Стенограма пленарного засідання (22.02.2023)

С Т Е Н О Г Р А М А

ДВАДЦЯТОЇ СЕСІЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
ВОСЬМОГО ДЕМОКРАТИЧНОГО СКЛИКАННЯ
від 22.02.2023 р.

 

 

О.Сич. Доброго дня, вельмишановні пані і панове! Москаль вар’ювати перестав, тому розпочинаємо нашу роботу.

Прошу підготуватись всіх до електронної реєстрації.

Отож, шановні колеги, до обласної ради восьмого демократичного скликання, як відомо, обрано 84 депутати.

За результатами письмової реєстрації в сесійній залі присутні 70 депутатів, відповідно відсутні – 14, з них: у відрядженні – 1, на лікарняному – 1, у відпустці – 1, з інших поважних причин – 9, з невідомих причин відсутні 2 депутати.

Відповідно до пункту 11.3. статті 11 Регламенту обласної ради депутати повинні зареєструватися за допомогою електронної системи. Прошу увімкнути електронну систему. І прошу депутатів зареєструватися.

Зареєструвались 55 депутатів, але я звертаю увагу, що мені ніхто не видав карточку для голосування, панове з апарату.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, пошукайте мою карточку, будь ласка.

В.Гладій. Ведучий без голосу!

О.Сич. Шановні колеги! За результатами письмової реєстрації, навіть без моєї присутності, є присутні 55 депутатів в залі: сесія – правомочна.

І відповідно до статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та
пункту 5.2. Регламенту обласної ради сесію оголошую відкритою.

(Звучить Гімн України).

(Звучить молитва).

Продовжую регламентні оголошення.

Шановні колеги! У роботі сесії обласної ради бере участь голова обласної військової
адміністрації, голова обласної державної адміністрації Світлана Василівна Онищук.

Прошу присутніх у сесійній залі до завершення сесії не поширювати у соцмережах
інформацію про нашу роботу. Інформую, що обласне телебачення “Галичина” вже традиційно в умовах воєнного часу не здійснює прямої трансляції сьогоднішнього пленарного засідання, але у записі ця трансляція буде пізніше продемонстрована по телебаченню, і всі охочі зможуть її переглянути.

А зараз я, шановні колеги, прошу хвилиною мовчання вшанувати всіх героїв, що загинули в російсько-українській війні за незалежність України, і всіх тих мирних мешканців-громадян, що постраждали від московського агресора.

(Хвилина мовчання).

Дякую.

Колеги, пригадую, на попередніх сесіях ми ряду наших депутатів вручали наші обласні відзнаки. Багатьох з них, в тому числі з уваги на те, що вони перебували чи перебувають на фронті московсько-української війни, ми не могли ці відзнаки вручити. Сьогодні дехто з них є присутній, тому я прошу дозволити нам ці відзнаки вручити разом з Світланою Василівною.

Н.Зорій. Відповідно до розпорядження голови обласної ради від 6 грудня 2022 року № 615-р за вагомий особистий внесок у соціально-економічний та культурний розвиток області, бездоганне виконання військового та службового обов’язків, проявлені доблесть і честь під час безпосередньої участі у веденні бойових дій та здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресії російської федерації, з нагоди Дня Збройних Сил України та Дня місцевого самоврядування ювілейною медаллю “80 років
Української Повстанської Армії” нагороджені депутати обласної ради: Іваночко Михайло Степанович.

(Оплески в залі).

Очкур Ігор Васильович.

(Оплески в залі).

М.Іваночко. Служу Українській нації!

Голос із залу. (Без мікрофона).

(Оплески в залі).

Н.Зорій. Відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації та голови обласної ради з метою вшанування проявленої доблесті і мужності у волонтерській діяльності, організації і наданні матеріальної, фінансової та іншої допомоги Збройним Силам України, іншим військовим збройним формуванням України, для відсічі збройної агресії російської федерації, спрямованої проти суверенітету і територіальної цілісності Української держави, та з нагоди Дня місцевого самоврядування обласною відзнакою – медаллю “Доблесть Прикарпаття” нагороджена депутатка обласної ради Чаплинська Наталія Любомирівна.

(Оплески в залі).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

(Оплески в залі).

О.Сич. Ще раз вітаю нагороджених, і продовжуємо нашу роботу. Деякі інформації, цінні для колег-депутатів.

Зокрема, на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 р. № 69 “Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України”, якою на час воєнного стану обмежено можливість виїзду за кордон низки представників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, зокрема і депутатів місцевих рад, Адміністрації Державної прикордонної служби України на виконання цієї постанови нами було
надіслано список керівників структурних підрозділів виконавчого апарату Івано-Франківської обласної ради і працівників виконавчого апарату Івано-Франківської обласної ради, які заброньовані на період мобілізації та на воєнний час, а також рішення Івано-Франківської обласної ради від 20.11.2020 № 1-1/2020 “Про підсумки виборів депутатів обласної ради восьмого демократичного скликання та визнання їх повноважень” зі списком депутатів Івано-Франківської обласної ради восьмого демократичного скликання, обраних на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року.

Шановні колеги! В Інформаційних матеріалах вам надано цю постанову. Прошу особливу увагу звернути на пункти 2.14-2.17. Саме вони врегульовують порядок чи обмеження щодо перетину державного кордону депутатами місцевих рад, а зокрема і вами.

Далі. Відповідно до пункту 12.1. Регламенту обласної ради після відкриття сесії перед затвердженням порядку денного відводиться до 15 хвилин для стислих (до 3 хвилин) виступів і заяв уповноважених представників депутатських фракцій з внесенням пропозицій, повідомлень без прийняття рішень по них.

Шановні колеги! Хто з уповноважених представників депутатських фракцій хоче виголосити заяву, прошу дати знати. Є такі, щоб не оголошувати запис?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. В такому разі я запис не оголошую.

Продовжуємо нашу роботу дальше.

Щодо формування проекту порядку денного.

Президія обласної ради, засідання якої відбулося 20 лютого 2023 року, рекомендувала внести на розгляд двадцятої сесії обласної ради 54 питання і питання “Різне”.

Проект порядку денного формувався з дотриманням термінів, встановлених Регламентом обласної ради, а також Законом України “Про доступ до публічної інформації”.

Проекти рішень проаналізовані на засіданнях постійних комісій обласної ради.

За результатами вивчення і розгляду постійними комісіями надано відповідні висновки та рекомендації.

Інформую вас, колеги, про те, що до проекту порядку денного внесено 6 питань, які були запропоновані на засіданні президії обласної ради, зокрема:

– під номером 3 – це питання про звернення обласної ради;

– під номером 15 – про внесення змін до вже діючої програми;

– під номером 22 – про зменшення розміру концесійних платежів;

– під номерами 26 і 27 – про затвердження статутів закладів Івано-Франківської обласної ради у новій редакції;

– під номером – про затвердження передавального акта.

Порядок денний та матеріали сесії депутати отримали під час реєстрації, а частина депутатів – під час проведення засідання президії обласної ради.

Повідомляю також про те, що відповідно до плану роботи обласної ради на 2023 рік у першому кварталі поточного року передбачалося розглянути питання “Про стан та розвиток медичної реабілітації в області. Аналіз мережі закладів, які надають реабілітаційну допомогу”. Очевидно, ви розумієте, що питання актуального характеру, особливо в умовах війни. Однак на сьогодні обласна державна адміністрація – обласна військова адміністрація звернулася з проханням перенести його розгляд, оскільки це зумовлено процесом надання Національній службі здоров’я України пропозицій закладами охорони здоров’я за відповідними пакетами Програми медичних гарантій на 2023 рік, опрацювання яких триватиме до кінця лютого 2023 року.

Після укладення відповідних договорів буде проведено повноцінний аналіз мережі закладів, які надають реабілітаційну допомогу, і буде підготовлена вичерпна інформація для розгляду цього питання на сесії обласної ради.

Також обласна державна адміністрація – обласна військова адміністрація поінформувала нас про те, що сьогодні триває робота з розробки Регіональної цільової програми забезпечення енергетичної ефективності на 2023-2027 роки, проект якої планується подати на розгляд чергової сесії обласної ради.

Окрім того, повідомляю, що до обласної ради надійшов проект рішення “Про затвердження Порядку встановлення лімітів на використання природних ресурсів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення Івано-Франківської області”, однак він буде розглянутий на сесії обласної ради після проходження процедури, передбаченої для регуляторного акта, бо це є регуляторний акт.

І під час реєстрації, шановні колеги, ви отримали інформаційні матеріали з відповідями на ті звернення, які ми надсилали до центральних органів державної влади, та інформацію про виконання ряду програм.

Окрім того, окрім того, практично сьогодні зранку, перед сесією відбулося засідання
декількох наших комісій, які мали опрацювати декілька проектів рішень, які поступили дещо пізніше. Під час формування проекту порядку денного, якщо ці питання розглянуті, то голови комісій, очевидно, будуть подавати пропозиції до включення їх до порядку денного.

А наразі у тому форматі, який я оголосив, я ставлю на голосування проект порядку денного за основу. Прошу визначатись.

За – 67, не голосували – 2: рішення прийнято.

Колеги, чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Будь ласка, запишіться для пропозицій.

Мединський Микола Васильович.

М.Мединський. Прошу включити до порядку денного питання про дострокове припинення мною повноважень депутата у зв’язку з офіційною військовою службою.

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! До мене поступила заява нашого колеги-депутата. Я думаю, що ми це питання можемо поставити на кінець нашого  порядку денного. За той час апарат обласної ради підготує проект рішення, розмножить його і роздасть вам.

Хто за таку пропозицію? Прошу голосувати.  Депутат просить підтримати.

За – 67, не голосували – 2: рішення прийнято.

Кукурудз Ростислав Степанович, будь ласка.

Р.Кукурудз. Шановний пане голово! Прошу внести до порядку денного питання “Про звернення обласної ради щодо скасування виплат у розмірі 30 000 гривень
військовим та представникам правоохоронних органів”.

Доповідачем прошу призначити депутата обласної ради Перцович Наталію.

О.Сич. Поступила пропозиція. Ставлю на голосування. Прошу визначатись. Для внесення до порядку денного, ви знаєте, потрібно 1/3 голосів.

За – 55, утримались – 2, не голосували – 12: рішення прийнято.

Орися Володимирівна Книшук, будь ласка.

О.Книшук. Шановний Олександре Максимовичу, шановні колеги! Прошу внести до порядку денного сесії обласної ради додаткове питання, яке було розглянуто сьогодні на засіданні постійної комісії аграрної політики, земельних відносин і розвитку гірських територій та рекомендовано до розгляду, а саме: “Про наявність обставин непереборної сили та перелік суб’єктів господарювання, які постраждали внаслідок таких обставин у 2022 році”.

Проект рішення підготовлений. Доповідачем пропонуємо Вінтоновича Степана Васильовича – заступника директора департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації.

О.Сич. Перед тим, як поставити на голосування, якщо ми його проголосуємо позитивно, пропоную його десь так поставити, ми потім подивимось, в блоці розгляду нових програм, внесення змін до існуючих програм, нових програм, тому що воно десь підпадає під цю категорію.

Прошу визначатись.

Більше пропозицій немає.

За – 63, проти – 1, не голосували – 5: рішення прийнято.

Більше пропозицій, колеги, немає, ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 68, не голосував – 1: рішення прийнято.

Колеги, і з приводу не цього проекту порядку денного, а загалом порядку нашої роботи слово хоче мати голова обласної військової адміністрації Світлана Василівна Онищук. Будь ласка.

С.Онищук. Слава Україні! Шановний Олександре Максимовичу, шановні панове депутати, всі присутні, представники засобів масової інформації! Знаю, що на одній з комісій піднімалося питання про звіт голови військової адміністрації. Зараз воєнний час, і згідно законодавства це питання не передбачено – щорічне звітування голови військової адміністрації перед радою, але дуже складний час, і я готова звітувати не тільки за рік, але й за кожен день своєї діяльності, тому звертаюся до вас, шановний Олександре Максимовичу: при формуванні наступного порядку денного до наступної сесії включити дане питання. Дякую.

О.Сич. Дякую, Світлано Василівно.

Шановні колеги! Беремо до відома, і на чергову сесію обласної ради заслухаємо… ну, я не думаю, що інформацію, бо все-таки згідно закону ми не маємо права цього робити, звіт, але інформацію голови обласної військової адміністрації про діяльність за 2022 рік. Беремо до відома.

Дякую, Світлано Василівно.

Ну, і, колеги, приступаємо до розгляду питань затвердженого порядку денного.

Отже, перше питання – “Про інформацію Івано-Франківської обласної територіальної виборчої комісії Івано-Франківської області про реєстрацію депутата обласної ради восьмого демократичного скликання Кузьми Миколи Миколайовича”.

Проект рішення номер 1 – в окремій брошурі.

Доповідає Корнійчук Анатолій Вікторович – голова Івано-Франківської обласної територіальної виборчої комісії Івано-Франківської області.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань
депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

А.Корнійчук. Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

А.Корнійчук. 27 січня 2023 року відбулося засідання Івано-Франківської обласної виборчої комісії, на якому було розглянуто два питання: перше, про дострокове припинення повноважень депутата Івано-Франківської обласної ради восьмого демократичного скликання Гладуна Василя Васильовича, та друге питання – про реєстрацію депутата Івано-Франківської обласної ради восьмого демократичного скликання Кузьми Миколи Миколайовича.

На засіданні комісії були присутні 9 з 14 членів комісії, відповідно був кворум, засідання було правомочним.

Тож “відповідно до статті 284 Виборчого кодексу України, пункту 8 частини першої статті 5 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад” Івано-Франківська обласна територіальна виборча комісія постановила: достроково припинити повноваження депутата Івано-Франківської обласної ради восьмого демократичного скликання Гладуна Василя Васильовича від політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” у зв’язку зі смертю (свідоцтво про смерть від 10 листопада 2022 року).

Цю постанову оприлюднити у визначений Виборчим кодексом України спосіб”.

Та питання номер два: “відповідно до статті 83, 284 Виборчого кодексу України, Закону України “Про статус депутатів місцевих рад” Івано-Франківська обласна територіальна виборча комісія постановила: визнати обраним та зареєструвати депутатом Івано-Франківської обласної ради восьмого демократичного скликання наступного за черговістю кандидата в депутати до Івано-Франківської обласної ради від політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” Кузьму Миколу Миколайовича.

Цю постанову оприлюднити у визначений Виборчим кодексом України спосіб”.

Дві постанови були направлені разом із супровідним листом до обласної ради.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую.

Чи є пропозиції, щось сказати з цього приводу, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення, який є у вас на руках. Прошу визначатись.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. За основу і в цілому.

За – 68, не голосував – 1: рішення прийнято.

І запрошую шановного Миколу Миколайовича отримати посвідчення, карточку для голосування і значок депутата обласної ради.

(Оплески в залі).

Ще раз вітаю нашого шановного колегу-депутата, вже досвідченого депутата. Бажаю успіхів у депутатській діяльності в цій каденції.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Вже четверте скликання, мені підказують.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради до Верховної Ради України щодо врегулювання на законодавчому рівні питання дострокового припинення повноважень народних депутатів України та депутатів місцевих рад – представників проросійських партій”.

Проект рішення номер 2 – на окремому аркуші.

Доповідає Кукурудз Ростислав Степанович – депутат обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань депутатської
діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

Р.Кукурудз. Дякую, пане голово.

До Верховної Ради України.

“Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, вважаємо, що здійснення повноважень народними депутатами України та депутатами місцевих рад, які підтримували та продовжують підтримувати в умовах воєнного стану співпрацю з країною-агресором і були обрані від тих політичних партій, діяльність яких заборонив Верховний Суд, є неприпустимим.

Переконані, що депутати – члени заборонених партій, які до цього часу працюють у Верховній Раді України, не мають на це жодного морального права.

Водночас у місцевих радах також є депутати – представники таких партій, що є неприйнятним для українського суспільства, тим паче в умовах сьогодення.

Однак, ні Конституцією України, ні чинним законодавством України не передбачена процедура припинення повноважень народних депутатів України та депутатів місцевих рад, представників тих політичних партій, діяльність яких заборонена.

З уваги на викладене, звертаємося до Верховної Ради України з ініціативою врегулювання питання дострокового припинення повноважень народних депутатів України та депутатів місцевих рад – представників проросійських партій, внісши відповідні зміни до Конституції України та законодавства України”.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до колеги-депутата?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться для запитань.

Левицький Олександр Михайлович.

О.Левицький – депутатська фракція “Батьківщина”. Прошу сказати. Всеціло підтримую суть цього звернення.  Дійсно, ці депутати давно не є представниками народу українського і не мають ніякого морального права на це представництво. Абсолютно підтримую, буду голосувати “за”. Одночасно хочу запитати у вас. Чи під час дії правового режиму воєнного стану в державі правомірно і можливо вносити зміни до Конституції України? Дякую.

Р.Кукурудз. Ви знаєте, я насправді не фахівець в царині конституційного права, тому власне звертаюся до законодавця з пропозицією врегулювати це питання. Дякую.

О.Сич. Левконович Надія Михайлівна.

Н.Левконович. Доброго дня, колеги! У мене було аналогічне питання, тому що знаємо, що під час військового стану зміни до Конституції взагалі є непередбачуваними. І також мене дивує, що колеги задають такі звернення. Дякую.

Р.Кукурудз. Відповідь аналогічна. Дякую за зауваження.

О.Сич. Відповіді вичерпані. Дякую за доповідь.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю питання на голосування, оскільки не було жодних змін чи зауважень, за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 56, утримався – 1, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо недопущення розгляду проєкту Закону України “Про особливості управління об’єктами державної власності в лісовій галузі та порядок утворення та діяльності спеціалізованого державного лісогосподарського акціонерного товариства “Ліси України”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 3 – в окремій брошурі.

Доповідач: Книшук Орися Володимирівна – голова постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій.

Проект рішення напрацьовано постійною комісією обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій та рекомендовано для розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, Орися Володимирівна.

О.Книшук. Шановна президіє, колеги-депутати!

Питання реформування лісової галузі не вперше виноситься в цій залі.

Хочу нагадати, що 16 вересня ми голосували за звернення про утворення акціонерного товариства “Ліси України”, яке об’єднало 156 держлісгоспів України.

На наше звернення ми отримали відповідь Міністерства довкілля, Державного агентства земельних ресурсів,  які зсилаються і на Указ Президента, і на постанову Кабінету Міністрів, і на розпорядження… доручення РНБО, а також на висновок чи рекомендації Центру розвитку ринкової економіки, суть якого зводиться до того, що лісова галузь не відповідає практиці Європейського союзу, породжує дисбаланси, що приводить до виснаження лісів, тому саме об’єднання держлісгоспів має позитивно впливати на всі процеси в лісах, збільшиться кількість лісів, збільшиться кількість працюючих. Одним словом, все буде дуже добре і дуже гарно в наших лісах.

Але поруч з тим в цьому висновку ми не побачили тої норми, яку Держагентство земельних ресурсів пропонує включити як об’єднання недержавних лісів, тобто, облагроліс, райагроліс і комунальні ліси територіальних громад.

Це, звичайно, суперечить не тільки воєнному стану, не тільки логістиці, не тільки тому… громадській думці, це суперечить нормам і кодексам Земельному, Лісовому і Конституції
України. Тому законопроекту цього ще немає у Верховній Раді, але Держлісагентство подало як намір у регуляторних проектах, тому ми стараємось працювати на випередження, і дане звернення направляємо Голові Верховної Ради України  Руслану Стефанчуку, Прем’єр-міністру України Денису Шмигалю, Голові Державного агентства лісових ресурсів Юрію Болоховцю, народним депутатам України.

“Звернення. Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, обурені намірами центральних органів виконавчої влади позбавити органи місцевого самоврядування законних прав управління та розпорядження комунальним майном.

13 грудня 2022 року на сайті Державного агентства лісових ресурсів (у розділі “Проекти регуляторних актів”) опубліковано повідомлення про оприлюднення проекту Закону України “Про особливості управління об’єктами державної власності в лісовій галузі та порядок утворення та діяльності спеціалізованого державного лісогосподарського акціонерного товариства “Ліси України”.

Запропонований законопроект визначає правові основи економічного та організаційного регулювання управління об’єктами державної власності в лісовій галузі та особливості утворення та діяльності спеціалізованого державного лісогосподарського акціонерного товариства “Ліси України”, управління і розпорядження його майном та спрямований на забезпечення економічної безпеки і захисту інтересів держави.

В той же час, зі змісту проекту Закону передбачається, що об’єктами управління державної власності у лісовій галузі серед іншого також є:

– землі, які надані у постійне користування спеціалізованим державним або комунальним лісогосподарським підприємствам та речові права, на які не оформлені у встановленому законодавством порядку;

– ліси на землях комунальної власності, надані в постійне користування.

Такі норми передбачають перехід земельних ділянок та лісів на землях комунальної власності, що перебувають відповідно до діючого законодавства в постійному користуванні
комунальних лісогосподарських підприємств, до сфери управління державної власності в особі публічного акціонерного товариства “Ліси України”.

Позбавлення органів місцевого самоврядування законних прав управління та розпорядження комунальним майном авторами проекту Закону України пропонується здійснити через правонаступництво на підставі рішення Кабінету Міністрів України.

Вищезазначені норми проекту Закону суперечать Конституції України, Земельному та
Лісовому кодексам України.

Відповідно до статті 7 Конституції України в Україні визнається і гарантується місцеве самоврядування.

Стаття 142 Конституції України визначає, що матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, що є у власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, а також об’єкти їхньої спільної власності, що перебувають в управлінні районних і обласних рад.

Вважаємо, що законопроектом пропонується позбавити територіальні громади права власності на земельні ділянки лісогосподарського призначення під виглядом визначення особливостей утворення та діяльності спеціалізованого державного лісогосподарського акціонерного товариства “Ліси України”.

З уваги на вищевикладене, просимо не допустити розгляду та прийняття законопроекту в редакції, запропонованій Державним агентством лісових ресурсів України, та просимо виключити з тексту проекту Закону України норми, що стосуються:

1) земель, які надані у постійне користування спеціалізованим комунальним лісогосподарським підприємствам та речові права на які не оформлені у встановленому законодавством порядку;

2) лісів на землях комунальної власності, які надані в постійне користування”.

Дане звернення обговорено на комісії. Тому прошу підтримати і запитання…

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідачки?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую, Орися Володимирівна.

Присідайте, будь ласка, на своє робоче місце.

Чи є зауваження, пропозиції, бажання взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, я думаю, що ви зрозуміли. Ну, знаєте, я не знаю, я не спеціаліст в лісовій галузі, але від тих людей, які розуміються, от, вони прогнозують, що створення монопольного єдиного в державі підприємства лісового господарства буде вести до тотального розкрадання лісів, державних. Але я бачу, тим, хто це планує, мало державних, їм хочеться ще й комунальні поцупити. Це ні в які рамки, окрім їхніх бажань, це “ні в які рамки чинного законодавства не лізе”, в тому числі через призму Цивільного кодексу про право власності. Не може державний орган розпоряджатись правом власності комунальним. Але хлопцям дуже хочеться.

Оскільки немає жодних пропозицій, ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 64, не голосували – 6: рішення прийнято.

Питання, внесене під час вже засідання обласної ради до порядку денного, – “Про звернення обласної ради щодо скасування виплат у розмірі 30 000 гривень
військовим та представникам правоохоронних органів”.

Проект рішення – на окремому аркуші.

Доповідає Перцович Наталія Святославівна – депутатка обласної ради.

Будь ласка.

Н.Перцович – депутатська фракція політичної партії “Європейська Солідарність”. В країні війна. І тисячі дівчат і хлопців зараз відстоюють нашу незалежність на кордонах із ворогом. І спілкуючись з досить багатьма, ми розуміємо про те, що те, що відбулося зараз в процесі нарахування заробітної плати військовослужбовцям, десь достатньо деморалізує склад наших Збройних Сил, особовий склад наших Збройних Сил. І в той час, коли потрібно підтримувати не тільки військових, підтримувати їхніх рідних, дітей, дружин, батьків, які чекають їхнього повернення, в той час, коли ми не знаємо статистики, скільки загиблих у нас військових, скільки взагалі кожного дня, скільки вже загинуло за цей рік, було б дуже добре, якби цю економію державного бюджету, економію на заробітніх платах військовослужбовцям відмінити.

Тож я зачитаю звернення, яке закликаю вас всіх сьогодні прийняти, проголосувати за нього.

“Президенту України Володимиру Зеленському, Верховній Раді України.

Звернення.

З 1 лютого 2023 року Міністерство оборони України начебто з мотивів “справедливого підходу” скасувало додаткову винагороду у розмірів 30 000 гривень військовим та представникам правоохоронних органів, які “не перебувають на передовій”.

Ми переконані, що саме скасування цієї доплати є абсолютно несправедливим.

Сьогоднішня ситуація вимагає всебічної підтримки бойового духу захисників і належне фінансове забезпечення є однією з необхідних складових такої підтримки.

Адже кошти, які отримують військові, це не тільки підтримка сімей і родин, а й дуже часто – закупівля спорядження, ремонт автомобілів, придбання інших необхідних засобів.

Необхідність економії державних коштів є очевидною, але не за рахунок видатків, які є сьогодні пріоритетними. Є цілий перелік видатків, які могли б бути зменшеними заради збільшення фінансування наших військових.

Закликаємо Верховну Раду України підтримати, а Президента України В. Зеленського невідкладно підписати закон про зміни до бюджету, яким спрямувати достатній ресурс на забезпечення українських військовослужбовців коштами, а також боєприпасами та засобами розвідки і захисту.

Вимагаємо не економити на наших воїнах, не забирати їхні кошти, а шукати можливості, щоб забезпечити обіцяне всім військовим і підвищити виплати для тих, хто на передовій”.

Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідачки?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є? Запишіться, будь ласка.

Я не розумію, пані Левконович піднімала руку… Увімкніть мікрофон пані Левконович. Напевно не ту кнопку тиснули.

Н.Левконович. Шановна колего! У мене є питання до вас. Наскільки грунтовно ви
вивчали редакцію змін до даного законопроекту щодо виплат? І чи можете ви зіслатись на ту статтю, котра якраз забирає ці виплати для військовослужбовців?

Н.Перцович. Наразі я не готова відповісти на це питання, не можу посилатись, на яку саме статтю, але сам факт такий є, і ми всі  про це знаємо, і ця економія відбулася, і дуже відчутно, відчули це наші захисники. І вважаю, що не треба зараз створювати якісь політичні інтриги навколо цього питання, а просто виконати свій обов’язок і оплачувати гідну заробітну плату нашим військовослужбовцям.

О.Сич. Запитання завершились. Дякую.

Шановні колеги! Хто бажає взяти участь в обговоренні? Запишіться, будь ласка, для обговорення.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Дивіться, даруйте, перед тим, як надати слово, я би так запропонував. Я вам скажу чесно: я в цьому питанні зараз некомпетентний, я навіть не знаю, як голосувати. Якби ви це питання подали тиждень назад, і воно пройшло через нашу комісію захисту прав учасників АТО/ООС, які би дали… проаналізували, через комісію правоохоронної діяльності нашу на предмет відповідності закону, що дійсно в законі пише, через бюджетну комісію… Наприклад, я не знаю, кого обмежують: чи обмежують тих, хто на фронті, чи обмежують тих, хто в тилу, чи однаково платять тому, хто стереже об’єкт на третій лінії і оборони, і тому, хто стереже об’єкт в Івано-Франківській області. Якщо ця оплата рівноцінна, чи це справедливо? Скільки оплачують і як оплачують на першій, другій лінії, на “нульовці”? Я цього не розумію, я не знаю. Хтось може це розказати? Я просив би в такому випадку, тут є присутні наші колеги, які зараз воюють. Я просив би їх, щоб вони сказали… Бачу, Ігор Очкур записався, є Іваночко, є Мединський. Я не спонукаю, щоб ви говорили, але якби ви могли, то поясніть, бо я не знаю, про що йдеться. Я, наприклад, я розумію, що деколи так буває, знаєте, що є такі незручні теми політичного характеру: ой, я не так проголосую, про мене щось погане подумають. Я вже не того віку і не того досвіду, щоб йти на такі уловки. Я хочу знати суть питання.

Тому розкажіть мені, будь ласка, суть питання.

Я думаю, що не тільки мені.

Левконович Надія Михайлівна.

Н.Левконович. Шановні колеги! Якщо ви пригадуєте, рік тому була домовленість між всіма політичними силами, що під час нашої війни ми не будемо вести політичних баталій, а зосередимось на тому, що будемо працювати спільно до нашої перемоги. Але при цьому ми бачимо, що навіть наш народ ніколи не міг би додуматись, щоб поділитись на владу та опозицію, але в цьому політики мають брати приклад якраз саме з виборців.

І сьогодні ми не маємо ні влади, ні опозиції, є ті, хто за Україну, і ті, хто проти нас. Через це дуже прикро, що саме у вирішальний для нашої країни такий момент деякі політики спробували зробити те, чого не могла навіть добитись росія зробити: розколоти суспільство і змусити нас сперечатись один з одним замість того, щоби продовжувати спільно оборонятись.

Тож я закликаю всі політичні сили припинити вводити в оману військових і відмовитись від спроб отримати політичні дивіденди за рахунок послаблення нашої обороноздатності. Перш за все, виплати додаткової винагороди військовослужбовцям, які беруть участь в бойових діях безпосередньо на лінії зіткнення, не змінились, наголошую на цьому. Вони які були раніше, так і залишаються на рівні 100 тис. гривень.

Якщо розглядати це питання більш детально, з 1 лютого розмір щомісячного грошового забезпечення військовослужбовців збільшився в середньому на 50 відс. Якщо це брати з 13 тис., понад 20 тис. У підсумку військовослужбовці, які беруть участь в бойових діях, отримуватимуть понад 120 тис. гривень.

Твердження про те, що додаткову винагороду 100 тис. гривень отримують лише ті, хто перебуває на лінії зіткнення, не відповідає дійсності. Її, як і раніше, будуть отримувати військовослужбовці ракетних військ, артилерії, льотчики за час виконання польотів у районах ведення бойових дій, моряки, військові медики, зенітно-ракетні війська і протиповітряні війська, які виконують завдання в районі проведення бойових дій.

Також не відповідають дійсності заяви про те, що додаткова винагорода розміром 30 тис. гривень скасована для всіх. Її щомісяця отримуватимуть військовослужбовці, які входять до складу угруповань сил оборони країни і виконують бойові або спеціальні завдання, займаються забезпеченням угрупувань сил оборони чи перебувають у підрозділах, що зараховані до складу резерву Головнокомандувача Збройних Сил. Брехливими є твердження, спущені з деяких партійних штабів, про те, що ніби виплати знімаються з тих, хто був поранений, і через це вже не може перебувати на передовій, або для тих, хто перебуває на відновленні перед поверненням в зону бойових дій…

О.Сич. Я прошу дати завершити, але лаконічно.

Н.Левконович. За весь час лікування військовослужбовець, який дістав поранення, контузію або травму, пов’язану із захистом Батьківщини, отримує винагороду в розмірі 100 тис. гривень. Додаткова грошова винагорода – 30 тис. гривень не виплачується лише тим, хто не виконує бойові або спеціальні завдання.

Дякую, колеги. Слава Україні!

О.Сич. Очкур Ігор Васильович, будь ласка.

І.Очкур. Вітаю, шановна президіє, шановні колеги-депутати! Приїхав я на короткий термін сюди у відпустку, сьогодні ввечері повертаюся назад, на передову.

Хочу сказати точку зору звідти, з передової.

Насправді, насправді, оптимізацію виплат військовослужбовцям тим, що виконують безпосередньо бойові завдання, що стоять і виконують інші задачі в тилу… Треба було проводити це ще влітку, десь там навесні і так далі. Те, що оптимізація потрібна, – це насправді так. Але чи це час якраз зараз це робити? Коли пройшов рік і дуже багато військовослужбовців реально фізично й морально виснажені, дуже багато відтік… От у моєму підрозділі зараз, не можу, не маю права говорити, але достатньо великий відсоток незаповнених посад, які, звичайно, поповнюються, приходить поповнення, але це є, насправді. Хтось поранений, хтось загинув, хтось з інших причин звільнився.

От, і після виходу цих законодавчих актів щодо оптимізації чи змін фінансування військовослужбовців навіть наші фінансисти в частинах не до кінця розуміють, як воно повинно відбуватись. Тому ця нервозність і чутки різні, вони серед військовослужбовців є дійсно присутні. Хтось вважає, чи комусь пояснили в один спосіб, комусь пояснили в другий спосіб. Є люди, які не виконують безпосередньо на “нулі” завдання, але які на “нулі” часто бувають. Це ті, хто виконує фортифікаційні якісь роботи, ті самі кухарі, які  привозять їжу в термосах, ті самі водії, ті самі ремонтники, які забирають розбиту техніку, ті самі люди, які приїжджають, привозять БК на позиції та інші речі. І доходить до того, що… кажу вам відверто, я не можу все дуже говорити, що я можу сказати приватно, але не в мікрофон, доходить до того, що починають там: а ти так, а ти так служиш. Цього не можна робити.

І мені здається, коли ми зараз рекламуємо і набираємо, бачимо борди, що ми набираємо “Гвардію наступу”, так, то ми повинні людям, крім інших речей мотиваційних, і фінансово-мотиваційну частину якось зберегти.

Те, що оптимізація потрібна, це правда. Можливо, варто би було її ще порахувати й інакше її провести. Тому ось таке. І є справді нерозуміння, як воно, з якого числа… речі, що з 1 січня, про інших казали, що з 1 лютого. Люди ще не отримали виплат за лютий місяць, тому ще не до кінця знають, хто і на чому стоїть. Насправді, це так. Я думаю, що це треба пояснювати, це треба аргументовувати і належним чином забезпечувати тих, хто дійсно ризикує своїм життям. Дякую.

О.Сич. Дякую. Роман Ткач помилково записався. Бачу, піднімав руку Михайло Іваночко. Будь ласка, Михайле.

М.Іваночко. Шановне товариство! Вітаю! Слава Україні!

8 лютого я приїхав з Бахмута і хочу вам сказати, що у підрозділах Національної гвардії України, в Збройних Силах України за січень місяць ті, хто перебували на місцях, отримали повністю всю доплату. І наскільки відомо всім, оплати залишаться і надалі. Тут дійсно депутат Левконович сказала правильно.

Я би радив більше читати документи і не слухати всяку нісенітницю з московських сайтів і телеграм-каналів, а краще внести в порядок денний чи наступної сесії, чи може цієї сесії питання ротації в Збройних Силах України, адже хлопців дійсно немає кому замінити, хлопці по 5, 6, 7, 8 місяців зараз сидять в окопах і їх реально немає кому замінити. Тому краще питання  піднімати більш важливі, а не дійсно ті питання, які вам будуть давати потім  політичні
дивіденди на майбутніх виборах. За вибори поки що забудьте, війна дуже довго буде, читайте історію України, адже це священна тисячолітня війна за нашу ідентичність та нашу незалежність. Забудьте, друзі, про вибори, працюйте на перемогу! Дякую.

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! Оскільки звернення адресовано до державних органів, то слово хоче мати голова обласної адміністрації.

С.Онищук. Шановні депутати! Ви знаєте, я як голова військової адміністрації не можу не прокоментувати дане питання. Мене дуже вразила доповідачка, яка доповідала таке важливе питання. Тому що сьогодні в нашій державі не повинно бути жодної політики, а пріоритет – наші військові, дякуючи яким ми живемо і працюємо, які зберегли нам державу і зберігають державність. І вразило те, що немає жодного підгрунтя, і доповідачка навіть не змогла знайти статтю, на яку посилалась.

Я вас дуже прошу: колеги, давайте не розколювати суспільство, давайте говорити правду, а не робити в цій залі політичні дивіденди. Я вас дуже прошу як голова військової адміністрації, на нас дивиться суспільство, з нас беруть приклад. Це дуже, пані Наталю, ви сьогодні зробили неправильно. Дякую вам.

О.Сич. Обговорення завершено. Колеги, з вашого дозволу, декілька своїх слів, чисто таких роздумів, і може сформулюю пропозицію.

Я зрозумів, що люди, які служать на першій лінії, отримуючи на “нульовці”, отримують 100 тис.гривень. Я зрозумів, що люди, які там на другій-третій лінії служать біля фронту, отримують 30 тис.гривень, я зрозумів навіть, що якщо за 50-60 км від лінії фронту розташований зенітно-ракетний комплекс або ж система залпового вогню, на яких я мав честь колись служити, то ці люди, хоч і не на першій лінії, але отримують виплати, я зрозумів, що ППО, яке стоїть в нашій області, ці виплати отримує, я не зрозумів, хто не отримує. Я не зрозумів, хто не отримує, кого обмежують.

Якщо мова йде про тилову службу, на мою думку, це справедливо, що той, хто навіть служить на третій лінії і стоїть на сторожі об’єкту, – це одне, а той, хто сторожує міст в Івано-Франківській області, – це зовсім інше. І якщо вони однаково отримують, то це несправедливо, мені здається. Але я не зрозумів насправді, чи так є, чи так не є.

Моя пропозиція: я зараз ставлю на голосування, і якщо за основу проголосує кваліфікована більшість, то, очевидно, вона не піде на голосування. Я пропонував би доопрацювати його, я пропонував би його опрацювати в наших комісіях з питань бюджету, правоохоронної діяльності, захисту учасників АТО/ООС, і насправді трошки помоніторити: кому платять, кому не платять, який механізм, про що йде бесіда… Але, зрештою, друзі, це… я кажу ще раз: ця пропозиція не буде мати значення, якщо ви зараз проголосуєте більшість, і тоді воно піде. Я поставлю в цілому, і воно піде.

Ще просить слова Олександр Михайлович, будь ласка, Левицький.

О.Левицький – депутатська фракція “Батьківщина”. Дякую, пане голово. Я взагалі сумніваюся, що ми будемо мати доступ до інформації, кому що виплачують, як виплачують, і що нам морально про видатки державного бюджету тут вирішувати і розголошувати інформацію… Я за те, щоб був цей справедливий підхід, все, але я проти того, щоб ми втручались там, де наші ні повноваження, ні компетенція, мені здається, права морального ми на це не дуже маємо. Дякую. Я сумніваюся, що бюджетна комісія зможе, я не від імені бюджетної комісії цілої говорю, я просто думаю, що, ну, самим авторам треба подумати над текстом і змістом цього звернення.

О.Сич. Ну, я вже не кажу стилістично, текст я читав, його варто опрацювати стилістично, його варто доопрацювати, бо незалежно хто пропонує, але воно йде від обласної ради, і коли воно потрапляє до Києва, то це вже обласна рада прислала, а не окрема фракція.

Колеги, я ставлю на голосування свою пропозицію про те, щоб проект рішення доопрацювати. Прошу визначатись.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, а потім поставлю за основу.

А, я прошу вибачення, навпаки, навпаки.

Я ставлю за основу, за основу, якщо за основу буде кваліфікована більшість, я свою пропозицію ставити на буду.

Хто за основу? Прошу голосувати.

За – 19, проти – 2, утримались – 7, не голосували – 39: рішення не прийнято.

Колеги, за основу рішення не прийнято, але тим не менше, я вважаю, що  питання
насправді є важливе, його треба проаналізувати, і якщо з нашого боку є хоч найменша можливість доткнутись до встановлення справедливості, то треба це зробити. Тому я ставлю на голосування свою пропозицію – не знімати взагалі, а доопрацювати і на наступну сесію його знову розглянути.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Або не розглянути, які комісії дадуть висновки.

Хто за те, щоб питання доопрацювати, прошу голосувати.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Це швидше вже як протокольне доручення, бо насправді по Регламенту ми питання проголосували, і воно вже зняте.

За – 54, проти – 1, утримався – 1, не голосували – 15: рішення  прийнято, тобто, попрацювати і на наступну сесію подати пропозицію, як його, чи варто розглядати і як його розглядати. Дякую.

Наступне. Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 01.12.2020 № 7-1/2020 “Про обрання голів, заступників голів, секретарів та членів постійних комісій обласної ради”.

Проект рішення номер 4 – на окремому аркуші.

З вашого дозволу, доповідати буду я, оскільки це мої повноваження.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань
депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Шановні колеги! Оскільки у нас прибув новий депутат, депутат, замість якого він зайшов, царство небесне, Василя Васильовича Гладуна, от відповідно постає питання, в якій комісії має працювати депутат. Оскільки Василь Васильович Гладун працював у постійній комісії з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства, то є рекомендація до цієї ж комісії спрямувати Миколу Миколайовича Кузьму, і він не заперечує проти роботи в цій комісії, зрештою, вона відповідає його фаховій життєвій діяльності.

Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 60, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 23.12.2020
№ 41-2/2020 “Про створення комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради “БУДІНВЕСТ”.

Проект рішення номер 5 – на окремому аркуші.

Доповідає Палійчук Микола Васильович – заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

М.Палійчук. Шановні колеги! Даним проектом рішення пропонується вивести зі складу наглядової ради комунального підприємства “БУДІНВЕСТ” Гладуна Василя Васильовича і ввести до складу наглядової ради комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради “БУДІНВЕСТ” Кузьму Миколу Миколайовича. Прошу підтримати.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Дякую, Миколо Васильовичу.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні, подати пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 59, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до Регламенту Івано-Франківської обласної ради восьмого демократичного скликання, затвердженого рішенням обласної ради від 23.12.2020 № 10-2/2020, (зі змінами)”.

Проект рішення номер 6 – в окремій брошурі.

Доповідати знову ж таки, з вашого дозволу, буду я.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань
депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Шановні колеги! Чим зумовлено внесення змін до чинного Регламенту? Питання перше. В Регламенті ми не прописали, який час потрібен після прийняття нами рішення на його візування та його остаточне оприлюднення. Ми не прописали, хоча Закон “Про доступ до публічної інформації” прописує, що ми повинні це зробити за 5 днів робочих після прийняття рішення.

У нас були факти, коли декілька тижнів важливі рішення бюджетного характеру не візувались, і я не знав, кому робити зауваження. Ну, раз ми не прописали, вони могли й рік не візуватись.

Тому, з вашого дозволу, я пропоную, це моя була пропозиція, опрацювати проект рішення, подати на розгляд комісії, щоби це внести в Регламент, щоб наш Регламент вже тоді повністю відповідав чинному законодавству. І ви бачите, що протягом трьох днів відповідні виконавці повинні завізувати, керівники суб’єкту подання, які подають рішення, проконтролювати, щоб це візування здійснилося, а ми протягом п’яти днів повинні рішення оприлюднити. Це одна зміна.

І друга зміна про конфлікт інтересів. Це уже за пропозицією нашого відповідального працівника, який відповідає в обласній раді за ці питання, аби під час засідання обласної ради, під час засідань постійних комісій обласної ради депутат, якщо має конфлікт інтересів, про це оголошував. Ми весь час нагадували це депутатам, але це не буде зайвим, якщо ми це внесемо до Регламенту, бо депутат керується Регламентом.

Ось такі новації, шановні колеги.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до обговорення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 62, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до Положення про постійні та тимчасові комісії обласної ради”.

Проект рішення номер 7 – на окремому аркуші.

Доповідає Василь Іванович Гладій – перший заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, Василь Іванович.

В.Гладій. Шановне товариство!

Проект рішення передбачає внесення змін до Положення в двох позиціях, а саме: статті 6 “Обов’язки голови постійної комісії”, пункт 6.5, змінити редакцію – замість “повідомляє керівництво обласної ради про час та місце проведення засідань постійної комісії” – “узгоджує з керівництвом обласної ради”. Чому? Бувають такі випадки, коли один і той самий проект рішення потребує розгляду в декількох постійних комісіях, і черговість розгляду має значення: спочатку в одній, і після розгляду в одній треба розглядати в наступній. Тому потрібно узгодити, коли саме провести засідання по тому чи іншому питанню. Це одне питання.

Інші питання також можуть виникнути. Наприклад, час проведення комісії ми знаємо, вже є призначено, а голова іншої комісії не знає, що вже на цей час призначено, і призначає. І тоді одночасно відбувається, ви знаєте, що у нас йде пряма трансляція, інші випадки.

Тому пропонуємо узгоджувати.

І в статті 14 “Прийняття рішень на засіданні постійної комісії” додатково пункт 14.8. Це мова якраз йде про те, що говорив голова, про конфлікт інтересів, коли дане питання виникає на засіданні постійної комісії, як себе потрібно вести депутату. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції, зауваження до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 62, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про план діяльності обласної ради з підготовки проєктів регуляторних актів на 2023 рік”.

Проект рішення номер 8 – на окремому аркуші.

Доповідає Палійчук Микола Васильович – заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій, з питань комунального майна та житлово-комунального господарства і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради. Будь ласка.

М.Палійчук. Шановні колеги! Даним проектом рішення пропонується затвердити план діяльності обласної ради з підготовки проектів регуляторних актів на 2023 рік. План вам розданий. Якщо є запитання, будь ласка, якщо немає, прошу підтримати.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції, зауваження, бажання висловитись?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 65, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про проголошення в області 2023 року Роком Княжого
Галича”.

Проект рішення номер 9 – на окремому аркуші.

Доповідає Гринечко Мар’яна Валеріївна – голова постійної комісії обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики.

Проект напрацьовано постійною комісією обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики та рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

М.Гринечко. Шановні колеги! Ми продовжуємо нашу традицію відзначення ювілейних дат в області. Цього разу з нагоди 1125-річчя з часу першої писемної згадки про м.Галич пропонується проголосити 2023 рік Роком Княжого Галича в області.

Дане рішення також пропонується надіслати обласним радам, території яких свого часу входили до Галицько-Волинського князівства, а також до територіальних громад нашої області з пропозицією долучитись до відзначення даної ювілейної дати.

Прошу підтримати. Дякую.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції, зауваження, бажання виступити? Є? Будь ласка, запишіться.

Карп  Галина Василівна.

Г.Карп – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. У мене є пропозиція до пункту 2: “Обласній державній адміністрації розробити план заходів”, доповнити “із залученням джерел фінансування… із зазначенням джерел фінансування щодо відзначення…”, і далі – по тексту. “…план заходів із зазначенням джерел фінансування”.

О.Сич. Галино Василівно, у нас є програма, ми зараз до неї підійдемо, ми там вносимо зараз зміни до програми. Це скоріше буде в програмі, напевно, стосується програми. Бо коли ми оголошуємо рік Галича, ювілейний рік, ми просто для всіх кажемо: ми оголошуємо цей рік ювілейним…, а вже коли нам треба щось зробити, то на то у нас є програма. Дальше по порядку денному у нас є програма щодо відзначення, 14-те питання. Ми заслухаємо про те, як вона виконувалась в попередньому році, і що треба ще додатково зробити в цьому році. А там, можливо… Не заперечуєте?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Не заперечуєте. Добре. Шановні колеги! Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 65, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про інформацію керівника Івано-Франківської обласної прокуратури про результати діяльності органів прокуратури Івано-Франківської області у 2022 році”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 10 – в окремій брошурі.

Доповідає Хима Роман Романович – керівник Івано-Франківської обласної прокуратури.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Колеги, це питання було подано заздалегідь, інформацію ви мали, комісії розглядали, була можливість ознайомитись. Я би пропонував перейти до запитань, якщо доповідач не заперечує.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні. Шановні колеги! Перейдемо, давайте, до запитань.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Роман Романович, я вам дякую.

Р.Хима. Дякую вам.

О.Сич. Даруйте, що потурбували.

Колеги, чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Щось так всі тихенько притихли.

Чи є пропозиції, зауваження до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 67, не голосували – 3: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про інформацію начальника Головного управління
Національної поліції в Івано-Франківській області про результати діяльності органів та підрозділів Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області за 2022 рік”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 11 – в окремій брошурі.

Доповідач: Безпалько Сергій Вікторович – начальник Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Колеги, моя пропозиція така сама: питання – заздалегідь, планово подана вам була,
інформація роздана вам була, ви мали можливість з нею ознайомитись під час роботи комісії і напередодні сесії. Я би пропонував перейти до запитань, якщо не заперечує Сергій Вікторович. Ні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Не заперечує. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Добре. Сергій Вікторович, дякую.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні питання, подати пропозиції, зауваження?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 65, не голосували – 5: рішення прийнято.

Романе Романовичу, Сергію Вікторовичу, дякую вам, що… якщо хочете, залишайтесь, якщо у вас є невідкладні справи, ви маєте право покинути нас. Дякую вам.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласного бюджету на 2022 рік”.

Проект рішення номер 12 – на окремому аркуші.

Доповідає Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, Ірина Богданівна.

І.Мацькевич. Доброго дня! Даним проектом рішення пропонується затвердити спільні розпорядження Івано-Франківської обласної військової адміністрації та Івано-Франківської обласної ради та розпорядження Івано-Франківської обласної військової адміністрації, які
приймались в грудні минулого року.

Також даний проект рішення  передбачає внесення змін до рішення обласної ради від 16 вересня 2022 року.

Шановні депутати! Прошу  погодити даний проект рішення.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую, Ірино Богданівно.

Чи є зауваження, пропозиції, бажання взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 62, не голосували – 7: рішення  прийнято.

Шановні колеги! Я собі дозволю невеличку репліку, яку я не хотів спеціально оголошувати до голосування, аби не міняти ваш намір голосувати.

Насправді, серед тих розпоряджень є деякі, які порушують наше рішення про бюджет на 2022 рік. Зокрема, в нашому положенні про використання резервного фонду зафіксовано, що він має здійснюватись за розпорядженням двох голів. Там є як мінімум одне розпорядження, на якому мого підпису немає, тільки розпорядження голови обласної військової адміністрації. Це суперечить нашим рішенням. Я кажу тільки для того, щоби в подальшому цього уникнути, але не для того, щоби робити якісь навколо цього конфліктні речі. Дякую.

Розглядається питання “Про виконання обласного бюджету за 2022 рік”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 13 – в окремій брошурі.

Доповідає Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету,
соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

І.Мацькевич. Шановні депутати! За минулий рік до обласного бюджету надійшло доходів загального та спеціального фондів з врахуванням міжбюджетних трансфертів в сумі 3 млрд 99 млн гривень. Із загальної суми надходжень 38,9 відс. – це кошти державного бюджету, які нам надійшли у вигляді міжбюджетних трансфертів.

Щодо наших власних доходів, то власні доходи обласного бюджету виконано на 129,4 відс. до затверджених річних планових надходжень, або надходження склали в сумі 1 млрд 893 млн гривень, в тому числі доходи загального фонду – 1 млрд 682 млн гривень та спеціального фонду  – 211,4  млн гривень.

82 відс. надходжень до загального фонду – це надходження податку на доходи фізичних осіб, якого в минулому році надійшло в сумі 1 млрд 376 млн гривень. Доходи зросли у порівнянні з 2021 роком по надходженню податку на доходи фізичних осіб на суму 393,2 млн гривень.

Щодо надходжень податку на прибуток підприємств, питома вага якого складає в складі доходів обласного бюджету 7,4 відс., надходження склали 124,8 млн гривень і зменшились проти минулого року на 31,6 млн гривень.

До спеціального фонду надійшло доходів в сумі 211 млн гривень, і ці надходження складають за рахунок власних надходжень бюджетних установ в сумі 103 млн гривень та
екологічного податку в сумі 98,9 млн гривень.

Щодо видатків, то в минулому році ми провели видатки з обласного бюджету на загальну суму 2 млрд 988 млн гривень, в тому числі по загальному фонду 2 млрд 405 млн гривень та по спеціальному – 582 млн гривень.

Хочу зазначити, що в складі видатків, які ми проводили із загального фонду, 11,1 відс. видатків – це кошти… видатки на соціальне спрямування, зокрема, на утримання закладів освіти – 52,6 відс., охорони здоров’я – 19,5 відс., соціального захисту та соціального забезпечення населення – 14 відс.

Шановні депутати! Хочу зазначити, що в минулому році ми вчасно проводили виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ, які фінансуються з обласного бюджету, крім того, проводили всі видатки першочергові, які були передбачені в бюджеті минулого року і які проводились відповідно казначейською службою до особливих умов, в яких проводилось фінансування в минулому році в умовах воєнного стану.

Шановні депутати! Прошу погодити даний проект рішення.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідачки?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Палійчук Микола Васильович, будь ласка.

М.Палійчук. У мене запитання, можливо, не до вас, а до керівництва адміністрації.

Рішенням про бюджет на 2022 рік ми приймали… були наступні пункти: погоджувати з комісіями з питань будівництва, дорожнього господарства і з питань бюджету питання розподілу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг. У зв’язку з війною спочатку кошти не поступали, але в кінці року, в листопаді 16 млн гривень отримали і 90 млн гривень в грудні.

Ви своїми розпорядженнями направили… я не буду називати фірми які, але 22-го числа 9 млн 900 гривень, 27-го числа – 6 млн майже гривень, 13-го грудня – 8 млн гривень на якісь фірми, і не погоджували це…

О.Сич. Увімкніть, будь ласка.

М.Палійчук. …не погоджували з відповідними комісіями, перше, і ми не знаємо, на які дороги. Вважаю, що практика погана розподіляти кошти дорожнього фонду без відома депутатів, а навпаки. Депутати ж на округах, вони краще знають, де і що робити. За погодженням з комісіями дальше ці кошти розподіляти. Прошу дати відповідь, чому ви не погоджуєте з
комісіями.

І.Мацькевич. Шановний Миколо Васильовичу, дані кошти передбачені в бюджеті для департаменту розвитку громад, який є розпорядником по цих коштах, зокрема кошти субвенції з державного бюджету на ремонт та утримання доріг місцевого значення. Ну, трошки це питання  як би не до мене.

Щодо того, що використані кошти, ви знаєте, що 60 млн гривень коштів субвенції залишились у нас в залишку, тому ще не зовсім вони були використані, вони є в залишку і в цьому році будуть використовуватись.

О.Сич. Карп Галина Василівна.

Г.Карп. Шановна Ірино Богданівно! У мене два запитання до вас.

Скажіть, будь ласка, озвучте, будь ласка, цифру вільного залишку коштів на 1 січня 2023 року по загальному, спеціальному фонду. Це перше питання.

І друге питання. Який обсяг кредиторської заборгованості по обласному бюджету на
1 січня 2023 року? Дякую.

І.Мацькевич. Зараз в умовах воєнного стану не зовсім всі рішення мають оприлюднюватись, ну, але я відповім. Залишок коштів обласного бюджету на 1 січня цього року складає 276 млн гривень. Щодо кредиторської заборгованості не можу відповісти. Якщо треба вам особисто, то надам…

О.Сич. Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Дякую. Ми в липні місяці приймали рішення, і воно було прийнято, рішення Івано-Франківської обласної ради, пункт 13, про те, що 40 відс. від доходів… податку на доходи фізичних осіб, які спрямовуються місцевими бюджетами, а обласний бюджет відноситься до місцевих бюджетів, ми спрямовуємо на підтримку та фінансування збройних формувань, Збройних Сил України.

Скажіть, будь ласка, чи виконано дане рішення, і які кошти у 2022 році на підставі даного рішення були спрямовані на фінансування Збройних Сил, а також військових формувань. Дякую.

І.Мацькевич. Дане рішення… За минулий рік було спрямовано коштів на оборонні заходи з обласного бюджету в розмірі 23 млн гривень.

Голос із залу. (Без мікрофона).

І.Мацькевич. 23 млн гривень. Щодо виконання того, що ви не знали… зазначене співвідношення, ми будемо всі спільно його враховувати. Тому що пропозиції подаються всі спільно вами, ви це прекрасно знаєте.

О.Сич. Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Шановна Ірина Богданівна! Я десь впродовж того, що казав Тарас Теофілович. Якщо ви зараз не готові, то потім може ви мені скажете. Все-таки ви сказали, що перше місце по формуванню дохідної частини це є ПДФО. Ми розуміємо, що в цій структурі ПДФО виплати військовим займають, напевно, найперше місце.

Чи готові ви зараз сказати, скільки всього бюджет області, не обласний, направив, скажемо, на… видатки на охорону держави? Через прокуратуру, міліцію, Збройні Сили..? Це просто цікаво знати, бо люди здають там по гривні, різні, від дітей, а у нас все-таки кошти є в обласному бюджеті, цікава загальна сума. Дякую.

І.Мацькевич. Можу зазначити, що… як я вже сказала, що з обласного бюджету ми передбачили кошти в минулому році на заходи по обороні в сумі 23 млн гривень, по бюджету області, тобто, місцеві бюджети передбачили 92 млн гривень і профінансували.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

І.Мацькевич. 110 млн гривень, так. І, крім того, хочу ще вам зазначити, що ми з обласного бюджету теж на внутрішньо переміщених осіб, бо у нас вони теж є зараз в області, використали 85 млн гривень по області, по обласному бюджету, і по області 115 млн гривень, тобто 200 млн гривень на внутрішньо переміщених осіб.

О.Сич. Я тільки репліку скажу, бо ще… Я прошу вибачення. В обговоренні зараз.

Дякую, Ірина Богданівна.  Запитання завершились.

Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запишіться, будь ласка.

Мельничук Василь Іванович.

В.Мельничук – депутатська фракція “Батьківщина”. Шановні колеги! Ми теж це питання сьогодні розглядали на нашій фракції. І якраз це застереження, про яке говорив Микола Васильович, стаття видатків, що стосується дорожнього господарства, і сума, яка була в минулому році, так, до неї якраз є дуже багато питань. Адже, як сказав Микола Васильович, що ми прийняли рішення, щоби з нами, відповідними комісіями відповідно ці видатки погоджувати. Адже і до мене особисто, і до наших колег-депутатів є дуже багато звернень, що стосуються ремонту доріг. Але зважаючи на те, що в країні війна, воєнний стан, знаєте, як кажуть, сприймалось так, що дійсно грошей немає і так, десь скажемо, це питання не піднімалось. Але тепер, коли ми бачимо цю цифру, то бачимо, що дійсно кошти є, і тому ми би хотіли бачити  інформацію в розрізі, тобто, які це були дороги, на що були спрямовані кошти, яка там була сума, скажемо, тих видатків і так дальше. Тобто, підтримую своїх колег-депутатів в тому плані, щоби більше наші колеги з ОДА чи ОВА були відкритими в цьому плані, тому що це піде всім на користь.

Тому ми сьогодні прийняли рішення, що ми утримаємось при голосуванні, натомість ми би хотіли отримати таку розширену інформацію, що стосується видатків по дорожньому господарству за 2022 рік. І так само прохання, щоб вже не було у нас такої практики в цьому році, щоб ми отримали інформацію, скажемо, про те, що буде відбуватись в цьому, 2023 році. Дякую.

О.Сич. Качур Олег Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Випадково. Бачу, що руку піднімає Тарас Теофілович Виноградник. Будь ласка, увімкніть мікрофон, щоб я не оголошував ще один запис.

Т.Виноградник. Дякую, голово, бо я вибачаюся, не встиг натиснути кнопку.

Тут правильно сказала Ірина Богданівна, але в той же час хочу повідомити. Станом на
1 липня ПДФО, яке надійшло з відрахування, в Івано-Франківську область надійшло понад 700 млн гривень, станом на 1 січня 2023 року – понад 1 млрд гривень.

Коли ми приймали рішення, що місцевим бюджетам рекомендували в тому числі спрямовувати до 40 відс. на підтримку військових формувань та Збройних Сил, то від 1 млрд гривень 40 відс. – це 400 млн гривень, а не 112 млн гривень, як сказано було.

23 млн гривень це у нас було профінансовано, виходячи з програм. Тому я в певній степені вважаю, що не зовсім і не до кінця було виконано то рішення, яке ми прийняли рішення депутатським корпусом щодо підтримки Збройних Сил та військових формувань. Дякую.

О.Сич. Завершилось обговорення. Колеги, просить слова Світлана Василівна Онищук.

С.Онищук. Шановні колеги! Було справді запитання Миколи Васильовича до мене про використання коштів, державних коштів, які спрямовані на дорожню сферу Івано-Франківської області.

Ви всі дуже добре знаєте, що у 2022 році були суттєві проблеми з державними коштами на дороги. Відповідно голови територіальних громад давали субвенцію для того, щоб робити ремонти на критичних ділянках дороги, тому що також наша область є тилова, ми працюємо, до нас приїжджають люди, і нам потрібно.

Але що стосується суто державних коштів, я хочу роз’яснити і поставити всі крапки над “і”, як кажуть.

55 млн гривень в кінці року прийшли, і ці кошти пішли в залишок обласного бюджету, тобто, вони не розподілені, вони не спрямовані на дороги.

Наступне питання. Справді, протягом року близько 40 млн гривень, я також підніму документи і точно вам скажу, були використані на військовий об’єкт, це безпекові питання, і я сьогодні не можу з питань безпеки озвучувати, але думаю, що при закритих нарадах ми шановним депутатам обласної ради розкажемо і навіть можемо поїхати і показати, що вдалось зробити з цих коштів. Я думаю, так буде правильно.

Дякую.

О.Сич. Якщо дозволите, ще декілька таких реплік. Ну, питання, знаєте, таке дуже
делікатне, ним дуже часто маніпулюють. Я зустрівся з фактом, що навіть принижують честь обласної ради, коли говорять: хтось хоче допомагати військовим, хтось не хоче допомагати військовим.

Шановні колеги! Я зустрівся з фактом, що насправді військові далеко не завжди навіть використовують ті кошти, що ми даємо. Вони не готові часто брати кошти. Якщо ми даємо на об’єкт, вони не готові ці кошти на об’єкт… я не буду називати пооб’єктно, вони не готові кошти на об’єкт ті використовувати. Якщо вони щось просять, ми кажемо: беріть гроші. – Та ні, ви краще нам купіть або дайте на благодійний фонд, бо ми самі купляти не будемо.

Тобто, є дуже багато таких колізій. От навіть сьогодні. У нас є в програмі мобілізаційної підготовки 30 млн гривень, будь ласка, використайте їх, дамо ще 20, 30 чи 50, скільки потрібно. І у нас немає комісії з питань… я не знаю, там оборонної діяльності і безпеки, тому ми повинні тут покладатись на фаховість тих підрозділів, які є в обласній адміністрації, які визначають, куди, кому, на які потреби, на які підрозділи ці кошти повинні йти. А так просто казати, що давайте туди, дамо туди, дамо туди… Ну, далеко не завжди вони навіть готові взяти те, що ми пропонуємо дати.

Наступне питання. Я думаю, що ми не годні порахувати, хіба може Світлана Василівна мене поправить, непрямі спрямування коштів. Що це означає? У нас є військові частини. Дуже часто вони просять такої допомоги, яку ми через бюджет і не проведемо: різний гравій, пиломатеріали, ліс, побутові речі, медикаменти. Дуже часто наші лікарні звертаються, бо їм треба лікувати хлопців з фронту, ми виділяємо гроші на закупівлю додаткового обладнання, і так дальше. Тобто, це все просто неможливо порахувати.

Я думаю, якби це порахували, воно би вилилось навіть в ту суму, про яку говорить Тарас Теофілович.

Тому я би пропонував до цього питання так, знаєте, дуже зважено ставитись і дуже прагматично. Там, де треба давати, але зайвий раз там не піднімати надмірного шуму і на тлі військових не виставляти себе великими героями. Зваженість і ще раз зваженість.

Шановні колеги! Не було зауважень, пропозицій до проекту рішення.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 36, проти – 1, утримались – 4, не голосували – 25: рішення не прийнято.

Я не знаю, тоді на наступну сесію його розглядати, чи що?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Це рішення планове, ми кожного року його розглядаємо – звіт про виконання бюджету. Ну, очевидно, що тоді на наступну сесію, врахувавши ті зауваження, які депутати давали, і ту інформацію, яку вони потребують.

Переходимо до наступного питання – “Про внесення змін до Регіональної цільової програми надання шефської допомоги військовим частинам Збройних Сил України,
Національної гвардії України та Державної прикордонної служби України, військово-патріотичного виховання молоді на 2021-2025 роки”.

Проект рішення номер 14 – в окремій брошурі.

Доповідає Саманів Мирослава Михайлівна – завідувач сектору оборонної роботи апарату обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

М.Саманів. Доброго дня! Шановний пане голово, шановні депутати!

Голос із залу. (Без мікрофона).

М.Саманів. Я говорю в мікрофон.

Голос із залу. (Без мікрофона).

М.Саманів. Ні, ні, все добре. Пропонуємо на розгляд зміни до Регіональної цільової програми надання шефської допомоги військовим частинам Збройних Сил України, Національної гвардії України та Державної прикордонної служби України, військово-патріотичного виховання молоді на 2021-2025 роки. Відповідна програма була розроблена у 2021 році, коли ще не було війни. Фінансування програми передбачало 7,5 млн гривень: по півтора мільйона щорічно.

У зв’язку з тим, що на сьогоднішній день у нас війна, і що на території області нашої
формуються військові частини Збройних Сил України, а саме окрема механізована бригада, окремий стрілецький батальйон та “Гвардія наступу”, тому ми пропонуємо збільшити фінансування у 2023 році на 18,5 млн гривень.

Крім того, пропонуємо внести зміни до програми у зв’язку з потребою у розширенні переліку заходів у закупівлі майна: відеокамер, відеореєстраторів, коптерів… дуже багато майна потрібно для новостворених військових частин і тих, що вже існують на території нашої області.

Крім того, зміни відбуваються у розпорядників коштів: ті всі, які в програмі передбачені, плюс КЕЧ ми внесли.

О.Сич. Плюс квартирно-експлуатаційна частина.

М.Саманів. Так.

О.Сич. Це військовий підрозділ. Ви знаєте. Бо ми деколи спрямовуємо кошти, які потребують капітальних вкладень.

М.Саманів. Прошу, шановні депутати, підтримати…

О.Сич. Дякую. Колеги, чи є запитання?

Будь ласка, запишіться. Ткач Роман Володимирович, будь ласка.

Р.Ткач. Пані Мирослава, дуже добре, що ви детально тут все розписали, але у мене все-таки запитання трошечки ширше. А є їхній запит? От ми їм даємо 19, ну 20 млн гривень даємо, а скільки вони просять, от всі ці військові частини?

І друге питання про те, що говорив голова. Дуже багато нарікань є на військову КЕЧ. Поки вони розкрутять той механізм, там просили… ну, я не буду зараз говорити, і лікарні, і поліклініки, ну, є з ними якийсь контакт? Щоб вони то швидше давали. Бо ми дійсно виділяємо гроші, проходить по три-чотири місяці, а ті гроші лежать на рахунках.

Тобто, який запит ось цих, що до нас звертались? І друге: контакт із військовим КЕЧем. Дякую.

М.Саманів. Пане Романе, хочу вам сказати, що у зв’язку з тим, що тільки формуються три нові військові частини на території нашої області, для того, щоб вони були сформовані, їх треба забезпечити. І для того, щоб це було забезпечено, ми внесли зміни  для того, щоб якщо вони до нас будуть звертатись, аби ми мали фінанси надання шефської їм допомоги у придбання…

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Я допоможу. Я допоможу.

Шановні колеги! Я не буду говорити в ефірі, які частини у нас формуються, а в нас формуються з достатньо чисельним складом військові частини, які вже звернулись до нас, дали величезні переліки на сотні мільйонів, їх сьогодні адміністрація аналізує, бо я повторюю ще раз: у нас ні в апараті немає, ні спеціальної комісії немає по оборонній роботі і безпеці. В обласній адміністрації аналізують ці прохання і пропозиції, якісь з них йдуть по непрямих видатках, не з бюджету, те, що я казав, умовно кажучи, гравій, пиломатеріали, ліси, побутова техніка і так дальше, і так дальше. Окрім таких видатків чисто по військових частинах, сьогодні вже є, я пам’ятаю по пам’яті, запити на обласну поліклініку, на обласний госпіталь, і частково ці запити вже враховані в тих рішеннях, які будемо голосувати пізніше при внесенні змін до бюджету на 2023 рік. Скажемо так, не зовсім точно, але я вам дав картину, що насправді запити є. Тому програма й збільшується. Бо є речі, які ми можемо проплатити через програму мобілізаційної роботи, а є речі, які йдуть через програму шефської допомоги.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. А є речі, де треба напряму, без бюджету робити і все. І піднімаються люди, бізнесмени, є прохання, і воно робиться.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. За КЕЧ, чесно кажучи, я вже навіть… конкретний приклад. В тому році ми на прохання обласної військової поліклініки дали 2 млн гривень для ремонту їхньої теплової мережі. Гроші повернулись назад. Ми їх знову повертаємо, і плюс вони просять гроші загалом для ремонту. Ми їм щось трошки даємо на ремонт. Знову ж таки, це в нашому проекті рішення є. От, я вже навіть питав: добре, а наше комунальне підприємство не може помогти їм? Ну, мені кажуть, що це не зовсім добре по закону, що мусить це робити КЕЧ. А вони це чомусь так
трошки гальмують, м’яко кажучи.

Шановні колеги! Запитань немає. Дякую, пані Мирославо.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні, подати зауваження, пропозиції?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 64, не голосували – 5: рішення прийнято.

Шановні колеги! Світлана Василівна зараз має нараду з Офісом Президента. З вашого
дозволу, вона відбула, але ще обіцяє повернутись до нас… долучитись до нашої роботи.

Розглядається питання “Про внесення змін до Програми забезпечення мобілізаційної підготовки та оборонної роботи в Івано-Франківській області на 2023-2027 роки”.

Внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 15 – на окремому аркуші.

Доповідає Адамчук Ігор Григорович – завідувач сектору мобілізаційної роботи апарату обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

І.Адамчук. Шановний Олександре Максимовичу, шановні депутати! З метою забезпечення ефективного, своєчасного, раціонального використання коштів ми просимо внести зміни в Програму забезпечення мобілізаційної підготовки, додавши в перелік заходів і обсягів та джерел фінансування Програми в колонці 3 “Виконавець” в пунктах 1, 4, 8, 12 “Івано-Франківську квартирно-експлуатаційну частину (району)”.

О.Сич. Ну, колеги, те саме, що ми говорили, але інакше не можна, деякі гроші ми не можемо інакше використовувати, як головним розпорядником їх має бути КЕЧ.

Чи є запитання, колеги?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Будь ласка, запишіться.

Карп Галина Василівна.

Г.Карп. Дякую. У мене уточнююче запитання. Правильна назва організації “Івано-Франківська квартирно-експлуатаційна частина (району)”?

І.Адамчук. Так, вона так називається. Назва її так звучить.

Г.Карп. В дужках “району”. Дякую.

О.Сич. Бо якщо щось неправильно, то гроші не підуть, ви ж це розумієте.

Г.Карп. Так. Дякую.

О.Сич. Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Дякую. Хотів доповнити слова голови обласної ради. Це питання також розглянуто на нашій комісії з питань законності, захисту прав громадян та правопорядку, також ми підтримали. Я звертаюся до депутатів підтримати даний проект рішення. Дякую.

О.Сич. Запитання вичерпані. Дякую, друзі.

Чи є зауваження, пропозиції, бажання взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 61, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласної комплексної програми
“Відзначення 1125-річчя від часу першої згадки про місто Галич” на 2022-2023 роки”.

Проект рішення номер 16 – в окремій брошурі.

Доповідач: Володимир Васильович Федорак – начальник управління культури,
національностей та релігій обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету,
соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Постійна комісія обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики рекомендувала до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій комісії.

Пропозиції – у цій же брошурі.

Будь ласка, Володимире Васильовичу.

В.Федорак. Шановний Олександре Максимовичу, шановні члени президії, колеги, колеги-депутати!

Вашій увазі представлений проект рішення, який стосується конкретних змін, які подані вам в матеріалах, а конкретно це пункти 6, 17, 32, а також два нові пункти 41, 42, які подані попередньо представниками різних сторін, які приймають участь в підготовці до відзначення 1125-ї річниці м.Галича, конкретно Галицькою міською радою, Національним заповідником “Давній Галич”, нашими науковими інституціями та іншими колегами.

Враховуючи зазначене, відповідно зростає загальна сума програми до 11 млн 610 тис. гривень, і відповідно це робиться для того, щоб мати можливість в процесі року використовувати дофінансування цієї програми.

О.Сич. Дякую. Чи є запитання? Є. Запишіться, будь ласка.

Карп Галина Василівна.

Г.Карп – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. В паспорті програми написано, що у 2022 році планувалось виділити 5 млн 993 тис. гривень на фінансування заходів програми.

Скажіть, будь ласка, рік закінчився. Яка сума виділена, і які касові видатки цієї суми? Дякую.

В.Федорак. Дякую за запитання, Галино Василівно.

У 2022 році було виділено 700 тис. гривень з обласного бюджету, це були заходи
культурно-мистецького характеру, а конкретно – Міжнародний фестиваль “Галицьке лицарство”, який не відбувся в силу обмеження в умовах воєнного стану. Також планувались кошти, як ви пам’ятаєте, на сесії це говорилось, для Галицької міської ради на проведення реконструкції середмістя. Також, на жаль, враховуючи обмеження і те, що не був проведений в першій половині року тендер, ці кошти не були також виділені.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Федорак. Прошу?

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Федорак. Так, у 2022 році, на жаль, касові видатки – нуль гривень.

О.Сич. Додам. Спрямовані нами 2,5 млн гривень на реконструкцію центральної частини чи майдану, як він називається, повернулися. Ми їх зараз знову ж таки згідно нашого рішення, проекту рішення про внесення змін до бюджету повертаємо назад, на цей об’єкт. І більше того, насправді, подивіться, будь ласка, пропозиції, насправді відбувся тендер на виконання цих робіт, насправді ці роботи коштують на 2 млн 700 тис. гривень більше. Тому є пропозиція комісії в цій частині видатки збільшити, в програмі. А чи зможемо протягом року дати? Будемо бачити.

Колеги, більше запитань немає. Дякую.

Чи є зауваження, пропозиції? Немає.

Ставлю проект рішення за основу.

За – 62, не голосували – 7: рішення прийнято.

Ставлю на голосування пропозицію комісії з питань культури, духовності та інформаційної політики. Вони у вас роздані, я тільки що оголошував, в чому суть цих пропозицій. Ставлю на голосування.

За – 60, не голосували – 9: рішення прийнято.

Ставлю в цілому на голосування.

За – 62, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 12.11.2021
№ 276-10/2021 “Про затвердження обласної комплексної програми соціального захисту населення Івано-Франківської області на 2022-2026 роки”.

Проект рішення номер 17 – в окремій брошурі.

Доповідає Лемчак Володимир Олексійович – директор департаменту соціальної політики обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Лемчак. Шановний пане голово, шановні депутати! На сесію вноситься питання про внесення змін до обласної програми, зокрема оздоровлення та відпочинок дітей, пункт 10, до пункту 10 пунктом 13, і дасть змогу оплатити надані послуги з перевезення дітей пільгових категорій, зокрема дітей, батьки яких загинули, беручи участь в бойових діях, дітей з інвалідністю та інших пільгових категорій населення, оздоровлення, відпочинок, а також на туристичні та соціально-культурні поїздки.

Прошу підтримати даний…

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідача?

Є. Запишіться, будь ласка.

Карп Галина Василівна.

Г.Карп. Скажіть, будь ласка, у нас виконавцями програми зазначені, крім департаментів, виконавчі комітети міських, селищних, сільських рад. У нас ще такі є? Дякую.

О.Сич. Є, є. Є, об’єднана сільська громада, об’єднана міська громада…

В.Лемчак. Є.

О.Сич. Ні, ні, воно по закону. Дякую.

Більше запитань немає.

Шановні колеги! Чи є зауваження, пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 62, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до комплексної цільової соціальної програми розвитку цивільного захисту Івано-Франківської області на 2022-2025 роки (зі змінами)”.

Проект рішення номер 18 – в окремій брошурі.

Доповідає Стебницький Володимир Миронович – начальник управління з питань цивільного захисту обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

В.Стебницький. Шановний Олександре Максимовичу, шановні панове депутати! Пропоную на ваш розгляд рішення про внесення змін до комплексної цільової соціальної програми розвитку цивільного захисту Івано-Франківської області на 2022-2025 роки та просимо вас його підтримати в новій редакції.

Даний проект пройшов погодження на профільній комісії, а також на бюджетній комісії.

О.Сич. Чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Зауваження, пропозиції до проекту рішення? Бажання взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

В.Стебницький. Дякую.

За – 58, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження Програми підтримки діяльності установи “Агенція регіонального розвитку Івано-Франківської області” на 2023-2024 роки”.

Проект рішення номер 19 – в окремій брошурі.

Доповідає Зрайко Олександр Григорович – начальник управління міжнародного
співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

О.Зрайко. Дякую. На розгляд сесії обласної ради вноситься проект рішення “Про затвердження Програми підтримки діяльності установи “Агенція регіонального розвитку Івано-Франківської області” на 2023-2024 роки”.

Метою програми є фінансова підтримка Агенції, основна діяльність якої буде спрямована на участь у реалізації підготовки та реалізації стратегії регіонального розвитку, надання інформаційних та консультативних послуг суб’єктам господарювання з метою їх виходу на
європейські ринки, а також надання допомоги органам місцевого самоврядування з питань розроблення стратегії регіонального розвитку громад, проектів регіонального розвитку, сприяння залученню і реалізації проектів міжнародної технічної допомоги. Дякую.

О.Сич. Запитання, колеги, є?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка, запишіться для запитань.

Гораль Ліліана Тарасівна.

Л.Гораль. (Без мікрофона).

О.Сич. Не чути.

Л.Гораль. Скажіть, будь ласка, як ви бачите співпрацю з навчальними закладами нашої територіальної громади, Івано-Франківська, насамперед? І чи бачите ви співпрацю із депутатським корпусом у вашій діяльності?

О.Зрайко. Дякую за запитання. Як ви знаєте, Агенція утворена спільно з… засновником Агенції є обласна рада та Івано-Франківська обласна державна адміністрація. Її діяльність координується наглядовою радою, куди входять представники обласної ради та обласної адміністрації. Відповідно обраний був керівник, який зараз, на жаль, не є присутній. Але що стосується співпраці з депутатським корпусом та навчальними закладами нашої громади, звичайно, що така співпраця буде. І у запропонованих заходах, я думаю, що це обов’язково буде відбуватись. Дякую.

О.Сич. Карп Галина Василівна.

Г.Карп. Олександре Максимовичу, Олександре Григоровичу, у мене просто зміни до
проекту рішення. То можна зараз чи вже в другому питанні?

О.Сич. Давайте тоді я поставлю на голосування за основу, а потім – зміни. Добре?

Г.Карп. Дякую.

О.Сич. Дякую. Запитань, колеги, більше немає.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Є. Запишіться, будь ласка.

Щербій Наталія Олегівна.

Н.Щербій. Доброго дня, шановні колеги! Я є членом наглядової ради цієї Агенції, однак вважаю за доцільне повідомити, що організація проведення засідань наглядової ради викликає чимало запитань. Зокрема члени наглядової ради, представники від Івано-Франківської обласної ради як співзасновники про проведення останнього, насправді, дуже важливого засідання, не були вчасно повідомлені. Я вже взагалі не деталізую про те, що були порушені умови безпеки проведення такого засідання. І на цьому засіданні власне розглядалось питання щодо підтримки діяльності цієї Агенції. А як ми бачимо в проекті, це 5,5 млн гривень на 2 роки. У зв’язку з цим вважаємо, що питання розглядалось в кулуарах, зокрема виключно тільки серед представників обласної адміністрації. Тому вважаю, що воно потребує доопрацювання.

Окрім того, щойно було озвучено з трибуни, що уже налагоджена співпраця між співзасновниками, я вважаю, що такої співпраці немає. Дякую.

О.Сич. Дякую. Ну, дійсно, це, як на мене, обурливий факт, коли член наглядової ради не був повідомлений про таке важливе засідання.

Шановні колеги! Більше немає пропозицій, бажаючих виступити. Оскільки поступила пропозиція до проекту рішення, ставлю за основу. Прошу визначатись.

За – 24, утримались – 8, не голосували – 35: рішення не прийнято.

В такому разі немає доцільності голосувати пропозицію Галини Василівни Карп. Але оскільки була пропозиція депутатки обласної ради доопрацювати це питання, очевидно, його все одно треба винести на сесію, тому що якщо є Агенція, то їй треба якось функціонувати. Ну, тоді при повторному розгляді, тоді врахувати ті пропозиції, які є.

Дякую, колеги. Ну, оскільки питання завершено, не так, не завершено…

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. А, завершене, якщо ми не проголосували за основу, немає чого дальше рухатись. Ну, тоді я припиняю обговорення, немає сенсу обговорювати питання згідно з Регламентом, яке вже завершено.

Розглядається питання “Про Програму з проведення інвентаризації земель лісогосподарського призначення, які перебувають в постійному користуванні підпорядкованих підприємств Івано-Франківського обласного комунального агролісогосподарського підприємства “Івано-Франківськоблагроліс”, на 2023-2025 роки”.

Проект рішення номер 20 – в окремій брошурі.

Доповідає Пастущин Богдан Володимирович – заступник генерального директора Івано-Франківського обласного комунального агролісогосподарського підприємства “Івано-Франківськоблагроліс”.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань
аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

Б.Пастущин. Шановний Олександр Максимович, шановна президіє, шановні депутати, присутні! На розгляд обласної ради вноситься Програма з інвентаризації земель
лісогосподарського призначення, які перебувають в постійному користуванні підпорядкованих підприємств “Івано-Франківськоблагроліс” на 2023-2025 роки.

Інвентаризація проводиться з метою встановлення місця розташування об’єктів землеустрою, їх меж, розмірів, правового статусу, встановлення кількісних і якісних характеристик, необхідних для ведення державного земельного кадастру. Порядок проведення інвентаризації затверджений державними документами: постановою Кабінету Міністрів.

Підстава для проведення інвентаризації – це рішення…

О.Сич. Богдан Володимирович, я прошу вибачення.

Шановні колеги! Проект рішення поступив вчасно, розглянутий на комісії, всі, хто мав бажання ознайомитись, ознайомились. Про що йде мова, ви знаєте, ми вже про це сьогодні говорили.  От, маємо ліси комунальної власності, їх треба привести до порядку, зробити обміри, надати кадастрові номери і так дальше.

З вашого дозволу, перейдемо до запитань.

Чи є запитання до доповідача? Є. Запишіться, будь ласка.

Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Дякую. Богдан Володимирович, у мене наступне питання. Хороше питання, правильно сказав голова обласної ради в попередньому виступі, коли ми готували звернення, необхідно ці всі процеси зробити.

Питання у мене заключається в наступному. 42-им питанням на нашій сесії сьогодні буде розглядатись виконання програми з землеустрою для забезпечення оформлення права на землі лісового фонду у 2018-2020 роках. І передбачено, що вона виконана, показано, що зроблено з фінансування, і показано, що навіть є економія коштів в розмірі 1 млн 244 тис. гривень.

У мене виникає питання: а нащо ми в цій програмі передбачаємо фінансування у 2023-2025 роках 8 млн гривень з обласного бюджету?

Б.Пастущин. Значить, інформація буде розглядатись на сесії, але у 2018-2021 роках проведений землеустрій на площі 23 тис. 636 га в чотирьох лісогосподарських підприємствах. У нас залишились ще 42 тис. га, на яких потрібно провести інвентаризацію. Тому програма 2023-2025 років передбачає подальше проведення інвентаризації земель лісогосподарського призначення у трьох лісогосподарських підприємствах на площі 42 тис. га.

О.Сич. Дякую. Ну, як на мою думку, Тарас Теофілович, тут немає жодної суперечності, це за один раз зробити неможливо. Тобто, протягом попередніх років вони робили і зробили те, що змогли зробити, використовуючи закладені нами кошти. Але робота вся не зроблена. Як і будь-яка інша робота, всю роботу одним моментом зробити не можеш. Є великий обсяг роботи.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ви зараз хочете чи при обговоренні? При обговоренні, може, тоді.

Бачу, що піднімає руку Микола Вітенко, каже, що не встиг записатись або ж система не записала.

Увімкніть мікрофон, будь ласка.

М.Вітенко. Кнопка трошки не спрацювала.

Я відразу, якщо можна запитання і обговорення.

Перше, мене цікавить суто Івано-Франківська ОТГ, орієнтовні терміни виконання інвентаризації цих земель, мова йде про Тисменичани і Камінне, я так розумію, що два населені пункти, і їх подальша доля. Ну, і відносно обговорення, то готовий запевнити, що Івано-Франківська ОТГ готова долучитись як би до цих заходів як фінансово, так і ресурсно, і ми безумовно зацікавлені у найкоротші терміни пройти необхідні процедури, і в подальшому як би наші ліси в межах ОТГ належним чином обслуговувати і зробити там показові рекреаційні та інші необхідні заходи. Дякую.

О.Сич. Я можу додати, що на сьогоднішній день звернулись дві громади – Івано-Франківська і Коломийська – з проханням передати їм відповідні частини лісів. От, але знову ж таки: ми навіть при бажанні передати, що очевидно буде йти через сесію обласної ради, ми не можемо, не впорядкувавши, не надавши кадастрові номери земельним ділянкам, які передаються.

Дякую, Богдан Володимирович.

А, там було запитання до вас. Будь ласка.

Коли передбачається інвентаризація…

Б.Пастущин. У 2023 році на землях лісового фонду Надвірнянського спецагролісгоспу передбачається проведення інвентаризації. Ті ділянки, про які йде мова, вони знаходяться в межах Надвірнянського спецагролісгоспу, – урочище Тисменичани, урочище Камінна.

О.Сич. Колеги, зараз, при обговоренні, якщо вас не задовольняє відповідь, при обговоренні ви маєте можливість висловити свої думки.

Дякую доповідачу.

Якщо є бажаючі взяти участь в обговоренні, будь ласка, запишіться.

Б.Пастущин. Дякую.

О.Сич. Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Дякую, пане голово. Ну, я сказав вже доповідачу, є трошки невідповідність того. Але в цій програмі, яка зараз нами приймається, на 2023-2025 роки, можна було зробити посилання на ту програму, яку ми вже завершили, будемо приймати звіт по ній у
2042 році. Можна було вказати: то зроблено, а то не зроблено. Чому? Тому що тут вказана економія 1 млн 244 тис. гривень, відповідно можуть виникнути питання: а чого на ті кошти не зробили документи землеустрою, на ті лісгоспи? Єдине питання було, щоб включити в цю програму, щоб певні роботи проводились і згідно тої програми, було правонаступництво, щоб показати, що ми цю роботу здійснювали і тепер її треба завершити, тільки з цього приводу. Дякую.

О.Сич. Колеги, так, аби для повного розуміння. Інвентаризація проводилась в рамках тих чи інших лісгоспів. І за тендерною процедурою була економія, ми ту економію використовували для інших потреб. От в одних лісгоспах зробили, в інших… на черзі інші лісгоспи, будемо робити дальше, а при виконанні пізніше буде, можемо додати.

Вітенко Микола Іванович.

М.Вітенко. Хотів би ще раз акцентувати, що якщо можливо в тендерному завданні Івано-Франківську ОТГ окремо описати, ми готові співфінансувати і всіляко долучатись. Прохання якомога швидше розпочати ці роботи.

О.Сич. Прошу підприємство взяти до уваги.

Шановні колеги! Ставлю на голосування, оскільки не було зауважень, за основу і в цілому.

За – 67, не голосували – 2: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження програми удосконалення системи
соціального захисту населення в Івано-Франківській області на 2023-2025 роки”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 21 – в окремій брошурі.

Доповідає Лемчак Володимир Олексійович – директор департаменту соціальної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

В.Лемчак. Метою даної програми є забезпечення безперебійної діяльності департаменту з питань нарахування та виплати всіх видів соціальних допомог, компенсаційних пільг, архівування документів, постійне проведення департаментом інформаційно-роз’яснювальної роботи та питань законодавства, питань соціальної політики серед установ, організацій та закладів соціального напрямку.

Просимо підтримати вказану програму, фактично це життєдіяльність соціальної політики в Івано-Франківській області.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідача? Немає запитань?

Чи є пропозиції, зауваження, бажання взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 63, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про зменшення розміру концесійних платежів”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 22 – на окремому аркуші.

Доповідає Подошва Сергій Валерійович – директор департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету,
соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

С.Подошва. Шановна президіє, шановні депутати!

У 2010 році цілісний майновий комплекс “Міжнародний аеропорт “Івано-Франківськ” був переданий в концесію товариству “Скорзонера”. За час дії договору з 2010 року по грудень
2021 року концесіонерам сплачено 18,4 млн гривень концесійних платежів, а також придбано техніки і обладнання на 30,7 млн гривень.

24 лютого 2022 року аеродром спільного базування “Івано-Франківськ” став одним з перших об’єктів, куди прилетіли російські ракети, з того часу концесіонер фактично позбавлений можливості користуватись об’єктом концесії.

Враховуючи наведене, він звернувся до обласної військової адміністрації щодо зменшення розміру концесійних платежів та встановлення їх на період дії воєнного часу в розмірі 100 тис. гривень.

Прохання підтримати.

О.Сич. Чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань. Дякую.

Чи є зауваження, пропозиції, обговорення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є? Запишіться, будь ласка.

Кукурудз Ростислав Степанович.

Р.Кукурудз. Шановні колеги-депутати! Звичайно, аналізуючи проект рішення і аналізуючи ту ситуацію, яку ми маємо в країні, безумовно зрозуміло, що цей проект рішення треба підтримати, тому що дійсно концесіонер сьогодні позбавлений права експлуатації і позбавлений права ведення господарської діяльності. Але одночасно спробую трошки заглянути в майбутнє і хочу сказати, що на моє глибоке переконання Івано-Франківський аеропорт, він є дуже важливим інфраструктурним об’єктом області, який насправді мав би стати двигуном розвитку цілого регіону і міста Івано-Франківська зокрема. От власне розвиток цього транспортного вузла міг би стати, ну, дуже таким серйозним тригером розвитку економіки регіону. Можна тільки згадати ті часи, коли авіакомпанія “Turkish Airlines” була присутня в нашому аеропорту, і наскільки це оживило економічну активність міста Івано-Франківська.

Тому я хотів би запропонувати внести до проекту рішення під номером 3 наступний пункт, що після закінчення воєнного стану обласній раді протягом 60 днів розглянути хід виконання концесіонером ТзОВ “Скорзонера” інвестиційних зобов’язань, які передбачені концесійним договором від 01.06.2010 року. Дякую.

О.Сич. Ну, очевидно, що якщо формулювати таку пропозицію, то, перш за все, не обласній раді, а обласній державній адміністрації, бо вона була суб’єктом укладення договору, подати звіт про виконання умов концесії. А коли вона подасть проект рішення про виконання, то
обласна рада розгляне. Бо якщо ви доручаєте обласній раді, то хто буде готувати, апарат: секретарки, друкарки, водії?

Але пропозиція є, я поставлю її на голосування.

Шановні колеги! Немає більше пропозицій?

Ні, даруйте, є. Виноградник Тарас Теофілович записався до обговорення.

Т.Виноградник. Дякую. Перш за все, подякував за те, що до проекту рішення підготували нам табличку щодо розрахунків, де дійсно видно, що концесіонер виконував свої зобов’язання. Виходячи з 2010 року, по сьогоднішній день заборгованості немає. Дякую за підготовку
матеріалів.

Також хочу сказати, що на комісії з питань законності, захисту прав громадян та правопорядку у 2021 році розглядалось питання щодо виконання умов концесійного договору. На жаль, Івано-Франківська тоді облдержадміністрація нам таки не видала аналітичну довідку щодо виконання умов договору. Це те, про що сказав тільки що мій колега Ростислав Кукурудз.

Тому я вважаю, що це необхідно нам підготувати, і щоб обласна державна адміністрація надала нам таку аналітичну довідку, а потім ми би могли зробити певні висновки. Дякую.

О.Сич. Колеги, завершено… Це були запитання чи обговорення? Завершено обговорення. Є пропозиція. Я ставлю на голосування за основу.

За – 68, не голосував – 1: рішення прийнято.

І ставлю на голосування пропозицію, озвучену депутатом Кукурудзом.

За – 42, утримався – 1: рішення не прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Бо 43 для рішення треба. Рішення більшістю приймається, а 42 – це рівно половина, а не більшість.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Коли поставите, тоді будемо голосувати.

За – 54, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про наявність обставин непереборної сили та перелік суб’єктів господарювання, які постраждали внаслідок таких обставин у 2022 році”.

Проект рішення – на окремому аркуші.

Доповідає Вінтонович Степан Васильович – заступник директора департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

С.Вінтонович. Шановна президіє, шановні депутати!

До Івано-Франківської обласної військової адміністрації з клопотанням та відповідним пакетом документів звернулося приватне підприємство “Агрофірма “Вільхівці” щодо включення його до переліку суб’єктів господарювання, що постраждали внаслідок обставин непереборної сили у 2022 році.

Після детального вивчення отриманих документів нами було підготовлено проект рішення, що запропонований вашій увазі, просимо підтримати проект. Це дасть можливість приватному підприємству “Агрофірма “Вільхівці” працювати і надалі в цьому році, як і в попередньому, по спрощеній системі оподаткування, тобто, бути платником єдиного податку четвертої групи.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідача? Є. Запишіться, будь ласка.

Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Перш за все, дякую голові Івано-Франківської обласної ради Сичу Олександру Максимовичу. Чому? Тому що він під час проведення президії акцентував увагу на цьому питанні, що обласна державна адміністрація, а саме департамент, який ви очолюєте, юридичний департамент, вчасно не підготували документи. Дякую, що ви зараз нам підготували. Ви кажете: ми так плідно, тяжко працювали над цим висновком. Дякую за те, що ви робите, а депутатів прошу підтримати це питання.

С.Вінтонович. Дякую.

О.Сич. Приймак Іван Васильович.

І.Приймак. При розгляді цього питання у мене наявний конфлікт інтересів, участь у підготовці, розгляді і прийманні рішення брати не буду.

О.Сич. Зафіксовано в стенограмі сесії.

Книшук Орися Володимирівна.

О.Книшук. Сільське господарство – це особливий вид бізнесу, і кожне підприємство – особливе й унікальне. В умовах війни, блекауту, вкрай важкого експорту сільськогосподарської продукції, невідповідності діючих цін форс-мажорні обставини в кожному господарстві наступають у різний період. І одне господарство відчуває це зараз, швидше, в когось форс-мажор виникне в цьому чи в наступному році. Тому прошу колег поставитись з розумінням до даної ситуації і підтримати дане рішення. Дякую.

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! Це були запитання, це було одночасно обговорення.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Є. Бачу. Давайте так, без запису, Іваночко Михайло. Увімкніть мікрофон, будь ласка.

М.Іваночко. Шановні депутати! Три місяці останні я був на Луганщині і Донеччині. Я побачив там жахливу картину: жодне поле не обробляється, жодне поле не засіяне на наступний рік. Ті врожаї, які були зібрані ще за попередній рік, на відсотків 20, може 30 зібрані, решта всі пропали, згоріли, їх спалили московити. Тому якщо ми тут не підтримаємо свого виробника, який вирощує хліб, вирощує всі зернові культури, то тоді ми будемо нічим не кращі від когось іншого. Тому прошу і закликаю підтримати дане підприємство. Якщо на наступних сесіях будуть звертатись такі фірми, такі підприємства, також їх підтримувати, адже це запорука нашого добробуту в майбутньому. Дякую.

О.Сич. Колеги, оскільки не було пропозицій до проекту рішення і зауважень, ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 63, не голосували – 6: рішення прийнято.

С.Вінтонович. Дякую.

О.Сич. Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 23.12.2022 № 576-19/2022 “Про обласний бюджет Івано-Франківської області на 2023 рік (код бюджету 09100000000)”.

Проект рішення номер 23 – в окремій брошурі.

Доповідає Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету,
соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Шановні колеги! Сьогодні, напередодні сесії, відбулося ще одне засідання, напрацьовано пропозиції. Вони вам роздані. Будь ласка, ознайомтесь.

Будь ласка, Ірино Богданівно.

І.Мацькевич. Шановні депутати! Даним проектом рішення передбачено внесення змін до дохідної частини обласного бюджету за рахунок того, що враховуємо в дохідній частині обласного бюджету, яка, як ви пам’ятаєте, коли ми приймали бюджет, ще не було передбачено обсяги субвенції, і зараз ці кошти в сумі 224,2 млн гривень, ми збільшуємо дохідну частину обласного бюджету на цю суму. Також одночасно збільшуються видатки на аналогічну суму.

Також даним проектом рішення враховуємо в доходах загального фонду обласного бюджету субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на здійсненням підтримки окремих закладів та заходів в системі охорони здоров’я в сумі 10,3 млн гривень та спрямовуємо її департаменту охорони здоров’я, який в подальшому буде здійснювати її розподіл.

Також даним проектом рішення затверджуємо розпорядження Івано-Франківської обласної військової адміністрації та Івано-Франківської обласної ради про спрямування частини залишку коштів обласного бюджету, розпорядження про розподіл субвенції, мова йде про… субвенцію на підтримку особам з особливими освітніми потребами та перерозподіл видатків бюджету. Мова йде про те, що знімаються видатки з програми, які ми передбачали для мобілізації, – 10 млн гривень, та спрямовуються у вигляді субвенції для надання допомоги
безпосередньо шефським військовим частинам.

Прошу затвердити даний проект рішення.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Карп Галина Василівна.

Г.Карп. Шановна Ірино Богданівно! Скажіть, будь ласка. Із загального обсягу 225 млн гривень, які ви озвучили, субвенцію з державного бюджету спрямовано головним розпорядникам коштів по додатку номер 2. Назвіть, будь ласка, цих головних розпорядників коштів і суми, на які збільшуються їм бюджетні призначення на 2023 рік. Дякую.

І.Мацькевич. Як я зазначила, це освітня субвенція, тому спрямовуються дані кошти на департамент освіти, який вже безпосередньо є розпорядником коштів освітньої субвенції, і як ви бачите в додатку, спрямовуються на ті заклади, які отримують кошти освітньої субвенції.

О.Сич. Колеги, запитання завершені.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції, зауваження до проекту рішення? Крім комісійних, крім комісійних.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю проект рішення за основу.

За – 60, не голосували – 8: рішення прийнято.

Колеги, ставлю на голосування пропозиції комісії, величенька така брошурка, сподіваюся, що ви з нею ознайомились. Ставлю на голосування проект… пропозиції комісії до проекту рішення.

За – 58, не голосували – 10: рішення прийнято.

І проект рішення в цілому.

За – 64, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про інфраструктурну реформу охорони здоров’я та кластеризацію закладів охорони здоров’я Івано-Франківського госпітального округу”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 24 – в окремій брошурі.

Доповідач: Дзьомбак Володимир Богданович – виконувач обов’язків директора департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Дзьомбак. Шановний Олександре Максимовичу, президіє, депутати, присутні! Пропонуємо проект рішення “Про інфраструктурну реформу охорони здоров’я та кластеризацію закладів охорони здоров’я Івано-Франківського госпітального округу”.

Трансформація системи охорони здоров’я вже триває 5 років. Впродовж цього часу проведена реформа первинного, вторинного рівнів надання медичної допомоги. На часі черговий інфраструктурний етап медичної реформи, в який покладено топологізацію мережі закладів охорони здоров’я та кластерну методологію.

Мета кластеризації – це збалансування переваг і недоліків децентралізації з прикріпленням території громади до визначеного госпітального кластеру та медичного закладу з розумінням його ролі в системі охорони здоров’я області та з орієнтуванням про наявні медичні послуги поза госпітальним кластером для розвитку співпраці з іншими громадами.

За новим підходом мережі закладів охорони здоров’я області об’єднано в один госпітальний округ та поділено на 5 медичних кластерів в межах новоутворених регіонів. Це Івано-Франківський кластер – населення 566 тис., Калуський кластер – населення 280 тис., Коломийський кластер – 272 тис., Надвірянський – 129 тис., Косівсько-Верховинський кластер, кількість населення 118 тис.

Відповідно до видів медичної допомоги… надання в закладах охорони здоров’я госпітального округу мережа закладів поділяється на кластерні, надкластерні та загальні лікарні. Таким чином, проект спроможної мережі Івано-Франківського госпітального округу включатиме наступні заклади: це два багатопрофільні надкластерні заклади – дорослий та дитячий, сім монопрофільних надкластерних закладів, 5 кластерних багатопрофільних, 13 лікарень, 16 лікарень зони ризику, 5 інших лікарень і 5 закладів стратегічних служб.

Я постараюся коротко охарактеризувати кожен момент і які лікарні відносяться до якої підгрупи. В кожному… надкластерні заклади – це багатопрофільні заклади з ресурсними технологіями для надання медичної допомоги в найбільш складних випадках, це не менше 20 серверів контрактування з Національною службою здоров’я, оснащені сучасним обладнанням, висококваліфікованими кадрами. Тут у нас передбачено постановою Кабінету Міністрів… проектом постанови Кабінету Міністрів та з врахуванням рекомендацій Міністерства охорони здоров’я у нас передбачено, як і по всій Україні, два надкластерні заклади, це обласна клінічна лікарня для дорослих і обласна дитяча лікарня для надання медичної допомоги дитячому населенню, а також високоспеціалізовані монопрофільні заклади.

Проект реформи  передбачає… ви передбачили два етапи. Це перший етап у 2023 році два надкластерні заклади і 12 монопрофільних закладів, у 2024 році – 2 надкластерні і 7
монопрофільних заклади: це обласний перинатальний центр, клінічний кардіологічний центр, онкоцентр, центр інфекційних хворіб, Прикарпатський обласний центр психічного здоров’я Івано-Франківської обласної ради, обласний госпіталь ветеранів війни і обласний клінічний центр паліативної допомоги Івано-Франківської обласної ради.

Стосовно кластерних лікарень, кластерні лікарні – це багатопрофільні лікарні, які спроможні забезпечити на території госпітального кластеру потребу населення і обслуговування найбільш поширених захворювань, і передбачає, коли такі лікарні мають не менше 13 кластерів. Кластерний заклад визначається один на госпітальний кластер з населенням не менше 150 тис. та з розвинутою транспортною доступністю. У нас передбачено 5 кластерних лікарень: це центральна міська лікарня, центральна районна лікарня, Коломийська центральна районна лікарня, Надвірнянська центральна районна лікарня та Косівська центральна районна лікарня.

Дальше у нас є загальні медичні заклади, заклади, де є 6-11 медичних послуг, що надають медичну та реабілітаційну допомогу. Для функціонування такого закладу характерно доступність стаціонарної допомоги…

О.Сич. Володимир Богданович, я прошу вибачення. Я би пропонував… загалом зрозуміло, про що йде бесіда. Я би пропонував перейти до запитань і до обговорення питання.

Чи є запитання, друзі?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Федоришин Володимир Євгенійович.

В.Федоришин – депутатська фракція політичної партії “Європейська Солідарність”. Володимире Богдановичу, скажіть, будь ласка, це рішення гарно виглядає на папері. Скажіть, будь ласка, які кроки ми маємо зробити для того, щоби проголосувати і прийняти це рішення? Які будуть напрацювання, коли це буде прийнято в дію, які моменти озвучені?

В.Дзьомбак. На це можу відповісти, що при підготовці до даного проекту рішення було проведено дві наради з керівниками закладів охорони здоров’я області, а також керівниками громад області, за участю двох заступників Міністра, два рази приїжджали заступники Міністра, це Ярмоленко і Ірина Дмитрівна Садов’як, які проговорювали ці  питання. Також нами, департаментом охорони здоров’я, і навіть брали участь депутати обласної ради, проведено робочі зустрічі з керівниками закладів та головами територіальних громад конкретно вже на місці, а також за результатами громадських консультацій було питання винесено на колегію департаменту охорони здоров’я, і ці питання погоджені. Тобто, попередньо ця робота передувала обговорено і з територіальними громадами, керівництвом, закладами охорони здоров’я і медичною спільнотою.

О.Сич. Левицький Олександр Михайлович.

О.Левицький. Скажіть, будь ласка, які з функцій, повноважень департаменту охорони здоров’я недостатньо яких вам для того, щоб треба було рішення обласної ради? Ну, наприклад, я читаю: “Інформацію взяти до відома”. Ну, взяли до відома, бо ви проводили нараду з тими, що вже два роки не заступники Міністра. “Провести аналіз комунальної мережі, опрацювати фінансові ризики, здійснити розрахунки, завершити оптимізацію”. Що вам треба для цього в рішенні обласної ради? Це ваші повноваження, і без рішення обласної ради це робіть. Не треба втягувати обласну раду у прийняття цих рішень, які ви прийняли до нас і без нас. І голів громад ніяких ви не питали, ні згоду, ні думку, ви просто їх поставили перед фактом.

Я закликаю всіх депутатів, особливо з округів, не голосувати за це рішення, і своїм рішенням не освячувати ті плани, які не підтримуються в громадах і не дають перспективи…

О.Сич. Виноградник Тарас Теофілович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так, питання, але треба вкладатись в одну хвилину.

Одну хвильку! Увімкніть мікрофон Олександра Левицького.

О.Левицький. Дякую.

О.Сич. Бо я, крім гнівних звинувачень, питання не почув.

О.Левицький. Я дякую, я прошу вибачення.

Тому я прошу, щоб ми за це не голосували, і при виступі я продовжу. Дякую.

О.Сич. А питання?

О.Левицький. (Без мікрофона).

В.Дзьомбак. Можна, я відповім?

О.Сич. Будь ласка, Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Продовжуючи виступ мого колеги Олександра Михайловича, абсолютно і повністю його підтримую. Чому? Тому що… а що вам заважає виконувати Закон України, а саме частину першу статті 16 “Про основи законодавства України про охорону здоров’я”? Що вам аж треба затверджувати цю інфраструктурну реформу? Перше.

Друге, ви дійсно освячуєте ті недолугі дії, які ви зробили до цього.

Дивіться: ви у 2024 році пишете “об’єднання таких-то закладів”. А ви їх зробили в
2022-му. Зараз у 2023-му у нас наступне питання в порядку денному ви ставите об’єднання, фактично ми говоримо ліквідацію медичних закладів, а ви їх освячуєте цією реформою. Що вам заважає виконувати Закон України? Але обговорення зараз буде.

Скажіть, що вам заважає виконувати Закон України?

В.Дзьомбак. Відповідно до Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення надання медичної допомоги” у пункті… поділяються на госпітальні кластери, межі округів з питань… також порядок визначення кластерних і надкластерних лікарень визначаються Кабінетом Міністрів на основі потреб населення у допомозі… органи місцевого самоврядування здійснюють планування мережі… та створюють… приймають рішення про створення, припинення, реорганізацію чи перепрофілювання закладів охорони здоров’я, затвердженого встановленого порядку розвитку госпітального округу.

Також є проект постанови Кабінету Міністрів України “Деякі питання організації спроможної мережі закладів охорони здоров’я”, де передбачено формування спроможної мережі закладів охорони здоров’я, і починаючи з 2024 року, при розробці програми медичних гарантій дане питання буде враховуватись.

О.Сич. Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Втретє задаю питання, яке задали мої колеги – пан Олександр Левицький і Тарас Виноградник. Яка роль обласної ради? Ми сьогодні… нащо нас на це? Якщо у вас залишається ще 16 закладів, де можуть бути проблеми, якщо ви ще собі записуєте провести консультації з головними лікарями і з головами ОТГ, то нащо ми сьогодні маємо вас освячувати? При тому, що пунктом 2.4 ви вже собі написали: розробити та затвердити чинний порядок плану розвитку. Ми навіть не будемо затверджувати цей план розвитку громади. Яка роль обласної ради в цьому? Дякую.

В.Дзьомбак. При розробці проекту враховані рекомендації Міністерства охорони здоров’я, враховані напрацювання спільного проекту… міжнародними проектами підтримки охорони здоров’я, а також на підставі постанови Кабінету Міністрів України “Деякі питання організації спроможності мережі закладів охорони здоров’я”.

Якщо говорити за заклади, які попадають не в… ми вже проходили питання формування екстреної медичної допомоги, де коли не включені були заклади і тоді стояло питання фінансування закладів, держава готова фінансувати медичні заклади ті, які… де вона бачить у системі охорони здоров’я відповідно до законодавства.

О.Сич. Володимир Богданович, насправді, на три запитання моїх колег ви не відповіли. Я постараюся доказати, щоб ви зрозуміли, чому не відповіли. З точки зору повноважень ми є обласна рада як виразник спільних інтересів громад. В галузі охорони здоров’я спільні інтереси громад сконцентровані в наших обласних лікувальних закладах: обласна лікарня, обласна дитяча лікарня і так дальше. І ми маємо право ними розпоряджатись, приймати рішення про їхню реорганізацію, оптимізацію. А яке право ми маємо визначати, що робити в Надвірнянському, Верховинському, Косівському і всіх інших районах, розпоряджаючись не своєю власністю? Бо там є власники, вони мають приймати рішення, а не ми. Так, ви як адміністрація маєте право, бо ви виконавчий орган, який має повноваження управляти системою в області. Ми, обласна рада, позбавлені права мати свій виконавчий орган, і ми не маємо права управляти процесами в області. Тому мої колеги праві, коли вас питають: а де ми, у нас немає повноважень, щоб робити це, що ви написали?

І тоді виходить дійсно, що ви щось уже зробили, а нами хочете прикритись, і прийти в громади, і сказати: вибачайте, обласна рада так прийняла рішення, ми змушені вас об’єднати, ліквідувати і тому подібне.  Так чи ні?

Ну, так. Ну, вибачте, не робіть з нас дурних! Ми не всі фахівці в галузі охорони здоров’я, але багато з нас просто елементарно є нормальними фахівцями в галузі управління, а
управлінські процеси скрізь однакові. Є юристи, які розуміються у питаннях власності. Ну, не робіть з нас дурних! І не прикривайтесь нами у своїх діях!

Влада – це не тільки повноваження, але й відповідальність. Ви маєте повноваження, беріть відповідальність і робіть!

Шановні колеги! Тим не менше, по Регламенту, чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?  Даруйте, я трошки забіг наперед, можливо, навіть перебив те, що ви хотіли сказати.

Запишіться, будь ласка.

Яворський Андрій Михайлович.

А.Яворський. Доброго дня! Я би хотів, шановні колеги, щоби ми подивились на це питання чи на це рішення трішки з іншої сторони. В жодному випадку ми не ставимо питання затвердження так званого госпіталю чи госпітального округу. Мова йде про те, що ми висвітлюємо, і ми хотіли це на комісії з поданням на сесію, щоби всі громади, всі власники громад знали, куди рухається зараз охорона здоров’я, як вона буде формуватись згідно напрацьованих всіх тих моделей згідно напрацьованих рекомендацій МОЗу. З внесенням змін до основного законодавства, які прийняті були 1 липня 2022 року, чітко 16-ю статтею передбачено, що органи місцевого самоврядування здійснюють планування розвитку мережі закладів охорони здоров’я
комунальних форм власності, приймають рішення щодо їх припинення, створення, реорганізацію, об’єднання і з відповідним врахуванням затвердженого у встановленому порядку плану розвитку госпітального округу. Чітко в цьому Законі передбачено, яким чином має формуватись госпітальний округ, як він має поділитись на кластери, які заклади мають бути в кластерах, яка саме лікарня має бути кластерною, яка має бути лікарня звичайною. Звісно, ми намалювали по цьому рішенню з департаментом охорони здоров’я, що я би просив підтримати, дорожню карту, що департамент охорони здоров’я має зробити, щоб ми потім не “доганяли цей поїзд” охорони здоров’я. Мова йде про те, що вони повинні напрацювати з власниками різними, з госпітальними округами чи з цими кластерними, що ми поділили їх на 5, то вони мають сісти й обговорити, яка буде лікарня, умовно, кластерною, якою буде інша лікарня. І власникам чи громаді, чи генеральним директорам треба чітко розуміти, як він має утримати цю установу в певний свій час. Я особисто з різними колегами… ми їздили у свій час, і справді були ще в той час заступник Міністра, опрацювали по Коломийському окрузі повністю з кожним керівником, з кожною громадою, ми з керівниками громад опрацювали заклад, як він буде, як він буде йти протягом стратегії за 2023-2025 роки, які він відділення буде оптимізовувати, що він буде розвивати, щоб все було напрацьовано і визначено.

Так, ми хотіли, щоб це почали опрацьовувати і в Калуському, Івано-Франківському, в інших районах. Мова йде про просто “намалювати”…, і це затвердження йде “дорожньої карти”, це не є затверджений так званий план, чи це хтось буде на це спиратись. Це все ще будуть дискусії, це ще будуть напрацювання, але подавати згідно статуту і згідно постанови Кабінету Міністрів, яка вже є зараз на виході, чітко подає орган управління, подає спроможну мережу на затвердження в МОЗ.

Тому прошу підтримати.

О.Сич. Андрій Михайлович, при всій повазі до вас. Я розумію, що ви за партійною приналежністю зобов’язані відстоювати те, що ви говорите. Якщо ви хочете довести до громадськості, йдіть на телебачення і доводьте! Якщо ви хочете переконати власників, їдьте в громади і переконуйте! Я вас не розумію.

Ви щось говорите про Коломийський округ. А ми яке відношення маємо до Коломийського округу? Йдіть, будь ласка, в Коломийський округ, говоріть!

Я не розумію, я взагалі не розумію: чи ви не розумієте того, що я кажу, чи ми одне одного не розуміємо, чи ми різними мовами говоримо..? Яке ми відношення маємо до лікувальних закладів Коломийського району, наприклад? Яке? Якщо ви хотіли поставити обласну раду до відома, то треба було поставити в Різному, там, де рішення не приймаються, і довести інформацію, а не забирати час зараз на обговорення, бо це не наша компетенція.

Дьоміна Наталія Миколаївна.

Н.Дьоміна – депутатська фракція політичної партії “Європейська Солідарність”. Я абсолютно згідна з колегами, які виступали попередньо, що насправді все-таки це не є повноваження обласної ради приймати на себе таку відповідальність. Але в плані роз’яснення просто хочу взяти участь в обговоренні, що це є загальноукраїнська тенденція, скажемо так, маршрутна, дійсно, карта, і в цьому є логіка, я просто прокоментую, в чому саме. Чому власне є цей розподіл? Тому що, якщо ми говоримо про надкластерні лікарні, то дійсно треба проводити інформаційну роботу і щоб всі люди розуміли, що це заклад найвищого рівня в регіоні, і власне його найбільше будуть фінансувати, і там буде найбільш широкий, високоякісний, скажемо так, спектр медичних послуг. В той час, коли вже в кластерних та інших закладах, залежно від важкості стану, можливо, й не треба там такого оснащення, скажемо так, на первинному рівні, так, як у надкластерних лікарнях. Тобто, чим важчий хворий, чим більш діагностичний, тим більше треба вкладати коштів, а не їх розпорошувати. В цьому, власне, й суть, щоб зробити таку градацію.

Дякую.

О.Сич. Виноградник Тарас  Теофілович.

Т.Виноградник. Шановні колеги! Дійсно, дивіться, треба читати документ й уважно на нього дивитись.

Підтримуючи, знову ж таки, слова Олександра Михайловича, Романа Володимировича, уважно читаємо: “Інформацію взяти до відома”. Поставте в Різне.

Але що саме цікаве? Нашими руками хотіли, щоб благословити, провести аналіз, опрацювати, завершити оптимізацію, а ще, крім того, розробити, затвердити чинним порядком план розвитку з наступним погодженням Міністерства…

О.Сич. Так, ніби це ми заставили їх це зробити.

Т.Виноградник. Так, так! Не вони! Комісії тут не видно. Комісії ж нема. Такого нема, тут всюди обласна рада. Нашими руками хотіли це зробити, а самі – в стороні.

Тому я пропоную підтримати колегу Левицького Олександра Михайловича, зняти це питання або проголосувати як недолуге, не давши жодного голосу за нього. Дякую.

О.Сич. Левицький Олександр Михайлович.

О.Левицький. Дякую. Шановний пане голово, я використаю весь час. Дякую всім. Найперше, цей план давно поданий в Міністерство, і ніхто його вже коригувати відповідно до цього нашого рішення обласної ради не буде. Гроші нам й так дадуть на кластерні заклади, бо ці всі принципи і критерії, які встановлені USAID, Міністерством, й так департамент вже застосовує, на власний страх і ризик, на власну відповідальність. Тому не треба втягувати обласну раду в освячення того, що ви давно вже зробили.

Наступне. Був один такий “високий” керівник, і він дзвонив одному “високому” керівнику, ну, значно нижчому за рангом, але все одно дуже “високому”, і казав: “Тимур, яких тобі ще реформ бракує”?

Я так розумію, ви пам’ятаєте цих дійових осіб. Так само я думаю: що вам ще бракує для того, щоб реалізовувати медичну реформу, нормативно-правова база якої прийнята без відома, без рішення і без залучення органів місцевого самоврядування.

Дякую голові обласної ради за вказівку і звернення уваги всіх суб’єктів підготовки цього проекту рішення, далеко це не один Володимир Богданович. Не треба втручатись у функції й повноваження органів місцевого самоврядування, які є засновниками тих лікарень, про які ви говорите, яким ні копійки департамент не дав, не поміг, не може й не збирається, і тепер вирішили ви нас в це втягнути і цим освятити.

Ну, і головне: якщо хтось на роботі працює, хтось ще депутат, і хтось ще хоче в департаменті підробляти на трьох кріслах в одному, то не треба для цього обласну раду залучати, можна спокійно їздити, розказувати і все, а не казати: нас заставила обласна рада приїхати і вас тут навчити, і вас тут врозумити. Цього не потрібно робити, обласну раду в це не втягуйте, займайтесь самопіаром, а не піаром на обласній раді.

Дякую. Прошу не дати жодного голосу за це рішення. Всі функції, завдання, повноваження, які покладені на департамент, він може спокійно виконати і без цього рішення обласної ради. А якщо дуже сильно захочуть, то хай представлять і розкажуть, чому дотепер не представляли той проект розподілу області на кластерні і надкластерні лікарні й формування госпітальної мережі, які ні разу не були подані в обласну раду ні в якому вигляді, і багато разів подавались в Міністерство, де вони вже давно погоджені і затверджені. Дякую.

Я ще й час не використав. Дякую.

О.Сич. Є ще 32 секунди.

О.Левицький. Ні, я дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Обговорення завершено. Ставлю питання на голосування. Не було пропозицій, зауважень. Ну, було загальне зауваження, не було пропозицій до проекту рішення, тому ставлю зразу за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 5, проти – 9, утримались – 7, не голосували – 46: рішення не прийнято.

Андрій Михайлович, я вам роблю зауваження за неякісне подання пропозицій на сесію обласної ради. Через те, що ви нам подали проект рішення, який не належить до наших повноважень, ми затратили більше як пів години. Якщо ви хотіли продискутувати, зрештою, я погоджуюсь з пані Наталією, що там є цікаві речі, про які громадськість має знати, то для цього у нас є “Галичина”, телебачення, а там є шоу “Позиція Галичини”. Ось там, спеціалісти, зберіться і до відома громадськості розкажіть, що ви збираєтесь робити з охороною здоров’я в області, а ви у нас забрали більше як пів години часу.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Андрій Михайлович Яворський подав від комісії пропозицію позитивну розглянути цей проект рішення.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А адміністрація подала до розгляду. Ну, ми для чого маємо постійні комісії? Для того, щоб постійні комісії кваліфікували проекти рішень і казали: варто їх приймати чи не варто. Це рішення можна було відправити назад ще на стадії розгляду в комісії з питань охорони здоров’я.

Шановні колеги! Рішення не прийнято.

Переходимо до наступного питання – “Про припинення (реорганізацію) комунального некомерційного підприємства “Прикарпатський наркологічний центр Івано-Франківської обласної ради”, комунального некомерційного підприємства “Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Івано-Франківської обласної ради” та комунального некомерційного підприємства “Івано-Франківський спеціальний заклад надання психіатричної допомоги Івано-Франківської обласної ради” шляхом приєднання до комунального некомерційного підприємства “Прикарпатський обласний клінічний центр психічного здоров’я Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 25 – в окремій брошурі.

Доповідач: Дзьомбак Володимир Богданович – виконувач обов’язків директора департаменту охорони здоров’я обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Дзьомбак. Департаментом охорони здоров’я обласної державної адміністрації здійснено моніторинг стану матеріально-технічного забезпечення, наявності кваліфікованого кадрового потенціалу та стану фінансової спроможності комунальних некомерційних підприємств, тобто закладів охорони здоров’я, які здійснюють надання психіатричної допомоги, та заклади наркологічної допомоги.

Була створена комісія департаментом охорони здоров’я, де протягом минулого року проведено аналіз кадрової ситуації, фінансової спроможності закладів охорони здоров’я, загальна робота ліжка, інші моменти.

Стосовно кадрової ситуації, то на даний час в трьох закладах охорони здоров’я працює 813 працівників пенсійного віку, з них 160… 100… лікарів середнього медперсоналу – 192, молодшого – 221, іншого персоналу – 200. Адміністративно-господарський персонал складає 84 і 25 штатних посад.

Відносно роботи з ліжками відмічається: протягом 2022 року зменшення ліжок на 20, це відбулося в Івано-Франківському спеціалізованому закладі психіатричної допомоги, на 20, загалом працювало 701 ліжко. Аналізуючи роботу ліжка протягом року, ми можемо сказати, що зайнятість ліжка збільшилась практично у всіх закладах, про що можна зробити висновок, що на даний час необхідність збереження ліжок існує, і навіть обговорюється питання стосовно відкриття ліжок дитячого профілю.

Стосовно фінансової спроможності дані заклади мають від одного до п’яти пакетів. Заклад психіатричної допомоги, обласний заклад психіатричної допомоги має один пакет
контрактування з Національною службою здоров’я, спеціальний заклад з надання психіатричної допомоги – 2 пакети, Прикарпатський клінічний центр психічного здоров’я Івано-Франківської обласної ради має 5 пакетів і Прикарпатський наркологічний центр має 4 пакети.

Зазначені заклади уклали договори з Національною службою здоров’я на 2023 рік на
загальну суму 160 млн гривень, на 26 млн гривень більше від фактично отриманих коштів за 2022 рік. В основному, це за рахунок внутрішньо переміщених осіб. У зв’язку з об’єднанням буде… також проаналізовано, проведено аналіз… заклади витрачають на заробітну плату працівників в середньому 90 відс., значно більше при тому нарахована заробітна плата не завжди відповідає нормативам, відповідно вкрай незадовільним є в закладах харчування. Середні денні витрати на харчування становлять 39,29 грн на добу.

О.Сич. Володимир Богданович, депутати мені сигналізують, що можна переходити до запитань.

Дякую за інформацію. У нас, зрештою, у всіх депутатів, на руках є.

Колеги, є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Кукурудз Ростислав Степанович.

Р.Кукурудз. Шановний пане Володимире! Маю три запитання до вас.

Аналізую вашу довідку-обгрунтування і бачу тут такі позиції, які викликають дисонанс. Ви пишете, що з початком воєнного стану потреба в наданні послуг цього комплексу різко зросла. Через дві сторіночки ви пишете, що ви не прогнозуєте збільшення кількості пацієнтів цього профілю у 2023 році в порівнянні з 2022 роком. Якось воно не сходиться одне з другим.

Наступне питання. Знову ж таки, ви пишете, що Івано-Франківський спеціалізований заклад з надання психіатричної допомоги як єдиний в області і дальше по тексту – ліквідувати не є можливим, бо він виконує дуже важливу соціальну функцію. І одночасно на другій сторіночці в пункті 3 ви пишете, що ви хочете припинити його діяльність. Далі йде питання по тексту.

І питання останнє. Чи є у вас програма реорганізації цієї служби з точки зору технічної, з точки зору майна, з точки зору персоналу? Будемо скорочувати…

В.Дзьомбак. Стосовно… можливо, проект рішення подавався ще в минулому році. На даний час заклади охорони здоров’я законтрактовані в цьому році, і заклад, який надає спеціалізовану допомогу, тобто, там, де вимушено утримуються пацієнти, на даний час вони вже фінансуються з Національної служби здоров’я, так як й інші пацієнти, тобто, ці питання, які лягали і були проблемними, вони вже зняті. Тому на даний… цього року вже ці питання знялись, і тому такий дисонанс у цьому.

Стосовно… стосовно… все-таки хочу наголосити постанову Кабінету Міністрів, де передбачається створення мережі, віднесення закладів охорони здоров’я до певних груп. У нас передбачено створення монопрофільних високоспеціалізованих закладів охорони здоров’я, в тому числі до монопрофільного закладу, який буде надавати психіатричну допомогу. Це буде відображено при контрактуванні з Національною службою здоров’я.

О.Сич. Пліс Богдан Богданович.

Б.Пліс. Володимире Богдановичу, до вас таке запитання. Воно трошки в розрізі Ростислава, те, що ми говорили.

Дивіться: питання реорганізації і кластеризації закладів вже на слуху не перший рік, ми це все розуміємо, але питання конкретне по даному закладу. Якщо ми об’єднуємо ці три структури в один заклад, як Національна служба здоров’я повинна підписати контракт з цими трьома закладами чи з одним? І питання умов праці працівників і питання перебування цих пацієнтів. Тому що ми зараз голосуємо проект рішення про реорганізацію цієї структури, і як ви бачите цю структуру вже сьогодні? Тому що це питання вже не перший місяць обсуждається, і виносяться певні рішення, напрацювання. Яка економічна ефективність буде створення цього одного-єдиного закладу?

В.Дзьомбак. Перше, це те, що якщо говорити про те, що різні заклади контрактуються і потім буде реорганізація шляхом приєднання, то ми вже це проходили, заклади навіть на етапі контрактування подавались, і на даний час їх буде просто віднесено до того закладу, який… до якого приєднується. Тобто, фінансово тут не втрачається.

Стосовно штатів взагалі, то питання потреби в таких закладах, я думаю, зараз не обговорюється, і тому за скорочення штатів лікарів, всіх інших моментів, думаю, не йдеться. Є питання в тому, що є вакантні посади, є адміністративно-господарський персонал, і він є в іншому закладі, це може торкнутись цього персоналу.

Прораховуючи про ефективність економічну, говорили попередньо про 5,8 млн гривень, які будуть спрямовані на розвиток, окрім того, ми бачимо, що заклади так само… один заклад, який контрактувався, він… в нього є зменшення…

О.Сич. Дайте можливість договорити. Включіть мікрофон.

В.Дзьомбак. …в одного закладу є зменшення по договору, тому зараз питання скорочення знову ж таки не стоїть, будемо наоборот, ми будемо говорити про відділення дитяче, дитячої допомоги, тому питання скорочення  лікарів тоже не стоїть. І питання скорочення ліжок воно не стоїть, тому що вимоги часу це не дозволяють робити.

О.Сич. Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Дякую. Я хотів вас спитати, коли ви нас хотіли обдурити? В
попередньому питанні ви вказували, що в 2024 році відбудеться кластерний монопрофільний заклад, який буде називатись “Прикарпатський обласний клінічний центр психічного здоров’я Івано-Франківської обласної ради”, у 2024 році. А зараз ви робите реорганізацію. Коли ви нами маніпулювали? Це одне. Друге.

Мені не подобається, коли ми говоримо про конкретні речі, людські долі і фінансування, і вживаються такі дієприкметники: намалювали, розказали, це ще буде, а це ще буде потім, а потім буде можливо. А ви зараз прийміть рішення, відповідальність буде нести обласна рада.

Дайте відповідь, будь ласка.

В.Дзьомбак. На даний час ми говоримо, що це є проект, який буде погоджений на госпітальній раді, те, що ми говорили за реорганізацію загальної системи охорони здоров’я і кластеризацію закладів, але тут є питання в монопрофільності закладу, і закладу, який може контрактуватись. У нас не може бути 10 закладів чи 4 заклади монопрофільні, які надають спеціалізовану психіатричну допомогу.

На даний час всі інші, якщо говорити, що заклад просто буде окремо існувати, то
мінімальна кількість пакетів – це є загальна лікарня, яка би мала мати мінімум 13 пакетів. Один із закладів має 5 пакетів для того, щоб дальше отримувати фінансування від Національної служби здоров’я.

А стосовно того, що попередньо говорили, то дане питання має бути затверджено на госпітальній раді, а також ще захищено в Міністерстві охорони здоров’я.

О.Сич. Я хочу для себе просто уточнити, бо так вслухаюся, я ж не є спеціаліст в галузі охорони здоров’я. Тобто, я так зрозумів, не знаю, як зараз є, але в подальшому, напевно, буде так: якщо є дві чи три обласні психіатричні заклади, то тільки один з них буде фінансуватись… може укласти угоду з НСЗУ, а інші не зможуть.

В.Дзьомбак. Попередньо говориться про спеціалізовані заклади: онкоцентр, кардіоцентр, перинатальний центр.

О.Сич. Добре, а якщо буде два онкоцентри, два психіатричні центри, три якісь заклади?

В.Дзьомбак. На даний час є проект постанови. Постанова, мабуть, вийде вже в березні
місяці, де будуть ці всі моменти передбачені.

О.Сич. Я про це й перепитую. Як вона передбачається?

В.Дзьомбак. Враховуючи реорганізацію системи охорони здоров’я, яка раніше проходила, і знову ж таки, коли проговорювалась за фтизіатричну службу, воно було об’єднано в один заклад. Коли ми говорили за надання екстреної медичної допомоги, практично область була об’єднана в один заклад – обласний центр екстреної медичної допомоги…

О.Сич. Тобто, я зрозумів, що всі однопрофільні заклади мають об’єднуватись в один центр. Така стратегія реорганізації охорони здоров’я, так?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я зрозумів, я зрозумів.

Добре. Шановні колеги! Запитання вичерпані. Хто бажає взяти участь в обговоренні? Запишіться.

Чаплинська Наталія Любомирівна.

Н.Чаплинська. Шановні колеги! Я хочу просити вас підтримати голосуванням це питання, тому що в перспективі я буду говорити про наших військових, які повертаються з фронту, і в перспективі, на жаль, кількість тих, хто буде лікуватись в центрі психічного здоров’я, буде збільшуватись. І у нас в перспективі навіть, я думаю, буде збільшуватись сам центр по реабілітації саме психолого-психіатричного профілю цієї групи військових.

І тому ця реорганізація є дуже важливою, тому що і наркологічні центри, вони в першу чергу лікуються як психіатричні, і люди з вадами психіки теж там лікуються. І це має бути у відповідності до міжнародних норм. Вони теж всі об’єднані в цілому світі в одні великі центри психічного здоров’я.

Тому прошу на перспективу врахувати це і проголосувати, і підтримати цей проект. Дякую.

О.Сич. Палійчук Микола Васильович.

М.Палійчук. Шановні колеги! Я також хочу попросити підтримати даний проект рішення, бо тут вже не перший місяць триває дискусія. Якщо у вас є інші пропозиції, подайте їх. Просто так не підтримати реформу неправильно, тому що це великі кошти для наших закладів. Вони би вже за цей час законтрактувались, отримали більше пакетів, більше коштів вкладали би вже в розвиток.

Прошу підтримати.

О.Сич. Дьоміна Наталія Миколаївна.

Н.Дьоміна – депутатська фракція політичної партії “Європейська Солідарність”. Значить, у мене буде кілька коментарів. Ну, по-перше, у мене прохання до колег. Якщо все-таки ми розглядаємо медичні питання, у нас є профільні комісії, я би дуже просила прислухатись до думки медиків, тому що ми дійсно не перший день займаємось вивченням цього питання, аналізуємо, і не просто так десь собі беремо це з голови, дійсно, є така стратегія до об’єднання. Я буквально на минулому тижні була на важливій дуже нараді у Львові, де були представники і Міністерства охорони здоров’я України, Організації об’єднаних націй, і Центру громадського здоров’я, Національної служби здоров’я України.

Значить, такого вузького профілю як наркологія наразі вже не відокремлюють, він є в загальному понятті надання психіатричної допомоги. Цілком логічно, що однопрофільні, скажемо так, заклади мають просто укрупнитись і стати одним потужним закладом надання психіатричної допомоги. Адже коли ми пригадаємо, коли ми голосували за об’єднання інфекційної служби, фтизіатричної, дерматологічної, то так багато питань не було, хоча це десь трошки, можливо, й різні напрямки. Так? Хоча всі пов’язані з інфекцією. Тут питання однопрофільне.

І ще хочу дуже важливий момент зазначити, що все-таки правильно інформувати: не ліквідація, як десь звучить, чи хочеться подати, а йде об’єднання, тобто, йде так звана реорганізація шляхом приєднання, і ніхто нікого не збирається ліквідовувати.

Тому я також щиро прошу підтримати й прислухатись до думки медиків.

О.Сич. Наталіє Миколаївно, але попередній розгляд питання показав, що комісія може підставляти нас. Тому завжди прислухатись автоматично до думки фахівців – це деколи собі на шкоду. Бо фахівці іноді в інший бік повертають. Знову ж таки, фахово прикриваючи свої дії.

Н.Дьоміна. Повірте, як кажуть у медицині, медицина – наука неточна, а політика – тим паче.

О.Сич. Дякую. Влучно! Влучно!

Не зумів записатись, але просив слова Тарас Теофілович, будь ласка.

Т.Виноградник. Дякую. Шановні колеги! Хочу вас повідомити, що я підготував своє депутатське звернення до прокуратури Івано-Франківської області, до Міністра охорони здоров’я і Уповноваженого з прав людини Верховної Ради України з приводу питання, яке вноситься на сесію Івано-Франківської обласної ради щодо припинення… чітко написано “припинення”, а припинення – це ліквідація, знищення і тому подібне.

Чому саме? Дивіться: я не медик, але з токи зору законодавства в цій ситуації ми порушуємо Закон України, статтю 32 “Про місцеве самоврядування”, де чітко вказано: до повноважень місцевого самоврядування належить управління закладами охорони здоров’я, організація, матеріально-технічне та фінансове забезпечення. Ніде не сказано про припинення. Це перше.

Друге, в Законі України, частині першій статті 16 “Про основи законодавства України про охорону здоров’я” органи державної влади та органи місцевого самоврядування сприяють розвитку закладів охорони здоров’я усіх форм власності. Ніде не прописано, що ми маємо припиняти діяльність.

Тому я офіційно сказав, що я звернувся до всіх перечислених мною вище інстанцій, щоб вони дали роз’яснення щодо дій в даній ситуації і комісії Івано-Франківської обласної ради, і Івано-Франківській військовій адміністрації.

Шановні колеги! Закликаю вас відкласти розгляд даного питання до вивчення, проведення повного аналізу, отримання відповідей щодо відповідності законодавству України даного
проекту рішення. Дякую.

О.Сич. Колеги, дозвольте мені декілька реплік. Ну, я уважно слухав спеціалістів, і я зрозумів так: насправді ця послуга, надання психіатричної допомоги, буде зростати. Перше.

Друге, отже, не буде скорочення ліжок. Третє, якщо не буде скорочення ліжок, не буде скорочення людей, які працюють у цих закладах охорони здоров’я.

Хто постраждає? Якщо було три генеральні директори, у кожного з них, не знаю, скільки там заступників, по два, три, чотири і більше, три бухгалтерії, то очевидно, що буде один директор, у нього буде декілька заступників, буде одна бухгалтерія, а все решта не постраждає. Тобто, ми оптимізуємо не заклади охорони здоров’я, ми оптимізуємо систему управління ними, по-ґаздівськи.

Я особисто це питання декілька разів наполегливо вас просив зняти з розгляду, поки… поки одна з психіатричних лікарень не мала своєї власності, бо нам передали з міста психіатричну лікарню без передачі майна і землі. І в разі прийняття нами цього рішення, закінчилась угода з містом, і куди нам подіти лікарню? Фізично ми її до іншої не приєднаємо, бо там просто немає місця, щоб приєднати. А оскільки нам тепер місто Івано-Франківськ передало, і ми сьогодні затверджуємо акт прийому-передачі, і майно, і землю, тоді ми говоримо: при приєднанні ніхто нікого виселяти не буде. Мова буде йти про те, як в подальшому ми зможемо посилити
матеріально-технічну базу цього одного крупного психіатричного закладу.

Тому повторюю ще раз: якщо ми голосуємо за цей проект рішення, то повинні розуміти, що ми нікого не скорочуємо, ми заклад не скорочуємо, не ліквідовуємо, ми оптимізуємо систему управління трьома однопрофільними закладами. Замість трьох буде один. Але ніхто нікого не скорочує.

Я правильно зрозумів, медики?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Правильно. Дякую.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, дивіться, ми прогнозуємо, що буде збільшення кількості ліжок, але ми не можемо сказати, чи вони будуть, чи їх не буде, але мова не йде очевидно про скорочення, бо якщо сьогодні спеціалісти кажуть, що під час війни збільшиться кількість тих, кого треба обслуговувати, то скорочення не може бути. Це ж логічно. Це ринок послуг, нехай медичних, але це ринок послуг. А де є послуга, там завжди знайдеться хтось, хто її буде надавати. Не будемо ми, хтось інший надасть.

Це просто залежить від нас як від власника, як ефективно управляти цим закладом, от і все.

Шановні колеги! Не було пропозицій до проекту рішення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Не було. Ставлю за основу і в цілому. Ми обговорили, тому, будь ласка, визначайтесь. Прошу визначатись.

За – 56, утримався – 1, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження Статуту Івано-Франківського спортивного ліцею Івано-Франківської обласної ради” в новій редакції”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 26 – в окремій брошурі.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Колеги, питання зрозуміле. Давайте зразу до запитань. Добре?

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення? Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 55, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про зміну найменування та затвердження Статуту Івано-Франківського обласного комунального підприємства “Льодова арена” в новій редакції”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 27 – в окремій брошурі.

Доповідач: Оклієвич Орест Євгенійович – начальник управління спорту та молодіжної політики обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Коротенько, в чому зміна назви.

О.Оклієвич. Зміна назви: перейменувати комунальне підприємство “Льодова арена” на “Льодова арена” імені Степана Бандери, затвердити Статут в новій редакції.

О.Сич. Все зрозуміло, колеги? Запитання, зауваження, пропозиції маєте?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 57, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження Переліку об’єктів малої приватизації
спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, що підлягають приватизації на виконання Програми приватизації на 2021-2025 роки в новій редакції”.

Проект рішення номер 28 – в окремій брошурі.

Доповідач: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань
комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Колеги, проект рішення є, кожен з вас ознайомився. Чи є запитання?

Є. Запишіться, будь ласка, для запитань.

Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Василь Степанович, у зв’язку з тим, що виникли нові обставини по оренді  приміщення на Тринітарській, 13, я вас прошу підтримати таку пропозицію, щоб в цьому пункті… перший пункт і другий, поки що виключити їх з приватизації. Там, де йде Тринітарська, 13, Літер А (45,4 м кв.) і Тринітарська, 13 (80,4 м кв.). Просто ці два пункти виключити сьогодні з розгляду.

О.Сич. Шановні колеги! Одну хвильку! Для того, щоб ми предметніше говорили і знали, про що говоримо, отже, в чому ситуація? Це є два об’єкти, в яких залишились дуже невеличкі площі, бо колись це була власність обласної ради. Раніше там орендарі повикуповували. Невеличкі площі. На Тринітарській – це дві кімнатки, на Шептицького – це підвал, кімнатка і сходова клітка, і коли постає питання про ремонт, обслуговування або ще щось в плані, до нас звертаються як до співвласників. Скажімо, на Тринітарській. До нас звертається власник і каже: я погодив з містом реконструкцію даху, включайтесь. Тобто, ми повинні включатись. Щось
подібне і на Шептицького. І ми вирішили, що краще нам це віддати, нехай люди куплять і самі роблять, що хочуть, щоб не тягнути зараз з нас якісь кошти і “жили”, але в даному випадку те, що каже Роман Володимирович, хочуть ті орендарі, які зараз є, наскільки я зрозумів, аби не шляхом аукціону, бо вони бояться, бо вони там купу років працюють, щоб їм хтось не перебив, але шляхом невід’ємних покращень, що ніби вони давно орендують, вони мали право це зробити. Я так зрозумів пропозицію Романа Володимировича. Щоб ви розуміли, про що ми голосуємо, яка буде пропозиція.

Одну хвильку. А невід’ємні покращення, якщо невід’ємні, тоді ми спочатку повинні виключити з переліку, дати дозвіл на невід’ємні, затвердити невід’ємні і включити в перелік приватизації шляхом викупу.

Одну хвильку, я слово дам тим, що записалися, а потім вам.

Кукурудз Ростислав Степанович.

Р.Кукурудз. Власне моя пропозиція дублює пропозицію Романа Володимировича.

О.Сич. Я зрозумів.

Р.Кукурудз. Тому дякую.

О.Сич. Приймається. Я потім поставлю на голосування.

Очкур Ігор Васильович.

І.Очкур. Також хочу підтримати пропозицію Романа Володимировича і, в тому числі у зв’язку з тим, що… практично з 2003 року, орендувались там приміщення після пожежі, вже в поганому стані, і більше того, наскільки я знаю, там були спроби вже звертатись орендарів щодо дозволу на невід’ємні покращення, певні роботи були зроблені. По-людськи буде правильно, напевно, дати шанс… Дякую.

О.Сич. Я зрозумів. Увімкніть мікрофон Олега Качура.

О.Качур – депутатська фракція “Слуга народу”. Шановні колеги! Дивіться,
Тринітарська, 13, приміщення на першому поверсі не є маленьке, – 45 квадратів.

Друге, Тринітарська, 13 на другому поверсі – 70 квадратів, два нежитлові приміщення. Проходить рішення комісії виставити дані об’єкти на приватизацію, в тому числі можу сказати і за Шептицького, 3, там так само 137 квадратів виставлено на продаж шляхом аукціону.

Дивіться, яка історія. 45 квадратів на Тринітарській, 13, балансова вартість 500 тис. гривень, Тринітарська, 13, 70 квадратів – 900 тис. гривень, 137 кв.м на Шептицького – 1 млн гривень. Що це означає? Це означає, що через покращення дані приміщення будуть куплені по тій самій вартості, бо покращення вже проведені, чи ще не проведені, навіть, якщо… (Без мікрофона).

О.Сич. Увімкніть мікрофон.

О.Качур. А навіть якщо вони й будуть проведені, то згідно закону вони не мають права бути відшкодовані. Тому я не розумію, чому це питання з голосу, коли воно мало би бути тоді оприлюднено, і всі би мали розуміти, де це Тринітарська, 13. А хто не знає, я поясню. Це рівно 100 м від Ратуші, коли ви йдете до “п’яного ринку” або до військової поліклініки, з лівої сторони на розі.

Тому коли ви кажете… це “Європейська солідарність”, а троє депутатів це лобіює, треба розуміти чому. Якщо там митці, то це одне питання, а якщо там продають сумки, а завтра митці, а післязавтра знову сумки, то це неправильно, тому що вартість 500 тис. гривень, а комерційна вартість з аукціону була би 5 млн гривень. То як це зрозуміти? Чому не мають права всі мати право доступу до приватизації? Дякую.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Можна репліку. Будь ласка, включіть мікрофон Романа Володимировича Ткача.

Р.Ткач. Я, Роман Ткач, особисто знаю орендаря цього приміщення – 80 квадратів. Ростислав Шпук, який двадцять років орендує ці 80 квадратних метрів. Він декілька раз перед цим звертався, ви знаєте Ростислава Шпука, також багато хто… він мешканець нашого Івано-Франківська, він декілька раз звертався на покращення. Ми йому давали дозвіл. Потім, я не пам’ятаю, у 17-му чи 18-му році це приміщення горіло, він за свої кошти і з тими колегами-орендарями відновлював дах, відновлював фасад і так дальше. Він дійсно хотів через покращення його приватизувати. І така розмова десь у 18-му, 19-му році була. Він підходив до Василя Степановича сюди до нас, в управління, і йому було надано дозвіл. Вступив COVID, вступила війна, пропали в них гроші і так дальше. Просто цю процедуру він не пройшов. І він каже: я би просив вас, шановні колеги-депутати, зважаючи на те…

О.Сич. Увімкніть, будь ласка, мікрофон.

Р.Ткач. …зважаючи на те, що я орендую всі ці роки, я би хотів це приміщення викупити. І тому я, Роман Ткач, попросив вас, шановні колеги, щоб на сьогоднішній день ці два пункти зняти з розгляду. Ось і суть питання. Рішення – ваше.

Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Я припиняю цю перепалку. Пропозиції зрозумілі. Єдине, що прошу: будь ласка, не звинувачуйте один одного. Це перше. Друге, постійні комісії існують для того, щоб готувати в робочому порядку матеріали на сесію, давати свої пропозиції. Це не означає, що всі решта депутатів, які не є членами тої чи іншої комісії, мають автоматично прислухатись до думки комісії. Вони її беруть до уваги, але для того вони є депутатами, мають всі свої права, щоби заперечувати, пропонувати щось інше, пропозиції і так дальше. Це робота. Це робоча обстановка. Тому один одного не звинувачуйте, будь ласка, це некоректно.

Шановні колеги! Ставлю… оскільки є пропозиція, ставлю проект рішення за основу. Кожен почув аргументи, буде визначатись.

За – 49, не голосували – 19: рішення прийнято.

Колеги, є пропозиція депутата Ткача, її підтримали ще декілька депутатів. Із цього переліку об’єктів приватизації пункти 1, 2 виключити. Я вже не буду дальше продовжувати, що в подальшому, що ми будемо чекати, якщо так зробиться, пропозиції від орендарів на невід’ємні покращення і так дальше. Але це уже буде інша процедура.

Є пропозиція виключити. Ставлю на голосування. Аргументи ви чули з обох боків.

За – 37, не голосували – 31: пропозиція не пройшла.

Ставлю проект рішення в цілому. За – 40, проти – 3, утримались – 4, не голосували – 21. От, будь ласка, є суперечність, і вже рішення не проходять.

Колеги, наступні питання 29, 30, 31 нема сенсу розглядати, бо ми не розглянули
попереднє питання. Тому у мене є пропозиція: питання 29, 30, 31 зняти з розгляду, з порядку денного сесії.

Ставлю на голосування. Визначайтесь.

За – 62, не голосували – 6: рішення прийнято.

Одну хвильку, друзі. Я переходжу до наступних питань.

Ми переходимо аж до 32-го питання – “Про затвердження акта приймання-передачі будівель Івано-Франківського обласного наркологічного диспансеру та Івано-Франківської державної обласної психіатричної клінічної лікарні № 1 на вул. Млинарській, 21 у м. Івано-Франківську, передачу їх на баланс та в оперативне управління
комунального некомерційного підприємства “Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 32 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Колеги, питання зрозуміле, тому зразу питання про запитання.

Чи є запитання до цього проекту рішення? Немає. Є?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка. Я бачу, крім Ростислава Степановича, нікого немає, тому включіть
мікрофон Кукурудза, депутата Кукурудза.

Р.Кукурудз. Шановний пане Василю! Там в описі того майна, яке передається, є згадка про земельну ділянку площею 1,8 га десь. Скажіть, а вона передається, чи там лише про неї згадується? І якщо передається, то в якому статусі?

В.Даниш. Відповідно до проекту рішення, яке ми приймали минулого разу, після затвердження акту наш голова уповноважений підписати договір про передачу земельної ділянки.

О.Сич. Одним словом, передається. Передається, але там є дві різні процедури щодо нерухомого майна, що на земельній ділянці. Щодо земельної ділянки, процедура передбачає, що ви доручаєте голові, щоб голова підписав акт прийому-передачі земельної ділянки.

Колеги, чи є бажаючі взяти участь в обговоренні, зауваження, пропозиції?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 51, не голосували – 18: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження передавального акта комунального закладу “Обласна наукова медична бібліотека” (код ЄДРПОУ 13654915)”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 33 – в окремій брошурі.

Доповідач: Дзьомбак Володимир Богданович – виконувач обов’язків директора департаменту охорони здоров’я обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Колеги, питання подібне, матеріали у вас є, подані вони після президії, думаю, що ви встигли з ними ознайомитись. Чи є запитання до доповідача?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозиції до проекту рішення? Зауваження?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 53, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про передачу складських приміщень на вул. Січових Стрільців, 1б у селищі Гвіздець Коломийського району”.

Проект рішення номер 34 – на окремому аркуші.

Доповідач: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Колеги, запитання є?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Це для військових потреб. Зауваження, пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 55, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про передачу об’єкта нерухомого майна на вул. Грушевського, 16 у селищі Солотвин Івано-Франківського району”.

Проект рішення номер 35 – на окремому аркуші.

Доповідач: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання, колеги?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції до проекту рішення, зауваження?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 53, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про передачу нерухомого майна спільної власності
територіальних громад сіл, селищ, міст області на вул. Гетьмана Мазепи, 114а, вул. Кардинала Любомира Гузара, 15б та вул. Січових Стрільців, 46а у м. Івано-Франківську”.

Проект рішення номер 36 – в окремій брошурі.

Доповідач: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання, друзі?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Зауваження, пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 53, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про передачу майна Івано-Франківського краєзнавчого
музею”.

Проект рішення номер 37 – в окремій брошурі.

Доповідач: Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури,
національностей та релігій обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Зауважень, пропозицій немає?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 51, не голосували – 17: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання комунальному підприємству Івано-Франківської обласної ради з експлуатації майна в постійне користування земельної
ділянки на площі Міцкевича, 4 у м. Івано-Франківську”.

Проект рішення номер 38 – в окремій брошурі.

Доповідач: Прокопів Анатолій Іванович – начальник відділу з питань земельних відносин та природних ресурсів виконавчого апарату обласної ради.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Зауваження, пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 49, проти – 1, не голосували – 18: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про припинення права постійного користування земельною ділянкою на вул. Української Армії, 7 у м. Надвірна та надання її комунальному підприємству Івано-Франківської обласної ради з експлуатації майна в постійне користування”.

Проект рішення номер 39 – в окремій брошурі.

Доповідач: Прокопів Анатолій Іванович – начальник відділу з  питань земельних відносин та природних ресурсів виконавчого апарату обласної ради.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин, розвитку гірських територій і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання, друзі?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції, зауваження?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 54, не голосували – 15: рішення прийнято.

Репліку, з вашого дозволу, по тому питанню, що ми пройшли.

Чи є в залі начальник комунального підприємства з експлуатації майна Костишин Віталій Іванович? Немає?

Я під запис хочу сказати одну річ, яка мене турбує.

Насправді, це школа-інтернат, яку ми здаємо в оренду, якщо я не помиляюся,
Надвірнянській районній раді. На території цієї школи стоїть аварійний будинок, ну, колишній гуртожиток, три- чи чотириповерховий. Він у жахливому стані. Він може впасти. Це практично на подвір’ї школи. Боронь Боже, щось станеться. Я вже декілька років наголошую: Віталій Іванович, або подайте кошторис на розібрання будинку, або подайте пропозицію, виставіть його на аукціон, бо його треба звідти забрати, бо може бути біда. Тому я спеціально це кажу для стенограми. І з понеділка викличу Віталія Івановича, і заставлю, нехай одну або другу пропозицію подасть. Бо коли буде біда, то будемо звучати на всю Україну.

Розглядається питання “Про припинення права постійного користування земельною ділянкою комунальному підприємству Івано-Франківської обласної ради з експлуатації майна та надання її в оренду без зміни цільового призначення товариству з обмеженою відповідальністю “ГАЛИЧИНА ІНВЕСТБУД”.

Проект рішення номер 40 – в окремій брошурі.

Доповідає Прокопів Анатолій Іванович – начальник відділу з  питань земельних відносин та природних ресурсів виконавчого апарату обласної ради.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин, розвитку гірських територій і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання? Зауваження, пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 60, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про проведення інвентаризації земель лісогосподарського призначення Надвірнянського спеціалізованого агролісгоспу ОКП “Івано-Франківськоблагроліс”.

Проект рішення номер 41 – в окремій брошурі.

Доповідає Прокопів Анатолій Іванович – начальник відділу з  питань земельних відносин та природних ресурсів виконавчого апарату обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин, розвитку гірських територій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради. Це те, що ми сьогодні обговорювали під час питання про інвентаризацію лісів, в першу чергу, Надвірнянський район.

Чи є запитання до доповідача?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є зауваження, пропозиції?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 61, не голосували – 7: рішення прийнято.

Шановні колеги! А тепер йде блок виконання програм.

Тому по спрощеній процедурі я буду оголошувати, а ви говоріть, якщо є зауваження, пропозиції, тоді беріть слово і говоріть.

Отже, розглядається питання “Про виконання Програми з виконання робіт із
землеустрою для забезпечення оформлення права на землі лісового фонду на 2018-2022 роки”.

Проект рішення номер 42 – в окремій брошурі.

Доповідач: Пастущин Богдан Володимирович – заступник генерального директора Івано-Франківського обласного комунального агролісогосподарського підприємства “Івано-Франківськоблагроліс”.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій.

Чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Зауваження, пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 58, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання програми удосконалення системи соціального захисту населення в Івано-Франківській області на 2022 рік”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 43 – на окремому аркуші.

Доповідач: Лемчак Володимир Олексійович – директор департаменту соціальної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання? Зауваження, пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 56, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання обласної комплексної програми “Відзначення 1125-річчя від часу першої згадки про місто Галич” на 2022-2023 роки за 2022 рік”.

Проект рішення номер 44 – на окремому аркуші.

Доповідач: Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури,
національностей та релігій обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання? Зауваження, пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 57, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання обласної програми підтримки сімей загиблих, постраждалих учасників Революції Гідності, учасників бойових дій, осіб, які перебувають чи перебували у складі добровольчих формувань, що утворилися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, та інших громадян, які залучалися і брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення, чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення на 2022-2026 роки за 2022 рік”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 45 – в окремій брошурі.

Доповідає Лемчак Володимир Олексійович – директор департаменту соціальної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань захисту прав учасників і ветеранів АТО/ООС та їхніх сімей і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання? Зауваження, пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 57, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання Програми забезпечення мобілізаційної підготовки та оборонної роботи в області на 2018-2022 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 02.03.2018 № 817-20/2018, (зі змінами)”.

Проект рішення номер 46 – в окремій брошурі.

Доповідач: Адамчук Ігор Григорович – завідувач сектору мобілізаційної роботи апарату обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання? Зауваження, пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 54, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання Регіональної цільової програми розвитку молодіжного житлового будівництва в області на 2018-2022 роки”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 47 – в окремій брошурі.

Доповідач: Остап’як Любов Миколаївна – директор департаменту розвитку громад та
територій, дорожнього, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Зауваження, пропозиції? Немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 54, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання регіональної цільової програми проведення лабораторно-діагностичних та лікувально-профілактичних робіт у сфері ветеринарної медицини та безпечності харчових продуктів в Івано-Франківській області на 2021-2022 роки”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 48 – в окремій брошурі.

Доповідач: Гурський Роман Йосипович – начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Зауваження, пропозиції? Немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 55, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання обласної цільової соціальної програми
“Розвиток пластового руху Прикарпаття” на 2018-2022 роки”.

Планове. Проект рішення номер 49 – в окремій брошурі.

Доповідач: Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти і науки обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Зауваження, пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 58, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання регіональної цільової програми діяльності господарського підрозділу управління обласної державної адміністрації з питань ресурсного забезпечення на 2020-2022 роки”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 50 – в окремій брошурі.

Доповідає Іванишин Михайло Петрович – начальник управління обласної адміністрації з питань ресурсного забезпечення.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Зауваження, пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 51, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання обласної програми “Розвиток паліативної допомоги на Прикарпатті на 2018-2022 роки”.

Планове. Проект рішення номер 51 – в окремій брошурі.

Доповідач: Дзьомбак Володимир Богданович – виконувач обов’язків директора департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Зауваження, пропозиції до проекту рішення? Немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 56, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання програми розвитку та вдосконалення служби екстреної (швидкої) та невідкладної медичної допомоги Івано-Франківської області на 2018-2022 роки”.

Планове. Проект рішення номер 52 – в окремій брошурі.

Доповідач: Дзьомбак Володимир Богданович – виконувач обов’язків директора департаменту охорони здоров’я обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Зауваження, пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 57, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання постанови Верховного Суду у справі
№ 0940/2394/18 (№ К/9901/26524/19), постанови Восьмого апеляційного адміністративного суду у справі № 857/5629/19 (№ 0940/2394/18) та рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду у справі № 0940/2394/18 щодо надання товариству з додатковою відповідальністю “Рогатинпісок” гірничого відводу для розробки Північно-Західної ділянки Москалівського родовища піску”.

Проект рішення номер 53 – на окремому аркуші.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Зазначений проект також розглядала постійна комісія обласної ради з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму, однак рішення не прийняла.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є зауваження, пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 31, проти – 1, утримались – 4, не голосували – 21: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про депутатські запити”.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

В.Гладій. Шановне товариство! Пропонується підтримати проект рішення про депутатський запит Романа Мошури, підтримати депутатський запит до голови обласної державної адміністрації – начальника обласної військової адміністрації Світлани Онищук щодо незадовільного стану ділянок автомобільної дороги загального користування місцевого значення Креховичі – Дзвиняч на території Перегінської, Дубівської та Рожнятівської громад і виділення відповідних коштів з обласного бюджету на ремонт зазначених ділянок. Відповідь на запит надати обласній раді та депутату у місячний термін. Дякую.

О.Сич. Колеги, отже, цей депутатський запит становить практично проект рішення “Про депутатські запити”.

Чи є зауваження, пропозиції інші до цього проекту рішення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 57, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про дострокове припинення повноважень депутата обласної ради Мединського Миколи Васильовича”.

Проект рішення – на окремому аркуші.

Доповідати, з вашого дозволу, буду я.

Отже, відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, пункту 2 частини 2 статті 5 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад”, враховуючи заяву депутата обласної ради Мединського Миколи Васильовича, обласна рада вирішила: перше, припинити достроково повноваження депутата обласної ради Мединського Миколи Васильовича; друге, надіслати Івано-Франківській обласній територіальній виборчій комісії в Івано-Франківській області це рішення.

Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Зауваження, пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 58, не голосували – 7: рішення прийнято.

Шановні колеги! Миколо Васильовичу, я запрошую вас для отримання нашої відзнаки обласної ради під назвою “Цінний подарунок”, аби ви мали на згадку про спільну роботу з нами, Цінний подарунок у вигляді годинника.

(Оплески в залі).

Голос із залу. (Без мікрофона).

М.Мединський. Мені дуже приємно. Служу Богові і Україні.

(Оплески в залі).

Слава Ісусу Христу! Слава Україні!

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Мединський. Для мене насправді це було дуже важке рішення, але вибирати не приходиться. Час війни, і я порахував за потрібне відгукнутись на запрошення… вірніше, на… скласти повноваження депутата обласної ради на користь повноцінного служіння фронтового капелана, і відгукнувся на запрошення для служіння бригадним капеланом у бригаду спецпризначення “Лють” МВС, полк “Сафарі”. Маю за честь. Служу Богові і Україні!

(Оплески в залі).

Там зараз дійсно така ситуація, що потрібно бути там. А ми на цьому не прощаємось, тим більше я не прощаюся з нашою фракцією, котра для мене стала близькою родиною, не прощаюся з кожним з вас, тому що це дійсно близька родина, і разом будуємо, захищаємо, розбудовуємо нашу Україну. Слава Україні!

(Оплески в залі).

О.Сич. Миколо Васильовичу, навзаєм. Дякуємо вам за нашу спільну працю, за плідну працю на благо прикарпатської громади, от, і з повагою до вашого рішення. Хай вам щастить на службі.

Шановні колеги! Питання “Різне”.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка, запишіться для виголошення ваших думок у питанні “Різне”.

Іваськів Андрій Степанович.

А.Іваськів. Доброго дня, пане голово, шановна президіє! Прохання до вас: надати слово міському голові Галича, він чекав цілу сесію, він має для нас декілька слів, і до депутатів обласної ради, і до вас, пане голово. Дякую.

О.Сич. Колеги, не заперечуєте?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні. Будь ласка, пане голово, до мікрофона на трибуну.

О.Кантор. Слава Ісусу Христу!

О.Сич. Слава навіки Богу Святому!

О.Кантор. Пане голово, шановна президіє, шановні депутати!

Знаєте, мені надзвичайно приємно бути тут, з вами. Хочу вам  подякувати, в  першу чергу, вам, Олександре Максимовичу, за ініціативу. Знаєте, я не міг би подумати, що… я знаю, що це ваша ініціатива, таке рішення подати на розгляд сесії, на затвердження. Я хочу щиросердечно від всіх галичан, від себе особисто подякувати вам за те, що ми маємо таку історичну можливість цей рік називати Роком в нашій Івано-Франківській області і всій Україні… Роком Княжого Галича. Я хочу вас, кожного депутата, все ж таки запросити до Галича в будь-який час, чи вас особисто, чи ваші сім’ї, не чекати того дня, коли ми будемо святкувати 1125 років в цьому році, а просто є можливість, зателефонували, вас зустріли, вам розказали… Бо повірте мені, я хоча й корінний галичанин, але я всього не знаю, і нам є що робити разом. І я вас всіх дуже прошу… бо я, чесно кажучи, перший раз на сесії обласної ради. Я був, але декілька хвилин і завжди втікав. Сьогодні мав нагоду побувати на всій сесії, і дуже прошу: допоможіть! Ми всі – галичани, ми повинні дати новий спільно поштовх нашому Княжому Галичу, тому місту, від якого народжувалось все, тому що Галич – то місто історичне, і дуже прошу: приїжджайте в гості, і разом будемо розбудовувати з вашою, ясно, допомогою наше історичне місто.

Дякую. Всім вам Божого благословення, Божої ласки! Хай щастить! І той день, до якого ми всі йдемо, день перемоги, нехай він якомога швидше наступить. Дякую вам.

О.Сич. Дякую, пане голово, вам.

(Оплески в залі).

Шановні колеги! Ми розглянули всі питання порядку денного. Він у нас вичерпаний.

Тому двадцяту сесію Івано-Франківської обласної ради восьмого демократичного скликання я оголошую закритою.

(Звучить Гімн України).

 

 

Голова обласної ради                                                                             Олександр Сич

 

Консультант                                                                                           Галина Кубік