезі – депутату Івано-Франківської обласної ради сьомого демократичного скликання Оробець Інні Петрівні.

(Оплески в залі).

За вагомий особистий внесок у реформування місцевого самоврядування, соціально-економічний розвиток територіальних громад, багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм та з нагоди Дня місцевого самоврядування Грамотою Верховної Ради України нагороджено Старолисецького сільського голову Тисменицького району Лущака Анатолія Романовича.

(Оплески в залі).

Відповідно до розпорядження голови обласної ради від 4 грудня 2018 року за багаторічну сумлінну працю в органах місцевого самоврядування, активну громадську діяльність та з нагоди відзначення Дня місцевого самоврядування Цінним подарунком голови Івано-Франківської обласної ради нагороджено депутата Івано-Франківської обласної ради п’ятого, шостого та сьомого демократичних скликань Кузьму Миколу Миколайовича.

(Оплески в залі).

Цінним подарунком голови Івано-Франківської обласної ради нагороджено депутата
Івано-Франківської обласної ради сьомого демократичного скликання Озоровича Василя Васильовича.

(Оплески в залі).

Цінним подарунком голови обласної ради нагороджено депутата Івано-Франківської
обласної ради сьомого демократичного скликання Сенатовича Василя Федоровича.

(Оплески в залі).

Цінним подарунком голови обласної ради нагороджено депутата Івано-Франківської обласної ради сьомого демократичного скликання Фрика Олексія Богдановича.

(Оплески в залі).

Подякою голови обласної ради нагороджено депутата Івано-Франківської обласної ради сьомого демократичного скликання Токарчука Олега Володимировича.

(Оплески в залі).

Подякою голови обласної ради нагороджено начальника відділу з питань міжнародних зв’язків, інвестицій та проектної діяльності виконавчого апарату Івано-Франківської обласної ради Цимбалюка Юрія Володимировича.

(Оплески в залі).

Вітаємо, колеги, всіх нагороджених.

(Оплески в залі).

О.Сич. Ще раз вітаю всіх нагороджених, всім успіхів життєвих, професійних, на всіх дорогах вашого життя.

Ну, є ще у нас нагороджений представник фракції “Воля” – пані Оля Федишина. На жаль, вона сьогодні не присутня. Так, ми знаємо, не присутня, але нагороду ми передамо або ж на наступній сесії вручимо.

Шановні колеги! Продовжуємо нашу роботу.

4 грудня 2018 року відбулося засідання президії обласної ради та День депутата в обласній раді.

Президія рекомендувала провести сесію у два пленарних засідання, зрештою, ми це робимо традиційно, кожного року в грудні, внести на її розгляд 62 питання та питання “Різне”. На першому пленарному засіданні запропоновано розглянути 40 питань, на другому – 22 питання та Різне.

Порядок денний та матеріали сесії ви отримали під час реєстрації, частина депутатів отримала під час проведення засідання президії обласної ради та Дня депутата в обласній раді.

Проекти рішень з питань, включених до порядку денного, розміщені на офіційному сайті обласної ради.

Проект порядку денного формувався з дотриманням термінів, встановлених Регламентом обласної ради, а також Законом України “Про доступ до публічної інформації”, з деякими
винятками, в тому числі, враховуючи специфіку прийняття рішень по питаннях щодо надання в користування надр.

Усі запропоновані до розгляду проекти рішень проаналізовані на засіданнях постійних комісій обласної ради і за результатами розгляду постійними комісіями надано відповідні
висновки та рекомендації.

Під час реєстрації, шановні колеги, ви також отримали “Інформацію про виконання діючих обласних програм” та різні інформаційні матеріали з відповідями на звернення обласної ради.

Прошу ознайомитись і звернути на них увагу.

Але перед тим, як перейти до розгляду кожного питання та прийняття порядку денного, згідно з Регламентом, пункт 2.1., після відкриття сесії і перед затвердженням порядку денного відводиться 15 хвилин для стислих (до 3 хвилин) виступів і заяв уповноважених представників депутатських фракцій без пропозицій, але без прийняття рішень по них.

Шановні колеги! Хто з представників депутатських фракцій хоче виступити чи виголосити заяву, прошу записатись до виступу. Прошу увімкнути систему для запису.

Книшук Орися Володимирівна, будь ласка.

О.Книшук. (Без мікрофона).

О.Сич. Увімкніть мікрофон, будь ласка.

В.Гладій. Там увімкніть.

О.Сич. У себе, будь ласка, увімкніть, ви, напевно, вимкнули.

О.Книшук. Шановний пане голово, колеги депутати!

На початку цього року наша сесія прийняла звернення до Кабінету Міністрів про неефективність державних програм підтримки сільського господарства. Пройшов рік і ми бачимо, що підтримка сільського господарства не те, що неефективна, вона просто провальна. По-перше, в області мало хто з представників малого і середнього бізнесу зміг скористатись цією підтримкою. Частина програм починає тільки зараз розглядатись на комісіях, і в кращому випадку кошти будуть отримані під новий рік, в той час, коли аграрії чекали на ці кошти і на посівну, і на жнива.

В цілому по Україні програми виконані на 1 грудня на 31 відс.

Буквально вчора у Верховній Раді зареєстрований законопроект, яким пропонується від аграріїв забрати ще 2 млрд.грн. з 6 млрд.грн.

Тому ми не просимо якихось подачок від держави, ми хочемо повідомити, що 3 роки тому аграріям було у 40 разів збільшено фіксований податок, минулого року знято пільгове ПДВ з сільського господарства, також заборона експортного ПДВ на технічні культури десь робить ряд сільськогосподарських культур нерентабельними.

Тому ми просимо… звертаємось до департаменту агропромислового розвитку, до комісії агропромислового розвитку, до вас, пане голово, створити, зробити комісію, розширену комісію разом з департаментом, закликати, запросити аграріїв Івано-Франківщини, запросити представників Міністерства агрополітики для того, щоб роз’яснити, чим керувались при розподілі такого механізму, при такому механізмі розподілу наших же коштів. Дякую.

О.Сич. Дякую, Орисю Володимирівно.

Даруйте, я вже так зреагую, не можна створювати комісію на комісію. Для того у нас є комісія обласної ради з питань земельних відносин. Тому я рекомендую, вона має право створювати будь-які експертні групи і напрацьовувати відповідні рішення за результатами їхньої роботи.

От, я нещодавно читав подання комісії з питань гуманітарної політики. Вони створили спеціальну експертну групу для оцінки того, як сьогодні почуває себе школа в гірських умовах. І до неї входять не тільки депутати обласної ради, але й фахівці з поза меж обласної ради.

Я рекомендую так само вашій комісії створити ось таку експертну групу, напрацювати те, що ви зможете напрацювати, на чергову сесію винести, і я поставлю на розгляд депутатів
обласної ради. Дякую.

Галабала Ольга Юріївна, будь ласка.

О.Галабала. Шановні колеги! Вітаю вас всіх з Днем місцевого самоврядування, нашим професійним святом. І сьогодні наша фракція партії “Воля” не буде говорити про те, в якій скрутній соціально-економічній ситуації знаходяться люди, тому що, мабуть, кожен відчуває це в себе на кухні. Ви як депутати дуже добре це розумієте, спілкуючись із вашими виборцями і з мешканцями Прикарпаття. Але ми би дуже хотіли сьогодні поговорити про те, щоб замість того, аби дати людям можливість вільно заробляти і ставати на ноги в такій скрутній ситуації, на жаль, і Порошенко, і уряд Гройсмана робить тільки те, що “прикручує гайки” людям і фактично виштовхує наших людей з країни.

Перше, питання оподаткування заробітчан. На жаль, уряд дуже серйозно розглядає питання про те, що можна ввести податок на ті кошти, які заробітчани надсилають в Україну.

Я хочу сказати, що це є абсолютно неприйнятним, і ми як фракція будемо подавати відповідний проект звернення від Івано-Франківської обласної ради, і ми переконані, що від нашої громади Прикарпаття ми маємо дати дуже чітку відповідь цьому. Тому що, знаєте, таке враження, що уряд хоче перетворити Україну в країну пенсіонерів і бідних, а всіх молодих і підприємливих виштовхати за межі країни. І якщо раніше заробітчани їхали за кордон, заробляли там кошти, щоб заробити там кошти і повернутись в Україну, то, на жаль, сьогодні ви всі це знаєте, люди їдуть для того, аби там залишитись і облаштувати своє життя.

Крім того, не потрібно забувати, що саме заробітчани є найбільшим інвестором в економіку України, і саме завдяки тому, що вони надсилають сюди валюту іноземну, і курс долара тримається зараз хоча би стабільно, і економіка отримує необхідні валютні поступлення. Тому, на нашу думку, на наше переконання, змушувати заробітчан платити податки – це фактично є, по-перше, і злочин зараз проти держави, оскільки вони утримують свої сім’ї, і, крім того, це виштовхування людей за межі нашої країни.

Друге, оподаткування посилок, яке вже введено. Цей закон вже проголосований і, на жаль, будь-які люди, які живуть і заробляють за кордоном кошти, хочуть прислати щось своїм рідним чи близьким, чи знайомим на суму більше як 100 доларів, будуть вже платити мито. Це вже той крок, який зробила влада.

Третє – підвищення цін на газ на 23,5 відс., і це ми всі прекрасно знаємо. І сьогодні ми будемо як громада Прикарпаття давати свою відповідь і оцінку на таке рішення.

Четверте, перевірки підприємців. Держпраця, таке враження, що виконує якісь свої стандарти і застосовує “драконівські штрафи” до наших підприємців.

Ми отримали як фракція дуже багато скарг від підприємців Прикарпаття, де проходить перевірка Держпраці, дивляться на те, щоб було якось неправильно нараховано відпускні чи неправильно нараховані якісь дрібні речі і застосовують “драконівські штрафи”.

І п’яте – це прийняття закону, який фактично довів до абсурду питання з “євробляхами”. Тому що замість того, щоб дати людям можливість розмитнити авто і сплатити податки, влада довела ситуацію до абсурду, коли люди мають платити або 2-3 тис. євро, або більше, ніж
фактично вартість машини за розмитнення, або платити великі штрафи… (Без мікрофона).

О.Сич. Дайте, будь ласка, договорити.

О.Галабала. Дякую. …і конфісковувати ці машини.

Тому ми як фракція “Воля” переконані, що органи державної влади на Прикарпатті мають залишатись на стороні людей. І велике прохання і до представників Національної поліції, і до представників Держпраці, і до представників митної служби: не застосовувати абсурдні штрафи, не “кошмарити” людей, давати людям, хоча би тут, на Прикарпатті, можливість нормально жити, нормально заробляти хоча би в цій складній ситуації, в якій опинилася країна.

Дякую вам, колеги, сподіваюся, що на Прикарпатті ми будемо поважати людей і цінувати людей. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Я проінформував вас про порядок формування порядку денного, даруйте за тавтологію.

Зараз приступаємо до його затвердження. У вас на руках є розданий проект порядку денного. Перш ніж запитати, чи є у вас пропозиції, прошу затвердити його в основному, за основу. Прошу визначатись.

За – 67, не голосували – 2: рішення прийнято.

Колеги, чи будуть якісь пропозиції до порядку денного?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Будь ласка, запишіться.

Манолій Васильович Піцуряк.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Шановний голово, шановні колеги-депутати!

27 листопада відбулося засідання комісії, де ми розглядали питання про  розподіл додаткової субвенції, яка прийшла з КабМіну на зарплату. І було прийнято рішення погодити і пункт другий: якщо до 7 грудня кошти, яких не вистачає на грудень, не надійдуть в область, поставити на розгляд питання про інформацію щодо стану виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ області.

Проект рішення підготовлений, прошу його підтримати, включити в порядок денний і розглянути в контексті фінансових питань. Дякую.

О.Сич. Дякую. Манолію Васильовичу, давайте порадимось. У нас наступне засідання –
21 грудня. Може давайте 21-го поставимо?

Увімкніть ще, будь ласка, мікрофон Манолія Васильовича. Може якраз до того часу буде врегульовано питання.

Увімкніть мікрофон.

М.Піцуряк. Пане голово, вся суть в тому, що бюджетний рік закінчується, всі проплати йдуть до 20-го числа. Сьогодні просто інформація, рішення просте – взяти до відома, рекомендувати головам рад, адміністрацій вжити всіх заходів для наповнення. Тобто, це питання технічне, і я думаю, що два тижні є, щоб працювати. Після 20-го не буде навіть коли реагувати. Я прошу сьогодні поставити.

О.Сич. Я просто запитав.

Шановні колеги! Прошу визначатись щодо пропозиції депутата. Увімкніть систему.

За – 48, не голосували – 21: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому з врахуванням пропозиції Манолія Піцуряка, порядок денний за основу і в цілому. Будь ласка.

За – 67, не голосували – 2: рішення прийнято.

Манолію Васильовичу, ваша пропозиція: де це питання поставити?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Після виконання обласного бюджету за 9 місяців, так добре буде? Добре.

Шановні колеги! Питання процедурне, але я ставлю на голосування.

Проект рішення, внесений депутатом Піцуряком, поставити після питання про підсумки виконання бюджету за 9 місяців цього року. Прошу визначатись. Потребує це третини голосів.

За – 54, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розпочинаємо розгляд питань порядку денного.

Розглядається питання “Про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту агресора на території Івано-Франківської області”.

Проект рішення номер 1 – на окремому аркуші.

Доповідає Дебенко Ігор Богданович – депутат обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

І.Дебенко. Шановний пане голово, шановні колеги-депутати, присутні на сесії!

П’ятий рік триває війна, і власне в цьому контексті ми всі усвідомлюємо, що не лише тривають військові дії, не лише здійснюється агресія зі сторони Російської Федерації на Сході, в Азовському морі, але також триває інформаційна війна, яка цілеспрямовано ведеться зі сторони агресора.

Власне, в цьому контексті напрацьовано проект рішення, він має, само собою, зрозуміло, рекомендаційний характер, і в цьому контексті ми як депутати обласної ради мали би засвідчити свою позицію, звернутись з відповідним проханням до органів місцевого самоврядування, виконавчих органів нашої області, а також до самих краян утриматись від культивування, просування російськомовного культурного продукту агресора. Власне, “агресора” в даному проекті рішення додано слово, оскільки, щоб уникнути зайвих трактувань, оскільки ми усвідомлюємо, що діють в Україні мовні квоти, і також є національний культурний продукт, який виходить на російській мові, і ми апелюємо власне до російськомовного культурного продукту російського агресора. Дякую.

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! Чи є запитання?

Є. Будь ласка, запишіться.

Озорович Василь Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково.

Галабала Ольга Юріївна.

О.Галабала. Скажіть, будь ласка, що ви маєте на увазі під “російськомовним культурним продуктом агресора”? Чи є таке визначення? Що підпадає під цю категорію? Дякую.

І.Дебенко. Дякую, Ольго Юріївно, за запитання. Власне стосовно трактування дефініцій на моє особисте переконання, і це розглядалось на комісії, ми можемо вважати під цим, це є пісні, фільми, різноманітна також музика, яка виробляється і продукується російськими громадянами, російськими різноманітними фірмами, і продакшенами в тому числі. Дякую.

О.Сич. Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович. Чи враховано в проекті рішення, що в Росії є опозиційні музичні групи, які зокрема підтримували Україну, наприклад Юрій Шевчук, Макаревич? Щоб таким чином ми не обмежили тих людей, які Україну підтримують, а ми забороняємо їхній продукт тут. Дякую.

І.Дебенко. Ну, очевидно, що… Дякую, пане Святославе, за запитання. В самому проекті рішення не визначається такий розподіл, але знову ж таки це є позив до кожного, до кожного свідомості, кожного з громадян і власне до підприємців тих самих, які надають різноманітні послуги. І, власне, ще раз наголошую, що рішення має рекомендаційний характер.

О.Сич. Дякую, Ігоре Богдановичу.

Будь ласка, займіть своє робоче місце.

Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”, в/о № 1, селище Богородчани. Насправді рішення – на часі, і таке рішення подібне ми приймали на одному з наших перших засідань, якщо ви пам’ятаєте, це було звернення про заборону і накладання окремого податку на російськомовний продукт. Це би було правильно, якби податок був вищий і підприємцям було б не вигідно використовувати цей продукт.  З іншого боку, є ті групи, які нас підтримують, ми теж повинні до них проявляти лояльність і підтримувати їх там, щоб Росія відчувала, що їхні опозиційні сили, які там, на жаль, під репресіями, що їх підтримують українські громадяни.

Проект рішення я буду підтримувати. На жаль, він має рекомендаційний характер, тобто, тут є великий нюанс, і нам треба, як обласній раді, все-таки дійти до того, щоб створити свій виконком і давати не рекомендаційні рішення, а рішення, які будуть виконуватись, бо, на жаль, люди вимагають більшого, а ми можемо менше. Дякую.

О.Сич. Даруйте за репліку. Я тут підтримую Ігоря Богдановича. Умовно кажучи, якщо ви є власником ресторації, і ви поважаєте Макаревича… Це рішення носить рекомендаційний характер і не забороняє вам крутити пісні Макаревича у вашому ресторані. Які питання, які проблеми?

Попович Василь Борисович.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Знаєте, я десь звернуся швидше до мешканців краю. Думаю, що це рішення буде прийнято попри різні там вагання опозиційні і не опозиційні. Але все ж таки мешканці повинні звертатись і контролювати цей процес, зсилаючись на наше рішення. Відповідно у маршрутках, коли грає російська музика, звертати увагу водієві, звертати увагу продавцям, звертати увагу власникам, що є рішення обласної ради, ми живемо на території області, де 98 відс. україномовних людей, ми хочемо слухати саме українську мову. Тобто, десь такий флешмоб “убий у собі москаля”, тому що, бачите, російський продукт… все-таки це Росія, і Путін буде йти тільки тоді й захищати середовище там, де є російська мова, там буде йти Путін захищати. Тому треба все-таки громаду залучити до виконання цього рішення. Окрім того, що ми будемо мати це рішення, все ж таки треба акцентувати увагу на його виконанні на території області.

Щодо опозиційних та не опозиційних. Командувач УПА Симчич колись говорив при розмові такі речі, що вони сиділи в таборах і з ним сиділи “білі офіцери”, і коли мова йшла про незалежну Україну, вони робили страшні очі і казали: ні в якому разі, яка незалежна Україна? Є велика Російська імперія. Немає доброго росіянина. Він тільки бачить Україну у складі Росії, яка працює на велику Російську імперію. Там живуть шовіністи-імперіалісти. Ми бачимо ці всі опитування останні, з яких показують, що 97 відс. мешканців Російської Федерації підтримують дії Путіна з приводу України. От і вся ситуація.

Так, може там приватно слухайте собі опозиційних, не опозиційних, але в громадському просторі, в транспорті, у столовах, харчевнях, пабах, звичайно, ми повинні звертати на це увагу. Дякую.

О.Сич. Галабала Ольга Юріївна.

О.Галабала – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Дякую.

Колеги, якщо, наприклад, про Макаревича може бути рекомендаційний характер, включати чи не включати в якомусь там барі, то, наприклад, такі діячі як Кобзон, Охлобистін, Чичеріна, вони взагалі мають бути заборонені і не включатися на території області. Тому що це люди, які відкрито пропагують і підтримують путінську політику.

Крім того, я хочу звернути увагу, що є Закон України “Про внесення змін до законів України щодо захисту інформаційного телепродукту України”, і додатком до цього Закону Служба безпеки України надала Міністерству культури список діячів культури, дії яких створюють загрозу національній безпеці України. В цьому списку є 144 людини, серед яких там і Кобзон, і Чичеріна, Охлобистін і так далі. На жаль, я, наприклад, бачила і чула цих діячів на території Івано-Франківської області. Тому я вважаю, що ми маємо доповнити наше рішення, зокрема, пункт 1, і додати, що мораторій має бути встановлений зокрема щодо діячів, які є у списку… переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці України. Чітко додати цей список. І, крім того, я пропоную ще у пункт 4 додати те, що текст рішення, а також перелік, список цих діячів культури має бути опублікований в засобах масової інформації. Тому що я думаю, що дуже багато наших краян навіть не знає про таке рішення. А тут є чітко 144 людини, які ведуть відверту пропаганду пропутінської політики, підтримують анексію Криму і так далі.

Я пропоную цей проект рішення доповнити. Якщо в частині він може містити рекомендаційний характер, то в частині, де є Закон і рекомендації Служби безпеки, це має бути обов’язковий характер. І також закликати, дати цей список людям і закликати людей інформувати. Чуєте Кобзона, інформуйте. В пункті другому є про оперативні групи реагування. Мені здається, що це дуже правильно.

Тому, як підсумок, пропоную доповнити пункт 1 і пункт 4 посиланням на список діячів культури, дії яких створюють загрозу національній безпеці України.

Прошу поставити це на голосування. Дякую.

О.Сич. Я поставлю, шановні колеги, але спочатку ставлю на голосування проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 68, не голосували – 2: рішення прийнято.

Були дві пропозиції пані Олі Галабали. Будь ласка, спочатку першу, а потім – другу, пані Олю.

Увімкніть мікрофон.

О.Галабала. Дякую. Пропозиція: у пункті 1 після слів “культурного продукту агресора” додати наступні слова: “зокрема діячів культури, віднесених до списку… діячів культури, які створюють загрозу національній безпеці України”. Ну, щоб “діячів” і “діячів” не повторювались, можливо, коректно сформулювати.

І до пункту четвертого…

О.Сич. По черзі, одну хвильку. Тут дві правки, одну правку.

Ну, ми потім стилістично відпрацюємо, як правильно слова побудувати, щоби речення мало коректний характер.

Прозвучала пропозиція. Прошу визначатись.

За – 51, не голосували – 19: рішення прийнято.

Будь ласка, друга пропозиція.

О.Галабала. Дякую. Друга пропозиція: у пункті 4 після слів “текст рішення” додати “а також перелік списку діячів культури, дії яких створюють загрозу національній безпеці України”.

О.Сич. Можливо, з вказанням того, що ви казали: затвердженого таким-то органом…

О.Галабала. “…затвердженого Службою безпеки України, Міністерством культури України”.

О.Сич. Так, так.

Добре, прозвучала пропозиція. Шановні колеги! Прошу визначатись.

За – 66, не голосували – 4: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій. Прошу визначатись.

За – 67, не голосували – 3: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо неприпустимості підвищення ціни на газ для населення”.

Проект рішення номер 2 – в окремій брошурі.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Шановні колеги! В обласну раду надійшло три звернення: від фракції “Самопоміч”, “Свобода” і “Батьківщина”.

Апарат, виконавчий апарат опрацював їх всі, звів до одного звернення. На президії ми погодили, що виступає перший заступник голови обласної ради, але першочергово, якщо будуть бажаючі, саме від цих фракцій уповноважені представники візьмуть слово і висловлять свою позицію.

Будь ласка, Василю Івановичу.

В.Гладій. Шановні колеги-депутати, шановні присутні!

Даний проект рішення передбачає схвалення звернення обласної ради до Президента України та Прем’єр-міністра України щодо неприпустимості підвищення ціни на газ для населення.

“Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, відстоюючи інтереси мешканців
Прикарпаття, закликаємо не допустити реалізацію рішення Кабінету Міністрів України від
19 жовтня поточного року про підвищення ціни на природний газ для населення на 23,5%.

Голова Уряду аргументував такі дії виконанням вимог Міжнародного Валютного Фонду для виділення чергового кредитного траншу. Насправді МВФ вимагає лише збалансувати економіку, привести до оптимальних показників дефіцит державного бюджету та боргових зобов’язань.

Вважаємо підняття ціни на газ для населення неприпустимим і таким, що порушує права громадян України на доступні житлово-комунальні послуги. Наголошуємо, що боргова політика уряду є неефективною і такою, яка шкодить національним інтересам і вітчизняній економіці. Переконані, що внутрішні резерви України за умови їх ефективного використання та викорінення корупції дозволять забезпечити не лише економічну незалежність держави, а й енергетичну.

За статистичними даними у 2017 році ПАТ “Укртрансгаз” добув з українських надр 20,8 млрд. кубометрів газу. У той же час населення споживає біля 15 млрд. кубометрів. Україна має великі перспективи нарощувати видобуток власного газу, яким могла б покривати всі потреби, навіть продавати на експорт.

Відповідно до офіційної фінансової звітності ПАТ “Укргазвидобування”, собівартість газу власного видобутку становить 2926 грн., або 104,5 доларів США за тисячу кубометрів. В даних цифрах закладено 65%, або 1893 грн. податків. Без них витрати газодобувачів становили б
1033 грн., або 37 доларів США за тисячу кубометрів. Газ для населення продають за формулою “Дюссельдорф+”, тобто за ціною 6957 грн., або 248 доларів США за тисячу кубометрів. Навіть існуюча ця ціна до 19 жовтня 2018 року для українців у три рази більша за оголошену експертами. Відтак, яке економічне обґрунтування дозволяє уряду черговий раз підвищувати ціну на природний газ для населення?

Крім того, аналіз поточної ситуації в Україні засвідчує випередження зростання тарифів над зростанням доходів населення. Останні протягом трьох років зросли щонайменше у п’ять разів при тому, що за даними Держслужби статистики України у 2015 році номінальна заробітна плата українця зросла на 20% проти 2014 року, а реальна – зменшилась на 20%. Протягом 2017 року реальна зарплата збільшилась на 19% у порівнянні з 2016 роком, а у 2016 році до 2015 року на 9%.

Ціни на природний газ та тарифи на тепло підвищені, а розмір видатків на субсидії в Законі України “Про Державний бюджет України на 2019 рік” зменшено на 23%. Це означає, що частина українців може залишитись без субсидій.

Враховуючи вищевикладене, вимагаємо від Уряду скасувати Постанову про підвищення ціни на природний газ для населення, в іншому випадку закликаємо Президента України
П. Порошенка виконати свій конституційний обов’язок, який наданий йому Конституцією, перед громадянами України, зупинивши дію вказаної Постанови Кабінету Міністрів України.

Водночас пропонуємо прийняти ряд заходів, які дозволять вивести країну з енергетичної кризи, зокрема:

– створити сприятливі умови для розвитку альтернативної енергетики, запровадити енергоощадні технології для державних та комунальних закладів, вдосконалити систему пільгового кредитування проектів із покращення енергоефективності для малого та середнього бізнесу;

– провести інвентаризацію видобутку всіх видів енергоносіїв, встановити наявність та законність отриманих ліцензій підприємствами енергетичної сфери;

– встановити по всій країні лічильники газу та тепла;

– провести монетизацію субсидій;

– диверсифікувати імпортні джерела енергоносіїв, не допустити монополії іноземних
енергетичних компаній на українському ринку;

– відновити та збільшити видобуток власних нафти, газу і вугілля;

– запровадити жорсткий контроль за обсягом видобутку, формуванням собівартості видобутку, розподілом і постачанням вуглеводнів, ціноутворенням в енергетиці”.

Шановні колеги! Як сказав вже голова, даний  проект рішення ініціювали три фракції в Івано-Франківській обласній раді, і виконавчим апаратом обласної ради напрацьований цей єдиний узагальнений проект звернення, де максимально намагались врахувати позиції всіх трьох ініціаторів розгляду даного питання на сесії обласної ради.

На мою думку, вважаю даний проект звернення виваженим, толерантним. На мою думку, він носить соціальний характер, і закликаю всіх депутатів обласної ради, без винятку, проголосувати за даний проект звернення. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача? Є. Запишіться, будь ласка.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний Василю Олексійовичу…, Василю Івановичу! Маю питання до вас.

Дійсно, дане звернення треба підтримати, воно актуальне, потрібне, і дуже потрібне для людей. Але я хотів би, щоб ми так само захищали бюджетні установи, які фінансуються за рахунок бюджету і для потреб людей.

Є такий Закон “Про державні закупівлі”, яким передбачено межу закупівель – 200 тис.грн. І коли організація, яка споживає в межах 100-120 м3 на добу, проводить закупівлю газу без тендеру, протягом року ціна піднімається. І тоді в кінці року не вистачає, проводити тендер.

Можливо, ваше бачення про внесення змін до Закону про закупівлі, щоб напротязі року, коли йде коливання курсу ціни, щоби було на об’єми, а не на ціну. Тобто, працював Закон на об’єми, а не на ціну, тобто, ми заводимо людей, розумієте у що. Дякую.

В.Гладій. Дякую, Манолію Васильовичу. Я погоджуюсь, що це дійсно є проблема, і не вина керівників бюджетних установ, що протягом бюджетного року ціна на енергоносії може зрости, і вони стають заручниками тієї ситуації, що тоді вони вже виходять за межі тієї суми, яка дозволяє їм вчиняти дії відповідно до Закону.

Я думаю, що ми могли би разом, спільно напрацювати відповідні пропозиції щодо внесення змін до тих законодавчих актів, які регулюють це питання, аби, дійсно, у разі підняття ціни на енергоносії враховувати не ціну, не вартість, а об’єми споживання, що дасть можливість не робити додаткові ті всі тендерні процедури, які є необхідні.

Я думаю, давайте, колеги, попрацюємо над цим проектом рішення, і можемо його запропонувати до розгляду на одному з наших засідань обласної ради.

Дякую.

О.Сич. Дякую, Василю Івановичу.

Шановні колеги! Я, з вашого дозволу, перш за все, надам, якщо, звичайно, будуть бажаючі, висловитись з цього приводу фракціям, які ініціювали проект рішення.

Фракція “Свобода”, хтось бажає виступити? Бажає.

Будь ласка, увімкніть…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Як бажаєте.

Михайло Королик, будь ласка. Центральна трибуна.

Фракція “Самопоміч”, будь ласка, визначіться поміж себе, чи хтось буде виступати.

М.Королик. Шановні депутати! Закликаємо всіх підтримати напрацьоване спільне звернення. Сьогодні це одне з найактуальніших питань, які є в Україні, адже уряд Гройсмана звітує про те, що це прийняття є перемогою, бо піднімати треба було не на 23 відс., а на 60 відс.

Поряд з цим уряд анонсує підняття ціни на газ вдвічі станом на такий самий день, як сьогодні, через рік. І поряд з цим уряд звітує про свої перемоги: зростання пенсії на 10-60 грн. для пенсіонерів, заборгованість по заробітній платі вчителів і медиків, в тому числі в нашій області. І ви знаєте, шановні колеги, дуже часто уряд апелює до громадян України, кажучи, що ми піднімаємо ціну на газ, на світло до рівня Європейського Союзу. Але, мабуть, поруч з такими підняттями уряд би мав думати про те,  щоб піднімати рівень пенсій, заробітних плат та інших стандартів до Європейського Союзу. Тоді можна думати про підняття тарифів для населення.

Також дуже дивна є позиція “Нафтогазу України”, коли в час війни на Сході України, безкінечного підняття тарифів для населення, вони виплачують премії для керівництва цієї галузі в розмірі 46 млн. доларів. Тобто, це взагалі є якийсь абсурд.

Поряд з цим, вони кажуть: так, ми виграли суд над Московією, ми отримаємо зараз гроші, відповідно люди заслужили на цю премію. А коли це питання розглядалось в суді, нам уряд гарантував, що, якщо ми переможемо у цьому суді, то буде не зростання ціни на газ, а буде падіння на 40 відс. Але, на жаль, так не трапилось. Суд виграли, а сьогодні піднімається тариф на газ.

Чому це відбувається? Тому що вони нам розповідають, що від нас хтось щось вимагає.

Та, в кінці кінців, збалансуйте бюджет, не розкрадайте його, не виділяйте кошти мільярдні на підтримку агрохолдингів, а виділяйте кошти якраз на розвиток малого і середнього бізнесу, робіть енергозберігаючі технології, і тоді ситуація буде значно кращою, ніж є сьогодні.

Тому сьогодні, шановні колеги, ми повинні підтримати це звернення, і я висловлюю сподівання, що нас буде почуто. Дякую.

О.Сич. Фракція “Самопоміч”, хтось буде виступати? Будь ласка. Увімкніть мікрофон Токарчука.

О.Токарчук – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Наша політична сила підтримує це звернення з моменту виникнення цього питання. І ми щасливі, що воно сьогодні дискутується на сесії.

Але якщо ми будемо у нашій звертальній частині просити, а не вимагати, ситуація й далі буде залишатись там. Тому у нашій звертальній частині ми маємо вимагати від уряду і
Президента України виконання певних зобов’язань.

Ми дякуємо, що врахували нашу позицію, позицію нашої фракції в цьому зверненні, але все-таки хотілося би конкретизувати деякі позиції по цьому зверненню. І я прошу внести їх на розгляд сесії, поставити на голосування.

Перше, це забезпечити виконання вимог законодавства щодо стовідсоткового поквартирного обліку газу першочергово за рахунок… першочергово для одержувачів субсидій, тим більше, що на це вже є рішення Верховного Суду.

Друге, збільшити фінансування державних програм у сфері підвищення енергоефективності, зокрема програми утеплення будинків, програми теплих кредитів з можливістю фінансування проектів до 300 тис.грн., як багатоквартирних будинків, так і будинків котеджного типу у містах, селах, селищах щонайменше до 2 млрд.грн. на рік.

Третє, забезпечити реальну монетизацію субсидій. Тобто, перерахувати кошти безпо­середньо субсидіанту, а не постачальнику послуг.

Четверте, створити державний фонд або розширити можливості фонду енергоефективності для підтримки першочергових інвестицій в проекти проведення систем теплопостачання: з чотиритрубної труби на двотрубну, для широкомасштабного встановлення індивідуальних теплових пунктів та можливості суттєвого зменшення втрат тепла і води в мережах, раціонального споживання тепла та підвищення якості послуг за рахунок регулювання спожитого тепла у багатоквартирних будинках. Дякую.

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! Чи з інших фракцій є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є, так? Будь ласка, запишіться.

Галабала Ольга Юріївна.

О.Галабала. Дякую. Шановні колеги! Це звернення є абсолютно правильним, наша фракція його підтримує. Більше того, ми вважаємо, що в Україні люди би мали піднятись, як це зробили громадяни Франції, і вимагати від уряду не піднімати штучно ціни на газ, але, на жаль, поки що люди цього не роблять, але ми думаємо, що найближчим часом все-таки певний
соціальний вибух, можливо, відбудеться.

Але на що я хотіла звернути увагу? Що ми, як фракція “Воля”, вже більше двох з половиною років просимо прийняти відповідне рішення Івано-Франківської обласної ради, яке би давало можливість контролювати якість газу. На жаль, спочатку воно було відправлено в комісії, там і “заглохло”. Раз я зверталася, два рази зверталася з приводу того, щоб це рішення було розглянуто, але “віз й далі там”.

Тому, звичайно, що ми маємо вимагати зниження ціни на газ, але, крім того, ми мусимо вимагати якісного газу, тому що проблема, зокрема в Івано-Франківській області, досі не вирішена. І коли ми як фракція фактично півтора роки намагались офіційно проконтролювати якість газу без будь-якого рішення обласної ради, на жаль, нам це не вдалося. Завжди були формальні відписки “Облгазу”, навіть коли ми найняли приватну компанію, яка має прийти до людини і взяти заміри якості газу, але так, щоб це було реально доказово в суді, то “Облгази” не направляли працівника, а регуляторні акти Кабінету Міністрів містять положення, де обов’язково представник “Облгазу” має бути присутнім під час того, коли незалежною компанією береться проба якості газу. Тому ми навіть не можемо у нас, в Івано-Франківській області, незалежною експертною компанією чи, до речі, інститутом нафти і газу, який має всі відповідні прилади, заміряти якість газу. А дві основні проблеми – це низька якість труб і підвищена, так звана “точка роси”, яка суттєво понижує якість газу, його калорійність і так далі, вона в Івано-Франківській області присутня. Тому, крім того, що вартість підвищилась, сто відсотків 30-40 відс. вартості люди переплачують через те, що вони отримують газ неналежної якості. Тобто, люди переплачують 50 відс. штучно підвищену ціну на газ і ще 40 відс. через неналежну якість газу.

І, шановні колеги, якість газу ми можемо заставити контролювати рішенням нашої обласної ради, тільки, на жаль, це рішення не приймається. Півтора роки, я наголошую: ми “билися головою об стінку”, не змогли домогтися від “Облгазу” пройти незалежну перевірку якості газу.

Тому я звертаюся, Олександре Максимовичу, і до вас з проханням, щоб все-таки і на комісії цей проект рішення був розглянутий і скерований на сесію. Тому що, на жаль, на мої звернення відповіді я не отримую, рішення на відповідну комісію не спрямовується.

Копію відповіді я можу вам надати. Там йдуть просто відписки, що так, розглянемо, спрямуємо, але нічого не відбувається.

О.Сич. Не розумію. Подайте проект рішення, я подам його на розгляд комісії.

О.Галабала. Поданий проект рішення.

О.Сич. Де він є? В апараті подивіться, де є проект рішення. Принаймні, я не пам’ятаю, щоб за останній рік поступав якийсь проект рішення. Подивіться, будь ласка.

Дзеса Остап Васильович.

О.Дзеса. Шановні колеги! Звичайно, що це дуже серйозне питання, тільки лінивий сьогодні не обговорює підняття ціни на газ. І це закономірно: ніхто з нас не хоче платити більше. Всім уже приїлось пояснення. Але все-таки я би хотів, щоб ви дослухались, що це необхідно було для продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом. Для того, щоб повертати кредити попередніх урядів, пік яких якраз і припадає на 2019 рік, нам, воюючій країні, вкрай необхідні дешеві кредити Міжнародного валютного фонду.

І все-таки, чи була хоч якась можливість в уряду не збільшувати ціну на газ, не приводити її до ринкової?  Звичайно, що потрібно для того припинити співрацю з Міжнародним валютним фондом. Теоретично так, але наслідки були б для країни катастрофічні: це обвал гривні, це неконтрольована інфляція, призупинення всіх реформ, в кінцевому випадку це дефолт, простіше – банкрутство країни.

Я би не хотів думати, але може хтось так і домагається цього.

Чи можна зменшити ціну на газ у два рази, в три рази? Дехто вже сам заплутався в
обіцянках, причому, буквально на другий день після приходу до влади, після обрання Президентом.

Знову ж таки, на мій погляд, що можна. Мабуть, можна на півроку, можна на рік, а дальше все то, товариство, за сценарієм: повна кабала від Росії, ціна газу вже мабуть під тисячу доларів. Досвід таких угод у нас вже є, і підписанти також нам відомі.

Щодо неспроможності сплачувати за новим тарифом окремих верств населення. Вони якраз і не відчують, в більшості з них цього. Вже налагоджений механізм субсидій, а з наступного року ця категорія споживачів, я підкреслюю, і у зверненні це є, будуть отримувати “живі кошти”.

Наступне. В проекті звернення, колеги, акцентується увага на внутрішньому видобуванні газу. Це дуже добре. На його собівартості… І в той же час вирівнювання ціни з експортованим газом. Знову ж таки, в цьому звинувачується уряд, це закономірно. І все ж таки є одне застереження.

Я собі дозволю навести декілька цитат. 2008 рік, з виступу Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко: “Наші наміри привести ціни на газ, що сплачуються кінцевими споживачами, у більшу відповідність із собівартістю, і до кінця 2011 року ми зрівняємо ціни на газ внутрішнього видобутку та ціни на імпортний газ”. І це не просто слова, ці слова вже вилились 31 жовтня 2008 року у Меморандум, я цитую: “До кінця 2011 року ми зрівняємо ціни на газ внутрішнього видобутку та ціни на імпортований газ. Поступова реалізація цього процесу буде розпочата з грудня 2008 року. Паралельно до цього дотування ціна на імпортований газ, що споживається…”.

О.Сич. Увімкніть, будь ласка, нехай завершить Остап Васильович.

О.Дзеса. “…що споживається тепловими комунальними підприємствами, буде скорочуватись шляхом поквартального коригування тарифів і припинить своє існування до 2010 року”. Ну, затягнули до 2018 року.

Чи задовольняє фракцію Блоку Петра Порошенка підняття ціни на газ? Абсолютно ні.

Ми також заперечуємо ці речі, ми також… Але ми всі зважаємо на ті ризики для України, якщо б цього уряд не зробив, якщо би ціни залишили такими ж, якщо би була припинена співпраця з Міжнародним валютним фондом…, то ми, товариство, приймати участь у голосуванні з даного звернення не будемо. Дякую.

О.Сич. Левкович Андрій Васильович.

А.Левкович. Шановні колеги! Дійсно, наша фракція Петра Порошенка згідна з тим, що не можуть виплачуватись премії працівникам НАК “Нафтогаз”, державних підприємств… у таких великих кількостях.

Але що я би хотів сказати важливого? Важливе наступне. Підписання Меморандуму сьогоднішнім Прем’єром справді зобов’язує збалансування економіки і виконання попереднього Меморандуму.

Тепер піднімаємо попередній Меморандум, супровідний лист, я вам називаю номер: 14-9-9-5-02-08 від 31 жовтня 2008 року, адресований пану Домініку Тоскану, директору та розпоряднику Міжнародного валютного фонду, підписаний Тимошенко. І тут, власне, сказано про ціну на газ, збалансування ціни на газ до 2011 року. І сьогоднішній уряд, який виконує попередній Меморандум Юлії Тимошенко, панове… Дякую.

О.Сич. Голіней Юрій Дмитрович.

Ю.Голіней – депутатська фракція партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність”. Надзвичайно важливе питання, колеги, але я би хотів, щоб ми також дуже виважено підійшли до нього, зокрема до тексту звернення.

В четвертому абзаці пише: “Україна має великі перспективи нарощування видобутку власного газу”. А у пропозиціях пропонується відновити збільшення видобутку власних нафти, газу і вугілля.

Виглядає якось не послідовно, тому що на попередній сесії Івано-Франківська обласна рада не проголосувала, наприклад, за надання дозволів на розробку родовищ, зокрема, компанії “Укргазвидобування”. І получається якось, що ми суперечимо одне одному. Дякую.

О.Сич. Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний голово, шановні колеги-депутати! Питання, яке ми слухаємо, воно надзвичайно актуальне і потребує підтримки, адже це є і національна безпека держави, і це є захист наших людей.

Але я би хотів в контексті цього питання висловитись з декількома такими думками.

Перше питання. Ми піднімаємо питання про те, що ціна на газ піднімається, кошти на субсидії зменшили. Але я це розумію, і якщо подивитись навіть по нашому бюджету, на субсидії величезні кошти виділяються, величезні кошти. В той же час раніше працівники бюджетної сфери, а це вчителі, медики, які працювали у сільській місцевості, мали право на комунальну послугу, яка не була залежна від нічого іншого, вона була чітко пов’язана з тим, що ти працюєш у селі, тобі надавали комунальну послугу.

Сьогодні дана категорія працюючих цієї послуги залишена, і все йде на субсидії. В той же час людина працює, має там на декілька соток більшу зарплату, субсидій не отримує. Не будемо гріха таїти, що у нас багато людей, які сьогодні отримують субсидії неправильно, неправомірно, можливо, навіть не будучи в державі, але субсидію отримують. Є ще й таке питання.

Але сьогодні я хотів би підняти ще наступний розділ по газу. Користуючись тим, що в залі є представники правоохоронних органів: це і Служба безпеки, і прокуратура, Національна поліція… Є таке питання. Пам’ятаєте, недавно було велике  питання, на КабМіні розглядалось, коли вмішувався Президент: Сміла залишилась без тепла, тому що не було поставлено газ.

І у нас щось подібне навіть зараз відбувається в нашій області.

Я є керівником бюджетної установи. Установа провела тендер, визначила переможця – “Паливторг” львівський, який постачає сумлінно газ, ми сумлінно платимо, заборгованості немає. Однак, на 1 грудня повідомлення відключити газ у зв’язку з тим, що не заведені номінації. Не вина бюджетної установи в тому, що організація, яка поставляє газ, – “Укртрансгаз” – своєчасно не вивела номінацію. До мене приходять і кажуть підписати акт про недопуск їх до об’єкту. Я це зробив, тому я назвав правоохоронні органи. А ви мене будете притягувати до відповідальності за те, що я виконав розпорядження Прем’єр-міністра нашого Гройсмана, який заборонив в опалювальний сезон проводити відключення газу? Ми просто не допускаємо їх в лікувальний заклад, і ми маємо право опалювати.

Наступне питання. Ми так печемось тим… тут попередні колеги виступали, що вони голосувати не будуть. При прийнятті Державного бюджету на охорону здоров’я на 2 млрд.грн. менше дали. В той же час ціна на газ збільшилась. Ми тим самим заганяємо в кут. Щоб ми декілька сотень тисяч дали на медикаменти, на харчування, ми мусимо платити, вибачте, бандитам. Дякую.

О.Сич. Попович Василь Борисович.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Я ні за порошенків, ні за тимошенків, я – за інтереси українців все ж таки. І давайте будемо говорити про простого, звичайного українця, який ходить по вулиці. От про субсидію згадалось тут, владна фракція говорила.

Дві третіх тих, котрі отримували субсидії того року в м.Івано-Франківську, цього року їм відмовлено. І в області таке саме. І відповідно ціна на газ зросла, люди привчились до субсидійного газу, і сьогодні вони не знають, що їм робити, як їм опалювати свої домівки. А це соціально незахищені люди, тому що вони звертались, розумієте, вони просили державу: дайте нам цю допомогу, дайте нам цю пільгу. Їм відмовили. Дві третіх, я ще раз акцентую увагу сьогодні нашого залу на цьому.

Наступне. Щодо газу. Звичайно, газ український має бути для українців найдешевшим, тому що це наші національні надра і наше національне багатство.

В Саудівській Аравії дитина народжується і вона вже має частку запасів нафти і газу, які є на їхній території. У нас же цього немає, нас прирівняли з цим до Європи. Так, ми йдемо до Європи, особливо по зарплатах керівників “Нафтогазу”, “Укрзалізниці”. Ось, де можна економити, шановні депутати від фракції “Блок Петра Порошенка”! Тому, будь ласка, зверніть на це увагу, якщо ви захищаєте інтереси українців, а не порошенків чи тимошенків, немає значення. Тому що сьогодні ми би могли продавати газ для українців якнайдешевше з власного видобутку. А ті олігархи, які мають сьогодні у власності великі підприємства, які сьогодні при владі, і Україна вся на них працює, могли би купляти газ по європейській ціні, я не знаю, по марсіянській, космічній ціні, це їхня власна має бути справа, а не справа всього українського народу, який фактично субсидіює їх і їхні підприємства. Тому сьогодні я вважаю, і на підтримку Манолія Васильовича, відбувається геноцид, новітній геноцид діючою владою українців, тому що підвищуються ціни на все, в тому числі і на газ, і відповідно зменшується фінансування таких важливих галузей, як охорона здоров’я і освіта. Новітній геноцид: виїжджайте, українці, геть, ми вас ще обкладемо, ті гроші, які ви заробите на заробітках, податком, і живіть собі там. А тут ми собі все порішаємо. Дякую.

О.Сич. Слово для повторного виступу просить Ольга Юріївна. Ольго Юріївно, згідно з Регламентом, повторний виступ – до 1 хвилини. Будь ласка. Увімкніть мікрофон.

О.Галабала. Дякую. Колеги, я хотіла сказати, що фракція “Блок Петра Порошенка” і зокрема Порошенко вводить в оману людей постійно, зокрема щодо Міжнародного валютного фонду, яким ви зараз обгрунтовуєте те, що ви зараз не будете голосувати. Я хочу нагадати слова Порошенка у 2014, 2015 році, коли він казав, що не треба вводити воєнний стан, коли цього вимагали. Він казав: МВФ припинить співпрацю з Україною.

Тепер наведу цитату Порошенка 29 листопада 2018 року: воєнний стан не вплине на взаємодію України і МВФ. Значить, це була брехня, перед тим. Так само брехня з приводу газу. Я читала особисто договір України з МВФ. Немає там вимоги підвищення ціни на газ, немає. Там є вимога привести ціни до ринкових, але ринкові ціни – це коли його встановлює ринок, а не Кабінет Міністрів України. Зараз ціну на газ встановлює КабМін, і вона не ринкова. Тому не потрібно зараз обманювати людей і цим виправдовувати свою позицію не голосувати за інтереси людей. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Згідно з Регламентом доповідач має право для остаточного розставлення акцентів до 3 хвилин.

Василю Івановичу, будь ласка.

В.Гладій. Шановні колеги-депутати! Шановні присутні! Я під час доповіді говорив про те, що, на мою думку, даний проект рішення є виваженим, толерантним, носить соціальний характер, і дійсно розробники даного проекту рішення намагались, аби якнайменше було політики у проекті рішення. Але наші окремі колеги-депутати хочуть політики. Якщо хочуть політики, то давайте трошки розставимо акценти в  політичній площині.

Знаєте, можна гарно підготуватись, брати цитати. Так, протягом української незалежності всі уряди, всі президенти співпрацювали з міжнародними фінансовими інституціями, в тому числі з Міжнародним валютним фондом. Але сьогодні, коли вже п’ятий рік роботи чинного владного режиму і Президента, й уряду, і говорити про “папєрєдніков”, ну, якось, ви знаєте, несолідно і негарно, пора вже звітувати про свою роботу, і показувати, в лапках, ті великі досягнення, які відчуває український люд.

Ви говорили про те, що сьогоднішня ситуація, яка є, в цьому ніяк не винна влада, яка працює вже 5 років, а в цьому винні всі, хто працював до влади.

Шановні колеги! Візьміть, будь ласка, розмір заробітної плати, візьміть, будь ласка, розмір пенсії, той, який був в Україні у 2008 році, у 2009 році в еквіваленті до долара Сполучених Штатів Америки. Подивіться рейтинг України тоді, навіть на Європейському континенті щодо середньої заробітної плати, середньої пенсії, і  подивіться зараз той розмір і подивіться зараз, де ми є. Ми – найбідніша країна не тільки Європи, але й одна з найбідніших країн світу.

Друге питання. Подивіться, будь ласка, платіжки за той час, коли наводились цитати.
Скільки тоді українці платили за газ, за електроенергію, скільки то було в доларовому еквіваленті. І вам все стане зрозуміло, так, як сьогодні це розуміють всі наші люди. І повірте мені, що коли я чув ці цитати, я згадав одну історію, про яку я вже колись говорив, це правило трьох конвертів. Ви знаєте це правило.

Коли приходить чиновник на посаду, відкриває перший конверт, який йому залишив “папєрєднік”, і там пише, що звинувачуй у всьому мене.

Другий конверт, що обіцяй. А третій конверт коли ти відкриваєш, то там пише, що пора вже йти.

Шановні колеги! Пора вже відкрити третій конверт і не оббріхувати. Дякую.

(Оплески в залі).

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Репліка, репліка. Включіть мікрофон голови фракції “Блок Петра Порошенка” Остапа Дзеси.

О.Дзеса. Шановні колеги! Все гарно звучить, все гарно виглядає. Але ми не згадуємо, я вже не один раз, неодноразово про це говорив, ми не згадуємо той факт, такий дуже дрібний факт, що Україна живе п’ятий рік в умовах війни. Ми не згадуємо, не вигідно окремим нашим колегам, окремим політикам згадувати той факт, що нині Україна – це воююча країна. І хто знає, я впевнений, що ми би були далеко дальше, якщо би ми, знову ж таки, озираючись на ті факти, які були, якщо би сьогодні уряд, Президент не працювали над розбудовою армії. Ми знаємо, з чим і в чому армія була взута, обута, яке мала озброєння у 2014 році, і ми, друзі, давайте оцінимо той факт, де сьогодні є армія наша, як вона воює з нашим ворогом. Це є надзвичайно серйозний аргумент. І тому наші опоненти цього аргументу свідомо не називають. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Дякую за продуктивний обмін думками. Очевидно, це сприятиме добробуту населення нашого краю.

Поступили пропозиції до проекту рішення. Тому я ставлю спочатку на голосування
проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 52, не голосували – 16: рішення прийнято.

Поступили пропозиції від депутата Токарчука. Прошу увімкнути мікрофон. І, пане депутате, по черзі вносьте пропозиції, я буду ставити на голосування.

О.Токарчук. Шановні колеги-депутати! Якщо ви вважаєте наші пропозиції політичними, можете утриматись. Але  ми  вважаємо, що, перше, “забезпечити виконання вимог законодавства щодо стовідсоткового поквартирного обліку газу першочергово для одержувачів субсидій за рахунок постачальників”.

Це важлива пропозиція. Тому що “Облгази” зараз будуть ставити лічильники за рахунок людей. Я прошу внести цю пропозицію і поставити на голосування.

О.Сич. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

Не депутата Стовбана прошу не заважати роботі депутата фракції “Блок Петра Порошенка”.

За – 47, не голосували – 21: рішення прийнято.

Будь ласка, друга пропозиція.

Тільки без коментарів. Просто пропозиція, і на голосування. Бо інакше це може трактуватись як виступ, і фракції почнуть ревнувати.

О.Токарчук. Дякую.

“Забезпечити реальну монетизацію субсидій, тобто, перерахування коштів безпосередньо субсидіанту, а не постачальнику послуг”.

О.Сич. З вашого дозволу, я буду по черзі надавати слово доповідачу, коли будуть сумніви щодо існування в діючому проекті рішення тої чи іншої норми.

Василю Івановичу, будь ласка.

В.Гладій. Шановні колеги! В нашому проекті звернення, там, де ми надаємо пропозиції, є окремим пунктом – провести монетизацію субсидій. Буде повтор. Думаю, що можете погодитись, що дана ваша пропозиція…

О.Сич. Якщо ви вимагаєте, я поставлю на голосування.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Не вимагаєте? Давайте наступну пропозицію.

О.Токарчук. …враховані в нашому проекті рішення.

О.Сич. Всі решта враховані. Дякую.

Шановні колеги! Поступили пропозиції. Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій.

Прошу визначатись.

За – 52, утримався – 1, не голосували – 14: рішення прийнято.

Шановні колеги! Поступили дві заяви: від депутата Виноградника та депутата Озоровича, що під час голосування з першого питання порядку денного не спрацювала карточка, і просять зарахувати їхній голос “за”. Виконавчий апарат, прошу врахувати, відповідні заяви взяти до документації.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо захисту інституції сім’ї в Україні”.

Проект рішення номер 3 – в окремій брошурі.

Доповідає Іваночко Михайло Степанович – депутат обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії.

М.Іваночко. Слава Ісусу Христу!

Шановне товариство, шановні депутати! Я би хотів наголосити перед тим, як зачитаю звернення, що як і мова – то є зброя, так само і сім’я – є наша зброя. Тому що успішна родина – це запорука успішної держави.

Тому пропоную підтримати звернення до керівництва держави стосовно української сім’ї.

“Згідно з Конституцією України та визнаними Україною міжнародними правовими документами держава має зобов’язання перед інститутом сім’ї щодо її розвитку та захисту.

Так, відповідно до статті 16 Загальної декларації прав людини сім’я є природним і основним осередком суспільства і має право на захист з боку суспільства та держави. У статті 23 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права зазначено, що сім’я, як союз чоловіка і жінки, є природним і основним осередком суспільства та має право на захист з боку суспільства і держави. Згідно зі статтею 51 Конституції України сім’я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Водночас глибоку занепокоєність викликає той факт, що донині влада так і не визначилася з державною стратегією розвитку та підтримки сім’ї. Така стратегія, на нашу думку, повинна базуватися на традиційних для України духовно-моральних християнських цінностях і природному розумінні сім’ї як законного союзу чоловіка та жінки, які народжують і виховують дітей.

Сьогодні є безліч викликів, які впливають на стан людей і сімей в Україні: сирітство, діти-інваліди та діти з особливими потребами, одинокі матері, неповні сім’ї, неможливість повноцінно реалізувати свої конституційні права на лікування, навчання, житло, соціальний захист, гідний життєвий рівень. Разом з тим, з незрозумілих причин держава надає пріоритетну увагу лише штучно створеній проблемі так званої дискримінації людей з нетрадиційною сексуальною орієнтацією”. Наводимо декілька прикладів.

“У проекті анонсованих змін до Конституції України Конституційної Комісії з прав, свобод і обов’язків людини та громадянина підготувала змінену редакцію статті 51, яка визначає поняття шлюбу та сім’ї. Якщо у чинній Конституції зазначено: “Шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка”, то у запропонованих змінах пропонується записати: “Право на шлюб, створення сім’ї гарантується законом. Кожен з подружжя має рівні права і обов’язки у шлюбі і сім’ї”. Робоча група пропонує слова “жінка” і “чоловік” у такий спосіб вилучити. Здійснюється спроба закласти конституційну основу для легалізації одностатевих цивільних партнерств і так званих “шлюбів”.

У листопаді 2015 року Уряд затвердив “План дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року”. Метою даного плану є вдосконалення діяльності щодо забезпечення прав і свобод людини в Україні, їх пріоритетності під час визначення державної політики та прийнятті рішень органами державної влади та органами місцевого самоврядування, а також об’єднання українського суспільства довкола розуміння цінності прав і свобод людини.

Разом з тим, деякі положення Плану дій є суперечливими, бо несуть загрозу національній безпеці держави та єдності українського суспільства. Це стосується, зокрема, положень щодо надання окремих прав та привілеїв представникам сексуальних та гендерних меншин, серед яких:

– легалізація цивільних партнерств для одностатевих пар (пункт 105 підпункт 6);

– спрощення процедури зміни (корекції) статі (пункт 64);

– заборона дискримінації на ґрунті сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності
(пункт 105);

– право на публічну демонстрацію своїх поглядів та переконань представниками ЛГБТ-спільноти (пункт 39 підпункт 5);

– право на усиновлення дітей особами з розладами статевої поведінки (пункт 105 підпункт 7).

Вищезазначені положення Плану дій можуть загрожувати національній безпеці України, адже спотворять моральні цінності молодого покоління, будуть нівелювати інститут сім’ї, зменшать кількість нових подружжів, руйнуватимуть моральні засади українського суспільства, підриватимуть народжуваність, провокуватимуть загострення демографічної кризи в країні.

Окремі пункти Плану дій, зокрема ті, що стосуються дозволу на усиновлення дітей трансгендерами, несуть пряму загрозу психічному здоров’ю дитини і порушують її права на гармонійний розвиток, свободу від спостерігання та участі в способі життя осіб, які не можуть визначитися якої вони статі. Дитина спостерігатиме за нетрадиційною формою поведінки усиновлювача, буде сприймати її як норму і транслювати у власному житті.

Таким чином, легалізація, поширення та сприяння способу життя ЛГБТ-спільноти руйнуватиме інститут сім’ї, яка є центральним компонентом індивідуального, соціального та економічного розвитку будь-якого суспільства.

Разом з тим, Планом дій не передбачено багатьох необхідних заходів для охорони материнства і дитинства, зокрема, заходів з подолання проблем неповних сімей, народження дітей поза шлюбом, збільшення народжуваності, скорочення рівня розлучень, зменшення кількості дітей-сиріт, в тому числі соціальних сиріт, допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям тощо. У Плані дій бракує також заходів у сфері боротьби з надмірною сексуалізацією дітей, забезпеченням охорони суспільної моралі тощо.

Більш того, беручи до уваги те, що в країні йдуть бойові дії на сході, питання пов’язані з введенням законодавством різних новацій щодо гендерної ідентичності та захисту від дискримінації представників секс-меншин та надання їм додаткових прав є недоречним, адже суспільство вимагає вирішення більш пріоритетних завдань, а тому педалювання цих питань може викликати збільшення напруги в суспільстві.

У листопаді 2015 року Верховна Рада України внесла зміни до Кодексу законів про працю. Головною метою цієї ініціативи є впровадження словосполучення “ґендерна ідентичність” і “сексуальна орієнтація” у національне правове поле. Таким чином була встановлена пряма дискримінація людей і роботодавців (в тому числі у релігійних і навчальних закладах), де неможливе працевлаштування людей, що ведуть аморальний спосіб життя або мають розлади власної психосексуальної ідентифікації.

Восени 2017 року вкотре відбувалися наполегливі спроби ратифікувати Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству – так званої Стамбульської конвенції. Існує достатньо обгрунтувань щодо неможливості ратифікації Україною Стамбульської конвенції, зокрема:

– кожна держава, яка підписала міжнародний договір, має суверенне право не надавати згоду на його обов’язковість, тобто не ратифіковувати його, але при цьому не діяти в порушення його об’єкту та мети. За 6 років із 47 держав-членів Ради Європи 3 не підписали і не ратифікували Стамбульську конвенцію, 22 – підписали, але не ратифікували, і тільки 22 підписали і ратифікували цей договір.

Наприклад, Сполучені Штати Америки, які вважаються найбільш демократичними в світі, часто підписували, але не ратифіковували ключові міжнародні угоди, зокрема Кіотський протокол до Рамкової конвенції зі зміни клімату, Конвенцію ООН з морського права тощо, що не заважало їм запроваджувати ефективний механізм регулювання тих чи інших відносин на рівні національного права. Головною перешкодою до ратифікації Стамбульської конвенції є введене нею визначення поняття “гендер” та похідних від нього. На відміну від загального уявлення про гендерну рівність (чи заборону гендерної дискримінації) як рівність виключно між чоловіком та жінкою (чи заборону дискримінації на підставі статі) в різних сферах суспільного життя, відображеного, зокрема, в Законі України “Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків”, Стамбульська конвенція впроваджує інше розуміння гендеру (стаття 3) та проводить чітку різницю між поняттям статі та гендеру (пункт 3 статті 4) та гендерну ідентичність (за якою виділяють трансгендерів, агендерів, транссексуалів – загалом нараховують близько 50 типів гендеру).

У лютому-березні 2016 року Кабінет Міністрів України запровадив посаду Урядового уповноваженого з питань сім’ї. Проте, за кілька днів під тиском певних організацій і урядових структур інших країн, що лобіюють інтереси представників ЛГБТ-спільнот, Кабінет Міністрів України без жодного правового обґрунтування скасував своє  рішення.

З огляду на це, просимо вас:

– зберегти чинну редакцію статті 51 Конституції України, в якій декларується, що шлюб ґрунтується на вільній згоді чоловіка та жінки;

– вилучити словосполучення “сексуальна орієнтація” і “гендерна ідентичність” з Кодексу законів про працю України та з інших законів, законопроектів і урядових документів, як такі, що несуть виключно ідеологічне та антинаукове навантаження, та не допустити включення цих словосполучень у нові закони та нормативно-правові акти;

– не допустити ухвалення Закону України “Про цивільне партнерство”, що передбачено п.6 статті 105 Плану дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року;

– виключити з проектів регуляторних правових актів в освітній сфері та з текстів підручників норми і положення про статеве виховання, що ставлять за мету “подолання гендерних стереотипів”;

– припинити спроби ратифікувати Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству, саме Стамбульської конвенції;

– заборонити пропаганду різних видів девіантної статевої поведінки, в тому числі у формі так званих “маршів рівності”, “прайдів”, “гей-парадів”, “фестивалів квір-культури” тощо та ухвалити Закон України “Про заборону пропаганди гомосексуалізму”;

– створити Міністерство у справах сім’ї або запровадити інститут Урядового уповноваженого з питань сім’ї. На відповідні посади призначити людей, які відомі своєю відданістю справі захисту інтересів сім’ї та моральності в українському суспільстві;

– зупинити процес внесення змін до Конституції України та інших нормативно-правових актів в частині викривлення дефініцій сім’ї, шлюбу, батьківства, материнства і дитинства”.

Хотів би наголосити, товариство, що дане звернення вже проголосовано, зокрема у
Київській області, у 18 місцевих радах, в нашій Івано-Франківській області проголосовано вже у 15 місцевих радах.

Тому враховуючи загрозу сім’ї, я би згадав, що ми, Україна – християнська країна, і ми повинні це підтримувати і добитись того, щоб не нищили українську сім’ю. Діяти за принципом Степана Бандери: “Бог і Україна – понад усе”, і тоді ми будемо мати перемогу.

Дякую. Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

О.Сич. Дякую. Чи є запитання до доповідача?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є, будь ласка, запишіться.

Галабала Ольга Юріївна.

О.Галабала. Дякую. Скажіть, будь ласка, що таке “гендерний стереотип” і “гендерна
ідентичність”? І яка різниця між цими двома поняттями? Дякую.

М.Іваночко. Я вам сказав: моя позиція така є, я на такі питання відповідати не буду.

Ми – українська нація, християни, ми повинні захищати інститут сім’ї.

Це провокаційні питання.

О.Сич. Прошу, займіть своє робоче місце.

Шановні колеги! Хто бажає взяти участь в обговоренні?

Будь ласка, запишіться.

Королик Михайло Михайлович.

М.Королик – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановні депутати! Ми просимо підтримати дане звернення з багатьох причин, одна з яких… вірніше, Михайло наш доповів весь перелік, і звернення ви почули, але на сьогоднішній день 63 ради обласного та міського значення підтримали дане звернення. Особливо хочу наголосити на тому, що сьогодні 10 обласних рад в нашій державі підтримали це звернення.

Також є важливим те, що сьогодні стоїть питання посягання на нашу з вами Конституцію, адже ми не можемо допустити змін в самій Конституції, де пише чітко: стаття 51, в якій декларується, що шлюб грунтується на вільній згоді чоловіка та жінки.

Тому, шановні колеги, я просив би, щоби ми підтримали дане звернення, адже фактично воно так само є з розряду питань національної безпеки держави. Дякую.

О.Сич. Галабала Ольга Юріївна.

Ольго Юріївно, тільки не задавайте провокаційних питань.

О.Галабала. Дякую, Олександре Максимовичу. Ви знаєте, у своєму рішенні, обласної ради, ми пишемо про гендерні стереотипи та гендерну ідентичність, а доповідач не може пояснити, що означають ці терміни. Тому я вважаю, що нам як депутатам треба хоча би розібратись, що означають ці терміни.

Ми, фракція “Воля”, однозначно за те, щоб Прикарпаття висловило свою позицію щодо неможливості легалізації цивільних партнерств, щодо неможливості спрощення процедури зміни статі, щодо неможливості проведення так званих гей-парадів, щодо неможливості усиновлення дітей одностатевими парами…

Однозначно, по цих всіх питаннях ми маємо від громади Прикарпаття висловити свою позицію, 1000 відс. Але є два питання, які я вважаю, що ми не правильно трактуємо, які стосуються: а) рівності чоловіків  і жінок, б) насилля над жінками. От з приводу цих двох питань я би хотіла подати позицію нашої фракції і пропонувати певні зміни.

По-перше, що ми просимо? Ми просимо виключити з проектів регуляторних актів в освітній сфері положення про статеве виховання, що ставить за мету подолання гендерних стереотипів. Тому я питала пана доповідача, що таке гендерний стереотип.

Гендерний стереотип – це типові уявлення про те, як має себе поводити чоловік, як має себе поводити жінка. Якщо дуже по-простому, то у наших підручниках написано: жінка має сидіти вдома, виховувати дітей, варити їсти, не може бути військовослужбовцем, не може бути льотчиком і так далі. А чоловік має заробляти гроші, утримувати жінку і так далі.

На моє переконання, ми не можемо у наших підручниках у 21 столітті залишати ці речі. Я, наприклад, категорично проти того, щоб ми дівчат молодих виховували в стилі, що ти піддана свого чоловіка, будь ласка, його обслуговуй. Це категорично неправильно. Навпаки, ми маємо говорити про те, що чоловік і жінка є рівними і вільними від природи.

Тому питання… якщо ми говоримо про пункт, про гендерні стереотипи, я вважаю, що цього не має бути в українських підручниках.

Я пропоную виключити це положення з нашого проекту рішення.

Це перше. Друге, що стосується Стамбульської конвенції. Зачитаю її назву: це
Стамбульська конвенція про запобігання насильству стосовно жінок, домашнього насильства в сім’ї.

В цій Стамбульській конвенції, якщо ви її читали, є один пункт, до якого апелюють і релігійні організації. Я хочу цей пункт зачитати, це пункт 3 статті 4, який стосується гендерної ідентичності.

Так от, цей пункт говорить про наступне, що виконання положень цієї Конвенції, тобто, про захист від насилля, і захист заходів і прав жертв відбувається незалежно від того, яка у них гендерна ідентичність чи сексуальна орієнтація.

По-простому, цей пункт говорить про те, що якщо жінка нетрадиційної орієнтації, навіть не можна її за це бити.

Тобто, ми не можемо бити і застосовувати насилля щодо людей, які мають навіть не таку орієнтацію. І тут я хочу сказати, що є слова Папи Римського Франциска, який сказав, що Бог любить всіх своїх створінь, коли він коментував питання ЛГБТ.

О.Сич. Дайте можливість завершити, будь ласка.

О.Галабала. Тому це означає те, що незалежно навіть від того, яку людина має орієнтацію, бити за це її не можна. Так, ми не можемо це все пропагувати і так далі, я про це говорила, але ми не можемо не захищати людей – жертв насильства тільки через те, що у них якась не така орієнтація.

Тому, крім того, у нас, в Україні, катастрофічна ситуація з насиллям над жінками. У нас 1,1 млн. жертв-жінок насилля.

Крім того, є застереження Ради церков, про яке ми знаємо, і це застереження стосується, щоб ці положення не були інструментом для популяризації одностатевих шлюбів і так далі, що абсолютно потрібно підтримати.

Тому позиція нашої фракції: сформулювати пункт про Стамбульську конвенцію наступним чином, що ратифікувати Стамбульську конвенцію із застереженням щодо неможливості популяризації питань гендерної ідентичності і сексуальної орієнтації, як цього вимагає Рада церков, тому що інакше ми фактично не надаємо можливість ратифікувати положення про ненасильство над жінками.

О.Сич. Дякую, Ольго Юріївно. Я обов’язково поставлю на голосування.

Єдине, репліка, я знаю, що Іваночко – депутат достатньо педантичний, я переконаний, готуючи проект рішення, він читав Стамбульську конвенцію.

Дебенко Ігор Богданович. Будь ласка.

І.Дебенко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Дякую. Шановний пане голово, шановні колеги депутати!

Власне як репліка. Спочатку, оскільки Ольга Юріївна вирішила влаштувати сьогодні лікбез по термінології, сумніваючись, очевидно, в тому, що хтось читає ті чи інші визначення, так ось, власне, гендерна ідентичність – це усвідомлення особистістю себе як представника чи представниці статі, гендеру, відчуття свого жіночого чи чоловічого, або андрогінного тіла,  усвідомлення своєї приналежності до чоловічої, жіночої або якоїсь іншої статі в соціальному контексті.

Гендерний стереотип, як сказала Ольга Юріївна, знову ж таки, хоча не до кінця правильне саме було твердження нею сформульовано, – сформовані культурою та розповсюджені в ній загальні уявлення про те, які ми є і як поводять себе особи різних гендерів.

Стосовно самого тексту звернення, просив би колег-депутатів підтримати його. І я вважаю, що ми всі є християнами, і потрібно жити так, як пише Біблія, і як вчили нас в школі, протягом освіти і тому подібне.

Тому всі ми усвідомлюємо, про що йде тут, в першу чергу, мова. Я так само виступаю за рівність чоловіка і жінки, проти будь-якого насильства чи то над чоловіками, чи тим паче над жінками. Але знову ж таки, всі ми дорослі, і всі ми розуміємо, про що йде мова в даному контексті даного звернення. Відповідно прошу депутатів підтримати. Дякую.

О.Сич. Дякую. Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Шановний голово, шановні колеги-депутати! Дане питання розглядалось на профільній комісії. Комісія одноголосно підтримала дане звернення і рекомендувала до розгляду на черговій сесії, тому прошу підтримати.

Декілька слів до колег-депутатів. Знаєте, колеги-депутати, ми інколи в цьому залі хочемо показати, що ми є розумніші, хтось від когось. Хтось прочитає, знає одне слово і хоче показати.

Колеги, не показуймо свою мудрість там, де ви знаєте на то запитання відповідь, і не принижуйте того колегу-депутата… Ви сидите в мобільному, читаєте, колега виступає, ви його “заганяєте в кут”. Тобто, ви показуєте там мудрість, де не треба показувати. Ми розуміємо, що ви мудрі, але пов’язуйте свої вислови в контексті того, щоб воно працювало на благо нашого народу.

Я є українець, мої батьки були українцями, і я сповідую українські традиції, і буду їх сповідувати. Повірте мені: мені більше дорогі цінності українського народу, а не інших народів. Інші народи нехай свої цінності відстоюють, а ми будемо відстоювати цінності нашого народу. І всі ми ходимо до церкви, і є таїнство вінчання, таїнство хрещення, і, будь ласка, церква їх підтримує.

Знаєте, ми 50 чи 60 років… Західна Україна прожила в ті такі, знаєте, в Радянському Союзі, коли не можна було… ми хрестили дітей на квартирах, ми вінчались на квартирах, і настала Україна, коли ми вже можемо все використовувати, ми сьогодні придумуємо інші речі.

Я розумію, що кожна людина народилась такою, якою вона народилась. Яка вона є, нехай така вона й є. Але те, що протилюдське, не треба дуже пропагувати і дуже нав’язувати.

Ви знаєте, Василь Іванович мене спонукав… якщо йому було позволено за 3 конверти, я просто згадав: у 1985 році я був студентом першого курсу, у нас завкафедрою гістології такий анекдот нам розказав, молодим студентам. Приїхала в село… ви пам’ятаєте, лекторські групи приїжджали, і почали розказувати, як в майбутньому будуть діти робитись, і казали, що діти будуть з пробірки. Ну, одна баба сиділа під грубкою і так слухала-слухала, коштуром грюкнула і каже: а таки знаєте, по-старому дітей робити краще. Я вважаю, давайте дітей робити по-старому.

І я би хотів, щоб пологове відділення, яке є в Солотвинській лікарні, воно мало шанс існувати, і щоби діти народжувались в цьому роддомі, і наші заробітчани, які є за кордоном, в певний період року приїжджають, а через 9 місяців ми могли прийняти роди.

Тому підтримайте дане звернення, і за нормальні відносини, за нормальні традиції, за традиції українського народу. Прошу підтримати.

О.Сич. Шановні колеги! Петро Васильович Книшук наполягає, що він є глибоким знавцем гендерної проблематики і просить надати йому слово.

Будь ласка, увімкніть мікрофон.

П.Книшук. Шановний пане голово, шановні колеги-депутати! Я хочу нагадати вам таку річ, що не всі депутати обласної ради є юристами. Ми 1 год. 40 хв. “колотимо воду в ступі”, про ніщо конкретно не говоримо, займаємо час, красуємось перед камерами. Тому я запрошую вас до плідної праці, працюймо на громаду Прикарпаття. Дякую вам.  

О.Сич. Шановні колеги! Ставлю на голосування проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 55, не голосували – 16: рішення прийнято.

Були пропозиції Ольги Юріївни Галабали.

Ольго Юріївно, по черзі, будь ласка. Увімкніть мікрофон.

О.Галабала. Дякую. Дві пропозиції. Ну, по-перше, хочу дати репліку спочатку, що ми як фракція абсолютно  підтримуємо позицію Ради церков щодо неможливості пропаганди одностатевих шлюбів, гей-парадів і так далі. Але водночас ми виступаємо за те, щоб ми як обласна рада не давали позиції по таких абсурдних питаннях, коли ми фактично порушуємо право на рівність чоловіка і жінки, і підтримуємо те, щоб у підручниках залишались норми статті про те, що жінка має сидіти вдома, варити їсти, а чоловік має заробляти і так далі.

Тому пропозиція: виключити пункт 4 з прохальної частини, який звучить наступним чином: “Виключити з проектів регуляторних актів в освітній сфері і з тексів підручників норми і положення про статеве виховання, що ставлять за мету подолання гендерних стереотипів”. Тому що гендерний стереотип, я вже наголошувала, – це те, що має робити жінка, що має робити чоловік. На мою думку, ми маємо говорити тільки про рівноправ’я. Дякую.

О.Сич. Я зараз поставлю. Ольго Юріївно, у мене прохання. Не перетворюйте пропозицію на черговий виступ. Ви перед тим все це саме сказали. Просто чітко формулюйте.

Ставлю на голосування пропозицію депутата Галабали. Прошу визначатись.

За – 11, проти – 3, утримались – 2, не голосували – 55: рішення не прийнято.

Будь ласка, наступна пропозиція.

О.Галабала. Дякую. Наступна пропозиція: сформулювати пункт прохальної частини наступним чином: “Ратифікувати Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству (Стамбульську конвенцію) із застереженням щодо неможливості популяризації питань гендерної ідентичності і сексуальної орієнтації”.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 8, проти – 3, не голосували – 60: рішення не прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому. Прошу визначатись.

За – 56, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо приведення у відповідність до частини 5 статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” постанови Кабінету Міністрів України від 30.05.2011. № 615 “Про затвердження Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами” (зі змінами)”.

Проект рішення номер 4 – в окремій брошурі.

Доповідає Левкович Андрій Васильович – голова постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування.

Проект рішення напрацьовано та рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради постійною комісією обласної ради з питань екології та раціонального природокористування.

Шановні колеги! Привертаю вашу увагу, що сьогодні ви в матеріалах отримали звернення народного депутата України, заступника голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Ольги Бєлькової, яка закликає дослівно “підтримати спільну справу стратегічного значення та відповідально поставитись до погодження ділянок нафтогазоносних надр (згідно з додатком).

У випадку ігнорування ми залишаємо…”, себто Верховна Рада чи Комітет, “..ми залишаємо за собою право дати політичну оцінку ситуації, ініціювавши зміни до законодавства з метою позбавлення обласних рад повноважень щодо погодження надання у користування надр загальнодержавного значення. Також ми проведемо аналіз ефективності дії норми з децентралізації ренти – згідно з якою 5% ренти відраховується на потреби місцевих громад – та ініціюємо перевірку відповідальними органами виконавчої влади належного використання на місцях вже сплачених коштів”.

Вам судити про таке звернення. На мою думку, це примітивний шантаж і лобіювання чиїхось інтересів.

Доповідайте, будь ласка.

А.Левкович. Шановні пані і панове! 25 квітня 2018 року були внесені зміни до постанови КабМіну від 30.11.2011 р. про те, щоби зменшити з 90 до 45 днів.

Я думаю, це була якась технічна помилка, напевно, і просимо… у кожного є звернення на руках, щоб його не читати, комісія просить підтримати звернення.

О.Сич. Шановні колеги! Депутат звернув увагу, що у вас є роздрукований проект. Я все-таки хочу наголосити. Суть в чому? Суть в тому, що своїм розпорядженням Кабінет Міністрів вніс такі зміни до Порядку надання дозволів на користування надрами, що обмежив обласні ради у термін в 45 днів. Якщо в цей час обласна рада не зможе розглянути або не розгляне подання, то ніби наступає принцип мовчазної згоди.

Звертаю вашу увагу, що підзаконний акт не може суперечити Законові.

Розпорядження Кабінету Міністрів є підзаконним актом, а Закон “Про місцеве самоврядування”, який врегульовує нашу діяльність, і який говорить, що наші сесії повинні відбуватись не пізніше одного разу на квартал, – є законом. І таким чином, Кабінет Міністрів порушує наші права. І ми звертаємось до Кабінету Міністрів привести у відповідність їхні документи до Закону. От і все наше звернення.

Чи є запитання до доповідача?

Є, будь ласка, запишіться.

Ольга Юріївна Галабала.

О.Галабала. Пане Андрію, скажіть, будь ласка. У нас вже відбувся один прецедент, коли попри позицію обласної ради відмовити компанії Злочевського видобувати надра на території Яремчанської, Микулинецької міської ради, все-таки через суд вони отримали цей дозвіл.

Чи знаєте ви зараз, яка ситуація з приводу видобування чи початку видобування цією компанією? Що взагалі відбувається? Яка позиція громад? Тобто, що взагалі відбувається з цим, коли обласна рада прийняла одне рішення, через суд вони надали дозвіл попри позицію обласної ради? Дякую.

А.Левкович. Дякую, пані Олю.

Ситуація там наступна, що, дійсно, обласна рада відмовила, є рішення суду, і на тому все зупинилось. Все, що відомо.

О.Сич. Шановні колеги! Більше запитань немає.

Будь ласка, доповідач, займіть своє робоче місце.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Немає?

В такому разі ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 58, не голосували – 10: рішення прийнято.

В.Гладій. Шановні колеги! Переходимо до наступного питання порядку денного – “Про звіт голови обласної ради”.

Доповідає Сич Олександр Максимович – голова обласної ради.

Прошу.

О.Сич. Шановні колеги! Згідно із Законом “Про місцеве самоврядування” кожен керівник органу місцевого самоврядування зобов’язаний раз на рік прозвітувати про свою діяльність.

Звертаю увагу, що так само й кожен депутат органів місцевого самоврядування, зокрема обласні депутати, зобов’язані це зробити перед своїми виборцями.

Для того для вас в повному обсязі підготовлений ось такий звіт з максимальним викладом того, що ми робили протягом року. Прошу максимально це використати під час підготовки своїх звітів перед вашими виборцями.

Натомість я, не читаючи цього звіту, сконцентрую свою увагу на декількох ключових моментах.

Перше, головне призначення обласної ради – приймати корисні для нашого краю рішення.  Головне призначення голови обласної ради – організовувати роботу обласної ради в цьому напрямку. Власне, через цю призму я й буду доповідати.

Трошки статистики про діяльність обласної ради.

Ми з вами провели до сьогоднішнього дня 7 сесій і 9 пленарних засідань. Враховуючи те, що ми проводимо сьогодні сесію і буде ще друге пленарне засідання 21-го числа, таким чином, ми проведемо 8 сесій та 11 пленарних засідань.

Наголошую: Закон “Про місцеве самоврядування” регламентує, що ми повинні це робити не рідше одного разу на квартал, тобто, приблизно 4 сесії на рік. Ми удвічі працюємо інтенсивніше.

За цей час ми провели 8 засідань президії, 107 засідань постійних комісій. Ухвалено 324 рішення, в тому числі ухвалено 21 регіональну програму. І я наголошую на декількох таких дуже соціально важливих у сучасному контексті – це програма відзначення 100-річчя Західноукраїнської Народної Республіки і Злуки Західноукраїнської Народної Республіки та Української Народної Республіки, програма відновлення слави Галича як древньої столиці України, програма розвитку пластового руху на Україні і цілий ряд інших програм.

За цей час так само заслухано виконання 10 програм, знято з контролю 93 рішення обласної ради, які виконані, ухвалено 45 звернень до центральних органів влади, не враховуючи тих, які прийняті сьогоднішнього дня, тому що ця статистика побудована станом на 3 грудня цього року. Підтримано 40 депутатських запитів.

Якщо говорити про зміст нашої роботи, я б її назвав таким, даруйте, можливо, науковим терміном, вона носить інкрементальний, себто нарощувальний характер. Ми продовжуємо розвивати наші попередні ініціативи і розширюємо аспект їхньої дії, в той же час намагаємось щось нове добавити до нашої діяльності.

В такому контексті програма розвитку місцевого самоврядування, вона для нас має принципове значення, вона сприяє тому, аби через розвиток місцевого самоврядування ми дійсно, принаймні, на Прикарпатті, будували справжнє демократичне суспільство, показували приклад іншим регіонам України.

Протягом цього року ми доповнили нашу програму програмою сприяння розвитку ОТГ, і це вкрай важливо для того, щоб сьогодні процес децентралізації відбувався в хорошому, ефективному контексті, а так само доповнили програмою про міжнародне співробітництво, що дає нам можливість трошки більше розвивати нашу діяльність у напрямку залучення коштів шляхом міжнародної проектної діяльності.

В контексті цієї  програми обласний конкурс проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. Ми його кожного року проводимо. В цьому році ми провели вже дев’ятий конкурс, на який було подано 120 проектів, і в результаті було підтримано 61 проект і проекти переможців.

Проводячи цей конкурс, ми доповнили його новим напрямом – екологічна безпека, який вважаємо сьогодні вкрай важливим, тим більше в контексті того, що наша область за стратегію має розвиток туристично-рекреаційного потенціалу.

І так само доповнили ще одним розділом, – це про проведення конкурсу ініціатив місцевих карпатських громад. Наголошую, що цей конкурс проводиться за участі не тільки вже нашої області, але й трьох карпатських областей, тобто, в тому числі Львівської, Чернівецької, Закарпатської.

Під час проведення цього конкурсу було подано 107 проектів. Я наголошую, що найбільша кількість з цих проектів подала саме Івано-Франківська область: 42 проекти.

Ну, і зараз наголошую знову ж таки: у рамках програми, як і передбачено, як ми це робимо кожного року, проводяться соціологічні дослідження, до кінця року ми стараємось його завершити. І я попрошу виконавчий апарат обласної ради підготувати динаміку того, як змінюється ситуація в місцевому самоврядуванні області протягом останніх трьох років і подати до вашого відома. Якщо встигнемо, то до кінця цього року, якщо ні, то на початку нового року.

Наступна програма – програма соціального захисту учасників АТО. Вона на сьогоднішній день визнана найкращою в Україні. І на сьогоднішньому засіданні ми вчергове вносимо в неї зміни. Цього разу про спортивну реабілітацію учасників АТО.

Ще одна програма – програма розвитку громадянського суспільства. В рамках цієї програми ми кожного року проводимо конкурси між інституціями громадянського суспільства. Такий конкурс відбувся і в цьому році. В ньому переможцями визнано 5 проектів на загальну суму 192 тис. грн. Ця програма дозволяє нам так само проводити і соціологічні дослідження. Таке дослідження в цьому році ми провели з приводу того, якщо будуть будуватись потенційно ГЕС на Дністрі, які екологічні наслідки це може викликати. Результати цих досліджень були презентовані для громадськості, для вас, і кожен з вас мав можливість їх використовувати у своїй роботі.

Після реалізації у попередньому році програми відзначення 75-ої річниці УПА в цьому році ми знову ж таки продовжуємо вшанування визначних дат, і прийняли окрему програму про відзначення 100-річчя Західноукраїнської Народної Республіки і 100-річчя Злуки з ЗУНР та УНР. В доповнення до цієї програми силою апарату обласної ради були виготовлені урочисті відзнаки, які вручені тим людям, які сьогодні відзначені на поприщі боротьби за Українську державу чи в історії, чи в сьогоднішньому дні, і була проведена широка просвітницька кампанія по всій області.

Ми так само продовжили практику наших виїзних сесій, цього року провели дві такі виїзні тематичні сесії: одна, якщо пригадуєте, була у Снятині на соціальну тематику, інша – в Коломийському районі, якщо точніше, на базі Печеніжинської ОТГ на тему розвитку освіти в умовах децентралізації і реформування освіти.

Так само продовжили практику урочистих сесій. Остання урочиста сесія була наша до
25-ої річниці Незалежності України, а в цьому році ми провели так само таку сесію до 100-річчя Західноукраїнської Народної Республіки.

Щодо міжрегіональної співпраці. Якщо в попередньому році ми уклали угоду про співпрацю з Полтавською та Закарпатською обласними радами, в цьому році ми цю справу продовжили і уклали таку угоду… даруйте, але поки що вона так називається, із Кіровоградською обласною радою. Ми прийняли повноважну делегацію цієї ради на чолі із головою обласної ради і плідно попрацювали разом з нею, зокрема, провели спільне засідання двох комісій з охорони здоров’я та соціальної політики.

Продовжуючи нашу співпрацю із Закарпаттям, у цьому році наша повноважна делегація взяла участь у святкуванні 79-ої річниці Карпатської України, яке відбувалось на так званому “Красному полі” біля Хусту на Закарпатті.

Удосконалюємо так само і нашу внутрішньо-регіональну координацію органів місцевого самоврядування.

Якщо у попередній період у нас діяла Консультативна рада з місцевого самоврядування, до якої входили всі голови районних рад і голови міст обласного значення, в цьому році ми розширюємо цю співпрацю і  створили окрему Раду ОТГ, до якої входять всі голови об’єднаних територіальних громад області, і провели два засідання Ради. До речі, такі засідання проведені спільно: Ради ОТГ і Консультативної ради з місцевого самоврядування.

Ну, даруйте, і продовжили нашу спортивну традицію. В черговий раз наша команда на Всеукраїнській спартакіаді стала чемпіоном, підтвердивши свій чемпіонський титул. Вважаю, що це так само хороша промоція нашого краю і нашого самоврядування на всеукраїнському рівні.

Декілька коротких слів про діяльність виконавчого апарату обласної ради.

Робота апарату носить такий же інкрементальний, нарощувальний характер.

Знову ж таки декілька слів статистики. За цей час видано 1168 розпоряджень голови обласної ради, серед них виділю розпорядження про надання матеріальної допомоги з фонду голови обласної ради, її надано 1309 особам на загальну суму 4 млн. 428 тис.грн. Нагадую, що половина цього фонду спрямована на надання допомоги учасникам російсько-української війни.

Разом з обласною державою адміністрацією ми видали 170 розпоряджень.

До обласної ради надійшло вхідних 5 295 документів, натомість з обласної ради було відправлено 1629 документів. Звернень громадян надійшло 1722 звернення, кожне з них належним чином опрацьовано. Здійснено  прийоми громадян, особисто мною – 9 прийомів громадян, так само, як і перший заступник та заступник голови обласної ради здійснили такі самі прийоми громадян.

Особливу увагу зверну на роботу тих підрозділів, які новостворені, і на ефективності їхньої діяльності.

Пригадуємо, що ми окремо створили відділ міжнародних зв’язків та інвестицій, проектної діяльності. Як він сьогодні працює? Від часу створення відділ напрацював 80 проектних заявок, з них 13 заявок було підтримано на загальну суму 15 млн.грн.

На сьогоднішній день протягом цього року розглянуто 33 проекти, 8 з них перебувають на розгляді відбіркових комітетів міжнародних донорів, і ми сподіваємось на перемогу їх у цих конкурсах.

Відділ земельних відносин, який сьогодні займається впорядкуванням, перш за все, землі спільної власності. В цьому році проведена реєстрація 21 земельної ділянки загальною площею майже 28 га. І на сьогоднішній день координується так само 7 документів із вироблення документації по землеустрою.

Управління об’єктами спільної власності. За оренду майна в цьому році поступило майже 11,5 млн., точніше, більше 11,5 млн.грн., частина цих грошей пішли в державний бюджет, частина – залишилась в обласному бюджеті. З продажу 3 об’єктів – 2 млн. 100 тис.грн.

Ми ввели новацію: наші комунальні підприємства щороку подають свої плани фінансово-економічної діяльності на розгляд тої чи іншої комісії обласної ради, і вони заслуховуються.

На мою думку, наші першочергові завдання на наступний рік: перше, зважаючи на те, що сьогодні здійснюється реформування багатьох сфер життя, з нашого боку має бути зважений і конструктивний підхід до процесів реформування цих галузей життя. Перше, друге, зважаючи на темпи децентралізації, ми повинні нарощувати нашу співпрацю і вести це окремим рядочком із об’єднаними територіальними громадами. Третє, продовжити практику належного відзначення історичних дат, в цьому році це буде 100-річчя Злуки Західноукраїнської Народної Республіки і УНР і 90-а річниця з дня створення ОУН. Ну, і, напевно, головне – забезпечення стабільної суспільно-економічної ситуації під час виборів Президента і нового парламенту в цьому році.

Які наші головні виклики на мою думку, шановні колеги? Перший головний виклик, який стосується нашої діяльності, – це катастрофічна невідповідність законом встановлених повноважень обласної ради тим очікуванням і вимогам, які ставлять перед нами громадяни.

Друге, це дуже викликає занепокоєння: зростаюче нігелістичне ставлення до законів, до органів влади і до конституційно встановленого порядку. На мою думку, без перебільшення, це становить загрозу для української державності.

І знову ж таки, найголовніший виклик – виборчий процес. А в цьому році і в наступному році буде двоє виборів: вибори Президента і вибори парламенту. На мою думку, обласна рада повинна зробити все можливе, аби забезпечити максимально рівну можливість всіх кандидатів і всіх політичних сил під час цього виборчого процесу і дати можливість людям об’єктивно і неупереджено обрати кращих.

Дякую вам за роботу, шановні колеги, дякую за роботу обласній державній адміністрації в особі голови обласної адміністрації за розуміння ваги обласної ради і за готовність до компромісу, дякую всім журналістам, представникам всіх інституцій громадянського суспільства.

Готовий вислухати ваші запитання.

(Оплески в залі).

В.Гладій. Шановні колеги-депутати! Чи будуть запитання до Олександра Максимовича? Є. Прошу записатись.

Никорович Святослав Ігорович. Прошу.

С.Никорович. Олександре Максимовичу, дякую за змістовний виступ.

У мене буквально два коротких питання. Перше, що стосується нашого сайту, оскільки він не є комфортним для простого відвідувача. І другий момент, те, що сьогодні всі користуються смартфонами, і відповідно там він працює взагалі не зовсім коректно. Це перше питання.

І друге питання стосовно депутатського фонду. Він складає на сьогоднішній день 40 тис.грн., і це навіть не допомога одній онкохворій людині. Тобто, нам треба або міняти формат цих матеріальних допомог, або створювати якусь програму для підтримки… Ну, яка взагалі ваша думка стосовно депутатського фонду?

О.Сич. Я зрозумів. Щодо сайту, то цілий рік ми працюємо над його удосконаленням. Проект удосконалення сайту був поданий рівно рік тому назад, приблизно в ці дні. За те, що цей проект не реалізований, сьогодні відповідальні працівники щомісячно позбавляються енного відсотку премії. Але сайт ми зробимо, він буде кращий і він буде читабельний на смартфонах.

Щодо фонду на виконання депутатських повноважень, ми кожного року нарощуємо наші можливості. Нагадую, у 2017 році це було 40 тис.грн., у цьому році – 50 тис.грн., зараз у нас проходить бюджетний процес, ми уточнюємо наші позиції, балансуємо його, але попередня пропозиція – збільшити фонд на виконання депутатських повноважень до 60 тис.грн., кожного депутата обласної ради.

В.Гладій. Прошу, Манолій Васильович Піцуряк.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Пане голово, вибачте, але я хочу використати, що ви на трибуні, цей час для наступного питання.

На президії я говорив, користуючись тим, що в залі є голова обласної державної адміністрації і ви, там у вас такий розділ є – розпорядження голови обласної ради, спільні розпорядження двох голів. Виникають питання, коли треба нагально вирішити якесь питання, і не треба чекати комісії. Чи не вважаєте ви за доцільне, щоб такі питання, як виникли у листопаді місяці, коли з КабМіну прийшов транш на заробітну плату, рішення КабМіну 27 листопада було, ви могли з головою обласної адміністрації підписати, і напротязі дня гроші пішли би? А на комісіях ми потім заслухаємо, і якщо департаменту неправильно подадуть дані, ми вам вкажемо, і ви… Тобто, такі дії, коли потребують нагального, не чекати, а спільним розпорядженням. Дякую.

О.Сич. Це питання треба врегулювати під час прийняття бюджету, виписати окремим рядочком, і якщо нам сесія доручить, власне, дійсно, коли надходять субвенції з державного бюджету, які мають, скажемо, автоматичний характер розподілу, відповідно до кількості населення, пільгових категорій людей тощо, і не потребують якогось детального розгляду, то немає питань. Якщо нам сесія дасть таке право, ми будемо це робити, звичайно, що за узгодженням, як мінімум, з комісією з питань бюджету. Але це має бути враховано під час напрацювання рішення про бюджет.

В.Гладій. Дякую. Більше запитань немає.

Шановні колеги! Чи є бажаючі виступити в обговоренні даного питання порядку денного? Є. Прошу записатись.

О.Сич. Книшук Петро Васильович, будь ласка.

П.Книшук. Шановний пане голово, шановні колеги! Перш за все, це не тільки ваш звіт, пане голово, це звіт всієї обласної ради і депутатського корпусу, як ми працювали.

Я – третій раз депутат обласної ради. Хочу нагадати про те, що в цьому скликанні, вважаю, обласна рада найбільш успішно працює.

Тому особисто вам, Олександре Максимовичу, я дякую за співпрацю, приємно з вами працювати. Шаную вас за ваш професіоналізм, за патріотичний дух, за виваженість, за толерантність і за працьовитість.

І пропоную підвести риску, звіт голови прийняти до відома. І ніхто не нагадує про те, зокрема голова комісії з питань охорони здоров’я і соціального захисту, що ми працюємо вже дві години. Тому приймемо звіт до відома.

Щиро дякую вам за співпрацю.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Петре Васильовичу, дякую вам, але я усвідомлюю апріорі: не може бути інакший звіт голови обласної ради, як не в контексті роботи обласної ради. Тому що обласна рада голову обрала, і він нічим іншим не займається, як організацією роботи обласної ради. Дякую.

Королик Михайло Михайлович.

М.Королик – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Я погоджуюся з паном Петром про те, що цей звіт – це звіт всіх нас, депутатів обласної ради, а також апарату обласної ради.

Тому дякую головам за державницьку позицію, за те, що наша обласна рада є
конструктивна, працює в інтересах нашої держави. І я думаю, що багато обласних рад будуть брати приклад з роботи нашої ради. Це перше.

Друге, я хочу подякувати всім головам фракцій за співпрацю, за те, що ми з вами, нехай в дебатах, але завжди так само знаходимо правильну позицію, яка йде на користь нашим мешканцям області.

І особливо хочу подякувати апарату ради за те, що наші комісії, наші сесії проходять
завжди на високому рівні.

Ну, і відзначити хочу, для мене одна з найбільш приємних інформацій, яка є на сторінках звіту, це про роботу нашого конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування.

Шановні колеги! Я був на врученні дипломів переможців, а також активно спілкуюсь з керівниками громад. Насправді, наш конкурс стає набагато потужніший, він сьогодні допомагає створювати робочі місця, він сьогодні допомагає вирішувати багато проблем, які не вирішувались протягом багатьох років.

Тому я вважаю, що цей конкурс – це взірець того, як має проводити конкурси рада нашого рівня.

Дякую всім за співпрацю. Слава Україні!

О.Сич. Ольга Юріївна Галабала, будь ласка.

О.Галабала – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Дякую. Перш за все, дякую вам за роботу, Олександре Максимовичу. Дійсно, обласна рада працює ефективно, десь би хотілося, щоб більше вона працювала. Але я думаю, що ми разом будемо над цим працювати.

Прохання, можливо, технологічне, можливо, завчасно роздавати звіт, тому що депутати отримали його сьогодні зранку, відповідно важко вивчити, важко сформулювати запитання, важко висловлювати якусь свою позицію. Якщо можливо, то надавати нам цей звіт раніше.

І питання пріоритетів. Ми, до речі, чомусь на цій сесії про це не почали навіть говорити, ми мали ризик, що в Івано-Франківській області буде введено воєнний стан. Наразі він не введений, але вже четвертий рік війна, і загроза від ворога не є меншою.

Відповідно я вважаю, що нам не потрібно чекати введення воєнного стану, а нам потрібно зараз як депутатам обласної ради нарешті звернути увагу на те, що відбувається з точки зору цивільної оборони, територіальної оборони області. І є, Олександре Максимовичу, прохання до вас, і я вважаю, що це може бути зроблено і в грудні, або на сесії 21-го числа, або окремо на спеціалізованій сесії, щоб ми заслухали всі відповідні служби і представників державної влади в області, які відповідають за, наприклад, інструктаж вчителів та учнів. Я не знаю, цього, напевно, не проводиться. Інструктаж медиків. Я знаю, що Міністерство охорони здоров’я дало рекомендації щодо того, як поводитись медикам у випадку певної загрози, але чи пройшли всі медики інструктаж, ми не знаємо, наприклад, депутати обласної ради. Далі – бомбосховища. Я не бачила жодної таблички, де знаходяться бомбосховища, в якому вони стані, розконсервовані чи ні. Можливо ми, депутати обласної ради, приймаючи бюджет 21-го числа, маємо виділити додаткові кошти… ми зараз вносимо програму, зміни до програми цивільного захисту, можливо, ми маємо виділити кошти на утримання та приведення у відповідність бомбосховищ.

Далі, чи знає взагалі людина, будь-який чоловік чи жінка, старші 18 років, що йому робити, куди йти у випадку, якщо буде будь-яка загроза. Я розумію, що до Івано-Франківської області поки дійдуть, то це буде довго, це не так, як Київ, чи прикордонні області, але все рівно. Прохання: давайте поставимо одним з пріоритетів, щоб принаймні ми як депутати мали на це відповіді і, можливо, після цієї спеціалізованої сесії, чи ми 21-го числа розглянемо, ми як депутати обласної ради поїдемо до своїх виборців, проведемо там роз’яснювальну роботу, заспокоїмо людей, скажемо: друзі, в рамках області те готово, те готово, такі-то дії робляться, такі-то кошти ми виділили.

Тому, Олександре Максимовичу, будь-ласка, як прохання, включіть це до пріоритетів роботи обласної ради і запропонуйте, коли ми можемо розглянути це питання, можливо, це
вдасться зробити в цьому році. Дякую.

О.Сич. Дякую. Щодо першого, Ольго Юріївно, звіт… Пов’язано чисто з одною технічною причиною, хоча ми її виправимо. Аби всю статистику подати в не останній день, зважаючи на те, що перше число припало на будні дні, у нас ця статистика на 3 грудня. Хоча наступного разу треба робити іншим чином: ставити існучий стан на сайт, а вже перед сесією роздруковувати матеріали з оновленою інформацією. Це тільки з тих причин, з інших – ні. Це перше.

І друге. Все, що ви сказали, має архіважливий характер, в більшій мірі я це зараз переадресовую голові обласної державної адміністрації, бо всі служби, які займаються обороноздатністю, координуються обласною державною адміністрацією, зокрема й цивільний захист. Але думаю, щоб робити це не для галочки, а для предметного розгляду, ми будемо приймати план роботи обласної ради, і треба це запланувати на перший квартал, і якщо готова служба підготувати, то на першу сесію нового календарного року, а ми її будемо робити по традиції на початку лютого, там буде головне питання – бюджет розвитку, аби не було затримок з використанням коштів, але на цій сесії, і це буде якнайскоріше, розглянути це питання.

А зараз на прохання голови адміністрації передаю слово голові обласної державної адміністрації. Будь ласка.

О.Гончарук. Дякую, Олександре Максимовичу. Перед тим, як я скажу декілька слів, я вам дякую за вашу позицію. Однозначно, ми в такий важкий час для країни повинні гуртуватись, і коли звучать конструктивні рішення або пропозиції, – це абсолютно є доречним. Тому я обов’язково дам сьогодні доручення, з вами один з моїх заступників зв’яжеться, подасте пропозиції, і ми тоді спільно з головою обласної ради підготуємо… Очевидно, це не є проблемою, на наступну сесію чи через сесію, але це треба робити. Я вам дякую за цю пропозицію.

Користуючись нагодою, я хочу особисто від себе у всіх виконавчих гілок влади сьогодні сказати наступні слова. Я горджуся тим, що мені довелось і доводиться сьогодні працювати з керівництвом обласної ради на чолі з Олександром Максимовичем Сичем. У нас є дуже і дуже багато спільних питань, у нас є дуже і дуже багато жвавих дискусій, але я хочу подякувати йому сьогодні за це, що ми виходимо з позицією інтересів нашого краю, вона завжди є узгодженою, він знаходить спільні думки з різними політичними силами, вам також всім дякую за цю позицію, і я переконаний, що у 2019 році, у складний рік виборів… вибори закінчаться, життя продовжиться, але обласна рада Івано-Франківська на чолі з Сичем Олександром буде прикладом для всієї України.

Олександре Максимовичу, щиро вам дякую.

(Оплески в залі).

О.Сич. Дякую.

Шановні колеги! Завершуємо обговорення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Завершуємо. Ставлю на голосування, оскільки не було пропозицій, проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 70, не голосував – 1: рішення прийнято.

Колеги, для мене, звичайно, це приємне голосування, дякую за довіру.

А зараз ставлю питання до розгляду: ми робимо перерву чи ми розглянемо бюджетні питання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Перерву, так?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Гончарук. Манолій Васильович що каже?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні друзі! Зараз 12.14 год., прошу о 13.14 год. бути в сесійному залі.

Оголошую перерву.

(Перерва 12.14 – 13.14 год.).

О.Сич. 13 год. 16 хв.: ми вже на 60 секунд запізнились. Тому я прошу активізуватись, приводити себе до порєдку, бо як не буде порєдку, не буде сильної держави, то давайте почнемо працювати.

Манолію Васильовичу, Ольго Юріївно, хто куди заяви пише?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Хто куди заяви пише?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Я зараз буду оголошувати реєстрацію. Повідомте своїх колег по фракції, нехай підходять.

Шановні колеги! У мене показано, що є 47 депутатів присутніх в залі. Тим не менше, я оголошую реєстрацію згідно з Регламентом після обідньої перерви.

Прошу всіх вставити карточки і зареєструватись.

Зареєструвались після обідньої перерви 52 депутати. Сесія є правомочною, продовжуємо нашу роботу.

Розглядається питання “Про звіт постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу”.

Це питання планове, воно стоїть у плані нашої роботи на останній квартал цього року.

Проект рішення номер 6 – в окремій брошурі.

Доповідає Остап Васильович Дзеса – голова постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу.

Проект рішення напрацьовано та рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради постійною комісією з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу.

Будь ласка, Остапе Васильовичу.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Чи є питання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання до голови комісії з приводу роботи комісії?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Прошу записатись і задати запитання.

Манолій Васильович Піцуряк.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. До речі, дружньої комісії до комісії Остапа Васильовича.

Остапе Васильовичу, ми дуже часто розглядаємо багато питань, як кажуть, в контексті: по майну, по інших питаннях. І є такі у нас випадки по деяких закладах, по охороні здоров’я, от ви, ми розглядаємо з вами статути. Майно міської ради фінансується з обласного бюджету, статут затверджується міською радою… Тобто, могли би ми привести у відповідність дане питання? І я думаю, я звертаюся зараз до двох голів і до вас звертаюся. Колеги, ще маю 15 секунд.

Буде розглядатись питання, бо рішення Богородчанської районної ради передати туберкульозне відділення Солотвинської районної лікарні на обласний бюджет.

Але оскільки механізм дуже складний, і ліжка повинні фінансуватись з обласного бюджету, то, Остапе Васильовичу, дуже прошу вас  підтримати те рішення, яке… (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка, Остапе Васильовичу.

О.Дзеса. Манолію Васильовичу, я вас у всьому підтримую, ви ж це знаєте, як голову дружньої комісії…

О.Сич. І фракції.

О.Дзеса. …звичайно, і дружньої фракції.

(Оплески в залі).

Щодо того питання, чи навіть тих питань, які ви задаєте, щоб не затягувати час, колеги, ми бачимо, що такі речі є. Ми десь певні речі ще на початку нашої каденції, ми все-таки їх врегулювали у нашому Регламенті. Ми маємо право Регламент змінювати надалі. Появляється, таке гарне слово є сьогодні – нові виклики перед нами, тому що йде реформування багатьох закладів охорони здоров’я. Я думаю, що ми й надалі ту роботу будемо робити, і переконаний, що тільки у співпраці з вашою комісією ми будемо наводити лад в тому майні, яким ми володіємо, яким володіє область.

О.Сич. Шановні колеги! Більше запитань немає.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Матеріали у вас на руках, ви мали можливість ознайомитись.

Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 53, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання обласного бюджету за 9 місяців 2018 року”.

Проект рішення номер 7 – в окремій брошурі.

Доповідає Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Шановні колеги! Звертаю вашу увагу, що сьогодні напередодні сесії відбулося засідання бюджетної комісії, є там актуальні питання, уточнення позицій, перекидка тощо…

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич.  Це під час виконання… Я бачу, під час обговорення поступили пропозиції. Ну, менше з тим, добре. Доповідайте.

І.Мацькевич. Шановні голови, шановні депутати обласної ради! На ваш розгляд вноситься проект рішення “Про виконання обласного бюджету за 9 місяців 2018 року”.

До обласного бюджету за звітний період надійшло доходів загального та спеціального фондів з врахуванням трансфертів у сумі 7,2 млрд.грн. І з цієї суми 90 відс. – кошти державного бюджету, зокрема із 6,4 млрд.грн., які надійшли з державного бюджету, 5,6 млрд.грн. – кошти на соціальний захист населення.

Щодо наших власних надходжень обласного бюджету, то по загальному фонду надійшло коштів в загальній сумі 568 млн.грн., що на 120 млн.грн. або 27 відс. більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Зокрема, податку на доходи фізичних осіб надійшло в сумі 468 млн.грн., що теж на 84 млн.грн. більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Щодо спеціального фонду, то поступлення до спеціального фонду обласного бюджету становлять 218 млн.грн., і планові показники надходжень за цей період виконано на 150 відс.

І хочу зазначити, що це виконання відбулося за рахунок збільшення надходжень, власних надходжень наших бюджетних установ, які фінансуються з обласного бюджету.

Екологічного податку поступило в сумі 100 млн.грн., і це менше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 40 млн.грн., і це зумовлено тим, що зменшився відсоток відрахувань екологічного податку до обласного бюджету.

Відповідно за звітний період з обласного бюджету проводились всі видатки, які захищені, так і не захищені, які були заплановані… передбачені рішенням про обласний бюджет. Так, за звітний період проведено видатки в сумі 6,9 млрд.грн. Збільшилось фінансування видатків по всіх галузях нашої бюджетної сфери, які фінансуються з обласного бюджету. Найбільший ріст відбувся зокрема по галузі освіти. І це в більшій мірі зумовлено тим, що нам надійшли кошти з державного бюджету, зокрема, це субвенція на заходи, які передбачені впровадженням “Нової української школи”. Ця сума коштів, яка нам надійшла додатково, – це 56 млн.грн.

Із загальної… по загальному фонду із загальної суми видатків 90 відс. – це видатки на захищені статті, в тому числі 72 відс. – на заробітну плату, 5 відс. – на енергоносії, та 20 відс. – на інші захищені статті.

Ми мали можливість вчасно виплачувати заробітну плату протягом звітного періоду. Також ми вчасно проводили всі видатки і по капітальному фінансуванню на підставі заявок, які подавались головними розпорядниками коштів.

Так, за звітний період нами профінансовано капітальних видатків в сумі більше 80 млн.грн. та профінансовано заходів на… коштів на природоохоронні заходи більше, як на 123 млн.грн.

Шановні депутати! Прошу затвердити рішення про виконання обласного бюджету за 9 місяців поточного року.

Потім я зупинюся коротко про заробітну плату, як вже…

О.Сич. Добре. Дякую.

Шановні колеги! Чи є запитання? Будь ласка, запишіться.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. У вас немає, у дружньої фракції є.

Манолій Васильович Піцуряк.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановна Ірино Богданівно!

Я, в принципі, частину запитань давав. Якщо я не встигну, я ще візьму слово до виступу.

Спецфонд: виконано на 218 фондів. Написано: 120 млн.грн. мінус.

За рахунок чого пішов “мінус”?

Наступне питання. Видатки спецфонду: 565 млн.грн., в порівнянні з дохідною частиною – різниця 377 млн.грн. І в таблиці, яка у нас є, перекидка із загального до спецфонду – 4,88. Тобто, у нас виходить, якщо 218 і 488, у нас фактично 700 тис.грн. було на спецфонді. Тобто, ще 100 тис.грн. є вільних на сьогодні залишків.

Я давав запитання на президії. Якщо можливо, структурам… спецфонд – це 50 відс. доходи бюджетних установ. Які? Освіта, охорона здоров’я чи інші?

І захищені статті – 261 тис.грн. Скільки беруть там медикаменти у бюджетних установах, тобто, в охороні здоров’я?

І.Мацькевич. Дякую за запитання. Я зупинюся тоді на другому питанні щодо захищених статей. У мене прозвучало, що 20 відс. з обласного бюджету за 9 місяців профінансовано на захищені статті, інші захищені статті, зокрема в цій сумі сидять медикаменти, харчування, стипендії – це по закладах освіти, діти отримують стипендії, та пільгові пенсії. Тому ця загальна сума складає 10 відс. із видатків по захищених статтях.

Щодо медикаментів,  то із обласного бюджету фінансуються кошти по загальному фонду на медикаменти в сумі… у відсотках це 3-4 відс. від загального обсягу медичної субвенції, яка передбачена для області.

Щодо власних надходжень бюджетних установ, то як я уже озвучила, заплановано було поступлення за 9 місяців поточного року 70 млн.грн. власних надходжень бюджетних установ, поступило нам 115 млн.грн. Зокрема, найбільше цих коштів поступає по закладах охорони здоров’я. По закладах охорони здоров’я поступило за звітний період 78 млн.грн. як власні надходження бюджетних установ. Що це є? Це є плата за послуги, які надаються бюджетними установами, орендна плата і це є інші надходження. Це переважно благодійні внески чи інші види благодійної допомоги, які надаються бюджетним установам.

Тому, як ви сказали, Манолію Васильовичу, там є різниця. Різниця є в тому, що поступило коштів більше, ніж планувалось, але ці кошти будуть використовуватись після загального збільшення обсягу, ніж було заплановано в бюджеті поступлення власних надходжень бюджетних установ. Тому ця різниця виходить в сумі 100 млн.грн. Як я уже озвучила, за рахунок зменшення екологічного податку, знову ж таки зменшились надходження екологічного податку… спецфонду.

Дякую за запитання.

О.Сич. Шкода, що немає… він відпросився, я відпустив начальника СБУ, я би його запитав: а скільки потенційно може поступити коштів в бюджетних установах? Я думаю, що значно більша цифра. І вони могли би піти на медикаменти, на харчування, на всі захищені статті. Тому треба удосконалювати цю роботу щодо поступлення коштів в бюджетних установах.

Колеги, більше запитань немає. Дякую, Ірино Богданівно. Будь ласка, сідайте на ваше робоче місце.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Будь ласка, запишіться.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Шановні голови, шановні колеги-депутати! Я дозволю собі декілька хвилин поговорити по своїх роздумах по виконанню бюджету за 9 місяців.

В принципі, ми слухаємо виконання обласного бюджету, і по зарплаті, по захищених статтях, в принципі, цифри гарно говорять, ми виконуємо.

Дійсно, обласні заклади, зокрема охорони здоров’я, комісія наша курує даний розділ,
соціальна політика не мають проблем із заборгованою заробітною платою.

Чому я просив дати розшифровку надходження коштів до спецфонду за рахунок власних надходжень і структуру дати, там, де 200 з чимсь мільйонів по захищених статтях, скільки складають медикаменти?

Та тому, колеги, якщо ми подивимось детальніше, то обласні заклади дійсно отримують зарплату, дійсно платять за енергоносії, дійсно мають певні капітальні видатки за рахунок і соцеконом, і держави, і ми даємо, певні дії роблять. Але чи відчула людина, яка приходить в любий лікувальний заклад, що цього року стало щось краще, як було минулого? Та нічого.

Ціни піднімаються, медикаменти зростають, а наші заклади, не буду казати про обласні заклади охорони здоров’я, не буду за райони говорити, практично коштів на придбання медикаментів для лікування хворих не мають, окрім тих, які в програмах.

Але ми маємо розуміти, що програмами ми покриваємо видатки на ті хвороби, які рідкісні, яких мало, які ні людина, ні заклад не може покрити, тобто, це обласна програма, це державна програма, це той же цукровий діабет, той же гемодіаліз, інші… захворювання, і така ситуація є.

Знаєте, я не просто запитав про ту різницю: дохідна частина спецфонду, скільки з загального фонду ми перекидаємо? Колеги, 488 млн.грн. загального фонду. А це і зарплати, і медикаменти, а це і утримання тих же установ.

Я би хотів, я думаю, що ми десь детальніше заслухаємо: з тих 178 млн.грн. власних надходжень, скільки пішло зокрема на ті потреби, які є? І тому прошу керівництво обласної адміністрації: ви зараз готуєте проект бюджету на 2019 рік. Я прошу всіх причетних до формування бюджету: давайте зробимо крок, щоби люди у 2019 році, хворі сказали: дивіться, у 2018 році цього не було, а тепер хоч щось, на 5-10 відс. збільшили.

Ще раз наголошую. Обласна клінічна лікарня, ну, ніби цифри великі, ніби є медикаменти, кошти на медикаменти, але їх не вистачає купити наркотики, не стопроцентно, і купити кисень. Все. Людина все має платити.

У нас є зараз багато людей, які потребують цього: і ветерани АТО, учасники війни. Можливо, аби ті комп’ютерні обстеження, МРТ, інше вони могли отримати безплатно. Але це треба кошти закласти в бюджеті. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Обговорення завершилось, пропозицій не було. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

Прошу визначатись.

За – 57, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про стан виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ області”.

Проект рішення, шановні колеги, вам роздано, внесено до порядку денного під час сесії. Доповідає Ірина Богданівна Мацькевич – директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації.

Будь ласка, Ірино Богданівно.

І.Мацькевич. Шановні депутати! За інформацією, яку ми вчора отримали з районних фінансових управлінь, в нас по області залишається ще не виплаченою, яка вже є простроченою, заробітна плата в сумі 5,6 млн.грн. І зокрема, ця сума – це в більшій мірі, це невиплата заробітної плати, по Тлумацькому району – 4,6 млн.грн., це техпрацівникам, працівникам дошкільних закладів та інших галузей, які фінансуються з місцевого бюджету. Зокрема, це власні повноваження місцевого бюджету.

Знову ж таки, за ту інформацію, яку ми вчора отримали, місцеві бюджети продовжують виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери за листопад місяць. На вчорашнє число ще не було виплачено заробітну плату 11 відс. фонду листопада місяця. Тобто, 89 відс. фонду було виплачено, і залишилось 11 відс. Сума ця складає 70 млн.грн.

Продовжується виплата… Чому я це сказала? Тому що виплата по районах передбачена в переважній мірі до 10 числа наступного місяця.

Щодо прогнозу, найгірше ми бачимо ситуацію, яка складається по заробітній платі місцевих бюджетів, це є Богородчанський, це є Городенківський, це вже і Галицький район почав теж мати проблеми із заробітною платою, це є Рожнятівський район, теж до цього часу не мав проблем. І найгірша ситуація залишається у Тлумацькому районі.

Я надіюся, що вони зможуть всіма силами і всіма своїми фінансовими можливостями, які вони мають у місцевому бюджеті, і притягуючи призначення наступного місяця, виплатити заробітну плату за листопад місяць.

Щодо незабезпеченості коштами на оплату праці до кінця року, десь ми вже це питання озвучували. Ми робили аналіз протягом місяця, враховуючи те, що нам надійшли кошти медичної субвенції з державного бюджету, і це дало нам змогу виплатити заробітну плату працівникам медичної галузі, також місцеві бюджети у себе вишукували всі можливості місцевих бюджетів, теж їх направляли на виплату заробітної плати. Тому за інформацією, якою ми володіємо знову ж таки на 6 грудня, залишається ще незабезпеченість коштами на заробітну плату до кінця року близько 110 млн.грн. Зокрема, якщо по галузях, то це 50 млн.грн. по галузі охорони здоров’я, та інша частина коштів – це незабезпеченість коштами на виплату заробітної плати по галузях, які фінансуються з місцевих бюджетів, це власні повноваження місцевих бюджетів.

На даний час ми направили листа в наші фінансові управління, щоб вони зробили аналіз всіх запропонованих видатків у їхніх місцевих бюджетах, і зробили перерозподіл не першочергових видатків, спрямували ці кошти на оплату праці. І також ті райони, які ще мають перевиконання, теж спрямували кошти на виплату заробітної  плати.

Ну, і будемо надіятись, що ще є в державному бюджеті нерозподілені кошти стабілізаційної дотації, і очікуємо, що найближчим часом вони будуть розподілені, і певна сума коштів надійде на нашу область, яка знову ж таки буде спрямована місцевим бюджетам на виплату заробітної плати.

Дякую, у мене коротко все.

О.Сич. Дякую, Ірино Богданівно. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту..? Є? Будь ласка, запишіться.

Рудик Марія Олександрівна.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Не можна, ви не заявляли. Будь ласка, вже виступ зараз йде. Рудик.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Не розумію. Увімкніть мікрофон. Себе увімкніть.

М.Рудик – депутатська фракція політичної партії “Воля”. У мене прохання, шановна пані Ірино, шановні колеги-депутати, щодо внесення змін та інших технічних  правок.

І.Мацькевич. Це не…

М.Рудик. А, це не ці пропозиції? Тоді перепрошую.

О.Сич. Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Пане голово! Оскільки проект рішення готувала комісія, я був ініціатором цього питання, прошу дати мені виступити. Я можу три хвилини виступати, але щоб мене не перебивали…

О.Сич. Так виступайте, виступайте.

М.Піцуряк. Добре.

Ірино Богданівно, то можете сідати.

І.Мацькевич. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Шановні колеги! Питання, яке ми розглядаємо, воно вже стало символічним на кожній сесії обласної ради, на кожній сесії обласної ради ми це питання слухаємо.

На комісії, коли ми слухали розподіл видатків, я вже говорив сьогодні, ми би хотіли, щоб була інформація. Бачимо, на сьогодні інформація є така, яка є.

Тобто, охорона здоров’я в межах 50 млн.грн. грудневих коштів не має, чим заплатити, немає, чим заплатити до кінця року.

У мене таке запитання. Чи була у нас можливість якимсь чином інтенсивніше працювати, краще працювати, як ми спрацювали? Та, напевно, були різні можливості.

Я сьогодні хочу акцентувати увагу на тих питаннях, до чого привели наші звернення, яка сьогодні ситуація є, і як з того виходити.

Коштів не вистачає. Так, сьогодні, от я отримав тільки, смс-ка прийшла, ми сьогодні за листопад отримали гроші, грудень платити не маємо… грудень не маємо, чим оплачувати, кошти. Що будемо робити? Чи це буде небюджетна заборгованість? Призначень немає.

Тому я би пропонував керівництву обласної адміністрації, керівництву ради, головам районних адміністрацій і рад продумати, якщо прийде додаткова дотація, розподілимо. А якщо не прийде? І що будемо небюджетну заборгованість формувати на наступний рік? Тобто, нам питання перше треба вирішити: в разі, якщо не буде коштів державного бюджету, ми не вишукаємо в області, в районах, як поступити в тих районах, де є така ситуація.

Ірино Богданівно і Олеже Романовичу, я звертаюся до вас. Я би хотів, щоби ту інформацію, яку надають райони про стан виплати зарплати, про заборгованість, щоб вона відповідала дійсності. Адже на останній сесії, коли я доповідав на виїзній сесії, половина районів, половина ОТГ… взагалі, ніде не було проблем. Після цього появляються проблеми.

Тобто, ми повинні аналізувати, яка протермінована, яка заборгована, а скільки не вистачає.

Наступне питання. Я, починаючи з червня місяця, говорив: думаймо, штрафні санкції, Держпраця страхує, чи розглядає, по крайній мірі, питання, фіскальна служба накладає штрафи. На сьогодні заклад, яким я керую, я не знаю, може так спеціально, щоб я менше говорив, так зі мною цього року поступають, що мені вже одні сказали люди: ти поменше говори там, виступай проти влади, і буде в тебе все нормально. Мені так заявили офіційно.

Тому я офіційно так і кажу: я, в принципі, виступаю за питання, я скажу, хто це сказав, я виступаю за питання, яке стосується всіх. Я “шкурні інтереси” ніколи не захищав і не захищаю… (Без мікрофона).

О.Сич. Станіславський Богдан Миколайович.

Б.Станіславський – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Пані Ірино, а по Тлумацькому району, так виглядає, що вже місяць грудень, грошей у них і не буде. А як тоді діяти? Є заборгованість навіть за літні місяці… музична школа.

О.Сич. Увімкніть, будь ласка, мікрофон Мацькевич Ірини. Там, здається, не включається мікрофон, там не включається мікрофон. Вибачте.

Б.Станіславський. Зараз вже грудень місяць, є заборгованість, наприклад, по музичній школі ще за літні місяці. У них гроші й не появляються. Що тоді робити?

О.Сич. І ще одне питання поряд з цим: а при чому тут обласний бюджет?

І.Мацькевич. Богдане Миколайовичу! Як я озвучила, 50 млн.грн. коштів заборгованості – це є заборгованість…

О.Сич. Музична школа – це не обласний бюджет.

І.Мацькевич. …по медичній субвенції, а по галузі охорони здоров’я, інші заборгованості – це власні повноваження місцевих рад. Тобто, Тлумацький район протягом останніх років… я не бачу реальних кроків щодо приведення мережі у відповідність, щодо реальних шляхів для того, щоб вистачало коштів повністю на утримання всіх тих закладів. Тому в певній мірі це відповідальність місцевих бюджетів.

Ми протягом року на кожній сесії виділяємо кошти проблемним районам, і одні райони підійшли з розумінням і проаналізували свої видатки, а інші райони нічого не роблять, надіються на те, що ми знову кошти будемо додавати. Ми додамо, якщо будемо їх мати, але це не є обов’язок обласного бюджету. Це повноваження місцевих бюджетів, які мають прямі відносини з державним бюджетом.

О.Сич. Палійчук Микола Васильович.

М.Палійчук. Шановні колеги, шановний доповідачу! Насправді, проблема існує і ми
звертали увагу ще у січні місяці, що це буде. Ще у січні місяці 2018 року ми платили другу частину грудня 2017 року. Це саме, дуже шкода, нас, напевно, буде чекати і у 2019 році, коли ми січневими коштами з бюджету 2019 року будемо погашати борги 2018 року. Це, в принципі, неправильно. У нас було майже 550 млн.грн., не вистачало, але попри те, що фракція “БПП” не підтримувала звернення, ми все ж таки достукались до уряду, і частину дотації субвенції було виділено, то 72 млн.грн. по медичній субвенції, перерозподіл по освітянській субвенції, вдалося дещо скоротити кошти на заробітну плату.

Але є ще одна така проблема, яку ми можемо вирішувати на місці. Всі дуже хваляться створенням ОТГ, і на ОТГ мало би, в принципі, економити кошти. Натомість створено 1177 робочих місць державних службовців всіх ОТГ. Дещо скоротилось у сільських радах і територіальних центрах, але ця цифра значно менша.

Окрім того, ОТГ, є такі приклади, я вважаю, неефективні. Верховинський район: ми затрачаємо на одного учня 27 920 грн. на рік. Створили в межах Верховинського району Білоберізьку ОТГ. І там вже на одного учня затрати йдуть в новоствореній ОТГ замість економії 31 514 грн. Різниця – 3 595 грн. Якщо 225 учнів там є, це 916 тис. 700 грн. Зі створення одного ОТГ на освіту ми тратимо більше, бо там є… Там добавляються чиновники, там добавляються якісь інші витрати.

Тому при створенні ОТГ потрібно рахувати їх ефективність.

Дальше, ОТГ набирають людей на роботу. І якщо провести аналіз, у нас є ОТГ, які, незалежно, хто очолює, яка партія чи самовисуванець, але якщо взяти ОТГ Заболотів – 14 тис. 900 жителів, працівників – 94, і ми на останній комісії і зараз на сесії даємо їм субвенцію на охорону здоров’я, 2 млн.грн. не вистачає. А Делятин ОТГ має 17 тис. населення, тобто, більше, як на 2 тис., а тільки 49 працівників. Різниця – 46 працівників. 46 працівників – це приблизно 360 тис.грн. в місяць зарплати, 4,5 млн.грн. зарплати чиновникам ми платимо, замість того, щоб ці кошти залишити… (Без мікрофона).  

О.Сич. Увімкніть, будь ласка.

М.Палійчук. Тому ці кошти можемо платити і на освіту, і на охорону здоров’я. Також є такі ОТГ – Білоберізка: 2 тис. 700 жителів, 45 працівників. А наші колеги, от є у нас Матеївецька ОТГ: 6 тис. 600, колега Петро Васильович Книшук, 32 штатні працівники, а заповнено 26. Брошнів-Осада, колега Назарій Іванович: 10 тис. 140, 53 працівники, 36 заповнених.

Тобто, тут є резерв. І прохання до голови адміністрації дати доручення відповідним
структурним підрозділам провести аналіз і там знайти резерв, а не просити додатково з обласного бюджету. Дякую.

О.Сич. Будь ласка, Ірино Богданівно.

І.Мацькевич. Дійсно, Миколо Васильовичу, ваші цифри підтверджують те, що від ефективного управління фінансовими ресурсами як ОТГ, так і районних бюджетів залежить своє­часність виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери. І в нашій області в більшій мірі зараз виникають проблеми із заробітною платою по районних бюджетах. По ОТГ у нас проблемними є 3 ОТГ, які залишаються протягом двох років проблемними. Тому місцеві бюджети повинні розуміти, рахувати дохідну частину і видаткову частину, і від того планувати видатки, так, як вони знають всі обсяги коштів, як вони визначаються, ті, які надходять з державного бюджету згідно з формульними розрахунками і їхньою наявною видатковою базою.

О.Сич. Ірино Богданівно, дякую.

Я з того, що я зрозумів, можу сказати дві репліки, зі слів Миколи Васильовича.

Якщо ОТГ “роздуло” штати і на які витрачає більше, як 4 млн.грн., а натомість просить на зарплату 2 млн.грн. на охорону здоров’я, то логіка всім зрозуміла: “не роздувайте” штати і не треба буде стояти з протягнутою рукою.

Це перше. Шановні колеги!  Друге, у мене є пропозиція. От ми скоро почнемо новий календарний рік, почнемо ділити бюджет розвитку. Давайте будемо чесними між собою і перед собою. Будь-хто з вас має право сказати: на мій округ нічого не давайте на розвиток, дайте на зарплату. Все. І ми будемо знати: замість того, щоб дати 1 млн.грн. чи 500 тис.грн. на ремонт шкіл, садочків, ми дамо на заробітну плату на “роздуті штати”, і будемо чесні. Але нехай це скаже депутат, не скаже “ваабщє”, десь там з якогось невідомого мішка візьміть гроші і дайте на зарплату, а скажіть тако: на мій округ не давайте нічого на розвиток, дайте на зарплату. Все, буде по-чесному. Так будемо робити, бо інакше це не по-чесному, бо інакше – це популізм.

Шановні колеги! Пропозиції були?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Не було. Є пропозиція за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 67, не голосували – 3: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласного бюджету на 2018 рік”.

Проект рішення номер 8 – в окремій брошурі.

Доповідає Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду.

І додатково, те, що я вже помилився і попередньо сказав. Буквально за 15 хвилин до нашої сесії комісія засіла, подала свої пропозиції. Вони є у вас роздруковані на руках.

Так, Миколо Васильовичу? Вони роздані?

Голоси із залу.  (Без мікрофона).

О.Сич. Роздані. Тому це буде звучати як пропозиція, консолідована, одна. Ознайомтесь, будь ласка, перед голосуванням.

А зараз, Ірино Богданівно, будь ласка, доповідайте.

І.Мацькевич. Шановні депутати! На ваш розгляд вноситься проект рішення про внесення змін до обласного бюджету.

Даний проект рішення враховує рішення постійної обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків від 27 листопада, від 3 грудня поточного року, і передбачає врахування в дохідній частині обласного бюджету по загальному фонду субвенції, які нам надійшли з державного бюджету. Зокрема, це субвенція на проведення виборів 23 грудня поточного року – 1,3 млн.грн., це медична субвенція в сумі 72 млн.грн. і затвердження її розподілу, це субвенція на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій з державного бюджету в сумі 31,6 млн.грн. Це, крім того, даним проектом рішення враховуються субвенції, які нам надходять з місцевих бюджетів і які спрямовуються головним розпорядникам коштів обласного бюджету для здійснення заходів, які передбачені рішеннями певних рад. Це і по загальному фонду, і по спеціальному.

Також даний проект рішення передбачає перерозподіл обсягу субвенції державного бюджету місцевим бюджетам на надання  пільг та житлових субсидій населенню на оплату комунальних послуг, розподіл обсягу субвенції з державного бюджету на забезпечення житлом дітей-сиріт в сумі 2,6 млн.грн. Також даний проект рішення передбачає спрямування залишку коштів освітньої субвенції, який склався станом на 1 січня поточного року, департаменту освіти для здійснення заходів в галузі освіти. Також даний проект рішення передбачає збільшення обсягу доходів загального фонду обласного бюджету на суму 23 млн.грн., спрямування цих коштів головним розпорядникам коштів обласного бюджету та місцевим бюджетам на здійснення заходів, які передбачені згідно з додатком до рішення, даного рішення. Також даний проект рішення передбачає перерозподіл бюджетних призначень головних розпорядників коштів та внесення змін до бюджетних призначень головних розпорядників коштів обласного бюджету в межах їх кошторисних призначень.

Та ви бачите, що даний проект рішення є досить об’ємний, і значна частина цього проекту рішення передбачає внесення змін до попередніх рішень обласної ради. І ці зміни стосуються як уточнення назв заходів, на які спрямовувались кошти з обласного бюджету, так і уточнення сум, перерозподіл сум, на які спрямовувались кошти, визначення нових розпорядників коштів. Це все зроблено на підставі заявок і з метою того, щоб ці кошти були вчасно освоєні до закінчення поточного року.

Шановні депутати! У вас проект рішення є на руках, прошу погодити за основу.

О.Сич. Чи є запитання? Будь ласка, запишіться.

Кисилиця Оксана Антонівна.

О.Кисилиця – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”.  Ірино Богданівно, скажіть, будь ласка, а чим керувався департамент фінансів, коли проводив розподіл обсягу субвенції щодо забезпечення службовим автотранспортом медичних працівників, які працюють у сільській місцевості?

Ви в додатку 6 подали список усіх районів, крім одного Тлумацького. І запит щодо потреб головним лікарем на початку року двічі поступав у департамент охорони здоров’я. Дякую.

І.Мацькевич. Наскільки я можу пояснити по даному питанню, даний розподіл службових автомобілів здійснюється за тим принципом, де будуть побудовані нові амбулаторії, центр первинної медичної допомоги. Була сформована мережа, яка затверджена постановою Кабінету Міністрів, і відповідно до тої сформованої мережі, де будуть будуватись амбулаторії, ці амбулаторії мають бути оснащені новими автомобілями. Тому здійснювався цей принцип за таким розподілом.

О.Сич. Коцюр Сергій Петрович.

С.Коцюр – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Скажіть, будь ласка, сьогодні зранку була бюджетна комісія. Чи вносила вона якісь зміни, і чи в цьому проекті рішення, який я тримаю на руках, є якісь зміни? Чи ми голосуємо за даний проект без змін? Дякую.

І.Мацькевич. Ну, як я вже озвучила, проект рішення передбачає два рішення постійної комісії, і я просила вас прийняти за основу, він буде доповнений тими прийнятими рішеннями, які сьогодні розглядались на бюджетній комісії. Ці питання, які розглядались, стосувались внесення змін до попередніх рішень знову ж таки наших, які приймались обласною радою, знову ж таки в частині уточнення назв, заходів, на які виділялись кошти з обласного бюджету.

О.Сич. Атаманюк Олег Юрійович.

О.Атаманюк – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Шановна Ірино Богданівно! Моє питання стосується субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку. З 31 млн. 614 тис.грн. 6 млн.грн. передбачено департаменту охорони здоров’я. Скажіть, будь ласка, на які заходи передбачено витратити ці кошти?

І.Мацькевич. В розрізі заходів я не зовсім пам’ятаю, але я думаю, що ці кошти передбачені на придбання обладнання для певних лікарень. В додатку до рішення, там, напевно, має бути розбивка.

О.Сич. Вони до нас приходять уже з новим призначенням, ми впливати не можемо.

І.Мацькевич. Треба підняти постанову Кабінету Міністрів, якою передбачено обсяг цих коштів, і там є розбивка. Якщо потрібно, я вам додатково повідомлю.

О.Сич. Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики, депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Ірино Богданівно, в контексті тих питань, що задавали члени комісії з питань охорони здоров’я, скажіть, будь ласка, скільки раз звертатись до департаменту фінансів, до обласної державної адміністрації, коли є питання, які стосуються охорони здоров’я, розподілу, іншого, хоча б довести до відома членів комісії, що таке питання є?

Вибачте мені, бюджетна комісія, я її дуже поважаю, але не всіма питаннями медичного характеру вони володіють. Я підтримую їх, але деколи, в більшості Микола Васильович каже: після погодження комісією з питань охорони здоров’я.

Скажіть, будь ласка, чому? Сьогодні, приходячи сюди… та я вас зараз просто зажену в кут, просто мені стидно. Скільки питань є по охороні здоров’я, чому так робиться? Та скажіть: чорте, дідьку, сволоч, подивіться, ці питання погодьте чи не погодьте! І ми будемо розуміти. А то так виходить, комісія профільна, розумієте, а ми навіть не розуміємо, про що йде мова. Чому Кисилиця дає питання, чому Атаманюк, чому я задаю ті питання? (Без мікрофона).

О.Сич. Ірино Богданівно! Я підтримую в одному, але не підтримую в іншому Манолія Васильовича. Не підтримую в тому, щоб ви його називали чортом, дідьком, сволоччю, але підтримую в тому, щоб комісія охорони здоров’я розглядала всі питання,  які стосуються охорони здоров’я.

Книшук Петро Васильович.

П.Книшук. Шановний пане голово, шановні колеги! Є питання до Ірини Богданівни.

Шановна Ірино Богданівно! Якщо є можливість, прошу винайти 56 тис.грн. коштів для видавництва журналу “Перевал”. Дякую.

О.Сич. Тебешевська Оксана Степанівна.

О.Тебешевська депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Власне, я з цього ж питання. До департаменту було скеровано ряд листів щодо виділення 50 тис.грн. на журнал, всеукраїнський журнал “Перевал”. В тих матеріалах були запевнення, що ці кошти будуть виділені. Матеріали є, нам роздали, я не знаходжу цієї позиції.

О.Сич. Петре Васильовичу, Оксано Степанівно. Ми прийняли рішення про реформування наших засобів масової інформації, і тепер ми просто не маємо права давати ні журналу “Перевал”, ні газеті “Галичина”, ні журналу “Дзвіночок”, ми не маємо права давати. Все, це не наша власність. Це не комунальні підприємства, це приватна власність. Якщо хочете допомогти, передплатіть, будь ласка, організуйте передплату за рахунок ОТГ, за рахунок власних коштів. Це може помогти, більше нічого. Все.

Але якщо можете щось інакше сказати, може є інший варіант, я не знаю, скажіть. Немає іншого варіанту, Ірино Богданівно?

І.Мацькевич. Ну, на даний час немає.

О.Сич. Шановні колеги! Запитання завершились. Ірино Богданівно, дякую вам.

Колеги, чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Будь ласка, запишіться.

Даруйте, я все-таки ще одну репліку… Одну хвильку, я тільки одну репліку.

Знаєте, я пригадую той час, коли мені довелось працювати в Кабінеті Міністрів, і як мене “штурмувала” делегація Спілки журналістів на чолі з Томіленком: зобов’язуємо вас зробити все можливе, щоб прийняти закон про реформування.

Я попереджав: шановні, я знаю базовий рівень, я знаю, як там почувають себе засоби масової інформації, і я знаю, що коли вони перебувають під покровительством органів місцевого самоврядування, там панує повна демократія, тому що там немає одного власника. У раді може бути шість, вісім, десять, п’ятнадцять фракцій, ніхто не здійснює монопольного впливу, але якщо ми їх позбавимо такого покровительства, вони загинуть. – Ні, ви нічого не розумієте, нам треба демократію будували!

Побудували? Тепер мені Томіленко пише листи: йой, гинуть засоби масової інформації, дайте кожному з них по 100 тис.грн. – На якій основі? Треба було думати, “сіру речовину включати” у 2014 році і думати, а не займатись псевдодемократичним популізмом!

А зараз так, звичайно, є загроза.

Прошу вибачення.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Одну хвильку, я дам, я дам слово.

Рудик Марія Олександрівна, будь ласка.

М.Рудик – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Шановні колеги! Прошу підтримати правку щодо внесення змін, технічну правку в рішення обласної ради від 21.09.2018 року № 938-23/2018 “Про внесення змін до обласного бюджету на 2018 рік”, а саме: в розпоряднику коштів “департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської облдержадміністрації” назву об’єкта, пункт 1: “капітальний ремонт (заміна дверних блоків) у ФАПі с.Кричка Богородчанського району” викласти в редакції “капітальний ремонт у ФАПі с.Кричка Богородчанського району”, та пункт 2: “капітальний ремонт по заміні дверних блоків у Богрівському НВК Богородчанського району” викласти в редакції: “капітальний ремонт по заміні дверних блоків у Богрівському НВК Богородчанського району”, інакше казначейство не пропустить кошти. Дякую.

О.Сич. Я потім поставлю на голосування.

Никорович Святослав Ігорович, будь ласка.

С.Никорович. Враховуючи те, що відбулася бюджетна комісія, теж прошу внести технічні правки, а саме: в додатку 10…

О.Сич. (Без мікрофона).

С.Никорович. Перепрошую. В додатку 10 я прошу, там, де пише “Богородчанський район”, сьомий пункт “Придбання комп’ютерної техніки для дитячого шкільного навчального закладу ясла-садок “Веселка”, “Веселка” поміняти на “Сонечко”, і відповідно в наступному рядочку слово “Сонечко” поміняти на слово “Веселка”. Дякую.

О.Сич. Я дам на голосування.

Шановні колеги! Поступили пропозиції. Ставлю на голосування проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 62, не голосували – 6: рішення прийнято.

Ставлю на голосування пропозицію, яку подала Марія Рудик. Аби ми не повторювали, вона носить технічний характер, у нас в стенограмі зафіксовано, я думаю, що всі зрозуміли внесення технічних правок у проект рішення.

Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, за поправку.

За – 60, не голосували – 8: рішення прийнято.

Давав поправку депутат Никорович. Знову ж таки, щоб ми не повторювались, вона зафіксована стенографічно, носить технічний характер. Прошу визначатись.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Манолію Васильовичу, я зараз дам слово.

За – 58, не голосували – 10: рішення прийнято.

Даруйте, не спрацювала кнопочка у Манолія Васильовича, я  надаю слово і, наскільки я зрозумів, є ще два слова… я дам.

Давайте так, запишіться, будь ласка, запишіться.

Голіней Юрій Дмитрович, будь ласка.

Ю.Голіней – депутатська фракція партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність”. Пане голово, у додатку 10 я би попросив, де бюджет Переріслянської ОТГ, “заміна вікон та дверей у приміщенні адмінбудинку Переріслянської ОТГ”, замінити на “капітальний ремонт адмінбудівлі Переріслянської ОТГ (заміна вікон та дверей)”, сума не міняється.

О.Сич. Я ставлю на голосування, колеги. Почули, так? Прошу визначатись.

За – 63, не голосували – 5: рішення прийнято.

Іванів Назарій Іванович.

Н.Іванів. Пропонується внесення такої зміни. В розділі 10, у додатку 1 до даного рішення “Влаштування пішохідних доріжок дитсадка у селищі Отинія Коломийського району Івано-Франківської області та капітальний ремонт – 200 тис.грн.”, а також у додатку 6 – аналогічна позиція “Влаштування пішохідних доріжок дитсадка у селищі Отинія Коломийського району Івано-Франківської області (капітальний ремонт) – 100 тис.грн., дані дві суми спрямувати субвенцію в Коломийський районний бюджет замість розпорядника коштів – департамент будівництва ОДА.

О.Сич. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 63, не голосували – 6: рішення прийнято.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановні колеги-депутати! В принципі, і багато хочеться говорити, і взагалі нічого не хочеться говорити.  Ось так слухаю про ці перекидки, які ми робимо за 10 днів до завершення бюджетного року, якби я не був керівником, і все життя не займався цими роботами, я може б інакше говорив. Але нехай так буде. Кошти пішли, нехай використовують на благо людей.

Тому я би просив в майбутньому такі перекидки робити завчасно, тому що ми самі розуміємо, що роботи… навіть якщо ми зараз міняємо капітальне будівництво на інше, там є проект, кошторис, інше, і це пройде певний час, ми зараз тупо перекинемо ці кошти для цих… на той рік. Нехай так буде.

Питання, яке я не завершив, коли виступав по зарплаті. Я так думаю, біля 0,5 млрд.грн. ми розподілили коштів за цей рік. Що збудували? Голова правильно каже: або давати на зарплату, або соціально-економічний розвиток. Дійсно, треба так робити, і те, і те треба робити. Там, де функція держави, там, де функція місцевого самоврядування, позиції мають бути розділені.

Але я так само себе питаю… Звертаюся до двох голів: якби у півмільярда ми знайшли хоча би 30 млн.грн. коштів протягом року, чи мали би ми проблеми із заблокованими рахунками і штрафними санкціями? – Не мали би, тому що в червні требу було 1 млн.грн., в липні – 2 млн.грн., там – 3 млн.грн., і ми би могли до тепер покрити питання тих бюджетів, де є заблоковані рахунки, цими коштами, і питання було б вирішено. Але ми чомусь тупо не хотіли на це реагувати, і сьогодні ми маємо те, що маємо.

Так, я сьогодні подав у адміністративний суд позовну заяву за накладений фіскальною службою… 55 тис.грн., там ще 30 тис.грн. є, то я не знаю, чи третю сторону буде кликати адміністрація, щоб відповідали, чому з закладу у мене мають знімати штрафні санкції за те, що мені держава не дала гроші, що мені своєчасно не подали ті кошти, а я маю відповідати? А чому я маю платити позовні заяви, інше, інше? Давайте відповідати разом.

І звертаюся до двох голів по питанню, яке будемо розглядати на бюджет. Ми розглядали на комісії. Богородчанська районна рада 7 червня прийняла рішення про передачу на фінансування з обласного бюджету туберкульозне відділення Солотвинської лікарні. Оскільки згідно зі статтею 90 Бюджетного кодексу функція обласного бюджету є фінансування спеціалізованих ліжок, і це є спеціалізовані ліжка, тому прошу, Олеже Романовичу, Олександре Максимовичу, посприяти в тому, щоби з 1 січня не зупинилась робота, і не були ліквідовані, ну, ліжка, які забезпечують на сьогодні допомогу жителям Богородчанського і Надвірнянського районів.

Я би просив вас… рішення на комісії ми голосували, воно є невиконанним, передати у структурний підрозділ… Воно не буде виконано.

Голово, дайте мені ще 30 секунд, бо я ще…

Воно не буде виконано. І для того, щоб ми “не ламали дров”, у наступному році планується реформа… (Без мікрофона).

О.Сич. Я прошу увімкнути мікрофон, але я прошу всіх депутатів: дивіться, кожен з вас просить 30 секунд, а потім говорить 2 хвилини, а у нас технічно немає можливості фіксувати 15, 20, 30 секунд. Закінчіть, будь ласка, свою думку.

М.Піцуряк. Прошу вас врахувати дану позицію. І буде реформа туберкульозної служби, як з усіма буде зроблена, так і з нами буде зроблено. Окремий структурний підрозділ не бажано робити.

І ще одне питання. Тут було по журналу “Перевал”. Колеги, в цьому році змінився статус друкованих… ну, друкованих цих… видань. Ми закладали це в програмі, і там треба покрити ті 50 чи 51 тис.грн. Я думаю, що ми по програмі чи по іншому вишукаємо, заплатимо, оскільки це ми були засновником, і ми би мали залишити таким з нового року, яке фінансування буде, таке буде. Якщо можна, я прошу дати слово редактору журналу “Перевал” Ярославу Ткачівському. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Дивіться: моя вам порада – замість того, щоб говорити, робити справи. Я не хочу хвалитись, бо найгірший приклад – це власний. Але до 75-ої річниці УПА я з власних грошей передплатив 75 газет символічно ветеранам УПА. Я кожного року передплачую з власних коштів журнали “Дзвіночок” на всі навчальні заклади м.Івано-Франківська і деяких міст Донецької області.

Замість того, щоб говорити красиво про “Перевал”, передплатіть, будь ласка, по 5-10 примірників для навчальних закладів своїх округів. І це буде предметна річ. І це буде предметна річ, замість того, щоб красиво говорити! Бо якщо законодавство не дозволяє, то не дозволяє! Я єдине, що можу попросити: Ірино Богданівно… Вже пішла, напевно. Разом з юридичним відділом: вивчіть питання. Якщо є можливість бюджетна, то допоможемо, але якщо немає, то вище закону не скочиш, і красивими деклараціями справи не вирішиш, як по зарплаті, так і по журналу “Перевал”.

Ну, може навчимося будувати Україну реально, справами, а не гаслами!

Вибачте, будь ласка.

Якимчук Михайло Ігорович.

М.Якимчук. Всім доброго дня! Є чисто технічна правка до додатка 10: бюджет Верхнянської територіальної громади – “Капітальний ремонт (облаштування)…” і далі по тексту, змінити на розпорядника – управління капітального будівництва, так як в подальшому буде продовжуватись фінансування, так буде набагато зручніше і ефективніше.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я не зрозумів. Була пропозиція якась, бо я прослухав?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Технічна правка?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я ставлю на голосування, шановні колеги.

За – 62, не голосували – 8: рішення прийнято.

Шановні колеги! І у нас є пропозиції комісії, ми пропозиції депутатів вислухали. Є пропозиції комісії, вони роздані вам всім на руки. Це буде довго читати, я пропоную не читати. Будь ласка, так, як вони сформульовані комісією, прошу з ними визначитись.

Ставлю на голосування. Визначайтесь.

За – 63, не голосували – 7: рішення прийнято.

Я ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій. Прошу визначатись.

За – 64, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 16.02.2018.
№ 760-20/2018 “Про розподіл коштів бюджету розвитку обласного бюджету на 2018 рік” (зі змінами)”.

Проект рішення номер 9 – в окремій брошурі.

Доповідає Рачкевич Володимир Степанович – директор департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків і з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Рачкевич. Шановні голови, шановні депутати! На розгляд сесії пропонуються зміни до пооб’єктного розподілу коштів бюджету розвитку обласного бюджету на 2018 рік, затвердженого рішенням обласної ради “Про розподіл коштів бюджету розвитку обласного бюджету”. Ці зміни, в основному, стосуються технічних правок назв об’єктів, а також спрямування залишків коштів з об’єктів, на яких ці залишки неможливо освоїти, на об’єкти, на яких є можливість освоєння коштів і закінчення робіт.

Зачитувати всі?

О.Сич. Не треба, Володимире Степановичу.

Колеги, чи є запитання? Є, будь ласка, запишіться.

Королик Михайло Михайлович.

Голос із залу. Помилково.

О.Сич. Помилково. Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”, в/о № 1. У мене таке до вас питання. Чи були закладені кошти на розчистку доріг? Адже два тижні ми мали голольод на дорогах, і в результаті цього питання: хто відповідає за дорогу, яка проходить в межах населених пунктів Богородчанського району Жураки – Монастирчани, хто цю дорогу мав розчищувати? Дякую.

О.Сич. Колеги, я прошу вибачення. Слідкуймо! Зараз у нас буде питання про дороги. Давайте там сконцентруємось, бо це… воно не сюда. Тут внесення змін до різних об’єктів, бюджет розвитку. А в бюджеті розвитку доріг не було. Це не ті гроші. Не треба.

В.Рачкевич. Так, то не тут.

О.Сич. Дякую. Присідайте, будь ласка.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 50, не голосували – 20: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 16.02.2018.
№ 761-20/2018 “Про фінансування природоохоронних заходів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища за рахунок планових надходжень у 2018 році” (зі змінами)”.

Проект рішення номер 10 – в окремій брошурі.

Доповідає Пліхтяк Андрій Дмитрович – заступник начальника управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології та раціонального природокористування і з питань бюджету, фінансів та податків, обидві комісії рекомендували до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

А.Пліхтяк. Доброго дня, шановний Олександре Максимовичу, Олеже Романовичу, члени президії, депутати, присутні!

Даним рішенням пропонується внести зміни у перелік природоохоронних заходів, який був затверджений рішенням від 16 лютого 2018 року, за рахунок планових надходжень, зі змінами. Аналогічно, це є технічні правки: перекидка залишків коштів на об’єкти інші, уточнення назви і так дальше. Це все в межах тих коштів, які були виділені рішенням від 16 лютого.

О.Сич. Андрію Дмитровичу, я знаю, що там мали бути ще пропозиції, погоджені сьогодні, на сьогоднішній комісії. Вони були?

А.Пліхтяк. Є, є.

О.Сич. Тобто, я буду додатково… Спочатку за основу, так?

А.Пліхтяк. Так.

О.Сич. Чи є запитання, колеги? Є. Будь ласка, запишіться.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – в/о № 3, депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний Андрію Дмитровичу! Я вже надоїдаю запитаннями такими наївними, і ніби досвідчений депутат. А чому, а чому, а чому?

Я давав запит депутатський щодо берегоукріплення у селищі Солотвин. Відповідь: при формуванні, кошти будуть.

Я розумію, що це перекидка, але хоча би знайти 100-120 тис.грн. для виготовлення
проектно-кошторисної документації, то можна було дати пропозиції.

І звертаю увагу, для протоколу, будівництво очисних споруд у с.Дзвиняч. Я з 2005 року “б’юся”, півсвіту дивилось проблему Дзвиняча. По сьогодні Івано-Франківськ п’є воду неочищену, яка з Дзвиняча, і в наступному буде, в наступному.

Прошу вас те, що від вас залежить, підказати, те, що від голови – нехай робить, а при перерозподілі коштів… бо я протягом останніх років екологічних коштів абсолютно ні копійки не брав. Дякую.

О.Сич. Манолію Васильовичу, я перепрошую, а ви не проти поспілкуватись з фракцією під час формування пропозицій до розподілу екологічних коштів? Не треба “битися”, треба поспілкуватись з фракцією, і коли фракція… бо всі фракції формують пропозиції, коли фракція формує пропозиції, сформувати її, і не треба “тлумити” тут Андрія Дмитровича. Він ні при чому, що фракція не подає ваші пропозиції. А може ви фракції не подавали? Я ж не знаю.

Ну, будьмо чесними між собою і перед собою.

Не треба відповідати.

А.Пліхтяк. І ще додатково запит від Дзвиняцької ОТГ, оформлений відповідно до…

О.Сич. Бажано, аби ще й запит був, бо без запиту гроші не даються просто. Розумієте? Ви в курсі чи ні, що без запиту гроші не даються? В курсі?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Добре.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, Загурський був… випадково натиснув кнопочку.

Ми завершили обговорення. То були запитання. Може ще є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю за основу, бо були пропозиції комісії. Прошу визначатись.

За – 52, не голосували – 17: рішення прийнято.

Колеги, є пропозиції комісії, вони роздруковані, вам роздані. Будь ласка, ознайомтесь, а я ставлю на голосування пропозиції комісії. Будь ласка, визначайтесь.

За – 55, не голосували – 14: рішення прийнято.

Колеги, ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій. Прошу визначатись.

За – 56, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 26.05.2016.
№ 175-5/2016 “Про Регламент Івано-Франківської обласної ради сьомого демократичного скликання” (зі змінами)”.

Проект рішення номер 11 – на окремому аркуші.

Доповідає Торб’як Михайло Петрович – голова постійної комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, етики та регламенту.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, етики та регламенту, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка, Михайле Петровичу.

М.Торб’як. Шановна президіє, шановні колеги-депутати!

Пропонуються такі зміни в Регламент. Внести зміни до рішення обласної ради від 26.05.2016. № 175-5/2016 “Про Регламент Івано-Франківської обласної ради сьомого демократичного скликання” (зі змінами): назву статті 7 Регламенту викласти у наступній редакції: “Порядок скликання сесій, чергові та позачергові сесії обласної ради, урочисті сесії обласної ради” доповнити пунктом 7.10 такого змісту: “з нагоди державних свят чи відзначення в області визначних дат можуть скликатись урочисті сесії з одного чи кількох тематичних питань”. Тобто, суть зміни, що у нас в Регламенті було записано, скликати чергові і позачергові сесії, тепер ми хочемо доповнити “урочисті сесії”.

Наступна зміна. Статтю 8 Регламенту доповнити пунктом 18 такого змісту: “розгляд питань на урочистій сесії відбувається за скороченою процедурою, яка передбачає виступ доповідача та голосування за основу і в цілому проекту рішення”, на урочистих сесіях не діє норма 12.1 Регламенту щодо введення після відкриття сесії перед затвердженням порядку денного до 15 хвилин для стислих (до 3 хвилин) виступів і заяв уповноважених представників депутатських фракцій з внесенням пропозицій, повідомлень, без прийняття рішень. Тобто, коли урочиста сесія, то немає… пропонується не вносити виступи після відкриття від депутатських фракцій.

І наступна зміна. Пункт 9.10 статті 9 Регламенту викласти в такій редакції: “За дорученням голови обласної ради працівники виконавчого апарату обласної ради аналізують  проекти рішень та подають свої висновки щодо їх відповідності чинному законодавству відповідно до компетенції відділу”. В попередній редакції було, що тільки юридичний відділ і юридична служба дають свої рекомендації, тут пропонуємо дописати: до компетенції відділу, яке питання буде подаватись. Такі зміни пропонуються.

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! Зрозуміли. Перше, ми врегульовуємо питання проведення урочистих сесій по спрощеному порядку. І друге, раніше у нас оцінювати проекти рішень міг тільки юридичний відділ, а чому не може оцінювати земельний, відділ бюджетний? Тобто, всі відділи згідно з компетенцією можуть подати свої пропозиції.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Дякую, присідайте, Михайле Петровичу.

Будь ласка, запишіться до виступів.

Ольга Юріївна Галабала, будь ласка.

О.Галабала. Шановні колеги! У цьому проекті рішення пропонується не давати фракціям можливість виступати на початку урочистої сесії. Можливо, це й має сенс, тому що сесія приурочена, як правило, якійсь події або питанню, але натомість я вважаю, що має бути можливість у фракції з приводу питання, яке розглядається на урочистій сесії, наприклад, якщо вона присвячена річниці Незалежності України, як це у нас заведено чи іншому питанню, що фракція може з цього питання виступити і дати свою позицію. Тому що точно фракція може хотіти дати оцінку з приводу тої чи іншої події, чи того, чи іншого питання.

Тому пропозиція пункт 8.18 доповнити наступним: після виступу доповідача з питання, що обговорюється на урочистій сесії, кожна фракція має право виступити до 10 хвилин.

Або можна, якщо ви вважаєте, що треба скоротити, до 5 хвилин, то  можна й до 5. То вже на ваш розсуд, колеги. Дякую.

О.Сич. У цьому є рація. Я думаю, що у цьому є рація. Бо ви розумієте: коли всі почнуть виступати, ми урочисту сесію перетворимо на піар.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так. Є пропозиція не більше 3 хвилин.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я думаю, що 3 хвилини – замало, я думаю, що 5 хвилин – це буде абсолютно.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, 10, напевно, забагато, бо це вже повноцінна доповідь.

Шановні колеги! Є пропозиція прийняти за основу, а потім поставимо на голосування пропозицію Ольги Юріївни.

Прошу  поставити за основу.

За – 55, не голосували – 14: рішення прийнято.

І пропозиція Ольги Юріївни, щоби під час проведення урочистих сесій після доповіді кожна фракція мала право виступу, одного виступу, сформулювати: до 5 хвилин. Не заперечуєте, Ольго Юріївно?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. До 5 хвилин. Прошу визначатись.

За – 52, проти – 1, утримався – 1, не голосували – 15: рішення прийнято.

Шановні колеги! Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій. Прошу визначатись.

За – 56, утримався – 1, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 17.12.2015.
№ 7-1/2015 “Про обрання голів, заступників голів, секретарів та членів постійних комісій обласної ради” (зі змінами)”.

З вашого дозволу, шановні колеги, проінформую я, оскільки це належить до повноважень голови обласної ради.

Наш колега-депутат обласної ради Коцюр Сергій Петрович попросив перевести його з комісії з питань захисту прав учасників і ветеранів антитерористичної операції на Сході України, натомість перевести в комісію з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування, і запропонувати його заступником голови комісії. Так, згідно з проектом рішення, так?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так. Шановні колеги! Чи є запитання до цього питання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Чи є пропозиції до..?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 55, не голосували – 14: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про навчання депутатів та осіб, які працюють або перебувають у кадровому резерві органів місцевого самоврядування”.

Проект рішення номер 13 – на окремому аркуші.

Доповідає Мельничук Василь Іванович – голова постійної комісії обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка, Василю Івановичу.

В.Мельничук. Шановний пане голово, шановні колеги-депутати! Вимоги сьогодення, реформа місцевого самоврядування, децентралізація потребують нових кадрів, їх потрібно навчати, і тому вашій увазі пропонується проект рішення цього плану. Тобто, на виконання нашої програми, беручи до уваги клопотання Інституту гуманітарної підготовки та державного управління Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу про те, що даний перелік депутатів пройшов конкурсний відбір, і тому пропонується даний проект рішення прийняти в цілому.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 55, утримався – 1, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін та доповнення до Програми розвитку місцевого самоврядування в Івано-Франківській області на 2016-2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради 09.10.2015. № 1773-39/2015” (зі змінами)”.

Проект рішення номер 14 – в окремій брошурі.

Доповідає перший заступник голови обласної ради Василь Іванович Гладій.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії.

В.Гладій. Шановні колеги! Даний проект рішення передбачає зміни до Програми розвитку місцевого самоврядування з двох позицій.

Перше, у підпрограмі “Обмін досвідом та сприяння розвитку місцевого самоврядування” пункт 6.9 пропонується викласти у новій редакції. У вас є порівняльна таблиця, і ви бачите діючу редакцію даного пункту і редакцію, яка пропонується.

І друга частина – це доповнити Програму розвитку місцевого самоврядування додатком 12 – Положення про обласну учнівську олімпіаду з питань місцевого самоврядування, децентралізації влади та публічного управління.

Дане положення визначає порядок організації та проведення такої обласної учнівської олімпіади, організаторами якої виступлять обласна рада та Інститут гуманітарної підготовки та державного управління національного технічного університету нафти і газу. Олімпіада буде проводитись на базі вищеназваного інституту. Учасниками олімпіади можуть бути учні 10-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів Івано-Франківської області.

Шановні колеги! В контексті децентралізації влади, розвитку місцевого самоврядування, я думаю, що такий захід є потрібним, доречним і необхідним.

О.Сич. Дякую. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 61, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласної комплексної Програми
соціального захисту населення Івано-Франківської області на 2017-2021 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 23.12.2016. № 402-12/2016” (зі змінами)”.

Доповідає Корженьовський Володимир Михайлович – директор департаменту соціальної політики обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії. Будь ласка.

В.Корженьовський. Доброго дня, шановна президіє! Доброго дня, шановні депутати!

Просимо підтримати дані зміни, які пов’язані, в основному, це є з доповненням функцій, які зараз виконує департамент соціальної політики, це передача функцій з оздоровлення дітей з департаменту освіти на департамент соціальної політики, також на введення нових… надання соціальних послуг на умовах конкурсу, паліативної допомоги та зміни граничних рівнів витрат по певних статтях. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Це добре запам’ятайте для загального розвитку.

Тепер оздоровленням буде займатись не освіта, а соціальна політика, оздоровленням дітей.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 59, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласної програми підтримки сімей загиблих і постраждалих під час масових акцій громадського протесту в період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року, учасників бойових дій, осіб, які перебувають чи перебували у складі добровольчих формувань, що утворилися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, та інших громадян, які залучалися і брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення, затвердженої рішенням обласної ради від 06.06.2014. № 1259-28/2014” (зі змінами)”.

Проект рішення номер 16 – в окремій брошурі.

Доповідач той же – Володимир Михайлович Корженьовський.

Питання розглядалося на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань захисту прав учасників і ветеранів антитерористичної операції на Сході України і з питань бюджету, фінансів та податків, обидві комісії рекомендували до розгляду на сесії.

Будь ласка.

В.Корженьовський. У зв’язку з наданням додаткової функції департаменту соціальної політики в частині спортивної реабілітації учасників АТО, нами спільно з обласною громадською організацією АТО були розроблені пропозиції щодо внесення в дану програму четвертого розділу “Спортивна реабілітація учасників АТО”. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Хороша пропозиція.

Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 61, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 05.12.2014.
№ 1467-33/2014 “Про затвердження обласної програми соціальної підтримки та реабілітації інвалідів зору на 2015-2019 роки”.

Проект рішення номер 17 – на окремому аркуші.

Доповідач той же – Корженьовський Володимир Михайлович.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка.

В.Корженьовський. Прошу підтримати дані зміни в частині… замінити слово в даній програмі “інвалід” та “інвалід зору” у всіх відмінках… відповідно словами “особа з інвалідністю” та “особа з інвалідністю зору”. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Зміна термінології.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 62, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласної комплексної програми
“Відзначення в області 100-річчя створення Західноукраїнської Народної Республіки і
100-річчя Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки” на 2018-2019 роки” (зі змінами)”.

Проект рішення номер 18 – на окремому аркуші.

Доповідає Джигіта Володимир Ярославович – начальник управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка.

В.Джигіта. Шановний пане голово, шановні депутати!

На ваш розгляд пропонуються зміни у пункті 22 Переліку заходів, обсягів та джерел фінансування обласної комплексної програми відзначення в області 100-річчя створення Західноукраїнської Народної Республіки і 100-річчя Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки” на 2018-2019 роки.

Пропонується змінити слова “придбання залізничного вагону часів Першої світової війни та Західноукраїнської Народної Республіки” словами “проведення реекспозиції другого залу музею, присвяченого історії ЗУНР, та придбання експонатів того періоду”.

Ці зміни пов’язані з тим, що за передбачені кошти, які були виділені в сумі 100 тис.грн., придбати такий вагон є неможливим, оскільки він потребує ремонту, і значно більших сум.

Прохання підтримати.

О.Сич. Я трошки детальніше скажу. Попередньо було прохання з боку музею імені Бандери купити, бо вони взнали, що десь в когось є цей вагон, купити його. Вони перед тим не дослідили його стан. Ми пішли назустріч, а коли вони дослідили, виявляється, що це не вагон, а просто рухлядь. Тому краще ці гроші віддати на удосконалення експозиції, присвяченої ЗУНРу, що вони й запропонували. І ми це обговорюємо.

Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Колеги, тут, поряд з цим питанням, виникло дуже оперативно інше питання. Ну, воно таке не зовсім  приємне, і тим не менше, ми мусимо на нього піти. Ми виділяли гроші на перший том “Енциклопедії ЗУНР”. На 70 чи на 90 відс. над цією Енциклопедією працювали наші науковці 5 років. Вже в останній момент долучились львів’яни, кияни. Ми давно прийняли рішення, а Львівська обласна рада прийняла рішення вже після того, коли був надрукований перший том. Але Львівська обласна рада зуміла, не знаю чому, можливо, через нерозпорядливість вашого управління, пане Джигіта, попіаритись, що вони цей перший том купили. А нам тепер кошти… А ми домовлялись: перший том купуємо ми, другий – вони, третій – Тернопільська область.

Тому замість того, щоби проплатити перший том, ми тепер змушені перекинути гроші на наступний рік, аби купити другий. А за той час на праці наших науковців хай піариться Львівська обласна державна адміністрація. Тому що у вас існує комплекс меншовартості перед “штолітніми львів’янами”. Але є така ситуація. Тому я ставлю на голосування, шановні колеги, перш за все, за основу, а потім будемо ще пропозицію ту другу голосувати.

Хто за те, щоб прийняти за основу запропонований проект рішення? Прошу голосувати.

За – 62, не голосували – 5: рішення прийнято.

І, колеги, пропозиція, щоби внести зміни в програму в частині фінансування енциклопедії ЗУНР, і передбачені 420 тис.грн. по плану перекинути з 2018 року на 2019 рік… 450 тис.грн. з 2018 року на 2019 рік. Прошу визначатись.

За – 60, не голосували – 7: рішення прийнято.

А тепер ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції. Прошу визначатись.

За – 62, не голосували – 5: рішення прийнято.

Даруйте, я так пожартую. Галичани збудували м.Львів, львів’яни навіть у 18-му році… галичани зробили Революцію, Вітовський. Львів’яни не змогли її втримати. Вони навіть книжки не готові написати, але коли ми написали, то вони забрали собі. Але така наша доля. Треба дбати за свій імідж, Прикарпаття.

Джигіта не дбає, тому я пропоную адміністрації подумати над тим, щоб він або подбав, або якось інакше подбати про нього.

Шановні колеги! Рішення прийнято.

Переходимо до наступного питання. Розглядається питання “Про внесення змін до
Регіональної програми будівництва, реконструкції та модернізації об’єктів дорожньо-транспортної інфраструктури Івано-Франківської області до 2020 року”.

Доповідає Рачкевич Володимир Степанович – директор департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства,
рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка.

В.Рачкевич. Шановний голово, шановні депутати! На розгляд сесії пропонуються зміни до Регіональної програми будівництва, реконструкції та модернізації об’єктів дорожньо-транспортної інфраструктури Івано-Франківської області до 2020 року, затвердженої рішенням обласної ради від 25 грудня 2015 року, зокрема, в розділі “Шляхи і засоби виконання програми” доповнити абзацами наступного змісту: “Виконання робіт за маршрутним принципом із застосуванням сучасних будівельних норм та стандартів, впровадження довгострокових контрактів (договорів) на 5-7 років на експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування, створення сприятливих організаційних умов для залучення інвесторів під час будівництва і обслуговування автомобільних…”.

О.Сич. Володимире Степановичу!

В.Рачкевич. Так.

О.Сич. Я прошу вибачення. У депутатів є на руках.

Колеги, є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Попович Василь Борисович, будь ласка.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Скажіть, будь ласка, як ми маємо логістично по цій програмі працювати з вами? От я як депутат приходжу до вас з проблемами округу, ви мені кажете, що не ви вирішуєте, вирішує хтось інший. Ну, і замкнуте коло. Що і як по цій програмі офіційно правильно, без політичної дискримінації, бо тут Ольга Юріївна говорить за гендерну дискримінацію, а у нас є в області політична дискримінація, вона прослідковується. Тому скажіть, будь ласка, як працювати по цій програмі? Дякую.

В.Рачкевич. Я хочу сказати, пане Василю, сказати вам, що департамент обласної державної адміністрації з політичними утисками і політичними напрямками не має ніякого спільного… Я як посадова особа і службовець, державний службовець, і я не маю.

Тому хочу вам сказати, що ця програма, вона існує на сьогоднішній день суто на державні дороги, але після цих змін, які запропоновані департаментом, по цих змінах будемо працювати, будемо планувати. І ви самі знаєте, що концепція розвитку доріг… три комісії обласної ради приймають активну участь і ми без цих комісій не будемо приймати ніяких рішень, тому ця програма… (Без мікрофона).

О.Сич. Володимире Степановичу, одним словом, прохання: не допускайте, будь ласка, ні гендерної, ні політичної дискримінації, зокрема у вашому департаменті.

Королик Михайло Михайлович.

М.Королик. Скажіть, будь ласка, чому є все-таки дискримінація по відношенню до наших громад, коли одна громада об’єднується і ними захоплюється вся область? Бо їм вдається перекрити дорогу, і тоді десятки мільйонів гривень надходять на ремонт дороги. А в той час, коли громада об’єднується і за власний кошт їм вдається поремонтувати декілька сотень метрів своєї дороги, ви не виділяєте на допомогу таким громадам жодної гривні. Це перше.

А друге, що хотів би, щоб ви більш детально зупинились на питанні габаритно-вагового контролю, тому що скільки би ми доріг не будували, особливо нових, якщо не буде цього контролю, а ми спостерігаємо фури, розумієте, що багато з них їдуть з перевісом, якщо не буде чіткого і реального контролю, то ніяке будівництво доріг нам не допоможе.

А також прошу вас: дайте нам більше інформації про 5-7 років заключення договорів про експлуатаційне утримання доріг.

В.Рачкевич. Почну з останнього питання.

На сьогоднішній день всі договори як в службі, так і в департаменті поки що заключаються тільки на сезон, на зимове утримання.

Але якщо провести тендер на 5-7 років і генпідрядник, який виграє цей тендер, буде знати, що він 5-7 років буде експлуатувати ці дороги, він, звичайно, буде більшою мірою переживати за ту техніку, за роботу і за відповідальність як моральну, так і будівельну, щодо забезпечення безпеки руху на дорогах, бо він буде мати майбутнє і знати, на скільки років.

Щодо вагового контролю, це є один з пунктів, який ні у 2019 році, на початку 2020 року…

О.Сич. Це важливо. Увімкніть мікрофон. Ні, ні, увімкніть. Поясню зараз, це важливо знати. Продовжуйте.

В.Рачкевич. Пункти вагового контролю. Служба доріг вже мінімум 5 років працює над тим, щоб закуповувати комплекси вагового контролю і розставляти в тих точках державних доріг області, які би могли контролювати рух великовагового транспорту, від якого на сьогоднішній день дороги дуже і дуже руйнуються.

Навіть на сьогоднішній день не всі виходи і не всі об’їзди закриваються всі ці… державних доріг. Ми ставимо перед собою таке завдання, щоб навіть на місцеві дороги, особливо дороги обласного значення, які нам на сьогоднішній день належать і стоять на балансі, щоб також припинялись об’їзди і не руйнувались ці дороги. Це будемо закладати разом з вами для закупки цих комплексів і виділення коштів.

О.Сич. Дякую. Дякую.

Ну, даруйте, друзі, у нас передбачено на запитання – 1 хвилина. Ну, на ваше запитання вже відповідають 2 хвилини. Треба по Регламенту і вам, і доповідачу… дотримуватись Регламенту.

Будь ласка, присідайте.

Колеги, хто бажає взяти участь в обговоренні?

Будь ласка, запишіться.

Королик Михайло Михайлович.

М.Королик. Шановні депутати! Щодо даного питання, воно насправді архіважливе для нашої області, тому що в нашій області дійсно можна побачити будівництво доріг між областями, таких фактично артерій. Але коли ми подивимось углиб наших районів, міст, то бачимо, що дуже велика кількість доріг перетворилась у напрямки, куди ні швидка, ні медична… ні швидка, ні пожежна не може вчасно приїхати на виклик, перевізники відмовляються надавати пасажирські перевезення. Тому, як на мене, є важливо, щоб та концепція, яка була проголосована на тих комісіях, щоб вона ще виконувалась на ділі.

Я розумію, що коли там є великий перелік доріг, то до окремих можна і за три роки не добратись. Було би все ж таки добре, щоб обласна державна адміністрація, в першу чергу, реагувала болісно не тільки там, де є політичне питання і перекриття доріг, бо, насправді, це зараз таким чином може блокуватись взагалі будь-яка робота в області, бо кожна громада це може робити. Але щоб обласна державна адміністрація підходила зі справедливістю, допомагала і вирішувала в першу чергу там проблеми з дорогами, де сьогодні елементарно швидка не може доїхати.

Що стосується тих пунктів, де вимірюється… габаритно-вагового контролю, як на мене, це дуже правильний пункт. Але єдиний варіант і прозорий спосіб роботи цих пунктів, коли вони будуть мати камери відеоспостереження в онлайн режимі, коли будь-хто з громадян нашої області, держави зможе в онлайн режимі подивитись, як працює цей пункт, щоб виключити корупційний момент. Дякую.

О.Сич. Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – в/о № 3, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Володимире Степановичу, я, в принципі, запізнився дати запитання, я буду менше виступати, але в контексті запитань і пропозицій.

У своєму виступі ви сказали такі слова, що… в принципі, і в програмі є таке питання, це абзац другий пункту 1.1: “впровадження довгострокових контрактів (договорів) на 5-7 років на експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування”. Взагалі, воно гарно виглядає, той, хто будував, утримує і відповідає.

Але скажіть, будь ласка, ми вже знищили практично всі ДЕДи, всі ті організації, які обслуговували наші дороги, які будували, які мають можливість будувати. Ми сьогодні беремо… виграють по тендеру фірми-однорічки чи семирічки, пройдуть, і потім крайнього немає. А ми спеціалістів, техніку, все, що було по районах, ми знищили і зараз не маємо, чим утримувати.

І ще одне таке питання-пропозиція вам. Якщо вам три комісії погоджують, може ще й
четверта, оскільки настільки жахливі дороги, що машини екстреної медичної допомоги проїхати не можуть. Ми вам дуже допоможемо давати напрямки, де треба першочергово ремонтувати дороги, а де інше. Тобто, заключіть ще з нашою комісією угоду, ми будемо погоджувати. Дякую.

О.Сич. Манолію Васильовичу, у мене запитання. Ви кажете: ми знищили. Тобто, ви з кимсь понищили. А чого ви це людям розповідаєте?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, понищили, понищили, то чого тепер розповідати, що понищили? Хто тоді винуватий, що ви з кимсь понищили?

Шановні колеги! Ставлю проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 55, не голосували – 11: рішення прийнято.

Коротке оголошення. Будь ласка, Василю Івановичу.

В.Гладій. Шановні колеги-депутати! У президію поступила заява від депутата обласної ради Книшука Петра Васильовича. У зв’язку з наявністю конфлікту інтересів питання номер 13 порядку денного щодо навчання депутатів та осіб, які працюють і перебувають у кадровому резерві органів місцевого самоврядування, він просить вважати, що він не брав участі у голосуванні з цього питання.

Дякую.

О.Сич. Апарат, прошу взяти до документації.

Розглядається питання “Про внесення змін до Цільової програми запобігання виникненню надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру та підвищення рівня готовності аварійно-рятувальної служби області до дій за призначенням на 2016-2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 10.06.2016. № 228-5/2016”, (зі змінами)”.

Проект рішення номер 20 – в окремій брошурі.

Доповідає Чернецький Володимир Володимирович – начальник управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії. Будь ласка.

В.Чернецький. Шановний Олександре Максимовичу, шановні депутати!

Дана зміна не стосується змін до кошторису програми, а лише чітко визначає поняття про оснащення та дає змогу здійснювати співфінансування програм міжнародної технічної допомоги. Прошу підтримати.

О.Сич. Чи є запитання колеги? Є, будь ласка, запишіться.

Ленігевич Богдан Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково.

Піцуряк Манолій Васильович. Теж помилково, так?

М.Піцуряк. Свідомо. Шановний Володимире Володимировичу! У мене питання фінансове якраз.

2018 рік, у програмі 5 млн. 853 тис.грн., мало по програмі бути. Якщо по пам’яті, реально, скільки в цьому році по даній програмі освоєно коштів?

В.Чернецький. В цьому році близько 700 тис.грн.

М.Піцуряк. Прошу?

В.Чернецький. Близько 700 тис.грн. в цьому році.

О.Сич. Дякую, Володимире Володимировичу!

Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 55, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до комплексної цільової соціальної програми розвитку цивільного захисту Івано-Франківської області на 2016-2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 03.07.2015. № 1686-37/015”, (зі змінами)”.

Проект рішення номер 21 – в окремій брошурі.

Доповідає Дембич Іван Іванович – заступник начальника управління з питань цивільного захисту обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії.

І.Дембич. Шановний Олександре Максимовичу, шановна президіє, шановні депутати, запрошені!

У зв’язку із збільшенням тарифів на телекомунікаційні послуги обласної системи оповіщення, зростання цін на матеріально-технічні засоби та придбання їх для закладки у регіональний матеріальний резерв та необхідності підтримання належної готовності до виконання за призначенням мобільної оперативної групи обласної державної адміністрації, водолазно-рятувальної служби, нами запропонований проект змін до комплексної цільової соціальної програми розвитку цивільного захисту Івано-Франківської області на 2016-2020 роки.

Зміни до програми запропоновано провести, в основному, в межах коштів, передбачених на виконання заходів програми на 2016-2020 роки.

О.Сич. Чи є запитання, шановні колеги? Є? Запишіться, будь ласка.

Галабала Ольга Юріївна.

О.Галабала – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Скажіть, будь ласка, в якому стані зараз знаходиться обласна система оповіщення? І у вас тут в заходах вказано про існування і оснащення кризового центру. В якому він стані? Тобто, це є приміщення, де працюють люди. Як взагалі сама система оповіщення працює? Коли вона тестувалась? На якій території вона буде працювати? Дайте, будь ласка, цю інформацію.

І.Дембич. Значить, в минулому році була проведена комплексна перевірка стану цивільного захисту на території області комісією Державної служби з питань надзвичайних ситуацій, і за результатами цієї перевірки було встановлено ряд недоліків, які були відпрацьовані, усунуті. І вже в ході контрольної перевірки, яка проводилась в цьому місяці, комісією Державної служби з питань надзвичайних ситуацій дана оцінка, що наша система централізованого оповіщення готова до виконання завдань за призначенням. Є відповідна система роботи, відповідно проводиться її перевірка, підтримані в повній готовності до використання за  призначенням. Вона використовує систему… є система, яка включає в себе нашу централізовану систему оповіщення, це є системи оповіщення П-160, централізована. Ми використовуємо також інші комунікації, а також ми маємо зв’язки з торговими центрами, великими торговими центрами, мережами і так дальше. Оцінка була комісії: готова.

О.Сич. Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – в/о № 3, депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний Іване Івановичу! Питання аналогічне, як попередньому доповідачу задавав.

В програмі на 2018 рік закладено майже 7 млн.грн., тобто 6 млн. 909 тис.грн.

Ми сьогодні – в стані війни з Російською Федерацією. В 10-и областях оголошено воєнний стан. Не виключені любі варіанти, які можуть бути дальше.

Скільки реально витрачено коштів на сьогодні? І якщо сума дуже мала, звертаюся до виконавчої влади: товариство, не тільки фракції розпоряджаються коштами на соцеконом, ми біля 400 чи 500 млн. коштів виділили. І в стані війни 6, 7, 10, 15, 20 млн.грн. знайти для цивільного захисту – ми вимушені це знайти, зробити, і можна це зробити.

Скажіть, будь ласка, сума, і прошу всіх врахувати те, що ми в стані війни, і це треба робити. Дякую.

І.Дембич. Програмою на 2018 рік передбачено фінансування  в сумі 6 млн. 188 тис.грн., для цієї програми, яка складається з 6 підпунктів. Станом на 01.11.2018 р. було використано 4 млн. 757 тис.грн., і станом на 01.12.2018 р. було використано більше як 5 млн.грн. Тобто, у нас ще запас залишається на цей місяць на виконання цих шести пунктів, підпунктів підпрограми. До кінця року, я думаю, що вони будуть профінансовані і використані кошти в повному обсязі.

О.Сич. Дозвольте репліку.

Знаєте, перебування на управлінській посаді заставляє бути прагматичним.

От конкретно, якщо треба нашу систему цивільного захисту привести у відповідність,
звідки можемо взяти гроші? На цей рік ми попередньо плануємо покласти в бюджет розвитку 50 млн.грн. Це або весь бюджет розвитку, не ремонтувати школи і садочки, віддати сюди, або ж “врізати” в освіті, в охороні здоров’я, в культурі, в соціальному захисті. Сказавши “а”, треба казати “б”. Треба казати, де “врізати”. Все. Чітка пропозиція.

Тому я пропоную: розгляньте на комісії. От ваша комісія – профільна: де “врізати” в охороні здоров’я? А інші комісії я попрошу подивитись, де “врізати” в інших сферах, і тоді дати на цивільний захист. І це буде прагматичний, правильний, а не популістичний підхід.

Дякую, сідайте, будь ласка.

Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу голосувати.

За – 55, утримався – 1, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласної цільової соціальної програми розвитку фізичної культури та спорту на 2017-2021 роки”.

Проект рішення номер 22 – в окремій брошурі.

Доповідає Оклієвич Орест Євгенійович – начальник управління спорту обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії.

О.Оклієвич. Шановний Олександре Максимовичу, шановна президіє, шановні депутати! Вноситься технічна правка до  пункту 3.5 “Підтримка громадських організацій” у зв’язку з тим, що цього року збільшено було фінансування, і ми вийшли за межі програми. На наступні роки ми збільшили, щоб не повертатись більше до цього пункту.

О.Сич. Чи є запитання? Є. Запишіться, будь ласка.

Атаманюк Олег Юрійович.

О.Атаманюк – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Шановний Оресте Євгенійовичу! Оскільки сума досить значна, це понад 5 млн.грн., скажіть, будь ласка, які саме громадські організації ви будете фінансувати з цих коштів? Дякую.

О.Оклієвич. Всі громадські організації фінансуються через рішення бюджетної комісії. Коли буде затверджений бюджет, ми вносимо свої пропозиції на бюджетну комісію, все відкрито, і там приймається рішення. Так відбувалося кожного року.

Це громадські організації – це, в основному, федерації видів спорту олімпійського
напрямку, в основному, 90 відс.

О.Сич. Скажіть, що це є федерації…

О.Оклієвич. Це федерації, баскетбольний клуб “Говерла”, ми знаємо, що ми фінансуємо, футбольний клуб “Прикарпаття” – йде як фінансова підтримка, надання субвенції м.Івано-Франківську, а так, в основному, це федерації, громадські організації.

О.Сич. Сьогодні, Оресте Євгенійовичу, є модним словом в цьому залі “дискримінація”. Ви дискримінуєте волейбол.

О.Оклієвич. Якраз і ні.

О.Сич. Добре. Шановні колеги! Дякую, Оресте Євгенійовичу, прошу сідати.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 51, не голосували – 16: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до Програми фінансової підтримки Івано-Франківського обласного комунального агролісогосподарського підприємства “Івано-Франківськоблагроліс” на 2015-2019 роки”.

Проект рішення номер 23 – на окремому аркуші.

Доповідає Олійник Олег Богданович – генеральний директор Івано-Франківського обласного комунального підприємства.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії.

О.Олійник. Шановний Олександре Максимовичу, шановні президіє, шановні депутати!

Враховуючи обов’язки, передбачені Статутом Івано-Франківського обласного комунального підприємства щодо управління підпорядкованими підприємствами, здійснення постійного контролю щодо ведення лісового господарства, також враховуючи інфляційні процеси та збільшення мінімальної заробітної плати та відповідно збільшення податкових зобов’язань, для їх ефективного виконання прошу погодити даний проект рішення і дані зміни до Програми фінансової підтримки Івано-Франківського обласного комунального агролісогосподарського підприємства на 2015-2019 роки в частині фінансування.

Даний проект рішення був розглянутий та погоджений на постійних комісіях обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин і з питань бюджету, фінансів та податків.

О.Сич. Чи є запитання? Будь ласка, запишіться.

Ольга Юріївна Галабала, будь ласка.

О.Галабала. Дякую. Скажіть, будь ласка, яка причина того, що обласна рада має
дофінансовувати ще 300 тис.грн. на заробітну плату? Підприємство збиткове, воно не може заробити на заробітну плату своїх працівників? Чи в чому причина? Дякую.

О.Олійник. Ольго Юріївно, дякую за запитання. Це фінансування суто управління, а не лісогосподарських підприємств на районах. Воно створене як управління, а не підприємство, яке би мало заробляти на себе. Ми, так, контролююча, методична, практична та організаційна функція.

О.Сич. Шановні колеги! Я думаю, що далеко не всі розуміють.

Насправді, наше підприємство здійснює управлінсько-методичні функції по відношенню до районних агропідприємств, створених на основі колишніх міжколгоспних лісів. Воно, як правило, там… скоріше вони заробляють по районах, хто вміє заробляти, а вони скоріше здійснюють такі функції, такого характеру. Але щоб ці функції здійснювати, очевидно, треба грошей.

Тому зі зміною, власне, розцінок, заробітної плати, все решта, вони потребують сьогодні збільшення нашої підтримки по програмі.

Дякую. Сідайте, будь ласка.

О.Олійник. Дякую.

О.Сич. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Будь ласка, запишіться.

Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Власне, Олександре Максимовичу, про те, що ви говорили. Я пропоную “відщепнути” з усіх у фонді розвитку і дати цьому підприємству в наступному році суттєву матеріальну підтримку для того, щоб воно почало переробляти дерево. Оскільки враховуючи те, що зараз можливо буде знову подвійний податок, про який звернення ми вже голосували, підприємство може просто вмерти, це щоб розуміли всі депутати. При подвійному оподаткуванні це підприємство не витримає. Наприклад, Коломия дала аж 5% податку, для прикладу.

Тому я пропоную “відщепнути” в бюджеті розвитку суттєву суму. Я знаю, у пана Олега вже є якісь ідеї щодо переробки дерева, щоб ми переробляли, щоб ми не були сировинним підприємством, і відповідно збільшаться й податки з цього підприємства, і прибутки, і ми всі будемо в плюсі. Просто “відщепнути”, і щоб це була консолідована позиція всієї ради, і заробляти для області. Дякую.

О.Сич. Якщо вони подадуть якісь конкретні розрахунки, ідеї, можемо розглянути спочатку на комісіях, потім – на сесії.

Ольга Юріївна, будь ласка.

О.Галабала – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Дякую. Я все-таки не розумію до кінця. Я вивчала статутні документи Івано-Франківського облагролісу, це комунальне підприємство Івано-Франківської обласної ради, яке створено для того, аби здійснювати управлінську діяльність і отримувати прибуток, отримувати дохід від діяльності підприємства.

Тому, якщо наше комунальне підприємство є постійно збитковим, крім того, ми ще
сьогодні будемо розглядати питання про те, щоб майно давати в оренду, то підприємство займається управлінням лісами є збитковим, ми його постійно дофінансовуємо. Давайте ми віддамо громадам це підприємство, громади будуть раді отримати у своє розпорядження ліс. Вони можуть між собою також об’єднатись і створити своє управління цими лісовими господарствами. Крім того, такі ініціативи в громади є. Я просто не розумію доцільності утримувати комунальне підприємство і постійно його дофінансовувати. Тому наша фракція цього підтримувати не буде. Дякую.

О.Сич. Я зараз надам слово. Ну, скажемо, я не спеціаліст в лісовому господарстві. Але, на мою думку, перше, я думаю, що це буде правильно, якщо громада… до речі, не кожна громада собі дозволить, бо є відповідні вимоги щодо управління лісовим господарством. Якщо якісь громади зуміють собі організувати лісові управління і звернутися до нас, ми будемо розглядати питання про передачу наших лісів їм у власність. Перше.

Друге, щодо дотації управлінських структур. На такій же основі ми повинні або дотувати департамент освіти, управління культури, департамент охорони здоров’я або ліквідувати їх і віддати на приватизацію громаді. Це ж управлінські структури. Управлінські структури апріорі є дотовані.

О.Галабала. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, колись передбачали, що будуть заробляти. Яким чином? Так, воно може надавати управлінські послуги. Хто буде купляти управлінські послуги сьогодні? Що купить Коломийське райагропідприємство чи Верховинське, чи Косівське управлінські послуги? Та не купить. Але хтось мусить в області контролювати стан використання лісів комунальної власності, хтось мусить надавати методичні поради, що з лісами робити, хтось мусить контролювати, як ці ліси почувають себе. Хтось мусить це робити. Бо просто це найлегше: взяти, зруйнувати систему управління, нехай собі воно гниє.

Спеціаліст просить слова, депутат Осташук.

Р.Осташук. Шановний Олександре Максимовичу! Я повністю підтримую ваші слова і хочу сказати, що дійсно ні одна громада не утримає ці ліси. Якщо є ціле управління, воно не може дати собі ради, то ні одна громада цього не зробить. Бо ці ліси мали і мають інші функції, те, що ви сказали, що це агроліси, які були полезахисні смуги, які належали і мали зовсім іншу функцію, не експлуатаційну, а зовсім іншу функцію. Через те краще, нехай буде управління, і воно більше собі дасть раду. Але те, що на посадку, на відновлення і на охорону лісів повинні виділятись кошти, це однозначно.

О.Сич. Дякую.

Колеги, ми закінчили обговорення. Пропозицій не було.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 53, проти – 1, не голосували – 11: рішення прийнято.

“Про внесення змін до рішення обласної ради від 09.12.2016. № 347-11/2016 “Про регіональну цільову програму діяльності господарського підрозділу господарського управління облдержадміністрації на 2017-2019 роки” (із змінами)”.

Проект рішення номер 24 – в окремій брошурі.

Доповідає Антоняк Василь Федорович – начальник господарського підрозділу господарського управління обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка.

В.Антоняк. Шановні голови, шановні депутати!

Господарський підрозділ управління облдержадміністрації з питань ресурсного забезпечення є бюджетною неприбутковою установою, діє на основі Положення про підрозділ. Фінансується відповідно до регіональної цільової програми обласної ради від 09.12.2016 р.

Згідно з паспортними даними програми орієнтовний обсяг фінансування на 2019 рік передбачено на суму 5 млн. 600 тис.грн. Однак, починаючи з 2017 року, споживчі ціни на паливно-мастильні матеріали, товарно-матеріальні цінності, комунальні послуги, також мінімальна заробітна плата зросли приблизно на 15 відс.

Тому ми просимо додатково, а саме: передбачити на 2019 рік 900 тис.грн.

О.Сич. Шановні колеги! Питання зрозуміле, аналогічного характеру.

Чи є запитання? Є. Будь ласка, запишіться.

Попович Василь Борисович.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Оскільки у вас велике фінансування з обласного бюджету, може би вас переназвати комунальним підприємством або об’єднати з Костишиним разом, або щось зробити так, щоби… два господарські управління в одному будинку існують. Не розумію. Дякую.

В.Антоняк. Це питання, можливо, ви пам’ятаєте, вже розглядалось два роки, вже третій рік, тому… і там неможливо передавати, тому що комунальне господарство, воно госпрозрахункове, і згідно із законодавством, там є дуже великі складнощі. Ми це вивчали, я говорив, три роки тому.

О.Сич. Ви знаєте, даруйте, добавлю. Навіть питання майна. Для того, щоб передати якусь розбиту машину, треба приймати рішення Кабінетом Міністрів України.

Каже Олег Романович, що значно простіше об’єднати обласну раду і адміністрацію.

О.Гончарук. Ще трошки.

О.Сич. Колеги! Дякую, дякую, Василю Федоровичу. Сідайте, будь ласка.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 56, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 24.07.2015.
№ 1722-36/2015 “Про перспективний план формування територій громад області” (зі змінами)”.

Проект рішення номер 25 – в окремій брошурі.

Доповідає Кобилянський Богдан Миколайович – заступник голови обласної державної адміністрації, наш колега-депутат.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Б.Кобилянський. Шановний Олександре Максимовичу, Олеже Романовичу, шановні депутати! Обласна державна адміністрація виносить на розгляд сесії обласної ради проект рішення “Про внесення змін до рішення обласної ради від 24.07.2015. № 1722-36/2015 “Про перспективний план формування територій громад області” (зі змінами)”.

Пропонується одна зміна, вона стосується села Рибне, а саме: вилучити с.Рибне з Івано-Франківської об’єднаної територіальної громади і долучити до Ямницької об’єднаної територіальної громади. До рішення додається протокол громадського слухання жителів Рибненської сільської територіальної громади, яка одноголосно прийняла відповідне рішення, а також рішення сесії сільської ради с.Рибне, яка вирішила: надати згоду на добровільне приєднання територіальної громади с.Рибне Рибненської сільської ради Тисменицького району Івано-Франківської області до Ямницької об’єднаної територіальної громади Тисменицького району Івано-Франківської області, а також рішення Ямницької громади, яка вирішила надати згоду на добровільне приєднання територіальної громади села Рибне Рибненської сільської ради Тисменицького району Івано-Франківської області до Ямницької сільської об’єднаної територіальної громади Івано-Франківської області.

О.Сич. Запитання, колеги. Є запитання. Будь ласка, запишіться.

Попович Василь Борисович.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Пане Богдане, скажіть, будь ласка, таку річ. Чому село Рибне, я знаю по протоколу, вони там  проголосували більшістю людей, все нормально, ми так швидко вилучаємо з м.Івано-Франківська, з міської ОТГ? Натомість, село Загвіздя і село Підлісся перебувають дальше у складі Івано-Франківської ОТГ по перспективному плану, хоча це вже створена громада, там затверджені відповідні органи, там пройшли вибори? Чому ми дальше їх тримаємо у м.Івано-Франківську? Яка логіка в цьому процесі? Поясніть, будь ласка.

Б.Кобилянський. Василю Борисовичу, дякую за запитання. Угринівська і Загвіздянська сільські ради скористались Законом про добровільне об’єднання громад, об’єднались, пішли на вибори, практично на сьогоднішній день обрали голів громад. І Кабінет Міністрів на цей рік надав їм прямі міжбюджетні відносини. Цей рік вони будуть працювати повністю як громади, протягом цього року.

Але надзвичайно є багато застережень зі сторони експертів щодо таких громад. Це дві невеликі громади. У нас практично ще таких громад не було, які б складались з двох сільських рад. Це вперше. Це Угринівська і це Загвіздянська. Є застереження щодо подальшої їхньої спроможності. Практично ці застереження сьогодні звучать як від експертів Івано-Франківська, так і від київських експертів.

Тому давайте, можливо, подивимось, як вони будуть працювати, наскільки вони будуть самодостатні, наскільки люди будуть від того щасливі. І якщо буде на те воля депутатів, ми винесемо і проголосуємо відповідно зміни до Перспективного плану.

О.Сич. З вашого дозволу, репліку. Я на продовження запитання Василя Борисовича. Це абсолютно маніпулятивним чином і незаконно створили ці дві псевдогромади. Даруйте, я назву речі своїми іменами. Користуючись, очевидно, економічно-політичними мотивами. Політичними: затиснути місто у лещата, а економічними – ґендлювати приміською дорогою земелькою. Як так могло статися, коли обласна державна адміністрація дає негативний висновок, обласна рада не вносить жодних змін у Перспективний план? Нам обіцяє: а це буде просто сільська рада? А Кабінет Міністрів… а це, до речі, відношення виконавчої влади до місцевого самоврядування, попри красиві слова, як у нас всі люблять місцеве самоврядування, а Кабінет Міністрів “плював” на обласну раду і своїм рішенням імперативно дав їм статус об’єднаної громади. І тут дуже яскраво прослідковується політична заанґажованість. Дуже яскраво, дуже яскраво
прослідковується політична заанґажованість, дуже яскраво.

Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко. Пане голово, шановні колеги-депутати! Власне, у мене було запитання в контексті того, що говорив Василь Борисович і ви, Олександре Максимовичу. Але вже щоб задати своє запитання, мені просто цікаво, навіщо тоді неодноразово, ми пам’ятаємо минулий рік, коли ми в екстреному порядку вносили зміни в перспективний план, бо ось-ось мали бути вибори. А тут виходить, що Кабінет Міністрів може всупереч думки і позиції обласної ради приймати собі рішення і визнавати чи не визнавати спроможність. Навіщо тоді обласна рада взагалі приймає ці перспективні плани?

Б.Кобилянський. Якщо сьогодні розглядати питання Угринева і Загвіздя, я повністю десь поділяю думку Олександра Максимовича в тому плані, що на сьогоднішній день їм важко буде надзвичайно конкурувати з містом. І не стільки тут втрачає Угринів, як втрачає місто, яке не буде мати можливості розвиватись. Але Закон про добровільне об’єднання громад має як свій позитив, так і свої мінуси. І скориставшись цим Законом,  на сьогоднішній день така ситуація.

В будь-якому випадку Кабінет Міністрів надав всім можливість попробувати. Я думаю, що це все буде відбуватися у 2020 році, будуть вибори на іншій основі, то все буде по-іншому.

О.Сич. Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Богдане Миколайовичу, доброго дня!

Ви знаєте, підтримую стовідсотково те, що голова сказав. Ми приймаємо рішення, перспективні плани, а поза нас все робиться. І для чого ми тут сидимо, для чого ці  питання виносити, якщо воно робиться у тих моментах без нас? То після прийняття рішення вже не питайте нашої згоди. Для чого нашої згоди, коли подія відбулася? Реально і Угринів, і ті села, які поряд є, вони користуються стовідсотково благами міста. Я знаю, вже стільки років в обласній раді, від 2010 року, постійно екстрена допомога, швидка, яка має обслуговувати, медична допомога, ОТГ, те, що передбачено, мають тільки первинку. Майже 300-тисячне місто з одною первинкою не буде. Тобто, це якийсь дисонанс. Тобто, Франківськ, я так вбачаю, мав би мати статус, як м.Київ в Україні має, так і великі міста мають мати статус…

О.Сич. Даруйте, ще одну репліку на продовження.

Уявіть собі ситуацію: от місто образилось на таку безалаберність, так, і поставило п’ятиметровий паркан біля Угринева, а половина Пасічної – це Угринів. Що буде робити Угринів? Чим буде їхати? Куди буде йти хліб купляти? Куди буде йти по медичну допомогу? Скажіть мені: що буде робити Угринів? Інакше як маніпуляцією створення цієї псевдогромади назвати не можна.

Королик Михайло Михайлович.

Б.Кобилянський. Я два слова.

О.Сич. Будь ласка.

Б.Кобилянський. Практично, якщо місто завтра дійсно поставить  питання: ви незалежні, будь ласка, будьте незалежні по всьому, і сьогодні є карта франківця, сьогодні ми говоримо про надання освітянських послуг і багато іншого, і якість послуг громад… громади Угринівської чи Загвіздянської сьогодні понизиться, то люди поставлять так само до керівників питання: для чого нам ця громада потрібна? Тому ми не спішимо це питання виносити до змін до
Перспективного плану.

О.Сич. Я комусь надавав слово.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Королику. Михайле Михайловичу, будь ласка.

М.Королик. Насправді, якщо чесно, дійсно, обідно, що люди стають заручниками ситуації, коли їх у своїх політичних інтересах використовують, До речі, такими темпами можна створити ще в Тисменицькому районі 20 громад. Будете мати і статистику гарну, і динаміку. Як на мене, це є велика помилка, що ми йдемо таким шляхом. Адже реформа була створена задля того, щоби бути ближчими до людей, щоби мати конкретні результати в підсумку. А що ми в підсумку маємо? Крім Ямницької громади, Брошнів-Осадської, більшість громад потерпає через те, що у них немає грошей на розвиток, через те, що у них немає грошей елементарно на зарплати. Хоча, як на мене, збільшення громади як Ямницької, так і Франківської має логіку, бо тут є велика реверсна дотація. Скажіть, будь ласка, чи у нас в області серед міст обласного значення та громад області чи багато є тих, які мають реверсну дотацію, в яких є перспективи збільшення?

Б.Кобилянський. Реверсна дотація? Є Ямницька громада, є Брошнівська громада. Поки що є дві громади, які мають реверсну дотацію.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Б.Кобилянський. Серед усіх. Я говорю про громади.

О.Сич. Мельничук Василь Іванович.

В.Мельничук. Шановний пане голово, шановні колеги! У мене було питання аналогічне, яке задавали мої колеги.

Що я хочу сказати? Богдане Миколайовичу, експеримент зі створенням об’єднаних громад дорого і може дорого коштувати нашим громадам і нашим людям. Тому я вважаю, що такі експерименти є неприпустимими. І взагалі, зважаючи на ті рішення, які прийняв Кабінет Міністрів, незважаючи на позицію обласної ради, може взагалі не варто вносити в сесійний зал питання про внесення змін до Перспективного плану? Нехай Кабінет Міністрів бере на себе повну відповідальність і не питає думки обласної ради. Розумієте? Так як це вийшло з ОТГ Угринівською і Загвіздянською. Як ви вважаєте?

Дякую.

Б.Кобилянський. Ну, Василю Івановичу, ми розуміємо і бачимо по областях, скільки і які громади утворено. В тому числі, розуміємо Тернопільську область, і скільки там створено малих громад.

А наша позиція була дуже чітка у цьому напрямку: ми старались все ж таки розказати людям, що майбутнє все ж таки за об’єднаними спроможними громадами. І якщо завтра ця громада абсолютно буде неспроможна фінансово, іншого шляху, як приєднатись до іншої, у неї не буде.

О.Сич. Тобто, спочатку роздадуть земельку біля міста, а потім скажуть: прийміть нас у місто.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А може для того й створювали громади? І може для того Кабінет Міністрів на основі якихось вагомих аргументів і визнав їх громадами? Цікаво, які аргументи поступили в Кабінет Міністрів з боку багатих приміських сіл, щоб визнати їхній статус як об’єднаних громад?

Питання можете залишати без відповіді.

Б.Кобилянський. Я думаю, що так само питання і до Івано-Франківської міської ради, яка мала би більш плотніше працювати з цими населеними пунктами, які є навколо м.Івано-Франківська.

О.Сич. Колеги, запитання вичерпані. Хто бажає взяти участь в обговоренні?

Сідайте, Богдане Миколайовичу. Запишіться.

Королик Михайло Михайлович.

М.Королик – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Я не даремно запитував за реверсну дотацію, адже в тих матеріалах, які нам роздані, ми можемо побачити, що м.Івано-Франківськ повертає до державного бюджету 45 млн.грн. з лишком. Тому закликаю ті приміські села Франківська, які сьогодні мають можливість спостерігати нашу сесію, взяти це до уваги, адже це величезний потенціал, і це кошти, які фактично повертаються в державний бюджет, а за них можна нормально і якісно розвивати наші громади. Це перше.

Друге, все-таки вважаю, що це велика помилка, Олег Романович, що адміністрація допускає створення громад на основі двох сіл, адже в цих громадах створюються всі відповідні відділи та управління: освіти, охорони здоров’я, культури, що абсолютно не має ніякої логіки, коли в одному районі на обслуговуванні 88 тис. населення були ці всі відділи, а сьогодні ми маємо одну повноцінну заможну громаду Ямницьку, а також дві громади, які пішли в експеримент.

Я вважаю, що ми таке в майбутньому не маємо жодного права допускати. А що стосується землі, я знаю, що часто, коли створюються громади, а особливо, що стосується біля міст обласного значення, то в людей є заперечення, яка буде доля їхньої землі.

Шановні люди! Коли йде питання землі в одному населеному пункті, в селі тому чи іншому, ви подивіться, чи ви бачили публічності розгляду цих питань за всю незалежність України, наскільки це все відбувалось, і наскільки це все було правильно чи неправильно.

Що стосується об’єднання населених пунктів навколо м.Івано-Франківська, то я можу вас запевнити, що, враховуючи, скільки журналістів бере участь в сесії, скільки бере участь громадських активістів, ці питання на сесії міської ради значно гостріше розглядаються, ніж в будь-якій громаді під м.Івано-Франківськом. Тому не треба боятися об’єднуватись з м.Івано-Франківськом, тому що від цього виграє як м.Івано-Франківськ, так і громади ті, які об’єднаються з ним. Дякую.

О.Сич. Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановні колеги! Власне на цьому, що ми тільки що обговорюємо, питання на прикладі Угринева і Загвіздя, ми бачимо абсолютно вірно, що фактично уряд засвідчив в черговий раз, що думка обласної ради, думка експертних центрів, яких у нас аж три створено, які виступали проти створення цих громад, після того, як були проведені вибори, їх мало цікавить. Тому абсолютно логічно, що можна так само поступати і з Рибним, і наше рішення тут не має особливої ваги в контексті уряду.

Стосовно самої реформи, то моя особиста думка, що на прикладі того, як було створено громади в Угриневі і Загвізді, фактично ці приклади свідчать про те, що відбувається нівеляція і зміст самої реформи позбавляє її будь-якої логіки.

Оскільки, якщо ми візьмемо наш Перспективний план, є 16 суб’єктів. Так? Які би мали увійти? І що ми бачимо? Тут є такі села, як Березівка, Добровляни, Колодіївка, які фактично з Франківськом не споріднені, не мають спільної території, які знаходяться досить віддалено від обласного центру, натомість, такі села, як Угринів, Загвіздя, які фактично межують і які знаходяться безпосередньо в м.Івано-Франківську, так як село Угринів, яке фактично… От я проживаю на вул.Тролейбусна, 24, навпроти у мене будинок – це вже є Угринів. Всі мешканці категорично проти, оскільки вони користуються всіма послугами м.Івано-Франківська.

Тобто, це є парадокс, це є алогічність. І я інакше це, як політично вмотивованим рішенням не вважаю, оскільки це є абсолютна нівеляція самої реформи. Дякую.

О.Сич. Попович Василь Борисович.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Два аспекти. Перший. Богдане Миколайовичу, чи ви не думали над тим, щоб напрацювати якісь поправки до недосконалого Закону і подати це від Івано-Франківської області, проголосувати це на сесії обласної ради? Раз.

Друге, з приводу утворення двох громад і з приводу того питання, яке ми сьогодні слухаємо, – про приєднання села Рибне до Ямницької ОТГ.

Створено дві громади. Тим самим село Рибне не має географічної межі з містом Івано-Франківськом сьогодні, на даний момент. Все, межі немає, тобто, по Перспективному плану ці всі села мали би піти до м.Івано-Франківська разом з Рибним, тобто, Угринів з Узином і Загвіздя з Підліссям. Сьогодні Рибне відрізано, відповідно село проголосувало за те, щоб їм приєднатись до сильнішого. До сильнішого, вони географічно мають межу з Ямницькою ОТГ.

Але небезпека полягає в тому, критичний момент цього питання: аби нам завтра “не вилізли нові Грибовичі”, як у Львові. Тому що ви знаєте, що на території села Рибне розташований сміттєполігон міський, який обслуговує не тільки м.Івано-Франківськ, але і, ну, напевно, десь третину області. Бо сьогодні Коломийські ОТГ до нас возять сміття, просяться, і Косівський район, і Яремчанська зона, Надвірнянський район та інші, щоб ви тут не творили політичні спекуляції і не використовували це в політичних маніпуляціях. Дякую.

О.Сич. Я думаю, що було б правильно, я звертаюся до голови комісії, Василю Івановичу Мельничук, було б правильно, якби до наступної сесії на комісії був розроблений якийсь проект звернення до Кабінету Міністрів України з приводу цих прецедентів, із закликом до Кабінету Міністрів не порушувати чинне законодавство про добровільне об’єднання громад, оскільки це нівелює саму ідею реформи децентралізації. І чітко, так як ми сьогодні розклали це по нашому зверненню по наданню дозволу на користування надрами, так само там чітко розкласти, як порушується законодавство чинне. Якщо вищий орган державної влади порушує законодавство, що ви хочете від людей, люди добрі?! Що ви хочете від людей? Це той нігелізм по відношенню до закону і порядку, про який я казав під час свого звіту. Ну, цей приклад демонструє Кабінет Міністрів, такий нігелізм.

Шановні колеги! Не було пропозицій до проекту рішення, ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 53, утримався – 1, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про стан, ремонт та утримання автомобільних доріг в області у 2018 році”.

Проект рішення номер 26 – в окремій брошурі.

Доповідає Рачкевич Володимир Степанович – директор департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства,
рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка.

В.Рачкевич. Шановні голови, шановні депутати! Пропонується до розгляду на сесії
інформація щодо стану, ремонту та утримання автомобільних доріг в області у 2018 році.

Щодо стану, ремонту і утримання автомобільних доріг в області державного значення, мережа автомобільних доріг загального користування державного значення, яка знаходиться на балансі служби автомобільних доріг Івано-Франківської області, з 1 січня 2018 року складає 1 тис. км 400 м, міжнародного значення – 33 км, національного значення – 404 км, регіонального значення – 384 км, територіального значення – 177,8 км.

З 2015 року в області впроваджується програма розвитку дорожнього господарства областей української частини Карпатського єврорегіону, згідно якої проводиться ремонт доріг області за маршрутним принципом. Завдяки цьому з’єднано дороги Івано-Франківськ – Львів, Івано-Франківськ – Чернівці, Івано-Франківськ – Рахів, відремонтовано окремі ділянки від Татарова до Косова в Коломийському та Городенківському районах.

За цим принципом продовжується ремонт доріг в області у 2018 році. Основним напрямком ремонту визначено автомобільну дорогу Н-10 Стрий – Мамалига на ділянці Долина – Калуш – Івано-Франківськ, 22 км якої планується відремонтувати.

На даний час завершуються роботи по введенню в експлуатацію 31 км відремонтованого дорожнього покриття автомобільної дороги Н-01 Мукачеве – Львів – 25 км, Р-21 Долина – Хуст – 1 км, і Н-10 Стрий – Мамалига – 5 км.

У 2018 році на розвиток дорожнього господарства службою автомобільних доріг в області спрямовано видатки за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів в сумі 608 млн.грн., в тому числі на виконання робіт на автомобільній дорозі загального користування державного значення за рахунок коштів державного бюджету по програмі розвитку мережі на утримання автомобільних доріг загального користування державного значення 365 млн.грн., на ремонт та утримання автомобільних доріг державного значення – 83 відс. від запланованого річного обсягу, з них: будівництво – 8,7 млн.грн., капітальний ремонт – 0,8 млн.грн., поточний середній ремонт – 273 млн.грн., поточний дрібний ремонт та експлуатаційне утримання – 81,9 млн.грн.

Державного фонду регіонального розвитку: 56 млн.грн. на виконання робіт з поточного середнього ремонту доріг державного значення, і митного експерименту – 5,5 млн.грн. – поточний середній ремонт автомобільних доріг державного значення.

На виконання робіт на автомобільних дорогах загального користування місцевого значення – 181,6 млн.грн. – за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, 181 млн.грн. – на ремонт та утримання автомобільних доріг місцевого значення, з них: поточний середній ремонт – 93 млн.грн., поточний дрібний – 55,6 млн.грн., експлуатаційне утримання – 22,2 млн.грн., з обласного бюджету – 0,3 млн.грн.

У 2018 році продовжуються ремонтні роботи на автомобільних дорогах загального користування державного значення, зокрема Н-10 Стрий – Мамалига на ділянці Івано-Франківськ – Калуш – Долина, границя з Львівською областю – окремими ділянками, Н-09 Мукачеве – Львів на ділянці Надвірна – Яремче, границя із Закарпатською областю, Р-24 Татарів – Кам’янець-Подільський, Р-62 Криворівня – Чернівці, також в поточному році проводяться роботи з будівництва моста на кілометрі 77+3 197 автомобільної дороги загального користування державного значення Р-24 Татарів – Кам’янець-Подільський.

Для забезпечення швидкого і якісного виконання робіт залучаються підприємства, які мають сучасну техніку, достатній досвід, належні організаційні та фінансові можливості.

Такий підхід відповідає міжнародній практиці, в тому числі і практиці ЄБРР та інших організацій, які встановлюють чіткі і детальні умови щодо будівельних організацій, які планують залучатись до виконання відповідних робіт, досвід виконання аналогічних договорів, наявності необхідної будівельної техніки, кваліфікованих працівників.

Щодо інформації на дорогах місцевого значення. Мережа автомобільних доріг загального користування місцевого значення в Івано-Франківській області станом на 1 січня 2018 року складає 3 117 км, з них: обласного значення – 942 км, районного значення – 2175 км. На цих дорогах загального користування місцевого значення знаходиться: 813 мостів і шляхопроводів протяжністю 16 км 489 м.

Згідно з розпорядженням облдержадміністрації від 11 червня 2018 року за номером 328 “Про внесення змін до розпорядження…” та номером 825 від 18.03.2018 року департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури визначений розпорядником коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах у другому півріччі 2018 року.

Згідно з додатком 7 Закону України “Про Державний бюджет України на 2018 рік” передбачена субвенція у розмірі 278 млн. 907 тис.грн. Для департаменту залишок на друге півріччя склав 71 млн.грн., з них: 61 млн.грн. – капітальний ремонт, 5 млн.грн. – зимове утримання, 5 млн.грн. – поточний  ремонт.

Відповідно до концепції розвитку автомобільних доріг визначено першочергові заходи у розвитку автомобільних доріг в області, зокрема, передбачається проведення капітальних
поточних ремонтів доріг вулиць на 2018-2020 роки, відповідно: 2018 рік – 278 млн.грн., 2019 рік – 481 млн.грн., 2020 рік – 656 млн.грн.

Щодо стану… щодо стану доріг. Протягом 25-30 років дороги капітальним ремонтом не ремонтувались.  Друге, роботи по водовідведенню практично не проводились, що призвело до порушення водно-теплового режиму доріг – основного показника стійкості. Тому практично
98 відс. всієї протяжності доріг у незадовільному стані і потребують капітального ремонту.

Щодо стану мостів. Практично 90 відс. мостів побудовані у 70-80-ті роки. Експлуатаційному утриманню мостів протягом цих років не приділялась належна увага. Тому всі ці мости, я маю на увазі ці 90 відс., перебувають… потребують капітального ремонту або взагалі заміни на нові. Також на сьогоднішній день на цих мостах, на тих 90 відс., на сьогоднішній день ці мости не відповідають нормативам по навантаженнях від рухомого складу. Тому інтенсивно руйнуються.

Для приведення сітки доріг і мостового господарства до потреб сучасності потрібні
мільярди, приблизно 3-5 млрд.грн.

Щодо ремонту, на замовлення департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури в другому півріччі 2018 року підрядними організаціями відремонтовано поточним дрібним ремонтом 167 км автомобільних доріг загального користування місцевого значення, при цьому затрачено 4,3 млн.грн. За рахунок капітальних вкладів відремонтовано 17 км автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності в населених пунктах на суму 61 млн.грн.

Хочу зауважити, що кошти, затрачені на поточний і дрібний ремонт по ямковому ремонту дали можливість привести 167 км в належний безпечний стан, а це всього-на-всього 25,7 тис.

О.Сич. Володимире Степановичу, дякую. Дякую. Колеги, я спеціально не зупиняв, тому що насправді інформація важлива, хоча, зрештою, вона у вас всіх є, ця інформація.

Я зараз дам слово для запитань, але у мене найголовніше запитання, я думаю, що ви на нього не дасте відповіді. Ви самі сказали, якщо не помиляюся, що 90 відс. місцевих доріг потребують ремонту. А у нас на наступний рік, ви сказали, 480 млн.грн., насправді, по державному бюджету не повних 350 млн.грн. Як це все поремонтувати капітально?

Колеги! Ви думайте, а ви запишіться, хто бажає до запитань.

Ще хвильку. Я не раз на різних виступах повторював цю цифру. Я не дорожник, але я питав спеціалістів, скільки сьогодні коштує капітальний ремонт кілометра дороги. Мені називають різні суми, але середня зважена – 7 млн.грн. От у нас є 3 177 км, 90 відс. потребують капітального ремонту. Беремо 3 тис.км. 3 тис.км множимо на 7 млн.грн. – 21 млрд.грн. А у нас на наступний рік буде 350 млн.грн. Як поремонтувати?

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – в/о № 3. Голово, ви у мене забрали те, що я хотів говорити. Але ще доповню.

Володимире Степановичу! На президії Олександр Максимович дійсно чітко розклав, що 25 тис.грн. йде на ремонт, який дає можливість проїхати по дорогах. Ми затратили на 167 км 4,3 млн.грн. 62 млн.грн. ми затратили на 17 км капітальних доріг. Тобто, це вийшло 3,6 млн.грн. на 1 км.

У ваших даних 2175 км є доріг районного значення, тобто, це дороги, де немає на сьогодні проїзду. Якби ці 62 млн.грн. спрямувати на поточний ремонт, зробити придатними їх для проїзду, ми могли би відремонтувати 2480 км доріг. Та не краще один рік кинути, зробити придатним для проїзду і дальше поступово зробити? Ну, зробимо 100 км, ну 200 км… нас не стане…

В.Рачкевич. Повірте, без капітальних ремонтів є ділянки, які необхідно робити: повороти… А одним поточним ремонтом… ми будемо планувати в 2019 році поточний ремонт
обов’язково, тому що згідно з програмою, яка затверджена “Укравтодором”, у нас 50 відс. у 2019 році буде капітального ремонту, 20 відс. – поточного і решта – експлуатаційне утримання. І капітальний ремонт з кожним роком буде на 10 відс. збільшуватись. Тому підхід: поєднання капітального і поточного ремонтів, він найбільше підходить для того, щоби задовольнити потреби людей і зменшити ті соціальні напруги, які на сьогоднішній день існують. Тому що не всі дороги, не кожен кілометр можна зробити поточним ремонтом, дуже багато кілометрів таких, що взагалі там ямковий ремонт неможливо робити, тільки капітальним ремонтом.

І оце поєднання, ми просто мали тільки півроку, ми не могли нормально, так, щоб…

О.Сич. Прошу бути лаконічнішим, колего, у нас багато бажаючих задати запитання. Нагадую: до хвилини – запитання, до хвилини – відповідь. Ну, вчимося.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Атаманюк Олег Юрійович.

О.Атаманюк – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Шановний Володимире Степановичу! На замовлення департаменту, який ви очолюєте, було відремонтовано підрядними організаціями поточним ремонтом, дрібним 167 км доріг. На засіданні президії обласної ради я говорив вам, щоб ви підготували додаток по кожному з районів, для того, щоб не виникало запитань у всіх колег, які будуть стосуватись кожного району. Ви мене не почули.

То скажіть мені, будь ласка, в Косівському районі які саме дороги були відремонтовані, якою протяжністю, які суми для цього виділені. Дякую.

В.Рачкевич. У Косівському районі поточним ремонтом… поточний ремонт проводився на дорогах… а в загальному, я вам хочу сказати, що всі дороги, які ми відремонтовували, всі договори були затягнуті на майданчик… на київський майданчик “ProZorro”. Вони там були по два дні кожен для того, щоб всі люди могли подивитись, проаналізувати і дати свої висновки. Ніяких зауважень по цих договорах ми не мали. І тому дуже багато ділянок, просто сотні, я не можу зараз вам так взяти і сказати…

О.Сич. Ні, Володимире Степановичу, ви скажіть простіше: яка протяжність дороги косівської частини Делятин – Яблунів, і скільки це коштувало. І все! А решта – це дріб’язок.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Скільки там: 100, 120 млн.грн. пішло?

В.Рачкевич. В Косові по поточному пішов 1 млн.грн.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Рачкевич. А Яблунів – Делятин…

О.Сич. Косівська частина.

В.Рачкевич. На дорогу Яблунів – Делятин пішло 80 млн.грн., я вибачаюся. 80 млн.грн. – одна дорога. Планували ми 40 млн.грн., до того ще два рази додавали по 20 млн.грн., і от вийшло, що в одному тільки Косівському районі одна дорога потягнула 80 млн.грн.

О.Сич. Іваночко Михайло Степанович.

М.Іваночко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. У мене коротенькі три питання. Вони базуються на одному, а вже в доповіді я буду ще говорити.

Питання: Делятин – Раківчик дорога, закінчення її і моста через р.Слобожниця. Дальше, Надвірна – Ланчин через Красне, там міст так само аварійний, після повені 2008-2010 років. І дорога Отинія – Середній Майдан, де дорога не роблена ще з 1991 року. Це третій раз, ви третя особа, кому я задаю питання в цьому році.

Перший був при звіті Олег Романович Гончарук, я йому задавав питання, гарантували, що будуть робити, другий був Буджак Василь Степанович, тепер ви. Скажіть мені чітко і лаконічно: коли це буде робитись? Дякую.

В.Рачкевич. Ну, ви розумієте, зробити всі дороги за ті кошти, які нам залишились, на сьогоднішній день неможливо.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Рачкевич. Є 2019 рік, є 2020 рік, є концепція, згідно якої ми будемо на ці дороги звертати увагу і планувати кошти.

О.Сич. Королик Михайло Михайлович.

М.Королик. Дякую. Але прошу відповідати по мірі поступлення питань, не з кінця, а…

О.Сич. Але зауважте, що є одна хвилина.

М.Королик. Ну, так, але відповідайте, будь ласка, якщо можна, так само коротко, бо я встигаю задати питання за одну хвилину.

Перше, мене цікавить доля моста у м.Тисмениці. Міст є невеликий, я би сказав, що це місточок, але він вже робиться дуже довгий період часу. І мешканці міста схвильовані. В чому проблема, чому? Поясніть, будь ласка, людям, що відбувається, бо дійсно дуже дивна ситуація з цим мостом. Це перше.

Друге, поки ви вирішували соціальну напругу у Делятині, виділяли туди десятки мільйонів гривень, в Тисменицькому районі в напрямку від Підлужжя до Побережжя дорога стала взагалі непроїзна. Я також неодноразово це питання тут піднімав. Скажіть, будь ласка, чи наступного року бодай ця дорога стане проїзною для швидкої і пожежної допомоги? Дякую.

В.Рачкевич. Щодо моста у м.Тисмениці, міст у м.Тисмениці: вчора закінчили ізоляцію і на днях зробимо асфальтобетон, всі конструкції, всі металеві частини моста вже є в наявності, міст буде зданий в експлуатацію.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Рачкевич. Я думаю, що ще протягом тижня і міст буде зданий в експлуатацію.

О.Сич. Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик. Шановні колеги, шановний Володимире Степановичу! Ми тут чуємо такі цифри, як поточний середній ремонт – 93,5 млн.грн., поточний дрібний ремонт – 55,6 млн.грн. Ну, звичайно, цифри немалі. Але Богородчанському району впало аж 200 тис.грн. на поточний дрібний ремонт, маршрут Росільна – Кричка на ділянці села Кричка. Ну, за 200 тис.грн. ми розуміємо, що на бездоріжжі можна зробити і як вирішити проблему.

Питання у мене: чому Богородчанський район попав у немилість і за якими критеріями визначався перелік доріг, де саме мають робитись дороги поточним середнім ремонтом і поточним дрібним ремонтом у більшій кількості, як на 200 тис.грн. Це перше питання.

Друге питання – експлуатаційне утримання. Така сама ситуація. Дякую.

В.Рачкевич. Критерії там, де виконувались роботи по поточному дрібному ремонту, повністю співпадали з тими соціальними напруженнями, які виникали. І для того, щоб ці соціальні напруження гасити, ми вимушені були в тих місцях робити поточний дрібний, ямковий ремонт там, де могли.

В наступному році ви ці всі…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Попович Василь Борисович.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Знаєте, ви говорите тут про мільйони. Я вас просив про те, щоби відремонтувати заїзд у с.Радча, яким користуються не тільки мешканці с.Радча, але й села Іваниківка, Забереження, Похівка. Це міжрайонна дорога. Ви мені сказали, що ви не можете цього зробити, що мені треба до когось йти і когось просити.

Я не про мільйони, я… тим більше, що сільська рада готова була робити співфінансування.

Я розумію з виступів колег-депутатів, що найкраще – це перекривати дорогу, і тоді до вас доходить і буде співпраця, бо інакшої співпраці не буде. Просто виводити людей, я організую це, ми вміємо це робити, виведемо людей на дороги, будемо ходити по пішоходах, поки ви не відремонтуєте те, що у вас нормально по-людськи просять. Дякую.

В.Рачкевич. Я хочу…

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Рачкевич. Я хочу закликати вас до розуміння, тому що ті мільйони, які нам перейшли в друге півріччя, ви розумієте самі, ви – депутати, і ви прекрасно знаєте, що такі тисячі кілометрів доріг і в такому стані, в якому вони передались департаменту, за півроку зробити неможливо. Тому є на те програми, які ми з вами, до речі, затвердили, і ми згідно з тими програмами будемо планувати 2019-2020 роки, і мали би ці всі проблеми повирішувати.

О.Сич. Романюк Андрій Григорович.

А.Романюк – депутатська фракція політичної партії “Українське об’єднання патріотів – УКРОП”. Пам’ятаєте, які протести у нас були у м.Болехові, коли перекривалась дорога. Хочу знати конкретно, коли плануєте проводити капітальний ремонт дороги через місто.

В.Рачкевич. Значить, дорога Гериня – Болехів, дійсно, мали там “соціальний взрив населення”, ми прореагували на це, зробили ямковий ремонт, і зараз, на сьогоднішній день більша половина проектно-кошторисної документації вже виготовляється для того, щоб на наступний рік капітальним ремонтом пройти ті 7 км Гериня – Болехів. Тому що це є пріоритетна ділянка, яка має найбільшу інтенсивність в області, і ми цю пріоритетну ділянку в обов’язковому порядку на другий рік зробимо.

О.Сич. Тебешевська Оксана Степанівна.

О.Тебешевська – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Пане Володимире! Питання щодо дороги Н-10 Стрий – Мамалига, саме на ділянці Долина – Калуш – Івано-Франківськ. Там планувалось відремонтувати 22 км дороги. Уточніть, будь ласка, скільки на даний час кілометрів дорожнього полотна відремонтовано, і що планується зробити найближчим часом?

В.Рачкевич. Я вам хочу сказати, що це державна дорога, і у нас є начальник служби доріг…

О.Сич. То не його компетенція.

В.Рачкевич. Я зараз буду відповідати… Я розумію, але…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Якщо є присутній… Є? Будь ласка, підійдіть там, в залі є мікрофон, скажіть, будь  ласка.

В.Буджак. Я би хотів сказати, що, перш за все, основним напрямком роботи як у 2018, так і у 2019 році буде продовження і завершення ремонту дороги від Івано-Франківська до межі з Львівською областю через Калуш, Долину, Болехів. Тому ті роботи, які зроблені, то складає 22 км на сьогоднішній день, і роботи будуть продовжені. Ми маємо ще проблему Боднарів, дальше – Креховичі, і від Долини до Болехова, і від Болехова до межі з Львівською областю. Ще раз кажу: в наступному році це буде продовжено. Дякую.

О.Сич. Дудкевич Василь Ілліч.

В.Дудкевич – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Володимире Степановичу, скажіть, будь ласка, чи передбачається в наступному році ремонт дороги місцевого значення Тулуків – Стецева, яка перетинає майже весь Снятинський район у напрямку із заходу на схід? Дорога давно не ремонтувалась, вона знаходиться просто у жахливому непроїзному стані. Можете щось сказати по цьому питанню?

В.Рачкевич. Ми на сьогоднішній день збираємо всю інформацію, у нас заведена окрема папка по листах і вимогах від районів, від об’єднаних територіальних громад, і я думаю, що ця дорога на наступний рік буде плануватись для ремонту.

О.Сич. Черневий Юрій Іванович.

Ю.Черневий – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Володимире Степановичу, я також депутат по тій дорозі – Івано-Франківськ – Стрий. І хочу вам сказати таку справу. Минулий рік був дуже яскравий на те, як громади виходили, перекривали і зобов’язували владу звертати увагу на ремонт. Скажіть, будь ласка, чи зроблені якісь певні висновки, щоб у наступному році не вчити громаду до того, що перекривають дороги, і та дорога чекає весну, літо і аж під осінь починається якийсь ремонт? Я хочу вам сказати, що в Болехові відлига і мороз повертають дуже швидко дорогу до того стану, який виходила громада перекривати цю дорогу. То я хочу вас спитати: в наступному році є якась системна робота по цьому плану, щоб ми знали, коли це буде відбуватись? Бо  протягом року це означає півроку тримати громаду і людей в напрузі і чекати знову…

В.Рачкевич. Я вам хочу сказати, що не тільки держава винна в цих бідах по Болехову. В Болехові немає ні питної води, в Болехові по тій дорозі Гериня – Болехів не проведена каналізація. Ну, є моменти такі. Але ми на сьогоднішній день робимо проектно-кошторисну документацію для того, щоб той проїзд, який ми зараз на сьогоднішній день забезпечуємо, ми будемо й надалі тримати в такому стані, і на другий рік будемо робити капітальний ремонт цієї дороги. Я ж говорив, що вона є першочерговою в планах департаменту.

О.Сич. Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович –  депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”, в/о № 1, селище Богородчани. Питання, яке я задавав по Жураках і Монастирчанах. Чи взагалі були якісь виділені кошти в Богородчанському районі на підсипку доріг в ожеледицю? Перший момент.

Другий момент. Жителі села Жураки були в адміністрації, зокрема в пані Марії Савки, тобто, було збурення людей, чому ви тоді проігнорували цих жителів і були запевнення, що в цьому році дорога в межах сіл Жураки і Богородчани буде відремонтована?

І третє питання. Чи я правильно розумію, що якщо я вам приведу з панею Марією Рудик тисячу – дві тисячі людей Богородчанського району в кабінет, ну, вони не помістяться, але в адміністрацію, ви відреагуєте? То чи це така концепція ремонту доріг: через громадське збурення ремонтувати дороги? Дякую.

В.Рачкевич. Дорога, про яку ви говорите, вона вийшла з ладу, втратила свою стійкість тільки по одній причині, що там відсутній водовідлив. І на сьогоднішній день на цій дорозі ми спланували… залишили кошти по поточному дрібному ремонту для того, щоб можна було почати водовідвідні канави і осушувати дорогу. Звичайно, що враховуючи наміри і враховуючи те, що жителі цих сіл на цій дорозі неодноразово звертались до нас, ми на другий рік обов’язково будемо проводити ремонтні роботи.

О.Сич. Дякую, Володимире Степановичу. Дякую, шановні колеги, запитання завершені. Будь ласка, сідайте на своє місце робоче в залі.

Колеги, чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Хоч, в принципі, під час запитань ви його й обговорювали. Але я бачу, що є. Запишіться, будь ласка.

Атаманюк Олег Юрійович.

О.Атаманюк – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Ну, дуже сумну… дуже сумні емоції цей виступ залишив. Радий, що якраз був Олег Романович присутній при цьому.

Керівник департаменту не дослуховується до наших пропозицій, пропонували йому на президії підготувати додаток, додаток не підготував, відповіді не може надати на ті запитання, які є. До чого має майданчик “ProZorro” до вашого звіту?

Я чітко задавав запитання ті, які стосуються вас. Не може бути шляхом вирішення –
соціальна напруга. Не може Олег Романович… у себе в кабінеті з кожної дороги. На той момент, коли було напруження на дорозі Яблунів – Делятин, я думаю, у більшості наших колег-депутатів на окрузі були такі самі ситуації. І якщо би ми всі на той момент не стримували людей, а привели сюди, до чого би це привело?

Тому… А питання в чому? В тому, що має бути зрозумілий і чіткий, прозорий механізм, яким чином ми будемо ремонтувати наші дороги. Ми маємо розуміти, що в цьому році ми відремонтуємо одну ділянку. Зрозуміло, що всі свідомі того, що неможливо одночасно відремонтувати всі дороги. Але якщо ми розуміємо систему, якщо ми розуміємо концепцію чи структуру, по якій це відбувається, тоді ми розуміємо, що все відбувається рівно, чесно і справедливо. А не соціальна напруга є основним чинником, за думкою керівника департаменту, в плані
ремонту доріг. І це дуже сумно насправді.

О.Сич. Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – в/о № 3, депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановні колеги! Перш за все, я би не хотів, щоб тільки сьогодні всю вину звалювали на Володимира Степановича, оскільки він очолює департамент обласний, який координує і регулює іншу роботу. В кожному районі є голови адміністрацій, в кожному районі є відповідні підрозділи, в кожному районі є служби дорожні, і це комплексне питання.

Але питання проблем доріг виникло не сьогодні. Голова казав мені, що ми з вами… Так, за нас… ми були депутатами і в тих скликаннях і в позаминулих скликаннях, і дорожні служби валились. І коли питання зарплати стояло, що не платять дорожникам, ми тихо мовчали, бо ми зарплати брали. Коли не стало зарплати нам, ми кричали за себе, а за них не кричали.

Пам’ятаєте часи, коли дорожні служби робили два дні на тиждень, не було коштів на утримання: ні на солярку, ні на зарплату, інше, ми тихо ковтали.

Сьогодні дійсно, я звертаюся до дорожників, а вони мені кажуть: Манолій Васильович, а де ми візьмемо ту солярку, підсипочний матеріал, для утримання, коли голови сільських рад наймають турків або вірменів зробити там два кілометри, півкілометра дороги, а ні копійки не дають, не укладають угоди з ними? Це питання комплексне.

Але я повернуся до виборчого округу № 3. Володимире Степановичу, декілька питань, які я завжди даю, мені вже надоїло говорити. Дорога Надвірна… як там біля Брошнева село називається? – Креховичі. Яка йде через Старуню, і дорога Надвірна – Креховичі, яка йде через
Молодків і Бабче. Між с.Маркова і між Бабче, Молодків – непроїзна дорога, напрямок. Між Солотвин і Монастирчанами – напрямок, немає дороги, немає, там напрямок. Тому скільки разів звертатись, щоб хоч якось відреагувати?

Там люди перекривали, ви були на зустрічі в Солотвині, скільки вам наговорили, розумієте, що реально там напрямок. Там треба щось робити.

І звертаю увагу, що так само ця дорога через Чорний ліс на Перегінське, там дороги немає. Тобто, дорога Надвірна – Креховичі, вона заблокована.

А тепер ще одне. Голово адміністрації, Олеже Романовичу, я не знаю, чи вам на вайбер прийшло, але я попросив своїх сфотографувати той злощасний стовп на перехрестку селища
Солотвин, що на Гуту йде, він вже нахилився, напевно, ще нижче, скоро впаде. І коли мені сьогодні пояснюють, що то електриків, інших, я, колеги, зверну вам до того, що є 12 м від осі, є служба дорожників, і стовп, який йшов на освітлення, а не для іншого. Якщо ви не можете розібратись, завтра люди заберуть той стовп, будете шукати з міліцією. Тому… ну, я кажу: сьогодні в державі Фейсбук робить. Ну, я це кину сьогодні ввечері у Фейсбук, і нехай вся Україна дивиться, що депутат Піцуряк три роки б’ється і не може той стовп забрати. Дякую.

О.Сич. Дзеса Остап Васильович.

О.Дзеса. Шановні колеги! Ми дуже серйозну річ обговорюємо сьогодні, надзвичайно серйозну річ. Ви знаєте, я маю достатній досвід роботи в цьому залі, але такої полеміки по дорогах я жодного разу не чув. Я нормально знаю область, я вважаю, ми не один раз об’їздили область, але я не чув таких напрямків, таких доріг, які ми обговорювали.

Я себе завжди запитую, не перший раз: чому ніхто не блокував трибуни, чому ніхто не блокував дороги, коли був Президентом Віктор Янукович? Ну, не було такого! Нам давали
24 млн.грн., ділили…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Дзеса. Я нікого ніколи не перебиваю! Не коментуйте мене! Я не маю такої звички!

Чому ми ніколи цього не робили? Ми даємо поганий приклад людям. Ми зараз, дійсно, в останні роки, ми… ви зараз будете говорити мені дехто, що я щось тут політизую. Я не політизую, це правда, ми сьогодні – воююча держава, ми сьогодні – воююча держава, і в той же час ми будуємо, ця влада, погана влада, як дехто каже, будує дороги, масово будує дороги. Але ми  повинні себе якось і стримано вести. Ну, я ж не виводжу людей! У мене так само дороги погані! Я також можу і не бравую тим, що я можу вивести… я можу вивести 6 тис. чоловік за два дні. Але що це дасть, друзі?!

Ми повинні збалансовано, спокійно, коректно, не лякаючи один одного, скільки ми виведемо людей на перекриття доріг, ділити ті кошти, які є, кошти йдуть, будуть йти і надалі, повинні ремонтувати дороги, а не тут розказувати, що я дві тисячі, я три тисячі. Ми – в прямому ефірі, товариство! Нас слухають люди. Це не значить, що хтось вивів там, там вивели, тут “погавкали” і 20 млн.грн. їм давай! А вони чим кращі від мене? А вони чим кращі від мого напрямку?! Слобода-Болехівська, ви їздите всі на Яворину! А ті люди не кращі. Що, мої люди гірші? Що, вони менші патріоти?! Неправда! І атовці, і так дальше. Тому, давайте, я пропоную, я ж не маю права когось зобов’язувати.

Але я пропоную, щоб ми виважено, щоб ми розуміли з одної сторони, що ми є воююча держава, що ми не можемо зробити все одночасно. А з другої сторони, ми в прямому ефірі не закликали, що ми можемо дві тисячі, три тисячі, п’ять тисяч. Я можу шість тисяч, але я цього жодного разу не сказав.

У нас на сьогоднішній день непроїзна дорога Гошів – Слобода-Болехівська, частина дороги непроїзної, туди їздить кожен день, єдина дорога, туди кожен день їздить 8 тис. чоловік. Але я ж не бравую, я ходжу, я пояснюю і чекаю десь черги, що дійде й до тої дороги. Дякую.

О.Сич. Іваночко Михайло Степанович.

М.Іваночко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Сьогодні другий раз вже чую, що ми в умовах війни. Ну, така маленька репліка. Під час війни не продаються стратегічні підприємства регіоналу Новінському. Це так, для репліки.

Інше питання. Я вам скажу, чому у нас така сталась ситуація. Дуже високо підняли планку ремонту дороги. Більш-менш дороги  поремонтували до славного курорту “Буковель” і дальше… про месію дорожнього закінчився. Йому більше не треба, і нічого більше не робиться.

Ось це я вам даю таку відповідь, чому більше нічого не ремонтується. Дальше будні починаються, будемо жити по-новому дальше.

Я вам скажу інше питання. Мені прийшли три відповіді, де слово в слово однаково написано, на ті питання, які я задавав пану Рачкевичу, які я задавав на початку року голові обласної державної адміністрації пану Буджаку. Слово в слово написано одне і те ж саме. Я би хотів, щоб хоча би вже дивились і не перекопійовували одні й ті самі відповіді протягом року. Це перше.

Інше ще питання. Я би хотів нагадати. У 2017 році, коли в Ланчинській ОТГ мали проводитись вибори до об’єднаної територіальної громади, бились в груди, що ми вже зробимо в наступному році, вам міст відремонтуємо. Саме тоді ще треба було вибори вигравати. А дальше забули за все. Міст вже зробився, як човен.

Тому, товариство, умови війни, я розумію прекрасно, умови війни – то умови війни, але роботу треба робити і тримати своє слово завжди. Дякую.

О.Сич. Попович Василь Борисович.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Ну, емоцій багато, якщо чесно. В умовах війни і все решту… Я розумію, сьогодні біг-борди розвішені з правильними гаслами. Заспокоймося, будь ласка.

Ми говоримо про дороги. І основна кількість запитань була про дороги місцевого значення і про їхній стан. Тобто, це між селами дороги, між районами дороги, тобто, саме ці дороги є важливі і потрібні, ми про них говоримо. Ми не говоримо про дороги державного значення. Бо так, дійсно, вони зремонтовані сьогодні, і ми це визнаємо, і ми це бачимо, Остапе Васильовичу. Маєте можливість на репліку. Тому, будь ласка, збавмо свої емоції все ж таки, і як би прислухаймося один до одного, бо, коли громада там, де я представляю той округ, готова співфінансувати, я підходжу до пана Рачкевича і прошу його: дайте, будь ласка, хоча б 300 тис.грн. для того, щоб зробити декілька ділянок, де користується не тільки одне село, а декілька сіл. То він мені каже: йди, бо я це не вирішую, до когось іншого. Там хтось інший вирішує, він мені скаже, і я буду це робити.

Остапе Васильовичу, в умовах війни, до речі, яка не визнана, до речі, яка не визнана вашими керівниками, до речі, не визнана, бо спочатку у них АТО, а потім ще щось у них, аж поки не почали кораблі наші відверто і нагло обстрілювати. Дотепер не визнавали, називали це по-різному. А ми товкли це постійно, що війна, війна, війна з Росією. Ось так. Дякую.

О.Сич. Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Мене обурює той факт, що Богородчанський район отримав найменшу суму коштів на дрібний ремонт, я не говорю вже про поточний і середній, чи капітальний. Це перше.

Друге, мене обурює той факт, що на інші райони були виділені набагато більші суми коштів, я не знаю, по яких пріоритетах. І ніхто не говорить про виведення людей, говорять про проблему і про однаковий підхід до всіх районів і до всіх доріг загального користування місцевого значення. І те, що стосується зараз експлуатаційного утримання, ми бачимо, що падає сніг. Богородчанський район, ДЕД, який підпорядковується “Облавтодору”, отримав на даний час 200 тис.грн. повністю на все експлуатаційне утримання цілого району. Ну, цих коштів, ми розуміємо, навіть проїхати і прочистити сніг, я вже не говорю про сіль і про решту матеріалу, щоб закупити, не може йти мова. Як бути в таких умовах, коли на дорозі скло і гололід, і люди телефонують з різних кінців? І що буде робитись у січні місяці, в лютому місяці, якщо такий підхід буде до експлуатаційного утримання доріг? Тоді треба брати лопати в Богородчанському районі людям і самим прочищати ці дороги. Такий варіант я почула. Іншого виходу у нас не залишається, щоб 200 тис.грн. впоратись і почистити всі дороги повністю в зимовий період. Дякую.

О.Сич. Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”, в/о № 1. Дуже складно говорити після такого виступу представника департаменту. Остапе Васильовичу, саме представник департаменту сказав, що треба виводити людей і тоді буде якась реакція, саме він сказав, тому ми це висміяли, щоб ви розуміли. Тому навчіть спочатку своїх представників правильно говорити, тому що влада має працювати на упередження хвороби, а не вже відверто на хворобу.

Тому що коли був Делятин, дуже важко було людям пояснити, що не треба цього повторювати. Коли люди тебе питають: а вони ж то добились!

Перший виборчий округ, люди дуже толерантні, жодного виходу на вулицю, перекриття доріг не було. І що ми маємо в результаті? За цілий рік – нуль.

Правильно каже Марія Рудик: нам нічого не дали. За нашу толерантність? То ви так нам дякуєте, що ми толерантні, за те, що ми нормально просимо, за те, що ми все робимо згідно із законом і не викликаємо ніякого збурення? Ви самі провокуєте ці конфлікти, а потім нас вчите, як нам жити? Ні, так не буде. Або ви ставитесь нормально до тих, хто нормально працює. І я прошу все-таки  Олега Романовича відреагувати на те, що було сказано про збурення людей.

Олег Романович, мені здається, так як Богородчанський район не створює проблем владі, я маю на увазі перший виборчий округ, так, мабуть, ніхто не працює. Тобто, і працюється у нормальному форматі. І за це нас карати не можна.

Тобто, є дві дороги найбільш проблемні, де не є найбільше навантаження, це Підгір’я – Богородчани, яке з’єднує Богородчанський район з Івано-Франківськом, і є дорога, яка проходить через Монастирчани і Жураки, яка з’єднує Солотвин з Богородчанами. Я прошу, по крайній мірі, ці речі, які не потребують, Бог зна, яких великих грошей, зробити і не карати Богородчанський район за їх толерантність і розумний підхід до справи. Дякую.

О.Сич. Королик Михайло Михайлович.

М.Королик – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановні колеги! Я знаю позицію голови обласної ради на рахунок того, що було би непогано, якщо би кошти виділяли по кількості і протяжності кілометрів, зокрема на кожен район, щоб там, на місці, приймалось рішення, яка важливіша дорога, і щоб конкретно можна було зробити роботу в кожному районі. Але якщо це фізично неможливо, то, можливо, на рівні області, можливо, на рівні області, не передаючи ці кошти в район, так само за кількістю і протяжністю кілометрів розраховувати ті кошти так, щоб вони пропорційно потрапляли в кожен район, не було таких перекосів, які ми маємо сьогодні, коли в одному районі капітально ремонтується декілька кілометрів дороги на десятки мільйонів гривень, а в інших районах навіть не виділили сотні тисяч на ремонт дороги.

І, шановний Олеже Романовичу, я звертався до вас, до пана Буджака, сьогодні двічі мене проігнорував, моє питання, Володимир Степанович, що стосується дороги Підлужжя – Побережжя Тисменицького району. Там немає депутата обласної ради, бо сталась трагедія, він помер на початку скликання. Там є депутат від партії БПП у Верховній Раді України пан Довбенко, Ну, невже ви так не любите свого однопартійця, що на утримання цієї дороги взагалі не виділено жодної копійки?! Сьогодні там стоїть питання про те, чи буде їхати громадський транспорт. Сьогодні критично стоїть питання добирання швидкої та пожежної.

Я вас закликаю: зверніть, будь ласка, бодай у 2019 році, в році виборів увагу на 35 тис. населення, яких ніхто нікуди виводити не буде. Вони самі прийдуть на виборчі дільниці і дадуть оцінку вашій команді.

А також хочу вам сказати таку річ, що цього року велика кількість громад за допомогою власних коштів відремонтували сотні метрів: в Тисменицькому районі – Загвіздя, Ганнусівка, в Косівському – Рожнівська громада також спромоглася це зробити. І ви їм назустріч не пішли.

Ніхто не каже, що правильно виводити людей і перекривати дороги. Але поважайте, будь ласка, людей, не тільки тих, які показують силу, а й тих, які демонструють самостійність і роблять все для того, щоб громада не була відрізана від цивілізації. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Я думаю, що адміністрації вже немає що робити, бо, насправді, ви вже гроші поділили на наступний рік, навіть вже й не стане. Бо кожен назвав свою частку. В принципі, вже тих 50 млн.грн. навіть не стане навіть на ті частки. Так що вже департаменту житлово-комунального господарства немає що робити. Гроші вже поділені. Може брати
відпустку і їхати на море.

Олеже Романовичу, будь ласка.

О.Гончарук. Дякую, Олександре Максимовичу.

Ну, перш за все, всім дякую за толерантність і за відвертість. Сьогодні виступ керівника управління капітального будівництва також мене не зовсім задовольнила в якості надання відповіді на запитання. Можна шукати об’єктивні, суб’єктивні причини, але я зараз прошу всіх, користуючись нагодою, що ми в прямому ефірі, почути мої слова. Перше, 2018 рік – це перший рік, коли нам, керівникам місцевого рівня, була надана можливість використовувати фінансовий ресурс виключно для місцевих доріг.

Був перехідний період. Ми прекрасно всі знали, що управління капітального будівництва прийняло естафету в другому півріччі. Було зроблено багато помилок. Я це визнаю. Але ніхто не скаже, що ми робили щось заанґажовано.

Я зараз міг би систематизувати… багато було запитань про окремо взяті ділянки доріг. Але я можу сказати одне: ми не зовсім були готові, ми навіть не мали технічної документації, щоб провести відповідні тендери. Але людям це не поясниш.

Я зараз багато можу коментувати у своє оправдання, але я цього робити не буду.

Що я зараз хочу вам сказати? Перше, сьогодні, я думаю, ви зі мною погодитесь з тим, що ми зараз працюємо над тим, щоб розділити повноваження управління капітального будівництва і дорожнього управління. До кінця року ця робота буде завершена, в публічній площині я її представлю. Це перше.

Адже ми сьогодні мали те, що блокувались рахунки управління капітального будівництва, ми не могли будувати дороги за 29 тис. якогось недобросовісного виконавця робіт. Це перша теза.

Друга теза. Я разом з керівництвом обласної ради, з вами, депутатами, і я на всіх рівнях це заявляв, будемо обговорювати концепцію, що ми робимо до 2020 року. Фінансовий ресурс той, який у нас зараз є, він не дозволяє це робити. Тому на 2019 рік ми кошти спрямуємо в райони, не обласна державна адміністрація буде їх розподіляти, а райони спільно… залишимо, звичайно, на обслуговування та експлуатацію, але райони визначать згідно… пане Королик, протяжності, навантаження. Сидить Буджак Василь Степанович, він працює над цим питанням разом зараз з УКБ.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Гончарук. Прошу? Це ваше питання і ваше виховання, коли говорить голова обласної державної адміністрації. Я жодного депутата в цьому залі не перебивав. Дякую.

Тому до кінця року обласна державна адміністрація створить управління, яке буде… воно, очевидно, є, просто ми розділимо повноваження. Ми покажемо фінансовий ресурс, який є, і згідно з розробленим планом, будуть надані кошти в райони. А вже громади в районах спільно з радами, з райдержадміністраціями будуть визначати, які ділянки доріг будуть робитись.

І останнє. Я говорив, говорю і буду говорити, що люди сьогодні в більшості випадків проявляють свої емоції щодо перекриття доріг, я цього не боюся, із-за недолугості працівників виконавчої влади. Тому що нам потрібно об’явити, що ми робимо, комусь це сподобається, комусь не сподобається. Але ми по-чесному скажемо, що ми це сьогодні робимо і за це нас питайте.

Я, користуючись нагодою, нікого не хочу образити, але ми не припинимо напрямок
будівництва дороги з’єднання Івано-Франківськ – Стрий, в тому числі і через Болехів. Там є серйозні питання, але ця дорога буде в любому випадку завершена, про те, що ми говорили. По Яблунів – Делятин, користуючись, також будуть завершені роботи, той обсяг фінансування, який потрібний був. І це все буде в публічній площині до нового року. Дякую за увагу.

О.Сич. Шановні колеги! Дозвольте мені тоді декілька слів сказати.

Ви знаєте, я насправді не заздрю Рачкевичу, який стояв на трибуні, Олегу Романовичу, який стоїть тут. Я розумію кожного депутата, який давав в лоб питання: коли ця дорога буде зроблена? А як йому відповісти, вертаючись до тих цифр, що я назвав? Нам треба 20 млрд.грн., а є 350 млн.грн. І всі ті дороги, майже всі ви представляєте. Так може встати кожен депутат і назвати кожну свою дорогу на своєму окрузі. І що він відповість? Він не має, що відповісти, він не може сказати, коли він зробить дорогу, яка входить до суми 20 млрд.грн., якщо у нього буде 350 млн.грн.

Тому, шановні колеги, представляючи наші округи, тим не менше, ми тут для того, щоб урядувати спільними проблемами для всієї області, всіх громад. Нам трошки якось треба навчитись підніматись вище над проблемою і виробляти якісь принципи, на основі яких ми вирішуємо проблему.

На мою думку, так експромтом, як мінімум, має бути три принципіальні речі: перша – професіоналізм, друга – справедливість, третя – порядність, або я назву – законність.

Що я маю на увазі під цим? Професіоналізм: це треба бути високим професіоналом, аби вміти робити дороги і вміти розпоряджатись ресурсом. Тому я закликаю, щоби управління, яке буде створено, було високопрофесійним, аби взяти на інвентаризацію всі місцеві дороги з точки зору, де крайньо потрібен капітальний ремонт. Бо, насправді, є дороги, де поточний ремонт не допоможе. Там нема, що латати. Там треба настеляти. А є дороги, де можна робити поточний ремонт, тобто, де ямки треба латати. І зробивши інвентаризацію, ось там – латати, а там – настеляти. І дуже багато  проблем із-за того, що немає водовідведення.

Друге – справедливість. Найкращий інструмент подолання дефіциту – справедливий розподіл тих трьох рибин, якими колись Господь нагодував купу людей. Так і тут. Не буде проблем, якщо буде справедливий підхід. Тому я завжди казав: пропорційно до протяжності доріг віддати на райони, а райони нехай вирішують, де їм капітально робити, а де їм поточно робити.

І третя, не менш важлива річ – порядність або законність. А хтось дивився на розцінки?

Спеціалісти кажуть: до 30-40 відс. зайвих витрат. Уявляєте чи ні? На 30 відс. більше зроблених доріг за ту саму суму. І на це треба звертати увагу. Але це вже до відома тих людей, яких немає в першому ряді, з погонами. Але коли будуть діяти ці три принципи, то легше стане громаді.

Колеги, ми завершили обговорення цього питання. Не було пропозицій до проекту рішення, тому ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 55, утримався – 1, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про план діяльності обласної ради з підготовки проектів регуляторних актів на 2019 рік”.

Проект рішення номер 27 – на окремому аркуші.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, питання дуже просте. Перед тим, як приймати будь-яке рішення регуляторного характеру, ми змушені їх поставити до плану регуляторних актів, оприлюднити, а вже потім виносити на сесію.

Тобто, ми сьогодні по суті рішення не обговорюємо, ми ставимо його в план нашої регуляторної діяльності.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення? Прошу визначатись за основу і в цілому.

За – 56, не голосували – 7: рішення прийнято.

“Про погодження надання у користування ділянки надр з метою геологічного вивчення нафтогазоносних надр, у тому числі дослідно-промислової розробки, з подальшим видобуванням нафти, газу (промислова розробка родовищ) нафти, газу природного, конденсату Дихтинецької площі, шляхом продажу на аукціоні спеціального дозволу на користування надрами”.

Проект рішення номер 28 – на окремому аркуші.

Доповідає Пліхтяк Андрій Дмитрович – заступник начальника управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозиції комісії.

Тому спочатку слухаємо за основу, потім – пропозиції комісії.

Будь ласка.

А.Пліхтяк. Шановні депутати! Даним рішенням пропонується надати ділянку надр в користування. Це Дихтинецька площа, яка знаходиться на території Верховинського району, для продажу спеціального дозволу на користування надрами Державною службою геології та надр України.

О.Сич. Запитання, колеги?

Шановні колеги! Оскільки є пропозиція комісії відмовити у погодженні, тому я спочатку ставлю за основу, а потім поставлю пропозицію комісії.

Прошу визначатись за основу. А зараз буде обговорення. За основу, в будь-якому разі за основу можемо голосувати.

За – 51, не голосували – 11: рішення прийнято.

Я прошу вибачення. Я трошки вже запрацювався.

Запитання є до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Обговорення, знаю, що є, будь ласка, запишіться.

Ольга Юріївна, будь ласка, Галабала.

О.Галабала – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Дякую. Фракція “Воля” підтримує позицію відмовити у погодженні цього дозволу з двох причин.

Перша причина: до сих пір не введена прозора процедура проведення аукціонів. На жаль, вже з року в рік Держгеонадра обіцяють це зробити, але так і не зробили. Тому прозорої процедури, за якою б ділянки розподілялись чи вигравались на аукціоні, немає.

Друга причина. Я хочу нагадати, що депутати обласної ради звертались до Держгеонадр з проханням включити нашого представника до аукціонного комітету, щоб ми хоча би знали, на яких умовах, які ділянки, під які зобов’язання надаються користувачам під час, і, на жаль, це вже, мені здається, більше року часу пройшло, також ми не отримали відповіді.

Тому з врахуванням цих позицій: за відсутності прозорих аукціонів, за відсутності нашого представника від області, – ми підтримуємо позицію – відмовити. Дякую.

О.Сич. Добре. Шановні колеги! В обговорення тільки один депутат записався, більше немає. Я ставлю на голосування пропозицію комісії – внести зміни до проекту рішення і сформулювати: “відмовити у погодженні” і далі – за текстом.

Прошу визначатись за пропозицію комісії.

За – 55, утримались – 2, не голосували – 5: рішення прийнято.

І з врахуванням пропозицій комісії, тобто, відмовити, ставлю на голосування в цілому.

За – 56, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про погодження надання у користування ділянок надр з метою геологічного вивчення нафтогазоносних надр, у тому числі дослідно-промислової розробки, з подальшим видобуванням нафти, газу (промислова розробка родовищ) шляхом продажу на аукціоні спеціальних дозволів на користування надрами”.

Проект рішення номер 29 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Пліхтяк Андрій Дмитрович – заступник начальника управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозиції комісії.

Будь ласка, Андрію Дмитровичу.

А.Пліхтяк. Аналогічне рішення попередньому. Пропонується погодити надання ділянки надр, ділянок надр в користування шляхом продажу спеціального дозволу на користування надрами Державною службою геології та надр України.

Там є ряд ділянок, вони наведені…

О.Сич. Скільки ділянок, скажіть?

А.Пліхтяк. Там є 6 ділянок.

О.Сич. 6 ділянок відразу.

Шановні колеги! Чи є запитання? Немає.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Аналогічна ситуація: комісія  подала пропозицію, тому я ставлю спочатку за основу, а потім пропозиція буде комісії – відмовити.

Ставлю за основу. Будь ласка, визначайтесь.

За – 56, не голосували – 7: рішення прийнято.

Ставлю на голосування пропозицію комісії з формулюванням “відмовити у погодженні”, а дальше – за текстом. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 58, не голосували – 5: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням пропозиції комісії з формулюванням “відмовити”. Прошу визначатись.

За – 57, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про непогодження надання у користування ділянки надр з метою видобування валунно-гравійно-піщаних порід родовища Підберезьке-ІІ (Північна і Південна ділянки) шляхом продажу на аукціоні спеціального дозволу на користування надрами”.

Проект рішення номер 30 – на окремому аркуші.

Доповідає Пліхтяк Андрій Дмитрович – заступник начальника управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

А.Пліхтяк. Даним проектом рішення пропонується не погоджувати надання в користування ділянки надр з метою видобування валунно-гравійно-піщаних порід родовища Підберезьке-II, яке знаходиться на території Болехівської міської ради, шляхом продажу на аукціоні Державною службою геології та надр України спеціального дозволу на користування надрами. Чому не погоджувати? – Там у проекті рішення, в першій частині є, на підставі чого.

О.Сич. Зрозуміло. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 57, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про погодження надання товариству з обмеженою відповідальністю “Кердін Груп” у користування ділянки надр”.

Проект рішення номер 31 – на окремому аркуші.

Доповідає Пліхтяк Андрій Дмитрович – заступник начальника управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради при умові відсутності серед засновників товариства російських компаній та погодження громади.

Доповідайте, будь ласка.

А.Пліхтяк. Даним рішенням пропонується погодити надання товариству з обмеженою відповідальністю “Кердін Груп” у користування ділянки надр з метою геологічного вивчення нафтоносних та газоносних надр, в тому числі дослідно-промислової розробки родовища з подальшим видобуванням нафти і газу, промислова розробка родовищ нафти, газу, розчиненого у нафті, Південно-Делятинської площі, розташованої на території Надвірнянського району Івано-Франківської області. Що стосується засновників, на президії було дано доручення, згідно з тою доступною інформацією, яка є, засновником є Галицька Єлизавета Юріївна, с.Горенка Києво-Святошинського району, вона ж і керівник.

О.Сич. Чи є запитання, колеги? Є. Будь ласка, запишіться.

Ольга Юріївна Галабала, будь ласка.

О.Галабала. Андрію, скажіть, будь ласка, чи є згода громади, і є тут представник компанії, і чи обговорювались особливі умови спецдозволу, зокрема участь у соціально-економічному розвитку громади та інше?

А.Пліхтяк. Ольго Юріївно, постановою № 615 чітко передбачено перелік документів, які надходять з Держгеонадр на дозвіл для надання погодження отримання спеціального дозволу на користування надрами.

Що стосується соціально-економічного…, значить, представник підприємства був на комісії, обговорював. Погодження органів місцевого самоврядування, воно не потребує отримання спецдозволу, тільки обласної ради.

Безпосередньо самі громадські слухання проведення даної діяльності будуть обговорюватись однозначно в порядку проведення оцінки впливу на довкілля по новому закону, тим більше, ці організації цю процедуру вже розпочали.

О.Сич. А там є спеціальна процедура впливу на довкілля зараз, так?

А.Пліхтяк. Безпосередньо оцінку… там є розпочата…

О.Сич. Вона передбачає залучення громад?

А.Пліхтяк. Там безпосередньо треба буде проводити громадські обговорення даної запланованої діяльності.

О.Сич. Зрозуміло. А де, ви кажете, ця площа розташована у Надвірнянському районі? Де ця площа розташована в Надвірнянському районі?

А.Пліхтяк. Це є Делятинська об’єднана територіальна громада.

О.Сич. А, зрозуміло.

А.Пліхтяк. Частина Делятина, частина Микуличина…

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Ольга Юріївна Галабала, будь ласка.

О.Галабала. Дякую. Хочу сказати пану Андрію, що законодавство за останній рік не змінилось і є Закон України “Про надра”, де є суперечлива норма, коли на тій території, де планується видобуток нафти і газу, громади мають надати свою попередню згоду на використання земельних ділянок. Так само, виходячи з цього положення Закону України “Про надра”, ми в попередній рік, минулого року вимагали обговорення і наявність погодження самої громади.

Також я нагадаю, що ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, не маємо права, приймаючи рішення, просити включити так звані особливі умови до умов спецдозволу.

Крім того, наскільки мені відомо, компанія “Кердін Груп” – це компанія, яка має статутного капіталу 10 тис.грн., здається, це було на останній сесії, зараз вони збільшили до 45 тис.грн., це компанія, яка не має досвіду з видобування нафти і газу. І, як правило, коли є такі компанії, це показує попередній досвід, вони просто отримують спецдозвіл, а потім, маючи юридичну особу, яка має спецдозвіл на видобування газу і нафти, є такими посередниками, пробують залучити якісь там інвестиції, чи ще щось зробити.

От, тому, враховуючи те, що обговорення в громаді, я так розумію, очевидно, не було, дозволу чи згоди громади також немає, компанія, яка не має досвіду видобування надр, з невеликим статутним капіталом, представника компанії тут немає… Тим більше, я не розумію, чому тут застосована не аукціонна процедура, чому ми напряму надаємо погодження цій компанії. До речі, я це забула уточнити. Тому наша фракція за це голосувати не буде і вважає, що таку саму позицію мали би зайняти депутати. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Ставлю на голосування, оскільки не було… Інших виступаючих немає, так? Не було пропозицій до проекту рішення, ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

О.Галабала. (Без мікрофона).

О.Сич. А ви сформулювали відмову? Я прошу вибачення. Ви сформулювали “відмовити”?

О.Галабала. (Без мікрофона).

О.Сич. Одну хвильку! За основу, шановні колеги, ставлю на голосування проект рішення за основу. Бо я почув, що ви сказали, що фракція голосувати не буде, але ви не сказали, що відмовити.

О.Галабала. (Без мікрофона).

О.Сич. За – 60, не голосували – 5: рішення прийнято.

Ставлю на голосування пропозицію депутата Галабали: відмовити.

Прошу визначатись.

За – 8, утримались – 4, не голосували – 52: рішення не прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 51, проти – 1,  утримався – 1, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про погодження надання товариству з обмеженою відповідальністю “ДІСАНС” у користування ділянки надр”.

Проект рішення номер 32 – на окремому аркуші.

Доповідає Пліхтяк Андрій Дмитрович – заступник начальника управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради за умов відсутності серед засновників товариства російських компаній та погодження громади.

Будь ласка.

А.Пліхтяк. Аналогічне питання: пропонується надати товариству з обмеженою… погодити надання в користування ділянки надр товариству з обмеженою відповідальністю “ДІСАНС” з метою спеціального дозволу на користування надрами, з метою геологічного вивчення нафтогазоносних надр. Це є Північно-Татарівська площа, розташована також на території Надвірнянського району Івано-Франківської області.

Так само щодо цього…, з усіх доступних, власником і керівником даного підприємства є Сливко Дарія Сергіївна з м.Золотоноша Черкаської області.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання? Будь ласка, Ольга Юріївна.

Знову ж таки, поки записуються. Знову ж таки, Північно-Татарівська площа. Ну, я
Надвірнянський район знаю. Татарів, я знаю Татарів, Татарів – не у Надвірнянському районі. Північно-Татарівська площа – це Яремчанська міська рада, але Надвірнянська… А чому
Надвірнянський район?

А.Пліхтяк. Так само, аналогічно, тому що територія Надвірнянського району…

О.Сич. Ні, Яремчанська міська рада – це не територія Надвірнянського району.

А.Пліхтяк. Ні, ні, воно включає…

О.Сич. Це просто назва така?

А.Пліхтяк. Це просто назва така, але вона включає в себе і Делятин, і Татарів, і…

О.Сич. А, я прошу вибачення. Добре. Тобто, це не адміністративний поділ, це географічні умовні назви.

А.Пліхтяк. Так.

О.Сич. Все, все, я зрозумів.

Галабала Ольга Юріївна, будь ласка.

О.Галабала. Аналогічне питання. Чи є дозвіл громади?

Ще додаткове запитання. Чи фірма має досвід у видобуванні надр, коли вона була створена? І чому процедура без аукціону? Чому немає аукціону?

А.Пліхтяк. Ольго Юріївно, ще раз повторюю. 615-ою постановою чітко передбачено перелік документів, які додаються для отримання погодження обласною радою. У 615-ій постанові не передбачено, чи фірма має досвід, надавати.

Чому проводиться шляхом – без аукціону? Є згідно з 615-ою постановою – шляхом апробації. Тобто, організація проводить дослідження за власні кошти і має право отримати це родовище у користування, крім того, у матеріалах цих є затверджений протокол ДКЗ по запасах.

Що стосується погодження громади, я говорив, що воно має бути в процесі ОВД, але ви правильно сказали: громада дає попереднє погодження на отримання земельної ділянки.

Земельна ділянка надається вже після отримання спеціального дозволу на користування надрами.

О.Галабала. (Без мікрофона).

А.Пліхтяк. Попередньо земельні ділянки надаються після отримання спеціального дозволу і гірничого відводу. Справа в тому, що вони не можуть надати, тому що це є газове родовище, і визначити земельні ділянки, де вони будуть розташовані під свердловини на даному етапі неможливо.

О.Сич. Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович. Знову ж таки таке питання. Статутний фонд – 10 тис.грн. Ми ділянку надаємо, а підприємству з більшим статутним фондом ми не даємо. Чому так?

А.Пліхтяк. Статутний фонд при нинішніх можливостях може побачити будь-який громадянин, будь-який громадянин може побачити статутний фонд. Статутний фонд був дійсно… фірма була створена у 2017 році, в цьому році статутний фонд був 10 тис.грн., зараз статутний фонд збільшений до 45 тис.грн. по цій фірмі.

О.Сич. Шановні колеги! Хто бажає взяти участь в обговоренні? Запишіться.

Вибачте, Андрію Дмитровичу, ви ще не сказали, чи там є російська компанія серед засновників.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає, так?

Ольга Юріївна Галабала, будь ласка.

О.Галабала. Дякую. Шановні колеги! Знаєте, дуже дивно, що ми два роки, обласна рада, розглядаємо питання про надра, постійно говоримо про те, що мають бути громади, мають бути фірми, мають бути спецумови і так далі, і тут на другий рік даємо “фірмі-прокладці”, це очевидно, одній, і зараз, мабуть, другій так дуже просто, без дискусій, тихо право на видобування надр, притому у туристичному районі, це Татарівська сільська рада і Надвірнянський район. Притому не запрошуємо представників ні громади. Я впевнена, що і громади про це не знають. Притому, що два роки дискутуємо і два роки відмовляємо. Я хочу про це нагадати, акцентувати увагу. Абсолютно очевидно, що це “фірми-прокладки”. Більше того, це ж статутний капітал, вони створені минулого року. Це схема, про яку навіть говорять представники Держгеонадр, до речі, ті, які там були працівниками.

Для чого ці фірми створюються? Для того, щоб була юридична особа, яка отримала цей дозвіл, а потім цим дозволом намагатись торгувати, а інколи ці фірми ще й “кидають” іноземних інвесторів. І такі випадки уже були.

Більше того, якщо ми надаємо саме цим компаніям дозвіл, то це означає, що нормальний інвестор, світові компанії, які мають досвід у видобуванні нафти і газу, у найближчі роки не прийдуть на ці ділянки, і видобуток тут здійснюватись світовими компаніями або українськими компаніями, які мають в цьому досвід, не будуть. Тобто, ми два роки блокуємо, а тут величезні ділянки без аукціону на “компанії-прокладки” даємо.

Я не розумію ні позиції депутатів, ні такої позиції обласної ради.

Тому знову ж таки я пропоную відмовити компанії “ДІСАНС”, аналогічно, як пропонувала в попередньому питанні. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Ставлю питання за основу. Будь ласка, визначайтесь.

За – 58, не голосували – 7: рішення прийнято.

Ставлю на голосування пропозицію депутата Галабали: відмовити.

Прошу визначатись.

За – 8, проти – 1, утримались – 3, не голосували – 53: рішення не прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому. Прошу визначатись.

За – 51, проти – 2, утримався – 1, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про утворення Івано-Франківської дитячо-юнацької
спортивної школи № 1 обласної ради та затвердження її Статуту”.

Проект рішення номер 33 – в окремій брошурі.

Доповідає Оклієвич Орест Євгенійович – начальник управління спорту обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

О.Оклієвич. Шановний Олександре Максимовичу, шановний Олеже Романовичу, президіє, депутати!

Виноситься проект рішення про створення обласної дитячо-юнацької спортивної школи обласної ради. Що мається на увазі? Ми  продовжуємо оптимізацію спортивних шкіл, спортивних товариств, які на сьогоднішній день отримують тільки фінансову підтримку з обласної ради. Тобто, при створенні цієї школи, ця школа буде з літніх видів спорту, в яку ввійде дитячо-юнацька спортивна школа № 1 спортивного товариства “Україна”, дитячо-юнацька спортивна школа № 2 спортивного товариства “Україна” і дитячо-юнацька спортивна школа з веслування спортивного товариства “Україна”, яка знаходиться на території Бурштина.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 56, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про утворення Івано-Франківської дитячо-юнацької спортивної школи № 2 обласної ради та затвердження її Статуту”.

Проект рішення номер 34 – в окремій брошурі.

Доповідає Оклієвич Орест Євгенійович – начальник управління спорту обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Прошу.

О.Оклієвич. Це такий самий варіант. При створенні цієї школи увійде дві школи
спортивного товариства “Спартак”, одна комплексна школа, яка знаходиться на території м.Івано-Франківська, друга – на території м.Коломиї.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 57, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження Національному музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського технічної документації із землеустрою”.

Проект рішення номер 35 – в окремій брошурі.

Доповідає Прокопів Анатолій Іванович – начальник відділу земельних ресурсів та раціонального природокористування виконавчого апарату обласної ради.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу і з питань аграрної політики та земельних відносин, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

А.Прокопів. Шановний пане голово, шановні депутати! На виконання рішення обласної ради від 22.06.2018 р. Національним музеєм розроблено технічну документацію щодо встановлення, відновлення меж земельної ділянки в натурі на місцевості, яка розташована на вул. Театральній, 25 у м.Коломиї, для розміщення та обслуговування музейних закладів.

Земельна ділянка площею 33 сотих, яка повністю відповідає державному акту на право постійного користування, межі земельної ділянки не порушені, і з метою внесення відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно необхідно таку документацію затвердити на сесії обласної ради.

О.Сич. Тобто, колеги, ми продовжуємо наводити порядок з нашою землею.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 55, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання дозволу Солотвинській загальноосвітній санаторній школі-інтернату І-ІІІ ступенів Івано-Франківської обласної ради на розроблення технічної документації”.

Проект рішення номер 36 – в окремій брошурі.

Доповідає Прокопів Анатолій Іванович – начальник відділу земельних ресурсів та раціонального природокористування виконавчого апарату обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу і з питань аграрної політики та земельних відносин.

Будь ласка, коротко, Анатолію Івановичу.

А.Прокопів. Шановні депутати! Проектом рішення пропонується надати дозвіл на проведення комплексу робіт із землеустрою у селищі Солотвин Богородчанського району з метою внесення відомостей до Державного земельного кадастру для визначення кадастрових номерів, в подальшому розроблення технічної документації, яка аналогічно буде подаватись на розгляд депутатів для її затвердження.

О.Сич. Дякую. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 55, не голосували – 7: рішення прийнято.

“Про укладення з громадською організацією “Всеукраїнське об’єднання “Українці Донбасу і Криму” договору на безоплатне користування нерухомим майном”.

Проект рішення номер 37 – на окремому аркуші.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка.

В.Даниш. Шановний Олександре Максимовичу, шановні депутати!

Пропонується укласти з громадською організацією “Всеукраїнське об’єднання “Українці Донбасу і Криму” договір на безоплатне користування терміном на 1 рік частини приміщень другого поверху площею 67,34 м2 в будинку за адресою: Василіянок, 62 у м.Івано-Франківську.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції до проекту рішення? Немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 53, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про укладення з Івано-Франківським обласним комунальним агролісогосподарським підприємством “Івано-Франківськоблагроліс” договору на безоплатне користування нерухомим майном”.

Проект рішення номер 38 – на окремому аркуші.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка.

В.Даниш. Даним рішенням пропонується укласти з Івано-Франківським обласним комунальним агролісогосподарським підприємством “Івано-Франківськоблагроліс” договір на безоплатне користування терміном на 1 рік частини приміщень шостого поверху загальною площею 116,74 м2 адмінбудівлі за адресою: вул.Василіянок, 62 у м.Івано-Франківську.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 51, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про приміщення Народного дому “Просвіта” на вул. Грушевського, 18 у м. Івано-Франківську”.

Проект рішення номер 39 – на окремому аркуші.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка.

В.Даниш. Пропонується надати Івано-Франківському обласному об’єднанню “Всеукраїнське товариство “Просвіта” ім. Тараса Шевченка повноваження орендодавця при передачі упродовж 2019 року в оренду на короткий строк (не більше 5 днів) без права продовження договору оренди приміщень Народного дому “Просвіта” на вул.Грушевського, 18 у м.Івано-Франківську для проведення соціально-політичних та культурно-мистецьких заходів.

Другим пунктом пропонується укласти терміном на 1 рік договори на безоплатне користування приміщенням другого поверху Народного дому “Просвіта” площею 39,58 м2 з Івано-Франківським міським об’єднанням Всеукраїнського товариства “Просвіта” імені Т.Шевченка, площею 22,2 – з Івано-Франківською обласною організацією “Жіноча громада” та Івано-Франківською обласною організацією Всеукраїнського товариства “Лемківщина”, і площею 14,9 м2 – з Івано-Франківським відділенням “Союзу українок”.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 51, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про укладення з обласним фондом підтримки індивідуального житлового будівництва на селі договору на безоплатне користування нерухомим майном”.

Проект рішення номер 40 – на окремому аркуші.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка.

В.Даниш. Пропонується укласти з обласним фондом підтримки індивідуального житлового будівництва на селі договір на безоплатне користування терміном на 1 рік частини приміщень другого поверху площею 81,32 м2 в адмінбудинку на вул.С.Бандери, 77 у м.Івано-Франківську.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 48, не голосували – 11: рішення  прийнято.

Шановні колеги! Порядок денний першого пленарного засідання цієї сесії вичерпаний.

Я вам дякую за роботу. Наголошую, що сесію ми продовжимо, скоріше всього, 21 грудня.  Тому слідкуйте, будь ласка, за нашими розпорядженнями. Розпорядження буде опубліковано в пресі.

До побачення!

 

Голова обласної ради                                                                               Олександр Сич

 

Консультант                                                                                              Галина Кубік

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]