Стенограма пленарного засідання (20.01.2021)

С Т Е Н О Г Р А М А
ПОЗАЧЕРГОВОЇ ТРЕТЬОЇ СЕСІЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

ВОСЬМОГО ДЕМОКРАТИЧНОГО СКЛИКАННЯ
від 20.01.2021 р.

 

 

О.Сич. Шановні депутати та запрошені, дорогі краяни!

Відповідно до Конституції України, статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, реагуючи на звернення депутатських фракцій в обласній раді Всеукраїнського об’єднання “Свобода”, політичної партії “Європейська Солідарність”, політичної партії “За Майбутнє”, Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина”, політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”, сьогодні скликано позачергову третю сесію обласної ради.

До обласної ради восьмого демократичного скликання обрано 84 депутати.

За результатами письмової реєстрації в сесійній залі присутні 68 депутатів, відсутні 16, в тому числі: на лікарняному – 1, з інших поважних причин – 10, з невідомих причин – 5 депутатів, цілком можливо, що ще по ходу нашої роботи вони доєднаються до нас.

Відповідно до пункту 11.3 статті 11 Регламенту обласної ради депутати повинні зареєструватися за допомогою електронної системи. Прошу увімкнути електронну систему, а депутатів прошу зареєструватися.

Зареєстровано 68 депутатів.

Відповідно до статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та пункту 5.2. Регламенту обласної ради наша сесія є правомочною і оголошується відкритою.

(Звучить Гімн України).

(Звучить молитва).

Шановні колеги! Продовжуємо нашу роботу.

На сесію запрошений та бере участь голова обласної державної адміністрації Андрій Михайлович Бойчук.

Ми не запрошували на засідання представників органів місцевого самоврядування області, керівників обласних підприємств і установ, політичних партій та громадських організацій, представників засобів масової інформації, оскільки продовжуються протиепідемічні заходи щодо запобігання поширенню респіраторної хвороби “COVID-19”. Однак усі бажаючі можуть спостерігати за перебігом сьогоднішнього пленарного засідання, оскільки обласне телебачення “Галичина” здійснює його пряму трансляцію.

Шановні колеги! Звертаю вашу увагу: сьогодні – Собор св. Івана Хрестителя! Тож вітаю усіх зі святом, а особливо тих, чиє ім’я Іван! Будьте дужі, щасливі, здорові і повні сил та енергії, працюйте на благо прикарпатської громади!

Вітаємо!

(Оплески в залі).

Ну, а як зреагувати на ці слова вже після завершення сесії, нехай кожен Іван сам собі думає, який є присутній в нашому депутатському корпусі.

Шановні колеги! Одночасно я хочу привернути вашу увагу, що ми перебуваємо напередодні значимого свята – 22 січня, Дня соборності України.

Вже з 1999 року ми відзначаємо це свято, віддаючи данину столітнім прагненням різних частин Українського народу поєднатися в єдиній національній Українській державі, і ті цінності національного єднання є актуальним і для сьогоднішнього дня.

Адепти комуністичного минулого і сучасного совєтського… точніше, “руского міра”, все наголошують, що реально в одній державі всіх українців поєднав тоталітарний більшовицький СССР і диктатор Сталін. Так, поєднав, але не для розквіту Української нації, а поєднав у рабстві і для її знищення. А насправді, виражаючи прагнення двох частин Українського народу, розділеного імперіями, кращі мужі двох Українських держав – Західноукраїнської Народної Республіки, Української Народної Республіки – свого часу висловили це віковічне прагнення бути в одній державі. І не їхня вина в тому, що реального єднання двох держав не відбулося, а вина сильних світу тогочасного – держав Антанти, які фальшиво проголошуючи 14 пунктів Вільсона про право на самовизначення всіх націй, відмовили в такому праві Українській нації, і не зупинили агресії більшовицької СССР проти Української Народної Республіки, а навіть навпаки допомогли агресії Польщі та Румунії проти Західноукраїнської Народної Республіки.

Тому, шановні колеги, вітаючи всіх нас з цим святом, насправді наголошую на актуальному уроці, який дуже актуальний саме для сьогоднішнього дня: не стільки треба вірити сильним світу цього, як покладатись на силу власного народу. Особливо на цьому наголошую, бо ми – як обласна рада Бандерівського краю, а такий принцип був домінуючим у Бандерівському русі і діяльності Організації українських націоналістів та Української повстанської армії.

Вітаю зі святом! Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

(Оплески в залі).

Відповідно до пункту 12.1 Регламенту обласної ради після відкриття сесії перед затвердженням порядку денного відводиться до 15 хвилин для стислих (до 3 хвилин) виступів і заяв уповноважених представників депутатських фракцій з внесенням пропозицій, повідомлень без прийняття рішень по них.

Хто з уповноважених представників депутатських фракцій хоче виступити чи виголосити заяву – прошу записатися до виступу.

Є такі?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає.

Якщо, шановні колеги, немає, то я зобов’язаний був виконати цей пункт нашого
Регламенту, і переходимо до наступного пункту – до формування порядку денного.

Є пропозиція наданий вам проект порядку денного, а в ньому зафіксовано тільки одне питання – “Про звернення обласної ради щодо унормування та зниження цін на електроенергію, природний газ та інших житлово-комунальних тарифів…” точніше, не так… “Про звернення обласної ради щодо необґрунтованого збільшення вартості енергоносіїв та введення мораторію терміном на один рік на підвищення тарифів на енергоносії”.

Хто за такий проект рішення..? Прошу вибачення. Чи є інші пропозиції до проекту порядку денного?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. В такому разі хто за такий проект порядку денного?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є? Немає.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. “Слуга Народу”? Будь ласка, увімкніть мікрофон депутата Левконович.

Н.Левконович. Доброго дня, колеги!

Хочу внести в порядок денний зміни і викласти його в наступній редакції: “Про звернення обласної ради щодо унормування та зниження цін на електроенергію, природний газ, інших житлово-комунальних тарифів для населення”.

О.Сич. Пані Надіє, я, власне, знаю, що ви сьогодні зранку подали альтернативний проект рішення, але він стосується одного і того самого питання, і я планував поставити на голосування два альтернативні проекти рішення по одному і тому самому питанню. Це не окреме питання ви пропонуєте? Чи ви пропонуєте зміну до назви питання?

Н.Левконович. Саме назва питання містить…

О.Сич. Добре.

Шановні колеги! В такому разі… Я зрозумів. В такому разі я ставлю на голосування
проект рішення про порядок денний за основу. Прошу визначатись.

За – 69, утримався – 1, не голосували – 2: рішення прийнято.

А тепер я подаю на голосування пропозицію депутата Надії Левконович щодо зміни назви нашого питання, яке ми будемо розглядати. Зміна така, так звучить питання: “Про звернення обласної ради щодо унормування зниження цін на електроенергію, природний газ, інших житлово-комунальних тарифів для населення”.

Хто за внесення такої зміни? Прошу визначатись. Прошу голосувати.

За – 6, проти – 5, утрималось – 9, не голосували – 52: рішення не прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення про порядок денний в цілому. Прошу визначатись.

За – 71, утримався – 1: рішення прийнято.

Шановні колеги! Перш ніж приступити до обговорення цього питання, і зважаючи на те, що від фракції “Слуга Народу” поступив альтернативний проект рішення, бо вони подають не тільки зміну до назви питання, а вони подають альтернативний проект рішення, то згідно нашого Регламенту, пункту 4.14.8, де мова йде про рейтингове голосування, я ставлю на рейтингове голосування два проекти рішення. І залежно від того, який набере більше голосів, у подальшому буде розглядатись.

Ставлю на голосування в порядку їх поступлення. Першим поступив проект рішення від фракцій “Свобода”, “Європейська Солідарність”, “За Майбутнє”, “Батьківщина”, “Платформа Громад”. Ставлю на голосування. Хто за те, щоб саме цей проект розглядати? Прошу визначатись.

За – 67, утримались – 5, не голосували – 11…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Не голосував – 1, прошу вибачення. Рішення прийнято.

Хто за те, щоби розглядати проект, поданий фракцією партії “Слуга Народу”? Прошу визначатись.

За – 6, проти – 3, утримались – 2, не голосували – 62: рішення не прийнято.

Таким чином, шляхом рейтингового голосування за проект рішення, поданий п’ятьма фракціями, – 67 голосів, за проект рішення, поданий фракцією “Слуга Народу”, – 6 голосів. Розглядається проект рішення, поданий п’ятьма фракціями.

Запрошую до слова першого заступника голови обласної ради Василя Івановича Гладія.

В.Гладій. Шановні колеги-депутати! Шановні присутні! Шановні краяни!

Сьогодні на позачерговій сесії Івано-Франківської обласної ради ми розглядаємо єдине питання, яке є надто актуальним для українського суспільства загалом і для Прикарпаття зокрема. Воно є актуальним особливо в сьогоднішніх умовах, в умовах тривалого карантину, в умовах зростання безробіття, в умовах зростання рівня бідності нашого населення, в умовах падіння економіки нашої держави. Українці по всій країні, в тому числі і наші краяни, на Івано-Франківщині, виходять на масові мітинги, перекривають дороги з єдиною вимогою: знизити тарифи. Люди у відчаї, адже їм просто не залишили вибору.

Реагуючи на звернення наших краян, з метою недопущення підвищення цін на енергоносії для населення, депутатські фракції в Івано-Франківській обласній раді, а саме фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”, політичної партії “Європейська Солідарність”, політичної партії “За Майбутнє”, фракція Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина”, політичне об’єднання “Всеукраїнське об’єднання “Платформа громад” ініціювали проведення позачергової сесії з єдиним питанням порядку денного – щодо необгрунтованого збільшення вартості енергоносіїв та введення мораторію терміном на один рік для підвищення тарифів на енергоносії.

Запропонований проект рішення опрацьований та підготовлений у відповідній редакції, який вам розданий у матеріалах, робочою групою з представників всіх депутатських фракцій в обласній раді.

Шановні колеги! Дозвольте я зачитаю проект рішення, він є у вас на руках, але багато наших краян дивляться нас в прямому ефірі.

Наш проект рішення передбачає: перше, схвалити звернення обласної ради до Президента України Володимира Зеленського, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, звернення надіслати вищезазначеним адресатам і відповідно оприлюднити наше звернення у засобах масової інформації.

“Звернення. Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, представляючи інтереси жителів краю, глибоко обурені ситуацією щодо чергового необґрунтованого підвищення цін на енергоносії для населення. В умовах тривалого карантину внаслідок коронавірусної інфекції, введення обтяжуючих нормативних актів для малого та середнього бізнесу, зростання рівня безробіття, падіння економічних показників у всіх сферах життєдіяльності українців Президент України та Прем’єр-міністр України підготували черговий “новорічний подарунок” для населення, піднявши тарифи на житлово-комунальні послуги та засвідчивши у такий спосіб реальну “турботу та підтримку” українців від найвищих керманичів держави.

Натомість констатуємо той факт, що всупереч офіційних обіцянок керівництва держави зменшити вдвічі тарифи на тепло, уряд та підзвітні йому органи виконавчої влади піднімають вартість тарифів на енергоносії для споживачів від 5 до майже 50 відсотків.

У такий важкий для громадян час держава повинна забезпечити збереження соціальних гарантій та приймати рішення для збільшення розміру надання допомог, пільг та субсидій для людей, які знаходяться за межею виживання. Однак, субсидія як соціальна гарантія для найнезахищеніших верств населення не зможе в повній мірі покрити різницю нових тарифів та можливість простих українців їх оплатити, оскільки при плануванні витрат Державного бюджету України на 2021 рік скорочено видатки на виплату пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у грошовій формі.

Такі дії органів державної влади викликають зростання рівня напруги та соціального збурення громадян, в результаті чого розпочалися масові акції протесту по всій Україні.

Видатки на субсидії можуть зменшуватись лише у двох випадках: при порівнюваному зниженні цін на енергоносії або ж при відповідному зростанні доходів громадян. Водночас, в Україні сталося все з точністю до навпаки – здорожчання комунальних послуг відбувається не завдяки економічним досягненням, а на тлі глибокої економічної кризи, в якій опинилася більшість громадян України.

Фактично, влада навіть не думала про пошук реальних механізмів підтримки громадян, адже у вказаних умовах зупинення зростання тарифів було б очевидним базовим заходом сприяння та допомоги людям. Подорожчання вартості комунальних послуг в умовах економічної і політичної кризи, в яких опинилося наше суспільство, є злочином проти народу України.

Встановлення граничної ціни на газ та рекомендації щодо зменшення вартості транспортування газу не мають носити ситуативний характер, оскільки це жодним чином не вирішує проблему в цілому, а повинні бути прогнозованими та економічно обґрунтованими.

У таких умовах Івано-Франківська обласна рада як найвищий представницький орган місцевого самоврядування Прикарпаття в межах повноважень, визначених Конституцією та законами України, враховуючи думку та потреби громадян, з метою досягнення балансу інтересів споживачів комунальних послуг, суб’єктів господарювання та держави, вимагає:

  1. Запровадити мораторій терміном на один рік на дію всіх постанов Кабінету Міністрів України та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, якими з 1 січня 2021 року було підвищено тарифи на газ та його доставку, електроенергію, опалення, гарячу воду.
  2. За час дії мораторію розробити чіткий та адекватний механізм функціонування ринку газу в Україні, який виключатиме можливість будь-яких зловживань постачальниками природного монопольного становища, яке призводить до підвищення цін для населення.
  3. Підготувати та ухвалити відповідні зміни до Державного бюджету України на 2021 рік, якими передбачити виділення достатнього розміру коштів для покриття потреб соціально незахищених верств населення у пільгах та субсидіях.
  4. Здійснити перевірку законності та обґрунтованості збільшення вартості енергоносіїв, прийнятих відповідно до постанов Кабінету Міністрів України та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.
  5. Верховній Раді України в найкоротші строки розробити та прийняти закон про впровадження єдиної державної системи моніторингу виробництва, постачання, транспортування, споживання та оплати за паливно-енергетичні ресурси і комунальні послуги.

Прийнято на позачерговій третій сесії обласної ради восьмого демократичного скликання 20 січня 2021 року”.

Шановне товариство! Я думаю, що дане звернення буде ще одним кроком, щоб зупинити експерименти над Українським народом.

Я пропоную даний проект звернення взяти за основу. Він запропонований робочою групою, до складу якої входили представники всіх фракцій. Якщо будуть зауваження, пропозиції, вносьте, якщо будуть підтримані вони більшістю депутатського корпусу, звичайно, вони знайдуть своє місце в проекті звернення, і опрацьований вже загалом прийняти в цілому і направити вищезазначеним адресатам.

Дякую за увагу.

О.Сич. Шановні колеги! Доповідь завершена. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться для запитань, будь ласка.

Не розумію. Піднімали руку у фракції “Слуга Народу”, а запитань задавати не хочуть.

Добре, шановні колеги, гаразд, запитань немає. Дякую, Василю Івановичу.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка, щоб знову не було “нуль”.

Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода” однозначно і в повному складі буде підтримувати пропоноване звернення. І я дякую колегам з інших фракцій, які увійшли до складу робочої групи, за конструктивну роботу на початку тижня. Зауважу, що ми та наші однопартійці в місцевих радах послідовно виступаємо проти так званого “тарифного геноциду”, який попри всі запевнення можновладців продовжує відбуватись в Україні вже який рік. Більше того, на нашу думку, все, що відбувається навколо урядового зниження ціни на газ, виглядає усього лише запізнілим і погано зрежисованим спектаклем. За прагненням позиціонування в якості народних рятівників від стрімкого підвищення тарифів на комунальні послуги, насправді, як видається, приховується лише намагання врятувати власні політичні рейтинги. Реагуючи вже постфактум на хвилю народних протестів, можновладці або геть не здатні прогнозувати і “бачити далі власного носа”, або ж влада насправді безсила у відносинах з олігархами, які під час кожної кризи штучно підводять країну до двох варіантів: поганого або ж дуже поганого.

Відтак будь-що зроблене сьогодні владою – лише консервація статусу кво. Мусимо констатувати, що поки Президент не почне справжньої деолігархізації, подібні кризи виникатимуть постійно, “тягнутимуть нас дедалі сильніше й сильніше на дно”. Приборкання стрімкого зростання ціни на комунальний газ, адміністративно обмеживши тариф, не лише закладає міну вповільненої дії під житлово-комунальну галузь, є примусом до обману і ринку, і споживачів, а й безпосередньо загрожує макроекономічній стабільності держави. Ні я, ні, переконаний, кричуща більшість суспільства не лише не розуміємо механізму формування ціни, яку ми щомісяця мусимо сплачувати зі своїх гаманців, вважаємо цю ціну штучною і непрозоро завищеною, а й просто не у змозі її сплатити. А те, що 6,99 грн. буде лише протягом лютого-березня – усього лише тимчасове “замилювання очей”.

Відтак разом з колегами вимагаємо від чиновників передусім отямитись, наголошую: отямитись і запровадити мораторій на зростання комунальних послуг, розробити чіткий та адекватний механізм функціонування ринку газу в Україні, збільшити видатки на субсидії, перевірити законність та обґрунтованість зростання енергоносіїв, що найголовніше, – врешті притягти до відповідальності винних, а не субсидіювати їх мільйонними преміями. Дякую.

О.Сич. Палійчук Микола Васильович.

М.Палійчук. Шановні колеги! Дякую всім фракціям за те, що сьогодні зібрались, бо
фракція політичної партії “За Майбутнє” однією з перших звернулась з пропозицією до голови обласної ради з проханням провести позачергове засідання і прийняти відповідні звернення до уряду, Президента з вимогою негайно вжити заходів щодо перегляду тарифів.

До нас звертаються жителі краю, вони, насправді, доведені до відчаю, бо багато з них фізично не спроможні платити за “комуналку”: за газ, за електроенергію, за тепло. Утворюються величезні безнадійні борги. Епоха бідності через підвищення тарифів може перетворитись в епоху тотального зубожіння.

Під виглядом боротьби з пандемією уряд вже залишив мільйони громадян без роботи і фактично без засобів до існування. Мільйони українців втратили роботу та бізнес через
регулярні карантини та локдауни. Замість того, щоб у цей складний час підтримати людей, уряд навпаки піднімає комунальні тарифи, збільшує податкове навантаження та тисне на підприємців.

Ми переконані, що в таких умовах збільшення фінансового навантаження на сімейні бюджети українців є аморальним. Рекордне підвищення комунальних тарифів під час пандемії дестабілізує соціально-економічну ситуацію. Українці виходять на мітинги проти підвищення тарифів на комунальні послуги, люди доведені до відчаю.

Рішення про скасування пільгових тарифів на перші 100 кВт електроенергії, ціна яких була 90 коп. (зараз буде 1 грн. 68 коп.)… пільги скасовані для керуючих компаній та гуртожитків… вважаємо взагалі неприпустимими, адже вони “б’ють” по найбільш незахищених українцях.

Рішення уряду щодо встановлення граничної ціни 6,99 грн., як сказав колега Ігор Дебенко, є може добрим, але це вже реакція на протести людей, але воно не вирішує всіх питань. Тому що не вирішено питання ціни за транспортування газу, також не вирішено питання щодо скасування перших 100 кВт пільгової ціни, яку, я вважаю, також негайно потрібно повернути. Тому ми просимо підтримати звернення і вимагати від уряду негайно ввести мораторій на підвищення цін на комунальні послуги та енергоносії, щонайменше на 1 рік. Тарифи на комунальні послуги на енергоносії повинні бути економічно обґрунтованими. Тарифна політика влади повинна бути в інтересах українців, а не в інтересах наших зовнішніх кредиторів чи українських олігархів.

Вимагаємо скасувати підвищення цін на природний газ чи послуги розподілу природного газу, повернути пільговий тариф на перші 100 кВт електроенергії, а також пільговий нічний тариф, забезпечити встановлення системи обліку газу та електроенергії для мешканців коштом…

О.Сич. Дайте можливість договорити.

М.Палійчук. …коштом постачальників енергоресурсів на коротші терміни, встановити економічно обґрунтовані тарифи на електроенергію та водопостачання з врахуванням збитків від локдаунів та інших карантинів.

Хочу повідомити вас, колеги, що депутатська група партії “За Майбутнє” у Верховній Раді підготувала законопроект, який враховує всі вимоги громадян, і винесе його на розгляд парламенту. Впевнені, що разом ми “дотиснемо владу” і змусимо їх не тільки встановити помірковані тарифи, а й ввести мораторій на їхнє підвищення. Дякую.

О.Сич. Колеги, прошу бути лаконічними, вкладатись у межі, визначені Регламентом.

Іваночко Михайло Степанович.

М.Іваночко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Шановні жителі Прикарпаття! Сьогодні ми отримуємо вчергове черговий подарунок і чергові наслідки виборів 2019 року, які відбулися навесні, а також улітку. Тоді, на превеликий жаль, вчергове Українська нація вчинила помилку, і ми зараз маємо наслідки і черговий подарунок від “служок” олігархів, які засіли в Києві на Печерських пагорбах, і які намагаються зараз нам “впарити” нову ціну на енергоносії, натомість продаючи за кордон ту ж саму електроенергію вдвічі дешевше, як отримують українці. Натомість ми можемо отримувати той же самий газ по собівартості, і Україна має ці ресурси, і може отримувати, а не платити і переплачувати такі великі ціни.

Більше того, правоохоронні органи їздять, є факти, їздять по установах, їздять по закладах і погрожують великими штрафами для того, щоб люди не виходили на перекриття доріг. Натомість не їдуть туди, де, як кажуть “кишить”, у всякі туристичні компанії та різні супермаркети. Це прекрасно всі розуміють, що я маю на увазі.

Крім того, голова уряду погрожує розібратись з учасниками протестів замість того, щоб допомагати українцям так, як це зробили інші держави Європи, навіть та країна Грузія, яка проплатила енергоносії повністю за своїх громадян за всю зиму.

Хочу застерегти нині діючу владу в Україні, бо ми таке вже проходили у 2011 році, у
2013 році, і потім наслідком була Революція Гідності, і наслідки того пам’ятаємо усі. Не хотілося би це повторювати, але, на жаль, воно так є. Крім того, таке як транспортування газу треба взагалі скасувати, адже магістралі, які проводили люди до будинків, люди робили за свої власні кошти.

Хотів би нагадати, що у програмі захисту українців Всеукраїнського об’єднання “Свобода” чітко вказано: надавати населенню природний газ та електроенергію за собівартістю, встановити по всій країні лічильники тепла та комунальних послуг, встановити державну монополію на розробку та на видобування паливних корисних копалин, дорогоцінних природних органічних сполук, мінералів тощо, повернути до комунальної власності або державної власності підприємства-монополісти електро-, газо-, теплопостачання та водовідведення, встановлювати для населення економічно обґрунтовані, співмірні з рівнем прожиткового мінімуму та мінімальними розмірами заробітної плати тарифи на житлово-комунальні послуги, ліквідувати наявні корупційні схеми при формуванні тарифів.

Отож, українці, не робімо більше таких помилок. І впевнений, що спільно з такими зверненнями, як сьогодні обласна рада приймає, звернення, які приймають всі ради на території Івано-Франківської області, на території всієї України, ми “дотиснемо” владу, і тарифи будуть знижені. Але хотілося би, щоб вони були знижені обґрунтовано, а не якийсь місяць-два. Дякую. Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

О.Сич. Мельничук Василь Іванович.

В.Мельничук. Шановний пане голово, шановні колеги! Шановні виборці! Новий 2021 рік для нас з вами, ми сьогодні тут говоримо, розпочався зі звістки про тотальне підвищення тарифів: газ, опалення, вода, електроенергія. Більшість платіжок принесли “сумні подарунки під ялинку”.

В час коронавірусної кризи, економічної нестабільності, в час, коли українські зарплати, пенсії, інші соціальні виплати є мізерними у порівнянні до європейських країн, український уряд різко збільшує тарифи на комунальні послуги. Інакше як “тарифним геноцидом” це не назвеш.

Шановні виборці! Хочу нагадати, що в нашій новітній історії, у 2009 році держава теж
зіткнулась із фінансовою кризою та епідемією грипу. Але тоді уряд Тимошенко зробив все можливе, щоб не підвищувати тарифи, підтримати людей у непростий час і не “вганяти” країну у непосильні борги.

6 грн. 99 коп. за газ, які уряд оголосив знижкою, є насправді підвищенням ціни для пересічних українців. Проте за підрахунками “Батьківщини” реальна ціна на газ повинна бути зовсім іншою. За офіційними статистичними даними, враховуючи собівартість українського видобутку газу, – 3,6 грн., – це середня ціна газу, який знаходиться сьогодні в українських сховищах, і якого абсолютно достатньо для населення України.

У політичної партії “Батьківщина” і її лідера Юлії Володимирівни Тимошенко є чіткий план, як стабілізувати і вирішити проблему хаотичного, несправедливого підвищення тарифів, а саме: газ українського видобутку – винятково на потреби українських споживачів, адже Україна має унікальну можливість забезпечувати своїх громадян дешевими енергоносіями завдяки газу власного видобутку і підземним газовим сховищам, які дозволяють закуповувати газ влітку за найнижчими цінами, продавати його за такими ж цінами у зимовий період.

Також наша політична сила вимагає зупинити корупцію у НАК “Нафтогаз” та виведення капіталів в офшори. Доки буде існувати “Нафтогаз”, доки він володітиме 70 відс. видобутку українського газу, про жодний ринок, про жодну конкуренцію не може бути мови. НАК “Нафтогаз” – структура, яка не видобуває газ, не транспортує, при цьому в нього зростає персонал за останній рік у 1,2 раза, при цьому середня зарплата менеджера – 240 тис.грн. Нещодавній аудит “Нафтогазу” показав, що з державного підприємства незаконно виведено 225 млрд.грн. за межі України. Це більше, ніж кредит, який Україні дає МВФ.

Непосильні тарифи, корупція в енергетичній сфері є злочином проти України та проти Українського народу. Дякую.

О.Сич. Понайда Олег Володимирович.

О.Понайда – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Такими рішеннями органів центральної влади щодо підняття тарифів на газ, електроенергію та інші енергоносії центральна влада сама спровокує українців до повстань, до акцій протесту, до перекриття доріг, і вона зневажає Український народ, який й так доведений до відчаю.

При тих соціальних стандартах, які зараз існують в Україні, при тих пенсіях, при тих заробітних платах, при тому безробіттю тотальному та економічній кризі українці й так ледве зводять кінці з кінцями, щоб прожити, утримати свої сім’ї, прогодувати дітей, підготувати їх до школи, віддати їх у навчальні заклади. А говорити про ті тарифи, які є необгрунтованими, безглуздими і взагалі злочинними до українців та Українського народу – це “тарифний геноцид” проти власного ж Українського народу та Української нації з боку нашої влади, і потрібно називати речі своїми іменами. І не потрібно центральній владі проводити половинчасті рішення, ніби самі створюють проблему і потім зменшують до якоїсь там граничної ціни – 6,99 грн. за 1 куб. м газу. Вона має бути економічно обґрунтована, адекватна до доходів українців. Бо у нас немає європейських зарплат, у нас є зарплати ті, які є. І потрібно… воно має бути все обґрунтовано і адекватні ціни на газ, електроенергію та інші енергоносії.

Але влада пішла ще дальше: вони… люди за власні кошти проводили газові та електромережі до своїх осель, збільшуючи статутний капітал таких компаній як “Облгаз” і “Обленерго”, вони ж тепер змушені самі платити за транспортування, тобто, обслуговування цих мереж, які взяті на баланс даними монополістами. І необхідно говорити про передачу таких організацій як “Облгази” та “Обленерго” у державну власність, щоб держава була регулятором, щоби центральна влада приймала правильні рішення і правильні закони, які будуть адекватними, економічно обґрунтованими, і йти на те, щоб люди мали можливість сплачувати справедливі тарифи на газ і на електроенергію, також на інші енергоносії. Повинна бути соціальна справедливість до власного ж Українського народу, а не подвійні стандарти, коли ми спостерігаємо по списках “Forbes”, що постійно народжуються нові енергетичні чи газові мільярдери. Дякую.

О.Сич. Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Перш за все, колеги, дякую, що підтримали ініціативу “Платформи Громад” щодо скликання позачергової сесії…

(Сміх в залі).

…реагування на заклики громади, голів територіальних громад, наших виборців. Щиро дякую.

Дякую членам робочої групи, які напрацювали спільне звернення, яке зараз є на обговоренні, ви підтримали щодо включення в порядок денний.

Але я би ще хотів сказати наступне. Ми починаємо завжди сесію молитвою і кажемо: “Отче наш”, і звучать хороші слова “позбав нас від лукавого”. Я завжди дивуюсь, чому нам кажуть, що у нас буде все добре, а насправді все гірше? Чому ми Новий рік маємо на тридцятому році незалежності зустрічати і радіти з того, що нарешті у сфері обслуговування з’явилась українська мова і вона стала обов’язковою? Це жахливо насправді. Чому ми говоримо про те, що ми маємо зустрічати Новий рік, і ми зустрічаємо його з кризами? Кризами в тому, що ми не відновили територіальну цілісність України, криза в тому, що у нас боротьба з коронавірусом, криза в тому, що у нас з’явилась конституційна криза, криза в тому, що зараз є економічна, і ми натикаємось ще на управлінську кризу.

Нам приємно, що уряд, центральні органи влади звернули увагу на погляди громадян, виборців та провели засідання Кабінету Міністрів, що Президент України швидко відреагував та дав вже доручення Офісу Президента перевірити в регіонах формування тарифів. Я єдине запитую: чому ми це не робимо наперед? Чому ми не прогнозуємо ці процеси, а доганяємо їх вічно?

Хочу зупинитись ще на наступному. Таке враження, що всі ці дії спрямовані на знищення Української нації. Чому я знову ж таки вам говорю? Чому? Тому що газ та енергоносії не є тільки товаром, це є спосіб виживання та комфортного існування зараз в Україні. Чи може ще десь людина взяти собі десь газу? Не може. Тим більше, коли вона за свої гроші проклала трубопроводи магістральні, сама за свої гроші проклала лінії електропередач, а потім її ставлять перед фактом і кажуть: це коштує стільки-то. Вона вже не може нікуди піти й поторгуватись, на жаль.

Друге, не може бути так, щоб більше, ніж вся заробітна плата, я зараз кажу за 41 відс.
мешканців України, населення України, яке отримує від 2 тис. до 3 тис.грн. заробітної плати або пенсії, спрямовувати на оплату комунальних тарифів. А за що тоді ж жити? Тому я кажу, що це є фактично знищення нації.

Мої колеги сказали, що це є геноцид, я кажу, що це є знищення нації.

Я думаю, що дуже правильно, що найвищі представницькі органи місцевого самоврядування Прикарпаття зібрались, щоб сьогодні це питання обговорити. Нас підтримали колеги з Херсона, Миколаєва, Рівного, Житомира, Кіровограда. Ми говоримо про те, що це питання не тільки на Прикарпатті, воно стосується кожного жителя України. І маємо надію, що звернення буде прийнято і дуже швидко прийняті по ньому рішення.

Дякую за увагу.

О.Сич. Томенчук Богдан Михайлович.

Б.Томенчук. Дозволю процитувати себе самого. Коли у відомому 2005 році Путін не захотів нам продавати газ, інтернетом “блукала” така смс-ка: “Наразі не озвалася священна наша лють, аби вони тим дихали, що нам не продають”.

Думаю, що це дуже стосується тих настроїв, котрі є в народу стосовно наших торгівців газом.

Розумієте, Революція Гідності – це була революція середнього класу. Чому так сталося з нею, не знаю. Але я бачу, що дуже хтось хоче в цій державі довести справу до революції бідності, а революція бідності, ми знаємо, якою буває, а якщо хтось забув, згадайте 1917 рік. Це, так би мовити, трошечки вступ. А тепер по суті.

Якщо говорити не мовою юриспруденції, не мовою економіки, а просто мовою публіцистики, то, думаю, наше звернення можна вкласти буквально в два слова: не вийшло голодом, пробують холодом. Треба це зрозуміти, погодитись. Я безумовно думаю, що ми за це все проголосуємо, і не варто переводити це у площину політичних спекуляцій, хто перший, хто другий виступив, і “бити себе в груди”, хто більше любить народ. Всі ми розуміємо, на скільки трагічною виглядає ситуація.

А тепер глибше. Пункт 2. Ну, я не те, що пропоную, я думаю, що кожен, хто розуміється на мові, скаже чітко, що його треба редагувати і то конкретно. Саме в частині: “За час дії мораторію розробити чіткий та адекватний механізм функціонування ринку газу в Україні, який виключатиме можливість будь-яких зловживань постачальниками свого…” добавити, не буває постачальників природного монопольного становища, і слово “зловживань” в даному випадку вимагає іншого відмінку: “зловживань своїм природним монопольним становищем”. Зловживати можна чимось, а не чогось. Це треба чітко розуміти. І я би добавив “котрі”, саме наголосити, що зловживання призводить, бо монопольне становище саме по суті не є злочином, а от зловживання монопольним становищем вже є злочином. Тоді я би там поставив не “яке призводить”, а “котрі призводять до підвищення цін на газ”. Це однозначно, як на мене, і обговоренню не мало би підлягати.

І ще одне. Я розумію, що “природне монопольне” тут звучить чисто мовою юриспруденції, але я би слово “природне” в даному випадку забрав. Нас будуть читати не стільки юристи, скільки люди з вулиці і…

О.Сич. Богдане Михайловичу, я після завершення обговорення всі пропозиції буду ставити на голосування. Прошу до того часу… просто ви пишете пункт так, як ви вважаєте, як він має звучати грамотно і правильно, і я поставлю на голосування.

Корнелюк Мирослава Мирославівна.

М.Корнелюк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Шановні колеги! 28 грудня 2020 року визначено єдину фіксовану ціну на електроенергію для побутових споживачів. Але постановою Кабінету Міністрів України відмінено будь-які пільгові тарифи, які надавались саме у високогірних районах.

Я представляю Косівсько-Верховинський округ, сама є жителем Верховинського району. І зокрема Верховинський район цілком і частина Косівського району не є газифікованими природним газом, але жителі мали можливість більше як упродовж 3 років користуватись пільгами. Наведу приклад. У 2018 році було надано 5 тис. кВт/год., у 2019 році – 3 тис. 600 кВт/год., у 2020 році – 3 тис. кВт/год. для населення, яке проживає у багатоквартирних будинках, житлових будинках, будинках – “зелених садибах”, які обладнані електроопалювальними котлами та установками. Нічний тариф складав 0,45 грн., денний – 0,9 грн. за обсяг, як на останній
2020 рік, – 3 00 кВт/год. електроенергії за місяць.

У Верховинському районі даними пільгами користувались більше як 25 відс. населення.

Хочу нагадати, колеги, що знаємо ми всі, що Верховинщина… на Верховинщині не функціонують багато якихось підприємств, установ, організацій, де люди мали би можливість відповідну заробітну плату мати та, звичайно, оплачувати електроенергію за пропонованим тарифом. Дякую.

О.Сич. Сивак Аріна Володимирівна.

А.Сивак. Шановні колеги! Добрий день! Хотілося би звернутись до вас з таким розумінням. Ми сьогодні приймаємо дійсно реальне результативне якесь рішення чи займаємось політичним популізмом? Вислуховуючи деякі виступи колег по раді, мені, якщо чесно, сумно, бо, напевно, дехто з вас забув, що саме ринок… Закон України “Про ринок природного газу” був прийнятий у 2015 році Президентом Петром Порошенком. І пункт 5 статті 3 цього Закону якраз передбачав прийняття безвізового режиму і вступу в асоціацію з Євросоюзом.

Тому я вважаю, що… і пропоную, і прошу вилучити з проекту рішення таке речення, як… в першому абзаці “…українців Президент України та Прем’єр-міністр України підготували черговий “новорічний подарунок” для населення, піднявши тарифи на житлово-комунальні послуги та засвідчивши у такий спосіб реальну “турботу та підтримку” українців від найвищих керманичів держави”. Вважаю, що дані “новорічні подарунки” були підготовані ще попереднім Президентом, і тому сьогодні звинувачувати сьогоднішнього Президента Володимира
Олександровича є безпідставним. І, по-друге, ми врешті-решт звертаємось до Президента України, і писати таке в такому зверненні вважаю неприпустимим, і банально ми не підтримуємо ніякої субординації. Все решта наша фракція звернення підтримує.

Дякую за увагу.

О.Сич. Аріно Володимирівно, аналогічно: я поставлю на голосування вашу пропозицію, попрошу її потім ще раз повторити, щоби депутати знали, за що голосують.

Левконович Надія Михайлівна.

Н.Левконович. Шановна президіє, колеги! Ми сьогодні зібрались проголосувати звернення чи погратись у політичне шоу, поки нас дивляться, пряма трансляція відбувається?

Що саме цікавить кожного з нас? Швидка реакція уряду, чи вчергове за допомогою гучних заяв підняти особисті рейтинги і абсолютно ніяк не допомогти у вирішенні самої ситуації?

Як би не було прикро, але все ж таки у 2015 році було підписано даний Закон, який відкрив ринок природного газу. Ним є визначені певні правові засади функціонування ринку природного газу з врахуванням основних вимог законодавства ЄС. Законом встановлено, що ринок природного газу заснований на принципах вільної конкуренції та здатності до інтеграції з ринками природного газу держав-сторін енергетичного співтовариства. Також необхідно не забувати і про 27-ий енергетичний додаток до Угоди про асоціацію з ЄС, який також був підписаний наприкінці каденції попередньої влади, що передбачає створення регіональних ринків газу, закріплює установлені в Євросоюзі економічно обґрунтовані підходи до організації роботи газового ринку та передбачає відокремлення функцій операторів від функцій видобування, постачальників, а також вільне, наголошую: ціноутворення. Його було прийнято на виконання державної політики імплементації Угоди про асоціацію України та ЄС, внаслідок чого Україна отримала безвіз. Однак про ціну такої можливості було замовчено, а саме про пункт 5 статті 3 Закону України “Про ринок природного газу”, що вступив в силу у серпні минулого року.

На даний час певні кроки зменшення тарифів зроблені. Вони не є остаточними, робота триває щоденно. Саме текст звернення носить радикальний характер, не враховує, що бенефіціарами “Облгазів” не є ні Президент, ні уряд. Та якщо згадувати так звані “новорічні подарунки”, то приватизація “Облгазів” в більшості була здійснена у 2012-2013 роках.

Голова обласної ради наголошував, що вибори закінчились, і тепер варто братися до роботи. Тож давайте не перетворювати нашу роботу на виставу, де можна висловлювати неповагу до Президента та до уряду. Погоджуюся, що критика має бути і має місце, але вона має бути обґрунтованою та зафактованою і в жодному разі без переходу на особистості та приналежність до партій.

Вважаю, що звернення в даній редакції, особливо у текстовій частині, є черговим бажанням заробити бонуси, зовсім не вирішує проблематику, а навпаки викликає різке занепокоєння європейських партнерів та погіршення роботи України в напрямку вступу до Європейського Союзу. Дякую за увагу.

О.Сич. Королик Михайло Михайлович.

М.Королик – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Шановні колеги! Як на мене, дуже дивною є практика нової влади і нашого Президента України,
монобільшості, всього уряду України, адже це представники однієї команди. Та годі показувати пальцями на попередню владу! Пора вже відкривати “третій конверт”, шановні колеги, хто знає цей політичний анекдот.

А якщо серйозно говорити, наш Президент України минулого року нахвалював рішення про те, що у нас окремо є платіжка на газ, окремо є платіжка на доставку, і разом, в купі, ця сума за сплачені послуги менша, як була раніше.

Але це була хороша реклама перед тим, що вони зробили цього року. Минулого ж року Президент знову ж таки нам наголошував, що він зробить від себе все можливе, не будучи власником цих компаній, щоб тарифи на газ в Україні були вдвічі менші.

Але що ми отримали? Ми отримали почергове зростання тарифів. Таке складалось враження, що нас випробовують на… а яка буде реакція суспільства? Щомісячно добавляли до тарифу гривню, більше гривні, і складалось враження, що цей процес взагалі безкінечний. Але коли люди вийшли на вулиці і дали свою реакцію, в чому… їх звинувачували в тому, що вони є заполітизовані, їх звинувачували, що за цим стоять якісь політики, а насправді люди вийшли на вулицю, бо вони розуміли, що завтра їм елементарно не буде за що купити їсти.

Тому, шановні колеги, звернення не є політичне, і сьогодні не має значення, хто його ініціював. Його ініціювала вулиця, його ініціювали наші люди, які не згідні з тим, що відбувається в Україні. Їм обіцяли, що буде подолано епоху бідності, зубожіння. А що ми натомість отримали? Ми отримали сьогодні владу, яка сьогодні допомагає нашим олігархам дальше багатіти. Ми отримали сьогодні владу, яка руйнує дрібний та середній бізнес своїми недолугими рішеннями.

Хочу пригадати минулий рік: ті рішення, які приймались урядом та Президентом України, призвели до того, що ми заледве завершили нормально наш рік попередній. Адже були великі нанесені матеріальні втрати для нашого середнього, дрібного бізнесу, для мешканців нашої держави. Тому що коли весною було запроваджено карантин, його, в принципі, доцільність не була обґрунтована. Нам пояснювали, що це робиться заради того, щоб захистити українців. А що у підсумку? В підсумку мали більше як 9 місяців для того, щоб підготуватись до реальної проблеми з коронавірусом, і все одно не пройшли цей етап достойно. Гроші пішли, невідомо куди, які були спрямовані на коронавірус. І так на кожному етапі розвитку нашої держави сьогодні. За що не береться наша влада, тотальні провали у всіх сферах.

Тому якщо влада не буде робити висновків, то вона буде напорюватись на все більшу і більшу реакцію вулиці, бо люди не будуть мовчати. Люди дали можливість два роки попрацювати даній владі, і якщо дана влада не буде дійсно працювати в інтересах Української нації, то вона отримає…

О.Сич. Тебешевська Оксана Степанівна.

О.Тебешевська – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Безперечно, таке звернення необхідно приймати. Центральна влада мала дбати про людей, а не призводити до ще більшого їх зубожіння.

До мене як до депутата обласної ради звернулося дуже багато мешканців Калуського району, Калуської територіальної громади, особливо села Голинь, де люди вдалися до протестів щодо проти такого “тарифного геноциду”. І, звичайно, ми повинні виконувати їх вимоги, бо ми ними обрані, бо ми представляємо їхні інтереси. Отже, підтримка такого звернення однозначна.

Але у мене є деякі чисто філологічні зауваження до тексту.

Я хочу, щоб ми його удосконалили. Отже, перший абзац, дивимось на зміст звернення. Четвертий рядочок: “коронавірусної інфекції”, кома не потрібна, її забираємо.

Другий абзац: “Натомість констатуємо той факт, що всупереч офіційних обіцянок”, пишемо “офіційним обіцянкам”: так буде правильно.

Третій абзац, третій рядочок: “які знаходяться за межею виживання” – “які перебувають за межею виживання”.

Наступне слово “однак, субсидія”, забираємо кому після “однак”.

Наступний рядочок: “населення не зможе в повній мірі”, забираємо суржикове “в повній мірі” і замінюємо “повною мірою покрити різницю нових тарифів та…” і потрібно добавити слово “не забезпечить можливості простих українців їх оплатити”.

Абзац п’ятий, третій рядочок: “водночас”, забрати кому.

І абзац шостий: “Фактично”, забираємо кому і далі йде “влада навіть не думала про пошук реальних механізмів”. Ми не можемо знати і не будемо знати, хто і що думає, але що вона не шукала реальних механізмів, ми знаємо, тому треба написати: “Фактично влада навіть не шукала реальних механізмів…” і далі буде за текстом.

І наступна правка – сказав уже Богдан Томенчук.

Дякую.

О.Сич. Цікаво, Оксано Степанівно. Я так зрозумів, що у вас червоним олівцем помальований проект рішення. Яку би оцінку ви поставили робочій групі, яка працювала, яка складалась з представників усіх фракцій?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, ні, кожну кому будемо голосувати.

Шановні колеги! Обговорення завершилось. Перед тим, як поставити на голосування за основу, вважаю за доцільне сказати таке.

Звітуючи перед попереднім скликанням обласної ради і пропонуючи свої послуги вам, шановні колеги, я наголошував на справедливості – на одній з чеснот, яка сформувалась в атмосфері нашого спілкування. Тому задля справедливості я підтримую репліку колеги Томенчука щодо того, що спекуляції в питанні треба звести до рівня політичної пристойності. В політиці завжди є спекуляції, але має бути якийсь трошки рівень пристойності. Тому я оголошую як голова обласної ради, що першою до апарату обласної ради поступила пропозиція від партії “За Майбутнє” 14 січня, другою поступила, 15 січня, пропозиція партії “Слуга Народу” – розглянути питання на черговій сесії, третьою, 16 січня, поступила пропозиція від партії “Платформа Громад”, яка слово в слово повторювала першу пропозицію. І з уваги на це я зібрав нараду голів фракцій в понеділок, щоб порадитись щодо дати проведення сесії, проекту рішення і різних технічних питань. Тому смішними виглядають заклики послідовників до ініціаторів брати з них приклад. От і все, що я хотів сказати.

А зараз ставлю на голосування проект рішення за основу, а потім поставлю на голосування пропозиції. Хто за? Прошу визначатись.

За – 72, не голосував – 1: рішення прийнято.

Шановні колеги!

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, почекайте хвильку. Перш ніж записатись до пропозицій, якщо вони ще будуть, то я ставлю на голосування ті пропозиції, які вже прозвучали.

Першою прозвучала пропозиція Богдана Томенчука.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу… ні, я буду пропонувати ще, але я ставлю на голосування ті, що вже прозвучали.

Прошу увімкнути мікрофон депутата Томенчука для виголошення ще раз тої пропозиції, яка прозвучала.

Б.Томенчук – депутатська фракція політичної партії “За Майбутнє”. Я пропоную викласти пункт в такій редакції…

О.Сич. Пункт який?

Б.Томенчук. Пункт 2 звернення, пункт 2: “За час дії мораторію розробити чіткий та адекватний механізм унеможливлення будь-яких зловживань з боку постачальників газу своїм монопольним становищем, котрі призводять до підвищення цін для населення”.

О.Сич. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 73: рішення прийнято.

Другою прозвучала пропозиція депутата Сивак Аріни Володимирівни.

Увімкніть, будь ласка, мікрофон. Аріно Володимирівно, ще раз озвучте свою пропозицію.

А.Сивак. Шановні колеги! Ми абсолютно згідні з текстом звернення, однак просимо
внести таку зміну у перший абзац: “Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, представляючи інтереси жителів краю, глибоко обурені ситуацією щодо чергового необґрунтованого підвищення цін на енергоносії для населення в умовах тривалого карантину внаслідок коронавірусної інфекції, введення обтяжуючих нормативних актів для малого та середнього бізнесу, зростання рівня безробіття та падіння економічних показників у всіх сферах життєдіяльності українців”, пропонуємо тут поставити крапку і розпочати звернення з другого абзацу: “Натомість констатуємо той факт…”. Речення “Президент України…” і до “держави” забрати.

Дякую за увагу.

О.Сич. Ставлю на голосування пропозицію. Прошу визначатись.

За – 6, проти – 4, утримались – 3, не голосували – 60: рішення не прийнято.

Наступні пропозиції прозвучали від Оксани Степанівни Тебешевської.

Я не знаю, Оксано Степанівно, чи ви будете ще раз їх озвучувати, чи я загалом поставлю, скажемо, пропозиції редакційного, скажемо так, редакційного характеру. Прошу, Оксано Степанівно, відредагувати текст, те, що виказали, подасте технічним працівникам, а я ставлю на голосування загалом озвучену Оксаною Степанівною пропозицію внести ті редакційні правки, на яких вона наголошувала. Ставлю на голосування.

За – 66, не голосували – 7: рішення прийнято.

І, шановні колеги, хто ще бажає озвучити, але не виступити, а озвучити лаконічно пропозиції до проекту рішення? Прошу записатись.

Іваночко Михайло Степанович.

М.Іваночко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. В будь-якому місці будь-який пункт може бути, просто вказати: скасувати як таке транспортування газу, тобто, доставку газу до населення. Дякую. Для населення. Як такого не може бути, адже магістралі люди самі проводили, і це, вважаю, що це неправомірно, і це кошти… просто-напросто наживаються на цьому олігархічні структури. Скасувати транспортування газу для населення.

О.Сич. Я хочу уточнити. Тобто, хай споживачі носять відрами, чи як?

М.Іваночко. Ні, ми платимо за транспортування, це ж наживається на цьому хтось другий…

О.Сич. Може тоді не скасувати транспортування, а скасувати…

М.Іваночко. Доставку!

О.Сич. Оплату за транспортування?

М.Іваночко. Оплату за транспортування.

О.Сич. Аааа! Ну, то це різні речі.

М.Іваночко. Так, так, перепрошую.

О.Сич. Бо я думав, що прийдеться відрами носити.

Ставлю на голосування, будь ласка. Прошу визначатись.

За – 42, утримались – 2, не голосували – 29: рішення не прийнято.

Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач – депутатська фракція політичної партії “Європейська Солідарність”. Перше, шановний колего! У нас не політичне шоу, у нас сесія обласної ради. Ну, і друге, ми не можемо змагатись з головним шоуменом України. Тому у нас робоча сесія, на якій ми просто працюємо.

Наступне питання. Україна – парламентсько-президентська держава, але за ці два роки Президент Зеленський разом зі своїм Офісом намагається через монобільшість створити чисто президентську державу, підмінюючи місцеве самоврядування часто-густо, судову владу, виконавчу владу.

І тому я пропоную підтримати його пропозиції і у нашому зверненні, щоб народ знав своїх “героїв”, там, де є виконавча влада, там, де є влада, там, де є керівництво держави, написати чітко: “Президент Зеленський”, “Зеленський”, “Президент Зеленський”, щоб люди знали, хто є ініціатором цього ганебного явища. Пропоную…

О.Сич. Я зрозумів. Колеги, ще раз… Тобто, скрізь по тексту, де є Президент, добавити “Зеленський”, так?

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. І там, де є “влада”, – “влада Зеленського”.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Все, ставлю на голосування.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

(Сміх у залі).

О.Сич. За – 33, проти – 2, не голосували – 38: рішення не прийнято.

Карп Галина Василівна.

Г.Карп – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Стилістичні деякі правки і правки до проекту рішення. Прошу уваги, колеги!

Значить, до абзацу першого після терміну “житлово-комунальні послуги” добавити “та енергоносії”, оскільки поняття “житлово-комунальні послуги” не включає всі види енергоносіїв. Перше.

Абзац третій. Оскільки Державний бюджет уже прийнятий, то термін “скорочено видатки” замінити… “у Законі України “Про Державний бюджет України на 2021 рік” зменшено обсяг видатків” і дальше – по тексту.

І до проекту рішення, пункт 2, доповнити пунктом 3, а дальше змінити нумерацію, в доповнення до виступу моєї колеги Корнелюк, доповнити проектом рішення: “Доручити Кабінету Міністрів України прийняти відповідні нормативно-правові акти, якими громадянам України буде гарантуватись наявність та доступність пільгових тарифів на електроенергію для окремих незахищених категорій населення”. Дякую.

О.Сич. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 72, не голосував – 1: рішення прийнято.

Кукурудз Ростислав Степанович.

Р.Кукурудз. Шановні колеги! Зважаючи на газову риторику уряду останніх днів, нам здається, що ми сьогодні стоїмо перед реальною втратою… реальною загрозою втрати енергетичної незалежності, тому вважаю, що нам було би доцільно висловити свою позицію з цього приводу, і тому пропоную додати два речення, абзац перед… в текст звернення, перед фразою “в таких умовах Івано-Франківська обласна рада”: “Вважаємо неприйнятним відновлення постачання енергоносіїв з Росії та Білорусі. Україна у попередні роки зробила занадто багато, щоб знову повернутись до залежності від російської “газової голки”.

Прошу підтримати, колеги. Дякую.

О.Сич. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 51, утримались – 11, не голосували – 11: рішення прийнято.

Шановні колеги! Пропозиції вичерпані.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій. Прошу визначатись.

За – 67, утримались – 6: рішення прийнято.

Шановні колеги! Порядок денний позачергової третьої сесії обласної ради вичерпаний. Оголошую сесію закритою.

(Звучить Гімн України).

Голова обласної ради                                                                Олександр Сич

Консультант                                                                                           Галина Кубік