Стенограма пленарного засідання (12.11.2021)


С Т Е Н О Г Р А М А
ДЕСЯТОЇ СЕСІЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
ВОСЬМОГО ДЕМОКРАТИЧНОГО СКЛИКАННЯ
від 12.11.2021 р.

 

 

О.Сич. Доброго дня, шановні пані і панове! Шановні краяни!

Будемо розпочинати роботу чергової сесії обласної ради.

Шановні колеги-депутати! Перш за все, звертаюся до вас, займіть свої робочі місця,  вставте ваші карточки в нішу для голосування. Ми можемо провести реєстрацію.

Розпочинаємо нашу роботу.

До обласної ради восьмого демократичного скликання обрано 84 депутати.

За результатами письмової реєстрації в сесійній залі присутні 68 депутатів.

Відсутні – 16, з них: у відрядженні – 5, на лікарняному – 6, з інших поважних причин – 3 депутати, з невідомих причин відсутні 2 депутати. Можливо, вони ще доєднаються до нас.

Відповідно до пункту 11.3 статті 11 Регламенту обласної ради депутати повинні зареєструватися за допомогою електронної системи. Прошу увімкнути електронну систему, а депутатів прошу зареєструватися.

Згідно з електронною реєстрацією у залі присутні 63 депутати.

Відповідно до статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та пункту 5.2. Регламенту обласної ради наша сесія є правомочною і оголошується відкритою.

(Звучить Гімн України).

(Звучить молитва).

Продовжуємо роботу.

Шановні колеги!          Сьогодні на сесії обласної ради присутні депутати Верховної Ради  України: Вірастюк Василь Ярославович, Савчук Оксана Василівна.

Оскільки наша область знаходиться у так званому “червоному”… “червоній зоні”  епідемічної небезпеки, ми, як і на попередні сесії обласної ради, не запрошували на засідання представників інших органів місцевого самоврядування області, керівників обласних підприємств і установ, політичних партій та громадських організацій, представників засобів масової інформації.

Однак уже традиційно обласне телебачення “Галичина” здійснює пряму трансляцію пленарного засідання, а тому усі бажаючі і всі, що вболівають за торжерство демократії в Україні, можуть в онлайн-режимі спостерігати за перебігом нашого засідання.

Перед тим, як продовжити нашу роботу, дозвольте вручити нагороди нашим краянам.

Запрошую першого заступника голови обласної ради Василя Івановича Гладія зачитати список нагороджених.

В.Гладій. Указом Президента України від 23 серпня 2021 року за значний особистий внесок у державне будівництво, зміцнення обороноздатності, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення, багаторічну сумлінну працю та з нагоди 30-ї річниці Незалежності України почесне звання “Заслужений лікар України” присвоєно генеральному директору комунального некомерційного підприємства “Івано-Франківський обласний перинатальний центр” Івано-Франківської обласної ради Павлушинському Юрію Миколайовичу.

(Оплески в залі).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Указом Президента України від 11 вересня 2021 року за вагомий особистий внесок у розвиток та популяризацію фізичної культури і спорту в Україні, досягнення високих спортивних результатів, багаторічну плідну професійну діяльність та з нагоди Дня фізичної культури і спорту почесне звання “Заслужений працівник фізичної культури і спорту України” присвоєно директору Івано-Франківської дитячо-юнацької спортивної школи № 2 Івано-Франківської обласної ради Яковині Оресту Васильовичу.

(Оплески в залі).

Указом Президента України від 16 вересня 2021 року за значний особистий внесок у розвиток паралімпійського руху, досягнення високих спортивних результатів на XVI літніх Паралімпійських іграх у місті Токіо (Японія), виявлені самовідданість та волю до перемоги, утвердження міжнародного авторитету України медаллю “За працю і звитягу” нагороджено старшого тренера національної збірної команди України з легкої атлетики, тренера Юлії Шуляр Єрузеля Євгена Івановича.

(Оплески в залі).

Грамотою Верховної Ради України за багаторічну сумлінну працю, зразкове виконання трудових обов’язків, творчий підхід до роботи, вагомий внесок в розвиток телебачення на Прикарпатті нагороджено оператора відеозапису (трансляції) Івано-Франківського обласного телебачення “Галичина” Владимирського Богдана Фотійовича.

(Оплески в залі).

Відзнакою обласної ради та обласної державної адміністрації – медаллю “За заслуги перед Прикарпаттям” за сумлінне і бездоганне служіння українському народу, зразкове виконання службового обов’язку щодо захисту незалежності і територіальної цілісності України нагороджується командир Добровольчого Українського Корпусу “Правий сектор” Стемпіцький Андрій Любомирович.

(Оплески в залі).

За сумлінну працю, вагомий особистий внесок у розвиток освіти і спорту на Прикарпатті, високий професіоналізм та активну суспільно-політичну і громадську діяльність нагороджується президент Федерації волейболу України Мельник Михайло Григорович.

(Оплески в залі).

За багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок щодо організації протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання розповсюдженню коронавірусної хвороби  COVID-19 на території області та високий професіоналізм нагороджується перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в області Сендецький Микола Петрович.

(Оплески в залі).

А зараз, колеги, запрошую до слова ректора Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Євстахія Івановича Крижанівського.

Є.Крижанівський. Шановна президіє, шановні депутати!

25 років виповнилось від початку підготовки магістрів державної служби в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу. З перших днів активно закладав підвалини підготовки необхідних фахівців для розбудови держави голова нашої обласної ради Сич Олександр Максимович. Його фундаментальні праці лягли в основу багатьох напрацювань і багатьох документів, законів. Працюючи на різних посадах, саме Олександр Максимович сформував ті засади, на яких сьогодні наша магістратура державної служби займає чільне місце серед лідерів підготовки фахівців.

Вчена рада університету з нагоди 25-річчя підготовки магістрів за особистий вклад в розвиток підготовки необхідних фахівців нагородила Олександра Максимовича Сича найвищою університетською нагородою – “Орденом за заслуги перед університетом”.

Я хочу скористатись сьогодні цією трибуною і подякувати Олександру Максимовичу за ту працю, за той фундаменталізм… І ми бачимо, що його як політика… і як послідовне формування розбудови держави на регіональному, так і державному рівні.

Хочу при нагоді подякувати всім депутатам за підтримку тих програм, тих ініціатив, які є з боку університету в плані енергетичної незалежності держави. Всім вам дуже дякую. І давайте привітаємо Олександра Максимовича з найвищою університетською нагородою.

(Оплески в залі).

О.Сич. Вітаю всіх нагороджених. І дякую, Євстахію Івановичу, за високу нагороду від університету. Для мене це висока честь. Для мене альма-матер – Прикарпатський національний університет, але як викладач і як науковець я сформувався саме в стінах університету нафти і газу. Щиро дякую, Євстахію Івановичу.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Продовжуємо нашу роботу.

Відповідно до пункту 12.1. Регламенту обласної ради після відкриття сесії перед затвердженням порядку денного відводиться до 15 хвилин для стислих (до 3 хвилин) виступів і заяв уповноважених представників депутатських фракцій з внесенням пропозицій, повідомлень без прийняття рішень по них.

Шановні колеги! Хто з уповноважених представників депутатських фракцій хоче виступити чи виголосити заяву? Прошу записатися до виступу.

Будь ласка, включіть систему для запису.

Ленігевич Богдан Васильович, будь ласка.

Б.Ленігевич – депутатська фракція “Батьківщина”. Шановний Олександр Максимович, шановні депутати! Звичайно, шкода, що немає Світлани Василівни, голови обласної  державної адміністрації. На минулій сесії обласної ради ми давали протокольне доручення щодо звіту державного підприємства “Дороги Прикарпаття”. Нам інформацію надали, але проекту рішення немає. І я ще раз прошу включити на наступну сесію, включити в порядок денний звіт про роботу державного підприємства “Дороги Прикарпаття”, зразу щоб був проект рішення, і заслухати, і звіт. Дякую.

О.Сич. Дякую за нагадування Богдану Васильовичу. Згідно нашого Регламенту ми зафіксували це як протокольне доручення на попередній сесії, ми його спрямували з відповідним листом до обласної державної адміністрації. Сьогодні ми знову це оформимо як протокольне доручення, спрямуємо. Ну, як не буде звіту про дороги, то потім буде звіт голови обласної державної адміністрації. Та це все просто врахується і все.

Кукурудз Ростислав Степанович.

Р.Кукурудз. Шановні колеги! Дорогі мешканці Прикарпаття!

1 грудня ми відзначатимемо одну з найважливіших подій у встановленні нашої незалежності – 30-ту річницю з дня проведення Всеукраїнського референдуму щодо незалежності  України. І референдум 1 грудня 1991 року для встановлення української незалежності відіграв визначальну роль, є не менш значимим, ніж прийняття Акту проголошення незалежності Верховною Радою України.

Якщо після подій 24 серпня ситуація залишалась невизначеною, поставало питання, чи може Україна утвердити свою самостійність, то 1 грудня стало чітко зрозуміло: Україна – незалежна, і вже наступного дня, 2 грудня 1991 року, незалежність України визнали Канада, Польща і згодом цілий світ. Адже того дня більше ніж 20 млн українців від Ужгорода до Донецька, від Харкова до Севастополя підтвердили прагнення жити в незалежній державі.

Сьогодні тема проведення референдуму знову будоражить суспільство. Нам досі нічого невідомо про результати опитування “5 питань від Президента”, а прийнятий Закон “Про народовладдя” через Всеукраїнський референдум викликає чимало запитань.

Сьогодні ми хочемо застерегти від безвідповідального розкидання гаслами про вирішення важливих для країни питань на референдумі. В умовах гібридної війни, яку веде Росія проти України, масової ворожої пропаганди винесення на референдум стратегічних питань як от щодо вступу України до НАТО, визначення статусу мов, чи питань, які здатні розколоти суспільство, можуть поставити Україну в загрозливе становище та сприяти втіленню планів агресора.

Тому вітаючи українців з цією визначною датою, закликаємо у випадку оголошення референдумів розсудливо підходити до вибору та підтримувати ініціативи, які сприятимуть єдності, стабільності та розвитку держави.

Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Більше записів до виголошення заяв від фракцій немає. Продовжуємо нашу роботу.

9 листопада 2021 року відбулося засідання президії обласної ради.

Президія рекомендувала внести на розгляд десятої сесії 64 питання порядку денного і питання “Різне”. Однак ви отримали проєкт порядку денного, сформований із 66 питань та Різного.

Це зумовлено тим, що 2 питання (у проекті порядку денного вони під номерами 3 та 4) президія не рекомендувала до розгляду на сесії, однак проекти рішень з цих питань надійшли до обласної ради своєчасно, були оприлюднені на сайті обласної ради, розглянуті на засіданнях відповідних постійних комісій обласної ради та рекомендовані до розгляду на пленарному засіданні десятої сесії за умови їх доопрацювання. Проект порядку денного формувався з дотриманням термінів, встановлених Регламентом обласної ради, а також Законом України “Про доступ до публічної інформації”.

Проекти рішень проаналізовані на засіданнях постійних комісій обласної ради.

За результатами вивчення і розгляду постійними комісіями обласної ради надано відповідні висновки та рекомендації.

Проекти рішень з питань, внесених до порядку денного, розміщені на вебсайті обласної ради.

Також до проекту порядку денного внесено 4 питання, які були запропоновані на засіданні президії обласної ради, зокрема:

– за номером 5 – звернення обласної ради;

– за номерами 10 та 11 – екологічні питання;

– за номером 30 – про представлення до нагородження.

Інформую про те, що на цій сесії передбачалося розглянути планове питання “Про стан надання медичної допомоги в області хворим на онкологічні захворювання”. Проект рішення був поданий до обласної ради обласною державною адміністрацією, однак за рекомендацією постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики його повернуто на доопрацювання, як неякісний.

Порядок денний та матеріали сесії ви отримали під час реєстрації, частина депутатів – під час проведення засідання президії обласної ради. Також під час реєстрації ви отримали інформаційні матеріали з відповідями на звернення обласної ради та інформацію про виконання діючих обласних програм.

Звертаю увагу, що вам також надано Методичні рекомендації щодо застосування окремих положень Закону України “Про запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, дотримання обмежень щодо запобігання корупції”.

Є пропозиція наданий вам проект порядку денного десятої сесії обласної ради взяти за основу. Прошу визначатись при голосуванні. Прошу увімкнути систему для голосування.

За – 63, не голосували – 4: рішення прийнято.

Чи будуть у когось пропозиції до проекту порядку денного?

Запишіться для виголошення пропозицій.

Палійчук Микола Васильович, будь ласка.

М.Палійчук. Шановні колеги! Прошу внести до порядку денного питання “Про передачу Івано-Франківського національного академічного драматичного театру імені Івана Франка”, доповідачем визначити Володимира Федорака, і питання розглянути відразу після восьмого питання, яке є в проекті порядку денного.

О.Сич. Хто за внесення питання до проекту порядку денного? Прошу голосувати. Прошу визначатись. Для внесення до проекту порядку денного потрібно не менше 1/3 голосів депутатів, тобто, 28 голосів.

За – 64, не голосували – 3: рішення прийнято.

Наступна пропозиція – Кукурудз Ростислав Степанович.

Р.Кукурудз. Шановний пане голово, шановні колеги-депутати! Пропоную внести до порядку денного сесії питання “Про звернення обласної ради щодо необхідності підвищення пенсій і виплати додаткової пенсії у 2021 році”.

Пропозиція прозвучала. Прошу визначатись. Прошу увімкнути систему для голосування.

За – 60, проти – 1, не голосували – 6: рішення прийнято.

Ще одна пропозиція від Кукурудза Ростислава Степановича. Будь ласка.

Р.Кукурудз. Прошу внести до порядку денного питання “Про звернення обласної ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України з приводу неналежного фінансового забезпечення сфери охорони здоров’я”.

Доповідачем прошу визначити депутата Дьоміну Наталію Миколаївну.

О.Сич. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 59, не голосували – 8: рішення прийнято.

Ростислав Степанович не наголосив, але я думаю, що логічно буде, шановні колеги, коли ми поставимо це  питання в блоці звернень, після тих звернень, що є, поставити ці звернення.

Королик Михайло Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Слава Богу, що помилково, менше буде роботи для депутата.

Шановні колеги! Пропоную проект порядку денного затвердити в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій. Прошу визначатись.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу вибачення. Припиніть голосування!

Миколо Васильовичу, будь ласка.

М.Палійчук. Так, ще на комісії з бюджету було розглянуто питання щодо змін до програми правоохоронної діяльності…

В.Гладій. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Логічно, що воно від комісії поступило до порядку денного, але все ж таки треба розглянути щодо збільшення коштів…

О.Сич. Будь ласка. Хто буде доповідати?

М.Палійчук. Доповідати по тому питанню буде хтось із заступників голови ОДА або керівник департаменту. Я вчора просив, вони подали нам, розробник програми повинен доповідати. Сьогодні на комісії доповідав заступник голови ОДА, так?

Голос із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Директор юридичного департаменту ОДА.

О.Сич. Шановні колеги! Є важливе питання. Дійсно, звертався начальник Головного управління поліції в області щодо внесення змін до програми. Питання технічного характеру. Питання розглянуто напередодні сесії комісією. Є пропозиція внести до порядку денного. Поки до цього питання дійде, я думаю, що в обласній державній адміністрації визначаться з доповідачем, а ні, то самі доповімо… Ми вже звикли, що адміністрація дуже з цими питаннями “пробуксовує”.

Ставлю на голосування пропозицію про внесення до проекту порядку денного.

За – 65, не голосували – 2: рішення прийнято.

Знову ж таки не прозвучала пропозиція, я уточню. Знову ж таки буде логічно, якщо ми це питання поставимо поряд з тими питаннями, де у нас є блок питань про внесення змін до програм.

Шановні колеги! Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій.

Ткач Роман… Проголосуйте за порядок денний, а потім вже вільний час буде.

За – 64, не голосували – 3: рішення прийнято.

Приступаємо до розгляду питань порядку денного десятої сесії обласної ради.

Розглядається перше питання – “Про звернення обласної ради щодо відзначення на державному рівні 80-річчя створення Української Повстанської Армії”.

Проект рішення номер 1 – на окремому аркуші.

Доповідає Гринечко Мар’яна Валеріївна – голова постійної комісії обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

М.Гринечко. Шановні колеги! До вашої уваги пропонується звернення до Верховної Ради України та народних депутатів України від Івано-Франківської області щодо відзначення на державному рівні 80-річчя створення Української Повстанської Армії.

У 2022 році виповнюється 80 років з часу створення перших бойових підрозділів  Української Повстанської Армії, яка спадкоємно продовжила підпільну бойову діяльність  Української Військової Організації та Організації Українських Націоналістів у національно-визвольних змаганнях за соборну Українську державу.

Українська Повстанська Армія повстала для оборони українського населення перед  німецьким терором та розбійними грабунками радянських партизан. Творці УПА розглядали її як зародок майбутньої регулярної української армії.

Люди різних національностей та політичних переконань, які воювали у Повстанській армії, виступали єдиною загальнонаціональною силою у визвольних змаганнях Українського народу проти нацистських та московсько-більшовицьких окупантів.

У Верховній Раді України на розгляді знаходиться проєкт Постанови Верховної Ради України про відзначення 80-річчя створення Української Повстанської Армії. Проєктом цієї постанови передбачена зокрема соціально-побутова та матеріальна підтримка учасників українського визвольного руху періоду Другої світової війни та московсько-більшовицької окупації, впорядкування поховань учасників визвольних змагань на території інших держав. Також  проєктом рекомендовано Президенту України надати звання Герой України Тарасу Бульбі-Боровцю і вирішити питання про повернення звання Героя України Стенові Бандері та Роману Шухевичу, яке неодноразово порушувалось Івано-Франківською обласною радою.

“Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, наполегливо просимо Верховну Раду України розглянути у найкоротший термін та підтримати проєкт Постанови Верховної Ради України про відзначення 80-річчя створення Української Повстанської Армії.

Водночас закликаємо забезпечити належне фінансування передбачених проєктом Постанови заходів при формуванні та затвердженні проєкту Державного бюджету України на 2022 рік”.

Колеги, принагідно інформую, що уже не тільки ми просимо і закликаємо відзначити дану дату на державному рівні, зараз почалась робота над формуванням обласної програми, заходи якої будуть передбачені на гідне вшанування цієї дати на території Прикарпаття. Дякую.

О.Сич. Дякую, Мар’яно Валеріївно.

Чи є запитання до доповідача? Вибачте, до доповідачки. Є. Запишіться для запитань.

Легіневич Богдан Васильович.

Б.Ленігевич – депутатська фракція “Батьківщина”. Ну, на одне запитання вже майже отримав відповідь, але є ще інші.

Чи готуються обласні програми на 2022 рік, присвячені темі УПА? Це є одне.

Хто може подавати такі матеріали? Які першочергові заходи та в яких районах передбачається включити в майбутні програми? Чи можуть громадські організації долучатись до роботи і в якому форматі? Дякую.

М.Гринечко. Дякую за запитання. Інформую, що обласна програма одна, не декілька, одна готується, програма на відзначення 80-річчя Української Повстанської Армії в області, зокрема вона була ініційована нашими комунальними підприємствами, такими, як “Пам’ять”, а також обласним музеєм визвольних змагань. Власне, основна маса заходів присвячена вшануванню пам’яті про вояків УПА, це і впорядкування та відновлення, меморіалізація пам’ятних місць поховань, також передбачається видання тематичної друкованої продукції, проведення обласних заходів. По території районів наразі не готова говорити. Про це предметніше… на конкретних питаннях, тому що будуть проводитись експедиції, поїздки для вивчення, де і що необхідно робити.

О.Сич. Я дозволю собі невеличку репліку. Ну, так склалось, що у нас завжди програми такого історичного пам’ятевого характеру готували депутати обласної ради. Згадайте програму відновлення давньої слави столиці Галича і програму 100-річччя ЗУНР, і Злуки ЗУНР і УНР, і програма там ювілейної дати створення ОУН. Ну, в адміністрації до цього руки не доходили. Тому я вам чесно скажу: я дав доручення голові комісії цю програму напрацювати, залучивши науковців, активістів і тому подібне. Цілком зрозуміло, що згідно наших повноважень ми будемо робити те, що є загальнообласного масштабу. Очевидно, що в кожному районі може на сесії районної ради бути прийнята аналогічна програма. У кожній громаді може бути прийнята аналогічна програма, яка буде включати деталі в розрізі району чи громади. Бо зрозуміло, що ми все охопити не можемо. Ми не можемо дійти до кожної могили загиблого вояка УПА в якомусь там населеному пункті або ж видання якоїсь там публікації про бої на території населеного пункту чи району. Але ми будемо робити загальнообласні речі, які важливі для цілої області.

Шановні колеги! Запитання вичерпані. Дякую, дякую, Мар’яно Валеріївно.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Іваночко Михайло Степанович.

М.Іваночко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Шановне товариство! Такі звернення повинні підтримувати всі громади в нашій області, а також я думаю, що мають її підтримати всі обласні ради по всій Україні. Це мало би стати таким єдиним флешмобом по всій Україні, показати, що ми дійсно єдина нація, ми можемо об’єднатись навколо одної мети. А мета наша завжди була – українська соборна самостійна держава.

Маємо дати зрозуміти владі, яка засіла в Києві на Печерську, що саме УПА дало нам фундамент для сучасної України. УПА була армією без держави, проте вони на це ніколи не зважали і боролись за Українську державу.

Бандера, Шухевич, Бульба-Боровець, Мирослав Симчич – це ті великі постаті, які вели своїх вояків у битву і є дороговказом для сьогоднішніх вояків московсько-української війни. Тому маємо підтримувати цю програму, закликати всі наші громади підтримати, і нагадую всім вам, що “батько наш – Бандера, Україна – мати”. Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

О.Сич. Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Шановні колеги! Щоб сильно не затримувати час, дві речі, на які хотів би звернути вашу увагу. Наступне. Перше, ну, ми бачимо, що на цю сесію вноситься дуже багато звернень і заяв. Я так розумію, що у нас вже потрошку розпочинається політичний сезон, але УПА – це тема не про політику, це тема про нашу національну пам’ять і пам’ять про державу. Мені прикро, що на всю Верховну Раду, більше 400 депутатів, знайшовся… знайшлася, точніше, лише одна депутатка, яка це звернення ініціювала. І до сьогоднішнього дня, на жаль, це звернення ще не розглянуто і не підтримано Верховною Радою.

Другий момент, який би я хотів відзначити. Ми вже тут говорили про обласну програму. Дуже добре, що вона готується. Готують її депутати. Хоча всі ми прекрасно розуміємо, що це би мали робити, в першу чергу, профільні управління і департаменти обласної державної адміністрації. Тому в контексті запитання про райони, я думаю, що неважко буде управлінню культури зібрати цю інформацію і подати відповідні пропозиції, і передбачити на них в обласному бюджеті відповідні кошти, щоб ця програма на наступний рік була не лише написана, але й передбачено належне державне фінансування. Є сподівання, що буде, можливо, й державне.

І ще один аспект, який би хотів відзначити. Ми завжди намагались якимсь чином  оригінально відзначати такі дати. Ми всі пам’ятаємо, яким чином відзначалось 75-річчя створення Української Повстанської Армії. Дякувати Богу, більшість з нас дожили до 80-річчя цієї дати. І я би дуже хотів, щоб ми не обмежувались концертом, а провели більш різноманітно і дійсно відродили і зберегли пам’ять про наших звитяжців. Дякую.

О.Сич. А на продовження слів Дебенка, останніх слів, я скажу: пора вже відходити від совкових методів відзначення пам’ятних дат і включати трошки якесь оригінальне мислення, робити щось таке, що буде цікаво не тільки людям старшого віку, але й молодим людям.

Шановні колеги! Виявила бажання, і я надаю слово згідно нашого Регламенту депутату Верховної Ради України Савчук Оксані Василівні, яка у Верховній Раді ініціювала аналогічне звернення, аналогічну постанову.

О.Савчук. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка.

О.Савчук. Доброго дня, шановна президіє, доброго дня, депутати обласної ради, панове журналісти, всі присутні! Олександре Максимовичу, дякую за запрошення. Дійсно, сьогодні не переглядала порядок денний сесії обласної ради, але, коли  побачила, то все ж таки декілька слів хочу сказати, оскільки законопроект, про який зараз йде мова, це дійсно законопроект мого авторства, і ми зробили все можливе для того, щоби його підписала максимальна кількість депутатів. Я звернулась до всіх фракцій, крім однієї фракції, скажу чесно: до ОПЗЖ не зверталась за жодним підписом. Ми сьогодні маємо підписаних більше 40 депутатів Верховної Ради під цією Постановою. Вона передбачає впорядкування наших історичних місць, які є закордоном, вона передбачає проведення “круглих столів”, наукових конференцій, передбачає кошти на видавництво книг про Українську Повстанську Армію, передбачити фінансування на те, щоби провести і створити фільм про Українську Повстанську Армію, продукт для дітей, для того, щоб вони могли це уявляти. Крім того, мною подані правки до Бюджетного комітету саме по цій Постанові.

Які станом на сьогодні є домовленості і що у Верховній Раді обіцяють мені “Слуги народу”? І я сподіваюся, що обіцянки будуть реалізовані. Комітет з гуманітарної політики завершив приймання всіх заявок. На жаль, не хотіли це питання поставити окремим пунктом порядку денного. Тобто, справді не хотіли. Дійшли домовленостей того, що буде єдина постанова, куди будуть включені всі постанови з тим, щоби все ж таки ця наша Постанова про відзначення на державному рівні набрала голосів. Це буде єдина Постанова, де будуть включені інші постанови про святкування. Ця постанова, обіцяють, мала би бути наступного тижня внесена в порядок денний.

Я сподіваюся, що ця обіцянка буде дотримана. Крім того, минулого тижня я зареєструвала постанову про відзначення 110-ї річниці Ярослава Стецька. І обіцяють те, що ця постанова буде теж включена в перелік. Тому я би дуже просила вас підтримати це звернення. Це звернення посилить ту нашу роботу, яка ведеться в парламенті. На жаль, не всі народні обранці ще готові віддати свій голос за Українську Повстанську Армію, але наша з вами робота і наших попередників, і наших героїв зараз призвела до того, що більшість народних депутатів, коли мені підписували, сказали: ще би два-три роки тому я не підписав вам, а сьогодні підпишу. Це теж наша перемога.

Тому дякую вам. Плідної роботи! Дякую.

(Оплески в залі).

О.Сич. Шановні колеги! Вичерпалось обговорення.

Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 63, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо прийняття у другому читанні проєкту Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання депортованими громадян України, які у 1944-1951 роках були примусово переселені з території Польської Народної Республіки”.

Проект рішення номер 2 – в окремій брошурі.

Доповідає Бардяк Євгенія Мар’янівна – депутатка обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

М.Бардяк. Пані і панове! У моїх руках ви бачите книгу. Це “Книга пам’яті” людей, яких було переселено із Лемківщини у 1944-1951 роках. Цей том – це тільки один із трьох томів, де є сотні тисяч імен тих людей, яких примусово переселили з їхньої землі, з їхньої батьківщини. Власне, це люди тільки з Лемківщини в цій книзі, а є загалом з цілого Закерзоння – це понад пів мільйона людей. І сьогодні у стінах Верховної Ради винесено законопроєкт, який покликаний відновити історичну, політичну і правову справедливість для того, щоб визнати цих людей, яких примусово переселили, депортованими. Вони, нащадки цих людей, зібрали зараз понад 30 тис. підписів по всій території України для того, щоб такий законопроєкт було нарешті прийнято. І найбільше таких підписів було зібрано власне на території Тернопільської, Львівської та Івано-Франківської областей.

До відома, Тернопільська та Львівська обласні ради, власне, були вже прийняли таке  звернення до Верховної Ради та депутатів Верховної Ради про те, що важливо прийняти цей законопроєкт, і гадаю, черга Івано-Франківської обласної ради також прийняти таке звернення.

На сьогоднішній день цей законопроєкт пройшов перше читання у стінах Верховної Ради, погоджений профільним комітетом Верховної Ради і був винесений в сесійну залу Верховної Ради для другого читання, але на голосування не поставлений. Тому таке звернення залишається актуальним, і я прошу підтримати його, тому що, як я вже сказала, це відновлення історичної, політичної та правової справедливості. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідачки?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Дякую. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 65, не голосували – 3: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звернення до Кабінету Міністрів України щодо забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами на психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові послуги в інклюзивно-ресурсних центрах”.

Президія обласної ради, до слова кажучи, не рекомендувала це питання до розгляду, однак воно включено до порядку денного як таке, що подано з дотриманням усіх вимог Закону України “Про доступ до публічної інформації”.

Проект рішення номер 3 – в окремій брошурі.

Доповідає Кукурудз Ростислав Степанович – депутат обласної ради.

Зазначений проект рішення було надіслано до обласної державної адміністрації для надання відповідних висновків та рекомендацій.

Відповідь вам надано у матеріалах.

Розглянувши проект рішення на своєму засіданні, постійна комісія обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики, рекомендувала департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної державної адміністрації його доопрацювати.

Тому сьогодні ви отримали, шановні колеги, два проекти рішення – поданий доповідачем та доопрацьований департаментом освіти, науки, молодіжної політики ОДА.

Пізніше ми приступимо до вирішення того, за який проект голосувати.

Зараз надаю слово доповідачу Кукурудзу Ростиславу Степановичу. Будь ласка.

Р.Кукурудз. Шановні колеги! Дозвольте… дозвольте представити вам проект рішення “Про звернення до Кабінету Міністрів України щодо забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами на психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові послуги в інклюзивно-ресурсних центрах”. Дійсно, як зазначив щойно пан голова, цей проект був доопрацьований після засідання комісії з питань освіти, і дозвольте представити на ваш розгляд власне доопрацьований проект, який узгоджений і погоджений на засіданні комісії.

“Вже тривалий час інклюзивне навчання є невід’ємною частиною освітнього процесу  країн Європейського Союзу. В Україні, починаючи з 2016 року, також почала впроваджуватись інклюзивна освіта. Впродовж 2016-2021 років кількість дітей, охоплених інклюзивним навчанням, збільшилась в чотири рази. Ключову роль у цьому процесі відіграло реформування у  2017 році застарілих психолого-медико-педагогічних консультацій у сучасні Інклюзивно-ресурсні центри (далі – ІРЦ).

З метою виконання вимог Саламанської декларації про принципи, політику та практичну діяльність у галузі освіти осіб з особливими освітніми потребами (далі – Саламанська декларація), що стосується створення інклюзивно-орієнтованої системи освіти в звичайних школах і недискримінації дітей, було створено мережу ІРЦ, основним завданням яких було проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини та надання психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг усім дітям з особливим освітніми потребами.

Проте, 21 липня 2021 року набрали чинності положення постанови Кабінету Міністрів України №765 “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо організації навчання осіб з особливими освітніми потребами”, яким серед іншого було внесено зміни до Положення про інклюзивно-ресурсний центр, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 липня 2017 року та виключено із завдань ІРЦ надання психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг для учнів інклюзивних шкіл та вихованців інклюзивних груп  дитячих садочків.

Водночас станом… Водночас в цьому році ІРЦ в Івано-Франківській області забезпечують психолого-педагогічними та корекційно-розвитковими послугами майже 1200 дітей з особливими освітніми потребами. Враховуючи недостатню кількість педагогічних працівників, зокрема дефектологів, логопедів, психологів, реабілітологів, реалізація зазначених змін призведе до часткового позбавлення дітей, охоплених інклюзивним навчання, права на якісну кваліфіковану допомогу від працівників ІРЦ  та їх повернення на індивідуальну форму навчання.

Слід наголосити, що такий крок не узгоджується з нормами статті 20 Закону України “Про освіту”, де проведення комплексної оцінки та надання психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг є невід’ємною частиною освітнього процесу. 

Тому з метою забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами на психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові послуги в ІРЦ, а також враховуючи положення Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю, Саламанської декларації звертаємось з проханням внести відповідні зміни до Положення про інклюзивно-ресурсний центр, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 липня 2017 року № 545 та зокрема:

– передбачити серед переліку завдань ІРЦ надання психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг дітям з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних класах (групах) у закладах дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) освіти та інших закладах освіти, які забезпечують здобуття загальної середньої освіти”.

Дякую.

О.Сич. Доповідь закінчена. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Дякую. Прошу зайняти своє робоче місце, пане доповідач.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Дьоміна Наталія Миколаївна, будь ласка.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, це обговорення…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Когут Оксана Володимирівна.

О.Когут – депутатська фракція “Батьківщина”. Шановні колеги! У мене в обговоренні є два запитання. Ну, насамперед, ми тішимося з того, що Івано-Франківська обласна рада висловлювала стурбованість про дітей столиці і педагогів столиці. Так? Але у мене є прохання до фракції “Європейська Солідарність”: наступного разу, коли подається звернення, просто  елементарно його вичитати, бо це є дуже некоректно.

Наступне, що у мене викликає запитання, – це недостатня кількість педагогічних працівників, дефектологів, логопедів і психологів. 

Наскільки мені відомо, колеги, думаю, теж це знають, Прикарпатський університет  чудесно готує соціальних працівників, реабілітологів. Знову ж таки ми маємо медичний університет. І якщо у нас, в Івано-Франківській області, то я думаю, що ми можемо допомогти Києву.

А якщо говорити серйозно, то я хочу сказати, що наша команда “Батьківщини” вже плідно і давно працює в цьому напрямку. Так, минулого тижня ми відкрили успішно ресурсну кімнату в Калуській ОТГ, і я вважаю, що маленькі кроки є надзвичайно важливими. Звичайно, що ми підтримуємо. Ми це будемо голосувати “за”, але ще раз звертаю увагу на коректність формулювань. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Одна невеличка репліка.

Я сказав, що вам у матеріалах роздана відповідь обласної державної адміністрації на наше прохання дати свій аналіз ряду звернень, які поступили, які стосуються делегованих повноважень. Я вам скажу чесно: я був неприємно вражений тою відповіддю. Ви собі вдома почитайте її, як будете мати час. Ну, це закономірно, що коли суб’єктами подання проектів рішень є не тільки обласна державна адміністрація згідно Закону, депутат обласної ради, і коли він подає, скажімо, не просто якесь політичне звернення, а подає звернення, яке стосується глибоких соціально-економічних процесів, то ми просимо адміністрацію подати свої висновки. От, скажіть, будь ласка, вам поступило ряд звернень про інклюзивну освіту. У нас же немає управління освіти в апараті обласної ради. Тому ми хочемо, щоб обласна адміністрація дала нам свій аналіз. Дальше – про руйнування фінансової системи місцевого самоврядування. Ну, ми так само, це ж делеговані повноваження. Або, скажемо, недостатність фінансування охорони здоров’я. Це ж делеговані повноваження. Ми хочемо знати висновки, яка ситуація в області. А коли нам відповідають, коротко кажучи: “мастіть собі голову”, це не наші повноваження”, то я довго сидів і думав, як це сформулювати. Я сформулював: “зверхня недієздатність”.

Шановні колеги! У нас є два проекти рішення, насправді. Один проект рішення подав ініціатор, депутат обласної ради Кукурудз Ростислав Степанович. А потім за дорученням комісії був напрацьований, можна сказати, альтернативний, тому що він дуже суттєво відрізняється, проект рішення департаментом освіти, науки… Бачите, коли обласна рада доручила, то спеціалісти обласної адміністрації в особі департаменту дали відповідь, але керівництво обласної адміністрації не може заставити своїх працівників нам дати такий аналіз, таку відповідь. Ну, це означає, що нам, напевно, доведеться самим формувати деякі виконавчі органи у себе в апараті обласної ради, перебирати повноваження і приймати рішення про відкликання деяких делегованих повноважень. Але звертаю вашу увагу, що у нас є два проекти рішення, тому я змушений поставити зараз на альтернативне голосування. Регламент передбачає. І той проект рішення, який набере більшість, буде поставлений на остаточне голосування.

Тому при цьому Регламент говорить, що по мірі поступлення. Оскільки першим поступив проект рішення від Кукурудза Ростислава Степановича, ставлю на рейтингове голосування. Хто за те, щоб його розглядати в подальшому? Прошу визначатись.

За – 5, утримались – 4, не голосували – 59. Отже, цей проект рішення не розглядається.

Ставлю на голосування наступний проект рішення, який за дорученням комісії обласної ради напрацьований департаментом освіти, науки, молодіжної політики ОДА. Ставлю на голосування.

За – 64, не голосували – 4: рішення прийнято.

Колеги, отже, при рейтинговому голосуванні більшість голосів, а саме 64, набрав проект рішення, поданий департаментом освіти, науки, молодіжної політики ОДА.

Оскільки не було до нього запитань, зауважень, пропозицій, ставлю його на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись. Причому, шановні колеги, не звертайте уваги, з повагою ставтесь до людей, які мають девіантну поведінку, не звертайте уваги.

За – 56, не голосували – 12: рішення прийнято.

У нас в суспільстві останнім часом є тренд толерантності. Ставтесь толерантно до людей, які мають девіантну поведінку. Ну, є такі. Це суспільство.

Питання завершено.

Переходимо до наступного питання.

Розглядається питання “Про звернення до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо недопущення підвищення тарифів для населення”.

Аналогічно: президія обласної ради не рекомендувала до розгляду, але оскільки питання подано у встановлені законом терміни, ми його включили до проекту порядку денного.

Проект рішення номер 4 – в окремій брошурі.

За пропозицією голови фракції “Європейська Солідарність” доповідачем буде Очкур Ігор Васильович – депутат обласної ради.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Даруйте, і голова комісії обласної ради з питань комунального майна.

І.Очкур. Шановний пане голово, шановна президія, шановні колеги-депутати і присутні! До вашого розгляду пропонується проект рішення “Про звернення до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо недопущення підвищення тарифів для населення”.

Отже, власне, сам текст звернення, який пропонується.

“Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, представляючи інтереси громадян, глибоко обурені ситуацією щодо чергового необґрунтованого підвищення комунальних тарифів та цін на енергоносії для населення. Після встановлення тривалого карантину з метою запобігання поширення коронавірусної інфекції, запровадження обмежувальних заходів для малого та середнього бізнесу, зростання рівня безробіття, падіння економічних показників в усіх сферах життєдіяльності українців представники органів державної виконавчої влади відкрито анонсують підвищення тарифів для населення.

В нових платіжках українці вкотре відчують реальну “турботу та підтримку” від найвищих керманичів держави.

Вважаємо неприпустимими спроби перекласти відповідальність за оплату житлово-комунальних послуг на місцеві громади і відповідні місцеві бюджети. Це суперечить конституційним засадам розподілу повноважень між органами державної влади і місцевого самоврядування, зводить нанівець досягнення політики децентралізації у наданні громадам реальних можливостей для розвитку.

За останні два роки практично зруйновано систему нарахування субсидій для населення для компенсації за підвищення тарифів. Замість автоматичного нарахування субсидій тим, хто їх потребує, відбувається штучне обмеження можливостей для отримання допомоги. Але навіть попри такі обмеження кошти, передбачені на субсидії, витрачені на 90%.

На підставі вищевикладеного, враховуючи широкий суспільний резонанс, що призводить до зростання соціальної напруги, Івано-Франківська обласна рада висловлює глибоку стурбованість щодо необґрунтованого зростання тарифів для населення та вимагає від Президента України Володимира Зеленського, Верховної  Ради України, Кабінету Міністрів України:

перше, вжити дієвих заходів для протидії монопольному підвищенню тарифів, забезпечити встановлення обґрунтованого рівня тарифів і не допустити підвищення їх в майбутньому;

друге, не перекладати відповідальність за оплату житлово-комунальних послуг на органи місцевого самоврядування;

третє, врахувати в Державному бюджеті України  на 2022 рік достатній обсяг коштів для захисту громадян і місцевих громад від підвищення тарифів;

четверте, спрямувати на виплату субсидій громадянам необхідний обсяг коштів;

п’яте, для фінансування  зазначених видатків використати безповоротну фінансову допомогу Україні, надану Міжнародним валютним фондом”.

Дякую.

О.Сич. Доповідь завершена. Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Дякую. Прошу зайняти своє робоче місце.

І.Очкур. Дякую.

О.Сич. Є запитання? Запишіться до запитань. Є, будь ласка, запишіться до запитань.

Кизимишин Назарій Михайлович, будь ласка.

Н.Кизимишин. Колеги, всім доброго дня! Шановний пане Ігорю! Чи можете мені відповісти на питання, наскільки зріс тариф на газ для населення після зміни влади у 2014 році, і яким він був протягом попередньої каденції уряду чи влади? Тобто, роки з 2014 року по 2019 рік. Дякую.

І.Очкур. Дякую за запитання. Мова йде не тільки про ціну і не власне про ціну на газ, а йде в тому числі і про перекладання питань щодо тарифоутворення на різні види послуг з центральної влади на місцеві органи, а саме: за рахунок того монопольного регулювання ціни… низької ціни для населення, перекладання цих видатків і відповідно цього небалансу на енергогенеруючі компанії, продаючи газ і пропонуючи газ для місцевих тепло-, енерго-… по 30 чи 40 грн за куб, не виконуючи підписаний меморандум, коли було домовлено про підписання по 14 гривень, постійно перекладається проблематика на місцеві бюджети. У зв’язку з цим і буде рости тариф.

Те саме стосується приватного бізнесу, те саме стосується будь-яких компаній, які споживають газ…

О.Сич. Запитання завершені. Колеги, чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Сідайте, будь ласка, пане Ігоре, на своє робоче місце.

Когут Оксана Володимирівна.

О.Когут. (Без мікрофона).

В.Гладій. Не чути!

О.Когут – депутатська фракція “Батьківщина”. Шановні колеги! Ну, насамперед,  трішки історії. Я би хотіла наголосити на тому, що в 1963 році Українська Радянська Соціалістична Республіка видобувала 4 млн 713 тис. тонн нафти, Івано-Франківськ – 2 млн 495 тис. тонн.

Також, що є цікавим? Промислові запаси природного газу західноукраїнських родовищ в 60-х роках, знову ж таки, становили 111,2 млрд м3, у 1966 році видобуток був тільки  3,3 млрд м3, у 1965 році на Прикарпатський регіон припадало 46 відс. загальнореспубліканського видобутку нафти.

У нашій області є понад тисячу законсервованих повністю скважин. У 70-х роках, знову ж таки, у нас було згорнуто видобуток і перенесено акценти на Полтавщину.

Чому ми не можемо в цьому зверненні говорити про те, що ми звертаємось до Президента, тому що ми розуміємо… “повернутись обличчям” до Івано-Франківської області і відновити видобуток саме у нас, відновити цей процес, позаяк ми би тоді не платили ані субсидій, і знову ж таки не страждали від формування тарифних цін. Можливо, доцільно звернутись до наших громад, які би могли інвестувати у видобуток вітчизняного газу.

Дякую.

О.Сич. Кизимишин Назарій Михайлович.

Н.Кизимишин. Колеги, всіх вітаю! Ви знаєте, я часто полюбляю дивитись один з найкращих регіональних телеканалів – ОТБ “Галичина”. Нещодавно там була така хороша передача… ну, більшість я дивлюся по Youtube, але така була передача, в ній брали участь два експерти. Один з них – науковець, і другий – експерт. То науковець грунтувався у своїй доповіді фактами та цифрами, а експерт – якимись теоріями та здогадками.

Так от хочу декілька слів сказати про факти та деяку історію.

Після зміни влади у 2014 році у Верховній Раді України почали звучати заклики про те, що Україна купує газ у Росії по 450 доларів, а країни Європи за значно нижчою ціною – близько 200-220 доларів за 1 тис. м3 газу. Тому звучали такі заклики: нам потрібно відкрити ринок газу, де ціна буде визначатись по біржових цінах. Спільно з міжнародними партнерами був напрацьований Закон України по ринку природного газу, і він був прийнятий 9 квітня 2015 року. Україна перестала імпортувати газ з Російської Федерації з 26 листопада 2015 року. Ось уже 2177 днів.

На мою думку, це було правильне рішення. І ось закон, який вступив в дію з 1 серпня 2020 року, була відмінена система ПСО, коротко кажучи, це державне регулювання ціни на газ, і це про історію.

А тепер про зростання тарифу у цифрах та фактах.

Ну, перше різке зростання ціни на газ для населення трапилось у 2015 році: з 1 грн 09 коп. за м3 у 2014 році до 7 грн 19 коп. у 2015 році, тобто, у шість з половиною разів. Вже у 2016 році ця ціна була вже дещо знижена під тиском громадськості на цілих 0,31 гривень, тобто, 31 коп. – до 6 грн 88 коп. за 1 м3. В той час на ринок Європи постачався газ за ціною близько 220 доларів, тобто, 5,5 грн за 1 м3, на 25 відс. нижчою ціною, ніж в Україні.

Яка ситуація зараз? Два дні тому ціна газу в Європі становила 830 доларів, тобто, приблизно 21,8 грн за 1 м3 газу. Це по курсу 26,3 приблизно. В той же час завдяки твердій позиції Президента України та уряду ціна газу в Україні зараз становить 7,96 грн за 1 м3, що є на 56 відс. нижчою, ніж…

О.Сич. Дайте можливість завершити. Увімкніть мікрофон.

Н.Кизимишин. …десь приблизно з розподілом зараз становить 9,5 гривні. Це є на 56 відс. нижче, ніж у країнах Європи. Чи можна ще понизити вартість газу? Мені невідомо. Але не хотілося би, щоб Україна знову підписувала з Росією прямі контракти, до яких нас зараз схиляють, після чого ми будемо знову у неї “на гачку”.

Ціна на газ висока не тільки в Україні, але й по всьому світу, але завдяки позиції Президента і уряду ціна стабілізована і до кінця опалювального сезону, після якого прогнозується зниження вартості газу у світі, вона буде стабільною. Потрібно нам таке звернення? Можливо. Але воно, мабуть, потрібне для північного сусіда – про припинення шантажу цивілізованої Європи. Тож цей опалювальний сезон буде стабільний як для населення за ціною 6,97 грн за 1 м3 для бюджетних установ…

О.Сич. Даруйте, я більше не можу дати продовжити. Ну, шановні колеги, треба вчитись дотримуватись Регламенту. Я розумію, що гарний виступ написали, треба гарно прочитати.

Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Ну, шановні колеги, насамперед хочу подякувати Назарію Михайловичу за фаховий аналіз і за похвалу обласного телебачення “Галичина”. Це наше комунальне підприємство, і мені приємно, що депутати обласної ради ввечері дивляться наше телебачення. Мова йшла про “Позицію Галичини”, але я про це згадаю дещо пізніше.

Давайте ми зараз повернемось до самого звернення і до його тексту.

Дійсно, тарифи зростають постійно, і в тому числі Назар Михайлович відзначав фахово про ситуацію, яка склалась з 2015 року. Я ж відзначу, що вочевидь у пропорції зростання добробуту, купівельної спроможності, на жаль, ми бачимо диспропорцію, і ця диспропорція зростає щороку, і, на жаль, в геометричній прогресії. Ну, хочемо чи не хочемо, але раз ми жили і живемо десь гаслами, епоха бідності ще довго не буде подолана, і ми це повинні визнавати.

Зростання тарифів, воно тягне за собою зростання вартості на продукти першої необхідності. І власне про програму, яку відзначав Назар Михайлович Кизимишин, на програмі “Позиція Галичини”, коли ми вели мову про тарифи, про газ, в тому числі було піднято питання, що це за собою потягне зростання вартості продукції першої необхідності, зокрема хліба на 20-25 відс. вже зараз. Ми це бачимо сьогодні на ринку.

Тому однозначно ми, наша фракція, підтримує відповідне звернення, але паралельно я би хотів звернутися до громадськості, до підприємців, зокрема тут присутніх депутатів обласної ради, що давайте проявимо, можливо, звернення підготуємо, але передусім проявимо також власну позицію, і зокрема, якщо у нас є колеги, які займаються виробництвом хлібопекарських виробів, давайте не будемо зараз піднімати ціни на 20-25 відс. на товари першої необхідності, – на хліб, а відповідно проявимо свою позицію в даному випадку, і попіклуємось, в тому числі, якщо уряд не здатний знизити тарифи, то відповідно не будемо піднімати ціну на газ, на хліб. Дякую.

О.Сич. А ще краще просто безплатно його роздавати по вулицях та й все.

Качур Олег Васильович.

О.Качур – депутатська фракція “Слуга Народу”. Шановний Олександре Максимовичу, шановна президіє! Я би хотів звернутись до колег з “Європейської Солідарності”. Ваше звернення стосовно тарифів – “чистої води популізм” і нічого спільного з тарифами не має.

Дане питання розглядалось президією і, наскільки мені відомо, президія дане звернення не підтримала.

Тепер стосовно тарифів. Всім відомо, що уряд для населення зафіксував ціну за 1 кубометр газу 7 грн 96 коп. І дана ціна до кінця опалювального сезону змінюватись не буде.

Стосовно тарифів на електроенергію: з 1 жовтня, якщо споживання в місяць до 250 кВт/год, плата становить 1 грн 44 коп. за кіловат.

Багато розмов про субсидії. Уряд додатково виділив 12 млрд грн на програму субсидій. Близько 3 млн домогосподарств будуть їх отримувати. Кількість субсидіантів практично не змінилась з 2019 року, коли їх отримували 3,3 млн родин.

Враховуючи вищесказане, фракція “Слуга Народу” не буде голосувати за дане звернення.

Ще раз хочу наголосити, що дане звернення є популістичним і нічого спільного з тарифами для населення не має. Дякую.

О.Сич. Понайда Олег Володимирович.

О.Понайда – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Шановний голово, шановні колеги-депутати, шановні мешканці Прикарпаття! На превеликий жаль, ми вже напротязі багатьох років, що при попередній, що при діючій владі, спостерігаємо “тарифний геноцид українців”.

От, якщо би влада хотіла вирішити питання зі зниження, стабілізації цін на продукти харчування, речі першої необхідності, на газ, на доставку газу, на електроенергію та тепло, вона би пішла наступним шляхом: вона би зменшувала зарплати топ-чиновників НАК “Нафтогаз”, “Укроборонпрому”, “Укрзалізниці”, “Укрпошти”. У нас, виявляється, керівник “Укрпошти” має 1 млн 800 тис. зарплати в місяць. А спитайте, скільки має листоноша. Це не популізм, це такі реалії. А яка у нас зараз мінімальна зарплата, мінімальна пенсія, який у нас зараз прожитковий мінімум? Скільки у нас зараз людей реально живе за межею бідності по всіх європейських стандартах? Це не є популізм. Це реальні речі. Люди не мають зараз можливості купити собі саме необхідне. Люди не “витягують” такі тарифи, особливо ті, які є самотні, пенсіонери і ті, які проживають у містах.

Це надзвичайно важливе питання. Тому потрібно тут ставити найбільше питання, щоб ті дармоїди, які в Києві отримують мільйонні зарплати, не зрозуміло за що, от з них треба починати, а не “закривати дірки в бюджеті”, які створені владою, приймаючи такі закони і такі бюджети України, державного бюджету, щоби закрити ці “дірки”, які вони самі й створюють, знищуючи нашу економіку в час пандемії, не створюючи робочі місця, а “дірки в бюджеті” лагодити за рахунок найпростіших, за рахунок людей, за рахунок місцевих бюджетів, і ще інше, піти дальше – забирати навіть “ті плоди”, які були з передачею фінансових повноважень на місця, забирати частину податків на рівень державного бюджету. Це взагалі нонсенс. Не потрібно лицемірити, потрібно підтримувати людей.

Потрібно дане звернення підтримувати.

О.Сич. Я тільки одну репліку. Ну, правильна логіка мислення, насправді, в Олега  Понайди. Правда, він назвав приклад, скільки отримує начальник “Укрпошти” і скільки листоноша, а в контексті розгляду нашого питання бажано би було озвучити цифри: а скільки отримують керівники газопостачальних і газотранспортних компаній, і яку заробітну плату і пенсію мають мешканці України. А скільки отримують заробітної плати керівники національних газовидобувних компаній – “Укрнафта” і так дальше, і так дальше? І тоді дійсно подивитись на реальний стан речей. Коли люди отримують мільйонні заробітні плати, а пенсіонери, які мають 2-3 тис. гривень, змушені…

Якщо така біда з тарифами, то нехай би, перш за все, “врізали” собі заробітну плату керівники тих газопостачальних, газорозподільчих, газотранспортних компаній. І на собі економили, а не тільки економили за рахунок пенсіонерів і малоімущих верств населення.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Василь Іванович Гладій, будь ласка.

В.Гладій. Шановні колеги! Питання, яке ми обговорюємо, воно сьогодні має суспільний резонанс і серед політиків, і серед експертів, і вдома на кухні всі обговорюють тему тарифів.

Наше питання звучить – “недопущення підвищення тарифів для населення”. На мою думку, ми повинні ширше обговорювати цю проблему. Мова не йде тільки про населення.

Ми на минулій сесії обласної ради прийняли звернення, яке стосується бюджетних установ. Сьогодні ми маємо так званий меморандум, який підписаний, і згідно нього бюджетні установи мали би платити там 16 грн з копійками.

Я вчора спеціально обдзвонив декілька бюджетних установ нашої області і запитався, по яких цінах вони платять за газ. Далеко не всі платять за газ 16 грн з копійками, як говорить цей меморандум. А навіть якщо би й так платили, а скільки коштів передбачено в бюджетах місцевих на газ? Набагато менше. А за чий рахунок ця різниця буде платитись?

За рахунок місцевих бюджетів. Ті статті видатків, які були передбачені бюджетом, треба скоротити, натомість направити на іншу статтю видатків – на газ. Ніхто додаткової субвенції не надав з державного бюджету, а підписавши меморандум, уряд заставив місцеві бюджети та органи місцевого самоврядування оцю різницю оплатити за рахунок місцевих бюджетів.

А якщо говорити про бізнес, то це взагалі катастрофа. Ви знаєте добре, які сьогодні ціни на газ для бізнесу. І правильно говорили: у що це зараз виходить, – це ціна на головні продукти харчування.

Ми бачили недавно одного народного депутата від “Слуги Народу”, який розказував, які ціни на продукти на Басарабському ринку, і які насправді ціни на продукти.

Колеги, це ми говоримо тільки про газ. А чому ми нічого не кажемо про електроенергію, що сьогодні ми просимо Білорусь в аварійному режимі давати Україні електроенергію? І це дійсно так сьогодні є, бо ми не спромоглися вчасно забезпечити вугілля на наші теплові електростанції.

Колеги, сьогодні не є одна проблема з тарифами для населення, сьогодні проблема з тарифами на енергоносії загалом. І як би ви сьогодні не захищали владу й уряд, висновок один: непрофесійність і некомпетентність.

Ще раз і ще раз ми в цьому переконуємось. Дякую.

О.Сич. Микола Васильович Палійчук, будь ласка.

М.Палійчук. Шановні колеги! Я хочу в більшості звернутися до депутатів, в першу чергу, до “Слуги Народу”, коли нас всіх обирали в області, незалежно, яку партію, фракцію ми представляємо, обирали захищати інтереси жителів і громадян, а не захищати інтереси Києва від наших жителів.

Чи існує питання по тарифах? Звичайно, що існує. І Василь Іванович казав, і колеги-депутати, не тільки населення, підприємства, бюджетники і так дальше.

Шановний Назарій Михайлович сказав, що у… чи бачив програму, чи хтось написав йому, у 2005 році підняли до 450. Неправда! У 2009 році підняли цю ціну. І там ще була 100 доларів знижка. Тому некоректно ви сказали.

І знову ж таки у виступах не потрібно згадувати часто “уряд” і “президент”, хвалити їх, бо це нагадує комуністичну партію. Дякую.

О.Сич. Щодо, до речі, даруйте, щодо останніх слів. Знаєте, якщо ви хвалите Президента за те, що там тарифи знизили, освіта стала кращою, охорона здоров’я стала кращою, культура піднялась на найвищі вершини, то не нарікайте, що до Президента в тому числі спрямовують звернення про поганий стан справ у цих галузях. Просто Президент забув напевно, що у нього політика має бути зовнішня політика і оборона країни, а внутрішню політику здійснює Кабінет Міністрів. То потім не нарікайте! Бо я сам деколи кажу: а чого ви спрямовуєте звернення до Президента, адже це не його компетенція? Але ви самі “штовхаєте” такі звернення і спрямовуєте його до нього, коли хвалите його, що він правильно працює в цих галузях.

Шановні колеги! Завершилось обговорення. У нас, як і в попередньому питанні, є два альтернативні проекти рішення: один поданий ініціатором Ростиславом Степановичем  Кукурудзом, депутатом обласної ради, а другий – за дорученням комісії, напрацьований групою депутатів. Тому я знову ставлю на альтернативне, рейтингове голосування у міру поступлення.

Хто за те, щоб в подальшому розглядати проект, поданий Кукурудзом Ростиславом Степановичем? Прошу визначатись.

За – 1, проти – 1, утримались – 7: рішення не прийнято.

Хто за те, щоб розглядати проект рішення, поданий, альтернативний, за дорученням комісії напрацьований групою депутатів? Прошу визначатись.

За – 57, не голосували – 11: рішення прийнято.

Отже, до подальшого розгляду ми беремо проект рішення, напрацьований групою депутатів за дорученням комісії обласної ради. Чи є до нього пропозиції в когось, зміни, зауваження?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Тоді ставлю його на голосування в цілому, за основу і в цілому.

За – 57, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради до Кабінету Міністрів України щодо екологічної ситуації, яка склалась в регіоні”.

Внесено питання на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 5 – в окремій брошурі.

Доповідає Іваськів Андрій Степанович – депутат обласної ради і голова комісії.

Проект рішення рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради постійною комісією обласної ради з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму.

Будь ласка, Андрій Степанович.

А.Іваськів. Доброго дня всім! Шановний пане голово, шановна президіє, колеги!

До вашого відома звернення до Кабінету Міністрів про екологічну ситуацію, що склалась в нашому регіоні, в першу чергу, це стосується Бурштинської громади, Галицької громади, Дубівецької, Більшівецької, Рогатинської, тобто, тих громад, які є в зоні 25 км десь від Бурштинської ТЕС.

Особливо це гостро відчувається в даний період року. Чому? Тому що ті тумани, які зараз осідають, і майбутній сніг, видно зразу, яка екологічна ситуація в нашому регіоні.

Прошу, по зверненню.

“Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, стурбовані екологічною ситуацією в регіоні.

Євроінтеграційний вектор розвитку України вимагає трансформації державної політики через екологічні виклики. Відповідні зобов’язання передбачені Угодою про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, іншими міжнародними документами. Україна є учасником ініціативи Європейської комісії “Європейський зелений курс” та бере участь у міжнародному співробітництві щодо послаблення негативного впливу на довкілля від функціонування об’єктів теплоенергетики – великих спалювальних установок.

Важливим напрямком у цих питаннях є запровадження екологічного контролю, поступового скорочення та усунення забруднення за європейськими стандартами. З цією метою мають бути впроваджені та застосовані найкращі доступні технології і методи для моніторингу викидів, органи місцевого самоврядування мають отримати дієвий і прозорий екологічний контроль.

За інформацією Головного управління статистики в Івано-Франківській області у 2020 році в атмосферне повітря області потрапило 140 тис. тонн забруднюючих речовин. Основним забруднювачем атмосферного повітря залишається підприємство міста Бурштин – ВП “Бурштинська теплова електрична станція” АТ ДТЕК “Західенерго”, на яке припадає 78,3 відсотки загальнообласних викидів.

У зону викидів шкідливих забруднюючих речовин Бурштинської ТЕС першочергово попадають території Бурштинської, Галицької, Дубівецької, Більшівцівської, Рогатинської та Букачівецької міських, селищних та сільських територіальних громад Івано-Франківського району Івано-Франківської області. На неодноразові звернення та вимоги мешканців населених пунктів питання екологічної ситуації розглядалися на сесіях органів місцевого самоврядування згаданих громад та сесіях обласної ради.

На жаль, екологічна ситуація в регіоні не стає кращою, скарги жителів до органів місцевого самоврядування почастішали, адміністрація ВП “Бурштинська ТЕС” наші звернення залишає без належного реагування, а заходи зі зменшення шкідливих викидів в атмосферне повітря впроваджуються малоефективно. Особливо це видно під час атмосферних опадів, коли взимку сніг на даних територіях чорний, а влітку після дощу все в сажі.

Шановні урядовці! Життя і здоров’я людини, яка перебуває в тісному зв’язку з навколишнім природним середовищем та зазнає його безпосереднього впливу, є об’єктом екологічного права, що, на наше переконання, потребує особливої уваги та захисту з боку держави.

Звертаючись до Кабінету Міністрів України, як до вищого органу у галузі охорони навколишнього природного середовища, що здійснює реалізацію екологічної політики та координує діяльність міністерств, відомств, інших установ та організацій України в питаннях охорони навколишнього природного середовища, просимо:

  1. Дати доручення відповідним структурам провести перевірку дотримання вимог природоохоронного та іншого законодавства ВП “Бурштинська ТЕС” АТ ДТЕК “Західенерго”.
  2. Переглянути порядок сплати екологічного податку підприємством-забруднювачем відповідно до наближення до джерела забруднення. Комплекс запропонованих заходів дасть позитивний результат для вирішення екологічних питань в місті та регіоні.
  3. Зобов’язати ВП “Бурштинська ТЕС” АТ ДТЕК “Західенерго” щоквартально інформувати населення про стан атмосферного повітря, водних ресурсів та ґрунтів”.

Дякую.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача? Є. Запишіться, будь ласка.

Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко. Я коротко. Шановний Андрій Степанович, ще для інформації. Я живу в мікрорайоні Пасічна у м.Івано-Франківську, і мої вікна виходять прямо на труби Бурштинської ТЕС, яка знаходиться за 40 км. То просто, щоб для розуміння громадськості, увечері, коли заходить сонце, чорний смог диму прослідковується по лінії від Бурштина до мікрорайону Пасічна, в якому я живу.

Тому мені просто жаль ті громади, в якій ви живете зокрема, в Бурштині, в Галичі, в  Дубівцях, і власне ми зараз звертаємось до КабМіну, от мені цікава просто ситуація у місті. Були інформації неодноразово в засобах масової інформації про те, що різноманітні інспекції просто-напросто не допускаються на Бурштинську ТЕС. Чи воно дійсно зараз так, і чи вдається, можливо, вам у вашому місті якимсь чином контролювати цю ситуацію? Дякую.

А.Іваськів. Дякую. Дякую за запитання. Ви знаєте, що в попередній каденції ми з вами брали активну участь в цих питаннях, і були на огляді на Бурштинській ТЕС, ще коли був керівником, а зараз Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, і ми були прописали певний ряд речей, які вони мають виконувати, і які вони зобов’язались виконати. На жаль, цього не сталось, по-перше. По-друге, екологічну інспекцію вперше допустили на Бурштинську ТЕС влітку цього року. Але ті висновки, які є в департаменті екології ОДА і в інших, і в них, в екології, в  екологічній інспекції, вони, знаєте, м’яко говорячи, вони не підлягають ніякій критиці. Тому що це така дурня, яку можна було написати, не знаю, через що і чому. Так що це тоже треба вияснити. Дякую.

О.Сич. Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач – депутатська фракція політичної партії “Європейська Солідарність”. Пане Андрію, дякую вам за вашу ініціативу. Це ваше питання, яке ви ведете напротязі років. Але виходячи до даного звернення, у мене все-таки до вас конкретне питання. Ну, хто-хто, а пан Шмигаль – Прем’єр-міністр України детально знає інформацію про стан екології в регіоні у зв’язку із забрудненням станції.

Чи не варто тут, де ми там… “шановні урядовці, просимо вас…”, написати конкретніше: “шановний Прем’єр-міністр пане Шмигаль, вимагаємо від вас…” і пішло по тексту? Бо ви там дуже: шановні урядовці, нам погано, ми вмираємо, конкретніше! Ідея – класна, реалізація – класна. Будемо голосувати, але “жостким язиком плаката”. Дякую.

А.Іваськів. Якщо ви так вважаєте, я не проти…

О.Сич. А толерантність?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

А.Іваськів. Шановні друзі! Можна говорити це по-різному і жартувати, і не жартувати, але реальна ситуація критична. Зараз ми будемо в обговоренні ці речі говорити, і я ще декілька тез скажу з місця, щоб не забирати вашого часу. Якщо більше немає запитань, буду дякувати.

А ваша пропозиція… ну, тоді поставимо на голосування, якщо ви маєте конкретну пропозицію. Дякую.

О.Сич. Запитання завершені. Дякую.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Шановні колеги! Дійсно, Андрій Степанович підняв дуже важливе питання. Він зачепив виробництво електроенергії на Бурштинській ТЕС тільки через екологічні проблеми. Але є інше питання. Чому ми тут, живучи “під трубою” ТЕС, платимо вищу ціну, ніж наші сусіди, ніж у тій самій Європі?

Інше питання. Дійсно, Ігор Богданович вже говорив, напротязі багатьох років недопускали екологічну інспекцію. Допустили – результат ми вже маємо.

Ми сьогодні в порядку денному маємо, по-моєму, 20-те питання про те, що будуть встановлені екологічні пости, які будуть перевіряти викиди із цього… Бурштинської ТЕС.

Я би все-таки пропонував: не тільки пости, а все-таки конкретніше, щоб Бурштинська ТЕС розробила план заходів щодо зменшення викидів в повітря. Ми тим дихаємо, ми тут живемо.

Звернення, ну, дасть воно, не дасть, але я би все-таки дещо пропонував. Ось тут… чи то вже потім…

О.Сич. Я поставлю… виберуть час для пропозицій, поставлю на запис, хто хоче подати пропозиції до проекту рішення.

Р.Ткач. Добре. Дякую.

О.Сич. Таким чином зробимо.

Р.Ткач. Дякую.

О.Сич. Згідно нашого Регламенту доповідач має право для заключного слова в межах однієї хвилини. Бачу, що Андрій Іваськів піднімає руку, тому, будь ласка, увімкніть мікрофон Андрія Іваськіва.

А.Іваськів. Шановні колеги! Декілька тез. Ну, у нас тут не одне питання екологічне, звичайно, воно всіх болить, всі ми бачимо. Але є ще питання стратегічне. Тобто, курс на декарбонізацію Україна прийняла і підписала угоду з Європейським Союзом. Це дуже добре, це важливо і правильно. Але диверсифікація економіки – це також дуже важливе питання, особливо для Бурштинської громади і тих громад, які поряд з цим підприємством. Чому? Бо це одне з самих більших бюджетоутворюючих підприємств.

Що я маю на увазі? Зараз у Кабінеті Міністрів України є постанова про схвалення  концепції державної цільової програми справедливої трансформації вугільних регіонів України на період до 2030 року. Але там ще не вказано про малі міста, де є теплоелектростанції. Тобто, вони також…

О.Сич. Дайте можливість договорити.

А.Іваськів. Вони також зараз будуть готуватись до того, що ті електростанції або будуть закриватись, або будуть ставати на реконструкцію і перезавантаження.

В чому суть моєї логіки? Суть в тому, щоби при облдержадміністрації створити, при департаменті, чи групу, чи комісію, яка би попрацювала в цьому напрямку, щоби місто Бурштин стало пріоритетним в цій програмі під ці речі диверсифікації економіки. Тобто, на місце Бурштинської ТЕС мають прийти інші інвестори. Чому? Тому що на Бурштинській ТЕС працює майже 1800 чоловік. І 100 млн гривень, які поступають в бюджет Бурштинської громади, чим їх замінити, що робити? Це буде катастрофа.

Через то пропоную подати таке прохання, вже йдуть певні перемовини на рівні Кабінету Міністрів, і я би ще хотів, щоб це питання піднялось на рівні ОДА. Дякую.

О.Сич. Андрію Степановичу, ваші думки цікаві. Але я роблю вам зауваження, що ви вийшли за межі розглядуваного питання. Це абсолютно інше питання, що ви говорили. Якщо потрібно буде, будь ласка, ініціюйте розгляд якогось іншого питання в тому контексті, що ви говорите. А ви зараз вийшли за межі розглядуваного питання і забрали у депутатів час.

Шановні колеги! Чи є пропозиції? Є. Я вже бачу, що є.

Ставлю на голосування за основу. Прошу визначатись.

За – 61, не голосували – 8: рішення ухвалене.

Прошу, увімкніть мікрофон депутата Ткача, він має пропозицію.

Р.Ткач. Шановні колеги! Я пропоную наше звернення назвати: “Про звернення обласної ради…” не до Кабінету Міністрів України, а до “Прем’єр-міністра України” і так дальше за текстом.

І ось передостанній розділ два, перед “просимо…: “шановні урядовці” – виключити цей, і, “звертаючись до Кабінету Міністрів”, тут, зважаючи на толерантність, “просимо Прем’єр-міністра України…” і дальше дати доручення відповідним службам. Щоб, зважаючи на те, що Прем’єр-міністр України як ніхто в уряді обізнаний з станом справ на Бурштинській ТЕС, чому ми не можемо конкретно до нього? А то зараз знову піде: є Міністр екології, немає Міністра екології, по комітетах, по службах. Це звернення направити до Прем’єр-міністра України. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Логіка пропозицій депутата Ткача зрозуміла. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 59, не голосували – 10: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення… Чи є ще пропозиції, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції.

За – 63, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається додатково включене на сесії обласної ради питання “Про звернення  обласної ради щодо необхідності підвищення пенсій і виплати додаткової пенсії у  2021 році”.

Проект рішення – на окремому аркуші.

Доповідає Кукурудз Ростислав Степанович – депутат обласної ради.

Р.Кукурудз. Шановні колеги-депутати, дозвольте представити вам текст звернення в продовження теми соціального захисту населення.

Текст звернення до Президента України Володимира Зеленського, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України.

“Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, представляючи інтереси жителів області, звертаємося до Президента України В. Зеленського, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України з вимогою вжити невідкладних заходів з метою поліпшення соціального стану людей пенсійного віку, які складають найменш захищені соціальні групи.

Своїми необґрунтованими рішеннями органи державної виконавчої влади суттєво погіршили соціальне становище людей пенсійного віку, внаслідок чого штучно скорочено категорії осіб, які мають право на отримання субсидій за спожиті житлово-комунальні послуги, зменшено фінансування субсидій.

Соціальне становище пенсіонерів також суттєво погіршилось через підвищення цін на товари першої необхідності. Викликає обурення неспроможність центральних органів влади забезпечити відповідне підвищення чи індексацію пенсій.

Враховуючи вищевикладене, вимагаємо вжити відповідних заходів для забезпечення здійснення додаткових виплат пенсіонерам.

Закликаємо Кабінет Міністрів України до кінця 2021 року провести додаткові виплати  місячної пенсії особам, у яких розмір пенсії нижче середнього, тобто становить менше ніж 3855 гривень. Вказані виплати здійснити за рахунок коштів, отриманих як безповоротну допомогу від Міжнародного валютного фонду”.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Дякую.

Є? Залишіться, будь ласка, біля трибуни. Запишіться для запитань.

Яворський Андрій Михайлович.

А.Яворський. Дякую. Доброго дня!

Звісно, звернення є правильне і десь однозначно важливе для населення. Але для мене, наскільки цікаво, перед тим, як ви подали це звернення депутатам, яка все-таки кількість, чи ви знаєте, осіб, яких розмір пенсії нижче середнього, про те, що ви висвітлюєте?

Чи ви це знаєте? Щоб я розумів…

Р.Кукурудз. Андрію Михайловичу, мені так приємно, що ви так різко змінили свою позицію, бо на президії, насправді, ви вважали, що це звернення не є актуальним і його не треба вносити в порядок денний. Дякую вам, що ви як би підтримуєте це звернення через буквально два дні, зрозумівши, яка його суть.

Чи я знаю, яка кількість осіб..? Ні, я не знаю, яка кількість осіб отримує пенсію нижче середньої. Є уряд, це не входить в перелік моїх обов’язків, я не повинен знати, скільки осіб отримує пенсії нижче середньої в нашій державі. Знаю, що їх є достатня кількість.

О.Сич. Дякую. Запитання завершені. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка, до обговорення.

Бардяк Євгенія Мар’янівна.

Є.Бардяк – депутатська фракція “Батьківщина”. Панове, звичайно, що звернення є дуже важливим, тому що це болюче питання для багатьох людей. Приблизно 10 млн пенсіонерів є в Україні згідно статистики. Я хотіла звернути увагу на те, що питання актуальне з року в рік. Тому, коли ми говоримо, коли готувалось дане звернення, очевидно, тут йде мова тільки про 2021 рік, але я впевнена, що таке питання буде і в 2022 році актуальним, і у 2023 році і так далі.

До відома. На початку жовтня цього року було ініційовано позачергове засідання Верховної Ради, де виносились власне законопроєкти, що стосувались безпосередньо соціальних питань, і в тому числі питань підвищення пенсій. І до відома, це позачергове засідання, можна сказати, не відбулося, тому що з’явилось тільки 214 депутатів. Тобто, свідомо було провалено дані питання, зокрема виносився Закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення осучаснення та підвищення розмірів пенсій”. І там, в цьому законопроєкті передбачалось здійснення щорічного березневого перерахунку пенсій з врахуванням не менше 20 відс. показника зростання середньомісячної заробітної плати по Україні за минулий рік, і не менше зростання рівня інфляції, тобто, індексу споживчих цін за попередні роки, а також індексація пенсій згідно законів України про індексацію грошових доходів населення.

Мені здається, що в таких зверненнях варто говорити  про загальну ось цю проблему, про глобальну проблему, яка стосуватиметься всіх наступних років.

Якщо би таке звернення, яке, знову ж таки, очевидно, буде підтримано, тому що воно важливе для людей, але якщо би таке звернення виносилось на розгляд комісії, мені здається, що ми усі разом могли би більш ґрунтовно його доопрацювати і більш ґрунтовно звернутись, в тому числі, до Верховної Ради, щоб такі законопроєкти суспільно важливі були прийняті, і щоб проблема була вирішена на рівні країни. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Обговорення завершено.

Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є? Прошу записатись до виголошення пропозицій.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу вибачення. Ну, вже хай… Потім проголосуємо за основу.

Карп Галина Василівна.

Г.Карп. Шановні колеги! Питання дійсно є надто актуальним, особливо в умовах пандемії. Ми сьогодні розуміємо, наскільки впав сьогодні рівень соціального забезпечення наших громадян, особливо пенсіонерів. Тому у мене є пропозиція до останнього речення пункту рішення, де є… пропонується вказані виплати здійснювати за рахунок коштів, отриманих як безповоротну допомогу Міжнародного валютного фонду. Я вважаю, що це звужує джерела фінансування даних видатків, які пропонуються для фінансування, тому замінити слова “як безповоротну фінансову допомогу” словами “як допомогу міжнародних фінансових інституцій”. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Ставлю спочатку на голосування за основу, потім поставлю пропозицію Галини Василівни.

Будь ласка, прошу визначатись. Хто за основу?

За – 57, не голосували – 11: рішення прийнято.

Ставлю на голосування пропозицію Галини Василівни Карп.

Прошу визначатись.

За – 57, не голосували – 11: рішення прийнято.

І є технічне питання. Згідно функціональних повноважень завжди при контролі за виконанням рішення ми ставимо того чи іншого заступника голови обласної ради і постійну комісію, бо заступники працюють на постійній основі, а комісії працюють на громадських засадах. Тому пункт 4 доповнити: “Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради Василя Івановича Гладія…”, а дальше – по тексту.

Ставлю на голосування.

За – 62, не голосували – 6: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 61, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання, внесене на сесії обласної ради, – “Про звернення обласної ради щодо належного фінансового забезпечення сфери охорони здоров’я”.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідає Дьоміна Наталія Миколаївна – депутатка обласної ради.

Будь ласка.

Н.Дьоміна. Всім доброго дня! Шановна президіє, шановні колеги! Значить, дане питання ми розглядали вже на комісії медичній, так, і за моєї ініціативи була подана пропозиція, щоб його доопрацювати, уточнити дані по нашому регіону і, власне, врахувати побажання членів президії про те, щоб керівники фракцій обговорили дане питання і винесли своє рішення.  Тому ми це все здійснили, і я би, власне, з вашого дозволу, хочу зачитати це звернення і попрошу підтримати.

Отже, “Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, звертаємося до Президента України В. Зеленського, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України з вимогою прийняти збалансований державний бюджет на 2022 рік в частині фінансового забезпечення сфери охорони здоров’я та виплати заробітних плат медичним працівникам.

Сьогодні в державі склалася катастрофічна ситуація із фінансуванням галузі охорони здоров’я.

Задекларовані центральними органами виконавчої влади зарплати середнім медичним працівникам у розмірі від 13,5 тис. грн., а лікарям – в розмірі 20 тис. грн. у проєкті Державного бюджету України передбачені лише для 200 тис. осіб середнього медичного персоналу та 90 тис. лікарів.

На кінець 2020 року в системі охорони здоров’я працювало 273526 осіб середнього медичного персоналу та 147361 лікар. Тобто, фактично в медичних закладах працює лікарів та осіб середнього медичного персоналу на 130 тис. більше, ніж уряд розрахував у проєкті Державного бюджету на 2022 рік.

Такі дії призведуть до неминучого скорочення 130 тисяч посад медичних працівників і свідчать про ганебне ставлення до сфери охорони здоров’я та приниження медичних працівників, особливо в умовах боротьби з пандемією. Скорочення видатків на охорону здоров’я – це удар не тільки по медичних працівниках, а і пацієнтах.

Процес кадрових скорочень у медичній галузі є доволі масштабним. Вже на початок 2021 року кількість зареєстрованих безробітних у галузі охорони здоров’я становила 22,7 тис. осіб, тоді як вакансій було лише 4,3 тисячі. Однак це ще не межа, бо заборгованість із зарплати медичним працівникам критично зросла з початку року – майже в 4 рази. Так, зокрема на Прикарпатті, заборгованість медичним працівникам по заробітній платі складає 11 млн. гривень. Обсяг коштів Державного бюджету України, що спрямовується на реалізацію програми медичних гарантій, повинен становити не менше 5% валового внутрішнього продукту України.

Застерігаємо, що місцеві бюджети сьогодні неспроможні дотувати ті сфери, які є недофінансованими з державного бюджету, і запобігати скороченню 130 тис. посад медичних працівників.

Зважаючи на вищевикладене, просимо:

– у найкоротші терміни забезпечити погашення заборгованості з виплати заробітної плати медичним працівникам;

– вжити невідкладних заходів для недопущення скорочення посад медичних працівників;

– у проєкті державного бюджету на 2022 рік передбачити у повному обсязі видатки на фінансування сфери охорони здоров’я”.

Дякую.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Є. Запишіться, будь ласка, для запитань.

Яворський Андрій Михайлович.

А.Яворський. Наталіє Миколаївно, дякую за виступ. Звісно, ми розглядали як фахівці в даній галузі, ми розглядали це звернення. Все-таки воно не зовсім відкориговано про те, що йшла мова.

У мене запитання. Перше, чи аналізовано фракцією “ЄС” програму медичних гарантій на 2022 рік?

І друге. Чи враховано розділення статистичних даних медичних працівників, які ви подаєте, на тих, які працюють в системі медичних гарантій, у приватних закладах, лікарів ФОПів, лікарів закладів освіти, соціальної сфери, відомчих закладів, науково-дослідних закладів?

Н.Дьоміна. Дякую за запитання, Андрію Михайловичу.

Ми говоримо наразі тільки про державні установи, так, і зокрема, проаналізували заборгованість станом на 1 листопада по закладах нашого регіону. Тому що ми говоримо про наш регіон. І у мене є конкретні дані з департаменту охорони здоров’я, ще є заборгованість по таких закладах, як Солотвин, в Косівській лікарні, в Космачі і Верховині. Є конкретні цифри, але я не хочу просто займати час і озвучувати. Але в середньому я сказала: приблизно сумарно він складає 11 млн гривень.

О.Сич. Левицький Олександр Михайлович.

О.Левицький – депутатська фракція “Батьківщина”. Я хотів би сказати, що цю  реформу системи охорони здоров’я, яка з виконавцями і саботажем що на місцях, що наверху, призвела до того стану справ, який є зараз. Як я розумію, придумав Азаров з пілотними проектами у Вінниці, Донецьку і ще в двох областях, Полтаві, мені здається. Нас ніхто дотепер не бачив, всі це нав’язували, притискали, і в тому числі, коли колега Манолій Піцуряк у попередніх скликаннях, я, інші виступали за те, аби не скорочувати ліжковий фонд і чисельність штатного персоналу, то тиснули, в тому числі і політично, і по-різному, доказуючи супернеобхідність реформи. Тепер зрозуміли, що дійшли до того, до чого дійшли.

Я все-таки думаю, що реформа як була задумана, як втілювалась, виявилась злочинною.

Але я би хотів запитати вас. Чи ви розумієте, що засновниками всіх цих закладів,  принаймні на території області, є місцеві територіальні громади…

О.Сич. Ну, запитання можна й лаконічніше формулювати.

Увімкніть мікрофон, будь ласка.

О.Левицький. Засновниками цих закладів є місцеві територіальні громади, і уряд, реагуючи на ці звернення, може просто заборонити нам скорочувати штатну чисельність.

Що ви як кандидат на посаду в одному із закладів будете робити, якщо уряд заборонить скорочувати, а грошей не буде? Ви тоді під кримінал просто підете!

Н.Дьоміна. Йде мова про те, що, напевно, всім відомо, що ми зараз працюємо з Національною службою здоров’я України. Так? І, власне, від керівника залежить, яку кількість пакетів він зможе підписати. Тому й завданням керівника буде робити повністю все, щоб відповідати вимогам цих пакетів. Звичайно, це буде потребувати коштів, залучення якихось додаткових фінансів, меценатів і таке інше. Але ми мусимо не забувати, що все-таки Національна служба здоров’я – це не є якась окрема держава, а це є підпорядкований орган, і, власне, просимо вплинути на нього, тому що тих фінансів, які є по пакетах, недостатньо. Особливо страждають від недофінансування монопрофільні заклади. Дякую.

О.Сич. Дякую. Запитання завершені. Будь ласка, займіть своє робоче місце.

Н.Дьоміна. Дякую.

О.Сич. Як головуючий звертаю увагу, шановні колеги, я так зрозумів, що може буду просити допомоги науковців. Нам треба удосконалити термінологічний апарат Регламенту: чітко вказати, що таке запитання, що таке виступ, що таке доповідь. Бо люди дуже часто, даючи запитання, насправді, виступають. А потім кажуть: чого ж ти не дав мені закінчити?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Є. Запишіться, будь ласка.

Яворський Андрій Михайлович.

А.Яворський. Пане голово, дякую вам за зауваження щодо подання проекту рішення, з більш фаховим і більш глибоким аналізом, оскільки на комісію подається одне, на президію – друге, а потім кажуть, що хтось щось не так.

Без політичної приналежності і взагалі як фахівець в галузі охорони здоров’я хочу наголосити, що дане звернення дійсно порушує проблемні питання, які турбують мене особисто і турбують медичну галузь, але в тій, яка є станом на сьогодні, роблю все можливе і неможливе для збереження здоров’я нашого населення. Але подана проблематика не зовсім якісна без аналізу реального стану справ. Тому зі своєї сторони я не буду підтримувати дане звернення. Оскільки… я буду говорити більше фактами, без підтримки чи хвали уряду, розуміючи, що все-таки є проблематика більш глибока, і ми будемо цю реформу ще довго й нудно десь вирішувати, перед нами які будуть перешкоди.

Реформа стартонула у 2017 році, і зараз дальше продовжується. Знаєте: створена Національна служба здоров’я, яка оплачує… контрактується з закладами охорони здоров’я на підставі введених електронних даних, що буде кожним закладом зроблено, і на підставі цього за кожну проведену медичну послугу Національна служба оплачує…

Другий етап реформи мав початися у 2019 році, почався у 2020 році відповідно на фоні поширення епідемії коронавірусу. Але наша система, можна чітко сказати, що вона не зламалась і продовжує боротись з четвертою хвилею на сьогодні з COVID.

Тому я дякую медичним працівникам за їх працю і розуміння, витримку.

Щодо стану на сьогодні, то 63 лікарні, 637 амбулаторій реконструйовано, збудовано в цьому році, 200 сучасних приймальних відділень по всій Україні, оновлено 85 автомобілів екстреної медичної допомоги, заплановано… старт нового проекту розбудови двох обласних лікарень в кожному регіоні. Додатковий бюджет на 2022 рік є пріоритетним для медичної сфери охорони здоров’я, де понад 34,8 млрд гривень буде спрямовано більше для програми медичних гарантій. Тобто, з боку НСЗУ наголошено, що це повинно піти в розріз… суто на підвищення заробітної плати. Ті 34,8 млрд гривень – це більше в три рази, ніж було у 2019 році.

З боку НСЗУ всі розуміють… буквально недавно була нарада щодо неспроможності тих установ, було наголошено про те, що є 200 закладів, які не можуть оплатити медичним працівникам зарплату…

О.Сич. Ну, шановні, я бачу, що ви виступи готуєте вдома. Ну, вдома якось сядьте перед дзеркалом, включіть хронометр і читайте.

Увімкніть, будь ласка, мікрофон Яворського.

А.Яворський. Прошу вибачення. Справді, старався.

Електронна система охорони здоров’я, про те, що зараз було висвітлено нашим колегою, не зовсім відображає дані по медичних працівниках.

Станом на сьогодні їх тільки 274. 264 лікарів і медичного персоналу є, які працюють в програмі медичних гарантій. Тому ні в якому разі не буде питання йти про скорочення 130 працюючих, те, на чому було наголошено. А та заборгованість, яка є станом на сьогодні, –  11 млн гривень, департаменту охорони… потрібно більш вникнути, чому є ця заборгованість, чим викликана. Це не зовсім пов’язано з проблемою медичних гарантій як такою, а пов’язано з іншими причинами.

Дякую за увагу.

О.Сич. Репліка. На початку виступу Андрій Михайлович нагадався, що я вимагаю якісних проектів рішень. Знаєте, що, колеги? Коли ви їх подаєте, то без уваги на політичну приналежність я мушу це робити, тому не ображайтесь, бо коли такий проект рішення подається в залі, він є проектом рішення від конкретної фракції, і одна над іншою можуть кпинити, скажемо, в сенсі політичного змагання. Але коли прийняте нами рішення, зокрема звернення, потрапляє до уряду, то це вже “лице” обласної ради, Івано-Франківської обласної ради. І там вже ніхто не знає, яка фракція подавала. І якщо воно неякісне, якщо воно смішне, то сміються з нас, з цілої обласної ради. Тому, даруйте, але я завжди вимагав і буду вимагати, незалежно, хто і до якої фракції належить.

Семенюк Володимир Петрович.

В.Семенюк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Я як лікар розумію, що медики зараз на межі, на жаль, бідності. Тому і розуміючи засоби масової інформації, що 2022 рік планується урядом бути Днем охорони… тобто, Роком охорони здоров’я, 2023 рік планується бути Днем… Роком вчителів освіти. Тому ми і я особисто, “Платформа Громад” будемо підтримувати дане звернення, тому що ми розуміємо, що лишній раз владі нагадати, що медицина, охорона здоров’я, на жаль, знаходиться у дуже поганому стані. Тому ми будемо підтримувати дане звернення. Дякую.

О.Сич. Слободян Любомир Ярославович.

Л.Слободян – депутатська фракція “Батьківщина”. Два архіважливих питання, які обговорюються. Звичайно, ми будемо підтримувати це звернення. Але є два невеличких уточнення.

Коли ми говоримо про борги по заробітній платі, що є святе, але ми бачимо лише “вершину айсбергу”, звідки виникають ці борги по заробітній платі. Ми розуміємо, що кожен медичний заклад фінансується відповідно до законтрактованого з НСЗУ контракту, відповідного пакету надання медичних послуг. І відповідно, напевно, постійно я це чую і постійно це озвучується на комісії, постійно виникають претензії у нас, як депутатів, як членів комісії до департаменту охорони здоров’я, чи вони перевіряють, наскільки адекватно проведена оцінка і визначена вартість пакету послуг? Чому цих грошей не вистачає на те, щоб закрити медикаменти, заробітну плату і перебування хворого в стаціонарі? Відповідно десь буде в наступному, коли ми будемо продовжувати розглядати це питання, пропозиція щодо певного внесення змін, а може треба все-таки доручити Кабінету Міністрів переглянути вартість цих пакетів медичних послуг і привести їх до адекватності відповідної? Чому ми маємо бути заручниками цієї ситуації, чому наші “ангели в білих халатах” мають постійно з “простягнутою рукою” ходити? Вони мають просто отримувати належну заробітну плату, і це має бути враховано.

І друге. Коли ми говоримо про можливе вивільнення працівників нашої сфери охорони здоров’я, ми говоримо про 63 лікарні. Давайте реально скажемо про те, а з цих 63 лікарень хто має якісне сучасне медичне обладнання для того, щоб надати цю послугу? Для того, щоб працювати через рік, два, три, п’ять, десять? Десяток, півтора? Виникає питання: а що буде з лікарнями нашими районними через 3-5 років? Ми ж потихеньку робимо те, що вони будуть “помирати”, вони будуть закривати свою діяльність. Вони просто не мають на чому працювати. І коли проводилась реформа, мала би бути передбачена можливість конкурентних умов роботи цих лікарень, відповідно належне забезпечення обладнанням, якісною комп’ютерною томографією, магнітнорезонансною терапією, коронарним обладнанням. Цього немає. Відповідно я переконаний, що ми повинні, в тому числі, подати пропозицію щодо виділення в бюджеті коштів для того, щоб дати можливість цим лікарням працювати, конкурувати, бо, не зробивши цього, ми приречені на те, що за кілька років вони прийдуть до нас, у них не буде можливості працювати. Що їм, звільнятись? Дякую.

О.Сич. Левицький Олександр Михайлович.

О.Левицький – депутатська фракція “Батьківщина”. Я все-таки продовжу. Ну, договори з Національною службою здоров’я України – це одне, обсяги підтверджених і пролікованих випадків, – це інше, а кошти, які уряд передбачає для Національної служби здоров’я України, – це ще інше. Часто ці речі не співвідносяться між собою.

Коли ми, як засновники цих закладів, а засновниками все одно є обласна територіальна громада і місцеві територіальні громади, будемо мати можливість, уряд нам, так я бачу, готовий нам все-таки заборонити і потім на своїх бюджетах з цим справитись, то я впевнений, що це буде контрпродуктивно. Це точно зруйнує місцеві бюджети і не додасть ніяких можливостей.

Разом з тим, реформа дійсно була задумана в 2012 році, у 2012 році був прийнятий проект. Я ще раз кажу: я закликаю зараз всіх, хто “рве сорочку на грудях”, щоб захистити, згадати свої ж виступи 5-7 років тому, особливо в часи Януковича, як це все виглядало і звучало, ну, принаймні, тоді буде щиріше і чесніше.

Щодо лікування наших мешканців і всього іншого, я переконаний, що ні амбулаторії, ні навіть автомобілі не є реформою системи, вони просто є матеріально-технічним забезпеченням тої реформи, яка мала бути втілена, яка мала дати інший доступ і доступність до надання  медичної допомоги.

Моє переконання ще одне, яке я також прошу зважити на це, ну, дивіться: у нас лікування в стаціонарі з 2018 року, коли ще пані Супрун казала, що це безкоштовно, точно не було ні для кого безкоштовним. Вас всіх запитували, напевно: вас лікувати як бомжа, чи як депутата? Ну, і людина, напевно, відповідає, розуміє, що це слово, цитата була людини, коли там не має, де жити, безхатько, вона помре, якщо її не будуть лікувати державним коштом, коштом лікарні, а депутат буде “пищати” і писати всюди. А всіх інших людей лікують так, як людей, за їхні гроші.

То питання: а що, достатньо 4 тис. гривень для лікування за протоколом COVID-19? Кому на місяць лікування чи на курс лікування достатньо 4 тис. гривень?

Тому серед тих вимог, які ми тут ставимо, я все-таки вважаю, що Національна служба здоров’я не просто має просити більше грошей і розказувати, що у нас зростають бюджетні видатки на забезпечення системи охорони здоров’я, бо це просто зростають видатки на зарплату, а пацієнтів цікавить не лише зарплата лікарів, хоча це супервирішальний, визначальний показник, бо він дає можливість лікарям, ну, хоча би не втрачати залишки гідності і не відчувати себе приниженими. Пацієнта цікавить можливість полікуватись. То як ми додамо на зарплати лікарям і ні копійки не буде додано на лікування пацієнтів, то вони не отримають того лікування, тої послуги, або знову будуть змушені свої гроші платити.

Тому переглянути…

О.Сич. Шановні колеги! Перед виголошенням пропозицій ставлю на голосування за основу проект рішення.

За – 56, проти – 1, не голосували – 10: рішення прийнято.

Шановні колеги! Під час обговорення прозвучали пропозиції, я думаю, що ви зараз вже встигли їх лаконічно сформулювати. Тому, хто готовий виголосити, прошу записатись для виголошення пропозицій до проекту рішення.

Бардяк Євгенія Мар’янівна.

Є.Бардяк – депутатська фракція “Батьківщина”. Колеги, декілька сесій тому ми формували звернення від обласної ради, яке говорило про доплату медикам, які проживають у гірській території, на гірських територіях. І, власне, я хочу внести пропозицію: доповнити третій пункт наших вимог таким чином. Наприкінці речення поставити… існуючого формулювання, наприкінці речення поставити кому і продовжити: “у тому числі з урахуванням доплати до заробітної плати медикам гірських територій”.

О.Сич. Друзі, зрозуміло. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 55, не голосували – 12: рішення  прийнято.

Слободян Любомир Ярославович.

Л.Слободян. У мене дві пропозиції. По черзі, так?

О.Сич. По черзі, будь ласка.

Л.Слободян. Перша пропозиція – це все ж таки “переглянути і привести до реальної вартість…”.

О.Сич. Вибачте, відразу кажіть, де, після якого абзацу чи в якому абзаці її ставити.

Л.Слободян. Хвильку! В самому тексті рішення, я думаю, що після пункту 1.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Підказують, можливо, одна з вимог, якщо ви говорите про перегляд пакету…

Л.Слободян. Так, пакету… “…вартості пакету послуг за контрактуванням з НСЗУ”.

О.Сич. Шановні колеги! Пропозиція зараз прозвучала і звучала під час обговорення,  зафіксована в стенограмі. Потім при опрацюванні проекту рішення вона буде уточнена. Суть зрозуміла. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 56, не голосували – 11: рішення прийнято.

Друга пропозиція. Слободян Любомир.

Л.Слободян. Друга пропозиція полягає в тому, щоб “передбачити в бюджеті на 2022 рік виділення коштів для забезпечення районних лікарень необхідним обладнанням для можливості надання послуг пацієнтам”.

О.Сич. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 56, утримався – 1, не голосували – 10: рішення прийнято.

Карп Галина Василівна.

Г.Карп – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Підтримуючи ваш виступ, Олександре Максимовичу, у необхідності якісної та належної підготовки проектів звернення, пропоную технічно внести деякі правки. Зокрема, в підпункті 3-4, де написано “в проекті Державного бюджету” доповнити словом “України”, бо коли Державний бюджет з великої, то необхідно дописувати “України”.

О.Сич. Одну хвильку! Я зразу ставлю на голосування. Прошу визначатись з пропозицією Галини Василівни.

За – 53, не голосували – 14: рішення прийнято.

Наступна пропозиція.

Г.Карп. (Без мікрофона).

О.Сич. Увімкніть мікрофон.

Г.Карп. Перепрошую. В підпункті 4, де написано “ніж уряд розрахував у проекті  Державного бюджету”, уряд не розраховує… Пропонується написати: “ніж враховано в проекті Державного бюджету…”. Дякую.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 55, не голосували – 12: рішення  прийнято.

Наступна пропозиція. Більше немає, Галино Василівно?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Шановні колеги! Декілька стилістичних і змістовних пропозицій подам я.

Так само, аналогічно, як у попередньому рішенні: “Контроль за виконанням покласти на першого заступника голови обласної ради Гладія Василя Івановича…”, і дальше – по тексту.

Ставлю на голосування.

За – 55, не голосували – 12: рішення прийнято.

У п’ятому абзаці завершення абзацу: “це удар як по медичних працівниках…”, і проситься: кома “так і пацієнтах”.

Стилістично, але, очевидно, що його треба внести.

Ставлю на голосування.

За – 56, не голосували – 11: рішення  прийнято.

Шановні колеги! І в абзаці, в останньому абзаці: “Застерігаємо, що місцеві бюджети сьогодні не спроможні дотувати ті сфери, які недофінансовуються з державного бюджету…”, я би хотів, щоб ми тут чітко артикулювали, що… “застерігаємо, що місцеві бюджети сьогодні неспроможні дотувати ті сфери, утримання яких віднесено до повноважень уряду України”, або ж там по законодавству перевірити, як правильно сформулювати. А дальше – по тексту: “які недофінансовуються з державного бюджету, неспроможні їх дотувати”. Тобто, наголошую на тому, що згідно закону це є повноваження уряду України. Ми знаємо: освіта, охорона здоров’я – це повноваження уряду України, а не місцевих бюджетів. Ставлю на голосування.

За – 57, не голосували – 10: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням всіх проголосованих пропозицій.

За – 58, не голосували – 9: рішення прийнято.

Шановні колеги! Є пропозиція. Зараз 12:09 год. Згідно Регламенту мав би бути обід. Є пропозиція попрацювати до 16-го питання і оголосити перерву.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає заперечень? Бачу, що немає.

Розглядається питання “Про виконання обласного бюджету за 9 місяців 2021 року”.

Проект рішення номер 6 – в окремій брошурі.

Питання – планове.

Доповідає Качур Ганна Мирославівна – заступник директора департаменту фінансів  обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії.

Шановні колеги! Питання – планове, подано завчасно. На сайті обласної ради воно було доступно як депутатам, так і громадськості, я думаю, що опрацювали. Тому я би пропонував почати із запитань до доповідача.

Немає заперечень?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є запитання до доповідачки?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка, для запитань.

Кукурудз Ростислав Степанович.

Р.Кукурудз. Прошу мені сказати. Я так розумію, ми розглядаємо проект виконання бюджету за 9 місяців, і одна цифра мене стурбувала. Це субвенція з державного бюджету на заходи, спрямовані на боротьбу з ковідом. Тобто, вона зреалізована замість очікуваних 75 відс., так, як би пасувало за ¾ року, не лише 30 відс. Чи є якась динаміка в надходженні цієї субвенції до обласного бюджету? Чи ситуація далі на рівні 30 відс.?

Г.Качур. Ні, обсяг субвенції, яка була на 60 млн гривень, зараз освоєно 54 млн гривень, на сьогоднішній день. Тобто, позитивна динаміка.

Р.Кукурудз. Дякую. І друге питання. Надходження за оренду водних об’єктів – нуль.

Г.Качур. Надходжень, на жаль, немає з цього виду податків.

Р.Кукурудз. Дякую.

О.Сич. Мова йде про об’єкти, відрахування з яких йдуть до обласного бюджету. Очевидно, що на рівні громад це може бути.

Іваночко Михайло Степанович.

М.Іваночко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Скажіть, будь ласка, вже зрештою питаю четвертий раз, на четвертій сесії. Чи буде повернута додаткова дотація з державного бюджету місцевим громадам на здійснення повноважень…

Г.Качур. (Без мікрофона).

М.Іваночко. Так, на заходи… на охорону здоров’я і освіту? Справа в тому, що на початку року познімали з  кожної громади в середньому 350 до 500 тис. гривень. І обіцяли повернути. На даному етапі ці кошти дуже великі для кожної громади. І чи воно буде повернуто, чи не буде? Дякую.

Г.Качур. На жаль, вимушена сказати, що, по-перше, нам обсяг цієї субвенції затверджує Верховна Рада України, вони затверджують Державний бюджет, і в кожній області визначають обсяг субвенції. Ця субвенція, дійсно, для нашої області на цей рік була скорочена вдвічі. Порядок розподілу цієї субвенції визначає обласна адміністрація і дає на погодження Кабінету Міністрів України, відповідно ця субвенція затверджена у нас в постанові Кабінету Міністрів України, і повертатись гроші громадам не будуть, оскільки це вже погоджено.

О.Сич. Дякую. Запитання завершені. Займіть своє місце, будь ласка.

Г.Качур. Дякую вам.

О.Сич. Ганна Мирославівна. Колеги, чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Немає?

Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Також немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 52, не голосували – 14: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до Регламенту Івано-Франківської обласної ради восьмого демократичного скликання, затвердженого рішенням обласної ради від 23.12.2020. № 10-2/2020”, (зі змінами)”.

Проект рішення номер 7 – в окремій брошурі.

Доповідати, з вашого дозволу, буду, шановні колеги, я.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозиції комісії.

Шановні колеги! Насправді моя ініціатива щодо внесення змін до Регламенту полягала в тому, що на попередній сесії, коли ряд питань були не розглянуті, і депутати пропонували  повернутись до їхнього розгляду, я подивився, що у нас, насправді, в Регламенті не було врегульовано питання, яким чином можна і до яких питань повертатись. Тому в Регламенті уточнено, що ми можемо повертатись тільки до тих питань, по яких не прийнято позитивного рішення, а не питань, де просто проголосовано і хтось хоче переробити їх по-новому, скажімо, там якісь пропозиції не враховані. Це по-перше. І що повернення до цих питань може бути при умові наявності 1/3 голосів поряд з іншими питаннями, які носять процедурний характер.

Це питання. І ми так само зауважили,  що є деколи некоректні терміни в нашому  Регламенті, а зокрема термін “обласний депутат”. У нас немає “обласного депутата”, у нас є “депутат обласної ради”. Ну, при напрацюванні попередньої редакції просто пропустили такий нюанс.

Очевидно, що і в подальшому, коли у нас будуть виникати якісь потреби, щоб уточнити, ми будемо це робити, оскільки це не догматичний документ, а документ, який врегульовує нашу діяльність, він повинен бути “струнким”, врегульованим, ясним і “прозорим”.

Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є? А я прошу вибачення, там є пропозиція комісії. Вона невеличка, технічна, але є. Ставлю на голосування за основу.

За – 52, не голосували – 14: рішення прийнято.

Пропозиція комісії полягала в такому: “Внести зміни до пункту 1 проекту рішення обласної ради, вилучивши в пункті 14.11 статті 14 Регламенту Івано-Франківської обласної ради восьмого демократичного скликання після слів “поіменне, рейтингове голосування” слово “таємне голосування”. Справа в тому, що не ми вирішуємо, яке голосування має бути таємним. Закон чітко врегульовує, яке є таємне голосування: про обрання керівного складу обласної ради або там інші питання. І не нам вирішувати, яке можна, а яке не можна ставити таємним. Тому це не є процедурним питанням, воно врегульовано законом.

Ставлю на голосування пропозицію комісії.

За – 53, не голосували – 13: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій.

За – 57, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 09.07.2021.  № 184-7/2021 “Про затвердження Звіту за результатами оцінки корупційних ризиків у діяльності Івано-Франківської обласної ради та Антикорупційної програми Івано-Франківської обласної ради на 2021-2023 роки”.

Проект рішення номер 8 – в окремій брошурі.

Доповідає Палійчук Микола Васильович – заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, Миколо Васильовичу. Є потреба доповідати?

М.Палійчук. Я думаю, що ні. Проект рішення розданий на руки, розглянутий в комісіях. Можливо, питання.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую. Чи є..? Є. Будь ласка, включіть мікрофон Головатюк Людмили Дмитрівни.

Л.Головатюк. Доброго дня! Повідомляю про конфлікт інтересів під час розгляду цього питання. Участі у прийнятті рішення брати не буду. Дякую.

О.Сич. Приймається. Шановні колеги, зафіксовано в стенограмі.

Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 58, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання, внесене на сесії обласної ради, – “Про передачу Івано-Франківського національного академічного драматичного театру імені Івана Франка”.

Проект рішення – на окремому аркуші.

Доповідає Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної державної адміністрації.

Проект рішення, шановні колеги, розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики, з питань комунального майна, житлово-комунального господарства, однак кворуму на обох комісіях не було. Комісії відбулися сьогодні. А питання полягає… має невідкладний характер, тому обміняємось думками зараз. Прошу суть питання доповісти Володимира Васильовича.

В.Федорак. Шановний Олександре Максимовичу, члени президії, колеги-депутати, запрошені! Суть питання полягає в тому, що наш Івано-Франківський національний академічний драмтеатр ім. Івана Франка два роки тому назад, 20 лютого 2019 року, Указом Президента України Петра Порошенка отримав статус національного. І відповідно отримавши такий статус, актори театру… мають можливість мати відповідний коефіцієнт щодо зарплати.

У свій час ми звертались декілька разів каденції різних голів ОДА, до Міністерства культури з цього питання, щоб мати можливість отримати субвенцію на збільшення зарплати, або отримати відповідний коефіцієнт. Не було схвальної, на жаль, відповіді. Однак 9 листопада цього року, в кінці робочого дня, надійшов лист за підписом першого заступника Міністра культури та інформаційної політики України пана Ростислава Корнєєва щодо підтримки даного  питання, і Міністерство культури та інформаційної політики готове відповідно взятись до цієї справи, і надали відповідного листа на голову обласної адміністрації Світлани Онищук щодо… розглянути питання щодо можливості передачі цілісного майнового комплексу з обласної комунальної форми власності до державної.

Що це дасть? Це дасть наступне, що відповідно, взявши цілісний майновий комплекс у державну форму власності, відповідно фінансування як національного академічного драмтеатру імені Івана Франка буде в повному обсязі здійснюватись з державного бюджету: зарплата, нарахування, комунальні послуги і ремонти.

Звичайно, ви добре всі знаєте драмтеатр, він має, насправді, за останніх років 10 колосальний поступ він робить у сфері національного театрального мистецтва. Театр знають не тільки в Україні, але й за кордоном. Театр здійснював гастрольні тури по Україні. Практично за останніх років 4 відвідав всі області України, крім Автономної Республіки Крим, зрозуміло. Був в межах країн Євросоюзу і в Північній Америці. Є схвальна оцінка, є потужні проекти, ставляться вистави національного, патріотичного характеру, різножанрового характеру. Більше 10 акторів за останні 5 років отримали звання заслужених, народних артистів України, і є відповідний рейтинг, високий рейтинг нашого театру.

Керівник нашого театру Ростислав Держипільський, народний артист України, отримав, як ви знаєте, звання лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка.

Є відповідно проект рішення, який підготовлений відповідно до статей 43 і 60 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, Закону України “Про передачу об’єктів права державної та комунальної форми власності”, постанови КабМіну від 21 вересня 1998 року “Про передачу об’єктів права державної та комунальної форм власності” і підставою є лист Міністерства культури та інформполітики України від 9 листопада цього року, і відповідно підготовлений проект рішення щодо даного питання.

Прошу підтримати.

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! Є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка, для запитань.

Боднарчук Володимир Дмитрович.

Голос із залу. Помилково.

О.Сич. Дебенко Ігор Богданович. Помилково.

І.Дебенко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Шановний Володимире Васильовичу! Я хотів вас спитати наступне. Всі ми розуміємо доцільність і необхідність прийняття відповідного рішення, як і розуміємо роль, значення і статус сьогоднішнього нашого театру, колективу і керівника театру. І приємно, що ці досягнення стались завдяки і колективу театру, і в тому числі, нам, обласній раді, управлінню культури, як власникам.

Зараз ми  приймаємо рішення про те, що передаємо на баланс відповідно національних інституцій. Скажіть, будь ласка, чи будемо ми мати якийсь вплив, як обласна адміністрація, обласна рада, на призначення керівника, на долю театру в майбутньому? Оскільки ми розуміємо, що в уряді міністри міняються, як рукавички, уряд змінюється, можливо, будуть змінюватись і віяння. Чи не буде у нас потім потреба, щоб ми захищали наш театр від якихось новшевств наших міністерств? Дякую.

В.Федорак. Дякую, Ігоре Богдановичу. Питання справді дуже хороше. Якщо брати до уваги згідно останнього положення… Закону України “Про культуру”, якщо будь-яка установа в Україні в сфері культури, мистецтва має статус національного і належить до форми державної власності, то відповідно призначає і звільняє з посади відповідно профільне міністерство.

Однак якщо брати до уваги саму процедуру, як ви знаєте, до конкурсної комісії обирають двох представників з трудового колективу, троє осіб представляють представники Міністерства культури, і відповідно троє осіб представляють представники громадських організацій, яких може запропонувати відповідно сторона театру. Тобто, потенційно тут можуть бути представники з нашого боку, але саме призначення, безумовно, здійснюється Міністерством. На основі конкурсу.

О.Сич. Тринів Ігор Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково Тринів Ігор Васильович. Карп Галина Василівна.

Г.Карп – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Дякую. У мене два запитання до вас, Володимире Васильовичу. Скажіть, будь ласка, який обсяг коштів в бюджеті 2021 року на утримання нашого національного театру? Це перше питання.

І друге питання. Чи є у вас аналітика щодо ситуації з національними театрами на рівні України в інших областях: передані, не передані, в комунальній чи державній власності?

В.Федорак. Дякую за запитання. По першому питанню: обсяг фінансування нашого театру цьогоріч складає 24 млн 500 тис. гривень. Так інформативно скажу: якщо театр відповідно перейде у сферу управління Міністерства культури та інформаційної політики, відповідно він може отримувати коефіцієнт, і зарплата зросте з нарахуваннями до близько 50 млн гривень. Це така аналітична довідка.

О.Сич. І ми тягар знімаємо зі своїх плечей.

В.Федорак. Крім того, як Олександр Максимович зауважив, інше питання матеріальної бази. Сьогодні, я відповідаю абсолютно авторитетно, для того, щоб зробити комплекс робіт по заміні важких механізмів сцени, повністю поміняти проводку і систему енергетичного забезпечення, яка має близько 40 років, повністю заміну світлового і звукового обладнання потрібно більше 100 млн гривень. Я вже не кажу про фасад і багато іншого.

Що стосується аналітики по інших театрах, можу сказати, що у нас є театр, який має статус національного, однак вони не передаються до сфери управління, оскільки немає такої можливості… Наш театр таку можливість має.

О.Сич. Очкур Ігор Васильович.

І.Очкур. Шановні панове! Скажіть, будь ласка, ви сказали про те, що звертались до Міністерства фінансів чи до Кабінету Міністрів стосовно питання збільшення субвенції у зв’язку з набуттям нашим театром статусу національного. Скільки разів звертались, які були відповіді, які були аргументи? Дякую.

В.Федорак. Таке звернення було за каденції трьох голів облдержадміністрації: пана Олега Гончарука, пана Віталія Федоріва і пані Світлани Онищук. У мене є цілий пакет документів в папці, можу вам показати, представити. Відповіді були однотипного характеру, що у зв’язку з фінансовою недостатністю немає можливості взяти на баланс відповідно театр. А для того, щоб… попередньо давали інформацію, що ще не можуть дати такої субвенції. Для того, щоб театр мав відповідне фінансування, національний театр, він має бути у сфері управлінь і мати державну форму власності.

О.Сич. Кукурудз Ростислав Степанович.

Р.Кукурудз. Шановний пане Володимире! У мене питання по тексту, по проекту рішення. Дивіться, ви тут пишете “цілісний майновий комплекс, в тому числі нежитлову будівлю”. А що ще, крім нежитлової будівлі, входить в цілісний майновий комплекс? Щоб так до кінця зрозуміти, про що йде мова.

В.Федорак. У цілісний майновий комплекс входять всі приміщення самого театру, а це понад 13 тис. м2, і там є всередині гаражі, приміщення, відповідно технічні пристосування і все решта. Тобто, цілісний майновий комплекс – це повністю весь театр з усіма його будівлями.

О.Сич. Очевидно, включаючи й огорожу.

В.Федорак. Очевидно, транспорт, який є там, все майно також входить до майнового комплексу. Обладнання, костюми, технічне забезпечення, це все входить до майнового комплексу.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Федорак. Прошу?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Запитання завершені. Прошу дотримуватись Регламенту, не викрикувати з залу. Хочете щось говорити, записуйтесь, говоріть, от. Вчіться розбудовувати державу на власному прикладі.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка, на виступ.

Федорців Сергій Іванович.

С.Федорців. Шановні колеги! Закликаю проголосувати за це рішення, і повірте, що Івано-Франківський драмтеатр нікуди не пропаде з терен Франківщини, і сама будівля не пропаде з центру м.Івано-Франківська.

Якщо ми зможемо допомогти державі проінвестувати нам театр на кілька сотень мільйонів гривень для його модернізації, то це тільки плюс. І якби на якомусь етапі держава перестала фінансувати театр, ми в любому випадку можемо звертатись з клопотанням про повернення назад у комунальну власність. Дякую.

О.Сич. Палійчук Микола Васильович.

М.Палійчук. Шановні колеги! Прошу підтримати даний проект рішення. Хочу підкреслити і підтримати колег, які сказали, що наш театр насправді найкращий в Україні. Там сьогодні найкращі актори, режисери і найбільші аншлаги. Тому це рішення дасть можливість зберегти акторський склад, і я сподіваюся, якщо будуть проведені ремонти, в нього буде ще більше успіхів. Прошу підтримати.

О.Сич. Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач – депутатська фракція політичної партії “Європейська Солідарність”. Я буду голосувати за проект рішення цей. Але в багатьох колег з різних фракцій, коли ми обговорювали це питання, виникало таке питання: чи не можна розділити умовно… от є юридична особа, яка знаходиться в приміщенні Незалежності, 27. Чи не можна саме приміщення віддати в оренду державі, там на 50 років за 1 гривню, а юридичну особу передати Міністерству культури?

Наскільки я радився сьогодні в залі з нашими правниками, з фінансистами, вони кажуть, що чинні документи не регламентують це, забороняють це. То коли ми говоримо сьогодні про передачу, то ми маємо передавати і юридичну особу, яка знаходиться в цьому театрі.

Я розумію, що депутатам обласної ради, бо це чи не вперше ми віддаємо наше у державну власність, що є якісь питання, як воно буде дальше, міняються Президенти. От Ткаченка вже нема. Був вчора Міністром, вже його немає. Яка в подальшому доля нашого театру? Тому я думаю, що всі ці тривожні питання мають право на життя, вони є. Але врешті-решт це наш театр. Ну, не дай Бог, щось вони  порушать з їхнього боку, з боку уряду чи з боку держави, ну, будемо ходити, вимагати. Але коли сьогодні от на цій шальці терезів, які негативи, які позитиви, то я все-таки говорю, що сьогодні, розглядаючи це питання в листопаді 2021 року, позитивів є більше.

Я у свій час… розумієте, так нелегко знайти справжнього керівника театру, який би був адміністратором, який би був і художнім керівником, і артистом. Я у свій час цим питанням займався. Дійсно, проблема є дуже велика. І коли у нас сьогодні так сталося, що ми маємо унікальну особу – Ростислава Держипільського, який це все зумів поєднати, і сьогодні якщо для колективу, який там працює, збільшиться, принаймні, так говорять фінансисти, у два рази заробітна плата, ну, я думаю, що є доцільність це проголосувати. Врешті-решт ми віддаємо це  Українській державі, ми не передаємо кудись. Тому я буду голосувати “за” і прошу вас підтримати це рішення.

Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Завершено обговорення. Ну, я тут підтримую слова Сергія  Федорціва. Так, знаєте, добрий ґазда завжди думає: а що це ми майно віддаємо? Але, насправді, ну, що хтось театр забере з Івано-Франківська? Може хтось його продасть, в оренду віддасть? Очевидно, що ні. Так, єдине, що ми втрачаємо, це втрачаємо, скажімо, вплив на кадрову політику. Але за те ми з плечей знімаємо 25 млн гривень нинішнього фінансування, а, очевидно, що значно більше завтрашнього, і ми усвідомлюємо, що реконструкція театру потребує значного вливання коштів – понад 100 млн гривень, сьогодні вже звучало. На жаль, таких коштів в обласному бюджеті немає. Ми час від часу щось там “капаємо”, намагаємось, але насправді  радикально поліпшити ситуацію ми не можемо. Тому будемо сподіватись, що Українська держава в особі Міністерства культури добре розпорядиться тим надбанням, яке ми передаємо державі. Зрештою, театр ж будувався за державні кошти, а не за наші комунальні кошти.

Я змушений як голова обласної ради звернути увагу, що ми це питання розглядаємо в дещо такому нагальному порядку, так… не зовсім дотримуючись Регламенту, тому що, насправді, комісії не змогли розглянути це питання тому, що занадто пізно проект рішення поступив від обласної державної адміністрації. Він поступив хоч на декілька днів раніше, очевидно, що комісії мали би можливість його в належному порядку розглянути.

Чому розглядаємо сьогодні, не відкладаємо? Самі розумієте: формується Державний бюджет, тому питання треба вже приймати. Поки ми дочекаємось наступної сесії, очевидно, театру, для театру питання вже буде не актуальним, передбачені кошти в Державному бюджеті не будуть зарезервовані, і тоді прийдеться чекати ще один рік. Тому розглядаємо ось в такому дещо нагальному порядку сьогодні.

Сподіваюсь, що це буде для блага нашого театру.

Є ще бажання виступити, чи пропозиції подати? Будь ласка, включіть мікрофон Галини Василівни Карп.

Г.Карп – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Я коротенько дам відповідь Роману Володимировичу з приводу турботи щодо подальшої долі. Хочу сказати, що згідно Регламенту роботи Кабінету Міністрів України проект рішення КабМіну щодо передачі надійде в обласну державну адміністрацію як суб’єкту передання. І там можна тоді прописати ті пункти, про які ви говорите: збереження статусу і наші умови щодо подальшого його утримання. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Ми завершили обговорення.

(Без мікрофона). Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 64, утримався – 1, не голосували – 2: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 23.12.2020.  № 30-2/2020 “Про Програму охорони навколишнього природного середовища Івано-Франківської області до 2025 року”, (зі змінами)”.

Проект рішення номер 9 – в окремій брошурі.

Доповідач: Пліхтяк Андрій Дмитрович – начальник управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Шановні колеги! Питання було подано вчасно, всі мали можливість з ним ознайомитись. Я би рекомендував перейти до запитань. Немає заперечень?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Які запитання є до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Бачите, навіть запитань немає.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 59, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про фінансування природоохоронних заходів за рахунок понадпланових річних надходжень у 2021 році до обласного фонду охорони навколишнього природного середовища”.

Внесено питання на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 10 – в окремій брошурі.

Доповідач: Пліхтяк Андрій Дмитрович – начальник управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, Андрій Дмитрович.

А.Пліхтяк. Доброго дня, Олександре Максимовичу, шановні члени президії, депутати! Даним проектом рішення пропонується… у зв’язку із надходженням понадпланових надходжень екологічного податку планується затвердити перелік… додатковий перелік природоохоронних заходів. Формування проводилось з врахуванням пропозицій депутатського корпусу, органів місцевого самоврядування, а також враховувались об’єкти, які вже були в попередньому переліку і розпочаті.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 60, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 19.02.2021.  № 70-4/2021 “Про фінансування природоохоронних заходів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища за рахунок планових надходжень у 2021 році”,  (зі змінами)”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 11 – в окремій брошурі.

Доповідач: Пліхтяк Андрій Дмитрович – начальник управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, Андрій Дмитрович.

А.Пліхтяк. Даним проектом рішення пропонується внести зміни в перелік природоохоронних заходів, затверджений в лютому місяці, з метою ефективного використання коштів. Додаткове фінансування в цьому проекті не передбачено. Зміни вносяться за поданням розпорядників коштів.

О.Сич. Дякую. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 63, не голосували – 3: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 23.04.2021.  № 133-6/2021 “Про внесення змін до рішення обласної ради від 19.02.2021. № 68-4/2021 “Про розподіл коштів бюджету розвитку обласного бюджету на 2021 рік”.

Проект рішення номер 12 – в окремій брошурі.

Доповідає Качур Ганна Мирославівна – заступник директора департаменту фінансів  обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань бюджету,  соціально-економічного розвитку та інвестицій і з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Сьогодні постійна комісія обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій провела ще одне засідання та напрацювала додаткові пропозиції до проекту рішення, які я пізніше поставлю на голосування.

Будь ласка, Ганно Мирославівно.

Г.Качур. Даний проект рішення стосується зміни назв об’єктів, зміни головних розпорядників коштів в межах тих асигнувань, які були виділені вже зазначеним рішенням.

О.Сич. Чи є запитання до доповідачки?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Шановні колеги! Ставлю на голосування проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 65, не голосував – 1: рішення прийнято.

Колеги, перш за все, ставлю на голосування внесення змін за пропозицією постійної комісії обласної ради, засідання якої відбулося напередодні сесії обласної ради. Воно у вас є роздруковане, подане, думаю, що ви мали змогу ознайомитись з ним на початку голосування.

Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 60, не голосували – 6: рішення прийнято.

Колеги, бачу, що були пропозиції до проекту рішення. Прошу записатись для виголошення пропозицій.

Гондурак Віталій Федорович, будь ласка.

Голос із залу. Випадково.

О.Сич. Випадково. Федоришин Володимир Євгенійович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. В мікрофон.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Каже, що помилково.

Шановні колеги! Немає більше пропозицій. Ставлю на голосування за основу і в цілому з врахуванням пропозиції комісії.

За – 65, не голосував – 1: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до Програми розвитку та фінансової підтримки комунальних некомерційних підприємств охорони здоров’я Івано-Франківської обласної ради на 2020-2021 роки”.

Проект рішення номер 13 – в окремій брошурі.

Доповідає Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Колеги, питання подано завчасно, на комісіях розглянуто, мали можливість наперед ознайомитись. Пропоную перейти до запитань.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань. Дякую.

Будь ласка, займіть своє місце в залі, Ігор Анатолійович.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозиції до проекту рішення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Також немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 64, не голосували – 2: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до комплексної цільової соціальної програми розвитку цивільного захисту Івано-Франківської області на 2021 рік”.

Проект рішення номер 14 – в окремій брошурі.

Доповідає Стебницький Володимир Миронович – начальник управління з питань цивільного захисту обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Колеги, аналогічно: проект рішення поступив заздалегідь, з врахуванням всіх термінів. Мали змогу з ним ознайомитись.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є запитання? Є. Будь ласка, запишіться для запитань.

Бардяк Євгенія Мар’янівна.

Є.Бардяк – депутатська фракція “Батьківщина”. Володимир Миронович, я пригадую, у квітні обласна рада давала протокольне доручення щодо моніторингу протипожежної безпеки у закладах охорони здоров’я області. Підкажіть, будь ласка, чи проводили моніторинг? Я так розумію, що то до вашого управління було таке протокольне доручення. Які його результати? Де їх можна подивитись? Чому досі не ознайомлені, я зокрема, коли я  пропонувала це протокольне доручення? Дякую.

В.Стебницький. Моніторинг протипожежного захисту проводило Головне управління ДСНС в області, інспекція, і вам будуть надані матеріали.

О.Сич. Запитання завершені. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 64, не голосували – 2: рішення прийнято.

Розглядається внесене під час формування порядку денного сесії питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 23.04.2021 № 145-6/2021 “Про регіональну цільову програму профілактики правопорушень на 2021-2025 роки” (зі змінами)”.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідає Темех Ігор Теодозійович – директор юридичного департаменту обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету,  соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

І.Темех. Поступило звернення в межах реалізації цієї програми Головного управління Національної поліції України в Івано-Франківській області з проханням внести зміни в програму. У зв’язку з цим ми звернулися до обласної ради з пропозицією підтримати проект рішення. Кошти йдуть з бюджету Івано-Франківська, міського, відповідно через субвенцію. Спрямовуються кошти на закупівлю автотранспорту з метою забезпечення діяльності в територіальних громадах офіцерів поліції.

О.Сич. Колеги, для яснішого розуміння питання: місто Івано-Франківськ має можливість надати декілька мільйонів гривень для потреб поліції. Але це здійснюється в рамках нашої програми. Оскільки ця сума виходить за межі суми, зазначеної в програмі, треба внести зміни до програми і відповідну цифру в програмі змінити. Ось в цьому суть змін до програми.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції, зауваження до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 64, не голосували – 2: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласного бюджету на 2021 рік”.

Проект рішення номер 15 – в окремій брошурі.

Доповідає Качур Ганна Мирославівна – заступник директора департаменту фінансів обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Сьогодні постійна комісія обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій провела ще одне засідання та напрацювала так само пропозиції до цього проекту рішення, які я поставлю на голосування.

Будь ласка, Ганна Мирославівна.

Г.Качур. Шановні депутати! Рішення об’ємне, оскільки воно враховує рішення комісії… постійної комісії обласної ради з питань бюджету з 16 по 19 протоколи, що передбачають врахування в загальному та спеціальному фондах обласного бюджету ряду субвенцій із державного бюджету, з місцевих бюджетів. Це додатки у нас 1, 2. Також передбачає перерозподіл коштів між розпорядниками коштів обласного бюджету, та в межах асигнувань, виділених розпорядниками бюджетних коштів, це у нас додатки 3, 4, 5. 6-й додаток передбачає розподіл вільних залишків коштів освітньої субвенції на окремі освітні потреби. Це шостий додаток. І 7-й додаток передбачає збільшення обласного бюджету, яке ми розглядали в питанні про виконання бюджету, ті 50 млн гривень, які у нас є за 9 місяців, 7-й додаток: уточнення доходів. І 8-й додаток – це розподіл зазначених 50 млн гривень між розпорядниками коштів та спрямування субвенції місцевим бюджетам. І 9-й додаток передбачає внесення змін до попередніх рішень про внесення змін до обласного бюджету.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до Ганни Мирославівни?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую, Ганно Мирославівно.

Ставлю на голосування за основу, тому що є пропозиції комісії, можливо, у депутатів. Хто за основу? Прошу визначатись.

За – 64, не голосували – 3: рішення прийнято.

Колеги, ставлю на голосування пропозицію комісії. Вона вам роздана. Достатньо об’ємна. Ви мали змогу з нею ознайомитись. Прошу визначатись.

За – 63, не голосували – 4: рішення прийнято.

Колеги, чи є ще пропозиції у вас? Є. Запишіться для виголошення пропозицій.

Головчук Михайло Михайлович.

М.Головчук – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Сторінка 6 даного рішення, проекту рішення, є такий термін: “поточний ремонт пам’ятника учасника Великої Вітчизняної війни у с.Глибока Богородчанської селищної ради”. Ну, “Велика Вітчизняна” – термін радянський…

О.Сич. Декомунізований.

М.Головчук. Декомунізований. І починаючи з 2014 року, безліч законів України були прийняті, де цей термін замінено на “Друга світова війна”. Прошу скоректувати.

О.Сич. Внести відповідну зміну в термінології.

Ставлю на голосування.

За – 62, не голосували – 5: рішення прийнято.

Іванів Назарій Іванович.

Н.Іванів – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Доброго дня! По додатку номер 8, об’єкт “Капітальний ремонт адміністративних приміщень на вул.Шкільна, 6 у селищі Рожнятів Рожнятівської територіальної громади” прошу проголосувати за зміну розпорядника коштів: з бюджету Рожнятівської селищної територіальної громади для департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури облдержадміністрації, для управління капітального будівництва в Івано-Франківській області. Дякую.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 63, не голосували – 4: рішення прийнято.

Левконович Надія Михайлівна.

Н.Левконович. Доброго дня, шановні депутати! Пане голово, прошу внести зміни до проекту рішення обласної ради “Про внесення змін до обласного бюджету на 2021 рік”, а саме в додатку 8. По головному розпоряднику коштів – департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури облдержадміністрації для управління капітального будівництва в Івано-Франківській області у позиції по спеціальному фонду “Капітальний ремонт покрівлі даху приміщення початкової школи у с.Шевченкове Заболотівської селищної ради Коломийського району Івано-Франківської області”, обсяг фінансування – 715 тис.гривень, змінити на 165 тис. 477 гривень. Доповнити позицію “Капітальний ремонт покрівлі даху сільського клубу в с.Зібранівка Заболотівської територіальної громади Коломийського району” в сумі 549 тис. 523 гривні. Це перше.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 64, не голосували – 3: рішення прийнято.

Наступна пропозиція, пані Надія, прошу.

Н.Левконович. Врахувати у доходах загального фонду обласного бюджету субвенцію з бюджету Заболотівської селищної територіальної громади за КБД 41052300 “Субвенція з місцевого бюджету на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій” за рахунок відповідної субвенції державного бюджету в сумі 549 тис. 523 грн., спрямувати її департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури облдержадміністрації для управління капітального будівництва в Івано-Франківській області по спеціальному фонду “Видатки розвитку” за кодом бюджетної програми 2717363 “Виконання інвестиційних проектів в рамках здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій” для проведення робіт на об’єктах капітального ремонту покрівлі даху приміщення початкової школи у с.Шевченкове Заболотівської селищної ради Коломийського району Івано-Франківської…

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 64, не голосували – 3: рішення прийнято.

Гладун Василь Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Понайда Олег Володимирович.

Голос із залу. Помилково.

О.Сич. Помилково. Федоришин Володимир Євгенійович.

В.Федоришин. (Без мікрофона).

О.Сич. У мікрофон. Шановні колеги! Ніколи не натискайте мікрофон, він автоматично у вас включений. Ви натискаєте і його виключаєте.

В.Федоришин. Я зрозумів. Дякую вам за зауваження.

Шановний пане голово, прошу внести зміни у додаток номер 8 згідно таких пунктів. Поміняти розпорядника коштів. Це “Закупівля металопластикових вікон та дверей для  КНП “Обласний госпіталь” та слідуюче – КНП… капітальний ремонт системи опалення частини корпусу А, тобто, два рішення, яке йде одне за одним на 15 сторінці, поміняти розпорядника коштів. Визнати розпорядником коштів не Коломийську міську територіальну громаду, а департамент охорони здоров’я.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 66, не голосував – 1: рішення прийнято.

Іваськів Андрій Степанович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Колеги, пропозиції проголосовані. Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій.

За – 65, не голосували – 2: рішення  прийнято.

Колеги, наступний блок питань – це програми, тому, якщо бажаєте глибше вникнути, можете пропустити обід, а попрацювати над змістовною частиною програм.

Оголошується перерва на 1 год. Прошу бути в залі о 14 год.

(Перерва 13:00 – 14:00 год.).

О.Сич. Шановні голови фракцій! Взиваю до вашого організаційного сумління: зберіть, будь ласка, членів ваших фракцій для продовження плідної роботи на благо прикарпатської громади. Особливо звертаюся до “слуг”: ви як ніхто маєте бути “слугами правопорядку”.

Шановні колеги! Згідно нашого Регламенту після обідньої перерви проводиться електронна реєстрація присутніх депутатів обласної ради. Прошу увімкнути систему, депутатів прошу зареєструватись, а потім показати по фракціях, хто присутній, хто не присутній.

47 депутатів присутні: сесія повноважна. Прошу показати по фракціях. Реєстрація не передбачає по фракціях?

Голоси із залу. (Без мікрофона).  

О.Сич. Шкода, нехай би громадяни бачили.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Як катастрофічно зростає кількість зареєстрованих! Вже 55. От, що означає, увімкнути у прямому ефірі телебачення “Галичина”. Респект, Ігоре Богдановичу.

Шановні колеги! Продовжуємо нашу роботу, оскільки у нас є кворум, сесія повноважна.

Розглядається питання “Про Програму розвитку місцевого самоврядування в Івано-Франківській області на 2022-2026 роки”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 16 – в окремій брошурі.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Звертаю вашу увагу на те, що ми розпочали розгляд нових програм. Оскільки термін дії попередніх регіональних цільових програм ще не завершений і триває до закінчення 2021 року, то до проектів рішень про затвердження програм на наступні періоди вам додано інформацію про стан виконання діючих програм.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу, Василю Івановичу.

В.Гладій. Шановні колеги-депутати! Шановні присутні, запрошені, телеглядачі!

Вашій увазі пропонується проект Програми розвитку місцевого самоврядування в Івано-Франківській області на період з 2022 до 2026 років.

Відразу хочу нагадати всім нам, що дана Програма діє вже третє скликання. Вперше вона була прийнята у 2010 році і, на мою думку, ця Програма є одна з кращих програм, спрямованих на розвиток місцевого самоврядування, децентралізації влади в Україні.

Дана Програма передбачає 9 додатків. Додаток номер 1 – це перелік підпрограм, які служать для тих чи інших напрямків, для спрямування коштів і виконання відповідних заходів. З  9-ти підпрограм 5 стосуються різноманітних конкурсів. Підпрограма перша – “Обласний конкурс проєктів та програм розвитку місцевого самоврядування”, наступна підпрограма – “Обласний конкурс “Громада кращого довкілля”, третій напрямок – “Краща спортивна громада”, наступний конкурс – “Краща етнокультурна громада” і п’ятий напрямок – конкурс ініціатив місцевих карпатських громад. Ми передбачаємо кошти з обласного бюджету для співфінансування проєктів, які визнаються кращими по відповідних напрямках.

Шостий напрямок – це Фонд обласної ради на виконання депутатських повноважень. Кожен з вас має можливість отримати певну суму коштів на виконання депутатських повноважень. Сьомий напрямок – це “Обмін досвідом та сприяння розвитку місцевого самоврядування”. В даній підпрограмі передбачені заходи на організацію проведення спортивних змагань серед посадових осіб місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад, нагороди, відзнаки, навчання депутатів місцевих рад, членські внески до різноманітних асоціацій, підготовка документів, інформаційних матеріалів тощо.

Восьмий напрямок – це висвітлення роботи органів місцевого самоврядування в засобах масової інформації. І дев’ятий – це розвиток міжнародних, міжрегіональних зв’язків.

Інші додатки з 2-го по 9-й – це положення про проведення тих чи інших конкурсів, а також положення про використання коштів чи порядок відшкодування депутатам обласної ради: Положення про обласний конкурс проєктів, це додаток номер 2, Положення про конкурс “Громада кращого довкілля”, де вже конкретно розписано – додаток 3, 4-й – про конкурс… Положення про конкурс “Краща спортивна громада”, додаток 5 – Положення про конкурс “Краща етнокультурна громада”, додаток 6 – Положення про конкурс ініціатив місцевих карпатських громад, Положення про порядок використання коштів Фонду обласної ради на виконання депутатських повноважень – наступний додаток, порядок відшкодування депутатам обласної ради витрат, пов’язаних з депутатською діяльністю, а також Положення про нагороди обласної ради.

Шановні колеги! Ми з вами приймаємо рамкову програму, не передбачаючи конкретного фінансування на дану Програму. При формуванні проекту обласного бюджету на 2022 рік ми передбачимо відповідне фінансування на дану Програму з наступним розписом даних коштів по підпрограмах на відповідних профільних постійних комісіях обласної ради.

Дякую за увагу.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую, Василю Івановичу. Прошу зайняти своє…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є запитання, так? Будь ласка, включіть мікрофон Галини Василівни Карп.

Г.Карп – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Василю Івановичу, скажіть, будь ласка, на 2021 рік у нас на програми розвитку місцевого самоврядування передбачено в бюджеті, наскільки я зрозуміла з пояснювальної записки, 21 млн гривень. На 2022 рік ми передбачаємо 62,9 млн гривень, тобто, в три рази більше.

Скажіть, будь ласка, яке фінансово-економічне обгрунтування збільшення таких прогнозних видатків? Дякую.

В.Гладій. На 2021 рік в обласному бюджеті передбачено більше 30 млн гривень, 30 млн 640 тис. гривень, з них за 9 місяців поточного року профінансовано 25 млн 641 тис. гривень. Дійсно, збільшення ми плануємо на наступний рік, а вже поточні роки будуть наступні – 10-15 відс. від попереднього року. З чим це зв’язано?

Перше, на обласний конкурс проектів та програм розвитку місцевого самоврядування ми плануємо збільшити співфінансування з обласного бюджету для територіальних громад. Це перший напрямок.

Другий напрямок – “Громада кращого довкілля”, “Краща спортивна громада”, “Краща етнокультурна громада” – конкурси, ми також плануємо збільшити фінансування з обласного бюджету. Зараз це 200 тис. гривень, ми плануємо, щоб це було на порядок вище.

Фонд обласної ради на виконання депутатських повноважень… є рекомендація постійної комісії обласної ради щодо збільшення даного фонду, що також потягне відповідний ресурс.

Висвітлення роботи обласної ради: на весь рік у нас передбачено 2 млн…

О.Сич. Включіть мікрофон для продовження.

В.Гладій. На 2021 рік я маю на увазі. Ми плануємо на наступний рік розглянути можливість збільшення коштів на висвітлення роботи Івано-Франківської обласної ради. Тому це за собою потягне суму коштів, яка є, на наступний рік. Але ви розумієте, що це рамкова програма. Тому при формуванні бюджету ми вже будемо конкретно говорити про кошти по кожній підпрограмі.

О.Сич. Я на продовження запитання Галини Василівни можу сказати, що у попередньому скликанні ми програму продовжували тільки на один рік тільки для того, щоб не “зв’язувати руки” депутатам наступного скликання, одночасно не міняючи цифр. Але деякі цифри ми насправді не міняли по 3-5 років. І вони вже виглядають смішними.

От уявіть собі: ми даємо допомогу, так назву, допомогу засобам масової інформації окремих громад чи районів для висвітлення, бо Програма ж не тільки розвитку обласної ради, а всього місцевого самоврядування області, і ми даємо, насправді, їм “смішні“ кошти: по 10-15 тис. гривень. Ну, ви розумієте, що це “смішні” кошти. Тому, насправді, це вам один приклад. А таких прикладів є багато. Припустимо, вже років 2 чи 3 ми не міняли кількість коштів для виконання депутатських повноважень і так дальше. І так дивишся: в одному напрямку – на пару мільйонів, в другому, третьому, четвертому – і воно, в принципі, збільшується. Тому ми хочемо на старті привести до якогось актуального порядку, а потім кожного року на 10-15 відс. збільшувати, ну, разом з ростом інфляції, цінами і всього решту.

Дякую, Василю Івановичу.

Шановні колеги! Чи є зауваження, пропозиції до Програми?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться для висловлення пропозицій.

Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко. Помилково. Вибачайте.

О.Сич. Помилково?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, ні, є пропозиція.

Увімкніть, будь ласка, мікрофон депутата Мазура. Чомусь не спрацювала кнопка.

Ю.Мазур. Дякую, пане голово. Шановні колеги!

У мене є пропозиція до проекту рішення. Я хочу нагадати колегам про те, що у нас створена депутатська група “Стратегія Прикарпаття”, яка плідно працює, є певні напрацювання. Відтак до підпрограми за номером 9 “Розвиток міжрегіональних, міжнародних зв’язків, залучення інвестицій та проектна діяльність”  в пункті 9.4 додати абзац: “Провести у 2022 році Форум “Стратегія Прикарпаття-2050”. Прошу підтримати.

О.Сич. Зрозуміла пропозиція. Я спілкувався з пані Олександрою Федорук з цього приводу. Я би трошки інакше сформулював. Я би сформулював рамкову назву, рамкову назву – “Проведення форумів, конференцій, семінарів”, щоб ця назва фігурувала вже не тільки на один рік, а щоб вона фігурувала у нашій програмі на весь час дії програми, а кожного року ми, зважаючи на те, які будуть проекти проведення форумів, будемо закладати якісь кошти. Тому я пропонував би в робочому порядку сформулювати цю пропозицію саме так.

Є пропозиція, тому ставлю на голосування за основу. Прошу визначатись.

За – 58, не голосували – 58: рішення прийнято.

І ставлю на голосування пропозицію Мазура. В робочому порядку потім сформулюємо правильне формулювання: “Проведення наукових форумів, симпозіумів, конференцій, семінарів тощо”. Потім уточнимо назву. Але суть пропозиції зрозуміла. Ставлю на голосування.

За – 58, не голосували – 5: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому. Прошу визначатись.

За – 60, не голосували – 3: рішення прийнято.

Шановні колеги! І постскриптум. Ми щойно в перерві з заступниками радились. Чесно кажучи, мене шокує та гора паперів, які ми продукуємо, в час сьогоднішніх інформаційних технологій. Хоча, до речі, уряд проголошує там діджиталізацію, так? От, але ми весь час з нашого бюджету оплачуємо кур’єрські послуги, і нам, знаєте, що шлють? Прийняті постанови, закони Верховної Ради України. Ніби я їх не можу прочитати в інтернеті. А нам їх шлють, і ми їм за це платимо гроші. Але ми з цього прикладу брати не будемо.

Я думаю, що на сьогоднішній день не всі депутати обласної ради готові перейти на електронний документообіг, але, принаймні, почнемо з якогось такого проміжного варіанту. Зберемо пропозиції. І ті депутати, що готові перейти на це, будемо, напевно, думати, щоби закупити планшети, іменні планшети зробимо, загружувати проекти документів, причому загружувати не тільки на сесію обласної ради, але і на засідання комісій і президії, і, принаймні, я думаю, що на третину-половину ми зменшимо обіг паперів. Бо, припустимо, мені сьогодні дівчата з апарату обласної ради приходять і кажуть: ми не годні проводити тендери, тому що ми тендер провели на закупівлю паперу, ціна змінилась, поставщик не хоче поставляти, і наступну сесію ми не маємо, за що проводити. Треба по новому знову робити закупівлю, тендери і все решта. Тобто, напевно, треба помаленьку це переводити в електронний режим.

Усвідомлюю, що цілий ряд депутатів будуть до цього не готові, але ті, що готові, будемо збирати заявки і будемо це робити. Просто, до відома.

Колеги, наступне питання – “Про затвердження обласної програми підтримки сімей загиблих, постраждалих учасників Революції Гідності, учасників бойових дій, осіб, які перебувають чи перебували у складі добровольчих формувань, що утворилися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, та інших громадян, які залучалися і брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення, чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення на 2022-2026 роки”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 17 – в окремій брошурі.

Доповідач: Корженьовський Володимир Михайлович – директор департаменту соціальної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії.

Постійна комісія обласної ради з питань захисту прав учасників і ветеранів АТО/ООС та їхніх сімей рекомендувала до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій комісії.

Пропозиції – у цій ж брошурі.

Колеги, питання планове, поступило вчасно, всі ви його отримали. Є доповідач. Пропоную перейти до запитань.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Зміни, рекомендації? Немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я прошу вибачення, за основу, бо є пропозиції комісії. За основу.

За – 61, не голосували – 2: рішення прийнято.

Колеги, є пропозиції комісії у вас в матеріалах.

Ну, я прочитаю, це невелика пропозиція: в пункті 1.6 переліку заходів, джерел та обсягів фінансування зазначеної програми змінити виконавця з департаменту соціальної політики обласної державної адміністрації на управління обласної державної адміністрації з питань ресурсного забезпечення.

Хто за таку пропозицію? Прошу визначатись. Прошу голосувати.

За – 60, не голосували – 3: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції.

За – 61, не голосували – 2: рішення прийнято.

Колеги, до вашого відома, особливо нових депутатів: дві проголосовані програми – місцевого самоврядування і підтримки учасників Революції Гідності та учасників російсько-української війни. Це найкращі програми в Україні, без перебільшення. Тому депутати всіх скликань, які були причетні до цих програм, і ви, колеги, можете гордитись, що у нас є такі програми.

Наступне питання – “Про затвердження обласної програми підтримки осіб, які брали участь у бойових діях на території інших держав, а також членів їхніх сімей на 2022-2026 роки”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 18 – в окремій брошурі.

Доповідає Корженьовський Володимир Михайлович – директор департаменту соціальної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Питання, знову ж таки, поступило вчасно, планове, всі мали можливість з ними ознайомитись.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так само немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 56, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження обласної комплексної програми соціального захисту населення Івано-Франківської області на 2022-2026 роки”.

Питання, знову ж таки, – планове.

Проект рішення номер 19 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Корженьовський Володимир Михайлович – директор департаменту соціальної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Колеги, перейдемо до запитань.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Є. Прошу записатись для запитань.

Мельничук Василь Іванович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Кажіть щось, Василь Іванович.

В.Мельничук. Перепрошую, то щось техніка спрацювала.

О.Сич. А, Василь Іванович перепрошує, погано працює система.

Бардяк Євгенія Мар’янівна. Теж перепрошує? Щось там між вами двома, ви поряд сидите, щось не так, я бачу.

Дебенко Ігор Богданович теж перепрошує? Ні, не перепрошує.

І.Дебенко. Два короткі запитання. По першому пункту підпрограми 5 пункт “Фінансова підтримка громадських об’єднань”: 700 тис.гривень пропонується на наступний.., і так кожного року зі збільшенням. На яких умовах розподіляються ці кошти? Перше запитання.

І друге запитання по четвертому пункту. Є пункт “Виплата матеріальної допомоги громадянам, яким виповнилось 100 і більше років”. Також ми бачимо: кожного року 400 тис.гривень передбачено на це, кошти. Скільки таких громадян, орієнтовно, є щороку? І яка сума такої допомоги?

В.Корженьовський. Дякую. З вашого дозволу, я почну з другого питання. Минулого року було виплачено 36 або 37 особам. Через то ми закладаємо таку орієнтовну суму, – 400 тис. гривень. Ви знаєте, що зміни пройшли у 2018 році. На виїзній сесії у Снятині було дано доручення виплачувати 10 тис. гривень на одну людину. Ми продовжуємо зараз виплачувати кожній особі, хто звернувся до нас, тобто, це пакет документів.

По першому питанню щодо громадських організацій. Значить, є порядок використання коштів, створена комісія, на умовах конкурсу туди входять представники громадських організацій, осіб з інвалідністю, воїнів АТО, інших. Тобто, ми максимально постарались включити в комісію якраз громадськість. І визначається по різних напрямках підтримки громадської діяльності, статутної діяльності, різні напрямки. Відповідно виставляється на обговорення, представлення конкурсів, обговорення і захист конкурсів, проектів. Дякую.

О.Сич. Володимире Михайловичу, у мене є дві пропозиції. Одна – аби до тої конкурсної комісії був введений представник комісії з питань соціального захисту обласної ради.

І друга пропозиція: передбачити програму на період, щоб Дебенко дожив до 100 років.

Івасик Василь Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Здивовано дивиться, значить, помилково.

Колеги, дякую. Запитання завершились. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Пропозицій немає? Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 60, не голосували – 3: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про Програму державного моніторингу у галузі охорони  атмосферного повітря зони “Івано-Франківська” на 2021-2025 роки”.

Проект рішення номер 20 – в окремій брошурі.

Доповідач: Пліхтяк Андрій Дмитрович – начальник управління екології та природних ресурсів обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Постійна комісія з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій рекомендувала до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозиції комісії.

Пропозиції – у цій ж брошурі.

Колеги, чи є запитання до Андрія Дмитровича?

Програма нова, такої раніше не було, оригінальна, частково вже депутат Ткач порушував деякі питання, можете поцікавитись у розробників.

Є запитання, бачу. Запишіться для запитань.

Князевич Володимир Романович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково? Іванів Назарій Іванович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

Н.Іванів. Ні, не помилково. Андрій Дмитрович, у мене запитання. Згідно цієї програми планується встановлення 15 постів, наскільки мені пам’ять не зраджує. Так?

А.Пліхтяк. 14.

Н.Іванів. 14 і 1 мобільний, так?

Скажіть, будь ласка, мене як жителя Брошнів-Осади і депутата від того округу цікавить, коли приблизно очікується встановлення такого поста безпосередньо в Брошнів-Осаді? Оскільки зараз ми чуємо про те, що завод планує будівництво нового заводу з виробництва смоли,  44 тис. тонн формальдегідної смоли. І нас цікавить, коли буде такий пост, що зможе  безпосередньо інформувати в онлайн-режимі населення про стан екології у Брошнів-Осаді. Дякую.

А.Пліхтяк. Безпосередньо в першу чергу планується по даній програмі встановити 4 пости спостереження фіксованих вимірювань. Це місто Галич, Долина, Коломия, Рогатин. Це стаціонарні. І в другу чергу, це приблизно 2023 рік, пункти спостереження населених пунктів Брошнів-Осада, Бурштин, Долина, Надвірна, Ямниця, Саджава, Вербилівці, Тустань, Княжолука, Небилів. Це всі пости в межах санітарно-захисних зон, біля санітарних зон великих підприємств-забруднювачів, найбільших, які є на території області.

О.Сич. Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Шановний Андрію Дмитровичу! Я вже вас запитував на комісії, ще раз запитаю. Дивіться: все-таки у нас тут роздані… дуже гарна карта є, де будуть ці пости розміщені. Ну, але як на мене, трошечки неправильно ви все-таки плануєте їх розмістити. Найбільшим забруднювачем є Бурштинська ТЕС: 110 тис. тонн. Там уже дальше йде Калуш – 10 тис.тонн, вже по трошечки. Але ви тільки 6 постів… північно-західні вітри якраз накривають той район: Тисмениця, Снятин, туди дальше – Городенка. І в тій частині ні одного поста немає. Я перепрошую. Якщо неможливо стаціонарні, я розумію, може би тоді збільшити кількість пересувних цих постів. Але ця зона не накрита. А найбільше дує в ту частину. Дякую.

А.Пліхтяк. При формуванні і визначенні місць розташування постів якраз і були враховані дані нашого гідрометеоцентру, дані спостереження за станом атмосферного повітря, статистичні дані, а також кількість жителів і розташування  найбільших підприємств-забруднювачів. Так само враховувалась роза вітрів.

Що стосується безпосередньо визначення розміщення постів спостереження, порядок визначення місць визначені наказом Міністерства внутрішніх справ, тобто, вони визначені згідно порядку і затверджені, погоджені Міністерством захисту довкілля.

Голос із залу. (Без мікрофона).

А.Пліхтяк. Міністерства внутрішніх справ, тому що гідрометеоцентр відноситься до сфери управління Міністерства внутрішніх справ, і було враховано, тобто, питання моніторингу і так дальше в тому числі належить до повноважень гідрометеоцентру. Тому Міністерство внутрішніх справ. Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України був затверджений порядок формування програми моніторингу зони “Івано-Франківська”, державного моніторингу. Тому якраз і передбачено згідно рози вітрів поставити один пост спостереження – Рогатин, один – Галич. Ми будемо бачити безпосередньо картину Бурштинської ТЕС…

О.Сич. Шановні колеги! Зрештою, все у нашій силі. Якщо ситуація буде змінюватись, ми будемо бачити, скажімо, моніторинг буде показувати навантаження в якихось напрямках. Ну, в нашій силі вносити зміни до програми.

Іваськів Андрій Степанович.

А.Іваськів – депутатська фракція “Батьківщина”. Шановний Андрій Дмитрович! Дуже дякую вам, що ви цю програму підготували. Ми ще починали з нею працювати в тій каденції. Але питання такого роду в контексті того, що говорив Роман по цій схемі. Чи вона може бути підкоректована з часом, коли будемо розуміти, чи є якісні показники, іменно впливу середовища викидів Бурштинської ТЕС? І також чи не замало тих постів, які будуть в районі такого серйознішого, більш активного викиду Бурштинської ТЕС? Я маю на увазі, я бачу, є і Коломия. Але де Коломия, а де Бурштин, а де всі інші населені пункти? Дякую.

А.Пліхтяк. Що стосується безпосередньо Бурштина, то давайте я вам поясню. Санітарно-захисна зона – 3 км. Є роза вітрів і є розсіювання забруднюючих речовин. Є такі показники, які не впливають на місця встановлення постів спостереження. Законодавство передбачає в подальшому, враховуючи те, що на території області такої системи моніторингу не було, законодавство передбачає в подальшому в разі виявлення якихось інших обставин і так дальше коригувати встановлення постів або додавати інші пости і встановлювати… змінювати місця розташування.

О.Сич. Кукурудз Ростислав Степанович.

Р.Кукурудз. Шановний пане Андрію! Я теж про те. Дивіться: ви тільки що озвучили, що одним з критеріїв розміщення постів є кількість населення і кількість об’єктів, які роблять викиди. Мені здається, що м.Івано-Франківськ має найбільшу кількість населення, і автомобілів у м.Івано-Франківську є найбільше, ніж в інших містах. Жодного, жодного, колеги, об’єкта у м.Івано-Франківську немає. Я не готовий за це голосувати як депутат від міста Івано-Франківська, тому що ви поставили в Рогатині і у Вербилівцях, на відстані 10 км – 2 пости. А в Івано-Франківську ви не поставили жодного.

Другий нюанс. Ви в тому місці, де є найбільше скупчення туристів, де, напевно, вони би хотіли знати про стан забрудненості повітря, тобто Яремчанська курортна зона. Ви теж не поставили жодного об’єкта. Натомість ви десь поставили його у Саджаві. Ну, можливо, ви маєте аргументи, але… ну, як би…

О.Сич. Агов, чекайте! Та хлоп зараз скаже.

А.Пліхтяк. Даю аргумент. По місту Івано-Франківську згідно постанови Кабінету  Міністрів України № 827, якщо кількість жителів в населеному пункті становить більше 250 тис., а для Івано-Франківської ОТГ це становить більше 250 тис., така територія відноситься до агломерації. У назві програми звучить “зони “Івано-Франківська”. Тобто, “Івано-Франківська” зона включає в себе всю територію Івано-Франківської області, крім Івано-Франківської ОТГ. Івано-Франківська ОТГ має розробити для себе окрему програму моніторингу якості атмосферного повітря. Нас стосується ця програма, стосується тільки Івано-Франківської зони.

Що стосується безпосередньо встановлення пунктів… постів спостереження в Яремчанській зоні, якраз по розі вітрів і так дальше, є Саджавка. Крім того, ця програма погоджується з Міністерством, де ці всі питання розташування постів спостереження пов’язуються в загальному в цілому  по Україні.

О.Сич. Тому готовність не голосувати змініть на готовність голосувати.

Колеги, запитання завершились.

А.Пліхтяк. Окрема програма має бути для м.Івано-Франківська.

Голос із залу. (Без мікрофона).

А.Пліхтяк. Ні, не тут. Місто має саме затвердити цю програму.

Голос із залу. (Без мікрофона).

А.Пліхтяк. Область – зона, а місто – агломерація… Ні, так це законодавством передбачено, Ростислав Степанович.

О.Сич. Шановні колеги! Завершились запитання.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Є. Запишіться, будь ласка. За вашою логікою тоді ми повинні, скажемо, в наших програмах передбачати все до найменшого населеного пункту, а вони не повинні приймати програму. Так вони теж повинні програми приймати. У них власні бюджети є. І бюджет м.Івано-Франківська значно більший, як бюджет області, зокрема у розвитковій частині.

Левконович Надія Михайлівна.

Н.Левконович. У мене питання просто є наступне. Дивлячись на м.Долину, яке є включено до цього переліку, я дійсно хотіла би мати… почути хоча би аргументацію, але вже запізнилась із запитанням. Все ж таки там об’єктів, які би максимально забруднювали саму територію… середовище самого міста Долини чи Долинської ОТГ, таких немає стратегічних. Більшість з них є розміщені трошки більше на трасі в сторону Калуша, це якраз Брошнів-Осадська ОТГ. Там, де якраз у нас є ці великі об’єкти: заводи з деревообробної промисловості “Крона”, які найбільше якраз і створюють екологічну проблему.

Можливо, доречно все ж таки повернутись до внесення якихось пропозицій і до опрацювання цієї ж програми? Дякую.

О.Сич. …у мене є пропозиція разом попрацювати з Надією Михайлівною, можливо,  з виїздом на місце.

Прокоментуйте, якщо можете. Але це не виключає пропозиції виїхати на місце.

А.Пліхтяк. Обов’язково. Програмою передбачається встановлення 10 автоматизованих  постів спостереження за якістю атмосферного повітря на межах санітарно-захисних зон підприємств таких населених пунктів: Долина – це підприємство “Долинанафтогаз”, Бурштин – це Бурштинська ТЕС, Надвірна – це “Надвірнанафтогаз”, селище Брошнів-Осада – це “Кроно-Україна”, Ямниця, Саджава, Вербилівці, Тустань – це є “Ґудвеллі”, Княжолука, Небилів. Це передбачено цією програмою.

О.Сич. Кукурудз Ростислав Степанович.

Р.Кукурудз. Шановні колеги! Ну, більшість нас з вами все-таки мешкають у м.Івано-Франківську, і все-таки я думаю, що незнання чи нерозташування об’єктів моніторингу повітря в нашому місті воно не зовсім, не зовсім відповідає інтересам більше, ніж 250 тис. мешканців Івано-Франківська. Тому мені здається, ну, якщо не можна це зробити у м.Івано-Франківську по якимось там чиновничо-бюрократичним перепонам, то можна це зробити на в’їзді у м.Івано-Франківськ, на в’їзді в Івано-Франківську територіальну громаду. Можна знайти вихід з цієї ситуації, якщо хотіти. Тому моя пропозиція все-таки підтримати цей проект рішення за виключенням пункту 2 чи підпункту 2.1, і все-таки доопрацювати підпункт, що стосується розміщення та кількості пунктів спостереження по постах. Закликаю це зробити всіх мешканців нашого міста. Дякую.

О.Сич. Мені, звичайно, може бракувати освіти, але мені здається, що те, що я зрозумів, то я зрозумів зі слів доповідача, що згідно закону такі величезні населені пункти як місто Івано-Франківськ потребують розробки окремої програми. Ну, я це зрозумів. Може мені не хватає освіти, я не знаю.

Правильно я зрозумів, чи ні, Андрію Дмитровичу?

А.Пліхтяк. (Без мікрофона).

О.Сич. Каже, що правильно.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Одну хвильку! Іваськів Андрій Степанович.

А.Іваськів – депутатська фракція “Батьківщина”. Ну, не знаю, чи більшість депутатів, чи не більшість живе в Івано-Франківську, але я точно знаю, що громада Бурштина і Галича, і Рогатинщини будуть дякувати нам за прийняття такої програми…

О.Сич. І Древнє місто Галич.

А.Іваськів. І Древнє місто Галич обов’язково. Поясню чому. Тому що наша ініціатива, нашої фракції у міській раді вже хотіла на слідуючий рік робити такі речі, як встановлювати цей пункт моніторингу у нашому місті. Для чого? Повторю. Для того, щоб мати певну правильну аналітику між тими показниками, які офіційно дає Бурштинська ТЕС, у них теж є відділ аналітики, які вони мають доповідати, коментувати і давати певні матеріали для того, які є забруднення. По їх даних у нас все добре, у нас все гарно. І коли було те, що я повторююсь, говорив на трибуні, коли була екологічна інспекція, то там фактично зауважень немає, що ми дихаємо гарним повітрям, ніякого забруднення немає. Це нам дає можливість робити аналітику порівняльну, і я щиро дякую. Прошу підтримати, і ще раз дякую Андрію Дмитровичу, що він ці речі довів до логічного завершення, які ми ще почали в тій каденції. Дякую.

О.Сич. Олександр Леонідович Шевченко. Будь ласка, увімкніть мікрофон.

О.Шевченко – депутатська фракція політичної партії “За Майбутнє”. Добрий день, шановні друзі! Для того, ви знаєте, щоб очистити повітря і розрідити таку атмосферу суцільної забрудненості, пропоную купити дирижабль, і він буде мобільним вимірювачем забруднюваності. Ну, це так, як кажуть, для гумору. Дякую.

О.Сич. Андрій Дмитрович, пропозиція: не тільки мати пересувний автомобіль, а мати пересувний дирижабль.

Шановні колеги! Ми завершили обговорення. Ставлю на голосування проект рішення за основу.

За – 58, не голосували – 6: рішення прийнято.

Колеги, чи є пропозиції? Депутата Кукурудза була пропозиція, якийсь там пункт виключити. Будь ласка, озвучте вашу пропозицію.

Р.Кукурудз. Дякую. У мене є пропозиція: все-таки підтримати цей проект рішення за виключенням пункту 2.1, що стосується розміщення та кількості пунктів спостереження. Відправити його на доопрацювання з врахуванням, ще раз повторюю, інтересів мешканців Івано-Франківської ОТГ.

О.Сич. Даруйте, не можна один пункт відправити на доопрацювання. Або програму треба відправляти на доопрацювання, або давати конкретні пропозиції щодо вдосконалення програми. Один пункт ми не можемо відправляти на доопрацювання.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Олександр Леонідович обіцяє для Івано-Франківська купити один дирижабль, і тоді ваші пропозиції знімаються.

Р.Кукурудз. Ні, мої не знімаються. Дякую.

О.Сич. Знімаєте? Ну, порозумійтесь у перерві з Олександром Леонідовичем, я думаю, що з Франківськом буде все нормально.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, ставлю на голосування проект рішення в цілому. Прошу визначатись.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А, є пропозиція комісії? Чи є ще чиїсь пропозиції?

Королик руку піднімає. Може він хоче пропозицію? Ти про Франківськ чи про Ганьківці, Ганнусівку?

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Але була пропозиція Кукурудза. Мені підказують колеги:  коректно буде по відношенню до колеги-депутата поставити на голосування. От, колега пропонує один пункт відправити на доопрацювання. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 22, утримались – 4, не голосували – 38: рішення не прийнято.

Колеги, є пропозиції комісії. Ставлю на голосування пропозиції комісії. Отже, комісія з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій пропонує таку… викласти Паспорт програми державного моніторингу в галузі охорони здоров’я, атмосферного повітря зона “Івано-Франківська” в новій редакції, редакція додається. Тобто, колеги, я так зрозумів, що після засідання комісії було доопрацьовано програму, ми зобов’язані згідно Регламенту розглядати ту, яка поставлена на сайті, але в процесі роботи доопрацьована, тому пропонується прийняття в новій редакції.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. А чого? Паспорта, не програми, а Паспорта програми в новій редакції.

Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 49, не голосували – 15: рішення прийнято.

Колеги, більше немає пропозицій?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 55, утримався – 1, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про регіональну цільову програму підтримки книговидання на 2022-2026 роки”.

Проект рішення номер 21 – в окремій брошурі.

Питання – планове.

Доповідає Лакіза Ірина Миколаївна – в. о. начальника управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії.

Комісія обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики рекомендувала до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій.

Пропозиції  – у цій же брошурі.

Колеги, питання планове, поступило вчасно, заздалегідь, тому пропоную перейти до запитань.

Чи є запитання до доповідача, доповідачки?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є.  Запишіться для запитань.

Слободян Любомир Ярославович.

Л.Слободян. Помилково.

О.Сич. Помилково. Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко. Шановна Ірино Миколаївно! В контексті програми, якщо ми говоримо, що наші органи державної влади до сьогоднішнього дня до кінця не можуть перейти на електронний документообіг, то в програмі ми з вами ще у 2016 році перейшли до формування електронної бібліотеки і закупівлі електронних версій книг на електронних носіях.

Я бачу, що в проекті нової програми ви пропонуєте щороку по 125 тис. гривень виділяти на цей пункт. І у мене запитання: за минулі роки, бо я розумію, що мало би бути вдосталь, в принципі, закуплено електронних книг для обласних та районних бібліотек. Власне, на що ці кошти планується виділяти? Чи зараз виділяються, яким чином наповнюються, власне, електронні носії? Чи придбавається електронна література? І ще одне запитання в контексті програми: яке співвідношення між закупівлею та виданням книг по програмі в цілому? Дякую.

І.Лакіза. Дякую за запитання.

Щодо першого, так, дійсно, нами закуповуються електронні книжки. На електронних носіях забезпечені твори наших прикарпатських авторів. Вони розповсюджуються у заклади освіти, бібліотечні заклади. Цього року були закуплені книжки, планується також і на наступні 5 років придбання.

Перепрошую, друге запитання.

О.Сич. Пропорція між придбанням і виданням.

І.Лакіза. На жаль, не можу цього сказати.

О.Сич. Ну, в робочому порядку проінформуєте Дебенка Ігоря Богдановича.

Карп Галина Василівна.

Г.Карп – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Скажіть, будь ласка, у плані видання на 2021 рік я не бачу книжки Степана Пушика “Історія села Вікторів”. Завдяки бажанню депутата з обласного бюджету було виділено 15 тис. грн. на фінансування цієї книжки, на її видавництво. Всього вартість коштує біля 150 тис.грн.

Скажіть, будь ласка, чи подавалась книга на книговидання з обласного бюджету? Дякую.

І.Лакіза. Всі пропозиції, які були надані для експертної ради, були прийняті до розгляду. А ті, що не прийняті, ті не видавались.

О.Сич. Ну, або не була, або, очевидно, комісія її не прийняла до розгляду.

В робочому порядку, знову ж таки, дасте відповідь Галині Василівні, чи така книжка взагалі подавалась для розгляду.

Колеги, запитання завершились. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Є. Запишіться, будь ласка.

Сідайте, будь ласка, Ірино Миколаївно.

Кизимишин Назарій Михайлович.

Н.Кизимишин. Шановні колеги! Не встиг також задати питання. Але є таке побажання до нашого управління, щоб також звернули увагу на якусь діджиталізацію книг, тому, наприклад, таке питання, як аудіокниги, воно дуже зручне, коли людина чи їде на роботу, чи там перебуває у транспорті, чи через якісь гарнітури, займається спортом, можна слухати аудіокниги і получати потрібну інформацію.

Я думаю, що це питання потрібно розглянути, тому що книга – це джерело знань. І я думаю, що наша література українська, вона дістане більшу популяризацію через такий вид… такий вид викладання інформації. Дякую.

О.Сич. Слободян Любомир Ярославович.

Л.Слободян – депутатська фракція “Батьківщина”. Питання приведення в цифрову форму бібліотечного фонду, воно вже назріло давно, і роки 3, і на базі нашого Центру ми починаємо цим займатись. В принципі, проблем… величезний бібліотечний фонд, який є в області, в тому числі бібліотечний фонд, який є у вузах, навчальних закладах, оцифрувати не є чимсь складним. Це, звичайно, виникає одне основне питання: на базі якого сервера, і де буде розміщена ця вся цифрова бібліотека у вільному доступі? Я думаю, що є доцільно на майбутнє просто опрацювати питання, де буде розміщено цей цифровий пристрій, в якому будуть зберігатись ці всі оцифровані бібліотечні фонди, виділити один раз на це гроші, і половину роботи ми безкоштовно зробимо, ми самі оцифруємо ці всі книжки.

О.Сич. Колеги, звертаю вашу увагу, ми знову виходимо за межі розглядуваного питання. У нас питання про програму книговидання, на яку ми виділяємо кошти, закуповуємо книги актуальні, сприяємо виданню, а ви вже говорите, перейшли на питання оцифрування бібліотек. Це абсолютно інше питання. Можна розробити програму і розглядати її.

Шановні колеги! Завершилось обговорення. Ставлю на голосування проект рішення за основу.

За – 55, не голосували – 8.

Є пропозиція комісії з питань культури, духовності та інформаційної політики такого характеру: вилучити пункт 4 з проекту рішення “Про регіональну цільову програму підтримки книговидання на 2022-2026 роки”, та вважати відповідно  пункт 5 пунктом 4.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Там є пункт, що визнати рішення про затвердження попередньої програми недійсною, є некоректним, тому що насправді, я ще раз наголошую: програми чинні, дійсні до кінця 2021 року. А ці програми, що ми приймаємо, почнуть діяти з початку 2022 року. Тому цілком закономірно, що пункт 4 треба виключити.

Ставлю на голосування пропозицію комісії.

За – 52, не голосували – 11: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 56, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про регіональну цільову програму “Просвіта: XXI століття” на 2022-2026 роки”.

Проект рішення номер 22 – в окремій брошурі.

Доповідає Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

На виконання доручення постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, шановні колеги, вам також надано фінансовий звіт Івано-Франківського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства “Просвіта” імені Т. Шевченка за 2017-2021 роки. Там є всі цифри. Можете дивитись, аналізувати, робити для себе висновки.

В.Федорак. Є представники “Просвіти” в залі.

О.Сич. Шановні колеги! Питання – планове, поступило вчасно. Ви мали змогу з ним ознайомитись. Пропоную перейти до запитань.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення, бажання взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Ставлю на голосування за основу. Прошу визначатись.

За – 47, утримався – 1, не голосували – 15: рішення прийнято.

Є пропозиції, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Увімкніть, будь ласка, мікрофон депутатки Бардяк Євгенії Мар’янівни.

Є.Бардяк. Мені здається, що у мене тут конфлікт інтересів, і тому я не беру участі у голосуванні.

О.Сич. Зафіксовано.

Колеги, чи є пропозиції до програми?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення в цілому. Прошу визначатись.

За – 44, не голосували – 18: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про регіональну цільову програму розвитку малого та середнього підприємництва в Івано-Франківській області на 2022-2023 роки”.

Проект рішення номер 23 – в окремій брошурі.

Доповідає Попович Володимир Васильович – заступник директора департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань бюджету,  соціально-економічного розвитку та інвестицій і з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Питання – планове, поступило вчасно, мали можливість з ним ознайомитись депутати заздалегідь. Пропоную перейти до запитань.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань? Колеги, чи є бажання взяти участь в обговоренні, висловити пропозиції і зауваження?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 47, утримався – 1, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про регіональну цільову програму розвитку міжнародного співробітництва та промоції Івано-Франківської області на 2022-2026 роки”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 24 – в окремій брошурі.

Доповідає Макота Галина Зенонівна – в. о. начальника управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Колеги, питання – планове, поступило знову ж таки завчасно.

Чи є запитання, пропозиції, зауваження?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Прошу записатись до запитань.

Кукурудз Ростислав Степанович.

Р.Кукурудз – депутатська фракція політичної партії “Європейська Солідарність”. Пані Галино, а скажіть, будь ласка, на 2022 рік ви плануєте орієнтовно 6,7 млн гривень на цю програму. А який був бюджет цієї програми в 2020, 2021 році, і відповідно які успіхи? Тобто, що ми отримали за свої 6 чи 7 млн гривень, ми, як область, маю на увазі? Дякую.

Г.Макота. Дякую за запитання. Справа в тому, що ми вперше цього року плануємо таку суму, закладаємо на програми орієнтовно 6 млн гривень щороку. В попередній рік наша програма була 600 тис. грн. профінансована, але цього року ми закладаємо 5 млн гривень на співфінансування проектів міжнародної технічної допомоги.

Тому основна частина цих коштів – це буде співфінансування проектів МТД.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Зауваження?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 57, не голосували – 5: рішення прийнято.

Колеги, постфактум, аби не збивати темп обговорення, голосування. Ну, чесно кажучи, ми так гарно святкуємо День української мови, писемності, “рвемо на своїх грудях сорочки”, але ми кинулись в іншу крайність. Після русифікації кинулись в англізацію нашої мови. Ви в курсі взагалі, що слово “промоція” означає?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Це надання вищого ступеня, переходу до вищого ступеня, зокрема навчальних закладів. А ми кажемо про промоцію регіону. Що, не можна вжити українського слова “популяризація”? Ви в курсі, що означає слово “імідж”? – Імітація, тобто, не справжній образ людини, а імітація того, що вона хоче показати перед іншими людьми. А що не можна вжити українського слова “образ”, “покращення образу Івано-Франківського регіону”? Тому що іноземці будуть читати: імітація образу українського регіону.

Просто я це так, знаєте, як побажання. Ну, у нас таке величезне багатство української мови, я вже навіть давав завдання під час засідання президії. От, у нас там такі скарби, що при бажанні, там що хочеш можна знайти. І не треба запозичати інші слова з інших мов, зокрема домінуючої у світі колоніальної мови. Бо це новітній неоколоніалізм, мовний, лінгвістичний.

Так, просто до слова кажучи.

Наступне питання – “Про регіональну цільову програму розвитку туризму в Івано-Франківській області на 2022-2026 роки”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 25 – в окремій брошурі.

Доповідає Макота Галина Зенонівна – в. о. начальника управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Колеги, знову ж таки, питання поступило завчасно, планово. Депутати мали можливість з ним ознайомитись і громадськість так само.

Чи є запитання до доповідачки?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань.

Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так само немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 55, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про регіональну цільову програму “Розвиток архівної справи в Івано-Франківській області” на 2022-2026 роки”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 26 – в окремій брошурі.

Доповідає Харук Любомир Степанович – заступник директора державного архіву Івано-Франківської області.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Колеги, так само: питання поступило завчасно, планово.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Одну хвильку, у мене є… Дайте програму, будь ласка.

Пане Любомире, у попередньому році скільки в нашій обласній програмі було передбачено на фінансування цієї програми?

Л.Харук. За попередній рік 730 тис. гривень.

О.Сич. 730 тис. гривень. Тепер ви ставите 3 млн. 770 тис. гривень.

Колеги, от я вас питаю: нам під силу?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Перше. Друге, це державна структура. Держава дає щось чи ні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я розумію, що ремонт приміщення. Держава щось дає? Ну, це ж державна структура! Архіви – це державна структура. Держава нічого не дає на утримання своєї структури!

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я не тому, щоб не приймати, очевидно, що  приймати треба, але треба трошки розуміти і порядок цифр і ситуацію. Дуже багато своїх повноважень держава кинула напризволяще. Я можу назвати цілу купу програм, де ми даємо фінансування, програма ніби державна, а держава нічого не дає.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. То може тоді не треба давати, як каже Левицький? Видить, що ми дамо, то вони й не дають.

Колеги, чи є ще запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні, висловити пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 53, утримались – 2, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження обласної цільової соціальної програми розвитку фізичної культури та спорту на 2022-2026 роки”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 27 – в окремій брошурі.

Доповідає Лисейко Костянтин Володимирович – заступник начальника управління спорту обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Колеги, чи є запитання до доповідача?

Є. Запишіться для запитань.

Кизимишин Назарій Михайлович.

Н.Кизимишин – Калущина, в/ о № 5. Костянтине, скажіть, будь ласка, я бачив, у програмі є один такий підпункт: цифровізація галузі спорту в цій програмі. Можете сказати, що саме це передбачає, і які будуть в майбутньому заходи проводитись по цій програмі? Дякую.

К.Лисейко. Дякую за запитання. Є такий, скажемо, як електронний реєстр спортивних споруд, електронний документообіг між… листування між організаціями, і відповідно даний пункт буде передбачати фінансування цих заходів. Дякую.

О.Сич. Бардяк Євгенія Мар’янівна.

Є.Бардяк – депутатська фракція “Батьківщина”. Скажіть, будь ласка, я бачу в пункті 1.4 на наступні 5 років для розвитку спорту у сільській місцевості з 600 млн гривень передбачено тільки 2 млн гривень. Чому така зневага до розвитку спорту у сільській місцевості?

Це перше питання. Друге питання. В той же час ви закладаєте понад 27 млн гривень на розвиток комунального закладу “Волейбольний клуб”, який ще навіть не створений.

І третє питання. Пункт 4.2: на спортивні майданчики передбачено близько 10 млн гривень. Підкажіть: яка пріоритизація буде будівництва цих майданчиків, на яких територіях, адже їх лише 20 приблизно? Прошу.

К.Лисейко. Дякую за запитання. Ну, перше питання про сільський спорт, говоримо так. Доводжу до вашого відома, що в кожній територіальній громаді є створені свої відповідні відділи молоді і спорту, і це їхнє перше завдання. Завданням управління спорту є підготовка  спортсменів збірної команди області до складу збірної команди України. Але ми підтримуємо, є така громадська організація “Колос”, фізкультурно-спортивна, яка займається розвитком фізичної культури і спорту серед сільського населення, і відповідні кошти передбачені на реалізацію цих заходів.

Друге питання повторіть, будь ласка, бо я…

Голос із залу. (Без мікрофона).

К.Лисейко. Волейбольний клуб – це більш таке перспективне питання. Ми ще плануємо його створювати. У нас на сесії був присутній президент Федерації волейболу України, якого нагороджували. Я хочу сказати, що Івано-Франківщина представлена у всіх професійних волейбольних лігах чоловічих практично і так само в жіночих. І є думка і бажання створити десь може в перспективі за час дії реалізації цієї програми такий волейбольний клуб у нас, на  Прикарпатті.

О.Сич. Я би рекомендував все-таки закласти на сільський спорт 600 млн гривень. Немає значення, що їх немає в обласному бюджеті, у нас всього бюджет розвитку 600 млн гривень. Але закладіть 600 млн гривень, нехай люди тішаться, що ми спорт розвиваємо в сільських районах.

Шановні колеги! Ми так говоримо, знаєте, ніби у нас, крім обласного бюджету, немає взагалі ні районних, ні сільських, ні міських бюджетів. От в кожному селі повинні робити найменші дрібниці саме ми, депутати обласної ради. Я розумію, що вам хочеться сподобатись своїм виборцям. Але адекватно дивіться на ситуацію. У нас є система органів місцевого самоврядування. Кожен з них має свої повноваження. Наші повноваження, обласної ради, – утримати обласні заклади, а не в селах.

Гораль Ліліана Тарасівна.

Л.Гораль. Костянтине Володимировичу, минулого року в університеті нафти і газу відкрито було великий комплекс споруд – стадіон, манеж для розминки. Чому серед виконавців ми не бачимо університету технічного Івано-Франківського? І це би, напевно, скоротило багато видатків на інші програми.

К.Лисейко. Ну, наскільки мені відомо, даний проект фінансувався з державного бюджету. Так, ви маєте на увазі про спорткомплекс ім. Ґемби, цілий ряд?

О.Сич. Не тільки з державного, але й з обласного.

К.Лисейко. Але й з обласного, так.

О.Сич. І, до речі, коли починав фінансуватись, при колишньому, як тепер називають, “злочинному режимі”. І левова частка робіт була зроблена саме тоді. І тоді блямби не було “Велике будівництво”. Вже потім її повісили.

Голос із залу. (Без мікрофона).

К.Лисейко. Ну, дійсно, ми внесено тоді зміни до даного пункту і включимо національний технічний університет нафти і газу. Дякую.

О.Сич. Гладун Василь Васильович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

(Сміх у залі).

О.Сич. Там, біля “Козацького острова” не треба ніякої волейбольної площадки побудувати?

Голос із залу. Я не маю відношення до “Козацького острова”.

О.Сич. Помилково. Дякую, друзі. Запитання завершені.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні питання? Є. Запишіться, будь ласка.

Волошин Сергій Ярославович.

С.Волошин. Доброго дня, колеги! Пане Костянтине, підкажіть, будь ласка, яке ваше ставлення, бачення, перепрошую, я не встиг у запитаннях поставити питання, стосовно фізкультурного диспансеру, який знаходиться на вул. Матейки?

О.Сич. Фізкультурний диспансер по вул. Матейки.

С.Волошин. Ваше бачення. Ми знаємо, що зараз є питання по цій структурі. Його десь там хочуть реорганізовувати, об’єднувати, переносити в інше місце.

К.Лисейко. Фізкультурно-оздоровчий диспансер зараз перебуває у підпорядкуванні  департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської обласної державної адміністрації. І тому… Ну, я вважаю, що такі заклади мали би перебувати, в принципі, як є, скажемо так, досвід по державі, вони перебувають у підпорядкуванні, ну, в даному випадку управління спорту, спортивної галузі на території області. Ми звертались до департаменту охорони здоров’я, але ще на даний час питання не вирішено. Він потрібен однозначно, я вважаю, для нашої області, він такий єдиний, тому що спортсмени, які беруть участь у змаганнях, повинні проходити медогляди у відповідних фахівців, і такі заклади однозначно потрібні.

О.Сич. Шевченко Олександр Леонідович.

О.Шевченко. Шановний виступаючий! От ви сказали, що там ви готуєте для якихось чи будете готувати для великих чемпіонатів України якихось спортсменів. Можливо, то і не по суті, але я знаю, що зараз є жіноча команда з Прикарпатського університету з волейболу, яка не має ні м’ячів, ні форми, нічого. Може нам, обласним депутатам, спробувати їм допомогти? Вони грають у Вищій лізі, не у Суперлізі, а у Вищій. Просто я так розібрався. Чим міг, я допоміг, зрозуміло, зі своєї сторони зразу. Але ми говоримо про якісь химерні речі, про якісь команди, які колись будуть створені з когось, а сьогодні є люди, які представляють і виграють на міжобласних різних там турнірах, захищають інтереси нашої області. Можливо, та команда і належить Прикарпатському університету, там, де керівник Цепенда. Але якщо вони не можуть самі допомогти, то давайте ми включимось, хоч допоможемо. То невеликі суми для того потрібні. А це вже реальні гравці, які наповнюються з цілої області. Фактично там ті люди, які виступають, дівчата, вони є з цілої області. Тобто, я рахую, що обласна рада могла би допомогти їм в цьому.

Так само я зараз дивлюся, в якому жалюгідному тренувальному процесі це відбувається. Ну, мені то не дуже так холодно, плюс 5 в залі, наприклад, коли я граю перед тим у бадмінтон з керівництвом області. Але якщо подивитись, що там є опалення нормальне, нічого, все зламано, і вони приймають ще в совєтських таких…, душ, ті дівчата, в совєтських тих всіх традиціях. То це, напевно, треба, можливо, допоможемо, тому що вони вже представляють нашу область. Я кажу, можливо, я не по темі зайшов, але я побачив реальну історію. Там, де наші дівчата відстоюють інтереси області, а ми ж обласні депутати, давайте чимось допоможемо.

О.Сич. Олександре Леонідовичу, просто всіх зацікавило, аби ви деталізували, з ким саме з керівництва області ви граєте у бадмінтон. А про клуби потім поговоримо!

О.Шевченко. З керівництвом області: з Палійчуком Миколою Васильовичем.

О.Сич. А, все зрозуміло.

О.Шевченко. Він же керівництво області чи ні? З Цепендою, теж має керівництво якесь в області, університету свого.

Але сама суть: якщо є можливість допомогти університету, якщо то їхня команда, вона так і називається “Команда ПНУ”, Прикарпатського університету, було би добре. Там питання, не знаю, 100-200 тис.грн. на рік, і воно б вирішило дуже багато, принаймні, харчування тих дітей воно би покращило. Це реальна команда, яка дійсно класно грає. Дякую.

О.Сич. Ні, звичайно, жарти жартами, але у нас не так багато команд, які грають у вищих дивізіонах в ігрових видах спорту. Якщо ми говоримо про волейбол, команда у нас вийшла у Екстра-лігу, вона просто знялась через відсутність належного фінансування, бо вже в тій лізі треба величенькі гроші. У нас команда грає у Вищій лізі, в Другій лізі. Жіноча команда грає у Вищій лізі. Так, їх, очевидно, треба підтримувати.

Ми, до речі, протягом року надавали допомогу команді ПНУ жіночій?

К.Лисейко. Так я якраз хочу дати коментар. У нас відповідно до програми, яка ще зараз діє, є пункт “Підтримка громадських організацій фізкультурно-спортивного спрямування”, і ми виділяли в цьому році підтримку на спортивно-студентський клуб Прикарпатського національного університету, з якого вони можуть також фінансувати цю команду.

Хочу сказати більше, що ми з обласного бюджету підтримуємо…

Голос із залу. (Без мікрофона).

К.Лисейко. Прошу?

Голос із залу. (Без мікрофона).

К.Лисейко. Я зараз так не можу сказати. Мені здається, що близько 100 тис.гривень. Тому що воно відбувається десь в лютому. І хочу сказати, що ми з обласного бюджету… ви підтримуєте всі професійні команди, які беруть участь в чемпіонатах України з волейболу.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Кизимишин Назарій Михайлович, будь ласка.

Н.Кизимишин. Шановні колеги! Я хочу від себе сказати, що буду підтримувати цю програму. Мені подобається один з пунктів: цифрова трансформація сфери фізичної культури і спорту.

Хочу відмітити таку нову загальнонаціональну програму, як “Здорова Україна”. Особисто нею користувався. Сам займаюсь як командними, так й індивідуальними видами спорту. В той момент, коли зараз дітвора сидить у смартфонах, планшетах, ця програма дозволяє просто сканувати на турніку чи на якихось брусах QR-код і отримати хорошу програму тренувань безплатно, а не таку, як, наприклад, у приватних спортивних закладах, де тренер коштує достатньо коштів. Тож закликаю і депутатів також, особливо після сесії, щоб розвіяти якийсь стрес чи захоплення сесією, піти на спортивні майданчики, які відкриваються, і також долучати до відкриття цих спортивних майданчиків з цією програмою депутатів обласних, щоб на своєму прикладі показували, як потрібно підтримувати здоровий спосіб життя. Бо спорт – це життя. Дякую.

О.Сич. Ну, Назарію Михайловичу, насправді, мене найбільше зацікавила ваша пропозиція: посилити випуск аудіокниг і слухати їх навіть під час занять спортом. Я ось так уявляю: приходите ви на наше заняття волейбольного клубу обласної ради, от граєте волейбол і в той же час слухаєте Марка Твена. Розумієте? Це би виглядало оригінально. Не слухаєте в той час тренера, зауважень колег, але слухаєте в навушниках Марка Твена.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Обговорення завершилось. Я бачу, не було пропозицій до проекту рішення. Чи є пропозиції?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 59, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про регіональну цільову програму охорони та збереження лісових ресурсів комунального лісового господарства Івано-Франківської області на 2021-2025 роки”.

Проект рішення номер 28 – в окремій брошурі.

Доповідає Олійник Олег Богданович – генеральний директор Івано-Франківського обласного комунального агролісогосподарського підприємства “Івано-Франківськоблагроліс”.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Постійна комісія з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій рекомендувала проект рішення до розгляду на сесії з врахуванням пропозиції комісії.

Пропозиції – у цій же брошурі.

Питання, колеги, – планове. Поступило завчасно, мали змогу з ним ознайомитись ви і громадськість. Тому пропоную перейти зразу до обговорення і до запитань.

Чи є запитання до доповідача? Є. Запишіться, будь ласка.

Іваночко Михайло Степанович.

М.Іваночко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Пане  Олеже, я вже вам це питання задавав на комісії, але хотів би почути ще раз, чи за ті дні, коли ми з вами спілкувались, чи ви якесь рішення  приймали, чи буде жити ця пропозиція? Чи не планували якусь реорганізацію з Надвірнянським спецагролісгоспом? Чи об’єднати його з кимось, чи реорганізувати? Так дальше не може продовжуватись, адже борги мільйонні і підприємство не платить податків в жодну громаду, і фактично банкрот. Дякую.

О.Олійник. Дякую за запитання. Так, після нашої розмови… я вже дав завдання, ми вже розробляємо комплексний план щодо реалізації цього підприємства, можливо, навіть утворення нового підприємства і передачу лісфонду цьому підприємству, щоб почати “з нового листа”.

О.Сич. Колеги, насправді, запитання наштовхує на дуже перспективні роздуми. Я думаю, не помилюся, якщо зараз у прямому ефірі оголошу для всіх громад: ми готові передати громадам ті колишні міжколгоспні, а тепер комунальні ліси, які належать до сфери управлінської діяльності нашого комунального підприємства, якщо громади їх готові взяти. Правда, вони не просто їх можуть взяти, вони можуть взяти при умові організації в структурі своїх виконавчих апаратів відповідних лісовпорядкувальних служб.

Я, наприклад, спілкувався з деякими головами громад. Ну, вони рахують гроші і вважають, що для багатьох з них це не поплатно: утримувати там, скажемо, 100-150 га лісу і мати для цього спеціальну службу. Я навіть рекомендував: створюйте якісь спільні підприємства, дві-три громади. Я рекомендую, пане депутат Іваночко, нехай декілька громад на Надвірнянщині створюють спільне підприємство і візьмуть ті ліси. Все-таки це ресурс: це земля, це дрова, які й місцеві мешканці хочуть купити. От, і для комунальних закладів громад вони потребують це. Просто, ну, треба не тільки чекати, що хтось щось дасть, а треба трошки включати креатив в голові і займатись цим.

Шановні колеги! Пропоную прийняти проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 57, не голосували – 7: рішення прийнято.

Шановні колеги! Пропозиція постійної комісії з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій: рекомендувати затвердити регіональну цільову програму охорони та збереження лісових ресурсів комунального лісового господарства на… роки додається. Я так зрозумів, що в новій редакції?

В.Гладій. В редакції на 2022-2026 роки. 2021 рік забраний, 2026 рік доданий з новими заходами…

О.Сич. Колеги, там, в програмі був 2021 рік. Очевидно, що він закінчується, немає сенсу приймати заходи на 2021 рік. 2026 рік доданий, вписано відповідно заходи до 2026 року, тому є пропозиція, скажемо, прийняти в тій редакції, що доопрацьована, щоб ми не голосували кожну зміну, бо тоді треба буде пів години голосувати. Просто прийняти в редакції, доопрацьованій, комісії.

Ставлю на голосування.

За – 58, не голосували – 6: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 59, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про навчання депутатів та осіб, які працюють або перебувають у кадровому резерві органів місцевого самоврядування”.

Проект рішення номер 29 – на окремому аркуші.

Доповідає Палійчук Микола Васильович – заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції, бажання взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є, запишіться, будь ласка, для виголошення пропозицій, зауважень…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Очкур Ігор Васильович.

І.Очкур. Відповідно до статті 59 Закону України “Про місцеве самоврядування” повідомляю про конфлікт інтересів під час розгляду цього питання та про те, що не буду брати участь у голосуванні. Дякую.

О.Сич. Конфлікт інтересів, зафіксовано.

Волошин Сергій Ярославович.

С.Волошин. Також хочу повідомити про конфлікт інтересів на розгляді цього питання і що не буду брати участь у голосуванні.

О.Сич. Дьоміна Наталія Миколаївна. Конфлікт інтересів.

Н.Дьоміна. Так.

О.Сич. Дебенко Ігор Богданович. Теж конфлікт інтересів?

І.Дебенко. Ні, я навпаки хочу голосувати, закликати колег-депутатів голосувати. І, насправді, я хочу подякувати Дмитру Івановичу і всій магістратурі за ту роботу, яку вони роблять. Ми бачимо, яка велика кількість депутатів зараз навчається, і хочу публічно закликати  службовців, держслужбовців, посадових осіб місцевого самоврядування поступати на магістратуру державної служби і навчатись, бо публічне управління сьогодні потребує компетентних працівників, і ми це бачимо на прикладі тих програм, які останнім часом подаються на сесії обласної ради. Дякую.

О.Сич. Найкращий аргумент: Дебенко вчився і став генеральним директором телебачення “Галичина”.

(Сміх у залі).

Хочете бути генеральними директорами? – Вчіться.

Мірус Антоніна Петрівна.

А.Мірус. Повідомляю про наявність конфлікту інтересів та про те, що не буду брати участі у цьому голосуванні.

О.Сич. Зрозуміло. Бриндальський Андрій Петрович.

А.Бриндальський. Повідомляю про конфлікт інтересів та не буду брати участі у голосуванні.

О.Сич. Зрозуміло. Дзвінчук Дмитро Іванович.

Д.Дзвінчук. Конфлікт інтересів…

О.Сич. Що, теж вчитеся?

Д.Дзвінчук. Участі у голосуванні… Ну, я їх вчу.

О.Сич. Ааа! Оце мафіозна структура, то я уявляю… Я уявляю, як ви впливаєте на  прийняття рішень.

Д.Дзвінчук. Максимович, ми це разом робимо. Але у вас конфлікту інтересів немає.

О.Сич. Але Дебенко вам подякував, а мені ні. Мій колишній студєнт.

Пліс Богдан Богданович.

Б.Пліс. Також повідомляю про конфлікт інтересів під час розгляду даного питання, не буду голосувати.

О.Сич. Бардяк Євгенія Мар’янівна.

Є.Бардяк. Конфлікт інтересів, не беру участі у голосуванні.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Увімкніть мікрофон депутатки Левконович Надії.

Н.Левконович. Також повідомляю про конфлікт інтересів, участі у голосуванні брати не буду.

О.Сич. Шановні колеги! Все, всі, хто хотів оголосити про конфлікт інтересів, оголосив. Добре, що депутати вчаться. Насправді, це правда. Правда, добре, що вчаться. Значить, наші рішення і наші засідання будуть мати якісніший характер. Оскільки не було пропозицій до проекту рішення, ставлю його на голосування за основу і в цілому.

За – 51, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про представлення до нагородження Почесною грамотою Верховної Ради України”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 30 – в окремій брошурі.

Доповідає Іваськів Андрій Степанович – голова постійної комісії з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва.

Проект напрацьовано та рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради постійною комісією з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва.

Просто оголосіть, кого ми представляємо до нагородження.

А.Іваськів. Шановні колеги! Хочу вас повідомити, що до нагородження ми представляємо Шумка Анатолія Богдановича – Снятинського міського голову VI-VIII демократичних скликань та Плосконоса Юрія Олександровича  – Косівського міського голову VII та VIII демократичних скликань. Дякую.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю за основу і в цілому.

Прошу визначатись.

За – 57, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про проведення інституційного аудиту”.

Проект рішення номер 31 – на окремому аркуші.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Коротко, як ви мені пояснили на президії, в чому суть інституційного аудиту.

В.Кімакович. Шановний голово, шановні депутати! Обласна рада є засновником фізико-технічного ліцею. Відповідно до змін законодавства України ми повинні такі заклади… здійснити перетворення, і є співпраця з університетом нафти і газу про створення наукового ліцею на базі фізико-технічного нашого ліцею. Але для перетворення по процедурі засновник повинен звернутись до інспекції якості освіти з проведення позачергового аудиту. Тому прохання проголосувати для того, щоб був проведений такий аудит.

О.Сич. Суть зрозуміла. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Теж немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 59, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження Статуту комунального підприємства  Івано-Франківської обласної ради “БУДІНВЕСТ” у новій редакції”.

Проект рішення номер 32 – в окремій брошурі.

Доповідач: Сурело Дар’я Володимирівна – директор комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради “БУДІНВЕСТ”.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Так само: питання поступило вчасно, всі мали можливість ознайомитись, вникнути в суть.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції, зауваження до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 54, не голосували – 10: рішення прийнято.

Д.Сурело. Дякую.

О.Сич. Розглядається питання “Про затвердження Положення про Івано-Франківський геріатричний пансіонат у новій редакції”.

Проект рішення номер 33 – в окремій брошурі.

Доповідач: Корженьовський Володимир Михайлович – директор департаменту соціальної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає, колеги? Чи є пропозиції, зауваження, бажання взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 52, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження Положення про Коломийський геріатричний пансіонат у новій редакції”.

Проект рішення номер 34 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Корженьовський Володимир Михайлович – директор департаменту соціальної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання до доповідача? Є. Запишіться, будь ласка, для запитань.

Карп Галина Василівна.

Г.Карп – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Володимире Михайловичу, скажіть, будь ласка. Чому, коли ви вказуєте в проекті рішення: директор такого-то підприємства, не вказуєте прізвища? Вони відсутні, вони в.о., чи це просто технічна помилка?

В.Корженьовський. Справа в тому, що в постанові Кабінету Міністрів затверджено типове положення про геріатричний пансіонат. І це положення, незалежно від директора, буде чи один директор, чи інший, – це буде загальний… як статут, так буде положення про геріатричний пансіонат, без вказування прізвищ.

Г.Карп. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, сьогодні один директор, а раптом він через два дні зміниться?

В.Корженьовський. Справа в тому, що контракти директорів закінчуються. …у 2022 році, Івано-Франківський – у 2023 році. Будуть проводитись конкурси.

О.Сич. Колеги, чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 55, не голосували – 8: рішення прийнято.

“Про затвердження Положення про Коршівський геріатричний пансіонат у новій редакції“.

Проект рішення номер 35 – в окремій брошурі.

Доповідає Корженьовський Володимир Михайлович – директор департаменту соціальної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань?  Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні, пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 55, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження Положення про Івано-Франківський  обласний центр соціальної підтримки дітей та сімей Івано-Франківської обласної ради у новій редакції”.

Проект рішення номер 36 – в окремій брошурі.

Доповідає: Євчук Марія Михайлівна – начальник відділу з питань правової роботи, усиновлення, опіки, піклування та сімейних форм виховання дітей служби у справах дітей обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Також немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 53, утримались – 2, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження Положення про Долинський обласний центр соціальної підтримки дітей та сімей “Теплий дім” Івано-Франківської обласної ради у новій редакції”.

Проект рішення номер 37 – в окремій брошурі.

Доповідач: Євчук Марія Михайлівна – начальник відділу з питань правової роботи, усиновлення, опіки, піклування та сімейних форм виховання дітей служби у справах дітей обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажання взяти участь в обговоренні, висловити пропозиції? Є. Прошу записатись.

Легіневич Богдан Васильович.

Б.Ленігевич – депутатська фракція “Батьківщина”. Порівнюючи два проекти рішень, які внесені на сесію для затвердження, між собою закладів Мінсоцполітики, ми всюди вживаємо таку термінологію: “діти з особливими потребами”. Ніде не зустрічав такого вислову, і є натомість “діти з особливими освітніми проблемами”. Це раз.

І у пункті 9.2.2, там може виносити призначення на посаду директора… може обласна державна адміністрація, обласна рада і комісія… і але не вказано, що це конкурсна посада, що конкурсна комісія.

М.Євчук. Вказано, вказано. Вище читайте про директора. Там все написано.

Б.Ленігевич. Я говорю за пункт 9.2.2. Що вище вказано, то вище.

І такі вислови… щоб не було в положенні.

М.Євчук. … на сесії обласної ради на підставі конкурсу, як переможця.

О.Сич. На підставі конкурсу, як переможець.

М.Євчук. Так. Затверджується сесією…

О.Сич. Якщо це є, скажемо, в одному положенні, то, я думаю, не обов’язково дублювати в кожному реченні. Але якщо положення передбачає на конкурсній основі, то ми його все одно не оминемо.

М.Євчук. А діти з особливими потребами – це діти з інвалідністю. Просто…

О.Сич. Чесно кажучи, я думав, що діти з особливими потребами – це вундеркінди, бо у них же особливі потреби, вони потребують більшої інтелектуальної уваги.

М.Євчук. Перепрошую, з обмеженими…

Б.Ленігевич. Освітніми потребами.

М.Євчук. Обмеженням життєдіяльності…

О.Сич. А, з обмеженими. Ну, так, бо з особливими, це можна вважати дітей особливо  обдарованих.

Семенюк Володимир Петрович.

В.Семенюк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Дякую. Насправді, дуже багато роботи зроблено. Неодноразово хочеться подякувати, я особливо теж приймав участь у комісії, в обговоренні положення, всіх поправок і так далі. І тому у мене просьба велика – підтримати, тому що, насправді, дійсно, багато роботи зроблено, дивились всі сторони позитивні, негативні, кучу разів переробляли. Тому прошу підтримати колег, тому що дійсно з усіх фракцій приймали участь депутати у робочій групі. Дякую.

О.Сич. Колеги, чи є зауваження, пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 55, не голосували – 5: рішення прийнято.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Слово для репліки надається Ткачу Роману Володимировичу.

Р.Ткач. Я прошу вибачення, що я вже після розгляду питання. Єдине, те, що ми затвердили Положення, – це правильно, все, питань немає. Але питання: що в подальшому робити з цим майном? Ми тільки в частині нашого інтернату, по-моєму, у трьох будиночках створюємо ось цю групу. А решта? 3 га землі, корпуси?

Тому у мене пропозиція така є. Йде це питання дальше, але чи заступник голови обласної адміністрації, чи голова обласної адміністрації на черговій сесії мають нам сказати, що дальше робити. Вони включають процес скорочення людей… все, що згідно чинного законодавства, але лишається наше майно.

О.Сич. Батєнька, та ви, виявляється, екстреміст!

Р.Ткач. В смислі?

О.Сич. Перебираєте на себе повноваження обласної адміністрації. Та вони нам мають пропонувати, що робити.

Р.Ткач. Так питання якраз в тому, що майно не обласної адміністрації, воно розпоряджається…

О.Сич. Але воно перебуває в управлінні обласної державної адміністрації.

Р.Ткач. Я розумію. І тому те, що я сказав, нехай залишиться все-таки в протокольному дорученні, Олександре Максимовичу. Можна? З вашого дозволу.

О.Сич. Фіксуємо, фіксуємо.

Р.Ткач. Дякую.

О.Сич. Протокольне доручення. Прошу апарат його оформити, за моїм підписом надіслати в обласну державну адміністрацію, на наступній сесії обласної ради подати пропозиції щодо розпорядження майном, яке не охоплене нинішніми формами виховання дітей у цьому закладі.

Р.Ткач. Дякую.

О.Сич. Правильно я сформулював?

Р.Ткач. Правильно. Що то за мудрий чоловік!

(Сміх у залі).

О.Сич. Давайте один одного похвалимо.

Колеги, не було пропозицій до проекту рішення. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А, я прошу вибачення, ми вже його проголосували. Збили мене геть чисто спантелику.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я прошу вибачення, ми вже проголосували. Переходимо до наступного питання.

Розглядається питання “Про звіт генерального директора комунального некомерційного підприємства “Обласна клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради”  Грищука Остапа Івановича”.

Проект рішення номер 38 – в окремій брошурі.

Доповідач: Грищук Остап Іванович – генеральний директор комунального некомерційного підприємства “Обласна клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради”.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозиції комісії.

Пропозиції – у цій самій брошурі.

Чи є запитання до генерального директора?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу. Прошу визначатись.

За – 57, не голосували – 6: рішення прийнято.

Комісія з питань охорони здоров’я та соціальної політики пропонує роботу генерального директора комунального некомерційного підприємства “Обласна клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради” Грищука Остапа Івановича визнати задовільною.

Ставлю на голосування пропозицію комісії. Прошу визначатись.

За – 54, не голосували – 9: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Голос із залу. Він не голосує.

О.Грищук. Я не голосую взагалі, конфлікт інтересів.

О.Сич. Але вам треба оголосити.

О.Грищук. Згідно статті 59 оголошую про конфлікт інтересів і не беру участі у голосуванні.

О.Сич. За – 26, не голосували – 37: рішення не прийнято.

Тобто, шановні колеги, а ми повинні оцінити роботу генерального директора.

В.Гладій. Це в цілому.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу повернутися до голосування.

Шановні колеги! Одну хвильку, зупиніться, тому що ми перебиваємо один одного.

Якщо у когось є конфлікт інтересів, Остап Іванович оголосив. Є, так?

Включіть, будь ласка, мікрофон, Яворського Андрія Михайловича.

А.Яворський. Прошу вибачення. Оголошую по даному питанню про конфлікт інтересів, по статті 59 Закону України “Про місцеве самоврядування”.

О.Сич. Приймається. Я не знаю, юристи, я там лікувався. У мене є конфлікт інтересів чи ні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, а тепер я ставлю на голосування в цілому з врахуванням пропозицій комісії. Прошу визначатись.

За – 58, не голосували – 5: рішення прийнято.

О.Грищук. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! До речі, я вважаю, що є потреба, Людмила Дмитрівна, є потреба на наступний раз в матеріали депутатам на сесію роздати роз’яснення, що означає конфлікт інтересів, і чи при цьому можна голосувати, чи не можна голосувати.

Там є, так?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Тоді, шановні колеги, будь ласка, вчитайтесь, тому що оголошення конфлікту інтересів не означає не голосувати, просто людина каже: у мене є конфлікт інтересів. Ні?

Д.Дзвінчук. (Без мікрофона).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Добре, припиняємо. Поїхали дальше.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Розглядається питання “Про звіт директора Івано-Франківської обласної  універсальної наукової бібліотеки імені І. Франка Бабій Людмили Василівни”.

Проект рішення номер 39 – в окремій брошурі.

Доповідає Бабій Людмила Василівна – директор Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. Франка.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання до Людмили Василівни?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення, бажання взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 58, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про призначення директора Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. Франка”.

Проект рішення номер 40 – в окремій брошурі.

Доповідач: Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури,  національностей та релігій обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Оголосіть, кого пропонуєте, Володимире Васильовичу.

В.Федорак. Шановний пане голово, шановні колеги депутати! Прошу підтримати проект рішення обласної ради щодо призначення на посаду директоркою Івано-Франківської обласної універсальної бібліотеки пані Людмилу Бабій згідно чинного законодавства, Закону України “Про культуру”, Закону “Про місцеве самоврядування” та беручи до уваги рішення конкурсної комісії.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є зауваження, пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 58, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звіт директора Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби імені Степана Бандери Коретчука Ярослава Володаровича”.

Проект рішення номер 41 – в окремій брошурі.

Доповідає Коретчук Ярослав Володарович – директор Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби імені Степана Бандери.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться для запитань.

Палійчук Микола Васильович.

М.Палійчук. Скажіть, будь ласка, під час виборчої кампанії до виборів до Верховної Ради по 77-му окрузі ви з неповнолітніми хлопцями розклеювали агітки проти кандидата  Олександра Шевченка, – як би негарно. Це було вашою помилкою, чи це були свідомі дії, чи ви визнаєте, що це було неправильно?

Я.Коретчук. Миколо Васильовичу, дякую за ваше запитання. Слід сказати про те, що вірогідно багато хто з вас бачив так зване відео, зняте у селищі міського типу Богородчани 26 березня цього року, дійсно, у розпал виборчої кампанії по 87-му виборчому окрузі, де я на цьому відео зафіксований як людина, яка втрутилась у конфлікт. Адже, якщо дозволите одну хвильку часу, група моїх знайомих дійсно у Богородчанах займалась розклейкою, з якими я зустрівся в Богородчанах, поспілкувався і сів в автомобіль для того, щоби поїхати далі, і несподівано моїх товаришів було оточено групою молодиків спортивної статури, і, звичайно, я як чоловік втрутився в цей конфлікт, що на цьому відео є і зафіксовано. Моєї безпосередньо участі… тобто, жодного відео, фото чи навіть коментаря у соціальних мережах…

О.Сич. Увімкніть, дайте можливість договорити.

Я.Коретчук. Дякую, пане голово. Жодного навіть коментаря у соціальних мережах щодо виборів по 87-му виборчому округу не було. Водночас скажу, що як громадський діяч, звичайно, я мав свою політичну позицію щодо цих виборів, але тільки як консультант одного із кандидатів.

Якщо у нас, напевно, якщо є якісь відеоматеріали, фотоматеріали чи інші матеріали про якусь мою погану поведінку, напевно що, вірогідно, слід було звертатись до правоохоронних органів і можна це зробити ще зараз.

Дякую.

О.Сич. Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Пане  Ярославе, ви останнім часом досить активно медійно працюєте, різноманітні виставки. Але я детально ознайомився з матеріалами вашого звіту, зокрема надаєте на 6 додатках порівняльні таблиці по різноманітних речах, таких як публікації, проведення освітньо-масових заходів, відкриття виставок, відвідування музеїв, кількість екскурсій та поповнення фондових збірок. І я для себе визначив таку тенденцію, що фактично починаючи з 2018 року, і до 2021 року по всіх показниках йде стабільне зниження цих показників.

Будь ласка, аргументуйте і поясніть, чому так відбувається. Бо пандемія ковіду, вона практично останній рік – півтора.

Я.Коретчук. Дякую. В першу чергу, щодо 2018 року, дійсно, відбулося, ми перейшли від кількісних показників до якісних. Ми відійшли від принципу робити величезну кількість  міроприємств, якщо на них приходить 3 чи 4 персони. Тому це був перший критерій щодо саме 2018 року.

Щодо 2015, 2020, а також першого півріччя 2021 року, на жаль, через поширення коронавірусного захворювання COVID-19 наша установа довший час не працювала, тобто, не приймала відвідувачів, не здійснювала відкриття виставок, проведення освітньо-масових заходів і так дальше. Саме це повпливало, перш за все, ці останні 3 роки на зменшення показників. Хоча, якщо ви зараз поглянете на звіт, на показники за перший квартал 2021 року, вони вже практично на рівні за цілий рік 2020 року.

О.Сич. Шановні колеги! Запитання вичерпані. Дякую, Ярославе Володаровичу, сідайте, будь ласка, на своє місце.

Я.Коретчук. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є пропозиції до проекту рішення, бажаючі взяти участь в обговоренні, зауваження, пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 49, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про призначення директора Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби імені Степана Бандери”.

Проект рішення номер 42 – в окремій брошурі.

Доповідає Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Шановні колеги! Вам також додано звернення окремих громадських організацій з порушеного питання. Зверніть на це увагу.

Будь ласка, Володимире Васильовичу, оголосіть, кого вважаєте за доцільне рекомендувати сесії обласної ради.

В.Федорак. Шановний Олександре Максимовичу, шановні колеги-депутати! Прошу підтримати проект рішення обласної ради, представлений вам, щодо призначення на посаду директора обласного музею визвольних змагань ім. С.Бандери Коретчука Ярослава, беручи до уваги, так як і у попередньому випадку, законодавство України про місцеве самоврядування в Україні, про культуру та результати проведеного конкурсу на посаду.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Рудик Марія Олександрівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Шевченко Олександр Леонідович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. В кінці. Добре. Кизимишин Назарій Михайлович.

Голоси із залу. Помилково.

О.Сич. Помилково. Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач – депутатська фракція політичної партії “Європейська Солідарність”. Ви якраз, пане голово, “в десятку”. Я не знаю, за кого говорив чи розклеював, чи не розклеював Ярослав Володарович там листівки, врешті-решт він дуже чітко сказав, що як громадянин України має свою політичну позицію. Я його знаю десь останніх 5 років, так конкретніше, по музею. Ви знаєте, що я люблю музеї, трошки займаюся, працюю з ним. Чоловік на своєму місці. Все, що можливо і неможливо, він робить. Я не знаю, чи там, у звіті, я просто не дійшов, є такий показник “залучення небюджетних коштів для наповнення музейної колекції”, то він, напевно, один із небагатьох директорів музеїв, що чітко тим займається. Вишуковує… на різних аукціонах, шукає спонсорів, тобто, все, що стосується роботи як керівника, я вважаю, що пан Ярослав на своєму місці. Глибоко знає тему, володіє темою.

Я спеціально декілька раз заходив із дітьми на екскурсію, просив, щоб власне й він… не як екскурсовод, а як директор музею допомагав провести екскурсію. Тому, шановні, це один з тих випадків, коли дійсно людина глибоко вникла в ці справи, є на своєму місці. А по політичних вподобаннях, Господи Боже, та в цій залі за кого тут не агітували, не говорили. Давайте в даному випадку професійні, політичні речі порозводимо і будемо голосувати зараз в даному випадку як за керівника нашого комунального підприємства.

Хто ще трошка вірить Ткачу, проголосуйте за цього пана Ярослава директором музею. Дякую.

(Оплески в залі).

О.Сич. Палійчук і Шевченко залишились. Хто?

М.Палійчук. Я.

О.Сич. Будь ласка.

М.Палійчук. Шановні колеги! Щодо професійних якостей у нас питань немає, і ми звіт затвердили. Але є моменти, коли люди опускаються “нижче плінтуса”, і коли ти керівник музею Бандери, маєш політичні вподобання, агітуй за свого. Розповсюджувати “болото”, брехню, “чорнуху” – воно некрасиво. І я запитав пана Ярослава: може була помилка. У нас є відео, ми можемо поскидати всім депутатам. І некрасиво… сказати: вибачте, помилився. І це би було нормально, у нас би не було більше питань. Коли ви пробуєте виправдовуватись, що машиною під’їхав, молодики зустріли. Не молодики, депутати колишні міської Івано-Франківської ради і депутати Богородчанської районної ради. Це поважні вибрані люди, які зустріли. З вами були неповнолітні люди, які не мають прав… Тому, якби вибачились, сказали, як мужик – нема питань. Ну, інакше я… просто мені прикро, що ви таке робили і не визнаєте. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Обговорення завершено. Ставлю на голосування…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я прошу вибачення. Шевченко Олександр Леонідович.

О.Шевченко. Шановні друзі! Шановні друзі!

(Сміх у залі).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Шевченко. Пане Ткач! Дайте мені сказати. Вас забагато вже й тут.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Шевченко. Так от хотів би сказати. Знаєте, я спочатку “не врубався” що до чого, а тепер вже поняв, я згадав те відео. Нікуди він там не під’їхав, а саме був він з тими людьми, молодими хлопцями. Я пам’ятаю, це взагалі не стосувалось тої, можливо, політичної сили, до якої він відноситься. Він працював в інших інтересах. І знаєте, я там дійсно, ну, він зробив з мене якусь там негативну сатанинську силу. Розумієте? Я не рахую, що це правильно, так поступати. Але, знаєте, людина або дурно читає Святе Писання, або не дурно.

Тому я прошу своїх колег його підтримати, я йому прощаю, але не стосовно себе, а просто стосовно його життя. Не робіть таких речей, воно того не коштує.

Тому прошу всіх його підтримати. Він дійсно фахова людина. Я його раніше не знав і навіть не знав би і зараз, можливо. Але тепер згадав, і тепер буду знати. Не буду я контролювати роботу, навпаки буду старатись допомогти розвитку того прекрасного музею Степана Бандери. Дякую. Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

О.Сич. Шановні колеги! Завершилось обговорення. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 51, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звіт директора історико-меморіального музею Олекси Довбуша Срайчука Юрія Васильовича”.

Проект рішення номер 43 – в окремій брошурі.

Доповідає Срайчук Юрій Васильович – директор історико-меморіального музею Олекси Довбуша.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні, пропозиції до проекту рішення,  рекомендації?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 49, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про призначення директора історико-меморіального музею Олекси Довбуша”.

Проект рішення номер 44 – в окремій брошурі.

Доповідач: Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Колеги, перше, оголосіть, кого ви пропонуєте, а потім… чи будуть запитання?

В.Федорак. Шановний пане голово, шановні колеги-депутати! Як і в попередньому  випадку, представник, власне, який пройшов конкурс, конкурсний відбір, теж кандидується на посаду. І прошу підтримати проект рішення щодо призначення на посаду директора історико-меморіального музею Олекси Довбуша пана Юрія Срайчука, враховуючи чинне законодавство про місцеве самоврядування, про культуру, а також рішення виборчої комісії щодо призначення…

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 56, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звіт директора Рогатинської дитячо-юнацької спортивної школи Івано-Франківської обласної ради Білоуса Володимира Богдановича”.

Проект рішення номер 45 – в окремій брошурі.

Доповідач: Білоус Володимир Богданович – директор Рогатинської дитячо-юнацької спортивної школи Івано-Франківської обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій комісії.

Пропозиції – у цій самій брошурі.

Чи є запитання до пана директора?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажання взяти участь в обговоренні, пропозиції, зауваження?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу.

За – 45, не голосували – 17: рішення прийнято.

Ставлю на голосування пропозицію комісії: роботу директора визнати задовільною. Прошу визначатись.

За – 56, не голосували – 6: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням пропозиції.

За – 49, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про продовження трудових відносин з директором  Рогатинської дитячо-юнацької спортивної школи Івано-Франківської обласної ради Білоусом Володимиром Богдановичем”.

Проект рішення номер 46 – в окремій брошурі.

Доповідач: Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Зауваження, пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Парочками, парочками.

За – 46, не голосували – 16: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звіт директора Рогатинської спеціальної школи Івано-Франківської обласної ради Кривун Мирослави Василівни”.

Проект рішення номер 47 – в окремій брошурі.

Доповідач: Кімакович Віктор Євстахійович… Ні, доповідач: Кривун Мирослава Василівна – директор Рогатинської спеціальної школи Івано-Франківської обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозиції комісії.

Пропозиції – у цій самій брошурі.

Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції, зауваження?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу.

За – 45, не голосували – 17: рішення прийнято.

Шановні колеги! Комісія пропонує оцінити роботу пані директорки задовільно. Ставлю на голосування.

За – 46, не голосували – 16: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про продовження…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення в цілому. Прошу вибачення. Прошу визначатись.

М.Кривун. Дякую.

О.Сич. За – 47, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про продовження терміну дії контракту з директором  Рогатинської спеціальної школи Івано-Франківської обласної ради Кривун Мирославою Василівною”.

Проект рішення номер 48 – в окремій брошурі.

Доповідач: Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Зауваження, пропозиції? Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 47, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання постанови Верховного Суду у справі  № 0940/2394/18 (№ К/9901/26524/19), постанови Восьмого апеляційного адміністративного суду у справі № 857/5629/19 (№ 0940/2394/18) та рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду у справі № 0940/2394/18 щодо надання товариству з додатковою відповідальністю “Рогатинпісок” гірничого відводу для розробки Північно-Західної ділянки Москалівського родовища піску”.

Проект рішення номер 49 – в окремій брошурі.

Доповідач: Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Зазначений проект також розглядала постійна комісія з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму, однак рішення не прийняла.

Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції, зауваження до проекту рішення? Бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 25, не голосували – 27: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження Положення про конкурсний відбір суб’єктів оціночної діяльності”.

Проект рішення номер 50 – в окремій брошурі.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань. Чи є пропозиції, зауваження до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 28, не голосували – 30: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про завершення приватизації окремого майна на  вул. Ботанічній, 28а у м. Івано-Франківську”.

Проект рішення номер 51 – в окремій брошурі.

Доповідач: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є зауваження, пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу… Ні, є. Будь ласка, запишіться для виголошення пропозицій чи запитань…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Виступів. Нехай буде так.

Очкур Ігор Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Федорців Сергій Іванович.

С.Федорців. Шановні колеги! Цей проект рішення був на комісії, підтриманий комісією. Я пропоную і закликаю вас також проголосувати за це рішення сьогодні, зараз в цій сесійній залі.  Але хотів би звернути увагу, що направду, як мені видається, це не наша компетенція приймати рішення про закінчення приватизації. Насправді, Василь Степанович, ви мусите більш глибше вивчити це питання, це ваші повноваження. І власне вашим рішенням як органу приватизації приватизація мала би закінчитись, а не рішенням обласної ради.

Тому що це є певна формальність, на яку в певній мірі ми тратимо час, а насправді це  повноваження ваші – органу приватизації.

Але я пропоную зараз проголосувати, щоб не робити дурної дискусії. Це як би на майбутнє. Дякую.

О.Сич. Колеги, давайте проголосуємо. І, дійсно, раз так, то нехай юристи проаналізують. Якщо немає потреби, то для чого забирати час у депутатів? Якщо згідно закону це належить до повноважень органу приватизації, а таким органом є управління з питань майна, то нехай своїм наказом приймає рішення. Для чого нам забирати пів години часу на засіданні комісії, а потім пів години часу на засіданні сесії?

Чи є ще пропозиції, зауваження, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 44, утримався – 1, не голосували – 14: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про приватизацію будинку друкарні (літер А) площею  349,9 кв. м на вул. Антона Крушельницького, 3 у м. Городенці”.

Проект рішення номер 52 – на окремому аркуші.

Доповідач: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Зауваження, пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 43, не голосували – 16: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про приватизацію складу (літер Б) площею 124,1 кв. м на  вул. Антона Крушельницького, 3 у м. Городенці”.

Проект рішення номер 53 – на окремому аркуші.

Доповідач: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Зауваження, пропозиції? Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 46, утримався – 1, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про приватизацію нежитлового приміщення (літер Б)  площею 174,0 кв. м на площі Міцкевича, 4 у м. Івано-Франківську”.

Проект рішення номер 54 – на окремому аркуші.

Доповідач: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться для запитань.

Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач – депутатська фракція політичної партії “Європейська Солідарність”.  Шановний Василю Степановичу! По цьому сумнозвісному голубому приміщенню в Івано-Франківську у нас тут, на  попередніх сесіях, було дуже багато питань по самому приміщенню. Це, що ми зараз розглядаємо приміщення, воно входить в цілісний майновий комплекс.

Чи варто нам зараз спішити, продавати цю лазню? Вона є там, та й є. Може дійде час, що управління комунального майна наведе там порядок, розбереться з орендодавцями в основному приміщенні, і якщо буде така воля депутатів обласної ради, ми виставимо цей цілісний комплекс на продажу. А зараз, я вважаю, що це недоцільно “висмикувати” в центрі міста і ставити його на приватизацію. Тому прошу не голосувати.

В.Даниш. Дякую за запитання. Це є окрема стояча будівля за цією адресою. Питання по будівлі профспілок… не стоїть питання. Я думаю, що ніколи не буде стояти питання по приватизації в центрі міста такої будівлі, як будівля профспілок. Але це вам вирішувати.

На сьогоднішній день будівля включена до переліку приватизації на 2021 рік. Рік закінчується, ми вважаємо за доцільне виставити цей об’єкт на продаж на аукціоні, і зможемо заробити з передстартовою ціною 2,5 млн гривень. Я думаю, немалі гроші на кінець року.

О.Сич. Кукурудз Ростислав Степанович.

Р.Кукурудз. Василю Степановичу, а скажіть, будь ласка, скільки коштує оренда цього приміщення на даний етап? Скільки ми отримуємо?

В.Даниш. 34 тис. гривень.

Р.Кукурудз. В місяць чи в рік?

В.Даниш. В місяць.

Р.Кукурудз. В місяць. Тобто, 400 тис. гривень протягом року.

В.Даниш. Так.

Р.Кукурудз. Якщо говорити про 2,5 млн гривень, тобто, за 6 років ті самі гроші нам поступають в бюджет, так?

А дивіться: я там був, дивився на то. Насправді, ну, я цілком погоджусь з думкою Романа Володимировича про те, що ми, продаючи це приміщення, ми суттєво зменшуємо вартість основного приміщення. Тому що воно знаходиться у дворі, доступ до нього вимагає доступу… вимагає, напевно, оренди земельної ділянки, яка є внутрішнім двором цього голубого приміщення. Таким чином, ми суттєво зменшуємо вартість цілого майнового комплексу, продавши це приміщення. Тому десь теж вважаю, що воно не доцільно окремо розглядати. Дякую.

В.Даниш. Там земельні ділянки… там окремі. Окремо – для будинку профспілок, і окремо – для будинку цього, що ми продаємо.

Я думаю, що воно не створює якихось перешкод для продажу цієї будівлі.

Тим більше, що воно ззаду, і не наші функції надавати послуги із сауни…

О.Сич. Банні послуги.

В.Даниш. Банно-пральні послуги.

О.Сич. Колеги, до історії. Ми, пам’ятаєте, судилися з профспілками за це приміщення. Коли ми відсудили, пішли оглянути, ми були здивовані, що там, виявляється, є окрема сауна, яка надавала якісь комусь послуги. От, воно не зв’язано… Воно не зв’язано з профспілковою діяльністю, воно не зв’язано з основним будинком. Ви кажете: зменшує вартість. А ми що збираємось продавати будинок профспілок? Очевидно, що ні. Це пам’ятка архітектури. От, а сауна стоїть… Ну, як з аукціону: хто більше дасть, нехай купує, на мою думку. Чи сьогодні, чи через рік, чи через два. Очевидно, що його треба реалізовувати.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Зрештою, рішення  приймати кожному колегу-депутату.

Шановні колеги! Чи є ще якісь зауваження, пропозиції до проекту рішення, побажання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 40, утримався – 1, не голосували – 18: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про приватизацію нежитлового приміщення першого поверху площею 4,66 кв. м на вул. Тринітарській, 13 у м. Івано-Франківську”.

Проект рішення номер 55 – на окремому аркуші.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання? Зауваження, пропозиції, бажання взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 40, не голосували – 19: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про приватизацію нежитлового приміщення першого поверху площею 5,29 кв. м на вул. Тринітарській, 13 у м. Івано-Франківську”.

Проект рішення номер 56 – на окремому аркуші.

Доповідач – той же: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії  обласної ради.

Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції, зауваження?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування.

За – 44, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на вул. Шевченка, 16 у м. Івано-Франківську, цільове призначення якої змінюється”.

Проект рішення номер 57 – в окремій брошурі.

Доповідає Прокопів Анатолій Іванович – начальник відділу з питань земельних відносин та природних ресурсів виконавчого апарату обласної ради.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Зауваження, пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 53, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про поновлення договору оренди землі від 06.08.2018 року на вул. Гетьмана Мазепи, 14 в м. Івано-Франківську”.

Проект рішення номер 58 – в окремій брошурі.

Доповідач: Прокопів Анатолій Іванович – начальник відділу з питань земельних відносин та природних ресурсів виконавчого апарату обласної ради.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання, колеги? Зауваження, пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 54, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про припинення права користування мисливськими угіддями та надання їх в користування громадській організації “Мисливська організація  “Жакля”.

Проект рішення номер 59 – в окремій брошурі.

Доповідач: Олійник Роман Романович – перший заступник начальника Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Колеги, чи є запитання по проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Зауваження, пропозиції, бажання взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 31, утримався – 1, не голосували – 27: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про передачу з балансу Делятинського психоневрологічного інтернату іншого окремого індивідуально визначеного майна”.

Проект рішення номер 60 – на окремому аркуші.

Доповідає Корженьовський Володимир Михайлович – директор департаменту соціальної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є зауваження, пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 44, не голосували – 14: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження ліквідаційного балансу Гвіздецької  спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 61 – в окремій брошурі.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка, для запитань.

Гладун Василь Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Дяків Юрій Миколайович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Попали.

О.Сич. Що, теж помилково?

Р.Ткач. Шановний Вікторе Євстахійовичу! До проекту рішення немає питань: затверджений ліквідаційний баланс. Що далі? Що з цими  приміщеннями робимо?

В.Кімакович. Вони вже передані Гвіздецькій об’єднаній територіальній громаді.

Р.Ткач. А зараз тільки для акту..?

В.Кімакович. Акт по нулях затверджуємо і закінчуємо цей весь процес.

Р.Ткач. Дякую.

О.Сич. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 51, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження ліквідаційного балансу Перегінської  спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 62 – в окремій брошурі.

Доповідач: Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Зауваження, пропозиції до проекту рішення? Теж немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 53, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про дозвіл на списання транспортного засобу Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського”.

Проект рішення номер 63 – в окремій брошурі.

Доповідає Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Зауваження, пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 51, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання дозволу комунальному некомерційному підприємству “Івано-Франківський спеціальний заклад надання психіатричної допомоги Івано-Франківської обласної ради” на списання майна”.

Проект рішення номер 64 – в окремій брошурі.

Доповідає Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я  обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є зауваження, пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 50, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання депутатських запитів”.

Проект рішення номер 65 – на окремому аркуші.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є ще пропозиції доповнити проект рішення новими депутатськими запитами?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування за основу і в цілому.

Прошу визначатись.

За – 52, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про депутатські запити”.

Проект рішення номер 66 – на окремому аркуші.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Теж немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 46, не голосували – 13: рішення прийнято.

Шановні колеги! Переходимо до питання “Різне”.

Чи є бажаючі депутати обласної ради висловити свої думки, побажання або якісь інші  реакції у цій частині сесії?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка, для виступів.

Левконович Надія Михайлівна.

Н.Левконович. Пане голово, шановна президіє! У мене є пропозиція: господарські питання в наступний порядок денний, якщо, можливо, колеги з цим погодяться, ставити  першочерговими, а звернення, політичного особливо характеру, “кидати” в кінець. Можливо, тоді більше активності буде, і більше депутатів буде присутніх до завершення нашого засідання. Дякую.

О.Сич. Надіє Михайлівно, повірте мені: так завжди говорили депутати владні, а коли ставали опозицією, говорили навпаки.

Федорців Сергій Іванович.

С.Федорців. Помилково.

О.Сич. Помилково. Шановні колеги! Ми розглянули усі питання порядку денного десятої сесії Івано-Франківської обласної ради восьмого скликання. Звертаю вашу увагу, що згідно Закону “Про місцеве самоврядування” ми повинні засідати не менше одного разу на квартал. Тобто, у нас мало бути 4 сесії, а ми відбули 10 сесій. Я на цьому наголошую, аби мешканці краю, наші виборці розуміли, що ми працюємо результативно і дуже гнучко, оперативно реагуємо на ті потреби, які сьогодні є.

Дякую вам всім сьогодні за роботу. Порядок денний сесії вичерпаний і оголошую сесію закритою.

(Звучить Гімн України).

Голова обласної ради                                                                               Олександр Сич

 

Консультант                                                                                              Галина Кубік

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]