Стенограма пленарного засідання (03.10.2023)

С Т Е Н О Г Р А М А

ПОЗАЧЕРГОВОЇ ДВАДЦЯТЬ П’ЯТОЇ СЕСІЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
ВОСЬМОГО ДЕМОКРАТИЧНОГО СКЛИКАННЯ
від 03.10.2023 р.

О.Сич. Шановні пані і панове, шановні колеги-депутати, запрошені, шановні краяни!

Відповідно до Конституції України, статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, реагуючи на звернення представників депутатських фракцій в обласній раді: політичної партії “Європейська Солідарність”, “Батьківщина”, Всеукраїнського об’єднання “Свобода”, “За Майбутнє”, загалом 38 підписів, сьогодні скликано позачергову двадцять п’яту сесію обласної ради.

До обласної ради восьмого демократичного скликання обрано 84 депутати.

За результатами письмової реєстрації в сесійній залі присутні 53 депутати, відсутні 31, з них: у відрядженні – 4, у відпустці – 1, з інших поважних причин – 9, з невідомих причин
відсутні 17 депутатів.

Відповідно до пункту 11.3 статті 11 Регламенту обласної ради депутати повинні зареєструватися за допомогою електронної системи. Тому прошу оператора увімкнути електронну систему, а депутатів прошу зареєструватися.

Зареєструвалось 57 депутатів.

Відповідно до пункту 11.3 статті 11 Регламенту обласної ради… Прошу вибачення.  Відповідно до статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та пункту 5.2. Регламенту обласної ради сесія є правомочною і оголошується відкритою.

(Звучить Гімн України).

(Звучить молитва).

Шановні колеги! Шановні присутні!

У роботі сесії бере участь голова обласної державної адміністрації – начальник обласної військової адміністрації Світлана Василівна Онищук. І сьогодні на нашій сесії присутній новопризначений начальник Івано-Франківського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки полковник Бабанін Володимир Олександрович.

(Оплески в залі).

Пане полковнику, будь ласка, підійдіть, по-перше, сюди. А по-друге, у нас зазвичай керівники силових структур або представники розміщуються у першій частині залу. Вийдіть, будь ласка, до трибуни, нехай всі депутати на вас подивляться, будуть пізнавати вас у лице і будуть йти вам назустріч у виконанні ваших обов’язків.

В.Бабанін. Пане голово, шановні депутати! Дозвольте відрекомендуватись з нагоди призначення мене на посаду начальника Івано-Франківського обласного центру комплектування та соціальної підтримки – полковник Бабанін Володимир Олександрович.

2 жовтня прибув безпосередньо з військ, які виконують завдання на лінії зіткнення.
Напевно, як ніхто інший, розумію ту проблематику, з якою ми зіштовхуємось кожен день, тому моя діяльність на посаді начальника центру і мого підлеглого особового складу буде проходити під одним гаслом “Все для перемоги!”.

Дякую за гостину, дякую за теплий прийом, разом до перемоги. Слава Україні!

О.Сич. Героям слава! Дякуємо!

(Оплески в залі).

Тут, будь ласка.

Шановні колеги! І на сесію ми запрошували народних депутатів України. Пам’ятаю, що бачив… є, є пан Ігор Фріс. Дуже приємно вас бачити.

Інформую, що обласне телебачення “Галичина” вже традиційно в умовах воєнного часу не здійснює пряму трансляцію сьогоднішнього пленарного засідання, однак усі бажаючі матимуть змогу переглянути хід сесії пізніше у запису.

Водночас прошу присутніх у сесійній залі… ну, я вже не буду персонально наголошувати, кого саме я прошу… до завершення сесії не поширювати у соцмережах жодної інформації про нашу роботу.

Шановні колеги і шановні друзі, присутні, зараз прошу хвилиною мовчання вшанувати пам’ять захисників і захисниць України, всіх цивільних громадян України, перестарілих, діток, всіх, хто загинув під час московської агресії.

(Хвилина мовчання).

Дякую.

І відповідно до Регламенту, пункту 12.1 Регламенту обласної ради після відкриття сесії перед затвердженням порядку денного відводиться до 15 хвилин для стислих (до 3 хвилин) виступів і заяв уповноважених представників депутатських фракцій з внесенням пропозицій, повідомлень без прийняття рішень по них.

Чесно кажучи, під час проведення позачергових сесій цей пункт не є зовсім доречним, бо, зрозуміло, що ми говоримо по тих питаннях, які ініціювали ініціатори. Тому я сьогодні дав доручення апарату напрацювати внесення змін до порядку проведення позачергової сесії. Так само, скажемо, як і під час позачергової сесії не формується порядок денний, тому що його апріорі згідно Регламенту подають ініціатори. Але це ми пізніше зробимо. Наразі Регламент є такий, який є. Тому я запитую: чи є хтось з уповноважених представників фракцій з виступами? Немає.

Дякую. Продовжуємо нашу роботу дальше.

Ну, шановні колеги, і щодо порядку денного, то згідно чинного законодавства, Регламенту ініціатори, які пропонують скликати сесію, нагадаю, що це має бути третина – 28 голосів, 28 депутатів з нашого складу. Я додатково інформую, що такі пропозиції на адресу голови обласної ради подали “Європейська Солідарність” – 17 підписів, “Батьківщина” – 13 підписів, “Свобода” – 7 підписів, “За Майбутнє” – 1 підпис. Загалом – 38 депутатів. Ініціатори повинні запропонувати порядок денний і проекти рішень.

Інформую вас, що практично поступило два проекти порядку денного, але вони ідентичні, відрізняються в деяких словах. В одному проекті рішення є, окрім Президента України, згадується Зеленський, в іншому не згадується, в одному говориться про вилучення коштів з місцевих бюджетів, а в іншому – з місцевих громад. Тобто, це все майже ідентично, тому я дозволив собі, організовуючи сесію, сформувати один консолідований пункт порядку денного, от, який звучить “Про звернення обласної ради до Президента України, Верховної Ради України щодо недопущення вилучення коштів з місцевих бюджетів”. На мою думку, так воно буде звучати більш коректно, аніж “з місцевих громад”. Це перше.

Друге, оскільки  поступило два проекти рішень: один – разом з підписами від фракції “Європейська Солідарність”, а інший – з підписами від фракцій “Батьківщина”, “Свобода”, “За Майбутнє”, і вони достатньо суттєво відрізняються. Я запропонував, аби голови фракцій
проконсультувались між собою з пропозицією напрацювати один проект, не стільки рішення, як звернення. Зважаючи на те, що все-таки кінцево представники фракцій не досягли порозуміння між собою, і десь є декілька пунктів, в яких позиції суттєво відрізняються, я змушений застосувати пункт Регламенту про рейтингове внесення ідентичних проектів до розгляду.

Нагадаю, що я змушений буду поставити на голосування по ходу поступлення спочатку один проект рішення, потім інший проект рішення, звичайно, із запитаннями, з обговореннями. І той проект, який набере більшу… відносно більшу, не обов’язково переважну, а відносно більшу кількість голосів, той буде взятий за основу, в подальшому буде обговорюватись і вже, скажемо, можуть вноситись зміни до нього, зокрема й ті, які належали до того проекту рішення, який не пройшов.

Ось такий порядок нашої дальшої роботи. А наразі, колеги, знову ж таки цей момент Регламенту, про який я сказав, коли ініціатори ініціюють проект порядку денного, немає сенсу нам його формувати, бо є одне питання, яке згідно закону заплановане. Тому я пропонував би зараз вам утриматись від, скажемо, пропозицій ще якихось до проекту денного, Регламент це не врегульовує, але закон врегульовує, а пропоную затвердити за основу і в цілому такий порядок денний з єдиним питанням: “Про звернення обласної ради до Президента України, Верховної Ради України щодо недопущення вилучення коштів з місцевих бюджетів”.

Не заперечуєте?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Хто за такий проект порядку денного? Прошу голосувати.

За – 59, проти – 1, не голосували – 3: рішення прийнято.

Шановні колеги! Знову ж таки, зважаючи на те, що першим поступив проект порядку денного… проект рішення, запропонований фракцією “Європейська Солідарність”, то я запрошую до слова представника фракції Ростислава Степановича Кукурудза. Будь ласка.

Р.Кукурудз. Доброго дня, шановні колеги-депутати, шановний пане голово, шановна Світлано Василівно! Дозвольте представити до вашої уваги проект звернення до… Івано-Франківської обласної ради до Президента України, Верховної Ради України щодо недопущення вилучення коштів з місцевих бюджетів.

“Обмеження місцевого самоврядування через позбавлення бюджетів громад податку на доходи фізичних осіб, так званого ПДФО, – неприпустимі.

Насправді, відібрані у місцевих громад кошти направлять двом відомствам, де контроль за їх використанням буде дуже ускладненим…

О.Сич. Ближче до мікрофона.

Р.Кукурудз. Дякую. “…Державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації і Міністерство стратегічної промисловості.

За звичною останніми роками практикою це означатиме збільшення кількості корупційних скандалів, а не покращення забезпечення військових.

Натомість, необхідно спрямувати кошти, власне, на підтримку військових: озброєння, оснащення пунктів постійної дислокації тощо.

Важливо – надавати саме те, чого потребують військові. Проводити закупівлі прозоро, ефективно і швидко. Саме це можуть забезпечити місцеві бюджети.

Також необхідно залишити достатні кошти для обладнання сховищ, облаштування фортифікаційних позицій та інших питань захисту українців – і на фронті, і в громадах.

Для підтримки військової промисловості, на наш погляд, найбільш ефективним способом є надання бюджетних кредитів з нульовою ставкою. Це дозволить контролювати такі кошти як державним органам, так і підприємствам.

Виходячи з цього, вимагаємо відмовитись від планів позбавлення місцевих громад законних надходжень, тобто зберегти існуючий сьогодні механізм розщеплення податку на доходи фізичних осіб.

Тому закликаємо Верховну Раду України під час доопрацювання проекту Закону України “Про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України” (№ 10037) внести до нього положення, передбачені у проекті Закону України “Про внесення змін до розділу VI “Прикінцеві та перехідні положення” Бюджетного кодексу України щодо збільшення фінансової підтримки обороноздатності держави”.

Закликаємо передбачити, щоб:

– 70 відс. коштів з ПДФО військових спрямовувались місцевим громадам і були виділені виключно на потреби військових, за поданням військових частин;

– 30 відс. коштів з ПДФО військових спрямовувались місцевим громадам на облаштування захисних споруд і вирішення соціальних проблем військових та їх сімей;

– 100 відс. коштів Дорожнього фонду, який слід передати до загального фонду Державного бюджету, спрямувати на бюджетне кредитування військової промисловості.

Децентралізація по праву вважається основою української стійкості. Маємо зберегти і посилити механізми, які зміцнюють нашу країну і зв’язок громадян зі Збройними Силами України”.

Дякую. І випереджаючи, можливо, деякі питання, хочу звернути вашу увагу, що десь тут, в тих проектах, які вам роздані, відбулася описка, тобто, йде мова… там десь було написано “до основного фонду Держбюджету”, я у своєму виступі наголосив, що йде мова про загальний фонд Державного бюджету. Ну, і друге, на що хочу звернути увагу, що подібний, саме в такій редакції текст цього звернення за останній тиждень був прийнятий 14-ма громадами Івано-Франківщини, в тому числі Івано-Франківською міською, Коломийською міською радою,
Калуською міською і районною радами, Тлумацькою, Галицькою, Отинійською і Переріслянською територіальними громадами, а загалом по Україні сьогодні такий текст звернення, сьогодні таку позицію підтримали майже 200 територіальних громад. Дякую.

О.Сич. На останнє ствердження, я думаю, що ви пропонуєте, якщо “колгосп пішов”, то й ми повинні піти, так?

Р.Кукурудз. Ні, Олександре Максимовичу, я пропоную наступне.

О.Сич. І не обговорювати?

Р.Кукурудз. Що якщо вчора відбулася сесія Івано-Франківської міської ради, де більша частина чи левова частка наших колег є мешканцями міста Івано-Франківська, і Івано-Франківська міська рада, де монобільшість належить політичній силі, яку ви теж представляєте, вона підтримала цей проект звернення, то напевно вона мала рацію, і вартує теж його підтримати.

О.Сич. Колеги, а може нема потреби обговорювати, якщо Івано-Франківська міська рада вже прийняла?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Давайте порадимось, для чого будемо час тратити? Ставимо на голосування цей проект рішення, тому що його прийняла не тільки Івано-Франківська міська, але й 200 рад по Україні, і не будемо обговорювати. Чого будемо час тратити? Якщо всі “в колгосп”, то ми теж.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає пропозицій не обговорювати?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, добре, давайте пообговорюємо.

Колеги, згідно Регламенту питання до доповідача. Запишіться, будь ласка.

Мені довелось “жити в колгоспі”, але я більше не хочу.

Кизимишин Назарій Михайлович.

Н.Кизимишин. Колеги, всім доброго дня! Ростислав Степанович, декілька питань, щоб роз’яснити, що таке бюджетне кредитування, звідки воно буде фінансуватись, і потім з яких коштів воно буде повертатись. Чи з наших ж податків, чи з якихось інших ресурсів? Дякую.

Р.Кукурудз. Пане Назарію, ви ж керівник підприємства, ви розумієте, що таке кредитування. Той, хто отримав кредит, той його й повертає. Відповідь очевидна, мені здається, вона дуже проста. Тобто, підприємство оборонного комплексу отримало з державного бюджету кредит з нульовою ставкою, кредит – це не грант, це не подарунок, ну, мені здається, не вам то пояснювати, це обов’язок, це зобов’язання підприємства його повернути туди, звідки воно його отримало. Дякую.

Голос із залу. (Без мікрофона).

Р.Кукурудз. Безумовно.

О.Сич. Виноградник Тарас Теофілович.

Р.Кукурудз. Від результатів його господарської діяльності. Ну, так вам скажу.

Т.Виноградник. Дякую. У мене питання наступне, бо вчора, коли була зустріч голів
фракцій, а Микола Васильович дуже правильно сказав, що ви політизуєте дане звернення, адже це думка все-таки громади. Суть питання в чому полягає? В першому абзаці ви вказуєте, що зрив реформи децентралізації. Будь ласка, постатейно скажіть, в чому вона проявляється, які закони порушуються, які закони не прийняті, яким чином вона впливає на розвиток децентралізації в Івано-Франківській області.

Р.Кукурудз. Шановний Тарас Теофілович, мушу вам зауважити, що ви були неуважні, коли слухали текст мого звернення. Насправді в тексті свого звернення я не вжив цієї фрази. Дякую.

Дивіться, у вас що написано, я не знаю. Давайте прокрутіть стенограму і почуйте, чи я  про це говорив, чи ні. Дякую.

О.Сич. Левконович Надія Михайлівна.

Н.Левконович. Доброго дня! Пане Ростиславе, наскільки я знаю, що ваша політична сила має певних голів у певних громадах. У мене запитання. От напротязі півтора року від
повномасштабного вторгнення, що заважало ці кошти ПДФО використовувати саме на оборонну сферу, тобто, в повному обсязі, в тому, в якому вони поступають від військового податку? Бо у нас, наприклад, немає розуміння. Якщо би громади витрачали ці кошти саме на військову сферу, то у суспільстві би не виникала потреба саме прийняття змін до Податкового кодексу в частині якраз повернення цього ПДФО до держави.

Дайте мені відповідь, дякую.

Р.Кукурудз. Шановна пані Надю! Ви знаєте, наша політична сила насправді має голів лише в Тисменицькій, Бурштинській і все… перепрошую, і в Яблунівській сільській
територіальній громаді. Дивіться: з 62-ох тільки в трьох.

Голос із залу. (Без мікрофона).

Р.Кукурудз. Ні. В Кутах самовисуванець. Тому, напевно, питання не актуальне про те, чому громади не використовують всі кошти ПДФО військових на потреби військових. Це питання не стосується наших голів, це питання загальне, чому кошти, ті додаткові надходження, які надходять від ПДФО військових, вони йдуть, ну, м’яко кажучи, на інші проблеми, які в загальному можна назвати “бруківкою”. Правда? Я ж не знаю, чому такі рішення приймають деякі голови, тому… а наших там далеко не більшість. Дякую.

О.Сич. Палійчук Микола Васильович.

М.Палійчук. Шановні колеги! Шановний пане Ростиславе! Тут не тільки одна помилка у даному зверненні, де основний чи загальний фонд. Тут так багато помилок, я в обговоренні зупинюся, воно, на мій погляд, написано дуже непрофесійно, неграмотно і взагалі ні про що.

У мене запитання: хто його писав для нас і для ваших громад?

Р.Кукурудз. Миколо Васильовичу, ви знаєте, я реально шокований вашим виступом, тому що тільки що цією фразою ви образили, ну, депутатів Івано-Франківської міської ради, Калуської міської ради, які проголосували за непрофесійне і з помилками, на ваш погляд, звернення. Тобто, ви образили не тільки івано-франківських депутатів, депутатів Івано-Франківської області, ще раз повторюю, а 150 депутатів… Для чого вам знати, хто це писав? Я це писав. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги!

Р.Кукурудз. Не ображайте, будь ласка, колег. Те, що ви депутат обласної ради, а вони депутати інших рівнів, то не значить, що їх можна ображати таким чином. Вибачте, будь ласка.

О.Сич. Шановні колеги! Запитання вичерпані.

Р.Кукурудз. Дякую.

О.Сич. Дякую. Я би хотів… Дякую, пане Ростиславе. Я би хотів з вами порадитись. Може би ми обговорювали не кожен проект рішення, а після двох…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Кожен. Ну, добре, добре. Бо я думав час зекономити, щоби заслухати проект, а потім обговорювати. Гаразд, немає питань.

Шановні колеги! Тоді хто бажає взяти участь в обговоренні озвученого проекту рішення, одного з альтернативних? Запишіться, будь ласка.

Перцович Наталія Святославівна, будь ласка.

Н.Перцович. Доброго дня, шановні колеги, пане голово, шановна президіє! Ну, дивіться, у мене якесь сьогодні таке вже відчуття дежавю. Ми так само десь приблизно… такі процеси були весною, коли ми голосували за звернення про доплати військовим. Тобто, був один текст, на першій сесії сказали, що все дуже погано, “ви всьо врьотє”, ви здобуваєте політичні дивіденди, але на наступній сесії уже за іншим текстом після багатьох комісій, після багатьох інтриг проголосували за наступне звернення, і ми дуже  правильно зробили, що проголосували, як історія вже показує, ми зробили правильний вчинок. Дуже би хотілося, щоб сьогодні ми в цій залі знову не розгортали ці всі політичні дебати, тому що ви розумієте, що якщо буде це питання розглядатись у Верховній Раді, наше звернення ніхто читати не буде.

Дякую.

О.Сич. Виноградник Тарас Теофілович, будь ласка.

Т.Виноградник. У мене, пане голово, процедурне питання. Чи необхідне звернення? – Необхідне. Чи воно на часі? – Так. Чи воно відображає стан справ у громадах? – Повністю погоджуюсь. Але з точки зору процедури, нам роздали проект звернення, а зачитав голова фракції і каже: зі стенограми. Я не можу зі стенограми приймати рішення. Як в цій ситуації поступити? Будь ласка, підскажіть. Дякую вам.

О.Сич. В даному випадку, Тарас Теофілович, ви є праві. Тому що розглядається той
проект рішення і зокрема в частині звернення, який поступив в обласну раду, зареєстрований і роздрукований та розданий вам. Будь-які зміни, в тому числі й ініціатором, можуть вноситись, взявши проект рішення спочатку за основу, а потім ініціатор ж самого проекту рішення може пропонувати зміни до його ж тексту. Тому в даному випадку ви праві.

Очкур Ігор Васильович, будь ласка.

І.Очкур. Шановний пане голово, шановні депутати, колеги! В першу чергу, хочу подякувати колегам, які підтримали ініціативу фракції “Європейська Солідарність”, сьогодні працюють в залі, обговорюючи важливе питання для наших громад, і як військовослужбовець в запасі, який рік перебував на Сході і платив досить велику частину податку, велике ПДФО, можливо найбільше, яке можливо було платити тоді, хочу висловити також позицію і військових. Не слід зважати нам на певні речі у соцмережах, коли певних голів чи певні органи місцевого самоврядування звинувачують у нецільовому використанні тих надходжень, які вони отримують від зарплати військовослужбовців. Для військовослужбовців також важливо, в який садок ходить його дитина, в якій поліклініці лікується його дружина. Йому важливі багато речей, тому що ПДФО по своїй суті – це податок на ту громаду, де проживає родина військовослужбовця. Якщо ми говоримо про ПДВ, то це податок споживання, це зрозуміло, його адміністрування в принципі зрозуміле. Коли ми говоримо про транспортний збір якийсь та інші податки, це зрозуміло: платить той, хто їздить.

В даному випадку забрати право у військовослужбовця сплатити частку своєї кров’ю заробленої заробітної плати на благо його ж сім’ї – це, мені здається, не зовсім вірне рішення. Це по-перше, принципово.

Що стосується тих речей, як… є дуже багато питань, як адмініструвати цей податок ПДФО, чи правильно він адмініструється, чи неправильно. Тому що в підрозділі служать люди з різних громад, з різних областей з цілої України, але, на мою думку, адміністрування і використання цього податку на місцях є більш прозоре, воно є більш підконтрольне громадськості, в тому числі і бувших військовослужбовців, і, до прикладу, по місту Калушу, який мені є близьким, я мушу сказати, що місто Калуш у 2022 році отримало ПДФО орієнтовно… це тільки по силових структурах, – 58 млн гривень, з них більше половини використано на потреби тих же ж наших силових структур і, в тому числі батальйону, який дислокується, в якому я й служив. І я як ніхто знаю, як швидко, оперативно вирішуються ці питання. Я дуже добре знаю, коли допомогу, яка на запит батальйону закуповується органом місцевого самоврядування, в тому числі й міський голова м.Калуша не від “Європейської Солідарності” особисто привозить на фронт, і інших багато голів, честь їм і хвала, тому я думаю, що цю систему ламати, ну, треба дуже і дуже обережно. Дякую.

О.Сич. Палійчук Микола Васильович.

М.Палійчук. Шановні колеги! З великою повагою ставлюся до всіх депутатів всіх рівнів, в тому числі, хто голосував чи проголосував за звернення. Ми також за те, щоби кошти у великій частині залишались у бюджетах. Я говорю про ваше звернення. Вчора на нараді я багато зауважень робив. Я не буду його цілого, по пунктах, що не відповідає дійсності у вас, у вашому зверненні… Перший абзац: “Обмеження місцевого самоврядування та зрив реформи децентралізації через позбавлення бюджетів громад податку з фізичних осіб (ПДФО)”, не пише “від військових”. Треба дописати, щоб було правдиво.

Другий абзац: “Не витримують критики аргументи, ніби саме ці кошти будуть направлені військовим”. Законопроект, який є, пише: створення спецфонду і сто відсотків коштів на військових. От кажу…

Восьмий абзац: “Для підтримки військової промисловості найбільш ефективним способом є надання бюджетних кредитів”. Немає такого визначення – “бюджетні кредити”, я говорив. Є позики, є запозичення в бюджеті, кредитів немає. Стилістична, можливо, помилка, але хто працює, має зважати, бо це ми приймаємо, депутати, і це “наше лице”.

Наступне, ви пропонуєте 70 відс. коштів ПДФО з військових спрямувати місцевим громадам на потреби військових за поданням військових частин. Ви зрозумійте, який складний механізм, навіть те, що казали колеги-депутати, що мер помагає, але мер має чекати запит з військової частини. А є невеличкі громади, по 2 тис., 4 тис. жителів. В кожній громаді командир частини має спрямовувати запит. – Нелогічно.

Дальше, 30 відс. коштів ПДФО військових спрямовувати місцевим громадам на облаштування захисних споруд. А якщо захисні споруди вже збудовані в громаді? Повністю.

Я читаю ваш проект рішення, а не…

О.Сич. Колеги, не перебивайте один одного. Потім можна буде обговорити.

М.Палійчук. Тому я за те, щоб прийняти проект рішення, але, щоб він був написаний професійно, відповідав законам і його можна було реально впровадити у життя після прийняття. І цей законопроект… це звернення нічого не згадує ті 52 громади, в яких не зареєстровані частини, в яких немає ПДФО. Вони нічого не отримують. І тому ми напрацювали альтернативний. Ви майже погодились, там не зійшлися на відсотках, але це приймати потрібно, але ще раз звертаю увагу: непрофесійно, неграмотно написано це звернення. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Перший проект рішення ми розглянули, приступаємо до розгляду альтернативного проекту рішення.

Я запрошую до слова Палійчука Миколу Васильовича – заступника голови обласної ради.

М.Палійчук. Шановні колеги! Той проект рішення, що розданий на руки, напрацьований апаратом обласної ради, і я безпосередньо брав участь у його розробці і напрацюванні. З чого ми виходили? Зареєстрований проект чи проголосований в першому читанні № 10037 передбачає, що ПДФО від військових, пожежних частин і поліції сто відсотків вилучається до державного бюджету і ділиться: 50 відс. на армію дронів, 50 відс. на підтримку військово-промислового комплексу.

Ми також підтримуємо позицію, що потрібно підтримувати і максимально сприяти армії, щоб перемогти. Але ми звертаємось з проханням внести зміни і поправки: 50 відс. забрати на військових, а 50 відс. залишити в громадах для потреб військових. І ці 50 відс. розщепити пропорційно, направити до обласного бюджету з подальшою субвенцією для місцевих бюджетів пропорційно від кількості осіб, які служать від тої чи іншої громади. Це зробити реально і дуже швидко.

Чому така наша пропозиція? Бо 10-11 громад області отримують на сьогоднішній день ПДФО від військових. 52-53 – не отримують, або отримують несуттєвий. Але кожна з цих громад, яка відправила воювати своїх хлопців, де 100, де 200, де 300, хлопці поїхали, вони не працюють, вони ПДФО не сплачують на місцях, ці громади реально втратили. Тому наша ідея, щоби ПДФО, хоча би в незначній частині повернути тим громадам, звідки призвані хлопці. Бо ті громади також допомагають військовим, також дають допомогу на лікування, також дають допомогу на поховання, на жаль, чи допомогу сім’ям загиблих.

У нас є ситуації, коли два хлопці в окопі, один з громади каже: мені міський голова дав 20 тис. гривень, а другий каже: а мені нічого не дав. Вони не знають, що одна громада має “військове” ПДФО, а друга не має. Він каже: у мене добрий мер, а той каже: а у мене поганий, бо нічого не дає. А той мер не має, він не виконує навіть той бюджет, бо у нього 250 чоловік на службі і ПДФО не сплачується.

Тому ми пропонуємо альтернативний проект рішення, який передбачає спрямування 50… ПДФО… просимо ПДФО пожежних і МНС залишити без змін, так, як є, в тих громадах, де вони сплачуються у пропорції: 21 – державний, 64 – місцевий, 15 – обласний, а ПДФО виключно від військових, те ПДФО, яке збільшилось після початку широкомасштабного вторгнення, залишити у пропорціях: 50 відс. – на військові потреби, 50 відс. – громадам, і також для того, щоб громади могли забезпечувати своїх військових, допомагати своїм підрозділам, своїм хлопцям, які служать.

Проект звернення у вас на руках, зачитувати не буду. Якщо є питання, будь ласка.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є? Запишіться, будь ласка.

Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Миколо Васильовичу, дуже конкретне технічне питання. Це значить, 64 громади області зі списками військовослужбовців будуть сидіти у вас у приймальні і показувати, що у мене з громади, зі 100 чоловік 2 чоловіка служить, у мене із громади 3 тис. – 150 служить, ви будете приймати цих людей… Тобто, суть мого питання: адміністрування цього. Про що ви говорите, Миколо Васильовичу?

М.Палійчук. Я сказав…

Р.Ткач. Дайте я завершу. Сьогодні в тих громадах, де зареєстровані військові частини, як правило, воно працює, я зараз без політики, домовляється командир частини з головою ОТГ і при виплаті заробітної плати, як правило, 50 на 50 автоматично казначейство зразу повертає. Що ви собі уявляєте? А якщо у нас є такі військові частини, де немає ні з однієї громади області, а з України? Дякую.

М.Палійчук. ПДФС збережеться в тому розмірі, що було до сьогодні. Всі військові частини будуть сплачувати ПДФО: 50 відс. відразу до державного бюджету, 50 відс. – до обласного бюджету. Якщо, умовно, тисячу людей служить з області, а з одної громади – 50, значить 5 відс. ПДФО того, що забрала область, ми субвенцію направляємо до громади. Дуже легко, дуже просто, за дві години прораховується відсоток, коефіцієнт, скільки потрібно направити громаді.

О.Сич. Кукурудз Ростислав Степанович.

Р.Кукурудз. Шановний Миколо Васильовичу! А чи правильно я зрозумів, що сьогодні, ну, місцеві бюджети, в тому числі обласний, бюджети громад, у нас виходить близько 75 відс. загального ПДФО, так, станом на сьогоднішнє розщеплення? А ви пропонуєте цю суму зменшити, тобто, з 75 відс., щоб вони одержували 50. Я правильно зрозумів, так?

М.Палійчук. Я правильно зрозумів. Ви правильно зрозуміли.

Р.Кукурудз. Дякую.

М.Палійчук. Але ви пропонували зменшити з 70 на 30 пропорцію.

Р.Кукурудз. Ні, абсолютно, я пропонував залишити існуючий стан розщеплення, а з того ПДФО, яке залишається у місцевих громадах, зробити наступне розщеплення: 70 на 30. Знову, вибачте, зверну увагу, що ви були неуважні. Дякую.

О.Сич. Очкур Ігор Васильович.

І.Очкур. Миколо Васильовичу, таке питання. Ну, в даному випадку я щойно обмалював схему, як це відбувається у місті, де є військова частина, невелика, батальйон, але також надходження досить великі, тому що батальйон півтора року стоїть на самому передньому краї.
Зарплати великі і велике ПДФО. Більше половини на запит командування, не буду називати, на які речі, але речі, які дійсно потребує підрозділ, вони оперативно реалізуються і оплачуються. Ну, моделюємо ситуацію: “розмазуємо” ми тих, що залишились, 50 відс., половину… Так я зрозумів? …по громадах, і отримують там маленькі громади 20, 100 тис., 200 тис. Як ви вважаєте, буде… підрозділ звертатись до тих всіх громад і їхніх керівників по допомогу, до всіх 62 голів чи до одного..?

М.Палійчук. Власне ми не хочемо, щоб командири звертались, ми хочемо, щоб 50 відс. напряму пішло до державного бюджету, і використовували по тих цілях, яких вважає наше командування Збройних Сил України, а 50 відс. громади давали на допомогу по зверненнях людей, солдатів, родин загиблих, на бомбосховища, на прийняття внутрішньо переміщених осіб, і всі видатки, які пов’язані і виникли після початку війни.

О.Сич. Глинський Юрій Степанович.

Ю.Глинський. Доброго дня! У мене питання стосується такого роду. Чи працівники фінансових відділів в громадах мають  право збирати інформацію про кількість військово­службовців в громаді? Дякую.

Р.Ткач. Це ж закрита інформація. Хто, в якій частині? Про що ви говорите?

М.Палійчук. Та не хто і в якій частині! Скільки служать, всі знають, в кожному селі.

О.Сич. Шановні колеги! Даруйте, що я свою репліку скажу. У нас проекти рішень, в тому числі й бюджетні, розробляє обласна державна адміністрація – обласна військова адміністрація, яка має всю базу даних про всіх, хто служить в розрізі кожної громади. І якби ця пропозиція, що ми пропонуємо, пройшла, і 50 відс. ПДФО поступало в обласний бюджет, то обласна адміністрація, маючи цю статистику, буде подавати проект рішення про розмір субвенції для кожної громади.

Друзі, не примітивізуйте! Я розумію, що якщо не по-вашому, то треба спримітивізувати. Не треба примітивізувати. Давайте для добра громад будемо робити, а не для вузьких інтересів. Ну, це вже занадто примітивізація здійснюється.

Шановні колеги! Дякую, Миколо Васильовичу. Закінчились запитання.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні другого, альтернативного проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Карп Галина Василівна, будь ласка.

Г.Карп – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Шановні колеги! Я хочу всім наголосити, шановні колеги, що обласний бюджет, як і місцеві бюджети, є складовою державного бюджету України, зведеного державного бюджету. Державний бюджет України, напрямки спрямування визначаються відповідно до цілей та напрямів бюджетної політики. Сьогодні основним напрямом бюджетної політики є забезпечення обороноздатності нашої держави і перемога у військовій агресії російської федерації.

Тому я особисто, думаю, що й фракція буде підтримувати проект рішення, який озвучив Микола Васильович, хочу ще наголосити нам, депутатам, для загального відома, що сьогодні бюджет державний сформований з дефіцитом 50 відс., тобто, при доходах 1 трлн 560 млрд гривень дефіцит складає 1,6 млрд гривень, який необхідно буде сформувати за рахунок запозичень у міжнародних грантів. Не факт, що вони будуть, ми всі це розуміємо, надіємось, що будуть. Тому сьогодні основна задача – забезпечити обороноздатність. І ті заходи, які сьогодні вживаються, надіюся, вони будуть забезпечені. Дякую.

О.Сич. Левконович Надія Михайлівна.

Н.Левконович. Шановні колеги! Попередня доповідачка пані Галина дуже добре звернула увагу на те, що у нас війна триває, і ми повинні всі свої зусилля якраз спрямувати на обороноздатність.

Для інформації я хочу зачитати цифри з формування ПДФО, яке складалось у нас по роках. Беремо до прикладу, ми маємо 2021 рік, ПДФО загальне становило 13,4 млрд гривень, 2022 рік: ПДФО становить 83,6 млрд гривень, 2023 рік: очікуваний – 101,8 млрд гривень. Щоб ви розуміли, це якраз воно й сформувалось і збільшилось у 7,6 разів відносно попередніх років.

Якось наші громади давали собі раду до повномасштабного вторгнення, не маючи якраз цього “військового ПДФО”, і взагалі, напевно, було б доречно звертатись із зверненням до державних органів, так як ми є область та, яка завжди була передовою у патріотизмі, і з ініціативи взагалі поставити економіку нашої країни і підприємства наші на “військові рейки”, як кажуть в народі, а не гратися в якісь ігри. Дякую.

О.Сич. Очкур Ігор Васильович.

І.Очкур. Шановні колеги! Шановний голово! У мене не так питання вже стосовно обговорення даного тексту звернення, але я би хотів все-таки звернути увагу, тут присутній голова, заступник обласної ради, депутатський корпус, є присутній голова обласної військової адміністрації, все-таки… я ще це питання колись, у 2012 році, мав нагоду на певному економічному форумі обговорювати стосовно самої логіки сплати ПДФО, його персоналізації, адміністрування. Можливо, варто десь державі й звернути… й звернутися знову до цього обговорення, тому що справедливо буде, коли буде людина, фізична особа, податок з якої ми стягуємо, сплачувати там, де вона собі хоче сплатити, в тій громаді чи в тому селі, чи в тому місті. Це перше питання.

А друге питання. Я також хочу звернути увагу, користуючись нагодою, на те, що ще також хвилює бійців, які звільнились і які ще воюють: це отримання статусу учасника бойових дій. Люди, які півтора роки набули цей… фактично цей статус, його реально до цього часу здобути не можуть чи через бригадні стройові служби, чи через центри комплектування, це затримка, причому не на місцях, а десь вище. Я прошу вас звернути на це увагу, тому що це також важливо, бо статус учасника бойових дій дає певні пільги знову ж таки сім’ям, які залишаються в тилу. Дякую.

О.Сич. Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Дякую. Підтримую даний проект звернення. Єдине, хотів відреагувати на виступ мого колеги, що він сказав, що в даному зверненні не вказано, як буде все-таки відбуватись розподіл тих коштів між громадами, там, де зареєстровані військові підрозділи, не зареєстровані, щоб врахувати всіх. Хочу сказати, що й в попередньому зверненні цей механізм також не передбачений.

Тому вважаю, що це не є недолік, а це, насправді, мало би бути зроблено давно, і раніше, і воно би тоді врівноважувало, збалансувало ситуацію. А в цілому звернення правильне, необхідне. Дякую.

О.Сич. Мельничук Василь Іванович.

В.Мельничук – депутатська фракція “Батьківщина”. Шановний пане голово, шановні колеги! Ініційоване урядом вилучення ПДФО військовослужбовців з місцевих бюджетів – це несправедливе, кричуще рішення для органів місцевого самоврядування. Така пропозиція уряду, без сумніву, послабить місцеві бюджети і позбавить їх можливості допомагати силам оборони та вирішувати питання життєдіяльності своїх громад.

Фракція “Батьківщина” категорично проти такої урядової ініціативи, як і більшість органів місцевого самоврядування та профільних асоціацій.

Що стосується текстів звернення, проектів рішень, то, колеги, на наш погляд, найбільш професійним, найбільш виваженим, найбільш таким проектом рішення, який реагує на ті виклики, які сьогодні стоять перед нашою державою, перед місцевим самоврядуванням, є той проект рішення, який представив нам Микола Васильович. Тому я прошу вас підтримати цей проект рішення і проголосувати за нього. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Завершилось обговорення. Попросили мене ще надати слово народний депутат України Ігор Павлович Фріс і голова обласної державної адміністрації. Тому, будь ласка, по черзі, Ігор Павлович.

І.Фріс. Вітаю всіх! Дякую за можливість виступити перед вами. Знаєте, як казав Черчилль, демократія – найгірша форма правління, але найкращої люди ще не придумали. Тому сьогодні трошечки мій виступ буде в дисонансі від позиції політичної сили, яку я представляю. Я хочу вам… Скільки, до речі, я часу маю?  Хвилин 5 маю?

О.Сич. Три хвилини по Регламенту.

І.Фріс. Окей, буду пробувати вкластися. Два депутати від Прикарпаття підтримали законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу в частині якраз вилучення військового ПДФО. Я не підтримував вказане рішення, я маю свою позицію, чому саме. Чому саме сьогодні, напевно, мені здається, ви готуєте це звернення до Президента, до Верховної Ради, напевно, яка має на меті приймати в другому читанні вказаний законопроект.

Ключове і саме перше, тут говорили про децентралізацію, про можливість того, що вона руйнується. На моє переконання, так, вона руйнується. Чим? Тому що ми місцевому самоврядуванню дали певні обов’язки і дали певні інструменти, а зараз ці інструменти ми таким законом забираємо. Зрозуміло, що війна, зрозуміло, що потрібні кошти на дрони, потрібні кошти на ракети, і жодним чином ні одна громада не зможе сама зробити ні “Точку-У”, ні щось інше. Але в будь-якому випадку, ця громада зможе після того, як будуть внесені зміни до другого читання, фінансувати своїх військових.

Знаєте, коли ми в стінах Верховної Ради обговорювали з колегами це питання, то було озвучено дуже просто, що військовий не зможе попасти до Міністра кожний день, а до голови зможе, до голови територіальної громади, і допомога буде безпосередньо прямо ним зроблена.

Чому не можна було використовувати, лунали питання, раніше? Все дуже просто: 590-та постанова, багато людей знає, яка обмежувала видатки місцевих бюджетів, на що можна було використовувати ці кошти. Зараз ми в Законі так само вносимо ці зміни.

Законопроект проголосований в першому читанні, хоча перед самим голосуванням була фракція політичної сили “Слуга Народу”, яку я представляю у Верховній Раді, і було обговорення, і не всі депутати з цим погоджувались. Але буквально за декілька годин до голосування, було озвучено про певний меморандум з Асоціацією міст України, голови з яких працюють і з нами, і з вами безпосередньо, про що було домовлено і що мною вже подано в якості правок до другого читання законопроекту, що, в принципі, врегульовує подібні питання, які виникають у кожного з вас.

До речі, питання розподілу: 50 на 50, 70 на 30, 20 на 80. 50 на 50, потім ще ділимо цих 50. Є шість або сім варіантів, як це робити. Але що подано? Я не обрав цю форму, скажу вам
відверто, порахувати буде дуже і дуже важко і складно, розщеплення буде робити дуже важко саме бухгалтерам… (Без мікрофона).

О.Сич. Увімкніть, будь ласка, але так оперативно і лаконічно.

І.Фріс. Значить, що ми пропонуємо? По-перше, відтермінувати момент набрання чинності вказаного законопроекту: не з 1 жовтня, а з 1 січня 2024 року.

Друге, 4 відс. з ПДФО з державного об’єму 25 відс. ми на постійно залишаємо в громадах для того, щоб пройти опалювальний сезон, для того, щоби мати можливість стало підтримувати громади.

Третє, реверсна дотація у 2024 році не буде перераховуватись до державного бюджету, а буде залишатись в громадах, що надасть можливість громадам так само виживати.

Запроваджується нова додаткова дотація державного бюджету, яка буде сформована за рахунок відповідних коштів ПДФО, яке буде справлятись в розмірі не меншому, ніж громади ці отримували у 2021 році, на кінець 2021 року.

Вільні залишки коштів місцевих бюджетів буде дозволено нарешті вже, не в постанові, а в законі, спрямовувати на підтримку сил безпеки і оборони, заходи та роботи ТРО та…, проектування, будівництво та утримання фортифікаційних споруд… (Без мікрофона).

О.Сич. Увімкніть ще раз на пару секунд.

І.Фріс. Пару секунд. Медикаменти, оплата комунальних послуг, енергоносіїв, оплата місцевого боргу. Якраз саме це буде вказано в законі, і тоді голови, ті люди, які нас з вами підтримують, і люди на місцях, зможуть бути гарантовані в тому, що вони не залишаться сам на сам з тою війною і з тими проблемами, які у них є.

Правки подані і впевнений, що якраз це буде предметом обговорення у Верховній Раді. А звернення, звісно, нам буде в цьому велика підтримка. Дякую.

О.Сич. Дякую. Світлано Василівно, будь ласка.

С.Онищук. Слава Україні! Шановний Олександре Максимовичу, шановні панове депутати! Я надзвичайно уважно слухала кожного з вас. Хочу зазначити, що з початку повномасштабного вторгнення в Україні зросла кількість військовослужбовців, і всі про це знають, відповідно і кількість виплат, які їм призначені. Позиція Президента України Володимира Зеленського, яку він озвучив саме у м.Івано-Франківську на Конгресі місцевих і регіональних влад: усі бюджети – і державний, і місцеві, – мають відповідати єдиному пріоритету, пріоритету номер один, а саме: оборона, допомога нашим воїнам, допомога захисту, допомога сім’ям наших героїв і загалом захисту життя. Я також переконана, що збільшення місцевих бюджетів за рахунок військовослужбовців має бути спрямовано, звичайно, що не на благоустрій чи якісь різні додаткові і в час війни непотрібні речі, а саме на потреби оборони і цивільного захисту населення. Адже головне завдання сьогодні нас усіх – перемогти у війні, яку розпочала росія проти України.

Ви знаєте, що військова адміністрація щоденно працює для того, щоб забезпечити військових всім необхідним: тактичними речами, дронами, “мавіками”, і не тільки обласний бюджет, ми об’єднуємо бізнес, підприємців, проводимо аукціони, щоб максимально допомогти воїнам на передових позиціях.

Я сьогодні не хотіла, але мушу після виступу пана Кукурудза навести один такий приклад зі своєї практичної діяльності як голови військової адміністрації.

Минулої осені ми шили форми для наших бійців територіальної оборони. Ми звернулися до тих територіальних громад, які мали надходження з ПДФО військових. Деякі громади терміново почали шити ці форми, а деякі громади, одна з них, яку назвав пан Кукурудз, і до сьогодні шиє форму для наших військових. Три рази проводили тендери, і в кінці кінців наші бійці перереєструвались з тієї громади, перейшли в іншу громаду.

Тому я, шановні колеги, переконана, що ми повинні в цій залі прийняти такі рішення, щоб вони були спрямовані на перемогу і на підтримку наших бійців на передових позиціях.

Також ще одну ремарку, буквально декілька секунд, я хочу зазначити, що в нашій області 12 територіальних громад справді мають суттєве надходження ПДФО з військових. Але я також не можу не згадати про ті громади, які не мають зовсім надходжень від військового ПДФО, однак значні кошти вони виділяють на військові потреби. Це, наприклад, Перегінська громада, Солотвинська, Верхнянська громада.

Дякую за увагу. Слава Україні!

О.Сич. Колеги, дозвольте декілька слів. Ну, по-перше, даруйте, що я зреагував такою
реплікою, що “я не хочу бути в колгоспі”, бо я вже переконався, що не обов’язково, якщо хтось інший приймає якесь рішення, або ці рішення приймаються з року в рік десятки років, що вони є обов’язково мудрі. Не обов’язково. Треба завжди мати свою голову і мати критичне мислення, критично ставитись. І для мене не аргумент, якщо 200 громад щось прийняли, що наша рада так само повинна це зробити. Треба просто мати голову і мислити.

Щодо поданих проектів рішень щодо цього питання.

Ну, я задам декілька запитань і собі і вам.

Перше, чи треба фінансова мобілізація під час війни? Очевидно, що так. Очевидно, що так, потрібна, в тому числі затягуючи паски і на місцевому рівні. Ніхто цього сумніву не піддає.

Питання друге: чи професійним є підхід, коли місцеві громади за рахунок бюджетних
коштів купують військове спорядження? Не професійний. Я розумію, що є зловживання на центральному рівні, я розумію, що там втридорога яйця закуповують для військових, але коли мова йде про нічні приціли, тепловізори, “мавіки”, то краще знає Міністерство оборони, які треба купляти. Я вже не кажу про те… і колись, коли війна закінчиться, то хлопці в погонах поцікавляться, чому ті “мавіки” за кордоном коштують набагато дешевше, аніж коли їх доправляють в Україну. Я розумію, що якщо добрі патріоти їх поставляють, то хай 5-10 відс. можуть взяти націнки, бо треба поїхати, пальне, ну, не 30-40. Тому давайте будемо чесно: хтось заробляє на цьому. Повторюю ще раз: краще, якщо цим будуть централізовано займатись державні структури.

Наступне питання. Чи потрібно утримувати місцеву соціальну інфраструктуру: дитячі школи, садочки, лікарні, бібліотеки, спортивні школи, музичні школи, інтернати і так дальше? – Потрібно. І тому, коли людина працює, вона платить податок. У багатьох країнах світу ви не підете у місцеву школу, в місцеву лікарню, в місцевий будь-який заклад, якщо ви тут не зареєстровані як платник податків.

Я до чого це веду? У військових є сім’ї, і вони користуються соціальною інфраструктурою, і ця соціальна інфраструктура потребує підтримки. То, очевидно, частина того податку має все ж таки залишатись на рівні громад, навіть попри те, що під час війни потрібна мобілізація, але потрібна і підтримка тої соціальної інфраструктури, за яку і борються наші воїни на фронті.

Наступне  питання. Чи справедливим є нинішній механізм поступлення ПДФО тільки за місцем реєстрації військових частин? – Не справедливий. І Микола Васильович це продемонстрував у своїй доповіді, коли у нас з кожної громади люди служать, але “військове ПДФО” отримують тільки десяток громад.

Ви знаєте, я щиро сміявся, коли до мене надійшло звернення на адресу голови обласної ради від місцевого відділення, регіонального відділення Асоціації міст України. Суть звернення була така: от тільки 10 громад отримують ПДФО, інші громади не отримують, а тому пропонуємо прийняти програму і з обласного бюджету давати дотації всім іншим громадам. Замість того, щоб Асоціація зібралась між собою і тако по-дружньому сказали: Петре, Іване, Галино, у  вас величезний бюджет, а ну, поділіться з сусідами шляхом субвенції! Ні, давайте ми краще заберемо в обласної ради з обласного бюджету.  Ну, парадокс, правда?

Тому, виходячи з тих запитань, які я задав і на які лаконічно намагався дати відповідь, я власне і підтримую сам підхід, що не потрібно все ПДФО забирати, попри те, що мобілізація ресурсів потрібна, і по-друге, що на мою думку, збалансований той підхід, який на сьогодні у своїй доповіді озвучив Микола Васильович Палійчук, не тільки тому, що він мій заступник, не тільки тому, що він, скажемо, поданий від тої групи фракцій, які подали альтернативний проект рішення, але тому, що логіка здорова.

Колеги, ми обговорили це питання. Я ставлю зараз… але перед тим, як поставити на голосування кожен проект рішення, рейтингове, я змушений, згідно з Регламентом спочатку поставити на голосування, щоби застосувати рейтингове голосування. Так наш Регламент вимагає.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, чекайте, перерва ніколи не робиться в процесі розгляду питання порядку денного. Закінчується питання, тоді робиться перерва.

Колеги, я згідно Регламенту, пункту 14.8.4, ставлю на процедурне голосування… для цього потрібна третина голосів, хто за те, щоби подальшого розгляду запропонованих проектів рішень застосувати рейтингове голосування? Прошу визначатись.

За – 45, не голосували – 19: рішення прийнято.

Колеги, ставлю два проекти по порядку їх надходження. Перший проект, який надійшов до обласної ради, є проект, запропонований фракцією “Європейська Солідарність”, який озвучував Ростислав Кукурудз. Назва проекту, вона дещо відрізняється, скажемо так “Про звернення обласної ради до Президента України, Верховної Ради України щодо недопущення вилучення коштів місцевих громад та підтримки Збройних Сил України”.

Хто за цей законопроект в рейтинговому голосуванні? Прошу визначатись. То тільки “за” голосується, друзі.

Законопроект набрав 13 голосів. Даруйте, не законопроект, проект рішення.

Колеги, хто за те, щоби надати перевагу проекту рішення “Про звернення обласної ради до Президента України, Верховної Ради України щодо недопущення вилучення коштів з місцевих бюджетів”, який поданий фракціями “Батьківщина”, “Свобода”, “За Майбутнє”?  Прошу визначатись.

За – 45, проти, утримались… 2, не голосували – 14. Отже, до подальшого розгляду береться другий проект рішення.

Колеги, при цьому, при цьому знову ж таки я можу додатково запитати, отже, ми беремо до обговорення другий проект рішення, тобто, той, що зараз пройшов, той, що озвучив Микола Васильович. Чи є потреба, щоб задати запитання і ще раз обговорити?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Давайте так: запитання, обговорення, пропозиції, – три різні етапи. Тобто, перший проект не пройшов, ви з нього можете подавати пропозиції до того, що пройшов. Тобто, пропозиції я обов’язково буду ставити на голосування.

Чи є запитання до доповідача ще раз щодо цього проекту?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажання у когось ще раз виступити щодо цього проекту? Є, запишіться, будь ласка.

В.Гладій. А за основу?

О.Сич. Я зараз поставлю, обговоримо, і я поставлю.

Виноградник Тарас Теофілович, будь ласка.

Т.Виноградник. Дякую. Дивіться, щодо даного проекту звернення, вже ми обговорювали, зараз ми пройшли як би фінальну стадію. Але мені сподобався виступ народного депутата України Ігоря Фріса. Він розкрив саме суть законопроекту, який вноситься в сесійний зал. Ми ж, депутати, зараз робимо звернення щодо даного законопроекту, який буде внесений в сесійний зал. Але з його слів я зрозумів, що там передбачено і розщеплення, і дотації, і субвенції, врахування кожної громади, і на розвиток, і на мобілізаційну роботу. Може хтось розкаже суть цього законопроекту, може він передбачає всі механізми, які ми зараз будемо приймати як звернення? Бо воно получиться “масло масляне”. От у мене таке питання. Дякую.

О.Сич. Миколо Васильовичу, будь ласка.

М.Палійчук. Законопроект проголосований в першому читанні. Я його вичитав, власне тих пропозицій, які ми пропонуємо, ще не прийнято. Дай Бог, нас почують і приймуть ці пропозиції, і також, дай Бог, почують пропозиції депутатів Верховної Ради і приймуть їх, в тому числі відтермінування до 1 січня, це також слушна пропозиція. Тоді нас почують.

Власне ми для того й приймаємо це рішення, щоби звернули увагу на ті проблеми, які є несправедливості, які сьогодні є між громадами.

О.Сич. Наразі ті конструктивні пропозиції, які оголосив Ігор Павлович Фріс, не проголосовані. Нам або треба відміняти сесію, чекати, поки їх проголосують, або таки доводити сесію до завершення і пропонувати наші пропозиції до відома Верховної Ради України.

Колеги, ми обговорення завершили, так?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу. Прошу визначатись.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будуть. А потім пропозиції, за основу.

За – 45, проти – 1, утримались – 3: рішення прийнято.

Колеги, пропозиція, я зрозумів, що є. Будь ласка, запишіться для виголошення пропозицій до проекту рішення. Але конкретно берете абзац, берете, що викинути, що вставити, щоб це було конструктивно.

Мельничук Василь Іванович.

В.Мельничук – депутатська фракція “Батьківщина”. Шановні колеги! Ми сьогодні на фракції обговорювали це питання і пропонуємо такі правки.

Значить, абзац третій: “встановити на період дії воєнного стану…” цей розподіл податку – 50 відс., тобто, на період дії воєнного стану і з 01.01.2024 року.

І аналогічно дальше по тексту, там, де є… зараховується, тобто, перед цим, – “на період дії воєнного стану з 01.01.2024 року зараховується…”, і дальше – по тексту.

О.Сич. Колеги, тобто, я зрозумів. Цитую абзац третій: “Натомість пропонуємо…” і вставити “на період дії режиму воєнного стану”, так?

В.Мельничук. Так.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 44: пропозиція прийнята.

Кріль Мирослав Петрович.

М.Кріль – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Ви знаєте, я сьогодні в шостій ранку приїхав з військової частини, де я проходжу службу, спеціально для цього питання, тому що ми в принципі це питання обговорювали так між своїми товаришами багато в чому. І я вам скажу, що військовим дійсно вже надоїло будівництво доріг, в тому числі у м. Києві, де у мене база знаходиться, де ми деколи буваємо, і в Івано-Франківську, і так далі, в той час, коли ми запозичуємо дуже багато коштів, бюджет України за кордоном, і маємо зараз таку ситуацію, що у зв’язку з майбутніми виборами в інших країнах ми можемо через рік зупинитись і не мати взагалі коштів для того, щоб фінансувати нашу військову промисловість. Тому я не мав цих рішень, я їх сьогодні тільки прочитав, точніше, рішення “Батьківщини”, “За Майбутнє” і так далі, яке я в принципі підтримую, і ми підтримуємо всі, тому що воно збалансоване й розумне. Хоча у мене є репліка, я би взагалі 70 процентів відправив у бюджет держави, а 30 процентів лишив на місці. Ну, менше з тим. Це вже таке.

Але у нас є пропозиція від “Платформи Громад” – доповнити наше звернення слідуючим абзацом: “З 1 січня 2024 року сто процентів коштів Державного дорожнього фонду передати до загального фонду державного бюджету України та спрямувати на заходи з обороноздатності держави та створення умов для розвитку оборонно-промислового комплексу України”. Тобто, залишити все те, що тут у вас є: 50 відс. до державного, 50 відс. – до обласного, і фонд, дорожній фонд, відправити так само замість будівництва доріг на період воєнного стану в державний фонд для спрямування на обов’язкові цілі. Дякую.

О.Сич. Пропозиція зрозуміла, вона дещо модифікована з того положення, яке є в проекті рішення, яке ми відхилили від фракції “Європейська Солідарність”, ставлю на голосування.

За – 51, утримався – 1, не голосували – 12: рішення прийнято.

Колеги, у мене є декілька пропозицій, з вашого дозволу.

Перш за все, я про це постійно говорю, і той, хто неодноразово є депутатом, знає, що незалежно від того, хто є Президентом України, ми скрізь, де попало, кажемо: Президентові, Президентові, незважаючи, він має чи не має повноважень.

Насправді Президент не має повноважень по внутрішній політиці. Тому, на мою думку, його не треба спрямовувати Президенту, це звернення. Тому у назві забрати слова “до Президента України”, у пункті 2 забрати “спрямувати Президентові”, і у заголовній частині звернення забрати “Президентові”. Це одне.

Друге… Я потім поставлю на голосування свої пропозиції по ходу того, як я їх формулював.

Друге, натомість, на мою думку, оскільки формування державного бюджету це компетенція Кабінету Міністрів України, я розумію, що зараз цей законопроект розглядається у Верховній Раді, але взагалі питання бюджету Кабінету Міністрів, я би пропонував перед останнім вставити ще один абзац. Може хтось допоможе мені з фінансистів правильно сформулювати, але такого характеру: “Пропонуємо Кабінету Міністрів України розробити порядок спрямування субвенції бюджетам громад з тої частини військового ПДФО, що поступить в обласний бюджет”.

Чому? Яку частину залишити в обласному бюджеті, тому що ми теж повинні підтримувати соціальну інфраструктуру? Який порядок розщеплення на місцеві бюджети? Тобто, нехай це буде маленьке положення, нехай це буде 4-5 абзаців, але воно повинно бути. Тобто, ми не повинні всі на кожен… Івано-Франківська область інакше, Вінницька інакше, Хмельницька інакше… який процент, де і що залишати. Вважаю, що це має бути зроблено Кабінетом Міністрів. А якщо так, якщо ми погоджуємось з тим абзацом, тоді і в назві звернення, і в пункті 2,  і в самому зверненні спрямувати Верховній Раді України та Кабінету Міністрів України.

Отже, перше  питання, ставлю на голосування, щоби зняти в назві проекту рішення, в пункті 2 проекту рішення і в заголовній частині звернення адресата – Президента України.

Прошу визначатись.

За – 45, утримались – 2, не голосували – 17: рішення прийнято.

Аналогічно, у всіх цих місцях адресатом вказати Кабінет Міністрів України.

Прошу визначатись.

За – 46, утримався – 1, не голосували – 17: рішення прийнято.

І передостанній абзац: “Пропонувати Кабінету Міністрів України розробити порядок спрямування субвенції з обласного бюджету місцевим бюджетам”. Редакційно потім ми це все випишемо.

Прошу визначатись.

За – 51, не голосували – 13: рішення прийнято.

Колеги, ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням всіх проголосованих пропозицій.

За – 45, утримались – 6, не голосували – 13: рішення прийнято.

Колеги, порядок денний позачергової двадцять п’ятої сесії обласної ради вичерпаний.

Сесію оголошую закритою.

(Звучить Гімн України).

 

 

 

Голова обласної ради                                                                             Олександр Сич

 

Консультант                                                                                           Галина Кубік