Стенограма пленарного засідання (11.05.2022)

С Т Е Н О Г Р А М А

ЧОТИРНАДЦЯТОЇ СЕСІЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
ВОСЬМОГО ДЕМОКРАТИЧНОГО СКЛИКАННЯ
від 11.05.2022 р.

О.Сич. Христос воскрес! Шановні колеги, шановні пані і панове! Оголошую мобілізаційну хвилину. Будь ласка, займіть свої робочі місця, починаємо працювати.

Шановні колеги! Починаємо нашу роботу.

До обласної ради восьмого демократичного скликання обрано 84 депутати.

За результатами письмової реєстрації в сесійній залі присутні 63 депутати, відсутні – 21, з них: у відрядженні – 3, з інших поважних причин – 7, з невідомих причин – 11 депутатів, можливо, ще хтось доєднається до нашої роботи.

Відповідно до пункту 11.3 статті 11 Регламенту обласної ради депутати повинні зареєструватися за допомогою електронної системи. Тому прошу оператора увімкнути електронну систему, а депутатів прошу зареєструватися.

Отож в залі зареєстровано 63 депутати. Сесія – повноважна, і відповідно до статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та пункту 5.2. Регламенту обласної ради наша сесія є правомочною, і я оголошую її відкритою.

(Звучить Гімн України).

(Звучить молитва).

Шановні колеги!

У роботі сесії бере участь голова обласної державної адміністрації – начальник обласної військової адміністрації Світлана Василівна Онищук.

З уваги на заходи безпеки обласне телебачення “Галичина” не здійснює пряму трансляцію сьогоднішнього пленарного засідання. Також прошу усіх колег-депутатів, присутніх в залі до завершення сесії не поширювати в соцмережах інформацію про нашу роботу. Натомість сесія буде в записі, і в якийсь із наступних днів буде протрансльована до уваги мешканців краю.

Відповідно до пункту 12.1. Регламенту обласної ради після відкриття сесії перед затвердженням порядку денного відводиться до 15 хвилин для стислих (до 3 хвилин) виступів і заяв уповноважених представників депутатських фракцій з внесенням пропозицій, повідомлень без прийняття рішень по них.

Колеги, чи є пропозиції від фракцій виступити в цій частині порядку нашої роботи?

Немає? Дякую. Тоді переходимо до формування порядку денного.

Насправді, шановні колеги, наш порядок денний прив’язаний до дій, скажемо, не до передвоєнного часу, то до 24 листопада, бо війна, як відомо, триває вже 8 років. Ми не в силі до сьогоднішнього дня розглянути той порядок денний і ті проекти рішень, які були заплановані ще до 25 лютого. Частину ми їх розглянули на попередній сесії, частину обласна державна адміністрація відкликала. Скажімо, там, я зараз оголошу, такі питання, як звіт голови адміністрації, інформація прокурора, інформація начальника поліції, програма соціально-економічного розвитку, от, звіт ДП “ДОРОГИ ПРИКАРПАТТЯ”, надання мисливських угідь тощо. Вони відкликані, тому, очевидно, ми їх розглядати не можемо, і згідно із законами воєнного часу і не маємо таких повноважень.

В той же час сьогодні є ряд питань актуальних, які уповноважені розглядати, незважаючи знову ж таки на Закон про режим воєнного часу, тільки сесія обласної ради. Скажімо, одне з них – це передача на безоплатній основі для Збройних Сил України деякого нашого майна. Ну, буде питання порядку денного, подивитесь, транспортні засоби. Це тільки наші повноваження, і начальник військової адміністрації не може ці повноваження вирішувати. Тільки наші повноваження – реорганізація комунальних закладів. Є в нас декілька питань для… знову ж таки оптимізації витрат, тому що в умовах воєнного часу це потрібно робити, і ми змушені ці питання так само розглянути.

Одне з архіважливих питань – це питання зміни програми. Я так коротко назву, бо назва значно довша, – соціального захисту учасників російсько-української війни та учасників Революції Гідності. Раніше ця програма була спрямована на захист учасників так званої АТО/ООС, сьогодні немає АТО/ООС, сьогодні потребують захисту всі ті, що воюють на фронті, незалежно, чи вони в зоні АТО/ООС, чи вони на іншому театрі бойових дій. Тому ми цю програму розглядаємо. І ряд інших актуальних питань, які адміністрація подала. Тому, насправді, наш
сьогоднішній порядок денний складається із двох блоків: актуальні питання, які подала
адміністрація для розгляду нам зараз, і ті дуже багато питань, які ми не розглянули, які були подані раніше на сесію обласної ради до 25 лютого. Рано чи пізно ми їх зобов’язані розглянути. Скажімо, там 25 питань, якщо я не помиляюся, – це зняття з контролю програм, термін дії яких закінчився. Не розглянемо сьогодні, змушені будемо розглядати через місяць, два і тому подібне.

Якщо ми сьогодні зібрались для розгляду, скажемо, десятка актуальних питань, то решта питань так само вже, скажемо, можемо розглянути, щоб вони не “висіли у нас багажем”.

Тому всі ті питання, які обласна державна адміністрація не відкликала, проекти рішень, ми їх зобов’язані розглянути. Тому два блоки питань: а) питання вкрай актуальні для сьогоднішнього дня; і б) питання, які були заготовлені, які потрібно розглянути.

Так, якщо коротенько, скажемо, то такий у нас порядок денний сьогодні.

Я так вже, не зачитуючи, доповів своїми словами логіку його формування.

Деякі з питань, які поступили, розглядались на комісіях прямо сьогодні, навіть у день проведення сесії, знову ж таки для оптимізації нашого робочого часу, щоби депутатів не скликати два рази: вчора, сьогодні, сьогодні перед сесією відбулося там чотири чи п’ять засідань комісій, які розглянули поточні  питання. Ряд з цих питань будуть внесені з голосу, як такі, що, скажемо, поступили з порушенням термінів, але, тим не менше, визначених Законом “Про доступ до публічної інформації”, але тим не менше, які потребують нашого розгляду. Ті питання, які поступили у вказані терміни згідно Закону, я як голова обласної ради зобов’язаний вам подати для розгляду. Ті, що поступили дещо пізніше, у ваших повноваженнях приймати їх чи не приймати.

Той порядок денний, який у вас є, проект порядку денного сформований. Я вам пропоную його ухвалити за основу, а решта питань вже будуть оголошені додатково до цього проекту порядку денного.

У вас є на руках так само цілий ряд інформаційних матеріалів, я зверну вашу увагу, зокрема, я дав доручення для кожного з вас розмножити Закон “Про правовий режим воєнного часу”. Я думаю, що кожному депутату він потрібен сьогодні. Хтось може його самостійно собі знайти в інтернеті, але нехай краще буде роздруковано у вас на руках, в черговий раз ознайомтесь, в тому числі зверніть увагу, скажемо, які повноваження сьогодні у військової адміністрації, як функціонує місцеве самоврядування, щоб зайвий раз не виникали питання, маємо чи не маємо ми право під час режиму воєнного часу здійснювати свою діяльність.

Я казав це на попередній сесії, кажу зараз: однозначно маємо. Закон чітко визначає – поряд з іншими органами державної влади місцеве самоврядування повинно виконувати свої повноваження згідно з Конституцією і чинними законами України.

Отже, колеги, після цього ставлю вам на голосування проект порядку денного за основу. Прошу визначатись.

За – 63: рішення прийнято.

Чи є якісь пропозиції до проекту порядку денного? Є. Прошу записатись для пропозицій.

Дебенко Ігор Богданович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Басараб Сергій Михайлович.

С.Басараб. Доброго дня, шановне панство! Є пропозиція внести до порядку денного питання про внесення… про виконання у 2021 році програми охорони навколишнього природного середовища в Івано-Франківській області до 2025 року. Дякую.

О.Сич. Ставлю на голосування, колеги. Прошу визначатись. Внести до проекту порядку денного.

За – 64: рішення прийнято.

Гринечко Мар’яна.

М.Гринечко. Шановні колеги! Пропонується внести до порядку денного проект рішення “Про внесення змін до рішення обласної ради від 02.03.2018. “Про програму розвитку та оновлення матеріально-технічного забезпечення ОТБ “Галичина” на 2018-2022 роки”.

Проект рішення рекомендований постійною комісією обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики до розгляду на сесії.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 61, не голосували – 3: рішення прийнято.

Іванів Назарій Іванович.

Н.Іванів. Христос воскрес! Пропонується до порядку денного внести питання “Про затвердження програми підтримки місцевих органів влади на 2022 рік”. Доповідатиме Мацькевич Ірина Богданівна.

О.Сич. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 64: рішення прийнято.

Виноградник Тарас Теофілович. Чи є ще? У Іваніва немає ще?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Дякую. Шановна президіє, депутати, присутні в залі! У мене є три питання, які би хотілось внести в сесійну залу.

О.Сич. Почергово оголошуйте.

Т.Виноградник. На нашій комісії розглянуто, а також розглянуто на комісії з питань бюджету три блоки питань. Перше  питання – “Про внесення змін до комплексної цільової
соціальної програми розвитку цивільного захисту Івано-Франківської області на 2022-2025 роки”.

О.Сич. Ставлю на голосування, колеги. Так, для інформації: це блок питань, які стосуються обороноздатності нашої області.

За – 63, не голосували – 2: рішення прийнято.

Продовжуйте.

Т.Виноградник. Дякую. Друге питання – “Про внесення змін до програми забезпечення мобілізаційної підготовки та оборонної роботи Івано-Франківської області на період 2018-2022 роки”.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 62, не голосували – 3: рішення прийнято.

Наступне  питання.

Т.Виноградник. І третє питання, як ви правильно сказали, голово, і голова адміністрації неодноразово це говорила, доповідач сьогодні на комісії: не вистачає нашим Збройним Силам, теробороні коштів, тому вноситься пропозиція – “Про внесення змін до Регіональної цільової програми надання шефської допомоги військовим частинам Збройних Сил України, Національної гвардії України та Державної прикордонної служби України, військово-патріотичного виховання молоді на 2021-2025 роки”. Прошу підтримати.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 62, не голосували – 3: рішення прийнято.

Яворський Андрій Михайлович.

А.Яворський. Доброго дня! Шановний голово, президіє, депутати! Прошу включити до порядку денного чотири питання. Перше – “Про безоплатну передачу іншого окремого індивідуально визначеного рухомого майна комунального некомерційного підприємства “Обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської
обласної ради”. Прошу підтримати дане питання.

О.Сич. Власне, це те, про що я казав: для потреб Збройних Сил України.

Ставлю на голосування.

За – 63, не голосували – 2: рішення прийнято.

Наступне питання.

А.Яворський. “Про передачу іншого окремого індивідуально визначеного майна
комунального некомерційного підприємства “Обласна клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради”. Прошу підтримати.

О.Сич. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 52, проти – 4, не голосували – 9: рішення прийнято.

Наступне питання.

А.Яворський. “Про припинення (реорганізацію) комунального закладу “Обласна наукова медична бібліотека” шляхом приєднання до комунального закладу “Івано-Франківська обласна універсальна наукова бібліотека ім. І. Франка”. Прошу підтримати.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 52, утримались – 2, не голосували – 11: рішення прийнято.

Наступне питання.

А.Яворський. “Про припинення (реорганізацію) комунального некомерційного підприємства “Івано-Франківський обласний центр громадського здоров’я Івано-Франківської обласної ради” шляхом приєднання як відокремленого підрозділу до комунального некомерційного підприємства “Обласна клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради”.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 52, утримались – 2, не голосували – 11: рішення прийнято.

Наступне. Все? Більше немає, так?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Книшук Орися Володимирівна.

О.Книшук. Доброго дня! Христос воскрес! Шановні колеги! Комісія з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендує включити в порядок денний питання “Про погодження клопотання з матеріалами щодо приведення існуючого поділу лісів у відповідність до Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок”.

Доповідає Олійник Роман Романович.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 61, не голосували – 4: рішення прийнято.

Шановні колеги! Загалом внесено додатково 11 питань. Вони будуть імплементовані згідно логіки розгляду до проекту порядку денного, і в такому порядку будемо розглядати.

Розглядається перше питання – “Про виконання…”.

Прошу вибачення. Ставлю на голосування проект рішення про порядок денний в цілому.

За – 64, не голосував – 1: рішення прийнято.

Шановні колеги! Є пропозиція: при розгляді питань бути максимально лаконічними. У кожного матеріали є. Більшість з цих питань були наперед роздані, тому при доповідях доповідачів відразу переходити до запитань. Якщо потрібні десь якісь акценти, будемо розставляти. Тому що в будь-який момент може прозвучати повітряна тривога, і нам треба буде перебазуватись  у підвальне приміщення. Тому бажано працювати лаконічно і працювати, якщо ваша, скажемо, якщо немає заперечень, якщо ваша ласка, без перерви на обід.

Розглядається питання “Про виконання програми соціально-економічного та
культурного розвитку області за 2021 рік”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 1 – в окремій брошурі.

Доповідач: Попович Володимир Васильович – заступник директора департаменту –
начальник управління “Офіс децентралізації” департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях усіх постійних комісій обласної ради, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 62, не голосували – 3: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання обласного бюджету за 2021 рік”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 2 – в окремій брошурі.

Доповідач: Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання до Ірини Богданівни?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення? Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 64, не голосував – 1: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про доповнення плану діяльності обласної ради з підготовки проєктів регуляторних актів на 2022 рік”.

Проект рішення номер 3 – в окремій брошурі.

Доповідач: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання до доповідача, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 61, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 23.12.2020.
№ 11-2/2020 “Про Положення про постійні та тимчасові комісії обласної ради”.

Проект рішення номер 4 – в окремій брошурі.

Доповідач: Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 62, не голосували – 3: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до регіональної цільової програми ведення містобудівного кадастру Івано-Франківської області на 2020-2025 роки”.

Проект рішення номер 5 – в окремій брошурі.

Доповідач: Остап’як Любов Миколаївна – директор департаменту розвитку громад та
територій, дорожнього, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань бюджету,
соціально-економічного розвитку та інвестицій і з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є доповнення до проекту рішення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 57, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласної цільової соціальної програми розвитку фізичної культури та спорту на 2022-2026 роки”.

Проект рішення номер 6 – на окремому аркуші.

Доповідач: Оклієвич Орест Євгенійович – начальник управління спорту та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції, рекомендації до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 62, не голосували – 3: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 23.12.2020.
№ 30-2/2020 “Про Програму охорони навколишнього природного середовища Івано-Франківської області до 2025 року”.

Проект рішення номер 7 – в окремій брошурі.

Доповідач: Пліхтяк Андрій Дмитрович – начальник управління екології та природних ресурсів обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології,
раціонального природокористування та розвитку туризму і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції, рекомендації?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 61, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 24.12.2021.
№ 355-11/2021 “Про фінансування природоохоронних заходів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища за рахунок планових надходжень у 2022 році”.

Проект рішення номер 8 – в окремій брошурі.

Доповідач: Пліхтяк Андрій Дмитрович – начальник управління екології та природних ресурсів обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології,
раціонального природокористування та розвитку туризму і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є, є пропозиції. Ставлю на голосування проект рішення за основу.

За – 59, не голосували – 5: рішення прийнято.

Увімкніть мікрофон депутата Іваніва для оголошення пропозицій.

Н.Іванів. По природоохоронному заходу “Нове будівництво каналізаційних мереж на вул. Яремчука, вул. Івасюка, вул. Березівська с.Угринів Угринівської територіальної громади Івано-Франківського району Івано-Франківської області, в тому числі виготовлення проектно-кошторисної документації” розпорядника коштів бюджету “Угринівська сільська територіальна громада” замінити на розпорядника коштів – “Обласна рада для комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради “БУДІНВЕСТ”.

І буде ще одна пропозиція.

О.Сич. Ставлю на голосування пропозицію.

За – 59, не голосували – 5: рішення прийнято.

Наступна пропозиція Іваніва.

Н.Іванів. Дякую. По природоохоронному заходу “Нове будівництво полігону ТПВ з облаштуванням сміттєсортувальної лінії в урочищі “Сміттєзвалище” у селищі Брошнів-Осада Рожнятівського району Івано-Франківської області (коригування) для управління капітального будівництва Івано-Франківської області” розпорядника коштів “Департамент розвитку громад та територій, дорожнього, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської обласної державної адміністрації” змінити на розпорядника коштів “Обласна рада для комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради “БУДІНВЕСТ”.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 60, не голосували – 5: рішення прийнято.

Більше немає пропозицій?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 60, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласної програми пошуку та перепоховання жертв воєн, депортацій та репресій тоталітарних режимів на 2022-2024 роки”.

Проект рішення номер 9 – в окремій брошурі.

Доповідає Тимків Василь Васильович – директор комунального підприємства обласної ради з питань пошуку та перепоховання жертв воєн, депортацій та репресій тоталітарних режимів “Пам’ять”.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 61, не голосували – 3: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласної комплексної програми
“Відзначення 1125-річчя від часу першої згадки про місто Галич” на 2022-2023 роки”.

Проект рішення номер 10 – в окремій брошурі.

Доповідач: Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури,
національностей та релігій обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції? Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 59, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до комплексної програми “Здоров’я населення Прикарпаття на 2021-2025 роки”.

Проект рішення номер 11 – в окремій брошурі.

Доповідач: Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я
обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання до доповідача?

Немає. Чи є пропозиції, рекомендації до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 61, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до комплексної цільової соціальної програми розвитку цивільного захисту Івано-Франківської області на 2022-2025 роки”.

Питання внесено на пленарному засіданні.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідач: Стебницький Володимир Миронович – начальник управління з питань цивільного захисту обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, Володимире Мироновичу.

Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення? Немає.

Питання нове. Чи оператор готовий включити голосування?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Готовий. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

В.Гладій. Додаткове.

О.Сич. Це додаткове питання.

В.Гладій. В блоці внесення змін.

О.Сич. За – 61, не голосували – 5: рішення прийнято.

Аналогічне додаткове питання, що стосується блоку обороноздатності, – про внесення змін до рішення обласної ради… Ні, це трошки інакше. Я прошу вибачення.

“Про внесення змін до рішення обласної ради від 02.03.2018. № 819-20/2018 “Про програму розвитку та оновлення матеріально-технічного забезпечення ОТБ “Галичина” на 2018-2022 роки (зі змінами)”.

Внесено на пленарному засіданні.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідач: Дебенко Ігор Богданович – генеральний директор обласного телебачення “Галичина”.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання? Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 60, не голосували – 6: рішення прийнято.

Наступне питання по обороноздатності – “Про внесення змін до Програми забезпечення мобілізаційної підготовки та оборонної роботи в області на 2018-2022 роки”.

Питання внесено на пленарному засіданні обласної ради.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідач: Ільчишин Віталій Васильович – заступник голови обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 60, не голосували – 6: рішення прийнято.

Наступне питання – “Про внесення змін до Регіональної цільової програми надання шефської допомоги військовим частинам Збройних Сил України, Національної гвардії України та Державної прикордонної служби України, військово-патріотичного виховання молоді на 2021-2025 роки”.

Внесено на пленарному засіданні сесії обласної ради.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Ільчишин Віталій Васильович – заступник голови обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 61, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про обласний фонд охорони навколишнього природного середовища”.

Проект рішення номер 12 – в окремій брошурі.

Доповідач: Пліхтяк Андрій Дмитрович – начальник управління екології та природних ресурсів обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології,
раціонального природокористування та розвитку туризму і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 61, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про регіональну програму інформатизації Івано-Франківської області “Цифрове Прикарпаття” на 2022-2024 роки”.

Нова програма, звертаю вашу увагу.

Проект рішення номер 13 – в окремій брошурі.

Доповідає Фіняк Ігор Ярославович – начальник управління цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету,
соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 58, не голосували – 8: рішення прийнято.

Колеги, звертаю вашу увагу на наступне питання, важливе питання для нашої сесії.

Розглядається питання “Про обласну програму підтримки сімей загиблих, постраждалих учасників Революції Гідності, осіб, які перебувають чи перебували у складі
добровольчих формувань, учасників бойових дій та інших громадян, які залучалися та брали безпосередню участь у бойових діях, здійсненні заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації проти України, починаючи з 20 лютого 2014 року, на 2022-2026 роки”.

Проект рішення номер 14 – в окремій брошурі.

Доповідає Миронюк Уляна Григорівна – в. о. директора департаменту соціальної політики обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Постійна комісія з питань захисту прав учасників і ветеранів АТО/ООС та їхніх сімей рекомендувала до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій комісії. Пропозиції комісії – у цій же брошурі.

Колеги, в цьому місці я дозволю собі, аби доповідач все-таки лаконічно, у двох словах, пояснила, як ця програма, яка відмінність, як вона буде введена, і з якого часу почне діяти.

Будь ласка, Уляно Миронівно, Григорівно.

У.Миронюк. Доброго дня, шановні депутати! Ми пропонуємо затвердити нову програму, яка дасть можливість надавати соціальну допомогу з обласного бюджету не тільки тим учасникам бойових дій, які брали участь безпосередньо в зоні АТО Луганської і Донецької областей, але й тим, які зараз захищають територію нашої України, тобто, безпосередньо і півдня, і півночі, і всієї нашої суверенної держави.

Дана програма вступить в силу після того, як ми розробимо порядки щодо освоєння коштів і ті порядки будуть затверджені у юстиції. Після того, як будуть затверджені ці порядки, попередня програма припинить свою діяльність, всі кошти, які будуть на попередній програмі, будуть перенаправлені на нову програму.

У мене все.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. За основу, тому що є пропозиції комісії. Ставлю на голосування за основу. Прошу визначатись.

За – 63, не голосували – 3: рішення прийнято.

І ставлю на голосування пропозицію комісії. Там просто уточнення щодо назви самої програми. Зверніть увагу. Ставлю на голосування.

За – 63, не голосували – 3: рішення прийнято.

Ставлю на голосування в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції.

За – 63, не голосували – 3: рішення прийнято.

Дякую. Рухаємось далі.

Розглядається питання “Про затвердження програми удосконалення системи соціального захисту населення в Івано-Франківській області на 2022 рік”.

Проект рішення номер 15 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Миронюк Уляна Григорівна – в. о. директора департаменту соціальної політики обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції і рекомендації до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

У.Миронюк. Дякую.

О.Сич. За – 62, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про програму фінансової підтримки комунальних підприємств для оплати енергоносіїв та комунальних послуг в умовах воєнного стану на
2022 рік”.

Проект рішення номер 16 – в окремій брошурі.

Доповідач: Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Все-таки тут декілька слів треба пояснити, колеги, до вашого відома, чому ми приймаємо цю програму.

В.Гладій. Шановні колеги! Мова йде про п’ять комунальних підприємств обласної ради, а саме: обласне бюро технічної інвентаризації, Коломийське міжрайонне бюро технічної інвентаризації, навчально-курсовий комбінат житлово-комунального господарства, підприємство “Про-експерт”, підприємство “БУДІНВЕСТ”. Всі ці комунальні підприємства обласної ради працюють відповідно до своїх статутів на основі самофінансування, однак у зв’язку з введенням  в Україні воєнного стану, у них виникли проблеми як і з виплатою зарплати, так і з оплатою комунальних послуг та енергоносіїв.

Даний проект програми передбачає тільки 2022 рік, тільки в умовах воєнного стану і тільки для оплати комунальних послуг та енергоносіїв. Та цифра коштів, яка передбачена, вона є умовною. Все буде залежати від того, наскільки вони зможуть залучити власні зароблені кошти для оплати комунальних послуг і енергоносіїв.

Прийняття даної програми дасть можливість підтримати діяльність даних комунальних підприємств, виплатити людям заробітну плату, надавати ті послуги, які вони повинні надавати відповідно до своїх статутів. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 62, не голосували – 3: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про програму розвитку місцевих та добровільних пожежних формувань територіальних громад Івано-Франківської області на 2022-2026 роки”.

Проект рішення номер 17 – в окремій брошурі.

Доповідає Пачків Володимир Васильович – заступник начальника Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання? Є запитання? Є. Будь ласка, запишіться для запитань.

Кизимишин Назарій Михайлович.

Н.Кизимишин. Доброго дня! Помилково.

О.Сич. Помилково. Левкович Андрій Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Книшук Богдан Петрович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Кукурудз Ростислав Степанович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Це перекличка. Томенчук Богдан Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Когут Оксана Володимирівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Бардяк Євгенія Мар’янівна.

Є.Бардяк – депутатська фракція “Батьківщина”. Це питання розглядалося на комісії в лютому, до 24 лютого. Я хотіла вас запитати, яким чином ви доопрацювали цю програму після подій, які відбуваються в Україні з 24 лютого? Тому що ця програма явно актуальна в наш час. Будь ласка, дайте відповідь.

В.Пачків. Станом на сьогодні у нас діють 34 місцеві пожежні охорони, 2 добровільні пожежні команди і 223 добровільні пожежні дружини. Безумовно, як показує світовий досвід, вперше…  час прибуття перших підрозділів і так зване… при гасінні пожежі дуже важливе, тому прийняття даної програми дозволить підготувати добровольців у місцевих пожежних… у територіальних громадах та дозволить придбати комплекти – комбінезон, куртка, каска, чоботи, краги і пояс пожежного.

О.Сич. Шановні колеги! Більше запитань немає? А, Корнелюк Мирослава Мирославівна.

М.Корнелюк. Дякую. Получила відповідь. Дякую.

О.Сич. Отримали відповідь. Дякую. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 63, не голосували – 2: рішення прийнято.

Колеги, питання нове, внесене на сесії обласної ради, – “Про затвердження Програми підтримки місцевих органів виконавчої влади на 2022 рік”.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідач: Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету,
соціально-економічного розвитку, інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

І.Мацькевич. Шановні депутати! Дана Програма розроблена з метою забезпечення в умовах воєнного стану належного функціонування Івано-Франківської обласної військової адміністрації, всіх її структурних підрозділів, оплати послуг зв’язку, інтернет-послуг, належного і безперебійного функціонування системи оповіщення, придбання господарських та паливно-мастильних матеріалів.

Також хочу зазначити, що причиною стало також прийняття цієї Програми, розроблення цієї Програми є те, що постановою Кабінету Міністрів України зменшено видатки, які передбачені на утримання нашої адміністрації з державного бюджету, на суму 33 млн гривень та спрямовано до резервного фонду державного бюджету у зв’язку із введенням воєнного стану.

Тому прошу підтримати дану Програму для того, щоб забезпечити належну роботу адміністрації військової.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 60, не голосували – 5: рішення прийнято.

Дякую, Ірино Богданівно.

Наступне питання – “Про внесення змін до обласного бюджету на 2022 рік”.

Проект рішення номер 18 – в окремій брошурі.

Доповідач: Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій комісії.

Пропозиції – у цій же брошурі.

Чи є запитання до доповідача, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є запитання. Запишіться, будь ласка.

Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Дякую. У мене є питання. Чому? Тому що у нас є зараз доповнення, ми розглядали на постійній комісії з питань бюджету щодо фінансування комунальних закладів, підприємств нашої медицини. Скажіть, будь ласка, який підхід був до визначення тих закладів, які необхідно дофінансувати? Дякую.

І.Мацькевич. Ви знаєте, що внесення змін до бюджету відбувається таким чином, що… ну, якщо мова йде про заклад охорони здоров’я, значить, керівники підприємств подають пропозиції, листи щодо… листи щодо виділення коштів на певні потреби. Ці листи розглядаються головним розпорядником коштів обласного бюджету: по охороні здоров’я – це департаментом охорони здоров’я, департаментом фінансів і потім подається для розгляду на бюджетну комісію. І по цій аналогії ці листи, які поступили на даний час, були враховані в цьому проекті рішення.

О.Сич. Дякую. Федоришин Володимир Євгенійович.

В.Федоришин. Вітаю всіх! Ну, я тоже подивився доповнення до пропозицій постійної медичної комісії. Дивіться: неодноразово госпіталь ветеранів війни звертається з пропозиціями тощо, ми надаємо зараз лікування дуже важливій категорії людей. Так? Військовим. Всі знаєте. Сама більша зараз завантаженість: 30 відс. у нас знаходиться їх. Пропозиція про продовження ремонтних робіт, наявність належних умов не враховано. Листи були написані і голові обласної державної адміністрації, ні відповіді немає…

Я задаю питання: госпіталь ветеранів війни, який обслуговує зараз військовослужбовців не є пріоритетним у нас? Тим більше, включено наказ МОЗу як один заклад з обласних, який надає ціленаправлену допомогу військовослужбовцям. Ми як партнери зараз військовим госпіталям. Це один-єдиний заклад, який буде мати подальший розвиток в реабілітації, це згідно нашої держави.

То хотів би спитати: яким чином це відбувалося, і чому не внесено розподіл коштів на продовження тих ремонтних робіт? З 2018 року, знаєте, розвалені операційна, ліфти і так дальше.

І.Мацькевич. Володимире Євгеновичу, ви знаєте, що зараз, в умовах воєнного стану, фінансування здійснюється відповідно до 590-ї постанови про казначейське обслуговування, і ремонти зараз згідно з цією постановою не проводяться.

Тому я вам пропоную може переглянути ті свої пропозиції, що ви надавали в попередніх листах, сконтактуватися з департаментом охорони здоров’я, подати по-новому листа, і я думаю, що він буде врахований. Тим більше, що всі листи враховуються.

О.Сич. Ірино Богданівно. Я би пропонував… ми розуміємо: є обмеження у фінансуванні в умовах воєнного часу, казначейство просто не пропускає кошти на ті витрати, які не передбачені відповідними постановами. Я би пропонував, ну, принаймні до наступної сесії, я не можу сказати, коли вона буде, але принаймні проаналізувати можливості якогось фінансування, як все-таки можна сприяти сьогодні, зокрема, і те, що говорить Володимир Євгенійович, щодо потреб їхніх. Бо на сьогоднішній день ми говоримо про компенсацію заробітної плати. Окрім виняткових випадків, мова не йде про якісь ремонтні роботи. Але, тим не менше, проаналізувати, де крім заробітної плати, де і що ми зможемо профінансувати, щоб все-таки було… Ми так зупинили все фінансування, а життя то не зупинилось. І заклади охорони здоров’я, заклади соціальної політики, вони відчувають потреби.

От, як все-таки в умовах воєнного часу… я думаю, що вам разом з начальниками департаментів треба проаналізувати, як в умовах воєнного часу хоч би обмежено якесь фінансування здійснювати з тих планових видатків, які ми запланували, і ділячи бюджет розвитку, і, скажемо, і ми значну частину, скажемо, десь намагались розподілити й вільних залишків, й екологічні кошти. Все ж таки що з того всього можна фінансувати? Не треба, щоб ви зараз відповідали. Просто треба буде проаналізувати, бо насправді життя не зупинилось, заклади потребують підтримки.

І.Мацькевич. Так, ну, постанова передбачає певні можливості. Просто треба під ту постанову вже писати листи, щоб воно проходило.

О.Сич. Тобто, треба вивчати детально постанову і власне акцентувати на тих пунктах, де можливе проведення фінансування.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Володимире Євгеновичу, ми це все розуміємо, але не ми видаємо нормативні акти, які обмежують фінансування. Не ми це видаємо. Ви розумієте?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А яке це має значення? Не ми нормативні документи видаємо, що має фінансуватись, що не має фінансуватись. Ну!

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Господи Боже мій, ну… Як можна спілкуватись з людьми, які не читають нормативних документів і перебувають на керівних посадах?! Дякую.

І.Мацькевич. Підійдіть, ми…

О.Сич. Дьоміна Наталія Миколаївна. Будь ласка.

І.Мацькевич. Обговоримо цю тему, і зможемо спрямувати.

Н.Дьоміна. Доброго дня! У мене запитання наступного плану. Дивіться, Ірино Богданівно, останній пункт стосується медичних закладів. От, власне, у мене і моїх колег з медичної комісії запитання… такі питання розглядаються на медичній комісії, там збираються відповідні фахівці і, можливо, дійсно, визначали би пріоритетність, і наголошують, що це відбувається вже не перший раз. Чому власне ці питання не вносять на медичну комісію? Дякую.

І.Мацькевич. Думаю, що все одно після рішення… рішення обласної ради буде розглядатись календарний план заходів на медичній комісії, можна буде відкорегувати… Ну, це так.

О.Сич. Шановні колеги! Це так, справді, ці питання не до Ірини Богданівни, це питання, скажемо так, до порядку нашого розгляду. Ми можемо тільки одне пояснення: оскільки ці питання надійшли вже буквально в момент, коли комісії відбувались, одна комісія відбувалась, а друга ще не відбулася, тому так… Хоча, зрештою, питання компенсації заробітної плати і заборгованість по заробітній платі – це скоріше повноваження саме бюджетної комісії, по великому рахунку.

Шановні колеги! Лащук Дмитро Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Випадково.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка, увімкніть мікрофон депутата Кукурудза.

Р.Кукурудз. Ірино Богданівно, скажіть, будь ласка, бо щойно тільки з’явилось доповнення, яке власне як рішення бюджетної комісії. Розшифруйте, будь ласка, бо тут абзац 1 пункт 3, тобто, з 23 стало 36, з 10 стало 23. Тобто, на що направляються ці 13 млн гривень, наступних ще 13 млн гривень? І замінити цифрами…

І.Мацькевич. Ці 13 млн гривень, що ви побачили, там є розшифровка по трьох закладах, і там, де 3500 збільшиться на 7 млн гривень, – це було в попередньому рішенні, просто збільшилась сума по перинатальному центру, ці кошти також їм виділяються на утримання закладу.

О.Сич. Ну, наскільки я там цікавився, це найбільші заклади охорони здоров’я, які
сьогодні, скажемо, звернулися з проблемами нестачі заробітної плати.

Ну, я думаю, я не спеціаліст, але я думаю, що з уваги на те, що все решта ми не фінансуємо, і вони зобов’язані власні надходження спрямовувати на ті проблеми, які би ми мали фінансувати, там придбання, ремонти тощо, то у них вже не вистачає на заробітну плату.

Дякую, Ірино Богданівно.

Шановні колеги! Запитання завершились. Ставлю за основу, бо є пропозиції комісії. Прошу визначатись.

За – 57, не голосували – 8: рішення прийнято.

І ставлю на голосування пропозиції комісії. Прошу визначатись.

За – 46, не голосували – 19: рішення прийнято.

Колеги, я хочу… ставлю на голосування в цілому.

Одну хвильку! Я прошу припинити голосування. Є пропозиції?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка. Хто подає пропозиції? Депутат Виноградник, будь ласка.

Т.Виноградник. Шановні колеги! Враховуючи ваші слова про те, що ви якраз говорили по тих комунальних підприємствах, які в області потребують додаткового фінансування, і те питання, що я задавав доповідачу, хочу внести пропозицію. В абзаці 1 пункту 3 цифри “23425” пропоную замінити на “36325 млн гривень”, у мене є пропозиція змінити на 41 млн гривень, а текст змісту доповнити підприємством, комунальним підприємством КНП “Прикарпатський клінічний онкологічний центр Івано-Франківської обласної ради”. Він також потребує додаткового фінансування, адже там є люди, які потребують фінансування, і заробітної плати, і тому подібне. Вношу таку пропозицію. Це додаткові 5 млн гривень на фінансування онкологічного центру Івано-Франківської обласної ради. Дякую.

О.Сич. Колеги, я поставлю на голосування. Хоча, я думаю, що якщо є такі потреби, то мав би бути, я не знаю, чи є лист в департаменті в адміністрації, тобто, має бути обгрунтування, і не з голосу вносити там 3, 5 млн гривень прямо на сесії, а, очевидно, в плановому порядку так само на комісіях розглянути і подати, якщо потрібно, на наступну сесію подати. Але, зрештою, ми побачимо по голосуванню. Але поступила пропозиція, ставлю на голосування.

За – 36, утримались – 5, не голосували – 24: рішення не прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому. Але, тим не менше, я би рекомендував, щоби керівник закладу подав в належному порядку пропозиції, щоб адміністрація розглянула їх.

За – 45, не голосували – 20: рішення прийнято.

Колеги, хочу, щоб ви ще одне зрозуміли. Поки що ми не зачіпаємо тих напрацювань, які у нас були планові по бюджету розвитку, і тих напрацювань, які у нас були при розгляді використання коштів так званого вільного залишку екологічного фонду. Поки що це кошти, які були залишені в резерв, і кошти з перевиконання бюджету. Якщо, звичайно, ситуація буде потребувати перегляду попередніх рішень, то ви про це будете знати.

Переходимо до наступного питання – “Про звіт генерального директора національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського Ткачук
Ярослави Юріївни”.

Проект рішення номер 19 – в окремій брошурі.

Доповідач: Ткачук Ярослава Юріївна – генеральний директор національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання до Ярослави Юріївни, колеги?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення? Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Я.Ткачук. Дякую.

О.Сич. Спочатку проголосуйте, щоб я знав, що треба дякувати.

За – 60, не голосували – 6: рішення прийнято.

От тепер дякую, Ярославо Юріївно, за вашу подвижницьку роботу.

(Оплески в залі).

Наступне. Розглядається питання “Про призначення генерального директора
національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського”.

Проект рішення номер 20 – в окремій брошурі.

Доповідач: Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 62, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про зміну найменування Прикарпатського військово-спортивного ліцею-інтернату Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 21 – в окремій брошурі.

Доповідач: Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти і науки
обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції? Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 59, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження Переліку об’єктів малої приватизації
спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, що підлягають приватизації у 2022 році”.

Проект рішення номер 22 – на окремому аркуші.

Доповідач: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Постійна комісія з питань комунального майна та житлово-комунального господарства не рекомендувала зазначений проект рішення до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання, колеги?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції? Є питання. Будь ласка, запишіться.

Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Дякую. Пане голово, ви сказали: рекомендувала чи не рекомендувала…

О.Сич. Не рекомендувала.

Т.Виноградник. Не рекомендувала. Тобто…

О.Сич. Тобто, комісія зробила свій висновок, а тепер депутати мають зробити висновок.

Т.Виноградник. Зрозумів. Тобто, комісія не рекомендувала, яка відповідальна за цей порядок денний і за цей перелік питань, якому належить питання розгляду приватизації. Я
правильно зрозумів?

Доповідач, я вас питаю?

В.Даниш. Я не почув питання. Вибачте.

Т.Виноградник. Тобто, ви були на комісії, чи не були на комісії? На комісію подавались документи, чи не подавались документи?

В.Даниш. Звичайно, був на комісії, подавались документи. Перед вами той перелік до приватизації, який був поданий на комісії.

Т.Виноградник. І комісія не рекомендувала для розгляду на сесії. Я правильно..?

В.Даниш. Так.

Т.Виноградник. Дякую.

О.Сич. Голова комісії може подати аргументи, чому не рекомендувала?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, щоб ви зрозуміли. Наші комісії – це робочі органи, які роблять свої
висновки. Комісія зробила свій висновок, вона каже, що ні. Все. Ми доповіли депутатам, що комісія негативно поставилась, а депутати нехай приймають рішення.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Нема голови комісії?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка, хто може доповісти? Василь Іванович Гладій, будь ласка. Василь Іванович по функціональних обов’язках курує питання комунальної власності.

В.Гладій. Шановні колеги! Пропонується Перелік об’єктів малої приватизації на 2022 рік. Там 4 об’єкти. І в комісії були питання під пунктом 4: площа Міцкевича, 4 у м.Івано-Франківську. От тому комісія й не рекомендувала. От саме до цього пункту були питання в комісії. До інших трьох пунктів питань не було. Оце були такі рекомендації, причини, чому комісія не рекомендувала. Дякую.

О.Сич. Колеги, чи є ще запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу вибачення. Чи є пропозиції? Є. Будь ласка, давайте пропозиції.

Але чекайте, якщо є пропозиції, треба поставити за основу. Колеги, ставлю на голосування проект рішення за основу, а потім будемо голосувати пропозиції.

За – 49, не голосували – 17: рішення прийнято.

Прошу, хто подає пропозиції? Прошу записатись для пропозицій, скажемо так, давайте.

Кукурудз Ростислав Степанович, будь ласка.

Р.Кукурудз. Шановні колеги! Я би хотів звернутись до вас з тим, щоб підтримати пропозицію профільної комісії. Тому що мені здається, що дійсно три пункти перші, які є в додатку того рішення, вони… вони є можливими для підтримки, і пропоную їх підтримати, власне, пункт 4 виключити з цього переліку для того, щоб і процес приватизації тривав, тобто, наповнення бюджету. Ну, а там, де є питання в колег, то власне до прояснення цього  питання відкласти розгляд того питання.

О.Сич. Ставлю пропозицію депутата: з додатка виключити пункт 4. Прошу визначатись.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я поставив на голосування. Так.

За – 24, утримались – 4, не голосували – 38: рішення не прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 32, проти – 1, утримався – 1, не голосували – 32: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про передачу іншого окремого індивідуально визначеного майна комунального некомерційного підприємства “Івано-Франківський обласний
фтизіопульмонологічний центр Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 23 – на окремому аркуші.

Доповідає Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я
обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 56, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про передачу іншого окремого індивідуально визначеного майна комунального некомерційного підприємства “Обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради” Снятинській міській територіальній громаді”.

Проект рішення номер 24 – в окремій брошурі.

Доповідач: Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я
обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 59, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про безоплатну передачу іншого окремого індивідуально визначеного рухомого майна комунального некомерційного підприємства “Обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради”.

Питання внесено на пленарному засіданні.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Мова йде про передачу машин швидкої допомоги для потреб Збройних Сил України.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції, рекомендації?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 59, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про передачу іншого окремого індивідуально визначеного майна комунального некомерційного підприємства “Обласна клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради”.

Питання внесено на пленарному засіданні.

Проект рішення – на окремому аркуші.

Доповідач: Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться для запитань.

Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко. Ігоре Анатолійовичу, у мене власне два запитання. Якщо можна, я почергово їх озвучу, а ви будете відповідати.

Перше, чи не підкажете, якого року випуску апарат УЗД, який ми пропонуємо передати? Яка його балансова вартість, і коли його було придбано за бюджетні кошти?

І.Дмитренко. Дякую за запитання. Це апарат 2021 року, він був закуплений за кошти державного бюджету, які були спрямовані на нашу область і, у свою чергу, були закуплені і доставлені в лікувальні заклади.

І.Дебенко. Дякую. І друге запитання. Якщо це новий апарат, 2021 року, хочу розуміти, яка логіка і мотивація передачі сканера УЗД саме в Угринівську територіальну громаду? Чи вивчали ви забезпеченість або ж потреби інших медичних установ, тих же амбулаторій, наших обласних закладів? Чи був би цей апарат зайвий в якомусь іншому з наших закладів?

І.Дмитренко. Так, дійсно, я вивчав дану ситуацію, але хочу звернути увагу, що є два листи від лікувального закладу, які готові передати УЗД-сканер, а також є лист від територіальної громади, які готові прийняти цей сканер для надання медичної допомоги нашим краянам.

О.Сич. Ігоре Богдановичу, ну, просто інші громади не звертались. Громади, звертайтесь до обласної лікарні, і обласна лікарня може роздавати.

Шановні колеги! Якщо запитання закінчились, є обговорення. Бо, я думаю, що ви розрізняєте, є різниця: є запитання, а є обговорення.

Шановні колеги! Так, мені кажуть, що Гладун Василь Васильович випадково записався.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка. Саме цей сюжет прошу показати по обласному телебаченню “Галичина”, щоб громади знали, що обласна лікарня роздає, кому ще треба, можна взяти.

Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко. Шановні колеги! Хвилинку вашої уваги! Аналізуючи матеріали, мене насторожив, власне, і цей, так м’яко кажучи, цей проект рішення. Я не є медиком, але й не потрібно ним бути, щоб розуміти наступне.

Сканер ультразвукової діагностики, який пропонується відчужити з обласної власності, є новим по суті апаратом – 2021 року випуску, придбаним лише наприкінці року за 1 млн. 260 тис. гривень. Апарат, якому немає й року, який лише кілька місяців в експлуатації, виявився непотрібним нашій обласній клінічній лікарні.

Якщо відверто, то я щиро тішуся можливостям обласної клінічної лікарні, і можу лише подякувати керівництву й персоналу за якість послуг, які сьогодні надає установа. Але чи буває медичне обладнання зайвим? Чи не потребує його бодай якийсь інший з наших закладів обласного підпорядкування? Невже? Якщо відверто, то я маю дуже великі сумніви, як і маю сумніви у спроможності чи бажанні департаменту охорони здоров’я вивчити таку спроможність.

Зверніть увагу, цього немає в матеріалах сесії, але було в матеріалах комісії. Лише
26 квітня голова громади Вівчаренко звертається з листом в обласну клінічну лікарню, причому зазначає не лише марку апарату УЗД, але й, вочевидь, маючи доступ до інвентарної книжки лікарні, інвентарний номер апарату. Також зразу 26 квітня обласна клінічна лікарня вже звертається в департамент для погодження такої передачі. І того ж таки 26 квітня уже департамент подає листа на керівництво ОДА.

Ну, як вивчали? Я думаю, ви розумієте. Гадаю, такій ультразвуковій швидкості позаздрив би будь-який орган управління, навіть у військовий час. Гадаю, не слід говорити, що це вже все здійснювалось за попередньою змовою.

Чи вивчав департамент потреби інших закладів обласних чи амбулаторій інших громад? Судячи з цього, то ні.

Задаю питання. У листі-зверненні голови Вівчаренка він посилається на, цитую: “велику кількість внутрішньо переміщених осіб, які потребують надання медичних послуг”. Так ось, за наявною у мене таблицею в громаді на кінець квітня перебувало лише трішки більше 600 внутрішньо переміщених осіб. Скажу відверто, цифра навіть не вражає, якщо порівнювати з іншими населеними пунктами того ж Івано-Франківського району, не кажучи вже про те, що Угринівська громада знаходиться і є фактично присілком Івано-Франківська, але в ній, вочевидь, живуть дуже впливові люди.

Більше того, проаналізую дальше дані, які подавав департамент на профільну комісію щодо організації надання медичної допомоги внутрішньо переміщеним особам на території області. Так от, з понад 110 тис. осіб… Друзі, попрошу хвильку уваги! …які перемістились до нашої області, є офіційно зареєстровані, медичну допомогу як стаціонарну, так і амбулаторну отримали 26 тис. осіб, тобто, майже кожен п’ятий. Проаналізувавши дані в цій таблиці в розрізі кожного закладу, а їх більше 80, які подали інформацію…

Якщо можна, ще 30 секунд. …які подали інформацію, і ви знаєте, як у таблиці я не знайшов Угринівську амбулаторію, з чого роблю висновок, що це або випадковий збіг… (Без мікрофона).

О.Сич. Включіть на 10 секунд.

І.Дебенко. …це або випадковий збіг, або просто Угринівська громада, як зазвичай, не вважає за потрібне відповідати на будь-які запити органів влади, в тому числі обласної.

Навіть якщо припустити, що в обласній клінічній лікарні станом на сьогодні є надлишок апаратів УЗД, то навіщо передавати фактично новий?

У мене пропозиція, оскільки…

О.Сич. Включіть, нехай оголосить пропозицію, я ж казав 10 секунд, треба встигати.

Голос із залу. (Без мікрофона).

І.Дебенко. Так. Пропозиція: передати наш апарат, якщо він не потрібний обласній клінічній лікарні, передати в Коломийський госпіталь для наших ветеранів.

Тим більше, що була потреба в тому, щоби передавати власне пересувний апарат, Коломийському госпіталю потрібен. Якщо обласній лікарні не потрібен, то давайте передамо його в Коломию. Дякую.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ігоре Богдановичу, ви неуважно слухали директора госпіталю ветеранів. Йому треба ліфт, а не УЗД.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Грищук Остап Іванович, будь ласка.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Грищук. Ігоре Богдановичу, дякую за дуже прискіпливе вивчення даного питання. Але, дійсно, обласній клінічній лікарні цей апарат фактично не потрібен, пояснюю чому. Дане
обладнання дозволяє проводити звичайні скрінінгові обстеження, тобто, це апарат з двома датчиками, який повинен знаходитись за всіма нормативними документами на первинці для проведення диспансеризації населення. Я не ділю населення Угринівської громади і населення, яке обслуговує обласна клінічна лікарня. Люди – одні. Звернення було тільки від Угринівської громади про необхідність даного обладнання.

Якщо би Федоришин звернувся про цей апарат, він би був переданий туди. Але на словах ми не передаємо. Звернення було одне, а для обласної клінічної лікарні необхідне обладнання експерт-класу з мінімум 4 датчиками, яке дає можливість проведення кардіообстежень, гінекологічних обстежень і так далі. Цей апарат переносний, який дозволяє використовуватись як в транспорті, так і на рівні амбулаторії. Я дякую.

О.Сич. Остапе Івановичу, там в робочому порядку проінформуйте директора госпіталю, що ще маємо для передачі, він має листа написати оперативно.

Королик Михайло Михайлович.

О.Грищук. Нехай звертається, дійсно, у нас є…

М.Королик. Шановні колеги! Якщо чесно, я й не планував виступати. Але відверто, трохи дивна ситуація. Ми закуповуємо велику кількість обладнання за кошти обласного бюджету, потім наше обладнання передається в громади, притому, що у нас велика є кількість закладів обласного підпорядкування, і я думаю, якщо в одній лікарні чогось є забагато, то однозначно у нас ще є онкологічна лікарня та інші лікарні, де таке обладнання однозначно буде необхідним.

Я підтримую повністю колегу Ігоря Дебенка в тому, що в час війни особливо ми маємо госпіталь, ми маємо не тільки госпіталь у Коломиї, а розгортаються й на інших територіях, куди очевидно буде більша потреба передати такий апарат. Тому якщо сьогодні це рішення не буде прийнято, я би просив його детальніше ще раз вивчити, вивчити потребу в інших лікарнях чи госпіталях і передати туди, де найбільше він буде необхідний. Дякую.

О.Сич. Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Я щиро рада за Угринівську ОТГ, то у них так добре працює розвідка, що вони володіють повністю переліком інвентаризованого майна Івано-Франківської обласної клінічної лікарні, а зокрема тим, яке не потрібне для користування. Але додам, що мені відомо стовідсотково, що в межах колишнього Богородчанського району є лікарня, якій також потрібен даний апарат. Крім того, КНП “Сімейна первинна медицина” також потребує даного обладнання. Але підтримаю попереднього свого колегу Ігоря Дебенка: передати дане обладнання на Коломийський заклад, де лікують воїнів, які боронять Україну. Дякую.

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! Закінчилось обговорення, закінчились запитання. Перш ніж ставити на голосування, я маю вияснити: Дебенко буде настоювати на своїй пропозиції? Так?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, тоді я ставлю на голосування проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 46, не голосували – 20: рішення прийнято.

Увімкніть мікрофон Дебенка, нехай ще раз озвучить свою пропозицію до проекту рішення.

І.Дебенко. Прошу передати апарат УЗД з відповідним серійним номером 2021 року
випуску в Коломийський обласний госпіталь ветеранів війни. Дякую.

О.Сич. Колеги, пропозиція потребує обговорення чи ні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так він не проситься, щоб щось казати…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Ставлю на голосування. Є пропозиція, ставлю на голосування. Прошу визначатись.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Передати цей апарат на госпіталь ветеранів.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Просто внести зміни до рішення: передати, але не в Угринівську громаду, а в госпіталь ветеранів.

Колеги, припиніть голосування! Колеги, прошу припинити голосування.

Отже, колеги, ми прийняли за основу. Основа говорить: апарат не потрібен обласній
лікарні, обласна лікарня готова передати в Угринівську громаду.

Поступила пропозиція: передати не в Угринівську громаду, а в госпіталь ветеранів. І якщо ця пропозиція проходить, то відповідно буде змінено рішення на цю пропозицію. Ставлю на голосування. Зрозуміли, так? Ставлю на голосування.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Ми проголосували за основу. Тобто, є проект рішення, ми проголосували за основу, а тепер міняємо, щоб не Угринівській громаді, а госпіталю ветеранів.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка.

В.Гладій. Шановні колеги! Ми проголосували за основу.  В проекті рішення за основу – передати Угринівській громаді.

Тепер є пропозиція, ми зараз її голосуємо. Якщо вона не проходить, ми голосуємо в цілому для Угринівської громади. Якщо вона проходить, то ми голосуємо в цілому для обласного госпіталю. Все зрозуміло. Ми ставимо на голосування пропозицію.

О.Сич. А якщо не проходить взагалі, то питання не прийнято. Та й все.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Отже, поступила пропозиція: внести зміни до проекту рішення і слова
“Угринівській громаді” замінити на слова “госпіталь військових ветеранів”. Прошу голосувати. Хоч, як на мене, це має на комісії розглядатись.

За – 45, проти – 1, не голосували – 20: рішення прийнято. Це пропозиція.

А тепер проект рішення в цілому.

За – 41, не голосували – 25: рішення не прийнято.

Шановні колеги! Отже, рішення не прийнято, тепер нехай по-новому комісії розглядають, кому передати не потрібний для обласної лікарні апарат.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Переходимо до наступного питання, колеги.

Розглядається питання “Про припинення (реорганізацію) комунального закладу
“Обласна наукова медична бібліотека (код ЄДРПОУ 13654915) шляхом приєднання до комунального закладу Івано-Франківська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. І. Франка” (код ЄДРПОУ 02222035)”.

Питання внесено на пленарному засіданні.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідає Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Будь ласка, запишіться для запитань.

Бардяк Євгенія Мар’янівна.

Є.Бардяк – депутатська фракція “Батьківщина”. Скажіть, будь ласка, от зараз такий тяжкий період в країні, багато людей втратили роботу. І мене цікавить, внаслідок цієї реорганізації скільки людей буде звільнено протягом пів року найближчих? Це перше питання.

І друге питання. Що відбуватиметься з книжковим фондом, аби потім нас не звинувачували у варварському відношенні до інтелектуального надбання? Чи вони будуть збережені, ці книги? Чи вони будуть оцифровані? Яка їхня доля і участь? Будь ласка.

І.Дмитренко. Дякую за запитання. На даний момент в науковій бібліотеці є 15 штатних посад, є 15 працівників, з них 6 – пенсійного віку. Ті, хто буде пенсійного віку, відповідно будуть скорочені, а всі решта працівників… буде збільшена штатна чисельність в науковій бібліотеці ім. Івана Франка, і відповідно ті всі працівники перейдуть туди працювати.

Стосовно книжкового фонду, відповідно буде проведена також інвентаризація, там є 183 тис. книжок загального книжкового фонду, відповідно дублетну літературу будуть дивитись, яка потрібна, яка не потрібна, будуть списувати. Та література, яка є наукова і важлива, ми вже проговорювали і працювали з медичним університетом національним, частину літератури вони заберуть в бібліотеку університетську, частину літератури вони заберуть… піде в бібліотеку Івана Франка.

Та, що література дуже застаріла і яка вже не потрібна до використання, відповідно піде на утилізацію. Але ніхто ліквідовувати… (Без мікрофона).

О.Сич. Левкович Андрій Васильович.

А.Левкович. Шановні колеги! У всьому цивілізованому світі, скажемо, такі профільні заклади, які як у нас є медичний інститут і медична наукова спеціалізована бібліотека, воно би десь все мало бути разом.

Чи ми розглядали можливість віддати всю медичну спеціалізовану бібліотеку також працівникам медінституту? І це би було, напевно, добре. В нашій області є медінститут, є медична бібліотека спеціалізована, нею користуються, напевно, 98 відс. медиків, а не пересічних громадян, тобто, віддати все медінституту… і не ділити, знову ж таки, і тих людей зберегти також. Це все ж таки якісь спеціалісти, вони вже там працювали і знають цю бібліотеку, знають цю
спеціалізацію. Віддати все. Чи був такий розгляд питання? Чи можливо ще це питання відставити і розглянути щодо медінституту?

І.Дмитренко. Дякую за запитання. Значить, ми опрацьовували питання з медичним університетом, відповідно була представниця з медуніверситету – керівник бібліотеки, вона попередньо переглядала книжковий фонд. Вона каже, що у них є дуже багато тої літератури, яка є в бібліотеці медичній, також є в університеті. Відповідно вони можуть взяти тільки матеріал той, якого у них немає, того матеріалу.

О.Сич. Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Шановний пане Ігоре! А я про політику. Йде війна. І в першочергових об’єктах, які знищує ворог, – музеї, бібліотеки. Я думаю, що в цій спеціалізованій бібліотеці ідеологічних примірників немає. Їх давно вже знищили, у 90-х роках. Там спеціалізована література. Уявляєте собі 173 тис. примірників? Чим помінялась анатомія людини? Це унікальні видання. І умовно ваша комісія там 10-15 тис. скаже, що вони не дійсні? Що будете робити? Палити? Ви уявляєте собі?

Не можна так робити, пане Ігоре.

І друге питання. Ми говоримо, питання стоїть про припинення діяльності. А що буде з цим приміщенням? Ну, ми припинили діяльність, фонди, як ви кажете, кудись пороздаємо, а саме приміщення? Що там буде?

І.Дмитренко. Це приміщення обласної ради. Це наше приміщення.

О.Сич. Шановні колеги! Мова йде, що все залишається на місці, окрім… звичайно, що спеціалісти переглянуть застарілу літературу, і в цьому ж таки приміщенні буде працювати відділ нашої обласної бібліотеки. Все. Просто міняється трошки назва.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так, так! Ну, а куди стільки книжок переносити? Обласна бібліотека теж не має зайвих сховищ, щоб переносити книжки.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Романе Володимировичу! Напевно ні я, ні ви в тому не є спеціалістами. Якщо й буде потреба комісійно оглянути книжки, то нехай оглядають спеціалісти з медицини.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Дякую. Практично мій колега Андрій Васильович Левкович і Роман Володимирович Ткач вже висловили ту думку, про яку я казав.

Взагалі у мене пропозиція це питання зняти з порядку денного, сформувати комісію, яка би напрацювала правильне рішення. В чому я називаю правильне? Оптимізація. Дійсно, як можна оптимізовувати надбання наукові? Розглянути питання щодо передачі чи національному нашому університету або у співпраці з обласною клінічною лікарнею, або з нашими іншими комунальними закладами.

Друге, написано в довідці, що не вистачає коштів на фінансування. Ну, так давайте будемо чесними, скажіть, що на третьому поверсі розміщені інші заклади, і вони не платять орендну плату три роки, а споживають і тепло, і електроенергію, і всі решту речей.

Тобто, я би хотів, щоб ми до цього підійшли дуже вивчено і аргументовано, і щодо скорочення людей, і щодо фондів. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Обговорення закінчилось. Питання закінчились.

Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 37, проти – 2, не голосували – 26: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про припинення (реорганізацію) комунального некомерційного підприємства “Івано-Франківський обласний центр громадського здоров’я Івано-Франківської обласної ради” (код ЄДРПОУ 43342809) шляхом приєднання як відокремленого підрозділу до комунального некомерційного підприємства “Обласна клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради” (код ЄДРПОУ 01993150)”.

Питання внесено на пленарному засіданні.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідає Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я
обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання, колеги?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Будь ласка, запишіться для запитань.

Бардяк Євгенія Мар’янівна.

Є.Бардяк – депутатська фракція “Батьківщина”. У мене аналогічне перше запитання по кількості людей, яких буде звільнено протягом перших пів року. Будь ласка, назвіть цю цифру і поясніть, що робити цим людям, що втрачають роботу в цей період воєнного часу.

І друге питання. Чому на комісію не було запрошено жодного разу представників даного закладу, тобто, керівництво даного закладу?

Я знаю, що пані голова ОВА була вчора власне в цьому приміщенні, оцінювала його, оцінила, наскільки мені відомо, позитивно їхню роботу. Тобто, будь ласка, дайте відповідь, чому не було запрошено керівництво, і скільки людей було звільнено? Дякую.

І.Дмитренко. Дякую за запитання. Я не можу сказати, скільки буде звільнено, тому що це в основному медичні працівники. Плюс до того ці всі медичні працівники… це буде структура, підрозділ обласної клінічної лікарні, відповідно, у свою чергу, вони перейдуть працювати в обласну клінічну лікарню. Це по першому питанню.

І по другому питанню. На даний момент по програмі медичних гарантій даний лікувальний заклад… просто не вистачає йому коштів на фінансування, і відповідно, щоб зберегти саму структуру, а взагалі вона не ліквідувалась, ми її рятуємо і просимо допомоги в обласній клінічній лікарні, щоб приєднати і зробити віддалено відділення реабілітації.

О.Сич. Кукурудз Ростислав Степанович.

Р.Кукурудз. Шановний пане Ігоре! Є велика стурбованість спортивної громадськості, бо цей заклад так в народі називають  “фізкультурним диспансером”. І він надавав послуги по… не тільки по реабілітації, але й по медичному огляду дітей, які займаються у спортивних гуртках, дітей, які займаються у спортивних секціях, плюс спортсменів професійних.

Скажіть, будь ласка, з такою реорганізацією, яка планується, чи ці послуги будуть надаватись, ким вони будуть надаватись, на якій базі? Дякую.

І.Дмитренко. Дякую за запитання. Ці послуги будуть дальше продовжувати надаватись, будуть надаватись якісно. Це буде віддалений структурний підрозділ. І відповідно, у свою чергу, хочу сказати, що ніхто з спортсменів може не переживати, що даний заклад буде зачинено. Туди дальше можуть звертатись, і буде надана медична допомога в даному закладі.

Голос із залу. (Без мікрофона).

І.Дмитренко. Там же, на вул.Матейки.

О.Сич. Шляхом приєднання до обласної лікарні.

І.Дмитренко. Структурний підрозділ.

О.Сич. Це буде відокремлений підрозділ обласної лікарні.

Я думаю, що спортсменам немає чого переживати, є чого переживати тим, хто адмініструє.

Волошин Сергій Ярославович.

С.Волошин. Шановні колеги! Шановний Ігоре Анатолійовичу! Скажіть, будь ласка, це комунальне некомерційне підприємство є єдиним спеціалізованим закладом області, де вже десятиліттями обслуговуються наші спортсмени. Чи врахована думка спортивного середовища, і хто зі спортивних організацій позитивно висловився щодо таких реорганізацій та змін у структурі? Дякую.

І.Дмитренко. Зі слів керівника закладу, всі дуже багато відгукувались позитивно про даний заклад. У свою чергу, ми не маємо права просто взяти і його закрити. Відповідно ми його об’єднуємо, підсилюємо для того, щоб він функціонував і далі надавав медичну допомогу.

О.Сич. Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко. Ігоре Анатолійовичу, просто для мого розуміння, оскільки я не є знову ж таки медиком. Але просто чому не було створено комісію за аналогією, як з ліквідації бібліотеки, реорганізацією в даному питанні? Раз.

І друге питання моє. Будь ласка, просто я спілкувався з керівником закладу, він мені говорив про те, що у них пакет виграний – “спортивна медицина”, якщо я не помиляюся, і от “спортивна медицина” і “реабілітація”. Чим ці два пакети відрізняються? Як тоді заклад буде працювати?

І.Дмитренко. У них є пакет тільки “реабілітація”. Але я хочу звернути увагу, що у них на даний момент вже є 140 тис. заборгованості по заробітній платі.

На кінець року там буде орієнтовно коло 1 млн. 800 тис. гривень тільки заборгованості по заробітній платі.

Відповідно треба людям в очі дивитись, а не просто, аби був окремий структурний підрозділ. Через то ми об’єднуємо, щоби не загубити даного закладу для області і для спортсменів.

О.Сич. Колеги, я думаю, що ви розумієте, що, порівнюючи з попереднім закладом, чи з цим закладом, якби не поставало проблем з їх функціонуванням і додаткових видатків з обласного бюджету, яких у нас не так вже й густо, то ніхто би цього питання не піднімав. Якби цей заклад, про який ми зараз говоримо, дійсно, скажемо, за рахунок того пакету, який він має від НСЗУ, сам себе утримував, та нема питань, нехай існує. Але, очевидно, постає питання, що він не може існувати. І тоді є пропозиція в об’єднанні зусиль з обласною лікарнею.

Я думаю, що коректно би було, якби головний лікар обласної лікарні сказав своє слово.

Остапе Івановичу, будь ласка. Дайте слово депутату Грищуку.

О.Грищук. Шановні колеги! Дійсно, центр громадського здоров’я, це як раніше заклад називався, тепер це є фактично заклад, який надає реабілітаційні послуги спортсменам. В області є близько 3 тис. спортсменів, яким також необхідні реабілітаційні послуги, але ми розглядаємо цей заклад не тільки для надання реабілітаційної допомоги конкретно спортсменам, а взагалі плануємо підключити два пакети реабілітації: це реабілітація травматологічна і реабілітація неврологічна, плюс до цього надавати допомогу спортсменам, які потребують певного виду спеціальних методів реабілітації.

Крім того, там можуть проводитись реабілітаційні заходи не тільки цим трьом категоріям, взагалі і АТО йде мова, і воїнам, які мають посттравматичні синдроми і так далі. Тобто, це розглядається, ця установа розглядається так, щоб ми могли двома пакетами реабілітації
фактично підтримати їхнє існування.

Стосовно штату, то там є  на даний момент 37 чоловік, 37 людей, які не розглядаються, взагалі не стоїть  питання про їх звільнення. От ваше питання, відповів на нього. 37 чоловік, яких ми готові взяти до себе.

О.Сич. А жінок брати не будете?

О.Грищук. Гендерна політика у нас в порядку.

О.Сич. А з них жінок скільки чоловік?

О.Грищук. Не знаю.

О.Сич. Остапе Івановичу, якщо можна, запитання, хоч ви й не доповідач. Скільки у вас працівників докторів і медсестер?

О.Грищук. (Без мікрофона).

О.Сич. В мікрофон, будь ласка, Грищук.

О.Грищук. Значить, 342 лікаря і 780… 778 медичних сестер.

О.Сич. Тисячу потенційних читачів обласної бібліотеки.

О.Грищук. Олександре Максимовичу!

О.Сич. Може би ми передали обласну бібліотеку їм?

Ні, бо я просив: люди, приведіть мені хоч одного доктора, який заходить в бібліотеку обласну. Ніхто не може мені привести унікуму такого.

Дивіться: якщо бібліотека буде в складі обласної лікарні, уявляєте, скільки лікарів буде читати книжки?!

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка.

О.Грищук. Працівників в обласній лікарні 1870 в загальному.

О.Сич. Ооо!

О.Грищук. Але… але я би дуже просив, я хочу, щоб підтримали колеги попередні пропозиції колег-депутатів стосовно розгляду даного питання і національного медичного університету.

О.Сич. Так, колеги, ми зараз ще повернемось до нашого питання, але якщо ми зачепили обласну бібліотеку, найкраще було б, щоби університет погодився взяти цю бібліотеку. Питання в тому, чи він погоджується її брати. Це перше.

А друге, це передача майна з обласної в державну власність. Тут є деякі нюанси.

Шановні колеги! Чи є запитання, зауваження? Депутат Яворський піднімає руку, так?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Обговорення. Будь ласка, хто бажає взяти участь в обговоренні? Запишіться.

Яворський Андрій Михайлович.

А.Яворський. Ще раз добрий день! Шановні колеги! Дуже приємно спостерігати, дуже приємно спостерігати за тим, що не завжди, кожен, знаючий сферу медицини, але дуже добре її озвучує в цій сесійній залі.

По-перше, повертаючись до попереднього питання, яке ми, на жаль, чомусь не підтримали, можемо подякувати за те, що ми нашу медичну спільноту дальше “тягнемо до дна”, дальше не даємо розвиватись, дальше ми робимо все для того, щоб тягар – сфера охорони здоров’я, мало що до цього має відношення, але має тягнути за собою ті всі моменти, які десь ви в певну силу обставин не хочете почути.

Якщо до попереднього повернемось коротко, то це робилось комісійно, виїхавши, з різними депутатами обговорили про те, що все-таки медична бібліотека забирає… університетська забирає те надбання, яке є протягом останніх років, а все інше, яке не потрібне, і ви всі знаєте, що у написанні будь-якої статті використовується тільки мінімум по 5 років література. Все інше там є забуте давно, і ніхто його не читає.

Щодо питання, яке зараз обговорюється, по реабілітації. Остап Іванович вам чітко назвав, про що йде мова. Якщо ви хочете взнати і дізнатись, можете побачити. Але цей заклад уже два роки мало існує, існує тільки за рахунок того, що хтось там якісь отримує довідки на платній, не на платній основі і відбувається певний вид змагань, і участь беруть ті діти, студенти в змаганнях. Реабілітація там поскільки-постільки. Мінус 100 тис.грн щомісячно йде боргу по даних працівниках. Працівники в більшості знаходяться у відпустках за свій… зараз по ковіді, все інше. Ніхто там аж так не працює над тим закладом. Тому пішли на цей крок, розуміючи, що тягар для обласної клінічної лікарні буде, але ми хочемо, враховуючи, що є два пакети в обласній лікарні, про що говорили, підтягнути цей заклад, щоб спортсмени могли здійснювати дальше цю реабілітацію, яку буде потрібно, відповідно, щоб це все відбувалося, зберегти ці установи.

Згідно директивних документів Міністерства спорту передано нагляд за спортсменами на сімейних лікарів. Ми розуміємо, що це зараз не на часі, тому стоїть питання підтягнути цей заклад якимсь чином, щоб він існував. Ніхто про нього… не стоїть питання про його закриття чи скорочення. Просто той штат, який там є, звісно, його треба вчити, він не навчений, його треба вчити певних реабілітаційних моментів. Тих спеціалістів, лікарів, які там є, вони є навчені, але треба теж удосконалювати. Є робота, над чим працювати, але ми говоримо про те, що треба щось робити для того, щоб зберегти, а не просто так, щоб існував, так як він існує в цій ситуації. Дякую.

О.Сич. Колеги, завершилось обговорення. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Даруйте, я ж давав для запису.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ви не записались. Увімкніть, будь ласка, мікрофон депутата Дьоміної.

Н.Дьоміна. Я не лобіюю нічиїх інтересів, але власне закликаю колег підтримати дану пропозицію, обґрунтую коротко, чому. Тому що пакет реабілітації, надання реабілітаційних послуг, які надає Національна служба здоров’я, потребує дуже серйозних… забезпечення дуже серйозних вимог, починаючи від спеціалістів специфічних, які є рідкістю на сьогоднішній день, і закінчуючи обладнанням.

Тому ми, заслухавши це питання на медичній комісії, отримавши запевнення керівника, ну, впевнені, що будуть люди отримувати, які потребують цієї допомоги, не те, що на тому рівні, а навіть і з покращенням. Дякую.

О.Сич. Колеги,  обговорення завершилось. Пропозицій до проекту рішення не було, ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 57, проти – 1, не голосували – 7: рішення прийнято.

Колеги, я думаю, що ви прекрасно розумієте: завжди, коли мова йде про реорганізацію якогось закладу, завжди будуть лобісти, щоб все залишалось по-старому і нежиттєздатне.

Я вам скажу чесно: я не брав участь в обговоренні питання по медичній бібліотеці. На моїй пам’яті ми вже разів три чи чотири до цього питання підходили і, як на мою думку, то цей раз був найадекватніший проект, найадекватніший з усіх раніше пропонованих. Цю бібліотеку зробити як окремий підрозділ, відокремлений обласної наукової універсальної бібліотеки.

Тому нехай популізм людей, які виступали проти, залишиться при них, бо бібліотека
реально, дійсно може зникнути разом з усіма надбаннями, якщо такі там є.

Переходимо до наступного питання.

Розглядається питання “Про передачу на баланс та в оперативне управління майна Солотвинської загальноосвітньої санаторної школи-інтернату І-ІІІ ступенів Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 25 – в окремій брошурі.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 56, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про передачу на баланс та в оперативне управління іншого окремого індивідуально визначеного майна Долинського дитячого будинку “Теплий дім” Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 26 – на окремому аркуші.

Оскільки додаток до проекту рішення на 93 аркушах, то з метою економії паперу ми його не множили. Ну, шкарпетки там, шнурки, ви це розумієте.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти і науки
обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 55, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження проєкту землеустрою щодо відведення
земельної ділянки на вул. Шевченка, 16 у м. Івано-Франківську, цільове призначення якої змінюється”.

Проект рішення номер 27 – в окремій брошурі.

Доповідає Прокопів Анатолій Іванович – начальник відділу з питань земельних відносин та природних ресурсів виконавчого апарату обласної ради.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 50, утримався – 1, не голосували – 14: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання у постійне користування земельної ділянки на вул. Данила Галицького, 14 в селищі Ворохта”.

Проект рішення номер 28 – в окремій брошурі.

Доповідає Прокопів Анатолій Іванович – начальник відділу з питань земельних відносин та природних ресурсів виконавчого апарату обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань
аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Наш краєзнавчий центр учнівської молоді.

А.Прокопів. Раніше – туристична база “Говерла”.

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 55, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання, внесене на пленарному засіданні, – “Про погодження клопотання з матеріалами щодо приведення існуючого поділу лісів у відповідність до Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок”.

Проект рішення – на окремому аркуші.

Доповідає Олійник Роман Романович – перший заступник начальника Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування… Є?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Будь ласка, увімкніть мікрофон депутата Івасика.

В.Івасик – депутатська фракція політичної партії “Слуга Народу”. Я хотів би
повідомити про конфлікт інтересів при розгляді цього питання.

О.Сич. Приймається. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 52, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання програми…”.

Шановні колеги! Дальше піде… там більше двадцяти проектів рішень про виконання програм і зняття їх з контролю, оскільки термін їхньої дії закінчився.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, не можна.

“Про виконання Програми розвитку місцевого самоврядування в Івано-Франківській області на 2021 рік”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 29 – в окремій брошурі.

Доповідач: Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 46, не голосували – 19: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання Програми транспортного забезпечення діяльності Івано-Франківської обласної ради на 2019-2021 роки”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 30 – в окремій брошурі.

Доповідач: Пилюк Руслан Іванович – директор автопідприємства Івано-Франківської
обласної ради.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань бюджету,
соціально-економічного розвитку та інвестицій і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є запитання. Будь ласка, запишіться для запитань.

Семенюк Володимир Петрович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Левицький Олександр Михайлович.

О.Левицький – депутатська фракція “Батьківщина”. Шановні колеги! У мене немає запитань до автопідприємства обласної ради, у мене є пропозиція до голови. Раз ми маємо практику прийняття рішень про зняття з контролю рішень обласної ради і ми знімаємо десятками рішень в різних пунктах, я пропоную обдумати і проаналізувати, дати доручення опрацювати пропозицію, щоб ми інформацію про виконання програм так само змогли заслуховувати в одному рішенні, в різних пунктах. І в разі, якщо буде добра воля і згода депутатів, щоб не кожен раз окремо голосувати.

Зараз я розумію, я Регламент знаю точно не гірше за інших в цьому залі, що це неможливо, бо вже є порядок денний, є проекти рішень, але надалі пропоную за аналогією з проектами рішень про зняття з контролю рішень обласної ради опрацювати таку можливість і її реалізувати. Готовий долучитись. Дякую.

О.Сич. Дякую за конструктивну пропозицію.

Колеги, більше немає запитань?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 44, не голосували – 20: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання у 2021 році Програми охорони навколишнього природного середовища Івано-Франківської області до 2025 року”.

Внесено на пленарному засіданні.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідач: Пліхтяк Андрій Дмитрович – начальник управління екології та природних ресурсів обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології,
раціонального природокористування та розвитку туризму і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

А.Пліхтяк. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Я прошу все-таки 15-20 хвилин терпіння. У нас кворум на межі. Не виходьте, будь ласка, із залу.

За – 44: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання обласної програми підтримки сімей загиблих, постраждалих учасників Революції Гідності, учасників бойових дій, осіб, які перебувають чи перебували у складі добровольчих формувань, що утворилися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, та інших громадян, які залучалися і брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення, чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 31 – в окремій брошурі.

Доповідач: Миронюк Уляна Григорівна – в. о. директора департаменту соціальної політики обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань захисту прав учасників і ветеранів АТО/ООС та їхніх сімей і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції? Немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 47, не голосували – 17: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання обласної програми підтримки осіб, які брали участь у бойових діях на території інших держав, а також членів їх сімей на 2019-2021 роки”.

Проект рішення номер 32 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Миронюк Уляна Григорівна – в. о. директора департаменту соціальної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання? Немає. Пропозицій немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 49, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання обласної комплексної програми соціального захисту населення Івано-Франківської області на 2017-2021 роки”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 33 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Уляна Григорівна Миронюк – в. о. директора департаменту соціальної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозиції? Немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 50, не голосували – 14: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання Програми удосконалення системи соціального захисту населення в Івано-Франківській області на 2021 рік”.

Питання – планове.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Уляна Григорівна Миронюк – в. о. директора департаменту соціальної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозиції? Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

У.Миронюк. Дякую.

О.Сич. За – 48, не голосували – 16: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання обласної Програми пошуку та перепоховання жертв воєн, депортацій та репресій тоталітарних режимів на 2019-2021 роки”.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідач: Тимків Василь Васильович – директор комунального підприємства.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозицій немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 49, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання Регіональної цільової програми розвитку малого та середнього підприємництва в Івано-Франківській області на 2021 рік”.

Проект – в окремій брошурі.

Доповідач: Попович Володимир Васильович – заступник директора департаменту –
начальник управління “Офіс децентралізації” департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань бюджету,
соціально-економічного розвитку та інвестицій і з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?  Немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 53, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання регіональної цільової програми енергозбереження для населення Івано-Франківської області на 2021 рік”.

Рішення – на окремому аркуші.

Доповідає Труханівський Юрій Михайлович – заступник директора департаменту –
начальник управління інфраструктури департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань бюджету,
соціально-економічного розвитку та інвестицій і з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозиції? Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 51, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про хід виконання Програми розвитку та фінансової
підтримки комунальних некомерційних підприємств охорони здоров’я Івано-Франківської обласної ради на 2020-2021 роки”.

Проект – в окремій брошурі.

Доповідач: Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я
обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозицій немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 53, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання Програми фінансової підтримки комунального підприємства “Обласний аптечний склад” на 2020-2021 роки”.

Проект рішення номер 39 – в окремій брошурі.

Доповідач: Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я
обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони
здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції? Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 51, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання регіональної цільової програми підтримки книговидання на 2021 рік”.

Проект рішення номер 40 – в окремій брошурі.

Доповідає Лакіза Ірина Миколаївна – начальник управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань культури,
духовності та інформаційної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання? Пропозиції? Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 54, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання регіональної цільової комплексної програми “Культура Івано-Франківщини” на 2021 рік”.

Проект рішення номер 41 – в окремій брошурі.

Доповідач: Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури,
національностей та релігій обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань культури,
духовності та інформаційної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду.

Чи є запитання, зауваження?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 53, не голосували – 11: рішення  прийнято.

Розглядається питання “Про виконання обласної комплексної програми “Відродження Галича як давньої столиці України” на 2018-2021 роки”.

Проект рішення номер 42 – в окремій брошурі.

Доповідає Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Зауваження? Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 52, не голосували – 12: рішення  прийнято.

Розглядається питання “Про виконання регіональної цільової програми “Відзначення в області 150-річчя від дня народження Василя Стефаника у 2021 році” на 2018-2021 роки”.

Проект рішення номер 43 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції? Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 54, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання регіональної цільової програми “Духовне життя” на 2021 рік”.

Проект рішення номер 44 – в окремій брошурі.

Доповідач: Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури,
національностей та релігій обласної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики і з питань бюджету, соціально-економічного
розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання? Пропозиції? Немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 52, не голосували – 12: рішення  прийнято.

Розглядається питання “Про виконання регіональної цільової програми “Просвіта: ХХІ століття” на 2017-2021 роки”.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції? Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 47, не голосували – 17: рішення  прийнято.

Розглядається питання “Про виконання регіональної цільової програми розвитку міжнародного співробітництва Івано-Франківської області на 2021 рік”.

Проект рішення  – в окремій брошурі.

Доповідач: Макота Галина Зенонівна – в. о. начальника управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання, зауваження, пропозиції?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 50, не голосували – 14: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання регіональної цільової програми розвитку
туризму в Івано-Франківській області на 2021 рік”.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідач: Макота Галина Зенонівна – в. о. начальника управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання? Пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 55, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання Комплексної програми розвитку агропромислового комплексу та сільських територій Івано-Франківської області у 2021 році”.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідає Вінтонович Степан Васильович – в. о. директора департаменту агропромислового розвитку обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції? Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 55, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання обласної цільової соціальної програми
розвитку фізичної культури та спорту на 2017-2021 роки”.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідач: Оклієвич Орест Євгенійович – начальник управління спорту та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду.

Чи запитання? Пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 49, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання комплексної цільової соціальної програми розвитку цивільного захисту Івано-Франківської області на 2021 рік”.

Проект рішення номер 50 – в окремій брошурі.

Доповідач: Стебницький Володимир Миронович – начальник управління з питань цивільного захисту обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду.

Чи є запитання, пропозиції?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 54, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання регіональної цільової програми протипожежного захисту обласних закладів освіти, охорони здоров’я, культури та соціального захисту на 2018-2021 роки”.

Проект рішення – на окремому аркуші.

Доповідач: Стебницький Володимир Миронович – начальник управління з питань цивільного захисту обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду.

Чи є запитання? Пропозиції? Є?  Запишіться для запитань.

Перцович Наталія Святославівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Семенюк Володимир Петрович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Волошин Сергій Ярославович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Білик Роман Павлович.

В.Гладій. Випадково.

О.Сич. Бардяк Євгенія Мар’янівна.

В.Гладій. Випадково.

Є.Бардяк – депутатська фракція “Батьківщина”. Володимир Миронович, минулого року, після того, як трапилась пожежа у Запорізькій лікарні, загинули люди, потім трапилась пожежа у Долинській лікарні, на щастя, ніхто не загинув на той час, обласна рада попросила, дала протокольне доручення зробити моніторинг протипожежної безпеки у медичних закладах області. Пізніше трапилась пожежа з жертвами у Косові, як ми всі знаємо, у грудні. І на той час ще не було проведено моніторингу протипожежної безпеки у медичних закладах.

Пізніше, коли я вже повторно написала звернення: дайте результати моніторингового дослідження, яке дала протокольне доручення обласна рада, я отримала тільки відписку, що такий моніторинг був зроблений.

Дайте мені, будь ласка, опис цього моніторингу. Він є взагалі, чи його немає?

В.Стебницький. Моніторинг… Дякую за запитання. Моніторинг протипожежного захисту проводить головне управління ДСНС України в області. Я особисто вплину на те, щоб вони направили вам заходи, які вони проводили з моніторингу за минулий 2021 рік. Дякую.

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

Дякую фракції “Батьківщина”, що даєте мені можливість відпочити, бо я, чесно кажучи, вже трошки задихався.

За – 52, утримався – 1, не голосували – 10: рішення прийнято.

В.Стебницький. Дякую.

О.Сич. Розглядається питання “Про виконання регіональної цільової програми забезпечення збереженості документів Національного архівного фонду в Державному архіві Івано-Франківської області на 2019-2021 роки”.

Проект рішення – на окремому аркуші.

Доповідає Харук Любомир Степанович – заступник директора Державного архіву Івано-Франківської області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету,
соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання? Рекомендації до проекту рішення? Немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 53, не голосували – 10: рішення прийнято.

Колеги, ми закінчили блок питань щодо зняття з контролю наших програм, які закінчили термін своєї дії.

Наступне питання. Розглядається питання “Про виконання постанови Верховного Суду у справі № 0940/2394/18 (№ К/9901/26524/19), постанови Восьмого апеляційного адміністративного суду у справі № 857/5629/19 (№ 0940/2394/18) та рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду у справі № 0940/2394/18 щодо надання товариству з додатковою відповідальністю “Рогатинпісок” гірничого відводу для розробки Північно-Західної ділянки Москалівського родовища піску”.

Проект рішення номер 53 – на окремому аркуші.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Зазначений проект також розглядала постійна комісія обласної ради з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму, однак рішення не прийняла.

Чи є запитання до доповідача?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Будь ласка, запишіться для запитань.

Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Шановний Василю Івановичу! Всі вже знають це питання. У мене питання, скажемо, такого регламентного характеру. От, на вашу думку, думку наших юристів обласної ради, от, взагалі, що робити з цим питанням? Де-факто, я так зрозумів, по останній інформації, по-моєму, десь минулого року було, що фірма користується, фірма дальше продає пісок. Є рішення там і прокуратури, і суду. На вашу думку, що робити з цим питанням? Ну, що, який варіант? Ну, мусить чи доручити обласній адміністрації… якийсь компроміс? От, що робити? Ми постійно виносимо на сесію, не  приймаємо рішення, воно “висить”, а все йде дальше: пісок возять, продають. Дякую вам… (Без мікрофона).

В.Гладій. Шановні колеги! Даний проект рішення передбачає, щоби всі постанови, рішення судів, які перераховані в назві цього питання, взяти до відома і виконати остаточне рішення суду, що стосується надати товариству “Рогатинпісок” гірничий відвід площею, яка там вказана. Суд зобов’язав обласну раду виконати рішення суду. Воно виноситься, це питання. Тому ми не можемо його не слухати, тому що тоді ми не виконуємо рішення суду. Тобто, ми виносимо, слухаємо… інша справа – голосування депутатів. Тобто, кожен голосує, як вважає за потрібне.

Що стосується вирішення цього питання, я не думаю, що обласна адміністрація зможе його вирішити. Я думаю, що це могло би вирішитись за участю безпосередньо суб’єкта господарювання. Якщо би ми змогли… ну, назву це так: до якоїсь мирової угоди дійти спільної, і відбулося би якесь відкликання з їхньої сторони, тоді це питання ми би могли не розглядати.

В іншому випадку ми зобов’язані його розглядати на виконання рішення суду. Дякую.

О.Сич. Якщо чесно, я не знаю, хто його може вирішити, бо це правова колізія: суд зобов’язує депутата, кожного депутата обласної ради голосувати тільки “за”. В той же час кожен депутат обласної ради згідно Закону має повноваження на власне волевиявлення: за, проти чи утримався. Це колізія. Я не знаю, хто її може вирішити, цю колізію, взагалі в Україні.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 25, проти – 1, утримався – 1, не голосували – 27: рішення не прийнято.

Шановні колеги! У нас наступне питання порядку денного – “Про депутатські запити”.

Оскільки депутатських запитів не надійшло, то, чесно кажучи, я не знаю, як з цим питанням поступати. Напевно, що треба його знімати з розгляду. Немає депутатських запитів.

Давайте я таки поставлю, шановні колеги! Оскільки депутатських запитів немає, зняти питання номер 54 під назвою “Про депутатські запити” з розгляду. Прошу визначатись.

За – 51, не голосували – 5: рішення прийнято.

У нас ще є одне питання – “Різне”, але я чую, що там депутат Яворський руку тягне. Так?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Включіть мікрофон депутата Яворського.

А.Яворський. Пане голово, дякую за надане слово. Прошу повернутись до питання, включити про повернення до питання, що стосується медичної бібліотеки, на розгляд повторно. Якщо є така можливість, я би просив. Прошу, колеги, підтримати.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Є пропозиція повернутись до питання під назвою “Про припинення (реорганізацію) комунального закладу “Обласна наукова медична бібліотека (код
ЄДРПОУ 13654915) шляхом приєднання до комунального закладу Івано-Франківська обласна універсальна наукова бібліотека ім. І. Франка” (код ЄДРПОУ 02222035)”.

Поступила пропозиція. Для того, щоб повернутися до цього питання, повинні депутати набрати… я не пам’ятаю по Регламенту, здається, третину голосів. Прошу визначатись.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Рішення по ньому не прийнято.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Згідно Регламенту ми маємо право до цього питання повернутись на пропозицію депутата. Прошу визначатись з голосуванням.

За – 41, не голосували – 18: рішення прийнято.

Отже, колеги, розглядається питання  повторно “Про припинення (реорганізацію) комунального закладу “Обласна наукова медична бібліотека (код ЄДРПОУ 13654915) шляхом приєднання до комунального закладу Івано-Франківська обласна універсальна наукова бібліотека ім. І. Франка” (код ЄДРПОУ 02222035)”.

Проект рішення – у вас в окремій брошурі.

Доповідав по цьому питанню Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект рішення був розглянутий в комісіях з питань охорони здоров’я і соціальної політики, з питань комунального майна, житлово-комунального господарства, обидві комісії рекомендували для розгляду.

Чи є потреба додатково ще слухати доповідача, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Просить слова голова комісії. Не маєте заперечень, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Увімкніть, будь ласка, мікрофон голови комісії Яворського Андрія Михайловича.

А.Яворський. Шановні колеги! Направду, питання є складним, і всі ми розуміємо його, десь є побоювання, щоб не втратити ні в якому разі той надбаний книжковий фонд. Я підтримую наших колег, які обговорювали. Кожне для нас і будь-яке складне питання, воно все рівно залишається складним, але ми маємо робити крок десь вперед до збереження того ж самого фонду книжкового.

Ми обговорили це на комісії. У нас є проект рішення, нам було надано департаментом проект рішення створеної комісії, яка буде кожну книжку переглядати. Це понад 10 різних кращих спеціалістів, які працюють в медичному університеті, в бібліотеці, і в обласній бібліотеці, до якої ми хочемо приєднати, і в цій бібліотеці, де кожну книжку… зроблять все для того, щоб не загубити ту цінність тієї книги. Дійсно, на це буде потрібен час.

Але у мене стоїть питання, що просто з медичної сфери цей заклад перенести у сферу культури. Зрозуміло, що їй тягар десь буде частково, для сфери культури, але спільними зусиллями ми зробимо все для того, щоб не втратити цей книжковий фонд. Але в той же час повинні десь рухатись вперед.

Тому прошу, колеги, ми ж не знищуємо саму медичну бібліотеку як таку, ми просто її передаємо з одних рук в інші з тим, щоби правильно управляти.

Я дуже шаную, і ми всі бачимо не раз виступи, організовані зустрічі в обласній бібліотеці. Дуже гарний керівник, яка організовує, часто кличе до себе щодо залучення громадськості до питання бібліотек. Це правильно, і це, повірте, що це дозволить підтягнути так само й медичну спільноту до бібліотеки. Тому прошу підтримати даний проект рішення, якщо є можливість, щоб ми дальше розвивали цю бібліотечну… такий фонд надбаний і зберегли його.

О.Сич. Чи є бажаючі обговорити це питання, колеги?

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка, але кому питання?

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Я не доповідач.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, згідно моєї компетенції можете задати питання. Будь ласка, увімкніть мікрофон депутата Ткача.

Р.Ткач. Шановний Олександре Максимовичу! Я просто останню репліку, що ви подали, там все, що ви сказали, було сказано десь таке, що я вважаю після того, як довго обговорювалось це питання, даний проект рішення є найбільш оптимальним. Я дослівно десь передав?

О.Сич. Так.

Р.Ткач. Тому якщо воно дійсно є, я не хочу посилатись зараз на вас, що так сказав голова обласної ради, але якщо ви дійсно розбирались, і це найоптимальніше рішення, і книжковий фонд не буде знищений, ну, то я думаю, що можна повернутись і проголосувати. Ось про що йде мова.

Але тут зразу паралельно питання. Щоб через тиждень не вийшло управління культури і не сказало: передайте ще комусь, бо ми не маємо грошей.

Бо то все одно наші гроші. Розумієте? Я прекрасно розумію, яка там література і так
дальше. Але все, що надруковано до нас… ясно, що сьогодні оперують лазером, вчора пилкою і скальпелем, але хтось на тому буде писати дисертації. І якщо бездумно все знищити, ми не маємо права. І тому, Олександре Максимовичу, я би все-таки хотів… останнє слово за вами. Якщо… ще раз кажу: якщо ви вважаєте, що це найоптимальніше рішення і не буде знищено, то ми спільно… тут немає ні політики, нічого. Давайте спільно приймемо таке рішення. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Я чому так сказав? Бо декілька разів ми до цього питання підходили. Я не можу достеменно, дослівно передати ті проекти, але там була і ліквідація просто бібліотеки, і об’єднання бібліотеки з різними двома-трьома іншими закладами охорони здоров’я в якесь таке об’єднання. Потім то… одним словом, було багато колізій, і у всіх тих колізіях мова йшла про те, що як така бібліотека не зберігається.

А в даному проекті рішення, чому я назвав його оптимальним, насправді вона зберігається, як підрозділ обласної бібліотеки. Тобто, ні працівники не втрачаються з їхнім досвідом роботи, ні приміщення не втрачаються, ні книжковий фонд, окрім, звичайно, того, які комісія обслідує.

Тому я вважав, що цей проект рішення є найоптимальнішим поки що з тих, що були.

Чи вона має право на окреме функціонування далі? Ну, проблемне питання. Тому що, на відміну від інших закладів охорони здоров’я, вона не має і не може мати ніяких угод з НСЗУ, жодного пакету для надання послуг, отже, вона не може заробляти на себе гроші.

Чи є у нас такі гроші в обласному бюджеті, щоб окремо утримувати весь штат і адміністративний, – проблемне  питання. Ми ще зустрінемось з тим питанням, що у нас “бюджет тріщить”. Так от, скажемо, як підрозділ обласної наукової бібліотеки – це найоптимальніший варіант для її існування. Причому обласна бібліотека при умові збереження приміщення того самого, що є, не перенесення фондів, не переведення працівників, бо сама обласна бібліотека теж не має додаткових приміщень. Вона, в принципі, так, за попередньою консультацією, погодилась на такий варіант. Тому власне це я й назвав.

Якщо ми це рішення приймемо позитивно, що дальше буде? А дальше нам треба на наступну сесію готувати проект рішення про внесення змін до установчих документів обласної універсальної бібліотеки, щоб у її складі передбачити функціонування цього підрозділу.

А дальше, при бюджетуванні, враховувати потреби вже у складі обласної універсальної бібліотеки ще одного відділу. Так, вони будуть значно меншими, ніж окрема медична бібліотека, але вони все одно будуть. Тут буде економія якоїсь кількості коштів, що для обласного бюджету буде менш накладно. От і все.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Ставлю на голосування. Прошу визначитись. За основу і в цілому.

За – 46, не голосували – 14: рішення прийнято.

Колеги, і останнє питання – “Різне”.

У питанні “Різне” ви можете висловити свої думки, зауваження, пропозиції без прийняття рішень по них.

Чи є бажаючі висловитись у питанні “Різне”?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає.

Шановні колеги! Ми наш порядок денний вичерпали. Дякую вам за оперативну, лаконічну роботу.

Сесію обласної ради оголошую закритою.

(Звучить Гімн України).

 

 

 

Голова обласної ради                                                                               Олександр Сич

 

 

Консультант                                                                                              Галина Кубік