Про стан використання лісових ресурсів на території області


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання

(Десята сесія)

РІШЕННЯ

від 21.10.2016. № 314-10/2016
селище Вигода Долинського району

 

Про стан використання
лісових ресурсів
на території області

 

Заслухавши та обговоривши інформацію обласного управління лісового та мисливського господарства, висновки робочої групи з комплексного аналізу ведення лісового господарства про стан лісів, проблеми і перспективи розвитку лісового господарства, раціонального використання та відновлення лісових ресурсів в області, відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Інформацію обласного управління лісового та мисливського господарства про стан лісів, проблеми і перспективи розвитку лісового господарства в області взяти до відома.
  2. Звернутися до Кабінету Міністрів України щодо внесення змін до законодавчих та нормативних документів з метою вирішення проблем раціонального використання, охорони та відтворення лісів Карпатського регіону (додається).
  3. Обласній державній адміністрації:

3.1. Враховуючи важливе значення ялинових лісів, необхідність системного вирішення питання заміни всихаючих насаджень, розвитку лісової інфраструктури порушити клопотання перед Кабінетом Міністрів України про відкриття окремого розділу бюджетної програми здійснення заходів, спрямованих на ліквідацію наслідків та випередження всихання ялинових лісів у Карпатському регіоні.

3.2. Розробити програму рекреаційного використання лісових територій, передбачивши для цієї мети відповідні кошти з обласного бюджету.

3.3. Розробити програму підтримки підприємств малого і середнього бізнесу, які займаються переробкою деревини та недеревних ресурсів лісу, особливо в гірських районах.

3.4. Звернутись до Державного агентства лісових ресурсів України з пропозицією щодо розробки порядку дрібного відпуску деревини для життєво необхідних потреб місцевих жителів.

3.5. Провести моніторинг діяльності і організувати розробку реєстру та критеріїв добровільної атестації деревообробних підприємств області.

3.6. Розробити план дій участі лісового сектору області в міжнародних проектах Карпатського єврорегіону.

  1. Постійним лісокористувачам:

4.1. Утворити окремі структурні підрозділи для охорони лісів від лісопорушень та браконьєрства.

4.2. Сформувати постійно діючий єдиний реєстр лісорубних квитків із зазначенням інформації про розробників лісосік, доступний для широкого загалу.

4.3. Систематично висвітлювати інформацію підприємств про місця проведення всіх видів рубок та результати фінансово-господарської діяльності.

4.4. Рішення про проведення санітарно-оздоровчих заходів (суцільних, вибіркових рубок) приймати після погодження з відповідними місцевими радами.

  1. Державній екологічній інспекції в області посилити контроль за дотриманням природоохоронного законодавства постійними лісокористувачами області.
  2. Рекомендувати районним радам постійно проводити аналіз ефективності використання лісових ресурсів, повноти та своєчасності сплати податків та інших обов’язкових платежів.
  3. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника голови обласної ради С. Басараба, постійні комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування та з питань аграрної політики та земельних відносин (І. Приймак).

 

Голова обласної ради                                                                            Олександр Сич


 

Додаток
до рішення обласної ради
від 21.10.2016. № 314-10/2016

 

Кабінет Міністрів України

 

ЗВЕРНЕННЯ

Ліси Івано-Франківської області займають понад 42% її території, мають велике захисне рекреаційне та екологостабілізуюче значення. Лісоресурсний потенціал  традиційно забезпечує пріоритетне місце лісової і деревообробної галузі в економіці області, дає понад 20 тисяч робочих місць, формує більше 10% валового продукту області.

Сучасний стан лісів, тенденції лісокористування, розвиток лісової інфраструктури, застосовувані способи рубок і технологічні процеси та системи машин, а також система нормативно-правових актів, яка регламентує ведення господарства в гірських лісах, потребують вдосконалення з врахуванням європейських принципів наближеного до природи лісівництва

Для вирішення проблем раціонального використання і відтворення лісових ресурсів звертаємось до Кабінету Міністрів України:

  1. Розробити процедуру продажу деревини, яка б забезпечувала сталий розвиток деревообробної галузі і враховувала інтереси лісогосподарських і деревообробних підприємств.
  2. Розробити систему стандартів, що регламентують вимоги до параметрів і якості круглих лісоматеріалів різного призначення з врахуванням європейських вимог.
  3. Відмінити митні збори та сплату ПДВ на ввезену з-за кордону лісозаготівельну і лісовозну техніку, деревообробне обладнання та обладнання для лісових розсадників, заготівлі і переробки лісового насіння, яке не виробляється в Україні.
  4. Розробити та затвердити Положення про єдину державну систему електронного обліку деревини.
  5. Внести зміни до діючого лісового законодавства та нормативних документів у частині раціонального використання та відтворення гірських лісів:

– необгрунтованих обмежень поступових рубок у букових лісах;

– вдосконалення поділу лісів на категорії;

– обгрунтованості діючих такс за пошкодження дерев при вибіркових рубаннях;

– запровадження диференційованої плати за мисливські угіддя.

  1. Вважати за доцільне проведення у 2017 році підготовчих робіт (включно з проведенням аерофотозйомки), а з 2018 року базового лісовпорядкування для отримання оновленої актуальної і об’єктивної інформації про ліси області.
  2. Розробити Державну програму збереження Карпат, якою передбачити:

– перехід до ведення лісового господарства на засадах, наближених до природного лісівництва;

– виконання заходів з ліквідації осередків всихання у похідних ялинниках та попередження таких явищ надалі;

– розвиток лісової інфраструктури та мережі лісових доріг;

– забезпечення лісових господарств технікою, необхідною для ведення наближеного до природи лісівництва.

 

Прийнято на десятій сесії
Івано-Франківської обласної ради

сьомого демократичного скликання
21 жовтня  2016 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]