Про звернення обласної ради щодо законодавчого врегулювання питання внесення борщівника Сосновського до переліку регульованих шкідливих організмів


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Сімнадцята сесія)

РІШЕННЯ

від 15.09.2017 № 610-17/2017
м. Івано-Франківськ

 

Про звернення обласної ради
щодо законодавчого врегулювання
питання внесення борщівника
Сосновського до переліку
регульованих шкідливих організмів

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Прем’єр-міністра України В. Гройсмана, Голови Верховної Ради України А. Парубія, народних депутатів України від області про необхідність законодавчого врегулювання питання внесення борщівника Сосновського (Heracleum sosnowskyj) до переліку регульованих шкідливих організмів (додається).
  2. Рішення надіслати Прем’єр-міністру України В. Гройсману, Голові Верховної Ради України А. Парубію, народним депутатам України від області, обласним радам.
  3. Звернення опублікувати в газеті “Галичина”, розмістити на інтернет-сторінці обласної ради та оприлюднити в інших засобах масової інформації області.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника голови обласної ради С. Басараба і постійну комісію обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин (І. Приймак).

 

Голова обласної ради                                                                              Олександр Сич


Додаток
до рішення обласної ради
від15.09.2017 № 610-17/2017

 

Прем’єр-міністру України
В. Гройсману

 Голові Верховної Ради України
А. Парубію

 Народним депутатам України від області

ЗВЕРНЕННЯ

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, глибоко занепокоєні масштабами стихійного поширення територією України борщівника Сосновського (Heracleum sosnowskyi Manden) та негативними наслідками, спричиненими цією рослиною.

Борщівник доволі агресивно витісняє місцеві види, негативно впливає на біорізноманіття, монополізує територію, хоча й не культивується в Україні вже більше 30 років. Рослина втратила ознаки культурної та росте й поширюється стихійно. Це поширення потрібно обмежувати.

Незнання біологічних особливостей борщівника Сосновського та шкоди, якої він може завдати як сільському господарству (на локальному і державному рівнях), так і здоров’ю населення, призводить до значного неконтрольованого поширення цієї культури регіонами країни та щораз частішого ураження населення біомасою рослини.

У всіх країнах Євросоюзу борщівник Сосновського зараховано до карантинної групи рослин. В Україні попри очевидну небезпеку цього ще й досі не зроблено. Навіть на сьогодні борщівник Сосновського в офіційних вітчизняних джерелах займає статус кормової культури, що значно ускладнює застосування методів адміністративного впливу на недобросовісних землевласників та землекористувачів, на чиїх ділянках розповсюджується шкідлива рослина. Адже сільські, селищні, міські голови, як представники місцевого самоврядування що мають домогтися від власників земельних ділянок вживати заходів боротьби з бур’янами, у тому числі й борщівником, не мають підстав застосувати
статтю 52 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

За інформацією Мінагрополітики України у 2014 році державними фітосанітарними службами проводилось обстеження території України (за винятком тимчасово окупованих) та виявлено осередки борщівника в 15 областях на площі 2470.95 га.

Офіційні дані очевидно занижені, адже лише на теренах Івано-Франківської області площі проростання борщівника Сосновського складають понад 564 гектари. В сусідній Львівській – цьогоріч звітували про заходи зі знищення борщівника на понад 468 га. Зростають площі, зайняті борщівником, на землях різних категорій і спостерігається витіснення ним місцевих видів трав’яних і деревних (особливо голкових – сосни і ялини) порід рослин на Житомирщині, Хмельниччині, Волині, Тернопільщині.

Однак Мінагрополітики та Державна ветеринарна та фітосанітарна служба у 2015 році визнала недостатніми фактори аналізу фітосанітарного ризику для віднесення рослини до переліку карантинних організмів.

Хоча у Німеччині, Чехії, скандинавських країнах, в Естонії вже діють національні програми боротьби з борщівниками. У Білорусі на рівні уряду розроблено план дій щодо запобігання та мінімізації збитків від поширення небезпечного виду рослин. У Фінляндії знищення борщівника стало частиною державної програми, на реалізацію якої уряд відвів 20 років.

Світовий досвід демонструє, що знаючи біологічні особливості боротись з борщівником доволі складно, проте є певні напрацювання і позитивні результати.

На сьогодні є всі підстави борщівник Сосновського вважати карантинним бур’яном, поки він не зайняв усі терени України. З огляду на це потрібно докласти зусиль для обмеження його поширення й остаточного знищення.

Карантинні дії, спрямовані на зменшення популяції рослини, трудомісткі та фінансово затратні, передбачають застосування спеціальних хімічних методів, заходи із систематичного викошування, викорчовування борщівника до визрівання насіння.

Розв’язання проблеми розповсюдження борщівника потребує державної програми і цільового фінансування та контролю за її виконанням. Зволікання у цьому напрямі призведе до значних державних та людських збитків і ускладнення екологічної ситуації в Україні, погіршення інвестиційного клімату та туристичної привабливості.

Звертаємось до Прем’єр-міністра України В.Гройсмана доручити Мінагрополітики врегулювати на законодавчому рівні, враховуючи досвід країн Євпросоюзу, статус інвазивного в Україні борщівника Сосновського (Heracleum sosnowskyi Manden) та внести отруйну інтродуковану рослину до переліку карантинних. У зв’язку з масштабами поширення рослини та недостатністю вжитих на локальному рівні заходів розробити державну програму боротьби з борщівником Сосновського, яка б передбачала системні заходи, відповідне фінансування та ефективний контроль за виконанням.

Просимо Верховну Раду України, народних депутатів України від області невідкладно прийняти зміни до українського законодавства, які потрібні для реалізації на державному рівні програмних заходів боротьби з нашестям борщівника Сосновського.

 

Прийнято на сімнадцятій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
15 вересня 2017 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]