Стенограма пленарного засідання (21.12.2018)


С Т Е Н О Г Р А М А

ДВАДЦЯТЬ ШОСТОЇ СЕСІЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
СЬОМОГО ДЕМОКРАТИЧНОГО СКЛИКАННЯ
від 21.12.2018 р.
(друге пленарне засідання)

О.Сич. Доброго дня, шановні пані і панове, шановні колеги! Прошу підготуватись.

Зараз будемо розпочинати роботу нашу. Прошу вставити ваші карточки у гнізда.

Відповідно до розпорядження голови обласної ради на сьогодні скликано друге пленарне засідання двадцять шостої сесії обласної ради.

Хочу нагадати усім присутнім, що перше пленарне засідання двадцять шостої сесії відбулося 7 грудня 2018 року.

До обласної ради сьомого демократичного скликання обрано 84 депутати.

За результатами письмової реєстрації в сесійній залі присутні 47 депутатів.

Новий рік наближається. Вже всі у закордонних округах працюють напевно.

Я жартую, звичайно, а зараз вже зареєструється, напевно, більше, окрім ряду депутатів, які сьогодні з поважних причин відсутні.

Відсутні – 37: у відрядженні – 6, на лікарняному – 2, на навчанні – 6, з інших поважних причин – 4, з невідомих причин – 19, але сподіваємось, що наша кількість у сесійній залі збільшиться.

Відповідно до пункту 11.3 статті 11 Регламенту обласної ради депутати повинні зареєструватися за допомогою електронної системи. Тому оператора прошу включити електронну систему, а депутатів прошу зареєструватися.

За результатами електронної реєстрації в залі присутні 53 депутати.

Наша сесія є повноважною відповідно до статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та пункту 5.2. Регламенту обласної ради.

Колеги, якщо сесія повноважна, ставлю на голосування.

Хто за те, щоб продовжити двадцять шосту сесію обласної ради.

Прошу голосувати.

За – 55, не голосував – 1: рішення прийнято.

На сесію запрошений і присутній голова обласної державної адміністрації, депутат обласної ради Олег Романович Гончарук.

Також присутні заступники голови обласної державної адміністрації, директори департаментів, начальники управлінь і відділів обласної державної адміністрації, голови районних рад, голови районних державних адміністрацій, міські голови міст обласного значення, голови об’єднаних територіальних громад, керівники правоохоронних та судових органів, обласних підприємств і установ, політичних партій та громадських організацій, представники засобів масової інформації.

Шановні колеги, запрошені, краяни!

Уже стало доброю традицією, коли у переддень новорічно-різдвяних свят члени
Національної Скаутської Організації “Пласт” приносять до нас Вифлеємський вогонь миру з місця народження Ісуса Христа.

Тому дозвольте їх запросити до залу. Чи є вони присутні? Є? Запросити до залу, аби отримати з їхніх рук Благодатний вогонь і отримати привітання від них.

(Оплески в залі).

(Виступ членів Національної Скаутської Організації України “Пласт”).

(Оплески в залі).

Шановні колеги! Щиро дякуємо членам Скаутської Організації “Пласт” за вітання, побажаймо й їм високого розвитку “Пласту” в Україні, аби “Пласт” виховував справжніх провідників Української нації, керівників Української держави, аби привів Українську державу до величезних висот. Нехай вам щастить! Щиро дякуємо.

І всі подаруночки заберіть, нічого не залишайте. Депутати солодкого не люблять.

Шановні колеги! Продовжуємо нашу роботу.

Зараз уже традиційно дозвольте мені разом Олегом Романовичем вручити нашим краянам державні і наші обласні відзнаки за їхню плідну працю на благо Української держави.

В.Гладій. Указом Президента України від 27 червня 2018 року за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм почесне звання “Заслужений вчитель України” присвоєно учителеві Микитинецької загальноосвітньої школи I-II ступенів Косівської районної ради Атаманюку Юрію Миколайовичу.

(Оплески в залі).

Указом Президента України від 23 серпня 2018 року за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм почесне звання “Заслужений лікар України” присвоєно директорові державного закладу “Прикарпатський центр репродукції людини” Міністерства охорони здоров’я України Головчаку Ігорю Степановичу.

(Оплески в залі).

Указом Президента України від 3 жовтня 2018 року за значний особистий внесок у розвиток національної освіти, підготовку кваліфікованих фахівців, багаторічну плідну педагогічну діяльність та високий професіоналізм почесне звання “Заслужений юрист України” присвоєно заступникові директора навчально-наукового юридичного інституту, доценту кафедри державного вищого навчального закладу “Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника” Микитину Юрію Івановичу.

(Оплески в залі).

Почесне звання “Заслужений працівник фізичної культури і спорту України” присвоєно завідувачеві навчально-виробничої практики Івано-Франківського коледжу фізичного виховання Національного університету фізичного виховання і спорту України Турлею Анатолію Романовичу.

(Оплески в залі).

Указом Президента України від 9 листопада 2018 року за значний особистий внесок у розвиток національної культури і мистецтва, вагомі творчі здобутки та високу професійну майстерність почесне звання “Заслужений працівник культури України” присвоєно художньому керівникові аматорських народних хорових капел районного будинку культури м.Снятин та клубу с.Белелуя Снятинського району Лесюку Дмитру Олексійовичу.

(Оплески в залі).

Указом Президента України від 1 грудня 2018 року за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення, багаторічну сумлінну працю почесне звання “Заслужений лікар України” присвоєно лікареві Івано-Франківського обласного клінічного кардіологічного диспансеру Витриховському Андрію Ігоровичу.

(Оплески в залі).

А тепер увага! Відзнакою Президента України “За гуманітарну участь в антитерористичній операції” нагороджено заступника голови Івано-Франківської обласної ради Басараба Сергія Михайловича.

(Оплески в залі).

Рішенням Кабінету Міністрів України від 18 червня 2018 року за значні творчі досягнення у професійній діяльності, сумлінну працю та високий професіоналізм Почесною грамотою Кабінету Міністрів України нагороджено завідувача редакції новин “Вісті” Івано-Франківського обласного телебачення “Галичина” Боднарчук Лілію Василівну.

(Оплески в залі).

Рішенням Кабінету Міністрів України від 5 грудня 2018 року за вагомий особистий внесок у забезпечення розвитку місцевого самоврядування, сумлінну працю та високий професіоналізм Почесною грамотою Кабінету Міністрів України нагороджено голову Брошнів-Осадської селищної ради об’єднаної територіальної громади Рожнятівського району, депутата Івано-Франківської обласної ради Іваніва Назарія Івановича.

(Оплески в залі).

Подякою Прем’єр-міністра України нагороджено голову Заболотівської селищної ради об’єднаної територіальної громади Танюка Івана Дмитровича.

(Оплески в залі).

За багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у розвиток охорони здоров’я Прикарпаття, підготовку висококваліфікованих медичних кадрів та високий професіоналізм відзнакою обласної державної адміністрації та обласної ради – медаллю “За заслуги перед Прикарпаттям” нагороджено першого проректора з науково-педагогічної роботи державного вищого навчального закладу “Івано-Франківський національний медичний університет” Ерстенюк Ганну Михайлівну.

(Оплески в залі).

Відповідно до розпорядження голови обласної ради від 4 грудня 2018 р. за багаторічну сумлінну працю в органах місцевого самоврядування, активну громадську діяльність та з нагоди відзначення Дня місцевого самоврядування Подякою голови Івано-Франківської обласної ради нагороджено депутата Івано-Франківської обласної ради сьомого демократичного скликання Федишину Ольгу Миколаївну.

(Оплески в залі).

Шановне товариство! Дякую за увагу і прошу ще раз привітати всіх нагороджених.

(Оплески в залі).

О.Сич. Ще раз вітаю всіх нагороджених. Успіхів у вашій благородній справі!

І слова просить голова обласного товариства “Просвіта” Степан Васильович Волковецький.

С.Волковецький. Шановні панове голово обласної ради і голово обласної державної адміністрації, президіє, депутати, запрошені!

Я хотів би, найперше, всіх присутніх привітати зі славною датою – 150-річчям з часу заснування “Просвіти”, яка в українській історії зіграла особливу, ключову роль. Вона виховала цілі покоління українських патріотів. Це були і Січові Стрільці, це були бійці Української Галицької Армії, це були діячі Західноукраїнської Народної Республіки, Української Народної Республіки, і пізнішого покоління – бійці і керівники ОУН-УПА.

У зв’язку з цим я маю честь вручити високу, найвищу просвітянську нагороду – медаль “Будівничий України” голові обласної ради пану Олександру Сичу і ювілейну нагороду “Просвіта-150” голові обласної державної адміністрації пану Олегу Гончаруку.

Цим самим ми хотіли би підкреслити роль і керівників обласної ради і облдержадміністрації, і депутатського корпусу за тісну співпрацю, за розуміння необхідності нашої просвітянської діяльності, яка, очевидно, є продовженням діяльності державної. І хочу ще побажати доброго настрою всім на Новорічні і Різдвяні свята.

Дякую. Я прошу до нагороди.

(Оплески в залі).

О.Сич. Дякую, Степане Васильовичу. Я сприймаю це як оцінку діяльності всього корпусу обласної ради за підтримку просвітянського руху на теренах нашого краю.

Шановні колеги! Продовжуємо нашу роботу.

Всього на 26-й сесії обласної ради передбачалося розглянути 62 питання і питання “Різне”, на першому пленарному засіданні – 40 питань, на другому – 22 і Різне.

На першому пленарному засіданні двадцять шостої сесії обласної ради було розглянуто усі питання, включені до порядку денного першого пленарного засідання, та було прийнято позитивні рішення з 41 питання, зважаючи на те, що одне питання було внесено прямо на засіданні.

18 грудня 2018 року відбулося засідання президії обласної ради. Президія рекомендувала на другому пленарному засіданні двадцять шостої сесії обласної ради розглянути 30 питань і питання Різне.

Хочу привернути вашу увагу, що у проект порядку денного включено 8 нових питань, рекомендованих президією обласної ради. А саме: під номером 42 – про проголошення в області 2019 року Роком ОУН; під номерами 44 та 45 – 2 звернення; під номерами 47, 48 та 49 – питання, які стосуються фінансування, і мають нагальну потребу бути розглянутими; а під номерами 58 та 59 – проекти рішень щодо погодження надання у користування ділянок надр. Знову ж таки привертаю вашу увагу, що згідно з Положенням, затвердженим Кабінетом Міністрів, ці питання мають бути розглянуті не пізніше, як протягом 45 днів. Якщо ми їх сьогодні не розглянемо, ну, до наступної сесії явно збіжить 45 днів, і вступить в дію норма Закону по замовчуванню.

Отож, шановні колеги, я пропоную розданий вам проект порядку денного прийняти за основу.

Прошу визначатись.

За – 47, не голосували – 11: рішення прийнято.

Колеги, чи є пропозиції до порядку денного?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект порядку денного в цілому. Прошу визначатись.

За – 48, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розпочинаємо розгляд питань порядку денного.

Отже, розглядається питання під номером 42 – “Про проголошення в області 2019 року Роком Організації українських націоналістів”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення – на окремому аркуші.

Доповідає Королик Михайло Михайлович – депутат обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка.

М.Королик. Шановний голово, шановні депутати! Шановні всі присутні! Шановна наша націоналістична прикарпатська громадо!

Сьогодні для мене неймовірна честь, адже маю можливість доповідати по такому важливому питанню. В цьому залі, більше ніж впевнений, всі люди, які присутні, знають, що таке Організація Українських Націоналістів.

Я більше ніж переконаний, що в більшості присутніх в залі є родичі тих, хто боровся за незалежність України, чи вони були членами Організації Українських Націоналістів, чи вони були в Українській Повстанській Армії. І навіть перед сесією я спілкувався з друзями, багато хто з тут присутніх людей потерпів від комуністичного режиму, коли їхні сім’ї були виселені до Сибіру, коли вони піддавались тому терору, чи молоді хлопці, які були в рядах Української Повстанської Армії, загинули у 18, 20, 25 років.

Але сьогодні ми повинні надихатись тою славетною історією і тою організацією, яка першу і найосновнішу мету мала у своїй діяльності – це єдина наша незалежна Україна.

Сьогодні ми її маємо, ми повинні її берегти, примножувати і робити все від себе можливе для того, щоб українська нація мала так само на кого звернути увагу і ким надихатись.

Тому сьогодні також є дуже знаково те, що наше вітання “Слава Україні!”, наше
ОУНівське вітання є в Українській армії. Сьогодні Гімн Організації Українських Націоналістів “Зродились ми великої години” є маршовою піснею Збройних Сил України. Наші школи, гімназії називають на честь провідних діячів Організації Українських Націоналістів, вулиці, сквери. Це великі здобутки, але у 2019 році, враховуючи, що є 90 років Організації Українських Націоналістів, ми повинні, кожен з нас, прикласти максимально зусиль для того, щоби на неймовірно потужному рівні відзначити в нашій області Рік Організації українських націоналістів.

Я сподіваюся, що сьогодні ми одноголосно приймемо це рішення, адже воно є надзвичайно важливим для нашої нації.

Що стосується самої Організації українських націоналістів, запрошую, шановні колеги, 1 січня, бо традиційно щороку їду в Старий Угринів, на відзначення 110 років Герою України Степану Бандері у с.Старий Угринів.

Сподіваюся, що ми як депутати обласної ради організуємо людей по області і організуємо делегацію до Старого Угринева. А так само я пропоную розпочати відзначення 90-ої річниці Організації українських націоналістів.

Вітаю вас з тим днем, бажаю всім сьогодні плідної роботи, конструктивної і, враховуючи, що попереду у нас багато перемог, сподіваюся, що кожен з нас підтримає це рішення.

Слава Україні!

(Оплески в залі).

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую. Прошу зайняти своє робоче місце.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 58, не голосували – 3: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про підтримку звернення Кіровоградської обласної ради до Верховної Ради України щодо розвитку фармацевтичного самоврядування в Україні”.

Проект рішення номер 43 – в окремій брошурі.

Доповідає Піцуряк Манолій Васильович – голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики.

Проект рішення напрацьовано та рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради постійною комісією обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики.

Будь ласка.

М.Піцуряк. Доброго дня, шановні присутні, шановні колеги-депутати, шановні голови!

У вас на руках проект рішення “Про підтримку звернення Кіровоградської обласної ради до Верховної Ради України щодо розвитку фармацевтичного самоврядування в Україні”.

Я, з вашого дозволу, не буду читати, щоб не займати дорогоцінний час сьогодні, напередодні свят, я коротко тільки пройдуся тезисно по питаннях, які є в цьому зверненні.

До історії. 9-11 жовтня у нас, в обласній раді, була з робочим візитом комісія з питань охорони здоров’я та соціальної політики Кіровоградської обласної ради на чолі з головою Кіровоградської обласної ради.

10-го числа було проведено спільне засідання двох комісій, був підписаний Меморандум про співпрацю між головою обласної ради Івано-Франківської та Кіровоградської.

На сьогодні ми розглядаємо питання, яке підготовлено Кіровоградською обласною радою, і вони звернулися до обласних рад щодо підтримки.

Тобто, у своєму зверненні вони характеризують про те, що на сьогодні мережа аптечних закладів в Україні, в їхній області, така сама ситуація в нашій області, формується хаотично, безсистемно і, в принципі, аптечні заклади сьогодні нагадують більше торговельні точки, а не заклади фармацевтичної галузі, які би мали виконувати свою пряму роль.

На сьогодні звертають увагу на те, що залишились одиниці… в кожній області по декілька аптек, які можуть виготовляти лікарські засоби в умовах аптеки. А це призводить до того, що втрачається… на сьогодні втрачається база для підготовки кваліфікованих аптечних працівників, де вони мають проходити інтернатуру, навчання, інше.

На сьогодні та безсистемність створення аптечної мережі породить до того, що аптечні заклади сформовані, в основному, у великих містах, біля великих лікарень, а у віддалених населених пунктах сьогодні доступу до аптечної мережі практично немає.

Якщо раніше функцію аптечних кіосків чи закладів у віддалених селах виконували
фельдшерсько-акушерські пункти, де були просто пункти для… де можна було придбати лікарські засоби, то сьогодні і це вже втрачено.

Звертають увагу на те, що необхідною умовою для того, щоби розвивалась фармацевтична галузь, ці аптеки, є необхідність змінити ставку ПДВ з 20 для лікарських засобів, які виконані в умовах аптеки, до 7. Це дасть змогу і розвиватись аптечній мережі, і здешевлювати ту продукцію, яку вони будуть робити.

Звертають увагу і просять підтримати ініціативу щодо створення фармацевтичного самоврядування, яке би дало можливість більш-менш розглядати питання розвитку даної галузі.

І, з вашого дозволу, я не буду зачитувати ціле звернення, а тільки  зачитаю останній абзац, де викладена вся суть цього звернення.

“Відповідно до статті 93 Конституції України від 28.06.1996 р. право законодавчої ініціативи у Верховній Раді України належить Президенту України, народним депутатам України та Кабінету Міністрів України. Враховуючи вищевикладене, Кіровоградська обласна рада просить підтримати ініціативу щодо прийняття Верховною Радою України Закону України “Про фармацевтичне самоврядування” та внести зміни до Податкового кодексу України щодо зменшення ставок ПДВ на лікарські засоби, які виготовлені в умовах аптек, що дасть можливість покращити рівень фармацевтичних послуг, збільшити кількість робочих місць по галузі, а також загалом стимулювати розвиток економіки відновлення вітчизняного виробництва”.

Прошу, колеги-депутати, підтримати дане звернення. Я думаю, що всі обласні ради дане звернення підтримають.

Дякую за увагу.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Дякую.

М.Піцуряк. Дякую, я зекономив 6 хвилин.

О.Сич. Дякую. Займіть, будь ласка, своє робоче місце.

Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Є. Запишіться, будь ласка.

Яремин Ігор Васильович.

І.Яремин. Шановні колеги! Я вважаю обговорення умов формування і роботи фармацевтичної галузі дуже вчасним. Тому що, на превеликий жаль, цінова політика, яка пропонується населенню України, є в більшій частині незрозумілою нашим пацієнтам і несприйнятливою у зв’язку з такими цінами у порівнянні навіть з іншими країнами, які знаходяться поруч з нами, і враховуючи нашу середньомісячну заробітну плату, а також пенсійне забезпечення.

Особливо викликає стурбованість те, що дійсно аптеки перетворились у торгові точки, і в більшості районів, як правило, вже їх немає, а якщо є, то максимум одна аптека, яка може
зберегла внутріаптечне виготовлення лікарських засобів.

Вважаю за необхідне підтримати дане звернення, тому що формування фармацевтичного врядування через делегування функцій держави самоврядним фармацевтичним організаціям є на часі, а основним критерієм визначення ступеня акредитації аптечних закладів однією з умов має бути якраз що? Це те, що, наголошую, це внутріаптечне виготовлення лікарських засобів, яке має бути наявне, так як у приватних аптеках його фактично немає.

Дякую за увагу. Прошу підтримати звернення.

О.Сич. Федишина Ольга Миколаївна.

О.Федишина – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Наша фракція поділяє і розділяє ідею даного проекту рішення. Водночас, хотілося би зазначити наступне.

В останньому абзаці додатка, який був процитований, нас, як Івано-Франківську обласну раду просять підтримати ініціативу щодо прийняття Верховною Радою Закону України “Про фармацевтичне самоврядування”. Водночас, хотілося б довести до відома наших колег, що єдиний законопроект про фармацевтичне самоврядування, – 3054 – його реєстраційний номер, був поданий у вересні 2015 року, проте автор відкликав його ще 19 травня 2016 року.

Питання є актуальним, але, напевно, наступний раз, коли ми будемо надалі підтримувати проекти рішень інших обласних рад, все ж таки, напевно, краще готувати свої власні проекти рішень, і ми би більш фахово відслідковували цю інформацію і відображали там актуальні дані, оскільки трошки дивно виглядає, коли ми просимо підтримати те, чого немає.

Проте, тим не менше, ідею ми розділяємо і підтримуємо, вона – на часі. Дякую.

О.Сич. Так може там треба внести зміни в текст?

В.Гладій. Там їхній текст.

О.Сич. А, ми підтримуємо їхній текст. Я зрозумів. Добре, дякую.

Кифорук Володимир Васильович.

Що там з мікрофоном? Подивіться, будь ласка.

Шановні колеги! Ви не тисніть кнопочку, мікрофони автоматично включені, коли ви натискаєте кнопочку, ви його вимикаєте.

В.Кифорук – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”, м.Коломия. Зрозумів, дякую.

Я цілком і повністю підтримую дане звернення, але воно носить загальнодекларативний характер, якщо це брати в процесі законодавчого творення на рівні держави. І я пропоную на рівні департаменту охорони здоров’я, профільних комісій, нашої з охорони здоров’я розробити конкретні пропозиції щодо врегулювання цього питання. Зокрема, наприклад, якщо у місті Коломиї, я умовно кажу, Коломия, чи Богородчани, чи Калуш, одна аптека, яка виготовляє ліки на замовлення лікаря, те, що було прописано, це апріорі було при старій медицині нашій, котра зараз повільно розвалюється. Тобто, внести пропозиції або на рівні місцевих рад, або обласної ради в якійсь частині профінансувати такі роботи, щоб в державних аптеках були дійсно працівники, фармацевти, котрі мають це робити, певна сума енна, певна сума штатного розпису і таке інше, і тому подібне.

Тобто, треба напрацювати це, і з доповненнями комісії нашої з охорони здоров’я… треба подумати, як це зробити, але треба конкретно, а не загальнодекларативно.

О.Сич. Я так зрозумів, що це ваша пропозиція голові комісії з питань охорони здоров’я напрацювати вам разом ці пропозиції, вам разом, з департаментом, очевидно.

Шановні колеги! Ми завершили обговорення, пропозицій до проекту рішення не було. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 54, утримався – 1, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо необхідності вдосконалення механізмів розподілу коштів державного бюджету, спрямованих на реалізацію програм підтримки сільського господарства України”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 44 – в окремій брошурі.

Доповідає Приймак Іван Васильович – голова постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики та земельних  відносин.

Проект рішення напрацьовано та рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради постійною комісією обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин.

Будь ласка.

І.Приймак. Комісія з питань аграрної політики та земельних відносин спільно з фермерами…

Голос із залу. (Без мікрофона).

І.Приймак. …спільно з фермерами області, а також сільськогосподарськими товаро­виробниками напрацювали таке звернення до Кабінету Міністрів, а також до Верховної Ради України щодо підтримки сільськогосподарських товаровиробників, а також чесного розподілу тих дотацій, які направляються на розвиток сільського господарства.

Комісія на своєму засіданні не очікує якихось преференцій, але хотілося би мати чесний розподіл тих державних коштів, які направляються на розвиток сільського господарства.

Ми зробили слайди, і ви бачите, що галузь сільського господарства у 2018 році виробила більше 70 млн. тонн зерна, що складає 17 відс. валового продукту України, або 42 відс. надходжень до державного бюджету валютної виручки.

Хочемо також сказати, що в даній галузі працює 6 відс. працездатного… задіяно 6 відс. працездатного населення України і направлено тільки 0,55 відс. надходжень від аграрного ВВП, а фактично отримано ще менше, десь у межах 0,3 відс.

Станом на 1 жовтня склалась взагалі критична ситуація, де з обіцяних 6 і затверджених Бюджетним кодексом 6,3 млрд.грн. направлено на місця тільки 1 млрд.грн., що є взагалі неприпустимим.

Я хочу сказати, що також ця несправедливість, яка породила те, що два холдинги, які обробляють всього-на-всього 3 відс. сільськогосподарської землі, отримують майже 50 відс. державних дотацій.

45 тис. фермерів або 70 відс. всього кількісного складу фермерських господарств не можуть отримувати такі дотації через складність бухгалтерського обліку або просто роботу без бухгалтерського супроводу.

Департаментом Івано-Франківської обласної адміністрації зібрані буквально всі документи за достатньо короткий час, але наскільки я знаю, навіть сьогоднішнє, що залишилось всього 8 днів до завершення календарного року, ще немає з цих направлених дотацій.

Хочу також сказати, що минулорічне неприйняття закону про неповернення ПДВ при вирощуванні сої, а також олійних культур, призвело до того, що сьогодні ціна 1 тонни сої білком 36 відс. майже еквівалентна ціні 1 тонни пшениці другого класу з білком 12 відс.

Той, хто розуміє, про що я сказав, мав би задуматись. Це, як мінімум, ціна мала би бути втричі.

Получається така картина, що ми вічно щось і когось готуємо методом законів тих, які приймаємо, несправедливі, або лобіюють народні депутати явно виражено в чиїх інтересах. Хоча обирались вони народом, мали би дбати за народ, отримують заробітну плату з надходжень від оподаткування сільського господарства, але їхні думки все ж таки спрямовані на лобіювання інтересів окремих сільськогосподарських груп.

Ну, тепер щодо… я зачитаю саме звернення. В ньому розглянуто декілька, буквально шість тез, які ми бачимо і хотіли би, щоб уряд, а також Верховна Рада прислухались і не допустили цих порушень у майбутньому.

“Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, глибоко стурбовані ситуацією, коли
кошти державного бюджету, передбачені на реалізацію програм підтримки сільського господарства України, не були використані вітчизняними аграріями в повному обсязі через недосконалість механізмів їх розподілу, бюрократизм процедур та адміністративну централізацію, відсутність чіткого розуміння учасниками ринку порядку та умов розподілу.

Така ситуація потребує невідкладного врегулювання з метою уникнення повторення ситуації в майбутньому та напрацювання ефективних механізмів розподілу бюджетних асигнувань, спрямованих на підтримку аграрної галузі, їх доступності для малих фермерських господарств.

Політика державних дотацій сільському господарству потребує переорієнтування на чітку стратегічну програму з довгостроковою перспективою. Тільки довгострокова стратегія дасть змогу проводити збалансовану і виважену підтримку аграрного сектора. Фермер, який мав би отримати субсидіарну допомогу, повинен чітко знати, на які саме заходи виділятиметься підтримка сьогодні, завтра і післязавтра. Необхідно гарантувати незмінність правил державного субсидіювання, які впливають на кредитування, з стратегією як мінімум на 5, а то й на 10 років.

Сільськогосподарський виробник не може жити річним плануванням, коли ситуативні правила розподілу державної допомоги для учасників щораз змінюються. Наче законодавець зумисне прописує програмні вимоги, які неможливо виконати, а отже, кошти державних дотацій залишаються не реалізовані та повертаються до державного бюджету.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2015 р. № 300 “Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансової підтримки заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів” трактування короткостроковий кредитний договір – це договір до 12 календарних місяців, а середньостроковий – це договір до 36 календарних місяців.

Однак, для сільськогосподарських товаровиробників робота з кредитними ресурсами поєднує календарний та маркетинговий рік одночасно. Також витрати капітального (інвестиційного характеру), під які передбачено середньострокове кредитування, при сьогоднішній банківській відсотковій ставці та інфляційних процесах не можуть бути окреслені терміном до 36 календарних місяців.

Отже, пропонуємо визначити, що короткостроковий банківський договір – це договір до 18 календарних місяців, а середньостроковий банківський договір – це договір до 60 календарних місяців.

Звертаємо увагу законодавця на важливість максимальної прозорості та чіткості процедури погодження проектних документацій на спорудження чи реконструкцію виробничих приміщень, тваринницьких ферм, овочесховищ, передбачивши можливість залучення державної допомоги не тільки під нове будівництво, а й для реконструкції вже діючих виробничих потужностей.

Вдосконалення потребують механізми квазіакумуляції ПДВ для сільгоспвиробників та однакові умови державної допомоги юридичним та фізичним особам, що займаються тваринництвом. Просимо особливу увагу звернути на забезпечення об’єктивності при формуванні порядку розподілу бюджетних дотацій на 2019 рік з метою унеможливлення лобіювання інтересів окремих груп агровиробників та необґрунтованих преференцій при розподілі державної дотації, спрямованої на підтримку виробництва трудомістких процесів в сільському господарстві.

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, звертаємось до Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, в межах повноважень, невідкладно розробити та прийняти відповідні законодавчі зміни для вдосконалення механізмів та ефективного розподілу бюджетних коштів, спрямованих на реалізацію програм підтримки сільського господарства України”.

Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача?

Запишіться, будь ласка.

Марійчин Андрій Андрійович.

Ні? Помилково?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Дебенко Ігор Богданович. Теж помилково?

І.Дебенко. Ні! Шановний Іване Васильовичу, хотів би поцікавитись. Ви говорили про розподіл цих коштів – кілька мільярдів гривень. Скажіть, будь ласка, наші сільгоспвиробники нашої області скільки отримали, яку частку з цього розподілу?

І.Приймак. Я хочу сказати, що минулого року, у 2017 році, наші сільгоспвиробники різних форм власності отримали 126 млн.грн., а цього 2018 року вже тільки по планах – 63 млн.грн.

О.Сич. Тринів Ігор Васильович.

І.Тринів. Шановний Іване Васильовичу! Скажіть, будь ласка, в державному бюджеті у 2018 році на підтримку АПК закладались кошти на закупівлю вагонів-зерновозів. Яка ситуація з використанням даних коштів та з перевезенням зерна цими вагонами? Дякую.

І.Приймак. Дійсно, у державному бюджеті на 2018 рік закладалась така послуга і
компенсація, як на закупівлю вагонів-зерновозів. Але у липні даний законопроект був ветований Президентом, бо Президент вважав, що дана закупівля не є сільськогосподарським виробництвом і не є сільськогосподарською послугою. Хоча дійсно ми надзвичайно потерпаємо від того, що державний монополіст – “Укрзалізниця” фактично, яка не має власних… у достатній кількості власних вагонів-зерновозів, також не розроблені механізми купівлі приватними структурами вагонів-зерновозів, а також вже немає навіть своїх тепловозів. І сьогодні склались форс-мажорні обставини: навіть сільськогосподарські виробники не можуть продати…

О.Сич. Час закінчився. Ну, шкода, звичайно, тому що наш коледж у Рогатині також не зможе поповнити свій парк новими зерновозами.

Дякую, запитання завершились. Займіть своє робоче місце.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Запишіться, будь ласка.

Федишина Ольга Миколаївна.

О.Федишина – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Погоджуємось з цим проектом рішення. Дійсно, проблема є дуже великою, кошти є не освоєними фактично більше як на 50 відс.

Зачитаю колегам лише короткі статистичні відомості станом на 1 грудня 2018 року про те, скільки аграрії зрештою змогли отримати коштів за цими програмами. До прикладу, по програмі підтримки галузі тваринництва із 4 млрд.грн. станом на 1 грудня вони змогли отримати лише 1,5 млрд.грн., тобто, програма виконана лише на 38,6 відс., за програмою здешевлення сільгосптехніки з виділених 945 млн.грн. використано лише 383 млн.грн., тобто, 40,5 відс.; за програмою так званого фермерського мільярду аграрії отримали лише 23 млн.грн. Ну, і дійсно, проблема у самому механізмі, оскільки, коли навіть аграріям дають компенсацію за купівлю ними аграрної техніки, вони отримують таку компенсацію чомусь у листопаді, а не тоді, коли вони сіють свою продукцію, чи коли тривають жнива. Тому така допомога має бути не лише у відповідному фінансовому обсязі, а вона має бути і своєчасною. Це означає, що механізм має бути спрощений і таким, який дійсно дозволяє отримати дану допомогу. Дякую.

О.Сич. Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Справді, дуже доречне звернення, і ми на комісії розглядали його приблизно годину. Тому що така ситуація в державі, що держава підтримує олігархів, тобто, коли Косюк отримує 1 млрд.грн., а дрібні аграрії, які би мали розвиватись, натомість залишаються поза зоною уваги. Тобто, коли сусідня Польща розвиває дрібне фермерство, формує середній клас, ми підтримуємо олігархічний клас.

То було дуже доречне питання Ігоря Дебенка. Я прошу обласну раду підтримати це звернення, щоб ми нарешті допомогли нашому сільському господарству по-справжньому розвиватись, а не робити імітацію того, що є підтримка цього напрямку. Дякую.

О.Сич. Книшук Орися Володимирівна.

О.Книшук. Шановний пане голово, колеги-депутати! Перш за все, я хочу подякувати всім тим, хто працював над цим зверненням, ініційованим мною, і дякую, Іване Васильовичу, за доповідь таку змістовну. Ситуація дійсно у сільському господарстві є дуже і дуже непроста, попри те, що цього року отримали більші врожаї, ніж минулого року, економічна і фінансова ситуація у господарствах є набагато гіршою. І на це є ряд причин.

По-перше, що піднялись ціни і на паливно-мастильні матеріали, і на мінеральні добрива в рази, і на засоби захисту рослин, і при цьому ціна на сільськогосподарські культури впала на
15-20, а то й до 30 відс.

Але особливо у складній ситуації опинились ті господарства, які займаються тваринництвом. Тільки через те, що у собівартості… в структурі собівартості тваринницької продукції 60 відс. затрат – це є без ПДВ затрати, 20 відс. ПДВ для тваринництва – це непідйомний податок. Тому десь тваринники і господарства розраховували на підтримку державної… державну підтримку, але її, на жаль, не було.

Скажемо, якщо у 2017 році Івано-Франківською областю за рахунок квазіакумуляції ПДВ було отримано 110 млн.грн., і при чому в автоматичному режимі отримали всі ті господарства, які легально реалізовували тваринницьку продукцію, то цього року із 110 залишилось 5 млн.грн.

Тобто, якщо у процентному відношенні по Україні це було 36 відс., то у нас, по області – 24,6 відс. При цьому частина коштів на сьогоднішній день, 21 грудня, ще не поступила на
рахунки аграріїв.

Тому це питання, знаєте, є, мабуть, що… Що це таке є: чи недолуга політика Міністерства, чи це просто розорюють і знекровлюють малий і середній аграрний бізнес?

В загальному, дійсно, це звернення на часі, тому прошу підтримати. Дякую.

О.Сич. Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко. Шановний пане голово, шановні колеги-депутати! Очевидно, навряд чи я можу називати себе експертом з цього питання, але, тим не менше, вивчав дану сферу, і  хотів би кілька тез сказати в контексті приймаючого нами звернення.

Ну, безумовно, звернення необхідно підтримати, і я думаю, що і наша фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода” в повному складі за нього проголосує. Але, як на мене, основна проблема станом на сьогодні, яка заважає розвиватись аграрному сектору, – це, власне, не так розподіл дотації, як інфраструктурні проблеми і існуюча система поборів, яка так чи інакше присутня.

Власне, щодо самої моделі розподілу цієї дотації сільськогосподарської, то близько 90 відс. сільгоспвиробників виступають проти цієї практики, яка є, і я розумію, чого, оскільки не потрібно боятись називати речі своїми іменами. За підсумками 2017 року, якщо проаналізувати, то серед представників великого бізнесу, який одержав найбільше коштів, був “Миронівський хлібопродукт” Юрія Косюка, та “Укрлендфармінг” Олега Бахматюка. На обидві фірми припало майже 50 відс. виділених державою дотаційних коштів.

Знову ж таки не слід далеко заглядати, а просто-напросто подивитись, хто з них був на яких посадах, в тому числі у 2014 році, які отримував компенсації, і в тому числі під час антитерористичної операції, і знову ж таки проаналізувати їхні зв’язки і впливи. А щодо всього іншого, то мені здається, що станом на сьогодні для дрібного фермера треба дати можливість узаконити землю, в першу чергу, і врегулювати питання з рейдерством, а не розподіляти в ручному режимі дотації, фінансуючи олігархат. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Обговорення завершено.

Наскільки я пам’ятаю, пропозицій до проекту рішення не було, тому ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 58, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо ціни на електроенергію”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 45 – в окремій брошурі.

Доповідає Токарчук Олег Володимирович – депутат обласної ради.

О.Токарчук. Шановна президіє, шановні колеги-депутати!

Вашій увазі проект звернення до Президента, Прем’єр-міністра, Національної комісії з питань регулювання цін на комунальні послуги (НКРЕ КП).

Що таке чергове підняття цін на електроенергію для промислових споживачів? На нашу думку, це чергова схема, якою піднімаються ціни на електроенергію, що відповідно зростає вартість продукції та послуг, у свою чергу, це робить неконкурентноспроможними товари, які виробляють комунальні підприємства, організації, малий та середній бізнес. Це, у свою чергу, піднімає ціни на товари і послуги та збільшує соціальну напругу для населення. Це, у свою чергу, набиває кишені олігархів – власників “Обленерго”.

Вашій увазі звернення. Я прошу його підтримати. Я його коротко зачитаю.

“Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, від імені нашої громади закликаємо не допустити зростання тарифів на електроенергію для промислових споживачів, комунальних підприємств, організацій, бізнесу.

Упродовж останніх чотирьох років ми спостерігаємо значне зростання тарифів на електроенергію для бізнесу, комунальних підприємств, бюджетних установ та організацій. Ріст тарифу для промисловості 1 класу напруги в залежності від регіону склав від 60% до 108%, а для промисловості 2 класу напруги – від 34% до 108%. В той час як тариф на електроенергію для зовнішнього освітлення вулиць та електротранспорту зріс за цей період більше, ніж на 200%; що створило подекуди непосильне навантаження на місцеві бюджети.

Основними аргументами на користь підвищення ціни на електроенергію були необхідність приведення тарифу до економічного обґрунтованого рівня, підготовка до функціонування ринку електроенергії, оновлення мереж тощо.

Сьогодні експерти, проаналізувавши статистичні дані Європейського Союзу щодо тарифу на електроенергію з діючим у 2018 році українським тарифом для промисловості 2 класу напруги, дійшли до висновків, що український тариф для промисловості з середнім обсягом споживання вище аналогічного показника в європейських країнах. Тобто, бізнес в Україні вже платить за електроенергію не менше, ніж бізнес у розвинутих європейських країнах.

А якість постачання електроенергії в рази гірша. Так, наприклад, показник тривалості відключень від електрики без попередження через технологічні причини у 10 разів гірший, аніж у багатьох країнах Європи. Крім цього, в Україні приєднання до мереж повністю оплачується новим споживачем, який ще й безкоштовно змушений передавати на баланс обленерго збудовані коштом споживача мережі. В той час, як в багатьох країнах Євросоюзу приєднання нових споживачів до електромереж частково вже закладене в тариф.

Таким чином, зважаючи, що чинні в Україні тарифи на електроенергію для промисловості 2 класу напруги вже є конкурентними з середньоєвропейськими, то ще більше підняття тарифу буде злочинним кроком у відношенні як українського бізнесу, так і населення.

Навіть чинна ціна електроенергії не створює можливості для українського малого і середнього бізнесу вести конкурентну боротьбу, інвестуючи у розвиток підприємств та створюючи нові робочі місця.  Більше того, зростання вартості електроенергії в кінцевому рахунку буде оплачуватись населенням у вигляді зростання цін на продукти, товари та комунальні послуги, що спричинить інформацію та ще потужнішу соціальну напругу.

Звертаємо увагу, що деякі українські виробники, зокрема підприємства теплової генерації (80% електростанцій належить компанії ДТЕК Р.Ахметова), завдяки резонансній формулі “Роттердам+” останніми роками в Україні продають свою електроенергію суттєво дорожче, аніж електроенергія коштує на біржі у європейських країнах. Така ситуація є несправедливою та показує очевидні тарифні перекоси. Тому на даний момент актуальним та справедливим є перерозподіл тарифних коштів між різними учасниками ринку, а нове підвищення ціни на електроенергію… а не нове підвищення ціни на електроенергію.

У зв’язку з цим звертаємось до Президента України, Прем’єр-міністра України та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, з вимогами:

– не допустити чергового зростання ціни електроенергії для промислових споживачів;

– переглянути умови формування ціни електроенергії, що виробляється підприємствами теплової генерації та атомної енергетики”.

Я прошу депутатів підтримати це звернення.

О.Сич. Чи є запитання, колеги? Немає?

Прошу зайняти своє робоче місце.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Насправді, уряд в умовах війни мав зробити одну просту річ: не націоналізовувати “Приватбанк” з усіма його боргами, а націоналізувати ті підприємства, які мають сьогодні повну монополію і закладають у свій тариф Бог зна що. Це мова йде про облгази, “Івано-Франківськгаз”, “Обленерго”, які абсолютно роблять ті речі, які абсолютно неможливо зрозуміти. Чи фінансують вони пресу, чи фінансують футбол, – ми про це не знаємо. Але люди справно за це все платять.

Більше того, недавно було звернення до НКРЕ про те, що підприємців заставляють ставити лічильники, які коштують по 20 тис.грн. Люди, коли ставлять газові котли, мусять звертатись до компаній, які є дочірніми, тих же облгазів.

Уряд в умовах війни, про яку постійно говорить влада, мав би зробити одну просту річ: націоналізувати підприємства, які мають монополію на ринку, а не займатись популізмом. Дякую.

О.Сич. Мельничук Василь Іванович.

В.Мельничук – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”, в/о № 13, Городенківщина. Шановний пане голово, шановні колеги! До мене як до голови постійної комісії з питань розвитку місцевого самоврядування звернулися ряд міських голів та Івано-Франківське регіональне відділення Асоціації міст України з приводу тої ситуації, що складається навколо електропостачання наших населених пунктів.

У 2016 році було скасовано Нацкомісією пільги по вуличному тарифу, так званому, для органів місцевого самоврядування. І тоді органи місцевого самоврядування за власні кошти ставили двозонні та тризонні лічильники, що дозволяло їм ефективно та раціонально використовувати бюджетні кошти, і таким чином забезпечити освітлення своїх населених пунктів.

Буквально недавно постановою комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, від 4 грудня цього року №1597 з 1 січня 2019 року буде скасовано тарифи, диференційовані за періодами часу двозонні та тризонні для всіх споживачів, крім населення, в тому числі для комунальних підприємств органів місцевого самоврядування.

Буквально недавно ряд мерів та керівників їхніх комунальних підприємств почали отримувати листи від філій “Прикарпаттяобленерго” з приводу того, що вони повідомляють, що з 1 січня 2019 року відпуск електричної енергії для юридичних споживачів, у яких встановлені зонні лічильники, здійснюватиметься за роздрібними тарифами без застосування тарифних коефіцієнтів, і вони вже просять при формуванні бюджету на 2019 рік в повному обсязі забезпечити статтю витрат на оплату спожитої електроенергії. І ця стаття витрат суттєво зросте у майбутньому новому році.

Значить, таким чином, з початку 2019 року в багатьох містах може з’явитись дуже суттєва проблема: це відключення водо- і теплопостачання через відсутність електрики. Решта міст матимуть змогу закуповувати електроенергію на кабальних умовах та дуже дорого. Ця катастрофа може виникнути через те, що норми нового Закону “Про ринок електроенергії” вимагають від комунальних підприємств обрати нового постачальника електрики на конкурентних засадах. А оскільки конкурентного ринку в Україні як такого немає, то монополісти цим і будуть користуватись. І для того, щоб уникнути такої ситуації і вирішити цю проблему, пропонується у нашому зверненні зафіксувати, щоб була норма щодо безперебійного постачання електроенергії суб’єктам господарювання, що надають комунальні послуги, та користування цін проводити на рівні економічно обгрунтованих.

Зараз ці дві пропозиції я, якщо дасте слово, я їх озвучу. Добре. Дякую.

О.Сич. Дякую. Я тільки дозволю собі одну репліку. Я можу тільки порекомендувати головам міст, бо мерів у нас немає, головам міст відповідати тим же і брати оренду за ділянки, які… за ділянки землі комунальної, по якій йдуть електролінії передач. І все, всі проблеми. І гроші повертати туди, куди вимагає “Обленерго”. Просто не тільки треба плакати, треба давати відповідь.

Дзеса Остап Васильович.

О.Дзеса. Шановні колеги! Я як депутат обласної ради приймаю участь у роботі, ми делеговані, цілий ряд депутатів обласної ради, делеговані окремі представники громадських організацій, в роботі “Обленерго”. Я точно не пам’ятаю, як називається у них ця інституція. Але коли приймаються рішення щодо розвитку енергетики кожнорічне, ми там присутні, ми обговорюємо ті речі. І ви знаєте, нас дивує, що дуже добре опрацьовуються питання розвитку енергетики, зміцнення енергетичної нашої системи в області, опрацьовуються добре працівниками
“Обленерго”, але коли вони попадають до Києва, у відповідну комісію, то ті цифри зменшуються у десятки разів. Нас це дивує, нас це дивує також. Ми ставимо там свої зауваження, але, на жаль, приймаються рішення такі, які приймаються.

Тому я як депутат і наша фракція ми будемо голосувати за дане звернення, ми вважаємо його актуальним, тому що все-таки, якщо кошти поступають більше, якщо буде збільшуватись ціна, їх треба розписувати. Нам… ми можемо дійти в області до такого стану, що просто-напросто буде відключень набагато більше, як ми маємо на сьогоднішній день. А таких фактів в області дуже багато.

Але я би просив, колеги, хочу зауважити, що робота Національної комісії з регулювання енергетики та комунальних послуг здійснюється відповідно до Закону “Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг”. І згідно з цим Законом члени комісії призначаються за результатами відкритого голосування, а голова відповідно інституції обирається таємним голосуванням з-поміж членів комісії, і там на ротаційній основі терміном на 2 роки. Тому ми то відправляємо, ті звернення, але я би просив все-таки, щоб у першому питанні і там, де є додаток, саме звернення, зняти адресата, одного з адресатів – Президента України Петра Порошенка.

Товариство, давайте не будемо, де потрібно і де не потрібно “ліпити” цю посаду!

Я би просив на це зважити, і фракція буде голосувати за дане звернення. Дякую.

О.Сич. Остапе Васильовичу, я це сприймаю, як вашу пропозицію до проекту рішення?

О.Дзеса. І до проекту рішення…

О.Сич. Я потім поставлю на голосування.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Шановний голово, шановні колеги-депутати! Питання – актуальне, питання потрібне і питання дуже і дуже болюче, на яке протягом багатьох років ми не можемо вплинути, ми приймаємо звернення.  Те, що до Президента звернення має бути, – це однозначно має бути. Якщо ми кажемо, що Президент не впливає, то я тоді не розумію… Пам’ятаєте, як були проблеми у Смілі з початком опалювального сезону. Коли Президент прийшов на комісію з надзвичайних ситуацій і сказав: напротязі години включити електроенергію і газ подати. І питання було вирішено. Тобто, він прямо впливає на всі дії, які стосуються обороноздатності країни і забезпечення життєдіяльності держави, людей. Тому до Президента обов’язково треба направляти.

Питання в наступному. Я би хотів звернути декілька слів на те питання, яке стосується як постачання електроенергії, так і постачання газу, інших питань для бюджетної сфери.

Колеги, ми стаємо заручниками тих ігор, які проводять сьогодні можновладці, олігархи, монополісти, вони нас просто протягом року, протягом проведення закупівель, використовуючи своє монопольне становище, “заганяють у кут”.

Наприклад, ми проводимо закупівлю газу, в даній ситуації електроенергії, згідно з Законом України “Про державні закупівлі”. Законом чітко передбачено права й обов’язки всіх, ми їх виконуємо. Всі, хто подає тендерну документацію, у своїх тендерних умовах виставляє умови. Наприклад, 90 днів не піднімати ціну за постачання того чи іншого.

От зараз я, вибачайте, але і газ, і електроенергія – це та сама… той самий монополіст. Вигравши тендер у “Івано-Франківськгазу” на постачання газу, скажіть, будь ласка, як поступати, коли на тендер подали ціну 9,700, демпінгували, виграли, ми погодились з ними співпрацювати, але мене просять: Манолію Васильовичу, підпишіть до підписання угоди, дайте гарантію, що ви підпишете по ціні 14 або тій, яка є сьогодні?

Скажіть, будь ласка, панове силовики, прокуроре, СБУ, а це буде корупційна дія, коли є тендер 9,700, а я буду  підписувати 14,5? Вони відмовляються підписувати угоду і ми проводимо повторні торги.

Початок року, ми заходимо у 20 відс., так, як тут написано, за електроенергію. Так само зараз по електроенергії у нас такі речі говорять. Тобто, має бути порядок.

І внесення правок до тексту. Абзац перший, добавити: “бюджетних установ”, передостанній абзац – так само “бюджетних установ”, і там, і там “населення”.

О.Сич. Шановні колеги! Ми завершили обговорення.

Ставлю на голосування проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 54, не голосували – 8: рішення прийнято.

І ставлю на голосування пропозиції, які поступили.

Будь ласка, увімкніть мікрофон Мельничука Василя Івановича.

В.Мельничук. Шановний пане голово! Уже в кінці після пропозицій пропонується: перше, значить, з вимогами забезпечення безперебійного постачання електроенергії підприємств тепло- та водопостачання, незалежно від розміру договірної потужності.

Можу пояснити, це пов’язано з тим…

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 50, не голосували – 12: рішення прийнято.

Маєте ще пропозиції? Будь ласка. Увімкніть мікрофон Мельничука.

В.Мельничук. Позиція “коригування тарифу на відпуск електроенергії проводити за спрощеною процедурою та економічно обгрунтованою, що дасть можливість суттєво скоротити безпідставні втрати споживачів комунальних послуг”.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 50, не голосували – 12: рішення прийнято.

Пропозиція Дзеси Остапа Васильовича. Будь ласка, увімкніть мікрофон.

О.Дзеса. Колеги, у першому рішенні… у першому пункті проекту рішення: “схвалити
звернення обласної ради до Прем’єр-міністра України В.Гройсмана…” і дальше – за текстом.

І у додатку до рішення обласної ради: Прем’єр-міністру і Національній комісії направити, Прем’єр-міністру і Національній комісії з регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Дякую.

О.Сич. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 20, проти – 3, утримались – 9, не голосували – 30: рішення не прийнято.

Пропозиції Піцуряка Манолія Васильовича. Увімкніть мікрофон.

М.Піцуряк. Колеги-депутати! Абзац перший: “Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, від імені нашої громади закликаємо не допустити зростання тарифів на електроенергію для промислових споживачів комунальних підприємств, організацій, бізнесу”, – “бюджетних установ” добавити.

Абзац передостанній.

О.Сич. По черзі, по черзі. Поступила перша пропозиція. Прошу визначатись.

За – 35, не голосували – 27: рішення не прийнято.

Наступна пропозиція.

М.Піцуряк. Передостанній: “Не допустити чергового зростання ціни електроенергії для промислових споживачів”, – добавити “бюджетних установ, комунальних підприємств, населення”. Або колеги не зрозуміли, або просто для них слово Піцуряк, як бикові червоне.

О.Сич. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 41, не голосували – 21: рішення не прийнято.

Пропозиції вичерпані. Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій. Прошу визначатись.

За – 40, проти – 1, не голосували – 21: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про функціонування закладів первинної медичної допомоги в умовах впровадження медичної реформи”.

Проект рішення номер 46 – в окремій брошурі.

Доповідає Стовбан Микола Петрович – директор департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Співдоповідати буде Піцуряк Манолій Васильович. Прошу підготуватись. Голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка.

М.Стовбан. Доброго дня, пане голово, шановні депутати обласної ради!

Дозвольте від імені, напевно, всіх медиків Прикарпаття подякувати з цієї високої трибуни депутатським корпусам усіх рад нашої області, як сільських, так і районних, в тому числі обласній раді та комісії, депутатському корпусу обласної ради і всім постійним комісіям, які мають справу з охороною здоров’я, за те, що у нашій області, як і в державі в цілому, здійснюється трансформація успішно, здійснюється трансформація системи охорони здоров’я.

Що стосується нашої області, то у 2018 році відбулась імплементація заходів першого етапу медичної реформи на первинному рівні її надання.

Значить, в нашій області первинну медичну допомогу надають 210 закладів, на території яких… всередині яких працює 946… 949 лікарів, перепрошую. Національна кампанія, яка стартувала, “Лікар для кожної сім’ї” по всій державі, в тому числі і в нашій області, показала те, що люди готові, жителі нашої області готові віддати здоров’я, довірити своє здоров’я нашим лікарям, а їх у нашій області 949.

Отже, за результатами реформи у 2018 році на первинному рівні 58 відс. жителів нашої області уклали договори з 949 лікарями, що становить приблизно на одного лікаря 670 осіб, на одного лікаря. По постанові і по закону, який прийнятий Верховною Радою, значить, на одного лікаря, якщо це лікар загальної практики сімейної медицини, повинно бути 1700 людей, на педіатра – 900, і на терапевта – 2000 людей, які з ним укладуть декларацію.

Як ми бачимо, 670 і половина жителів нашої області це зробили, у 2019 році будуть мати можливість доукладати декларації з вказаними лікарями і таким чином покращити як свій соціальний стан, так і покращити матеріально-технічне оснащення даного закладу, в якому вони працюють.

Щодо досягнень у сільській місцевості, станом на 21 грудня 2018 року розпочато будівництво чотирьох нових амбулаторій. 16 амбулаторій, які будуть збудовані у 2019 році на території нашої області, уже акцептовані тендерним комітетом, управлінням капітального будівництва обласної державної адміністрації, і 8 амбулаторій уже на стадії завершення тендерних закупівель.

Для 12 амбулаторій уже завершені торги і підписані договори стосовно автотранспорту у сільській місцевості для лікаря, який надає первинну медичну допомогу.

Які ж завдання стоять перед нами і які ми бачимо загрози?

У зв’язку з тим, що з 1 липня 2019 року буде єдина електронна мережа E-Health, де будуть електронний рецепт, електронний документообіг, електронний лікарняний, то заклади первинної медичної допомоги повинні бути стовідсотково укомплектовані комп’ютерною технікою, стовідсотково перетворені в комунальні некомерційні підприємства, а станом на сьогодні практично 90 відс. закладів охорони здоров’я, які надають первинну медичну допомогу в нашій області, уже перетворені у комунальні некомерційні підприємства, за що низький уклін всьому депутатському корпусу нашої області.

Ще що ми бачимо, чого не хватає, – це прохання на всіх рівнях: врахувати те, що має бути відповідний табель оснащення. Тому що, як ми побачили, крім державних закладів, комунальних закладів у договірні відносини між лікарем, який надає медичну допомогу і державою у вигляді НСЗУ, також вступає значна частина приватників, які мають сучасні медичні центри, сучасну апаратуру, і туди багато пацієнтів уже пішло шляхом підписання з ними декларацій.

Це ці досягнення, які… про них можна багато говорити, але це основні досягнення, які вдалося разом з вами досягти у 2018 році.

Микола Стовбан доповідь закінчив.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача? Прошу записатись.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Миколо Петровичу! Сьогодні 21 грудня, на носі – 26-е, закінчується підписання угод. Чи є ризики в нашій області для окремих установ, що можуть не підписати до 26 грудня угоду з НСЗУ? Там у нас було, по-моєму, 4. Чи є ризики, що не підпишуть?

М.Стовбан. Дякую, Манолію Васильовичу, за уважне ставлення до департаменту охорони здоров’я. Насправді, є ризики. Є два заклади на території нашої області, які мають вже “жовту лінію”, це означає, що вони на межі. Значить, вони подали, і НСЗУ вчора о 17.58 год. прийняла їхні документи, і ми тільки очікуємо на отримання ліцензії.

Якщо ліцензія в межах 3-4 днів… ці заклади отримають ліцензії, то НСЗУ дасть дозвіл на укладення з ними договору.

О.Сич. Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Пане Миколо, ми слухаємо, звичайно, про реформу первинної медицини, але у мене питання дотичне, більш носить інформаційний характер.

Скажіть, будь ласка, ми зараз спостерігали за тим, як обласна комісія з питань охорони здоров’я проголосувала щодо передачі відділення протитуберкульозного Солотвинського на обласний бюджет. Яка доля зараз працівників лікарні самої? І на якому етапі якраз передача протитуберкульозного відділення на область? Тому що мене найбільше хвилюють працівники і люди, які там лікуються. Дякую.

М.Стовбан. Пані Маріє, дуже дякую за знову ж таки ставлення і відношення до департаменту охорони здоров’я, дякую вам за ту підтримку, яку ви надаєте. Департаментом охорони здоров’я на виконання протоколу рішення постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики виданий наказ по департаменту. Суть наказу полягає в тому, що завдяки знову ж таки співпраці ми передбачили в обласному бюджеті кошти на утримання Солотвинського фтизіатричного відділення за рахунок обласного бюджету, як це передбачає Бюджетний кодекс і чинне законодавство, рекомендували, наказали, вірніше, директору обласного фтизіопульмонологічного центру Малофію Любомиру Степановичу подати в департамент охорони здоров’я нову структуру та нові штати з врахуванням Солотвинського відділення і рекомендували звернутись до Манолія Васильовича Піцуряка як головного лікаря Солотвинської лікарні з тим, щоб його працівники…

О.Сич. Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Ми з вами і фракція “Самопоміч” плідно попрацювали, щоб частина амбулаторій мали комп’ютери і могли підписувати ці угоди. На жаль, у Богородчанському районі склалась така ситуація, що після створення первинного Богородчанський кущ має комп’ютери, а Солотвинський кущ не має комп’ютерів. І підписувати угоди зараз вкрай важко, про що ми спілкуємось кожен раз. І прохання до вас таке, щоб посприяти хоча би виділенню одного-двох комп’ютерів для Солотвинського куща Богородчанської первинки. Дякую.

М.Стовбан. Дякую, Святославе Ігоровичу. Постараємось це виконати…

О.Сич. Токарчук Олег Володимирович.

О.Токарчук – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Я продовжу запитання свого молодого колеги.

Миколо Петровичу, ви у своєму виступі апелюєте до депутатів обласної ради, апелюєте до органів місцевого самоврядування з табелем оснащення амбулаторії.

У мене запитання наступного гатунку. На 236 млн.грн., які виділені для нашої області для підтримки сімейної медицини, як можна було оснастити табелем оснащення наші амбулаторії? Як можна було захистити сімейних лікарів, які забирали з дому у дітей комп’ютери і носили їх в амбулаторії для того, щоб підписати, почати кампанію з деклараціями?

Нашу фракцію всі штрикали, що ми посприяли виділенню, закупівлі там 34 комп’ютерів. Але на 236 млн.грн. можна було купити табель оснащення в кожну амбулаторію. І я думаю, що навіть не тільки комп’ютери, але й частиною автомобілів забезпечити. Дякую.

М.Стовбан. Це запитання?

Дякую, пане Олеже, за те, що ви так само слідкуєте за роботою обласної ради та роботою департаменту охорони здоров’я. Доводжу до вашого відома і до всієї громадськості щодо того, що справді для департаменту охорони здоров’я, для охорони здоров’я нашої області у 2018 році ці кошти є перехідні, передбачено кошти в сумі 295 млн. 700 тис.грн., в тому числі сюди входить 116 млн.грн. для будівництва нових амбулаторій, а їх на території нашої області буде 26. В цьому році вже 4 починають будуватись, одна з них скоро завершить перекриття даху.

Також для закупівлі автотранспорту для новозбудованих, оскільки ми живемо в правовій державі, ми повинні чітко виконувати постанову Кабінету Міністрів як орган виконавчої влади, для цих новозбудованих амбулаторій потрібно  придбати автотранспорт і їх дооснастити на суму 22 млн.грн., і 48 млн.грн. залишиться вкласти на 2019 рік для доукомплектування вже існуючих амбулаторій.

О.Сич. Федишина Ольга Миколаївна.

О.Федишина – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Ви на перше питання мого колеги відповіли, що декілька закладів Івано-Франківської області опинились під загрозою неукладення договорів з Національної службою здоров’я України. Хотілося би почути, про які саме заклади йде мова.

І друге питання. Яка допомога надається департаментом охорони здоров’я, можливо, консультативна чи інформаційна по підготовці документів? Бо на практиці закладів Надвірнянського району я знаю, що є великі проблеми з отриманням ліцензій. І це вдається не з першого разу. І аналогічна проблема з укладенням договорів, тому що, можливо, не вистачає фаховості, можливо, не вистачає кадрів, щоб належним чином оформити документи. Дякую.

М.Стовбан. Дякую, пані Олю, за слідкування за медичною реформою. Яка, значить, роль департаменту охорони здоров’я?

Департамент охорони здоров’я, в тому числі і в Надвірній, в якості стажиста взяв зараз… раніше на стажування до початку медичної реформи, лікарку, яка очолила реформу на Надвірнянщині. Стосовно тих… і вона з самого… стояла на початку реформи в департаменті охорони здоров’я протягом двох місяців стажування проходила. Стосовно того, то для всіх… і дуже велике прохання до вас: для всіх керівників,  які працюють в системі охорони здоров’я нашої області, існує єдиний дорадчий механізм донести їм інформацію, – це колегія департаменту охорони здоров’я. На превеликий жаль, керівники закладів охорони здоров’я, які знаходяться в ОТГ, чомусь ігнорують це. Там все роз’яснюють. Крім того, у нас є Монюк Юлія Вікторівна – експерт з надання первинної медичної допомоги…

О.Сич. Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний Миколо Петровичу! У мене питання наступного характеру. До мене і до моїх колег – депутатів-свободівців звернулися представники ФАПу с.Угринів, від недавнього часу вже ОТГ. І власне, як їм стало відомо, 21 листопада 2018 року працівники бухгалтерії Лисецької центральної районної лікарні передали їм письмові повідомлення про те, що всі працівники ФАПу будуть звільнені з роботи з 31 грудня 2018 року у зв’язку з утворенням Угринівської об’єднаної територіальної громади. І, власне, в цьому контексті запитання: що буде з ФАПами? Чи вам відома ситуація? Що буде з людьми, оскільки зараз йде така розмова, що підписується договір з Івано-Франківською міською центральною лікарнею?

М.Стовбан. Шановний Ігоре Богдановичу! Дякую за грунтовне запитання. Насправді, такий факт існує. Це сталося у зв’язку з тим, що рішення Тисменицької районної ради було
прийнято про перетворення Лисецької ЦРЛ у комунальне некомерційне підприємство “Лисецька лікарня”. У зв’язку з тим, що є перетворення, всіх працівників повідомили про це процедурно. Оскільки утворилась Угринівська ОТГ, а в кожній ОТГ має право на існування первинка, цих працівників ФАПів попередили, тепер у них залишається один варіант: шляхом укладання договору чи з комунальним некомерційним підприємством Лисецькою районною лікарнею, чи з міською лікарнею. Це на розгляд керівництва Угринівської ОТГ.

Якщо треба від нас поради, ми би рекомендували, не міняти ту дорогу, яку протоптали люди протягом багатьох років: підписати договір з КНП “Лисецька ЦРЛ”. Це позиція департаменту охорони здоров’я.

О.Сич. Атаманюк Олег Юрійович.

О.Атаманюк – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Шановний доповідачу! У мене низка запитань до вас.

Запитання перше. 14 закладів охорони здоров’я підписали угоду з Національною службою здоров’я. Розкажіть, будь ласка, на скільки зросла заробітна платня у лікарів, які надають допомогу у цих закладах? Це питання перше.

Питання друге. Чи будуть на одного пацієнта, який підписав декларацію, нараховувати 370 грн.? Скажіть, чи ті заклади, які надають у гірській місцевості, будуть отримувати надбавку за роботу у складних умовах?

І питання третє. З державного бюджету передбачено субвенцію в розмірі 59 млн. 263 тис. 700 грн., які власне на реалізацію заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я в сільській місцевості. На які заходи будуть спрямовані ці кошти. Дякую.

М.Стовбан. Дякую, Олеже Юрійовичу.

Швиденько по трьох питаннях ззаду наперед.

Ці 59 млн.грн. 263 тис.грн., я вже декларував, вони вже входять в суму 295,7 млн.грн. Бо спочатку перша постанова, яка… на область виділили 236 млн.грн. плюс ці 59 млн.грн., які прийшли зараз. Розподіл, ви вже чули попередньо, 48 млн.грн. буде спрямовуватись на заклади, які надають первинну медичну допомогу на території області відповідно до табелю оснащення. Де в кого не хватає чогось, туди воно піде. Запити всі будемо складати з первинки до департаменту охорони здоров’я і відповідно подавати на профільні комісії на затвердження.

Стосовно 370 грн. і гірських, унікальний район у нас є Косівський, де комунальне неко­мерційне підприємство “Косівська районна лікарня” об’єднала і первинку, і вторинку. Станом на сьогодні люди, які працюють на первинці, забезпечені заробітною платою, яка сягає від 9 тис.грн. до 15 тис.грн., включаючи і гірські в тому числі, коефіцієнт.

Стосовно…

О.Сич. Кифорук Володимир Васильович.

В.Кифорук – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання
“Батьківщина”, м.Коломия.
Шановний Миколо Петровичу! У мене… я вчора вивчав питання по Коломийському району і по місту. Вивчав питання по забезпеченню.

Ви вже частково відповіли. У мене і пропозиція, і прохання, і пропозиція до Олександра Максимовича. Із 17 амбулаторій 5 машин взагалі не мають, а 6 потребують капітального ремонту або списання. Тобто, така ситуація очевидна, що є по всіх районах, по всіх районах області.

Тому моя пропозиція як депутата обласної ради: сконцентрувати всі можливі… ви сказали, біля 14 мають закупити, 14-15… сконцентрувати всі зусилля, чи вільні залишки бюджету розвитку, і так само області, в бюджет, або в обласний бюджет для забезпечення амбулаторій загальної практики санітарним транспортом. Це зараз основа основ.

О.Сич. Ну, це питання, напевно, не до мене. З державного бюджету спеціальні кошти виділяють. Вони просто повинні прийти за призначенням. І все.

Яремин Ігор Васильович, будь ласка.

І.Яремин – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”, Косівський в/о. Шановний Миколо Петровичу! Хочу вам, користуючись нагодою, хочу вам подякувати і Манолію Васильовичу за якісно проведену останню комісію медичну і соціальної політики, де були запрошені всі головні лікарі області, обласні спеціалісти, а також керівники всіх програм. Такий формат вважаю доцільним, якісним, далі хотів би бачити роботу спільну в такому форматі.

А тепер запитання. Скажіть, будь ласка. Згідно з переліком державних регіональних програм, які будуть фінансуватись у 2019 році, є регіональна цільова програма розвитку первинної медико-санітарної допомоги в закладах сімейної медицини на період до 2020 року, якою передбачено 500 тис.грн. Згідно з інформацією, ці кошти мали би піти на придбання комп’ютерної техніки.

Яка частка передбачається коштів на Косівський район? І що саме передбачається купляти? Тому що є інформація, що у нас ці комп’ютери…

М.Стовбан. Дякую вам за ставлення до наших регіональних програм. Манолію Васильовичу, вам так само. Частка, значить, ми зібрали запит в кожному районі, відповідно в райони подавались запити з ОТГ та центрів первинної медичної допомоги. Значить, частка для Косова – це 2 комп’ютери тощо. У нас є інформація в департаменті. Як буде більше, прошу, добавляйте кошти в регіональну програму, ми з радістю… все, що ви дасте, ми все освоїмо вчасно, буде якісне комп’ютерне устаткування, ми передамо вам у Косів.

Хотілося би також ще сказати для всіх, хто присутній в залі, це те, що знову ж таки десь з ініціативи постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики було рекомендовано департаменту охорони здоров’я визначитись з устаткуванням, яке буде закуповуватись у 2019 році, і спрямувати це устаткування… так званий “Рік рентген-діагностичного устаткування”. І рекомендації були постійної комісії щодо співфінансування, бо немає нічого важливішого і ціннішого, коли людина… коли регіон, куди йде то устаткування, потратить трошки своїх коштів. Так ось рекомендація звучить так: 70 відс. – обласний, 20 відс. – регіональний, або 70 відс. – обласний…

О.Сич. Запитання завершились.

Миколо Петровичу, побажання: навчіться формулювати лаконічно думки в межах відведеного регламенту.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Що сі стало?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ааа! Включіть мікрофон Королика.

М.Королик – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановні колеги! Миколо Петровичу, скажіть, будь ласка, яка буде доля тих лікарень, які, не дай Боже, не пройдуть ліцензування? Бо наскільки мені відомо на сьогоднішній день, дійсно питання дуже стоїть гостро. Але я десь вважаю, що тут є ваша також і відповідальність, в першу чергу, через те, що велика кількість лікарень в області проходили ліцензування, і, як на мене, якщо там всюди однаковий пакет документів, то ви, ваш департамент мали в цьому сприяти. Перед тим, як люди їдуть до Києва, по декілька разів повертаються з документами, ви мали на рівні області ці документи перевірити і везти вже в Київ правильно сформовані пакети документів.

Чи ви зробите висновки з цієї ситуації, яка є зараз? І в майбутньому, щоби такого не повторювалось. Прошу дати відповідь. Дякую.

М.Стовбан. Дякую. Ми це все врахуємо, Михайле Михайловичу.

О.Сич. Дякую. Займайте своє робоче місце, якщо ви відповіли на запитання.

Співдоповідь має голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк. Доброго дня, шановні колеги! Сьогодні розглядаємо цікаве питання і, як кажуть, є час розкидати каміння, є час збирати каміння, є час засівати ниву, і час збирати урожай.

З 1 січня ми будемо збирати той урожай, який ми засівали протягом підготовки даної реформи.

Я не буду зараз розказувати, як гарно було, я попробую вам пояснити ризики, які би могли бути в наступному році, і чи зможемо ми їх попередити.

По-перше, ще згадаю такий анекдот радянського періоду. Питали: хто пустив людей в
космос – вчені чи комуністи? Кажуть: комуністи, бо вчені перед тим, як пускати, вони опробовують на тваринах, на іншому, а потім людей пускають.

Чи можна було робити таку масштабну реформу, так, на мою думку, я буду казати так, бездумно, як вона зараз проводиться?

Тут дуже  багато запитань було до Миколи Петровича, який виступав переді мною.

Колеги, запам’ятайте, що з 1 січня функції…

Голос із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. А, зразу покажіть. А я так говорю задурно, так?

Шановні колеги! З 1 січня вступає реформа, і первинка буде фінансуватись через Національну службу здоров’я України. Натомість Міністерство охорони здоров’я дуже багато функцій з себе скидає. І згідно з тими рекомендаціями, згідно з напрацюваннями, в областях мали бути створені відділення Національної служби здоров’я, яка буде відповідати за дії чи бездіяльність тої реформи, яка буде проводитись.

На сьогодні Стовбан за все відповідає, хоча він вже за багато чого не буде відповідати.

Наступне, первинка – це є функція, тобто, первинна допомога забезпечує сільську місцевість, вона зосереджена на рівні ОТГ, районних рад, районних адміністрацій, які уповноважені сьогодні управляти охороною здоров’я.

Знаєте, третій рік йде субвенція, і фактично мали би бути створені, це вже більше питання до Ірини Богданівни, можливо, безконтрольність, можливо, не звертали уваги, чому на сьогодні в районах немає координатора, а хто буде координувати дії тої медицини, яку ми сьогодні створили?

Колеги, в районах сьогодні створили первинку, окрему юридичну особу.

В районах сьогодні виведена екстрена допомога окремо, в районах сьогодні комунальні заклади вторинного рівня також окремо. І вони паралельно працюють, фінансуються. Хто має координувати: голова адміністрації? Ну, він не може, він має мати відділ охорони здоров’я.

Тому, Ірино Богданівно, переконливо рекомендую вам… Ірино Богданівно, переконливо рекомендую вам попрацювати з фінансовими управліннями, щоби фінанси, які…

Колеги, та йде питання медицини, і не можна відволікати директора департаменту фінансів, першого заступника голови адміністрації, який веде питання охорони здоров’я. І стоїть питання: хто буде коригувати?

На сьогодні ми дуже гарно говоримо, пояснюємо, що великі зарплати будуть. Так, зарплати будуть. Але чи ми попередили, чи упередимо ті конфлікти, які виникнуть з 1 січня між лікарями вторинного рівня, які будуть брати практично мінімальну зарплату, і тими лікарями, які будуть брати більшу зарплату? Адже на сьогодні конфлікт назріває. Чи ми сьогодні, чи держава, чи НСЗУ, чи Міністерство охорони здоров’я, чи департамент охорони здоров’я попрацював над тим, як забезпечити обстеження, які держава гарантує для первинки: аналіз крові, цукор крові, аналіз сечі, холестерин, ЕКГ, флюорообстеження, які повинна робити первинка? Чи зможе вона робити? Чи не зможе вона робити?

Яким чином до 1 липня, бо держава хоче з 1 липня, ну, провести таку саму реформу з вторинним рівнем, щоб була послуга… А яким чином це треба буде проплачувати? Це продумано? Не продумано.

І тому я прошу всі органи влади, які є, не просто розказувати там,  комп’ютери… мої колеги дуже печуться за Солотвинський кущ, за Солотвинську лікарню.

Колеги, я є самодостатній керівник, я на світі більше попрацював керівником, ніж дехто на цьому світі живе. Я досконало знаю ті питання, як забезпечити і що робити. І я свідомо бачив ризики, які буде ця реформа тягнути.

Тому прошу вас усіх толерантно віднестись, і ті заклади, які не ввійдуть, мають фінансуватись.

І я просто прошу Бога, прошу всіх медичних працівників “не наламати дров” і щоби все населення, яке буде обслуговуватись лікарями загальної практики, іншими, отримували належну медичну допомогу і дякували владі…

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання до співдоповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає?

У мене є запитання. Манолію Васильовичу, той слуп уже поремонтували?

М.Піцуряк. Прошу? Я прослухав.

О.Сич. Той слуп вже поремонтували біля дороги?

М.Піцуряк. Колеги, колеги, я, ви знаєте, я дійсно щиро подякував голові адміністрації минулого вівторка, і подякував, коли була Рада регіонального розвитку в районі, про те, що нарешті слуп забрали, і світло провели, але нажив собі ворога в особі селищного голови. Вона каже: Манолію Васильовичу, а чому ви дякуєте обласній адміністрації, як то я за свої кошти в борг то зробила? Але я подякував, щиро дякую, що нарешті то спрацювало. Дякую.

О.Сич. Займіть своє робоче місце.

Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Є. Запишіться, будь ласка.

Іванів Назарій Іванович – член комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики.

Н.Іванів. О, точно, я й забув!

Я хочу просто виступити не як член комісії… Доброго дня, шановний пане голово,
шановні колеги! А як голова Брошнів-Осадської ОТГ.

Хочу сказати про те, що галузь охорони здоров’я потрібно було реформувати давно, і саме зараз відбувається ця реформа, за що я хочу подякувати Президенту України і уряду нашої країни.

Хочу сказати від себе як від голови об’єднаної територіальної громади. Ще пам’ятаю, як ця реформа розпочиналась, були критики і були ті, які підтримують цю реформу. І ми не побоялися, ми одні з перших в області зареєстрували комунальне некомерційне підприємство, отримали ліцензію. Звичайно, коли зараз буде великий наплив, можливо, є труднощі з ліцензією, але потрібно все в нашому житті робити вчасно. Після того підключились до електронної системи E-Health і, звичайно, уклали угоду з Національною службою здоров’я України.

Станом на сьогоднішній день ми вже маємо під 90 відс. укладених декларацій, і ми не звільнили жодного працівника нашої лікарні. Тобто, реформа має позитив, позитив має в тому плані, що ми бачимо, що враховуючи те, що у нас уже створено комунальне некомерційне підприємство, ми маємо змогу завдяки тим коштам, які приходять від декларацій кожного пацієнта, ми маємо змогу надавати весь спектр медичних послуг абсолютно на безоплатній основі. Звичайно, що це й динаміку дає того, що люди приходять не лікуватись, а люди приходять задля профілактики. І, звичайно, це покращує здоров’я населення нашого краю.

Друге, що я хочу відмітити, – це виділені кошти, і буде в найближчому часі придбано медичне обладнання і придбано нові автомобілі для амбулаторій, для ФАПів нашої сільської місцевості.

Також, як вже було зазначено, буде будівництво нових амбулаторій. І, звичайно, що в
кожній справі є труднощі. Звичайно, що те, що робилося протягом 20 років, не можна помахом однієї чарівної палички зробити все в одну секунду. Звичайно, є труднощі, звичайно, що є моменти, коли десь люди невдоволені. Але я хочу ще раз подякувати Президенту України, уряду країни за те, що зважились на цю реформу і все ж таки рухаються у правильному напрямку. Дякую.

О.Сич. Я хотів уточнити. Це у повноваженнях Президента проводити реформу з охорони здоров’я, так? Бо я не знав просто. Я не знав, що Президент відповідає за внутрішню політику…

Н.Іванів. Пане голово!

О.Сич. Атаманюк Олег Юрійович.

О.Атаманюк – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Я щиро тішуся за свого колегу-депутата і одночасно голову об’єднаної територіальної громади, голову, який керівник багатої об’єднаної територіальної громади, що дає йому можливість імплементувати всі реформи первинної, особливо у себе. Але я не можу поділяти такі радісні відклики від жителів цілої області, які є, і тих закладів первинної допомоги, на яких не те, що оснащення табелю лягло на власні плечі, вони користуються власним комп’ютером, лікарів заставляють приносити комп’ютери з дому для того, щоб зареєструватися. Тому, на превеликий жаль, не все так весело і солодко, як нам розказують і показують.

І тому, на жаль, на сьогодні для того, щоб оснастити згідно з примірним табелем, потрібні величезні кошти. Ті 236 млн.грн., які виділені субвенцією з державного бюджету, абсолютно не закрили це питання, і мене дивує, чому саме так сталося. Але я думаю, що ми в процесі цього розберемось.

Наступне. У мене є пропозиція до нашого проекту рішення. У пункті 3, оскільки ми звертаємось до голів районних державних адміністрацій, я пропоную добавити в тому числі голів об’єднаних територіальних громад. Оскільки в більшості все ж таки заклади первинної медичної допомоги зосереджені в об’єднаних територіальних громадах, і для того, щоб допомогти цим закладам забезпечити всім необхідним, щоб вони були оснащені згідно з відповідним табелем, матеріально-технічним оснащенням закладів.

Тому, пане голово, під час голосування прошу поставити цю пропозицію на голосування. Дякую.

О.Сич. Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Я зараз свідомо поведусь на ту провокацію, яка була сказана від мікрофону. Ну, так склалося, що головний лікар Богородчанського району і виконуючий обов’язки директора нового первинного центру дзвонять мені раз у місяць і просять комп’ютерну техніку, оскільки там немає. Це не мій виборчий округ, але я про нього турбуюся, оскільки я знаю, в якому стані медики Богородчанського району.

Хотів би попросити людей, які більше ніж я на світі керують, щоб вони так керували, щоб проблем в Богородчанському районі не було. Тому що якщо ви заздрите моєму віку, я вас прошу не заздрити. А якщо ви хочете зі мною чимось мірятись, то я не раджу, тому що мені 28 років, а вам – за 60. Дякую.

О.Сич. Королик Михайло Михайлович.

М.Піцуряк. (Без мікрофона).

М.Королик – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановні колеги! Ви знаєте, користуючись нагодою, хочу подякувати всім працівникам медичної галузі, адже люди у непростих умовах і в час реформ, а оцінку ми зможемо дати пізніше, чи добра ця реформа, чи погана, коли прийде час. В час такий непростий, коли по багато місяців люди мають проблеми із заробітною платою, хочеться їм дійсно подякувати щиро за те, що вони роблять якісно свою роботу, рятують нам з вами життя і вчасно нас лікують, не залежно від того, чи у них є добробут у сім’ї, чи затримки у зарплаті, чи немає.

Що стосується даного питання, як на мене, дуже і дуже неефективно працює департамент наш охорони здоров’я у зв’язку з тим, що не могло такого бути. Вони знають, що є реформа, всі про це знають, всі це розуміють, але замість того, щоб жити реформою, замість того, щоб супроводжувати цю реформу в нашій області і співпрацювати з усіма керівниками наших лікарень, вони як статисти тільки відправили інформацію: ось такий перелік документів має бути для того, щоб отримати ліцензію. Як на мене, не тільки треба було перелік відсилати керівникам установ, а також супроводжувати їх у цьому процесі. Адже, наскільки мені відомо, окремі керівники лікарень навіть змушені звертатись до приватних організацій, які надають їм такі послуги.

Також це не є нормально, тому що вже кінець року, а сьогодні декілька закладів невідомо, чи отримають ліцензію, що у свою чергу призведе до того, що місцеві бюджети будуть мати додаткове навантаження у розмірі кількох мільйонів, а саме: Калуський район та Тисменицький район. Тому, шановні колеги, я дуже сильно сподіваюся, що в наступному році ті проблеми, з якими ми сьогодні зіштовхнулись, їх не буде. А департамент охорони здоров’я буде якісно виконувати свою роботу, і всі наступні лікарні, які будуть проходити процедуру ліцензування, будуть проходити її з першого разу. Для цього просто потрібно формувати пакет документів якісно і допомагати це робити головним лікарям. Дякую.

О.Сич. Федишина Ольга Миколаївна.

О.Федишина. Я не випадково задала питання доповідачу про ті медичні заклади, у яких на сьогодні склалась проблема з отриманням ліцензії та з підписанням відповідного договору з Національною службою охорони здоров’я.

В першу чергу, мене турбують заклади Надвірнянського району, адже я достеменно знаю, що великі проблеми були у Переріслянської об’єднаної територіальної громади, яка, на жаль, хоч і не з першого разу, але все ж таки зрештою і з нашим втручанням отримала таку ліцензію. Але більша проблема сьогодні постала з Ланчинською об’єднаною територіальною громадою, адже станом на початок цього тижня їх не було в переліках МОЗ ні в тих суб’єктах, яким надали ліцензію, ні в переліку тих суб’єктів, яким відмовили в отриманні такої ліцензії.

Тому я дуже сподіваюся, що департамент охорони здоров’я спробує втрутитись в цю ситуацію і посприяє тому, щоб на Ланчинську ОТГ звернули увагу і щоб вони зрештою отримали до кінця цього року ліцензію, адже щочетверга відбувається засідання при МОЗі для вирішення таких питань.

Що ж стосується самої реформи, попередній доповідач теж казав про практику, коли деякі приватні заклади звертаються до наших, до комунальних закладів охорони здоров’я з різного роду пропозиціями. От, дійсно є така інформація, що заклади, які і від Івано-Франківської області, і від суміжних областей звертались за отриманням ліцензії до МОЗу, отримували відмову і дуже дивним чином, я навіть не знаю, як це розцінювати, чи це є здобуток реформи, чи як, але їм дзвонили невідомі особи, представлялись працівниками компанії “Верітас” і за досить значну фінансову винагороду пропонували, так би мовити, “під ключ” вирішити всі питання по отриманню ліцензії.

Я вважаю, що ця практика є ганебною, і реформа охорони здоров’я має виглядати інакше. Коли заклади охорони здоров’я, які належним чином всі документи оформили, отримали по-нормальному свої ліцензії, а не мусіли в такий незрозумілий спосіб за винагороду відправляти свої документи.  Дякую.

О.Сич. Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановні колеги-депутати! Я не випадково задав питання до Миколи Петровича Стовбана з приводу ФАПів у так званій Угринівській ОТГ. Чому кажу “так званій”? Оскільки всі ми пам’ятаємо перше пленарне засідання нашої сесії і ту точку зору, яку озвучував в тому числі і Богдан Миколайович, і ми, колеги-депутати, стосовно доцільності і виправданості утворення цих ОТГ. Натомість, відбулося… тиждень після нашої сесії відбулася сесія вже Угринівської об’єднаної територіальної громади, на якій були прийняті палкі листи до керівництва обласної адміністрації і обласної ради стосовно того, як же так, ми ж самодостатня громада.

Так от, власне самодостатність цієї громади цілком проявляється на прикладі ситуації щодо ФАПів в Угринівській об’єднаній територіальній громаді. Виявляється, що до створення об’єднаної громади ФАПи, які відносяться до Лисецької лікарні, були вкрай необхідні. Сьогодні ж, коли громада стала самодостатньою, їх, виявляється, необхідно утримувати, а коштів в таких об’ємах немає.

Зрештою, можливо, й немає потреби, і наче все закономірно. Але що робити людям, що робити медичним працівникам? Саме вони вже в першу чергу б’ють на сполох, і ми тільки що чули позицію Миколи Петровича, який сказав, що як варіант, це є підписання договору з Лисецькою лікарнею, і таким чином збереження робочих місць для працівників. Натомість з чого в кінцевому варіанті і що пропонується керівництвом об’єднаної громади?

Як один з варіантів – підписання договору про обслуговування з м.Івано-Франківськ, мотивуючи це тим, що громаді необхідна якісна медицина.

У мене тоді запитання в контексті нашого питання порядку денного. То до цього часу, виявляється, що була неякісна, чи Лисецька лікарня не спроможна надати якісну медичну допомогу?

Й інше питання. Якщо підписувати договір з Івано-Франківськом, то тоді логічно би було й об’єднуватись з Івано-Франківськом. Але натомість керівництво громади з Івано-Франківськом об’єднуватись не хоче. І я в цьому контексті рекомендував би визначитись перш, ніж система медицини в самій ОТГ не стала під загрозою. А то получається, ви знаєте, свого роду паразитування: послугами ми будемо користуватись в Івано-Франківську, а керуємо тут собі самі. Получається свого роду “бананова республіка”, про яку писав О.Генрі у своїй відомій збірці “Королі і капуста”. З “королями” ясно, а от “капустою”, мені здається, що потрібно розібратись у самій громаді.

О.Сич. Шановні колеги! Обговорення завершилось.

Ставлю на голосування проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 54, не голосували – 9: рішення прийнято.

Була пропозиція депутата Атаманюка. Прошу увімкнути мікрофон.

О.Атаманюк. У пункті 3 після слів “головам районних державних адміністрацій” добавити “та головам об’єднаних територіальних громад”. Все-таки більшість закладів первинки працюють на рівні об’єднаних територіальних громад. А там йде мова про приведення закладів первинної допомоги відповідно до оснащення, відповідно до примірного табеля матеріально-технічного оснащення закладів охорони здоров’я. Тому, я думаю, це є доцільно для того, щоб все-таки голови об’єднаних територіальних громад також приймали в цьому участь.

О.Сич. Олеже Юрійовичу, єдине, що треба подумати, як сформулювати. Тому що ми можемо доручити головам районних державних адміністрацій, а жодному органу місцевого самоврядування ми не можемо доручати, ми можемо рекомендувати. Тому стилістично треба буде напрацювати.

Ставлю на голосування.

За – 54, не голосували – 9: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції. Прошу визначатись.

За – 55, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до регіональної цільової програми ведення містобудівного кадастру Івано-Франківської області на 2017-2019 роки”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 47 – в окремій брошурі.

Доповідає Рачкевич Володимир Степанович – директор департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка.

В.Рачкевич. Шановна президіє, шановні депутати! На ваш розгляд вноситься проект рішення щодо внесення змін до регіональної цільової програми ведення містобудівного кадастру Івано-Франківської області на 2017-2019 роки, затвердженої рішенням обласної ради від грудня 2016 року. А саме: затвердити Паспорт програми в новій редакції і затвердити перелік заходів та джерел фінансування програми в новій редакції.

О.Сич. Шановні колеги! Матеріали у вас на руках є.

Чи є запитання до доповідача? Немає?

Дякую, Володимире Степановичу.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування  проект рішення за основу і в цілому.

За – 54, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласного бюджету на 2018 рік”.

Внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 48 – в окремій брошурі.

Доповідає Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії.

Колеги, сьогодні ще відбулося одне засідання постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, комісія напрацювала пропозиції. Вони вам роздані, і я їх буду ставити пізніше на голосування.

Будь ласка, Ірино Богданівно.

І.Мацькевич. Добрий день, шановні депутати! Прошу погодити, затвердити проект рішення “Про внесення змін до обласного бюджету на 2018 рік” за основу. Даний проект рішення враховує рішення постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків від
18 грудня поточного року і передбачає врахування в доходах загального фонду субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації для придбання житла сім’ям загиблих та для осіб з інвалідністю першої і другої групи, які брали участь в АТО, в сумі 2,5 млн.грн., та спрямування цих коштів районним бюджетам для закупівлі житла.

Даний проект рішення передбачає врахування в доходах субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації для придбання житла інвалідам третьої групи, які приймали участь в АТО, в сумі 604 тис.грн., і знову ж таки спрямування цих коштів місцевим бюджетам для закупівлі житла.

Пункт 2 даного проекту рішення передбачає здійснення перерозподілу обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг та житлових субсидій. Пункт 3 даного рішення передбачає перерозподіл бюджетних призначень між головними розпорядниками коштів обласного бюджету на спрямування цих коштів іншим головним розпорядникам коштів обласного бюджету для того, щоб вчасно до кінця року оплатити всі необхідні видатки, які виникли в наших установах, це зокрема й оплата енергоносіїв, це надання допомоги, матеріальної допомоги жителям нашої області на програму соціального захисту, це й інші видатки, які поступали до нас від головних розпорядників коштів обласного бюджету.

Пункти 6 та 7 передбачають внесення змін до рішення обласної ради від 21 вересня та від 7 грудня поточного року і стосуються уточнення назв заходів, на які виділялись кошти, так і спрямування цих коштів від одних розпорядників коштів до інших розпорядників коштів для того, щоб вчасно освоїти ці кошти до кінця поточного року.

Прошу погодити даний проект рішення.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка, запишіться.

Станіславський Богдан Миколайович.

Б.Станіславський – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Скажіть, будь ласка, Тлумацький район, заборгованість. Минулий раз запитували. Як із заборгованістю по зарплаті?

І зразу. Знову нам дали доповнення, тільки зразу прочитати, скільки змін. Ми можемо це освоїти за пару хвилин? Чому так терміново?

І.Мацькевич. Шановні депутати! Дійсно, перед сьогоднішньою сесією відбувалась бюджетна комісія, так як буквально вчора-позавчора нам надійшли кошти з державного бюджету у вигляді медичної субвенції в розмірі 11,1 млн.грн. та стабілізаційна дотація в розмірі 10,4 млн.грн. І тому ми ще… й інші пропозиції, які поступали, зокрема і від вас, депутатів, щодо уточнень… рішень, які приймались попередньо нашими рішеннями сесії, так і від наших головних розпорядників коштів, тому виникла необхідність ще зранку провести бюджетну комісію і уточнити даний проект рішення.

Щодо заборгованості по заробітній платі, шановні депутати, пам’ятаєте, 7 грудня я доповідала на сесії, що нам станом на 7 грудня не вистачало коштів по області – приблизно 90 млн.грн. Ви прекрасно розумієте, що 21 млн.грн., які надійшли додатково з державного бюджету, не могли врахувати всю ту необхідність, яка виникала у місцевих бюджетах щодо виплати… (Без мікрофона).

О.Сич. Увімкніть мікрофон.

І.Мацькевич. …щодо виплати заробітної плати. Тому розподіл медичної субвенції здійснювався таким чином, щоб всі райони покласти в однакові умови, тобто, всі райони отримали бюджетні призначення 0,6 місячного фонду за грудень місяць. Тобто, інші кошти, які необхідно буде вишукати районам, а це різні суми, бо у кожному районі інший обсяг фонду заробітної плати, вони повинні вишукувати наразі у себе в бюджетах. Хто зможе, не зможе, це різні фінансові можливості кожного бюджету.

Щодо розподілу стабілізаційної дотації, то принцип розподілу стабілізаційної дотації враховував те, щоби всім районам дати 0,8 місячного фонду грудня, тобто, дати можливість
частинку заплатити грудня. Найгірша ситуація у нас складається по районних бюджетах, це Городенківський район та Тлумацький район, які закриють цими коштами тільки, напевно, листопад місяць. Одночасно, ці кошти є повноваженнями місцевих бюджетів, тому наразі вони здійснюють перерозподіл першочергових видатків…

О.Сич. Рудик Марія Олександрів.

М.Рудик – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Пані Ірино, ви кажете, що старались розділити між районами так, щоб закрити всі проблемні питання щодо листопада. Не тільки Тлумацький район, але й Богородчанський має таку саму проблему.

На даний час потреба у закритті бюджетникам заробітної плати – 8 млн.грн. Ми отримали 560 тис.грн. Я розумію, що однією хлібиною нагодувати всіх голодних може тільки Ісус Христос, але будь ласка, коли уряд приймає рішення перекласти все на місцеві бюджети, він має проаналізувати те, що в даному бюджеті немає можливості закрити ці кошти. Як бути з груднем місяцем? Коли люди отримають зарплату? І чому Богородчанський район отримав тільки 560 тис.грн. при потребі 8 млн.грн.?

Дякую.

В.Гладій. Прошу, відповідь. Одна хвилина.

І.Мацькевич. Дійсно, не тільки один Богородчанський район, але більшість районів нашої області будуть мати заборгованість по заробітній платі за грудень місяць. Іншим працівникам, це йде мова про технічних працівників, про дошкільні навчальні заклади, можливо, заклади культури та інше, але це повноваження місцевих бюджетів. Ми говорили про те, якої суми коштів нам не вистачало на початок року.

Дійсно, у минулому році більше надійшло коштів з державного бюджету, цього року
менше. Ми не можемо задовольнити всі бюджети. Сьогодні до мене кожен депутат підходить і кожен бачить свій район. На моєму місці з вас би ніхто 10 млн.грн. не закрив заборгованість на 60 чи 70 млн.грн.

О.Сич. Ну, треба вчитись бути Ісусом Христом.

Токарчук Олег Володимирович, будь ласка.

О.Токарчук – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Повертаючись знову до цього болючого питання, я розумію ваш принцип розподілу стабілізаційної медичної для того, щоб рівномірно комусь роздати. Але цей принцип зрівнялівки, чи він не підставляє місцеве самоврядування для того, щоб нічого не робити? Бо якщо Коломийський район проводив критичні заходи економії бюджетних коштів, скорочено більше 150 посад по наших закладах охорони здоров’я, а який інший район провів такі заходи економії? Я думаю, що навіть в розрізі області, якщо просумувати всі центральні районні лікарні, разом не буде таких заходів економії. І в стабілізаційній дотації Коломийський район отримає нуль. То для чого ця зрівнялівка і для чого наші зусилля для того, щоб здійснити якісь заходи економії?

І.Мацькевич. Я з вами погоджуюсь.

Дійсно, Коломийський район один з районів, який найбільше провів заходів щодо оптимізації, але в минулому році ми пам’ятаємо, що левову частку коштів з державного бюджету спрямували на Коломийський район, бо там були проблеми, а зараз виникають проблеми в інших районах. Яким чином я можу врегулювати проблему кожного району, коли це є повноваження кожного районного місцевого бюджету?

О.Сич. Логіка проста: в тому році були проблеми в Коломийському районі, в цьому році він оптимізувався. В цьому році є проблеми в Городенківському, Тлумацькому, значить,
наступного року оптимізуються. Ну, а як?

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Ірино Богданівно! І шкода вас сьогодні перед Новим роком, шкода, але вимушений говорити такі слова.

Знаєте, скажу вам відверто: з фінансами, заборгованістю, займаюся з вами фактично цілий рік. І я можу вам сказати, що непрозорий розподіл проходить коштів. У вас є “любимчики” і “нелюбимчики”. Ви як департамент фінансів не володієте ситуацією, яка є в області, і ви просто так, як вам скажуть…

У мене реальна ситуація по Богородчанському району – більше 3 млн.грн. не вистачає. В четвер, 27-го числа, я думаю, що ви будете зі мною співдоповідачем по тих проблемах, що мені 150 тис.грн. треба платити фіскальній службі, а ви взагалі не реагуєте, копійки не даєте. Я думаю, що має йти прозоро, відкрито, показувати всі проблеми і кошти розподіляти. Так більше не буде. Ви підписуєте проекти рішень і відповідайте, або інше питання. Відповідайте!

О.Сич. Кобилянський Богдан Миколайович.

Б.Кобилянський – депутатська фракція партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність”. Шановна Ірино Богданівно! В Городенківському районі тільки по освіті до кінця року не вистачає 8,8 млн.грн. Цих коштів, що сьогодні надано, – 2 млн. 174 тис.грн. стабілізаційної дотації вистачає тільки на 50 відс. закрити листопад місяць, це технічним працівникам і садочкам Городенківського району. Але, шановні депутати, просто розуміємо те, що надійшла саме така сума грошей, яка не може задовольнити всіх. Тому є прохання підтримати і надіятись на те, що, думаю, що надійде достатня кількість грошей, закрити 100 відс. заробітної плати, тому що ми розуміємо, що ще будуть закриватись місцевими бюджетами. Дякую.

М.Піцуряк. (Без мікрофона).

О.Сич. Дякую. Ви матимете можливість це сказати під час обговорення.

Розумієте, на запитання і відповіді є встановлений нами регламент – 1 хвилина.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Якщо не відповідають… Ірино Богданівно, дайте відповідь, будь ласка, Манолію Васильовичу в межах 1 хвилини.

І.Мацькевич. Манолію Васильовичу, департамент фінансів обласної державної адміністрації керується інформаціями, які нам надають місцеві фінансові управління, тому я не можу підтвердити достовірно правильність наданих цих інформацій місцевими фінансовими управліннями. Я готова з вами з нового року, після Нового року працювати і підтвердити, чи правильно подають місцеві фінансові управління, чи неправильно.

О.Сич. Дякую, Ірино Богданівно.

Колеги, перед тим, як дати слово… записатись, декілька реплік.

Репліка перша. Ви знаєте, набагато конструктивніше було б, я вже це казав, брати під руку один одного всім відповідальним за охорону здоров’я, їхати в Київ і перед Міністерством охорони здоров’я доказувати свої формульні розрахунки, а не тут “стрясати повітря” вигуками. Тому що нам не додають. Їдьте і захищайте.

Не винувата Ірина Богданівна, що нам не додають. Вона не може 10 млн.грн. поділити на 90 млн.грн., ніяк не може.

Перше.  Друге, звучали сьогодні думки про те, що нам дали пачку паперів, як нам голосувати? Колеги, буквально сьогодні-вчора з Кабінету Міністрів поступили гроші. Ми можемо їх не приймати, або приймати в такому екстреному порядку. Це ж не ми винуваті. Або я можу сесію зібрати 29 грудня. Давайте вибираємо. Все в наших руках. Ми приймаємо рішення.

Хто хоче взяти участь в обговоренні? Будь ласка, запишіться.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Присядьте, будь ласка.

Увімкніть запис, будь ласка.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Голово, репліка. Їхати в Київ, я можу їхати як член політичної партії “Свобода”, пікетувати, я можу їхати в іншому статусі, але є депутат обласної ради, я не є депутат Верховної Ради, який може піднімати питання на рівні.

У нас є депутати Верховної Ради, які представляють наші округи, і коли ми звертаємось, ми звертаємось до депутатів, вони мають лобіювати наші інтереси. А якщо доказувати в Міністерстві охорони здоров’я з рівня Солотвинської лікарні чи департаменту охорони здоров’я, ніхто нас там слухати не буде. І, до речі, голово, мене на всі засідання Міністерства не кличуть, бо кажуть, не брати, щоб я там не виступав. Розумієте? А ви кажете їхати.

Тому Стовбан, коли будуть такі питання, прошу вас записувати, я там підніму питання, які є. А сьогодні… тепер по суті до змін.

Знаєте, я був секретарем бюджетної комісії в скликанні 2002-2006 років. Я прекрасно знаю бюджетний процес. Я ним цікавлюся. Ну, вже так, як ми проводимо зараз розподіл в останню мить, коли нам дають, той, хто бюджетом не займається, звичайно, важко навіть ті цифри оцінити.

Мене дивує питання, чому цілий рік ніхто, ні ОТГ… ми кажемо, що прекрасна реформа, тут дякують Президенту за прекрасну реформу ОТГ, мій колега каже, той, хто встиг зробити, пішов… То чому ОТГ не звучали проблеми, а до кінця року їм гроші додавати? Чому ми на ОТГ, які мають море коштів, мільйони, мільйони, ми з обласного бюджету “гатимо”, а не дамо їм на зарплату закрити ті питання?

Колеги, добре думаймо, що ми робимо, і кожну копійку рахуймо.

Тому сьогодні, як кажуть, питання медицини, питання працювати… Так, я є медик професійний, і я розумію, що я говорю, що я відстоюю і чому я це говорю.

Ми сьогодні заганяємо в “глухий кут”. Я Ірині Богданівні не просто так сказав, що будемо співдоповідачами, я буду просити, щоби відповідачами по справі позову Солотвинської лікарні до фіскальної служби області в частині накладення штрафу співвідповідачами була і Богородчанська районна адміністрація, і фінуправління, і обласна державна адміністрація, фінансове управління. Я покажу, скільки протягом року коштів було, і ви будете в суді доказувати, чому ви не спрямували на ті проблеми, щоб не були заблоковані рахунки, і ми мали, чим платити.

Репліка. Тут є молодий колега, ще раз кажу, роблю зауваження, Святослав, я тебе дуже прошу: ти ще дуже молодий чоловік. Я у два рази старший від тебе, старший від твоїх батьків. Мені твої коментарі не потрібні. Але було сказано за комп’ютери, придбання. У мене з липня заблоковані рахунки, і влада бездарно, навіть не хотіла вирішити елементарне питання. Розумієте? А рішення комісії, голово, я думаю, що комісія з питань охорони здоров’я, вона буде профільною, оскільки написаний наказ по Солотвинській лікарні на підставі, я потім докажу, як буде…

О.Сич. Шановні колеги! Я прошу вас: незалежно від віку один до одного ставитись з повагою і припинити ваші такі амбіційні викрики один щодо одного.

Палійчук Микола Васильович.

М.Палійчук. Шановні колеги! Поки в державі не буде змінений Бюджетний кодекс і принцип розподілу коштів, доти ми не будемо на початок року сто відсотків закладати на заробітну плату та енергоносії, ми будемо мати таку ситуацію. Це не найгірший ворог може дати 10 млн.грн. при потребі 70 з лишнім мільйонів на заробітну плату. В тому числі у нас, в області, ряд районів не заплатили за листопад місяць заробітну плату. Є райони, у нас майже 3 млн.грн. не виплачено заробітної плати за вересень і жовтень.

Тому, звичайно, що дуже шкода, але область буде змушена ряд районів, міст і ОТГ платити заробітну плату за грудень місяць січневими коштами з нового бюджету. Це вкрай неправильно.

Але тут виступають колеги-депутати з Коломиї, з Богородчан… От ми сиділи вчора, позавчора, дивились, як правильно, як максимально справедливо цю дотацію поділити. На жаль, від Коломиї, від Богородчан не було звернень до комісії, і ми не могли врахувати. Бо дуже часто фінуправління району чи міста пише лист, коли ми сідаємо дивитись, а там десь ще є заховані якісь кошти, резерви, які вони нібито не врахували. Ми то враховуємо і до якогось там спільного знаменника доходимо.

Тому прохання: якщо є проблеми і ви знаєте, а чи обласна рада, чи адміністрація, чи комісія не знає, під’їдьте, підкажіть, докажіть, і я буду особисто сприяти й допомагати вам. Дякую.

О.Сич. Станіславський Богдан Миколайович.

Б.Станіславський – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Пане голово, шановні колеги! Конституційні зобов’язання уряду – це освіта і медицина, дають нам 10 млн.грн. А зобов’язання органів самоврядування – ремонтувати містки, дахи… Останній додаток – 31 млн.грн. То що, у Кабінеті Міністрів ліпше знають, де міняти опалення і місток міняти? А чого ми так? Це в одному додатку нам додали. Там 10 млн.грн. на 90 млн.грн. заборгованості по заробітній платі дає зобов’язання уряд, а 31 млн.грн. – на “гречку”, ми знаємо, від яких депутатів. Дякую.

О.Сич. Богдане Миколайовичу, ви ж прекрасно розумієте, що ті гроші на містки і на дороги, – це за лобіюванням депутатів Верховної Ради. Значить, депутатам Верховної Ради у ваших округах не важливі зарплати ваших працівників у лікарнях і ФАПах, а їм важливі містки і дахи. От і все. То питати треба в депутатів.

Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик – депутатська фракція політичної партії “Воля”, Богородчанський район. Тут звучала відповідь, що повинні забезпечити місцеві бюджети заробітну плату тих працівників, які фінансуються за рахунок місцевих бюджетів.

Як бути Богородчанському району, який опинився у борговій ямі, в якого брак коштів на заробітну плату дошкільнятам… працівникам дошкільної сфери, перепрошую, а це вихователі, це няньки, це весь обслуговуючий персонал, в тому числі обслуговуючий персонал загальноосвітніх закладів, це енергоносії? Тому що у нас боргова яма – 8 млн.грн.

За листопад місяць виплачений тільки аванс. Мене дивує, що до бюджетної комісії не надходило жодного звернення, тому що я говорила протягом трьох днів з начальником управління фінансів з Богородчанського району, мені повідомили, що всіх проінформовано: і департамент фінансів в тому числі, і обласну державну адміністрацію.

Чому не врахували пропозиції? Дуже цікаво і дуже дивно.

Друге. У нас дуже є прогресуюча реформа децентралізації. Але я бачу, що 6 ОТГ у нас опинились в такій самій ситуації, як і райони, і більше 1 млн.грн. виділяється на закриття заробітної плати.

То якщо у нас така є дуже перспективна реформа, чому уряд дає кошти на закриття заробітної плати, а не спрямовує ці кошти на ті проблеми, в якій опинились райони окремі зараз, населені пункти яких ще не перебувають у цій мега крутій реформі децентралізації?

І ще одне мене дивує. Чому уряд, коли приймає рішення перекладати на місцеві бюджети утримання тих чи інших видатків, не аналізує стан того чи іншого бюджету, того чи іншого району, чи області?

О.Сич. Шановні колеги! Ми завершили обговорення.

Я насамкінець хотів би все-таки ще раз, тому що це питання болюче – щодо заробітних плат. Тут може бути дві проблеми: або неправильні формульні розрахунки Кабінету Міністрів, відповідно до яких нам виділяють кошти, або ж на місцях у нас неправильна система.

Тому я настоюю: у нас є три керівники охорони здоров’я в області – начальник департаменту Стовбан, голова комісії Піцуряк і заступник голови вже тепер адміністрації Федорів. Або доказуйте втрьох разом Кабінету Міністрів правильність чи неправильність розрахунків, а якщо не можете доказати, наводьте порядок з системою. От і все. Все решта – це стрясання повітря.

Ставлю на голосування проект рішення за основу.

За – 54, утримались – 2, не голосували – 11: рішення прийнято.

Шановні колеги! Вам роздали пропозиції, кожен з вас їх має. Зрозуміло, що вони подані оперативно настільки, наскільки нам їх передали з Кабінету Міністрів. Тут є розподіл тих коштів, які до нас поступили. Визначатись вам: приймати чи не приймати.

Я ставлю на голосування пропозиції комісії з питань бюджету, фінансів та податків, які сьогодні напрацьовані. Будь ласка, визначайтесь.

За – 50, утримався – 1, не голосували – 16: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 53, не голосували – 14: рішення прийнято.

Колеги, ще пропонується одне питання до перерви і зробити перерву.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 16.02.2018.
№ 760-20/2018 “Про розподіл коштів бюджету розвитку обласного бюджету на 2018 рік” (зі змінами)”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 49 – на окремому аркуші.

Доповідає Рачкевич Володимир Степанович – директор департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії. Будь ласка.

В.Рачкевич. Шановна президіє, шановні депутати! На ваш розгляд пропонуються зміни до пооб’єктного розподілу коштів бюджету розвитку обласного бюджету на 2018 рік.

О.Сич. Я прошу вибачення, Володимире Степановичу. Насправді, всі розуміють, що питання технічне: уточнення назв, перекидка коштів, які на одному об’єкті не використані, на другому треба використати і тому подібне.

Колеги, питання було заздалегідь вам роздано. Є питання до доповідача?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую вам. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 58, не голосували – 8: рішення прийнято.

Шановні колеги! Зараз 12.27 год. Оголошується перерва до 13.30 год.

(Перерва 12.30 – 13.30 год.).

О.Сич. Шановні колеги! Після обідньої перерви згідно з нашим Регламентом депутати повинні перереєструватись в електронному режимі.

Тому прошу увімкнути оператора систему електронної реєстрації, депутатів прошу
зареєструватись. Будь ласка, візьміть ваші карточки, правильно вставте їх у нішу.

47 депутатів зареєстровано: сесія – повноважна.

Будемо продовжувати нашу роботу.

Розглядається питання “Про затвердження обласної програми підтримки осіб, які брали участь у бойових діях на території інших держав, а також членів їх сімей, на 2019-2021 роки”.

Проект рішення номер 50 – в окремій брошурі.

Доповідає Корженьовський Володимир Михайлович – директор департаменту соціальної політики обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії. Будь ласка.

В.Корженьовський. Доброго дня, шановний Олександре Максимовичу, шановний Олеже Романовичу, шановні депутати, присутні!

Дана програма була розроблена департаментом соціальної політики, ми врахували пропозиції громадських організацій, в тому числі Обласної спілки афганців. Тому звертаємось з проханням затвердити дану програму. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Тоді чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 42, не голосували – 11: рішення не прийнято.

Шановні колеги! Я думаю, що не сконцентрувались, не сконцентрувались. Тому я ставлю на голосування ще раз. Будь ласка.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Я прошу вибачення. Ставлю на голосування, щоб повернутись до голосування. Прошу проголосувати за те, щоб повернутись до голосування. Для цього потрібна третина голосів – 28. Хто за те, щоб повернутись до голосування?

За – 47, не голосували – 7: рішення прийнято.

Отже, ще раз ставлю на голосування проект рішення “Про затвердження обласної програми підтримки осіб, які брали участь у бойових діях на території інших держав, а також членів їх сімей, на 2019-2021 роки”. Прошу визначатись.

За – 50, не голосували – 5: рішення  прийнято.

Розглядається питання “Про регіональну цільову програму енергозбереження для населення Івано-Франківської області на 2019-2020 роки”.

Проект рішення номер 51 – в окремій брошурі.

Доповідає Табанець Жанна Петрівна – директор департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків і з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства обласної державної адміністрації, рекомендовано до розгляду на сесії.

Постійна комісія обласної ради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства рекомендувала до розгляду із врахуванням пропозицій.

Пропозиції – в окремій брошурі.

Будь ласка.

Ж.Табанець. Доброго дня, шановний Олександре Максимовичу, Олеже Романовичу, шановні депутати!

Вашій увазі пропонується проект рішення “Про регіональну цільову програму енергозбереження для населення Івано-Франківської області на 2019-2020 роки”. Заходи даної програми реалізовуватимуться в рамках уже популярної програми, урядової програми теплих кредитів. Відшкодовуватимуться 5 відс. від суми кредиту, але не більше 2 тис.грн. за одним кредитним договором для фізичних осіб, та 5 відс. від суми кредиту, але не більше, як 10 тис.грн., за одним кредитним договором, отриманим ОСББ та ЖБК.

Крім того, відшкодування цих коштів за програмою здійснюватиметься при умові співфінансування з районних, міських, сільських бюджетів.

Шановні колеги! Прошу підтримати даний проект рішення.

О.Сич. Колеги, у нас така була програма, просто тепер напрацьовуємо на декілька років наступну.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

Я прошу вибачення. Це буде за основу. Шановні колеги! Це буде за основу, тому що є пропозиції комісії.

Шановні колеги! Зафіксуйте, будь ласка, це в протоколі: це за основу.

Є пропозиції комісії. Ставлю на голосування пропозиції комісії. Будь ласка. У вас в брошурах є, подивіться, будь ласка.

За – 48, не голосували – 11: рішення прийнято.

І ставлю на голосування в цілому з врахуванням пропозицій комісії.

За – 53, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про обласну Програму пошуку та перепоховання жертв воєн, депортацій та репресій тоталітарних режимів на 2019-2021 роки”.

Проект рішення номер 52 – в окремій брошурі.

Доповідає Тимків Василь Васильович – директор комунального підприємства обласної ради з питань пошуку та перепоховання жертв воєн, депортацій та репресій тоталітарних режимів “Пам’ять”.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії.

В.Тимків. Шановний голово, шановні депутати! На ваш розгляд подається обласна програма пошуку та перепоховання жертв воєн, депортацій та репресій тоталітарних режимів на три наступні роки – 2019-2021 роки. Хочу сказати, що цією програмою об’єднано дві попередні програми, які діяли до сьогоднішнього часу, власне, програма розкопок і перепоховань та програма фінансової підтримки комунального підприємства “Пам’ять”.

Тепер підтримка комунального підприємства “Пам’ять” буде як одна з умов програми розкопок.

Власне левова частина витрат по цій програмі – це будуть витрати на зарплату, відповідні нарахування і тому подібне, а також проведення виїздів, тобто, відрядження, розкопки екскаватором та інші потрібні витрати власне на ексгумацію і перепоховання. Позаяк сьогоднішнього року… наступний 2019 рік визначений як рік вшанування пам’яті членів Організації Українських Націоналістів, основну увагу приділимо місцям загибелі учасників українського націоналістичного руху, а також об’єктів, що пов’язані з цією історією.

Дещо зроблю такий ліричний відступ. Тому що тим не менше, який фактично є в основі мети і завдань програми, відомий німецький філософ колись казав, що воскресають там, де є могили. Тому хоч ця робота наша є доволі вузькою, я би навіть сказав специфічною, але тим не менше, вона є важливою ланкою у життєдіяльності будь-якої національної спільноти, адже історична пам’ять стоїть в основні національної свідомості будь-якого народу.

Тому прошу депутатський корпус підтримати цю програму і висловити слова вдячності, тому що за попередній період нам вдалося все ж таки сформувати фундамент для успішної діяльності комунального підприємства, бо, зрештою, згідно з чинним законодавством саме ексгумацією і перепохованням повинні займатись спеціалізовані державні структури такими, якими ми є. І коли у 2012 році засновувалась наша установа, то це було одне з найперших
подібних установ на Україні. Сьогодні вже нароблено… багато вже опрацьовано об’єктів, і зокрема лише на наступний рік нами планується вивчити і опрацювати близько 30 об’єктів на території нашої області.

Ще раз дякую. Прошу підтримати дану програму.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 57, не голосували – 3: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про Програму забезпечення діяльності Івано-Франківської обласної ради на 2019-2021 роки”.

Проект рішення номер 53 – в окремій брошурі.

Доповідає Пилюк Руслан Іванович – директор автопідприємства обласної ради.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії.

Р.Пилюк. Всім доброго дня! Шановний пане голово, шановні депутати!

Програма забезпечення діяльності Івано-Франківської обласної ради на 2019-2021 роки, основним завданням Програми є належне обслуговування автопідприємством керівників, депутатів обласної ради…

О.Сич. Руслане Івановичу, я прошу вибачення. Депутати кажуть, що у них є документи на руках.

Шановні колеги! Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань. У мене єдине запитання. Я це говорив під час розгляду на засіданні бюджетної комісії. А не треба уточнити Програму: Програму транспортного забезпечення? Щоб люди не думали, що ви купуєте папір, розхідні матеріали, тонери і тому подібне.
Напевно, що треба.

Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 54, не голосували – 6: рішення прийнято.

Шановні колеги! Пропоную уточнити назву Програми, назву проекту рішення – “Про Програму транспортного забезпечення діяльності Івано-Франківської обласної ради…”.

Хто за цю пропозицію? Прошу визначатись.

За – 54, не голосували – 6: рішення прийнято.

Ставлю на голосування в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції.

За – 54, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про Програму з виконання робіт із землеустрою для забезпечення оформлення права на земельні ділянки спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області на 2019-2020 роки”.

Проект рішення номер 54 – в окремій брошурі.

Доповідає Прокопів Анатолій Іванович – начальник відділу земельних ресурсів та раціонального природокористування виконавчого апарату обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії.

А.Прокопів. Шановний пане голово, шановні депутати! У зв’язку із закінченням терміну дії існуючої аналогічної програми, яка реалізовувалась в період 2017-2018 років, з метою належного оформлення права на землі спільної власності територіальних громад області, в першу чергу, які використовуються неприбутковими громадськими організаціями або безпосередньо обласною радою, пропонується прийняти програму на період 2019-2020 роки, яка дасть можливість завершити розпочату роботу з оформлення відповідної документації, а також в разі необхідності дасть можливість оперативно провести комплекс робіт із землеустрою для виготовлення відповідних правоустановчих документів на землі обласної ради.

О.Сич. Чи є запитання? Є. Будь ласка, запишіться.

Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний Анатолію Івановичу! Скажіть, будь ласка, яка ситуація із землею навколо спортивного комплексу напроти кінотеатру “Космос”, оскільки минулого року… точніше, ще цього року була інформація, що там самовільно захоплені ділянки є земельні на землі обласної власності?

А.Прокопів. Дякую за запитання. Дане  питання було обговорено також на засіданні постійної комісії аграрної політики та земельних відносин, щодо земельної ділянки на вул.Шухевичів, ви маєте на увазі.

На сьогоднішній день там є дві земельні ділянки. Одна земельна ділянка сформована з кадастровим номером, де немає проблем, яка використовується для обслуговування адміністра­тивної будівлі, де погоджені межі із суміжними землекористувачами, і проблем на сьогоднішній день немає. Щодо земельної ділянки безпосередньо для обслуговування стадіону, за рекомендацією постійної комісії матеріали були скеровані до земельної інспекції та прокуратури Івано-Франківської області. На сьогоднішній день ми отримали інформацію про те, що тривають слідчі дії, ті дії, які необхідні для проведення відповідної перевірки. Однак, станом на сьогоднішній день уже підходить термін проведення цих робіт, і ми маємо на меті звернутись повторно, щоби дали нам результати для подальшого звернення, мабуть, до суду.

О.Сич. Тобто, ви маєте на увазі ту земельну ділянку, яку так звана спортивна громадськість тут буянила, захищаючи чиїсь приватні крадіївські інтереси?

Я зрозумів, так?

А.Прокопів. (Без мікрофона).

О.Сич. Добре. Добре, будемо наводити порядок. Але хочу наголосити, що через ту так звану спортивну громадськість і чиїсь приватні інтереси ми не змогли отримати ті кошти, які отримали всі суміжні області для будівництва спортивних комплексів. І місто, на превеликий жаль, обіцяло, але так і не надало нам альтернативну ділянку.

Дякую. Сідайте, будь ласка.

Шановні колеги! Оскільки не було пропозицій, ставлю на голосування проект…

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є бажаючі виступити?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Оскільки не було пропозицій, ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 52, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про регіональну цільову програму забезпечення збереженості документів Національного архівного фонду в Державному архіві Івано-Франківської області на 2019-2021 роки”.

Проект рішення номер 55 – в окремій брошурі.

Доповідає Харук Любомир Степанович – виконувач обов’язків директора Державного архіву області.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань
соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

І.Харук. Доброго дня, пане голово, доброго дня, шановні депутати!

На розгляд сесії обласної ради винесено проект “Про регіональну цільову програму забезпечення збереженості документів Національного архівного фонду в Державному архіві Івано-Франківської області на 2019-2021 роки”.

Нова програма винесена і розроблена тому, що попередня була профінансована тільки
частково. Попередня програма була профінансована в розмірі 460 тис.грн., з них було придбано копіювальної техніки та оцифрованих документів для Національного архівного фонду в розмірі 160 тис.грн., на облаштування всіх робочих місць в читальному залі державного архіву області була придбана персональна комп’ютерна техніка на суму 100 тис.грн. в розмірі 10 шт. Також на завершення… Всі ці… Вся ця техніка була здійснена через електронну систему “ProZorro”. Також на завершення ремонту приміщень, для реставрації архівних документів було виділено 200 тис.грн., на них було проведено зовнішній водопровід на суму 21,5 тис.грн., зовнішня каналізація – 74,72 тис.грн., внутрішній водопровід і каналізація – 22,400 грн., електроосвітлення і електрообладнання в сумі 36,9 тис.грн., частково опалення – в сумі 22 тис…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Кажуть депутати, що вони мають матеріали. Особливо непокоїться неефективною витратою часу Олександр Михайлович Левицький. Тому я ставлю питання про те, чи має хтось запитання до доповідача.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є запитання. Будь ласка, запишіться.

Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний Любомире Степановичу! Власне, я за те, щоб ми підтримали відповідну програму, але маю до вас запитання. Якщо не помиляюся, наш обласний архів є державною формою власності. І от у нас в області є чимало установ комунальної форми власності, у нас постійно проблема із виплатою заробітних плат бюджетникам. Скажіть, будь ласка, чи належним чином забезпечується державою фінансування державного архіву Івано-Франківської області, і чи сповна здійснюється фінансування? Оскільки, як я розумію, вам не вистачає коштів для того, щоб профінансувати основні сфери.

І.Харук. Дякую за запитання. Саме завдяки тільки обласній раді нам виділяються кошти. Тобто, безпосередньо з Києва ніхто нам… тобто, іншого фінансування у нас немає.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. З Києва, одним словом, не фінансують.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, гроші перед виборами треба берегти.

Голіней Юрій Дмитрович.

Голос із залу. Помилково.

О.Сич. Федишина Ольга Миколаївна.

О.Федишина – депутатська фракція політичної партії “Воля”. У мене, власне, теж було запитання про те, чи з державного бюджету державна установа все-таки фінансується? І хоча би на заробітні плати кошти вам надають? Бо для мене дивно просто, що… я розумію важливість вашої установи, її дійсно потрібно підтримувати, але навіть придбання на 140 тис.грн. на наступний рік картонних коробок для зберігання документів, то вже хто-хто, а держава в першу чергу повинна бути зацікавлена вас підтримувати і профінансувати для збереження документів.

І.Харук. На заробітну плату нам виділяють кошти. Тобто, на все інше матеріальне ми не отримуємо жодної копійочки. І тільки завдяки вашим коштам, цим, що було виділено цього року, то ми придбали ці сканери, завдяки яким ми почнемо дальше сканувати документи Національного архівного фонду, що в подальшому дозволить людям краще працювати, тобто, навіть не відвідуючи державний архів, можна буде через Інтернет зайти і користуватись цими документами.

О.Сич. Там важко заробити гроші, тому туди гроші не виділяють і не розуміють цінності національної пам’яті історичної.

Книшук Петро Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково? Дякую. Запитання закінчились.

Доповідач, будь ласка, займіть своє робоче місце.

Хто бажає взяти участь в обговоренні, шановні колеги? Запишіться, будь ласка.

Гончарук Олег Романович.

Голос із залу. Помилково.

О.Сич. Королик Михайло Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

М.Королик. Шановні депутати! Ви знаєте, наша фракція однозначно буде голосувати за це питання. Але я вам хочу сказати, що це ще один приклад цинічності влади, яка спрямовує дуже багато коштів і ресурсів через народних депутатів від провладної більшості на розвиток, що, звичайно, є дуже добре. Але поряд з тим є дуже багато проблем у нас в різних галузях по заробітній платі, і ті кошти, які би мали йти по заробітній платі, вони не йдуть вчасно, зате дуже гарно звітують, рапортують про те, що багато у нас в області робиться за рахунок державного бюджету. Так само у нас недофінансовуються цілі галузі. І сьогодні це питання, яке ми зараз розглядаємо, воно дійсно є надзвичайно великої ваги. І добре, що з обласного бюджету виділяються кошти, бо, якщо теперішня влада це оцінить, то, можливо, навіть наші діти та внуки, маючи доступ до архівів, маючи можливість досліджувати ту обстановку, яка є сьогодні, вони, можливо, це зможуть оцінити. Тому однозначно, нам потрібно виділяти кошти. Але, звичайно, що прикро, коли у нас дуже багато так званих реформ відбувається, але поруч з тим більшість проблем, які у владі державній нашій, центральній – Кабінету Міністрів, не є цікаві, вони перекладають на наші з вами плечі, на органи місцевого самоврядування, починаючи від сільських, селищних, міських рад і обласної. Бо багато з тих коштів, які ми з вами акумулюємо, щоб закривати ті проблеми, які не від нас залежні, можна би було ці кошти спрямовувати на розвиток нашої області.

Тому мені, якщо чесно, прикро, що таке відношення до органів місцевого самоврядування.

О.Сич. Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановні колеги! Замість того, щоб займати час, власне, ремарка до доповідаючого Любомира Степановича. На початку його виступу він вжив слово, що була профінансована лише частинка коштів, яка передбачалась програмою. А як виявляється, що фінансування здійснюється винятково лише завдяки обласній раді, обласному бюджету і кожному з мешканців Прикарпаття. Тому я думаю, Любомире Степановичу, вам потрібно подякувати, в першу чергу, ще раз обласній громаді, обласній раді, оскільки виявляється, що лише завдяки нашій підтримці фінансується сьогодні архів. І другий аспект – те, що, дійсно, національну пам’ять, а тим паче пам’ять нашої громади необхідно берегти. І прошу підтримати цей проект рішення.

О.Сич. Я так репліку на продовження. А щось так дійсно згадую, бо то ж не секрет, що пропозиції щодо поділу коштів на соціально-економічний розвиток подають депутати Верховної Ради України. Щось ні один з них не дав на архів ні копійки.

Любомире Степановичу, може вам треба більше людей прийняти на роботу, щоб там був трошки більший електорат? Бо інакше вам грошей ніхто не дасть з Києва.

Шановні колеги! Не було пропозицій до проекту рішення. Ставлю за основу і в цілому на голосування. Будь ласка.

За – 57, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається планове питання – “Про обласний бюджет на 2019 рік”.

Проект рішення номер 56 – в окремій брошурі.

Доповідає Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях усіх постійних комісій обласної ради, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Постійні комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу рекомендували до розгляду з врахуванням пропозицій комісій.

Пропозиції комісій – у кінці брошури.

Будь ласка, шановні колеги, послухайте доповідача і перегляньте пропозиції комісії перед голосуванням.

І.Мацькевич. Шановні депутати! На ваш розгляд вноситься основний фінансовий документ нашого обласного бюджету – це обласний бюджет на 2019 рік.

При формуванні обласного бюджету на наступний рік враховано ріст податків і зборів загального фонду на 22 відс., ріст заробітної плати працівникам бюджетних установ – на 12,1 відс. Так, з 1 січня 2019 року розмір заробітної плати мінімальний буде становити 4173 грн., посадовий оклад працівника першого розряду Єдиної тарифної сітки буде складати 1921 грн. Прожитковий мінімум на особу на місяць буде складати 1850 грн. та буде збільшуватись протягом року ще два рази.

Наш бюджет враховує збільшення видатків на оплату комунальних послуг та енергоносіїв установами, які фінансуються з обласного бюджету із застосуванням індексу 1,3 відс.

Наш бюджет передбачає врахування всіх інших видатків із застосуванням коефіцієнта – індексу інфляції 7,4 відс. Так, внаслідок чого загальний фінансовий ресурс обласного бюджету складає 8,3 млрд.грн., з них 12,6 відс. або 1 млрд. 50 млн.грн. – це власні доходи обласного бюджету та 87,4 відс., або 7,3 млрд.грн. – це кошти державного бюджету.

На наступний рік… хочеться відрадно відмітити, що на наступний рік передбачено зростання для обласного бюджету обсягів освітньої, медичної субвенції, базової дотації, субвенції соціального характеру, при цьому зменшено субвенцію на пільги і субсидії населенню на оплату комунальних послуг та енергоносії. Так, на 2019 рік передбачена субвенція на надання пільг та субсидій населенню в розмірі 1,5 млрд.грн., коли на 2018 рік було передбачено 3,1 млрд.грн.

Причиною цього є: перше, що урядом буде запроваджено в наступному році проведення монетизації після субсидій, для цього в державному бюджеті для Міністерства соціальної політики передбачено загальний обсяг коштів для України 20 млрд.грн., і за рахунок цих коштів буде проводитись монетизація пільг та субсидій.

В нашому бюджеті передбачена субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення будівництва, реконструкцію, ремонт та утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення в сумі 348 млн.грн. або більше, ніж було передбачено у 2018 році на 69 млн.грн.

Знову ж таки передбачено з державного бюджету  кошти на придбання ангіографічного обладнання в сумі 11,5 млн.грн., субвенцію на будівництво та придбання житла для дітей-сиріт в сумі 8,9 млн.грн., субвенцію на розвиток сільської медицини – 59,3 млн.грн., субвенцію для надання підтримки з особливими освітніми потребами в сумі 9,8 млн.грн.

Наших власних надходжень заплановано в наступному році поступлення в сумі 1 млрд. 50 млн.грн., і надходження зростуть на 17,9 відс. або плюс ми отримаємо не менше, як 159,7 млн.грн., в тому числі: по загальному фонду нам надійде 849 млн.грн. та по спеціальному фонду – 201 млн.грн.

В структурі доходів загального фонду 81 відс. або 690 млн.грн. складають надходження податку ПДФО, податку на доходи фізичних осіб. 48,2 млн.грн. або 6 відс. – це податок на прибуток підприємств та 48 млн.грн. або 6 відс. знову ж таки – це рентна плата за видобування нафти, природного газу та газового конденсату.

Ви бачите, менші надходження, які заплановані нами в обласному бюджеті на наступний рік.

Щодо структури доходів спеціального фонду, то 63,1 відс. або 126,9 млн.грн. займають у нас надходження екологічного податку. Власних надходжень бюджетних установ заплановано 73,2 млн.грн. або 36 відс. надходжень до доходів спеціального фонду.

Щодо видаткової частини нашого обласного бюджету. На слайді ви бачите, що видатки обласного бюджету без трансфертів з врахуванням освітньої та медичної субвенцій визначено в сумі 3,4 млрд.грн., що на 106 відс. або 194 млн.грн. більше до рівня 2018 року.

В цілому обсяг видатків обласного бюджету на 2019 рік дасть можливість забезпечити нам безперебійне та повноцінне функціонування бюджетної сфери обласного підпорядкування упродовж цілого наступного року.

Як передбачає стаття 77 Бюджетного кодексу України ми у своєму бюджеті на наступний рік передбачили в повному обсязі видатки на оплату праці. Питома вага видатків на оплату праці складає 41,7 відс. або 1,4 млрд.грн., та енергоносії – 4,8 відс. або 165 млн.грн. з видаткової частини нашого обласного бюджету.

Щодо структури видаткової частини обласного бюджету на наступний рік, то найбільшу питому вагу у видатках обласного бюджету складають видатки на утримання установ по головних розпорядниках коштів обласного бюджету, зокрема, це по департаменту охорони здоров’я видатки складуть 1 млрд. 226 млн.грн. або 35,7 відс. усіх видатків, по департаменту освіти, науки і молодіжної політики видатки складуть 776,6 млн.грн. або 21 відс. всіх видатків, по департаменту соціальної політики – 167,3 млн.грн. або 5 відс. всіх видатків, по управлінню культури, національностей та релігій – 155,9 млн.грн. або 4,5 відс. всіх видатків, по управлінню спорту – 45 млн.грн. або 1,3 відс. всіх видатків та інші видатки 1 млрд. 133,1 млн.грн. або 33,1 відс.

Приємно відзначити, що по всіх наших галузях, які будуть фінансуватись на наступний рік, збільшено видаткову частину. І на слайді ви бачите в обсязі ріст по кожній галузі видатки на наступний рік. На 120 млн.грн. зростуть видатки на охорону здоров’я, на 53 млн.грн. зростуть видатки на освіту, на 41 млн.грн. зростуть видатки на соціальну політику, на 22 млн.грн. зростуть видатки на культуру, на 8,3 млн.грн. зростуть видатки на спорт.

Хочу зазначити, що бюджет на 2019 рік враховує не тільки соціальну складову і захищені статті видатків, але й соціально-економічний розвиток нашого Прикарпаття.

Так, обсяг коштів обласного бюджету, спрямованих на виконання регіональних цільових програм, на наступний рік складає 460 млн.грн. Це більше, ніж було передбачено на 2018 рік на 104,5 відс. або на 20 млн.грн.

Щодо видатків обласного бюджету, то нами заплановано, як і у поточному році, фінансування всіх програм, які фінансувались в цьому році, і є ряд нових програм, які будуть фінансуватись в цьому році.

Так, бюджет розвитку заплановано в розмірі 60 млн.грн., проти 2018 року було заплановано 40 млн.грн.

На утримання та розвиток інших об’єктів транспортної інфраструктури заплановано 14 млн.грн., на програму “Духовне життя” – 2,5 млн.грн., на програму “Питна вода” – 2 млн.грн., на програму зовнішнього освітлення – 2 млн.грн., на обласну програму охорони навколишнього природного середовища – 127,5 млн.грн., на Програму розвитку місцевого самоврядування – 20,3 млн.грн., на програму розвитку молодіжного житлового будівництва – 5,9 млн.грн. Крім того, знову ж таки буде у нас досить об’ємна програма, це розвитку освіти, яка буде складати 25,7 млн.грн., і передбачає 10 млн.грн. на придбання шкільних автобусів та ряд заходів на зміцнення матеріально-технічної бази наших навчальних закладів.

Крім того, у нас є передбачена знову ж таки програма розвитку культури Івано-Франківщини в сумі 5,7 млн.грн., передбачена програма розвитку спорту – 6,2 млн.грн. та ряд інших незначних програм.

Знову ж таки з обласного бюджету на наступний рік передбачено видатки нашим районним бюджетам у вигляді субвенції для поховання померлих учасників бойових дій та інвалідів війни в сумі 1,5 млн.грн., на додаткову виплату бійцям-добровольцям, які брали участь у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету на Сході України, в розрахунку 500 грн. на місяць на 1 особу – 1,2 млн.грн. Крім того, у нашому обласному бюджеті заплановано обсяг коштів на програму підтримки учасників антитерористичної операції в загальному обсязі більше 13 млн.грн.

На програму соціального захисту населення передбачено обсяг коштів в сумі 13,1 млн.грн., і вперше цього року департамент соціальної політики буде проводити оздоровлення дітей. На цю програму передбачено 6,3 млн.грн.

Шановні колеги! Я озвучила основні напрямки використання коштів з обласного бюджету. Хочу сказати, що ті питання, які не були враховані нами під час формування пропозицій до обласного бюджету, будуть розглядатись при уточненні протягом наступного року нашого обласного бюджету та при розподілі вільних залишків коштів, який складеться станом на 1 січня 2019 року.

Хочу подякувати за конструктивну роботу головним розпорядникам коштів обласного бюджету та профільним комісіям обласної ради, що дали нам можливість вчасно сформувати, я думаю, досить гарний, збалансований обласний бюджет.

Я прошу, шановні депутати, я прошу вас проголосувати за запропонований проект бюджету на наступний рік.

О.Сич. Дякую, Ірино Богданівно. Дякую за лаконічну доповідь.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запишіться, будь ласка.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Ірино Богданівно, декілька питань, але швидко. Чи враховані або чому не враховані пропозиції комісії щодо додаткового виділення коштів по тих програмах і питаннях, які були розглянуті на комісії? Зокрема, госпіталь ветеранів війни: медикаменти, харчування привести до норм держави; придбання реанімаційного автомобіля для дитячої лікарні; збільшення видатків на процедури… супровід гемодіалізу – 1 млн.грн., придбання лікарських засобів на лейкемію – 1 млн.грн.

І друге питання. У довідці, в бюджеті нашому 152 млн.грн. є профіциту загального фонду і 152 млн.грн. є дефіциту спеціального фонду. Чи не вважаєте ви за доцільне, коли захищені статті не фінансуються, напевно, дати на забезпечення тих захищених статей, які потребують люди? Дякую.

І.Мацькевич. Шановний Манолію Васильовичу! Дійсно, у нас в бюджеті є передбачено 152 млн.грн. передачі коштів із загального до спеціального фонду. Це за ті кошти будуть проводитись капітальні видатки, так як здійснення капітальних видатків проводяться по спеціальному фонду.

Наш бюджет, як я вже озвучила, є збалансований, він враховує всі необхідні видатки для повноцінного функціонування наших установ, враховуючи фінансовий ресурс обласного бюджету.

Щодо… перше питання… щодо…

Голос із залу. (Без мікрофона).

І.Мацькевич. Щодо тих пропозицій, які озвучувались на комісії. Дійсно, поступило ряд пропозицій щодо збільшення коштів на фінансування різноманітних програм, на придбання медичних препаратів для лікування населення області, і я думаю, що при подальшому уточненні обласного бюджету, при розподілі вільних залишків коштів ці пропозиції будуть враховані.

О.Сич. Мазур Юрій Йосифович.

Ю.Мазур – Долинський в/о. Чи врахована в обласному бюджеті в розпоряднику коштів, а саме по департаменту освіти, науки і молодіжної політики субвенція Долинського районного бюджету в сумі 1 млн.грн. обласному бюджету на утримання закладу… дошкільного закладу – дитячий будинок “Теплий дім” Івано-Франківської обласної ради?

І.Мацькевич. Так, дійсно, питання щодо функціонування дитячого закладу “Теплий дім” у м.Долині піднімалось на профільній комісії обласної ради. І вчора рішенням сесії Долинської районної ради прийнято рішення про виділення 1 млн.грн. на співфінансування даного закладу. На разі при поступленні рішення сесії, повинен бути документ, нами буде враховано при внесенні змін до обласного бюджету.

О.Сич. Воно ж не поступило поки що до нас. Як ми можемо його імплементувати?
Напевно, що внесемо зміни на наступній сесії, я собі думаю, прийнявши цю субвенцію.

Королик Михайло Михайлович.

М.Королик. Я перепрошую. Скажіть, будь ласка, ще раз уточніть, яка сума придбання шкільних автобусів. І в контексті цього питання зразу хочу звернутись до голови обласної адміністрації з проханням, аби під час того, як буде оголошений тендер, чи це закуповується в області, чи це..? Я перепрошую, коли буде відбуватись закупівля, якщо вона відбувається в області, є прохання, щоб цього року звернули увагу на гірську місцевість, тому що ті автобуси, які ви закуповуєте, вони є хороші, але, на жаль, вони з поганою прохідністю, і вони не годяться для Косівського та Верховинського районів.

І.Мацькевич. Дійсно, кожного року у нас є обсяг коштів державного бюджету, який нам надходить у вигляді освітньої субвенції, і за рахунок цих коштів і співфінансування з обласного бюджету нами було придбано, обласною державною адміністрацією було придбано цього року 16,2 автобуса для особливих діток, тобто, 18 автобусів для підвозу дітей.

Наразі, поки що кошти з державного бюджету ми не маємо, скільки буде передбачено. Ми тільки могли передбачити з обласного бюджету 10 млн.грн. для співфінансування придбання шкільних автобусів.

Я думаю, що, напевно, департамент освіти врахує вашу пропозицію і передбачить ці пропозиції під час проведення тендерних закупівель. Це все відбуваються тендерні закупівлі.

О.Сич. Бо, насправді, за ці кошти можна придбати тільки декілька автобусів. Тобто, вони передбачені, як співфінансування.

Атаманюк Олег Юрійович.

О.Атаманюк. Шановна Ірино Богданівно! У проекті бюджету на наступний рік передбачено субвенцію з державного бюджету у розмірі 11 млн. 500 тис.грн. для придбання ангіо­графічного обладнання.

Скажіть, будь ласка, яку суму необхідно співфінансувати чи необхідно з обласного бюджету, і для якого закладу планується встановлення ангіографічного обладнання?

І.Мацькевич. Шановний Юрію Олеговичу, щодо суми співфінансування, то 50 відс. ми маємо передбачити, чи той бюджет, який буде отримувати ці кошти для придбання ангіографа, тобто, аналогічно 11,5 млн.грн. треба буде як мінімум передбачити до суми співфінансування. А щодо того, для кого буде ангіограф, то це буде рішення обласної ради, схвалене департаментом охорони здоров’я при подальшому використанні цих коштів.

О.Сич. Станіславський Богдан Миколайович.

Б.Станіславський – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Я по дохідній частині, пані Ірино.

От є податок на прибуток підприємств комунальної власності – 170 тис.грн. Дальше,
рентна плата за газовий конденсат – 146 тис.грн., і плата за ліцензію, за виробництво спирту етилового – 9 тис. 600 грн. У нас три спиртзаводи в області. 9 тис. 600 грн. очікується плата.

Проте, дохід від оренди майна державних установ – 1 млн. 856 тис.грн.

Може є зміст нам віддати це майно в оренду? І більше будемо отримувати, ніж ми такі малі кошти отримуємо…

І.Мацькевич. Ну, ви знаєте, що щодо надання майна в оренду – це, напевно, рішення спільно всіх депутатів…

Б.Станіславський. Ні, ну, це іронія.

І.Мацькевич. …спільної власності обласної ради, тому я не можу дати вам на це відповідь. Якщо буде така проблема, напевно, на цій профільній комісії обласної ради, яка займається цим, напевно, вона перегляне ставки, якщо вони низькі.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Богдане Миколайович, ми ж не можемо здати спиртзавод в оренду, бо він нам не належить.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Це треба питати, наскільки ефективно господарюють нині відповідні міністерства. Вони ж у нас ефективні менеджери.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Попович Василь Борисович.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Ірино Богданівно, скажіть, будь ласка, я не встиг вас запитати на засіданні комісії. Чи зменшилось фінансування на молодіжне кредитування щодо купівлі квартир по програмі? Бо коли ми обговорювали це питання минулих років, то говорили, що там також йдуть і вояки АТО, ветерани, яким також будемо допомагати у придбанні житла, надавати кредити.

Будь ласка. Дякую.

І.Мацькевич. Василю Борисовичу! В бюджеті на 2019 рік закладено обсяг коштів 5,6 млн.грн. на дану програму. Дійсно, питання обговорювалось і на президії обласної ради щодо суми цих коштів, і на бюджетній комісії. Я думаю, при необхідності ми будемо мати фінансові можливості нашого бюджету на наступний рік, якщо необхідно буде добавити кошти на цю програму.

О.Сич. Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик – депутатська фракція політичної партії “Воля”. У мене два запитання. Перше, попередньо я вже питала пана Миколу Стовбана щодо туберкульозного відділення Солотвинського. Скажіть, будь ласка, в якій сумі передбачені кошти на дане відділення? Тому що ходять легенди про те, що дане відділення, можливо, буде скорочуватись, оптимізовуватись чи закриватись. Яка саме сума і на скільки місяців заробітної плати передбачено для працівників закладу?

А також друге  питання. Пропозиції до проекту рішення обласної ради про обласний бюджет, де додатково передбачено міському бюджету 10 млн.грн. за рахунок додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам. У нас дана проблема в кожному районі. Поясніть, будь ласка, що це за додаткове передбачення коштів в розмірі 10 млн.грн. Дякую.

І.Мацькевич. Щодо коштів на оплату праці працівникам Солотвинського відділення. Як ви почули, обсяг коштів, який виділяється департаменту охорони здоров’я, складає 35 відс. від видатків обласного бюджету, і складає в загальній сумі 1 млрд. 222 млн.грн.

Даний обсяг коштів є цілком достатній для того, щоб забезпечити оплату праці всім працівникам, які будуть фінансуватись по галузі охорони здоров’я.

Щодо того, що ви озвучили, – 10 млн.грн., то наразі ця пропозиція розглядалась на бюджетній комісії, і я думаю, що можливість передбачити цю суму… У нас…

О.Сич. Увімкніть мікрофон.

І.Мацькевич. Обсяг коштів додаткової дотації, яка нам надходить з державного бюджету на здійснення делегованих повноважень по закладах охорони здоров’я та освіти, в цьому році є меншою на 70 млн.грн., аніж було передбачено на 2018 рік.

Тому ми, як і у минулому році залишали, ви пам’ятаєте, 23 млн.грн. резерву для того, щоб ми потім могли цим допомогти тим районам, які не справились з виплатою заробітної плати, і це відбудеться й цього року, ми чули по ряду районах. І на наступний рік ми знову ж таки передбачили цей обсяг коштів у розмірі 20 млн.грн. Тому я думаю, що при внесенні змін до бюджету ми тоді будемо розглядати можливість надання цих коштів тим бюджетам, які будуть мати більш необхідну потребу у цих коштах.

О.Сич. Дякую, Ірино Богданівно. Займіть, будь ласка, своє робоче місце.

Шановні колеги! Хто бажає взяти участь в обговоренні? Прошу записатись.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Шановне товариство, ми приймаємо дійсно доленосне питання, яке сьогодні на сесії, – це бюджет 2019 року. Я буду говорити за охорону здоров’я. І чи буде краще, чи не буде краще… Питання закладів обласного підпорядкування, які фінансуються з обласного бюджету.

Так, зарплату отримають люди, натомість медикаменти, харчування, інше, як платили, так і будуть платити, тому що ми практично не збільшуємо видатки на медикаменти.

Чому я запитав Ірину Богданівну, що 152 млн.грн. із загального фонду перекидають до спеціального? Та тому що весь… видатки на медикаменти по всіх закладах охорони здоров’я на даний рік складають 24 млн.грн., на харчування – 27 млн.грн. І ми будемо з вами дальше ходити і  питати, і казати, чому в лікарні беруть гроші.

Колеги, я розумію, так зараз голова буде мене коментувати і скаже, що на 208 відс. збільшили видатки з обласного бюджету на охорону здоров’я. Структура цих видатків чисто передбачає, куди вони йдуть, для чого вони йдуть, і що на те можна придбати. Я не просто так питав, чи враховано питання комісії. Тому що комісія з охорони здоров’я, вона, бачу, зараз стає на рівні з бюджетною комісією. Адже рішення комісії про передачу туберкульозного відділення, задумайтесь, голови, не маючи рішення сесії, по департаменту наказ передати і прямої дії. Я не хочу, бо нікчемний вираз, то немає такого, але тут трошки неграмотно написано. Для того, щоб зробити таку передачу, треба робити згідно з законом. Сьогодні все робиться через “одне місце”. Але будемо виконувати те, що написали і передавати.

Я єдине скажу, що якщо минулого року у нас були проблеми, і туберкульозне відділення буде знищено, то буде на совісті тих, хто лобіював, хто заставляв департамент просто силою писати ті накази та інше. Час покаже.

Тепер пропозиції. У мене є пропозиції, шановні колеги-депутати, у проекті рішення пункт 15 абзац 1 і абзац 2 добавити словами: комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики та освіти. Перший і другий абзац.

І, напевно, після 22 пункту добавити пункт аналогічний, як іде по спорту, культурі, освіті: департаменту охорони здоров’я обласної адміністрації погодити з постійною комісією з питань охорони здоров’я та соціальної політики, комісією з питань бюджету питання щодо… пооб’єктний розподіл видатків, передбачених на виконання заходів по охороні здоров’я. Тобто, культура, освіта, спорт є, а охорону здоров’я чомусь залишили. Тобто, сюди ще комісію по охороні…

О.Сич. Кобилянський Богдан Миколайович.

Б.Кобилянський. Шановний пане голово, шановні депутати! У мене є пропозиція до
проекту рішення. Дуже часто при формуванні переліку об’єктів, що стосується бюджету розвитку, виникає надзвичайно багато неточностей. Це пов’язано з різними причинами, і практично воно десь зупиняє, призупиняє фінансування, особливо це відчутно в кінці року. Тому є така пропозиція: установити, що за рішенням відповідних місцевих адміністрацій, виконавчих органів рад можуть здійснюватись редакційні уточнення найменування об’єктів заходів або їх місцезнаходження з врахуванням їх цільового призначення, визначених у рішеннях обласної ради.  Дякую.

О.Сич. Попович Василь Борисович.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Ну, знаєте, обласний бюджет… ми “точимо ножі і ламаємо списи” над тим, що нам довели. Тобто, є такі цифри, і ми там в одну програму додали більше, з одної забрали чи тримаємо на відповідному рівні фінансування. Насправді, корінь зла полягає в тому, що сьогодні на практиці децентралізація – це просто піар-хід, а всі кошти з місць викачуються, в тому числі з м.Івано-Франківська, є поворотна субвенція 74 млн.грн. при тому, що місто говорить, що їм не вистачає 500 млн.грн.

Я думаю, що такі самі є речі в інших багатших громадах краю.

Тому сьогодні ми отримали іншу залежність. Наші хлопці на Сході боронять наші східні кордони від російської агресії, але залежність ми отримали від Міжнародного фінансового фонду, і це свідомо робиться. Ми сьогодні стали свідками того, що МВФ надав черговий транш. І уряд, Президент, всі аплодують і говорять, що це дуже велика їхня перемога, що Україна запозичила черговий раз великі кошти, але ніхто не каже, під які гарантії. Так? І тут є дуже цікава інформація. А інформація така, що Україна буде розплачуватись… Пам’ятаєте попередні роки? Дайте нам експорт лісу, дозвольте, а тепер вже йде момент в тому, що готується ринок землі української, щоб продати українську землю, а дальше, якщо ми не справимось з відповідними завданнями МВФ, буде скорочено субсидії. Це чітко написано в цьому документі, який підписала українська влада теперішня з Міжнародним кредитним фондом.

Тому, шановні наші мешканці Прикарпаття, ми сьогодні маємо той бюджет, який ми маємо, і мусимо працювати з ним, і за нього треба голосувати. Але наближаються вибори, і дуже добре думайте, за кого ви будете голосувати. Чи нам потрібні такі люди, які ставлять Україну у фінансову залежність, що вже наші діти, які народились, будуть винні і будуть сплачувати ці гроші за кордон?

Так, сьогодні йде в Україні війна. Але попри те урядовці мають мільйонні премії і мільйонні зарплати. Не оптимізуються ці речі, а на місцях недофінансовуються звичайні працівники освіти і працівники медицини не забезпечуються заробітною платою.

Ось такі перекоси в суспільстві, я вважаю, що не мають бути. І сьогодні в Україні треба будувати середній клас, а не помагати олігархам багатіти і знову, і знову.

О.Сич. Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановні колеги-депутати! Я десь продовжу точку зору свого колеги Василя Поповича, і погоджуюсь також з тим, що казав Манолій Васильович, що ми дійсно приймаємо сьогодні як би доленосний для області документ. І, справді, коштів не так багато, очевидно, що їх ніколи не вистачає на все. Але попри все ми сьогодні маємо можливість фінансувати абсолютну більшість програм, які ми приймали з вами в сесійній залі. І я відзначив для себе, що наш бюджет все-таки є профіцитним, тому хотів би десь подякувати і Ірині Богданівні Мацькевич, і керівництву області, бюджетній комісії за те, що робота ведеться в цьому напрямку, і справді наш бюджетний документ є в цілому виважений. Дякую.

О.Сич. Федишина Ольга Миколаївна.

О.Федишина – депутатська фракція політичної партії “Воля”. З року в рік в текстовій частині проекту рішення про обласний бюджет ми бачимо одну і ту ж саму норму, яка стосується розподілу вільного залишку коштів, які формуються станом на 1 січня відповідного року. Мова зараз йде про пункт 16 текстової частини, яким пропонується, щоб такий вільний залишок розподілявся міжсесійно, а не сесійно, і він буде здійснюватись за розпорядженням двох голів – голови обласної ради та голови обласної державної адміністрації, за погодженням з постійною комісією обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, і лише з подальшим затвердженням на сесії обласної ради.

Моя особиста думка – це те, що ці кошти не є такими, які потребують дуже термінового розподілу. Це не є кошти, які розподіляються на ліквідацію наслідків стихійних явищ і лих і так далі.

Тому, на мій погляд, варто би було ці кошти розподіляти за загальною процедурою, тобто, це рішення бюджетної комісії, і після цього – рішення сесії обласної ради.

У зв’язку з цим моя пропозиція пункт 16 текстової частини проекту рішення “Про обласний бюджет на 2019 рік” вилучити, та у зв’язку з цим змінити нумерацію всіх наступних пунктів проекту. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Завершились виступи в обговоренні.

Надаю слово першому заступнику голови обласної ради Василю Івановичу Гладію.

В.Гладій. Шановне товариство! Хотів би звернути увагу всіх вас на 5 потенційних ризиків, які, на мою думку, можуть виникнути в процесі виконання обласного бюджету і бюджету області у 2019 році.

Перший з них – це те, що вже Ірина Богданівна говорила. У нас загальний обсяг обласного бюджету на 2019 рік менший на 1 млрд. 200 млн.грн. проти минулого року, він складає 8 млдр. 300 млн.грн. Це у зв’язку з тим, що зменшено обсяг субвенції щодо субсидій громадянам на 1 млрд. 600 млн.грн. Так, у нас є в державному бюджеті передбачена сума коштів щодо грошової форми, але навіть якщо врахувати й ту суму коштів, все рівно це на 23 відс. буде менше у порівнянні з 2018 роком. То ми з вами розуміємо, що у нас збільшуються тарифи на газ, відповідно на енергоносії. І у нас на 23 відс. зменшено суму коштів для надання субсидій у порівнянні з 2018 роком. Висновки робіть самі.

Другий ризик. У нас у 2019 році зменшено обсяг додаткової дотації на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я. По області це 63 млн.грн., по обласному бюджету – 11,5 млн.грн. За рахунок цих коштів, нагадаю, що фінансуються видатки на оплату енергоносіїв у бюджетних установах.

Знову ж таки, враховуючи постійне зростання вартості енергоносіїв, це може негативно вплинути на фінансову забезпеченість бюджетних установ щодо розрахунків за спожиті енергоносії. І ми повинні це розуміти і пам’ятати, що такий ризик у нас може виникнути протягом
2019 року.

Наступне – те, про що говорив Манолій Васильович. Наступний ризик стосується охорони здоров’я. Ми маємо 45 відс. обласного бюджету, який фінансується… з яких фінансується галузь охорони здоров’я.

Збільшення державної субвенції у нас йде на 109 відс. у порівнянні з минулим роком, а фінансовий ресурс обласного бюджету у порівнянні з 2018 роком – 187 відс. Це найбільший приріст фінансування з обласного бюджету у порівнянні з минулим 2018 роком. Те, що говорив голова. Або нам потрібно робити конструктивні системні зміни, або нам необхідно доказувати про те, що нам потрібно збільшувати обсяг медичної субвенції. Тому що неможливо такі відсотки кожного року передбачати додатково з обласного бюджету для того, щоби галузь працювала.

Ще одне питання – це питання Єдиної тарифної сітки. Я вам нагадаю, що розмір посадового окладу працівника першого тарифного розряду встановлено у розмірі прожиткового мінімуму… (Без мікрофона).

Тобто, що ми будемо мати? Ми маємо, що працівники з 1 по 9 тарифний розряд будуть отримувати однакову заробітну плату. Шановні колеги! З 1-го по 9-ий.

Зрозуміло, до чого це приведе: до соціальної несправедливості, до відсутності мотивації у праці і так дальше. Треба відходити від такої політики і повернутись до того, що було декілька років назад: кожний тарифний наступний розряд має суттєво впливати на розмір заробітної плати.

Ну, і на завершення. Мова йде про заробітну плату, якої нам просто не вистачає.

Так, по попередніх даних цього року ми десь приблизно 40 млн.грн. будемо мати невиплаченої заробітної плати. Наступний рік не кращий. І це є п’ятий і найважливіший ризик, з яким ми стикнемось у 2019 році, і ми ніде не дінемось від наших постійних звернень і апелювань до Президента, до Кабінету Міністрів і Верховної Ради. Дякую за увагу.

О.Сич. Шановні колеги! Декілька слів, з вашого дозволу. Ви знаєте, у нас, насправді, не вистачає коштів на всі галузі. І те, що сказала Ірина Дмитрівна, доповідаючи, що бюджет збалансований, він збалансований за умови більш-менш справедливого… більш-менш, бо деякі галузі “рвонули” дуже сильно вперед.. розподілу між усіма, починаючи від спорту. Це позорище для області – 45 млн.грн. на весь спорт області.

А культура? Та один тільки драмтеатр, щоб привести його до сучасного вигляду, технічно оснастити, на це потрібно сотні мільйонів гривень. Один тільки. А скільки у нас закладів культури? А хто заглядав у нашу бібліотеку? А як там фонди поповнюються? А чи є у них комп’ютери? А чи у них вікна поміняні? А як там тепло втікає через діряві вікна? Хтось дивився?

Нікого не цікавить, як поживають знедолені у наших інтернатах? Ті, що обділені природою, суспільством, тим, яким памперси треба, ліки треба? Збільшили… з 13 на 16 грн. і так вже всі тішаться. Це бездна.

Тому я просто до чого веду? Я це веду до того, що це наші галузі, це ми зобов’язані фінансувати спорт, культуру, соціальну політику. Бо охорона здоров’я і освіта – це зобов’язання державного бюджету. Тому я увесь час наголошую: якщо ви, шановні відповідальні чиновники, не поїхали до Києва і не доказали аргументами, що треба збільшити фінансування на освіту і на охорону здоров’я, то ці гроші ми зобов’язані забирати від спорту, від культури, від знедолених у соціальній політиці. Ви це розумієте, чи ні? Із-за вашої бездіяльності. Ми зобов’язані “закривати дірки”, які не закрив державний бюджет, і із-за вашої вини.

Тому, завжди вимагаючи: дайте, дайте, дайте, – майже на увазі, щоб дати більше одному, треба забрати в іншого. І всі галузі між собою відрізняються тільки одним: лобісти цих галузей є або дуже культурні і помірні, або дуже агресивні. Тому майте міру, і не побоюся: майте совість, рвучи на себе, не забувайте про інші галузі. Бо вони теж потребують і заробітної плати, і технічного оснащення, і ліків, і харчування, і всього решта.

Ставлю на голосування проект рішення за основу.

За – 62, не голосували – 2: рішення прийнято.

Шановні колеги! Є пропозиції. Перш, ніж поступлять пропозиції, які сьогодні прозвучали від депутатів, я їх буду ставити на голосування, є пропозиції двох комісій: комісії з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу. Спочатку ставлю на голосування.

Так, наскільки мене інформують шановні колеги з цієї комісії: ваші пропозиції під номерами 1, 2, 3, 4, 5 враховані у кінцевому рішенні про бюджет.

Остання 7-а пропозиція: за результатами виконання обласного бюджету за перший квартал 2019 року вишукати можливість для збільшення видатків на будівництво житла для пільгових категорій населення в Івано-Франківському регіональному управлінні Державного соціального фонду молодіжного житлового будівництва… воно зараз не потребує до бюджету, просто під час перевиконання будете ставити питання і будемо його враховувати.

Щодо вашої шостої пропозиції: подавати на погодження постійній комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу пропозиції щодо пооб’єктного розподілу коштів спеціального фонду обласного бюджету на капітальні видатки для будівництва, капітального ремонту об’єктів та споруд, придбання обладнання та… практично по всіх головних розпорядниках коштів: по освіті, по охороні здоров’я, по департаменту економічного розвитку, по департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, по управлінню спорту і так далі.

Ну, шановні колеги! Запрошуйте до себе на комісію. Так само, як, до речі, будь-яка інша комісія. Запрошуйте до себе головних розпорядників коштів і питайте їх. Бо інакше вашу комісію треба переназвати: комісія бюджету номер 2.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А та комісія буде комісією номер 1, а ця буде комісією номер 2, ну, при бажанні, ще може бути комісія номер 3. Всі знають, чия.

Ставити на голосування?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Переконали.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Якщо наголошуєте, я поставлю, немає питань.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Добре, добре, я поставлю.

Отже, я ставлю на голосування власне запропоновану пропозицію, аби комісія з питань соціально-економічного розвитку погоджувала б буквально все, що тільки можна погоджувати. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 7, утримались – 6, не голосували – 51: рішення не прийнято.

Але ви сказали, проголосувати, у нас повна демократія. Але не дімократія, а демократія.

Комісія з питань бюджету, мені підказують, що не всі пропозиції були враховані. Зокрема, пропозиція додатково передбачити міському бюджету м.Івано-Франківська 10 млн.грн. за рахунок додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти і охорони здоров’я.

Ставити на голосування?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так ставити чи ні? Ставлю на голосування, шановні колеги. Раз демократія, то демократія для всіх.

За – 35, проти – 2, не голосували – 27: рішення не прийнято.

Були пропозиції депутатів. Ставлю на голосування пропозиції депутатів.

Депутат Піцуряк, будь ласка. Манолію Васильовичу, ви подавали пропозицію.

М.Піцуряк. Шановні колеги! Прошу уваги.

Пункт 15, в принципі, воно перекликається з тим, що ми голосували. Там добавити охорону здоров’я і освіту.

Колеги, щоб ви розуміли: ніхто не хоче лізти в охорону здоров’я, не буде лізти в дороги, інше. Але те, що стосується об’єктів охорони здоров’я, майте честь погоджувати з охороною здоров’я, комісією. Те, що стосується об’єктів культури, – з комісією з культури. Те, що об’єктів освіти, нехай вони також будуть учасниками того.

І наступне  питання. Після пункту 22 добавити…

О.Сич. Чекайте! Може по черзі? По черзі.

М.Піцуряк. Добре. Дякую.

О.Сич. Ну, пропозиція та сама. Чи не простіше запрошувати до себе начальників розпорядників коштів? Або ж чи не простіше формувати пропозиції від комісії освіти про розподіл коштів? Але я ставлю пропозицію Манолія Васильовича, ну, так вона закамуфльовано називається… назвати комісією бюджетною номер 3.

Ставлю на голосування.

За – 13, утримались – 2, не голосували – 49: рішення не прийнято.

Друга пропозиція, Манолію Васильовичу.

М.Піцуряк. Знаєте, колеги-депутати! Пункт 23, добавити пункт 23 після 22, а дальше змістити: департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації погодити з постійними комісіями обласної ради з питань охорони здоров’я та бюджету пооб’єктний розподіл видатків, передбачених на виконання заходів програм, які там будуть. Це з тої самої серії.

Знаєте, так комісія номер 3, номер 4… не треба коментувати. Ми – комісія нормальна, ми – комісія, яка стоїть на захисті здоров’я населення. І так ігнорувати не треба. Ви коли даєте по тих об’єктах, де вже кожен туалет заліпили і не дивитесь, в тих громадах, де кошти мільйонами даєте, ви там не такі є. А тут вони…

Можете не голосувати, але я свою пропозицію подаю.

Дякую.

О.Сич. Ставлю на голосування пропозицію, озвучену депутатом Піцуряком.

За – 20, утримались – 2, не голосували – 22: рішення не прийнято.

Я нагадую, Остапе Васильовичу, ви пропонували вашій комісії передати під опіку всі заклади охорони здоров’я. Чи ви на іншій сесії будете пропонувати?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. На наступній будете пропозиції давати, так? Добре.

Наступну пропозицію подавав Богдан Миколайович Кобилянський.

Будь ласка, Богдане Миколайовичу.

Б.Кобилянський. Встановити, що за рішенням відповідних місцевих адміністрацій, виконавчих органів рад можуть здійснюватись редакційні уточнення найменування об’єктів, заходів або їх місцезнаходження з врахуванням їх цільового призначення, визначених у рішеннях обласної ради.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я зрозумів так, колеги, я не знаю, як хто зрозумів. Тобто, приймає рішення обласна рада, і деколи таке буває, що назвали “капітальний ремонт”, а там не капітальний, а поточний. Деколи написали, що вулиця Кобилянського, 5, а там виявляється, що Кобилянського, 5а. Я це маю на увазі. Я не думаю, що адміністрація місцева перекреслить рішення обласної ради і замість каналізації гроші пустить на берегоукріплення.

Але я ставлю на голосування. Кожен розуміє, як розуміє.

Ставлю на голосування. Будь ласка, визначайтесь.

За – 34, проти – 6, утримались – 3, не голосували – 23: рішення не прийнято.

Будь ласка, пропозиція, Оля Федишина.

О.Федишина – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Пропозиція до текстової частини проекту рішення про обласний бюджет: пункт 16 вилучити і у зв’язку з цим змінити нумерацію всіх інших наступних пунктів…

О.Сич. Пропозиція зрозуміла. Ставлю її на голосування, колеги, визначайтесь.

За – 11, проти – 1, утримались – 6, не голосували – 46: рішення не прийнято.

Шановні колеги! Я поставив на голосування всі пропозиції.

Ставлю в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є пропозиція повернутись по голосуванню пропозиції щодо надання 10 млн.грн. для Івано-Франківська.

Хто за повернення до голосування? Прошу визначатись. Хто за повернення? Треба 28 голосів.

За – 30, не голосували – 34: рішення прийнято. Це процедурне питання, треба 28 голосів.

Ставлю ще раз на голосування пропозицію: додатково передбачити міському бюджету м.Івано-Франківська 10 млн.грн. за рахунок додаткової дотації державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я. Прошу визначатись.

За – 39, не голосували – 21: рішення прийнято.

Шановні колеги! Ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 55, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про план роботи обласної ради сьомого демократичного скликання на 2019 рік”.

Проект рішення номер 57 – в окремій брошурі.

Доповідає перший заступник голови обласної ради Гладій Василь Іванович.

В.Гладій. Шановне товариство! Проект плану роботи обласної ради на 2019 рік сформований з пропозицій департаментів, управлінь, інших структурних підрозділів обласної державної адміністрації, постійних комісій обласної ради, окремих депутатів обласної ради, керівництва правоохоронних органів та інших представництв центральних органів виконавчої влади в нашій області. Традиційно він складається з головних частин: питання, які будуть розглядатись на пленарному засіданні, питання, пов’язані з депутатською діяльністю, питання щодо реалізації угоди обласної ради з іншими органами місцевого самоврядування.

Єдине, пане голово, прошу поставити за основу, тому що на засіданні президії було прийнято рішення, така рекомендація, а саме: інформацію прокуратури Івано-Франківської області, розгляд перенести на перший квартал 2019 року.

Тому є прохання до першого кварталу додатково дане питання внести.

Дякую за увагу.

О.Сич. Дякую. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування… Чи є бажання взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування за основу.

За – 52, не голосували – 11: рішення прийнято.

Шановні колеги! Поступила пропозиція доповнити в планах роботи в першому кварталі інформацією прокурора згідно з чинним законодавством. Прошу визначатись з пропозицією.

За – 46, не голосували – 17: рішення прийнято.

І ставлю на голосування в цілому.

За – 52, утримався – 1, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про погодження надання товариству з обмеженою відповідальністю “Газовидобувна група” у користування ділянки надр”.

Внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 58 – на окремому аркуші.

Доповідає Пліхтяк Андрій Дмитрович – заступник начальника управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради за умов відсутності серед засновників товариства російських компаній та погодження громади.

Будь ласка.

А.Пліхтяк. Доброго дня, шановний Олександре Максимовичу, Олеже Романовичу, депутати, присутні!

Даним рішенням пропонується погодити надання товариству з обмеженою відповідальністю “Газовидобувна група” у користування ділянки надр з метою геологічного вивчення нафтогазоносних надр, в тому числі дослідно-промислової розробки родовищ, з подальшим видобуванням нафти, газу, промислової розробки родовищ газу природного, конденсату, нафти Тисівської ділянки, яка розташована на території Долинського району Івано-Франківської області.

Щодо пропозицій комісії, організація зареєстрована у м.Львів. Директор, власник – також українці, зареєстровані у м.Львів.

О.Сич. Чи є запитання? Є. Запишіться, будь ласка.

Федишина Ольга Миколаївна.

О.Федишина – депутатська фракція політичної партії “Воля”. У мене питання. Чи досліджувалось на засіданні комісії питання про те, який статутний капітал цієї фірми, і чи буде вона  взагалі спроможна займатись такою діяльністю? Бо якщо вірити відомостям офіційним у реєстрі Мін’юсту ЄДРПОУ, то статутний капітал цього підприємства всього лиш 10 тис.грн. І чомусь за дивним збігом обставин дата реєстрації цієї юридичної особи і юридичної особи, якій пропонується надати дозвіл у питанні наступному, номер 59, співпадає – 13.04.2018 р. Чи досліджувалась спроможність здійснювати цю діяльність? І чи не виникало ніяких питань по цих юридичних особах? Дякую.

А.Пліхтяк. Що стосується дослідження статутного капіталу підприємств, воно є у вільному доступі, воно дійсно є так. А що стосується дослідження, то враховуючи те, що документи надійшли від Державної геологічної служби України, які були оформлені відповідно до постанови № 615 Кабінету Міністрів, тому досліджувався перелік документів, який надійшов від Держгеонадр України.

О.Сич. Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Голово, я запитання, напевно, не буду задавати Пліхтяку сьогодні, щоби швидше сесія пройшла. Я знімаю питання.

О.Сич. Дякую, доповідачу. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Є. Запишіться, будь ласка.

Іваночко Михайло Степанович.

М.Іваночко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Вже другу сесію поспіль і в загальному протягом цілого року ми постійно роздаємо наші українські надра не відомо, яким фірмам з сумнівними капіталами. А потім виявляється, що ці фірми “жирують”, “біснуються”, платять кошти нашим олігархам, які “друть, обдирають”
Українську державу.

Буквально вчора чи позавчора по телевізору бачили, як зі славного українського підприємства, яке вони заявляли, “Укргазвидобування” через вікна викидали долари, пачками долари в той час, коли у нас на місці освітяни, лікарі, культура, спорт не має коштів, щоб фінансувати заробітну плату та інші їхні видатки. В той час, коли м.Івано-Франківську не вистачає купу грошей, а вони “жирують і біснуються”. І ми знову дерибанимо наші надра, не відомо кому.

Тому перед тим, як віддавати наші надра, треба думати, кому ми їх віддаємо, і знати точно, що воно робиться. Я би пропонував це не голосувати питання. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є пропозиції до проекту рішення? Немає.

Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 42, утримався – 1, не голосували – 19: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про погодження надання товариству з обмеженою відпо­відальністю “ГАЗ-ІНВЕСТ АКТИВ” у користування ділянки надр”.

Внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 59 – на окремому аркуші.

Доповідає Пліхтяк Андрій Дмитрович – заступник начальника управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради за умов відсутності серед засновників товариства російських компаній та погодження громади.

Будь ласка.

А.Пліхтяк. Аналогічне питання попередньому. Тільки пропонується надати товариству з обмеженою відповідальністю “ГАЗ-ІНВЕСТ АКТИВ”, це Небилівська площа, розташована на території Рожнятівського та Богородчанського районів Івано-Франківської області.

Так само співзасновники львівські…

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Дякую. Займіть своє робоче місце.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 43, проти – 1, утримались – 2, не голосували – 14: рішення прийнято.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу. Увімкніть мікрофон голови комісії Левковича.

А.Левкович. Шановний пане голово! Пропоную повернутись до попереднього питання, так як воно не добрало одного голосу, а це питання дуже важливе, і на комісії дано позитивний висновок. Тому, будь ласка, поставте на повторне голосування.

О.Сич. Як і по інших питаннях, за рішенням депутатів.

Хто за те, щоб повернутись до голосування по питанню 58? Прошу визначатись. Рішення процедурне, потрібно 28 голосів.

За – 42, не голосували – 15: рішення прийнято.

Ставлю на голосування повторно проект рішення під номером 58 “Про погодження надання товариству з обмеженою відповідальністю “Газовидобувна група” у користування ділянки надр”. Прошу визначатись.

За – 47, утримався – 1, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження Снятинському спеціалізованому агролісництву ОКП “Івано-Франківськоблагроліс” технічних документацій із землеустрою”.

Проект рішення номер 60 – в окремій брошурі.

Доповідає Прокопів Анатолій Іванович – начальник відділу земельних ресурсів та раціонального природокористування виконавчого апарату обласної ради.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Сьогодні також, шановні колеги, відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин, яка доопрацювала проект рішення. І вам роздано вже остаточний, оновлений варіант. Будь ласка.

А.Прокопів. Шановні депутати! На виконання рішення обласної ради від 22.06.2018 р. в період 2018 року було розроблено технічну документацію щодо встановлення та відновлення меж земельних ділянок в натурі на місцевості спільної власності територіальних громад області. Це землі сільськогосподарського призначення, які перебувають у постійному користуванні Снятинського спеціалізованого агролісництва ОКП “Івано-Франківськоблагроліс” і використовуються для ведення лісового господарства та пов’язаних з ним послуг на території Снятинського району.

За результатами проведених робіт відповідно до плану картографічних матеріалів лісовпорядкування проведено комплекс робіт з формування земель лісового фонду на загальну площу 1275 га, по яких визначено та присвоєно кадастрові номери. Технічні документації погоджено із усіма суміжними землекористувачами, в тому числі місцевими радами.

З метою внесення відомостей до Державного реєстру реєстрації речових прав на нерухоме майно розроблені відповідні технічні документації, які необхідно затвердити на сесії обласної ради.

Якщо є запитання, я готовий дати відповіді.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Дякую, доповідачу.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я прошу вибачення. Є запитання?

В.Гладій. За основу…

О.Сич. Я ставлю за основу. Будь ласка, голосування за основу.

За – 39: рішення не прийнято.

Шановні колеги! Я не розумію. Мобілізуйтесь, будь ласка. Змобілізуйтесь.

Ставлю на голосування.

За – 44, не голосували – 15: рішення прийнято.

Наскільки я зрозумів, є пропозиція. Так?

Увімкніть, будь ласка, телефон депутата. Мікрофон.

М.Вітенко –  депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання
“Батьківщина”.
Шановні колеги! Я мав цю заяву зробити дещо раніше. У зв’язку з конфліктом інтересів я участі у голосуванні по даному питанню брати не можу. Тому прошу це…

О.Сич. Я зрозумів. Враховується. Депутат Вітенко Михайло не може брати участь у голосуванні, бо там є конфлікт інтересів.

Ставлю на голосування питання в цілому. Прошу голосувати.

За – 50, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про погодження клопотання разом з матеріалами щодо приведення існуючого поділу лісів у відповідність до Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок”.

Проект рішення номер 61 – на окремому аркуші.

Доповідає Олійник Олег Богданович – генеральний директор Івано-Франківського обласного комунального агролісогосподарського підприємства “Івано-Франківськоблагроліс”.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка.

О.Олійник. Шановний Олександре Максимовичу, шановна президіє, шановні депутати, присутні!

Відповідно до статей 39, 40 Лісового кодексу України та керуючись постановою Кабінету Міністрів України № 733 від 16 травня 2017 року “Про Порядок поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок”, Львівською державною лісовпорядною експедицією було проведено цей поділ на території Долинського спеціалізованого агролісгоспу 7843 га.

Також клопотання розглянуто та погоджено Івано-Франківським обласним управлінням лісового та мисливського господарства та Івано-Франківською обласною державною адміністрацією.

Відповідно до клопотань… Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” дане клопотання потребує погодження на пленарному засіданні обласної ради.

У мене все. Дякую. Прошу погодити.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 46, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання громадській організації “Мисливське господарство “Соболь” в користування мисливських угідь”.

Проект рішення номер 62 – на окремому аркуші.

Доповідає Осташук Руслан Васильович – начальник Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка.

Р.Осташук. Шановний пане голово, шановні колеги! Є проект рішення щодо надання мисливських угідь у користування, які знаходяться у Вигодському лісгоспі загальною площею 8573 га громадській організації “Мисливське господарство “Соболь”.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є запитання. Будь ласка, запишіться.

Королик Михайло Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Щербій Наталія Олегівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Ви що там закохані якісь, чи що?

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – в/о № 3. Свідомо.

О.Сич. То що така партія називається “Свідомо”?

М.Піцуряк. Руслане Васильовичу! Як кажуть, я все розумію, що говорю.

Солотвинське лісництво площею 4060 га. Чи то у Вигодському лісгоспі Солотвинське, чи у Солотвинському держлісгоспі?

Р.Олійник. У Солотвинському лісгоспі Солотвинського лісництва немає, а у Вигодському Солотвинське лісництво є.

М.Піцуряк. Дякую. Бо я географії не знав. Добре. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Більше запитань немає.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є пропозиції до проекту рішення, я бачу. Тому я ставлю на голосування за основу. Прошу визначатись.

За – 47, утримався – 1, не голосували – 11: рішення прийнято.

Є пропозиція комісії з питань аграрної політики та земельних відносин: надати громадській організації “Мисливське господарство “Соболь” у користування мисливські угіддя площею 8573 га на строк 15 років.

Є пропозиція. Я ставлю на голосування. Будь ласка, визначайтесь.

За – 37, не голосували – 23: рішення не прийнято.

Ставлю на голосування в цілому з врахуванням… в цілому. Прошу визначатись.

За – 47, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про порядок оприлюднення інформації, що стосується
діяльності комунальних підприємств Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 63 – в окремій брошурі.

Доповідає Дзеса Остап Васильович – голова постійної комісії обласної ради з питань со­ціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка, Остапе Васильовичу.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Як бажаєте.

Шановні колеги! Будь ласка, будьте на робочих місцях, бо у нас ще є порядок денний.

Колеги, питання зрозуміле. Чи є питання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає?

О.Дзеса. Та дайте постояти на трибуні, люди!

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 46, не голосували – 14: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання дозволу на списання автотранспорту обласному клінічному центру паліативної допомоги”.

Проект рішення номер 64 – на окремому аркуші.

Доповідає Стовбан Микола Петрович – директор департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії
обласної ради.

Колеги, ну, питання зрозуміле. Чи є питання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 49, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про дозвіл на списання автотранспорту Коломийського
геріатричного пансіонату”.

Проект рішення номер 65 – на окремому аркуші.

Доповідає Корженьовський Володимир Михайлович – директор департаменту соціальної політики обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Так само питання, колеги, зрозуміле.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 47, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання дозволу на списання транспортних засобів комунального вищого навчального закладу “Прикарпатський лісогосподарський коледж”.

Проект рішення номер 66 – на окремому аркуші.

Доповідає Сташків Андрій Борисович – заступник директора департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Знову ж таки: аналогічне питання.

Чи є запитання? Будь ласка, запишіться.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк. Не буду казати, що випадково натиснув. Я все одно повертаюсь до того питання, яке задавав на президії. Ми ставимо контроль на голову комісії Черневого, і Черневий є власником даного транспортного засобу.

Чи не виникає конфлікт інтересів? Ще раз питаю, щоб потім, прийнявши рішення, ми людину не поставили у незручне становище.

О.Сич. Зустрічне питання. Як директор установи може бути власником комунального майна?

М.Піцуряк. Елементарно.

О.Сич. Не розумію.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

А.Сташків. Юристи досліджували це питання. Конфлікт інтересів не виникає тут.

М.Піцуряк. Дякую.

О.Сич. Візінський Іван Степанович.

Голос із залу. Помилково.

О.Сич. Помилково. Попович Василь Борисович.

Голос із залу. Помилково.

В.Попович. Скажіть, будь ласка, а Віктор Євстахійович захворів дуже сильно, чи що сталося? У нас була така практика, знаєте, в попередніх скликаннях, коли доповідач не приходив доповідати питання, то ми не слухали це питання, переносили на іншу сесію.

А.Сташків. Василю Борисовичу, Віктор Євстахійович перебуває у відрядженні у м.Калуші. Тому він не міг прибути зараз.

О.Сич. Книшук Петро Васильович.

Голос із залу. Помилково.

О.Сич. Помилково. Колеги, чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 47, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про дострокове припинення повноважень депутата обласної ради С. Радиша”.

Проект рішення номер 67 – на окремому аркуші.

З вашого дозволу, доповідати буду я.

Шановні колеги! Депутат Радиш, як відомо, обраний головою ОТГ, написав заяву з проханням звільнити його від виконання повноважень депутата обласної ради. Ставлю на ваш розгляд. Тому прошу визначатись.

Чи є запитання до мене?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 22, проти – 1, утримались – 2, не голосували – 32: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про дострокове припинення повноважень депутата обласної ради Н. Іваніва”.

Колеги, аналогічна ситуація. Депутат Іванів обраний головою ОТГ, написав заяву про звільнення від виконання повноважень. Ставлю на ваш розгляд.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 14, утримався – 1, не голосували – 43: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про дострокове припинення повноважень депутата обласної ради П. Книшука”.

Шановні колеги! Ситуація та сама: депутат Книшук обраний головою ОТГ, написав заяву з проханням звільнити його від виконання повноважень. Вам вирішувати.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 13, проти – 1, утримався – 1, не голосували – 42: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про виконання депутатських запитів”.

Проект рішення номер 70 – на окремому аркуші.

Доповідає перший заступник  голови обласної ради Василь Іванович Гладій.

В.Гладій. Шановні колеги! Даним проектом рішення пропонується зняти депутатські запити з контролю як такі, що виконані. Даний проект рішення погоджений з депутатами обласної ради, хто відповідні депутатські запити подавав.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 45, не голосували – 14: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про депутатські запити”.

Проект рішення номер 71 – на окремому аркуші.

Доповідає Василь Іванович Гладій – перший заступник  голови обласної ради.

Будь ласка.

В.Гладій. Пропонується підтримати 5 депутатських запитів. 3 запити – депутата Михайла Іваночка і по одному – Василя Сенатовича та Ольги Федишиної. І відповідно спрямувати їх за належністю.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 47, не голосували – 12: рішення прийнято.

Шановні колеги! Питання “Різне”. Прошу записатись у питанні “Різне”.

Нагадую, що у питанні “Різне” можна висловити думки, пропозиції без прийняття рішень по них.

Чаплинська Наталія Любомирівна.

Н.Чаплинська. Хочу привітати всіх з прийдешніми святами, адже наші хлопці на фронті теж там хочуть так само святкувати. 30 грудня виїжджає група волонтерів, яка буде везти подарунки, смаколики різдвяні нашим бійцям. І прошу наших колег-депутатів долучитись до такої акції, хто що може нам запропонувати для того, щоб наші бійці так само святкували разом з нами Новорічні та Різдвяні свята. Можна передавати нам… зв’язуватись зі мною або вул.Січових Стрільців, 25, каб. 17, ми готові прийняти від вас подарунки для наших захисників. Дякую.

О.Сич. Попович Василь Борисович.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Знаєте, мене все ж таки дивує це питання, що ми не підтримали пропозицію виділити 10 млн.грн. Івано-Франківську. Оскільки м.Івано-Франківськ тільки зі свого бюджету фінансує 150 млн.грн. на обласні установи і на довиплату заробітної плати, оскільки 30 відс. вона не профінансована в бюджетній сфері і по енергоносіях.

І тому сьогодні ми перебуваємо в обласному центрі, ми користуємось дорогами обласного центру, благами обласного центру, тому що ми – депутати обласної ради, ми сюди з’їжджаємось, ми тут маємо завдання від виборців.

І сьогодні не підтримати місто Івано-Франківськ… воно ніколи не просить нас про якісь допомоги, але сьогодні є скрутна ситуація і дійсно є прохання все-таки підтримати м.Івано-Франківськ, а чомусь депутати від провладної фракції, від “БПП”, не голосують. Це дискримінація за політичною ознакою чи що відбувається? Чи завдання якесь там вам поставлено відповідне?

Ну, зараз ми один одному будемо робити на зло. Мені здається, що політичних питань у питаннях грошей ніколи в цьому залі не звучало, і питання господарки. А звучало, коли є там якісь різнобічні бачення розвитку ситуації.

Але все ж таки ми бачимо, що місто розвивається, і сьогодні дійсно у них є ситуація, але ми принципово два рази не підтримуємо з подачі, я не розумію кого, ми не підтримуємо місту 10 млн.грн.

Шановні депутати від “БПП”, ну, все ж таки! Я розумію, що сьогодні вже це питання не вирішиться, але це якось аморально, як на мене.

О.Сич. Шановні колеги! Ми завершили розгляд питань порядку денного.

Перш ніж завершити нашу роботу, щиро вітаю всіх з прийдешніми святами – Новим роком, з Різдвом Христовим. Дай Боже, аби всі найкращі наші справи, успіхи перейшли разом з нами в новий рік, всі негаразди залишились в старому, і нехай Господь Бог і Матінка Божа благословить нас, наші родини, наш край і всю нашу Україну.

Дякую за роботу. Сесію оголошую закритою.

(Звучить Гімн України).

Голова обласної ради                                                             Олександр Сич

 

Консультант                                                                                Галина Кубік

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]