Про звернення обласної ради щодо прирівняння статусу військових капеланів, які здійснюють діяльність у районі проведення бойових дій, до статусу учасника бойових дій


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Одинадцята сесія)
РІШЕННЯ

 

від 09.12.2016. № 326-11/2016
м. Івано-Франківськ

 

Про звернення обласної ради
щодо прирівняння статусу
військових капеланів, які
здійснюють діяльність у районі
проведення бойових дій,
до статусу учасника бойових дій

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Президента України П. Порошенка, Голови Верховної Ради України А. Парубія, Прем’єр-міністра України В. Гройсмана щодо прирівняння статусу військових капеланів, які здійснюють діяльність у районі проведення бойових дій, до статусу учасника бойових дій (додається).

 

  1. Рішення надіслати Президенту України П. Порошенку, Голові Верховної Ради України А. Парубію, Прем’єр-міністру України В. Гройсману.

 

  1. Текст звернення опублікувати в газеті “Галичина”, оприлюднити на інтернет-сторінці обласної ради та в інших засобах масової інформації.

 

  1. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В. Гладія і постійну комісію обласної ради з питань захисту прав учасників і ветеранів антитерористичної операції на Сході України та їх сімей (Н. Чаплинська).

 

 

Голова обласної ради                                                              Олександр Сич

 


 

Додаток
до рішення обласної ради
від 09.12.2016. № 326-11/2016

Президенту України
Петру Порошенку

Голові Верховної Ради України
Андрію Парубію

Прем’єр-міністру України
Володимиру Гройсману

 

ЗВЕРНЕННЯ

Упродовж багаторічної історії Української Держави інститут церкви повсякчас здійснював підтримку державотворчих починань українців, оберігав національні традиції, виховував моральність та загартовував дух мільйонів у боротьбі за власну соборну державу та її розбудову.

В усі часи, всупереч тиску, а подекуди й відвертому цькуванню авторитарно-тоталітарних бюрократичних систем, церква залишалася зі своїм народом. Ревна, палка та щира молитва священнослужителів, заступництво, що його надала церква, стали запорукою успішної протидії громадянського суспільства чиновницькому свавіллю, брутальним порушенням громадянських прав та свобод під час Помаранчевого Майдану й Революції Гідності. Сьогодні ж, на 25 році відновлення незалежності, коли внаслідок російської агресії наша держава знову змушена відстоювати свою соборність та суверенітет, підтримка українських вояків церковними служителями на східному фронті набуває особливо важливого значення. Військові капелани не лише здійснюють душпастирську опіку військових, а й волею обставин активно долучаються до загальнонаціонального волонтерського руху, допомагають пораненим, сприяють реабілітації демобілізованих.

Знаходячись на передовій, щоденно ризикуючи власним життям, військові капелани, їх сім’ї, тим не менше, вже другий рік поспіль залишаються практично незахищеними державою в разі настання непередбачуваних обставин.

Представляючи інтереси територіальної громади Прикарпаття, Івано-Франківська обласна рада звертається до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з вимогою невідкладно врегулювати на законодавчому рівні питання соціального захисту священнослужителів шляхом прирівняння їхньої діяльності у районі ведення бойових дій до статусу учасника бойових дій. Вважаємо, що таке рішення є виваженим й у існуючих реаліях дозволить бодай на мінімальному рівні гарантувати військовим капеланам, їх родинам передбачуваний державою соціальний захист, пам’ятаючи про вікопомний постулат – “заберіть у війська душу, і воно втратить тіло”.

 

Прийнято на одинадцятій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
9 грудня 2016 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]