Про звернення обласної ради (щодо недопущення ліквідації Прикарпатського управління бурових робіт ПАТ “Укрнафта” та масового вивільнення його працівників)


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання

(Одинадцята сесія)
РІШЕННЯ

 

від 09.12.2016. № 328-11/2016
м. Івано-Франківськ

 

Про звернення обласної ради
щодо недопущення ліквідації
Прикарпатського управління
бурових робіт ПАТ “Укрнафта”
та масового вивільнення його працівників

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Голови Верховної Ради України А. Парубія, Прем’єр-міністра України В. Гройсмана, Міністра енергетики та вугільної промисловості України І. Насалика, Голови Правління Національної акціонерної компанії “Нафтогаз України” А. Коболєва, Голови Правління ПАТ “Укрнафта” М. Роллінса щодо недопущення ліквідації Прикарпатського управління бурових робіт ПАТ “Укрнафта” та масового вивільнення його працівників (додається).
  2. Рішення надіслати Голові Верховної Ради України А. Парубію, Прем’єр-міністру України В. Гройсману, Міністру енергетики та вугільної промисловості України І. Насалику, Голові Правління Національної акціонерної компанії “Нафтогаз України” А. Коболєву, Голові Правління ПАТ “Укрнафта” М. Роллінсу та народним депутатам України від області.
  3. Звернення опублікувати в газеті “Галичина”, розмістити на інтернет-сторінці обласної ради та оприлюднити в інших засобах масової інформації області.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника голови обласної ради С. Басараба і постійну комісію обласної ради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства.

 

 

Голова обласної ради                                                                            Олександр Сич

 


 

Додаток
до рішення обласної ради
від 09.12.2016. № 328-11/2016

 

Голові Верховної Ради України
А. Парубію

Прем’єр-міністру України
В. Гройсману

Міністру енергетики та вугільної промисловості України
І. Насалику

Голові Правління
Національної акціонерної компанії “Нафтогаз України”
А. Коболєву

Голові Правління ПАТ “Укрнафта”
М. Роллінсу

 

ЗВЕРНЕННЯ

На території Івано-Франківської області функціонує Прикарпатське управління бурових робіт ПАТ “Укрнафта”. Його трудовий колектив складається з висококваліфікованих працівників, які проживають на території Долинського, Надвірнянського, Богородчанського, Рожнятівського, Косівського районів, Яремчанської та Івано-Франківської міських рад.

Прикарпатське УБР здійснює будівництво свердловин на території Чернівецької, Львівської, Івано-Франківської, Сумської, Полтавської та Харківської областей.

Як стало відомо трудовому колективу Прикарпатського УБР, Правління ПАТ “Укрнафта” найближчим часом має наміри провести реорганізацію підрозділів буріння шляхом створення лише однієї сервісної структурної одиниці з буріння, капремонту свердловин тощо, з розміщенням її на Сході України.

Однак, таке рішення може негативно вплинути не лише на економічну та соціальну ситуацію на Івано-Франківщині, але й на енергетичну безпеку України, зокрема:

1) ліквідація Прикарпатського УБР та масове вивільнення його працівників збільшить безробіття і зменшить надходження до місцевих бюджетів;

2) враховуючи обраний курс на децентралізацію в Україні, перспективи залишення частини рентної плати місцевим громадам, на території яких здійснюється видобуток нафти і газу, недостатній рівень розвитку промисловості, збереження вже існуючих підприємств є запорукою економічної стабільності територіальних громад та успішної державної політики в галузі самоврядування;

3) в умовах проведення АТО, через нестабільну соціально-політичну ситуацію та високу ймовірність ескалації конфлікту Схід України, з точки зору залучення міжнародних інвестицій, є менш привабливим, ніж Західний нафтогазоносний регіон;

4) станом на сьогодні Прикарпатське УБР (на відміну від інших УБР) поряд з основною діяльністю виконує в шести областях України не тільки профільні, але й додаткові види робіт та послуг для всіх структурних підрозділів товариства;

5) відсутня розроблена науково обґрунтована довгострокова стратегія подальшого розвитку нафтогазоносного Західного регіону.

Звернення первинної профспілкової організації Прикарпатського УБР щодо недопущення його ліквідації та масового вивільнення працівників одноголосно підтримано на сесіях районних, міських та селищних рад Долини, Надвірної, Рожнятова, Косова, Богородчан, Яремчі, на пленарному засіданні Ради профспілок Івано-Франківської області. Більше того, про підтримку позиції та збереження трудового колективу Прикарпатського УБР заявляють і представники місцевих громад інших областей, зокрема міста Борислава Львівської області.

Існує чимало аргументів для створення сервісної структурної одиниці з буріння та капітального ремонту свердловин на базі Прикарпатського УБР у Західному регіоні. Серед них: розвинута інфраструктура, удосконалена ремонтна база (фактично – міні-завод), можливість раціоналізації взаємодії виробництв, складування, постачання та транспортування, наявність в області спеціалізованого наукового проектно-дослідного інституту, центру економічних досліджень ПАТ “Укрнафта” та єдиного в Україні Національного технічного університету нафти і газу. Окрім того, на Галичині налічується близько ста перспективних нафтогазоносних об’єктів, а за оцінками спеціалістів нерозвідані ресурси регіону становлять 309 млн. т нафти і 539 млрд. кубометрів газу.

Масштабне залучення у розробку малодебетних свердловин, малих родовищ, освоєння перспективних нафтогазових покладів на значних глибинах є основним резервом інноваційного розвитку нафтогазового комплексу Прикарпаття, і збережений колектив Прикарпатського УБР має зіграти у цьому ключову роль.

Враховуючи вищевикладене, просимо:

  1. Вжити заходів щодо недопущення ліквідації Прикарпатського управління бурових робіт ПАТ “Укрнафта” та масового вивільнення його працівників.
  2. У випадку прийняття рішення про необхідність створення однієї чи двох сервісних структур з буріння, капітального ремонту свердловин тощо на базі існуючих УБР, запропонувати Правлінню ПАТ “Укрнафта” передбачити розташування відокремленої структурної одиниці в Івано-Франківській області.
  3. Провести у Верховній Раді України парламентські слухання з обговорення проблем розвитку національної нафтогазовидобувної галузі та подолання перешкод, що стримують пріоритети її розвитку.

 

Прийнято на одинадцятій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
9 грудня 2016 року

 

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]