Про виконання регіональної цільової програми впровадження в області III фази Проекту ЄС/ПРООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” на 2015-2018 роки


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Двадцять сьома сесія)

РІШЕННЯ

 

від 01.03.2019. № 1096-27/2019
м. Івано-Франківськ

 

Про виконання регіональної
цільової програми впровадження
в області III фази Проекту ЄС/ПРООН
“Місцевий розвиток, орієнтований
на громаду” на 2015-2018 роки

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, заслухавши та обговоривши звіт про виконання регіональної цільової програми  впровадження в області III фази Проекту ЄС/ПРООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” на 2015-2018 роки, обласна рада

вирішила:

  1. Інформацію управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій облдержадміністрації про виконання регіональної цільової програми впровадження в області III фази Проекту ЄС/ПРООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” на 2015-2018 роки взяти до уваги.
  2. Рішення обласної ради від 23.04.2015. №1598-35/2015 “Про регіональну цільову програму впровадження в області III фази Проекту ЄС/ПРООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” на 2015-2018 роки” зняти з контролю.

 

Перший заступник
голови обласної ради                                                                             Василь Гладій


Звіт
про виконання регіональної цільової програми впровадження в області
ІІІ фази проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» на 2015-2018 роки

 

Передумови проекту. Спільний проект ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» (МРГ) – це довготривала і комплексна ініціатива зі зміцнення потенціалу, спрямована на пропагування сталого місцевого розвитку в Україні. 

Проект підтримував врядування за участі громад та ініціативи, впроваджувані громадами, щоб покращити умови проживання людей у сільській і міській місцевості по всій країні.

МРГ приділяв особливу увагу відновленню соціальної та комунальної інфраструктури  у пріоритетних сферах  охорони здоров’я, екології, управління водними ресурсами, покращення управління житловим сектором,  енергоефективності і місцевого економічного розвитку.

І Фаза проекту МРГ в Івано-Франківській області розпочалася в 2008 р. За її результатами було впроваджено 69 мікропроектів на загальну суму  9,1 млн.грн.

ІІ Фаза розпочалася  у червні 2011 р. – підтримано 63 мікропроекти  на загальну суму  11 млн.грн.

Впродовж цих двох фаз покращилися медичні послуги, доступ до чистої води, навчальне середовище, вуличне освітлення.

Стан реалізації проекту. Наприкінці 2014 року підписано тристоронню угоду про партнерство між облдержадміністрацією, обласною радою та ПРООН, зокрема щодо участі області у ІІІ фазі проекту (2014-2018 рр.).

У квітні 2015 року з метою забезпечення впровадження проекту в області затверджено Регіональну цільову програму впровадження в області ІІІ фази проекту на 2015-2018 роки, на виконання заходів якої спрямовано з обласного бюджету на співфінансування проектів у 2015 році – 840,0 тис. грн, у 2016 – 710,0 тис. грн, у 2017 – 510,0 тис. грн.

ІІІ Фаза проекту впроваджувалась в області за двома напрямками:

  1. Реалізація мікропроектів громад сільських населених пунктів (34 мікропроекти).
  2. Реалізація компоненту з розвитку міст (43 мікропроекти).

В рамках першого напрямку учасниками проекту були громади 34 сіл з 8 районів області (Верховинського, Городенківського, Калуського, Коломийського, Косівського, Надвірнянського, Тлумацького та Тисменицького).

В рамках другого – міста Коломия і Надвірна.

Реалізація проекту в сільських населених пунктах. Загальна вартість 34 мікропроектів громад становить 12,8 млн. грн, з яких 7,7 млн. грн. – грантова допомога проекту. Мікропроекти спрямовані на покращення існуючої базової інфраструктури та підвищення енергоефективності (стандартні заходи з енергозбереження у закладах освіти (заміна вікон і дверей, ремонт підлоги, покрівлі, систем опалення), підтримка закладів охорони здоров’я (ремонт ФАПу) та вуличного освітлення).

Результатом стали покращення в 23 закладах освіти (енергоефективні заходи в 18 школах та 5 дитячих садочках; 4 з них – з використанням відновлювальних джерел енергії), в 1 ФАПі (реконструкція), громади 8 населених пунктів отримали вуличне освітлення.

Реалізація муніципального компоненту. До участі у компоненті, який сприяє впровадженню раціонального управління та обслуговування багатоквартирних житлових будинків, підвищенню енергоефективності та становленню «ефективного власника житла», було відібрано міста Коломия і Надвірна. 

В  м. Надвірна було затверджено 16 мікропроектів, з яких  9 спрямовані на ремонтно-будівельні роботи та енергоефективні заходи в багатоквартирних будинках (співпраця з ОСББ) та 5 мікропроектів – енергоефективні заходи в школі і дитячому садочку. Ще 2 мікропроекти були інноваційного спрямування в рамках компоненту «розумне місто» «Безпечне та комфортне місто: встановлення системи відеоспостереження в громадських місцях міста Надвірна». Загальна вартість мікропроектів в м.Надвірна становила 5,9 млн.грн.

В м.Коломия було підтримано 26 мікропроектів, 22 з них спрямовані на ремонтно-будівельні роботи та енергоефективні заходи в багатоквартирних будинках (співпраця з ОСББ) та 2 мікропроекти – енергоефективні заходи в школі. Ще 2 мікропроекти були інноваційного спрямування в рамках компоненту «розумне місто» «Безпечне та комфортне місто: встановлення системи відеоспостереження в громадських місцях міста Коломия» Загальна вартість мікропроектів в м.Коломия становила 11,7 млн.грн.

Мікропроекти ОСББ переважно спрямовані на капітальні ремонти дахів, утеплення фасадів, заміну вікон і дверей місць загального користування, водо- та електропостачання.

В рамках ІІІ Фази м.Івано-Франківськ було обрано містом – ментором та  підтримано впровадження 1 мікропроекту  «Доступний Івано-Франківськ» (створення умов для маломобільних осіб, осіб із особливими потребами; залучення їх до розвитку міста, врядування, отримання зворотного зв’язку із цією цільовою групою та владою через впровадження інноваційних ІТ технологій) на суму 904 тис.грн.

 

Начальник управління
міжнародного співробітництва,
євроінтеграції, туризму та
інвестицій облдержадміністрації                                            Олександр Зрайко

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]