Про звернення обласної ради (щодо необхідності вжиття негайних заходів для запобігання виникненню надзвичайної екологічної ситуації у зв’язку з масовими вирубками та знищенням лісів в Україні)


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання

(Одинадцята сесія)
РІШЕННЯ

 

від 09.12.2016. № 327-11/2016
м. Івано-Франківськ

 

Про звернення обласної ради щодо
необхідності вжиття негайних заходів
для запобігання виникненню
надзвичайної екологічної ситуації у
зв’язку з масовими вирубками та
знищенням лісів в Україні

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Президента України П. Порошенка, Прем’єр-міністра України В. Гройсмана, Голови Верховної Ради України А. Парубія щодо необхідності вжиття негайних заходів для запобігання виникненню надзвичайної екологічної ситуації у зв’язку з масовими вирубками та знищенням лісів в Україні (додається).
  2. Рішення надіслати Президенту України П. Порошенку, Прем’єр-міністру України В. Гройсману, Голові Верховної Ради України А. Парубію, народним депутатам України від області.
  3. Звернення опублікувати в газеті “Галичина”, розмістити на інтернет-сторінці обласної ради та оприлюднити в інших засобах масової інформації області.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника голови обласної ради С. Басараба і постійну комісію обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин (І. Приймак).

 

 

Голова обласної ради                                                                         Олександр Сич

 


Додаток
до рішення обласної ради
від 09.12.2016. № 327-11/2016

Президенту України
П. Порошенку

Премєр-міністру України
В. Гройсману 

Голові Верховної Ради України
А. Парубію

 

ЗВЕРНЕННЯ

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, звертаємося до Президента України П. Порошенка, Прем’єр-міністра України В. Гройсмана, Голови Верховної Ради України А. Парубія з вимогою залишити в силі дію мораторію на експорт необробленої деревини (лісу-кругляка), що встановлений Законом України “Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів”.

Івано-Франківська обласна  рада виступає категорично проти перетворення України на лісовий сировинний придаток. Лише у 2016 році експорт свого лісу заборонили такі країни як Албанія, Молдова, а Норвегія взагалі припинила вирубувати ліси на своїй території, Румунія прирівняла незаконну вирубку лісів до злочину проти національної безпеки.

Ситуація з лісами на Івано-Франківщині, Львівщині та у всьому Карпатському регіоні наближається до масштабу екологічного лиха. Тому ми вимагаємо вжити негайних заходів щодо запобігання виникненню надзвичайної екологічної ситуації, загроза якої настала внаслідок масових вирубок та знищення лісів в Україні.

Ми закликаємо припинити незаконний експорт лісу-кругляка, який відбувається під виглядом дров та інших лісоматеріалів. Для цього необхідно ухвалити зміни до Закону України “Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів” та розширити дію мораторію на експорт інших лісоматеріалів, а саме на експорт паливної та бондарної деревини, що визначені кодами 4401, 4404 УКТЗЕД.

Мова іде не лише про необхідність збереження лісів, але і про збереження робочих місць працівників деревообробної галузі. Запроваджений у 2015 році мораторій на експорт необробленої деревини став поштовхом для розвитку деревообробної галузі. Лише за шість місяців дії такої заборони бюджетні надходження за рахунок податків зросли на 18%, експорт готової продукції з дерева – на 12 %, імпорт обладнання – на 50 млн. доларів США. Асоціація деревообробних та лісозаготівельних підприємств Західної України об’єднує 1260 підприємств з чисельністю більше 20 тисяч працівників. Скасування заборони на експорт лісоматеріалів необроблених негативно позначиться на діяльності цих підприємств, призведе до скорочення робочих місць та зменшення надходжень до бюджетів.

З метою запобігання масових незаконних рубок та знищення лісу закликаємо посилити кримінальну відповідальність за такі правопорушення.

Враховуючи вищевикладене, просимо:

  1. Вжити негайних заходів щодо запобігання виникненню надзвичайної екологічної ситуації, загроза якої настала внаслідок масових вирубок та знищення лісів в Україні.
  2. Не допустити скасування мораторію на експорт лісоматеріалів необроблених (кругляка).
  3. Запровадити тимчасову заборону строком на 10 років на експорт інших лісоматеріалів, що визначені кодами 4401, 4404 УКТЗЕД.
  4. Посилити кримінальну відповідальність за незаконне вирубування та знищення лісу.

 

Прийнято на одинадцятій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
09 грудня 2016 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]