Стенограма пленарного засідання (29.05.2020)


С Т Е Н О Г Р А М А

ТРИДЦЯТЬ П’ЯТОЇ СЕСІЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
СЬОМОГО ДЕМОКРАТИЧНОГО СКЛИКАННЯ
від 29.05.2020 р.

 

 

О.Сич. Шановні колеги-депутати, всі присутні! Будемо розпочинати нашу роботу. Оголошую однохвилинну готовність. Прошу всіх зайняти свої робочі місця.

Шановні колеги! До обласної ради сьомого демократичного скликання обрано 84 депутати.

За результатами письмової реєстрації в залі присутні 67 депутатів, відсутні – 10, з них: у відрядженні – 1, з інших поважних причин – 6 депутатів, і решта депутатів – невідомо, які причини, цілком можливо, що вони ще візьмуть участь у роботі нашої сесії.

Відповідно до пункту 11.3 статті 11 Регламенту обласної ради депутати повинні зареєструватися за допомогою електронної системи. Прошу увімкнути електронну систему. І депутатів прошу зареєструватися.

В залі зареєстровано 55 депутатів: сесія  – повноважна, і оголошую її відкритою.

(Звучить Гімн України).

(Звучить молитва).

Шановні присутні в залі! Невеличке зауваження. Ми проводимо сесію в умовах складної протиепідемічної ситуації, і я бачу, що деякі представники громадськості перебувають без масок або ж формально їх тримають в руках. Будь ласка, якщо ви прийшли на засідання, не ігноруйте встановлених заходів протиепідемічної безпеки, не наражайте інших на небезпеку.

Продовжуємо нашу роботу.

На сесію запрошений і присутній голова обласної державної адміністрації Віталій Васильович Федорів, присутні представники правоохоронних органів. В той же час оголошую, що з метою мінімізації поширення коронавірусної інфекції ми не запрошували на засідання голів районних рад, голів районних державних адміністрацій, міських голів міст обласного значення, голів об’єднаних територіальних громад, керівників обласних підприємств, установ, політичних партій та громадських організацій, представників засобів масової інформації. Водночас, обласне телебачення “Галичина” здійснює пряму трансляцію сьогоднішнього пленарного засідання, тому всі бажаючі можуть спостерігати за перебігом сесії і прийняттям тих чи інших рішень.

Шановні колеги! Оскільки на Україні прийнято день народження справляти стільки днів, скільки виповнюється людині, то я сьогодні з приємністю вітаю нашого колегу Олександра Михайловича Левицького із 40-річчям з дня його народження. Пропоную привітати бурхливими оплесками.

(Оплески в залі).

Сподіваюсь, що після вчорашніх святкувань Олександр Михайлович у дієздатному стані і прийме активну участь у роботі нашої сесії. Ну, і пропоную з дотриманням протиепідемічних заходів навзаєм вшанувати депутатів. Це, звичайно, жарт.

Шановні друзі!

6 квітня 1990 року розпочала свою роботу перша сесія Івано-Франківської обласної Ради народних депутатів ХХІ скликання за тодішньою нумерацією, а насправді, першого демократичного скликання. Тривала вона до 15 червня 1990 року, і за цей час було проведено 12 пленарних засідань.

Обласна рада тодішніх народних депутатів визнала повноваження 135 депутатів.

Головою обласної ради було обрано Яковину Миколу Михайловича.

Найбільш значимими із прийнятих рішень були: “Про встановлення українського прапора”, “Про місцеву пресу”, “Про основні принципи ставлення органів державної влади на території Івано-Франківської області до існуючих конфесій і забезпечення вільного розвитку релігійно-церковного життя на Прикарпатті”, “Про дозвіл на відкриття Івано-Франківської області”, оскільки вона була закрита, і ще багато інших, без перебільшення, доленосних рішень.

Ми з цього приводу планували відзначити урочисто 30-річчя Івано-Франківської обласної ради за участю депутатів обласної ради першого демократичного скликання. Однак, з уваги на поширення коронавірусної інфекції змушені були відмовитись від цього задуму.

В той же час з нагоди цієї пам’ятної дати мною видано розпорядження про нагородження Грамотою голови обласної ради депутатів, всіх депутатів обласної ради першого демократичного скликання, які у 1990 році почали процес реформування місцевого самоврядування на національних основах і справді демократичних основах в області. До того ж нами було спеціально придбано вибрані твори Василя Стефаника та виготовлено ювілейні відзнаки з символікою нашої області. Всі ці відзнаки надіслано депутатам Івано-Франківської обласної ради першого демократичного скликання з подякою за їх громадянську позицію, щоденну жертовну працю і вагомий внесок у розбудову Прикарпатського краю та Української держави.

Депутати нашого скликання під час реєстрації так само отримали ці примірники творів Стефаника, які символізують, і серед інших є символами нашого краю, і відповідні значки, ось такі, у декого з депутатів сьогодні є на лацканах.

Тому я пропоную бурхливими оплесками привітати цей славний ювілей 30-річчя Івано-Франківської обласної ради демократичного скликання і наших колег першого скликання, подякувати їм за роботу.

(Оплески в залі).

Інше оголошення уже не такого ювілейного змісту.

29 травня 2014 року поблизу міста Слов’янська, після розвантаження продуктів харчування на 4-й блокпост та проведення ротації особового складу, повертаючись з гори Карачун, був обстріляний з лісосмуги та підбитий гелікоптер Мі-8МТ Національної гвардії України, і тоді загинуло 12 осіб.

Серед них 6 наших земляків – працівників спеціальної роти міліції: старші лейтенанти міліції Безпалько Петро Васильович та Семанюк Василь Васильович, старший сержант міліції Яков’як Віктор Петрович, старший прапорщик міліції Шарабуряк Володимир Богданович, старшина міліції Остап’юк Петро Володимирович, прапорщик міліції Лисенчук Володимир Васильович.

Прошу хвилиною мовчання вшанувати Героїв сучасної війни із російським агресором!

(Хвилина мовчання).

Дякую.  І останнє.

Шановні колеги-депутати, нагадую, що відповідно до змін щодо подання декларацій до
1 червня 2020 року кожен із вас має подати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік шляхом заповнення її на офіційному вебсайті Національного агентства з питань запобігання корупції. Прошу це взяти до уваги і обов’язково це зробити тим, хто ще цього не зробив, залишилось декілька днів до
червня.

І продовжуємо нашу роботу далі.

Відповідно до пункту 12.1. Регламенту обласної ради після відкриття сесії перед затвердженням порядку денного відводиться до 15 хвилин для стислих (до 3 хвилин) виступів і заяв уповноважених представників депутатських фракцій з внесенням пропозицій, повідомлень без прийняття рішень по них.

Шановні колеги! Хто з уповноважених представників депутатських фракцій хоче виступити чи виголосити заяву? Прошу записатися до виступу. По одному представнику від фракцій. Будь ласка.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ви заважаєте вести сесію, порушуєте Регламент, і я змушений буду апелювати до поліції. Будь ласка, займіть своє місце в залі.

Шановні колеги! Записались четверо представників фракцій.

Слово надається Атаманюку Олегу Юрійовичу.

О.Атаманюк. Шановні колеги-депутати! Вельмишановна прикарпатська громадо!

Щодня тисячі моїх колег – медичних працівників стають на боротьбу за життя і здоров’я мешканців нашого Прикарпаття в умовах пандемії, спричиненої коронавірусною хворобою. Хвороба шириться активно регіонами нашої держави і, на превеликий жаль, вона не обминула Прикарпаття. І станом на сьогодні ми вже маємо 1360 підтверджених випадків коронавірусної хвороби у жителів нашої області, серед них 364 випадки – це медичні працівники. Вдумайтесь тільки: кожен четвертий інфікований – це медичний працівник.

На превеликий жаль, за період боротьби з пандемією медицина Прикарпаття понесла непоправні втрати. І вже сьогодні 10 медичних працівників віддали своє життя з причини коронавірусної хвороби.

Незабезпеченість адекватними засобами індивідуального захисту – це одна з основних причин зростання числа інфікованості серед медичних працівників.

На превеликий жаль, за весь період пандемії Івано-Франківська область “пасе задніх” по даному показнику. За даними аналітичної панелі Кабінету Міністрів, так званими “дашбордами”, які аналізують забезпеченість засобами індивідуального захисту по регіонах нашої держави, Івано-Франківська область посідає останнє місце з показником забезпеченості 51 відс.

Попри неодноразові акценти на цю проблему депутатського корпусу “віз і сьогодні там”.

Тому сьогодні з цієї трибуни я вкотре звертаюся до обласної державної адміністрації забезпечити належний захист нашим медичним працівникам, оскільки якщо проблема не буде вирішена найближчим часом, ми можемо отримати катастрофічну ситуацію. Адже вже сьогодні в установах, які займаються наданням допомоги з коронавірусом, в окремих відділеннях ми вже маємо брак кадрів. І цей брак кадрів, починаючи від середнього, молодшого медичного персоналу, закінчуючи лікарями. Якщо проблема не вирішиться, ми можемо залишити наших жителів області без адекватної медичної допомоги. І мова йде про забезпечення не тільки установ, які сьогодні надають допомогу хворим з коронавірусом, а забезпечення всіх установ, які працюють сьогодні з хворими людьми. Адже як показує досвід наших міжнародних колег, кожен пацієнт…, в яких успішно долає пандемію, в яких рівень захворюваності медичних працівників надзвичайно низький, кожного пацієнта сьогодні ми маємо розцінювати як потенційно інфікованого.

Тому ми вимагаємо, щоб працівники наші були забезпечені засобами індивідуального захисту, адже від цього залежить життя наших краян.

І наостанок, на превеликий жаль, коронавірусна хвороба забрала життя 10 наших медичних працівників. Вчора ми понесли чергову…

О.Сич. Дайте, будь ласка, завершити.

О.Атаманюк. Вчора ми понесли… дякую… чергову непоправну втрату: від коронавірусної хвороби помер лікар-терапевт Камінський Василь Юрійович. Тому прошу вас з центральної трибуни нашої області вшанувати хвилиною мовчання всіх тих медичних працівників, які віддали своє життя в боротьбі за життя і здоров’я жителів нашої області.

(Хвилина мовчання).

Дякую. Дякую, колеги.

О.Сич. Запрошую до слова Кифорука Володимира Васильовича.

В.Кифорук. Доброго дня! Голові обласної ради… у мене заява, яка є продовженням того, що сказав Атаманюк, але це вже в силу інших причин.

Голові…

Голос із залу. Голосніше.

В.Кифорук. Голові обласної ради… це продовження, ще раз кажу, тих слів, котрі сказав депутат Атаманюк, тільки в іншому ракурсі.

Заява звучить так: Голові обласної ради Олександру Максимовичу Сичу, голові обласної державної адміністрації Віталію Васильовичу Федоріву депутата обласної ради, головного лікаря Коломийської районної інфекційної лікарні Кифорука Володимира Васильовича.

Стисло заява звучить так. В умовах епідемії коронавірусної інфекції ситуація з фінансуванням та фактичним існуванням Коломийської районної інфекційної лікарні з червня 2020 року є критичною, що пов’язано з відмовою НСЗУ у продовженні терміну подачі заявки на контрактування, в результаті чого фінансування лікарні з місцевих бюджетів може бути припинено.

Коломийська інфекційна лікарня однією з перших прийняла на себе госпіталізацію, удар, хворих з коронавірусною інфекцією. Всього проліковано 44 хворих.

За останні 10 років на будівництво нової лікарні та зміцнення матеріальної бази з різних бюджетів виділено біля 20 млн.грн. Це сучасна лікарня, можливо, одна з кращих в Україні, якщо взяти як інфекційну лікарню.

На даний час  завершуються роботи по відкриттю реанімаційного відділення, збудована киснева станція з централізованим постачанням кисню в кожну палату. Лікарня повністю забезпечує протиепідемічний режим та карантинні заходи.  Не являється опорною, тому що опорною являється Коломийська центральна районна лікарня.

Враховуючи вищенаведене, прошу вас, Віталію Васильовичу, бо тільки ви на рівні Прем’єр-міністра можете вирішити питання про продовження терміну, як виняток, реєстрації Коломийської районної інфекційної лікарні в НСЗУ. 07.06.2020 року завершується процес створення КНП, і є великі труднощі. Враховуючи епідситуацію, я думаю, що можливо на рівні Міністра охорони здоров’я, на мої листи на всі рівні: Міністру охорони здоров’я, Прем’єр-міністру і НСЗУ не отримано відповіді. Бачив, ці листи всі повернулись в департамент охорони здоров’я.

Тому уклінно прошу, Віталію Васильовичу, вплинути на цю ситуацію і допомогти в реєстрації.

Дуже дякую.

О.Сич. Володимире Васильовичу, я тільки не зрозумів, чому ви там поставили моє
прізвище?

В.Кифорук. Прошу?

О.Сич. Бо ви саме акцентуєте декілька разів: Віталію Васильовичу, у ваших повноваженнях звернутись до Міністра охорони здоров’я. А чому ви поставили голову обласної ради Сича?

В.Кифорук. Я – депутат обласної ради.

О.Сич. Я розумію. Але обласна рада не має повноважень ні управляти вашою лікарнею, ні самостійно виділяти гроші. Всі функції управління і всі функції бюджетування віднесені до відання обласної державної адміністрації. Всі проекти рішень, які подаються, я як голова обласної ради вношу на сесію, і не я приймаю рішення, всі ми приймаємо рішення. Тому я й вам апелюю і всім депутатам…

В.Кифорук. Я зрозумів.

О.Сич. Ви знаєте, у Біблії є таке: не згадуйте надаремно ім’я Господа. Моє ім’я так само надаремно не згадуйте, тому що його не потрібно згадувати.

В.Кифорук. Я зрозумів вас, Олександре Максимовичу.

О.Сич. Дякую вам. До слова запрошується Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Шановний пане Віталію! До мене як до депутата обласної ради звертаються працівники бібліотечної сфери Богородчанського району. На жаль, склалась така ситуація, що їх переведено на 0,75 відс. оплати. Люди отримують на руки 1700 грн. Це переважно старші люди, яким потрібно піти в магазин, заплатити комунальні, а також сходити в аптеку. Сьогодні вони позбавлені засобів для існування.

Я прошу вас як гаранта Президента України, як гаранта Конституції і прав людей вплинути на цю ситуацію, не залишати людей без засобів до існування, і піти якимсь іншим шляхом, зокрема реєстрації заборгованості, а не залишати людей без засобів до існування. Я прошу, щоб бібліотекарі Богородчанського району знали, що вони не залишені в біді сам на сам. Дякую.

О.Сич. Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк. Доброго дня, шановні колеги! Маю честь від імені фракції “Свобода” в Івано-Франківській обласній раді звернутись до голови Івано-Франківської обласної адміністрації з відповідним зверненням.

До нас звернулося керівництво, так буду казати, громад Богородчанського району, тобто, голова районної ради, голови ОТГ, голови селищних рад, голови сільських рад написали звернення про те, що просять в процесі реформи, яка сьогодні проходить в державі по децентралізації, і створюються на субрегіональному рівні… створюються нові адміністративні утворення, щоби Богородчанський район включити в новостворений район з центром у м.Івано-Франківську.

2 квітня ними було направлено звернення до на той час виконувача обов’язків голови обласної адміністрації, тепер голови обласної адміністрації Віталія Васильовича Федоріва, до Міністра розвитку громад та територій України Чернишова з проханням внести Богородчанський район до адміністративного району, де буде центром Івано-Франківськ.

Тому наша фракція підготувала відповідне звернення. Для того, щоб не зачитувати все звернення, я тільки зачитаю констатуючу частину… заключну частину.

“Враховуючи вищенаведене, фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода” в Івано-Франківській обласній раді просить врахувати та підтримати звернення голів територіальних громад та волю виборців району при підготовці обласною державною адміністрацією остаточних пропозицій щодо переліку та складу проекту адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального рівня області, які ляжуть в основу законопроекту про адміністративно-територіальний устрій субрегіонального рівня, та при їх розгляді у Міністерстві розвитку громад та територій України, тобто, включити Богородчанський район до Івано-Франківського району з центром в Івано-Франківську”.

Дякую за увагу. Віталію Васильовичу, я вам подаю повторно звернення і додаток.

О.Сич. Шановні колеги! Виступи від фракцій завершились.

Переходимо до формування проекту порядку денного.

І ще одне. До мене декілька разів настирливо підходить громадянин і просить слова для виступу. Регламентом обласної ради, який є для нас законом, конституцією, такі виступи не передбачені.

Обласна рада відкрита у своїй діяльності, йде трансляція пряма, ви маєте право в засобах масової інформації вільно обговорювати її діяльність.

З іншого боку, у нас склалась практика, що при обговоренні конкретних питань порядку денного за поданням когось із депутатів ми можемо надавати слово, звичайно, голосуючи, тому прошу не заважати мені у веденні сесії, а якщо у вас при розгляді якогось конкретного питання будуть якісь зауваження, то підходьте до депутатів і просіть, щоб депутати лобіювали для вас надати слово.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. 26 травня 2020 року відбулося засідання президії обласної ради.

Президія рекомендувала внести на розгляд 35-ї сесії 66 питань та Різне.

Проєкт порядку денного формувався з дотриманням термінів, встановлених Регламентом обласної ради, а також Законом України “Про доступ до публічної інформації”.

Проекти рішень проаналізовані на засіданнях постійних комісій обласної ради.

За результатами вивчення і розгляду постійними комісіями обласної ради надано відповідні висновки та рекомендації.

Порядок денний та матеріали сесії ви отримали під час реєстрації, частина депутатів – під час проведення засідання президії обласної ради.

Проекти рішень з питань, внесених до порядку денного, розміщені на офіційному сайті обласної ради.

Інформую присутніх, що до обласної ради так і не надійшли окремі проекти рішень із запланованих до розгляду питань, зокрема:

– “Про Правила користування водними об’єктами для плавання на маломірних (малих) суднах у Івано-Франківській області” – обласна державна адміністрація поінформувала про те, що проект зазначених Правил було розроблено та направлено у Морську адміністрацію України на погодження ще у травні 2019 року. Повторно у жовтні 2019 року ОДА звернулася до Морської адміністрації із запитом про надання висновків щодо згаданого проекту. Представники Морської адміністрації повідомили, що нормативний акт опрацьовується, а тому облдержадміністрація просить перенести розгляд зазначеного питання на ІV квартал 2020 року.

Наступне питання – “Про внесення змін до Комплексної регіональної цільової програми розвитку водного господарства в області на період до 2021 року” – облдержадміністрація просить внести на розгляд обласної ради проект рішення після ухвалення Верховною Радою України змін до Закону України “Про затвердження Загальнодержавної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро на період до
2021 року”.

І ще одне питання: “Про діяльність ДП “Івано-Франківський облавтодор ВАТ “ДАК “Автомобільні дороги України” – обласна державна адміністрація звернулася з проханням перенести розгляд зазначеного питання на ІІІ квартал 2020 року, оскільки справа про банкрутство
ДП “Івано-Франківський облавтодор” знаходиться на розгляді у Господарському суді Івано-Франківської області.

Також привертаю, шановні колеги, вашу увагу, що до проекту порядку денного внесено 10 питань, рекомендованих президією обласної ради, хоч вони були подані із порушенням визначених законом термінів. А саме:

– під пунктом 12 – про внесення змін до вже діючої програми;

– під пунктом 25 – про представлення до нагородження;

– під пунктами 28-31 – кадрові питання;

– під пунктом 47 – про скасування статусу території (об’єкта) природно-заповідного фонду;

– під пунктами 48 та 49 – про створення нових закладів та підприємств;

– під пунктом 50 – нова програма.

Натомість президія рекомендувала зняти із розгляду питання “Про доповнення переліку об’єктів малої приватизації”, як таке, що подано дочасно, і його немає у проекті сьогоднішнього проекту порядку денного.

Під час реєстрації ви також отримали інформацію про виконання діючих обласних програм та “Інформаційні матеріали” з відповідями на звернення обласної ради. Особливо привертаю вашу увагу до відповіді Офісу Генерального прокурора України на звернення обласної ради щодо перевірки антидержавницьких висловлювань та дій народного депутата України від партії “Опозиційна платформа – За життя” Вадима Рабіновича та за наявності злочину – притягнення його до кримінальної відповідальності за розпалювання ворожнечі і поширення українофобських висловлювань. Аби я не коментував, прошу ознайомитись самостійно із тою відповіддю.

Колеги! Є пропозиція наданий вам проект порядку денного тридцять п’ятої сесії обласної ради взяти за основу.

Прошу визначитись. Прошу увімкнути голосування.

За – 68, не голосували – 3: рішення прийнято.

Шановні колеги! Перш ніж я надам вам пропозиції щодо можливого внесення змін до проекту порядку денного, оголошую, що наша колега – депутат Ольга Ситник подала на моє ім’я заяву, якою відкликає свою попередню заяву про дочасне припинення своїх повноважень. А тому відповідно у проекті порядку денного це питання я прошу зняти з розгляду відповідно до поданої депутатом заяви.

Хто за те, щоб зняти з проекту порядку денного вказане питання? Прошу визначатись. Я мушу поставити на голосування, бо воно вже було в порядку денному і пройшло президію обласної ради, а заява поступила тільки вчора.

За – 56, не голосували – 12, утримались – 3: рішення прийнято.

Шановні колеги! Чи є якісь пропозиції до проекту порядку денного?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Прошу записатись для виголошення пропозицій.

Попович Василь Борисович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Випадково. Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Я прошу включити звернення щодо приєднання Богородчанського району до нового району з центром в Івано-Франківську в порядок денний. Це звернення було подано на президію, було підготовлено, на жаль, голосів не стало, я ще раз прошу з голосу його прийняти, і не займатись в цьому залі “перетягуванням канатів”. Тобто, це звернення… до мене за тиждень ніхто не
звернувся, щоб допомогти зі зверненням, а зараз відбуваються якісь дивні речі. Я дуже прошу, щоб в цьому залі були чесність і порядок. Дякую.

О.Сич. Щодо Богородчанського району?

С.Никорович. Приєднання до нового району…

О.Сич. Колеги, може я щось зовсім, може я на старості пам’ять втрачаю. У нас хіба було на президії таке питання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. У нас на президії про Богородчанський район?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я прошу вибачення. Ставлю на голосування пропозицію депутата. Я пам’ятаю, що у нас було звернення по Стерненку.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Добре. Прошу визначатись. Я прошу вибачення.

За – 41, утримались – 3, не голосували – 27: рішення прийнято… А, це процедурне питання, це процедурне питання, рішення прийнято.

Чи є ще..? Немає більше пропозицій, бо не записались, так?

Шановні колеги! З врахуванням проголосованих пропозицій ставлю на голосування
проект порядку денного в цілому. Прошу визначатись.

За – 59,  не голосували – 12: рішення прийнято.

Приступаємо до розгляду питань.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласного бюджету на 2020 рік”.

Проект рішення номер 1 – в окремій брошурі.

Доповідає Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації.

Проєкт рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду.

Шановні колеги! Матеріали вам роздані завчасно. Може ми перейдемо відразу до запитань, щоб зекономити час в умовах протиепідемічної ситуації?

Чи є запитання до доповідача?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Точніше, так. А, добре, запитання. Будь ласка, запишіться.

Гончарук Олег Романович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Випадково? Помилково. Добре.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Шановна Ірино Богданівно! Я вже не вперше в цьому залі звертаюсь до вас з наступним запитанням. Коли йде розподіл субвенції з державного бюджету, кошти, які призначені суто на охорону здоров’я, чому рішення приймаються без погодження з комісією з питань охорони здоров’я? Я знаю ваше відношення до реформи, яка йде в охороні здоров’я, я також скажу більше, але більше 100 млн.грн., які прийшли, абсолютно в комісії професійні медики, вони знають проблеми практично кожного закладу, і просто так розподіляються. І в контексті того, що говорив мій колега Олег Атаманюк, будь ласка, якщо можете сказати, скільки коштів за цей період, відколи почалась пандемія коронавірусної хвороби, виділено на закупівлю захисних засобів в області з обласного бюджету? Дякую вам.

І.Мацькевич. Шановний Манолію Васильовичу! Департамент фінансів подає пропозиції на обласну раду на підставі листів, які нам надає департамент охорони здоров’я, які відповідають безпосередньо за галузь охорони здоров’я, а вже безпосередньо обласна рада направляє ці листи на розгляд комісій.

Щодо тих коштів, які були виділені на COVID, то хочу зазначити, що загальна сума коштів, які виділена по області на COVID, складає 121 млн.грн., в тому числі за рахунок коштів місцевих бюджетів – 77 млн.грн., в тому числі за рахунок коштів обласного бюджету – 10 млн.грн., та за рахунок коштів благодійників виділено на COVID 45 млн.грн.

Щодо розподілу цих коштів, безпосередньо цим займається департамент охорони здоров’я і сам передбачає ті заходи, на які треба направляти ці кошти.

Дякую за запитання.

О.Сич. Дзеса Остап Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, значить, хтось за вас натиснув, тому що ваше прізвище система висвітлила.

Пані Галино, не натискайте більше кнопку за Остапа Васильовича, а то ви підставляєте його.

Дякую, Ірино Богданівно. Займіть своє робоче місце.

Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка, запишіться.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Я почну виступ з того, що  й “один у полі воїн”.

Шановні колеги! Шановний голово, шановні присутні!

Я хотів би акцентувати декілька слів по питанню, яке ми сьогодні розглядаємо…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Колеги, я прошу дати виступити.

Я хочу акцентувати на тому питанні, яке ми розглядаємо, тобто, зміни до обласного бюджету.

Ви знаєте, я очолюю комісію напротязі останніх 10 років, і дуже багато рішень комісія рекомендувала обласній державній адміністрації, департаменту охорони здоров’я, фінансовому департаменту про те, щоб виділяти кошти на придбання, розроблення програм, іншого, іншого. Знаєте, мені дуже дивно, коли постійно питання ігноруються.

Ця епідемія, тобто пандемія коронавірусної інфекції, яка сьогодні є у світі, у нашій державі, вона оголила ті проблеми, на які ми з вами, колеги, дуже і дуже багато років не дивились, не розглядали, і якось так відносились до цього питання, можу сказати, не так, як би мали відноситись, я легко скажу.

Знаєте, ми подавали пропозицію декілька років підряд, і в цьому році про розроблення програми і придбання рентгенобладнання для закладів охорони здоров’я. Ви розумієте, що сьогодні у більше половини, якщо не більше, закладів охорони здоров’я рентгенобладнання радянське, 80-х років. Сьогодні, коли треба всім робити рентгеобстеження, аж би пригодились нові цифрові рентгенапарати. Але чомусь ми завжди з вами знаходили кошти на автобусні зупинки, дороги, мости, інше, будемо говорити, вікна, дахи, але чомусь ми ніколи не можемо знайти кошти на придбання обладнання.

Два роки підряд ми пропонуємо департаменту охорони здоров’я, департаменту фінансів вишукати 1 млн. – 1,5 млн.грн. на закупівлю препарату “Актилізе”. Це препарат, який рятує життя, коли  є ішемічний інсульт, коли є тромбоемболія легеневих артерій, коли треба розчинити тромб.

Буквально два дні назад в обласній лікарні жінка з Микуличина, яка, так сталося, попала туди, врятували життя. Але у них “Актилізе” немає.

Чому постійно ігнорується дане питання?

Я, Віталію Васильовичу, звертаюся до вас особисто: візьміть на контроль, і коли департамент говорить, що є той препарат, то він має бути, і хворі мають його отримувати безплатно.

Ви знаєте, мені дико слухати, коли на прямих ефірах питають, а чому треба платити, інше платити. Колеги і хто нас слухає, ще раз звертаюся: якщо у вас вимагають кошти, не давайте. Якщо у вас повторно вимагають, ви зверніться в ті органи, які наведуть порядок. Але коли ви даєте гроші, а потім кажете, що у вас вимагають, цього не робіть.

І питання захисних засобів. Так, дякуючи благодійникам, гуманітарні… ми забезпечені, але ще раз хочу звернути увагу: респіратори класу Р3 недостатні…

О.Сич. Шановні колеги! Оскільки є пропозиції бюджетної комісії, яка засідала щойно, напередодні сесії, сьогодні, знову ж таки по перекидці коштів в галузі охорони здоров’я, і це пов’язано із функціонування лікарень, лікарів, в боротьбі з коронавірусом, то я пропоную
проект рішення прийняти за основу. Прошу визначатись.

За – 61, не голосували – 9: рішення прийнято.

І ставлю на голосування пропозиції комісії обласної ради, які вам роздані, у вас є на руках. Зачитувати не буду, бо то цілий листочок. Думаю, що ви ознайомились. Прошу визначатись.

За – 55, не голосували – 15: рішення прийнято.

Шановні колеги! Знову ж таки до відома. У проекті цього рішення серед всього іншого є більше 4 млн.грн. виділено на преміювання працівників закладів охорони здоров’я, які задіяні до боротьби із коронавірусом. Ми радились з керівництвом обласної державної адміністрації напередодні сесії, нам вдалося знайти деякі резерви і ці кошти виділити. Це наш невеличкий вклад з обласного бюджету на підтримку цих людей.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому. Прошу визначатись.

За – 60, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про посилення профілактичного впливу і протидії проявам наркоманії, пияцтва, алкоголізму та тютюнокуріння серед населення області”.

Проект рішення номер 2 – в окремій брошурі.

Доповідає Кобельська Ірина Василівна – виконуюча обов’язки директора департаменту охорони здоров’я обласної адміністрації.

Проєкт розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії.

Колеги, це питання ми вже давно, скажемо, до цього питання звертались, раніше приймали звернення. За проханням громадських діячів обласна державна адміністрація напрацювала проект рішення, він віддавна вже висить на сайті обласної ради, ви маєте у матеріалах, думаю, що ви ознайомились, тому пропоную перейти до запитань.

Чи є запитання до доповідача?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Ірино Василівно, я в принципі не планував по цьому питанню виступати, але оскільки мені часу не стало, коли я виступав по фінансових питаннях, ми розглядаємо питання протидії наркотикам, іншому. Але є сфера при застосуванні наркотиків, де це є життєво необхідним, тобто, онкологічні хворі, які мають отримувати для зняття больового синдрому.

Вчора до мене звернувся один зі світил, професор медичного університету. У нашому одному з районів виникла ситуація, коли люди вимушені збирати гроші по церквах для того, щоб надавати невідкладну… знімати больовий синдром наркотиками.

Прошу вас довести до відома всіх центрів первинної допомоги, що кошти на капітаційній ставці повинні використовуватись на закупівлю наркотичних середників, і щоб це ганебне явище, коли люди збирають для наркотичних середників, щоб такого не було. Я скажу, який район. Дякую.

І.Кобельська. Дякую, Манолію Васильовичу.

О.Сич. Дякую, Ірино Василівно. Запитання завершились. Колеги, займіть своє місце в залі, будь ласка.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Немає?

Ставлю на голосування… не було пропозицій до проекту рішення, ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись. Кажуть, трошки система зависла, просимо почекати. Система дає збій, її вірус так само атакує, як і людей.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Система не витримує експресії виступів окремих депутатів.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Система не хоче видавати. Він діє на систему як вірус.

Все, включилось поіменне голосування. Прошу визначатись.

За – 59, не голосували – 11: рішення прийнято.

О.Сич. Розглядається питання “Про визнання бійців-добровольців, які брали участь у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету на Сході України”.

Проект рішення номер 3 – на окремому аркуші.

Доповідає Чаплинська Наталія Любомирівна – голова постійної комісії обласної ради з питань захисту прав учасників, ветеранів антитерористичної операції на Сході України та членів їх сімей.

Проект рішення напрацьовано на рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради постійною комісією.

Дуже коротенько, Наталіє Любомирівно, суть змін до чинного нашого рішення.

Н.Чаплинська. У нас є положення про добровольців, і в цьому положенні не враховані капелани, які так само беруть участь у захисті на Сході України. І від них поступила пропозиція, і на комісії було прийнято рішення, щоб їх включити про надання і надати їм статус так само добровольців. Чого? Тому що в Законі, який був у грудні прийнятий Верховною Радою, ці захисники не враховані, і вони залишились поза статусом. Тому прошу їх підтримати, це питання підтримати.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. Немає.

О.Сич. Чи є бажаючі виступити? Немає.

Я все-таки пропоную внести зміни, бо, ви знаєте, у нас, насправді, вже рішення про визнання бійців-добровольців було прийнято. Тому, очевидно, має звучати або “Про внесення змін до рішення…”, або ж “Про визнання капеланів-добровольців бійцями-добровольцями…”, “Про визнання військових капеланів бійцями-добровольцями…”.

Давайте таким чином: я ставлю на голосування проект рішення за основу, а зараз будемо голосувати зміну. Прошу визначатись.

За – 61, не голосували – 9: рішення прийнято.

Ну, і давайте сформулюємо тоді. Можливо, “Про внесення змін до…”, бо якщо ми скажемо про всіх військових капеланів, то ніби всіх гамузом, незалежно, був він на фронті чи не був.

Давайте ми, напевно, сформулюємо “Про внесення змін до рішення…”, а дальше – по
тексту… “про визнання бійців-добровольців”.

Прошу визначатись.

За – 57, не голосували – 13: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 59, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про хід виконання регіональної програми запобігання та
лікування серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань на 2016-2020 роки”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 4 – в окремій брошурі.

Доповідає Кобельська Ірина Василівна – виконуюча обов’язки директора департаменту охорони здоров’я обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду.

Аналогічно, шановні колеги, питання віддавна є присутнє на нашому сайті, матеріали вам роздані, ви з ними ознайомились, комісія розглянула.

Чи  є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую, Ірино Василівно.

І.Кобельська. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 64, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання у 2019 році Обласної програми охорони
навколишнього природного середовища до 2020 року”.

Проект рішення номер 5 – в окремій брошурі.

Доповідає Пліхтяк Андрій Дмитрович – начальник управління екології та природних ресурсів обласної адміністрації.

Проєкт розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Є. Будь ласка, запишіться.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний Андрію Дмитровичу! У мене питання по минулому році. В колишньому туберкульозному відділенні Солотвинської лікарні, потім фтизіопульмоцентрі були збудовані очисні споруди. До сьогодні вони не введені в експлуатацію.

Скажіть, будь ласка, яка доля на сьогодні, де суди розглядають? Бо зараз починається виборчий процес, і знову буде питання піднято на всіх рівнях. Тому я прошу вас завчасно дати роз’яснення, бо це екологічні кошти, і об’єкт до сьогодні не зданий в експлуатацію. Яка ситуація?

А.Пліхтяк. Манолію Васильовичу. Доброго дня, Олександре Максимовичу, Віталію Васильовичу. Шановний Манолію Васильовичу! Дане питання… по-перше, замовником був департамент будівництва ОДА, і на сьогоднішній день по тих очисних спорудах тривають судові процеси.

О.Сич. Дякую, Андрію Дмитровичу.

Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 62, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 20.12.2019.
№ 1333-33/2019 “Про фінансування природоохоронних заходів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища за рахунок планових надходжень у 2020 році” (зі змінами)”.

Проект рішення номер 6 – в окремій брошурі.

Доповідає Пліхтяк Андрій Дмитрович – начальник управління екології та природних
ресурсів обласної адміністрації.

Проєкт розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології та раціонального природокористування і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

А.Пліхтяк. Олександре Максимовичу, з вашого дозволу.

О.Сич. Будь ласка.

А.Пліхтяк. Тут просто технічне уточнення. В пункті 1.3 пише “річка Хотимирівка”, а правильно “річка Хотимирка”.

О.Сич. Треба буде вносити пропозиції, тоді я ставлю на голосування за основу.

Запитань немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу.

За – 64, не голосували – 7: рішення прийнято.

І є технічне уточнення. Будь ласка, доповідач, ваше технічне уточнення.

А.Пліхтяк. У пункті 1.3 рішення в кінці абзацу “гідрологічного стану річки Хотимирівка”, а правильно “Хотимирка”.

О.Сич. Шановні колеги! Прошу визначатись по цій пропозиції.

За – 58, не голосували – 13: рішення прийнято.

А.Пліхтяк. Дякую.

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення в цілому. Прошу голосувати.

За – 67, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 20.12.2019.
№ 1332-33/2019 “Про розподіл коштів бюджету розвитку обласного бюджету на 2020 рік” (зі змінами)”.

Проект рішення номер 7 – в окремій брошурі.

Доповідає Рачкевич Володимир Степанович – заступник директора департаменту розвитку громад та територій, дорожнього, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ніяких змін до рішення немає?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 66, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласної комплексної Програми соціального захисту населення Івано-Франківської області на 2017-2021 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 23.12.2016. № 402-12/2016, (зі змінами)”.

Проект рішення номер 8 – в окремій брошурі.

Доповідає Корженьовський Володимир Михайлович – директор департаменту соціальної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 63, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до регіональної цільової програми “Відродження Галича як давньої столиці України” на 2018-2021 роки” (зі змінами)”.

Проект рішення номер 9 – в окремій брошурі.

Доповідає Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії.

Постійна комісія з питань бюджету, фінансів та податків рекомендувала до розгляду на сесії з врахуванням пропозиції комісії.

Пропозиція комісії – у цій же брошурі.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу.

За – 64, не голосували – 7: рішення прийнято.

Шановні колеги! Є пропозиції комісії з питань бюджету, фінансів та податків. У додатку до регіональної цільової програми “Відродження Галича як давньої столиці України” на 2018-2021 роки пункт 13 переліку заходів викласти в такій редакції: “видання науково-популярної продукції про Галич та висвітлення реклами про Галич у соціальних мережах та мережі Інтернет”. Тобто, доповнити, щоб це була не тільки продукція, але й висвітлено у мережах.

Ставлю на голосування пропозицію комісії.

За – 63, проти – 1, утримався – 1, не голосували – 6: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням пропозиції.

За – 65, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до регіональної цільової програми “Духовне життя” на 2016-2020 роки”.

Проект рішення номер 10 – в окремій брошурі.

Доповідає Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 64, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до комплексної програми “Здоров’я населення Прикарпаття 2013-2020”.

Проект рішення номер 11 – в окремій брошурі.

Доповідає Кобельська Ірина Василівна – виконуюча обов’язки директора департаменту охорони здоров’я обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

І.Кобельська. Дякую.

О.Сич. За – 60, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до Програми розвитку освіти Івано-Франківщини на 2016-2023 роки (зі змінами)”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 12 – в окремій брошурі.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 55, не голосували – 16: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до Антикорупційної програми Івано-Франківської обласної ради на 2019-2020 роки та Звіту за результатами оцінки корупційних ризиків у діяльності Івано-Франківської обласної ради (зі змінами)”.

Проект рішення номер 13 – в окремій брошурі.

Доповідає Басараб Сергій Михайлович – заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності, правопорядку, антикорупційної політики, люстрації та очищення влади, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення? Є запитання. Будь ласка, запишіться.

Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Дякую. Шановні колеги! Я пропоную підтримати дані зміни. Чому? Тому що з’явилась хороша пропозиція в даному звіті, а особливо пункт про недоброчесність посадових осіб під час подання кандидатур на призначення керівників підприємств, установ, організацій комунальної власності. Я вважаю, що це необхідний пункт, і апарату обласної ради, і всім нам, депутатам, конкурсним комісіям, наглядовим радам обов’язково треба приймати активну участь і впроваджувати в життя даний пункт. Прошу підтримати дані зміни.

Дякую.

О.Сич. Білик Роман Павлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Випадково. Приймак Іван Васильович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Випадково.

Шановні колеги! Оскільки… Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Оскільки не було пропозицій до проекту рішення, ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 59, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 02.03.2018.
№ 819-20/2018 “Про програму розвитку та оновлення матеріально-технічного забезпечення ОТБ “Галичина” на 2018-2022 роки”.

Проект рішення номер 14 – в окремій брошурі.

Доповідає Дебенко Ігор Богданович – генеральний директор обласного телебачення “Галичина”, наш колега.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Також немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

І.Дебенко. …у мене конфлікт інтересів.

О.Сич. За – 59, не голосували – 12: рішення прийнято.

Прошу колектив телебачення “Галичина” врахувати, що генеральний директор не голосував за це рішення.

Розглядається питання “Про внесення змін до комплексної цільової соціальної програми розвитку цивільного захисту Івано-Франківської області на 2016-2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 03.07.2015. № 1686-37/2015 (зі змінами)”.

Проект рішення номер 15 – в окремій брошурі.

Доповідає Стебницький Володимир Миронович – начальник управління з питань цивільного захисту обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу та з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

В.Стебницький. Дякую.

О.Сич. За – 56, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до плану діяльності обласної ради з підготовки проєктів регуляторних актів на 2020 рік”.

Проект рішення номер 16 – на окремому аркуші.

Доповідає Пліхтяк Андрій Дмитрович – начальник управління екології та природних ресурсів обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу та з питань екології та раціонального природокористування, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу та в цілому. Прошу визначатись.

За – 58, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про комплексну цільову соціальну програму розвитку цивільного захисту Івано-Франківської області на 2021-2025 роки”.

Проект рішення номер 17 – в окремій брошурі.

Доповідає Стебницький Володимир Миронович – начальник управління з питань цивільного захисту обласної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

А постійна комісія обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків рекомендувала затвердити зазначену програму тільки на 2021 рік, аби не “зв’язувати по руках” депутатів
наступного скликання.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є інші пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу.

В.Стебницький. Дякую.

О.Сич. За – 60, не голосували – 11: рішення прийнято.

Ставиться на голосування пропозиція комісії з питань бюджету, фінансів та податків, аби програму обмежити дією тільки на один рік. Прошу визначатись.

За – 47, не голосували – 24: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням пропозицій комісії.

За – 62, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження регіональної цільової програми паспортизації пам’яток містобудування та архітектури Івано-Франківської області на
2021-2025 роки”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 18 – в окремій брошурі.

Доповідає Рачкевич Володимир Степанович – заступник директора департаменту розвитку громад та територій, дорожнього, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії.

Постійна комісія обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків рекомендувала затвердити зазначену програму тільки на 2021 рік, аналогічно, як у попередньому рішенні.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є інші пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає.

Ставлю на голосування за основу.

За – 59, не голосували – 12: рішення прийнято.

Ставлю на голосування  пропозицію бюджетної комісії. Прошу визначатись.

За – 42, не голосували – 29: рішення не прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 60, проти – 1, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про Програму розвитку та фінансової підтримки комунальних некомерційних підприємств охорони здоров’я Івано-Франківської обласної ради на 2020-2021 роки”.

Проект рішення номер 19 – в окремій брошурі.

Доповідає Кобельська Ірина Василівна – виконуюча обов’язки директора департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії.

Колеги, чи є запитання?

Є, прошу записатись.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Ірино Василівно, на попередній сесії ми приймали звернення в контексті реформи, яка почалась з 1 квітня, до вищих ешелонів влади. І одним з питань було дотримання статусу гірських населених пунктів. Ми давали доручення обласній адміністрації в особі вашого департаменту про те, щоби підготувати звернення до вищих ешелонів влади. Тобто, ще раз, Віталію Васильовичу та Ірино Василівно, звертаю вашу увагу на те, що комунальні підприємства, які розташовані у гірських населених пунктах, згідно пакету послуг не мають коштів на виплату гірських, а натомість мають виплачувати зарплату на 25 відс.

Прошу вас підготувати звернення до Кабінету Міністрів України про внесення змін у відповідну постанову і включити у пакет… оплату за пакет послуг корегувальний коефіцієнт 1,25 для населених пунктів гірської місцевості. Дякую.

І.Кобельська. Дякую, Манолію Васильовичу. Дійсно, є багато колізій між тим законодавством, яке працювало до 1 квітня, з реформуванням галузі охорони здоров’я з 1 квітня фінансування передбачає… фінансування програми медичних гарантій передбачає забезпечення безоплатної медичної допомоги, в той же час не враховує окремі вимоги по законодавчих актах, в тому числі те, що ви сказали, – це оплата гірських.

Зазначене звернення вже неодноразово направлялось до Міністерства охорони здоров’я, однак на сьогодні тариф незмінний, і для врегулювання частково ситуації щодо виникнення заборгованості по тих закладах, які знаходяться  в гірській місцевості, за рахунок коштів
державної субвенції, яка передбачена на підтримку закладів охорони здоров’я, ми частково на 2 місяці передбачили кошти якраз для заробітної плати по тих закладах, де є заборгованість, в першу чергу в гірських районах.

О.Сич. Гончарук Олег Романович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Ірино Василівно, у мене запитання. На 2020 рік, ще раз уточніть, яка сума коштів передбачена для підтримки підприємств.

І.Кобельська. Програмою передбачено майже 90 млн.грн. на 2020 рік, але це очікувана потреба. Це не самі кошти. Кошти з державного бюджету на підтримку закладів охорони здоров’я з державного бюджету складають 109 млн.грн., 109 млн.грн.

О.Сич. Я наголошую. З обласного бюджету обласна державна адміністрація передбачає 90 млн.грн. Я не фінансист, але я маю глибокий сумнів, що вони є. Якщо, Володимире Васильовичу, Віталію Васильовичу, якщо обласна адміністрація до кінця року не забезпечить для охорони здоров’я додаткових 90 млн.грн., ми будемо вважати, що запропонована вами програма носить популістичний і непредметний характер, і є шкідливою. Бо треба не просто декларувати голо, що ми хочемо помогти, а треба допомагати предметно: реальні цифри, реальні гроші, звідки взяти. А не просто декларувати, що ми хочемо допомогти.

Я вважаю, що ця програма буде недієвою, і це просто замилювання очей, що ви нібито допомагаєте охороні здоров’я. Не допомагаєте. Але нехай це буде на вашій совісті. Вона поступила, вона потрібна, треба голосувати. Ви повинні її виконати.

Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування… Є, будь ласка, запишіться.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Шановний голово, шановні колеги! Питання, яке ми розглядаємо, воно є актуальним в контексті тої реформи, яка розпочалась з 1 квітня 2020 року.

На попередній сесії ми з вами приймали рішення, де вказували ряд ризиків, які можуть чекати охорону здоров’я населення у зв’язку із введенням даної реформи. Але оскільки на верхах було прийнято рішення, реформа вступила, і зараз дуже оголюється багато проблемних питань, які виникають, які не передбачені законом про фінансові гарантії, які не передбачені відповідними постановами Кабінету Міністрів, і дуже багато, коли нам дають відповіді центральні органи влади – Кабінет Міністрів України в особі Міністерства охорони здоров’я, НСЗУ, вони всі звертають увагу, що це функція місцевих бюджетів, що це мають місцеві бюджети робити.

Звертаюся до місцевих органів влади, вони пишуть: у зв’язку з невиконанням дохідної частини питання вирішити не можна.

Тому населення, яке отримує медичну допомогу згідно з пакетом медичних послуг, згідно з тими програмами, які затверджують місцеві ради, повинно отримувати належну допомогу. Одне з питань, яке не врегульовано, я вже говорив, – це гірські. Однак ряд… надзвичайно багато закладів охорони здоров’я у зв’язку з підписанням пакетів на медичні послуги попали в зону ризику по нашій області та по всій Україні. Це протитуберкульозні заклади, психіатричні заклади, та ж інфекційна Коломийська лікарня. Ви знаєте, мені шкода головного лікаря, який “б’ється”, а йому розказують, куди він має звертатись. Це був заклад обласного підпорядкування, ми допустили до того, що він пішов на скорочення. І розумієте, коли пішла пандемія у світі, і ми скорочуємо інфекційну лікарню, – це абсурд є, я не хочу казати гіршими словами. Країни Європи, потужні Сполучені Штати Америки, вони “горять” тому, що в них таке, як інфекційна служба не передбачена була, і в багатопрофільних лікарнях лікують хворих. А такі лікарні треба розвивати. Але сьогодні ми повинні дане питання підтримати і фінансову підтримку повинні їм надавати.

Питання, яке я говорив у запитанні по наркотичних середниках, колеги, Рожнятівський район, звертаюся до керівництва Рожнятівського району. Вчора, ще раз кажу, звертається людина, онкохвора, виписують на амбулаторне лікування, а центр первинної допомоги говорить, що у них місцева влада не виділила кошти на придбання наркотичних середників. У 21 столітті, коли ми всіх лікуємо, кругом лікуємо, і хворому мають збирати по церквах гроші, це недопустимо.

Я вчора зв’язувався з Національною службою здоров’я України. Чітко сказано: кошти мають бути як з коштів НСЗУ, так і місцеві органи влади мають дати.

Тому прошу керівництво центру Рожнятівського вирішити питання, щоби цей хворий отримував наркотичні середники за кошти відповідно чинного законодавства. Дякую.

О.Сич. Тільки я прошу не обманювати людей. Коломийська інфекційна лікарня є не
обласною лікарнею, а Коломийською міською лікарнею, і тому ми висловлюємо сподівання, що м.Коломия докладе зусиль до повноцінного функціонування цього закладу. Це перше.

А по-друге, Володимир Васильович Кифорук, шановний наш колега, не переживайте, дивіться: в програму закладено 90 млн.грн., будете мати гроші. Що ви переживаєте?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Не було змін до проекту рішення. Ставлю на голосування за основу і в цілому. За – 62, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про Програму розвитку місцевого самоврядування в Івано-Франківській області на 2021 рік”.

Проект рішення номер 20 – в окремій брошурі.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 62, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про обрання представників до складу поліцейської комісії
№ 28 Управління патрульної поліції в Івано-Франківській області Департаменту патрульної поліції Національної поліції України”.

Проект рішення номер 21 – на окремому аркуші.

Доповідає Басараб Сергій Михайлович – заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності, правопорядку, антикорупційної політики, люстрації та очищення влади, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій комісії.

Пропозиції додаються.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є ще якісь пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Шановні колеги! Ставлю на голосування за основу.

За – 60, проти – 1, не голосували – 9: рішення прийнято.

Шановні колеги! Суть пропозицій комісії полягає в тому, що вони персонально пропонують до складу цієї комісії Лукиніва Ігоря Михайловича та Вишневецьку Наталію Миколаївну. Матеріали у вас в матеріалах сесії є. Вибачайте за тавтологію.

Прошу голосувати за пропозицію комісії.

За – 55, утримався – 1, не голосували – 14: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 59, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про обрання представника до складу постійної поліцейської комісії Управління поліції охорони в Івано-Франківській області”.

Проект рішення номер 22 – на окремому аркуші.

Доповідає Басараб Сергій Михайлович – заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності, правопорядку, антикорупційної політики, люстрації та очищення влади, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій комісії.

Пропозиції вам додано.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є інші пропозиції? Немає.

Ставлю на голосування за основу.

За – 56, не голосували – 14: рішення прийнято.

Суть пропозиції комісії полягає в тому, що вона пропонує персонально до складу комісії Загірняка Олександра Васильовича. Прошу голосувати.

За – 51, утримались – 3, не голосували – 15: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 51, утримались – 2, не голосували – 16: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання постанови Верховного Суду у справі
№ 0940/2394/18 (№ К/9901/26524/19), постанови Восьмого апеляційного адміністративного суду у справі № 857/5629/19 (№ 0940/2394/18) та рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду у справі № 0940/2394/18 щодо надання товариству з додатковою відповідальністю “Рогатинпісок” гірничого відводу для розробки Північно-Західної ділянки Москалівського родовища піску”.

Проект рішення номер 23 – в окремій брошурі.

Доповідає Басараб Сергій Михайлович – заступник голови обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань захисту прав людини, законності, правопорядку, антикорупційної політики, люстрації та очищення влади і з питань екології та раціонального природокористування, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Шановні колеги! У матеріалах до проекту рішення вам надано копію Ухвали Восьмого апеляційного адміністративного суду про відмову в задоволенні заяви Івано-Франківської обласної ради щодо роз’яснення зазначеної постанови Восьмого апеляційного адміністративного суду.

Суть полягає в чому? Суд зобов’язує депутата голосувати тільки “за”, що є прецедентом в історії і є грубим порушенням законодавства про місцеве самоврядування. Ми попросили суд пояснити, як це зробити. Суд нам відмовив у поясненні. Відмова суду у вас є в матеріалах справи, будь ласка, проаналізуйте.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 27, утримався – 1, не голосували – 28: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про подання до Верховної Ради України щодо перейменування села Брустурів Космацької сільської ради об’єднаної територіальної громади Косівського району на село Брустури Космацької сільської ради об’єднаної територіальної громади Косівського району”.

Проект рішення номер 24 – в окремій брошурі.

Доповідає Мельничук Василь Іванович – голова постійної комісії обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування.

Проект напрацьовано та рекомендовано для розгляду на сесії обласної ради постійною комісією обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 56, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про представлення до нагородження Почесною грамотою Верховної Ради України Яковини Миколи Михайловича”.

Проект рішення номер 25 – в окремій брошурі.

Доповідає Мельничук Василь Іванович – голова постійної комісії обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування.

Проект рішення напрацьовано та рекомендовано для розгляду на сесії обласної ради постійною комісією.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 56, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звіт директора Регіонального центру народного мистецтва “Гуцульська ґражда”.

Проект рішення номер 26 – в окремій брошурі.

Доповідає Лосюк Василь Петрович – директор Регіонального центру народного мистецтва “Гуцульська ґражда”.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 57, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про продовження трудових відносин з директором Регіонального центру народного мистецтва “Гуцульська ґражда”.

Проект рішення номер 27 – в окремій брошурі.

Доповідає Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 53, не голосували – 16: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звільнення ректора Івано-Франківського обласного
інституту післядипломної педагогічної освіти Зуб’яка Романа Миколайовича”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 28 – на окремому аркуші.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка, є запитання. Що дальше буде? Відповідайте.

В.Кімакович. Шановний голово, шановні депутати! Це є протокольне питання, оскільки є Положення обласної ради про призначення і звільнення керівників.

Ви даєте згоду на звільнення, ми призначаємо людину виконувачем обов’язків, відбувається процедура відповідно до цього Положення обрання нового ректора. Після того ви даєте згоду на його призначення, тої людини, яка пройшла повну процедуру.

О.Сич. Інших запитань немає.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 51, утримався – 1, не голосували – 16: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звільнення директора комунального вищого навчального закладу “Прикарпатський лісогосподарський коледж” Черневого Юрія Івановича”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 29 – на окремому аркуші.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду.

Чи є запитання?

В.Кімакович. Аналогічна ситуація.

О.Сич. Аналогічна ситуація.

Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

У Черневого конфлікт інтересів, він не голосує. Хоч це би мав оголосити він сам.

За – 44, утримався – 1, не голосували – 23: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про укладення контракту з директором фізико-технічного
ліцею-інтернату Івано-Франківської обласної ради Янишівським Мирославом Ярославовичем”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 30 – в окремій брошурі.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції? Є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Будь ласка, запишіться для запитань.

Рудик Марія Олександрівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Приймак Іван Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Поліш Володимир Віталійович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Гончарук Олег Романович.

Голос із залу. Помилково.

О.Сич. Помилково. Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Перш за все, я хочу зауважити, що пан Мирослав – один з тих, хто створював цей ліцей, цей найпотужніший ліцей в нашій області. Цей ліцей належить обласній раді. І я хочу подякувати від імені випускників фізико-технічного ліцею за його велику роботу, і прошу всіх депутатів підтримати. В цьому залі як мінімум два випускники цього закладу. А зокрема, Олександре Максимовичу, попросити вас допомогти, щоб ліцей переїхав, повернувся у м.Івано-Франківськ. Адже його перебування за межами області створює певні незручності тим, хто вчиться. Я прошу всіляко посприяти, щоб цей потужніший заклад в області повернувся в центр Івано-Франківська для того, щоб він знову міг працювати на повну потужність. Дякую.

О.Сич. В робочому порядку скажете, коли переїжджає, я одягну спецовку і допоможу переїжджати.

Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 58, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про укладення контракту з директором Черченської
спеціальної школи Івано-Франківської обласної ради Шемберко Надією Тарасівною”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 31 – в окремій брошурі.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Також немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 49, не голосували – 19: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про призначення начальника обласного комунального
підприємства “Коломийське міжрайонне бюро технічної інвентаризації”.

Проект рішення номер 33 – в окремій брошурі.

Доповідаю, шановні колеги…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А у мене у веденні сесії його немає, шановний апарат.

Отже, шановні колеги, розглядається питання “Про призначення…”. (Без мікрофона).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Тридцять друге дайте.

Розглядається питання… прошу вибачення… розглядається питання “Про призначення генерального директора комунального некомерційного підприємства “Івано-Франківська обласна дитяча клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 32 – в окремій брошурі.

Доповідає Кобельська Ірина Василівна – виконуюча обов’язки директора департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозиції комісії.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Атаманюк Олег Юрійович.

О.Атаманюк – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Шановні колеги! Я
звертаюся до всіх вас, що сьогодні ми не голосуємо за підтримку просто керівника. Сьогодні ми голосуємо за майбутнє здоров’я і життя дітей нашої області. Тому я всіх вас закликаю підтримати цього надзвичайно гідного і достойного чоловіка, який віддав велику частину свого життя для служіння і порятунку наших дітей. Мало того, що він професійний реаніматолог, він ще й великий організатор охорони здоров’я, який на посаді начмеда пропрацював величезну кількість років. І тому прошу вас підтримати. Майте на увазі, що сьогодні дійсно від вашого рішення в майбутньому буде залежати життя і здоров’я дітей нашої області. Дякую.

О.Сич. Токарчук Олег Володимирович.

О.Токарчук – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Шановні колеги-депутати! З 2001 року я працюю лікарем Коломийської дитячої лікарні. З 2001 року я знаю цього управлінця, який за 19 років кожного разу взяв телефон, кожного разу відгукнувся на якусь потребу, і кожного разу включився в порятунок дитини. І про це скажуть всі керівники дитячих лікувальних установ нашої області.

Тарас Мельник – він не тільки хороший кризовий менеджер, він хороший управлінець. І направду сьогодні, в період реформування лікувальних закладів, в період епідемії наша
підтримка цієї людини буде хорошим сигналом для лікувального закладу, щоб він міг далі рухатись у реформі, розвиватись і будувати себе.

Тому я прошу всіх депутатів проявити відповідальність і підтримати цю кандидатуру. І я маю честь підтримати його.

О.Сич. Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Шановні колеги-депутати! Шановний голово! Я хочу висловити свою думку за цю людину, перше, офіційно як депутат, як член конкурсної комісії.

На комісії ми двічі розглядали дане питання і була завжди одностайність. Ми заслухали претендента на посаду генерального директора, і він відповідає всім вимогам, які на сьогодні можуть бути для кандидата.

Хочу відмітити, як і попередні колеги говорили, досвід має величезний, він є організатор охорони здоров’я, він є прекрасний реаніматолог і людина. По-перше, що у нього є позитивне, – він не конфліктна людина. На сьогодні трудовий колектив його підтримує. Конфліктів немає. Я знаю, які можуть бути перипетії дальше, але я би просив всіх вас, колеги-депутати, подумати, як казав мій колега Олег, за майбутнє, надання медичної допомоги дитячому населенню області. Людина, яка багато приклалась для розбудови дитячої клінічної лікарні, дуже багато грантів міжнародних за його ініціативи було проведено і поступило багато коштів. Тому я рахую, що ми маємо інколи зробити дії, але ми маємо розуміти те, що населення, дитяче населення Івано-Франківщини, трудовий колектив не мають страждати через те, що ми можемо голосувати чи не голосувати.

Прошу вас, всі фракції, всіх колег-депутатів: підтримайте дану кандидатуру на посаду генерального директора. І комісія двічі засідала, одностайно прийняли рішення про підтримку, і рекомендувати сесії підтримати кандидатуру Мельника Тараса Михайловича. Дякую вам.

О.Сич. Білик Роман Павлович.

Р.Білик – в/о № 50, депутатська фракція політичної партії “Українське об’єднання патріотів – УКРОП”. Шановне товариство! Я протягом багатьох років працюю в педіатрії. Ви знаєте, яка це непроста робота. А особливо, коли ти працюєш десь на периферії, не в центрі, де у тебе багато порадників, друзів, а коли ти працюєш на периферії.

І мушу вам сказати, що у випадку десь попадання важкої дитини, бо інакше ми сюди не доправляємо, ця людина завжди чи у ролі дитячого реаніматора, чи в ролі організатора охорони здоров’я… Мені не раз доводилось будити його серед ночі, людина завжди підніме трубку. Уважний, комунікабельний, з ним приємно працювати.

Я теж хотів би, ви знаєте, інколи, коли дитина дуже важка, з тих чи інших причин ти молишся, щоб дитина вийшла, ти молишся до Господа Бога, в тому числі молишся і до цього прекрасного чоловіка. Розумієте? Тому що в лікуванні дітей велика його заслуга є.

Тому я закликаю всіх. Ви бачите, тут не тільки думка Білика чи фракції “УКРОП”, тут думка багатьох фракцій висловлюється сьогодні на підтримку цього прекрасного керівника. І зараз, коли у нас медична реформа “на носі”, я зовсім не применшую інших заслуг інших кандидатів, які там були, але людина виграла конкурс, людина підтримана трудовим колективом, підтримана комісією. Мені здається, ми іншого права не маємо.  Я за те, щоб підтримати.

Дякую.

О.Сич. Дякую. Колеги, каже Роман Ткач, що у нього заїла кнопка, тому прошу увімкнути мікрофон депутата Романа Ткача.

Р.Ткач. Шановні колеги! Шановний пане голово! Ще у далекому 2005 році я з покійним Григорієм Бойчуком проводив співбесіду з паном Тарасом Мельником, він вже тоді працював заступником, і вже тоді ми хотіли поставити його керівником обласної клінічної лікарні. В силу певних причин тоді цього не сталося. Сьогодні пан Тарас ще більше виріс, він вже близько 20 років працює на посаді заступника. Ви бачите, яка думка загалом колег-депутатів. І я тішуся, що нарешті суспільство повертається не тільки до одного критерію, що він молодий, а найголовніше в таких справах як лікарських – досвід.

Тому, колеги, проголосуймо за пана Тараса, це якраз той випадок, коли людина на своєму місці. Я вам дякую.

О.Сич. Дякую, шановні колеги. Я так бачу, що всі або майже всі фракції висловились, тому ставлю на голосування. Змін до проекту рішення не було, ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ой, ой-йой. Я прошу вибачення. За основу, бо там є пропозиції комісії, за основу.

За – 44, не голосували – 19: рішення прийнято.

Пропозиція комісії. Пропозиція комісії: рекомендувати депутатам обласної ради призначити Мельника Тараса Михайловича генеральним директором комунального некомерційного підприємства “Івано-Франківська обласна дитяча лікарня” Івано-Франківської обласної ради терміном на 5 років.

Ставлю на голосування.

За – 42: рішення не прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Добре, але термін треба визначати.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Якщо ви не проголосували, тоді давайте інші пропозиції щодо терміну.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Увімкніть, будь ласка… Запишіться, будь ласка, для пропозицій щодо терміну. Без терміну ми рішення прийняти не можемо. Тому що під час підписання контракту голова обласної ради не має права самостійно визначати термін.

О.Левицький. Шановний пане голово, шановні колеги-депутати! Найперше, дякую вам за підтримку, яку ви висловили кандидату, бо тривалий час обласна дитяча клінічна лікарня без керівника не має права залишатись, тим більше, якщо ми будемо призвідниками цього. Я пропоную повернутись до терміну – 5 років і дати можливість відповідально керувати і дбати за результати. Тим більше, це на початку встановлення комунального некомерційного підприємства, я думаю, що важливо і принципово. Дякую.

О.Сич. Є пропозиція повернутись до голосування пропозиції комісії. Ставлю на голосування про повернення до голосування. Питання процедурне, треба 28 голосів. Прошу визначатись.

За – 42: рішення прийнято.

Тоді ставлю ще раз на голосування пропозицію комісії щодо укладення контракту терміном на 5 років. Прошу голосувати.

За – 43: рішення прийнято.

(Оплески в залі).

Ставлю на голосування проект рішення в цілому. Прошу визначатись.

За – 42: рішення не прийнято.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Розглядається питання “Про призначення начальника обласного комунального підприємства “Коломийське міжрайонне бюро технічної інвентаризації”.

Проєкт рішення номер 33 – в окремій брошурі.

З вашого дозволу, буду доповідати я.

Оскільки відповідно до Положення про порядок призначення на посаду та звільнення з посади керівників підприємств, установ, закладів, організацій спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області пропозицію формує комісія, але цю пропозицію до відома сесії озвучує голова обласної ради.

Інформую вас про те, що до обласної ради надійшли заяви від трьох претендентів на посаду начальника обласного комунального підприємства “Коломийське міжрайонне бюро технічної інвентаризації”: спочатку від Назарія Коваля, а пізніше – від Іванослава Бойчука та Олега Яремина.

Згідно із зазначеним вище Положенням у разі внесення на розгляд обласної ради кількох проектів рішень щодо призначення різних претендентів на посаду Керівника одного і того ж підприємства, установи, закладу, організації постійні комісії обласної ради відповідно до їх функціональних повноважень розглядають кожен із проектів та надають рекомендації щодо призначення одного з претендентів на посаду Керівника.

Постійна комісія обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, розглянула усі три проекти рішень із зазначеного питання та рекомендувала до розгляду на сесії обласної ради проект рішення, який вам надано у матеріалах сесії.

А тому відповідно до рішення комісії цю пропозицію я як голова обласної ради подаю вам на розгляд.

Чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є запитання. Прошу записатись.

Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. На комісії, дійсно, розглядалось питання щодо подання наглядової ради, але ми сьогодні з вами прийняли зміни до програми забезпечення антикорупційних ризиків, одним з питань було доброчесність посадових осіб під час подання кандидатур на призначення керівників комунальних підприємств. Одночасно я хотів спитати, чи наглядова рада розглядала питання щодо виділення коштів в статутний капітал Коломийського БТІ і як вони освоювались. Друге, чи розглядала те питання, що у 2019 році на попереднього керівника було порушено дві кримінальні справи за зловживання службовим становищем, підробкою документів, печаток та підписів, і чи це було враховано в тій діяльності сьогоднішнього керівника під час розгляду наглядовою радою, розгляду комісією обласної ради. Дякую.

О.Сич. З вашого дозволу, для відповіді на це питання я надам почергово слово голові наглядової ради і голові комісії з питань соціально-економічного розвитку.

Будь ласка, Василь Іванович Гладій – перший заступник голови обласної ради, голова наглядової ради. Будь ласка.

В.Гладій. Шановні колеги! Відповідно до Положення, нашого Положення, яке ми з вами прийняли про порядок призначення керівників, не наглядова рада пропонує голові обласної ради кандидатуру, а відповідна профільна комісія. Відповідно це комісія, яку очолює Остап Васильович Дзеса.

Наглядова рада просто рекомендувала комісії рекомендувати голові кандидатуру виконуючого обов’язки. Комісія, розглянувши клопотання наглядової ради, прийняла відповідне рішення підтримати. Щодо інших двох кандидатур комісія визначалась самостійно, тому визначилась, що не підтримати ті дві кандидатури. Тому у зв’язку з нашим Положенням комісія рекомендувала голові одну кандидатуру, яку голова вніс на розгляд сесії обласної ради, і ви зараз будете визначатись, підтримувати чи не підтримувати цю кандидатуру.

Щодо тих питань, про які ви називали, на засіданні наглядової ради вони не розглядались. Дякую.

О.Сич. Будь ласка, увімкніть мікрофон Остапа Васильовича Дзеси, голови комісії з питань соціально-економічного розвитку.

О.Дзеса – голова постійної комісії з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу. Доброго дня всім! Я, товариство, доволі кваліфікований чоловік, я розумію всі речі. Я би сьогодні, зважаючи на такий резонанс, на це обговорення, я би сьогодні рекомендував, пане голово, щоб ми це питання відставили. Працював чоловік, рік виконував обов’язки, може ще декілька місяців попрацювати. Хоча рішення комісії є позитивне, але зважаючи на те, що є додаткові дві кандидатури, щоб не вводити нас у якісь перипетії, нічого, думаю, що не станеться, якщо ця людина попрацює ще додатково місяць-два виконуючим обов’язки, є якісь інші кандидати, розглянути, опрацювати, може ще появляться, і повернутись до розгляду цього питання. Дякую.

О.Сич. Коли я служив в армії, то мене найбільше у ступор вводили команди командира: Стій! Ходи сюди! А це щось так означає: комісія рекомендувала кандидатури, але комісія пропонує відкласти розгляд цього питання. Але я ставлю на розгляд пропозицію комісії. Спочатку я поставлю на розгляд проект за основу, а потім – пропозицію комісії.

Шановні колеги! Це поки що була відповідь на запитання. Запитання завершились. Якщо хтось має бажання взяти участь в обговоренні, прошу записатись.

Попович Василь Борисович.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Я не по цьому питанню, по попередньому. Пропоную все-таки повернутись до його розгляду, оскільки є депутати, які підійшли після голосування, які були готові підтримати. І це смішно. Одного голосу не стало. Наскільки я знаю, що це добрий спеціаліст, настільки мій тесть про нього розповідає дуже  позитивні речі, який працює на низинному рівні. І ці думки я чув сьогодні в залі. Тому я не розумію, чому ми блокуємо цю людину. Ну, вже все, немає цього Котурбаша одіозного, нехай йде чоловік, нехай працює, нехай очолює лікарню. Для чого нам блокувати це рішення? Дякую.

Пропоную повернутись до розгляду.

О.Сич. Шановні колеги! Закінчимо порядок денний, я поставлю на голосування пропозицію депутата повернутись до питання, по якому ми не проголосували.

Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Щодо обговорення даного питання, ви дуже правильно, пане голово, дякую за мужність, сказали, як насправді розглядались кандидатури, як дійсно відбувалось донесення інформації до громади Івано-Франківської області щодо подання заяв на участь на розгляді на комісії. Знову хочу повернутись про те, що комісія недостатньо і не до кінця вивчила питання щодо діяльності керівника обласного підприємства “Коломийське БТІ”, а саме: нагадую, що 2 млн.грн. у 2019 році не було освоєно, які ми виділили з обласного бюджету. Коломийське підприємство БТІ по сьогоднішній день орендує приміщення Коломийської міської ради, яке вже виставлено на аукціон і буде продаватись. Кошти обласного бюджету не були використані, і зараз не можуть навіть переїхати. Нагадую про те, що там було порушено дві кримінальні справи на те, що посадовими особами відбулись зловживання та підробка підписів, печаток на документах.

Тому я підтримую пропозицію голови комісії, що дане питання розглянути додатково і перенести на наступний період.

Якщо сьогоднішній виконувач обов’язків підприємства працював, здійснював свою діяльність, то місяць чи півтора, воно не міняє ситуацію. Але я би хотів, щоб ми були об’єктивні при призначенні керівника на посаду комунального підприємства. Дякую.

О.Сич. Я поставлю на голосування пропозицію Остапа Васильовича, яку ви підтримали. В той же час наголошую, що навіть в маленькій частині не варто порушувати закон, бо з маленького порушення починається велике.

Згідно з нашим Положенням виконувач обов’язків може бути не більше півроку. Там, мені здається, вже до року доходить. Ну, хочете, порушуйте наше Положення, яке ви приймали, ну, я буду ставити на голосування про порушення нашого Положення.

Королик Михайло Михайлович.

М.Королик. Шановні колеги! Як на мене, досить є некоректним те, що ми доручаємо голові обласної ради укласти з Ковалем Назарієм Івановичем контракт терміном на 5 років, адже через 5 років якраз буде закінчуватись наступна каденція обласної ради.

Я пропоную, щоби все-таки було справедливо, призначити пана Назарія… укласти з ним контракт на 3 роки, таким чином, наступне скликання обласної ради буде мати можливість доопрацювати, оцінити його роботу, а дальше приймати рішення, чи продовжувати з ним контракт, чи приймати якесь інше рішення. Тому пропоную поставити також таке на голосування.

О.Сич. Дякую. Я всі пропозиції, що поступили, поставлю на голосування. А наразі пропоную проголосувати за основу. Прошу визначатись.

За – 42: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про підтримку орендарів майна cпільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)”.

Проект рішення номер 34 – в окремій брошурі.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 46, утримались – 2,  не голосували – 21: рішення прийнято.

Рішення буде опубліковано на сайті обласної ради, всі його побачать.

Розглядається питання “Про оренду майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 35 – на окремому аркуші.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект рішення напрацьовано на виконання протокольного доручення тридцять четвертої сесії обласної ради, розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться для запитань.

Кобилянський Богдан Миколайович.

Б.Кобилянський. Василю Степановичу, у мене таке до вас питання. Це приміщення, що в центрі міста, тут, недалеко від ратуші, так?

В.Даниш. Це не…

Б.Кобилянський. Ні, ні, я маю на увазі, що це приміщення, ці 5 квадратів, тут, на Тринітарській, в центрі міста.

В.Даниш. Це не те питання розглядаємо.

О.Сич. Це не це питання, слідкуйте, будь ласка.

Б.Кобилянський. Я просто, ну, запитання хочу задати, Олександре Максимовичу… Ні, ні, я розумію, про що йде мова, Олександре Максимовичу, я розумію, про що йде мова. Я знаю, яке питання…

Голос із залу. (Без мікрофона).

Б.Кобилянський. Дайте я задам питання.

О.Сич. Давайте…

Б.Кобилянський. Тринітарська, 13, центр міста, так?

В.Даниш. Так.

Б.Кобилянський. 5 квадратів, які йшли на аукціон.

В.Даниш. Це не це питання. Так, йшли, і ми пропонуємо наступне питання…

Б.Кобилянський. Та я не… Василю Степановичу, хочу задати питання, це йшло на
аукціон, так?

В.Даниш. Так.

Б.Кобилянський. Мене цікавить початкова ціна аукціону, і на скільки ціна зросла в кінці аукціону. Я хочу…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А може коли будемо розглядати це питання?

Б.Кобилянський. Чекайте, чекайте, мені просто цікаво!

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Це не це питання порядку денного!

Королик Михайло Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу голосувати.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. За – 52, утримався – 1, не голосували – 16: рішення прийнято.

А тепер невеличке роз’яснення. Ми це питання приймали тому, що введено в дію новий Закон про порядок здачі в оренду майна. І на виконання цього Закону Кабінет Міністрів має розробити положення, він його не розробив ще до сьогоднішнього дня. Якщо він його не розробить до 1 липня, ми перестанемо здавати приміщення в оренду, а це орієнтовно 800 тис.грн. доходу в місяць. Цим рішенням, що ми прийняли, автоматично продовжувати оренду майна тим орендарям, що вони орендують, тільки частково вирішує проблему. Але у нас є вільні площі, які можна здавати в оренду, і є площі, які поточно вивільняються. Якщо Кабінет Міністрів не прийме положення, то ми не зможемо здавати в оренду, і наш бюджет буде втрачати. Тому залишається в силі протокольне доручення обласної ради комісії з питань соціально-економічного розвитку і управління майном, що в разі неприйняття Кабінетом Міністрів положення треба розробити тимчасове положення, бо ми тільки частково вирішуємо проблему.

Переходимо до наступного питання.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 13.12.2019.
№ 1320-33/2019 “Про приватизацію нежитлового приміщення першого поверху площею 5,29 кв. м на вул. Тринітарській, 13 у м. Івано-Франківську”.

Проект рішення номер 36 – в окремій брошурі.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради  з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду.

А тепер є запитання, Богдане Миколайовичу?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться для запитань.

Романюк Андрій Григорович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Піцуряк Манолій Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк – голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Пане голово, шановні депутати! У державі існує карантин, є рішення протиепідемічної комісії, і ми в залі дві години. Тому категорично наполягаю зробити перерву для того, щоб не було того розповсюдження інфекції. Більше двох годин не можна бути у приміщенні. Приміщення провітрити, зробити там, протерти, як має бути, і після того приступити. І ще раз пропоную першим питанням розглянути… повернутись до питання призначення Мельника. Оксана, наша колега-депутат казала, що хотіла голосувати, але її не було в залі. Прошу не в кінці, коли не буде депутатів. В іншому випадку ми сьогодні сесію не завершимо. Дякую.

О.Сич. Манолію Васильовичу, ви пропонуєте зробити перерву, а самі забираєте час.

М.Піцуряк. Я пропоную перерву згідно з Регламентом.

О.Сич. У нас до перерви залишилось 8 хвилин! У нас ще до перерви 8 хвилин залишилося.  Не бійтеся, я за Регламентом слідкую, на відміну від вас!

Кобилянський Богдан Миколайович.

Б.Кобилянський. Василю Степановичу! Це приміщення, що знаходиться в центрі міста, так? Тут, біля ратуші, зразу тут, біля Ринкової площі?

В.Даниш. Так.

Б.Кобилянський. У мене таке питання. Це приміщення – 5 квадратів, воно так відокремлено такою дерев’яною перегородкою в коридорі, так? І воно було винесено на аукціон.

В.Даниш. Так.

Б.Кобилянський. Скажіть, будь ласка, яка була початкова ціна при аукціоні, і яка була вже практично після закінчення аукціону?

В.Даниш. Початкова ціна була 59 тис.грн., кінцева ціна була – 900 тис.грн., брали участь 20 осіб, було визначено переможця аукціону згідно торгів, переможець не подав встановлені документи, тому ми не підписали з ним протокол.

Інший, другий учасник не підписав з нами протокол.  Тому ми пропонуємо повторно винести на аукціон.

О.Сич. Тобто, це буде повторний аукціон?

В.Даниш. Повторний аукціон на тих самих умовах.

О.Сич. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 49, утримався – 1, не голосували – 16: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 13.12.2019.
№ 1321-33/2019 “Про приватизацію нежитлового приміщення першого поверху площею 4,66 кв. м на вул. Тринітарській, 13 у м. Івано-Франківську”.

Проект рішення номер 37 – в окремій брошурі.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання? Немає.

Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 47, утримався – 1, не голосували – 18: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання товариству з обмеженою відповідальністю
“Фірма “Контакт” згоди на здійснення невід’ємних поліпшень орендованого майна”.

Проект рішення номер 38 – на окремому аркуші.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання, колеги?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Прошу записатись для запитань.

Кобилянський Богдан Миколайович, будь ласка.

Б.Кобилянський. Шановні депутати! Чому я задав попереднє питання? Практично зараз ми розглядаємо наступне нібито питання, але то саме приміщення, але вже зовсім інші метри – 42 квадрати добротного приміщення, добротного приміщення, яке ми без аукціону просто віддаємо. І це є “зелене світло” до наступного рішення – включення в приватизацію. І коли сказав виступаючий, що ціна зросла у 20 разів, і ми сьогодні практично цим самим рішенням, можливо, не у 20 разів, бо там аукціон десь там “завис” трошки, по крайній мірі у 10 разів зменшуємо саме ту суму, яка мала би прийти в бюджет, Василю Степановичу, не краще все ж таки виставити на аукціон? Ми знаємо, які там фірми за тим стоять, щоби вони все ж таки викупили і у бюджет… Та купимо у Коломиї той апарат, що вони стільки хочуть.

В.Даниш. У нас є два законні способи. Є цей, що ми пропонуємо, – таки виставити на
аукціон. Яке ви приймете рішення, так і будемо робити.

О.Сич. Шановні колеги! Ми нічого не віддаємо, від нас залежить. Не голосуємо тоді та й все. Які проблеми?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Таке враження, що ви сидите в залі, а хтось проти вашої волі комусь віддає. Та ви рішення приймаєте.

Шановні колеги! Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 24, не голосували – 34: рішення не прийнято. Утримались – 8. Рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про надання підприємцю Хоминцю Павлу Анатолійовичу згоди на здійснення невід’ємних поліпшень орендованого майна”.

Проект рішення номер 39 – на окремому аркуші.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Будь ласка, запишіться.

Кобилянський Богдан Миколайович.

Б.Кобилянський. Те саме питання. Можливо, інший об’єкт, але теж продаж з аукціону. Хороше, добротне комерційне  приміщення. Чи дійсно є така потреба сьогодні продавати без аукціону? Дякую.

В.Даниш. Та сама відповідь.

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Бачите, одне діло говорити, інше діло давати пропозиції. Та на продовження запитань треба пропозиції давати.

Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 21, утримались – 5, не голосували – 40: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про передачу адміністративних будівель спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області на вул. Шевченка, 16 у м. Івано-Франківську”.

Проект рішення номер 40 – в окремій брошурі.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 46, утримався – 1, не голосували – 19: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про передачу нежитлових будівель спільної власності
територіальних громад сіл, селищ, міст області на вул. Староміській, 90 у м. Коломиї”.

Проект рішення номер 41 – на окремому аркуші.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є запитання до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 43, не голосували – 23: рішення прийнято.

Шановні колеги! Ми нашу роботу реально розпочали о 10 год. 5 хв. Зараз 12 год. 5 хв. Оголошую перерву на годину. О 13 год. 5 хв. прошу бути в залі.

Смачного всім!

(Перерва 12.05 год. – 13.05 год.).

О.Сич. 13 год. 5 хв. Шановні колеги-депутати! Обідня перерва закінчилась. Прошу
займати свої робочі місця.

Голови фракцій, прошу докласти зусиль для мобілізації членів ваших фракцій.

Персонально звертаюся до Піцуряка Манолія Васильовича: будьте відповідальні! Ви раніше до перерви пішли на обід, пора пообідати, повертайтеся! Повертайтеся!

Голови фракцій, докладіть зусиль для того, щоб депутат був на робочому місці.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Я не бачу його на робочому місці.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Та ви його не впізнали просто.

О.Сич. А, Манолію Васильовичу! Це ви?!

Так, поки що найменш чисельно присутні дві фракції: фракція “БПП” і фракція “Воля”, найменше присутні.

Міжфракційна група “Спільна дія”, не бачу. Будь ласка, мобілізуйте своїх членів.

Ну, що, я бачу, що через фракцію “БПП” ми не можемо розпочати роботу, бо її немає практично.

В.Гладій. Може це якийсь умисел.

О.Сич. Так? Певно не хочуть голосувати за призначення лікаря.

В.Гладій. Напевно.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Будь ласка, візьміть телефони, подзвоніть вашим колегам по фракціях.

Чи може зробити перекличку, щоб виборці знали, хто є, а кого немає.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Так, шановні колеги, зараз зробимо перекличку, щоби виборці знали, хто в залі присутній, хто ні, як які депутати, відповідально чи не відповідально ставляться до своїх обов’язків. Якраз напередодні місцевих виборів виборці будуть знати.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Хлопці, ми вас дуже чекаємо. Молодці, що прийшли, молодці! Дякуємо вам.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Якраз вчасно прийшли, бо ми робимо перекличку, аби виборці знали, хто працює, а хто ні.

Шановні колеги! Оголошую перекличку депутатів, що присутні в залі Івано-Франківської обласної ради.

В.Гладій. Депутатська фракція партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність”: Басараб Сергій Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Присутній. Голіней Юрій Дмитрович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Присутній. Олег Романович Гончарук.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Присутній. Данів Іван Михайлович – немає, Дзвінчук Дмитро Іванович – немає, Дзеса Остап Васильович – присутній, Ерстенюк Михайло Васильович – немає, Назарій Іванович Іванів – немає, Галина Василівна Карп – немає, Богдан Миколайович Кобилянський – присутній, Дмитро Васильович Лащук – немає, Левкович Андрій Васильович – немає, Ленігевич Богдан Васильович – немає, Магаль Володимир Васильович – немає, Мазур Юрій Йосифович – немає, Осташук Руслан Васильович – присутній, Роман Михайлович Павлів – немає, Іван Васильович Приймак – немає, Ткач Роман Володимирович – присутній, Михайло Петрович Торб’як.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Є. Тринів Ігор Васильович – присутній, Фрик Олексій Богданович – присутній, і Яцишинець Андрій Ярославович – присутній.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Ленігевич – присутній.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. А ви у фракції Блоку Петра Порошенка?

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Ну, я не знав, вибачте.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Іванів прийшов. Бачите, перекличка діє, діє.

В.Гладій. 12, Іванів – 13, Дзвінчук – 14, Приймак – 15, дуже приємно.

З 23-х присутні 15.

Депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”: Михайло Дмитрович Вітенко – присутній, Гладій Василь Іванович – є, Гладун Василь Васильович – немає, Дмитро Онуфрійович Грицюк – є, Дудкевич Василь Ілліч – немає, Дмитро Дмитрович Дякур – є, Андрій Степанович Іваськів – немає, Кифорук Володимир Васильович – є, Книшук Орися Володимирівна – немає, Петро Васильович Книшук – немає, Кузьма Микола Миколайович – є, Левицький Олександр Михайлович – немає, Мельничук Василь Іванович – є, Мироняк Андрій Іванович – є, Попович Любов Миколаївна – присутня, Сергій Васильович Радиш – присутній, Черневий Юрій Іванович – присутній, і Яремин Ігор Васильович – присутній.

Присутні 12 депутатів з 18-и.

Депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”: Адамович Сергій Васильович – присутній, Вітенко Микола Іванович – немає, Ігор Богданович Дебенко – немає.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Є, присутній, перепрошую. Олег Васильович Загурський – присутній, Іваночко Михайло Степанович – є, Королик Михайло Михайлович – є, Піцуряк Манолій Васильович, є чи немає?

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. А, є Манолій Васильович. Попович Василь Борисович – є, Сенатович Василь Федорович – є, Сич Олександр Максимович – є, Соляник Богдан Степанович – немає, Тебешевська Оксана Степанівна – присутня, Сергій Іванович Федорців – присутній, Чаплинська Наталія Любомирівна – є, Ігор Михайлович Шевчук – є, і Наталія Олегівна Щербій – є.

Дуже дисциплінована фракція: 14 присутніх з 16-и.

Депутатська фракція політичної партії “Українське об’єднання патріотів – УКРОП”: Роман Павлович Білик – поки що немає, Візінський Іван Степанович – немає, Дідик Богдан Васильович – є, Дроняк Микола Миколайович – є, Ілюк Микола Дмитрович – є, Озорович Василь Васильович – немає, Палійчук Микола Васильович – немає, Поліш Володимир Віталійович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Наразі немає. В залі немає.

В.Гладій. Поліш – немає, Романюк Андрій Григорович – немає, Сіреджук Дмитро Дмитрович – є, Тимофійчук Богдан Володимирович – присутній.

На даний момент в залі присутні 5 депутатів.

Депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”: Кисилиця Оксана Антонівна – є, Коцюр Сергій Петрович – немає, Мельниченко Оксана Михайлівна – немає, Никорович Святослав Ігорович – присутній, Оробець Інна Петрівна – немає, Станіславський Богдан Миколайович – є, Токарчук Олег Володимирович – немає. Присутні 3 з 7-и депутатів.

О.Сич. Більше половини немає.

В.Гладій. Депутатська фракція політичної партії “Воля”: Атаманюк Олег Юрійович – присутній, Макота Галина Зенонівна – немає, Марійчин Андрій Андрійович – присутній, Рудик Марія Олександрівна – присутня, Ситник Ольга Юріївна – немає, і Федишина Ольга Миколаївна – немає. 3 депутати присутні з 6-и.

І позафракційні: Тарас Теофілович Виноградник – присутній, Микола Йосипович Сухоцький – немає, і Якимчук Михайло Ігорович – немає.

53 депутати присутні в залі, вже 54.

О.Сич. Дякую, Василю Івановичу. Шановні колеги! Прошу підтвердити свою присутність електронною реєстрацією. Прошу увімкнути систему для голосування.

Бачите, голосує 56, це означає, що хтось голосує за себе і за того парня. А це, до речі, негарно і суперечить законодавству.

Продовжуємо нашу роботу. Розглядається питання “Про розробку умов інвестиційного конкурсу та проєкту інвестиційного договору щодо проведення ремонтно-реставраційних робіт з пристосуванням горищного простору під адміністративні приміщення будівлі на вул. Шашкевича, 2 у м. Івано-Франківську”.

Проект рішення номер 42 – на окремому аркуші.

Доповідає Костишин Віталій Іванович – директор комунального підприємства обласної ради з експлуатації майна.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства,
рекомендовано до розгляду на сесії.

Постійна комісія обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу не рекомендувала зазначений проект до розгляду на сесії.

Будь ласка.

В.Костишин. З метою створення сприятливих умов…

О.Сич. Шановні колеги! Вибачте, матеріали є на руках. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 39, утримались – 4, не голосували – 14: рішення не прийнято.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Не розумію. Що за репліки?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, ще раз включіть систему для голосування. Та ж слідкуйте! В залі є люди.

Увімкніть, будь ласка, систему. Ще раз голосуйте.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Давайте так. Давайте з усіма разом будемо ті, що будуть потребувати продовження голосування. Пройшло, пройшло, все, пішли дальше.

Наступне питання – “Про розробку умов інвестиційного конкурсу та проєкту інвестиційного договору щодо проведення ремонтно-реставраційних робіт з пристосуванням горищного простору під адміністративні приміщення будівлі на вул. Незалежності, 5 у
м. Івано-Франківську”.

Проект рішення номер 43 – на окремому аркуші.

Доповідач: Костишин Віталій Іванович – директор комунального підприємства обласної ради з експлуатації майна.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства та з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання? Є. Будь ласка, запишіться.

Іваночко Михайло Степанович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Загурський Олег Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Це не голосування, це запис на запитання. Помилково.

Федорців Сергій Іванович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Шевчук Ігор Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Дебенко Ігор Богданович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Попович Василь Борисович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Я звертався і до комісії, і звертався до вас з тим, що в даному приміщенні змінена конфігурація, зокрема на другому поверсі. Більше того, як стало відомо, на першому поверсі десь знесені несучі стіни. Мені цікаво, чи ви розібрались в даному випадку в цьому питанні, що відбувається в наших приміщеннях. Хто давав ці згоди на ремонтні роботи і знесення стін? Це все ж таки пам’ятка архітектури. Дякую.

В.Костишин. В питанні розібрались, порушень не виявлено. На місце виходили і представники комунального підприємства, і представники комісії обласної ради з питань соціального розвитку, управління комунальної власності. Все згідно з планом як було, так і залишилось, просто люди на першому поверсі проводять ремонт приміщення згідно чинного законодавства.

О.Сич. Віталію Васильовичу, дякую за відповідь, дякую за запитання.

Шановні колеги! Ну, давайте в межах розгляду питань. У нас питання так і називається: про розробку умов інвестиційного конкурсу. Ну, всі інші питання дотичні можете вияснити в робочому порядку.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 44, не голосували – 11, утримались – 2: рішення прийнято.

Переходимо до наступного питання. Шановні колеги! Ми домовились: ті питання, що відкладені, повернемось до них пізніше. Бо я чую, що там є голоси, щоб повернутись, так само і питання по лікарю: повернемось пізніше.

Розглядається питання “Про надання у постійне користування земельних ділянок на вул. Гетьмана Мазепи, 114 в м. Івано-Франківську”.

Проект рішення номер 44 – в окремій брошурі.

Доповідає Прокопів Анатолій Іванович – начальник відділу земельних ресурсів та раціонального природокористування виконавчого апарату обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань
аграрної політики та земельних відносин і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись. (Без мікрофона).

За – 45, утримався – 1, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про припинення права постійного користування та надання земельної ділянки на вул. Степана Бандери, 77 у м. Івано-Франківську”.

Проект рішення номер 45 – в окремій брошурі.

Доповідає Прокопів Анатолій Іванович – начальник відділу земельних ресурсів та раціонального природокористування виконавчого апарату обласної ради.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. Немає!

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 49, утримався – 1, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про погодження лімітів використання лісових ресурсів при здійсненні побічних лісових користувань на 2020 рік”.

Питання –  планове.

Проект рішення номер 46 – в окремій брошурі.

Доповідає Ярошик Олег Володимирович – заступник начальника Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка. Є запитання. Причому це не Манолій Піцуряк.

Никорович Святослав Ігорович, будь ласка.

С.Никорович. Олександре Максимовичу, мені цікаво, як відбувалася комісія. Тому що комісія це питання не погодила, потім за півгодини у вівторок обдзвонювала депутатів. У мене питання до тих, хто курує комісію. Як відбулася комісія, як це питання пропустила комісія? Це принципове питання, тому що комісія відбувалась без депутатів. Там кворуму не було. Мені ось це цікаво.

Я би дуже просив без іронії. Дякую.

О.Сич. Голова комісії є? Будь ласка, Іване Васильовичу.

Увімкніть мікрофон голови комісії Приймака Івана Васильовича.

І.Приймак. Перш за все, комісія відбулася, і все було погоджено. Там тільки одне: комісія мала одну оговорку, що у використанні лімітів прив’язати до точної дати збирання різних культур. Тобто, Верховинський район прив’язати до 1 серпня 2020 року. На що ми не могли погодитись, тому що це різні погодні умови, кліматичні умови, прив’язуватись до такого не можна було. Тому комісія прив’язала це, перш за все, мала зібратись ще один раз і вже вирішити це питання більш детально, за роз’ясненням якраз пана виконувача обов’язків.

О.Сич. Зрозуміло. Депутат Никорович, ви можете подати, якщо маєте претензії до роботи комісії, або в комісію з питань регламенту, або в комісію з питань боротьби з корупцією.

Колеги, чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 49, утримався – 1, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про скасування статусу території (об’єкта) природно-заповідного фонду”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 47 – на окремому аркуші.

Доповідає Пліхтяк Андрій Дмитрович – начальник управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання, колеги?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є запитання, будь ласка, запишіться до запитань.

Не згадуйте ім’я всує.

Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Дякую, колеги. Я вибачаюсь. Я чому  вирішив задати питання? Тому що в засобах масової інформації наші активісти, люди, які не байдужі до екологічного стану речей, а тим більше до такого насадження як дуб, біля якого був Симон Петлюра, піднімають питання про знищення цієї ботанічної пам’ятки. Як я читаю в переліку документів і на підставі чого вноситься проект рішення, написано: науковий висновок Українського науково-дослідного інституту та експертний висновок Прикарпатського національного університету.

Отже, в чому полягає суть питання? А що ми зробили, щоб зберегти цю пам’ятку? Які були застосовані сили, дії? Дякую.

А.Пліхтяк. У 2017 році для того, щоб зберегти цю пам’ятку, було зацементовано об’ємне дупло у нижній частині стовбура, спричинене серцевинною гниллю, у зв’язку з тим, що дерево висотою близько 25 метрів, мало розгалужену крону і складалось з двох стовбурів, роздвоєння, було стягнуто, це дерево було стягнуто канатами, і це дерево було з 2017 року стягнуто канатами. Спеціально, у зв’язку з тим, що читав у засобах масової інформації, що от, будь ласка, на сьогоднішній день сучасний стан даного дерева.

Крім погодження інституту, університету Стефаника, Прикарпатського, науково-дослідного, є звернення-лист Маріямпільської сільської ради, і є погодження Міністерства енергетики і захисту довкілля України. Ось це сучасний стан цього дерева.

О.Сич. Ну, інформаційно доводжу до вашого відома, що під час обговорення цього питання на президії прозвучала пропозиція, так водиться, дерево зрізають, дерево садять. Тому є пропозиція: а) посадити, б) назвати ім’ям одного з президентів України. Іменем кого? – Провести інвестиційний конкурс. Хто більше інвестує в розвиток екології Прикарпаття, того й іменем назвати дуба. І буде дуб імені…

Колеги, чи є зміни до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

А.Пліхтяк. Дякую.

За – 44, утримались – 2, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про створення філії Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського”.

Проект рішення номер 48 – в окремій брошурі.

Доповідає Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. Немає!

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. Немає!

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 43, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про створення комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради “Централізована закупівельна організація Івано-Франківської обласної ради”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 49 – в окремій брошурі.

Доповідає Федорців Сергій Іванович – депутат обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

С.Федорців. Пропозиції, Королик. Королик!

Голос із залу. (Без мікрофона).

С.Федорців. Пропозиції у вас були.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 41, проти – нуль, утримались – 2, не голосували – 8: рішення не прийнято.

Шановні колеги! З уваги на те, що рішення не прийнято, наступне питання не має сенсу, оскільки наступне питання – це про регіональну цільову програму забезпечення діяльності комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради “Централізована закупівельна організація Івано-Франківської обласної ради” на 2020-2024 роки. Тому немає сенсу за нього голосувати. А як… Зняти з розгляду, чи що?

Шановні колеги! Оскільки перше питання не проголосовано, 49-е, 50-е без нього не має сенсу, ставлю на голосування питання про те, щоб зняти його з розгляду. Прошу визначатись.

За – 29, утримались – 2… а, рішення прийнято, це процедурне питання, не голосували – 20.

Це процедурне питання, знімається з розгляду.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Розглядається питання “Про зміну типу та найменування закладів освіти комунальної форми власності”.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 45, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про припинення діяльності Яблунівської спеціальної школи Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 52 – в окремій брошурі.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Будь ласка, запишіться до запитань.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк. Помилково.

О.Сич. Як?!

М.Піцуряк. Якщо можна, то буду виступати.

О.Сич. Кобилянський Богдан Миколайович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Ткач Роман Володимирович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Виноградник Тарас Теофілович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково.

Т.Виноградник. Ні!

О.Сич. Ні?! Будь ласка.

Т.Виноградник. Суть питання. Дякую, пане голово, що акцентували увагу.

Моє питання заключається в тому, що ми маємо прикрий прецедент, тому, що зараз в адміністративному суді та в судах інших інстанцій розглядається питання щодо ліквідації
аналогічної школи-інтернату у м.Тлумачі. Позиція дуже складна, тим більше, що зараз вже є роз’яснення Верховного Суду. Я просто переживаю, щоб завтра депутати, проголосуючи про те, знову не опинились в судових процесах.

Розказую, в чому річ. Ліквідація без створення нового і потім незабезпечення працею трудовими відносинами з працівниками, які ліквідовуються, підприємства, тим більше, в цей карантинний час, я вважаю, що є певним злочином. Тим більше, зараз ми підійдемо до питання Тлумацької школи-інтернату, ми з вами проговоримо про те, як списувалось майно, і як воно розкрадалось, як оформлені крадіжки.

Отже, я хочу, щоб ви ще раз подумали над тим, чи підтримувати ліквідацію школи-інтернату. Це стосується питання цього…

О.Сич. Відповідайте.

В.Кімакович. Шановний голово, шановні депутати! В цьому випадку ми нічого нового не створюємо, просто ліквідовуємо. Тому в цьому випадку, що суть Яблунівської школи-інтернату… просто йде ліквідація юридичної особи.

Для депутатів даю інформацію. В Яблунівській школі-інтернаті на сьогоднішній день вчиться 49 дітей, 11 з них – у випускному класі. Тобто, на наступний рік кількість дітей буде менше 30, а 67 працівників, і на сьогодні коштує утримання однієї людини 227,5 тис.грн. при умові, що на інклюзії така дитина витрати має близько 25 тис.грн. На наступний рік, якщо кількість дітей зменшиться, вона зменшиться, бо випускний клас, ми ще… на 20 приблизно відсотків збільшиться кошторис витрат на інтернатний заклад.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я, до речі, не дивуюся, що питання будь-яке може бути в судах, бо навіть через суд хотіли ліквідувати обласну раду, ввівши 85-го депутата. Тому суди у нас… тим більше суди, які заставляють депутатів голосувати категорично “за”, захищаючи бізнесові інтереси, то я нічому не дивуюся.

Шановні колеги! Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 38, не голосували – 7: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про припинення діяльності Гвіздецької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 53 – в окремій брошурі.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 35, не голосували – 10: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про припинення діяльності Калуської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів № 2 Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 54 – в окремій брошурі.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запишіться для запитань.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Для цього треба записатись до запитань.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Присутні в залі 44 депутати. Кворум є.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Пане голово, шановні депутати! Чи є сенс продовжувати сесію, коли в залі немає людей, і кожне питання просто не набирає..? Для чого ми їх пропускаємо? Можливо, зупинимось, зробимо перереєстрацію, або дальше робити…

О.Сич. В залі 45 депутатів: кворум є. Працюємо далі.

М.Піцуряк. Ви бачите, що не проходить…

О.Сич. Чи є запитання по суті розглядуваного  питання? Чи є запитання по суті розглядуваного питання, а не для відволікання уваги депутатів?

Дзеса Остап Васильович.

О.Дзеса. Шановні колеги! Ми розглядаємо доволі серйозні питання, – це ліквідація шкіл. Я розумію, що ми напередодні виборів, ми всі хочемо гарно виглядати, але це надто серйозні питання. Питання опрацьовані, питання узгоджені, питання узгоджені, в тому числі на комісії ми розглядали щодо працевлаштування працівників. Звичайно, що десь хтось буде й ображений, але ми натягуємо на себе, на обласний бюджет величезні проблеми. Люди добрі! Не можна так однобоко, односторонньо розглядати це питання.

Я би хотів, пане Кімакович, щоб ви конкретно, не “би-би-би-би-би”, а щоб ви конкретно сказали, що, як, що нас чекає, які ризики і так дальше. А не, як на автоматі.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Остапе Васильовичу! Конкретні проблеми і передвиборчий популізм – то різні речі, це різні речі.

Будь ласка.

В.Кімакович. Дякую. На дві частини: спочатку – на вашу відповідь, а потім до Калуського закладу.

В першу чергу, це проблема дітей. Всі діти, їхні інтереси не будуть порушені.

Щодо коштів, один заклад коштує близько 10 млн.грн. в рік. Якщо ви тільки що два заклади не проголосували, то додатково ви повинні знайти 20 млн.грн. на наступний рік, при умові, що дітей там буде по 20-30 у всіх класах разом, разом школи буде 20-30 дітей, може менше, бо ми не знаємо, скільки дітей піде на інклюзію.

О.Сич. Шановні колеги! З виходом депутата Рудик втрачаємо кворум, тому проведення сесії втрачає сенс. Тому що в залі 43 депутати.

Шановні колеги! Я прошу вибачення. Просто немає сенсу продовжувати сесію. Проводимо поіменну реєстрацію, щоб виборці бачили. Тому що піаритись перед виборами – це одне, а брати участь в роботі сесії і вирішувати реальні проблеми – це інше.

Будь ласка, Василь Іванович Гладій, проведіть поіменну реєстрацію депутатів в залі.

В.Гладій. Так. Депутатська фракція партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність”: Басараб Сергій Михайлович – є, Голіней Юрій Дмитрович – є, Гончарук Олег Романович – присутній, Данів Іван Михайлович – немає, Дзвінчук Дмитро Іванович – присутній, Дзеса Остап Васильович – присутній, Ерстенюк Михайло Васильович – присутній, ні, немає, Іванів Назарій Іванович – немає, Карп Галина Василівна – немає, Кобилянський Богдан Миколайович – присутній, Лащук Дмитро Васильович – є, Левкович Андрій Васильович – немає, Ленігевич Богдан Васильович – присутній, Магаль Володимир Васильович – немає, Мазур Юрій Йосифович – немає, Осташук Руслан Васильович – присутній, Павлів Роман Михайлович – немає, Приймак Іван Васильович – присутній, Ткач Роман Володимирович – присутній, Торб’як Михайло Петрович – присутній, Тринів Ігор Васильович – присутній, Фрик Олексій Богданович – немає, і Яцишинець Андрій Ярославович – присутній.

У залі присутні 14 з 23-х депутатів фракції “Блок Петра Порошенка “Солідарність”.

Депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”: Вітенко Михайло Дмитрович – присутній, Гладій Василь Іванович – присутній, Гладун Василь Іванович – немає, Грицюк Дмитро Онуфрійович – присутній, Дудкевич Василь Ілліч – немає, Дякур Дмитро Дмитрович – присутній, Іваськів Андрій Степанович – немає, Кифорук Володимир Васильович – присутній, Книшук Орися Володимирівна – немає, Книшук Петро Васильович – немає, Кузьма Микола Миколайович – присутній,  Левицький Олександр Михайлович – присутній, Мельничук Василь Іванович – присутній, Мироняк Андрій Іванович – присутній, Попович Любов Миколаївна – присутня, Радиш Сергій Васильович – присутній, Черневий Юрій Іванович – присутній, і Яремин Ігор Васильович – присутній.

В залі присутні 13 з 18-и депутатів фракції “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”.

Депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”: Адамович Сергій Васильович – є, Вітенко Микола Іванович – немає, Дебенко Ігор Богданович – є, Загурський Олег Васильович – є, Іваночко Михайло Степанович – є, Королик Михайло Михайлович – є, Піцуряк Манолій Васильович – є, Попович Василь Борисович – є, Сенатович Василь Федорович – є, Сич Олександр Максимович – є, Соляник Богдан Степанович – немає, Тебешевська Оксана Степанівна – немає, Федорців Сергій Іванович – є, Чаплинська Наталія Любомирівна – є, Шевчук Ігор Михайлович – є, і Щербій Наталія Олегівна – є.

В залі присутні 13 з 16-и депутатів.

Депутатська фракція політичної партії “Українське об’єднання патріотів – УКРОП”: відсутня в повному складі.

О.Сич. Відсутня в повному складі.

В.Гладій. 11 депутатів.

Депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”: відсутня в повному складі – 7 депутатів.

О.Сич. Ні, чекайте, чекайте.

В.Гладій. Хто є?

О.Сич. Є Никорович…

В.Гладій. А, вибачте, вибачте.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, ні, ти у фракції? Ну, так зараз йде перекличка.

В.Гладій. Тоді вибачте. Кисилиця Оксана Антонівна – немає, Коцюр Сергій Петрович – немає, Мельниченко Оксана Михайлівна – немає, Никорович Святослав Ігорович – є, Оробець Інна Петрівна – немає, Станіславський Богдан Миколайович – немає, Токарчук Олег Володимирович – немає. Присутній один Никорович Святослав Ігорович з 7-и депутатів. Перепрошую.

Депутатська фракція політичної партії “Воля”.

О.Сич. Відсутня у повному складі.

В.Гладій. Відсутня в повному складі – 6 депутатів.

І позафракційні: Виноградник Тарас Теофілович – є, Сухоцький – немає, і Якимчук – немає.

Отже, в залі присутні… рахую… 42 депутати.

О.Сич. Шановні колеги! 42 депутати – це відсутність кворуму і неможливість прийняття рішень.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так його карточкою ніхто голосувати не буде. Хоча електронна реєстрація показує 44 депутати.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, тоді 42 депутати почекають одного депутата Іваніва.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Це їхня добровільна позиція: продемонструвати перед виборцями, що вони не хочуть йти на наступні вибори. Ну, що я зроблю?! Ні як фракції, ні як депутати особисто! Ну, не хочуть вони більше бути обранцями народу.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Можна навіть автоматично продовжити повноваження фракцій, що залишились.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Я раджуся з вами. Або ви реально відповідаєте, що хтось зараз підійде, або я змушений закривати сесію.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги і краяни! Я так підозріваю, що якесь питання стало стимулятором, щоби деякі фракції в повному складі покинули зал засідання. Яке саме? Я думаю, що не так важко здогадатись.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Я бачу, підійшли депутати. Оголошую електронне голосування, точніше, оголошую електронну реєстрацію.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. 46. Завершуємо питання “Про припинення діяльності Калуської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів № 2 Івано-Франківської обласної ради”.

Були запитання, доповідач відповів.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А, ще є бажання закінчити. Будь ласка, закінчуйте.

В.Кімакович. Шановні депутати! Це питання трошки інше, ніж два попередніх, тому що в цьому випадку є об’єднання двох шкіл в одну. Ми дітей не виводимо, і ми 2/3… близько половини працівників працевлаштовуємо в другий Калуський інтернат. Було завдання комісії, щоб ми облікували, скільки дітей перейде, і скільки ми можемо перевести ставок. Ми порахували: ми з 41 педагогічної ставки 16 переводимо туди, плюс там ще є 5 пенсіонерів.  2/3 працівників педагогічних будуть переведені в Калуську спеціальну школу.

Це трошки інше питання, тому що у нас в Калуші існує школа для глухих і слабочуючих. Ми робимо один заклад з переведенням дітей, тобто, діти не йдуть на інклюзію, а діти йдуть в ту школу № 1.

О.Сич. Колеги, чи є бажаючі взяти участь в обговоренні, подати пропозиції? Є. Будь ласка, запишіться.

Попович Василь Борисович.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Наскільки я зрозумів, що люди з Коломиї мають їхати на роботу в Калуш, так?

В.Кімакович. Ні, ні.

О.Сич. Неправильно ви зрозуміли. Дві Калуські школи об’єднуються в одну, дві Калуські об’єднуються в одну.

В.Попович. Дякую.

О.Сич. Подібні по назології: там – слабочуючі, а там – глухі. Для економії коштів і ресурсів.

В.Попович. Дві Калуські школи, так?

В.Кімакович. Так.

В.Попович. Які у м.Калуші знаходяться?

В.Кімакович. Так.

В.Попович. Дякую.

О.Сич. Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Пане голово, я по цьому питанню виступати не буду, але я тільки що дізнався, що по 40-у питанню я голосував “за”, а мій голос не врахований. Прошу врахувати мій голос по
40-у, по 49-у питанню.

О.Сич. Мироняк Андрій Іванович.

М.Піцуряк. По 49-у питанню.

А.Мироняк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Ну, я пропоную, у мене не запитання, повернутись до тих двох…

О.Сич. Пізніше повернемось, давайте економити час! Я ж пообіцяв. Для чого забирати час у всіх?

А.Мироняк. Добре. Дякую.

О.Сич. Не було пропозицій. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 42, утримався – 1, не голосували – 3: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про передачу на баланс та в оперативне управління нерухомого майна Тлумацької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 55 – в окремій брошурі.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка, до запитань.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк. Механічно натиснув, я знімаю запитання.

О.Сич. Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Дякую. Шановний пане голово, доповідачу! З приводу передачі нерухомого майна Тлумацької школи-інтернату. Я вже повторююсь, що справа знаходиться в суді щодо ліквідації даного підприємства або установи, але я говорю про те, що була створена ліквідаційна комісія. А що ж у нас з нерухомим майном? На жаль, Віктор Кімакович не чує, про що я говорю.

Зараз ми говоримо про передачу нерухомого майна. А що з рухомим майном? Наскільки мені відомо, там була ліквідаційна комісія, є виконувач обов’язків керівника, і була заява про крадіжку. Це якби одна складова. А чого ми до сьогоднішнього дня, вже рік не можемо призначити керівника даної установи? Дякую.

В.Кімакович. Тут питання не до мене, чому ми не можемо призначити керівника, тому що цей керівник знаходиться у підпорядкуванні структури соціального захисту. Сьогодні ми розглядаємо рухоме майно, ми його передаємо на баланс новоствореній організації, після того є ліквідаційний баланс. Щодо заявки про крадіжку, то ніякого звернення з правоохоронних органів у нас не було. Ми відкрито працюємо. Якщо ви можете, візьміть, будь ласка, участь, ми покажемо всі документи щодо іншого майна. Там немає проблеми взагалі.

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 41, утримались – 2, не голосували – 3: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про надання згоди на передачу юридичної особи публічного права “Русівський літературно-меморіальний музей Василя Стефаника”.

Проект рішення номер 56 – в окремій брошурі.

Доповідає Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 40, не голосували – 5: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про надання згоди на передачу нерухомого майна”.

Проект рішення номер 57 – в окремій брошурі.

Доповідає Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Постійна комісія з питань гуманітарної політики та свободи слова рекомендувала до розгляду з врахуванням пропозицій.

Пропозиції – у цій же брошурі.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Попович Василь Борисович.

В.Попович. Пане Володимире, можливо, трохи не по темі, але по культурі.

Чи є вільні кошти для того, щоби можна було на цих інтернет-аукціонах придбати експонати для Музею визвольних змагань або для інших музеїв? Такий пункт у вас є запланований, чи в програмах якихось, чи ще десь? Бо зараз дуже багато цього є, в інтернеті пропонують дуже добрі такі речі по визвольних змаганнях, по інших періодах історії.

В.Федорак. Дякую за запитання. Пане Василю, питання актуальне. Я мав розмову десь тижнів три назад з директором Музею визвольних змагань Коретчуком і говорив про це.

Кошти з обласного бюджету ми не будемо застосовувати, але маємо можливість через деякі благодійні фонди і кошти меценатів. Ми вже це робили. Якщо говорити про конкретні експонати, ми вже ведемо роботу по цьому, як по цьому Музею, так і по Музею мистецтв Прикарпаття, де, наприклад, у нас зараз триває благодійний збір коштів на реставрацію ікон та скульптур. Ми це робимо. А по факту, коли це буде зроблено, я вас проінформую.

О.Сич. Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк. Володимире Васильовичу, ваше питання я підтримую, але, пане голово, черговий раз звертаюся: в залі дуже мало людей, і хтось свідомо не голосує. Ряд питань не проходить. Тому я пропоную зупинити це засідання сесії, перенести через два тижні, після закінчення карантину повернутись до тих питань, бо практично мають шанс всі  питання не пройти. Ви бачите, що кожне питання – 40-41,  і хтось не голосує.

Тому, будь ласка, для чого ми маємо просто “ганяти” питання? За два тижні завершиться карантин, зберемось, проголосуємо, як має бути, і на тому зупинимось. Дякую.

О.Сич. Я повторюю ще раз. В залі є кворум. Якщо хтось не голосує, це його особиста позиція, із-за цього я не можу припиняти сесію. Це ви можете підійти і сказати, нехай голосує.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Немає пропозицій до проекту рішення, ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я рахую, в залі є реальні люди.

За – 43: рішення прийнято. Не голосували – 3.

(Оплески в залі).

“Про затвердження передавального акта комунального закладу “Івано-Франківська станція швидкої медичної допомоги” та Статуту комунального некомерційного підприємства “Обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради” в новій редакції”.

Проект рішення номер 58 – в окремій брошурі.

Доповідає Кобельська Ірина Василівна – виконуюча обов’язки директора департаменту охорони здоров’я обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 44, не голосували – 2: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання дозволу комунальному некомерційному підприємству “Івано-Франківський обласний клінічний кардіологічний центр Івано-Франківської обласної ради” на списання майна”.

Проект рішення номер 59 – в окремій брошурі.

Доповідає Кобельська Ірина Василівна – виконуюча обов’язки директора департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 44, не голосували – 2: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання комунальному некомерційному підприємству “Івано-Франківська обласна дитяча клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради” дозволу на списання майна”.

Проект рішення номер 60 – в окремій брошурі.

Доповідає Кобельська Ірина Василівна – виконуюча обов’язки директора департаменту охорони здоров’я обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

І.Кобельська. Дякую.

О.Сич. За – 42, не голосували – 4: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про надання Снятинському психоневрологічному інтернату дозволу на списання майна”.

Проект рішення номер 61 – на окремому аркуші.

Доповідає Корженьовський Володимир Михайлович – директор департаменту соціальної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 45, не голосував – 1: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про дострокове припинення повноважень депутата обласної ради С. Радиша”.

Проект рішення номер 62 – на окремому аркуші.

Доповідає голова обласної ради.

Шановні колеги! Депутат Радиш подав заяву про припинення повноважень достроково. Я зобов’язаний поставити на ваш розгляд. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 13, утримались – 2, не голосували – 29: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про дострокове припинення повноважень депутата обласної ради Н. Іваніва”.

Проект рішення номер 63 – на окремому аркуші.

Доповідає голова обласної ради.

Шановні колеги! Депутат Іванів подав заяву на дострокове припинення повноважень. Я зобов’язаний поставити це на ваш розгляд. Тому пропоную вам визначитись з цього питання. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 16, проти – 1, утримався – 1, не голосували – 28: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про дострокове припинення повноважень депутата обласної ради П. Книшука”.

Проект рішення номер 64 – на окремому аркуші.

Доповідає голова обласної ради.

Депутат Книшук написав заяву на дочасне припинення повноважень. Тому я поставлю на ваш розгляд це питання. Шановні колеги! Прошу визначатись.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 11, утримались – 2, не голосували – 32: рішення не прийнято.

Шановні колеги! Питання про припинення повноважень депутата Ситник ми зняли, оскільки пані Ситник написала заяву про те, що попередню заяву вона відкликає, тому ми це питання зняли з розгляду.

Наступне питання – “Про депутатські запити”.

Проект рішення номер 66 – на окремому аркуші.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Будь ласка. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 40, не голосували – 6: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо включення Богородчанського району до складу нового району з центром у м.Івано-Франківську”.

Проект рішення вам роздано, шановні колеги-депутати.

Питання внесено на сесії обласної ради.

Доповідає Никорович Святослав Ігорович – депутат обласної ради.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Прошу увімкнути мікрофон депутата Левицького.

О.Левицький. Шановний пане голово, шановні колеги-депутати! Маю аналогічне прохання щодо включення потенційної, тої, яка передбачена перспективним планом формування об’єднаних територіальних громад, Отинійської територіальної громади до складу Івано-Франківського субрегіону з центром у Івано-Франківську.

Неодноразово про це ми також звертались, наводили аргументи, докази. Заступник голови обласної державної адміністрації пані Онищук просто, я не знаю, вона не уявляє, напевно, що таке відповідальність і дисципліна для посадової особи. Вона просто робить вигляд, що не до неї розмова. Тисячу раз обіцяє розмову, спілкування, нараду, жодного разу це не зробила.

Тому прошу депутатів підтримати, бо у виконавчій гілці влади з цього приводу порядку немає, і не здатні це навести поки що.

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А,  пропозиція. Тоді треба переробляти проект звернення і добавляти до нього  позицію про Отинійську громаду.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу. Прошу визначатись.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я оголошував, ви “проворонили”, пане Піцуряк.

За – 26, не голосували – 19: рішення не прийнято.

Тому немає сенсу ставити пропозиції про внесення змін до проекту рішення.

Шановні колеги! Ми розглянули порядок денний сесії обласної ради.

Є, я бачу, бажання щось висловитись. Так? Прошу записатись до виголошення пропозицій.

Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко. Пропоную повернутись до питання номер 66 “Про депутатські запити”.

О.Сич. Ще які пропозиції?

Ставлю на голосування пропозицію Дебенка: повернутись до питання номер 66 “Про депутатські запити”. Прошу визначатись.

Для повернення треба третину – 28 депутатів.

За – 42, не голосували – 4: рішення прийнято.

Депутат Королик, будь ласка.

М.Королик. Шановний Олександре Максимовичу! Пропоную повернутись до питання номер 49 та 50, так як вони між собою пов’язані, – про створення комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради “Централізована закупівельна організація Івано-Франківської обласної ради”.

О.Сич. Шановні колеги! Є пропозиція повернутись до питань 49-50 про створення центральної закупівельної організації, програми його забезпечення, цього комунального підприємства. Прошу визначатись.

За – 32, не голосували – 13: рішення прийнято.

Перший заступник голови обласної ради Гладій Василь Іванович.

В.Гладій. Шановні колеги! Я вношу пропозицію повернутись до розгляду питання, яке було під номером 56 – про надання згоди на передачу юридичної особи публічного права “Русівський літературно-меморіальний музей  Василя Стефаника”. Ми з вами проголосували номер 57, що стосується села Тишківці, родина Шухевичів, але не проголосували, нам не стало одного голосу, що стосується Музею у Русові імені Стефаника. Мова йде про підвищення статусу Музею Василя Стефаника до обласного у зв’язку з відзначенням 150-річчя Василя Стефаника.

Прошу повернутись і підтримати.

О.Сич. Ставлю на голосування про повернення до цього питання. Будь ласка.

За – 45, не голосував – 1: рішення прийнято.

Чи є ще пропозиції?

В.Гладій. Є, є.

О.Сич. Запишіться для пропозицій. Бо перший раз записались, і ніби не було, а тепер вже є четверо чи п’ятеро.

Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович. Прошу так само повернутись до питання про включення Богородчанського району. Хочу всім в цьому залі заявити, що всі сільські голови Богородчанського району підписали дане звернення. Всі, хто ігнорує думку жителів Богородчанського району…

О.Сич. При обговоренні це скажете, не займайте час! При обговоренні!

С.Никорович. Чому я не маю права повернутись?

О.Сич. Хто за повернення до цього питання? Прошу визначатись.

Колеги, не ламайте Регламент, все треба робити тоді, коли треба робити.

За – 26: рішення не прийнято.

Дзеса Остап Васильович.

О.Дзеса. Шановні колеги! Ми так порадились, і я пропоную все-таки, щоб ми… я обмінявся думками з тими людьми, які десь не зовсім визначились з цим питанням, щоби ми все-таки повернулись до голосування по питаннях 52 про припинення діяльності Яблунівської спеціальної школи Івано-Франківської обласної ради, 53-є питання – по Гвіздецькій школі, і 54-е – по Калуській спеціалізованій школі, 54-е питання. Всім відомо.

Шановні друзі! Ми просто… якоїсь немає у мене зацікавленості, якоїсь особистої чи ще чогось, але ми просто-напросто вводимо нас у якусь таку доволі фінансово клінчеву ситуацію. Я думаю, що ми повинні до цього питання, до цих питань поставитись все-таки виважено.

О.Сич. Все зрозуміло. Остапе Васильовичу, не забираймо час. Все зрозуміло.

Шановні колеги! За повернення до анонсованих питань про припинення діяльності трьох шкіл. Прошу визначатись.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Це пропозиція, це не голосування за прийняття рішення. Це процедура.

За – 39: рішення прийнято.

Басараб Сергій Михайлович, будь ласка.

С.Басараб. Прохання повернутись до 42-го питання.

О.Сич. Яке там питання? Оголосіть.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А, розроблення умов інвестиційного конкурсу. Є пропозиція. Прошу визначатись.

За – 40, проти – 1, утримався – 1, не голосували – 4: рішення прийнято.

Шановні колеги! Приступаємо до повторного розгляду питань.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Там кажуть, що треба трошки, дві хвилини часу, щоб перенастроїти програму. Але тим не менше, за цей час ми можемо повернутись до питання.

Отже, була перша пропозиція – повернутись до питання про депутатські запити.

Питання доповідав заступник голови обласної ради Гладій Василь Іванович.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є запитання. Будь ласка, запишіться… Ні, не запишіться, я дам з місця.

Увімкніть мікрофон депутата Кифорука Володимира Васильовича.

В.Кифорук. Шановні депутати! Я вас дуже прошу. Відколи це прецедент, коли ми на депутатські запити не реагуємо? Там є серйозні дуже запити, там всього їх 5, в тому числі Коломийська районна інфекційна лікарня. Я вас благаю: давайте проголосуємо за ці запити. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Я прошу вибачення. На жаль, ми змушені будемо ставити на голосування не в порядку поступлення пропозицій про повернення, а в тому порядку, як повернуті питання стоять в порядку денному, бо так настроєна наша електронна система.

Тому, прошу вибачення, але я повертаюсь до питання “Про розробку умов інвестиційного конкурсу та проєкту інвестиційного договору щодо проведення ремонтно-реставраційних робіт з пристосуванням горищного простору під адміністративні приміщення будівлі на вул. Шашкевича, 2 у м. Івано-Франківську”.

Доповідач: Костишин Віталій Іванович – директор комунального підприємства з питань експлуатації майна.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Почекайте, поки систему запустять.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Голосуйте, шановні колеги!

За – 40, утримались – 2, не голосували – 4: рішення не прийнято.

Питання, розглядаємо питання “Про створення комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради “Централізована закупівельна організація Івано-Франківської обласної ради”.

Доповідач: Федорців Сергій Іванович – депутат обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 40, утримались – 2, не голосували – 4: рішення не прийнято.

Шановні колеги! Наступне питання “Про регіональну цільову програму забезпечення діяльності комунального підприємства…” втрачає сенс, тому що це перед ним не пройшло. Тому ми по ньому вже не голосуємо, пропозиція тоді залишається нереалізованою.

Наступне питання “Про припинення діяльності Яблунівської спеціальної школи
Івано-Франківської обласної ради”.

Доповідач: Кімакович Віктор Євстахійович.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться для запитань.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Запис на запитання. Запис на запитання.

О.Сич. Королик Михайло Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. У мене наступне питання. Дякую, Остапе Васильовичу, депутати, що ми повернулись до цього питання. Чому? Тому що це питання і два наступні дійсно впливають на формування бюджету, на дохідну і витратну частину. Чому також підтримаю і проголосую за те, чому? Тому що Віктор Євстахійович запевнив, що 2/3 працівників шкіл-інтернатів, які ліквідуються, будуть працевлаштовані, і що діти не залишаться на самоті. Дякую. Я буду підтримувати.

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 39, утримався – 1, не голосували – 6: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про припинення діяльності Гвіздецької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Івано-Франківської обласної ради”.

Доповідач: Кімакович Віктор Євстахійович.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Також немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 39, утримався – 1, не голосували – 6: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про припинення діяльності Калуської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів № 2 Івано-Франківської обласної ради”.

Доповідач: Кімакович Віктор Євстахійович.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 46: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання згоди на передачу юридичної особи публічного права “Русівський літературно-меморіальний музей Василя Стефаника”.

Доповідач: Федорак Володимир Васильович.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 46: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про депутатські запити”.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 45, не голосував – 1: рішення прийнято.

Шановні колеги! Все, припинили пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Припинили. Шановні…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. До якого?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Увімкніть, будь ласка, мікрофон депутата Ленігевича.

Б.Ленігевич. Ще раз, будь ласка, повернутись до питання 42.

О.Сич. До питання 42.

Ставлю на голосування пропозицію депутата Ленігевича по розгляду питання номер 42. Прошу визначатись.

За – 38, утримались – 2, не голосували – 6: рішення прийнято.

Депутат Королик. Будь ласка, увімкніть мікрофон.

Увімкніть мікрофон депутата Королика.

М.Королик. Шановні колеги-депутати! Давайте спробуємо все ж таки проголосувати 49-е питання про створення комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради. Все ж таки це питання, від якого буде залежати подальша діяльність нашої області і наших підприємств, яких є дуже багато, а відповідно це дасть можливість, щоби наші кошти, наші податки залишались в нашій області додатково, щоб ми не платили невідомо кому кошти за те, що будуть відбуватись ті чи інші закупівлі, щоб ці кошти реально могли залишатись в області на розвиток нашої області. Тому пропоную повернутись до цього питання повторно.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Королик. 49 і 50.

О.Сич. 49. Хто за повернення до питання номер 49? Прошу визначатись.

За – 28: рішення прийнято.

Отже, шановні колеги, повторно оголошую розгляд питання “Про розробку умов інвестиційного конкурсу та проєкту інвестиційного договору щодо проведення ремонтно-реставраційних робіт з пристосуванням горищного простору під адміністративні приміщення будівлі на вул. Шашкевича, 2 у м. Івано-Франківську”.

Доповідач: Костишин Віталій Іванович.

Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 34, утримались – 2, не голосували – 10: рішення не прийнято.

І розглядається питання “Про створення комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради “Централізована закупівельна організація Івано-Франківської обласної ради”.

Доповідач: Федорців Сергій Іванович.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 29, утримались – 2, не голосували – 15: рішення не прийнято.

Шановні колеги! Аби не було звинувачень, я всі ваші пропозиції ставив на голосування. Але як казав мій колега – спікер Верховної Ради Іван Плющ, “не треба пхати невпіхуєме”.

Тому на сьогоднішній день питання порядку денного завершені.

Питання “Різне”.

Чи є бажаючі взяти участь в тому, щось виголосити або запропонувати.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу, запишіться, будь ласка.

Іваночко Михайло Степанович.

М.Іваночко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Вітаю, шановне товариство! Сьогодні, шановні жителі Прикарпаття, ви побачили цю вакханалію в нашій обласній раді, ви побачили тих депутатів, які дійсно достойні і голосували до кінця, а інші десь повтікали, невідомо чому. Тому робіть висновки з цього всього. Тому що видно, що вибори “на носі”, і вони вже десь шукають собі іншого пристанівку. Але я зараз не хочу казати про це.

Сьогодні ніхто не називав одним словом, а вважаю, що моїм обов’язком як націоналіста згадати, адже сьогодні діючий режим “Зе-команди” хоче скасувати Закон про українську мову. Тому хочу звернутись до всіх і наголосити, що в любому випадку Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, всі об’єднані сили українських націоналістів обов’язково захистять українську мову  і все українське на нашій землі. Вкотре майбутнє Української держави, наших дітей опинилось під загрозою. Україну руйнують ті, хто би мав її захищати. Голова Верховної Ради збирається переглянути Закон “Про мову”. Нас хочуть знову позбавити української мови – головної ознаки нації, нас знову хочуть поділити на різні сорти за кремлівським сценарієм, нас намагаються зневажати і принизити, як це робили сотні років окупанти. Закон “Про мову” став поворотним на шляху України до Європи, геть від московського рабства. Україна вдихнула на повні груди, українці відчули, що можуть бути собою у власній державі, почалось активне відродження українського кіно, книги, мистецтва, українські діти отримали можливість повноцінного патріотичного виховання на глибоких традиціях попередніх поколінь. А що тепер? У нас знову хочуть забрати історичний шанс на побудову справжньої української національної держави, держави українського народу. Знову хочуть забрати майбутнє у нашої України, майбутнє у наших дітей, перетворити на слухняних рабів.

“Нації вмирають не від інфаркту, спочатку у них відбирають мову”, – як казала Ліна Костенко. За мову, за Україну загинули мільйони українців різних поколінь і продовжують гинути зараз. Нам дуже дорогою ціною далося право бути собою, і мова – це невід’ємна ознака українця. І кожен, хто вважає себе патріотом України, сьогодні мають звернутись до Голови Верховної Ради, Президента, до кожного народного депутата і вимагати припинити нападки на українську мову, на основи української нації та державності. Саме зі знищення мови, культури, історії починається шлях в нікуди. Я розумію, що сьогодні окремі політики своїми публічними заявами пробують ґрунт, перевіряють, чи не спить українець. Саме тому голос кожного з нас важливий, бо так можна запобігти демонтажу Української держави. Ми не допустимо малоросійського реваншу, ми захистимо наше природне майбутнє бути собою на своїй Богом даній землі.

Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

О.Сич. Шановні колеги! Ми розглянули всі питання порядку денного тридцять п’ятої сесії обласної ради сьомого демократичного скликання. Порядок денний вичерпаний.

Тридцять п’яту сесію сьомого демократичного скликання оголошую закритою.

(Звучить Гімн України).

 

 

 

Голова обласної ради                                                                              Олександр Сич

 

Консультант                                                                                              Галина Кубік

 

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]