Олександр Сич: Тритомна Енциклопедія ЗУНР – це вагомий внесок у формування національного погляду на українську історію

У Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника відбулася презентація другого тому “Західно-Українська Народна Республіка 1918-1923. Енциклопедія”. Видання вперше в українській та світовій історичній науці презентує комплексне дослідження одного з найяскравіших феноменів вітчизняної історії – доби Західно-Української Народної Республіки.

Видання енциклопедії стало можливим завдяки реалізації обласної комплексної програми “Відзначення в області 100-річчя створення Західноукраїнської Народної Республіки і 100-річчя Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки” на 2018-2019 роки”.

Цей проєкт є улюбленим дитям обласної ради. Ми спеціально ініціювали програму відзначення 100 річчя ЗУНРу і в її рамках провели непогану просвітницьку роботу. Але найкращим елементом цієї програми стало видання тритомника енциклопедії Західно-Української Народної Республіки. Сьогодні з обласного бюджету виділено понад півмільйона гривень на видання двох перших томів. Вони будуть передані в бібліотечні та наукові установи області, а також в наукові національні бібліотеки. Також в обласному бюджеті на 2020 рік вже передбачено 500 тисяч гривень на видання третього тому“, – підкреслив голова обласної ради Олександр Сич.

Керівник депутатського корпусу також наголосив, що енциклопедія ЗУНР – це вагомий внесок у формування національного погляду  на українську історію.

“Одна з дослідниць російського колоніалізму Єва Томпсон дуже влучно оцінила стан історичної науки в трактуванні історії постколоніальних держав. Вона говорила, що оцінюючи історію Центрально-Східної Європи західні вчені перш за все дивляться на неї очима Кремля, а не очима Києва, Варшави, Вільнюса чи Праги. І для того, щоб ситуація змінилася, завдання науковців національних держав написати альтернативну історію до історії колоніалізму. Вважаю, що вихід енциклопедії – це не те що маленька краплиночка, це дуже ваговита фундаментальна цеглина в написанні альтернативної української історії”, – акцентував Олександр Сич.

Над енциклопедією працювали науковці з Івано-Франківська, Києва, Львова, Чернівців, Тернополя.

Нам вдалося об’єднати сильні наукові школи в Україні навколо ідеї повернення до історії Західно-Української Народної Республіки. Чим більше ми заглиблюємося в цю проблему, тим однозначніше починаємо розуміти велич західноукраїнської політичної еліти, яка в надзвичайно складний час з одного боку засвідчила свою можливість створити державу і вирішувати складні проблеми, а з другого – засвідчила те, що все своє життя і всю свою діяльність спрямовувала на здобуття і збереження Соборності України“, – розповів ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда.