Стенограма пленарного засідання (06.11.2020)

С Т Е Н О Г Р А М А 

ТРИДЦЯТЬ ВОСЬМОЇ СЕСІЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
СЬОМОГО ДЕМОКРАТИЧНОГО СКЛИКАННЯ
від 06.11.2020 р.

 

 

О.Сич. Доброго дня, шановні колеги! Шановні пані і панове!

Підходить час. Прошу колег-депутатів зайняти свої місця. Будемо розпочинати нашу роботу.

Шановні колеги-депутати, шановні запрошені, дорогі краяни!

Розпочинаємо завершальну сесію Івано-Франківської обласної ради сьомого демократичного скликання.

Сьогодні в Івано-Франківській обласній раді є 83 депутати.

За результатами письмової реєстрації присутні 57 депутатів, відсутні – 26, з них: на лікарняному – 4, з інших поважних причин – 6, з невідомих причин – 16 депутатів. Цілком можливо, що вони ще доєднаються до нашої роботи.

Відповідно до пункту 11.3. статті 11 Регламенту обласної ради депутати повинні зареєструватися за допомогою електронної системи. Прошу увімкнути електронну систему, а колег-депутатів прошу зареєструватися.

Отож, в залі присутні 48 депутатів: сесія – повноважна. Будемо розпочинати нашу роботу.

Відповідно до статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та пункту 5.2. Регламенту обласної ради сесія є правомочною і оголошується відкритою.

(Звучить Гімн України).

(Звучить молитва).

З метою мінімізації поширення коронавірусної інфекції ми не запрошували на засідання обласної ради представників інших органів місцевого самоврядування, керівників обласних підприємств і установ, політичних партій та громадських організацій, представників засобів масової інформації. Однак, усі бажаючі мають можливість спостерігати за перебігом сьогоднішнього пленарного засідання, оскільки обласне телебачення “Галичина” здійснює його пряму трансляцію.

Продовжуємо нашу роботу.

Відповідно до пункту 12.1. Регламенту обласної ради після відкриття сесії перед затвердженням порядку денного відводиться до 15 хвилин для стислих (до 3 хвилин) виступів і заяв уповноважених представників депутатських фракцій з внесенням пропозицій, повідомлень без ухвалення рішень по них.

Хто з уповноважених представників депутатських фракцій хоче виступити чи виголосити заяву? Прошу записатися до виступу.

Є такі?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую.

Шановні колеги! Пропоную на тридцять восьмій сесії обласної ради  розглянути 7 питань і питання “Різне”.

Проект порядку денного формувався з дотриманням термінів, встановлених Регламентом обласної ради, а також Законом України “Про доступ до публічної інформації”.

Проекти рішень проаналізовані на засіданнях постійних комісій обласної ради.

За результатами вивчення і розгляду постійними комісіями надано відповідні висновки та рекомендації.

Засідання президії обласної ради не скликалося, оскільки до розгляду пропонується обмежена кількість питань, а проект порядку денного сесії, відповідно до Регламенту обласної ради, вноситься головою обласної ради та затверджується депутатами.

Проект порядку денного та матеріали сесії ви отримали під час реєстрації.

Проекти рішень з питань, внесених до порядку денного, розміщені також на вебсайті обласної ради.

Звертаю вашу увагу, що до проекту порядку денного внесено 3 питання, які надійшли з порушеннями, але вирішення яких є нагальним для діяльності області. А саме:

– під номером 2 – про внесення змін до обласного бюджету;

– під номером 3 – про внесення змін до бюджету розвитку обласного бюджету;

– під номером 4 – про фінансування природоохоронних заходів.

Також під час реєстрації ви вже традиційно отримали “Інформаційні матеріали” з відповідями на звернення обласної ради та інформацію про виконання діючих обласних програм.

Є пропозиція наданий вам порядок денний тридцять восьмої сесії обласної ради взяти за основу.

Прошу увімкнути систему для голосування. Прошу визначатись.

За – 58, не голосував – 1: рішення прийнято.

Колеги, чи є у когось доповнення до порядку денного?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення в цілому. Прошу визначатись.

За – 59: рішення прийнято.

Шановні колеги! Перед тим, як розпочати розгляд питань порядку денного, інформую вас про порядок нашої сьогоднішньої роботи.

Отже, ми розглядаємо питання порядку денного, потім буде здійснено нагородження колег-депутатів обласної ради за плідну діяльність протягом п’ятирічного періоду, після цього у нас запланована спільна світлина для згадки. Тому прошу все це взяти до уваги, щоби ви
особисто були присутні на кожному з цих пунктів порядку денного.

Приступаємо до розгляду питань порядку денного.

В.Гладій. Шановні колеги! Розглядається питання “Про звіт голови обласної ради”.

Проект рішення номер 1 – на окремому аркуші.

Текст звіту – в окремій брошурі.

Доповідає голова обласної ради Олександр Максимович Сич.

О.Сич. З уваги на те, що з цього місця ні я, ні мені ніхто не загрожує, я дозволю собі зняти протиепідемічну маску, бо в ній трошки важко говорити.

Я не буду повторювати, шановні колеги, все те, що є в цьому звіті. Тут, насправді, звіт є поданий не за останній рік нашої діяльності, а статистична інформація за всі п’ять років. Це дозволить вам працювати у своїх округах з виборцями і тими, хто пройшов знову до обласної ради, тими, хто пройшов до інших органів влади, і тими, хто просто не втрачає зв’язок з виборцями і є відповідальним за ті свої програмні обіцянки, які свого часу, на початку цієї каденції, ним давались.

Натомість дозволю собі, можливо, сказати деякі основні речі, і то не стільки статистичного характеру, скільки такого узагальнюючого.

Ну, перш за все, до обласної ради сьомого демократичного скликання було обрано 84 депутати. Упродовж звітного періоду з різних причин відбулася часткова ротація нашого депутатського корпусу. Зокрема, народним депутатом України обрано нашого колегу Матусевича Олександра, дочасно склав свої повноваження колега-депутат Шувар Андрій, ну, і на жаль, відійшли у кращий світ, покинули нас наші колеги-депутати Скрипничук Василь Михайлович і Книшук Петро Васильович.

Протягом 2015-2020 років ми провели 37 сесій, а це 46 пленарних засідань, з них було 8 виїзних тематичних сесій, 3 – позачергові сесії і 2 – урочисті.

За цей час так само ми ухвалили 1611 рішень, в тому числі 92 регіональні програми, 161 звернення до центральних органів державної влади і 279 депутатських запитів.

Щоби підсумувати загалом роботу депутатського корпусу за 5 років, я, можливо, назвав би, як це свого часу робив перед журналістами, таких 5 основних характеристик, які можуть характеризувати обласну раду чинного скликання: це наступність, розвиток, новаторство, конструктив і справедливість.

Якщо я кажу про наступність, то, перш за все, маю на увазі те, що ми продовжили кращі напрацювання обласної ради попереднього скликання, і зокрема це найкраще відобразилось у наших програмах, таких, як Програма розвитку місцевого самоврядування, програма розвитку громадянського суспільства, програма соціального захисту учасників російсько-української війни і учасників Революції Гідності, даруйте за таку скорочену назву, бо вона у нас є дещо більшою, програма “Духовне життя”.

Якщо говорити про Програму розвитку місцевого самоврядування, найсерйознішою частиною в ній є обласний конкурс проектів. За дві каденції ми провели 10 таких проектів, у них було відзначено понад 800 переможців, і з обласного бюджету вони отримали понад 130 млн.грн.

Якщо говорити про значення цієї Програми, знаєте, ми її розпочали у 2011 році, тоді ще, коли ніхто не говорив про реформу місцевого самоврядування, про децентралізацію, і вона була спрямована на те, щоби піднести рівень місцевого самоврядування і захистити його. І ми надавали допомогу місцевому самоврядуванню як коштами, так і медійно, так і навчаючи депутатів і в багатьох інших різних аспектах, в тому числі й координуючи нашу діяльність.

Якщо говорити про програму розвитку громадянського суспільства, знову ж таки інститути громадянського суспільства мали можливість брати участь в конкурсах, в тому числі, до речі, і по реабілітації вояків російсько-української війни, вигравати їх, отримувати з обласного бюджету відповідні кошти і реалізовувати свої проекти.

Програма соціального захисту учасників російсько-української війни визнана сьогодні найкращою в Україні. І ми, скажемо, навіть тоді, коли держава ще не спромоглася оперативно зреагувати на ті проблеми, які виникали, ми зуміли на своєму рівні це зробити.

Або ж програма “Духовне життя”. Так, само, прийнявши її ще в попередньому скликанні, ми весь час намагалися і допомагати в реставрації, реконструкції, в будівництві церков, і в здійсненні різноманітних духовних фестивалів, прощ тощо, тобто, всього насправді того, що церква бере на себе і що би мала робити держава, – частину повноважень держави.

Це наступність.

Якщо я кажу про розвиток, то ми одночасно не тільки просто продовжили названі мною програми, а ми їх удосконалювали і придумували нові, які відповідають автентиці нашого краю: історичній, культурно-духовній там, ландшафтній і тому подібне. Тому якщо ми говоримо про Програму розвитку місцевого самоврядування, ми видозмінили напрямки цієї Програми, ми зробили їх розвитковими і максимально сприяли тому, аби не просто елементарно ремонтувати там інфраструктурні об’єкти – школи, садочки, перекривати дахи, але робити такі можливості для місцевих громад, щоб вони могли впорядковувати свою територію, створювати якісь місцеві підприємства. От, в сільському господарстві, скажімо, щоб вони могли стимулювати нарощування додаткової вартості і тому подібне.

Ну, найбільш, напевно, рельєфно наше новаторство проявлялось у програмі соціального захисту учасників російсько-української війни, бо мені здається, було рідко яку сесію можна назвати, коли ми не вносили чергову зміну. А чому вносили? Не тому, що ми недосконало її прийняли, а тому, що кожного разу, виявляючи ті чи інші пробіли у проблематиці даної категорії людей, …робили, заповнювали. І навіть сьогодні ми будемо знову так вертатись до цієї програми.

А також, що стосується автентики нашого краю, це наші програми відзначення 85-ї річниці Української Повстанської Армії, 90-ї річниці ОУН, 100-річчя Західноукраїнської Народної Республіки і Злуки з УНР та УНР, 80-річчя пошанування пам’яті депортованих українців і тому подібне.

Новаторство. Ми робили деякі речі, які ніхто в Україні не робив, і з нас беруть приклад. Я назву такі найбільш рельєфні. Перше, це практика виїзних сесій. Їх, насправді, надзвичайно складно організувати: ну, сама логістика такої роботи і вимога персонального голосування депутатів і всього решта. І вже після того, як ми це почали робити, наші колеги-депутати з інших областей подивились на це, навіть почали переймати досвід, зокрема у Полтавській області.

Другий приклад такого новаторства – це те, що ми перші в Україні визнали добровольців учасниками російсько-української війни. І не тільки визнали їх, скажімо, задовольнивши просто якісь моральні запити, але надали їм відповідні пільги на ряду з тими, які ми надали і для тих, хто офіційно був визнаний учасниками такої війни.

Під конструктивом у роботі обласної ради я, перш за все, вбачаю конструктив депутатського корпусу. У нас присутні 6 фракцій, вони представляють 6 політичних сил. Кожна з політичних сил має свою ідеологію, має свою програму, має свою тактику політичної боротьби. Це абсолютно закономірний і органічний процес, коли всі політичні партії апріорі є між собою опонентами, борються між собою за частку впливу на суспільство, ну, така є суть політики, така є суть державного будівництва. Але тим не менше, попри це все нам вдалося так організувати нашу роботу, щоби ми відділили: політика – з одного боку, а предметне, конструктивне вирішення питань господарського, культурного і тому подібного характеру в області – це дещо інша справа. І нам вдалося це зробити. Я віддаю величезний респект колегам-депутатам, що ми зуміли спільно все це зробити.

Під конструктивом, з другого боку, я маю на увазі конструктив у роботі з усіма тими структурами, без яких обласна рада не може функціонувати. Перш за все, це обласна державна адміністрація. Знову ж таки всі ви прекрасно розумієте специфіку, що сьогоднішнє законодавство побудоване так, що якщо немає порозуміння, не формального порозуміння між обласною радою і обласною адміністрацією, між керівництвом обласної ради і обласної адміністрації, то кожна з них може взаємно заблокувати одна одну.

Ми можемо приймати будь-які рішення, а якщо вони не погоджені з обласною адміністрацією, вони не будуть реалізовані і профінансовані, тому що всі управлінські важелі в руках в обласної адміністрації.

Обласна адміністрація може пропонувати будь-які проекти, але якщо ці проекти не співпадають з волею депутатського корпусу, такі рішення не будуть прийняті, а без таких рішень обласна державна адміністрація не зможе нічого фінансувати. І тільки в доброму, конструктивному порозумінні можна робити добрі речі для своєї області.

Без перебільшення скажу, що власне таким контруктивом ми знову ж таки відрізняємось від більшості областей України, де такого контруктиву немає, і де бюджетні можливості у десятки разів вищі за наші, але вони не можуть бути використані із-за того, що такого конструктиву не існує.

Тут я хотів би подякувати так само, скажемо, всім тим структурам, з якими нам доводилось співпрацювати в тій чи іншій сфері: це і головне управління Національної поліції, і прокуратура області, і головне управління… управління СБУ в області, от, і всі структури, з якими нам доводилось співпрацювати.

Василю Івановичу, дозвольте.

В.Гладій. Дозволяю.

О.Сич. Остання характеристика, якою я би наділив обласну раду, – це справедливість. Справедливість, перш за все, в тому… В чому? В тому, що депутат не хоче бути технічним придатком для ухвалення рішень, він хоче реально вирішувати проблеми на своєму окрузі.

Ви знаєте, я неодноразово сам був депутатом і я знаю, як це бути депутатом, коли ти насправді ні на що не впливаєш, і ти не можеш вирішувати проблеми, з якими до тебе звертаються люди. Ми свою роботу побудували так, що кожен депутат протягом каденції міг подати свої пропозиції і, зрозуміло, що мова не йде про стопроцентне вирішення всіх проблем, бо це неможливо за рахунок достатньо куцого обласного бюджету, але принаймні кожен депутат мав можливість на своєму окрузі вирішувати проблеми шляхом подання пропозицій до бюджетних рішень, які розглядались в обласній раді.

І я думаю, що сьогодні немає жодного депутата обласної ради, який би з чистою совістю не міг прийти на свій округ до виборців і сказати: дивіться, ось є десятки справ, по яких я можу сказати, що я свої обіцянки виконав, і ми спільно з депутатським корпусом ці справи вирішили.

Справедливість полягає так само і в тому, що, знаєте, незалежно, хто до якої фракції належить, незалежно, хто як ставиться до керівництва обласної ради, але якщо у когось з наших колег-депутатів виникають життєві проблеми, треба проявити хорошу корпоративну солідарність і підтримати такого колегу.

Я думаю, що й цим обласна рада може похвалитись.

Тому я єдине, що міг би побажати наступному скликанню обласної ради, – аби вона збирала ту атмосферу і ті характеристики, які я тільки що назвав, які характеризують обласну раду цього скликання.

Декілька завершальних аспектів. Не обійшлося у нашій роботі і без деяких абсурдів правового характеру. Скажімо, до сьогоднішнього дня з 2017 року тривають суди з намаганням ввести до складу обласної ради 85-го депутата і зробити обласну раду нелегітимною. Вже дійшли аж до Верховного Суду України. Очевидно, що після сьогоднішньої сесії такі суди вже, скажемо, не мають жодного змісту і сенсу.

І ще одне судове рішення, про яке ви всі знаєте, – це те, яке зобов’язує депутатів обласної ради ухвалити виняткове позитивне рішення на користь якогось там бізнесу. Ну, це абсурд. Депутат може за власним вибором ухвалювати рішення і голосувати “за”, “проти” чи “утримався”, і навіть суд не має права його зобов’язати голосувати саме позитивно.

Шановні колеги! На завершення. Дякую всім за нашу добру спільну працю. Всі наші успіхи та досягнення, а я вважаю, що вони були, і я без зайвих амбіцій можу сказати, що наше скликання обласної ради було чи не найкращим, хіба що може, в доброму сенсі цього слова, конкурувати із першим скликанням обласної ради по впливу обласної ради на життєдіяльність області. Але все, чого ми досягли, ми досягли спільно, тому, що ми проявили консолідований конструктив.

Я дякую всім громадським структурам, дякую політичним партіям, дякую засобам масової інформації за добру співпрацю. Я дякую всім особисто за підтримку, тому що підтримка в складних життєвих ситуаціях надихає і дає додаткової енергії. Я дякую і опонентам, тому що ви стимулювали шліфувати мені самому управлінську майстерність. Я дякую всім небайдужим, тому що небайдужі творять світ, а байдужі ним користаються і на ньому паразитують.

Хай вам всім щастить у житті! Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

(Оплески в залі).

В.Гладій. Шановні колеги! Чи є запитання до Олександра Максимовича?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає? Немає.

О.Сич. Дякую.

В.Гладій. Шановне товариство! Чи є бажаючі виступити в обговоренні питання порядку денного?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Є тоді пропозиція у мене: даний проект рішення прийняти в цілому. Немає заперечень?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Прошу голосувати.

О.Сич. За – 60, не голосували – 2: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласного бюджету на 2020 рік”.

Проект рішення номер 2 – в окремій брошурі.

Доповідає Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій комісії.

І.Мацькевич. Шановна президіє, шановні депутати! На ваш розгляд вноситься проект рішення “Про внесення змін до обласного бюджету на 2020 рік”.

Даний проект передбачає врахування в дохідній частині обласного бюджету субвенції з місцевих бюджетів для реалізації проектів, для фінансування реалізації проектів, замовниками яких виступають розпорядники коштів обласного бюджету.

Даний проект рішення передбачає врахування в дохідній частині обласного бюджету субвенції з державного бюджету на забезпечення киснем ліжкового фонду закладів охорони здоров’я, які надають стаціонарну медичну допомогу по боротьбі з COVID, в сумі 18,4 млн.грн. та спрямування коштів цієї субвенції місцевим бюджетам та департаменту охорони здоров’я для наших обласних закладів.

Даний проект рішення передбачає також розподіл коштів додаткової дотації, який склався станом на 1 січня поточного року, для виплати заробітної плати нашим місцевим бюджетам.

Також даний проект рішення передбачає спрямування коштів з резервного фонду в сумі 1 млн.грн. для забезпечення кисневих концентратів для боротьби також з COVID.

Також даний проект рішення передбачає перерозподіл бюджетних призначень в межах річних сум по головних розпорядниках коштів обласного бюджету з метою використання даних коштів до кінця поточного року.

Шановні депутати! Прошу погодити даний проект рішення.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Левицький Олександр Михайлович.

О.Левицький. Шановна Ірино Богданівно! Хочу запитати вас з приводу сьогоднішнього засідання постійної комісії з питань бюджету, фінансів та податків. Ви запропонували врахувати в доходах загального фонду обласного бюджету субвенцію з державного бюджету обласному бюджету на будівництво моста через р.Бистриця Солотвинська. Але ви не спрямовуєте субвенцію Івано-Франківському міському бюджету, який вже є замовником цих робіт. Ми хочемо запитати: чому так є, і чи ці маніпуляції колись закінчаться, чи все-таки будуть тільки обіцянки, а грошей насправді не дадуть? Дякую.

Прошу детально і чітко пояснити це.

І.Мацькевич. Шановний Олександре Максимовичу! Згідно рішення… згідно Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2020 рік” для Івано-Франківського обласного бюджету передбачено субвенцію в розмірі 60 млн.грн. на будівництво моста через р.Бистриця. Субвенція була передбачена згідно Закону України, як я сказала, і так вона там звучала. Після цього мав бути розроблений порядок використання коштів цієї субвенції, ми подавали пропозиції для того, щоб ці кошти передбачити для бюджету Івано-Франківської територіальної… об’єднаної громади у зв’язку з тим, що вони є замовниками по будівництву моста. На даний час також ми подали пропозиції Міністерству фінансів, щоб вони внесли зміни до Закону… внесли зміни до Наказу Міністерства фінансів № 793 і передбачили код бюджетної класифікації…

О.Сич. Дайте можливість завершити.

І.Мацькевич. …бюджету, щоб ми могли передати цю субвенцію Івано-Франківському міському… бюджету міської об’єднаної територіальної громади.

Ну, ми очікуємо, що ці наші пропозиції будуть враховані, і ми передамо згідно з кодом бюджетної класифікації цю субвенцію міському бюджету.

О.Сич. Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановна Ірино Богданівно! Перш за все, дякую за ту роботу протягом останніх п’яти років, яку ми з вами проводили, дуже була приємна робота, і я думаю, що вона буде дальше продовжуватись.

Два питання. На одній з останніх комісій ми розглядали питання про стан забезпечення коштами для забезпечення енергоносіїв до кінця року в закладах охорони здоров’я області. На той час 26 млн.грн. призначень не вистачало.

Скажіть, будь ласка, чи питання буде вирішено до кінця року? І чи не виникне питання, коли не мають призначень і немає чим оплачувати енергоносії?

Наступне питання. 25 жовтня відбулися вибори до місцевих рад. І знаєте, така ситуація, коли приходить новий голова, голови, які були, йдуть у відставку. На сьогодні коштів на виплату розрахункових головам, секретарям немає. Як ви вбачаєте допомогти у вирішенні даного питання у сільських радах області? Дякую.

І.Мацькевич. Шановний Манолію Васильовичу! Теж дякую за роботу. Але хочу зазначити, що згідно з Бюджетним кодексом є розмежування видатків, які здійснюються з обласного бюджету, і які здійснюються з місцевих бюджетів. Мова йде про районні бюджети. Видатки на енергоносії згідно Бюджетного кодексу – це видатки місцевих бюджетів, зокрема по закладах охорони здоров’я – це є районні бюджети. Ми у себе, в обласному бюджеті, передбачали для наших установ обласного підпорядкування, а ці видатки відносяться до видатків місцевих бюджетів.

Дійсно, є заборгованість… всі бюджети заклали кошти, як ви вже озвучили, ми бачимо, що в ряді бюджетів є ряд проблем, але сьогодні ми з вами знову ж таки спрямували кошти в сумі, в розмірі 11 млн.грн. місцевим бюджетам, там, де є ці проблеми, зокрема Богородчанському районному бюджету в розмірі 1,5 млн.грн., і ці кошти можна використати і в тому числі на оплату енергоносіїв. Це щодо першого питання.

Щодо другого питання – по виборах. Чуючи з вашого запитання, зрозуміла, що немає коштів на виплату заробітної плати тим сільським радам, які будуть ліквідовані. Ви про це ведете мову, так?

Голос із залу. (Без мікрофона).

І.Мацькевич. Ну, ви знаєте, що згідно… знову ж таки ці повноваження, ці сільські ради будуть…

О.Сич. Дайте можливість завершити.

І.Мацькевич. Ви знаєте, що сільські ради згідно знову ж таки всіх законодавчих актів, які вже прийняті, будуть найближчим часом прийняті, будуть приєднані до утворених територіальних громад, і всі повноваження, які… і зобов’язання, які були в тих сільських радах, перейдуть до новоутворених громад, і питання будуть вирішуватись вже ними. Там, де не буде заборгованості, – добре, а де буде…

О.Сич. Вітенко Микола Іванович.

М.Вітенко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Ірино Богданівно! Ну, як відомо, обіцяного три роки чекають. Я з приводу знову ж таки пункту 3 протоколу бюджетної комісії з приводу субвенції.

На вашу особисту думку, це є прикра технічна помилка – варіант “а”, варіант “б” – це є свідома маніпуляція Міністерства фінансів, і варіант ”в” – можливо, Івано-Франківська ОТГ якісь документи не подала від себе належним чином, у зв’язку з цим Міністерство прийняло таке рішення некоректне і неправильне? Будь ласка.

І.Мацькевич. Ну, з останнього. Я не знаю, хто давав запит на виділення цих коштів. Раз вони передбачені в Державному бюджеті, тому це питання треба до того, хто подавав запит.

Аналогічна ситуація у нас була в минулому році по будівництву спортивного комплексу в “Буковелі”. Теж були кошти передбачені для обласного бюджету, потім вони внесли зміни до бюджетної класифікації, передбачили ПІБ-код, і ми передали на Яремчанську міську раду. Ну, можливо, є у них таке… хтось недопрацьовує. Я думаю, що це буде внесено, ці зміни, і найближчим часом ми зможемо передати вам ці кошти. Ці кошти передбачені лімітною довідкою на листопад місяць. Тобто, ми думаємо, що ми встигнемо це все зробити.

О.Сич. Шановні колеги! Запитання завершились. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Атаманюк Олег Юрійович.

О.Атаманюк. У мене є пропозиція, то я її озвучу зразу. Чи після обговорення?

О.Сич. Давайте в такому разі, якщо… я так зрозумів, що може прозвучати пропозиція, з вашого дозволу я поставлю на голосування за основу, а якщо у вашому обговоренні будуть звучати пропозиції, буду ставити їх на голосування. Тому пропоную проект рішення прийняти за основу. Прошу визначатись.

За – 49, не голосували – 13: рішення прийнято.

Будь ласка, озвучте вашу пропозицію. Олег Атаманюк.

О.Атаманюк. Пропозиція стосується уточнення назви, зокрема додатку 4 до рішення обласної ради. Йде мова про розподіл коштів обласного бюджету за рахунок перерозподілу інших видатків. Зокрема стосується розпорядника коштів – Косівський районний бюджет, йде мова про зміну назви об’єкта на “Будівництво спортивного майданчика для Микитинецької ЗОШ I-II ст. Косівської районної ради” на назву об’єкта “Будівництво спортивного майданчика у с.Микитинці Косівського району Івано-Франківської області”.

О.Сич. Ставлю на голосування, колеги. Колеги-депутати, прошу визначатись.

За – 55, не голосували – 7: рішення прийнято.

Левицький Олександр Михайлович.

О.Левицький. Шановні колеги! Я хотів би привернути вашу увагу все-таки до моста через Бистрицю Солотвинську. Ну, з моменту прийняття в обласний бюджет цієї субвенції ми стаємо вже відповідальними за своєчасне і раціональне використання  цих коштів, тобто, департамент фінансів обласної державної адміністрації. Якщо лімітна довідка, як ви кажете, там передбачена на листопад, то сумніваюся, що обласна рада ще буде мати зібрання в листопаді, і не знаю, чи буде достатньо рішення бюджетної комісії, і як це буде. Тому я дуже прошу, щоб все-таки не сталось так, що в листопаді нам був готовий Київ дати гроші, які Київ не дав і все зробив, щоб не дати, хоча написав, а в грудні, коли ми будемо готові їх прийняти, то вже закінчиться листопад.

Я дуже сильно прошу, щоб ми це протокольним дорученням від сесії доручили обласній державній адміністрації, департаменту фінансів поінформувати нас про хід цієї роботи, щоб все-таки не втратити можливість, бо це є потреба цілої області, а не одного міста, безвідносно до того, які і де результати виборів. Я розумію, що якщо хтось не проходить у міську раду, то їм може й моста не треба. Міст потрібен людям. Дякую.

О.Сич. Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики, депутат обласної ради від в/о № 3. Шановні колеги-депутати! Шановний голово! Ірино Богданівно! Я хотів в контексті того, що я запитував, трохи розвину.

Перше питання, енергоносії. Дійсно, 26 млн.грн. коштів не вистачало, дійсно, питання оплати за енергоносії – це питання місцевих бюджетів. Але джерелом наповнення цих коштів є базова дотація з державного бюджету. І в цьому році базова дотація була наполовину менша, ніж потреба реальна була, і кошти були закладені на енергоносії в розмірі 50-60 відс. від реальної потреби.

На сьогодні картина наступна: деякі заклади до половини листопада мають призначення, інші не мають до половини листопада, а грудень практично без призначень. Як поступити? Тендери проведені. Для того, щоб провести державні закупівлі по спрощеній системі, все одно треба певний час. Коштів немає.

Тому, Ірино Богданівно, я би хотів, щоб ви проаналізували, і ви маєте можливість реально контактувати з районними, міськими фінансовими управліннями і подивитись, яка картина є, і зробити все для того, щоб забезпечити функціонування… забезпечення енергоносіями. Адже ми давали, наша комісія давала рекомендації обласній державній адміністрації, районним державним адміністраціям, міським головам вишукати кошти для того, щоб не було зриву опалювального сезону.

Наступне  питання. Те, що я говорив, – розрахункові головам сільських рад, які ввійшли в територіальні громади. Ви зрозумійте: призначень було на 8-9 місяців, призначень немає, коштів немає, і в день звільнення треба згідно з чинним законодавством, а це в день звільнення буде перша сесія ради територіальної громади, і в день звільнення треба виплатити кошти. Коштів не буде, і голова, який прийде новоствореної територіальної громади, з першого дня буде ходити по судах за те, що не виплатив розрахункові.

Наступне  питання. Там ви говорите, що є така можливість за рахунок бюджетів, які входять в громаду, оплачувати. А якщо коштів немає?

Наступне питання. Новостворена територіальна громада. Приходить голова, заступники, секретар і ще декілька чоловік на роботу, а призначень до кінця року немає. Тому ви є
представники держави, ви є слуги Президента, тому прошу вас вишукати кошти і передбачити кошти для того, щоби місцеве самоврядування могло функціонувати повноцінно в тому, як влада робить реформи.

Ірино Богданівно, я думаю, що з вами співпраця буде, і ви проаналізуєте, і не допустите того, щоби коштів місцевим громадам до кінця року не вистачило.

О.Сич. Цікавий політологічний термін, треба зафіксувати: “слуги Президента”.

Шановні колеги! Під час обговорення не прозвучало інших пропозицій, крім тих, що оголосив, а ми вже проголосували, Олег Атаманюк…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Даруйте, це не пропозиція до проекту рішення. Є пропозиція комісії. Будь ласка, увімкніть мікрофон Миколи Васильовича Палійчука.

М.Палійчук. Шановні колеги! Сьогодні відбулося засідання комісії, власне, що стосується 60 млн.грн., так як проект рішення був запропонований адміністрації, ми проголосували. Також питали, чому не спрямовувати на місто. Бо логіка в тому є: замовник – місто. Пообіцяв департамент, що як тільки відкриють коди, ми зберемо комісію, проголосуємо і цього буде достатньо для того, щоб кошти прийняв міський бюджет. Тому це відповідь на питання. Але все ж таки ці пропозиції ми повинні проголосувати і внести до загального рішення.

О.Сич. Колеги, є пропозиції постійної комісії, яка відбулася щойно, перед початком сесії. Вони вам роздані, на руках. Прошу ознайомитись і проголосувати.

Прошу, увімкніть систему для голосування.

За – 58, не голосували – 4: рішення прийнято.

Ну, і те, що оголосив депутат Левицький щодо протокольного доручення. Я думаю, колеги, що можна погодитись, щоби департамент фінансів обласної державної адміністрації оперативно проінформував про всі колізії з використанням цих коштів. Протокольне доручення буде оформлено і надіслано в обласну державну адміністрацію.

Шановні колеги! Ставлю питання на голосування в цілому. Прошу визначатись.

За – 61, не голосували – 2: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 20.12.2019.
№ 1332-33/2019 “Про розподіл коштів бюджету розвитку обласного бюджету на 2020 рік” (зі змінами)”.

Проект рішення номер 3 – на окремому аркуші.

Доповідає Рачкевич Володимир Степанович – заступник директора департаменту розвитку громад та територій, дорожнього, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка. Колеги, питання більше технічного характеру. Всі ознайомились з проектом рішення. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є пропозиції. Є. Прошу записатись для пропозицій. І перед цим ставлю на голосування… Але запишіться. Є три пропозиції. Ставлю на голосування за основу. Будь ласка.

За – 55, не голосували – 8: рішення прийнято.

Ігор Дебенко, ваша пропозиція.

І.Дебенко. Помилково.

О.Сич. Так і називається “помилково”, так?

І.Дебенко. Так.

О.Сич. Я зрозумів. Загурський Олег, ваша пропозиція.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так і називається “помилково”. Я зрозумів.

Атаманюк Олег, ваша пропозиція теж помилкова?

О.Атаманюк. Ні, не помилкова. Це теж стосується того ж самого попереднього об’єкту. Йде мова про уточнення назви. Оскільки цей об’єкт вилучений з сумнозвісної постанови № 500, то я пропоную підтримати зміну і уточнення назви. Зокрема, йде мова про будівництво спортивного майданчика для Микитинецької ЗОШ I-II ст. Косівської районної ради, змінити на “Будівництво спортивного майданчика у с.Микитинці Косівського району Івано-Франківської області”. Дякую.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 60, не голосували – 3: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому. Прошу визначатись.

За – 61, не голосували – 2: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 20.12.2019. № 1333-33/2019 “Про фінансування природоохоронних заходів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища за рахунок планових надходжень у 2020 році (зі змінами)”.

Проект рішення номер 4 – на окремому аркуші.

Доповідає Пліхтяк Андрій Дмитрович – начальник управління екології та природних
ресурсів обласної державної адміністрації.

Постійна комісія обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків рекомендувала проект рішення до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання до Андрія Дмитровича?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи будуть пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

А.Пліхтяк. Дякую.

О.Сич. За – 58, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласної програми підтримки сімей загиблих, постраждалих учасників Революції Гідності, учасників бойових дій, осіб, які перебувають чи перебували у складі добровольчих формувань, що утворилися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, та інших громадян, які залучалися і брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення, чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, затвердженої рішенням обласної ради від 06.06.2014. № 1259-28/2014, (зі змінами)”.

Проект рішення номер 5 – в окремій брошурі.

Доповідає Микицей Степан Ярославович – заступник директора департаменту соціальної політики обласної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав учасників і ветеранів антитерористичної операції на Сході України та їх сімей, рекомендовано до розгляду на сесії.

Коротко про суть.

С.Микицей. Шановний голово, шановні депутати! Значить, у зв’язку з пропозицією громадської організації “Івано-Франківське обласне об’єднання воїнів та інвалідів АТО” ми просимо внести зміни до переліку заходів, джерел та обсягів фінансування обласної програми підтримки сімей загиблих, постраждалих учасників Революції Гідності, учасників бойових дій, осіб, які перебувають чи перебували у складі добровольчих формувань, а саме: викласти пункт 3.2 “Поліпшення житлових умов сімей, члени яких загинули під час проведення антитерористичної операції та операції об’єднаних сил, осіб з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з участю в антитерористичній операції та операції об’єднаних сил, багатодітних, малозабезпечених учасників АТО, операції об’єднаних сил, учасників АТО та операції об’єднаних сил з числа сиріт, в тому числі учасників АТО та операції об’єднаних сил з числа сиріт після досягнення ними 23 років, які не мають власної сім’ї, та інших учасників АТО та операції об’єднаних сил, житлові будинки яких пошкоджені внаслідок повені, зсуву, пожежі та інших природних стихій”, викласти в новій редакції, а саме: цей визначений перелік доповнити наступною категорією – “учасники АТО та операції об’єднаних сил з числа дітей, позбавлених батьківського піклування, в тому числі після досягнення ними 23-річного віку”.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так само немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 59, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до Програми розвитку освіти Івано-Франківщини на 2016-2023 роки (зі змінами)”.

Проект рішення номер 6 – в окремій брошурі.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду.

Будь ласка.

В.Кімакович. Шановні депутати! Йде мова про те, що у нас триває пандемія, і нам потрібно бути готовими до викликів, які вона приносить…

О.Сич. Ближче до мікрофона, будь ласка.

В.Кімакович. Тому ми в нашу Програму розвитку освіти додаємо підпрограму “Протиепідемічні заходи”. Йде мова про те, що потрібно забезпечити навчальні заклади та інші заклади, установи сфери освіти засобами індивідуального захисту, дезінфікуючими та миючими, іншими дезінфікуючими речовинами. Просимо прийняти ці зміни. Це також йде мова  про кошти, які ми отримаємо з державного бюджету в сумі 24,5 млн.грн.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так само немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 56, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання постанови Верховного Суду у справі № 0940/2394/18 (№ К/9901/26524/19), постанови Восьмого апеляційного адміністративного суду у справі № 857/5629/19 (№ 0940/2394/18) та рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду у справі № 0940/2394/18 щодо надання товариству з додатковою відповідальністю “Рогатинпісок” гірничого відводу для розробки Північно-Західної ділянки Москалівського родовища піску”.

Проект рішення номер 7 – в окремій брошурі.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект рішення неодноразово розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань захисту прав людини, законності, правопорядку, антикорупційної політики, люстрації та очищення влади і з питань екології та раціонального природокористування, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, Василь Іванович.

В.Гладій. Шановні колеги! Про даний проект рішення голова згадував під час звіту про роботу за скликання. Він вам пропонується до розгляду. Напрацьований даний проект рішення виконавчим апаратом обласної ради на виконання вищевказаних рішень судів.

Інформую вас, що в матеріалах у вас розмножені всі тексти рішень вищезазначених судів. Ви пам’ятаєте, що ми звертались за роз’ясненням виконання цих рішень, однак суд прийняв ухвалу, якою відмовив обласній раді у наданні роз’яснень щодо порядку виконання вищевказаного рішення суду. Але ми який раз пропонуємо вам даний проект рішення для розгляду. Прошу визначатись.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 22, проти – 1, утримались – 5, не голосували – 27: рішення не прийнято.

Шановні колеги!

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Зараз у нас питання “Різне”. Дозвольте нам у “Різному” разом з Василем Івановичем Гладієм –першим заступником голови обласної ради вручити нагороди, відзнаки голови обласної ради за професіоналізм, сумлінну працю в органах місцевого самоврядування та співпрацю депутатам обласної ради, які раніше, протягом цієї каденції і попередніх каденцій, таких відзнак не мали.

Прошу співробітника апарату Людмилу Головатюк зачитати розпорядження голови обласної ради.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Л.Головатюк. Відповідно до розпорядження голови Івано-Франківської обласної ради Олександра Сича від 5 листопада 2020 року № 681-р за високий професіоналізм та багаторічну сумлінну працю в органах місцевого самоврядування нагородити депутатів обласної ради:

Цінним подарунком голови Івано-Франківської обласної ради: Гончарука Олега Романовича.

(Оплески в залі).

Карп Галину Василівну.

(Оплески в залі).

Книшук Орисю Володимирівну.

(Оплески в залі).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. (Без мікрофона).

Л.Головатюк. Подякою голови Івано-Франківської обласної ради: Гладуна Василя
Васильовича.

(Оплески в залі).

Загурського Олега Васильовича.

(Оплески в залі).

Іваськіва Андрія Степановича.

(Оплески в залі).

Кобилянського Богдана Миколайовича.

(Оплески в залі).

Левковича Андрія Васильовича.

(Оплески в залі).

Триніва Ігоря Васильовича.

(Оплески в залі).

Щербій Наталію Олегівну.

(Оплески в залі).

Якимчука Михайла Ігоровича.

(Оплески в залі).

Нагородити Грамотою голови Івано-Франківської обласної ради: Виноградника Тараса Теофіловича.

(Оплески в залі).

Візінського Івана Степановича.

(Оплески в залі).

Вітенка Михайла Дмитровича.

(Оплески в залі).

Голінея Юрія Дмитровича.

(Оплески в залі).

Дудкевича Василя Ілліча.

(Оплески в залі).

Ілюка Миколу Дмитровича.

(Оплески в залі).

Марійчина Андрія Андрійовича.

(Оплески в залі).

Мельниченко Оксану Михайлівну.

(Оплески в залі).

Поліша Володимира Віталійовича.

(Оплески в залі).

Радиша Сергія Васильовича.

(Оплески в залі).

Тимофійчука Богдана Володимировича.

(Оплески в залі).

Яцишинця Андрія Ярославовича.

(Оплески в залі).

А також нагородити депутатів Івано-Франківської обласної ради, які з поважних причин відсутні на сьогоднішній сесії обласної ради: Подякою голови Івано-Франківської обласної ради – Басараба Сергія Михайловича, Іваночка Михайла Степановича, Грамотою голови Івано-Франківської обласної ради – Ерстенюка Михайла Васильовича, Мазура Юрія Йосифовича, Попович Любов Миколаївну, Романюка Андрія Григоровича, Ситник Ольгу Юріївну, Сухоцького Миколу Йосиповича і Яремина Ігоря Васильовича.

(Оплески в залі).

О.Сич. Всіх нагороджених ще раз вітаю. Всім дякуємо за роботу. Успіхів у житті!

Шановні колеги! Чи є бажаючі ще хтось із депутатів щось виголосити у “Різному”?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. В такому разі нагадую, що після того, як прозвучить на завершення сесії Гімн, запрошую всіх перед адміністративним будинком, щоб ми спільно зробили з вами світлину.

А зараз, шановні колеги, якщо ми розглянули всі питання порядку денного тридцять восьмої сесії обласної ради сьомого демократичного скликання, то оголошую сесію закритою.

(Звучить Гімн України).

Голова обласної ради                                          Олександр Сич

Консультант                                                             Галина Кубік